فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 54 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد فروتنی، فاطمه احدی* صفحات 7-31

    اختلال نقص توجه بیش‎فعالی موسوم به (ADHD) یک بیماری عصبی رفتاری در دوران کودکی است. اختلال در سه سطح نوع بی‎توجهی، نوع بیش‎فعالی و تکانشگری و نوع مرکب است. خطرناک ترین وضعیت زمانی است که به اصطلاح «همبودی»، یعنی این اختلال با یک یا چند اختلال دیگر همراه باشد، چنانچه این ناهنجاری کاملا غیر ارادی (عدم کنترل فعالیت و تکانه ها) در دوران کودکی به صورت علمی درمان نگردد، در سنین بالاتر، یعنی دوران جوانی و بزرگسالی، ضمن کاهش شدید اثرات درمانی نسبت به دوران کودکی، بر عملکرد فرد در خانواده و اجتماع تاثیرات سوء می گذارد و همین اختلال به عاملی برای جامعه گریزی و ناهنجاری های فردی و اجتماعی منجر می‎شو‎د و در نهایت همین عوامل، انحراف و بزه کاری فرد را فراهم می نماید و جامعه نیز در ابعاد مختلف با چالش های اساسی رو به رو می گردد. یکی از مهم ترین خلاها و آسیب ها در پاسخ پزشکی در تطبیق با برخی کشورهای پیشگام، عدم وجود اقدام علمی و عملی مخصوصا در موضوع غربالگری و نظارت در دوره آموزش ابتدایی است. بنابراین بر اساس روش تحقیق تحلیلی توصیفی و مصاحبه با برخی اساتید روان پزشکی، سیاست جنایی ایران با ناکارآمدی شدیدی در هر سه بخش تقنینی، قضایی و اجرایی مواجه است و با توجه به واقعیات و مقتضیات روانی افراد دارای این اختلال می باید، با اتخاذ مجموعه تدابیر و رویکردهای علمی در سیاست جنایی با پاسخ های دولتی و جامعوی با همکاری و مشارکت متخصصین علوم روان پزشکی در مواجهه با چنین پدیده ای که هر روزه بر شیوع و توسعه آن افزوده می‎شود، در سطح پزشکی و اجتماعی مبادرت گردد.

    کلیدواژگان: اختلال، نقص توجه، بیش‎فعالی، انحراف، بزه، سیاست جنایی
  • سید مهدی جوکار*، خدیجه احمدخان بیگی، منصور غریب پور صفحات 33-63

    از مهم ترین پیشرفت های علمی در قرن بیستم کشف سلول های بنیادی و استفاده ی درمانی از آن ها بوده است. از یکسو بیماری های بی شماری که از طریق درمان های معتبر علمی، غیر قابل درمان تلقی می شوند و از سوی دیگر امید به درمان های نوین ضرورت طرح تحقیقات درمانی در مراکز پژوهشی است. در این تحقیقات، آزمودنی خود بیمار بوده و از آنجا که تمام روش های درمانی موجود درباره او بی اثر بوده است، تلاش می شود با انجام درمان های غیر رایج به طور آزمایشی به مداوای او پرداخته شود، چه بسا با تحقیق جدید احتمال درمان او وجود داشته باشد. قرارداد درمان به جهت ارتباط با دو حوزه پزشکی و حقوق از اهمیت وافری برخوردار است. در مواقعی که حدود و میزان مسوولیت به دلیل ابهام در قوانین و امثال ذلک، مورد مناقشه قرار می گیرد، علی الاصول زمینه ساز رابطه حقوقی صاحبان حرف پزشکی با بیماران خود، قرارداد منعقده مابین آن هاست. بنابراین اولا تبیین ماهیت حقوقی قرارداد درمان؛ ثانیا استفاده از قواعد عمومی و اختصاصی عقد منتخب، در این خصوص مفید خواهد بود. در این میان از آنجا که تحقیقات درمانی سلول های بنیادی در سرتاسر جهان جزء درمان های جدید و بدون سابقه است و می تواند دارای عوارض کوتاه مدت و بلندمدتی باشد، وجود قرارداد اصولی مابین تیم پزشکی و کارآزماهای انسانی که با هدف تحقیقات درمانی صورت می گیرد، ابهام تعهدات هر یک از دو طرف را برطرف خواهد کرد. هرچند رعایت موازین پزشکی و الزام به تعهدات اخلاق پزشکی، در حیطه قراردادها نمی گنجد، اما به نظر می رسد قراردادی بودن مسوولیت پزشک، در صورتی که بیمار با رضایت شخصی خود به او مراجعه کرده باشد، زمینه بسیاری از مشکلات موجود میان آن ها را از میان می برد و از اختلافات و دعاوی احتمالی جلوگیری می کند. بنابراین شناخت دقیق این قرارداد چه از نظر ماهوی و چه از نظر شکلی و شرایط صحت و اعتبار آن امری اجتناب ناپذیر به نظر می‏رسد.

    کلیدواژگان: تحقیقات درمانی، سلول های بنیادی، قراردادهای پزشکی
  • فرشته ابراهیم آبادی، امیرحمزه سالارزایی*، محمدرضا کیخا صفحات 65-89

    نیازهای درمانی پیشرفت تکنولوژی پزشکی گاه موجب می شود که افراد به صورت خواسته و یا ناخواسته در مسیری قرار بگیرند که ساختارهای ژنتیکی در بدن آن ها تغییر داده شود، در صورتی که این واقعه به وقوع بپیوندد، این سوال مطرح می شود که هرگاه ژنی آسیب ببیند، به چه نحوی این آسیب قابل ارزیابی است و در صورت اثبات مسوولیت در آسیب رسانی به ژن، نوع مسوولیت افراد حقیقی و حقوقی چه می باشد؟این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده نشان می دهد که هر کدام از شرایط و فاکتورهای که در طی فرایند تغییر ژنتیک لازم و ضروری است، از جمله شرایط زیست ژنی، محیط کاشت ژنی، برش ژنی و... اگر برخلاف اصول و ضوابط تخصصی و بدون در نظرگرفتن شرایط قانونی انجام شود، قطعا می توان مرتکب آن را مسوول قلمداد کرد و طبق قواعد باب مسوولیت با آن برخورد کرد، لکن میزان مسوولیت وی با توجه به عنصر قصد و اراده در ارتکاب عمل خواهد بود. همچنین اگر بتوان رابطه سببیت را بین تغییر ژن و آثار جانبی ناشی از این عمل، احراز کرد مرتکب قابل مجازات خواهد بود و در نتیجه حکم بدوی در رابطه با تغییر ژنتیک و آسیب های وارده بر آن بر اساس اطلاق آیه قصاص، قصاص خواهد بود که با دو شاهد و یک بار اقرار ثابت می شود منتهی این حکم در فروض مختلف تغییر پیدا می کند و مرتکبین قطعا مسوولیت مدنی خواهند داشت.

    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی و کیفری، تغییر ژنتیک، آسیب، فقه
  • مریم ثقفی* صفحات 91-113

    مراکز درمانی اعم از بیمارستان، درمانگاه، مراکز توان بخشی، درمان ناباروری و... خواه دولتی، خصوصی و یا خیریه در اغلب مواقع دارای شخصیت حقوقی هستند. در برخی موارد این شخصیت حقوقی وابسته به دولت و یا دانشگاه های دولتی علوم پزشکی است و گاه این مراکز شخصیت خویش را در قالب شرکت های تجاری اخذ می نمایند. وجود شخصیت حقوقی این امکان را فراهم می سازد که مرکز درمانی مطابق ماده 588 قانون تجارت دارای کلیه حقوق و تکالیف اشخاص حقیقی باشد. در این راستا یکی از تکالیف اشخاص حقیقی پرداخت دیه مصدوم در صورت اتلاف و یا تسبیب است و با وجود این که تلف شخص و صدمه مستقیم به وی به سبب شخصیت اعتباری اشخاص حقوقی ممکن نیست، اما این امر نافی مسوولیت آنان برای پرداخت دیه ناشی از تسبیب شخصیت حقوقی نمی باشد. برخلاف نظر برخی فقها و حقوقدانان و ظاهر موادی از قانون مجازات اسلامی، تسبیب در صورتی موجب ضمان پرداخت دیه است که همراه با تقصیر باشد. از بارزترین قصور مراکز درمانی که منجر به صدمه به بیماران می شود، نقض نظامات دولتی است که نه تنها نیازمند نظریه کارشناسان نبوده، بلکه به صرف نقض قوانین و مقررات محقق می شود و نیازی به اثبات تقصیر نیز ندارد. به دلایل متعدد، شناسایی مسوولیت مراکز درمانی برای پرداخت دیه از هر لحاظ به نفع بیماران و در راستای حمایت از حقوق آنان است.

    کلیدواژگان: دیه، مراکز درمانی، شخصیت حقوقی
  • عاطفه عباسی* صفحات 115-130

    با وجود آنکه فناوری اطلاعات، ارایه بهتر خدمات پزشکی را ممکن ساخته، لکن شرایط مناسبی را جهت دسترسی به اطلاعات شخصی افراد و سوءاستفاده احتمالی از آن ها نیز فراهم می آورد. اطلاعات پزشکی بخش مهمی از داده های رایانه ای حساس را تشکیل می دهند که حمایت از محرمانگی آن ها با توجه به پیشرفت روزافزون فناوری اطلاعات، یکی از مهم ترین دغدغه های متولیان این حوزه است. جهت رفع این مشکل در اسناد بین المللی، قواعدی در زمینه لزوم تحصیل قانونی، مضیق و مرتبط داده ها و نیز توجه به حق انتخاب ذی نفع در مرحله گردآوری اطلاعات، رعایت ضوابط مربوط به امنیت، شفافیت و دسترسی به داده ها و دقت در صحت آن ها در مرحله نگهداری اطلاعات، ضرورت پردازش مرتبط با هدف و نیز ممنوعیت افشای داده ها در مرحله به کارگیری اطلاعات و در نهایت لزوم امحای داده ها و ممنوعیت انتقال فرامرزی آن ها در انتهای فرایند رسیدگی به وضعیت بیمار، پیش بینی شده است، هرچند قانون اساسی و دیگر قوانین کشورمان بر لزوم حفظ حریم خصوصی و منع افشای اسرار افراد، از جمله بیماران تاکید دارد، لکن در حوزه اطلاعات رایانه ای صرفا برخی مواد قانون تجارت الکترونیکی و قانون جرایم رایانه ای به صورت کلی به حفاظت از اطلاعات مزبور اشاره نموده اند. از میان اصول صدرالذکر نیز بدون رعایت توالی و ترتیب فوق، اصول رضایت سوژه، تحصیل قانونی و نیز گردآوری مضیق داده ها، اصل صحت داده ها و امحای آن ها در قوانین داخلی ذکر شده اند. ضمانت اجراهای کیفری موجود نیز در تضمین رعایت اصول فوق کافی نبوده و ضروری است نسبت به تصویب قانونی جامع با ضمانت اجراهای متناسب، اقدام گردد.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، داده رایانه ای حساس، بیمار، فضای مجازی، اطلاعات پزشکی
  • شهلا میرالوندی، زهرا فهرستی*، ابراهیم یاقوتی صفحات 131-151
    زمینه و هدف

    جنون موضوعی است که از دیرباز مورد توجه حقوقدانان می باشد. امروزه جوامع صنعتی با دیده ای به نام اختلالات روانی و مبتلایان به این گونه بیماری ها، دست به گریبانند که متاسفانه روز به روز بر تعدادشان افزوده می شود. بدیهی است قوانین در طول زمان در جهت دگرگونی های اجتماعی و پیشرفت های علمی نیازمند اصلاح و دگرگونی است. مقاله حاضر به تبیین جایگاه حقوقی و نحوه مسوولیت بیماران روانی در قبال رفتارهای خود و جامعه می پردازد. این هدف را می توان با مقایسه و تطبیق مجانین و با به دست آوردن شاخص اصلی و ملاک جنون به دست آورد تا بتوان در موارد مشتبه به آن رجوع کرد. مفهوم فقهی و حقوقی جنون، زوال عقل و ادراک، ارتباط جنون با بیماری اختلال در قوه درک و عقل که در علم روان پزشکی مورد بحث قرار می گیرد را تایید می کند، لذا پژوهش در یافته های جدید برای تعامل دو علم حقوق و روان شناسی ضرورتی غیر قابل انکار دارد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و مراجعه به منابع فقهی حقوقی، برای درک ماهیت جنون و نحوه ادراک مجانین و تطبیق با یافته های روان شناسی با روش منطقی و استدلال عقلی به تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده، می پردازد.

    نتیجه گیری:

     مجنون قدرت تشخیص و تمییز نسبت به رفتارهای خود و دیگران را ندارد. اعمال وی از روی اراده صورت نمی گیرد. از دیدگاه فقهی حقوقی چنانچه فرد به درجه ای از فقدان شعور و اراده برسد که قادر به انجام اعمال حقوقی نباشد، رفتارهای مجرمانه وی فاقد مسوولیت کیفری است، لذا این شاخصه اصلی را می توان به درجاتی از مبتلایان به بیماری هایی نظیر اسکیزوفرنی، مانیا، افسردگی، اختلالات هذیانی، زوال عقل پیری و برخی موارد اختلالات شخصیتی و... بر مبنای همین ملاک کیفی، زیرمجموعه جنون و از مصادیق آن دانست، در نتیجه هر نوع اختلال که موجب زوال عقل و سلب قدرت تمییز شود، باعث می شود تا وی اهمیت حقوقی مندرج در ماده 190 قانون مدنی و سایر مواد مرتبط برای انجام اعمال حقوقی را نداشته باشد. جهت حمایت از وی در قبال جامعه وی محجور اعلام شده و وضعیت حقوقی آنان همانند مجانین خواهد بود.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، اراده حقوقی، قوه تشخیص، مسوولیت
  • رضا نصوحیان*، محمود شهیدی، اصغر آقابالی، محمود عزیزی صفحات 153-181

    به طور بنیادین، صنعت داروسازی و فرایند توزیع آن از جمله موضوعاتی است که برای هر جامعه قابل طرح است، زیرا در صورت فقدان ملزومات تضمین سلامت از حیث دارو و دیگر اقلام کالاهای مرتبط با صنایع پزشکی، تهدیدات متنوعی می تواند از انسان سلب حیات نماید، در صورتی که آنچه از عرف، اخلاق، شرع و جامعه شناسی برای انسان به ارمغان آمده است، حفظ حیات در زمره با اولویت ترین دارایی فردی و اجتماعی وی است. به همین منظور مقوله دارو و تجهیزات پزشکی که ارتباط تنگاتنگی با حق حیات و سلامت بشریت دارد، می تواند فاکتور بسیار مهمی در این زمینه باشد، لذا در این پژوهش که به شیوه تحلیلی توصیفی به رشته تحریر درآمده است، هدف بررسی و نگاهی ژرف بر مقوله معاملات و قواعد تجاری و حقوقی موجود در حوزه دارو و دیگر کالاهای پزشکی را از منظر حقوق بین الملل تجارت می باشد. یافته ها حاکی از آن است که به طور مشخص و مختصر سازوکار حقوق تجارت بین الملل در قالب عمده ترین اقدامات قابل انجام در این زمینه می تواند مساله مالکیت فکری را بعد از حق سلامت در کالبد حقوق بشری ابقا نموده، همچنین با استفاده از ظرفیت های قانونی بتواند تحریم های دارویی را کم رنگ نماید، عدم تبعیض قایل شدن در زمان عقود و قراردادها بین کشورهای مختلف از سوی تولیدکنندگان، تعهدات قانونی و تضمینات حقوق دال بر عدم کاسته شدن از کیفیت داروها و اقلام پزشکی در بحبوحه بحران سلامت به منظور ارتقای سود شرکت های تولیدکننده دارو، آسان سازی رویه معاملات و خرید و فروش دارو و تجهیزات پزشکی و برقراری امکاناتی ویژه جهت دسترسی کشورهای فقیر به دارو و مایحتاج پزشکی و دیگر مسایلی از این قبیل، نقش حقوق تجارت بین الملل را از رهگذر نیاز کشورها به دارو در پی شیوع بیماری های مسری فرامرزی همچون کرونا ویروس، پررنگ، برجسته و ممتاز متجلی بنماید.

    کلیدواژگان: دارو، بیماری مسری، پاندمی، حقوق تجارت، معاملات و قراردادها
  • حسین هوشمند فیروزآبادی*، زهرا لطفی، زهره بهرامی، راضیه سیانی صفحات 183-213

    حفاظت از طبیعت و حفظ سلامت آن مورد تاکید ادیان و عقل بشری بوده و برخورداری از محیط زیست سالم از حقوق بنیادین بشر محسوب می شود و ایراد هرگونه خسارت بر محیط زیست لزوم جبران خسارات وارده را ایجاب می نماید که این امر بر عهده حوزه مسوولیت مدنی است. پرسش اساسی در این زمینه این است که مسوولیت مدنی ناشی از تخریب محیط زیست چه ماهیتی دارد؟ و انتخاب ماهیت صحیح چه تاثیری بر اتخاذ مبنای صحیح مسوولیت مدنی برای جبران خسارات زیست محیطی و آثار آن در پی دارد؟در این نوشتار به شیوه تحلیلی توصیفی، ماهیت ترکیبی تابعیت حقوق عمومی و حقوق خصوصی برای مسوولیت مدنی ناشی از تخریب محیط زیست در نظر گرفته شده است و از جهت نقش نظارتی دولت نسبت به فعالیت های تولیدی و صنعتی و امکان شکایتش از مخربان محیط زیست، این مسوولیت تابع حقوق عمومی و از جهت امکان مطالبه خسارت در جایی که زیان دیده علاوه بر طبیعت، یک انسان است (مطابق قواعد عام مسوولیت مدنی). این مسوولیت تابع حقوق خصوصی قرار گرفته است و با انتخاب این ماهیت، مبانی مانند تقصیر یا ایجاد خطر به عنوان مبنای مسوولیت مدنی خسارات زیست محیطی ناسازگار با این ماهیت دانسته شده و مبنای فقهی مورد قبول از جهت تضمین حق زیان دیده (طبیعت یا انسان) نظریه «احترام» و از حیث توجه به نقش زیان رساننده و دشواری اثبات تقصیر و با توجه به ویژگی های خسارات زیست محیطی نظریه «مسوولیت محض» که یک نظریه حقوقی می باشد، در نظر گرفته شده است و با توجه به این ماهیت ترکیبی و مبنای مختلط، شیوه های جبران خسارت و دادگاه صالح جهت اقامه دعوای مسوولیت مدنی خسارات زیست محیطی تبیین گردیده اند.

    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، خسارات زیست محیطی، حقوق محیط زیست، آلودگی زیست محیطی
  • منصور خاکپور، مظفر باشکوه*، علیرضا لطفی صفحات 215-236

    به موجب قاعده مقابله با خسارت، هنگامی که از فعل یا ترک فعل عوامل مرتبط با سلامت اشخاص از قبیل پزشک و مسوولین آزمایشگاه، بیماران در معرض ورود خسارت و صدمه قرار بگیرند، بیماران باید اقدامات متعارفی را برای مقابله با زیان انجام دهند، و الا حق مطالبه خسارت های قابل اجتناب را از دست می دهند. مهم ترین اثر اجرای قاعده این است که استقرار تکلیف مقابله با زیان بر عهده زیان دیده منوط به نقض تعهدی قانونی یا قراردادی از جانب زیان زننده است. مساله این است که آیا اثر اصلی قاعده، عدم مسوولیت خوانده نسبت به خسارت های قابل اجتناب است یا محرومیت خواهان از مطالبه خسارت های قابل تقلیل؟ ماهیت اقدام زیان دیده برای مقابله با زیان چیست؟ باید تلاش های زیان دیده منتج به نتیجه مطلوب گردد یا کوشش متعارف کفایت می کند؟ بار اثبات مقابله با خسارت یا عدم مقابله بر عهده زیان دیده قرار می گیرد یا زیان زننده، و بررسی مسایل دیگر به صورت تطبیقی می تواند در تبیین آثار قاعده و اجرای آن بسیار مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، حقوق پزشکی، مقابله با خسارت، تعهد به وسیله
  • محمود عباسی، مریم شعبان* صفحات 237-254
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به دنبال مطالعه عرصه های تعریف کننده حق بر سلامت کودکان در ایران و بیان چیستی و چگونگی این حق است.

    روش

    پژوهش حاضر رویکرد کیفی و روش تحقیق تحلیل تماتیک و تحلیل محتوا، به مصاحبه با متخصصان و شناسایی چهار عرصه تعیین کننده حق کودکان بر سلامت در ایران پرداخته و سپس چهار عرصه مذکور شامل قوانین و مقررات تقنینی ایران، کنوانسیون حقوق کودک، دین اسلام، میثاق حقوق کودک در اسلام را با ارجاع به منابع اصلی آن ها مورد تحلیل محتوا قرار داده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در پژوهش ها حاضر در گام مصاحبه با متخصصان، رعایت نکاتی ظاهری، پوششی و رفتاری مصاحبه گر متناسب با فضای مصاحبه، سپس عدم ذکر نام مصاحبه شوندگان و کسب رضایت آن ها برای مصاحبه و ضبط گفتارهای آن ها مراعات شدند. در گام تحلیل اسناد و اطلاعات، مراجعه به منابع دست اول و دارای اصالت به عنوان مهم ترین اصول اخلاقی پژوهش های مبتنی بر محتوا، رعایت گردید.

    بحث و نتیجه گیری:

     هر یک از چهار عرصه مورد مطالعه، برای سلامتی کودک جوانب مختلفی از جمله سلامت کودک در دوران جنینی و مادر باردار، تغذیه کودک، بهداشت و مراقبت از کودک، حمایت از کودکان دارای مشکلات مادرزادی، بیمه و تامین اجتماعی و... را مطرح کرده اند، اما وضعیت حق کودک بر سلامت در دین اسلام و پیرو آن در قوانین و مقررات تقنینی ایران و میثاق حقوق کودک در اسلام، نسل های پیشین، والدین بالقوه، دوران بارداری مادر و بعد از تولد کودک را مورد توجه قرار می دهند. این موضوع به تعریف از کودک هر یک از چهار عرصه برمی گردد. در اسلام، کودک از نطفگی مورد توجه است و اهمیت حمایت از او بر اساس مبانی دینی به نسل های پیشین برمی گردد، به شکلی که همه افراد مسوول رعایت حقوق از جمله حق بر سلامت کودکان بالقوه آینده هستند، اما در کنوانسیون حقوق کودک، تعریف از کودک بیشتر به بعد از تولد مربوط می شود.

    کلیدواژگان: کودک، حق بر سلامت، جهان اسلام، کنوانسیون حقوق کودک، ساختار حقوق کودک، جامعه ایران
|
  • Javad Foroutani, Fatemeh Ahadi* Pages 7-31

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurobehavioral disorder in childhood. It is characterized by three levels of inattention, hyperactivity, impulsivity, and compounding. The most dangerous situation is when so-called "comorbiditychr('39') is associated with one or more other mental disorders. If this involuntary disorder (Lack of control over activity and impulses) is not treated scientifically in childhood, during adolescence and adulthood, within severely diminishing the therapeutic effects of childhood, will adversely affect individual and family functioning and it will be a factor for be evasive person and have personal and social anomalies that lead to deviance and delinquency And, ultimately, these factors lead to the perversion and delinquency of the individual, and the community faces significant challenges in various dimensions. One of the most important gaps and damages in the medical Scientific and practical response in line with some of the pioneering countries is especially the lack of screening and supervision in primary education level. Therefore, according to the analytical-descriptive research method and interviews with some psychiatry professors, Iranchr('39')s criminal policy faces with severe inefficiency in all three legislative, judicial and executive sectors. And taking into account the scientific facts and psychological requirements for those with the disorder, it needs to proceed at the level of medical and social via the set of scientific approaches of Criminal policy with government responses and the participation of psychiatry specialists to deal with such phenomena which is increasing day by day.

    Keywords: Disorder, Attention Deficit, Hyperactivity, Deviation, Crime, Criminal Polic
  • Seyed Mahdi Jokar*, Khadijeh Ahmed Khan Beygi, Mansoor Gharibpoor Pages 33-63

    One of the most influential scientific approaches in the twentieth century has been discovering stem cells and their therapeutic effectiveness. On the one hand, countless diseases are considered incurable through valid scientific treatments and on the other hand, the hope for new treatments has been considered a promotor of the medical studies in research centers. Throughout such research pieces, the subject is the patient himself and since all available treatments have been futile for him, attempts are being made to treat him experimentally by implementing unconventional strategies, to see whether there might be a cure for him. The treatment contract is of great significance as it has been admitted as a joint connecting medicine and rights. In cases where the limits and extent of liability are disputed due to possible ambiguities of laws; basically, the heart of the legal relationship of medical professionals with their patients is the contract concluded between them. First, explaining the legal nature of the treatment contract and then using the selected contractchr('39')s general and specific rules will be beneficial in this regard. Meantime, since stem cell research around the world is one of the new and unprecedented therapies and can have short-term and long-term side effects, a principled agreement between the medical team and human trials for medical research will eliminate any vaguenesses between both sides. Although adherence to medical criteria and ethical obligations are not embedded in the contractschr('39') scope, it seems that the physicianchr('39')s liability, if the patient has referred to him with his consent, eliminates many of the problems between them and avoids possible legal disputes. Therefore, accurate knowledge of such a contract, both formally and substantively and conditions of its accuracy and validity, seems inevitable.

    Keywords: Therapeutic Research, Stem Cell, Medical Contract
  • Fereshteh Ebrahimabadi, AmirHamzeh Salarzaee*, MohammadReza Kaykha Pages 65-89

    Therapeutic needs and the advancement of medical technology occasionally cause people to be willingly or unwittingly in a position that their genetic structures in their bodies change. The ultimate goal of this study is to determine. Whenever a gene is damaged how this damage can be assessed and if we prove responsible for the damage to the gene, what is the type of liability of natural and legal persons? This descriptive-analytic study shows that each of the conditions and factors that are necessary during the process of genetic mutation, such as genetic conditions, genetic environments, gene cutting and... if it happens in contrast to the professional principles and rules, regardless of the legal conditions, the perpetrator can certainly be considered liable and is subject to the rules of liability, but the extent of his liability depends on the element of intent and will to commit the act and if the causal relation between the gene mutation and the adverse effects of this action is established, then the perpetrator will be punishable and, as a result, judgment rendered by the court of first instance is retaliation in relation to the genetic mutation and the damage based on the verse of qisas that will be proved by two witnesses and one confession. The sentence will change in various assumptions and the perpetrators will certainly have civil liability.

    Keywords: Responsibility, Civil, Criminal Responsibility, Human Genetics, Damage, Jurisprudence
  • Maryam Saqafi* Pages 91-113

    Medical centers including hospitals, clinics, rehabilitation centers, infertility treatment and… whether governmental, private or charitable have legal entity in most cases. This legal entity, in some cases, is affiliated with the state or state universities of medical sciences and sometimes these centers take their entities in the form of business firms. The existence of a legal entity provides that the health center, in accordance with article 588 of the Commercial Code, has all the rights and duties as same as a person. In this regard, to pay the victim Blood Money in the case of Itlaf an Tasbib is one of the duties of the persons and in spite that the Itlaf of a person and direct harm to is not possible due to the legal entity; this is not however, the denial of their liability to pay the Diyah arising from the Tasbib of legal entity.Contrary to the views of some jurisprudents and lawyers, and the appearance of some articles of Islamic Panel Code, Tasbib is due to pay Blood Money in the case that is companied by a fault. One of the most obvious failure of medical centers that is leading to hurt the patients is to violate the state regulations that not only there is no need to expert opinion, but also is achieved upon the violation of the rules and regulations and there is no need to proof of fault. For various reasons, recognizing the liability of health centers to pay Blood Money, in every respect is in favor of patients and to support their right.

    Keywords: Blood Money, Treatment Centers, Legal Entity
  • Atefeh Abbasi* Pages 115-130

    Information technology provides better medical services and so appropriate conditions for misuse of personal information. Medical information is an important part of sensitive computer data. For the growing of information technology. Protection of patient`s privacy in cyberspace has become one of the main matters of medical law. To this end. The rules are set out in international documents including the right to choose beneficiaries at the information gathering stage. Observance of data security. transparency and access to data and accuracy in data retention. The necessity of related processing and the prohibition of disclosure of data at the stage of information use and finally. the need to eliminate or prohibit transboundary data transfer at the end of the patient status process, however the constitution and some of laws emphasize to privacy and non-disclosure of patients but E-commerce law and cybercrime law generally refer to the protection of such information and without regard to the above sequence and order. Merely refer to the principles of subject satisfaction. Legal collection. as well as data dilatation. The principle of data accuracy and their elimination. Punishments were not sufficient to ensure compliance with the above principles. It is necessary to comply with the precise criteria mentioned above together with appropriate them.

    Keywords: Privacy, Sensitive Computer Data, Patient, Cyberspace, Medical Information
  • Shahla Miralvandi, Zahra Fehresti*, Ebrahim Yaghooti Pages 131-151
    Background and aim

    Madness is a subject that has long been the subject of legal attention. Today, Industrial societies are confronted with a phenomenon called mental disorders and those with such disease which unfortunately is increasing day by day. Obviously, laws over time for scientific advances need to be reformed. This article explores the legal status and the way in which mental patients are held accountable for their behaviors and society. This goal can be achieved by comparing and matching the cholera by obtaining the main index and the property of madness, so that it can be referred to in foggy cases. Jurisprudential and legal notion of madness, dementia and dementia, the association of dementia with the disorder of perception and reasoning discussed in psychiatry confirms this. Research on new findings is therefore indispensable for the interaction of the two sciences of law and psychology.

    Method

    The present study is a descriptive-analytical method and access to legal jurisprudence, will pay to analyze the information collected, to understand the nature of psychosis and how to perceive it and adapting it to the findings of rational psychology and rational reasoning.

    Conclusion

    Majnun does not have the power to distinguish between him and others. His actions are not by will. From a Jurisprudential-Legal Perspective If one reaches a level of self-imposed consciousness that is not capable of legal practice, t hat is not capable of legal action, his criminal conduct lacks criminal responsibility. Therefore, this main characteristic of Ramitas can be attributed to some degree of illnesses such as schizophrenia, mania, depression, delusional disorders, dementia, aging and some personality disorders and... the subset of madness was known for its examples. Based on this qualitative criterion, as a result, any disorder that causes dementia and excessive power is distinguished to the extent that he has the legal significance of Article 190 of the Civil and Related Law for the purposes of legal practice.He has been outspoken in support of his community their legal status will be the same as that of a free person.

    Keywords: Psychopathy, Legal Will, Power of Diagnosis, Responsibility
  • Reza Nasouhian*, Mahmoud Shahidi, Asghar Aghabali, Mahmoud Azizi Pages 153-181

    Basically, the pharmaceutical industry and its distribution process are among the topics that are relevant to any society. Because if there is no need to ensure health in terms of medicine and other items of goods related to the medical industry, various threats can deprive a person of life. Whereas what has been brought to man by custom, morality, sharia and sociology, the preservation of life is one of his most important personal and social assets. For this reason, the category of medicine and medical equipment, which is closely related to the right to life and human health, can be a very important factor in this regard. Therefore, in this research, which has been written in an analytical-descriptive manner, the aim is to examine and look in depth at the category of transactions and commercial and legal rules in the field of medicine and other medical goods from the perspective of international trade law. In a nutshell, the international trade law mechanism, in the form of the most important measures that can be taken in this regard, can also use the issue of ownership and, using legal capacity, to maintain the mindset after the right to health in human rights law, reduce drug sanctions, discrimination. Being at the time of contracts and agreements between different countries by you Leaders, legal obligations and rights guarantees to reduce the quality of medicines and medical items in the midst of a health crisis in order to improve the profits of pharmaceutical companies, facilitate the process of trading and buying and selling medicines and medical equipment and special facilities for poor countries to access medicine and supplies. Medicine and other such issues show the role of international trade law in the need of countries for medicine following the outbreak of prominence, prominence and privilege, Transnational Infectious Diseases such as Coronavirus.

    Keywords: Drugs, Infectious Diseases, Pandemic, Commercial Rights, Transactions, Contracts
  • Hossein Houshmand Firozabadi*, Zahra Lotfi, Zohreh Bahrami, Razieh Saiani Pages 183-213

    Protecting nature and preserving its health is emphasized by different religions and human mind. Enjoying a healthy environment is a fundamental human right. Any damage to the environment requires compensation of damages incurred, which is within the scope of civil liability. The key question here is what is the nature of civil liability for environmental damage? How does choosing the right nature affect adopting the right basis for civil liability for environmental damage and its effects? In this descriptive-analytical paper, the combined nature of public and private law has been considered for civil liability resulting from environmental damage. In terms of governmentchr('39')s supervision role in manufacturing and industrial activities and its ability to sue people who incur damage to the environment, this responsibility is subject to public law and in terms of the possibility of compensation claim where a human, besides nature, has been damaged (in accordance with the general rules of civil liability) this liability is subject to private law. By choosing this trend, principles such as doctrine (theory) of fault or theory of risk as the basis of civil liability for environmental damages appear to be incompatible with the said compositional nature. The accepted jurisprudential basis to guarantee the right of the damaged (nature or human) is "respect" theory. The theory of "Strict liability" is also legally acceptable regarding the role of deleterious person and difficulty of proving fault and with regard to the characteristics of environmental damage. In what follows, given this compositional nature and mixed basis, compensation methods and competent court procedures have been elaborated to file an action of civil liability against environmental damages.

    Keywords: Civil Liability, Environmental Damage, Environmental Law, Environmental Pollution
  • Mansoor Khakpour, Mozaffar Bashokouh*, AliReza Lotfi Pages 215-236

    Under theenforcing the law on damage, when patients are exposed to damage and injury when acting or leaving action on health-related factors such as physicians and laboratory officials, patients must take standard action to mitigate the loss or claim. Otherwise they will lose the right to defend themselves. The most important effect of this rule is that the assignment of a claim against a loss is subject to a statutory or contractual breach of the loss. The question is whether the main effect of the rule is the alleged negligence for avoidable damages, or the exclusionary claim for reducible damages? What is the nature of the action taken to counter the loss? Should diligent efforts yield the desired result or is the standard effort sufficient? The burden of proving damage or non-damage is either disadvantageous or detrimental, and comparative study of other issues can be very helpful in explaining the effects of the rule and its implementation.

    Keywords: Compensation, Medical Law, Mitigation of Damages, Obligation Means
  • Mahmoud Abbasi, Maryam Sha’Ban* Pages 237-254
    Background and aim

    The present study seeks to study the areas that define the right of the child to health in Iran and the expression of what and how this right.

    Method

    this regard, with qualitative approach and thematic research method, content analysis and content analysis interviewed experts and identified four key determinants of childrenchr('39')s right to health in Iran. then four areas, including Iranian laws and regulations, the Convention on the Rights of the Child, the Islamic Religion, the Convention on the Rights of the Child in Islam, referring to their main sources he has analyzed the content.

    Ethical Considerations:

     In the present study, interviewing experts, covert and behavioral tips of the interviewee, anonymity of interviewees and their consent to interview and record their speeches were observed. In the process of document and information analysis, reference to authentic sources as the most important ethical principles of content based research was observed.

    Conclusion

    The results show that, in each of the four areas studied, different aspects of child health, including child health during pregnancy and mother, child nutrition, child health and care, protection of children with congenital problems, they have introduced insurance and social security.  But the status of the right of the child to health in Islamic religion and its compliance with the laws and regulations of Iran and the Covenant on the Rights of the Child in Islam take into account previous generations, potential parents, the motherchr('39')s pregnancy and the childchr('39')s birth. This goes back to the definition of a child in each of the four areas. In Islam, childbearing is considered a priority, and the importance of protecting it based on religious principles goes back to previous generations in a way that everyone is responsible for upholding the rights, including the right to health, of potential future children. But in the Convention on the Rights of the Child, the definition of a child is more dependent upon birth.

    Keywords: Child, Right to Health, Islamic World, Convention on the Rights of the Child, Structure of the Rights of the Child, Iranian Society