فهرست مطالب

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:14 Issue: 3, Summer 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صابیر احمد، شاهیدور چودوری، موکتر حسین، ماسودور رحمان، مهفجور رحمان* صفحات 221-229
  • افشین رئوفی*، محمد فاطمی، سعید بکایی، عباس ضیغمی صفحات 231-237
    زمینه مطالعه

    تیلریوز یکی از بیماریهای مهم گاو در ایران است که باعث خسارات اقتصادی از طریق کاهش تولید و مرگ دام ها می شود. در نواحی اندمیک ممکن است این بیماری در گاوهای بومی به صورت خفیف و تحت بالینی ودر گاوهای غیربومی به شکل بالینی و حاد بروز یابد.

    هدف

    هدف این تحقیق ارزیابی مقاومت گاوهای بومی در مقایسه با گاوهای هلشتاین و دورگ در مقابل آلودگی با تیلریا آنولاتا از طریق بررسی نشانه های بالینی و پاسخ به درمان است.

    روش کار

    اخذ سابقه و معاینه بالینی روی 51 راس گاو مبتلا به تیلریوز (17 راس هلشتاین، 17 راس دو رگ، 17 راس بومی) انجام شد. مبنای تشخیص بیماری بررسی گسترش خون و در موارد مشکوک یافتن شیزونت انگل در نمونه های بیوپسی عقده های لنفاوی بود. تمامی گاوها در سه گروه با تجویز بوپارواکن همراه با اکسی تتراسیکلین تحت درمان قرار گرفتند. نشانه های بالینی و نتایج بررسی گسترش های خون قبل از شروع درمان و 48 ساعت بعد از آن ثبت شد. شدت نشانه های بالینی، میزان پارازیتمی و پاسخ به درمان در سه گروه با هم مقایسه شد.

    نتایج

    مطالعه حاضر نشان داد که تفاو تهای معنی داری (05 / P >0) در شدت تب، شدت صداهای ریه، صداهای غیرطبیعی ریه، تغییر در مخاطات کمرنگی، زردی، خونریز یهای نقطه ای و کاهش حرکات شکمبه در بین گروه ها وجود دارد. تفاوت معنی داری از نظر میزان پارازیتمی و پاسخ به درمان در بین گروه ها وجود نداشت. 

    نتیجه گیری نهایی:

     این تحقیق نشان داد که گاوهای بومی ایران در مقایسه با گاوهای هلشتاین و دو رگ نشانه های بالینی تیلریوز را به شکل خفیف تری بروز م یدهند ولی تفاوت معن یداری از نظر پاسخ به درمان بین آنها وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نژاد، گاو، نشانه های بالینی، پاسخ به درمان، تیلریوز
  • فوزیه فیروزی جهانتیغ، مهدی راسخ*، مریم گنجعلی، علی سارانی صفحات 239-249
    زمینه مطالعه

    توکسوپلاسموز یکی از شایع ترین بیماری های انگلی در جوامع بشری و جمعیت حیوانات به ویژه زنان باردار و حیوانات اهلی است. این عفونت خطرناک برای زندگی ممکن است عواقب شدیدی را در جنین ایجاد کند.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین شیوع آنتی بادی های ضد انگل در زنان باردار و جمعیت گوسفند و بز شهر زابل ، استان سیستان و بلوچستان ، جنوب شرقی ایران انجام شد.

    روش کار

    90 نمونه سرم از زنان باردار و 184 نمونه سرم نشخوارکنندگان کوچک جمع آوری و آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما IgG و IgM با استفاده از کیت الیزا مورد بررسی قرار گرفت. پس از آن ، همبستگی بین شیوع عفونت و داده های اجتماعی و جمعیت شناختی از نظر آماری محاسبه شد.

    نتایج

    در بین زنان باردار ، 90/13 درصد (14 درصد) نمونه IgG مثبت بودند و میزان شیوع آن با سابقه سقط ارتباط معنی داری داشت (05/0>p < /em>). در بین حیوانات مورد بررسی ،34 راس گوسفند (6/24%) و 3 راس بز (5/6%) از بین 184 راس (138 گوسفند و 46 بز) حیوان به لحاظ IgG ضد توکسوپلاسما مثبت بودند. همچنین شیوع آلودگی سرمی با گونه های حیوانی (05/0>p < /em>)، سابقه سقط (05/0>p < /em>) و فراوانی زایمان (05/0>p < /em>) ارتباط معنی دار داشت. 

    نتیجه گیری نهایی:

     براساس یافته های مطالعه حاضر، علیرغم پایین بودن نسبی شیوع عفونت در زنان باردار در منطقه سیستان، با توجه به اینکه شیوع عفونت در جمعیت نشخوارکننده کوچک منطقه قابل ملاحظه است، مراقبت و نظارت دقیق تر در کنترل انتقال آلودگی از گوسفند و بز در کنار سایر ناقلین معمول بیماری ضروری می باشد. هرچند تحقیقات دقیق تری برای آشکار ساختن جنبه های اپیدمیولوژیک انگل در منطقه سیستان مورد نیاز است

    کلیدواژگان: انسان، توکسوپلاسموز، زئونوز، سقط، گوسفند و بز
  • آیلین نیرومند، سید علیرضا تقوی رضوی زاده، *عبدالله جمشیدی، جعفر عطارباشی مقدم صفحات 251-259
  • آوا خداداده، شاهین حسن پور*، قاسم اکبری صفحات 261-270
    زمینه مطالعه

    افسردگی پس از زایمان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های روان می‌باشد و درمان گیاهی جایگزین مناسبی برای درمان آن می‌باشد. هیسپریدین مهمترین فلاوونویید استخراج شده از مرکبات می‌باشد که اثرات محافظتی بر نورون، آنتی اکسیدانی و ضد افسردگی دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات قرار گرفتن در معرض هیسپریدین در دوران آبستنی بر اثرات ضدافسردگی متعاقب زایمان در موش‌های سوری انجام گرفت.

    روش کار

    12 موش سوری نر و 40 موش ماده بالغ (28-30 گرم) بطور تصادفی در کنار یکدیگر نگهداری شده و پس از تایید آبستنی بوسیله پلاک واژن، به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول بعنوان کنترل و گروه 2، 3 و 4 به ترتیب تزریق 1/0، 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم هیسپریدین را طی روزهای 5، 8، 11، 14 و 17 آبستنی را بصورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. به گروه کنترل نیز در همان فواصل سرم فیزیولوژی تزریق شد. پس از زایمان ارزیابی اثرات ضدافسردگی هیسپیریدین با استفاده از آزمون‌های شنای اجباری، تعلیق دم و اوپن فیلد انجام گرفت. در انتهای مطالعه، نمونه خون اخذ و مقادیر سرمی مالون دی آلدهید (MDA)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)، سوپرااکسید دیسموتاز (SOD) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) ارزیابی شد.

    نتایج

    باتوجه به نتایج بدست آمده تجویز هیسپریدین (1/0، 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم) طی روزهای 5، 8، 11، 14 و 17 آبستنی بطور معنی‌داری موجب کاهش زمان بی‌تحرکی (ثانیه) در تست‌های شنای اجباری و تعلیق دم متعاقب زایمان در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0≥p < /em>). تجویز هیسپریدین (1/0، 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم) طی روزهای 5، 8، 11، 14 و 17 آبستنی بطور اثر معنی‌داری در تست اپن فیلد در مقایسه با گروه کنترل نداشت(05/0<p < /em>). تجویز هیسپریدین (1/0، 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم) طی آبستنی موجب کاهش مالون دی آلدهید متعاقب زایمان در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0≥p < /em>). همچنین، تجویز هیسپریدین (1/0، 5/0 و 1 گرم بر کیلوگرم) در دوران آبستنی موجب افزایش گلوتاتیون پراکسیداز و سوپرااکسید دیسموتاز در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0≥p < /em>). 

    نتیجه گیری نهایی:

     نتایج نشان دهنده این بود که قرار گرفتن در تجویز هیسپریدین در دوران آبستنی اثرات ضدافسردگی و آنتی اکسیدانی متعاقب زایمان در موش سوری دارد

    کلیدواژگان: هیسپیریدین، ضدافسردگی، آنتی اکسیدان، زایمان، موش
  • علیرضا عزیزیان، مصطفی صادقی، مهدی گنج خانلو، حسین ذکریاپور بهنمیری* صفحات 273-287
    زمینه مطالعه

    گوسفندان دنبه دار توانایی منحصر به فردی برای تحمل دوره‌های با تعادل منفی انرژی دارند. این توانایی به وجود بافت چربی دنبه به عنوان یک ذخیره انرژی بدنی ربط داده شد هرچند مکانیسم‌های کنترل کننده پاسخ بافت‌های چربی به نوسانات تعادل انرژی به خوبی مشخص نشده است.

    هدف

    با توجه به این امر که مشخص کردن ژن رفرنس پایدار یک پیش نیاز برای هرگونه مطالعه بیان ژنی است، مطالعه حاضر بر آن شد تا ژن‌های رفرنس با بیشترین میزان پایداری در بافت‌های چربی و ماهیچه بره های دنبه‌دار لری بختیاری در طول دوره‌های با تعادل منفی و مثبت انرژی را مشخص کند.

    روش کار

    در این آزمایش 18 بره دنبه دار نر لری-بختیاری بر اساس وزن بدن به سه گروه تقسیم شدند. آزمایش شامل دوره‌های عادت‌پذیری، تعادل منفی و مثبت انرژی به ترتیب در 2، 3 و 3 هفته بود. 3 گروه از بره ها به ترتیب در انتهای دوره عادت پذیری، انتهای دوره با تعادل منفی انرژی و انتهای دوره با تعادل مثبت انرژی کشتار شدند و نمونه های بافت مختلف چربی و ماهیچه گرفته شد.

    نتایج

    پایداری ژن‌های رفرنس در بین بافت های مختلف و همچنین بین مکان‌های مختلف بافت چربی متفاوت بود. میانگین رتبه‌بندی توسط نرم افزارهای مختلف نشان داد که glyceraldehyde 3-phosphate dehydrogenase (GAPDH)، B-actin و (peptidylprolyl isomerase A (PPIA جزء سه ژن با بیشترین پایداری در بافت چربی چادرینهای بودند در حالی که در بافت چربی دنبه ژن‌های PPIA، Tyrosine 3-monooxygenase/tryptophan 5-monooxygenase activation protein, zeta polypeptide (YWHAZ)I و(RNA polymerase II subunit A (POLR2A جزء ژن‌های با کمترین نوسان در بیان در طی دوره‌های با تعادل منفی و مثبت انرژی بودند. ژن‌های B-actin، YWHAZ و phosphoglycerate kinase 1ا(PGK1) جزء ژن‌های با بیشترین ثبات در بیان در بافت عضله چشمی بره‌های لری بختیاری در تعادل‌های مختلف انرژی بودند.

     نتیجه گیری نهایی:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ثبات بیان ژن‌های رفرنس در بین بافت‌های چربی چادرینه و دنبه متفاوت است و سطح تعادل انرژی باعث اثر بر میزان بیان آنها میگردد. به علاوه، رتبه‌بندی ژن‌های رفرنس توسط نرم‌افزارهای مختلف متفاوت می‌باشد که این امر می‌تواند به دلیل الگوریتم‌های ریاضی متفاوت بکار گرفته شده توسط نرم‌افزارهای مختلف باشد.

    کلیدواژگان: بافت چربی، تعادل انرژی، گوسفند دنبه دار، عظله چشمی، ژن رفرنس
  • غلامرضا حاجی نژاد بمرود، علی مقصودی*، محمد رکوعی، مهدی جهانتیغ، علی مسعودی صفحات 289-302
    زمینه مطالعه

    نژادهای مختلف حیوانات اغلب بواسطه خصوصیات ویژه آنها شناخته می‌شوند. با این حال در بسیاری از مطالعات انجام شده بر روی شتر یک کوهانه اثر نژاد در نظر گرفته نشده است. برخی تفاوت‌های شاخص بین نژادهای شتر قابل تشخیص است که به دلیل اقلیم پرورش و نوع بهره‌مندی از آنها می‌باشد.

    هدف

    مطالعه حاضر مقایسه شاخص‌های آناتومیکی و پارامترهای بیوشیمیایی پلاسمای خون دو نژاد شتر یک کوهانه ایران، شتر جماز (مسابقه‌ای) و بلوچی (دومنظوره) است.

    روش کار

    پارامترهای آناتومیکی شامل طول بدن (BL)، طول گردن (NL)، عمق سینه (CG)، عمق شکم از ناحیه کوهان (BG)، محیط کوهان (HC)، طول دست‌ها (FLL)، طول پاها (HLL)، ارتفاع بدن از کوهان (HH)، فاصله دو دست (FLI)، فاصله دو پا (HLI)، محیط کف دست (FHC)، محیط کف پا (HHC)، دور شکم (AC)، دور ساق دست (SC) و دور ساق پا (LC) بودند. همچنین، غلظت گلوکر، نیتروژن اوره‌ای خون (BUN)، کراتینین، کلسترول، بیلی‌روبین تام و مستقیم (Bili-T و Bili-D)، کلسیم (Ca)، فسفر (P)، منیزیم (Mg)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، کراتین کیناز (CK)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، پروتئین تام (TP)، آلبومین (Alb)، تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) نیز به عنوان پارامترهای بیوشیمیایی پلاسما سنجیده شدند. آنالیز داده‌ها با استفاده از آزمون t-test انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اختلافات معنی‌داری بین صفات تیپ بدن در دو نژاد، بویژه اندام‌های مرتبط با دویدن وجود دارد، بصورتیکه نژاد جمازه نسبت به نژاد بلوچی دارای قد کشیده‌تر و دست و پای بلندتری می‌باشد. همچنین سطوح برخی پارامترهای بیوشیمیایی (گلوکز، لاکتات دهیدروژناز، نیتروژن اوره ای خون، کورتیزول و تیروکسین) بطور قابل توجهی در نژاد جمازه بالاتر است. 

    نتیجه گیری نهایی: 

    نتایج مطالعه حاضر برخی پارامترهای آناتومیکی (بویژه طول دست و پاها، طول گردن و ارتفاع بدن از کوهان) و بیوشیمیایی (فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز، نیتروژن اوره‌ای خون، گلوکز، کورتیزول و تیروکسین) را به عنوان شاخص‌هایی برای تمایز بین نژادهای مسابقه‌ای و دومنظوره پیشنهاد می‌کند.

    کلیدواژگان: صفات تیپ بدن، شتر یک کوهانه، پارامترهای بیوشیمیایی پلاسما، آمیخته گری کنترل نشده، نژادهای خالص
  • بابک رسولی صفحات 305-313
    زمینه مطالعه

    خدنگیان ، گوشتخوارانی کوچک می باشند که در نواحی وسیعی از قاره آسیا و آفریقا یافت می شوند. خدنگ هندی خاکستری گونه ای از این خانواده است که در هند و نوار جنوبی ایران دیده شده است. مشخصات آناتومیکی مغز به دلیل اهمیت این ساختار در شاخه های مختلف بیولوژی مانند جانورشناسی، دامپزشکی و رفتار شناسی همواره مورد توجه متخصصین امر بوده است.

    هدف

    مطالعه ی حاضر بیان‌کننده توصیفات بافت شناسی از ساختمان مخ و مخچه خدنگ می باشد تا بدین ترتیب کمبود های اطلاعاتی که در این زمینه وجود دارد تا حدی جبران گردد.

    روش کار

    به منظور رسیدن به این هدف تعداد 8 قلاده خدنگ که به علت حوادث طبیعی در مراحل پایانی زندگی یافت شدند، استفاده شد. پس از برداشت جمجه و نمونه‌گیری از اندام های مذکور، نمونه‌ها در ماده فیکساتیو قرار گرفت. در ادامه مقاطع بافتی به صورت سریالی اخذ شد و از روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین – ایوزین به منظور ارزیابی‌های هیستولوژی استفاده شد.

    نتایج

    در این بررسی ضخامت لایه های مختلف در مخ و مخ چه و هم چنین تراکم سلولی در این لایه ها اندازه گیری و شمارش شد. در مخ شمارش سلولی نشان داد که تراکم نورون ها در جنس ماده و تراکم سلول های نوروگلیا در جنس نر، به صورت معنی داری بیشتر است (05/0≥ p < /em>). در مخچه سلول های پورکنژ ظاهر بیضی یا گرد داشته و با فاصله ی کمی از لایه گرانولار دیده می شدند.

    نتیجه گیری نهایی: 

    به نظر می‌رسد که خصوصیات کلی مورفولوژیک و مورفومتریک مخ و مخچه در خدنگ از همان چهارچوب موجود در سایر حیوانات تبعیت می کند. اگرچه اطلاعات ما پیرامون جنبه های هیستولوژی مغز در گوشتخواران وحشی ناچیز است، با این حال می توان این ویژگی ها را بینابین انسان و جوندگان دانست.

    کلیدواژگان: هیستومورفولوژی، هیستو مورفومتری، خدنگ، مخ، مخچه
  • میلاد الله مرادی، صمد علی محمدی، هادی چراغی صفحات 315-327
    زمینه مطالعه

    آنمی همولیتیک اختلالی است که با تخریب زودرس گلبول‌های قرمز مشخص می‌شود. فنیل‌هیدرازین سبب القاء استرس اکسیداتیو و تشکیل گونه‌های واکنش‌پذیر اکسیژن شده که منجر به بروز آنمی همولیتیک می‌شود. کنگر فرنگی بدلیل ترکیبات آنتی-اکسیدانی خود برای اهداف مختلف درمانی در طب سنتی استفاده شده است.

    هدف

    مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات عصاره کنگر فرنگی بر آنمی القاء شده توسط فنیل‌هیدرازین در رت‌های نر طراحی شد.

    روش کار

    آنمی همولیتیک با تزریق داخل صفاقی فنیل‌هیدرازین (mg/kg 40) به مدت 2 روز القاء شد. 30 سر رت نر نژاد ویستار به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول (کنترل نرمال). گروه 2 فقط فنیل‌هیدرازین را دریافت کرد (کنترل آنمیک). گروه‌های 3 تا 5 با کنگر فرنگی به ترتیب با دوزهای 100، 200 و 400 میلی‌گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن از روز 2 تا 15 پس از تزریق فنیل-هیدرازین گاواژ شدند. در پایان دوره درمانی، نمونه‌های خون جهت ارزیابی پارامترهای هماتولوژی، سطح مالون دی آلدیید (MDA) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی مانند سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام (TAC) در سرم و گلبول‌های قرمز جمع‌آوری شد.

    نتایج

    در رت‌های کم خون، سطح MDA سرم و گلبول‌های قرمز افزایش یافت، اما فعالیت SOD و TAC در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 ≥ p < /em>). این تغییرات با درمان توسط کنگر فرنگی در دوزهای مختلف بهبود یافت (05/0 ≥ p < /em>). همچنین، چندین پارامتر هماتولوژیکی بهبود یافته پس از تجویز کنگر فرنگی در رت‌های کم‌ خون مشاهده شد (05/0 ≥ p < /em>). 

    نتیجه گیری نهایی:

     عصاره کنگر فرنگی دارای خاصیت محافظتی در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از فنیل‌هیدرازین بوده که احتمالا به دلیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره این گیاه است

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، آنمی همولیتیک، رت، کنگر فرنگی، فنیل هیدرازین
  • حوا مرزبان، فرهنگ ساسانی* صفحات 329-341
|
  • Sabbir Ahmad, Shahidur Chowdhury, Mukter Hossain, Masudur Rahman, Mahfujur Rahman * Pages 221-229
    BACKGROUND

    Buffalo is one of the most important animals for the source of milk and meat, and it is also used for draught purposes in Bangladesh. Gastrointestinal parasites in the buffalo calves lead to reduced growth and hinder the development of buffalo industry in Bangladesh.

    OBJECTIVES

    The study was conducted to identify the gastrointestinal parasitic load in the buffalo calves at Sylhet district, Bangladesh.

    METHODS

    Fecal samples were collected from one hundred seventy (170) buffalo calves from different areas of Sylhet district and samples were examined using sedimentation, and floatation techniques. A morphological examination of parasitic eggs was performed to identify the parasitic species.

    RESULTS

    Among the 170 calves examined in the present study, 62 (36.47%) were found positive with different parasites. Two species of gastro-intestinal parasites were identified, among them 26.47% positive with Neoascarisvitulorum, 5.88% with Strongyloides sp .and 4.12% with Strongyle type. The prevalence of gastro-intestinal (GI) parasites in males (44.12%) was lower than in female (55.88%) calves. A relatively higher worm load was observed in summer (58.82%) than rainy (41.18%) season. The prevalence of Gastrointestinal parasitic infections was significantly higher (p ≤0.05) in calves aged 6 months of age (44.12%) than calves of 6-12 months of age (32.35%) followed by 13-18 months of age (23.53%). EPG (egg per gr of feces) ranged from 50-1950.

    CONCLUSIONS

    The present study showed that the prevalence of GI parasites in buffalo calves in Sylhet is relatively higher regardless of age, sex, and seasons. Data generated through this study will help to adopt necessary measures to control the GI parasitic infections in buffalo calves in developing countries like Bangladesh.

    Keywords: Buffalo calves, Fecal examination, gastrointestinal parasites, Morphology, Prevalence
  • Afshin Raoofi *, Mohammad Fatemi, Saied Bokaie, Abbas Zeighami Pages 231-237

    reducing production and death. The disease in endemic areas would be mild or subclinical in indigenous cattle and clinically acute in exotics.

    OBJECTIVES

    This study was conducted to evaluate the resistance of indigenous cattle in comparison with Holstein and crossbred cattle against Theileria annulata through assessment of clinical signs and response to treatment.

    METHODS

    For this purpose, the data history and clinical examination were observed on 51 naturally affected cattle with T. annulata (17 Holstein, 17 crossbred and 17 indigenous cows). Examination of blood smears was used for diagnosis. Detection of schizonts in lymph node punctured smears confirmed validity of the suspect samples. All three groups of cows were treated with buparvaquone along with oxytetracycline. Their clinical signs and the results of blood smear examinations were recorded before and 48 hours after treatment. The severity of clinical signs, parasitemia rates and response to treatment were compared among the groups.

    RESULTS

    The results showed significant difference (p <0.05) in severity of fever, intense and abnormal lung sounds, mucosal changes (pallor, jaundice, petechiae) and ruminal hypomotility among the groups. There was no significant difference in parasitemia rate and response to treatment among the groups.

    CONCLUSIONS

    This study indicated that Iranian indigenous cattle in comparison with Holsteins and crossbreeds had milder clinical manifestations and no significant difference in response to treatment for tropical theileriosis.

    Keywords: breed, Cattle, clinical signs, Response to treatment, theileriosis
  • Foozieh Firooz Jahantigh, Mehdi Rasekh *, Maryam Ganjali, Ali Sarani Pages 239-249
    BACKGROUND

    Toxoplasmosis is one of the most prevalent parasitic diseases in human societies and ani- mal populations, particularly pregnant women and domestic animals. This life-threatening infection may cause severe consequences in the fetus.

    OBJECTIVES

    This study was aimed to estimate the prevalence of anti-parasite antibodies in pregnant wom- en and sheep and goat populations of Zabol city, Sistan and Baluchistan Province, Southeast Iran.

    METHODS

    Ninety serum samples of pregnant women and 184 serum samples of sheep and goats were collected and anti-Toxoplasma IgG and IgM antibodies were examined using a commercial enzyme-linked immunosorbent assay kit. Subsequently, the correlation between the seroprevalence of infection and socio-de- mographic data was statistically calculated.

    RESULTS

    Among pregnant women, 13/90 (14%) samples were IgG positive and seroprevalence was signifi- cantly correlated to history of abortion (p <0.05). Among examined sheep and goats, 34 sheep (24.6%) and 3 goats (6.5%) out of 184 (138 sheep and 46 goats) serum samples were positive for parasite-specific IgG. Also, the seroprevalence of infection was significantly associated with animal species (p <0.05), history of abortion (p <0.05) and parity (p <0.05).

    CONCLUSIONS

    According to the findings of this study, despite the relatively low prevalence of infection in pregnant women in Sistan, given the high prevalence of infection in the small ruminant population of the region, more careful monitoring and control of transmission of infection from small ruminants along with other common vectors of the disease are essential. However, more precise investigations are needed to reveal the epidemiological aspects of the parasite in Sistan.

    Keywords: abortion, Human, sheep, Goats, Toxoplasmosis, zoonosis
  • Aileen Niroumand, Seyed Alireza Taghavi Razavizadeh *, Abdollah Jamshidi, Jafar Attarbashi Moghadam Pages 251-259
    BACKGROUND

    Microbial quality of drinking water is very important in animal health.

    OBJECTIVES

    The present survey was conducted to evaluate the microbial quality of cows' drinking water in dairy farms in Mashhad suburb, Iran, to find out defects in this field.

    METHODS

    Water samples were taken from 30 farms and 4 sites including: Water tanks,  inlet and outlet  of bovine drinking troughs and calves’ water buckets in fall, 2018. The samples were put in sterile falcons, with keeping of the cold chain and immediately sent to the microbiological laboratory. Counting of fecal Streptococcus and Coliform in the specimens were performed by using pour plate and most probable number (MPN) methods, respectively.The contamination frequency of the samples to fecal Coliform and Escherichia coli were determined by using specific biochemical tests. The positive specimens in terms of E. coli were also detected for the presence of serotype O157: H7 by using PCR technique.

    RESULTS

    According to the sampling sites, the contamination frequency with fecal Coliform and Strepto- coccus were recorded 30-100% and 20- 96.67%, respectively. The most frequency of contamination were observed in outlet of bovine drinking troughs. In 3.33% of samples, serotype O157 : H7 and in 6.67% of samples, undefined H7 serotype were diagnosed. There was no statistical significant difference in the level of bacterial contamination of drinking water due to the geographical location of farms (p > 0.05).

    CONCLUSIONS

    It was concluded that except for a limited number of farms, water tanks are relatively safe, while it is necessary to pay particular attention to the high contamination of outlet of bovine drinking troughs and water buckets of calves.

    Keywords: Contamination, Dairy farm, drinking water, Indicator bacteria, Microbial Quality
  • Ava Khodadadeh, Shahin Hassanpour *, Ghasem Akbari Pages 261-270
    BACKGROUND

    Post-partum depression is the most prevalent form of mental illness and herbal therapies are potential alternatives and adjuncts for its treatment. Hesperidin is the major flavonoid isolated from cit- rus fruits which has neuroprotective, antioxidant and antidepressant activity.

    OBJECTIVES

    We studied the effect of exposure to Hesperidin during pregnancy on postpartum antide- pressant-like effects in mice.

    METHODS

    Twelve male and 40 female mice (28-30 gr) were randomly selected and after determina- tion of the pregnancy using vaginal plaque, allocated into 4 experimental groups. Group 1 was kept as control and groups 2-4 were i.p. injected with 0.1, 0.5 and 1 mg/kg of hesperidin on days of 5, 8, 11, 14 and 17 of pregnancy. The control group received i.p. injection of the saline on the same days. Following postpartum, forced swimming test (FST), tail suspension test (TST) and open field tests were used to eval- uate depressive-like antidepressant activity of hesperidin. At the end of the study, serum Malondialde- hyde (MDA), glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and total antioxidant capacity (TAC) were determined.

    RESULTS

    According to the results, administration of the different levels of the hesperidin (0.5 and 1 mg/ kg) at GD 5, 8, 11, 14 and 17 significantly decreased immobility time (S) in TST and FST on postpartum mice compared to control group (p ≤0.05). Pre-partum administration of hesperidin (0.1, 0.5 and 1 mg/kg) had no significant effect on OFT of control group (p >0.05). Administration of the hesperidin (0.5 and 1 mg/ kg) during the GD significantly decreased MDA levels on postpartum compared to control group (p ≤0.05). Also, pre-partum administration of the hesperidin (0.1, 0.5 and 1 mg/kg) significantly increased SOD and GPx levels on postpartum mice compared to control group (p ≤0.05).

    CONCLUSIONS

    These results suggested pre-partum administration of hesperidin has antidepressant and antioxidant effect in postpartum mice.

    Keywords: pregnancy, Hesperidin, Antidepressant, Antioxidant, Postpartum, mice
  • Alireza Aziziyan, Mostafa Sadeghi, Mahdi Ganjkhanlou, Hossein Zakariapour Bahnamiri * Pages 273-287
    BACKGROUND

    Fat-tailed sheep breeds have a  unique  ability  to  tolerate  periods  of  negative  energy  balance  due to seasonal changes in feed availability. This ability is attributed to presence  of  fat-tail  as  a  body  energy  reserve, however the exact underlying  mechanisms  controlling  the  response  of adipose  tissue  depots  to variations in energy balance in fat-tailed breeds are not well understood.

    OBJECTIVES

    As definition of a set of stable reference gene is an absolute prerequisite of any gene  expression study, therefore the current research was conducted to define the most  stable  reference  genes  in  adipose  tissue  depots and muscle of fat-tailed Lori-Bakhtiari lambs during periods of negative and positive energy balances.

    METHODS

    Eighteen fat-tailed Lori-Bakhtiari male lambs were divided into 3 groups according to their  body- weight. The experiment was consisted of an adaptation  period  (2  weeks),  negative  energy  balance  period  (3  weeks), followed by positive energy balance  period  (3  weeks).  The  3  groups  of  lambs  were  randomly  selected and slaughtered at the  beginning  and  end  of negative  energy  balance  and  at the end of positive energy balance to collect samples of muscle and adipose tissue depots.

    RESULTS

    The stability of the reference genes  differed  among  different  tissues  and also between  various  depots  of adipose tissue. Average of ranking by different software programs showed that glyceraldehyde 3-phosphate dehydrogenase (GAPDH),  B-actin  and  peptidylprolyl  isomerase  A  (PPIA)  were  the  3  most  stable  reference genes in mesenteric adipose tissue, whereas in fat-tail adipose tissue, PPIA, tyrosine 3-monooxygenase/tryptophan 5-monooxygenase activation protein, zeta polypeptide (YWHAZ) and RNA polymerase  II  subunit  A  (POLR2A) were considered as genes with least expression variability during periods of negative and positive energy balance. B-actin, YWHAZ and phosphoglycerate kinase 1 (PGK1) were defined as the most stable reference genes in longissimus dorsi muscle tissue of Lori-Bakhtiari lambs.

    CONCLUSIONS

    The results of the current study demonstrate that the stability of the reference  genes  varied  between mesenteric and fat-tail adipose tissues and the level  of energy  balance  affects  the  stability  of the  refer-  ence genes. In addition,  ranking  of  the  reference  genes  differs  among  different  software  programs  possibly  due to different mathematical algorithms used by different programs.

    Keywords: adipose tissue, Energy balance, Fat-tailed Sheep, Longissimus dorsi muscle, Reference gene
  • Gholamreza Hajinejad Bamroud, Ali Maghsoudi *, Mohammad Rokouei, Mehdi Jahantigh, Ali Masoudi Pages 289-302
    BACKGROUND

    Animal breeds are often recognized through their specific characteristics, nevertheless, the breeds' anatomical and biochemical characteristics have not considered yet in many of the researches done on one-humped camels. There are some particular differences in camel breeds due to different climate conditions and rearing necessity.

    OBJECTIVES

    The aim of the current study was to compare differences in anatomical and plasma biochem- ical parameters of two Iranian one-humped camels, the Jammaz (racing) and Balouchi (dual-purpose) breeds.

    METHODS

    Anatomical parameters were body length (BL), neck length (NL), chest girth (CG), barrel girth (BG), hump circumference (HC), fore limb length (FLL), hind limb length (HLL), height at hump (HH), fore limbs interval (FLI), hind limbs interval (HLI), fore hoof circumference (FHC), hind hoof circumference (HHC), abdominal circumference (AC), shank circumference (SC) and leg circumference (LC). Moreover, concentra- tions of Glucose, blood urea nitrogen (BUN), creatinine, cholesterol, total bilirubin (Bili-T), direct bilirubin (Bi- li-D), calcium (Ca), phosphorus (P), magnesium (Mg), aspartate aminotransferase (AST), creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH), total protein (TP), albumin (Alb), triiodothyronine (T3) and thyroxine (T4) were measured as plasma biochemical parameters. Data analysis was conducted through t-test statistics.

    RESULTS

    Results revealed significant differences between body type traits of breeds, especially in organs related to running ability, while the Jammaz breed has more height and longer limbs than the Balouchi breed. Some blood parameters (glucose, LDH, BUN, cortisol and T4) are considerably higher in Jammaz breed, too.

    CONCLUSIONS

    Results of the current study suggest some anatomical (especially fore and hind limb lengths, neck length and body height at hump) and physiological characteristics (lactate dehydrogenase, blood urea nitrogen, cortisol, glucose and T4) of Iranian racing and dual purpose camels as breed markers.

    Keywords: Body type traits, Dromedary camel, Plasma biochemical parameters, Pure breeds, Uncontrolled mating
  • Babak Rasouli, Soghra Gholami * Pages 305-313
    BACKGROUND

    Mongooses are small carnivores residing in different regions from Africa to southeast Asia. The Indian gray mongoose (Herpestes Edwardsii) is one of the mongoose species that is mostly found in southern Asia particularly India and the south of Iran. Anatomical studies on the animal's brain have always been of interest to the scientist due to its high importance in various branches of biology, such as zoology, veterinary medicine and ethology.

    OBJECTIVES

    Our study aimed to enrich the current data pool by providing a histological description of the mongoose’s brain. The present study was conducted to investigate the histomorphologic and histomorphomet- ric aspects of cerebrum and cerebellum of the Indian grey mongoose.

    METHODS

    For this purpose, eight adult mongooses were considered, which were in an end-stage disease or the status of approaching death. In the following, after removing the skull, the brain structure was accurately dissected and placed in 10% buffered formalin. The samples were embedded in paraffin, cut into serial sections and stained using standard Hematoxylin and Eosin protocol.

    RESULTS

    In this study, the thickness of the white matter and cortex layers in the cerebrum and cerebellum, the number of neurons and neuroglia cells per unit area, and morphological features of tissue of the organs were measured and recorded. The results of cell count showed that the cell density of neurons in female and neuroglia in male were higher, significantly (P ≤ 0.05). Also in the cerebellum, the Purkinje cells were oval to round and were very close to the granular layer.

    CONCLUSIONS

    Despite minor differences, it could be concluded that the general morphologic and mor- phometric characteristics of cerebrum and cerebellum for mongoose are similar to the other animals. Although the study of these features has not been done in a wild carnivore so far, these features can be considered as an intermediate between rodents and human.

    Keywords: .Cerebellum, Cerebrum, Histomorphology, histomorphometry, mongoose
  • Milad Alahmoradi, Samad Alimohammadi, Hadi Cheraghi * Pages 315-327
    BACKGROUND

    Hemolytic anemia is a disorder characterized by the premature erythrocytes destruction. Phenylhydrazine (PHZ) induces oxidative stress and reactive oxygen species (ROS) formation, which causes hemolytic anemia. Cynara scolymus due to its antioxidant compounds, has been used for various therapeutic purposes in traditional medicine.

    OBJECTIVES

    The present study was designed to evaluate the effects of Cynara scolymus extract on PHZ -induced anemia in male rats.

    METHODS

    Hemolytic anemia was induced by intraperitoneal injection of PHZ (40 mg/kg) for 2 days. Thirty male Wistar rats were divided into five groups. Group 1 (normal control). Group 2 (anemic control) received only PHZ. The groups 3 to 5 were injected with 100, 200, 400 mg/kg of the Cynara scolymus by gavage, respectively, daily from day 2 to day 15 after PHZ administration. At the end of the treatment period, blood samples were collected to assess hematological parameters, malondialdehyde (MDA) level and antioxidant enzymes activity, including superoxide dismutase (SOD) and total antioxidant capacity (TAC) in the serum and erythrocytes.

    RESULTS

    In anemic rats, serum and erythrocytes MDA level increased, but SOD and TAC activity de- creased significantly when compared with control group (p ≤ 0.05). These changes were ameliorated by treat- ment with Cynara scolymus at different doses (p ≤ 0.05). Also, improvement in several hematological param- eters was observed in anemic rats after administration of Cynara scolymus (p ≤ 0.05).

    CONCLUSIONS

    Cynara scolymus extract exhibits protective property against PHZ-induced oxidative stress presumably due to antioxidative activity.

    Keywords: Cynara scolymus, Hemolytic anemia, oxidative stress, Phenylhydrazine, rat
  • Havva Marzban, Farhang Sasani * Pages 329-341
    BACKGROUND

    Canine mammary gland cancers are the most prevalent malignancies in dogs. There are different challenges regarding management of these cancers in dogs and human, one hypothesis is related to small cellular subset of tumor mass called cancer stem cell. These cells are therapy resistant and cause metastasis and relapse even after primary successful treatment. The well-identified phenotypes for detecting this population are ALDH1+/CD44+/CD24-/Low biomarkers.

    OBJECTIVES

    A study to evaluate existence of cancer stem cells in canine malignant mammary glands tumor and assess effects of these cells on clinicopathological parameters of tumors were designed.

    METHODS

    In this study forty cases of canine mammary glands tumors were collected. All cases were tested via H&E and then Immunohistochemistry (IHC) methods. All samples were evaluated immunohis- tochemically for common markers of these tumor-initiating cells. Monoclonal antibodies against ALDH1, CD44 and CD24 were used. Some tumor aggressiveness-related parameters, including lymphovascular in- vasion, tumor grades and histotypes were assessed.

    RESULTS

    The present study revealed that 17.5% of cases were enriched with cancer stem cells and all  of them were diagnosed as grade II and III (P ≤ 0.05). Other findings showed all cancer stem cell-positive cases were significantly lymphovascular invasion positive (P ≤ 0.05). The most common histotypes in this research were tubular, tubulopapillary and intraductal carcinomas.

    CONCLUSIONS

    Our results illustrated that cancer stem cells can be considered as reliable prognostic factors to predict severity of malignant behavior of canine malignant mammary glands cancer, which is  comparable with human breast cancer.

    Keywords: cancer, canine, Malignant Tumor, Mammary Glands, Stem Cells