فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال هفتم شماره 4 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اصغر کلاهی * صفحات 345-346
  • علی اصغر کلاهی*، محمدرضا اذانگو خیاوی صفحات 347-359
    زمینه و هدف

    شاخص های جهانی سلامت پیوسته در جوامع مختلف در حال تغییر می باشند. اما هنوز آگاهی صحیح نسبت به این تغییرات و عوامل موثر بر آن ها در میان انسان ها شکل نگرفته است. این آگاهی ناصحیح در اثر عدم انتقال کامل و صحیح اطلاعات آماری صورت گرفته است؛ بنابراین نیاز است تا اطلاعات در رابطه با این تغییرات با ابداع روش های معتبر و قابل فهم در دسترس پژوهشگران، سیاست گزاران، سرمایه گزاران و باقی افراد جوامع قرار بگیرد. در این مطالعه چند نمونه از این تغییرات رخ داده در طول زمان و تصورات اشتباه نسبت به آن ها مورد بررسی قرار می گیرند.

    یافته ها

    از جمله این تغییرات تقسیم بندی نوین میزان توسعه یافتگی مردم جهان با منطقی جدید می باشد. از دیگر تغییرات، کاهش میزان مرگ و میر و همچنین سال های عمر همراه با ناتوانی مرتبط با بسیاری از عوامل خطر از جمله عوامل محیطی و خطرات شغلی، آلودگی هوا، سوء تغذیه مادران و فرزندان و میزان کل باروری میان مردم جهان می باشد.

    نتیجه گیری

    با وجود اطلاعات کافی نسبت به این تغییرات هنوز آگاهی کافی نسبت به آن ها شکل نگرفته است؛ بنابراین ممکن است پژوهشگران، سیاست گزاران، سرمایه گزاران و باقی افراد جوامع گمراهانه برنامه ریزی و عمل کنند. در این راستا یکی از ابزار کمک کننده در مشاهده و تحلیل تغییرات شاخص های جهانی سلامت نرم افزار Gapminder می باشد. در این نرم افزار می توان آمار و اعداد مرتبط با شاخص های سلامت را بصورت جذاب تر و قابل فهم تر مشاهده کرد. با این وجود، ابداع و بهره مندی از ابزار نوین انتقال اطلاعات آخرین اقدام نمی باشد، بلکه گسترش طرز تفکر مبنی بر شواهد و واقعیت ها اقدام بعدی در راستای اصلاح آگاهی همه انسان ها می باشد.

    کلیدواژگان: Gapminder، شاخص های جهانی سلامت، آگاهی، واقعیت
  • کامبیز عباچی زاده*، رضا شکرریز فومنی، مریم محسنی، نرگس ملیح، اکبر شفیعی، ایاد بهادری منفرد صفحات 361-374
    زمینه و هدف

    گزارش های جهانی سلامت با بیان تجربیات کشورها در زمینه های مختلف سلامت، منبعی سودمند برای سیاست گذاران می باشد. مطالعه حاضر با هدف اصلی تحلیل نظام سلامت کشور ایران از منظر این گزارش ها انجام شده است.

    روش و مواد:

    در مطالعه حاضر با رویکرد مروری، سعی شده است که با استفاده از کلمات جستجو و راهبرد مناسب، کلیه گزارشات مهم بین سال های 2008 تا 2018 شناسایی و بررسی شوند. در ابتدا، "نحوه تدوین گزارش و مشارکت کنندگان کلیدی" و سپس نحوه پرداختن به "اهمیت موضوع و رویکرد کلی گزارش" تبیین گردید. "بیان وضعیت شاخص ها در جهان و به خصوص ایران"، هم از بعد شاخص های فرآیندی و هم پیامدی، اساسی ترین قسمت در تحلیل این گزارش ها بود و در نهایت، "نکات خاص گزارش مرتبط با ایران" مورد توجه قرار گرفت.

    یافته ها

    شانزده گزارش بین المللی، در حیطه بیماری های غیر واگیر، واگیر، سلامت روان و آسیب ها انتخاب و وضعیت شاخص های مرتبط با جهان و ایران استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    بررسی گزارشات جهانی نشان می دهد در حوزه هایی مانند مدیریت بیماری های غیر واگیر، مادران و مدیریت آب وضعیت ایران نسبتا مطلوب و در حیطه هایی مانند نشاط، و حوادث جاده ای نامطلوب است. در دیگر حوزه ها مانند سلامت محیط، سلامت روان، و پیشگیری از خشونت وضعیت شاخص های ایران در مقایسه با دیگر کشورها، در یک نگاه کلی، متوسط گزارش شده است.

    کلیدواژگان: دیده بانی، ایران، نظام سلامت، گزارش جهانی
  • پیام مارابی، نادره معماریان، جعفر بوالهری، شهربانو قهاری*، زهرا خرمی صفحات 375-384
    زمینه و هدف

    تفکر نقاد به عنوان یک تفکر هدفمند همواره مورد توجه نظام آموزش و پرورش در سطح جهانی بوده است، هدف از انجام تحقیق پیش رو تعیین جایگاه تفکر نقاد به عنوان یکی از ابعاد سلامت روان در کتاب‌های درسی دوره ابتدایی در قالب تحلیل محتوای کمی وکیفی می‌باشد.

     روش و مواد:

    این پژوهش توصیفی و با روش تحلیل محتوا انجام شد و جامعه آماری آن کلیه کتاب‌های درسی دوره ابتدایی سال تحصیلی 97-1396 بود. نمونه شامل تمام جامعه آماری بوده، منبع اصلی تعیین مولفه‌های سلامت روان، کوریکولوم جامع آموزش سلامت در مدارس از مقطع پیش دبستانی تا پایان پیش دانشگاهی بود که با توجه به نظر هشت متخصص در حوزه سلامت روان مورد اصلاح قرار گرفت. روش گردآوری داده‌ها شناسایی، تحلیل و شمارش مقوله‌های هر کدام از واحدهای تحلیل متن، تصویر، فعالیت بر اساس سیاهه‌های تحلیل محتوا بود و به منظور تحلیل کمی داده‌های از روش‌ آمار توصیفی یعنی محاسبه فراوانی استفاده شد.

    یافته ها

    از بین مولفه‌های تفکر نقاد، توانایی تحلیل اطلاعات و تجارب و قضاوت بی طرفانه به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. بیشترین فراوانی مولفه‌های تفکر نقاد در کتب درسی پایه ششم و کمترین فراوانی در کتاب های پایه سوم بود. بیشترین فراوانی مولفه‌های تفکر نقاد بر اساس قالب ارایه، مربوط به فعالیت و کمترین فراوانی مربوط به تصویر بود. همچنین بر اساس محور بیشترین توجه به محور دانش و این درحالی است که محور مهارت فاقد هر گونه فراوانی بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که میزان توجه به تفکر نقاد در کتاب‌های دوره ابتدایی کم بود. همچنین محور ارایه عمدتا دانش و قالب آن فعالیت بوده است و از محور مهارت چشم پوشی شده است.

    کلیدواژگان: فکر، انتقادی، کتاب های درسی، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • مریم مرادی، محمدمسعود دیاریان* صفحات 385-392
    زمینه و هدف

     طلاق فرایندی است که با تجربه بحران عاطفی هر دو زوج شروع می شود و با تلاش برای حل تعارض از طریق ورود به موقعیت جدید با نقش ها و سبک زندگی جدید خاتمه می یابد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه در چهار گروه زوجین پیش از طلاق، حین طلاق، مطلقه و عادی در شهر تهران سال 96-1395 بود.

    روش و مواد

     پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری، شامل تمام زوجین پیش از طلاق، حین طلاق، مطلقه و عادی مراجعه کننده به دادگاه های خانواده شهر تهران در سال 96-1395 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر در هر گروه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری و نرم افزار SPSS-22 استفاده شده است.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن گروه پیش از طلاق (3/4) 1/33، گروه حین طلاق (4/5) 6/31، گروه مطلقه  (9/5) 8/35 و گروه عادی (2/5) 7/34 سال بود. میانگین (انحراف معیار) مولفه های طرد و بریدگی (8/2) 3/36 (001/0>P) و خود گردانی و عملکرد مختل (2/2) 8/15 (04/0=P) در گروه پیش از طلاق بالاتر از سایر گروه ها بود. همچنین میانگین (انحراف معیار) دیگر جهت مندی (1/2) 1/12 (03/0=P) و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری (9/1)4/9 (002/0=P) در گروه عادی به طور معناداری پایین تر از سایر گروه ها بود اما نمرات مولفه محدودیت های مختل در چهار گروه زوجین پیش، حین طلاق، مطلقه و عادی با یکدیگر تفاوت نداشت.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد سه گروه زوجین پیش از طلاق، حین طلاق و مطلقه دارای طرحواره های ناسازگار بیشتری نسبت به زوجین عادی هستند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، طلاق، زوجین
  • بهزاد دماری، علیرضا حیدری*، حبیب الله مسعودی فرید، آرزو ذکایی صفحات 393-402
    زمینه و هدف

     علیرغم تاسیس نهادها و سازمان های مختلف در تحقق حقوق و آموزش زنان و به رغم هزینه های قابل توجه، آنها از مسایل و مشکلات ناشی از فقر اقتصادی و فقر فرهنگی در رنج هستند. لذا سازمان بهزیستی مصمم شد مشکل این گروه از جامعه هدف را با برنامه کشوری تامین مالی خرد کاهش دهد. هدف این مطالعه تبیین اهداف، الگوی خدمت، چالش ها و راه آینده برای این برنامه کشوری در سازمان بهزیستی بود.

    روش و مواد

     این مطالعه به صورت مطالعه کیفی در سال 1395 انجام شد. شرکت کنندگان در مطالعه شامل مدیران و کارشناسان ادارات کل سازمان بهزیستی در 31 استان کشور،21 عضو از میانجیان مردمی و سازمان‌های همکار و ذینفع و پنج نفر از مدیران ارشد ستادی و کارشناسان ارشد معاونت اجتماعی سازمان بهزیستی کل کشور بودند. داده‏ها با استفاده از تحلیل اسناد و مصاحبه با صاحب نظران جمع آوری گردید و با روش تحلیل محتوا آنالیز شد.  

    یافته ها

     برنامه کشوری تامین مالی خرد، با اهداف توسعه اقتصاد خانواده، بهره‌مندی روستاییان از وام های بانکی بدون ضامن و توانمندسازی آنها و توسعه اشتغال وکسب وکارهای خرد و افزایش مهارت های پس انداز و بانکداری گروه هدف اجرایی شد. ناآشنایی ذینفعان خارجی، نظام بانکی مشکل دار، دیدگاه کوتاه مدت و انعطاف ناپذیری مسیولین و واگذاری وظایف به بخش خصوصی به عنوان چالش های برنامه مطرح گردید. افزایش مساعدت مالی موسسه به گروه خودیار، کاهش نرخ سود وام های پرداختی توسط بانک کشاورزی، افتتاح حساب به نام گروه خودیار، بازپرداخت وام ها به صورت اقساطی، افزایش اطلاع رسانی درباره قانونی بودن برنامه، افزایش درصد سهم حق الزحمه مجریان محلی و جاری سازی روحیه کارآفرینی از راهکارهای پیشنهادی بود.

    نتیجه گیری

     علیرغم خدمات ارایه شده در برنامه کشوری تامین مالی خرد، این برنامه با چالش هایی در سطح دولت و ذینفعان خارجی و قوانین بانکی مواجه است. به منظور بهبود وضعیت موجود، به کارگیری راهکارهای پیشنهادی به همراه بازنگری و اصلاح فرآیندهای مرتبط ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تامین مالی خرد، بانکداری پیوندی، بهزیستی، توانمندسازی، زنان
  • ملیحه فرید*، فریبا زمان خانی، سعیده عطااللهی صفحات 403-411
    زمینه و  هدف

     ایمنی یکی از اصول مراقبت از بیماران و جزء حیاتی مدیریت کیفیت است. اولین هدف یک سازمان ارایه خدمات درمانی، جلوگیری از ایجاد صدمات حین درمان و در نتیجه به خطر افتادن ایمنی بیمار است. هدف این مطالعه تعیین میزان رعایت فرهنگ ایمنی مراجعه کننده در میان مراقبان سلامت مراکز خدمات جامع سلامت شهر کرج بود.

    روش و مواد

     این مطالعه مقطعی - توصیفی با مشارکت 164 نفر مراقب سلامت شاغل در 20 مرکز خدمات جامع سلامت شهرکرج که به روش تصادفی ساده از بین 41 مرکز موجود انتخاب شدند، در سال 1396 انجام گرفت. در این مطالعه از پرسشنامه تعدیل شده سنجش فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان مناسب برای مراکز بهداشتی-درمانی و پرسشنامه داده های جمعیت شناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و آماره های مرکزی و پراکندگی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) نمره کلی فرهنگ مثبت ایمنی بیمار به میزان (9/9) 7/64 محاسبه شد، حداقل نمره 5/36 و حداکثر نمره 2/89 بود. در بین ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار، بیشترین نمرات به ترتیب مربوط به بعد کار تیمی درون واحد با میانگین (انحراف معیار) (1/17)3/80 امتیاز و حمایت مدیریت از ایمنی بیمار (6/16) 1/76 امتیاز و کمترین نمره مربوط به بعد برخورد غیر تنبیهی (8/18) 3/33 امتیاز بود. نود و نه نفر (1/63%) از مراقبان سلامت ایمنی بیمار محل کار خود را عالی و بسیار خوب، 48 (6/30%) نفر آن را قابل قبول و 10 (3/6%) نفر ایمنی محل کار خود را نامناسب و ضعیف گزارش کردند.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد نمرات فرهنگ ایمنی بیمار در تمام ابعاد آن به جز در مورد حیطه کار تیمی بین واحدهای مرکز در بین مراقبین سلامت نسبت به مطالعه قبلی افزایش یافته است. در بین ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار، بیشترین نمرات به ترتیب مربوط به بعد کار تیمی درون واحد و حمایت مدیریت از ایمنی بیمار و کمترین نمره مربوط به بعد برخورد غیر تنبیهی بود.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، مراقبت های اولیه، مراقبین سلامت
  • سیمین کاظمی صفحات 412-429
    زمینه و هدف

     قصور پزشکی پدیده ای رو به تزاید است که ویژگی های آن در گذر زمان تغییر می کند، از این رو توصیف این پدیده و به روز کردن داده ها درباره آن ضروری به نظر می رسد. هدف این مطالعه توصیف شکایت های قصور پزشکی و
    ویژگی های اجتماعی جمعیتی بیماران و پزشکان درگیر پرونده قصورپزشکی در شهر تهران بود.

    روش و مواد

     این مطالعه مقطعی توصیفی با بررسی پرونده های قصور پزشکی در شورای حل اختلاف سازمان نظام پزشکی تهران در سال 1394 انجام شد. مطالعه به شیوه تمام شماری انجام شد و طی آن 484 پرونده مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی بیماران جمع آوری شد. ویژگی های جمعیت شناختی پزشکان دارای پرونده قصور پزشکی از سازمان نظام پزشکی کسب شد. توصیف داده ها با نرم افزار SPSS-24 و با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.  

    یافته ها

     در 298 (5/61%) مورد از پرونده های قصور پزشکی هدف مراجعه بیمار به پزشک، انجام اقدامات زیبایی و در 169 (35%) مورد مراجعین به منظور درمان بیماری، به پزشک مراجعه کرده بودند. بیشترین مواجهات منجر به قصور پزشکی در کلینیک های خصوصی 139 (6/37%) مورد بود و درمانگاه های دولتی کمترین فراوانی یعنی 4 (1/1%) مورد را داشتند. بیماران شاکی، گروه سنی 31 تا 42 سال 159 (3/43%) نفر، زنان 238 (3/64%) نفر، متاهلان 219 (8/59%) نفر، تحصیلات لیسانس 145 (2/39%) نفر و سطح اقتصادی-اجتماعی پایین 137 (37%) نفر بودند. میانگین (انحراف معیار) سن پزشکان 6/49 (6/9) سال بود. 392 (81%) نفر از آنها مرد و 92 (19%) زن بودند. گروه پزشکان دارای سابقه بیشتر از بیست سال طبابت 148 (5/30%) نفر و از نظر درجه علمی گروه متخصصان با 291 (1/60%)  نفر بیشترین فراوانی را داشتند.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد که اکثر بیماران شاکی پرونده قصور پزشکی زن، متاهل، دارای تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس و با سطح اقتصادی اجتماعی پایین و اکثر پزشکان دارای پرونده قصور پزشکی مرد، متخصص و دارای بیشتر از بیست سال سابقه طبابت بودند.

    کلیدواژگان: قصور پزشکی، ویژگی های اجتماعی-جمعیت شناختی بیماران، ویژگی های اجتماعی-جمعیت شناختی پزشکان
  • سید علیرضا گنجه، هومن نامور*، علیرضا آقایوسفی، مهرداد نوابخش صفحات 430-445
    زمینه و هدف

    مزایای فعالیت های روان شناختی به اندازه فعالیت های فیزیکی در اوقات فراغت مهم هستند. هدف این پژوهش تعیین و شناخت کارکردهای اوقات فراغت و تاثیر عوامل روان شناختی بر این کارکردها در نوجوانان و جوانان بود.

    روش و مواد

    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است، که در آن برای تعیین و شناخت متغیرهای دخیل در پژوهش از روش دلفی فازی استفاده شد. جامعه آماری کلیه نوجوانان 13تا 21 سال استان تهران بودند که 305 نفر از آنها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد شامل معنا در زندگی، اختلال اضطراب فراگیر، هوش هیجانی، گشودگی به تجربه، فراهیجان، سلامت جسمانی، نیاز به تفریح، شادکامی و کار داوطلبانه و پرسشنامه های محقق ساخته شامل شناخت علایق شخصی، آرامش و شکوفایی استعداد بود. داده ها با نرم افزار SmartPLS و با روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     عوامل روان شناختی با میانگین (انحراف معیار) (2/0) 1/2 موجب بهبود کارکردهای اوقات فراغت با میانگین (انحراف معیار) (4/0) 7/2 شدند (01/0>P). متغیرهای عوامل روان شناختی شامل اضطراب با میانگین (انحراف معیار) (6/0) 2/1، فراهیجان (4/0) 1/3، گشودگی به تجربه (4/0) 9/1، هوش هیجانی (6/0) 6/2، معنای زندگی (8/0) 5/3 و شناخت علایق شخصی (3/0) 4/0 و کارکردهای اوقات فراغت شامل آرامش با میانگین (انحراف معیار) (4/0) 0/1، کار داوطلبانه (8/0) 3/3، سلامتی (0/1) 5/4، شادکامی (4/0) 0/1، شکوفایی استعداد (5/0) 3/1 و تفریح (6/0) 4/3 با شاخص های خود دارای ارتباط معنی دار در الگو بودند (01/0>P). همچنین بر اساس شاخص (401/0=GOF)، سطح برازش کلی مدل عالی و قابل قبول بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد عوامل روان شناختی باعث بهبود کارکردهای اوقات فراغت شدند.

    کلیدواژگان: فراغت، اوقات فراغت، عوامل روا ن شناختی، تفریح
  • حسن امین پور، سید داود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 446-459
    زمینه و  هدف

     هیجانات برای یادگیری و پیشرفت دانش‌آموزان و دانشجویان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف این پژوهش تعیین رابطه بین جهت‌گیری اهداف پیشرفت و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با هیجانات پیشرفت مثبت و منفی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه پیام‌نور استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 99-1398 بود.

    روش و مواد

     پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن همه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی است که در نیمسال اول سال تحصیلی 99-1398 به تحصیل اشتغال داشتند. براساس روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تعداد 391 نفر شامل 264 نفر دختر و 105 نفر پسر انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های جهت‌گیری اهداف، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و هیجانات پیشرفت استفاده شد. برای محاسبه رابطه بین متغیرها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، و برای بررسی تاثیر متغیرهای پیش‌بین بر متغیر ملاک از آزمون رگرسیون گام به گام و جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS-24 انجام شد.  

    یافته ها

     با افزایش جهت‌گیری هدف تسلط مدار گرایشی با میانگین (انحراف معیار) (4) 9/16،جهت‌گیری هدف عملکرد اجتنابی (2/4) 6/16، جهت‌گیری هدف عملکرد گرایشی (4) 1/17 و سبک‌های تنظیم هیجانی شناختی سازگار(7/12) 2/59،نمره هیجانات پیشرفت مثبت (6/20) 3/102 افزایش یافت (001/0>P) و نمره هیجانات پیشرفت منفی (9/29) 7/105 کاهش یافت (001/0>P). با افزایش سبک‌های تنظیم هیجانی شناختی ناسازگار با میانگین (انحراف معیار) (1/9) 1/41، هیجانات پیشرفت منفی (9/29) 7/105 افزایش یافت. جهت‌گیری هدف تسلط مدار گرایشی، سبک‌های تنظیم هیجانی شناختی سازگار و جهت‌گیری عملکرد گرایشی 6/31% از واریانس متغیر هیجانات پیشرفت مثبت دانشجویان را تبیین می‌کنند. همچنین مولفه‌های جهت‌گیری هدف تسلط مدار گرایشی، سبک‌های تنظیم هیجانی شناختی ناسازگار و سبک‌های تنظیم هیجانی شناختی سازگار20% از واریانس متغیر هیجانات پیشرفت منفی دانشجویان را تبیین می‌کنند.

    نتیجه گیری

     با افزایش نمرات مولفه‌های جهت گیری اهداف شامل جهت‌گیری هدف تسلط مدار گرایشی، جهت‌گیری هدف عملکرد اجتنابی و جهت‌گیری هدف عملکرد گرایشی، نمره هیجانات پیشرفت مثبت دانشجویان افزایش و هیجانات پیشرفت منفی کاهش یافت. همچنین با افزایش سبک‌های تنظیم هیجان شناختی سازگار، میزان هیجانات پیشرفت مثبت افزایش و میزان هیجانات پیشرفت منفی کاهش یافت. با افزایش سبک‌های تنظیم هیجان شناختی ناسازگار نیز هیجانات پیشرفت منفی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: جهت گیری اهداف، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، هیجانات پیشرفت مثبت، هیجانات پیشرفت منفی
  • اسماعیل بحرینی، سعید بختیارپور*، پروین احتشام زاده، علیرضا حیدرئی صفحات 460-476
    زمینه و  هدف

     دیابت می تواند تاثیرات روانشناختی قابل توجهی بر سلامتی بگذارد و بهبود بیماری را به تاخیر بیاندازند. لذا این مطالعه با هدف آزمون و مقایسه رابطه علی کانون کنترل سلامت و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با میانجی گری پریشانی روان شناختی دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع1 و 2 انجام شد.

    روش و مواد

     جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و دو مراجعه کننده به متخصصین غدد شهر بوشهر در سال 1398 بود که از بین آنها 371 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انخاب شدند و به پرسشنامه های کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، پریشانی روانی بیماران دیابتی و پرسشنامه کانون کنترل سلامت پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOS-22 تحلیل شدند.  

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان (4/7) 5/36  و در گروه دیابت نوع دو، (1/7) 7/37 سال بود. در گروه دیابت نوع یک، با افزایش کانون کنترل سلامت مربوط به افراد موثر با میانگین (انحراف معیار) (2/3) 1/28 و افزایش کانون کنترل سلامت درونی با میانگین (انحراف معیار) (1/3) 1/23، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با میانگین (انحراف معیار) (2/7) 1/40 افزایش  (001/0>P). اما با افزایش کانون کنترل سلامت مربوط به شانس با میانگین (انحراف معیار) (7/8) 24، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کاهش می یابد (001/0>P). در گروه دیابت نوع دو نیز با افزایش کانون کنترل سلامت مربوط به افراد موثر با میانگین (انحراف معیار) (3/4) 3/26 و افزایش کانون کنترل سلامت درونی با میانگین (انحراف معیار) (1/7) 1/25، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با میانگین (انحراف معیار) (1/12) 2/43 افزایش (001/0>P). اما با افزایش کانون کنترل سلامت مربوط به شانس با میانگین (انحراف معیار) (6/6) 3/20، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کاهش می یابد (001/0>P). پریشانی روانشناختی دیابت رابطه بین کانون کنترل سلامت مربوط به شانس و مربوط به افراد موثر را با کیفیت زندگی به طور کامل و رابطه بین کانون کنترل سلامت درونی با کیفیت زندگی را به صورت جزیی میانجی گری کرد. بین دو گروه بیمار مبتلا به دیابت نوع یک و دو به لحاظ برازش مدل  مسیرها اختلاف معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری:

     مطالعه نشان داد در هر دو گروه دیابت نوع یک و دو با افزایش کانون کنترل سلامت مربوط به افراد موثر و کانون کنترل سلامت درونی،  کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بهبود یافت، اما با افزایش کانون کنترل سلامت مربوط به شانس، نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کاهش پیدا کرد. کانون کنترل سلامت درونی علاوه بر تاثیر مستقیمی که بر کیفیت زندگی گذاشت از طریق کاهش پریشانی دیابت نیز منجر به بهبود کیفیت زندگی در هر دو گروه بیماران مبتلا به دیابت نوع 1و 2 شد.

    کلیدواژگان: کانون کنترل سلامت، کیفیت زندگی، پریشانی، دیابت
  • اسحاق سام خانیانی، فرهاد جمهری، حسن احدی، جواد خلعتبری صفحات 477-485
    زمینه و  هدف

     چاقی از عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی شناخته می شود، با این حال کاهش وزن و تغییر شاخص توده بدنی در بسیاری از مبتلایان به بیماری های قلبی امری دشوار است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی رفتاردرمانی مبتنی بر پذیرش بر شاخص توده بدنی در بیماران کرونری قلبی زودرس بود.

    روش و مواد

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و دوره پیگیری سه ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه بیماران مرد مبتلا به بیماری کرونری قلبی زودرس با سن کمتر از 50 سال مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید رجایی در شهر تنکابن در تابستان 1397مراجعه کرده بودند که از بین آنها، تعداد 24 نفر به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرارگرفتند. با استفاده از متر و ترازوی دیجیتال، شاخص توده بدنی در مرحله پیش-آزمون، پس آزمون و پیگیری برای هر مشارکت کننده محاسبه شد. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه و هفته ای یک بار تحت رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از تحلیل کوواریانس تک متغیره و نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

     در گروه آزمایش، میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی بیماران قلبی از (4/3) 2/32 در قبل از مداخله به (1/3) 5/31 بعد از مداخله کاهش یافت (01/0>P). در گروه گواه، میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی بیماران قلبی از (5/3) 6/32 در قبل از مداخله به (4/3) 5/32 بعد از مداخله کاهش یافت اما این کاهش از نظر آماری معنادار نبود. همچنین در مرحله پیگیری در گروه آزمایش، میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی بیماران قلبی از (1/3) 5/31 در پس آزمون به (8/2) 4/30 در مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه گواه، میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی بیماران قلبی از (4/3) 5/32 در پس آزمون به (4/3) 4/32 در مرحله پیگیری رسید اما این کاهش از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش منجر به کاهش شاخص توده بدنی در بیماران کرونری قلبی زودرس شد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی مبتنی بر پذیرش، شاخص توده بدنی، بیماری کرونری قلبی زودرس
|
  • AliAsghar Kolahi * Pages 345-346

    Reliable and up-to-date data are essential for proper and timely decisions. However, most accessible data are limited to specific locations and subjects, which do not present the big picture. Besides, data might be manipulated to serve a group of people's political and economic interests. Although the World Health Organization has been developed to act impartially as an international organization, they fail to ignore the supreme authorities' impact. Therefore, they confine to republishing the official reports of the member governments. However, policy-makers in healthcare not only depend on comprehensive and reliable data but also need to figure out the relations between the indicators of health and their determinants . Accordingly, Hans Rosling, a Swedish physician, developed a comprehensive and practical tool named the Gapminder. Rosling, who was previously a member of the Doctors without Borders, provided healthcare services in Ghana when he realized this gap in the health data accessibility. Hence, he developed the Gapminder in cooperation with his son and daughter-in-law. This software has provided awareness about health indicators and the relations with their determinants in a global perspective. Thus, Gapminder creates an updated and fact-based perception of global health for users . This editorial is written to gain readers' attention to the article entitled "Global Indicators of Health: Changes and New Facts," published in this issue. We are looking forward to publishing more articles in this subject area in future issues.

    Keywords: Global Indicators of Health, Gapminder
  • Mohammadreza Azangou Khiavi, AliAsghar Kolahi* Pages 347-359
    Background and Objective

    Global indicators of health are changing continuously among various societies, whereas an accurate awareness of these changes and related factors has not been developed yet. One of the major causes of this lack of awareness is insufficient and inaccurate transferring of statistic data. The objective of this study was reporting the changes occurred in global indicators of health and explaining the new facts using the Gapminder tool.

    Materials and Methods

    In this study, visual and graphical tools of Gapminder were used. Gapminder is a non-profit organization that acquires data from reliable databases and demonstrates them on diagrams on its website and application. It includes 498 public health and socio-economic indicators which are derived and updated from international institutions including World Bank, World Health Organization, the United Nations and the Global Burden of Diseases study. Gapminder provides various tools for the users. The diagrams demonstrated in this study are derived from the 2018 offline version of Gapminder and necessary alterations have been made.

    Results

    In 1965, there were two peaks in the diagram of the distribution of world population based on their income. Most of the populations of the Asian countries were distributed in the low-income section of the diagram, whereas most of the populations of the European and American countries were distributed in the high-income section of the diagram. However, in 2018, there is only one peak in the middle of this diagram. This diagram in 2018 indicates that most of the world populations, regardless of their countries, live in the middle section of the diagram. Therefore, it could be concluded that in each country, there are people living in each level of the all four levels of income. The novel classification, classifies the world population based on their daily income to four levels: people with daily income of less than two dollars, two to eight dollars, eight to 32 dollars and more than 32 dollars.

    Conclusion

    The changing trend of the mentioned indicators of health is stablished. However, since nowadays the major source of awareness is media, biases of the mass media have created inaccurate awareness among people. Therefore, novel methods and tools are required to transfer accurate data about health indicators to researchers, policy makers, investors, and other members of societies. Accordingly, Gapminder has been developed to assist the observation and interpretation of global indicators of health changes. The Gapminder foundation and its software have enabled statistical data to be demonstrated more attractively and comprehensively. However, inventing and applying novel methods and tools for transferring data is not the last step in increasing public awareness regarding to changes of the health indicators. Thus, the next step would be driving a paradigm shift in mentation among people in order to adopt evidence and fact based view about the world around them.

    Keywords: Global Indicators of Health, Awareness, Facts, Gapminder
  • Kambiz Abachizadeh*, Reza Shekarriz Foumani, Maryam Mohseny, NargesMalih, Akbar Shafiee, Ayad Bahadori Monfared Pages 361-374
    Background and Objective

    Global health reports are valuable sources in all health areas for policymakers. The aim of our study was to review the global reports published within ten years, focusing on the situation and functions of Iran health system.

    Materials and Methods

    The study reviewed global health reports. In our study and with a systematic approach, we attempted to find and review all the main published reports from 2008 to 2018, using appropriate search strategies. At first, we assessed how these reports are published and who are the main participants. Then, the importance of the area and approach of the report was assessed. The indicators at international and national levels from the aspect of both the process and outcomes were the fundamental part of our analysis. Finally, special experiences from Iran were extracted from each global report.

    Results

    Sixteen global reports in the areas of non-communicable disease, communicable diseases, mental health, and injuries were selected and indicators related to the world and Iran was extracted.

    Conclusion

    Assessment of the global reports demonstrated that the situation of Iran's health system in the areas of controlling the non-communicable diseases, maternal health, and water safety was favorable. However, the situation in the areas of unintentional injuries and happiness was unfavorable. The situation in the field of mental health and violence prevention was intermediate

    Keywords: Monitor, Iran, Health system, Global repor
  • Payam Marabi, Nadereh Memaryan, Jafar Bolhari, Shahrbanoo Ghahari*, Zahrakhorrami Pages 375-384
    Background and Objective

    Critical thinking has always been at the forefront of the global education system as purposeful thinking.This study aimed to investigate critical thinking as one of the mental health dimensions in elementary textbooks in the form of a quantitative and qualitative content analysis.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive research and the methods of library and content analysis were used. The study sample included all primary school textbooks in the academic year 2017-2018. The main source of determination of the components of mental health was the comprehensive curriculum of health education in schools from preschool to the end of highschool, which was revised according to the opinion of eight experts in the field of mental health. Data collection method, identification, analysis and counting the components of each of the analysis unit text, image and activity were based on the list of analysis content. For quantitative analysis of the data, descriptive statitsics, frequency calculation was used.

    Results

    Among the components of critical thinking, the ability to analyze information and experiences, and unbiased judgments, had the highest and lowest frequencies, respectively. The highest frequency of critical thinking components was found in the sixth grade textbooks and the least frequency was in the third grade. Based on the form of presentation, the highest frequency of critical thinking material was in form of excersices and the least was among materials in the form of image. In addition, the most attention has been drawn to the knowledge-based materails while skill-based materails had received no attention.

    Conclusion

    It can be concluded that little attention has been paid to critical thinking in primary school textbooks, and the main focus of the presentation is in the knowledge axis while the skill axis has received improper attention

    Keywords: Thinking, Critical, Elementary, Textbooks, Content analysis
  • Maryam Moradi, MohammadMasoud Diarian* Pages 385-392
    Background and Objective

    Divorce is a process that begins with experiencing the emotional crisis among couples and ends with the attempt to solve the conflict by entering a new position with new roles and lifestyle. The purpose of the present study was to compare the early maladaptive schemas in four groups of before, during, after divorce, and normal couples in Tehran during 2016-2017.

    Materials and Methods

    The present study was a causal-comparative study. The statistical population consisted of all couples before, during, after divorce, and normal couples who were referred to the family courts of Tehran in 2016-2017. Using a convinience sampling method, 30 participants in each group were selected. Data were collected by Early Maladaptive Schemas questionnaire and multivariate analysis of variance was used to analyze the data by SPSS-22.

    Results

    The mean (SD) age in the group before divorce was 33.1 (4.3), during divorce 31.6 (5.4), after divorce 35.8 (5.9), and the normal group 34.7 (5.2). The mean (SD) score of exclusion and cessation component was 36.3 (2.8) (P<0.001) and self-reliance and impaired function 15.8 (2.2) (P<0.04) in the group before divorce which was higher than other groups. In addition, the mean (SD) score of other orientation was 12.1 (2.1) (P<0.03) and hypervigilance and inhibition 9.4 (1.9) (P<0.002) in the normal group which was significantly lower than the other groups, but the components of the constraint components had no significant difference in the four groups before, during, after divorce, and normal couples.

    Conclusion

    The study showed that couples before, during, and after divorce have the most maladaptive schemata compared to normal couples

    Keywords: Early maladaptive schemas, Divorce, Couples
  • Behzad Damari, Alireza Heidari*, Habibollah Masoudi Farid, Arezoo Zokaei Pages 393-402
    Background and Objective

    Despite the establishment of various institutions and organizations in the realization of women's rights and education, and despite the considerable costs, women are suffering from the problems of economic and cultural poverty. Therefore, the Welfare Organization decided to alleviate their problems with the national microfinance program. The purpose of this study was to explain the goals, service model, challenges, and future path of this national program in the Welfare Organization.

    Materials and Methods

    A qualitative study was conducted in 2016. Participants included managers and experts of Welfare organization in 31 provinces of the country, 21 members of public mediators and collaborative and stakeholder organizations, and five senior managers of social deputy in the Welfare Organization. Data were collected using document analysis and interviews with experts and analyzed by the content analysis method.

    Results

    The national microfinance program was implemented with the aim of expanding the family economy, utilization of villagers with unsecured bank loans and empowering them, and promoting employment, micro-businesses, and enhancing the savings and banking skills of the target group. The unfamiliarity of external stakeholders, the troubled banking system, the short-term outlook, and the inflexibility of managers and the transfer of duties to the private sector were identified as program challenges. The executive strategies include increasing financial support from self-help groups, reducing interest rates on loans paid by the Agricultural Bank, opening an account in the name of the group, repaying loans in installments, increasing awareness of the legality of the program, increasing the percentage of local executives' fees and creating an entrepreneurial spirit.

    Conclusion

    Despite the services provided in the microfinance program, it faces challenges at the government and external stakeholders and banking laws. To improve the current status, implementation of suggested solutions along with revision and modification of related processes is necessary.

    Keywords: Bond, Empowerment, Microfinance, Welfare, Women
  • Malihe Farid *, Fariba Zamankhani, Saeedeh Ataollahi Pages 403-411
    Background and Objective

    Safety is one of the principles of patient care and is a vital component of quality management. The first goal of a health care organization is preventing injuries during treatment, and thus preventing endangering patient safety. Thus, the objective of this study was to investigate the safety culture among the primary health centers in Karaj.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed with participation of 164 health care providers, who worked in 20 Karaj health centers that were selected via simple random selection from 41 primary health centers in 2017-2018. A modified version of the Hospital Survey on Patient Safety Culture and a demographic questionnaire were used. Central and dispersion statistics were used for data description via SPSS software version 21.

    Results

    The mean (SD) total score of positive patient safety culture was 64.7 (9.9), minimum score was 36.4 and maximum score was 89.2. Among the dimensions of patient safety culture, the highest scores were related to the within-unit teamwork dimension with mean (SD) of 80.3 (17.1) and head of center support for patient safety with mean (SD) of 76.1 (16.6) and the lowest score was for the non-punitive response to error dimension with mean (SD) of 33.3 (18.8). As many as 99 (63.1%) health care providers rated their workplace in this regard as excellent and very good, 48 (30.6%) considered it acceptable and 10 (6.3%) reported inadequate and poor workplace safety.

    Conclusion

    The study indicated that the scores of patient safety culture among health care providers have increased in all its dimensions except for teamwork across units of health care, compared to the previous study. Among the dimensions of patient safety culture, the highest score was related to the within-unit teamwork and head of center support for patient safety, and the lowest score was to the non-punitive response to error

    Keywords: Safety culture, Health care providers, Primary health care
  • Simin Kazemi Pages 412-429
    Background and Objective

    Medical malpractice in Iran is a common and increasing phenomenon, the characteristics of which change over time. Therefore, it is useful and necessary to describe this phenomenon and update the data about it. The purpose of this study was to describe medical malpractice complaints and socio-demographic characteristics of patients and physicians involved in medical malpractice cases in Tehran.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed by reviewing medical malpractice cases in Tehran Medical System Dispute Resolution Council. The study was conducted by census method and 484 medical malpractice files were studied. Data were analyzed by SPSS software version 24 and using descriptive statistics including frequency, percentage, mean and standard deviation.

    Results

    In 298 (61.5%) cases of medical malpractice cases, the patient was referred to a physician for cosmetic procedures, and in 169 (35%) cases, patients were referred to a physician for treating a medical problem. The highest number of cases resulted in medical malpractice, 139 (37.6%), were in private clinics. Public clinics, 4 (1.1%), had the lowest frequency. Most patients were aged 31-42 years, 159(43.3%), married and 219 (59.8%), with Bachelor's degree 145 (39.2%), and low socioeconomic status 137(37%). 206 (55.7%) of the complainant patients were employed, and others were unemployed or economically inactive. The mean (SD) physicians' age was 49.6 (9.6) years. 392 (81%) physicians were male, and 92 (19%) were female. 148 (30.5%) physicians had 20 years of work experience, and 291 (60.1%) were specialists.

    Conclusion

    Most of the patients were female, married, with a Bachelor's degree and from low socioeconomic status. Most physicians were specialists, with over twenty years of work experience.

    Keywords: medical malpractice, socio-demographic characteristics of patients, socio-demographiccharacteristics of physicians
  • Seyed AliReza Ganjeh, Hooman Namvar *, AliReza Aghayousefi, Mehrdad Navabakhsh Pages 430-445
    Background and Objectives

    The benefits of psychological activities are as significant as physical activities during leisure time. The aim of this study was to determine and recognize the roles of leisure time and the effect of psychological factors among adolescents and young people.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted via the fuzzy Delphi method to determine and identify the variables involved in the research. The statistical population included all adolescents aged 13 to 21 years in Tehran province, among whom 305 people were selected by multi-stage cluster sampling. Data collection tools included standard questionnaires including meaning in life, generalized anxiety disorder, emotional intelligence, openness to experience, Meta-Emotion, physical health, need for Recreation, happiness, and volunteer work, and researcher-made questionnaires including recognition of personal interests, Calmness, and flourishing of talent. Data were analyzed by SmartPLS software using the structural equation method.

    Results

    Psychological factors with mean (SD) 2.1 (0.2) improved leisure functions with mean (SD) 2.7 (0.4), P <0.01. Variables of psychological factors including anxiety with mean (SD) 1.2 (0.6), Meta-Emotion 3.1 (0.4), openness to experience 1.9 (0.4), emotional intelligence 2.6 (0.6), meaning of life 3.5 (0.8) and recognition of personal interests 0.4 (0.3) and leisure functions including relaxation with mean (SD) 1.0 (0.4), voluntary work 3.3 (0.8), health 4.5 (1.0), happiness 1.0 (0.4), talent flourishing 1.3 (0.5), and entertainment 3.4 (0.6), with indicators They have a significant relationship in the pattern, P<0.01. Also, considering the GOF=0.40, the overall fit level of the model was excellent.

    Conclusion

    The study showed that psychological factors improved the roles of leisure time

    Keywords: Leisure, Leisure Time, Psychological factors, Recreatiom
  • Hassan Aminpoor, Seyed Davood Hosseini Nasab*, Masoumeh Azmoudeh Pages 446-459
    Background and Objective

    Emotions play a significant role in the learning and achievements of students. The objective of this study was to determine the relationship between achievement goal orientation and cognitive emotion regulation strategies with positive and negative academic achievement emotions among students of Payame Noor University of West Azarbaijan Province in the academic year 2019-2020.

    Materials and Methods

    This correlational study was conducted with participation of 391 undergraduate students (264 women and 105 men) of Payame Noor University of West Azarbaijan Province, who were studying in the first semester of the academic year 2019-2020, and were selected via cluster sampling method. Questionnaires of goal orientation and cognitive emotion regulation strategies and achievement emotions were used to collect data. Pearson correlation coefficient test was used to calculate the relationship between the variables and step-by-step regression test were used to examine the effect of predictor variables on the criterion variable. SPSS software version 24 was used to analyze data.

    Results

    The goal orientation of the tendency orientation with the average (SD) 16.9 (4), the goal orientation of the avoidance function 16.6 (4.2), the goal orientation of the orientation function 17.1 (4), and compatible cognitive emotion regulation styles 59.2 (12.7), were positively associated with the score of positive achievement emotion 102.3 (20.6), P<0.001. They were negatively associated with negative progress emotion score 105.7 (29.9), P< 001. The score of incompatible cognitive emotion regulation styles with mean (SD) 41.1 (9.1) was positively associated with the negative achievement emotions 105.7 (29.9). Goal orientation of tendency dominance, compatible cognitive emotion regulation styles, and orientation function orientation explained 31.6% of the variable variance of students' positive achievement emotions. Also, the components of goal orientation of tendency dominance, incompatible cognitive emotion regulation styles and compatible cognitive emotion regulation styles explained 20% of the variance of variable of students' negative achievement emotions.

    Conclusion

    The score of positive achievement emotions of students was positively and negative achievement emotions was negatively associated with the score of components of goal orientation including goal orientation of tendency dominance, goal orientation of avoidance performance and goal orientation of orientation performance. Also, the compatible cognitive emotion regulation styles were positively associated with the positive achievement emotions and negatively associated with negative achievement emotions. Negative achievement emotions were positively associated with incompatible cognitive emotion regulation styles.

    Keywords: Goal orientation, Cognitive emotion regulation strategies, Positive achievement emotions, Negativeachievement emotion
  • Ismail Bahreini, Saeed Bakhtiarpour*, Parvin Ehteshamzadeh, Alireza Heidari Pages 460-476
    Background and Objective

    Diabetes can have significant psychological effects on health and delay the disease's recovery. Therefore, the aim of this study was to test and compare the causal relationship between the health control center and health-related quality of life mediated by diabetic distress in patients with type 1 and type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    This study was conducted with the participation of 371 patients with type 1 and type 2 diabetes who were referred to endocrinologists in Bushehr in 2019, and were selected by convenience sampling method. Data were collected via Health-related Quality of Life, Psychiatric Distress of Diabetic Patients, and Health Control Center questionnaires. Data were analyzed via the path analysis method using AMOS software version 22.

    Results

    In the group with type 1 diabetes, with increasing of health control center related to influential people with a mean (SD) of 28.1 (3.2) and increasing the internal health control center with a mean (SD) of 23.1 (3.1), health-related quality of life increases with a mean (SD) of 40.1 (7.1) (P<0.001). However, with the increase of the health control center related to chance with a mean (SD) of 24.00 (8.7), the quality of life-related to health decreases (P<0.001). Also, with the increase of the health control center related to influential people and the internal health control center, diabetic distress decreases with a mean (SD) of 2.8 (0.9) (P<0.001). Diabetic distress increases as the chance related health control center increases (P<0.001). Also, with increasing diabetic distress, the quality of life-related to health decreases (P<0.001). In the group of type 2 diabetes, with increasing the health control center related to influential people with a mean (SD) of 26.3 (4.3) and increasing the internal health control center with a mean (SD) of 25.1 (7.1), health-related quality of life increases with a mean (SD) of 43.2 (12.1) (P<0.001). However, with increasing the health control center related to chance with a mean (SD) of 20.3 (6.6), the quality of life-related to health decreases (P<0.001). Also, with the increase of the health control center related to influential people and the internal health control center, diabetic distress decreases with a mean (SD) of 2.6 (0.8) (P<0.001). Diabetic distress increases as the chance related health control center increases (P<0.001). Also, with increasing diabetic distress, the quality of life-related to health decreases (P<0.001).

    Conclusion

    The study showed that the health control center had a significant correlation between chance and related people with health-related quality of life. Internal Health Control Center, in addition to having a direct impact on the quality of life, also reduces the quality of life in both groups of patients with type 1 and type 2 diabetes by reducing the anxiety of diabetes.

    Keywords: Health control center, Quality of life, Anxiety, Diabetes
  • Eshagh Samkhaniani, Farhad Jomehri*, Hasan Ahadi, Javad Khalatbari Pages 477-485
    Background and Objective

    Obesity is a known risk factor for cardiovascular diseases; however, weight loss and decreasing body mass index (BMI) are difficult for many patients with coronary heart disease. The purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance-based behavior therapy on BMI among patients with premature coronary heart disease.

    Materials and Methods

    This study was conducted in the summer of 2018 and was of quasi-experimental design with control group, pre-test, post-test, and a follow-up period after 3 months. The statistical population included all male patients with premature coronary heart disease who were younger than 50 years old and were referred to Shahid Rajaee hospital in Tonekabon, among whom 24 were selected via convenience sampling method and divided into two intervention and control groups. The intervention group received treatment-based behavioral therapy for eight weekly sessions while the control group did not receive any intervention. BMI was calculated in the pre-test, post-test and follow-up for each participant.Data were analyzed via SPSS software version 22.

    Results

    In the experimental group, the mean (SD) BMI decreased from 32.2 (3.4) before the intervention to 31.5 (3.1) after the intervention (P<0.01). In the control group, the mean (SD) BMI decreased from 32.6 (3.5) before the intervention to 32.5 (3.4) after the intervention; however, the decrease was not statistically significant. In addition, in the follow-up phase of the experimental group, the mean (SD) BMI decreased from 31.5 (3.1) in post-test to 30.4 (2.8) in the follow-up (P<0.001). In the control group, the mean (SD) BMI decreased from 32.5 (3.4) in post-test to 32.4 (3.4) in the follow-up; however, this decrease was not statistically significant.

    Conclusion

    It could be concluded that acceptance-based behavioral therapy lead to a decrease in BMI among premature coronary heart disease patients.

    Keywords: Acceptance-Based Behavior Therapy, Body Mass Index, Premature Cardiac Coronary Disease