فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 10 (پیاپی 107، دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عادل میرمجیدی هشتجین*، رضا فامیل مومن، نیر اعظم خوش خلق سیما صفحات 1-11

    گیاه سالیکورنیا با نیاز آبی کم و مقاوم به خشکی و شوری، یکی از گیاهان هالوفیت (شوری پسند) است که به خوبی در اراضی شور با درصد نمک بالا رشد می کند و منبع مهمی از ترکیبات غذایی، ویتامین‏ها و همچنین آنتی اکسیدان‏ها است. به دلیل ساختار ویژه فیزیولوژیکی این گیاه، فساد سریع آن در مراحل پس از برداشت، سبب تخریب و کاهش ارزش های تغذیه ای آن شده و ضایعات پس از برداشت این گیاه را افزایش می دهد. به همین دلیل به کارگیری تیمارهای مناسب پس از برداشت به منظور افزایش قابلیت ماندگاری و حفظ ارزش های تغذیه ای این گیاه ضروری می باشد. از آنجا که تاکنون تحقیقات جامعی در راستای فناوری های پس از برداشت سالیکورنیا به منظور افزایش عمر ماندگاری و حفظ کیفیت تازه خوری آن انجام نشده است لذا همگام با توسعه کشت و تولید این گیاه در مناطق مختلف کشور، این پژوهش با هدف بررسی و معرفی مناسب ترین شرایط نگهداری این گیاه انجام شد. نگهداری محصول در شرایط محیط (دمای  oC25) نشان داد که سالیکورنیای تازه تا مدت حداکثر 3 روز از ظاهر و بازارپسندی مناسب برخوردار می باشد. نتایج ارزیابی وضعیت ظاهری سالیکورنیا و میزان افت وزن آن در مدت نگهداری نشان داد که در شرایط سردخانه (دمای oC 4) و رطوبت نسبی کنترل شده (90 تا 95 درصد)، ویژگی های ظاهری، فیزیکوشیمیایی و در نتیجه بازارپسندی سالیکورنیا در مقایسه با دما و شرایط محیط بهتر حفظ شده و میزان افت وزن محصول نیز کمتر بود. تاثیر مدت زمان نگهداری، دما و نیز اثر متقابل آن ها بر افت وزن گیاه سالیکورنیا معنی دار (0/001<P) بود. علاوه بر این، به غیر از اسیدیته، مدت زمان نگهداری بر میزان رطوبت، شدت تنفس، شوری و pH گیاه اثر معنی داری (0/001<P) داشت.

    کلیدواژگان: سالیکورنیا، بسته بندی، انبار سرد، شرایط نگهداری، خواص فیزیکوشیمیایی
  • سیده الهام موسوی کلجاهی* صفحات 13-23

    کیک از فراورده های پرمصرف در میان اقشار مختلف جامعه است که از معایب مهم آن می توان به کمبود فیبرهای رژیمی و بالا بودن میزان ساکارز در آن اشاره نمود لذا کاهش میزان ساکارز و افزایش فیبرهای رژیمی به شرط حفظ خواص حسی مطلوب از چالش های مهم صنایع غذایی می باشد. از این رو هدف از این مطالعه امکان سنجی تولید کیک روغنی فراسودمند حاوی پودر تفاله لیمو ترش (0، 5 و 10 درصد مقدار آرد گندم) و قند مایع خرما (0، 25 و 50 درصد مقدار ساکارز) و اثر متغیرهای مورد بررسی بر ویسکوزیته خمیر کیک و خصوصیات فیزیکوشیمایی (محتوای رطوبت، افت وزنی، pH، قندهای احیاکننده، ساکارز، رنگ و فیبرخام)، ریولوژیکی و حسی کیک روغنی فراسودمند بود. مطابق نتایج به دست آمده افزایش کاربرد تفاله لیمو ترش و قند مایع خرما به ترتیب منجر به افزایش و کاهش ویسکوزیته خمیر کیک گردید. همچنین با افزایش میزان جایگزینی آرد با تفاله لیموترش و ساکارز با قند مایع خرما، محتوای رطوبت، قندهای احیاکننده و فیبرهای رژیمی نمونه های کیک افزایش یافته و میزان افت وزنی بعد از پخت، pH، درصد ساکارز و سفتی بافت نمونه های کیک کاهش یافت. نتایج بدست آمده همچنین نشان داد که با افزایش غلظت تفاله لیمو ترش و قند مایع خرما، پارامتر L* نمونه ها کاهش و در مقابل پارامتر  a*و*b و به طور کلی تغییرات رنگی نمونه های کیک افزایش یافت و در بررسی ویژگی های حسی، تفاوت معنی داری از لحاظ پذیرش کلی در بین نمونه ی شاهد و نمونه های حاوی 5 درصد تفاله لیمو ترش و 25 درصد قند مایع خرما وجود نداشت.

    کلیدواژگان: تفاله لیمو ترش، فراسودمند، قند مایع خرما، کیک
  • امیرحسین ابراهیمی، سید ابراهیم حسینی*، ژاله خوشخو صفحات 25-37

    نتایج نشان داد بهترین نتیجه در ارزیابی رنگ بعد از نمونه شاهد در تیمار حاوی عصاره  آبی 5% در روز سوم می باشد. از لحاظ طعم تیمارها تا روز سوم توانست برای مصرف کننده مطلوب باشد و بهترین نتیجه در بین تیمارها در تیمار حاوی عصاره آبی 3 درصد روز سوم می باشد و به مرور زمان شاخص کیفیت طعم به طور قابل ملاحظه ای افت کرد. از لحاظ شاخص بو بین گروه ها و تیمارها دارای تفاوت معنی دار بود. در بین تیمارها نمونه حاوی کیتوزان در روز سوم دارای بالاترین رتبه و سپس عصاره آبی 5%  روز سوم بهترین تیمار بوده است. از منظر پذیرش کلی تیمار حاوی عصاره آبی 5% پوست سیب و تیمار حاوی عصاره آبی 3% پوست سیب در روز ششم توانسته بهترین منابع را در آنالیز پذیرش کلی به دست آورد.  در آنالیز بافت هم با توجه به آزمون کروسکال والیس که تیمارها دارای تفاوت معنی دار بودند عصاره های آبی 5% و 3% به ترتیب در روز ششم بهترین نتایج را گرفتند. همچنین در خصوص خواصpH اولیه  فیله های  ماهی قزل آلای رنگین کمان در این تحقیق در تمامی تیمارها تقریبا برابر 85/6  بود . روند تغییرات pH طی 6 روز نگه داری فیله های قزل آلا به دست آمد.  بالاترین میزان pH  در روز سوم و در تیمار حاوی عصاره الکلی 3 درصد می باشد و کمترین میزان pH در روز ششم می باشد. میزان TBA فیله های ماهی قزل آلای رنگین کمان در این تحقیق درتمامی تیمارها تقریبا  برابر 002/0± 037/0 بود. بهترین نتیجه در آزمایش فعالیت آنتی اکسیدان به روش DPPH برای تیمار حاوی عصاره آبی 3% پوست سیب در روز سوم حاصل شد و در اندازه گیری TVN نمونه حاوی محلول کیتوزان 2% در روز سوم بالاترین نتیجه به دست آمد.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلا، کیتوزان، عصاره پوست سیب قرمز
  • سیده الهام موسوی کلجاهی* صفحات 39-49

    تغییر الگوی زندگی و کم شدن تحرک بدنی افراد منجر به بروز مشکلاتی نظیر چاقی، اضافه وزن و فشارخون گردیده است لذا تلاش برای تولید مواد غذایی با میزان چربی، شکر، نمک کمتر و فیبر بیشتر افزایش یافته است. در همین راستا، امکان سنجی جایگزینی ساکارز با مخلوط ایزومالت و مالتودکسترین در سطوح مختلف (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) و اثر آن بر خواص فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی و حسی کیک روغنی کم کالری مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده با افزایش نسبت جایگزینی ساکارز با مخلوط ایزومالت و مالتودکسترین میزان ویسکوزیته خمیر، فعالیت آبی، رطوبت و تغییرات رنگی نمونه های کیک روغنی افزایش و از ارتفاع و کالری نمونه ها کاسته شد؛ همچنین افزایش سطح جایگزینی ساکارز با مخلوط ایزومالت و مالتودکسترین منجر به نرم تر شدن بافت نمونه ها گردید و بر pH نمونه ها تاثیر معنی داری نداشت، در حالیکه افزایش سطح جایگزینی در نسبت های بیشتر از 50 درصد اثر نامطلوبی در میزان پذیرش کلی نمونه های تولیدی داشت. بنابراین با در نظر گرفتن برآیند نتایج به دست آمده می توان چنین بیان نمود که با استفاده از مخلوط ایزومالت و مالتودکسترین (با نسبت 70 به 30) تا سطح 50 درصد میزان ساکارز مصرفی، می توان به محصولی با ویژگی ها مطلوب دست یافت.

    کلیدواژگان: ایزومالت، کم کالری، کیک، مالتودکسترین
  • زهرا شیخ الاسلامی*، مهدی کریمی، مهدی قیافه داودی، مریم محفوظی صفحات 51-65

    در این تحقیق از سه درجه استخراج آرد گندم (80، 88 و 96 درصد) و آنزیم آمیلاز و زایلاناز (هرکدام 50 پی‏پی‏ام) در تهیه نان بربری استفاده شد و پارامترهایی نظیر رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، سفتی بافت (2، 24 و 72 ساعت پس از پخت)، رنگ پوسته (L*a*b) و ویژگی‏های حسی  ارزیابی شدند. نتایج نشان داد افزایش درجه استخراج آرد سبب افزایش رطوبت و مولفه رنگیa*  پوسته و حفظ میزان سفتی بافت نان (طی 72 ساعت نگهداری براساس نتایج آزمون بافت‏سنجی) و مولفه رنگی L* شد. این در حالی بود که بیشترین حجم مخصوص و تخلخل در نمونه حاوی آرد با درجه استخراج 80 درصد و ترکیبی از آنزیم آمیلاز و زایلاناز مشاهده شد. همچنین حضور آنزیم در فرمولاسیون نان بربری (تهیه شده از آرد گندم با درجه استخراج متفاوت) بر  بهبود بافت، حجم مخصوص، تخلخل ویژگی‏های حسی نان اثر مثبت داشت. درجه استخراج آرد و آنزیم‏های آمیلاز و زایلاناز بر مولفه رنگی b* نمونه‏های تولیدی اثر معنی‏داری در سطح آماری 5 درصد نداشتند. در نهایت با بررسی خصوصیات حسی نان‏های تولیدی مشخص شد، نمونه‏ های حاوی آرد با درجه استخراج 80 و 88 درصد و آنزیم‏های آمیلاز و زایلاناز به طور مشترک از بیشترین امتیاز پذیرش کلی در مقایسه با سایر نمونه‏ ها برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: : درجه استخراج آرد، آنزیم، نان مسطح، بافت، پردازش تصویر
  • اکرم شریفی*، مرضیه حاجی آقایی صفحات 67-80

    در این تحقیق، برخی ویژگی های فیزیکی پودر نوشیدنی فوری عصاره چغندر قرمز، به و دارچین تهیه شده به روش خشک کردن کف پوشی مورد بررسی قرار گرفت. اثر دو متغیر مستقل درصد مالتودکسترین (0، 10، 20 و30 %) و روش خشک کردن (کف پوشی هوای داغ و انجمادی) بر برخی ویژگی های فیزیکی پودر شامل میزان رطوبت، ظرفیت جذب رطوبت، میزان کلوخه ای شدن، دانسیته توده، ضربه، ذره و حلالیت تعیین شدند. با افزایش سطح مالتودکسترین، میزان رطوبت، ظرفیت جذب رطوبت و کلوخه ای شدن پودرها کاهش یافت. بیشترین میزان دانسیته توده (g/cm3 008/0±62/0) و ضربه (g/cm3  007/0±77/0) مربوط به پودرهای دارای 20% مالتودکسترین، تهیه شده با هوای داغ بود و کمترین میزان دانسیته توده (g/cm3 003/0±25/0) و ضربه (g/cm3  005/0±31/0) در نمونه های پودر 20% مالتودکسترین، تهیه شده به روش انجمادی مشاهده شدند. کمترین میزان دانسیته ذره در هر دو روش خشک کردن متعلق به نمونه های 20% مالتودکسترین بود (g/cm3  008/0±04/1 و  g/cm302/0±23/1 به ترتیب برای نمونه های 20 % مالتودکسترین کف پوشی شده به روش هوای داغ و انجمادی). حلالیت پودرها با افزایش مالتودکسترین افزایش یافت. ظرفیت جذب رطوبت، کلوخه ای شدن، حلالیت و دانسیته ذره نمونه های خشک شده به روش انجمادی بیشتر از نمونه های خشک شده در هوای داغ بودند. دانسیته توده و ضربه نمونه های تهیه شده در هوای داغ (به ترتیب g/cm3 1/0±52/0 و g/cm3 11/0±67/0) بیشتر از نمونه های تهیه شده به روش انجمادی (به ترتیب g/cm3 07/0±36/0 و g/cm3 1/0±47/0) بودند(05/0≥p). هر دو متغیر مستقل (درصد مالتودکسترین و روش خشک کردن) تاثیر معنی داری روی ظرفیت جذب رطوبت، میزان کلوخه ای شدن، دانسیته توده، ضربه، ذره و حلالیت داشتند (05/0 ≥ p) ولی روش خشک کردن تاثیر معنی داری بر میزان رطوبت پودرها نداشت (05/0< p). نتایج بررسی ها نشان داد پودر دارای 20 درصد مالتودکسترین و خشک شده با هوای داغ را می توان به عنوان نمونه بهینه معرفی نمود.

    کلیدواژگان: عصاره چغندر قرمز، مالتودکسترین، خشک کردن کف پوشی، کف پوشی انجمادی، کف پوشی هوای داغ
  • بهناز محمودی، زینب سادات ابراهیم زاده موسوی*، فرامرز خداییان صفحات 81-89

    در این پژوهش تولید نوشیدنی پروبیوتیک سلامت بخش بر پایه عناب از طریق تخمیر بوسیله لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس دلبروکی مورد ارزیابی قرار گرفت. کینتیک رشد و مصرف سوبسترا ، تولید اسیدهای آلی، تغییرات pH و زنده مانی پروبیوتیک ها در طول نگهداری در سرما مورد ارزیابی قرار گرفته است. عناب استفاده شد. تخمیر تحت شرایط میکروایروفیل در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 72 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد باکتری توانایی رشد در نوشیدنی عصاره عناب را دارد و در انتهای تخمیر جمعیت میکروبی به CFU/mL 108  افزایش یافت. باکتری های استفاده شد در این پژوهش pH نمونه های تخمیری را به میزان قابل توجهی کاهش دادند و به حدود 5/3 رساندند. تغییرات مصرف قندهای گلوکز و فروکتوز، توسط لاکتوباسیلوس پلانتاروم در سطح 05/0 افزایش معنی دار پیدا کردبه طوری که از  8/4 و 4/4 به ترتیب به  3/3 و 1/3رسید. لاکتوباسیلوس پلانتاروم توانایی زنده مانی بیشتری نسبت به لاکتوباسیلوس دلبروکی نشان داد، در انتهای هفته سوم جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس پلانتارومCFU/mL  101× 2/3 شد در حالیکه لاکتوباسیلوس دلبروکی زنده مشاهده نشد. در مجموع میتوان چنین نتیجه گرفت نوشیدنی عناب تخمیر شده توسط لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس دلبروکی جایگزین سلامت افزای مناسبی برای مواد غذایی حاوی پروبیوتیک می باشد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، نوشیدنی غیر لبنی، عصاره عناب، لاکتوباسلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس دلبروکی
  • بردیا صدیفی، نورالدین نظرنژاد*، حسن شریفی صفحات 91-105

    در این پژوهش تاثیر تیمارهای مختلف نانومواد کریستال سلولز (NCC) و اکسید روی (ZNO) در حین ساخت کاغذ و همچنین پوشش دهی نمونه ها با همین نانومواد و پلی کاپرولاکتون (PCL) بر روی خواص ممانعتی کاغذها مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها بوسیله دستگاه های میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM) و پراش پرتو ایکس (XRD)، مورد مطالعه قرار گرفتند. در این پژوهش نانومواد و پلیمر با شرایط مشخص (نانوکریستال سلولز 4 و 6 درصد، نانو اکسید روی 3 درصد، پلی کاپرولاکتون 10 درصد) درحین ساخت کاغذ و به عنوان پوشش به خمیر کاغذ و کاغذهای شاهد افزوده شدند. از پلی اکریل آمید کاتیونی بعنوان کمک نگه دارنده نانومواد درحین ساخت کاغذ استفاده شد. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که ویژگی های ممانعتی (جذب آب، عبور هوا، جذب روغن) کاغذهای تیمار شده افزایش یافته است ولی تاثیر افزایش درصد نانوکریستال سلولز در این افزایش بارزتر بوده است و کاغذهای تیمار شده با ترکیب همزمان نانومواد بهترین ویژگی های ممانعتی را داشته است. همچنین ویژگی های ممانعتی کاغذهای پوشش دهی شده با افزودن نانومواد افزایش یافته است که در این بین نقش اصلی در این افزایش را نانوکریستال سلولز داشته است و ترکیب همزمان نانومواد با پلی کاپرولاکتون دارای بهترین ویژگی ها می باشد. همچنین ویژگی های ممانعتی کاغذهای پوشش دهی شده به مراتب بالاتر از کاغذهای تیمار شده می باشد.

    کلیدواژگان: پلی کاپرولاکتون، نانوکریستال سلولز، نانواکسید روی، بسته ‎بندی، پلیمر زیست تخریب پذیر
  • بیوک آقا فرمانی*، صمد بدبدک، سعید داداشی صفحات 107-118

    کربن فعال پودری ظرفیت جذب بالایی داشته و دارای سطح غیرقطبی قابل توجهی است. نیروهای سطح (واندروالس و لاندن) جذب قوی تری را بین سطح کربن و ناخالصی ها نسبت به ملکول های موجود در ملاس رقیق به وجود می آورد. هدف این پژوهش حذف انواع ناخالصی ها مانند ترکیبات رنگی، عوامل کدورت زا، ترکیبات فنولی، آنتوسیانین و پروتئین ملاس رقیق چغندرقند (ملاس رقیق چغندرقند 35%) با استفاده از کربن فعال پودری در چهار سطح (61/0، 78/0، 13/1 و g 83/1بر g 100 ملاس رقیق) در pH 5/4 بود. برای پیش بینی کاهش ناخالصی های ملاس رقیق چغندر قند، مدل های همدمایی جذب فروندلیچ و لانگمویر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی همدما های تعادلی جذب بر اساس ضریب تبیین و ظرفیت جذب نشان داد که جذب ناخالصی های مانند ترکیبات رنگی (9605/0 R2= و ظرفیت جذب 0794/5)، ترکیبات فنولی (7605/0 R2= و ظرفیت جذب 9755/0) و پروتئین (9679/0 R2= و ظرفیت جذب 9314/1) از مدل فروندلیچ پیروی کرد. عوامل کدورت زا و ترکیبات آنتوسیانینی از هیچ کدام از مدل های بررسی شده تبعیت نکرد.

    کلیدواژگان: ملاس رقیق چغندر قند، همدمایی جذب، کربن فعال پودری، ناخالصی
  • مازیار اسفندیاری فرد، سید حمیدرضا ضیاءالحق* صفحات 119-130

    بره موم یک ماده صمغی جمع آوری شده توسط زنبور عسل از منابع گیاهی مختلف است. هدف از این تحقیق، ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بره موم در روغن آفتابگردان طی زمان نگهداری بود. در این پژوهش، ابتدا ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره های اتانولی، متانولی و آبی بره موم با استفاده از روش DPPH ارزیابی شد. نتایج نشان داد که عصاره متانولی بره موم بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت. سپس غلظت های مختلف عصاره متانولی (0، 5/0 و 1 درصد) به روغن آفتابگردان اضافه شده و به مدت 60 روز در دمای 25 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. برای مقایسه عصاره بره موم با آنتی اکسیدان های صنعتی، روغن آفتابگردان بازاری حاوی TBHQ نیز تهیه شده و همراه نمونه ها نگهداری شد. در طی زمان نگهداری، هر 20 روز یک بار، اندیس های پراکسید (PV)، اسید تیوباربیتوریک (TBARS) و اسیدی اندازه گیری شدند. داده های حاصله با استفاده از طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که افزودن آنتی اکسیدان به روغن آفتابگردان منجر به کاهش اندیس های PV، TBARS و اندیس اسیدی نمونه ها شد. از این نظر، غلظت 1 درصد عصاره متانولی بره موم کارآمدتر از غلظت 5/0 درصد و آنتی اکسیدان سنتزی بود. در طی زمان نگهداری، مقادیر اندیس های اکسیداتیو نمونه ها به تدریج افزایش یافت. در همه زمان های مورد مطالعه، بالاترین میزان اکسیداسیون مربوط به روغن خام بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که اختلاف معنی داری بین امتیازات طعم، رنگ و پذیرش کلی روغن حاوی عصاره بره موم و روغن آفتابگردان بازاری وجود نداشت، اما امتیاز مربوط به بو روغن حاوی عصاره بره موم کمتر از روغن بازاری بود. این گونه به نظر می رسد که عصاره متانولی بره موم دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است که می توان از آن به عنوان یک آنتی اکسیدان در روغن و محصولات بر پایه روغن طی زمان نگهداری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اکسیداسیون روغن بره موم خاصیت آنتی اکسیدانی روغن آفتابگردان فراورده های زنبورعسل
  • زهرا اکبربگلو، آسا کمالی شجاعی، خشایار سرابندی، علیرضا صادقی ماهونک* صفحات 131-145

    در این مطالعه، هیدرولیز آنزیمی کازیین با استفاده از آنزیم های آلکالاز و پانکراتین در شرایط بهینه انجام گرفت. سپس، اثر نوع و ترکیب حامل های مالتودکسترین و صمغ عربی بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی (مقدار رطوبت، فعالیت آبی، دانسیته توده، دانسیته ضربه، حلالیت، جاذب الرطوبه بودن)، حفظ فعالیت آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال آزاد ABTS، DPPH، مهار رادیکال هیدروکسیل، قدرت احیاءکنندگی، شلاته کنندگی یون آهن و مس)، مورفولوژی و میانگین اندازه ذرات هیدرولیزشده های کازیین خشک شده به روش پاششی ارزیابی شدند. نتایج نشان دادند که مقدار رطوبت، فعالیت آبی، دانسیته توده، دانسیته ضربه و حلالیت به شکل یکسانی تحت تاثیر نوع و ترکیب حامل قرار دارند (05/0P<). مقدار جاذب الرطوبه بودن هیدرولیزشده های کازیین پس از فرآیند ریزپوشانی به شکل قابل ملاحظه ای کاهش یافت. فعالیت آنتی اکسیدانی هیدرولیزشده ها بسته به نوع آنزیم متفاوت بود. به طور مثال، مهار رادیکال های آزاد ABTS و هیدروکسیل در هیدرولیزشده های پانکراتین بیشتر از آلکالاز بودند (05/0P<). ترکیب مالتودکسترین و صمغ عربی بهترین اثر را در حفظ فعالیت مهار رادیکال های آزاد ABTS (%94/93-92/72)، DPPH (%98/94-98/47)، مهار رادیکال هیدروکسیل (%94/95-88/59)، قدرت احیاءکنندگی (%99/65-98/94) و شلاته کنندگی یون های آهن (%98/61-98/38) و مس (%97/12-82/86) نشان داد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان دهنده وجود ذراتی با اندازه های مختلف و چروکیده بودند. نمونه های تولید شده با صمغ عربی، میانگین اندازه ذرات بزرگتری نسبت به مالتودکسترین دارا بودند. در نهایت، نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده کارایی فرآیند خشک کردن پاششی بر تولید هیدرولیزشده های ریزپوشانی شده با ویژگی های فیزیکی، پایداری و آنتی اکسیدانی مناسب بود.

    کلیدواژگان: خشک کردن پاششی، ریزپوشانی، هیدرولیزشده های کازئینی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مریم مراد عباسی، سید امیرحسین گلی*، گلی فیاض صفحات 147-159

    محققین صنعت غذا به منظور کاهش اثرات نامطلوب مصرف چربی اشباع، هیدروژنه و ترانس به دنبال جایگزین هایی مناسب برای چربی جامد می باشندکه از جمله آن ها به کارگیری سیستم جدید" اولیوژل" است. از روش های تولید اولیوژل می توان به روش تهیه امولسیون اشاره کرد. بنابراین، هدف از این مطالعه تهیه اولیوژل به روش تولید امولسیون با استفاده از زیست پلیمرهای سدیم کازیینات (امولسیفایر) و صمغ زانتان (تغلیظ کننده) است. برای بررسی امکان تولید اولیوژل به این روش، ابتدا امولسیون هایی با نسبت های متفاوت از دو زیست پلیمر سدیم کازیینات (2 % و 4%) و صمغ زانتان (2/0% و 4/0%) به همراه روغن گیاهی (60% وزنی/ وزنی) تهیه و سپس اندازه ذرات، پتانسیل زتا، تصاویر میکروسکوپی و خواص ریولوژیک (ویسکوزیته، مدول اتلافی و ذخیره) امولسیون ها مطالعه شد. بر اساس نتایج حاصل، افزایش غلظت سدیم کازیینات باعث کاهش معنا دار اندازه قطرات روغن شد اما اثر غلظت زانتان بر این پارامتر معنادار نبود به طوریکه اندازه قطرات در نمونه ی CX44 به 75/13 میکرون کاهش یافت (05/0< p). نتایج حاصل از آزمون ریولوژیکی بیشتر بودن مدول ذخیره را نسبت به مدول اتلافی نشان داد که بیانگر تشکیل ژل قوی برای تولید اولیوژلی با بافت مطلوب می باشد. در ادامه با استفاده از خشک کن انجمادی، اولیوژل تهیه شد. نتایج حاصل از بررسی سفتی بافت نمونه های خشک شده و نشت روغن در اولیوژل های مربوطه اثر غلظت دو زیست پلیمر را معنادار نشان داد و با افزایش غلظت، سفتی بافت افزایش و نشت روغن کاهش یافت؛ به طوریکه در نمونه حاوی بیشترین غلظت از دو زیست پلیمر (CX44)، سفتی بافت به 22/18 نیوتون و نشت روغن به %162/0رسید. بنابراین، روش تهیه امولسیون راهکاری مناسب برای تولید اولیوژلی با ویژگی های مطلوب جهت جایگزینی در محصولاتی با چربی اشباع و ترانس بالا به شمار می آید که می تواند ضامن سلامتی افراد جامعه باشد.

    کلیدواژگان: امولسیون، امولسیفایر، تغلیظ کننده، خشک کن انجمادی، رئولوژی
  • سولماز کریم پور گلسفیدی، صدیف آزادمرد دمیرچی* صفحات 161-169

    در این پژوهش، از برگ زیتون که غنی از ترکیبات فنلی است به عنوان منبع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی در طی استخراج روغن از دانه های کلزا به روش پرس سرد استفاده شد. این روش جدید، برای افزایش ترکیبات زیست فعال و دستیابی به حداکثر پایداری و ماندگاری روغن انجام گرفت. دانه کلزا با برگ زیتون در سطوح صفر (نمونه کنترل)، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد مخلوط  شد و سپس روغن از مخلوط با استفاده از پرس سرد استخراج شد. فاکتورهای کیفی در روغن های استخراجی در روز تولید و در فواصل هر 30 روز طی 90 روز نگهداری در دمای اتاق، مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، نمونه های دارای  مقدار برگ زیتون بالاتر، دارای ترکیبات فنلی بیش تری بودند. در طی نگهداری اسیدیته و عدد پراکسید افزایش، ولی مقدار ترکیبات فنلی کاهش پیدا کرد. بیش ترین مقدار عدد پراکسید مربوط به نمونه های حاوی درصدهای پایین برگ زیتون بود. نمونه حاوی 10 درصد برگ زیتون  بیش ترین مقدار اسیدیته را در مقایسه با سایر نمونه ها داشت. در کل نتایج نشان داد که روغن کلزای حاصل از پرس دانه کلزا همراه با برگ زیتون موجب تولید روغنی غنی از ترکیبات فنلی و مشابه روغن زیتون بکر میشود که نسبت به روغن زیتون نیز دارای اسیدهای چرب لینولنیک (امگا 3) بیشتری است و می تواند بعنوان محصول سلامت افزای جدید به بازار معرفی شود. در کل نتایج بدست آمده نشان داد که استخراج روغن از مخلوط برگ زیتون با دانه کلزا موجب تولید روغنی غنی از ترکیبات زیست فعال می شود که میتواند بعنوان محصولی جدید به بازار معرفی شود.

    کلیدواژگان: ترکیبات زیست فعال، برگ زیتون، روغن کلزا، پرس سرد
  • عادیه انور، بهزاد ناصحی*، سحر اصغری پور صفحات 171-183

    در پژوهش حاضر، به منظور بهینه سازی فرمولاسیون کوکی فراسودمند (پودر پسماند هویج) از روش سطح پاسخ و طرح باکس - بنکن با سه فاکتور استفاده شد. تاثیر جایگزینی پودر پسماند هویج (0-15٪)، توان مایکروویو (600-800 W) و زمان مایکروویو (60-90 دقیقه) بر pH، رطوبت، پارامترهای رنگ، ویژگی های بافت و خصوصیات حسی کوکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش جایگزینی پودر پسماند هویج باعث افزایش رطوبت، پیوستگی، چسبندگی، آنتروپی، تباین، شاخص A و B، دانسیته، طعم و پذیرش کلی و کاهش سختی و شاخص L شد. در روش توابع مطلوبیت، کوکی با 13.33٪ پودر پسماند هویج ، توان مایکروویو w600 و زمان مایکروویو 04/1 دقیقه، دارای بیشترین کیفیت مطلوب فیزیکوشیمیایی بود. کوکی حاوی پودر پسماند هویج(نمونه بهینه) دارای مقدار فنل کل (32/7 میلی گرم بر گرم)، فعالیت آنتی اکسیدانی (5/19٪)و فیبر خام (94/8 گرم / 100 گرم وزن خشک) بود. بنابراین، می توان با دیدگاه های اقتصادی در تهیه محصولات فراسومند، این ماده را مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: پودر پسماند هویج، کوکی، فراسودمند
|
  • Adel Mirmajidi Hashtjin*, Reza Famil Momen, Nayyer Azam Khoshkholgh Sima Pages 1-11

    Salicornia with low water requirement and resistant to drought and salinity is one of the halophyte plants that grows well in saline areas with high salinity and is an important source of nutrients, vitamins and antioxidants. Due to the physiological structure of this plant, its rapid deterioration at post-harvest stages causes the destruction and degradation of its nutritional value and increases the post-harvest losses of this plant. Therefore, it is necessary to use appropriate post harvest treatments in order to increase the shelf-life and maintain the nutritional values of this plant. Since there has been no comprehensive research on the post harvest technologies of Salicornia, in order to increase the shelf-life and fresh quality of the product, so, simultaneously with the development of cultivation and production of this plant in different parts of the country, this study was carried out with the aim of investigating and introduction of the most appropriate storage conditions of this plant. Product storage at ambient temperature (25°C) showed that fresh salicornia had a good appearance and marketability only for up to 3 days. Evaluation of the appearance of salicornia and its weight loss during storage showed that at low temperature (4°C) and suitable relative humidity (90 to 95%), in comparison with temperature and environmental conditions, the apparent, physicochemical and, as a result, salicornia marketability, was better preserved and the product weight loss was lower. The effects of storage time, temperature and their interaction on Salicornia plant weight loss were significant (P<0.001). Furthermore, except for acidity, storage time had a significant effect (P<0.001) on moisture content, respiration rate, salinity and pH of the plant.

    Keywords: SalicorniaPackagingCold storageStorage conditionsPhysico-chemical properties
  • Seyedeh Elham Mousavi Kalajahi* Pages 13-23

    Cakes, as one of the most widely consumed products in societies, may have some disadvantages such as lack of dietary fibers and high level of sucrose contents. Therefore reduceing sucrose and increasing dietary fiber contents of cake is one of the major challenges for the food industry while retaining its favorable sensory properties. The purpose of this study was to evaluate the feasibility of the production of functional oily cakes containing lemon pomace powder (0, 5 and 10% of wheat flour) and date liquid sugar (0, 25 and 50% sucrose), and to review the effects of the variables on the cake-batter viscosity and physicochemical (moisture content, weight loss, pH, reducing sugars, sucrose, color and fiber content), rheological and sensory properties of oily cakes. According to the results, increasing the use of the lemon pomace powder and the date liquid sugar in cakes would result in increasing and decreasing the viscosity of the cakes respectively. Also, by increasing of the amount of substitution of flour with lemon pomace powder, as well as the substitution of sucrose with date liquid sugar, the levels of moisture content, reducing sugars and dietary fiber in cake-samples increased and the levels of weight loss after baking, pH, sucrose content and firmness of cake-samples decreased. The results also showed that by increasing the concentration of lemon pomace powder and date liquid sugar, the L* parameter of the samples decreased however the a* and b* parameters and the overall color change level of the cake samples increased, so that there was no significant difference in overall acceptabilty between the control sample and those containing 5% lemon pomace powder and 25% date liquid sugar.

    Keywords: cake, date liquid sugar, functional, lemon pomace powder
  • Amir Hossin Ebrahimi, Ebrahim Hoseini*, Zhaleh Khoshkhoo Pages 25-37

    Results showed the best result in color evaluation after the control sample was in the treatment containing 5% extracts. The taste of the treatments was favorable for the consumer until the third day, and the best result was observed in treatments containing a 3% aqueous extract of the third day, and over time the taste quality index dropped significantly. There was a significant difference between groups and treatments in terms of B-index. Among the treatments, the sample containing chitosan was the highest on the third day and then the 5% extract was the best treatment. From the perspective of the overall acceptance of a 5% apple aqueous extract and an apple aqueous extract of 3%, on the 6th day, the best results were obtained in the overall acceptance analysis. In the tissue analysis, according to Kruskal Wallis test, the treatments showed a significant difference, 5% and 3% water extract was the best on the sixth day, respectively. Regarding the basic pH properties of rainbow trout fillets in this study, in all treatments, it was approximately 6.85%. The process of pH changes during 6 days of storage of trout fillets was obtained. The highest pH was observed on day 3 and in the treatment containing alcoholic extract was 3% and the lowest pH was on the sixth day. The TBA of rainbow trout fillets in this study was almost 0.03 0.02 0.02 for all treatments.

    Keywords: Trout, Chitosan, Apple skin Extract
  • Seyedeh Elham Mousavi Kalajahi* Pages 39-49

    Changes in lifestyle and lack of physical activity have led to problems such as obesity, overweight, and hypertension. In this regard, the feasibility of replacing sucrose with isomalt and maltodextrin mixture at different levels (0, 25, 50, 75 and 100%) and its effect on physicochemical, rheological and sensory properties of low-calorie oily cake were investigated. Based on the results, by increasing the ratio of sucrose substitution with mixture of isomalt and maltodextrin, the dough viscosity, water activity, moisture content and color changes of the oily cake samples were increased and the height and calorie of the samples were decreased; also, increasing the mixture ratio of isomalt and maltodextrin resulted in a softer texture of the samples and had no significant effect on the pH of the samples however increasing the replacement level by more than 50% had an adverse effect on the overall acceptance of the samples. Therefore, considering the results obtained, it can be stated that by using mixtureof isomalt and maltodextrin (70 to 30 ratio) up to 50% sucrose content, a product with desirable properties can be obtained.

    Keywords: cake, isomalt, low-calorie, maltodextrin
  • Zahra Sheikholeslami*, Mahdi Karimi, Mehdi Ghiafeh Davoodi, Maryam Mahfouzi Pages 51-65

    In this study, three levels of flour extraction rate (80, 88 and 96 %) and amylase and xylanase (50ppm) were used in barbari bread. The moisture, specific volume, porosity, firmness (2, 24 and 72 hours after baking), crust color and sensory properties of breads were evaluated. The result showed, the moisture and a* value were increased and firmness (during 72 hours) and L* value were decreased by increasing flour extraction rate. The sample containing 80% extraction rate and amylase and xylanase had the highest specific volume and porosity. Amylase and xylanase had the positive effect on texture, specific volume, porosity and sensory properties of bread. The flour extraction rate and enzymes didn’t have significant effect (P<0.05) on b* value of samples. Finally, the evaluation of sensory properties showed the samples containing 80 and 88 % extraction rate and enzymes had the highest overall acceptability.

    Keywords: Flour extraction rate, Enzyme, Flat bread, Image processing
  • Akram Sharifi*, Marziyeh Hajiaghaei Pages 67-80

    In this research, physical properties in instant drink powder made from red beetroot, quince fruit and cinnamon extract by foam-mat drying were investigated. The effect of independent variables regarding maltodextrin level and the method of drying (foam mat hot air drying and freeze-drying) on the moisture content, hygroscopicity; caking degree; bulk, tapped and particle density and solubility of powders were determined. Results showed as the maltodextrin level increased, hygroscopicity and caking degree of powders decreased. The highest values of bulk (0.62 ± 0.008 g/cm3) and tapped density (0.77 ± 0.007 g/cm3) belong to powders contain 20% of maltodextrin, prepared with foam mat hot air drying and the lowest values (0.25 ± 0.003 g/cm3, 0.31 ± 0.005 g/cm3 respectively for bulk and tapped density) observed in powders contain 20% of maltodextrin, prepared with foam mat freeze-drying. Powders contain 20% of maltodextrin in both methods of drying had the lowest values of particle density (1.04 ± 0.008 g/cm3 and 1.23 ± 0.02 g/cm3 respectively for 20% maltodextrin hot air foam mat dried and freeze foam mat dried samples). Powder solubility increased as the maltodextrin level increased. Hygroscopicity, caking degree, solubility and particle density in powders prepared from foam mat freeze-drying were higher than that of powders prepared with foam mat hot air drying. Bulk and tapped density of powder samples prepared with foam mat hot air drying (0.52 ± 0.1 g/cm3 and 0.67 ± 0.11 g/cm3 respectively) were higher than that of foam mat freeze-dried samples (0.36 ± 0.07 g/cm3 and 0.47 ± 0.1 g/cm3 respectively). Both independent variables (maltodextrin level and drying method) had a significant effect on hygroscopicity; caking degree; bulk, tapped and particle density and solubility. Results showed that the powder sample contains 20% maltodextrin prepared with foam mat hot air drying can be introduced as an optimal sample.

    Keywords: Red beetroot extract, Maltodextrin, Foam mat drying, Foam mat freeze-drying, Foam mat hot air drying
  • Behnaz Mahmoudi, ‎Zeinab ‎ E.Mousavi*, Faramarz Khodaiyan Pages 81-89

    In this research, the production of a probiotic drink based on jujube extract by means of ‎fermentation with Lactobacillus plantarum and Lactobacillus delbrueckii as probiotic ‎lactic acid bacteria has been studied. The fermentation was performed for 72 hours at ‎‎37°C. The changes in microbial population, pH and titratable acidity as well as sugar and ‎organic acid metabolism during the fermentation period were evaluated‎. Appropriate growth of L. plantarum and L.delbruckii resulted in an increase in acidity to 1.86 and 1.75, and a decline in pH to 3.4 and 3.56, respectively after 72 hours. Glucose and fructose were significantly consumed by the strains. Citric acid concentration reduced to 1.12 g/l and 5.8 g/l in the extract fermented by L. plantarum and L. delbrueckii, respectively after 72 hours. Lactic acid was produced by L. plantarum and L. Delbrueckii with 23.8 and 11.4 g/l lactic acid, respectively at the end of fermentation. L.plantarum cells exhibited more resistance toward cold storage conditions. So that at the end of the third week of cold storage conditions, the viable cells of L. plantarum was 3.2 × 101 × CFU / mL, while no viable cells of L.delbruekii was observed at this week. In general, it can be concluded that the fermentation of jujube by L. plantarum and L. delbrueckii could be considered as an appropriate way to improve the functional properties of beverages.

    Keywords: Probiotics, Non-dairy beverage, Jujube extract, L. plantarum, L. delbrueckii
  • Bardia Sodifi, Noureddin Nazarnezhad*, Hasan Sharifi Pages 91-105

    In this study, the effect of various treatments with cellulose nanocrystals (NCC) and ZnO during papermaking and coating with these nanomaterials and polycaprolactone (PCL) on the barrier properties of the papers was investigated. The samples were studied by Field Emission Scanning Electron Microscope (FESEM) and X-ray diffraction (XRD) devices. In this research, the nanomaterials and the polymer with the specified condition (4%, 6% NCC, 3% ZnO and 10% PCL) were added to the paper pulps during the papermaking and also as a coating agent. Cationic polyacrylamide used as a nanomaterials retention aid in the papermaking process. the results showed the barrier properties (water absorption, air permeability and grease absorption) of the treated papers were improved but the effect of NCC% increment was more clear in the enhancement of the barrier properties and the treated papers with the nanomaterials mixture had the best barrier properties.furthermore the barrier properties of the coated papers were enhanced with the nanomaterials addition and the NCC nanoparticles had the main role, also the mixture of nanomaterials and PCL had the best barrier properties. Also, the barrier properties of the coated papers were higher than the treated papers.

    Keywords: polycaprolactone, cellulose nanocrystals, ZnO, packaging, biodegradable polymer
  • Boukaga Farmani*, Samad Bodbodak, Saeed Dadashi Pages 107-118

    Powdered activated carbon has high adsorption capacity with the remarkable nonpolar surface. The surface forces (van der Waal’s and London) create a stronger attraction between the carbon surface and impurities in comparison to present molecules in dilute molasses. The aim of the study was to adsorb types of impurities such as colorants, turbidity agents, phenolic compounds, anthocyanin and protein of dilute molasses (35% sugar beet dilute molasses) using powdered activated carbon at 4 levels (0.61, 0.78, 1.13, and 1.83 g 100g-1 dilute molasses) at pH 4.5. Further, Freundlich and Longmuir sorption isotherm models were evaluated to predict reduction of impurities. The results of equilibrium isotherms based on the coefficient of determination and adsorption capacity exhibited that the adsorption of impurities such as colorants (R2 = 0.9605 and Kf = 5.0794), phenolic compounds (R2 = 0.7605 and Kf = 0.9755) and protein (R2 = 0.9679 and Kf = 1.9314) didn’t follow from Freundlich model. Turbidity agents and anthocyanin didn’t follow any of the studied models.

    Keywords: Sugar beet dilute molasses, Sorption isotherm, Powdered activated carbon, Impurity
  • Mazyar Esfandiarifard, Seyedhamidreza Ziaolhagh* Pages 119-130

    Propolis is a resinous substance collected by honeybees from various plant sources. This study was aimed to evaluate antioxidative activities of propolis extract in sunflower oil during the storage period. In this study, the antioxidant capacities of the propolis extracts (ethanol, methanol and aqueous extracts) were determined initially using DPPH and the best extract was selected to add to oil. The results stated that the methanolic extract of propolis had the highest antioxidant activity. Then, different concentrations of methanolic extract (0, 0.5 and 1 percentage) were added to sunflower oil and incubated for 60 days at 25°C. To compare the propolis extract with synthetic antioxidants, commercial sunflower oil containing TBHQ was prepared and incubated, too. Peroxide values (PV), acidity index and thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS) levels were measured every 20 days during the period of the study. The abtained data were analysed using completely randomized design. Results showed that the addition of antioxidant to sunflower oil lead to decrease of PV, TBARS and acidity values of samples. In this respect, 1% methanolic extract of propolis was more potent than the 0.5% extracts and synthetic Antioxidant. During storage, the amounts of oxidative indexes of samples were increased gradually. The highest amount of oxidation was observed for crude oil. The sensory results showed no significant different between flavor, color, and overall acceptance scores of oil with propolis extract and commercial Sunflower oil, but the score of odor of oil with propolis extract was lower than the commercial oil. It seems that methanolic extract of propolis is a potent antioxidant, which makes it a potential antioxidant for oil and oily products during storage.

    Keywords: Antioxidant activity Oxidation of oil Propolis Sunflower oil bee products
  • Zahra Akbarbaglu, Asa Kamali Shojaei, Khashayar Sarabandi, Alireza Sadeghi Mahoonak* Pages 131-145

    In this research, enzymatic hydrolysis of casein was performed using alcalase and pancreatin enzymes under optimal conditions. Then, the effect of type and combination of maltodextrin and gum Arabic carriers on physicochemical properties (moisture content, water activity, bulk density, tapped density, solubility, hygroscopicity), maintaining antioxidant activity (ABTS, DPPH and hydroxyl radical scavenging activities, reducing power, Fe2+ and Cu2+ chelating activity), morphology and mean particle size of spray-dried casein hydrolysates was evaluated. The results showed that moisture content, water activity, bulk density, tapped density and solubility as equally were affected by type and combination of carrier (P< 0.05). The hygroscopicity value of casein hydrolysates decreased significantly after the microencapsulation process. The antioxidant activity of the hydrolysates varies depending on type of enzyme. For example, ABTS and hydroxyl radical scavenging activities of pancreatin hydrolysates were higher than alcalase types (P< 0.05). The combination of maltodextrin and gum Arabic showed the best effect in maintaining of ABTS radical scavenging activity (92.72-94.93%), DPPH (98.47-98.94%), hydroxyl radical scavenging activity (88.59-94.95%), reducing power (98.94-99.65%), Fe2+ chelating activity (98.38-98.61%) and Cu2+ chelating activity (82.86-98.12%). The images of the electron microscope showed the presence of particles with different size distribution and wrinkles. In addition, the samples produced with gum Arabic had a larger particle size than maltodextrin. Finally, the results of this study showed the effectiveness of spray-drying process on the production of microencapsulated hydrolysates with desired physical, stability and antioxidant properties.

    Keywords: Spray-drying, microencapsulation, casein hydrolysates, antioxidant activity
  • Maryam Moradabbasi, S.A Goli*, F Goli Pages 147-159

    Food industry researchers are looking for suitable alternatives for solid fat to reduce the adverse effects of saturated, hydrogenated and trans fats, including a new method called "oleogel". One of the oleogel production approaches is emulsion preparation. Therefore, the purpose of this study was to prepare an oleogel by emulsion production using sodium caseinate (emulsifier) and xanthan gum (thickening agent) biopolymers. To investigate the possibility of producing oleogel in this way, first emulsions with different concentration of sodium caseinate (2% and 4%) and xanthan gum (0.2% and 0.4%) with vegetable oil (60% wt / wt) were prepared then the particle size, zeta potential, microscopic images and rheological properties (viscosity, loss and storage modulus) of the samples were studied. Based on the results, increasing sodium caseinate concentration significantly reduced droplet size but the effect of xanthan gum concentration on the mentioned parameter was insignificant, therefore the droplet size in the CX44 sample reduce to 13.75 microns (P>0.05). The results of rheological tests showed that the storage modulus was higher than the loss modulus, indicating strong gel formation for the oleogel production with a desirable texture. Oleogel was then prepared using freeze drier. The results of the hardness of the dried samples and oil loss in the respective oleogels showed a significant effect of the two biopolymers concentration in which with increased biopolymers concentration hardness of dried products improved and the oil loss decreased where the hardness and the oil loss of the sample containing the highest concentration of two biopolymers (CX44) reached to 18.22 N and 0.162%, respectively. Therefore, the emulsion preparation method is a suitable approach for oleogel production with desirable properties for the replacement of high saturated and trans fat products which can guarantee public health.

    Keywords: Emulsions, Emulsifier, Thickening agent, Freeze drier, Rheology
  • Solmaz Karimpour Golsephidi, Sodeif Azadmard-Damirchi* Pages 161-169

    In this study, olive leaves which are rich in phenolic compounds were used as sources of natural antioxidants during extraction of oil from rapeseeds by cold press. This new method was developed to increase bioactive compounds, stability and shelf life of the oil. Canola seeds were blended with 0 (control sample) 2.5, 5, 7.5 and 10% of olive leaf and their oil were extracted by cold press. Qualitative factors of extracted oil from were tested in the [production day and every 30 days of 90 days storage at room temperature. The results showed that samples containing more olive leaves had more phenolic compounds. Acidity and peroxide value increased but the amount of phenolic compounds decreased during storage. The highest amount of peroxide value was found for samples containing low percentages of olive leaves. The sample containing 10% olive leaves had the highest acidity compared to other samples. Schaal test results also indicated that the stability of the samples decreased with the addition of olive leaves. Overall the results showed that extraction of rapeseed oil by this new method will produce new product rich of phenolic compounds and similar properties compared to virgin olive oil that has more linolenic fatty acids (omega-3) than olive oil. Generally, extraction of oil from a mixture of olive leaf with rapeseeds produces a bioactive rich oil which can be introduced as a new product.

    Keywords: Bioactive components, Olive leaves, Canola oil, cold press
  • A Anvar, B Nasehi*, S Asgharipour Pages 171-183

    Carrot pomace is a byproduct obtained during carrot juice processing. It contains vitamins, minerals, fiber and anti-oxidant substance.In this studya Box-Behnken design with 3 factors were used to optimize the formulation of a functional cookie containing carrot pomace powder (CP). Effects of partial substitution of carrot pomace powder (0-15%), microwave power (600-800 W), and microwave time (60-90 s) on the properties of cookie were evaluated. The results showed that increasing substitution of carrot pomace increased the moisture, cohesiveness, Stickiness, entropy, contrast, color index a and b, density and, flavor, and overall acceptability and reduced firmness and color index L. Based On the findings, cookie sample that enriched with 13.33% of carrot pomace powderand cooked inthe microwave power with 600w during 1.04 min,was optimum sample between treatments. Total of phenol content, antioxidant activity and crude fiber was found higher in the optimum cookie than control.

    Keywords: Dietary fiber, Anti-oxidant, Box-Behnken