فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 66 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرانک جهانگرد صفحات 9-27

    در پاره ای از پژوهشها درباره تاریخ نگاری جوینی با استناد به جهت گیری جوینی در ذکر خروج تارابی این نتیجه به دست آمده که جوینی در نوشتن این اثر حامی مغولان بوده است. این پژوهش می خواهد به این پرسش پاسخ دهد که آیا می توان حمایت جوینی از مغولان را صرفا از جهتگیری او در ماجرای خروج تارابی استنباط کرد. اگر بتوان برای این حمایت، دلایل دیگری یافت، آیا وجه حمایت جوینی از مغولان مخدوش خواهد شد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ها، نخست باید دید آیا این حمایت ممکن است از لحاظ تاریخی و سیاسی مبتنی بر دلایل دیگری باشد؟ به این منظور لازم است نهادهای قدرت را در زمان خروج تارابی شناخت. یکی از نهادهای اصلی قدرت در این دوره مغولان هستند. آنها پس از استقرار دو دسته شدند: دسته نخست معتقد بودند طبق یاسا باید شهرها را ویران کرد و مردمان را کشت. دسته دوم اعتقاد به حفظ شهرها و مردمان و گرفتن مالیات داشتند. بین ایرانیان نیز، دست کم دو نهاد قدرت دیده می شود: بزرگان بخارا و عوام. از نهادهای قدرت مذهبی نیز آل برهان، محبوبیان، صوفیه و خلیفه عباسی اهمیت دارند. پس از قدرت یافتن تارابی و شورش علیه بزرگان بخارا، دسته اخیر به گرایش غالب مغول نزدیک و با آنها همدست شدند و بر تارابی غلبه کردند؛ سپس بر سر اداره بخارا بین دو نهاد قدرت مغول اختلاف افتاد. سرانجام اوکتای قاآن حکم بر ابقای بخارا داد. بنابراین به اجمال می توان گفت پس از خروج تارابی شاهد غلبه گرایش دوم مغولان، محبوبیان، بزرگان و اشراف بخارا را هستیم.

    کلیدواژگان: داستان تارابی در تاریخ جهانگشا، موازنه قدرت در حمله مغولان، جایگاه نهادهای قدرت در جنگها، تحلیل تاریخ جهانگشای جوینی
  • ناصر قلی سارلی*، حسین بیات، مجتبی رویتوند غیاثوند صفحات 29-64

    نگارندگان این مقاله کوشیده اند تا با روش تحلیل محتوا (رویکرد تحلیلی- توصیفی) و با رویکردی انتقادی، ظرفیتهای شعری خاقانی را از دیدگاه بلاغت سیاسی و با تاکید بر نظریه قدرت نرم (به عنوان وجه دوم قدرت در مقابل قدرت سخت) جوزف نای مورد بررسی دقیق قرار دهند و از این رهگذر به تبیین نقش و کارکرد فرهنگ و زبان در حوزه معادلات قدرت بپردازند. بر این اساس بهره گیری هوشمندانه خاقانی از برخی شگردها و شیوه های بلاغی؛ همچون «ماساژ پیام»، «برچسب زدن»، «طنز»، «خشونت نمادین»، «مبالغه و اغراق»، «حذف»، «تکرار و تاکید»، به اندازه وجه سخت تر قدرت و چه بسا تاثیرگذارتر از آن، کارکرد خود را در تعامل و تقابل با نهاد قدرت بخوبی آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: خاقانی، بلاغت سیاسی، ادبیت، سیاست، جوزف نای
  • اصغر شهبازی*، امیرحسین سعیدی پور صفحات 65-90

    اشعار طرحی به اشعاری می گفتند که از سوی پادشاهان، صاحبان انجمن ها و محافل ادبی طرح، و از شاعران خواسته می شد تا شعری بر وزن و قافیه شعر طرح شده بسرایند. از آنجا که این موضوع با همه اهمیتی که در بررسی سبک شعر دوره بازگشت دارد، تاکنون به صورت اخص مورد بررسی قرار نگرفته است، نگارندگان کوشیده اند تا در قالب این مقاله با روش تحلیل محتوا (رویکرد توصیفی- تحلیلی) این موضوع را توصیف، نقد و بررسی کنند. بر این اساس مشخص شده است که ساخت و پرداخت غزلهای طرحی یکی از گونه های مهم تقلید و اقتفا از سبکهای ادبی پیشینیان بوده که از اوایل دوره صفوی تا اواخر دوره قاجار رواج داشته است. قدیمی ترین نمونه ساخت غزل طرحی به دوران حکومت شاه عباس برمی گردد و ساخت این نوع شعر در دروه قاجار بویژه حکومتهای فتحعلیشاه و ناصر الدین شاه نیز رواج داشته است و در این دوره نشاط اصفهانی، صبای کاشانی، سحاب و مجمر از معروفترین گویندگان اشعار طرحی بودند؛ وانگهی از آنجا که اشعار طرحی براساس طرح مشخصی سروده می شد، عمدتا تقلیدی، تکراری و تکلیفی بود و از همین رو فاقد خلاقیت و نوآوری لازم، اما چون در راستای اندیشه های غالب جریان بازگشت ادبی برآمده بود، سهم بزرگی در بازگرداندن شعر به دوره های گذشته داشت.

    کلیدواژگان: دوره بازگشت ادبی، اشعار طرحی، ویژگی اشعار طرحی، شعر قرن نهم تا دوازدهم
  • رضا صادقی شهپر*، الهه مهدی نژاد صفحات 91-119

    در این پژوهش، پنج رمان برگزیده دهه هفتاد، «جزیره سرگردانی»، «خانه ادریسی ها»، «کوچه اقاقیا»، «بامداد خمار» و «عطر رازیانه» با توجه به مضمون مشترکشان در زمینه خشونت جنسی براساس الگوی فرهنگی (نظریه الین شوالتر) برای بررسی انتخاب شده است تا انواع خشونت علیه زنان و علت بازتاب نمودهای مختلف آن در این آثار بررسی شود. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. در این مقاله سعی شده است به این پرسش ها پاسخ داده شود که در این آثار ، پدیده خشونت علیه زنان چگونه بازنمایی شده است و زنان داستانها در مقابل خشونت علیه زنان چه واکنشی نشان می دهند. از ترسیم «الگوی فرهنگی» داستانهای مورد نظر، این نتایج به دست آمد که زنان در قالب «زن سنتی» و «زن مدرن» با هویت فردی و اجتماعی با پدیده خشونت روبه رو می شوند. زنان سنتی به تغییر هویت خود و کسب هویت اجتماعی میل ندارند و خشونت را تاب می آورند و زنانی مانند خود تحویل جامعه می دهند که مهمترین دلیل استمرار خشونت علیه آنها، سکوت، عدم اعتراض، سازش و پذیرش خشونت از سوی آنها است در حالی که زنان مدرن با هنجارهای مرد سالارانه اجتماع کنار نمی آیند و برای تغییر ذهنیت و هویت خود و زنان اطرافشان می کوشند. آنها با خشونت علیه زنان مبارزه می کنند و به الگوهای موفقی برای دیگر زنان تبدیل می شوند. می توان گفت مصداقهای خشونت علیه زنان در این آثار در پنج نوع «جسمی »، «جنسی »، «لفظی»، «روانی» و «اقتصادی» بازتاب یافته است.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان در رمان معاصر، تحلیل رمان فارسی دهه هفتاد شمسی، رمان فارسی امروز و زنان، جلوه های خشونت علیه زنان در رمان امروز
  • سودابه فرهادی، سید محسن حسینی*، محمدرضا روزبه، علی نوری صفحات 121-141

    مسیله اصلی این پژوهش بررسی مضمون اعتذار ابلیس در رمانهای یکلیا و تنهایی او و ملکوت است. بررسی چگونگی نمودهای این باور در این رمانها و میزان انطباق آن با اندیشه های مطرح در برخی از کتابهای صوفیه، هم درونمایه های این رمانها را بهتر نشان می دهد و هم سطح ارتباط این آثار با ادب سنتی و میزان اثرپذیری آنها را از متون گذشته می نمایاند.طی پژوهش مشخص شد نویسندگان یاد شده، کم وبیش به سبب سرخوردگی از فضای نابسامان اجتماعی و ناتوانی در تغییر و اصلاح اوضاع، و نیز تحت تاثیر متون کهن، جبرگرایانه به بی اختیاری ابلیس اشاره کرده و رفتارهای او را عذر نهاده اند و بدین طریق هم نابسمانی، پریشانی و فساد زمانه خویش را محتوم تلقی کرده اند و هم با اثبات بی اختیاری و بی گناهی ابلیس، وجود او را لازمه زندگی امروزی دانسته اند. دردو رمان یکلیا و تنهایی او و ملکوت بی اختیاری شیطان در اجرای وظیفه اش، همراهی او در هدف از پیش تعیین شده پروردگار، محضوری در عین مهجوری، گله مندی شیطان از سرنوشتش، بی توقع بودن او از اجرای وظیفه اش، دلتنگی او برای موقعیت پیشین خود و عشق او به پروردگار در خور تامل و توجه است.

    کلیدواژگان: اعتذار ابلیس در رمان معاصر، یکلیا و تنهایی او، ملکوت، تحلیل رمان معاصر
  • سید جلال موسوی* صفحات 143-180

    در ادب فارسی اقسام پوشاک نیز به مانند بسیاری از پدیده ها به صورت مکرر محل اشارات و مضمون سازی شده است. «دستار»، یکی از مصادیق بارز این امر است که شاعران به انحای مختلف به آن توجه نشان داده اند. بر این اساس این پژوهش مشخصا در پی آن است تا ابتدا وجوهی از دستار که توجه ادبا را جلب کرده است، آشکار کند، سپس زمینه ها و دلایل اشارات متعدد به این سرپوش و علل کثرت مضامین مرتبط با آن را در آثار ادبی بنماید. این امر نه تنها جنبه های نهفته از فرهنگ البسه را می تواند آشکار کند بلکه دستاربندان، و احوال و منش آنها را نیز می تواند نمایان سازد. بنابراین، در این مقاله به روش کتابخانه و با توجه به دیوان شاعران و برخی متون دیگر، ابتدا اشارات دستار و مضمون های ساخته شده از آن استخراج، سپس هر یک، ذیل عناوین معین تقسیم بندی و به شیوه توصیفی تحلیلی بررسی شده اند. طبق بررسی های صورت گرفته، دستار از جنبه «نحوه بستن و قرار گرفتن در سر» و از حیث «ابعاد کمی و کیفی»، مکرر محل اشارات و مضمون آفرینی ها شده است. در نحوه بستن دستار و قرار گرفتن آن بر سر، اشارات و مضامین ناظر به دو نوع دستاربندی کلی، یعنی دستاربندی عام و دستاربندی خاص است. در دستاربندی عام و رایج، به پیچ و تاب های متعارف دستار و به نهادن اشیایی همچون مسواک، نامه و پول در میان آن پیچ و تاب ها توجه شده است. در حالت خاص دستاربندی نیز، اشارات و مضامین از اشکال بستن دستار، یعنی کج بستن، تحت الحنکی بستن و آشفته بستن آن حاصل شده است. اما آنگاه که ابعاد کمی و کیفی دستار مورد توجه شاعران قرار گرفته، اشارات و مضامین بر آمده از اندازه، گرانی، جنس، رنگ، آرایش و دنباله های دستار بوده است. از آنجا که در ادب فارسی سخن از دستار عمدتا ناظر به احوال و جایگاه اقسام دستاربندان، و نحوه مواجهه با آنهاست، می توان گفت زمینه اصلی توجه به وجوه مختلف دستار، و ایراد اشارات و ساختن مضامین از آن وجوه، در همین امر نهفته است. در واقع انتقادات گسترده به دستاربندان بویژه نفی و رد اهل صلاح و صاحب مناصبان آنها، عامل شکل گیری بخش عمده ای از توجهات به این سرپوش در پهنه ادب فارسی شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، پوشاک، دستار، دستاربندان
|
  • Pages 9-27

    In some researches about Joveini and his historiography this conclusion has been reached that he has advocated Mongols. Mostly mentioned to Tarabi and his uprising. Present research intends to find an answer to this question if we can conclude from this part of the book that Joveini has advocated Mongols. For this, we present authorities in this era. Mongols after winning and establishing were divided in two categories; first who believed to ruin cities and kill people, as Yasa intuit. Second who believed to keep people alive and get tax. Iranian in this era had at least two authorities: Aristocrats and common people. There were religious powers too, Al-e-borhan, Mahboobian, Sufism and Abbasian. So we can find these events: aristocrats joined to second category of Mongols and overcame Tarabi. After this event, Mongols got a difference, finally Oktay Gha,an ordered to survive people and the city: Bukhara. So Joveini is correct in his sentences, and his contemporary historians knew that.

    Keywords: Tarikh-e-Jahangosha, Atamalek-e-Joveini, Mahmood Tarabi, Mongols, authority
  • Naser Gholi Sarli*, Hosein Bayat, Mojtaba Royatvand Ghiasvand Pages 29-64

    the authors of this article have tried to Content analysis (analytical-descriptive approach) and with a critical approach, to carefully examine Khaghanichr('39')s poetic capacities from the perspective of political rhetoric and with emphasis on soft power theory (as the second aspect of power versus hard power) and from This will explain the role and function of culture and language in the field of power equations. Accordingly, Khaghanichr('39')s clever use of some rhetorical techniques and methods, such as "message massage", "tagging", "humor", "symbolic violence", "exaggeration and exaggeration", "removal", "repetition and Emphasis, as much as it is on the more difficult and perhaps more powerful aspect of power, reveals its function in interacting with the institution of power.

    Keywords: Khaghani, political rhetoric, literature, politics, Joseph Nye
  • Asghar Shahbazi*, Amirhossein Saeedipour Pages 65-90

    literary complexity, linguistic vulgarity and assigning of Safavid period poetry to decline were among the main causes of the emergence of literary return current whose dominant thought was returning the poetry and literature to their past boundaries of authority and glory. Following this thought, imitation of the past literary works, especially the works of the poets and writers of Khorasani and Iraqi styles, and sometimes the Voghooie style, was spread. In this regard, one of the forms of imitation and following was composing the sketch poems. The sketch poems were those that were designed and ordered by the owners of the associations and literary circles, and the poets were asked to compose a poem based on the rhyme and rhythm of that sketch poetry. Although being important in examination of the style of the return period poetry, this issue has not been specifically addressed. So, the authors of this paper have tried to describe, criticize and review this topic in a content analysis method (descriptive-analytical approach). Accordingly, it has been determined that composing the sketch poems is one of the important forms of imitation and following of the predecessorschr('39') literary styles prevalent from the early Safavid period to the late Qajar dynasty. The oldest sample of composing this kind of poetry dates back to the era of ShahAbbas government and The composing this kind of poetry was also prevalent in the Qajar dynasty, especially the governments of Fath Ali Shah and Nasser al-Din Shah. Neshat Isfahani, Saba Kashani, Sahab and Mojmer are among the most famous poets of this kind. Furthermore, since this kind of poetry was composed based on a certain plan, it was mainly imitative, repetitive, and obligatory although lacked creativity and innovation, but, because it was in accordance with the dominant ideas of the literary return current, it plays a great role in returning the poetry to the past periods.

    Keywords: literary return, sketch poems, features, merits, demerits
  • Reza Sadeghi Shahpar*, Elahe Mahdinejad Pages 91-119

    One of the approaches of women writers is the desire to draw the intellectual world and reflect their mental and biological experiences in society. . According to some of these authors, the experience of living in a patriarchal world has many social, economic, and psychological consequences for women. Violence against women is one of the consequencesThis is a topic that is common to women writers. In the present study, five selected novels of the seventies "Wandering Island", "House of Idris", "Acacia Migration", "Bamdad Khomar" and "Fennel Fragrance" according to their common theme of sexual violence based on cultural pattern (theory). Elaine Schwalter) has been selected for review To examine the types of violence against women and the reasons for its various manifestations in the mentioned works. The research method is descriptive-analytical. This article tries to answer the questions of how the phenomenon of violence against women is represented in the mentioned works. And how do women in storytelling react to violence against women? From the "cultural model" of the stories in question, it was concluded that women in the form of "traditional women" and "modern women" with individual and social identities face the phenomenon of violence. Traditional women do not want to change their identity and gain social identity and endure violence, and women like themselves are handed over to society, which is the main reason for the continued violence against them, silence, non-protest, compromise and acceptance of violence. It is from them While modern women do not cope with the patriarchal norms of society and try to change their mentality and identity and the women around them. They fight violence against women and become successful role models for other women. Examples of violence against women in these works are reflected in five types: "physical", "sexual", "verbal", "psychological" and "economic".

    Keywords: Woman, Violence, Women's Stories, The Seventies, Elaine Showalter
  • Sudabe .Farhadi, Mohsen Hosseini*, Mohammad Reza Roozbeh, Ali Noori Pages 121-141

    The issue of Satanchr('39')s warning and defense from him is one of the most controversial mystical issues, which is somehow linked to the story of the creation and position of Satan in the system of existence. In some Persian novels, a picture of Iblis is presented, which in some ways is reminiscent of what is stated in mystical texts. The main focus of the present study is to examine the content of Satanchr('39')s warning in the novels of the Yakolia va tanhaai e u( Yeklia and her loneliness) , Malakoot( the kingdom) . Examining the manifestations of this belief in these novels and its relevance to the ideas of some Sufi books both better illustrate the themes of these novels and show the level of connection between these works and traditional literature and their effectiveness from past texts. The study found that the authors were more or less frustrated by the frustration of the socially unsatisfactory atmosphere and the inability to change and rectify the situation, as well as under the influence of ancient, deterministic texts. They have considered the distress and corruption of their time to be inevitable, and by proving the ignorance and innocence of the devil, they have considered his existence necessary for todaychr('39')s life. In two novels, Yaklia and his loneliness, and the kingdom the Satanchr('39')s helplessness in performing his duties, his companionship in Godchr('39')s predetermined goal, his presence at the same time as abandonment, Satanchr('39')s complaint of his destiny, his impatience to perform his duties, his nostalgia for his former position and his love to God  is worth considering and paying attention.

    Keywords: Iblis's warning, Yakolia va tanhaai e u( Yeklia, her loneliness), Malakoot( the kingdom)
  • Sayed Jalal Mousavi* Pages 143-180

    In Persian literature, as well as many phenomena, all sorts of clothes, have been conceptualized and referred to. The turban  is one of the clearest examples of the fact that the poets have paid attention to it in many ways Accordingly, this study seeks to reveal sides of turban that caught the attention of men of letters, then show the themes and reasons for multiple references to this head-cover and the reasons for the multiplicity of themes related to it in literary works. This will not only reveal the underlying aspects of the culture of clothing, but also can show the manner and disposition of turban-users. In this paper, therefore, in the library method and with respect to poetical works and some historical texts, first the signs of turbans and concepts made from them are extracted, then each of them is divided into defined titles and analyzed in descriptive - analytical method. According to the findings, the turban have been conceptualized and referred to form aspect of “the way of wearing it and the posture of it on the head” and in terms of "quantitative and qualitative dimensions". But since in Persian literature, speaking of the turban, mainly observes the status of different turban-users, and how to deal with them, the main theme of attention to the different sides of turban and referring to it and making concepts form it, lies under this matter. In fact, widespread criticism of turban-users, especially rejecting the peace seeker turban-users and authorities, has resulted in the emergence of a major part of attention to this head-cover and its extensive plan in Persian literature.

    Keywords: Persian literature, clothes, turban, turban-users