فهرست مطالب

مجله انوار معرفت
سال نهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد رودگر صفحه 5

    یکی از نیازهای درونی و حاجات وجودی انسان بینای عقلی و بیدار قلبی، «سلوک الی‌الله» و «رشد معنوی» است که با ساحات و سطوح وجودی آدمیان و ساختار و هندسه هستی‌شان هماهنگ است و با اضلاع منظومه‌وار طبیعت، غریزه و فطرت پیوند حقیقی دارد. ضرورت تحقیق در این زمینه آن‌گاه خودنمایی می‌کند که با «اصالت فطرت» و«اهمیت طبیعت و غریزه» سنجیده شود تا استعدادها، استحقاق‌ها، طبایع و مزاج‌های انسان در صراط مستقیم سلوک و سبیل رشد معنوی مورد توجه همه‌جانبه باشد. اینجاست که سخن از «نقش کثرت‌گرایی سلوکی در رشد معنوی» به میان می‌آید و این پرسش طرح خواهد شد که آیا در سیر و سلوک باطنی و رشد معنوی، کثرت وجود دارد؟ اگر آری، چه نوع کثرتی است که هم صایب و صادق و هم در متن صراط سلوک قابل تبیین و تعیین باشد؟ مقاله حاضر در سه محور: کثرت‌گرایی بینشی، گرایشی و روشی پاسخی بدین پرسش است تا هر کدام از کثرات یاد شده را مورد تحلیل و تعلیل قرار داده است.

    کلیدواژگان: کثرت گرایی، رشد معنوی، صراط، سبیل، بینش، گرایش، کنش، مراحل و حالات
  • عثمان ویندی انجای*، ابوالفضل کیاشمشکی صفحه 21

    هدف مقاله پیش‌رو این است که رابطه شهود عرفانی و علم حضوری را با توجه به نصوص ابن‌عربی بررسی و نقد کند. ازاین‌رو، سوال آن از این ‌قرار است: آیا دلیلی، به‌ویژه از ابن‌عربی، بر حضوری بودن شهود عرفانی در دست داریم؟ بدیهی است که روش این بحث باید استقرایی، همراه با تحلیل باشد تا همه نصوص مربوطه از لحاظ دلالت، تحلیل و بررسی شود. ضرورت این بحث، به سبب رابطه تنگاتنگ شهود و علم حضوری در ذهن بسیاری از پژوهشگران، آشکار است. پیشنهاد مقاله، با توجه به ضعف شواهد دیگر، این است که حضوری بودن شهود عرفانی را می‌توان از لحاظ تامل در معنای لغوی آن فهمید؛ وگرنه حصولی بودن آن، طبق نظر ابن‌عربی متعین می‌شود؛ ولی نه هر علم حصولی؛ بلکه علم حصولی‌ای که از جنس علم حدسی است. تفسیر شهود به علم حدسی، هم با مفهوم القا سازگار است و هم با دیدگاه عرفای پیش از ابن‌عربی کاملا هماهنگ است.

    کلیدواژگان: شهود، عرفان، علم حصولی، علم حضوری، ابن عربی
  • علی قربانی کلکناری صفحه 33

    امروزه مسئله معنویت‌گرایی برای بشر اهمیت شایانی پیدا کرده است. در این زمینه دیدگاه‌های متعدد و گاه متضادی مطرح شده است که از جمله آنها نظریه معنویت مدرن است. مطابق با این رویکرد، در این روزگار معنویت دینی کارآمدی خود را برای بشر مدرن از دست داده، و او را بیشتر با رنج و سرگردانی مواجه ساخته است. لذا این نظریه درصدد است، طرحی نو درانداخته و معنویتی متناسب با نیاز انسان امروزی و در راستای لوازم و اقتضایات مدرنیته ارایه دهد. پژوهش حاضر می‌کوشد با بررسی تطبیقی انتقادی رهیافت‌های معنویت دینی و مدرن از منظر «عقلانیت ایمان»، میزان ارزش و اعتبار هر یک از این دو رهیافت را نشان دهد. نتایجی که با روش کتابخانه‌ای و شیوه توصیفی تحلیلی گردآوری شده، گویای آن است که معنویت دینی در این رویارویی دست برتر و بالاتری دارد. معنویت مدرن با تمایز و تفکیک ایمان از معرفت و استدلال و به نحوی پذیرش ایمان ناواقع‌گروانه، راجع به حقانیت و دفاع منطقی از باورهای ایمانی بلکه باورهای معنوی خود در برابر دیدگاه‌های مخالف با چالش جدی مواجه است. همچنین در این پژوهش، اشکالات اساسی دیگری نیز بر این نظریه وارد آمده است.

    کلیدواژگان: معنویت، معنویت دینی، معنویت مدرن، ایمان، عقلانیت، عقلانیت ایمان، پروژه عقلانیت و معنویت
  • محمد میری* صفحه 51

    افزون بر آیه «ولتنظر نفس ما قدمت لغد» که دستور صریح به پرداختن به محاسبه نفس است، آیات بسیار دیگری در قرآن کریم به چشم می‌خورد که آنها هم به نوعی فراخوانی به محاسبه نفس دارند. مقاله پیش رو پژوهشی است که برای نخستین بار کوشیده است تا نگاه تفصیلی قرآن به مسئله محاسبه نفس را بررسی و تحلیل کند. مجموعه آیات قرآنی‌ای که دلالتی روشن بر محاسبه نفس دارند، مطابق آنچه در این پژوهش آمده است، می‌توان در یازده بخش دسته‌بندی کرد. اگر‌چه اصل اهمیت محاسبه نفس مورد توافق همه امت اسلام است، اما عارفان مسلمان بیش از دیگر نحله‌های اسلامی به آیات محاسبه نفس توجه نشان داده‌اند و از‌این‌رو در این پژوهش، بازتاب هر کدام از این یازده دسته از آیات شریفه قرآن کریم در آثار عرفانی درباره محاسبه نفس نیز بررسی قرار شده است. اشاره به حداقل برخی از آیات مندرج در هر کدام از این یازده دسته را می‌توان در آثار عرفانی مربوط به محاسبه نفس دنبال کرد؛ اما به رغم اهمیت مسیله، حتی در میان عارفان نیز تا کنون کسی در‌صدد جمع‌آوری و تحلیل همه آیات قرآن در این باره نبوده است.

    کلیدواژگان: عرفان عملی، محاسبه نفس، آیات عرفانی
  • هادی واسعی، محمد فولادی، رویا بناکار * صفحه 71

    داشتن حیات و زندگی گوارا، طیب و پاک، همواره دغدغه بشر در طول تاریخ بوده است؛ زندگی فردی و اجتماعی آرمانی، بدون ظلم، بی‌عدالتی، قرین سعادت، کمال و جاودانه. در اندیشه صدرایی، انسان می‌تواند برای خود در دنیا و آخرت حیاتی پاک، جاودانه و طیب رقم بزند؛ زندگی فردی و اجتماعی، مومنانه، پاک و گوارای دنیایی که زندگی اخروی سعادتمندانه، جاودانه، سرشار از نعمات الهی و مقام قرب و رضوان الهی را رقم خواهد زد. از نظر ملاصدرا، انسان دارای حیات دنیوی، برزخی و اخروی است و حیات حقیقی،‌ حیاتی است که با اطاعت از فرمان الهی، منجر به حیاتی برتر از حیات دنیا می‌شود. نفس در ابتدای شکل‌گیری خود، امری کاملا طبیعی و محدث از بدن است و با گذر زمان و بر اثر حرکت جوهری، مراتب رشد را می‌پیماید و از مرتبه نازله اولیه خود جدا می‌شود. انسان با اراده، اختیار و فطرت پاک و سرشت خدادای خویش و با ایمان و عمل صالح و طی مسیر عبودیت و بندگی خدا و رستن از عالم مادی و دل شستن از محدودیت‌های زمینی، می‌تواند در همین دنیا، مقرب درگاه الوهی، و بنده صالح حضرت حق، انسان کامل و به مقام قرب و رضوان الهی نایل آید. این پژوهش، با رویکردی تحلیلی و نظری، به واکاوی چیستی و جایگاه حیات طیبه در اندیشه صدرا می‌پردازد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، ایمان، عمل، سعادت، حیات، حیات طیبه، انسان کامل، خلافت الهی، جاودانگی انسان
  • حسن قره باغی*، محمد جعفری صفحه 91

    اشو معتقد است که انسان‌ها امکان دستیابی به معرفت را دارند و ابزارهای متفاوتی، با توجه به متعلق شناسایی انسان، همچون حواس، مرجعیت، تعقل، و تجربه درونی و شهود در اختیار آنها قرار دارد. آنچه از سخنان او به دست می‌آید، این است که امور مادی و طبیعی از راه حس و عقل برای انسان آشکار می‌شوند؛ اما انسان‌ها تنها با استفاده از تجربه و شهود می‌توانند به حقیقت، معنای زندگی و روشن‌ضمیری دست پیدا کنند. چنین رویکردی، با تبیینی که اشو بیان می‌دارد، حاصلی جز این ندارد که از طرفی عقل، منطق و فلسفه به شدت مورد نقد قرار می‌گیرند و از سوی دیگر، نسبیت‌گرایی و پلورالیسم، در سخنان او پذیرفته می‌شوند.

    کلیدواژگان: اشو، معرفت شناسی، نسبیت، پلورالیسم، تجربه درورنی، شهود
|
  • Mohammad Javad Roodgar * Page 5

    ‘’The mystical journey to God conduct’’ and ‘’spiritual growth’’ are among the inner needs and existential needs of human beings with sound reason and open-eyed heart and it is in harmony with man’s existential realms and levels and the structure and geometry of his existence and has a real connection with the sides of the system of nature, instinct and innate disposition. The necessity of researching in this field becomes explicit when it is measured by the "originality of innate disposition" and "importance of nature and instinct" so that full attention may be given to man’s talents, merits, temper and temperaments in the right path of mystical journey and the way of spiritual growth. Here, the question of the "role of behavioral pluralism in spiritual growth" arises and the following question will be raised: Is there plurality in spiritual experience and spiritual growth? If the answer is: yes, what kind of plurality - both correct and true and in the text of the path of spiritual way faring – can be explained and defined? The present article focuses on three types of pluralism: insightful, tendency-based and methodical and tries to analyze and demonstrate each of this types of plurality.

    Keywords: pluralism, spiritual growth, Path, way, insight, tendency, action, stages, states
  • Osman Wendy Anjai *, Abolfazl Kiashamshki Page 21

    The purpose of this study is to examine and criticize the relationship between mystical intuition, and Intuitive knowledge according to Ibn Arabi's works. The question that arises is: Do we have any evidence especially in the works of Ibn Arabi that the types of mystical intuition have intuitive nature? An analytical inductive method has to be used in this discussion, so that all relevant texts – as evidence - can be analyzed and examined. The necessity of this discussion is obvious due to the fact that many researchers think that there is close relationship between intuition and intuitive knowledge. The suggestion of the article is that, considering the weakness of other evidence, the intuitive charater presence of types of mystical intuition can be understood through the reflection into its literal meaning, otherwise, its being acquired is determined according to Ibn Arabi, but this does not apply to every acquired knowledge but the acquired knowledge, which is categorized as conjectural knowledge. The interpretation of intuition as conjecture is consistent with the concept of inspiration and also with the view of former gnostics who preceded Ibn Arabi.

    Keywords: intuition, mysticism, acquired knowledge, intuitive knowledge, Ibn Arabi
  • Ali Ghorbani Kalknari * Page 33

    Man’s tendency towards spirituality is becoming very important today. Various and sometimes contradictory views, including the theory of modern spirituality were presented in this regard. According this approach, religious spirituality has lost its effect on modern man and increased his suffering and made him more confused. Therefore, this theory seeks to evolve a new design and a kind of spirituality which suits the needs of modern man and which is in line with the requirements of modernity. Making a comparative-critical study of the approach to religious spirituality and thr approach to modern spirituality the present study tries to show the value and validity of each of these two approaches from the perspective of "rationality of faith". Makin a library-based study and using a descriptive-analytical method, the research findings show that religious spirituality has superiority in this confrontation. Modern spirituality faces a serious challenge as a result of distinguishing faith from knowledge and reasoning, accepting unrealistic kind of faith about the legitimacy and logically defending devotional beliefs and also its own spiritual beliefs against the opposing views. This research also points out to the other major drawbacks of this theory.

    Keywords: spirituality, religious spirituality, modern spirituality, faith, rationality, rationality of faith, the project of rationality
  • Mohammad Miri * Page 51

    There are many verses in Qur'an that call for self-Examination in addition to the verse (And let every soul look to what it has put forth for tomorrow( which is for explicit order for self-examination. The present study is a pioneering research that tries to examine and analyze the general view of the Qur'an on the issue of self-examination. The Qur'anic verses that have a clear implication of self-examination can, according to what is stated in this study, be classified into eleven sections. Although there is a total agreement among Muslims on the principle of the importance of self-examination, Muslim gnostics have devoted more attention than other Muslim sects to the verses of self-examination. Therefore, this study expounds the reflection of each of these eleven groups of noble Qur'anic verses on the mystical works about self-examination. References to at least some of the Qur'anic verses contained in each of these eleven categories can be found in the mystical works about the self-examination, but despite the importance of the issue, not even one of the mystics has ever attempted to collect and analyze all the Qur'anic verses in this regard.

    Keywords: practical mysticism, self-examination, mystical verses
  • Hadi Vasei, Mohammad Fooladi, Roya Banakar * Page 71

    Man’s concern throughout history has been live a happy, pure and agreeable life; an ideal personal and social life, without oppression, injustice, and associared happiness, perfection, and immortality. In Sadra's thought, man can create a pure, eternal, and agreeable life for himself in this world and the hereafter; an individual and social life, with faith, pure, and licit in this world which contributes to living a blissful, eternal, life replete with divine blessings and attaining the position of nearness to God and his good pleasure. According to Mulla Sadra, man has a worldly life, purgatory, and hereafter and real life; a life that, leads to a life superior to the life in this world. At the beginning of its formation, the soul is a completely natural and it originates from the body, and with the passage of time and through the substance movement, it reaches the stages of growth and separates from its original low level. Man can be brought nigh to God, and among his righteous servants, a perfect man and among those who have attained the station of nearness to God and his good pleasure through free will, pure nature, the nature of his God and through faith, righteous deeds and by pursuing the path of servitude to God, escaping from the material world and removing earthly limitations from the heart. This study analyzes the nature and the position of an agreeable life in Sadra's thought using an analytical and theoretical approach.

    Keywords: Mulla Sadra, faith, action, happiness, life, agreeable life, perfect man, Divine viceg erency, man’s immortality
  • Hassan Gharebaghi *, Mohammad Jafari Page 91

    Osho believes that man can have access to knowledge and, depending on the subject of human identification he has different tools, such as senses, authority, rationality, inner experience and intuition. What can be understood from his words is that material and natural things are revealed to man through senses and intellect, but it is only through experience and intuition that man can discover the truth and realize the meaning of life and lucidity. Considering Osho’s explanation such an approach is only the effect of his severe criticism of reason, logic and philosophy, on one hand, and, his advocacy of relativism and pluralism which is implied by his words, on the other.

    Keywords: Osho, epistemology, relativity, pluralism, inner experience, intuition