فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مجتبی هاشمیان، فریبرز رحیم نیا*، مجتبی پورسلیمی، محمد مهدی فراحی صفحات 11-24

    پژوهش حاضر بنا دارد تا نسبت به کشف و بازنمایی عوامل تعدیلگر موثر بر رفتارهای بازآفرینی تعادل کار-زندگی نمایشان اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شمال شرق ایران تلاش نماید. در این مطالعه، پژوهش از لحاظ روش، پدیدارشناسی و از لحاظ هدف، بنیادی بوده و ماهیتی اکتشافی داشته است. جامعه مورد مطالعه، آن دسته از اعضای هییت علمی دانشگاه های فردوسی مشهد و بیرجند بوده که دارای مرتبه علمی استادیاری با حداقل 5 سال سابقه کاری و یا دانشیاری بوده اند. انتخاب مشارکت کنندگان به شیوه هدفمند با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته پی گرفته شد. نهایتا پس از اشباع داده ها و تکرار یافته ها، کفایت تعداد نمونه با 16 مشارکت کننده مسجل شد. نتایج تحلیل داده ها به شیوه تحلیل محتوای کلایزی نشان داد که عوامل تعدیلگر در ارتباط میان سنگین باری نقش و رفتارهای بازآفرینی تعادل کار-زندگی را می توان در قالب سه دسته از عوامل فردی، موقعیتی و فردی-موقعیتی صورت بندی کرد. چارچوب عوامل تعدیلگر شناسایی شده می تواند توسط دست اندرکاران حوزه مدیریت منابع انسانی در طراحی تدابیر نظام نگهداشت اعضای هییت علمی مورد بهره گیری واقع شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای بازآفرینی تعادل کار-زندگی، سنگین باری نقش، اعضای هیئت علمی دانشگاه، عوامل تبدیلگر
  • سعید جمالی روشت*، سعید رادمرد صفحات 25-42
    امروزه توجه به سبک ها و کارکردهای جدید مدیریت و به کارگیری دانش سازمانی در راستای بروزرسانی رویه ها و روش های بسیار تکراری و پاسخگویی بهتر به نیازهای در حال تغییر سازمان بیش ازپیش احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف پایش نقش کارکردهای مدیریت سایبرنتیک در پیشگیری از اینرسی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی گری تسهیم دانش در بین کارکنان انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و به روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته است جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان سازمان امور مالیاتی استان آذربایجان شرقی است که تعداد آن ها 1308 نفر است، حجم نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران 297 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. داده های پژوهش با استفاده از روش میدانی جمع آوری شده و برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردیده است. پژوهش نشان داد که تسهیم دانش در تاثیر کارکردهای مدیریت سایبرنتیک بر کاهش اینرسی سازمانی نقش میانجی دارد. همچنین نتایج نشان داد که کارکردهای مدیریت سایبرنتیک بر کاهش اینرسی سازمانی و افزایش به اشتراک گذاری دانش تاثیر دارد از سوی دیگر تاثیر مثبت به اشتراک گذاری دانش در کاهش اینرسی سازمانی در سازمان امور مالیاتی استان آذربایجان شرقی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کارکردهای مدیریت سایبرنتیک، تسهیم دانش، اینرسی سازمانی
  • فاطمه قیطاسی وند*، فتاح شریف زاده، غلامرضا کاظمیان، داود حسین پور صفحات 43-56
    خط مشی گذاری عمومی شهری یکی از مهم ترین وظایف مدیریت شهری است و عبارت است از فرایندی که منجر به اتخاذ تصمیم هایی از سوی مقامات بالای جامعه در جهت رفع مسایل شهری می گردد. مرحله تدوین یکی از مهم ترین مراحل این فرایند است که در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر موفقیت تدوین خط مشی های عمومی در مدیریت شهری پرداخته شده است و حمل و نقل عمومی شهری به عنوان مورد خاص این پژوهش در نظر گرفته شده است. این پژوهش به صورت ترکیبی (کیفی- کمی) انجام شده است. بخش کیفی پژوهش با استفاده از استراتژی تحلیل مضمون و بخش کمی با از طریق نرم افزار اس. پی. اس. اس. و اسمارت پی. ال. اس. مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار PLS ضمن تایید یافته های حاصل از بخش کیفی نشان داد نحوه هماهنگی نهادها با بار عاملی 86%، شرایط محیطی با بار عاملی 81%، وظایف نهادها با بار عاملی 73% و ساختار نهادها با بار عاملی 58% به ترتیب مهم ترین عوامل موثر بر تدوین موفق خط مشی های حمل و نقل عمومی شهر تهران هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، خط مشی گذاری، تدوین خط مشی عمومی، حمل و نقل عمومی شهری
  • الهه حسینی، سعید سعیدا اردکانی، مهدی سبک رو* صفحات 57-72

    آوای کارکنان دانشی یکی از موضوعات مهمی است که در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است، اما شواهدی که نشان دهنده مکانیسم های مختلف آوا به شکل جامع و یکپارچه باشد وجود ندارد. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش ارایه الگوی آوای کارکنان دانشی در شرکت گاز شیراز می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، کیفی از نوع نظریه داده بنیاد می باشد. جامعه مورد پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و کارکنان شرکت گاز شیراز می باشد. گردآوری داده ها از طریق نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی با 15 نفر از خبرگان با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید و برای تحلیل داده ها از نرم افزار اطلس تی 8 استفاده شده است. سرانجام، در مرحله کدگذاری انتخابی 11 مقوله نهایی و 44 کد انتخاب گردید. برای اطمینان از روایی و پایایی پژوهش، یافته ها به تایید مصاحبه شوندگان رسید. نتایج پژوهش نشان داد مهم ترین مولفه های آوای کارکنان دانشی در دو سطح سازمانی (مدیریت، ارتباطات، جو و محیط آوایی، ویژگی های شغل، منابع انسانی، ساختار سازمانی) و سطح فردی (انگیزه، شخصیت، گروه و تیم) قرار می گیرد. مهم ترین عامل در سطح سازمانی، مدیریت و در سطح فردی، انگیزه می باشد. در نهایت مدل آوای کارکنان دانشی ترسیم گردید.

    کلیدواژگان: آوای کارکنان، کارکنان دانشی، آوای کارکنان دانشی، شرکت گاز شیراز
  • محمد حکاک، معصومه مومنی مفرد، صابر تقی پور* صفحات 73-88
    ضرورت هم اندیشی خبرگان و اندیشمندان در تصمیمات و سیاست گذاری های کلان منجر به پیدایش مفهومی نوین در ادبیات مدیریت به نام اتاق فکر شد. در این راستا مدیران و سیاست گذاران کلان سازمانی تلاش های بی وقفه ای به منظور تشکیل اتاق فکر کردند. اما متاسفانه خروجی های نامطلوب اتاق های فکر نشان از اثربخش نبودن تشکیل آن داشته است. به همین دلیل شناسایی و یافتن ارتباطات مفهومی میان موانعی که در مسیر تشکیل اتاق فکر اخلال ایجاد کرده، می تواند تسهیل کننده ای قوی در مسیر شکل گیری اتاق فکر باشد. بر این اساس هدف از انجام مطالعه حاضر مدل سازی موانع شکل گیری اثربخش اتاق فکر بوده است. شناسایی موانع شکل گیری اتاق فکر از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با روش تحلیل محتوای کیفی بر پایه تکنیک اشباع نظری با 16 نفر از استادان مدیریت دولتی و خط مشی گذاری انجام گرفت. روایی و پایایی مصاحبه ها به ترتیب با روش روایی محتوای نسبی و شاخص کاپای کوهن تایید شد. کدگذاری مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار اطلس تی منجر به شناسایی 12 مانع اصلی در شکل گیری اتاق فکر شد. به منظور مدل سازی موانع شناسایی شده از نظرات 28 نفر از مدیران ارشد سازمان های دولتی استان لرستان با روش نمونه گیری هدفمند و به کمک پرسشنامه استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با بهره گیری از روایی محتوا و روش آزمون-پس آزمون تایید شد. مدل سازی موانع شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری منجر به تشکیل شش سطح شد که ضعف تجربه، نبودن دانش نظری و بازخورد نامطلوب، اثرگذارترین و تعارض فرهنگی و جمع گرایی محدود، اثرپذیرترین موانع بودند.
    کلیدواژگان: موانع شکل گیری اتاق فکر، اتاق فکر، مدل سازی ساختاری تفسیری، سازمان های دولتی کشور
  • علیرضا یعقوبی*، احمد ودادی، ماندان مومنی صفحات 89-104

    در عصری که یکی از ارکان مزیت رقابتی پایدار سازمان‌ها، کارکنان متعهد، متخصص و با انگیزه هستند، حفظ و افزایش اشتیاق کارکنان یکی از دغدغه‌های مهم سازمان‌هاست. هدف از این مطالعه شفاف‌سازی مفهوم اشتیاق کاری با توجه به مباحث نظری موجود، شناخت ویژگی‌ها، پیشآیندها و پیامدهای آن است. از نظر روش‌شناسی، در این پژوهش از رویکرد تحلیل مفهوم تکاملی راجرز استفاده‌ شده است. این رویکرد همانند سایر روش‌های تحلیل مفهوم در پی واضح‌سازی و تحلیل مفهوم موردنظر است. روشی غیرخطی، چرخشی و انعطاف‌پذیر که بر اساس رویکرد استقرایی، داده‌های خام جمع‌آوری و مورد تحلیل قرار می‌گیرند. در این پژوهش، تحلیل به صورت درونمایه‌ای و شبیه به تحلیل محتوا صورت گرفته به این منظور پایگاه‌های اطلاعاتی موجود و معتبر با کلیدواژه "Engagement" مورد جستجو قرار گرفتند. یافته‌ها در این مطالعه نشان داد که اشتیاق کاری فرآیندی پیچیده با ویژگی‌های توان، سخت‌کوشی و شیفتگی و ابعاد شناختی، هیجانی (عاطفی)، رفتاری (فیزیکی) است. پیشآیند‌های آن شامل «منابع شغلی و منابع شخصی» «حمایت اجتماعی از همکاران، مربیگری» «احساس ارزشمند بودن، مشارکت» «معنی‌داری، ایمنی» است. پیامد‌های آن نیز شامل «بهبود بهره‌وری» «عملکرد، خلاقیت، گردش مالی» «سطح پایین تمایل به ترک خدمت و رفتار شهروندی سازمانی» است. نتیجه این‌که سوق دادن کارکنان به سوی اشتیاق یکی از چالش‌های مهم مدیران و سازمان‌هایی است که در پی بهبود شاخص‌های عملکرد سازمان می‌باشند.

    کلیدواژگان: اشتیاق کاری، تحلیل مفهوم، روش تکاملی راجرز
  • سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور، یوسف وکیلی، جواد کیوانفر* صفحات 105-124

    در سالهای اخیر مقوله طراحی الگوی جبران خدمات مدیران و کارکنان سازمان ها، یکی از مباحث حساس، پیچیده و چالش برانگیز در حوزه ی مدیریت منابع انسانی می باشد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های جبران خدمات استراتژیک در سطح مدیران ارشد سازمان تامین اجتماعی بود که با رویکرد کیفی انجام شد. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از منظر روش اجرا اکتشافی است. نمونه آماری را اساتید و خبرگان دانشگاهی آگاه به حوزه جبران خدمات و مدیران ارشد مرتبط با منابع انسانی سازمان تامین اجتماعی تشکیل داده اند. جهت گردآوری اطلاعات در این پژوهش ، با 17 نفر از مطلعین کلیدی (حد اشباع) که با روش هدفمند و به قضاوت محققین انتخاب شده اند، مصاحبه باز و عمیق صورت گرفته است. از روش تحلیل تم (مضمون) برای تحلیل و تفسیر داده های بدست آمده از مصاحبه استفاده شده است که در نهایت 6 تم اصلی، مبنای اصلی پرداخت، انگیزاننده های کوتاه مدت، انگیزاننده های بلند مدت، مزایای مدیریتی، دریافت غیر پایه ای و احترامات سازمانی و همچنین 54 تم فرعی بر مبنای تم های اصلی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: مدل جبران خدمات، جبران خدمات استراتژیک، مدیران ارشد، سازمان تامین اجتماعی، تحلیل تم(مضمون)
  • سحر کوثری*، حسن احمدی صفحات 125-144

    بسیاری از دلایل حکمرانی نامطلوب در نظام آموزش عالی تنها ناشی از عوامل درون وزارتی نیستند بلکه عوامل برون وزارتی نیز در آن نقش دارند. هدف از مقاله حاضر تحلیل حکمرانی درونی و بیرونی نظام آموزش عالی ایران است. به‌منظور نیل به این هدف، از رویکرد کیفی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق مدیرکل‌ها و کارشناسان ارشد معاونت‌های آموزشی و پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بودند که بر اساس اشباع نظری داده‌ها، تعداد 11 نفر از آن‌ها به ‌صورت رودررو مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای گردآوری داده‌ها از روش مصاحبه نیمه ساختار‌یافته و برای تحلیل آن‌ها از روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان داد مهم‌ترین بازیگران حکمرانی درونی شامل رییس دانشگاه، هییت‌رییسه، شورای دانشگاه و هییت‌امنا می‌باشند و بازیگران حکمرانی بیرونی شامل شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای عالی عتف، وزارت علوم تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می‌باشند. همچنین مولفه‌های نظام حکمرانی آموزش عالی مشتمل بر بازیگران (برخاسته از دولت، بازار و یا جامعه مدنی) و سیاست‌ها (‌سیاست‌های درون نهادی شامل سیاست‌های مالی، سیاست‌های محتوایی، سیاست‌های ساختاری و سیاست‌های برون-نهادی شامل سیاست‌های اجتماعی، سیاست‌های کارآفرینی و سیاست‌های حاکمیتی) هستند. سپس هر یک از بازیگران درونی و بیرونی نظام حکمرانی آموزش عالی بر اساس کارکردهای قانونی‌شان مطابق با چارچوب پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: حکمرانی درونی و بیرونی، نظام آموزش عالی، بازیگران، سیاست ها
  • ابراهیم آریانی قیزقاپان، عادل زاهد بابلان*، علی خالق خواه، مهدی معینی کیا صفحات 145-158

    پژوهش حاضر با هدف ارتباط یابی نقش عوامل بی‌عدالتی سازمانی و بدبینی سازمانی در طفره روی مجازی انجام گرفت. این پژوهش از نظر راهبرد اصلی، کمی و از نظر تکنیک تحلیلی، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی کارکنان ستادی دانشگاه های جامع وابسته به وزارت علوم در چهار سطح طراز عملکرد بین‌المللی، ملی، منطقه ای و محلی در سراسر کشور بود. روش نمونه گیری از نوع خوشه ای چندمرحله ای بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان و با در نظر گرفتن خطای 05/0 =α، 430 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ طفره روی مجازی بلا و همکاران (2006)، پرسشنامه بدبینی سازمانی کالاگان (2009) و پرسشنامه بی‌عدالتی سازمانی کیم و لیونگ (2007) استفاده شد. روایی ابزارها با نظر استادان علوم تربیتی و روانشناسی تایید شد. داده ها با شبکه عصبی مصنوعی با روش پرسپترون چندلایه (MPL) در نرم‌افزار Spss.v.24 تحلیل شد. نتایج نشان داد ارتباط یابی عوامل سازمانی موثر بر طفره روی مجازی دارای یک‌لایه ورودی با هشت گره و یک‌لایه پنهان با دو گره است و شبکه عصبی مصنوعی به‌خوبی قادر است پرش ها و روند طفره روی مجازی کارکنان دانشگاهی را از روی عوامل سازمانی بدبینی و بی‌عدالتی؛ پیش بینی نماید. ازاین‌رو، لازم است در هدایت رفتار منابع انسانی (جلوگیری از بروز رفتار انحرافی طفره روی مجازی) به این مولفه‌ها و اثراتشان در سازمان توجه شود.

    کلیدواژگان: طفره روی مجازی، بی عدالتی سازمانی، بدبینی سازمانی، شبکه عصبی مصنوعی
  • افسانه صادقی، اسماعیل عمران زاده * صفحات 159-168

    این پژوهش به پایش نقش عدالت سازمانی در بهره‌وری کارکنان شعب بانک تجارت تبریز می‌پردازد. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان بانک تجارت تبریز که تعداد آن‌ها 280 نفر است. حجم نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان 162 نفر تعیین و به روش تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه بوده که شامل پرسشنامه استاندارد عدالت سازمانی در سال 1993 توسط نیهوف و مورمن با هدف ارزیابی عدالت سازمانی تهیه و طراحی شده و همچنین پرسشنامه بهره‌وری نیروی انسانی براساس مدل آچیو توسط هرسی و گلداسمیت در سال 1980 ارایه شده است. به‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌های به دست آمده از پرسشنامه‌های جمع‌آوری شده از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه‌های پژوهش، پس از تعیین توزیع داده‌های مربوط به متغیرهای پژوهش بر اساس آزمون کولوموگروف و آزمون r پیرسون و آزمون رگرسیون خطی با استفاده از نرم‌افزار SPSS تعیین شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که فرضیات اصلی و فرعی پژوهش، با توجه به آزمون‌های آماری، در سطح اطمینان 95 درصد تایید می‌گردند. به‌عبارت‌دیگر، مشخص شد که رابطه مثبت و معنی‌داری بین کلیه مولفه‌های عدالت سازمان و بهره‌وری کارکنان شعب بانک تجارت تبریز وجود دارد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، بهره وری، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای
|
  • Seyed Mojtaba Hashemian, Fariborz Rahimnia *, Mojtaba Poursalimi, MohammadMehdi Farahi Pages 11-24

    The present study soughts to explore and represent the moderating factors affecting work-life balance crafting behaviors among faculty members of the public universities of the north-east of Iran. In this study, the research has been phenomenological in terms of method, and in terms of purpose, it has been fundamental and has an exploratory nature. The study population consisted of faculty members of Ferdowsi university of Mashhad and university of Birjand who had an assistance professor degree with at least 5 years of work experience. The purposeful sampling method was followed and finally the adequacy of the sample was confirmed after data saturation.The results of data analysis using Colaizzi content analysis showed that the moderating factors affecting the relationship between role overload and work-life balance crafting behaviors can be formulated into three categories of individual, situational and individual-situational factors. The framework of identified moderating factors can be utilized by HRM practitioners in designing faculty maintenance arrangements.

    Keywords: work- life balance Crafting Behaviors, Role Overload, Faculty Members, Moderating Factors
  • Saeid Jamalirovesht *, Saeid Radmard Pages 25-42
    Nowadays attention to the new styles and functions of management and application of organizational knowledge in order to update procedures and methods that are very repetitive and better responsive to the changing needs of the organization is increasingly felt. The purpose of this study is to monitor the role of cybernetic management functions in preventing organizational inertia, with emphasis on the role of mediating knowledge sharing among employees. This is a practical research in terms of purpose and this research was conducted using descriptive-survey method. The statistical population of the present study is the staff of the Tax Affairs Organization of East Azarbaijan Province, whose number is 1308, the sample size is estimated by using Cochran's relation of 297 people and selected by stratified random sampling. The research data were collected using field method and for data analysis, structural equation modeling and confirmatory factor analysis were used. The research findings showed that knowledge sharing on the impact of cybernetic management functions on the reduction of organizational inertia has a mediating role. The results also showed that cybernetic management functions have an impact on reducing organizational inertia and increasing knowledge sharing. On the other hand, the positive impact of knowledge sharing on reducing organizational inertia was confirmed in the East Azerbaijan State Tax Administration.
    Keywords: Cybernetic management functions, Knowledge Sharing, organizational inertia
  • Fatemeh Gheytasivand *, Fattah Sharifzadeh, Gholamreza Kazemian, Davoud Hosseinpour Pages 43-56
    Urban public policy-making is one of the most important tasks of urban management and is a process that leads to decisions made by high society officials to address urban issues. The formulation stage is one of the most important stages of this process. In this study, the factors affecting the success of public policy formulation in urban management have been studied and urban public transportation has been considered as a special case of this research. This research has been done in a combined (qualitative-quantitative) way. The qualitative part of the research was analyzed using content analysis strategy and the quantitative part was analyzed by SPSS and Smart PLS software. The results of confirmatory factor analysis with PLS software while confirming the findings of the qualitative section showed how to coordinate institutions with a factor load of 86%, environmental conditions with a factor load of 81%, tasks of institutions with a factor load of 73% and the structure of institutions with a factor load 58% are the most important factors influencing the successful formulation of public transportation policies in Tehran, respectively.
    Keywords: urban management, Policy Making, Formative Public Policy, Urban Public Transport
  • Elahe Hosseini, Saeid Saeida Ardekani, Mehdi Sabokro * Pages 57-72

    The knowledge employees voice is one of the most important topics that has attracted a lot of attention recently, but there is no evidence based on which the various mechanisms of sound are comprehensive and integrated. Therefore, the purpose of this study is to provide a model of knowledge employees voice in Shiraz Gas Company. The aim of the present study is of an applied one and the method and identity of the study are regarded as qualitative research approach with a design method of grounded theory. So, using a purposeful and snowball sampling, 15 semi-structured interviews have been held by experts. Then, the Atlas.ti 8 was used to analyze the data. Eventually, at the stage of selective coding, 11 categories along with 44 codes were selected. To ensure the reliability and validity of the research, the findings were confirmed by the interviewees. The results of the research showed that the most important components of the voice of knowledge workers include two levels of organization (management, communication, atmosphere, and voice environment, job characteristics, human resources, organizational structure) and individual level (motivation, personality, group, and team). The most important factor at the organizational, managerial, and individual levels is motivation. Finally, the model of the voice of the knowledge workers was drawn up.

    Keywords: Employee Voice, Knowledge Employees, Knowledge Employees Voice, Shiraz Gas Company
  • Mohammad Hakkak, Masoome Momeni Mofrad, Saber Taghipour * Pages 73-88
    managers and macro-organizational policymakers have made relentless efforts to form a think tank. But unfortunately, the unfavorable outcomes of think tanks have shown that it is not effective. For this reason, identifying and finding conceptual connections between barriers to the formation of the think tank can be a powerful facilitator of the formation of the think tank. Accordingly, the aim of the present study was to model the barriers to the effective formation of the think tank. Identification of barriers to the formation of the think tank was conducted through semi-structured interviews with qualitative content analysis based on the theory of theoretical saturation with 16 professors of public administration and policy-making. The validity and reliability of the interviews were confirmed by the relative content validity method and the Cope Cohen index, respectively. Coding of interviews using Atlas ti software led to the identification of 12 major barriers to the formation of the think tank. In order to model the identified barriers, the opinions of 28 senior managers of government organizations in Lorestan province were used using a targeted sampling method and using a questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by using content validity and post-test method, respectively. Modeling the barriers identified by the interpretive structural method led to the formation of six levels, the weakest of experience, the lack of theoretical knowledge and undesirable feedback, the most influential, and the limited cultural conflict and limited collectivism.
    Keywords: Barriers to Thinking Room Formation, Think tank, Interpretive Structural Modeling, Government agencies of the country
  • Alireza Yaghoubi *, Ahmad. Vedadi., Mandan Momeni Pages 89-104

    In age where one of the pillars of sustainable competitive advantage of organizations is having committed, professional and motivated employees, maintaining and increasing employee’s engagement is one of the most important concerns of organizations. The purpose of this study is to clarify the concept of work engagement according to the existing theoretical concepts and to recognize its features, precedents, and consequences. Methodologically, Rogers’ evolutionary concept analysis approach has been used in this research. This approach, like other methods of concept analysis, seeks to clarify and analyze the intended concept. Nonlinear, rotational and flexible method were used to collect and analyze data based on inductive approach. In this research, the analysis is thematic and analogous to content analysis. For this purpose, the word "engagement" was searched in existing and valid databases. The findings of the study showed that work engagement is a complex process with the features of vigor, dedication, absorption, and cognitive, emotional, and physical dimensions. Its precedents include "job and personal resources", "social support for co-workers, coaching", "sense of worth, participation", and "meaningfulness, safety". Its consequences include "improved productivity", "performance, creativity, turnover", and "low level of willingness to leave the service and organizational citizenship behavior". As a result, having engaged employees is one of the most important challenges for managers and organizations that seek to improve organizational performance indicators.

    Keywords: Work Engagement, Concept Analysis, Rodgers Evolutionary Method
  • Said Jafarynia., Akbar Hassanpoor, Yousef Vakili, Javad Keyvanfar * Pages 105-124

    In recent years, the issue of designing a compensation model for the services of managers and employees of organizations is one of the sensitive, complex and challenging topics in the field of human resource management.The purpose of this study was to identify the dimensions and components of compensation for strategic services at the level of senior managers of the Social Security Organization, which was done with a qualitative approach.The research method is applied in terms of purpose, and exploratory in terms of implementation method. The statistical sample consists of professors and university experts aware of the field of service compensation and senior managers related to human resources of the Social Security Organization.In order to collect information in this study, 17 key informants (saturation limit) who were selected by a purposeful method and judged by researchers, open and in-depth interviews were conducted. The theme analysis method was used to analyze and interpret the data obtained from the interview. Finally, six main themes, which are the main basis of payment, short – term incentives, long – term incentives, managerial benefits, non- basic perquisites and organization respect,also 54 sub themes beased on the main themes was recognized.

    Keywords: Model Compensation, Strategic Compensation, Senior Managers, Social Security Organization, Themes(Thematic) Analysis
  • Sahar Kosari *, Hasan Ahmadi Pages 125-144

    The purpose of this study was to examine the internal and external governance of the higher education system in Iran. To achieve this goal, the qualitative approach was used. The statistical population of the study was senior managers and senior experts in educational and research departments. Based on theoretical data saturation, 11 of them were interviewed face to face. Semi-structured interview method was used for data collection and inductive content analysis was used for data analysis. The findings of the study showed that the major actors of the internal governance include the university chancellor, the board of directors, the council of the university, and the board of trustees, and the main actors of external governance are the Supreme Council of the Cultural Revolution, the Expediency Council, the Supreme Council of the Science, Research and Technology, the Ministry of Science and Research and Technology and the Vice-President of Science and Technology Presidency. Also, components of the higher education governance system include actors (from the government, the market, or civil society) and policies (Intra-institutional policies such as financial policies, content policies and structural policies, and other policies such as social policies, entrepreneurial policies, and govermental policies). Then, each of the internal and external actors of the higher education system were examined based on their legal functions in accordance with the research framework.

    Keywords: Internal, External Governance, Higher Education System, Actors, Policies
  • Ebrahim Aryani ghizghapan, Adel Zahed Babolan *, Ali Khaleghkhah, Mahdi Meinikia Pages 145-158

    The purpose of this study was tocommunicating the role of organizational Factors of injustice and cynicism in cyber loafing. Methodology of the research in terms of the main strategy, was quantitative, in terms of the strategy, was field, and in terms of analytical, was descriptive. The statistical population of this study included all staff of Universities affiliated with the Ministry of Science at تاون levels of international, national, regional and local levels of performance across the country. The research data were collected from 430 staff members who were selected by multi-stage cluster sampling method. The sample size according to the Kregci-Morgan model and with error α = 0/05, was considered 430 persons. To collect data Cyber Loafing Questionnaire of Bella et al (2006), Organization Cynicism Questionnaire of Kalagan (2009) and Organizational Injustice Questionnaire of Kim and Leung (2007) was used. Validity of the tools was confirmed by the professors of education and psychology. Data were analyzed by artificial neural network with multilayer perceptron (MPL) method in Spss.v.24 software. The results showed modeling the organizational factors affecting on cyber loafing has an input layer with eight units and a hidden layer with two unit and the artificial neural network is well able to predict the jumps and the process of cyber loafing of academic staff based on organizational factors of cynicism and injustice. Therefore, it is necessary to pay attention to these components and their effects in the organization human resource behavior and avoiding deviant behavior

    Keywords: Cyber Loafing, Organizational Injustice, Organizational Cynicism, Artificial Neural Network
  • Afsaneh Sadeghi, esmaell omranzadeh * Pages 159-168

    This study aims at Monitoring the Role of organizational justice on the productivity of employees of Tabriz Tejarat Bank branches. The statistical population of the study is all employees of Tabriz Tejarat Bank, which is 280 people. The statistical sample size was determined using Morgan table 162 people and was selected by simple random sampling method. The data collection tools in this present study consisted of the standard organizational justice questionnaire developed by Nihoff and Morman in 1993 with the aim of evaluating organizational justice and the human resource productivity questionnaire based on Achio model developed by Hershey and Goldsmith in 1980. In order to analyze the collected data, descriptive and inferential statistical methods were used. At the inferential level to test the research hypotheses., after determining the distribution of data related to research variables based on Kolomogorov test and Pearson r test, the linear regression test were determined using SPSS software. The results indicate that the main and sub-hypotheses of the research, according to statistical tests, are confirmed at 95% confidence level. In other words, it was found that there is a positive and significant relationship between all components of organizational justice and employee’s productivity of Tejarat Bank Tabriz branches.

    Keywords: Organizational Justice, Productivity, Procedural Justice, Distributive Justice, Interactional Justice