فهرست مطالب

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 39 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی برزگر بفرویی*، حسنعلی ویسکرمی، کاظم برزگر بفرویی صفحات 1-22

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش تدریس بحث گروهی بر مهارت های اجتماعی و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان ششم ابتدایی شهرستان میبد صورت گرفت. روش تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه متشکل از 32 دانش آموز ششم ابتدایی بود که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت های اجتماعی و آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) و تحلیل کواریانس (آنکوا) استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که بین میانگین های مهارت های اجتماعی و مشکلات رفتاری دانش آموزان روش بحث گروهی و سنتی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل کواریانس نیز نشان داد که بین میانگین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان روش بحث گروهی و روش سنتی، تفاوت معنا دار وجود دارد. بنابراین، می-توان نتیجه گرفت که آموزش به شیوه ی بحث گروهی نقش پر رنگ و با اهمیتی در افزایش مهارت-های اجتماعی و پیشرفت تحصیلی و کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: روش تدریس بحث گروهی، مهارت های اجتماعی، مشکلات رفتاری، پیشرفت تحصیلی
  • فاطمه بهرامی*، محمد امیری صفحات 23-52
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کیفیت محیط آموزشی در خودناتوان سازی تحصیلی با توجه به میانجی گری تعلل-ورزی تحصیلی و خوش بینی تحصیلی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه حکیم سبزواری در سال1396 حدود 1300 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 300 نفر انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه اندازه گیری ادراک محیط آموزشی داندی (روف و همکارن، 1997)، پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی (جونز و رودوالت، 1982)، پرسشنامه تعلل ورزی تحصیلی (سواری، 1390) و پرسشنامه خوش بینی تحصیلی (اسچنن-موران و همکاران، 2013) گردآوری و به روش همیستگی-مدل معادلات ساختاری و به وسیله ی نرم افزار Amos22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که مدل با داده های پژوهش حاضر، برازش مناسبی دارد و ادراک از محیط یادگیری اثر مستقیم و معناداری بر خودناتوان سازی تحصیلی (15/0-)، تعلل ورزی تحصیلی (25/0-) و خوش بینی تحصیلی (40/0) داشت و اثر مستقیم تعلل ورزی بر خودناتوان سازی تحصیلی (20/0) معنادار بود. علاوه براین، ادراک از محیط یادگیری تنها از طریق تعلل ورزی تحصیلی بر خودناتوان سازی (07/0-) اثر غیرمستقیم و معناداری در سطح 01/0 داشت. بنابراین با ایجاد یک جو مثبت از محیط یادگیری می توان ادراک دانشجویان از آنرا بهبود بخشیده و در کاهش گرایش آن ها به تعلل ورزی تحصیلی و استفاده از راهبردهای خودناتوان سازی موثر واقع شده و آنها را به تحصیل خوش-بین نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط آموزشی، خودناتوان سازی تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی، خوش بینی تحصیلی
  • علی قاسمی*، پروین کدیور، هادی کرامتی، مهدی عربزاده صفحات 53-76
    هدف اصلی از اجرای پژوهش بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه تجدید نظر شده تریگول 22 سیوالی است. روش تحقیق پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری شامل معلمان پارسیان، عسلویه و شیبکوه از توابع استانهای هرمزگان و بوشهرمی باشد. گروه نمونه به تعداد 501 نفر معلم شامل 298 نفر معلم مرد و 203 نفر معلم زن به روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای انتخاب شدند. تحلیل عامل اکتشافی پرسشنامه به روش عامل یابی مولفه اصلی و چرخش به شیوه واریماکس انجام شد و دو عامل بنام رویکرد معلم محور-انتقال اطلاعات و رویکرد دانش آموز محور- تغییرات ادارکی از پرسشنامه استخراج شد و بر روی هر عامل 11 سیوال قرار گرفت. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل نظری دو عاملی رویکرد معلم به تدریس با داده های پژوهش برازش قابل قبولی دارد. پایایی دو عامل رویکرد معلم به تدریس شامل عامل محور- انتقال اطلاعات و عامل رویکرد دانش آموز محور- تغییرات اداراکی با استفاده از روش آلفا کرونباخ به ترتیب به مقدار858 /0 و 862 /0 بدست آمد که قابل قبول بود. نتایج کلی نشان داد که این ابزار قابلیت استفاده در پژوهشهای آموزشی و روانشناختی در جامعه معلمان دبیرستان ایران دارد. تعمیم نتایج پژوهش به معلمان مقطع ابتدایی و اساتید دانشگاه با احتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: رویکرد معلم به تدریس، معلم محور، انتقال اطلاعات، دانش آموز محور، تغییرات ادارکی
  • نرگس هاشمی زاده نهی، محمود جاجرمی*، حسین مهدیان صفحات 77-102

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی امید درمانی گروهی بر تعلل ورزی تحصیلی و خودتنظیمی در یادگیری دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه اجرا شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوره دوم شهر مشهد به تعدادتقریبا 11000 نفر در سال تحصیلی 1398- 1397 بوده است. شرکت کنندگان در پژوهش، شامل 30 نفر دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب و به طور تصادفی دردوگروه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی در 8 جلسه گروهی به صورت 2 جلسه در هفته، هر جلسه 90 دقیقه تحت آموزش با استفاده از برنامه امید درمانی اسنایدر (2000، به نقل از بهاری، 1393) قرار گرفتند. هر دو گروه پرسشنامه های مقیاس ارزیابی تعلل ورزی تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984) و راهبردهای خودتنظیمی در یادگیری پنتریج و دی گروت (1990) را به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه تکمیل کردند.داده ها با روش تحلیل واریانس با طرح اندازه گیری مکرر تحلیل شدند، بر اساس یافته های این پژوهش بین گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای تعلل ورزی تحصیلی و خودتنظیمی یادگیری، تفاوت معنی داری (01/0 >p) وجود داشت؛ بنابراین، می توان نتیجه گرفت که مدارس با به کارگیری مداخله امید درمانی می توانند موجبات کاهش تعلل ورزی و افزایش خودتنظیمی یادگیری دانش آموزان را فراهم نمایند تا از این طریق دانش آموزان به موفقیت تحصیلی دست یابند.

    کلیدواژگان: امید درمانی، تعلل ورزی تحصیلی، خودتنظیمی یادگیری
  • محمدرضا یوسف زاده*، صدیقه کاظم پور صفحات 103-122
    این تحقیق باهدف سنجش میزان هوش فضایی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه انجام شده است روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه ناحیه یک همدان در سال تحصیلی 94-93 بود که تعداد آن ها 3430 نفر بود. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی و بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 346 نفر شامل 179 نفر پایه اول و 169 نفر پایه دوم به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سنجش هوش فضایی خانگ و همکاران (2011) بوده است. روایی ابزار با استفاده از روایی محتوی مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آزمون الفای کرونباخ 769/0 محاسبه گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های t تک گروهی و t مستقل استفاده شد . نتایج نشان داد که میزان هوش فضایی دانش آموزان در سطح متوسط بود و میزان توانایی چرخش ذهنی دانش آموزان هر دوپایه کمتر از دو مهارت توانایی تجسم و حافظه دیداری بود و بین میزان مهارت تجسم فضایی دانش آموزان پایه اول و دوم تفاوت معنادار وجود داشت. به طور کلی می توان با آگاهی از میزان هوش فضایی دانش آموزان،ضمن فراهم ساختن فرصت های مناسب برای تقویت و پرورش مهارت درک روابط فضایی،تصویرگری ذهنی و اندیشیدن به زوایای مختلف، آن ها رابرای رویارویی سازنده با آینده نا متعین و انجام انتخاب های بهتر مهیا ساخت .
    کلیدواژگان: هوش فضایی، تجسم، چرخش ذهنی، حافظه دیداری
  • الهه میرزایی، رضا جعفری هرندی* صفحات 123-144
    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی عملکرد تحصیلی براساس مولفه های سرمایه روانشناختی و سخت-رویی روانشناختی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 97-1396در شهر قم به تعداد 4588 نفر بود که از این تعداد بر اساس جدول مورگان، 357 نفر به روش نمونه-گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های سرمایه روانشناختی لوتانز (PCQ)، سخت رویی روانشناختی کوباسا (HS) پاسخ دادند و معدل آنان به عنوان ملاکی جهت برآورد عملکرد تحصیلی مورد بررسی واقع گردید. روایی و پایایی این دو پرسشنامه در پژوهش های پیشین مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS شدند. نتایج ضریب همبستگی حاکی از وجود رابطه مستقیم و معنادار بین عملکرد تحصیلی با سرمایه روانشناختی و مولفه های (خودکارآمدی، خوش بینی و امیدواریواری) بود در حالی که بین عملکرد تحصیلی با تاب آوری رابطه معنادار مشاهده نشد. از طرف دیگر بین عملکرد تحصیلی با سخت رویی روانشناختی رابطه معکوس و غیرمعنادار مشاهده شد. همچنین بین مولفه های سخت رویی (تعهد، چالش و کنترل) با عملکرد تحصیلی رابطه معنادار مشاهده نشد. بر اساس ضرایب رگرسیون می توان گفت، تنها سرمایه روانشناختی قابلیت پیش بینی کننده ی معنادار عملکرد تحصیلی را دارد. همچنین از بین مولفه های سرمایه روانشناختی امیدواریواری سهم یگانه ی قوی تری در پیش بینی عملکرد تحصیلی دارد. بدین ترتیب به منظور بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان، لازم است برنامه هایی در جهت ارتقاء سرمایه روانشناختی تنظیم شود.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سخت رویی روانشناختی، عملکرد تحصیلی
  • زهرا کیخا، ناصر ناستی زایی* صفحات 145-172
    هدف پژوهش بررسی تاثیر رهبری اصیل بر اثربخشی مدیریت مدارس با نقش میانجی تسهیم دانش سازمانی بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. 160 مدیر و معاون مدارس متوسطه دوم شهر زاهدان به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای (بر حسب جنسیت) از طریق سه پرسشنامه رهبری اصیل (والومبوا و همکاران، 2008)، اثربخشی مدیریت مدرسه (علاقه بند، 1371) و تسهیم دانش (یو، 2003) مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرام افزارهای اس پی اس اس و لیزرل استفاده شد. بر اساس یافته ها مقدار ضریب همبستگی بین رهبری اصیل و تسهیم دانش (001/0, p=491/0r=)، رهبری اصیل و اثربخشی مدیریت مدارس (001/0, p=775/0r=) و تسهیم دانش و اثربخشی مدیریت مدارس (001/0, p=588/0r=) معنادار بود. اثر مستقیم رهبری اصیل بر اثربخشی مدیریت مدارس (28/6, t=71/0β=)، اثر مستقیم رهبری اصیل بر تسهیم دانش (85/4, t=65/0β=)، و اثر مستقیم تسهیم دانش بر اثربخشی مدیریت مدارس (79/2,t=28/0β=)، معنادار بود. همچنین اثر غیرمستقیم رهبری اصیل بر اثربخشی مدیریت مدارس با میانجی گری تسهیم دانش (182/0β=)، معنادار بود. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که رهبری اصیل هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم و از طریق متغیر میانجی تسهیم دانش با اثربخشی مدیریت مدارس رابطه مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، اثربخشی مدیریت، تسهیم دانش
  • محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، سید محمد مهدی مشیریان فراحی*، شمیم رزاقی کاشانی صفحات 173-192

    هدف پژوهش حاضر، بررسی پیش بینی امیدواری براساس دشواری تنظیم هیجانی و نگرش های مذهبی در دانشجویان بود. روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی با حجم نمونه 121 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل، پرسشنامه امیدواری اسنایدر (1991)، دشواری تنظیم هیجانی DERS و نگرش مذهبی (1389) بود. شاخص های استنباطی مورد استفاده در این پژوهش همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر بود. نتایج پژوهش نشان داد بین امیدواری، دشواری تنظیم هیجان و نگرش مذهبی رابطه معنادار وجود دارد (05/0p <)، و باتوجه به تحلیل مدل مسیر نتایج نشان داد متغیرهای نگرش مذهبی، عدم پذیرش پاسخ هیجان، دشواری دست زدن به رفتار هدفمند ، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان، فقدان شفافیت هیجان، کل دشواری تنظیم هیجان می توانند پیش بینی کننده امیدواری باشند (0001/p <) علاوه بر آن باتوجه به تحلیل مسیر برای پیش بینی امیدواری مطلوب ارزیابی شد. بدین ترتیب عوامل دشواری تنظیم هیجان و نگرش مذهبی پیش بینی کننده امیدواری بودند.

    کلیدواژگان: امیدواری، دشواری تنظیم هیجان، نگرش مذهبی، دانشجو
  • حدیثه غفاریان، فلور خیاطان * صفحات 193-214

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر شفقت بر کنترل عواطف (اضطراب، خلق افسرده، خشم،عاطفه مثبت) دانش آموان دختر شهر اصفهان بود. روش مورد استفاده در این پژوهش، نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری پژوهش 16522 دانش آموز دختر 13تا16 ساله در سال 1394- 1395 بودند. به همین منظور 30 نفر از دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) قرار گرفتند و گروه آزمایش در 8 جلسه، آموزش مبتنی بر شفقت(گیلبرت،2009) را دریافت کردند. شرکت کنندگان مقیاس کنترل عواطف (ویلیامز و همکاران ،1997) را پیش از مداخله، پس از آن و یک ماه بعد از آن (مطالعه پیگیری) پاسخ دادند. نتایج حاصل ازتحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری نشان داد آموزش مبتنی بر شفقت بر کنترل عواطف (اضطراب، خلق افسرده، خشم،عاطفه مثبت) دانش آموزان دختر اثر معنی داری دارد(05/0p <). این نتیجه در دوره پیگیری نیز تداوم یافته بود(05/0p <). با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت آموزش مبتنی بر شفقت باعث افزایش کنترل عواطف(اضطراب، خلق افسرده، خشم،عاطفه مثبت) دانش آموان دختر است.بنابراین از این مداخله می توان برای بهبود وضعیت روانشناختی و کنترل عواطف دانش آموزان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شفقت، کنترل عواطف، دانش آموزان دختر دوره اول دبیرستان
|
  • Mahdi Barzegar Bafrooei *, Hasanali Veiskarami, Kazem Barzegar Bafrooei Pages 1-22

    This study with the aim of investigating the effect of group discussion method on social skills and Academic achievement in primary six students in City Maybod. The research method is quasi-experimental and it is based on pretest-posttest procedure involving a control group. The sample was composed of 32 students of the sixth grade, the number of students were selected using multi-stage cluster sampling. Data were collected through the social skills questionnaire and researcher-made achievement test. The results of MANCOVA indicated that there is statistically significant differences between the means of social skills and behavioral problems of the students trained through group discussion method and the students trained through traditional method. Also, the results of ANCOVA indicated that there is statistically significant differences between the means of academic achievement of the students trained group discussion method and the students trained through traditional method. Thus, it can be concluded that the group discussion method has a substantial role in increasing students’ social skills and academic achievement and reducing students’ behavioral problems.

    Keywords: group discussion method, Social Skills, behavioral problems, academic achievement
  • Fatemeh Bahrami *, Mohammad Amiri Pages 23-52
    The present study aims at analyzing the importance of the academic environment in academic self-handicapping with a focused emphasis on the mediating role of academic procrastination and optimism. . The research method is descriptive (correlating – structure study) and the statistical population includes all the students of the Faculty of Literature and Humanities, Hakim Sabzevari University, Khorasan, Iran. Out of 1300 students in 2017, 300 were selected using available sampling method.. To collect the data, Dundee questionnaires of, the perceptions of learning environment measurement (Rauf et al., 1997), a questionnaire on educational self-handicapping (Jones & Rudwalt, 1982), one on educational procrastination (savari, 2011), and another on educational optimism (Schönen Moran et al., 2013) were distribiuted. The data are analyzed using statistical software SPSS 22 and Amos, as well as the structural equation model. The results revealed that the perceptions of the learning environment have a significant negative effect on the academic self-handicapping (-0/15) and academic procrastination (-0/25); and a significant positive effect on the academic optimism (0/40) . Moreover, the academic procrastination had a significant positive effect on academic self-handicapping (0/20). And finally, the perceptions of the learning environment indirectly had a significant negative effect on the academic self-handicapping through academic optimism and academic procrastination ( -0/07). Besides, the research model acceptably fits the data all in all(0/01). The results emphasize the importance of positive perceptions of the learning environment, academic optimism, and academic non-procrastination in reducing the amount of students’ tendency towards academic self-handicapping.
    Keywords: instructional quality, academic self-handicapping academic procrastination, academic optimism
  • Ali Ghasemi *, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, Mehdi Arabzadeh Pages 53-76
    The main purpose of this article is investigation of psychometric properties Trigwell, approach to teaching- revised 22 Items questionnaire. Questionnaires were distributed between teachers, of Asalouyeh, Parsian and Shibkooh cities in south zone (Hormozgan and Bushehr) of Iran. From 501 teachers selected with randomized stratified sampling. 298 men and 203 women responded to questionnaire. Exploratory factor analysis (EFA) is done with principal components and rotated with varimax method. Two factors is earned consist informational transformation-teacher focused and conceptual change- student focused and There are 11 Items on each factor . Loading factors was than 0/30 and none of items is omitted. Result of confirmatory factor analysis (CFA) also showed that two factors questionnaire were good fit of the data to the hypothesized model. Reliability of teachers’ approach to teaching questionnaire is earned with Alpha Cronbach’s Coefficient method. Alpha Cronbach’s coefficient dimensions of teachers’ approach to teaching questionnaire consist informational transformation- teacher focused and conceptual change- student focused is obtained 0/858 and 0/862. The result showed that the two factors of approach to teaching questionnaire has acceptable validity and, reliability. This questionnaire can be used in instructional and psychological research for Iranian teachers of middle and high school course . Results of this research is generalized with caution to primary school teachers and university teachers.
    Keywords: teacher approach to teaching, teacher focused, informational transfer, student focused, conceptual changes
  • Narges Hashemizadeh Nehi, Mahmoud Jajarmi *, Hossein Mahdian Pages 77-102

    The aim of the present study is to study the effectiveness of group hope therapy on academic procrastination and self-regulation among female high school student learning. A control group pretest-posttest quasi-experimental research design was used in the study. The study population consists of approximately 11000 female high school students in Mashhad, in the academic year of 2017-2018. From the population, 30 students were selected by multistage cluster random sampling method and assigned randomly to two equal groups (experimental group (n=15) and control group (n=15)). The experimental group received 8 sessions and two sessions per week of hope therapy (each session lasted for 90 minutes) based on Snyder's method (2000, as cited in Bahari, 2014). Each two groups completed the questionnaires of Procrastination Assessment Scale for Students (PASS; Solomon & Rothblum, 1984) and self-regulatory learning strategies (Pintrich & De Groot, 1990) as a pre-test and post-test while a period of one month follow-up taken to complete the questioners. The data were analyzed by repeated measures ANOVA model. The findings showed a significant difference between experimental and control groups on the variables of academic procrastination and self-regulated learning of female students (p < 0/01). According to the findings it can be suggested that using hope therapy in the learning process can decrease the academic procrastination and increase the self- regulated learning in students and therefore led to academic.

    Keywords: Hope therapy, Academic Procrastination, Self-regulated learning
  • Mohammadreza Yousefzadeh *, Sedighe Kazempour Pages 103-122
    The main purpose of this research was the assessment of junior high school girl student spatial intelligence. A survey research method was used. The statistical population (N=3430) included all girl secondary school students of region one of Hamedan city in (94-95) school year. Using Ratio Stratified sampling method and krejcie and Morgan table about 346 students (179) of first grade and (169) of second grade were selected as study sample. The data gathering instrument was Khaing &et al (2011) questionnaire. The instrument validity using content validity reported as acceptable by experts and its reliability were computed by cronbach alpha about 0/769. The collected data were analyzed using one sample and Independent t-test The findings showed that the student's spatial intelligence was at moderate level and the mental rotation ability in both grades was lower than visualization and visual memory components and there were significant differences between the second and first grade students in spatial visualization component. In sum it should be noted, through knowing the student amount of spatial intelligence, in addition of providing appropriate opportunity for education and reinforce of Thinking in different way, mental imagine and perception of spatial relations skills ,they will be ready for living in uncertain future and make suitable selections.
    Keywords: Spatial intelligence, Visualization, mental. Rotation, Visual memory
  • Elahe Mirzaee, Reza Jafari Harandi * Pages 123-144
    The aim of this study as to predict academic performance based on the components of psychological capital and psychological hardiness in second grade female students. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the study consisted of 4588 students of all third grade high school students in Qom in 2017-2018 academic year. 357 students were selected according to Morgan table. Luthans psychological capital questionnaire (PCQ), hardiness psychological questionnaire Kvbasa (H S) and mean of scores students were used as a criterion for assessing academic performance. The validity and reliability of these two questionnaires have been investigated and confirmed in previous studies. Data were analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistics including correlation coefficient and multiple regression analysis. The results of correlation coefficient indicated that there was a direct and significant relationship between academic performance with psychological capital and components (self-efficacy, optimism and hope), while there was no significant relationship between academic performance and resilience. On the other hand, there was an inverse and non-significant relationship between academic performance and psychological hardiness. Also, there was no significant relationship between hardiness (commitment, challenge and control) with academic performance. According to regression coefficients, it can be said that only psychological capital has significant predictive power over academic performance. Among the components of hopeful psychological capital, there is a stronger single contribution to predicting academic performance. Thus, in order to improve students' academic performance, it is necessary to develop programs to enhance psychological capital.
    Keywords: psychological capital, Psychological Hardiness, Academic Performance
  • Zahra Kheykha, Naser Nastiezaie * Pages 145-172
    The purpose of this study was to investigate the effect of authentic leadership on effectiveness of schools management through the mediation of knowledge sharing. This study is a correlation research. 160 school principals of Zahedan city were studied by using three questionnaires authentic leadership, knowledge sharing, and management effectiveness. For data analysis the Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used by SPSS and Lisrel software. Based on results the direct effect of authentic leadership on effectiveness of schools management (β=0.71, t=6.28), direct effect of authentic leadership on knowledge sharing (β=0.65, t=4.851) and direct effect of knowledge sharing on effectiveness of schools management (β=0.28, t=2.79) was significant. The indirect effect of authentic leadership on effectiveness of schools management was also significant with the mediator role of knowledge sharing (β=0.182). Thus can conclude that authentic leadership is positively and significantly associated with effectiveness of schools management both directly and indirectly with the mediating role of the knowledge sharing.
  • Mohammad Asghari ebrahim abad, Seyed Mohammad Mahdi Moshirian Farahi *, Shamim Razaghi Kashani Pages 173-192

    The purpose of this study was to predict hopefulness based on difficulties in emotional regulation and religious attitudes. Method of the present study was descriptive-correlation study. The sample size was 121 Undergraduate students' Ferdowsi University of Mashhad that were selected as volunteers. Research tools included: hope questionnaire of Snyder (1991), difficulties of emotional regulation (DERS) and religious attitudes questionnaire (2010). Pearson correlation, regression, and patch analysis were applied. Results showed that there are significant relationships between hopefulness, difficulties in emotional regulation and religious attitudes (p < 0.05), considering path analysis, results showed that religious attitude, reject responses excitement, difficulty handling the targeted behavior, limited access to emotion regulation strategies, lack of transparency in the excitement, the total of difficulties in emotional regulation can be predictors for hopefulness (p < 0.0001). In addition, according to patch analysis to predict hopefulness were desirable. Thus, the factor of difficulties in emotional regulation and religious attitudes can predict hopefulness.

    Keywords: hopefulness, difficulties in emotional regulation, religious attitudes, student
  • Hadiseh Ghafarian, flor khayatan* Pages 193-214

    This study aimed to investigate on the effect of training compassion focused on affect control in female students in Isfahan. The method used in this study was semi-experimental, of the sort of pretest and post-test with control group and the statistical population were 16522 the female students of 13 to 16 from the year 1394 to 1395. To accomplish the research, 30 female first grade high school students were chosen by accessible sampling method and were randomly assigned to experiment and control groups (15 persons in each group). The experiment group received eight training compassion focused sessions. Participants responded to Affective Control Scale (Williams, et al, 1997) before and after the intervention. Then, a month later (follow-up). The results of the analysis of variance with repeated measurements showed that teaching compassion focused had a meaningful effect on the affect control of the female students (p < 0/05). This result had also continued in the follow-up period (p < 0/05). Due to the results of this study, it could be said that teaching compassion focused leads to the enhancement of affect control of the female students. Therefore, this intervention could be used for the improvement of psycho-cognitive state and affect control of the students.

    Keywords: teaching compassion focused, affective control, female high school student