فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1399)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه علیپور، فریبا اصغری، زهرا شاهواری* صفحات 7-13
    مقدمه

    موفقیت بیمارستان ها در تامین رضایت مندی بیماران، به عوامل بسیاری بستگی دارد. الزام کارکنان به رعایت رفتار سازمانی یکی از این عوامل است که نقش تعیین کننده ای در رضایت بیماران دارد.

    روش پژوهش

    این مطالعه یک پژوهش روش شناختی در دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که با هدف طراحی پرسشنامه ارزیابی رفتار سازمانی کارکنان غیربالینی در 2 مرحله انجام گرفت. در مرحله اول گویه های پرسشنامه  انتخاب و استخر گویه ها تشکیل شد. در مرحله دوم، ویژگی های روانسنجی ابزار با بهره گیری از اعتبار صوری و محتوا و ثبات مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    استخر گویه ها با 80 گویه تدوین و پس از بررسی کیفی روایی محتوا و دریافت نظرات متخصصین تعداد گویه ها به40 گویه تقلیل یافت. پس از بررسی نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا تعداد گویه ها به 17گویه کاهش یافت. پس از بررسی روایی صوری و پایایی گویه ها، تعداد12گویه از 17 گویه به مسیولین و همکاران و 5 گویه از 17 گویه به بیماران و همراهان اختصاص یافت.

    نتیجه گیری

    17 گویه تدوین شده  قادر است رفتار سازمانی کارکنان غیربالینی بیمارستان ها را با لحاظ کردن دیدگاه مسیولین، همکاران و بیماران بررسی نماید.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، پرسنل غیر بالینی، ارزیابی، اعتباریابی، طراحی پرسشنامه
  • مصطفی ایزدی، رسول نورالسنا*، حمیدرضا ایزدبخش صفحات 15-31
    مقدمه

    کارایی و اثربخشی نظام های سلامت و میزان پوشش بیمه های درمانی بعنوان یکی از مولفه های اصلی در توسعه یافتگی کشورها قلمداد می شود. توانمندسازی افراد در نظام سلامت بعنوان یکی از راهکارهای موثر و کارامد از سوی سازمان بهداشت جهانی معرفی شده است. هدف از این پژوهش مدل سازی راهبرد های موثر بر توانمندسازی افراد در نظام بیمه درمان کشور ایران است.

    روش پژوهش

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است و از نظر ابزار جز تحقیقات کیفی می باشد. در این پژوهش با استفاده از دانش ضمنی خبرگان و روش تحلیل محتوی روابط علی میان استراتژی های موثر بر توانمندسازی افراد/ بیمه شدگان در نظام بیمه درمان مشخص شد. بمنظور پوشش ابهام و عدم اطمینان در اظهارات خبرگان، از روش توسعه یافته نگاشت شناختی زی نامبر برای مدل سازی استفاده شده است. نرم افزارهایFCMapper  و Pajek برای ترسیم و تعیین میزان اهمیت شاخص ها و رتبه بندی آنها مورد استفاده قرار گرفته شده است.

    یافته ها

    بر اساس شاخص های تاثیرگذاری، تاثیرپذیری و مرکزیت، استراتژی های موثر بر توانمندسازی افراد در نظام بیمه درمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. استراتژی ظرفیت سازمان محلی با امتیاز 2/62 بالاترین شاخص تاثیرگذاری، استراتژی صیانت از حقوق با امتیاز 2/67 بالاترین شاخص تاثیر پذیری و استراتژی مشارکت جویی با 4/91 بالاترین شاخص مرکزیت را بدست آوردند.

    نتیجه گیری

    پیاده سازی رویکرد توانمندسازی افراد در سازمان بیمه سلامت ایران دارای ابعاد مختلفی در میان استراتژی موثر بر آن است که مدل سازی ارتباطات علی میان آنها نقش موثری در اجرای صحیح این رویکرد می تواند ایفا نماید.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، بیمه درمان، توانمندسازی بیمه شدگان، استراتژی، نگاشت شناختی زی نامبر
  • زین العابدین شیخ بگلو، کاوه تیمورنژاد*، حسن گیوریان، یدالله عباسزاده سهرون صفحات 33-44
    مقدمه

    پژوهش حاضر، به منظور ارتقاء عقلانیت خط مشی گذاری عمومی از طریق مشارکت ذی نفعان در تدوین خط مشی های عمومی صورت گرفته است. بر این اساس، سوال از چیستی الگوی عوامل موثر بر مشارکت ذی نفعان در فرایند تدوین خط مشی های عمومی در سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مساله اصلی این پژوهش بوده است.

    روش پژوهش

    تحقیق حاضر پژوهش آمیخته به صورت کیفی-کمی می باشد. در ابتدا از طریق مصاحبه، ذی نفعان سازمان غذا و داروی ایران شناسایی گردید. در گام دوم تحلیل، از طریق روش دیمتل به 18 نفر از خبرگان حوزه خط مشی گذاری عمومی، مدیران و کارشناسان شاغل در سازمان غذا و داروی ایران مراجعه شد که در نتیجه آن رابطه ذی نفعان با یکدیگر و شدت اثر آنها بر هم مشخص گردید.

    یافته ها

    16 مورد از ذی نفعان سازمان غذا و داروی ایران شناسایی شد که نتایج پژوهش نشان داد که از نظر تاثیرگذاری و تاثیرپذیری (D-R) هیات دولت با مقدار 0.906 به عنوان تاثیرگذارترین ذی نفع و مصرف کننده نهایی با مقدار 1.971-  تاثیرپذیرترین ذی نفع در بین ذی نفعان است و هم چنین از لحاظ میزان اهمیت ذی نفعان  (D+R)، وزارت بهداشت با مقدار 5.322  بیشترین و سازمان های بیمه گر با مقدار 3.216 کمترین اهمیت را دارند.

    نتیجه گیری

    با مشخص شدن ذی نفعان با اهمیت و تاثیرگذار مانند وزارت بهداشت و هیات دولت و هم چنین ذی نفعان  تاثیرپذیر مثل مصرف کننده نهایی و با در نظر گرفتن رابطه ذی نفعان با یکدیگر و شدت اثر هرکدام از آنها مبنای عمل خط مشی گذاران جهت جلب مشارکت ذی نفعان در نظام خط مشی گذاری عمومی سازمان غذا و داروی ایران قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سازمان غذا و داروی ایران، خط مشی گذاری عمومی، ذی نفعان، مشارکت
  • مهدی نوروزیان، حسن رنگریز*، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 45-54
    مقدمه

    مهندسی مجدد نظام ها و فرآیند های گزینش منابع انسانی متعهد و متخصص به عنوان سرمایه اصلی سازمان های سلامت محور مبتنی بر صلاحیت های عمومی و تخصصی با بهره گیری از قوانین اداری و گزینشی  مترقی در این گونه سازمان های دولتی در ایران که عمدتا با چالش های بسیاری در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی همراه هستند از الزامات سیاست گذاران بخش سلامت محسوب می شود. لذا هدف از این پژوهش تبیین مدلی جهت نظام گزینش است تا براساس آن شایستگان (متخصص و متعهد) در سازمان های سلامت محور استخدام شوند.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر طرح تحقیق بصورت آمیخته اکتشافی، بطور میدانی و با استفاده از استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد (بخش کیفی) و پیمایشی (بخش کمی) انجام شده است. جهت محاسبات آماری از روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS-SEM) استفاده شده است. جهت بررسی اعتبارنتایج به دست آمده از مصاحبه از روش باز آزمون استفاده گردیده است. هم چنین برای ارزیابی مدل ساختاری از معیارهای Z،R2، F2 و Q2 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که مدل گزینش شامل مولفه های استفاده از ابزار نوین، کارآمد در جمع آوری اطلاعات در خصوص متقاضیان استخدام. برای استقرار کامل مدل گزینش نیازمند اصلاح برخی قوانین و مقررات و آیین نامه های مورد عمل گزینش و اصلاح معیار های احراز صلاحیت متقاضیان جذب در سازمان های سلامت محور در سه بعد سازمانی،  بعد اجتماعی و فردی است. در این پژوهش بارهای عاملی کلیه متغیرهای مشاهده پذیر به استثناء یک مورد دارای بارعاملی بالاتر از 5% است که مقادیر آلفای کروبناخ اندازه گیری شده برای کلیه متغیرهای مدون بیش از 7% است. کلیه مقادیر محاسبه شده برای آماره T بزرگتر از 1/96 است.

    نتیجه گیری

    مدل فرایندی گزینش بر مبنای اصول اخلاقی و علمی بنا نهاده شده تا برای تعیین و پایش مداوم صلاحیت تعهدی بعنوان مهم ترین بعد تضمین کیفیت خدمات سلامت در کنار کسب مهارت های تخصصی عمل نماید. این مدل بسیار پویا و کمی است تا از امکان اعمال تعصبات شخصی جلوگیری نماید. به منظور استقرار مدل نیازمند طراحی و استقرار سیستم مدیریت اطلاعات گزینش و بازنگری در قوانین و مقررات  گزینش و اداری است.

    کلیدواژگان: گزینش، جذب منابع انسانی، سازمان سلامت محور، نظریه داده بنیاد
  • عباسعلی عسگری، امیراشکان نصیری پور*، لیلا نظری منش، لیلا ریاحی صفحات 55-65
    مقدمه

    سازمان ها در بازار جهانی پررقابت جهت توسعه و موفقیت به دانش، قابلیت ها و تجارب نیروی انسانی نیاز دارند. در سازمان های دانشی مانند سازمان های بهداشتی، برای حفظ و رشد دانش ضمنی، داشتن یک نظام ارزیابی عملکرد اثربخش؛ ضروری می باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی مهم ترین ابعاد و شاخص های متناسب برای ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی می باشد.

    روش پژوهش

    در این مطالعه مروری مقالات منتشرشده در سال های 1389-1399 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلیدواژه های ارزشیابی عملکرد، نظام ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی در بانک های اطلاعاتی، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی(SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور(Magiran)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (Iran Medex)، PubMed، Science Direct،Inter Science، Ovid، Pro Quest و Googel انجام شد.

    یافته ها

    نتایج جستجو در سایت های مختلف، دربرگیرنده 7 مقاله به زبان فارسی درزمینه ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی، به بررسی متغیرهایی مانند استقلال، خلاقیت و خودکنترلی با در نظر گرفتن مدیریت مبتنی بر نتایج و فعالیت های آموزشی و پژوهشی پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    در نظام سلامت به عنوان یک سازمان دانش محور، مدیران بایستی برای پیاده سازی سیستم ارزیابی عملکرد دانشی مطلوب برنامه ریزی نمایند. بنابراین باید الگوی متناسب برای ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی طراحی گردد، تا علاوه بر مدیریت موثر فرایندهای ارایه خدمات، نتایج کیفیت مراقبت سلامت بهتری حاصل شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارکنان دانشی، نظام سلامت
  • بدریه حسین پور، احمد سرلک*، محمدحسن فطرس صفحات 67-78
    مقدمه

    در مطالعات گذشته توجه کمی به تاثیر همزمان مخارج بهداشتی و حکمرانی خوب بر شاخص های سلامت شده است. در این راستا، در این پژوهش اثر مخارج بهداشتی و حکمرانی خوب بر شاخص سلامت کشورهای منا طی دوره زمانی 2002 تا 2019 مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی از نوع کاربردی است و جامعه آماری شامل کشورهای منا است. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است و داده های مورد نیاز تحقیق با مراجعه به پایگاه بانک جهانی و شاخص های حکمرانی خوب جمع آوری گردیده است. داده ها با استفاده از آزمون های ریشه واحد، کایو و روش گشتاورهای تعمیم یافته با کمک نرم افزار Eviews 9 تحلیل شدند. در این تحقیق ازمیانگین ساده وزنی شاخص اظهارنظر و پاسخگویی، ثبات سیاسی و عدم وجود خشونت، کارآمدی حکومت، کیفیت نظم و مقررات، حکومت قانون و کنترل فساد به عنوان شاخص حکمرانی خوب و هم چنین از نرخ مرگ و میر نوزادان و نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال به عنوان شاخص سلامت استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که هزینه های (مخارج) بهداشتی اثر مثبت و معنی دار (ضریب 1/32-) برکاهش نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و اثر مثبت و معنی دار (ضریب1/2-) برکاهش نرخ مرگ و میر نوزادان به عنوان شاخص سلامت شاخص سلامت کشورهای منا داشته است. هم چنین شاخص حکمرانی خوب تاثیر منفی (غیر معنی دار) بر وضعیت سلامت در کشورهای منتخب دارد. هم چنین نتایج نشان داد، ضعف ساختار نهادی در کشورهای منا موجب تضعیف اثرگذاری مخارج بهداشتی (با ضریب 013/-) برکاهش نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و (با ضریب012/-) بر کاهش نرخ مرگ و میر نوزادان به عنوان شاخص سلامت گردید.

    نتیجه گیری

    سلامت در حکومت منجر به بهبود بهداشت و سلامت عمومی می شود و عدم سلامتحکومت علیرغم افزایش مخارج بهداشت عمومی نه تنها سلامت  وبهداشت عمومی را بهبودنمی بخشدبلکه منجر به هدررفت منابع عمومی می گردد. 

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، مخارج بهداشتی، شاخص سلامت، کشورهای منا
  • سیده شبنم عظیمی حسینی، نبی الله منصوری، رضا عزیزی نژاد، حسن کریم زادگان صفحات 79-89
    مقدمه

    خدمات غیرایمن در عرصه سلامت هم چنان یک معضل جهانی گسترده به شمار می آید. گرچه در دهه گذشته پیشرفت قابل ‌ملاحظه‌ای رخ داده است اما هنوز کاستی های متعددی وجود دارد و میزان آسیب های تحمیل‌شده به بیماران به طور غیرقابل قبولی بالاست. ازآنجاکه ارزیابی مراکز درمانی منجربه بهبود عملکرد، افزایش سلامت، کاهش حوادث و در نهایت افزایش رضایت بیماران، به عنوان یکی از مهم ترین ذینفعان این مراکز می گردد، وجود معیارهای ارزیابی ضروری است و مطالعه ای یافت نگردید که به معرفی و اولویت بندی این معیارها بپردازد.

    روش پژوهش

    با بررسی مهم ترین روش های ارزیابی مراکز درمانی، معیارهای مرتبط با ایمنی بیمار،جمع آوری گردیده و میزان اهمیت آنان با استفاده از نظر خبرگان و از طریق روش آنتروپی تعیین می گردد.

    یافته‌ها

    یافته های این پژوهش منجربه استخراج معیارهای مدیریت ایمنی بیمارگردید که به معیار بهداشت و کنترل عفونت در تمامی روش های ارزیابی بررسی شده، اشاره شده است .در نهایت موارد مذکور در 19 معیار گروه بندی و اولویت بندی گردید که معیارهای امکانات درمانی و پایش بیمار و مدیریت ایمنی بیمار به ترتیب با کسب اوزان 0/0987 و 0/0855 بیشترین جایگاه اهمیت را از منظر خبرگان پژوهش به دست آوردند.

    نتیجه‌گیری

    در روش های ارزیابی و مطالعات بررسی شده، معیارهای متفاوتی در زمینه مدیریت ایمنی بیمار ارایه شده است که جمع آوری و بررسی آنان، بستری مناسب جهت ایجاد روش ارزیابی جامعی را فراهم می آورد. بنابراین از نتایج این تحقیق می‌توان در جهت خودارزیابی، مقایسه مراکز مختلف و در نتیجه بهبود عملکرد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مراکز درمانی، ارزیابی عملکرد، ایمنی بیمار
  • فاطمه نصر اصفهانی، فریبا کریمی*، محمدعلی نادی صفحات 91-100
    مقدمه

    سایش اجتماعی مسیولین بخش های بالینی در عملکرد مناسب آنان دخیل است. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی غلبه بر سایش اجتماعی مسیولین بخش های بالینی بیمارستان های شهر اصفهان بود.

    روش پژوهش

    از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری و تحلیل داده ها، کیفی و بر مبنای نظریه داده بنیاد است. ابزار جمع‌آوری داده ‌‌ها، مصاحبه نیمه‌ ساختاریافته بود که داده ها پس از مصاحبه با 16 نفر از خبرگان، شامل مسیولین بخش های بالینی بیمارستان های شهر اصفهان به اشباع رسید. در تحلیل داده های کیفی با کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 16 مقوله اصلی، 39 مقوله فرعی و 79 مفهوم به دست آمد. باورپذیری و اعتباریابی الگو توسط متخصصان و از طریق محاسبه شاخص لاوشه تایید شد.

    یافته‌ها

    پدیده سایش اجتماعی مسیولین بخش های بالینی در اثر عواملی نظیر عدم تامین نیاز های سلامت روان کارکنان، حسادت سازمانی، ادراک از بی عدالتی سازمانی و پاسخگویی ایجاد می گردد. راهبرد هایی از قبیل ایجاد سازمان یادگیرنده، ترویج تفکر عدالت محوری، تسهیل تعاملات سازمانی، بستر سازی رفتار شهروندی فردی سازمانی و خودگردانی بیمارستان ها در غلبه بر سایش موثر بوده و سلامت سازمانی و بهره وری منابع انسانی را به دنبال دارد. عوامل شخصیتی، شرایط اقتصادی، عوامل اجتماعی، قوانین برون سازمانی و عوامل سازمانی بر اجرای راهبردها تاثیرگذار می باشد.

    نتیجه‌گیری

    روابط میان عوامل پدید آورنده ی سایش اجتماعی مسیولین بخش های بالینی، راهبرد های غلبه بر آن و پیامد های اجرای راهبردها در قالب مدل پارادایمی بر اساس تیوری داده بنیاد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سایش اجتماعی، بیمارستان، مسئولین بخش های بالینی
|
  • Fateme Alipour, Fariba Asghari, Zahra Shahvari * Pages 7-13
    Introduction

    The success of hospitals in providing patient satisfaction depends on many factors. The role of employee's commitment to organizational behavior in patient’s satisfaction in hospitals is important.

    Methods

    The present study is a methodological research in Tehran University of Medical Sciences, which aims to design a questionnaire for assessment of the employee's commitment to organizational behavior which was carried out in two phases. In the first phase we developed items pool based on a review of literature and expert’s views. In the second phase we evaluated content validity and face validity of items, and finally the reliability assessment of the instrument.

    Results

    A questionnaire was developed based on a review of literature; an 80-items pool was formed. By interviewing experts, and omitting the overlap items, the number of items was reduced to 40 items. In the next stage, content validity, face validity and reliability of the items (α = 0.859) were proved, and the number of items were reduced to 17 items. Finally, we allocated 12 items (from 17 items) to be assessed by heads and colleagues. We also found that patients were able to evaluate the employee's commitment to organizational behavior through 5 items (from 17 items).

    Conclusion

    An assessment tool contain 17 items was developed for assessment of the employee's commitment to organizational behavior, taking into account the views of service providers and patients.

    Keywords: Organizational Behavior, Nonclinical staff, assessment, Validation, instrumentation
  • Mostafa Izadi, Rassoul Noorossana *, Hamidreza Izadbakhsh Pages 15-31
    Introduction

    The efficiency and effectiveness of health systems and the amount of health insurance coverage are considered as one of the main components in the development of countries. Empowerment of people in the health system has been introduced as one of the effective and efficient solutions by the World Health Organization. The purpose of this study is to model effective strategies for empowering people in the health insurance system of Iran.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and is a qualitative research in terms of tools. In this study, using the tacit knowledge of experts and the method of content analysis, the causal relationships between strategies affecting the empowerment of individuals / insured in the health insurance system were identified. Due to the ambiguity and uncertainty in the statements of experts, the developed method of cognitive numbering has been used for modeling.

    Result

    Based on the indicators of effectiveness, impressiveness and centrality, effective strategies on empowerment of individuals in the health system were evaluated. Local organization capacity strategy with a score of 2.62 with the highest impact index, rights protection strategy with a score of 2.67 with the highest impact index and participation strategy with a score of 4.91 with the highest centrality index. FCMapper and Pajek software were used to draw and determine the amount of indicators.

    Conclusion

    Implementation of empowerment approach in health insurance organization of Iran has different dimensions among effective strategies that modeling causal relationships between them can play an effective role in proper implementation of this approach.

    Keywords: health system, Medical insurance, Empowerment of the insured, Strategy, Z-number cognitive map
  • Zeinolabedin Sheikhbagloo, Kaveh Teymournejad *, Hasn Givarian, Yadollah Abbaszade Sohroon Pages 33-44
    Introduction

    This study was conducted to promote the rationality of public policy-making through stakeholder participation in the codification of public policies. Accordingly, the main issue of study is the pattern of factors affecting the stakeholder’s participation in the process of public policy codification in the Iranian Food and Drug Administration of the Ministry of Health and Medical Education.

    Methods

    This study is qualitative-quantitative research. At first, the stakeholders of (IFDA) were identified through interviews. Then, 18 experts in public policymaking, managers, and experts working in the (IFDA) were interviewed by using the DEMATEL method, as a result of which the relationship between the stakeholders and the severity of their effects on each other was determined.

    Results

    16 stakeholders of (IFDA) were identified. The results show that in terms of effectiveness and impressibility (D-R) of the governing board with a value of 0.906 was the most influential beneficiary and final consumer with a value of -1.971 was the most impressible stakeholder and also, in terms of the importance of stakeholders (D + R), the Ministry of Health, with the value of 5.322 has the most importance and insurance organizations with the value of 3.216 have the least importance.

    Conclusion

    By considering the important stakeholders such as the Ministry of Health and the governing board, as well as influential stakeholders such as the final consumer, and by considering the relationship and intensity of stakeholders with each other, the basis of policymakers to involve stakeholders in the policy-making of (IFDA) has been set.

    Keywords: Iranian Food, Drug Administration (IFDA), Public policymaking, Stakeholders, participations
  • Mahdi Noroozian, Hassan Rangriz *, Mohamad Reza Rabiee Mondjin Pages 45-54
    Introduction

    Reengineering of systems and processes for selecting committed and specialized human resources as the main capital of the Health Organization based on general and specialized competencies using progressive administrative and selection laws in this type of government organizations in Iran, which is mainly challenging. Unique in various political, economic and social spheres, along with the requirements of health advocates, is possible. Therefore, the purpose of this study is to explain the model for the selection system so that it can be qualified (specialized and committed) to be employed in health-oriented organizations.

    Methods

    This research has been done in terms of exploratory research in an exploratory mix, in the field and using the data theorizing strategy of the foundation (qualitative part) and survey (quantitative part). For statistical calculations, the method of structural equations with partial least squares approach (PLS-SEM) has been used. The open test method was used to analyze the data obtained from the interview. Criteria of Z, R2, F2 and Q2 have also been used to evaluate the structural.

    Results

    The results of data analysis show that the selection model includes components of using new tools, efficient in collecting information about job applicants. In order to fully implement the selection model, it is necessary to amend some of the rules and regulations and regulations used in the selection and to reform the qualification criteria of applicants in health-oriented organizations in three dimensions: organizational, social and individual. In this study, the factor loads of all observable variables, with the exception of one case, have a factor load greater than 5%, and the measured Krubnach alpha values for all codified variables are more than 7%. All calculated values for T statistic are greater than 1.96.

    Conclusion

    The process selection model is based on ethical and scientific principles to determine and monitor the praise of accrual competence as the most important dimension of excellent health quality along with other specialized skills. This model is so dynamic and quantitative that if punished if a person replaces you without using it in order to establish the model, it is necessary to design and establish an information management system for selection and review of selection and administrative rules and regulations.

    Keywords: selection, Human Resources Management, Health-oriented organization: Foundation data theory
  • Abbasali Asgari, Amir Ashkan Nasiripour *, Leila Nazarimanesh, Leila Riahi Pages 55-65
    Introduction

    Organizations to develop and succeed need the knowledge, capabilities, and experience of human resources in a highly competitive global market. In knowledge organizations such as health organizations, is essential existence of performance evaluation system to maintain and grow tacit knowledge. The purpose of this study is to identify the most important dimensions and appropriate indicators for evaluation the performance of knowledge workers.

    Methods

    This study was a narrative review articles and reports on the knowledge workers health system between 2010 and 2020. In order to access related scientific documents, electronic search in both Persian and English using the keywords performance evaluation, performance evaluation system of knowledge workers, Scientific (SID), Iran Medical Sciences Articles Database (Magiran), Iran Medex article database (Iran Medex), PubMed, Science Direct, Inter Science, Ovid, Pro Quest.

    Results

    The search results in different sites, including 7 articles in Persian in the field of evaluating the performance of knowledge workers, have been paid a survey variable such as independence, creativity and self-control by considering the results-based management and educational and research activities.

    Conclusion

    In the health system as a knowledge-based organization, managers must plan to implementation an optimal knowledge performance evaluation system. Thus fit model should be design to evaluation performance of knowledge workers, so that in addition an effective management of service delivery processes better health care quality outcomes.can be achieved.

    Keywords: Performance Assessment, knowledge workers, health system
  • Badriyeh Hosseinpur, Ahmad Sarlak *, Mohammad Hasan Fotros Pages 67-78
    Introduction

    In previous studies, little attention has been paid to the simultaneous effect of health expenditures and good governance on health indicators. In this regard, in this study, the effect of health expenditures and good governance on the health index of Mena countries during the period 2002 to 2019 has been investigated.

    Methods

    The present study is descriptive-analytic of applied type. The statistical population includes the countries of Mana. The method of data collection is library and the data required for the research have been collected by referring to the World Bank database and world government indicators.The data were analyzed by using unit Root, Cao and Generalized Torque tests using Eviews 9 software. In this study, weighted average of six indicators of self-esteem and accountability, political stability and lack of violence, government efficiency, order quality And regulations, rule of law and corruption control as a good governance indicator, as well as infant mortality rates and mortality rates for children under the age of 5 were used as indicators of health.

    Results

    The results showed that health costs had a positive and significant effect (coefficient -1.32) on the mortality rate of children under 5 years and a positive and significant effect (coefficient -1.2) on the death rate. And infant mortality as a health index has the health index of selected countries. Also, good governance index has a negative (non-significant) effect on health status in selected countries. The results also showed that the weak institutional structure in Mena countries weakens the impact of health expenditures on the under-5 mortality rate (coefficient - 0.13) and (-0.12) on infant mortality rate as a health indicator.

    Conclusion

    Health in the government leads to improved public health and the lack of government health despite increasing public health spending not only improves public health but also leads to the loss of public resources.

    Keywords: Good governance, Health Expenditures, Health Indicator, MENA Countries
  • shabnam Azimi hosseini, Nabiollah Mansouri *, Reza Azizinezhad, Hassan Karimzadegan Pages 79-89
    Introduction

    Unsafe health services are still a widespread global problem. Although significant progress has been made in the last decade, there are still numerous shortcomings and the rate of harm inflicted on patients is unacceptably high. Since the evaluation of medical centers leads to improved performance, increased health, reduced accidents and ultimately increased patient satisfaction as one of the most important stakeholders of these centers, the existence of evaluation criteria is essential. No study was found to introduce and prioritize these criteria.

    Methods

    By reviewing the most important methods of evaluation of healthcare centers, criteria related to patient safety are extracted and their importance is determined using the opinion of experts and through entropy method.

    Results

    The findings of this study led to the establishment of a database of patient safety management criteria that the health and infection control criteria in all evaluation methods have been mentioned. Finally, the mentioned cases were grouped and prioritized to 19 criteria that the criteria of medical facilities and patient monitoring and patient safety management gained the most important position from the perspective of research experts by gaining weights of 0.0987 and 0.0855, respectively.

    Conclusion

    In the evaluation methods and studies, different criteria in the field of patient safety management have been presented, the collection and review of which provide a suitable context for the establishment of a comprehensive evaluation method. Therefore, the results of this research can be used for self-assessment, comparison of different centers and thus improving performance.

    Keywords: healthcare centers, performance assessment, patient safety
  • Fatemeh Nasresfahani, Fariba Karimi*, Mohammad ali Nadi Pages 91-100
    Introduction

    Social undermining affects the proper performance of authorities of clinical wards. This study seeks to a model to overcome social undermining on the authorities of clinical wards in Isfahan hospitals.

    Methods

    The present research is an applied research in purpose and in terms of data gathering is a qualitative research based on grounded theory. In this study, the data obtained from semi-structured interviews with 16 authorities of clinical wards of Isfahan hospitals. In qualitative data analysis with open axial and selective coding, 16 main categories, 39 sub-categories and 79 concepts were obtained. Content validity and validation of the model were confirmed by experts and calculating the Lawshe index.

    Results

    The phenomenon of social undermining of clinical authorities is caused by factors such as lack of mental health needs of employees, organizational jealousy, perception of organizational injustice, accountability. Strategies such as creating a learning organization, promoting justice-oriented thinking, facilitating organizational interactions, platforming of individual organizational citizenship behavior and hospital’s autonomy are effective in overcoming social undermining and organizational health and human resources productivity. Personality factors, economic conditions, social factors, extra-organizational laws and organizational factors affect the implementation of strategies.

    Conclusion

    The relationship between clinical wards authorities’ social undermining factors, overcoming strategies and its implementation outcomes was presented in a paradigm model based on grounded theory.

    Keywords: Social undermining, hospital, clinical authorities