فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 94، خرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 29
|
  • وحیدرضا اوحدی*، زینب آقایی، کامبیز بهنیا صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    آستر خاک رسی متراکم (CCLs) به دلیل ضریب نفوذپذیری کم و قابلیت مناسب در جذب و نگهداری آلاینده، در مراکز دفن مهندسی زباله مورد استفاده قرار می گیرد. تغییر ویژگی های سیال منفذی در خاک، تاثیر بسزایی بر مشخصات مهندسی و رفتاری خاک های رسی دارد. با وجود تحقیقاتی که در خصوص فرآیند اندرکنش رس و مواد آلی صورت گرفته، در زمینه تاثیر هیدراتاسیون اولیه بنتونیت و تغییر در ثابت دی الکتریک آلاینده آلی بر خصوصیات ژیوتکنیکی و ژیوتکنیک زیست‎ محیطی بنتونیت تحقیقات محدودی انجام شده است. در حالی که چنین فرآیند اندرکنشی در بسیاری از پروژه های صنعتی و دفن مهندسی زباله به عنوان یک عملکرد مورد انتظار به وفور رخ می دهد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از خاک سدیم-بنتونیت در معرض 2 نوع ماده آلی (اتانول و اسید استیک) با ثابت دی الکتریک مختلف تحت شرایط هیدراتاسیونی متفاوت استفاده شده است. پس از حصول تعادل، تاثیر فرآیند هیدراتاسیون اولیه و همچنین تغییر در ثابت دی الکتریک بر خصوصیات خمیری بنتونیت در اندرکنش با مواد آلی توسط آزمایش حدود اتربرگ مورد بررسی آزمایشگاهی قرارگرفته است. 

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از آن است که در نمودار خمیری کاساگرانده، نمونه های سدیم-بنتونیت با هیدراتاسیون اولیه و قرار گرفته در معرض اتانول و اسید استیک به ترتیب، همچنان به عنوان خاک CH و انتقال یافته از ناحیه CH به MH طبقه بندی شده اند. 

    نتیجه گیری:

     تغییر در ثابت دی الکتریک و شرایط متفاوت هیدراتاسیونی منجر به تغییر در ضخامت لایه دوگانه شده است که این عامل، موجب تغییرات قابل توجهی در ساختار و تغییر رفتار خاک رسی شده است. این تغییرات بر اساس روابط تیوریک موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و محدودیت های نظری در روابط تیوریک در تفسیر پاسخ های خاک به تفکیک بحث شده اند.

    کلیدواژگان: سدیم-بنتونیت، آلاینده آلی، هیدراتاسیون اولیه، ثابت دیالکتریک
  • محمدرضا ناهیدی امیرخیز*، فرزاد رحیم زاده، سیامک شکوهی فرد صفحات 13-26
    زمینه و هدف

    حامل های انرژی جزو مهم ترین عوامل تولید بوده و دسترسی به منابع انرژی می تواند فرایند رشد و توسعه اقتصادی کشورها را هموار کند.  تمایل کشورها برای دست یابی به رشد اقتصادی بالاتر نیز با مصرف بیش تر حامل های انرژی همراه بوده و باعث انتشار انواع گازهای گلخانه ای شده است. این امر باعث به وجود آمدن مشکلات زیست محیطی شده و حیات بشر را تهدید می کند. از این رو مطالعه رابطه بین رشد اقتصادی، مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای اهمیت ویژه ای  داشته است.

    روش بررسی

    بر این اساس این مطالعه قصد دارد با استفاده از داده های 16 کشور منتخب سازمان همکاری اسلامی کنش متقابل بین رشد اقتصادی، مصرف انرژی و انتشار گاز CO2 را تحلیل کند.

    نتایج و یافته ها: 

    نتایج حاصل از برآورد مدل با تکنیک پانل دیتا نشان داد که در سطح معناداری 5 درصد، وجود فرضیه u معکوس کوزنتس در کشورهای مورد مطالعه صادق می باشد. زیرا ضریب مربوط به متغیر رشد تولید ناخالص داخلی و مجذور آن به ترتیب علامت مثبت و منفی می باشد. همچنین نتایج نشان داد که مصرف انرژی در بازه زمانی 1995-2015 بر انتشار گاز CO2 تاثیر مثبت و به لحاظ آماری معنادار داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به وجود رابطه علیت یک طرفه بین رشد تولید ناخالص داخلی و انتشار گاز CO2، یعنی رشد اقتصادی در کشورهای مورد مطالعه افزایش انتشار گاز CO2 را به همراه داشته است و هم چنین رابطه u معکوس رشد اقتصادی و میزان انتشار گاز CO2، به این ترتیب که در کشورهای مورد مطالعه ابتدا با افزایش نرخ رشد، مقدار انتشار گاز دی اکسید کربن نیز افزایش می یابد. بعد از یک نرخ رشد معین و با عبور از آن، با رشد اقتصادی بالاتر انتشار گاز CO2 نیز در این کشورها کاهش یافته است، پیشنهاد می گردد با توجه به اهمیت بالای محیط زیست، در کشورهای مورد مطالعه نهادها و سازمان های مرتبط با محیط زیست اقدام به وضع قوانین و مقررات زیست محیطی مناسب کرده و تکنولوژی ها به سمت تکنولوژی های دوست دار محیط زیست پیشرفت کرده و تامین مالی هزینه های مرتبط با تغییر فن آوری به سمت فن آوری دوست دار محیط زیست و نیز پرداخت عوارض و مالیات لازم به منظور بهبود محیط زیست امکان پذیر شود.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، رشد اقتصادی، انتشار گاز CO2، فرضیه u معکوس کوزنتس، پانل دیتا
  • مریم جعفری نجف آبادی، حمید سودانی زاده* صفحات 27-37
    زمینه و هدف

    تلطیف فضای سبز شهری، فراهم نمودن آرامش برای افراد ساکن در شهر و گذران اوقات فراغت در پارک ها از ویژگی پارک های شهری می باشد و از سویی با تمرکز جمعیت شهری، توجه به مسایل بهداشتی، ایمنی و محیط زیستی در پارک های شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی و تعیین دیدگاه مردم نسبت به مسایل بهداشت، ایمنی و محیط زیستی پارک شهر محل سکونت بوده تا نهایتا نتایج برای مدیریت شهری مطلوب تر و ارتقا شاخص های ایمنی، بهداشتی و محیط زیست پارک های شهر یزد مورد استفاده قرار گیرد.

    روش بررسی

    پس از تعیین عوامل موثر بر ایمنی، بهداشت و محیط زیست پارک های شهری از طریق مطالعات کتابخانه ای و فعالیت های پیشین انجام شده، برای دریافت نظرهای شهروندان در مورد وضعیت بهداشت، ایمنی و محیط زیست تعدادی از پارک های مهم شهر یزد (کوهستان، آزادگان، شهرداری، هفت تیر، غدیر، بزرگ شهر) از روش پرسش نامه ای استفاده شد و نتایج نظرات به کمک نرم افزار آماری SPSS تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان مطلوبیت شاخص های محیط زیستی از دیدگاه مردم 2/69 %، میزان مطلوبیت شاخص های بهداشتی 67 % و میزان مطلوبیت شاخص های ایمنی 4/62 % می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت موضوع بهداشت، ایمنی و محیط زیست در مکان ها و فضاهای شهری، تدوین سندی جامع و چارچوبی مشخص در زمینه مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست و نظارت و پایش مستمر این عوامل گامی موثر برای حل مشکلات و مسایل پیش روی مسیولان و برنامه ریزان شهری می باشد و مسیر رسیدن به توسعه پایدار شهری را هموارتر می کند.

    کلیدواژگان: پارکهای شهری یزد، شاخصهای بهداشتی، ایمنی و محیط زیستی، شهروندان
  • سامان یوسفوند*، شاپور سلمانوندی، علی قنبری برزیان صفحات 39-54
    زمینه و هدف

    بیش از یک دهه است که استان های جنوب غربی ایران با پدیده ریزگردها مواجه هستند. دامنه این پدیده چنان گسترش پیدا کرده است که به عنوان شایع ترین عامل آلودگی هوا و محیط زیست در مناطق تبدیل شده است. دولت، جامعه و اقلیم سه بعد اصلی توسعه پایدار هستند که رابطه چندسویه ای با هم دارند. هدف پژوهش حاضر این است که به طور خاص به چالش ها و مسایل ناشی از این پدیده به عنوان مانعی درجهت عدم تحقق پایداری توسعه بپردازد.

    روش بررسی

    این تحقیق با بهره گیری از روش تحقیق کیفی (تحلیل تماتیک) به مطالعه ابعاد اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مسئله ریزگردها پرداخته است. تکنیک های استفاده شده در این پژوهش، مصاحبه های نیمه ساخت یافته و مشاهده بوده است که با 60 نفر از افراد محلی مصاحبه انجام شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد پدیده ریزگردها از یک سو در حوزه زیست محیطی باعث بهم خوردن تعادل زیستی گونه های گیاهی شده است و از سوی دیگر در حوزه زندگی اجتماعی هم آثار مخربی در ابعاد کسب و کارهای محلی، اجتماعی-روانی و مسایل بهداشتی داشته است. پدیده ریزگردها را می توان به عنوان مهم ترین عاملی در نظر گرفت که کیفیت عینی و ذهنی زندگی ساکنین منطقه را پایین آورده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه این تحقیق نشان می دهد که این پدیده چرخه نامطلوبی از مسایل در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی را شکل داده که به نوعی سازه چندمعنایی فقر را بازتولید کرده است. در چنین شرایط نامطلوبی، نارضایتی از وضع موجود، بر هم خوردن تعادل نظام زیستی جامعه را شکل داده است. این نوع تغییر اقلیم به حدی بر سبک و کیفیت زندگی مردم تاثیر گذار بوده است که از یک سو بستر بی اعتمادی به نهادهای مسیول را فراهم آورده و از سوی دیگر پایداری توسعه را در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بشدت تهدید می کند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، ریزگردها، توسعه پایدار، فقر، مخاطرات، استان کرمانشاه
  • ژیان رحیمی، کیومرث محمدی سمانی*، نقی شعبانیان، محمدشفیع رحمانی صفحات 55-68
    زمینه و هدف

    جنگل های بلوط زاگرس شمالی از دیرباز جهت سرشاخه زنی و تعلیف دام مورد استفاده بوده و در نهایت توسط مردم بومی مورد تخریب قرار گرفته است. از این رو در این پژوهش تلاش شد تا تاثیر سرشاخه زنی درختان (گلازنی) بر برخی خصوصیات شیمیایی خاک مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    دو منطقه جنگلی با حداقل فاصله و بیش ترین تشابه شامل منطقه کم تر دست خورده به عنوان منطقه شاهد و توده ی دیگری که هر سه سال یک بار جهت تعلیف دام سرشاخه زنی می شود، انتخاب شدند. در هر توده 10 نمونه ترکیبی خاک از عمق 15-0 سانتی متری و در زیر تاج درختان برداشت شد. درنهایت درصد کربن آلی، نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم و همچنین نسبت C/N خاک این دو منطقه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد به جز نسبت C/N و میزان منیزیم، سایر عناصر در دو منطقه دارای اختلاف معنی دار بودند. میزان کلسیم و اسیدیته در منطقه گلازنی شده نسبت به شاهد بیش تر بود، در حالی که درصد کربن آلی و نیتروژن، پتاسیم، فسفر و هدایت الکتریکی نسبت به منطقه شاهد، کم تر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، حفظ درختان و عدم سرشاخه زنی آن ها در منطقه شاهد، سبب شکل گیری شرایط خاکی مناسب تری در مقایسه با توده گلازنی شده می گردد. با گلازنی توده های بلوط و برداشت شاخ و برگ آن ها از جنگل و عدم برگشت آن ها به خاک جنگلی، ورود مواد آلی به خاک کاهش یافته و این بر روی عناصر غذایی خاک مناطق جنگلی تاثیر منفی گذاشته و در دراز مدت باعث فقر غذایی خاک خواهد شد.

    کلیدواژگان: گلازنی، زاگرس شمالی، عناصر غذایی خاک، توده جنگلی، جنگل کم تردست خورده
  • لیلا زرندی میاندوآب، محمدامین حجازی* صفحات 69-82
    زمینه و هدف

    کشور ایران زیستگاه های متنوعی برای ریزجلبک شورزی Dunaliella در دریاچه ها و تالاب های شور خود دارد. تا کنون مطالعات محدودی در زمینه رفتار فیزیولوژیکی جدایه های بومی ایران از جنس Dunaliella، در شرایط متفاوت محیطی از جمله    شدت نور و غلظت نمک صورت گرفته است،

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل سه عاملی با دو سطح نور (25 و 500 میکرومول فوتون بر متر مربع بر ثانیه)، سه سطح شوری (2، 3 و 4 مولار نمک NaCl)و چهار جدایه (SH1، M1، G28 و CCAP19/18) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. جدایه های مورد آزمایش از بندر شرفخانه دریاچه ارومیه (SH1)، مهارلو (M1) و تالاب گاوخونی (G28) انتخاب شدند. جدایه غیر بومی و استاندارد CCAP19/18 به منظور مقایسه رفتار جدایه های بومی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رفتار فیزیولوژیک ریزجلبک نه تنها به عوامل محیطی، بلکه به ویژگی های ژنتیکی و پتانسیل های متابولیسمی ریزجلبک مذکور مرتبط می باشد. جدایه شرفخانه در نور 25 میکرومول فوتون برمربع بر ثانیه و شوری 3 مولار بیش ترین تعداد سلول در  واحد حجم و محتوی کلروفیل کل در هر سلول را نشان داد. در حالی که بالاترین محتوی کاروتنویید در جدایه مهارلو در محیطی با شوری 3 مولار نمک و تحت نور 25 میکرومول فوتون بر متر مربع بر ثانیه اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با بررسی نتایج می توان پیشنهاد کردکه الف) جدایه ارومیه (SH1) استعداد رشد و تکثیر بالایی داشته و برای تولید زیست توده بالا مناسب است ب) جدایه های دریاچه های ارومیه (SH1) و مهارلو (M1) برای استحصال کلروفیل و کاروتنویید مناسب ترند. ج) استفاده از جدایه مهارلو (M1) در مطالعات فتوسنتزی منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رشد، رنگدانه، شوری، نور
  • سحر اقبالیان، امید بهمنی* صفحات 83-98
    زمینه وهدف

    آب های زیرزمینی از منابع ارزش مند تهیه آب شرب، کشاورزی و صنعت دراکثر مناطق ایران هستند. تغییرات کیفی آب های زیرزمینی می تواند در اثر فعالیت های انسان وتوسعه فعالیت های صنعتی صورت گیرد.  بررسی و مطالعه این منابع به منظور حفظ و اصلاح کیفیت آن ها ضروری است. هدف از این مطالعه پهنه بندی و منطقه ای نمودن خصوصیات نقطه ای پارامتر های مورد بررسی است. در نهایت برای هر یک از متغیرها بهترین روش پهنه بندی و مناطق مجاز و آلوده در مصارف کشاورزی در دشت مشخص گردید و روند تغییرات این متغیرها در طی یک دوره ی 10 ساله ی آماری بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از داده های کیفی آب زیرزمینی دشت همدان- بهار در یک بازه ی زمانی 10 ساله استفاده شد. متغیرهای  شوری، باقی مانده خشک، نسبت جذب سدیم، بی کربنات، PH، مقدار کلر و سدیم، با استفاده از روش های زمین آمار از جمله کریجینگ معمولی(OK)، (با مدل سمی واریوگرام دایره ای، گوسی، نمایی، کروی) و روش های معین نظیر عکس فاصله IDW، تابع شعاعی RBF، تخمین گر عامGPI  و تخمین گر موضعی LPI به وسیله نرم افزار ARCGIS9.3 پهنه بندی گردیدند.

    یافته ها

    پس از تحلیل معیار های آماری بهترین روش پهنه بندی برای متغیر شوری (EC) روش عکس فاصله IDW، باقی مانده خشک (TDS) روش تابع شعاعی (RBF)، بی کربنات (HCO3) روش کریجینگ (OK) (نمایی)، (PH) روش عکس فاصله (IDW)، کلر (CL) تابع شعاعی (RBF)، سدیم (Na) روش کریجینگ (OK) (نمایی) و برای متغیر نسبت جذب سدیم (SAR) روش تابع شعاعی (RBF) در آبخوان اصلی همدان- بهار معرفی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

      با توجه به روش های تعیین شده پهنه بندی تمام معیارها برای سال های84 ، 88 و 93 انجام شد و تغییرات کیفیت آبخوان طی یک دوره ی 10ساله برای هر یک از متغیرها نشان داد که بیش ترین تغییرات در مقدار سدیم بوده که محدوده غیر مجاز آن برای مصارف کشاورزی (Na>3) از سال 84 تا 93 به مقدار 21/3 درصد افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: آبخوان اصلی همدان- بهار، روش های معین، زمین آمار، کیفیت آب زیرزمینی
  • نیما فلاح، طیبه جوهری، محمدرضا طوسی*، محمدحسن پیروی صفحات 98-109
    زمینه و هدف

    فرایندهای کاتالیستی در صنایع نفت و گاز و در زمینه پالایش، خالص سازی و تولید محصولات با ارزش افزوده بیش تر از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند. در این میان احیای کاتالیست های مستعمل و استفاده از آن ها می تواند کمک شایانی در رفع معضلات مربوط به نگهداری این نوع پسماندها در پالایشگاه های کشور  نماید. در این تحقیق احیای کاتالیست های مستعمل کلاوس در واحد بازیافت گوگرد (واحد SRU) و استفاده از آن جهت تهیه کامپوزیت آلومینا/پلی پیرول به عنوان جاذب مناسب جهت حذف سرب از محلول های آبی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    احیای کاتالیست ها به دو روش استفاده از آب داغ و استفاده از محلول سود و سپس حذف کک به روش حرارتی انجام شد. شناسایی و آنالیز کاتالیست های احیا شده بوسیله تکنیک های XRD، XRF و FTIR و BET صورت گرفت. سنتز کامپوزیت آلومینا/پلی پیرول با استفاده از پلیمریزاسیون درجا روی بستر آلومینای احیا شده صورت گرفت و قابلیت آن جهت حذف سرب از محلول آبی درشرایط مختلف اعم از pH محلول، غلظت های مختلف سرب، دما و مقدار جاذب اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که احیای کاتالیست ها موجب حذف ناخالصی ها و کاهش گوگرد به میزان قابل توجهی گردید و تاثیری بر ساختار کاتالیست نداشت. سطح ویژه کاتالیست از m2/g 84 در نمونه مستعمل به m2/g 186 افزایش و مقدار گوگرد از 53/2% به 007/0-005/0% کاهش یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که کامپوزیت ساخته شده توانایی بالایی در حذف یون های سرب از آب دارد. رفتار جذبی براساس هم دمای لانگمویر و سینتیک شبه مرتبه دوم تعیین گردید

    کلیدواژگان: بازیافت کاتالیست مستعمل، آلومینای فعال، پلی پیرول، جاذب کامپوزیتی، سرب
  • رضا تقدیسی نقاب، سهیلا ابراهیمی*، مهدی ذاکری نیا، سید علیرضا موحدی نائینی صفحات 111-118
    زمینه و هدف

    در مطالعات هیدرولوژی، حفاظت و مدیریت آب، اطلاع دقیق از میزان ظرفیت آبی خاک های مختلف و سرعت نفوذ آب به منظور اجرای پروژه های آبیاری و زهکشی و کنترل فرسایش خاک در حوضه آبخیز ضروری است. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر لایه رسی در انتقال حجم آب عبوری در خاک شن لومی است
     

    روش بررسی

    بدین منظور در ستون هایی به ارتفاع 150 سانتی متر و قطر 15 سانتی متر با بافت شن لومی که دارای لایه های رسی در داخل ستون به عمق های 13 و 20 سانتی متر گذاشته شد و تیمارهایی به عنوان شاهد بدون لایه رسی در نظر گرفته شد. حجم های آب مشخص و یکسانی با غلظت های مختلف نمک، به همه ستون ها داده شد و نمونه گیری حجم آب خروجی از ستون ها روزانه انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که لایه رسی به خوبی توانسته حجم آب عبوری از ستون را کاهش دهد و با افزایش ضخامت لایه رسی حجم آب عبوری هم به نسبت، کاهش بیش تر می یابد. نتایج نشان داد با افزایش عمق لایه رسی از شاهد به عمق 20 مقدار آب عبوری اولیه در غلظت 13 میلی اکی والان 16 درصد و در غلظت 20میلی اکی والان 35 درصد کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    عملکرد متفاوت موجود به دلیل وجود لایه رس با ضخامت متفاوت و بوده است. بافت رس به دلیل ریز بودن و تراکم پذیری زیاد می تواند باعث تاخیر در حرکت آب در خاک شود که از این کند شدن انتقال می توان برای جلوگیری از حرکت شیرابه ها و آلودگی ها به اعماق خاک و آلوده کردن آب های زیر زمینی استفاده کرد. به نظر می رسد با تغییر عمق لایه رسی هدایت آب نفوذی به لایه های زیرین بخصوص در مناطق حساس و کاربردی را بتوان کنترل کرد.

    کلیدواژگان: لایه رسی، نفوذ آب، خاک شن لومی
  • غزاله منظمی تهرانی، هستی برقعی پور*، علیرضا نظام پور صفحات 119-132
    زمینه و هدف

    از آن جا که کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار دارد، تامین آب جزء چالش های مهم حال و آینده می باشد. بنابراین تصفیه مناسب فاضلاب که یکی از مهمترین راه حل ها در جهت رفع چالش کمبود آب است ضروری به نظر می رسد. هدف اصلی تحقیق حاضر، بازیابی پساب صنعت روغن نباتی ورامین با رویکرد استحصال صنعتی و کشاورزی است.

    روش بررسی

    در این راستا به منظور تصفیه فاضلاب کارخانه مورد مطالعه، اقدامات لازم جهت طراحی پایلوت آزمایشگاهی IFAS اتخاذ گردید و پساب خروجی جهت بررسی توانایی تصفیه فرآیند پیشنهادی، در زمان ماند های مختلف به پایلوت تزریق و مورد بررسی قرار گرفت. پارامتر های مهم جهت استفاده مجدد در صنعت و همچنین پارامتر های مهم در استاندارد تخلیه به محیط و آبیاری مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشانگر آن است که مواد آلی و مواد مغذی مهمترین سهم را در آلودگی دارند. مشخصات پساب خروجی از پایلوت در تصفیه فاضلاب خام کارخانه، استاندارد مورد نیاز برای هیچ کدام از 4 گروه مصارف صنعتی را دارا نبود، در صورتی که مشخصات پساب خروجی از پایلوت در تصفیه پساب کارخانه، استاندارد مورد نیاز برای گروه های سوم و چهارم را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به هدف این پژوهش و رویکرد مصرف پساب در حیطه صنعتی، کشاورزی و آبیاری می توان بیان نمود که روش IFAS یا تلفیق دو روش IFAS و انعقاد و لخته سازی به علت راندمان مناسب و هزینه کم راهبری و انعطاف بالا در برابر شوک های هیدرولیکی و آلی، گزینه مناسبی برای تصفیه فاضلاب کارخانه روغن نباتی ورامین است.

    کلیدواژگان: پساب، صنعت روغن نباتی، تصفیه فاضلاب، IFAS
  • وحید امینی پارسا*، احمدرضا یاوری، اطهره نژادی صفحات 133-143
    زمینه و هدف

    درک نگرش جوامع محلی به مناطق حفاظت شده به خصوص در مورد مدیریت کاربری زمین برای مدیریت و بقا و دست یابی به توسعه پایدار این مناطق امری ضروری هست. توجه به نگرش های مردم محلی می تواند سبب ارتقا مدیرت مناطق حفاظتی شده و به شناسایی مشکلات و تشخیص راه حل های بالقوه یاری رساند. در این راستا تحقیق حاضر به بررسی نگرش و دیدگاه های مردم ذخیره گاه زیست کره ارسباران نسبت به اثرات اقتصادی- اجتماعی تغییر کاربری زمین پرداخته است.

    روش بررسی

    بدین منظور 367 پرسش نامه با تعداد 24 سوال با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعیین و در سه زون مرکزی، سپر و بینابینی ذخیره گاه از طریق مصاحبه حضوری با مردم تکمیل شد. روایی و پایایی پرسش نامه ارزیابی شد.

    یافته ها:

     بررسی پاسخ ها نشان داد که مردم در تصمیمات خود، مقیاس قابل لمس را در نظر دارند و به همین دلیل اثر اقتصادی اجتماعی تغییر کاربری زمین در سطح منطقه ای و محلی اهمیت بیش تری برایشان دارد.

    بحث و نتیجه گیری:

     اهالی منطقه ضرورت حفظ کاربری ها را درک کرده اما  نشان دادند که اولویتشان توجه به مسایل اقتصادی اجتماعی و وضعیت معیشتی خود بر نحوه حفظ کاربری ها است. مردم در پاسخ هایشان، انتخاب خردگرا را به خوبی نشان دادند و با توجه به نیازهای کنونی و آتی خود، کاربری های مفید برای آینده منطقه را برشمردند. استفاده از نظرات مردم می تواند مدیران را در شناخت نیازهای آنان به عنوان نیروهای محرکه مستقیم تغییر کاربری زمین در منطقه آشنا کرده و به سمت تدوین برنامه های برد-برداز طریق مدیریت کاربری زمین پیش ببرد.

    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی -اجتماعی، تغییرات کاربری زمین، نگرش مردم، مناطق حفاظت شده
  • اسمعیل پودینه، برومند صلاحی*، محمود خسروی، محسن حمیدیان پور صفحات 145-155
    زمینه و هدف

    تغییرپذیری زمانی بادهای محلی سیستان در دوره ی تشدید گرمایش جهانی موضوع پژوهش حاضر است. در دهه های اخیر، گرمایش جهانی سبب بروز تغییرات محسوس در دمای کره ی زمین و عاملی تاثیرگذار بر سایر فراسنج های جوی از جمله سرعت باد شده است. در مطالعه ی فراسنج های جوی، تخمین میزان تاثیرگذاری گرمایش جهانی بر روی این پارامترها از اهمیت زیادی برخوردار است.

    روش بررسی

    تغییرات مقادیر سرعت باد محلی سیستان و فشار تراز دریا در منطقه مورد مطالعه تحت شرایط دو سناریو A2 و B2 خروجی مدل جهانی Hadcm3 ریزگردانی شده و برای سه دوره زمانی 30 ساله تا 2099 میزان تغییرات این دو فراسنج تولید و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که به طور متوسط میزان سرعت باد محاسبه شده توسط سناریوی B2 برای دوره های زمانی 2010- 2039 و 2040-2069 و 2070-2099 میلادی به ترتیب به 67/0، 88/0 و 15/1 متر بر ثانیه نسبت به دوره پایه افزایش خواهد یافت. همچنین تغییرات متوسط سرعت باد تحت شرایط سناریوی A2 که یک سناریوی بدبینانه است به ترتیب 36/1 و 57/1 و 79/1 متر بر ثانیه برای دوره های زمانی 2010- 2039 و 2040-2069 و 2070-2099 میلادی نسبت به دوره پایه افزایش خواهد یافت. همچنین میزان فشار محاسبه شده توسط سناریوی B2 برای دوره های زمانی 2010- 2039 و 2040-2069 و 2070-2099 میلادی به ترتیب به 04/0، 10/0 و 16/0 نسبت به دوره پایه کاهش خواهد یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که کاهش فشار هوا و افزایش سرعت باد در منطقه مورد مطالعه در طی سال به صورت یکنواخت پراکنده نشده است به نحوی که طی فصول زمستان و بهار و تابستان افت فشار روند منظم تری نسبت به فصل پاییز دارد.

    کلیدواژگان: بادهای سیستان، پیش بینی اقلیمی، شبیه سازی اقلیمی، گرمایش جهانی، مدل SDSM
  • محمدنقی عادل*، علی نقی صدیقی چافجیری صفحات 157-167
    زمینه و هدف

    چرای جانوران سم دار رایج ترین بهره وری از زمین در سراسر جهان است و یکی از مهم ترین اختلالات اثر گذار بر ترکیب گونه هاست که با نابودی زیستگاه همراه است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر اجرای طرح سامان دهی خروج دام و جنگل نشینان بر تجدید حیات در جنگل های فومن در استان گیلان بود.

    روش بررسی

    بدین منظور، 200 قطعه نمونه (100 قطعه نمونه در منطقه تحت چرا و 100 قطعه نمونه در منطقه بدون چرا) به روش تصادفی سیستماتیک با ابعاد 100 * 100 متر و به کمک قطعات نمونه دایره ای شکل 100 متر مربعی اندازه گیری شد. در هر قطعه نمونه، تراکم زادآوری و کیفیت و سلامت آن بررسی شد. با استفاده از تکمیل پرسشنامه توسط 100 دامدار، وضعیت جنگل نشینان نیز ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو منطقه از نظر زادآوری اختلاف معنی داری وجود داشت، به طوری که تراکم زادآوری در منطقه ساماندهی شده بیشتر از منطقه ساماندهی نشده بود. کیفیت زادآوری نیز در منطقه ساماندهی شده بهتر بود. این طرح نتوانست نیازهای جنگل نشینان را به طور مناسبی فراهم کند.

    بحث و نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که ساماندهی خروج دام اثرات مثبتی در جنگل های فومن دارد و مدیران منابع طبیعی می توانند این طرح را در سایر جنگل های شمال ایران نیز با حفظ حقوق جنگل نشینان اجرا و مدیریت کنند.

    کلیدواژگان: خروج دام، تجدید حیات طبیعی، جنگل نشین، جنگل های فومن
  • محمدرضا گودرزی*، حامد واقعی، میررحیم موسوی صفحات 169-182
    زمینه و هدف

    اهمیت حفظ محیط زیست سبب شده است تا کشورهای مختلف از منابع تجدیدپذیر و پاک در تولید برق بهره ببرند.
    این امر توسعه ی نیروگاه های برق آبی در نقاط مختلف دنیا را به دنبال داشته است. در ایران هم طرح های برق آبی مختلفی وجود دارد که طرح سد و نیروگاه سیمره یکی از آن ها به شمار می آید. از آنجا که پدیده ی تغییر اقلیم می تواند سبب بروز تغییرات در شرایط هیدرولوژیکی مناطق مختلف و به تبع آن عملکرد طرح های آبی شود، این پژوهش تلاش می کند تا به بررسی اثرات این پدیده بر رفتار جریان ورودی به سد سیمره بپردازد.

    روش بررسی

    شرایط اقلیمی در دوره ی آتی (2040 تا 2069) برای منطقه ی مورد مطالعه با استفاده از مدل HadCM3 تحت سناریوهای A2 و B2 و نیز مدل CanESM2 تحت سناریوهای RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 به روش ریزمقیاس نمایی آماری (مدل SDSM) پیش بینی شده است. همچنین این پژوهش از مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS جهت شبیه سازی جریان رودخانه استفاده می کند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان دهنده ی افزایش دمای منطقه در دوره ی آتی برای سناریوهای مختلف است، به طوری که بیش ترین میزان افزایش دماهای بیشینه و کمینه مربوط به سناریوی RCP8.5 و به ترتیب در حدود 2/1 و 3/1 درجه ی سانتی گراد پیش بینی شده است. همچنین پیش بینی می شود میزان بارش متوسط سالانه ی منطقه کاهش یابد. ارزیابی جریان شبیه سازی شده ی رودخانه نیز نشان می دهد که میزان جریان ورودی به سد سیمره در دوره ی آتی حدود 2/5 تا 4/13 درصد کاهش خواهد داشت.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان دهنده ی اهمیت و ضرورت در نظر گرفتن اثرات تغییر اقلیم در طراحی سازه های آبی مهم، نظیر سد و نیروگاه های برق آبی می باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی، مدل هیدرولوژیکی، سد سیمره
  • شبنم شهوه، مهدی صدیقی*، مجید محمدی صفحات 183-192
    زمینه و هدف

    وجود مقادیر بیش از حد مجاز نیترات و نیتریت در آب می تواند سبب بروز بیماری هایی در انسان و ایجاد مخاطراتی در چرخه رشد حیوانات و گیاهان گردد. هدف از این مقاله ساخت پایلوتی به منظور حذف یون نیترات و نیتریت موجود در آب نمونه ورودی (حاوی غلظت بالای نیترات) از طریق ترکیب روش های بیولوژیکی و فیزیکی می باشد.لازم به ذکر است که امکان صنعتی شدن، ارزان و در دسترس بودن مواد مورد استفاده در این پایلوت از مزیت های این تحقیق محسوب می گردد.

    روش بررسی

    پایلوت به شکل مکعب مستطیل دارای چهار کشو و یک محفظه شیشه ای در انتها طراحی و ساخته شد. کشوهای پایلوت به ترتیب با خاک اره، پساب فاضلاب (تصفیه خانه دانشگاه آزاد اسلامی، علوم تحقیقات تهران)، محلول دست ساز نیترات، خاک بنتونیت، شن و ماسه دو بار شسته شده پر شد. غلظت یون نیترات و نیتریت توسط نوعی اسپکتوفوتومتر به نام دستگاه هچ (HACH/DR5000) اندازه گیری و گزارش گردید.

    یافته ها

    در کارکرد پایلوت به صورت سیستم جاری و با استفاده از سویه برداشتی از پساب فاضلاب (پس از هوادهی)، راندمان حذف نیترات و نیتریت موجود در آب نمونه ورودی به ترتیب، 84/74% و 8/99% در زمان ماند20 دقیقه گزارش گردید. همچنین در کارکرد پایلوت به صورت سیستم جاری و با استفاده از سویه برداشتی از لجن فاضلاب (قبل از هوادهی) و مخمر، راندمان حذف نیترات و نیتریت به ترتیب 63/72% و 33/56% در مدت زمان20 دقیقه گزارش گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    در طول انجام آزمایشات معین گردید که پایلوت ساخته شده علاوه بر حذف نیترات، نیتریت موجود در محیط را نیز حذف می نماید. در کارکرد پایلوت به صورت سیستم جاری و با استفاده از سویه برداشتی از پساب فاضلاب (پس از هوادهی) بیش ترین میزان یون نیترات و نیتریت حذف شد. در همه حالات روند تغییرات  pHصعودی و دما نزولی بود.

    کلیدواژگان: حذف یون نیترات و نیتریت، سویه، خاک اره، بنتونیت، مخمر
  • احمد جعفرنژاد، منصور مومنی، علی مروتی شریف آبادی، محمد کریمی زارچی* صفحات 193-203
    زمینه و هدف

    خوشه های صنعتی، گروهی از بنگاه های اقتصادی و سازمان های مرتبط در یک محدوده خاص هستند که از نظر جغرافیایی به هم نزدیک و در ارتباط با یکدیگر هستند. خوشه های صنعتی، نقش مهمی در توسعه اقتصادی در سطح منطقه ای و ملی دارند. هدف این پژوهش، ارایه یک مدل بومی برای توسعه پایدار خوشه های صنعتی می باشد.  

    روش بررسی

    در این پژوهش، از روش "نظریه داده بنیاد" استفاده شده است. داده های موردنیاز تحقیق، از طریق نمونه گیری نظری و مصاحبه با عاملین توسعه خوشه (CDA) گردآوری شده است. ضمنا، تعداد نمونه تحقیق، 18 نفر بوده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق، یک مدل بومی برای توسعه پایدار خوشه های صنعتی می باشد. پس از جمع آوری داده های تحقیق، 3 مرحله کدگذاری شامل کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی انجام گرفته است. مدل ارایه شده، دارای 7 بعد اصلی و 25 بعد فرعی می باشد که روابط ان ها در مدل براساس روابط علی و معلولی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که توسعه پایدار خوشه های صنعتی باید به صورت پیوسته و همه جانبه انجام گیرد و در فرآیند توسعه، علاوه بر عوامل اقتصادی، باید به عوامل زیست محیطی و اجتماعی نیز توجه شود. مدل ارایه شده، دارای رویکردی همه جانبه و چند بعدی به توسعه خوشه های صنعتی است و می تواند توسط عاملین توسعه به منظور تحقق توسعه پایدار به کار گرفته شود. در تدوین مدل حاضر، فضای کسب وکار و شرایط توسعه خوشه های صنعتی در ایران درنظرگرفته شده است.

    کلیدواژگان: صنایع کوچک و متوسط، خوشه صنعتی، توسعه پایدار، نظریه داده بنیاد
  • سعید گیتی پور، فاطمه اکبرپور سراسکانرود، سعید فیروزبخت* صفحات 205-215
    زمینه و هدف

    کاتالیست ها در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی ها و صنعت نفت کاربرد فراوان دارد. این کاتالیست ها با گذشت زمان و پس از مصرف،  قابلیت احیاء  و استفاده مجدد را دارا هستند. در صورتی که احیاء و استفاده مجدد از آن امکان پذیر و اقتصادی نباشد، کاتالیست مستعمل به عنوان پسماند مطرح شده و بازیابی آن ضمن کاهش تولید پسماند از آلودگی محیط زیست جلوگیری می کند. در این مطالعه، ضمن ارزیابی اثر پارامترهای موثر بر واکنش فروشویی نیکل از کاتالیست مستعمل NiO-Al2O3 مورد استفاده در پتروشیمی رازی، سینتیک واکنش نیز بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه اثر مثبت هر سه پارامتر زمان واکنش، دما و غلظت اسید نیتریک بر میزان استخراج نیکل از کاتالیست مستعمل مشاهده شد و مطالعه سنتیک، واکنش شیمیایی سطح ذرات را به عنوان عامل اصلی کنترل سرعت واکنش تعیین کرد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از XRD کاتالیست مستعمل میزان اکسید آلومینیوم را 43% و اکسید نیکل را 5/12%  نشان داد و عدم واکنش اکسیدآلومینیوم با اسید نیتریک را نیز ثابت نمود. 

    بحث و نتیجه گیری

    اثر پارامترهای موثر بر فروشویی نیکل نظیر زمان واکنش (360- 60 دقیقه)، دما (°C 85°C,  35) و غلظت اسید نیتریک (30%، 20%، 10%) تعیین گردید. نتایج حاصل از استخراج نیکل نشان داد که حداکثر میزان استخراج نیکل تحت شرایط دمایی 360 دقیقه، غلظت اسید نیتریک 30% و دمای  °C85 اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: کاتالیست مستعمل، نیکل، استخراج، فروشویی، سینتیک
  • محمدرئوف حیدری فر، مهناز حسینی سیاه گلی*، اسماعیل سلیمانی راد صفحات 217-228
    زمینه و هدف

    امروزه با تمام پیشرفت هایی که در علم صورت گرفته است باز بلاهایی مانند زلزله یا قابل پیش بینی نیستند، یا مانند بلاهای دیگر طبیعی تقریبا غیرقابل اجتناب هستند. شهر کرمانشاه نیز با توجه به موقعیت خود همواره ممکن است با خطراتی مانند سیل، زلزله و سایر بلاهای طبیعی مواجه شود.

    روش بررسی

    مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و هدف آن بررسی میزان تاب آوری کرمانشاه از طریق نرم افزار PROMETHEE visual است، تا اولویت بندی معیار های موثر در تاب آوری شهری مشخص شود، به طوری که از مولفه های مولفه نهادی- مدیریتی، زیر ساختاری، کالبدی مدیریتی، اجتماعی و اقتصادی در قالب پرسش نامه بررسی شده است.
    یافته ها: نتایج نشان داد؛ بر اساس نظرسنجی و مصاحبه با 42 کارشناس خبره به تعیین توابع برتری و وزن دهی به شاخص ها و درنهایت رتبه بندی آن ها با استفاده از مدل vp صورت گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به رتبه بندی مولفه ها، منطقه 6  با 8333/0  ph+. بالاترین وزن را به خود اختصاص داده است و منطقه 1 و 2 با وزن2333/0 ph+  کم ترین امتیاز اولویت بندی معیارهای موثر تاب آوری  شهر کرمانشاه را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، Promethee، مدل VP، استان کرمانشاه
  • مصطفی ادیب نژاد*، سلیمان محمدی لیمائی صفحات 229-239
    زمینه و هدف
    هدف مطالعه حاضر تعیین سن بهره برداری بهینه اقتصادی گونه کاج تدا (Pinus taeda) در استان گیلان می باشد. کاج تدا یکی از گونه های سریع الرشد است که رشد موفقیت آمیزی در جنگلکاری های استان گیلان داشته است.
    روش بررسی
    برای این منظور داده های رویش و قیمت چوب سرپا کاج تدا مورد استفاده قرار گرفت. از آنالیز رگرسیونی برای تعیین بهترین مدل رویش کاج تدا استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بهترین رابطه بین رویش حجم در هکتار و سن یک مدل رویش چند جمله ای درجه سوم است. معادله قیمت چوب سرپای کاج تدا با استفاده از مدل خود کاهشی بدست آمد. به علت عدم معنی داری این رابطه در سطح 05/0، از متوسط قیمت چوب سرپا در سال های مختلف استفاده شد. با توجه به قیمت، رویش سالیانه و نرخ سود بانکی، سن بهینه کاج تدا با توجه به معیارهای فنی و اقتصادی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سن بهره برداری بهینه اقتصادی کاج تدا به ازای نرخ های مختلف سود بانکی تغییر می کند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بهترین رابطه بین رویش حجم در هکتار و سن یک مدل رویش چند جمله ای درجه سوم است. معادله قیمت چوب سرپای کاج تدا با استفاده از مدل خود کاهشی بدست آمد. به علت عدم معنی داری این رابطه در سطح 05/0، از متوسط قیمت چوب سرپا در سال های مختلف استفاده شد. با توجه به قیمت، رویش سالیانه و نرخ سود بانکی، سن بهینه کاج تدا با توجه به معیارهای فنی و اقتصادی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سن بهره برداری بهینه اقتصادی کاج تدا به ازای نرخ های مختلف سود بانکی تغییر می کند.
    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، تولید کل، سن بهره برداری، گیلان
  • محسن باهوش، اسلام کاشی، سهیلا شکرالله زاده* صفحات 241-252
    زمینه و هدف

     انرژی و آب دو عامل از مهم‌ترین عوامل چالش‌برانگیز هستند که بشر در هزاره سوم با آن‌ها مواجه است. در این میان روش‌های مختلفی برای نمک‌زدایی آب به‌کاربرده شده که ضمانت اجرایی و صنعتی شدن این روش‌ها، بهینه بودن آن‌ها ازلحاظ مصرف‌انرژی و داشتن بازده مناسب است. یکی از این روش‌ها، استفاده از فرآیند اسمزی است که خود به دو بخش اسمز معکوس و اسمز مستقیم تقسیم می‌شود. در حال حاضر، فرآیند اسمز معکوس به صورت وسیع در مقیاس صنعتی به‌کاربرده می شود. فرآیند اسمز مستقیم طی‌دهه‌اخیر موردتوجه قرارگرفته و در راه تجاری شدن با چالش‌های جدی مواجه است. ازجمله عوامل تاثیرگذار در فرآیند اسمز مستقیم می‌توان به: خواص محلول خوراک و محلول کشنده (اسمزی)، پلاریزاسیون غلظتی، جهت غشا، گزینش‌پذیری و توانایی غشا در عدم عبور حل‌شونده‌های موجود در محلول‌های دو طرف غشا، ایجاد اختلاف فشار اسمزی بالا و قابلیت بازیابی آسان محلول کشنده، اشاره کرد.

    روش بررسی

     در این مقاله پدیده پلاریزاسیون غلظتی، مدل های ریاضی حاکم بر آن و روش‌های کاهش آن به‌صورت مروری مورد‌مطالعه قرارگرفته است.

    یافته‌ها: 

    راهکارهای مهمی برای کاهش پلاریزاسیون غلظتی، تغییر ساختار غشاء و بهینه سازی شرایط فرایندی و محلول کشنده توسط پژوهش‌گران موردبررسی قرارگرفته‌اند.

    نتیجه‌گیری: 

    با این‌که پلاریزاسیون غلظتی تاثیر مهمی بر کاهش شار آب عبوری از غشا دارد، به‌طوری‌که پلاریزاسیون غلظتی داخلی می‌تواند شار آب را تا حدود 80% شار آب عبوری اولیه کاهش دهد، ولی می‌توان با اتخاذ شرایط عملیاتی مناسب و بهینه‌سازی ساختار‌غشا آثار منفی آن ‌را کاهش داد.

    کلیدواژگان: نمک زدایی، غشا، اسمز مستقیم، پلاریزاسیون غلظتی داخلی، پلاریزاسیون غلظتی خارجی
  • شهرام بیک پور*، زهرا ارغوان صفحات 253-264
    زمینه و هدف

    آرسنیک به صورت طبیعی در خاک و آب یافت می شود و نیز در نگهدارنده های چوب، علف کش ها و سایر ترکیبات کشاورزی استفاده می شود. همچنین ممکن است در محیط، از معادن یا صنایع تصفیه ای آزاد شود، این ماده حداکثر خطر ایجاد سرطان را دارد. هدف از این تحقیق، ارزیابی خصوصیات هیدروژیوشیمیایی سیستم آب زیرزمینی محدوده مطالعاتی مراغه شامل کاتیون ها، آنیون ها، کل مواد جامد محلول، هدایت الکتریکی، pH و فلزات سنگین (آرسنیک، آهن و منگنز) و بررسی روابط آماری بین پارامترهای یادشده و منابع احتمالی آلودگی است.

    روش بررسی

    به منظور اجرای برنامه پایش منابع آب زیرزمینی و بررسی فرایندهای کنترل کننده و تعیین منشا کاتیون ها و آنیون های آب زیرزمینی این آبخوان از 34 حلقه چاه در تیرماه 1393 و اردیبهشت ماه 1394 نمونه برداری شد و به آزمایشگاه مرکز پژوهش های کاربردی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور (البرز) ارسال شد. درنهایت تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار82 SPSS و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی چند متغیره انجام یافت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد که فرایندهای انحلال کانی، افزایش تبخیر از آبخوان، نفوذ آب شور در دشت عجب شیر، آب برگشتی کشاورزی، وضعیت زمین شناسی منطقه و تاثیر پساب های صنعتی از عوامل کنترل کننده ترکیب شیمیایی آب سطحی و زیرزمینی در محدوده مطالعاتی می باشند.

     بحث و نتیجه گیری:

    غلظت آرسنیک در استاندارد سازمان بهداشت جهانی 10 میکروگرم در لیتر بیان شده درصورتی که بیشینه غلظت آرسنیک در محدوده مطالعاتی5/308 میکروگرم بر لیتر و میانگین غلظت آن 44 میکروگرم بر لیتر هست. با توجه به نتایج حاصل می توان گفت منشاهای احتمالی آرسنیک می تواند پساب صنایع واقع در شهرک های صنعتی مراغه و بناب، فعالیت های کشاورزی (استفاده از سموم و حشره کش ها) و عوامل زمین شناسی (وجود سازند شمشک)، سنگ ها و رسوبات حاصل از فرسایش این سنگ ها و معادن زغال سنگ (خرما زرد) باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی آب زیرزمینی، آرسنیک، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی
  • محمدرضا رضایی، شهلا پایمزد*، ایاد اعظمی صفحات 265-276
    زمینه و هدف

    بارزترین اثر سدها، تغییر رژیم هیدرولوژیکی مناطق مجاور خود است که از جمله این تغییرات می توان به تغییر در سطح اساس آبخوان های مجاور اشاره نمود. در این تحقیق سد کرخه و تاثیر آن بر نوسانات سطح آب زیرزمینی دشت عباس مورد بررسی قرار گرفت است.

    روش بررسی

    در این تحقیق از آمار ایستگاه های مجاور منطقه و 192 چاه بهره برداری و 24 چاه پیزومتری استفاده شد. مدل سازی عددی آب های زیرزمینی به وسیله نرم افزار GMS در آبخوان دشت عباس در جنوب استان ایلام در سال آبی 90-89 انجام یافته است. این مدل در دو حالت ماندگار (سه ماه) و غیر ماندگار (12 ماه) برای یک و نیم سال واسنجی و سپس برای یک سال آبی صحت سنجی گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از واسنجی، حاکی از شبیه سازی مطلوب آبخوان دشت عباس و اختلاف اندک مقادیر مشاهده ای و محاسباتی تراز سطح ایستابی است. همچنین، نتایج بیلان آبی نشان داد که سطح آب زیرزمینی در سال های قبل از ورود آب سد کرخه 03/7- و بعد از تکمیل کانال های آبرسانی بیلان دشت مثبت و مقدار آن به 50/26 میلیون متر مکعب در سال آبی 90-89 افزایش یافته است. لذا سد کرخه اثر مثبتی بر بیلان آب زیرزمینی دشت دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    از بررسی بیلان آب زیرزمینی دشت عباس چنین نتیجه گیری می شود که مدل کالیبره شده در حالت پایدار و ناپایدار با دقت زیادی توانسته است، سطح ایستابی چاه های پیزومتری را شبیه سازی کند. هیدروگراف چاه های پیزومتری دشت عباس نشان داد که سطح ایستابی دشت عباس رو به افزایش است. نتایج  مدل سازی بیلان آب زیر زمینی نشان داد که تغییرات ذخیره ناشی از بیلان آبی دشت عباس مثبت است و سیر صعودی هیدروگراف دشت، افزایش سطح ایستابی و بحران مناطق تبخیری بوجود آمده را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: دشت عباس، GMS، آب زیرزمینی، مدل عددی
  • ثنا رسولی، مرتضی کاشفی الاصل*، رضا مرندی، مژگان امتیازجو، مژگان زعیم دار صفحات 277-286
    زمینه و هدف
    گسترش آلودگی های نفتی خاک در عصر حاضر به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی در مناطق صنعتی اثرات نامطلوبی بر انسان و محیط زیست داشته است. در این مطالعه به شناسایی باکتری های بومی که از خاک های آلوده به ترکیبات نفتی پرداخته شده است، تا در جهت کاهش ترکیبات آلاینده هیدروکربنی به کار گرفته شوند .
    روش بررسی
    ابتدا به منظور شناسایی و جداسازی باکتری های بومی منطقه، نمونه برداری از خاک های آلوده به ترکیبات نفتی در شش ایستگاه واقع در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر انجام یافت. رشد باکتری ها در محیط مایع نوترینت براث انجام یافت. جهت کشت باکتری و دستیابی به تک کلونی در محیط جامد، از محیط کشت نوترینت آگار استفاده شد. استخراج DNA جهت شناخت گونه های باکتری به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) انجام یافت. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک جهت برآورد شرایط منطقه طبق روش استاندارد اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایش جداسازی و رشد باکتری و خالص سازی و در نهایت  واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) و توالی یابی مبین حضور دو گونه باکتری در شش ایستگاه متفاوت با درصد شباهت بیش از 95 % طبق رتبه بندی جهانی می باشد. طبق نتایج حاصله  درصد حذفTPH  درخاک توسط باکتری های  Peseudomons aeruginosa  و Bacillus nakamurai به ترتیب50/33% و 05/33 % بود.
    بحث و نتیجه گیری
    باتوجه به توانایی این گونه ها در حذف TPH می توان آنها را به عنوان  گونه های مناسب  بومی برای این منطقه، در حذف خاک  های آلوده پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه زیستی، Bacillus nakamurai، Peseudomons aeruginosa، هیدروکربن های نفتی
  • مهسا عیوض صحرا، سامان ضیایی *، محمود احمدپور برازجانی، علیرضا سرگزی صفحات 287-299
    زمینه و هدف

    رشد اقتصادی هدف اصلی بسیاری از سیاست‏های اقتصادی دولت‌هاست. بااین‌حال، رشد اقتصادی سریع معمولا باعث ایجاد زیآن های جدی به محیط‌زیست (به دلیل استفاده فزاینده از منابع طبیعی) می‌شود. از این رو، یک تضاد بالقوه بین سیاست‏های  رشد اقتصادی و وضعیت محیط‌زیست وجود دارد، بنابراین به تدریج موضوع تعارض میان رشد اقتصادی و کیفیت محیط‌زیست به یکی از موضوعات مورد بحث در حوزه اقتصاد محیط‌زیست تبدیل شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده‏ها (DEA) کارایی محیط‏زیست برای کشورهای اسلامی در حال توسعه (D8) طی دوره 2014-1980 محاسبه شد. آنگاه، با استفاده از روش داده‌های تابلویی به بررسی ارتباط بین کارایی محیط زیست و درآمد سرانه پرداخته شد. اطلاعات مربوط به این کشورها از سایت‌های مختلف اقتصادی مانند (Data world bank, Economy watch and...) جمع‌آوری گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می‏دهد میانگین کارایی محیط‌زیست کشورهای D8 با نرخ 02/1 افزایش یافته است. این افزایش کارایی ناشی از افزایش کارایی تکنولوژی با نرخ 021/1 و نرخ 998/0 در کارایی فنی می‏باشد. کارایی فنی هم به خاطر افزایش در کارایی مدیریت (1) و کارایی مقیاس (998/0) است.
     

    بحث و نتیجه گیری

    رشد کارایی محیط زیست در ایران 016/1 است که بعد از مالزی(053/1)، اندونزی(042/1)، نیجریه(036/1) و ترکیه(025/1) در درجه پنجم قرار دارد. براساس نتایج بدست آمده رابطه مستقیمی بین درآمد سرانه و آلودگی زیست‏محیطی وجود دارد در نتیجه قانون کوزنتس در این کشورها برقرار نیست.

    کلیدواژگان: کارایی محیط زیست، تحلیل پوششی داده، شاخص مالم کوئیست، کشورهای اسلامی، داده های تابلویی
  • عیسی سلگی *، مهدی شاهوردی نیک، مهدی رمضانی صفحات 317-333
    زمینه و هدف

    به دلیل کمبود آب شیرین برای آبیاری، فاضلاب به عنوان یک مکمل مهم و منبع آب جایگزین در دهه های اخیر در آبیاری زمین های کشاورزی های استفاده شده است. آبیاری مزارع با فاضلاب سبب آلودگی فلزات سنگین در خاک، محصولات کشاورزی و آب های زیرزمینی می شود، در نتیجه تهدیدی برای سلامت انسان و امنیت غذایی است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر آبیاری با فاضلاب تصفیه نشده شهری بر تجمع سرب، کادمیوم مس و روی در خاک سطحی و زیرسطحی و ویژگی های خاک سطحی بود.

    روش بررسی

     در تحقیق حاضر به منظور برداشت نمونه های خاک سطحی (0-20 سانتی متر) و زیر سطحی (20-40 سانتی متر) از اراضی کشاورزی جنوب شهر بروجرد، 13 مزرعه آبیاری شده با فاضلاب تصفیه نشده شهری و 7 مزرعه آبیاری شده با آب چاه که بافت خاک مشابهی داشتند انتخاب شدند. نمونه های خاک برای اندازه گیری سرب، کادمیوم، مس ، روی،pH ، EC و مواد آلی خاک طبق روش های استاندارد آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین غلظت همه فلزات سنگین در خاک سطحی (بجز مس)  و زیرسطحی آبیاری شده با فاضلاب تصفیه نشده شهری در مقایسه با خاک آبیاری شده با آب چاه بیشتر بود. روند تغییرات عمقی فلزات در خاک آبیاری شده به این شکل بود: 1-با فاضلاب شهری: سرب و مس خاک زیرسطحی>خاک سطحی ؛ کادمیوم و روی خاک سطحی>خاک زیرسطحی و 2-با آب چاه: سرب و مس خاک سطحی>خاک زیرسطحی ؛ کادمیوم و روی خاک زیرسطحی > خاک سطحی.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد بافت سبک خاک سبب انتقال این فلزات به لایه های پایین خاک شده است. به طور کلی، غلظت سرب، مس و روی پایین تر از استاندار FAO/WHO و کادمیوم بالاتر از آن بود. بنابراین، به منظور حصول اطمینان از ایمنی غذایی و استفاده از فاضلاب برای آبیاری، نظارت مستمر و کنترل آلودگی مورد نیاز است. در ضمن چنانچه تصفیه فاضلاب به طور مناسب انجام شود، تجمع فلزات سنگین در خاک و محصولات کشاورزی کمتر اتفاق خواهد افتاد.

    کلیدواژگان: آبیاری با فاضلاب، فلزات سنگین، خاک، تغییرات عمقی
  • محمود سینایی *، اشرفعلی حسینی، سمانه دلیر بوستانسرایی صفحات 335-347
    زمینه و هدف

    تالاب بین‌المللی گواتر و خور یاهو به خاطر ویژگی‌های پوشش گیاهی نظیر وجود جنگل‌های مانگرو و وضعیت آن جزو مهم‌ترین تالاب‌ها برای تعداد زیادی از پرندگان مهاجر، عبوری و تولیدمثل کننده و آبزیان است. مطالعه حاضر با هدف ارزش‌گذاری اقتصادی ارزش‌های غیر مصرفی منابع زیست‌محیطی تالاب بین‌المللی خلیج گواتر و خور یاهو و حساس سازی منطقه‌ای و ملی نسبت به خدمات مناطق موردمطالعه به‌عنوان دارایی زیست‌محیطی و ارتقای جایگاه آن در سیاست‌گذاری توسعه‌ای انجام یافته است.

    روش بررسی

     در این مطالعه ارزش‌های غیر استفاده‌ای (ارزش حفاظتی، میراثی و وجودی) تالاب و عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد جامعه برای حفاظت از آن با استفاده از روش ارزش‌گذاری مشروط و پرسشنامه انتخاب دوگانه در سال 1395 موردبررسی قرار گرفت. ارزش زیستی، ارزش فرهنگی، ارزش میزان علاقه‌مندی به شکار، ارزش کل منطقه ازنظر سه کارکرد حیات‌وحش تفرج و گردشگری و بهبود شرایط آب و هوایی، کل تمایل به پرداخت برای زیستگاه حیات‌وحش، کل تمایل به پرداخت برای بازدید چشم‌اندازها، ارزش وجودی، ارزش حفاظتی توسط دولت، ارزش ذاتی، ارزش اثرات مثبت تالاب بر کشاورزی منطقه و تمایل به پرداخت جهت کنترل آلودگی هوا  از اجزا ارزش‌های غیر مصرفی هستند که در این تحقیق موردبررسی قرارگرفته است. به روش نمونه‌گیری تصادفی، تعداد 315 پرسشنامه از ساکنان منطقه  جمع‌آوری شد.

    یافته ها

    میانگین تمایل به پرداخت برای حفاظت از تالاب بین‌المللی گواتر و خور یاهو  48965ریال برآورد شده است. نتایج این بررسی نشان می‌دهد که مجموع ارزش اقتصادی کارکردهای غیر مصرفی تالاب بین‌المللی خلیج گواتر و خورباهو معادل 5/78285220701 ریال هست.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می‌دهد که تالاب بین‌المللی گواتر و خور یاهو ارزش حفاظتی قابل‌توجهی دارد که این ارزش برای سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان، توجیهی را فراهم می‌کند تا از کیفیت تالاب حمایت نمایند و از کم جلوه دادن منابع تالاب جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی زیست محیطی، تالاب، گواتر و خور یاهو، هزینه
  • الهام اسماعیلی علویجه*، سعید کریمی، فاطمه سادات علوی پور صفحات 349-361
    زمینه و هدف

    به طور کلی در دهه‌های اخیر خسارت‌های ناشی از جاری شدن سیل در نتیجه شهرنشینی در حاشیه رودخانه‌ها همواره متوجه ساکنان این مناطق بوده است. هدف این پژوهش تعیین میزان آسیب‌پذیر بودن مناطق شهری نسبت به خطر سیل جهت کاهش خسارات جانی و مالی می‌باشد.

    روش بررسی

    بدین منظور از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (AHP فازی) چانگ به دلیل بزرگ تر بودن درجه احتمال جهت وزن‌دهی به معیارهای شیب، خاک، فاصله از رود، زمین شناسی، ارتفاع، کاربری اراضی و جمعیت استفاده گردید. پس از وزن‌دهی، معیارهای آسیب‌پذیری در محیط ARCGIS فازی‌سازی گردیدند و در نهایت از عمل گرهای فازی جهت روی‌هم گذاری لایه‌ها استفاده شد.

    یافته‌ها

    برای تعدیل نقشه‌های به دست آمده از عمل گرهای ضرب جبری و جمع جبری، از عمل گرهای گاما 9/0، گاما 7/0 و گاما 5/0 استفاده شد که نقشه حاصل از عمل گر گاما 7/0 به دلیل دست یابی به نتیجه مناسب‌تر به عنوان نقشه ‌نهایی آسیب‌پذیری انتخاب گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نقشه نهایی و این که درصد تراکم جمعیت در شمال شرقی منطقه، نزدیک رودخانه‌کن از 07/1 درصد بیش تر است. احتمال آسیب‌پذیری در آن منطقه بالا پیش‌بینی می‌گردد. هم چنین ممکن است ساخت و سازهای غیر مجاز در حریم رود خانه‌های‌کن و وردآورد باعث تجمع آب و رهاسازی یک‌باره آن در منطقه شود و اگر روند ساخت و سازهای غیر مجاز و افزایش جمعیت در منطقه ادامه یابد می‌توان نتیجه گرفت احتمال آسیب‌پذیری در برابر سیل در منطقه 22 تهران می‌تواند زیاد باشد.

    کلیدواژگان: سیل، آسیب پذیری، منطق فازی، منطقه 22 تهران
  • محمد محمدقلیان، حسین مدی * صفحات 363-379
    زمینه و هدف

    پتانسیل گردشگری در جزایر جنوبی ایران، کیش و قشم و اخیرا هندورابی، باعث افزایش مجبوبیت در بین گردشگران و توجه بیشتر سرمایه گذاران شده است. جزایر مرجانی ایران، به استثنای کیش و قشم، توسعه کافی نیاقته اند و با این حال با دو مشکل تغییرات اقلیمی و میل به حضور گردشگران مواجه هستند. فقدان برنامه ریزی مناسب، مدیریت ناکارآمد و عدم آگاهی کافی از اکوسیستم مناطق ساحلی، به این میراث طبیعی جهانی به شدت آسیب رسانده است. این مطالعه با هدف تعیین مولفه های موثر بر حس مکان در توسعه طبیعت گردی ساحلی جزایر جنوبی ایران، نمونه موردی: جزیره هندورابی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مقاله از طریق یک پژوهش کیفی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی، به بررسی مولفه های موثر بر حس مکان گردشگران (عینی- ذهنی) متشکل از سه مولفه کالبدی، ادراکی و عملکردی بر توسعه اکوتوریسم در جزیره هندورابی پرداخته است. جامعه آماری شامل 150 نفر از گردشگران جزیره کیش است که علاقمند سفر به جزیره هندورابی بوده اند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار SPSS و با استفاده آزمون های آماری تک نمونه ای T و آزمون فریدمن تحلیل شده است.

    یافته ها

    با استفاده از روش تحلیل عاملی و شاخص های برازش مدل از طریق نرم افزارAMOS ، مولفه دسترسی به تسهیلات و خدمات با ضریب 759/0، کیفیت زیست محیطی با ضریب 659/0 و ملاحظات اقلیمی با ضریب 693/0 که هر سه جزء شاخص های عینی محسوب می شود، بیشترین بار عاملی را داراست و همچنین طبق مدل تحلیلی بیشترین واریانس تبیین شده را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عوامل عینی نسبت به عوامل ذهنی از تاثیرگذاری بیشتری در توسعه اکوتوریسم ساحلی جزیره هندورابی برخوردار است. در نهایت براساس نتایج حاصل از آزمون t تک نمونه ای، در تمامی مولفه های حس مکان گردشگران معناداری متناظر با آزمون T در همه مولفه ها معنادار بوده است. در نتیجه می توان گفت رضایت مندی گردشگران از مجموعه اقامتی هندورابی به طرز معناداری بالاتر از متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: طبیعت گردی، حس مکان، عوامل کالبدی، عوامل ادراکی، عوامل عملکردی، هندورابی
  • مهسا صفری پور *، داریوش ناصری صفحات 381-393
    زمینه و هدف

    مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع در سال های گذشته می تواند در برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع و کنترل و مهار تغییرات غیر اصولی در آینده گام مهمی باشد و  از آنجا که این تغییرات در سطوح وسیع و گسترده اتفاق می افتد، تکنولوژی سنجش از دور می تواند ابزاری ضروری و ارزش مند جهت پایش تغییرات باشد. هدف از تحقیق حاضر، پایش تغییرات پوشش اراضی در حوضه آبخیز خوجین خلخال در جنوب استان اردبیل با تکنیک سنجش از دور می باشد.

    روش بررسی

    ابتدا تصاویر ماهواره لندست مربوط به تیر ماه سال های 1365، 1380 و 1395 تهیه و پس از تصحیح هندسی و ارتفاعی، طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده یا خوارزمیک حداکثر احتمال انجام پذیرفت. به منظور افزایش دقت طبقه بندی تصاویر نیز از  شاخص NDVI، لایه مدل رقومی ارتفاعی و لایه شیب استفاده شد و دقت طبقه بندی نیز با شاخص کاپا و صحت کلی بررسی گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج در دوره اول (1380-1365) 36/22 درصد، در دوره دوم (1395-1380) 73/20 و در دوره آخر یعنی (1395-1365) 08/28 درصد از منطقه دچار تغییر کاربری شده است که در هر سه دوره، تبدیل کاربری مرتع به زراعت دیم  بیش ترین تغییرات را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده این امر است که علی رغم بالا بودن قدرت تصاویر لندست در تهیه نقشه کاربری اراضی، می توان با استفاده از شاخص ها و لایه های جانبی نظیر NDVI، ارتفاع و درصد شیب، قدرت تفکیک کاربری ها از یکدیگر را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: حوضه آبخیز خوجین، تصاویر ماهواره ای، تغییرات پوشش اراضی، سنجش از دور
|
  • Vahidreza Ouhadi *, Zeinab Aghaei, Kambiz Behnia Pages 1-12
    Background and Objective

    The compacted clay liners (CCLs) due to their low permeability and suitable capability for contaminant retention are widely used in engineering waste disposal sites. Generally, the change in properties of soil pore fluid has a very distinguished impact on the behaviour of clayey soils. In spite of several researches, which have been performed on the process of clay and organic contaminant interaction, there are few researches on the influence of dielectric constant of organic contaminant and initial hydration of bentonite on the geotechnical and geo-environmental properties of organic contaminated bentonite. Such a process is very common in many industrial and waste disposal projects.

    Methods

    This research was performed on sodium-bentonite soil samples which were exposed to two different organic materials (Ethanol and Acetic Acid) which have different dielectric constant. Furthermore, two different pre-hydration and post-hydration conditions were studied in this research. After achieving equilibrium condition, the influence of initial hydration and change on the dielectric constant of pore fluid upon interaction of organic material and bentonite was investigated. The investigation focuses attention on the plasticity properties of bentonite by the use of Atterberg limit tests.

    Findings

    The achieved results indicate that in Casagrande's plasticity chart, two pre-hydrated sodium-bentonite soil samples which were exposed further to ethanol and acetic acid are classified as CH and shifted from CH to MH, respectively.

     Discussion and Conclusion:

    The change on the dielectric constant of pore fluid and different hydration conditions cause a change on the thickness of the double layer of clay fraction of the soil. This causes a noticeable change on the structure and behaviour of clay fraction of the soil sample. This variation on bentonite behaviour has been discussed based on the current available theory of double layer. Furthermore, the theoretical limitation for interpretation of results has been addressed.

    Keywords: Sodium-Bentonite, Organic Contaminant, Initial Hydration, Di-Electric Constant
  • Mohammadreza Nahidi Amirkhiz *, Farzad Rahimzadeh, Siamak Shokouhifard Pages 13-26
    Background and Objective

    Energy carriers are one of the most important factors in production and accessing to energy resources can smooth countries economic growth and development process. Also, countries inclination in order to achieving higher economic growth has accompanied with higher using of energy carriers and has led to emission of Greenhouse gas. This leads to create environmental problems threatening human life. Therefore, studying the relation among economic growth, energy using and Greenhouse gas emissions is of particular importance.

    Method

    Accordingly, the aim of this study is to analysis the interaction among economic growth, energy using and CO2 gas using data from 16 selected countries of the OIC.

    Findings

    The results from estimated model with data panel technique showed that in significant level of 5%, existence the Kuznets inverted U hypothesis is valid in the under-studied countries. Since, the coefficient related to GDP growth variable and its square has positive and negative sign, respectively. Furthermore, the results showed that energy using has statistically positive impact on CO2 gas emission in time period 1995-2015.

    Discussion and Conclusion

    Given the existence of a one-way causality relationship between GDP growth and CO2 emissions, the economic growth in the studied countries has led to an increase in CO2 emissions and as well as the U reverse relation of economic growth and CO2 emissions, so that in the studied countries, by increasing the growth rate, the amount of carbon dioxide emissions will increase as well. After a certain growth rate and passing through it, with higher economic growth CO2 emissions have also declined in these countries, It is recommended that, in view of the high importance of the environment, the environmental authorities and environmental organizations have adopted appropriate environmental laws and regulations, and technologies have progressed towards eco-friendly technologies and cost financing related to changing technology to environmentally friendly technology, as well as paying taxes which taxes to improve the environment.

    Keywords: Energy using, Economic growth, CO2 gas emission, Kuznets inverted U hypothesis, Panel data
  • Maryam Jafari Najafabadi, Hamid Sodaiezadeh * Pages 27-37
    Background and Objective

    Strengthening urban green space, providing tranquility for people living in the city and spending leisure time in parks is a feature of urban parks, and on the other hand with the focus of the urban population, attention to health, safety and environmental issues in the park, urban development is of particular importance. The purpose of this study was to investigate and determine people's views on health, safety and environmental issues of the city park in order to ultimately use the results for better urban management and promotion of safety, health and environmental indicators of Yazd city parks.

    Method

    Therefore, after determining the factors affecting the safety, health and environment of urban parks through library studies and activities previously carried out to receipt of the citizens’ opinion  about the health, safety and the environment of a number of important parks in Yazd, the questionnaire method was used and  the results were analyzed by SPSS 22.

    Findings

    Results show that people opinion about environmental, health and safety indices are obtained about 69.2%, 67% and 62.4%, recpectively.

    Discussion and Conclusion

    According to the importance of Health, Safety and Environment in urban places, editing documents and comprehensive framework in the field of Health, Safety and Environment (HSE) and the control and monitoring of these factors is an effective step to solve problems that urban planners have, consequently the pass to sustainable development will be easier.

    Keywords: Yazd urban parks, indices of health, safety, environmental (HSE), citizens
  • Saman Yousefvand *, Shapour Salmanvandi, Ali Qanbari Barzian Pages 39-54
    Background and Objective

    For more than a decade, the southwestern provinces of Iran have encountered with the phenomenon of sand and dust storms. This phenomenon has become the most common cause of air and environmental pollution in those areas. The present research aims to examine the challenges and risks posed by this phenomenon against sustainable development.

    Method

    This research has investigated the social, political and economic dimensions of the dust problem using a qualitative method (thematic analysis). The techniques used were semi-structured interviews and observations. In this study, 60 local people were interviewed.

    Findings

    The findings show that dust particles not only have caused the loss of biological balance of plant species in the environment, but also they have had devastating effects on the local businesses and have caused socio-psychological and health problems and increased the cost of life for the people and the government. The phenomenon of dust can be considered as the most important factor that has reduced the objective and subjective quality of life of locals.

    Discussion and Conclusion

    This research shows that this phenomenon has created an undesirable collection of issues in the economic, social and health fields that reproduces a polysemantic structure of poverty. In such undesirable environment, dissatisfaction with the current situation has paved the way for the collapse of the balance of the social system of the society. This kind of climate change has had a great impact on the quality of life of the people, which, on the one hand, provides a platform for distrust to the involved institutions and, on the other hand, threatens the sustainability of development in the social, economic and political dimensions.

    Keywords: Environment, dust particles, Sustainable development, Poverty, Risks, Kermanshah Province
  • Jian Rahimi, Kyumars Mohammadi Samani *, Naghi Shabanian, MohammadShafi Rahmani Pages 55-68
    Background and Objectives

    A Northern Zagros oak forests have been pollarded since a long time ago and finally they have been destroyed by forest dwellers. This study was aimed to investigate the effect of pollarding on some soil chemical properties.

    Method

     Two adjacent oak forest stands with similar physiography were selected including a less-disturbed area (as control stand) and pollarded stands that it periodically pollarded once every three years. 10 composite soil samples under the tree crown have been taken from 0-15 cm soil depth of each area. Finally, soil organic carbon, total nitrogen, C/N ratio, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, pH and EC were analyzed.

    Findings

     The results showed that all soil factors had significant differences in theses area except magnesium and C/N ratio. The amount of calcium and pH increased in pollarded area compare with control while soil organic carbon, total nitrogen, phosphorus, potassium and EC decreased.

    Discussion and Conclusion

     The results of this study showed that preservation of trees and stop pollarding trees in control area can produce a better soil condition compare with pollard stands. People use trees foliage to feeding livestock by oak pollarding in this forest so that these pollarding activities of local dwellers can reduce the amount of soil organic matter content and soil nutrient reserves. The decreasing of soil nutrient reserves will be very harmful to conserve the soil fertility and productivity.

    Keywords: Pollarding, northern Zagros, Soil nutrients, Forest stand, Less-disturbed forest
  • Leila Zarandi Miandoab, MohammadAmin Hejazi * Pages 69-82
    Background and Objective

    Iran has various habitats in lakes and wetlands for microalgae Dunaliella. There are limited researches on the physiological behavior of Iranian Dunaliella in different environments including light intensity and salt concentration.

    Method

    The experiment was done based on completely randomized design with three replications and three factorials including two light levels (25 and 500 µmol photon m-2s-1), three salinity levels (2, 3 and 4 M NaCl) and three isolates (SH1, M1, G28) and CCAP19/18 strain.The isolates SH1, M1 and G28 were selected from Urmia Lake, Maharloo Lake and Gavkhoni wetlands, respectively. A non-native and standard strain, CCAP19/18, was used to compare the behavior of the native isolates.

    Findings

    The results showed that microalgae physiological behavior affected not only by environmental factors but also by genetic characteristics and the metabolic potential of microalgae. Under 25 µmol photon m-2s-1 and 3 M NaCl condition, Urmia isolate (SH1) had high cell number and chlorophyll content. However, Maharloo isolate (M1) was showed high carotenoids contents under above mentioned condition.

    Discussion and Conclusions

     The results are showing that: a) isolate with Urmia lake origin (SH1) has good potential for high growth and reproduction and it is the proper candidate for high biomass production.With measuring traits such as growth and cell number, content and photosynthetic pigment ratios may suggest that b) isolates with Urmia (SH1) and Maharloo (M1) lakes origin are suitable for the extraction of chlorophyll and carotenoids and c) it seems reasonable to expect that the Maharloo isolate (M1) is proper for photosynthetic studies.

    Keywords: Growth, Light, Pigment, Salinity
  • Sahar Eghbalian, Omid Bahmani * Pages 83-98
    Background and objective

    Groundwater is the valuable resources for drinking, agriculture and industry uses in the most regions of Iran. Groundwater qualitative changes can be created by human activity and industrial development. Study of these resources is necessary in order to maintaining and improving their quality. The objective of this study is zoning and regional the specification parameters point of the case study. Finally determined the best method for zoning the each of the variables and permitted and infect areas in agricultural uses.  In addition behavior variables were investigated in the 10 year period of time.

    Method

    Qualitative data of Hameda-Bahar plain in Ten-year period were used in this study. Variables such as EC, TDS, SAR, HCO3, PH, Cl & Na evaluated by Geostatical methods include of Ordinary Kriging(OK),(by Circular, Gaussian, Exponential and spherical Semivariogram Modeling) and the specific methods include inverse distance weights (IDW), radial basis functions (RBF), global polynomial interpolator (GPI) and local polynomial interpolator (LPI), were zoning with ARCGIS9.3.

    Findings

    Results indicated that the best method to zoning the qualitative parameters were IDW (EC), RBF (TDS), OK exponential semivariogram (HCO3), IDW (PH), RBF (Cl), OK exponential semivariogram (Na) and RBF (SAR) in Hamedan-Bahar plain. According to the best method the zoning of parameters was done for 2005, 2009 and 2014 years.

    Discussion and Conclusion

    Results showed that Na had the maximum changes in ground water during the study period. The area percent for this parameter increased 3.21% from 2005 to 2014.

    Keywords: groundwater quality, geostatistics, Specific methods, The main Hamedan Bahar aquifer
  • Nima Fallah, Tayebeh Johari, Mohammad Toosi *, MohammadHasan Peyrovi Pages 98-109
    Background and Objective

    Catalytic processes in oil and gas industries are very important for refining, purification and production of useful compounds. Regeneration of spent catalysts is interested due to their environmental problems as solid wastes in the refineries. Activated alumina is a very useful catalyst in gas refinery for conversion of hydrogen sulfide to the elemental sulfur in Claus unit.In this paper regeneration of spent catalyst of Claus process in Sulfur Recovery Unit (SRU) and application of it for synthesis of polypyrrole/Al2O3 composite as an adsorbent of lead ion was investigated.

    Method

    Catalyst regeneration was performed via washing by water or caustic washing and then thermal process. Characterization and analysis of catalysts were performed by XRF, XRD, FTIR, and BET measurements. Polypyrrole /Al2O3 composite was synthesized by in situ polymerization and used for removal of lead ions in batch experiments and different values of pH, lead concentration and temperature.

    Findings

    Results showed that regeneration process caused to removal of impurities and sulfur without any change in the catalyst structure. Specific area of catalyst increased from 84 m2/g in spent catalyst to 186 m2/g in regenerated sample while the sulfur content decreased from 2.53% to 0.005-0.007%.

    Discussion and Conclusion

    The results indicated that the composite showed high ability for lead removal. Adsorption behavior was determined as Langmuir isotherm and pseudo-second order kinetic.

    Keywords: Recycling the Spent Catalyst, activated alumina, Polypyrrole, Composite adsorbent, Lead
  • Reza Taghdisi, Soheila Ebrahimi *, Mehdi Zakerinia Pages 111-118
    Background and Objective

    In studies realted to hydrology, water conservation and management, accurate information of the water capacity in different soils for measuring water infiltration, drainage and erosion control is essential in order to launch irrigation projects in watersheds. The purpose of this study is to evaluate the effect of clay layers in the transfer of water through loamy sand.

    Method

    Soil columns with a height of 150 cm and a diameter of 15 cm, were filled with clay layers to depths of 13 and 20 cm. Then the same volume of water with different salt concentrations was added to all columns. Also water sampling was carried out on a daily basis.

    Findings

    Results showed that the layer clay could reduce the volume of water passing through the columns and by increasing the thickness of the clay layer, the ratio of passed water decreased. The results showed that by increasing the depth of the clay layer in the control treatment to a depth of 20, the amount of water at a concentration of 13 mEq and 20 mEq decreased by 16 and 35 percent.

    Discussion and Conclusion

    Different performances were due to the thickness of clay layer. Because of the small clay texture and high compressibility, the movement of water in the soil can be delayed. This feature can be used to prevent the movement of leachate and pollution into the soil and contaminate groundwater. It seems that by changing the depth of the clay layer, the conductivity can be controlled in sensitive areas.

    Keywords: Clay Layer, Water Penetration, Loamy Sand Soil
  • Ghazaleh Monazami Tehrani, Hasti Borgheipour *, Alireza Nezampour Pages 119-132
    Background and Objective

    Iran is located in the arid and semi-arid region of the world and water supply is a major and future challenge. Therefore, proper wastewater treatment is one of the most important solutions to the water scarcity problem. The main purpose of the present research is the wastewater reuse of varamin vegetable oil plant with the approach of industrial and agricultural production.

    Methods

    In this regard, in order to treat the wastewater of the study plant, the necessary measures were taken to design the IFAS laboratory pilot and the effluent was injected into the pilot at different residual times to evaluate the purification ability of the proposed process. Important parameters for reuse in industry as well as important parameters in the standard of discharge to the environment and irrigation were analyzed.

    Findings

    The results show that organic matter and nutrients play the most important role in pollution. Pilot effluent specifications in the factory raw wastewater treatment did not meet the required standard for any of the 4 industrial use groups, while the pilot effluent specifications in the factory effluent treatment had the required standard for the third and fourth groups.

    Discussion and Conclusion

    Considering the purpose of this research and the approach of wastewater usage in industrial, agricultural and irrigation life, it can be stated that IFAS method or combining two methods of IFAS and collagenization due to efficient efficiency and low cost and high flexibility against hydraulic shock and Organic is an appropriate option for treating the sewage plant of varamin vegetable oil factory.

    Keywords: Wastewater, Vegetable Oils Industry, Wastewater treatment, IFAS
  • Vahid Amini Parsa *, Ahmadreza Yavari, Athare Nejadi Pages 133-143
    Background and Objective

    Understanding attitudes of local people on protected areas, especially land use management is necessary for maintaining, managing and achieving sustainable development in these areas. Considering local resident's attitudes can promote protected areas management and help to recognize the problems and potential solutions. So in this research the attitudes and perceptions of people of Arsabaran Biosphere Reserve's about socio-economic impacts of land sue changes were analyzed.

    Method

    367 questionnaires consist of 24 questions distributed using stratified random method and full field by interviewing with local residents of the zones within the Arasbaran Biosphere Reserve (including the core, buffer and transitional zones). Validity and reliability of research was determined.

    Findings

    Analysis show that the people consider scales and so socio-economic impacts of land sue changes in the local and regional scales is more important.

    Discussion and Conclusion

    Local residents understand the necessity of maintaining land uses, but preferring the socio-economic issues and their livelihoods. People showed obviously the rational choice on their answers, and based on their current and future needs introduced future useful land uses. Using local residents' attitudes may help the managers to find out their needs as direct driving force of land use changes within the area and leads them to design win-win plans though land use management.

    Keywords: Socioeconomic effects, Land use changes, Local Perception, Protected Areas
  • Esmaeil Poudineh, Broumand Salahi *, Mahmoud Khosravi, Mohsen Hamidianpour Pages 145-155
    Background and Objective

    The temporal variability of local winds of Sistan during the period of global warming is the subject of this research. In recent decades, global warming has brought about tangible changes in the temperature of the planet and has influenced other atmospheric parameters such as wind speed.

    Method

    In the study of atmospheric parameters, estimating the effect of global warming on these parameters is important. For this purpose, variations in the Sistan wind speeds and sea level pressure in the study area under the conditions of the two scenarios A2 and B2 from the output of the global Hadcm3 model were downscaled and for three periods of 30 years up to 2099, the changes in these two parameters were generated and examined.

    Findings

    The results showed that the average wind speed calculated by scenario B2 for the period 2010-2039, 2040-2069 and 2070-2070 respectively 0.67, 0.88 and 1.15 m / s Relative to the Basic course will increase. Also, the average wind speed variation under A2 scenario Conditions, which is a pessimistic scenario, is 1.36 and 1. 57 and 1.79 m / s for the periods 2039-2039 and 2069-2070 and 2070-2070 Also, the pressure calculated by scenario B2 for the period 2010-2039, 2040-2069, and 2070-2070 will be reduced to 0.04, 0.10, and 0.16, respectively, compared to the base period.

    Discussion and Conclusions

     The results showed that the decline in pressure and increase in wind speed has not been uniformly distributed throughout the year. However, during the winter and spring and summer, pressure drop is more regular than the autumn season.

    Keywords: Climate Forecasting, Climate Simulation, global warming, SDSM Model, Sistan Winds
  • MohammadNaghi Adel *, Ali Naghi Sedighi Pages 157-167
    Background and Objective

    Ungulate grazing is the most common land use in the world and one of the most impacting disturbances on species composition together with habitat destruction. The aim of this study was to study effect of livestock and forest dwellers exclusion on regeneration in Fouman forest in Guilan province.

    Method

    For this purpose, 200 plots (100 plots in the grazed and 100 plots in the non-grazed area) were sampled by a randomized-systematic method with 100 m2 circular plots in the 100×200 meters grid. In each sample plot, regeneration density and quality condition were recorded. Using questionnaires completed by 100 farmers, forest dwellers status was also assessed.

    Findings

    The results showed that there were significant differences between the two areas in terms of natural regeneration, so that regeneration density was more in the non-grazed region than grazed region. Regeneration quality was better in the non- grazed region than grazed region. The plan failed to properly provide the needs of forest dwellers.

     Discussion and Conclusion:

    These results indicate that livestock exclusion have positive effects on Fouman forests and natural resource managers can execute and manage this plan in other Iranian north forests with protect the rights of forest dwellers.

    Keywords: Livestock Exclusion, Natural Regeneration, Forest Dweller, Fouman Forests
  • Mohammadreza Goodarzi *, Hamed Vagheei, Mirrahim Mousavi Pages 169-182
    Background and Objective

    The importance of environment protection has caused different countries benefit from renewable and clean sources to generate electricity. This has led to the development of hydropower plants around the world. Also, there are different hydroelectric projects in Iran that the Seimareh Dam & Hydropower Plant is amongst them. Since climate change can alter the hydrologic conditions of different areas and the performance of hydraulic structures, this study aims to examine the impacts of this phenomenon on the inflow to the Seimareh Dam.

    Method

    Climate conditions in the future period (2040 to 2069) are predicted for the study area using HadCM3 model under A2 and B2 scenarios as well as CanESM2 model under RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 scenarios by the Statistical DownScaling Method (SDSM model). Also, this study uses HEC-HMS hydrologic model to simulate river flow.

    Findings

    The results of the present study show that temperature of the area increases in the future period to different scenarios, in such a way that the highest amount of increase for maximum and minimum temperature in the future period has been predicted for RCP8.5 respectively about 1.2 and 1.3 Centigrade. It is predicted that the mean annual amount of rainfall will reduce as well. Also, the assessment of simulated river flow shows that inflow to the Seimareh Dam will decrease about 5.2 to 13.4 percent in the future period.

    Discussion and Conclusion

    The results of the present study show the importance and necessity of considering the climate change impacts in designing important hydraulic structures such as dams and hydropower plants.

    Keywords: Climate Change, Downscaling, Hydrological model, Seimareh Dam
  • Shabnam Shahveh, Mehdi Sedighi *, Majid Mohammadi Pages 183-192
    Background and Objective

    Large amounts of nitrate and nitrite in water cause different diseases in human and jeopardize plants and animals growth cycles. In this study in order to remove nitrate and nitrite ions from input of sample water, including high concentrations of nitrate by combining biological and physical methods a pilot was designed and tested. It should be noted that industrialization, cheap and availability of used materials in this pilot are benefits of this pilot.

    Method

    The pilot was designed in the form of a cube with four drawers and a glass chamber at one end. The pilot drawers were filled with sawdust, wastewater (wastewater treatment plant in Islamic Azad University, Tehran) of treatment plant, including the best strain, handmade nitrate solution, the bentonite and twice washed sand. The experiments showed that the designed pilot in addition to the elimination of nitrate also removes the nitrite of the medium. The concentration of nitrate and nitrite was analysed by HACH/DR5000 spectophotometer.

    Findings

    In the case of the pilot performance of the continuous system and using the strains taken from the wastewater of the treatment plant after the aeration phase, the nitrate and nitrite removal efficiency of the input of sample water in 20 minutes retention time were measured 74.84% and 99.8% respectively. Additionally, in the case of the pilot performance in the continuous system and using the strains taken from the sludge of the treatment plant wastewater before the aeration phase and the yeast, the nitrate and nitrite removal efficiency in 20 minutes retention time were measured 72.63% and 56.33% respectively. 

    Discussion and Conclusion:

    During the experiments, the designed pilot had a promising role in the nitrate and nitrite removal. In the case of the pilot performance of the continuous system and using the strains taken from the wastewater of the treatment plant after the aeration phase, the maximum amount of nitrite and nitrate ions were removed. It should be noted that through the pilot performance in all cases, pH and temperature had an increasing and decreasing trend respectively.

    Keywords: Nitrate, nitrite ion removal, strain, Sawdust, bentonite, Yeast
  • Ahmad Jafarnejad, Mansour Momeni, Ali Morovati Shariabadi, Mohammad Karimi Zarchi * Pages 193-203
    Background and Objectives

      The industrial clusters are a group of enterprises and related organizations in a particular area, which are geographically close and have relevance with each other. Industrial clusters have an important role in economic development both at the national and regional levels. This paper aims to present a native model for sustainable cluster development.

    Method

     In this research, the "Grounded Theory" method has been used. The required data has been collected through a theoretical sampling method and a semi-structured interview with Cluster Development Agents (CDA(. Meanwhile, the number of research samples was 18.

    Findings

    In this research, a native model is presented for the sustainable development of industrial clusters. After collecting the research data, three coding steps were performed including open coding, axial coding and selective coding. The proposed model has 7 main dimensions and 25 sub-dimensions, and their relationships in the model are based on causal relationships.

    Discussion and Conclusion

    The results of research show that sustainable development of industrial clusters should be carried out continuously and comprehensively and in the process of development, in addition to economic factors, environmental and social factors must be considered. The proposed model has a multidimensional and multidimensional approach to the development of industrial clusters and can be used by development agents in order to achieve sustainable development. In developing the present model, the business climate and the conditions for the development of industrial clusters in Iran have been considered.

    Keywords: Small, Medium Enterprises (SMEs), Industrial cluster, Sustainable development, Grounded Theory Method
  • Saeid Gitipour, Fatemeh Akbar Pour, Saeid Firouzbakht * Pages 205-215
    Background and Objective

    Most industrial synthesis and processes require catalysis. Large quantities of catalysts are used in petroleum and petrochemical industry. These catalysts deactivate over time, and when the activity of a catalyst declines below an acceptable level, the catalyst has to be regenerated and reused. However, when regeneration is not possible, the catalyst activity might decrease to very low levels, so that further regeneration might not be economically feasible. In such cases, spent catalysts tend to be discarded as solid wastes.

    Method

    Recycling of spent catalysts has become an unavoidable task to reduce the catalyst waste and prevent the environmental pollution. The kinetics of spent nickel oxide catalyst (NiO/Al2O3) from Razi petrochemical company leaching in nitric acid solutions was investigated. The effects of time reaction (60-360 min), nitric acid concentration (10%, 20%, 30%) and temperature (35oC, 85oC) on the rate of nickel leaching were studied. In addition, the reaction residues at various levels of nickel extraction were examined by XRD.

    Findings

    The results of XRD analysis of catalysts showed that the most important elements in the catalyst were aluminum (43%) in the form of aluminum oxide and nickel (12.15%) in the form of nickel oxide. A maximum extraction of 92% was achieved at 85oC, 30% HNO3 and 360min.

    Discussion and Conclusions

    Time reaction, temperature and acid concentration showed positive effect. The leaching kinetics indicates that chemical reaction at the surface of the particles is the rate-controlling process during the reaction.

    Keywords: Spent catalyst, nickel, Extraction, Leaching, Kinetic
  • MohammadRauf Heidarifar, Mahnaz Hosseini Siagholi *, Esmail Solimanirad Pages 217-228
    Background and Objective

    Today with all the advances in science, disasters such as earthquakes predictors are not nearly or as unavoidable as natural disasters. City of Kermanshah, due to its location, can always face dangers such as floods, earthquakes and other natural disasters.

    Method

    The paper study is descriptive-analytic and its purpose is to study the resilience of Kermanshah through the PROMETHEE visual software, to prioritize the effective Factors in urban Resilient, so that the elements of the Institutional - Management, Sub-structural, Physical, Social and Economical in a questionnaire.

    Findings

    The results showed that based on a survey and interview with 42 experts, weighing the indexes and finally ranking them using the V P model.
    Discussion and

    Conclusion

    According to the component ranking, region 6 with pH + 0.8333 has the highest weight and regions 1 and 2 with the weight of pH 0.2333 have the lowest priority scoring points of effective resilience criteria of Kermanshah city.

  • Mostafa Adibnezhad *, Soleiman Mohammadi Limaei Pages 229-239
    Background and Objective
    The aim of present study was to determine the economically optimal harvesting age of Loblolly Pine (Pinus taeda) in Guilan Province. Loblolly pine is one of the fast growing species that had successful growth in plantation at Guilan province.
    Method
    For this purpose, growth data and the stumpage price of loblolly pine were used. Regression analysis was used to determine the most suitable growth model for loblolly pine.
    Findings
    The results showed that the best relationship between volume growth per hectare and age is a third order polynomial growth model. The equation for the price of loblolly pine stumpage was estimated based on an autoregressive model. Due to the insignificancy of this relationship at the significance level of 0.05, the average stumpage price was used for various years as an estimation of stumpage price. According to the stumpage price, annual growth and interest rate, the optimal age of loblolly pine was determined based on technical and economic criteria.
    Discussion and
    Conclusion
    Results showed that economically optimum harvesting age of loblolly pine varies with different discount rates.
    Keywords: Net Present Value, total production, rotation age, Guilan
  • Mohsen Bahoosh, Eslam Kashi, Soheila Shokrollahzadeh* Pages 241-252
    Background and Objective

     Energy and water are two of the most important challenging factors which human faces in the third millennium. Various methods of water desalination were employed that the applicability and industrialization of these methods are dependent on the optimization of the energy consumption and the appropriate efficiency. One of these methods is osmosis process that is divided into two sections: reverse osmosis and forward osmosis. Now, the reverse osmosis process is extensively used on industrial scale. The reverse osmosis process has more industrial applications than the forward osmosis. Currently, the forward osmosis process in commercialization path faces serious challenges. The factors that effect on the forward osmosis process include: properties of feed and draw solutions, concentration polarization, membrane orientation, selectivity and membrane ability to the rejection of solute on both sides of the membrane, creating a high osmotic pressure difference and easy regeneration capability of draw solution.

    Method

     In this article an overview of concentration polarization, its mathematical models and its reduction methods are studied.

    Findings

     The most important strategies proposed by researchers for reducing concentration polarization is changing the membrane structure and optimizing process conditions and draw solution.

    Discussion and Conclusion

      Although the concentration polarization has a significant influence on the control and reduction of the water flux to pass through the membrane, it can reduce the water flux up to 80% of the initial water flux but with using appropriate operating conditions and optimizing membrane structure, the neglect results of it can reduce.

    Keywords: Desalination, Membrane Forward Osmosis, Internal Concentration Polarization, External Concentration Polarization
  • Shahram Baikpour *, Zahra Arghavan Pages 253-264
    Background and Objective

    The objective of this study is evaluating hydrochemical properties of groundwater in Maragheh area, including: Cations, Anions, Total Dissolved Solids, Electrical Conductivity, pH and Heavy metals (As, Fe, Mn) and investigating the statistical relations between these parameters and Probable Origins of contamination.

    Methods

    In order to carry out ground water quality monitoring, and evaluate the controlling processes and to determine cations and anions sources of the groundwater, 34 wells were selected for sampling from July 2014 and April 2015and water quality parameters were measured and sent to the Laboratory Applied Research Center of Geological Survey & Mineral Explorations of Iran (Elburz).  Data analysis was performed through SPSS software and Factor Analysis & Pearson correlation coefficient test.

    Results

    The chemical composition of the surface and groundwater is controlled by several processes such as mineral dissolution, increasing evaporation from the aquifer, irrigation return flow, saline water intrusion in the Ajbashir Plain, geological status of the area, anthropogenic inputs.

    Discussion and Conclusion

    The concentration of arsenic based on WHO standard is 10μg/L, while the maximum arsenic concentration in the study area is 308.5μg/L and the mean concentration is 44μg/L. According to the results, it relies that arsenic probable sources can be concerned to industrial waste water in Maragheh and Bonab industrial complex, agricultural activities (using pesticides and insecticides) and geological factors (existence of Shemshak formation), rocks and sediments derived from the erosion of these rocks and coal mines (Khormazard).

    Keywords: Groundwater pollution, Arsenic, Pearson correlation coefficient, Factor analysis
  • Mohammadreza Rezaei, Shahla Paimozd *, Ayad Aazami Pages 265-276
    Background and Objective

     The most obvious effect of the dams is the change of the hydrological regime of the adjacent areas, among which these changes can be referred to the change in the base level of the adjacent aquifers. In this study, Karkheh dam and its effect on groundwater fluctuations in Abbas plain have been studied.

    Method

    In this study, the statistics of nearby stations, 192 exploitation wells and 24 piezometric wells were used. Numerical modeling of groundwater has been done by GMS software in Dasht-Abbas aquifer in the south of Ilam province in the water year of 2011-2012. This model was calibrated in two permanent (three months) and non-permanent (12 months) for one and a half years and then for one year.

    Findings

    The results of calibration indicate the optimal simulation of Dasht-Abbas aquifer and small differences in observational and computational values ​​of water table level. Also, the results of water balance showed that the groundwater level in the years before the arrival of water Karkheh dam - 7.03 and after the completion of water supply channels of the positive plain balance and its amount has increased to 26.50 million cubic meters in the water year 2011-2012. Therefore, Karkheh Dam has a positive effect on the groundwater balance of the plain.
    Discussion and

    Conclusion

     From the study of groundwater balance in Dasht- Abbas, it is concluded that the calibrated model in stable and unstable state has been able to simulate the water level of piezometric wells with great accuracy. The hydrograph of the piezometric wells of Dasht-Abbas showed that the water level of Dasht-Abbas is increasing. The results of groundwater balance modeling showed that the reserve changes due to the water balance of Abbas plain are positive and show the upward trend of the plain hydrograph, increasing water table and the evaporation crisis.

    Keywords: Dasht-Abbas, GMS, Groundwater, Numerical Model
  • Sana Rasuli, Morteza Kashefi Alasl *, Reza Marandi, Mozhgan Emtiazjou, Mozhgan Zaeimdar Pages 277-286
    Background and Objective
    The spread of soil oil pollution in the present era due to the use of fossil fuels in industrial areas has adverse effects on human and the environment. In this study we identified native bacteria from oil-contaminated soils to be used to reduce hydrocarbon contaminants.
    Method
    First, in order to identify and isolate native bacteria in the region, sampling of soils contaminated with petroleum compounds was done in six stations located in Mahshahr Petrochemical Special Economic Zone. Bacterial growth was performed in neutrite broth liquid media. Neutrite agar medium was used to culture bacteria and achieve single colony in solid medium. DNA was extracted to identify bacterial species by polymerase chain reaction (PCR) method. Soil physical and chemical properties were measured to estimate the conditions of the area according to the standard method.
    Findings
    The results of isolation and growth of bacteria and purification, and finally polymerase chain reaction (PCR), and sequencing indicated the presence of two bacterial species in six different stations with a similarity of more than 95% according to the global ranking. According to the results, the percentage of TPH removal in the field by Peseudomons Aeruginosa and Bacillus Nakamurai was 53.50% and, 33.05%, respectively.
    Discussion and
    Conclusion
     Due to the ability of these species to remove TPH, they can be suggested as suitable native species for this region in the removal of contaminated soils.
    Keywords: Biodegradation Bacillus nakamurai, Peseudomons aeruginosa, Petroleum Hydrocarbons
  • Mahsa Evaz Sahra, Saman Ziaee *, Mahmood Ahmadpour Borazjani, Alireza Sargazi Pages 287-299
    Background and Objective

    Economic growth is the main goal of many economic policies of governments. However, rapid economic growth often causes serious damage to the environment (due to the increasing use of natural resources). Hence, there is a potential contradiction between economic growth policies and the state of the environment, so gradually the issue of conflict between economic growth and environmental quality became one of the topics of discussion in the field of environmental economics.

    Method

    In the field of environmental economics in this study, using data envelopment analysis method (DEA) the environmental efficiency was calculated for developing Islamic countries (D8) during the period of 1980-2014. Then, using the panel data method, the relationship between environmental efficiency and per capita income was investigated. Information about these countries was collected from various economic sites such as the Data world bank, Economy watch and ….

    Findings

    The results show that the average of environmental efficiency of the D8 countries increased at a rate of 1.02. This increases the efficiency of technology to increase efficiency at the rate of 1.021 and 0.998 of technical efficiency. Technical efficiency is because of the increase in management efficiency (1) and scale efficiency (0.998).

    Discussion and Conclusion

     The growth of environmental efficiency in Iran is 1.016, which is in the fifth place after Malaysia (1.053), Indonesia (1.042), Nigeria (1.036) and Turkey (1.025). According to the results, there is a direct relationship between per capita income and environmental pollution, so Kuznets law is not established in these countries.

    Keywords: Environmental Productivity, DEA, Malmquist Index, Islamic Countries Panel D
  • Eisa Solgi *, Mahdi Shahverdi Nik, Mahdi Ramezani Pages 317-333
    Background and Objective

    Due to the shortage of freshwater for irrigation, wastewater has been used in agricultural irrigation as an important supplement and alternative water resources in recent decades. Irrigation of fields with wastewater can cause potential contamination with heavy metals to soil crops and groundwater, therefore pose a threat to human health and food safety. The aim of this research was to evaluate the effect of irrigation with untreated municipal wastewater on the accumulation of cadmium lead (Pb), (Cd), copper (Cu) and Zinc (Zn) in topsoil and subsoil and top soil properties.

    Method

    In the present study in order to collection of topsoil (0-20 cm) and subsoil (0-40 cm) samples from south of the Borujerd city, 13 fields irrigated with untreated wastewater and 7 fields irrigated with well water were selected with same soil texture. Soil samples were analyzed by the standard methods for Pb, Cd, Cu, Zn, pH, electrical conductivity (EC), organic matter (OM).

    Findings

    Findings indicated that untreated wastewater irrigated soil contained higher concentrations of all heavy metals in topsoil (with the exception of Cu) and in subsoil, compared to well water irrigated soil. Trend of depth variations of metals in irrigated soil followed this form: 1-With wastewater: Pb and Cu in subsoil>topsoil; Cd and Zn in topsoil > subsoil and 2-With well water: Pb and Cu in topsoil > subsoil; Cd and Zn in subsoil > topsoil.

    Discussion and Conclusion

    It seems that light soil texture has been resulted to transport of the metals to deeper soil layers. Overall, the concentrations of Pb, Cu, and Zn were lower than the FAO/WHO standards in soil, while Cd higher than this. Thus, in order to ensure food safety and use of wastewater for irrigation, continuous monitoring and pollution control is required. Besides, if treatment of wastewater is done appropriately, accumulation of heavy metals in soils and crops will occur less.

    Keywords: Wastewater Irrigation, Heavy Metals, Soil, Depth Variations
  • Mahmood Sinaei *, Ashrafali Hosseini, Samaneh dalir boostansaraei Pages 335-347
    Background and Objective

    International Govater Bay and Hur-e-Bahu Wetland is located in the South East of Iran. This wetland is important for vegetation characteristics such as mangrove forests and due to the overall status is the most important wetland for many migratory birds and marine organisms like fish and sea turtles. The aim of this study was to economically evaluate the non-consumption values of environmental resources of International Govater Bay and Hur-e-Bahu Wetland and to sensitize regional and national services to the study areas as environmental assets and to promote its position in development policy.

    Method

    This research were carrying out to determine non-consumptive values (the value of conservation, heritage and existence) of International Govater Bay and Hur-e-Bahu Wetland and measure individual’s willingness to pay (WTP) for preservation and recreational benefits based on contingent valuation (CV) and dichotomous choice (DC) in 2015. In this regards, the value of biological, cultural, natural and existential interest in hunting, willingness to pay for wildlife habitat, air pollution control, vision and values protected by the state visit, the positive effects on agricultural wetlands and wildlife value of the area in terms of three functions , recreation and tourism and improve the climate of the region is estimated. Random sampling, 315 questionnaires were collected from residents.

    Findings

    The mean of willingness to pay for preservation value of this wetland is 48965 RLs. The results show that the total economic value of non-use functions of International Govater Bay and Hur-e-Bahu Wetland is about 78.285.220.701 rials.

    Discussion and Conclusion

    Results revealed that International Govater Bay and Hur-e-Bahu Wetland had considerable preservation and recreational values. Thus, these values provide enough justification for policy makers to maintain the quality of International Govater Bay and Hur-e-Bahu Wetland, and avoid degrading wetland resources.

    Keywords: Economic Evaluation of Environmental, Wetlands, Guater, Bahu, Cost
  • Elham Esmaeili Alavijeh *, Saeid Karimi, Fatemehsadat Alavipoor Pages 349-361
    Background and Objective

    In general, in recent decades, due to urban lives on the sidelines of rivers, dwellers of these areas have been the subject of damages caused by flood. The goal of this research is determining the vulnerability level of urban areas against flood in order to reducing human and financial losses.

    Method

    For this purpose, Chung fuzzy analysis hierarchical process method (fuzzy AHP) is used due to the higher degree of possibility for weighting criteria of gradient, soil, distance from river, geology, height, land usage, and population. After weighting, the criteria of vulnerability in the environment ARCGIS were fuzzy and ultimately fuzzy operators were used for overlapping layers.

    Findings

    To amend the obtained maps, algebraic multiplication and algebraic addition operators, Gamma 0.9, Gamma 0.7 and Gamma 0.5 operators were used. Obtained map from Gamma 0.7 operator was chosen as the final map of vulnerability for obtaining more appropriate result. Discussion and

    Conclusion

    Therefore, considering the final map, and that the percentage of population density is over 1.07 in the eastern north of the area near Kan river, the possibility of vulnerability is proposed to be high in that area. Also it is possible that unpermitted constructions in Kan and Vardavard River limits will lead to water aggregation and its sudden release in the area, and if the process of unpermitted constructions and population increase is continued in the area, it can be resulted that the possibility of vulnerability against flood may be high in Tehran District 22.

    Keywords: Flood, Vulnerability, Fuzzy Logic, Tehran District 22
  • mohammad mohammadgholian, hossein medi * Pages 363-379
    Background and Objective

    The attractive potential for tourism in the southern islands of Iran, Kish and Qeshm and recently Hendurabi, are becoming more and more popular and object of increased attention from the investors. The Iranian coral reef islands, with the exception of Kish and Qeshm, have not undergone sufficient development. The southern islands of Iran have faced two problems with climate change and the desire for the presence of tourists. The lack of proper planning, inefficient management, and lack of adequate knowledge of ecosystems of offshore regions have severely damaged the world natural heritage. This study was carried out to investigate the relationship between tourism in coastal ecotourism development and the factors affecting the sense of place.

    Method

    Through qualitative research, this paper was used of library studies and field studies and surveying to study the tourists' sense of place (objective-subjective) of ecotourism development in Honduran Island. Using SPSS software and descriptive-analytical method was shown the results. The survey was conducted with the participation of 150 tourists on Kish islands, who were chosen at random and who expressed their desire to travel to Hendurabi Island. Information was gathered using SPSS software and unic statistical T test and Friedman test.

    Findings

    Using factor analysis method and model fitting indexes through AMOS software, Accessibility Facility and Services factor with coefficient 0.759 and environmental quality with coefficient 0.695 and and Climate considerations with coefficient 0.693whichall three components are considered as objective indicators, It has the most factor load and also has the most explained variance according to the analytical model. Discussion and

    Conclusion

    the results show that objective factors have a greater impact on the development of coastal ecotourism in Hendurabi Island than subjective factors. Finally, based on the results of a single sample T test, in all components of tourists' sense of place, significance of T-test in all components was significant and as a result, it can be said that the satisfaction of tourists from the Hendurabi Resident's Set has been significantly higher than the average.

    Keywords: Ecotourism, Functional Factor, Hedurabi, Perceptual Factors, Physical Factor, Sense of Place
  • Mahsa Safaripour *, Dariush Naseri Pages 381-393
    Background and Objective

    Study of resources changes and destruction in previous can be useful in the planning and optimal use of resources to control inappropriate changes. Because of land use changes occur on large-scale, remote sensing techniques is a useful and valuable tool for monitoring the changes. The aim of this research is to monitoring of land cover changes in Khojin watershed located in the south of Ardabil province using remote sensing technique.

    Method

    First TM, ETM+ and OLI images for the year 1986, 2001 and 2016 were collected respectively and after geometric and elevation corrections, images were classified using maximum likelihood classification method. To increase classification accuracy, NDVI, elevation and slope percent layers were used. Kappa and overall accuracy indexes were used to calculate classified images accuracy.

    Findings

    Based on results, in the first period (1986-2001) 22.36%, in the second period (2001-2016) 20.73% and in the third period (1986-2016) 28.08% of area has changed and in all 3 periods, changing from rangeland to dry farming reached the most change.

    Discoution and Conclusion

    Results showed despite high capability of Landsat images in mapping land use, using additional layers like NDVI, elevation and slope percent can improve classification accuracy of classified images.

    Keywords: Khojin Watershed, Satellite Images, Land Cover Changes, Remote Sensing