فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال پنجم شماره 10 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مقایسه ذهن آگاهی و سازگاری اجتماعی در بین زنان با سبک زندگی سنتی-مذهبی و زنان با سبک زندگی مدرن
    رضوان امیرزرگر صفحه 1

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ذهن آگاهی و سازگاری اجتماعی در زنان با سبک زندگی سنتی-مذهبی و زنان با سبک زندگی مدرن بود. روش پژوهش داده ها از نوع علی-مقایس ه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان شهر تهران در سال 1398 بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ای مرحله ای 120 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه های، ذهن آگاهی فرایبورگ (2001)، مقیاس سازگاری اجتماعی پیکل و ویسمن (1999) و سبک زندگی اسلامی کاویانی (1388) بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر سه پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار spss در دو بخش توصیفی و استنباطی (t مستقل) انجام پذیرفت. یافته ها نشان دادند که بین ذهن آگاهی و سازگاری اجتماعی زنان با سبک زندگی سنتی-مذهبی و زنان با سبک زندگی مدرن در سطح 05/0 تفاوت وجود دارد. با توجه به یافته های موجود در پژوهش حاضر می توان گفت که ذهن آگاهی و سازگاری اجتماعی زنان با سبک زندگی سنتی-مذهبی بالاتر از زنان با سبک زندگی مدرن بود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سازگاری اجتماعی، سبک زندگی، سنتی-مذهبی، مدرن
  • سیده عاطفه میری رستمی صفحه 2

    با توجه به گسترش روزافزون استفاده از شبکه های اجتماعی در بین افراد جامعه بخصوص دانش آموزان لذا نیاز به پژوهش در این زمینه از ضروریات می باشد. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی رابطه سازگاری اجتماعی و خودکارآمدی با میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در دانش آموزان ابتدایی شهرستان بهشهر می باشد. روش این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن کلیه دانش آموزان ابتدایی شهرستان بهشهر به تعداد 1450 نفر بودند که براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 306 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسش نامه سازگاری اجتماعی سینها و سنگ، پرسش نامه خودکارآمدی عمومی و پرسش نامه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های همبستگی پیرسون، t مستقل و رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 20 انجام گرفت. یافته ها نشان داد  بین سازگاری اجتماعی و خودکارآمدی با میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در دانشجویان رابطه معکوس و معناداری دارد. همچنین خودکارآمدی با ضریب بتا 567/0- =β بیشترین رابطه را با میزان استفاده از شبکه های اجتماعی دارد. بین سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی و استفاده از شبکه های اجتماعی در دانش آموزان برحسب جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد. نتیجه گیری اینکه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی بر سازگاری اجتماعی و خودکارآمدی دانش آموزان تاثیر منفی دارد. لذا به مسیولان دانشگاه پیشنهاد می شود که با برنامه ریزی های علمی و منسجم، کارگاه های آموزشی برای والدین و دانش آموزان به منظور معایب استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی و همچنین استفاده صحیح از شبکه های اجتماعی برگزار نمایند، تا از این طریق باعث افزایش سازگاری اجتماعی و خودکارآمدی در دانش آموزان شوند.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی، شبکه های اجتماعی، دانش آموزان، ابتدایی
  • سمانه کرم غریبی* صفحه 3

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش آموزش هوی هیجانی بر امید و شادی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه صورت گرفت. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان مقطع دوم دوره متوسطه شهر تهران در سال 1399 بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش هوش هیجانی را دیدند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. روش جمع آوری داده ها بر اساس دو پرسشنامه امید (اشنایدر و همکاران، 1991) و شادکامی آکسفورد (آرجیل و لو، 1989) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر دو پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش هوش هیجانی تاثیر معناداری بر امید دانش آموزان دارد. همچنین نتایج نشان داد که آموزش هوش هیجانی میزان شادی دانش آموزان را افزایش داده است. بر اساس این نتایج می توان گفت که از آموزش مهارت های هوش هیجانی می توان به عنوان برنامه مداخله ای جهت ارتقاء امید و شادی دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، امید، شادی
  • شهنوش منشئ* صفحه 4

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اضطراب و افسردگی و حافظه شرح حال در بین افراد مبتلا به آسم و سالم بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش در برگیرنده بیماران مبتلا به آسم که به صورت سرپایی به بیمارستان میلاد در سال 1399 مراجعه نمودند، بود. نمونه این پژوهش60 نفر بود که تعداد 30 بیمار مبتلا به آسم و 30 نفر افراد عادی که در متغیرهای جنس، سن و تحصیلات با گروه بالینی همتا شده اند به عنوان گروه کنترل در مطالعه شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافی، پرشسنامه افسردگی بک (BDI) و پرسشنامه اضطراب بک (BAI) بود.  برای تحلیل آماری سوالات پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج تحلیل  تحلیل داده ها نشان داد که بین اضطراب و افسردگی در بین افراد مبتلا به آسم و سالم تفاوت معناداری وجود دارد(05/0 <p).

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، آسم
  • فاطمه خلیلی* صفحه 5

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه شیوه های فرزندپروری (استبدادی، آزادگذار و منطقی) با موفقیت تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر متوسطه مقطع دوم شهر تهران در سال 1399 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 257 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه شیوه های فرزندپروی (بامریند، 1991) و موفقیت تحصیلی (صالحی، 1392) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت.  نتایج نشان داد که بین سبک اقتدار منطقی با موفقیت تحصیلی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بین شیوه فرزندپروری مقتدرانه و سبک آزادگذار با موفقیت تحصیلی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بنابراین از آنجایی که خانواده و الگوی تربیتی آن نقش مهمی در شکل گیری عادات و رفتارهای فرزندان دارد، به نظر می رسد تحول در شیوه های فرزندپروری بتواند به عنوان یکی از عوامل افزایش موفقیت تحصیلی فرزندانشان باشد.

    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، موفقیت تحصیلی، دانش آموزان
  • شراره کاشی پز طهرانی، معصومه اسمعیلی* صفحه 6
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص  های تعاملات خانوادگی در خانواده  های دارای فرزند عادی بود.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کیفی و در قالب روش و طرح پژوهشی زمینه  ای  انجام شد. روش نمونه گیری مورد استفاده در دسترس و هدفمند بود که طی آن پژوهشگر پس از شناسایی یک مدرسه مقطع اول و یک مدرسه مقطع دوم متوسطه در شهر قزوین، مبتنی بر اصل اشباع اطلاعاتی، تعداد هشت دانش آموز عادی را برای مشارکت در پژوهش انتخاب کرد و مورد مصاحبه قرار داد. همه مصاحبه ها ضبط و سپس خط به خط دست نویس شد و درنهایت با استفاده از روش سیستماتیک اشتراوس و کوربن (1987) تحلیل گردید.

    یافته ها

    تحلیل تعاملات خانوادگی دانش آموزان عادی منجر به شناسایی 13 کد باز و 4 کد محوری (صمیمیت عاطفی _ فکری (زوجی و والد _ فرزندی)، برخورداری از توانمندی های ارتباطی، تسلط در به کارگیری مهارت های حل مسیله، احترام و همکاری همه جانبه و سیستماتیک) گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش منجر به شناسایی شاخص های تعاملات خانواده های دارای فرزند عادی شد.

    کلیدواژگان: تعامل خانوادگی، فرزند عادی، صمیمیت عاطفی
  • مونا خرازی صفحه 7

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر سازگاری زناشویی و مولفه های (رضایت، همبستگی، توافق و ابراز محبت) در مادران دانش آموزان پسر مقاطع ابتدایی منطقه 1 شهر تهران انجام گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه ی مادران دانش آموزان پسر مقطع اول ابتدایی در سال 97-1396 بود، طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و انتخاب نمونه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و گمارش تصادفی ساده انجام گرفت و حجم نمونه به منظور آموزش رویکرد تحلیل رفتار متقابل تعداد 30 نفر انتخاب شدند که 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. روش جمع‏آوری اطلاعات با استفاده از، مقیاس های سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) و نیز آموزش رویکرد تحلیل رفتار متقابل در طی 8 جلسه به مدت 90 دقیقه در هفته بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری (تحلیل کوواریانس چند متغیری) صورت گرفت. یافته های بدست آمده نشان داد: آموزش رویکرد تحلیل رفتار متقابل تاثیر مثبت بر سازگاری زناشویی و مولفه های (رضایت دونفری، همبستگی دونفری، توافق دو نفری و ابراز محبت) گروه آزمایش در پس آزمون داشت. هم چنین نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که رویکرد تحلیل رفتار متقابل موجب افزایش سازگاری زناشویی و رضایت دونفری، همبستگی دونفری، توافق دو نفری و ابراز محبت مادران دانش آموزان پسر پایه اول مقطع دبستان می گردد.

    کلیدواژگان: رویکرد تحلیل رفتار متقابل، سازگاری زناشویی، رضایت، همبستگی، توافق، ابراز محبت
  • زینب ایرانی صفحه 8
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مهارت های ارتباطی بر افزایش صمیمیت وکیفیت زندگی زنان دچار تعارضات زناشویی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری در این پژوهش را 121 نفر از زنان دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز روان درمانی شهر تهران در پاییز 1397 تشکیل می داد. از بین این افراد 30 نفر از زنان از آنان انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دوگروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. شرکت کنندگان با مقیاس صمیمیت (واکر و تامپسون، 1983) و مقیاس کوتاه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (1999)  مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های ارتباطی میلر، میلر، و نانالی(2004) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین نمره های پس آزمون گروه های آزمایش و گواه در متغیرهای صمیمیت(001/0p<، 04/7=F) و کیفیت زندگی (05/0p<، 25/3=F) تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه آموزش مهارت های ارتباطی منجر به افزایش نمره صمیمیت و کیفیت زندگی در زنان گروه آزمایش شده است و همچنین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی در افزایش صمیمیت و کیفیت زندگی زنان دارای تعارضات زناشویی، می توان در قالب برنامه های درمانی به طور کاربردی از این روش درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، صمیمیت زناشویی، کیفیت زندگی و مهارت های ارتباطی
  • سیده سمیرا مدنی*، مینا پور نعمت صفحه 9

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش فرزند پروری مثبت به مادران کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی برای کاهش علایم و پیشرفت تحصیلی کودکان است. روش پژوهش شبه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 4 تا 12 ساله مراجعه کننده به بیمارستان کودکان مفید بودند و نمونه شامل 30 نفر از مادرانی که کودکانشان بالاترین نمره را درتشخیص بیش فعالی دریافت کرده بودند به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و گواه جایگزین شدند، ابزار مورد استفاده در این آزمایش پرسشنامه کانرز (فرم والدین) و پرسشنامه فرزند پروری بامریند می باشد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس انکوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادکه آموزش فرزند پروری مثبت برکاهش مشکلات رفتاری کودکانADHD و همینطور پیشرفت تحصیلی و تغییر سبک فرزند پروری مادران آنان، موثر است.

    کلیدواژگان: کودکان ADHD، مادران، آموزش فرزند پروری مثبت، کاهش علائم، پیشرفت تحصیلی
  • طهمورث آقاجانی، شبنم کریمی صفحه 10

    آمارهای رسمی ازدواج و طلاق کشور نشان میدهد که ازدواج هر ساله نسبت به سال قبل کاهش و درصد طلاق افزایش یافته است. این پژوهش با هدف تعیین تفاوت آسایش روانشناختی و کیفیت زندگی در زنان مطلقه و عادی دارای فرزند انجام شد. پژوهش توصیفی و از نوع علی-مقایسه ‏ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان مطلقه دارای فرزند تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر تهران- منطقه شرق در سال 1399 بود، که از بین آن‏ها با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 50 نفر و از بین زنان متاهل (عادی) دارای فرزند ساکن در منطقه شرق تهران به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 نفر انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک (فرم محقق ساخته)، پرسشنامه آسایش روانشناختی (ریف، 1980) و پرسشنامه کیفیت زندگی-فرم کوتاه (سازمان بهداشت جهانی، 1996) بود. تحلیل داده‏ها با روش‏ های آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس با SPSS نسخه 26 انجام شد. نتایج نشان داد که زنان مطلقه در مقایسه با زنان عادی کیفیت زندگی، سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی پایین‏تری داشته‏ اند (05/0>P). هم چنین، نتایج نشان داد که زنان مطلقه نسبت به زنان عادی از استقلال، تسلط محیطی، رشد شخصی، رابطه مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی و آسایش روانشناختی پایین‏تری برخوردار بوده‏اند (05/0>P). با توجه به نتایج این مطالعه لازم است مسیولین بهداشت روان در جامعه نسبت به بهبود کیفیت زندگی و افزایش آسایش روانشناختی زنان مطلقه برنامه هایی را طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: آسایش روانشناختی، کیفیت زندگی، زنان مطلقه و عادی
  • محمد نظری پور، بابک زکی زاده*، عزیزالله افشار، احمد محمدی صفحه 12

    رفتار سرمایه گذاران در بازارهای مالی، از جمله موضوعات مهم در مالی رفتاری است. هدف از این پژوهش بررسی رفتار سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران براساس مدل پنج تیپ شخصیتی [معروف به مدل «بایلارد»، «بایل» و «کایزر» (BB&K)] می باشد. تیپ های شخصیتی این مدل عبارتنداز: سرمایه گذاران ریسک پذیر، سرمایه گذاران دوستدار شهرت، سرمایه گذاران فردگرا، سرمایه گذاران محتاط و سرمایه گذاران اخلاق مدار. فرصت های سرمایه گذاری (محصولات مالی) در بورس اوراق بهادار به پنج دسته جداگانه تقسیم شدند. برای انجام این پژوهش 364 نفر از سرمایه گذاران به عنوان نمونه آماری انتخاب و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و سپس با استفاده از مدل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج پژوهش بین تیپ شخصیتی سرمایه گذاران و رفتار آنان در بازار سرمایه رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنی که سرمایه گذاران ریسک پذیر و دوستدار شهرت تمایل به سرمایه گذاری در محصولات مالی نوع اول و دوم داشته و در مقابل سرمایه گذاران محتاط و اخلاق مدار تمایل به سرمایه گذاری در محصولات مالی نوع سوم، چهارم و پنجم دارند. در نهایت سرمایه گذاران فردگرا تمایل به سرمایه گذاری در هر پنج نوع محصول مالی را دارند.

    کلیدواژگان: مدل پنج وجهی شخصیتی، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار تهران
  • ساناز ذوفن، مسعود قاصدی صفحه 13

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی ناگویی هیجانی بر اساس خودکارآمدی و کمال گرایی در کودکان خیابانی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مطالعه شامل کلیه کودکان خیابانی مراجعه کننده به موسسات (رویش نهال جوان فرحزاد، خانه علم فرحزاد، خانه کودک شوش، خانه کودک ناصرخسرو و خانه ای برای آینده) شهر تهران در سال 1397 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 158 نفر از کودکان خیابانی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش ناگویی هیجانی تورنتو (1994)، خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982) و کمال گرایی بشارت (1386) بوده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن بالای 0.7 به دست آمد. با استفاده از روش همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون چند متغیره داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین دشواری در توصیف احساسات با خودکارآمدی و کمال گرایی در کودکان خیابانی رابطه منفی و بین دشواری در شناسایی احساسات با خودکارآمدی و کمال گرایی در کودکان خیابانی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (0.01p<). همچنین نتایج نشان داد که بین تفکر برون مدار با خودکارآمدی و کمال گرایی در کودکان خیابانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بنابراین خودکارآمدی و کمال گرایی پیش بینی کننده معنی دار ناگویی هیجانی هستند.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، خودکارآمدی، کمال گرایی، کودکان خیابانی
  • مرضیه چاقوساز*، مهسا اصغری، مهناز ریحانی صفحه 14
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر دانش آموزان بر اساس سرسختی روان شناختی، سبک های مقابله ای و انعطاف پذیری روان شناختی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان سرایان در سال تحصیلی 98- 1397 بوده اند که  تعداد کل آن ها حدود 1100 نفر برآورد شد. از جامعه مورد نظر با استفاده از جدول مورگان و کرجسی به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، 230 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های گرایش به رفتارهای پرخطر رشید و مارابی، سرسختی روان شناختی کوباسا، سبک های مقابله ای لازاروس و فولکمن و انعطاف پذیری روان شناختی دنیس و وندروال استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد، بین سرسختی روان شناختی، سبک مقابله ای مساله م دار و انعطاف پذیری روان شناختی با گرایش به رفتارهای پرخطر دانش آموزان رابطه منفی معنی داری وجود دارد؛ درحالی که، بین سبک مقابله ای هیجان مدار با گرایش به رفتارهای پرخطر دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری به دست آمد. به ترتیب انعطاف پذیری روان شناختی، سرسختی روان شناختی و سبک های مقابله ای هیجان مدار و مسئله مدار بیشترین قدرت در پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر را دارند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت که انعطاف پذیری روان شناختی وسرسختی روان شناختی بالا و سبک های مقابله ای سازگارانه، می توانند باعث کاهش گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش آموزان شوند و بالعکس

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، رفتارهای پرخطر، سرسختی روان شناختی، سبک های مقابله ای
  • رابطه باورهای جنسی و عملکرد جنسی با رضایت زناشویی
    یزدان رادمهر، علی اصغر کاکوجویباری صفحه 15
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه باورهای جنسی و عملکرد جنسی با رضایت زناشویی در زنان متاهل انجام شد.

    مواد و روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی و حجم نمونه شامل 188 زن متاهل در شهر گرگان با روش نمونه گیری داوطلبانه در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه شاخص رضایت زناشویی ، پرسشنامه سنجش عملکرد جنسی زنان و پرسشنامه باورهای ناکارآمد جنسی توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS- نسخه 16 به کمک ضریب همبستگی پیرسون و نیز تحلیل رگرسیون چندگانه بررسی شد .

    یافته ها

    بین متغیر های باورهای جنسی و نیز عملکرد جنسی با رضایت زناشویی رابطه معنی دار برقرار بود و نیز مشخص شد که دو متغیر پیش بین در این پژوهش، حدود 43/5 درصد از تغییرات رضایت زناشویی را توضیح می دهند .

    نتیجه گیری

    ارتباط باورهای جنسی و عملکرد جنسی با رضایت زناشویی زنان متاهل می تواند در راستای اصلاح باورهای ناکارآمد و افزایش دانش جنسی ، برای زنان ضرورتی جدی باشد .

    کلیدواژگان: باورهای جنسی، عملکرد جنسی، رضایت زناشویی
  • نسترن راشدی، حمید نجات، حسین اکبری امرغان صفحه 16

    هدف این مطالعه بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی مادر و عوامل تنش زای دوران بارداری با اختلال اضطرابی کودکان است. این پژوهش از نوع توصیفی-کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کودکان به همراه مادران مراجعه کننده به روانشناسان دارای مجوز مشهد مقدس بود. ضمن بررسی ملاک های ورود به پژوهش، تعداد 53 کودک با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز به منظور بررسی فرضیات تحقیق از پرسشنامه های اضطراب کودکان اسپنس (فرم والدین)، اضطراب بارداری وندنبرگ (فرم کوتاه) و پرسشنامه شخصیتی نیو استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب رگرسیون و ضریب همبستگی و با استفاده از نرم افزار SPSS-21 مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های بدست آمده از تحلیل داده ها نشان دهنده معنادار بودن مدل رگرسیونی پیش بینی اضطراب کودکان بر اساس عوامل تنش زای بارداری و ویژگی های شخصیتی N، A وO مادران بود. این یافته ها بیانگر توجه به شرایط روانی مادران در دوران بارداری، به دلیل تاثیر این شرایط بر عملکرد روانی فرزندان آن ها در سال های بعد، می باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی مادر. عوامل تنش زای دوران بارداری. اختلال اضطرابی کودکان
  • علیرضا واحدی همت، ایرج صفایی راد صفحه 17

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان شناختی-رفتاری به شیوه گروهی بر کاهش علایم اضطراب (صفت و حالت)، استرس و بهبود کیفیت زندگی دانش آموزان متوسطه دوم مبتلا به آرتریت روماتویید شهر همدان انجام شد. این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه دوم شهر همدان در سال تحصیلی 99-1398 (470 نفر)، بود که 30 نفر از دانش آموزان پسر مبتلا به آرتریت روماتویید به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 1 ساعتی تحت گروه درمانی شناختی-رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه اضطراب (صفت-حالت) اسپیل برگر (1970)، مقیاس سنجش استرس لوبیوند (1995) و مقیاس سنجش کیفیت زندگی تاثیر آرتریت 2-فرم کوتاه انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS 23 در استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی-رفتاری به شیوه گروهی بر کاهش علایم اضطراب (صفت و حالت)، استرس و بهبود کیفیت زندگی دانش آموزان متوسطه دوم مبتلا به آرتریت روماتویید شهر همدان، تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: گروهدرمانی، درمان شناختی-رفتاری، اضطراب (حالت-صفت)، استرس، کیفیت زندگی
  • پروین دره گرایی، فرشید خسروپور، محمدحسن طهرانی صفحه 18

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور بر بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان مدارس منطقه دو شهر تهران است. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان پسر در سال تحصیلی 1397-1398 مشغول به تحصیل در مدارس منطقه دو شهر تهران و نمونه گیری با روش تصادفی ساده 30 نفر انتخاب شدند. برنامه آموزشی مداخله اثربخشی آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور در 10 جلسه 60 دقیقه برای گروه آزمایش انجام گرفت. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه بهبود کارکردهای اجرایی (آزمون برو - نرو، آزمون n-back و آزمون برج لندن) استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی آزمون لون، کولموگروف اسمیرنوف، تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین کارکردهای اجرایی دانش آموزان قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری وجود دارد. وجود تفاوت معنادار در زیر مقیاس های کارکردهای اجرایی شامل (حافظه کاری، کنترل بازداری و انعطاف پذیری) است. (p<0.001). نتیجه گیری: براین اساس برگزاری جلسات مداخله آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور بر بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان موثر است

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، نوجوان محور، بهبود کارکردهای اجرایی
  • معصومه سلامتی صفحه 19

    هدف این پژوهش بررسی رابطه کیفیت خدمات آموزشی با سلامت روان دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی آنان در پایه های (پنجم و ششم) مدارس ابتدایی منطقه 1 تهران بود. این پژوهش از نظر نوع هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و ازنظر روش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش 850 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی (پایه پنجم و ششم) منطقه 1 تهران و حجم نمونه این پژوهش 265 نفر که 138 نفر پسر و 127 نفر دختر بوده که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردیده اند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه استاندارد بود. روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد کیفیت خدمات آموزشی (شاداب سازی فضای فیزیکی و روانی مدرسه و کلاس درس، استفاده از تجهیزات هوشمندسازی در تدریس، روابط مبتنی بر محبت و احترام و اعتماد متقابل میان معلم و دانش آموز با سلامت روان و پیشرفت تحصیلی شامل (موفقیت، تلاش و کوشش، خشنودی، لذت بردن، تصمیم گیری، عملکرد و...) دانش آموزان دارای رابطه معناداری می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، سلامت روان، پیشرفت تحصیلی
  • مژگان حسینلو، هوشنگ جدیدی صفحه 20

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مدیریت انگیزش بر تاب آوری تحصیلی و تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان بود. پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی، دارای گروه کنترل همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود که افراد به صورت تصادفی در گروه های کنترل و آزمایش جایگزین شدند. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دوره ی متوسطه ی اول شهر تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای از بین مناطق 22 گانه آموزشی منطقه 5 آموزش وپرورش شهر تهران انتخاب شد. تعداد دانش آموزان در گروه کنترل شامل 15 نفر و در گروه آزمایش 17 نفر بودند که پس از انجام پیش آزمون به صورت تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شده بودند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004) همچنین مقیاس تعلل ورزی تحصیلی تاکمن و سکستون (1989) بودند. سپس دانش آموزان گروه آزمایش آموزش های لازم را هفته ای یک بار طی 8 جلسه 1 و نیم ساعته دریافت کرده و پس آزمون از هردو گروه به عمل آمد. براساس تجزیه وتحلیل یافته های موجود در پژوهش بین گروه کنترل و گروه آزمایش در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. بدین ترتیب که آموزش مدیریت انگیزش با 95/0 اطمینان باعث افزایش تاب آوری تحصیلی و کاهش تعلل ورزی تحصیلی شده است. با توجه به یافته های پژوهش درمیابیم آموزش مدیریت انگیزش برای افزایش تاب آوری تحصیلی دانش آموزان مفید واقع می شود و توان مقابله با مشکلات تحصیلی را در دانش آمو زان افزایش می دهد همچنین با دست کاری سطح انگیزش تعلل ورزی دانش آموزان و به تعویق انداختن تکالیف درسی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت انگیزش، تاب آوری تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی
  • منیژه هدائی، صادق تقی لو* صفحه 21

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی اضطراب بارداری بر اساس شخصیت و هوش هیجانی همسر بود. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار و همسران آن ها در شهر تهران در سال 1398 بودند. تعداد 120 زوج (120 زن و 120 مرد) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.  ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه های اضطراب بارداری (وندنبرگ، 1989)، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت (مک کری و کاستا، 1989)، و هوش هیجانی (شات و همکاران، 1988) بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر سه پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار spss-22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد از مولفه های شخصیت مولفه روان رنجوری (225/0 = β) پیش بینی کننده مثبت و معنادار اضطراب بارداری و مولفه برون گرایی (211/0- = β) پیش بینی کننده منفی و معنادار اضطراب بارداری است و از بین مولفه های هوش هیجانی بیان هیجان (188/0 -= β) و کاربرد هیجان (221/0-= β) پیش بینی کننده منفی و معنادار اضطراب بارداری است. بر اساس نتایج، شخصیت و هوش هیجانی می توانند اضطراب بارداری را پیش بینی نمایند. نتایج حاصل از این پژوهش جهت آگاهی زنان باردار از چگونگی تاثیر شخصیت و هوش هیجانی بر اضطراب بارداری می تواند اثر مطلوبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب بارداری، شخصیت، هوش هیجانی
  • علی تفرشی صفحه 22

    پژوهش حاضر با هدف پیشبینی رضایت شغلی بر اساس کیفیت زندگی کاری انجام شد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان مرد بانک ملت شعب تهران در سال 1397 بودند و با روش نمونه گیری خوشهای از 20 شعبه انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه رضایت شغلی مارتین جی گانون (1981) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری ریچارد والتون (1973) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS 23 در بخش استنباطی (تحلیل رگرسیون خطی چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری با رضایت شغلی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین عوامل توسعه قابلیتهای انسانی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی، وجود قانونگرایی در سازمان و وابستگی اجتماعی زندگی کاری، قادر به پیشبینی رضایت شغلی در سطح 95 درصد اطمینان میباشند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کیفیت زندگی کاری، وابستگی اجتماعی، قانونگرایی در سازمان، قابلیتهای انسانی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی
|
  • Comparison of mindfulness and social adjustment among women with traditional-religious lifestyle and women with modern lifestyle
    Reznan Amirzargar Page 1

    The aim of this study was to compare mindfulness and social adjustment in women with traditional-religious lifestyle and women with modern lifestyle. The research method was causal-comparative. The statistical population of the study included all women in Tehran in 1398. Based on stepwise cluster sampling, 120 people were selected as the sample size. The research measurement questionnaire was Freiburg (2001), Pickel and Wiseman (1999) and Kaviani (2009) Islamic adjustment scale. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbachchr('39')s alpha method, the value of which was higher than 0.7 for all three questionnaires. Content validity was also used to test the validity of the questionnaire, for which the questionnaires were approved by relevant experts. The analysis of the information obtained from the questionnaires was performed through SPSS software in two descriptive and inferential sections (independent t). The results showed that there is a difference between womenchr('39')s mindfulness and social adjustment of women with traditional-religious lifestyle and women with modern lifestyle at the level of 0.05. According to the findings of the present study, it can be said that womenchr('39')s awareness and social adjustment to traditional-religious lifestyle was higher than women with modern lifestyle.

    Keywords: Mindfulness, social adjustment, lifestyle, traditional-religious, modern
  • Seyedeh Atefeh Miri Rostami Page 2

    Due to the increasing use of social networks among people in the community, especially students, so the need for research in this area is essential. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between social adjustment and self-efficacy with the use of social networks in primary school students in Behshahr. The method of this research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population was all 1450 primary school students in Behshahr, which based on Krejcie and Morgan table, 306 people were selected as a sample by stratified random sampling. Research tools included Sinha and Sang social adjustment questionnaire, general self-efficacy questionnaire and social media use questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation, independent t-test and multivariate regression using SPSS software version 20. Findings showed that there is a significant inverse relationship between social adjustment and self-efficacy with the use of social networks in students. Also, self-efficacy with beta coefficient β = -0.567 has the highest relationship with the use of social networks. There is no significant difference between studentschr('39') social adjustment, self-efficacy and use of social networks by gender. Conclusion that the use of social networks has a negative effect on social adjustment and self-efficacy of students. Therefore, university officials are suggested to hold educational workshops for parents and students with scientific and coherent planning in order to address the disadvantages of excessive use of social networks and also the correct use of social networks. , In order to increase social adjustment and self-efficacy in students.

    Keywords: Social adjustment, self-efficacy, social networks, students, elementary
  • Samaneh Karam Gharibi Page 3

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional training on hope and happiness among high school students. The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study was all high school students in Tehran in 1399 who were divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups by stepwise cluster sampling. The experimental group received 8 sessions of 90 minutes of emotional intelligence training and the control group did not receive any training. Data collection method was based on two questionnaires of hope (Schneider et al., 1991) and Oxford Happiness (Argyle and Lou, 1989). The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbachchr('39')s alpha method, the value of which was higher than 0.7 for both questionnaires. Content validity was also used to test the validity of the questionnaire, for which the questionnaires were approved by relevant experts. The analysis of information obtained from the implementation of questionnaires through SPSS software was performed in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The results of data analysis showed that emotional intelligence training has a significant effect on studentschr('39') hope. The results also showed that emotional intelligence training increased studentschr('39') happiness. Based on these results, it can be said that emotional intelligence skills training can be used as an intervention program to promote studentschr('39') hope and happiness.

    Keywords: emotional intelligence, hope, happiness
  • Shahnoosh Manshi* Page 4

    The aim of this study was to compare anxiety and depression and history of memory among asthmatic and healthy individuals. The research method was descriptive comparative causal. The statistical population of this study included patients with asthma who referred to Milad Hospital on an outpatient basis in 1399. The sample of this study was 60 people with 30 patients with asthma and 30 normal people who were matched with the clinical group in terms of gender, age and education as a control group. The research instruments included Demographic Questionnaire, Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI). Multivariate analysis of variance was used for statistical analysis of research questions. The results of data analysis showed that there is a significant difference between anxiety and depression in asthmatic and healthy individuals (p <0.05).

    Keywords: Anxiety, Depression, Asthma
  • Fatemeh Khalili* Page 5

    The purpose of this study was to investigate the relationship between parenting styles (authoritarian, liberating and rational) with academic success in high school students in Tehran. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted of all female high school students in Tehran in 1399, from which 257 people were selected as a sample by multi-stage random sampling. The research instruments were: parenting style questionnaire (Bamrind, 1991) and academic success (Salehi, 1392), all of which had acceptable validity and reliability. Data analysis was performed from the implementation of questionnaires through SPSS software in two descriptive and inferential sections (Pearson correlation test and multiple regression). The results showed that there is a significant positive relationship between rational authority style and academic success. There is a significant positive relationship between authoritative parenting style and liberating style with academic success. Therefore, since the family and its educational model play an important role in shaping the habits and behaviors of children, it seems that the change in parenting styles can be one of the factors to increase their childrenchr('39')s academic success.

    Keywords: parenting styles, academic success, students
  • Sharareh Kashipaz Tehrani, Masomeh Esmaeili* Page 6
    Objective

    The purpose of this study was to identify the indicators of family interactions in families with normal children.

    Method

    The present study was conducted using a qualitative approach and in the form of a background research method and design. The sampling method used was accessible and purposeful, during which the researcher, after identifying a first grade school and a second secondary school in Qazvin city, based on the principle of information saturation, selected eight ordinary students to participate in the study. And interviewed. All interviews were recorded and then handwritten and finally analyzed using the systematic method of Strauss and Corben (1987).

    Findings

    Analysis of family interactions of normal students led to the identification of 13 open codes and 4 central codes (emotional-intellectual intimacy (couple and parent-child), communication skills, mastery in using problem-solving skills, Comprehensive and systematic respect and cooperation).

    Conclusion

    The results of this study led to the identification of interaction indices of families with normal children.

    Keywords: family interaction, normal child, emotional intimacy
  • Mona Karazi Page 7

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of reciprocal behavior analysis approach on marital adjustment and components (satisfaction, solidarity, agreement and expression of love) in mothers of male elementary school students in District 1 of Tehran. The statistical population of the study was all the mothers of first grade male students in 2017-1997. The sample size was 30 people to teach the interaction behavior analysis approach, of which 15 were in the experimental group and 15 in the control group. Data collection method was performed on the sample using the scales of adjustment, marital compatibility, spanier (1976) as well as the training of interaction behavior analysis approach during 8 sessions for 90 minutes per week. Data analysis was performed using statistical test (multivariate analysis of covariance). Findings showed: Teaching reciprocal behavior analysis approach had a positive effect on marital adjustment and components (two-person satisfaction, two-person correlation, two-person agreement and expression of affection) of the experimental group in the post-test. The results also showed that the interaction behavior analysis approach increases marital adjustment and mutual satisfaction, two-person solidarity, two-person agreement and the expression of affection of the mothers of first grade male elementary school students.

    Keywords: Mutual Behavior Analysis Approach, Marital Adjustment, Satisfaction, Solidarity, Agreement, Expressing Love
  • Zeynab Irani* Page 8

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of communication skills on increasing the intimacy and quality of life of women with marital conflicts. The statistical population in this study was women with marital conflicts referring to psychiatric centers in Tehran in the fall of 1397. In this study, 30 women who referred to the criteria for entering the study were selected and then randomly assigned to two groups of 15 (experimental and control) groups. Participants with intimacy (Walker & Thompson, 1983) and the World Health Organization Quality of Life Scale (1999) were evaluated. Then, the participants in the experimental group received communication skills during eight 90-minute sessions and the control group did not receive any training. Data were analyzed using covariance analysis. The findings showed that there is a significant difference between the post test scores of the experimental and control groups in the intimacy and quality of life variables. Communication skills training has led to an increase in the intimate and quality of life of women in the experimental group. Regarding the effectiveness of communication skills training in increasing the intimacy and quality of life of women with marital conflicts, it can be used in the form of therapeutic programs to apply this therapeutic approach.

    Keywords: Marital conflicts, marital intimacy, quality of life, communication skills
  • Seyedeh Samira Madani*, Mina Pournemat Page 9

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positive parenting education for mothers of children with ADHD to reduce symptoms and childrenchr('39')s academic achievement. The research method is quasi-experimental (pre-test and post-test with control group). The statistical population included all children aged 4 to 12 years referred to the useful childrenchr('39')s hospital and the sample included 30 mothers whose children received the highest score in the diagnosis of hyperactivity and were randomly assigned to the experimental and control groups. The test is Connors questionnaire (parent form) and Bamrind parenting questionnaire. Data were analyzed using ANOVA analysis of covariance. Findings showed that positive parenting education is effective in reducing the behavioral problems of ADHD children as well as academic achievement and changing the parenting style of their mothers.

    Keywords: ADHD children, mothers, positive parenting education, symptom reduction, academic achievement
  • Tahmoures Aghajani, Shabnam Karimi Page 10

    The official statistics of marriage and divorce in the country show that marriage has decreased every year compared to the previous year and the divorce rate has increased. The aim of this study was to determine the difference between psychological comfort and quality of life in divorced and normal women with children. The research was descriptive and causal-comparative. The statistical population of the study included all divorced women with children under the auspices of the Welfare Organization of Tehran-East region in 1399, of whom 50 were available by convenience sampling method and among married (normal) women with resident children In the eastern region of Tehran, 50 people were selected by simple random sampling. The research instruments included a demographic information checklist (researcher-made form), a psychological comfort questionnaire (Reef, 1980) and a quality-of-life short-form questionnaire (WHO, 1996). Data analysis was performed by descriptive statistics, independent t-test and analysis of variance with SPSS version 26. The results showed that divorced women had lower quality of life, physical, mental, social and environmental health compared to normal women (P <0.05). Also, the results showed that divorced women had lower independence, environmental dominance, personal growth, positive relationships with others, purposefulness in life and psychological comfort than normal women (P <0.05). According to the results of this study, it is necessary for mental health officials in the community to design and implement programs to improve the quality of life and increase the psychological comfort of divorced women.

    Keywords: Psychological comfort, quality of life, divorced, normal women
  • Amir Arshia Alikhanzadeh Page 11

    Substance use is one of the most serious human problems in recent years and the most complex human phenomenon. Drug abuse and addiction is a chronic condition causing physical, family, economic, and social harm. This study was aimed at determining the correlation between using substances, alcohol, neuropsychiatric drugs, and smoking with studentschr('39') academic achievement (case study of students in Tehran Islamic Azad University, Central Branch) in the academic years 2020-2021. This study was a descriptive-correlational one in which 740 people were selected by simple random sampling among the eligible students according to the sample size formula. SPSS software, version 17 was used for data analysis. The findings of the present study showed that academic achievement of students who used substances, alcohol, cigarette and neuropsychiatric drugs was significantly lower than other students. Statistical t-test results also confirmed these findings.

    Keywords: alcohol, cigarette, neuropsychiatric drugs, substances
  • Mohammad Nazaripour, Babak Zakizadeh*, Azizollah Afshar, Ahmad Mohammadi Page 12

    The investorschr('39') behavior in financial markets is one of the most important issues in behavioral finance. The purpose of this study is to investigate the investors’ behavior in Tehran stock exchange based on model developed by Thomas Bailard, David Biehl and Ronald Kaiser (BB&K) five-way model. This model includes Adventurer, Celebrity, Individualist, Guardian and straight Arrow. Investment opportunities (financial products) in the stock exchange were divided into five separate categories. To do this research, 364 investors were selected as a statistical sample. The needed data was gathered through a questionnaire. The research hypotheses were analyzed by using regression analysis. The research findings show, there is meaningful and positive relationship between personality types of investors and their behavior in stock exchange market. That means adventurer & celebrity’s investors tend to invest in financial products of the first and second category. But guardian and straight arrow’s investors tend to invest in financial products of the third, fourth and fifth category. Finally, individualist investors tend to invest in all five categories of financial products.

    Keywords: BB, K Five-way Model, Investors, Tehran Stock Exchange
  • Sanaz Zofan, Masoud Ghasedi Page 13

    The purpose of this study was to Prediction of Alexithymia based on Self-Efficacy and Perfectionism Children on the Street. This research was applied in terms of purpose and in terms of descriptive method of correlation. The statistical population of this study was all street children who referred to the institutions of the city (Farhzadchr('39')s young seedlings, Farhzadchr('39')s house, Shoshchr('39')s baby house, Naser Khosrowchr('39')s baby house and a house for future) in Tehran in 1397. The study population included all the street children. Using random sampling method, 158 street children were selected as the statistical sample. The tools used in this Toronto Alexithymia (1994) were self-efficacy General Sherer et al. (1982) and Besharatchr('39')s Perfectionism (2007). The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbachchr('39')s alpha and its value was more than 0.7 for questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation and multivariate regression model. The results showed that, there is a negative and significant relationship between the difficulty in describing emotions with self-efficacy and perfectionism in street children. There is a negative and significant relationship between the difficulty in identifying emotions with self-efficacy and perfectionism in street children (p<0/01). The results also showed that there is a positive and significant relationship between external thinking and self-efficacy and perfectionism in street children. Therefore, self-efficacy and perfectionism are significant predictor of Alexithymia.

    Keywords: Alexithymia, self-efficacy, perfectionism, street children
  • Marzieh Chaghoosaz*, Mahsa Asghari, Mahnaz Reyhani Page 14
  • The Relationship Between Sexual Beliefs and Sexual Function with Marital Satisfaction in Married Women
    Yazdan Radmehr*, Aliasghar Kakoujoybari Page 15
    Background and Aim

    the present study was conducted to investigate the relationship between sexual beliefs and sexual function with marital satisfaction in married women.

    Materials and Method

    This research was a descriptive - correlation study and 188 married women were selected through voluntary accessible sampling in Gorgan. Index of Marital Satisfaction Questionnaire,Female Sexual Function Index Questionnaire and Sexual Dysfunctional Beliefs Questionnaire were completed by the participants. Data were analyzed with SPSS software version 16 using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Findings

    relationship between the variables of sexual beliefs and sexual function with marital satisfaction. Also, it was determined that two predictors of this research explain about 43.5% of changes in marital satisfaction.

    Conclusion

    relationship between Sexual beliefs and sexual function are related to the marital satisfaction of women can correct inefficient beliefs and increase sexual knowledge, is a serious requirement.

    Keywords: Sexual beliefs, sexual function, marital satisfaction
  • Nastaran Rashedi, Hamide Nejat, Hossein Akbari Amorghan Page 16

    The aim of this study was to investigate the relationship between maternal personality traits and stressors during pregnancy with anxiety disorder in children. This research is of descriptive-applied type. The statistical population of this study was all children with mothers referring to psychologists licensed in District 6 of Holy Mashhad. While reviewing the inclusion criteria, 53 children were selected using the available sampling method. In order to collect the required information and data to test the research hypotheses, Spence Childrenchr('39')s Anxiety Questionnaire (parent form), Vandenberg Pregnancy Anxiety Questionnaire (short form) and Neo Personality Questionnaire were used. Data were analyzed using regression coefficient and correlation coefficient using SPSS-21 software. Findings obtained from data analysis showed the significance of the regression model of predicting childrenchr('39')s anxiety based on pregnancy stressors and personality traits N, A and O of mothers. These findings indicate the importance of motherschr('39') psychological conditions during pregnancy, due to the effect of these conditions on their childrenchr('39')s psychological performance, later.

    Keywords: maternal personality traits. Stressors during pregnancy. Anxiety disorder in children
  • Alireza Vahedi Hemat, Iraj Safaei Rad Page 17

    The aim of this study was to investigate the effect of group-based cognitive-behavioral therapy to reduce anxiety (correct and postural), stress and improve the quality of life of high school students with rheumatoid arthritis in Hamadan. This research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a budget control group. The statistical population of the study included all male students studying in the secondary school of Hamedan in the academic year 1398-99 (470 people) that 30 male students with rheumatoid arthritis were selected by sampling method and in two experimental groups (15 people) and control (15 people) are placed. The experimental group underwent 8 sessions of 1 hour under the cognitive-behavioral group and the control group waited for treatment during this period. Good data collection method was based on Spielberger (1970) Anxiety Inventory (Correct Mode), Lobivand Stress Scale (1995) and Arthritis 2 Quality of Life Short Scale. Experiments and data analysis for conducting questionnaires through SPSS 23 software were performed in two inferential sections (analysis of covariance). The results show that the trial that reduces cognitive-behavioral therapy in a group style has anxiety, anxiety (correct and positive), stress and improving the quality of life of high school students with rheumatoid arthritis in Hamadan.

    Keywords: group therapy, cognitive-behavioral therapy, anxiety (state-trait), stress, quality of life
  • Parvin Dorgaraei, Farshid Khusrupur, Muhamad Hasan Tehrani Page 18

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of adolescent-centered mindfulness training on improving the executive functions of school students in Tehranchr('39')s second district. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study includes all male adolescents studying in schools in the second district of Tehran in the academic year 1397-1398 and 30 people were selected by simple random sampling. The effectiveness of the adolescent-centered mindfulness training intervention program was performed in 10 sessions of 60 minutes for the experimental group. The executive function improvement questionnaire (go-go test, n-back test and London Tower test) was used to collect information. To analyze the data, descriptive statistics of mean and standard deviation and inferential statistics of Loon test, Kolmogorov-Smirnov, analysis of covariance were used. The results of this study indicate that there is a statistically significant difference between the executive functions of students before and after the intervention. There is a significant difference in the sub-scales of executive functions (working memory, inhibition control and flexibility). (p <0.001).

    Conclusion

    Accordingly, holding adolescent-centered mindfulness training intervention sessions is effective in improving studentschr('39') executive functions.

    Keywords: Mindfulness training, adolescent-oriented, improving executive functions
  • Masoumeh Salamati Page 19

    The purpose of this research is to study the relationship between quality of educational services with mental health and achievement among elementary students (grades 5th and 6th) in Tehran District 1. This is an applied study in term of purpose, and a descriptive correlation study in term of data collection and methodology. Research statistical population included 850 male and female elementary students. 265 individuals (138 males and 127 females) were selected through stratified random sampling method. Data were collected through a standard questionnaires. Validity anf rliability of th instruments were verified. Data were analyzed using Spearman correlation coefficient and regression analysis through SPSS. Research results showed that the quality of educational services (physical and mental succulence at school and classroom, using smart learning, love-, respect-, and mutual trust-based interactions between the teacher and learner) is significantly related to mental health and achievement (including success, endeavor, satisfaction, enjoy, decision-making, and performance, etc.) among students.

    Keywords: Quality of educational services, mental health, achievement, elementary students
  • Mojgan Hossinlou, Hoshang Jadidi Page 20

    This research has studied the effectiveness of motivational management training on studentschr('39') academic resilience and procrastination. The research is a quasi-experimental study with control group containing pre-test and post-test which people were randomly in control and experimental groups. The population was all high school students of Tehran selected by cluster sampling among 22 districts which number 5 was chosen. The number of students was 15 in control group and 17 in experimental group which were randomly divided to two groups after the pilot. The measurement tools were Samuelchr('39')s academic resilience questionnaire (2004) and Talkman and Sextonchr('39')s academic procrastination scale (1989). The experimental group of students received necessary training and post-test was taken from both groups. According to the analysis of data there were significant differences between two groups at pre-test and post-test. Motivational management training has increased academic resilience and decreased procrastination. According to research motivational management training increases ability of facing with educational difficulties and therefore the educational resilience. By the increasing of motivational level we can see decrease in homework procrastination also. This could be the reason for using the motivational management training protocol at schools and educational counseling centers.

    Keywords: motivational management, academic resilience, academic procrastination
  • Manizheh Hodayi, Sadegh Taghiloo* Page 21

    The aim of this study was to predict pregnancy anxiety based on the personality and emotional intelligence of the spouse. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population included all pregnant women and their husbands in Tehran in 1398. 120 couples (120 females and 120 males) were selected by available scoring. The research instruments were Pregnancy Anxiety Questionnaire (Wendenberg, 1989), Five Personality Factor Questionnaire (McCreery and Costa, 1989), and Emotional Intelligence (Shut et al., 1988). The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbachchr('39')s alpha method, the value of which was higher than 0.7 for all three questionnaires. Content validity was also used to test the validity of the questionnaire, for which the questionnaires were approved by relevant experts. Data analysis was performed from questionnaires through spss-22 software in two descriptive and inferential sections (Pearson correlation coefficient, multiple regression). The results of data analysis showed that the personality component of neuroticism component (β = 0.225) is a positive and significant predictor of pregnancy anxiety and the extroversion component (β = -0.21) is a negative and significant predictor of pregnancy anxiety. Between the components of emotional intelligence, the expression of emotion (β = -0.188) and the application of emotion (β = -0.222) is a negative and significant predictor of pregnancy anxiety. Based on the results, personality and emotional intelligence can predict pregnancy anxiety. The results of this study to inform pregnant women about how personality and emotional intelligence affect pregnancy anxiety can have a positive effect.

    Keywords: Pregnancy Anxiety, Personality, Emotional Intelligence
  • Ali Tafreshi Page 22

    The aim of this study was to predict job satisfaction based on quality of work life. This study was a descriptive correlational study. The statistical population of the study included all male employees of  Bank Mellat in Tehran branches in 1397 and were selected by cluster sampling from 20 branches. Data collection method was based on the job satisfaction questionnaire of Martin J. Gannon (1981) and Richard Walton (1973) Quality of Work Life Questionnaire. Data analysis was performed from the implementation of questionnaires through SPSS 23 software in two descriptive and inferential sections (multiple linear regression analysis). The results showed that there is a significant positive relationship between quality of work life and job satisfaction. Also, the factors of human resource development, social integration and cohesion, the existence of legalism in the organization and the social dependence of working life, are able to predict job satisfaction at the level of 95% confidence.

    Keywords: Job Satisfaction, Quality of Work Life, Social Dependence, Legalism in the Organization, Human Capabilities, Integrity, Social Cohesion