فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال چهاردهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد سیر صدر، روح الله تولایی*، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 189-200
    زمینه و هدف

    آزمایشگاه ها جزو اصلی ترین پایه های مراکز تحقیقاتی و علمی به حساب می آیند. سیستم های مدیریت اطلاعات آزمایشگاه بستر ثبت اطلاعات و تعاملات بین آزمایشگاه ها و پژوهشگران است. هدف از مطالعه ی حاضر ارایه مدل معماری سازمانی سیستم های مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کیفی انجام گرفت. با استخراج اسناد و اطلاعات موجود در خصوص سیستم های مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی از بانکهای اطلاعاتی، نمونه ی 16 نفره از کارشناسان و استادان استفاده کننده از خدمات آزمایشگاهی دانشگاه صنعتی شریف جهت تعیین نیازها به صورت گلوله برفی و مبتنی بر هدف در مصاحبه وارد شدند. با تعیین نیازها، مدلهای معماری سازمانی از بانکهای اطلاعاتی استخراج شد. جهت انتخاب مدل معماری سازمانی برای انتخاب بهترین مدل متناسب با خدمات آزمایشگاهی از نظر 16 صاحب نظر استفاده شد. با توجه به جنبه های مختلف فنی و مدیریتی سیستمهای مدیریت آزمایشگاه ها دو مدل معماری زکمن و مدل معماری سرویس گرا تلفیق گردیدند. در مرحله ی بعد با استفاده از تکنیک دلفی در سه راند از نظر متخصصان استفاده کننده از سیستم های خدمات آزمایشگاهی جهت ارزیابی مدل پیشنهادی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش متشکل از دو قسمت ارزیابی نیازهای سیستم مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی و ارایه الگوی پیشنهادی می باشد. در مدل ارایه شده محتوای هر سلول چارچوب زکمن با رویکرد سرویس گرا با توجه به مشخصات سیستم مدیریت آزمایشگاهی انتخاب و تلفیق گردید. مدل بر اساس پنج سطح بلوغ معماری سازمانی بررسی گردید که بهبود بلوغ معماری سازمانی در سطوح بالاتر مشهود بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از معماری سازمانی ویژه ی سیستمهای مدیریت آزمایشگاهی سبب استفاده ی بهینه از منابع و سهولت در تعاملات می گردد.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، خدمات آزمایشگاهی، معماری سرویس گرا
  • رقیه خشا، محمد مهدی سپهری*، نسرین طاهرخانی صفحات 201-214
    زمینه و هدف

    آسم یک بیماری مزمن غیرقابل درمان، اما قابل کنترل است که پزشکان جهت دستیابی به سطح مطلوب کنترل بیماری، نظارت مداوم بر علایم و همچنین تنظیم یک برنامه درمانی مبتنی بر خودمراقبتی را پیشنهاد می نمایند. ارایه این برنامه، مطابق با سطح کنترلی که بیمار در آن قرار دارد، تنظیم میگردد. لذا ارزیابی و دسته بندی دقیق سطح کنترل آسم، می تواند در ارایه برنامه درمانی موثر به بیمار حایز اهمیت بوده و موجب بهبود خودمراقبتی و توسعه ی مداخلات پیشگیرانه جهت کاهش علایم آسم شود.

    روش بررسی

    در این مقاله، داده های 96 بیمار آسمی شامل اطلاعات دموگرافیک، متغیرهای بالینی و سوابق پزشکی بیمار، داده های زیست محیطی موثر بر آسم، معیارهای عملکرد ریه و گروه محرک مبتنی بر پرسش نامه های کنترل آسم، در یک دوره زمانی 9 ماهه از یک بیمارستان تخصصی بیماریهای ریوی تهران جمع آوری و در یک پایگاه داده چندمتغیره و چندکلاسه تجمیع شده و سپس سطح کنترل آسم با کمک یک مدل تلفیقی مبتنی بر خوشه بندی فازی و الگوریتمهای با نظارت در یادگیری ماشین دسته بندی شده است. 

    یافته ها

    مدل پیشنهادی برای ارزیابی سطح کنترل آسم که حاصل عملیات متوازن سازی، خوشه بندی فازی و انتخاب مشخصه بر روی داده هاست، دقتی به میزان 88% ارایه نموده است. 

    نتیجه گیری

    مدل حاضر، علاوه بر کمک به پزشکان برای شناسایی دقیق تر سطح کنترل آسم، می تواند در سیستم های الکترونیکی خودمراقبتی به منظور ارایه هشدارهای شخصی شده در مورد احتمال تضعیف کنترل آسم به کار رود. این چنین ابزارهایی می توانند مراقبت از آسم را از رویکرد مراقبتی واکنشی به یک رویکرد پیشگیرانه ارتقا دهند که در آن تصمیم ها و اقدام های درمانی از سوی پزشک ناشی از سطح کنترل آسم مزمن و پیشگیری از آسم حاد باشد.

    کلیدواژگان: کنترل آسم، پیشگیرانه، خوشه بندی، دسته بندی با ناظر، خودمراقبتی
  • زهرا محمدزاده، حمیدرضا سعیدنیا*، علی قربی صفحات 215-227
    زمینه و هدف

    وب سایت های بیمارستانی، سیستمی مناسب برای تبادل اطلاعات و ایجاد ارتباط بین بیمار، بیمارستان و کادر درمانی محسوب می شود. هدف این پژوهش، شناسایی و دسته بندی خدمات مبتنی بر وب مطلوب در وب سایت بیمارستان های ایران بر اساس مدل سنجش رضایت مشتری کانو بود.

    روش بررسی

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش آن، پیمایشی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کاربران وب سایت بیمارستانی است که 120 نفر از بین آنها به صورت تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بر اساس مدل کانو بوده است. روایی پرسش نامه از دید استادان علم اطلاعات و فناوری اطلاعات سلامت، تایید گردید. برای تحلیل داده ها از جدول ارزیابی مدل کانو، نرم افزار اکسل، آمار توصیفی و برای تعیین پایایی از آزمون آلفای کرونباخ(0/82=a) استفاده شد.

    یافته ها

    ابتدا با استفاده از مرور متون و بررسی وبسایت های برتر به شناسایی و دستهبندی خدمات مبتنی بر وب مطلوب در وب سایت بیمارستان ها پرداخته شد. سپس تعداد 67 خدمت شناسایی شده، در معیار اجباری(29 خدمت)، معیار تک بعدی(15 خدمت)، معیار جذاب(14 خدمت) و معیار بی تفاوت(9 خدمت) دسته بندی شد. بیشترین خدمات شامل خدمات اجباری، جذاب، تک بعدی و بی تفاوت در مولفه های محتوایی بودند.

    نتیجه گیری

    بیشتر خدمات شناساییشده در این پژوهش در وب سایت بیمارستان های مطرح جهان قرار داشتند که انتظار می رود طراحان و متخصصان حوزهی فناوری اطلاعات سلامت و مدیران بیمارستان ها در ایران در طراحی سایت بیمارستان از آن استفاده کنند. هر چند در بعضی موارد نظرات متخصصان و طراحان سایت نظراتی کاربردی بود، اما بهدلیل ناآشنایی کاربران از موضوعات تخصصی طراحی وبسایت مورد توجه تعداد معدودی از کاربران قرار گرفت.

    کلیدواژگان: وب سایت بیمارستان، سنجش رضایت مشتری، مدل کانو
  • شهپر زکی پور، بهزاد فرخ سرشت*، محمدجواد تقی پوریان، حسنعلی آقاجانی صفحات 228-240
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر افزایش بهره وری و کاهش خسارات از طریق بهبود رفتارهای نابهنجار کاری، مورد توجه صاحب نظران رفتار سازمانی به ویژه پژوهشگران حوزه ی سلامت قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر واکاوی عوامل موثر بر کاهش رفتارهای نابهنجار در حوزهی سلامت می باشد.

    روش بررسی

    با استفاده از تکنیک فراترکیب، یافته های مطالعات داخلی و خارجی مرتبط به صورت نظام مند با روش هفت مرحله ای Sandelowski و Barroso بررسی گردید. کدهای شناسایی شده با استفاده از نرم افزار MAXQDA10 طبقه بندی و تحلیل شد و برای سنجش پایایی و کنترل کیفیت از روش کاپا و نرم افزار SPSS استفاده شد و ضریب کاپا محاسبه شده برابر با 0/893 بوده که در سطح توافق عالی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 435 مقاله ی جستجو شده در این حیطه، 46 مقاله منتخب و براساس آنها 68 عامل شناسایی شد؛ این عوامل در 3 مقوله اصلی و 11 کد محوری دسته بندی شد. عوامل تاثیرگذار شناسایی شده در این پژوهش شامل عوامل فردی(روان شناختی، جمعیت شناختی، مذهبی گرایی، زمینه ای)، عوامل گروهی(ارتباطات، سیستم پاداش مناسب، رفتارهای بازدارنده) و عوامل سازمانی(فضای سازمانی، تدابیر ساماندهی، عواطف سازمانی، ادراک موقعیت کاری) است. 

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل فردی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر کاهش رفتارهای نابهنجار است. از این رو یافته های حاضر بر ضرورت توجه به عوامل روان شناختی، جمعیت شناختی، مذهبی گرایی، زمینه ای در برنامه ریزی و مداخلات مدیران در جهت افزایش بهره وری در حوزه ی سلامت تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: رفتارهای کاری نابهنجار، تکنیک فراترکیب، حوزه ی سلامت
  • ابراهیم حسن زاده، ادریس حسن پور، سید سجاد رضوی، محمدرضا شیخی چمان* صفحات 241-249
    زمینه و هدف

    منابع انسانی یکی از مهم ترین سرمایه های هر سازمانی بوده و ایجاد محیط کاری ایمن علاوه بر جلب رضایت مندی این سرمایه ارزشمند، کیفیت ارایه خدمات را نیز بالا می برد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ایمنی آزمایشگاه های تشخیصی بیمارستان های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی بود که به روش مقطعی در سال 1398 و در 7 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیست بود که این چک لیست پس از ترجمه، اعتبارسنجی و تعیین روایی(به روش روایی صوری کیفی) گردید و وضعیت ایمنی آزمایشگاه های مورد مطالعه در چهار دستهی عالی، خوب، متوسط و ضعیف دسته بندی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش های آمار توصیفی و نرم افزار SPSS صورت پذیرفت.

    یافته ها

    در تعیین روایی چک لیست با استفاده از روایی صوری کیفی، نظرات متخصصان به صورت تغییراتی در ابزار اعمال شد. در بخش توصیفی تحقیق و در میان ابعاد ایمنی آزمایشگاه های تشخیصی، بالاترین نمره ی میانگین مربوط به ابعاد«مخاطرات ارتباطی» و «اطلاعات ایمنی» و پایین ترین نمره ی میانگین نیز در بعد«ایمنی حریق» ارزیابی شد. 

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج تحقیق، وضعیت کلی ایمنی آزمایشگاه های تشخیصی بیمارستان های دست بررسی در سطح مناسبی می باشد، با این حال مولفه ایمنی حریق به عنوان یکی از مولفه های مهم ایمنی ضعیف ارزیابی شد و ضروری است اقدامات لازم در راستای بهبود آن انجام گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ایمنی، آزمایشگاه تشخیصی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • رضا صفدری، فرنوش لارتی، کامیار فتحی سالاری*، سامان محمدپور صفحات 250-263
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی وعروقی و خطاهای دارویی از دلایل اصلی ناخوشی ها و مرگ ومیر در سرتاسر جهان به شمار می آیند. سیستم های تجویز الکترونیک و مدیریت مصرف دارو (electronic prescribing and medication administration(ePMA)) تا حدودی از وقوع خطاهای دارویی پیشگیری می کنند. هدف این مطالعه تعیین الزامات اطلاعاتی سیستم ePMA بیماران قلبی وعروقی بود. 

    روش بررسی

    این مطالعه ی توصیفی در بیمارستان امام خمینی تهران و دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در تابستان 1398 در دو فاز بررسی متون و نظرسنجی پرسش نامه ای انجام شد. آیتم های اطلاعاتی حاصل از بررسی متون 100 مقاله در سه پرسش نامه، سازماندهی شدند. در مرحله ی نظرسنجی، پرسش نامه ها میان پزشکان، پرستاران و صاحب نظران گروه مدیریت اطلاعات سلامت به روش سرشماری توزیع شد. پایایی پرسش نامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد. تحلیل های آماری با استفاده از SPSS انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از دید متخصصان، آیتم های اطلاعاتی دموگرافیکی بیمار و شناسه های منحصربه فرد بیشترین میانگین یعنی بالای 7/4 را کسب کردند. پزشکان به اطلاعات بالینی از جمله سابقهی دارویی و اسامی ژنریک بیشترین موافقت را ابراز کرده بودند. از دید پرستاران آیتم های اطلاعاتی مشکلات بیمار و اقدامات انجام شده و انواع دوز دارو میانگین کامل یعنی 5 را به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    نیاز به آیتم های اطلاعاتی میان کاربران مختلف سیستم های ePMA متفاوت است اما ممکن است آیتم هایی نیز وجود داشته باشد که میان آنها مشترک باشد. لازم است پژوهش های آینده نیازمندی های اطلاعاتی مالی و داروخانه ای را براساس دیدگاه سایر کارکنان داروخانه و حسابداری بیمارستان بررسی نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت مصرف دارو، نسخه نویسی الکترونیک، بیماری های قلبی وعروقی
  • فاطمه امینی *، مهدی صالحی باروق، وحید چنگیزی صفحات 264-274
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون آزمونهای رادیوگرافی با استفاده از دوزیمتر ترمولومینسانس (TLD) در آزمونهای مختلف رادیوگرافی، می توان مقدار دوز موثر اندامهای بحرانی را اندازه گرفت. در این تحقیق، روند پیشرفت دستگاه های رادیولوژی از آنالوگ به دیجیتال که موجب تسریع در انجام رادیوگرافی ها به خصوص بیماران اورژانسی شده است، بررسی شد؛ سپس میزان دوز موثر اندامهای بحرانی در دستگاه های رادیوگرافی دیجیتال با استفاده از دوزیمتر TLD محاسبه گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از 29عدد دوزیمتر TLD استفاده شد. ابتدا مراحل کاالیبراسیون TLDها توسط مرکز حفاظت سازمان انرژی اتمی تهران انجام گردید، سپس با استفاده از  TLDها در آزمونهای رادیوگرافی دوز معادل و سپس دوز موثر اندامهای بحرانی محاسبه شد. 

    یافته ها

    داده ها با استفاده از آزمون واریانس ANOVA در نرم افزار SPSS انجام شد. میانگین دوزهای موثر اندامهای بحرانی عبارتند از: میانگین دوز موثر تیرویید mSv  0/0034±0/0015(در رادیوگرافی گردن)، میانگین دوز موثر چشم mSv 00/63±0/0004(در رادیوگرافی جمجمه)، میانگین دوز موثر پستان mSv  0/0067±0/0009(در رادیوگرافی ریه) و میانگین دوز موثر تخمدان mSv  0/0201±0/0652(در رادیوگرافی شکم). اختلاف معناداری میان دوز موثر اندامهای تیرویید و تخمدان که هر دو در وضعیت قدامی-خلفی (AP) قرار دارند، یافت شد(0/05>P). در مورد اندامهای چشم و پستان که هر دو در وضعیت خلفی-قدامی (PA) قرار دارند، اختلاف معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر نشان داد که مقدار دوز موثر بیمار در آزمونهای رادیوگرافی به ضخامت عضو مورد نظر و وضعیت بیمار بستگی دارد که در مقدار دوز اشعه جذب شده بیمار، تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: آزمونهای رادیوگرافی، دوزیمتر ترمولومینسانس، اندامهای بحرانی، دوز معادل، دوز موثر
  • محمد بابایی*، قاسم اکبری، امیرعلی شهبازفر صفحات 275-283
    زمینه و هدف

    سیاه دانه با اثرات ضدالتهابی و ضد میکروبی از جمله گیاهان دارویی پرمصرف می باشد که به دلیل عوارض زیاد داروهای شیمیایی به عنوان درمان جایگزین یا کمکی استفاده می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات ترمیمی و حفاظتی سیاه دانه از دیدگاه پاتولوژیکی در دستگاه گوارش موش صحرایی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند. گروه آزمایشی اول 400 mg/kg و گروه آزمایشی دوم 800 mg/kg عصاره ی سیاه دانه و گروه کنترل سرم فیزیولوژی به صورت خوراکی و روزانه تا 2 ماه دریافت کردند. نمونه های دوازدهه، ژژنوم و ایلیوم پس از ثبوت توسط فرمالین 10%  نمکی، مراحل پاساژ و قالب گیری را طی کرده و برش های 5 میکرونی از آنها تهیه شده و توسط رنگ آمیزی هماتوکسیلین ایوزین رنگ آمیزی شدند. در نهایت با میکروسکوپ نوری برای تعیین خصوصیات بافت شناسی بررسی شده و طول پرزهای روده کوچک در ناحیه ابتدای دوازدهه، ژژنوم، ایلیوم، ،عرض پرزها و درصد سلول های گابلت از کل سلول های پوششی روده در نواحی مذکور بررسی گردید و نتایج با نرم افزار SPSS آنالیز شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سیاه دانه باعث افزایش طول پرزها در دوازدهه، ژژنوم و ایلیوم به صورت معنی دار بود. همچنین عرض پرزها و درصد سلول های گابلت افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین نتیجه گرفت که سیاه دانه با افزایش طول پرزها باعث افزایش جذب مواد غذایی شده و اثرات محافظتی دارد.

    کلیدواژگان: سیاه دانه، روده، پرز، موش صحرایی
|
  • Ahmad Siar Sadr, Roohollah Tavallaee*, Mohammad Ali Afshar Kazemi Pages 189-200
    Background and Aim

    Laboratories are one of the most important scientific and research centers. Laboratory information management systems provide a platform for recording the information and collaborating between researchers. The main purpose of this study was suggesting an organizational architecture model of laboratory information management systems. 

    Materials and Methods

    This study was a qualitative study. In this study, we extracted available documentation and information on laboratory information management systems from databases. Then, 16 faculties and staffs using the Sharif University of Technologychr('39')s laboratory services were selected by snowball sampling and interviewed to determine needs.  Based on needs, enterprise architecture models were extracted from databases. 16 experts have evaluated the enterprise architecture model to select the best model suitable for laboratory services. Due to various technical and managerial aspects of laboratory management systems two models of Zachman architecture and service-oriented architecture models were combined. In the next step, experts from laboratory service systems have evaluated the proposed model, using Delphi technique in three rounds.

    Results

    The findings were analyzed in two parts: Evaluation of the needs of the laboratory information management system and presentation of the proposed model. In the proposed model, the content of each cell of the Zachman framework is approached Service-oriented were selected and integrated according to the specifications of the laboratory management system.The model was evaluated based on five levels of organizational architecture maturity. The improvement in the maturity of organizational architecture was evident at higher levels.

    Conclusion

    The use of enterprise architecture for laboratory management systems leads to optimal use of resources and ease of collaboration.

    Keywords: Enterprise Architecture, Laboratory Services, Service Oriented Architecture
  • Roghaye Khasha, Mohammad Mahdi Sepehri*, Nasrin Taherkhani Pages 201-214
    Background and Aim

    Asthma is a common and chronic disease of respiratory tracts. The best way to treat Asthma is to control it. Experts of this field suggest the continues monitoring on Asthma symptoms and adjustment of self-care plan with offering the preventive treatment program to have desired control over Asthma. Presenting these plans by the physician is set based on the control level in which the patient is. Therefore, successful recognition and classification of the disease control level can play an important role in presenting the treatment program to the patient and improves the self-care and strengthens the early interventions to alleviate the Asthma symptoms.  

    Materials and Methods

    Based on this objective, we collected the data of 96 Asthma patients within a 9-month period from a specialized hospital for pulmonary diseases in Tehran. Then we classified the Asthma control level by fuzzy clustering and different types of data mining method within a multivariate dataset with the multi-class response variable.

    Results

    Our best model resulting from the balancing operations and feature selection on data have yielded the accuracy of 88%.

    Conclusion

    Our proposed model can be applied in electronic Asthma self-care systems to support the decision in real time and personalized warnings on the possible deterioration of Asthma control. Such tools can centralize the Asthma treatment from the current reactive care models into a preventive approach in which the physician’s decisions and therapeutic actions are resulting from the personal patterns of chronic Asthma control and prevention of acute Asthma.

    Keywords: Asthma Control, Preventive, Clustering, Classification, Self-Care
  • Zahra Mohammadzadeh, Hamid Reza Saeidnia*, Ali Ghorbi Pages 215-227
    Background and Aim

    A hospital website is an appropriate system for exchanging information and connecting patients, hospitals and medical staff. The purpose of this study was to identify and classify desirable web-based services in websites of Iranchr('39')s hospitals based on Kano’s Customer Satisfaction Model.

    Materials and Methods

    This was a survey study. The statistical population of the study consisted of hospital website users, of whom 120 were randomly selected. The data collection tool was a questionnaire based on Kano model. The validity of the questionnaire was confirmed by the information science and health information technology(HIT) professors. Data were analyzed using Kano model evaluation table, Excel software, and descriptive statistics. Cronbachchr('39')s alpha test was used to determine reliability(a=0.82).

    Results

    First, the desirable web-based services of the hospitals’ websites were identified. Then, 67 identified services were classified into mandatory criteria(29 services), one-dimensional criteria(15 services), attractive criteria(14 services) and indifferent criteria(9 services). Most services were mandatory, attractive, one-dimensional and indifferent in content components.

    Conclusion

    Most services identified in this study were on the websites of the worldchr('39')s leading hospitals; HIT designers and professionals and hospital managers are expected to use such services in designing hospital websites. Although the comments of site designers and experts were practical in some cases, they attracted a limited number of users due to their unfamiliarity with specialized website design topics.

    Keywords: Hospital Website, Customer Satisfaction, Model Kano
  • Shahpar Zakipour, Behzad Farrokh Sersht*, Mohammad Javad Taghipourian, Hasan Ali Aghajani Pages 228-240
    Background and Aim

    In recent decades, increasing productivity and reducing losses by improving abnormal behaviors in the workplace have attracted the attention of organizational behavior experts, especially health researchers. The purpose of the present research is to study the factors influencing the reduction of abnormal behaviors in health workplace.

    Materials and Methods

    By using meta-synthesis technique, the findings of the related internal and external studies were systematically analyzed using Sandelowski and Barroso seven-step method. The identified codes were classified, analyzed and interpreted by MAXQDA10. Kappa method and SPSS were used to measure reliability and quality control. The calculated kappa coefficient was 0.893, which indicated a good consistency.

    Results

    From 435 articles investigated in this field, 46 articles were selected, based on which 68 factors were identified. These factors were classified into 3 main categories and 11 pivotal codes. The influential factors identified in this study include individual factors(psychological, demographic, religious, and contextual), group factors(communication, appropriate reward system, and deterrent behaviors) and organizational factors(organizational space, organizational measures, organizational emotions, and job position perception).

    Conclusion

    The results of this study show that individual factors are the most important ones affecting the reduction of abnormal behaviors. Therefore, the findings of this study emphasize psychological, demographic, religious, and contextual factors in planning and managers’ interventions to increase productivity in health workplace.

    Keywords: Abnormal Workplace Behaviors, Meta-Synthesis Technique, Health Area
  • Ebrahim Hassanzadeh, Edris Hassanpoor, Seyed Sajjad Razavi, MohammadReza Sheikhy-Chaman* Pages 241-249
    Background and Aim

    Human resources are one of the most important assets of any organization and the creation of a safe working environment enhances the quality of services in addition to satisfying this valuable capital. The purpose of this study was to evaluate the safety of diagnostic laboratories of hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences(IUMS).

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 7 IUMS hospitals in 2019. Data collection was performed using a checklist that was validated after being translated(by qualitative face validity method); Then, the safety status of the studied laboratories was classified into four categories: Excellent, good, average and poor. Finally, data were analyzed using descriptive statistics and SPSS software.

    Results

    In determining the validity of the checklist using qualitative face validity, expertschr('39') opinions were applied as changes in the tool. In the descriptive part of the study and among the safety dimensions of diagnostic laboratories, the highest mean score was related to the dimensions of "communication hazards" and "safety information" and the lowest to the dimension of "fire safety".

    Conclusion

    According to the results of the study, the overall safety status of the diagnostic laboratories of the hospitals under investigation is at a good level; however, the "fire safety" component as one the most important safety components was considered poor, and necessary steps must be taken to improve it.

    Keywords: Safety evaluation, Diagnostic Laboratory, Iran University of Medical Sciences(IUMS)
  • Reza Safdari, Farnoosh Larti, Kamyar Fathi Salari*, Saman Mohammadpour Pages 250-263
    Background and Aim

    Cardiovascular diseases and medication errors are among the leading causes of morbidity and mortality around the world. Electronic prescribing and Medication Administration(ePMA) systems can prevent medication errors to some extent. This study aimed to determine the information requirements of ePMA systems.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted in Imam Khomeini Hospital of Tehran and School of Allied Medical Sciences affiliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS) in the summer of 2019 in two phases: literature review and survey-based questionnaire. Information items obtained from reviewing the texts of 100 articles were organized in three questionnaires. In the survey phase, questionnaires were distributed among physicians, nurses, and the experts of health information management(HIM) and medical informatics, using census sampling method. The reliability of the questionnaires was measured using Cronbachchr('39')s coefficient alpha. Statistical analysis was done using SPSS.

    Results

    The findings showed that based on specialists’ point of view, patientschr('39') demographic information items and unique identifiers gained the highest average, above 4.7. Physicians agreed most with clinical information, including medication history and generic names. From the nurses’ point of view, the information items of the patients’ problems and the procedures performed and the types of drug doses obtained a complete average of 5.

    Conclusion

    The need for information items varies among different users of ePMA systems, but there may be items that are common for them. Future studies should further investigate financial and pharmaceutical information requirements based on the perspectives of other hospital pharmacy and accounting staff.

    Keywords: Medication Administration, Computerized Physician Order Entry (COPE), Cardiovascular Diseases
  • Fateme Amini*, Mahdi Salehi Baroogh, Vahid Changizi Pages 264-274
    Background and Aim

    Due to the increasing number of radiographic tests, TLD dosimeters can be used to measure the effective dose of critical organs in various radiographic tests. In this research, the progression of analogue to digital radiology devices, which facilitates and accelerates the performance of radiographs, especially emergency patients, was investigated, and then the effective dose of critical organs in digital radiographic devices was calculated using a thermoluminescence dosimeter.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study 29 thermoluminescence GR-200 dosimeters(LiF: Mg, Cu, P) were used first, the TLDs were calibrated by the Atomic Energy Organization of Tehran Protection Center, then using TLDs, equivalent doses were used in radiographic tests and finally, the effective dose of critical organs was calculated.

    Results

    Data were analyzed using Anova in SPSS software. The mean effective doses of critical organs were 0/034±0/0015 mSv for eyes(in skull radiography), 0/0063±0/0004 for thyroid(in cervical radiography), 0/0067±0/0009 for breast(in lung radiography) and 0/2010±0/0652 for ovarian(in abdominal radiography). We found significant differences between effective doses of thyroid and ovaries in common position(Postero Anterior)(p˂0.05). We found non-significant differences between effective doses of the eyes and breast in common position(AntroPosterior)(p˃0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, the effective dose of the patient in radiographic exames depends on the thickness of the target organ and the patientchr('39')s position, which has a significant effect on the dose of radiation absorbed by the patient.

    Keywords: Radiography Exames, Thermolumenscence Dosimeter, Critical Organes, Equivalente Dose, Effective Dose
  • Mohammad Babaei*, Ghasem Akbari, Amir Ali Shahbazfar Pages 275-283
    Background and Aim

    Nigella sativa with anti-inflammatory and antimicrobial effects is one of the most widely used medicinal plants that can be used as an alternative or adjunctive therapy due to many side effects of chemical drugs. The aim of this study was to evaluate the regenerative and protective effects of Nigella sativa from pathological point of view in rat gastrointestinal tract.

    Materials and Methods

    This study was carried on 30 wistar male rats which were divided randomly in to 3 groups. First and second experimental groups received 400 and 800 mg/kgbw Nigella sativa extract respectively and control group received normal saline orally by gavage for 2 months. The duodenum, jejunum, ileum and proximal colon samples were collected and after fixation with formalin 10% and tissue processing, the 5 μm sections were prepared and stained by hematoxylin eosin staining. Finally, light microscopy was used to determine the histological characteristics and the length of the small and large intestinal villi in the area of the duodenum, jejunum, ileum, colon, villus width and percentage of goblet cells. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results showed that Nigella sativa significantly increased the length of the villi in duodenum, jejunum and ileum. The width of the villi and the percentage of goblet cells were also increased.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that the Nigella sativa causes enhancement of food absorption by increasing the length of villi and has protective effects.

    Keywords: Nigella Sativa, Intestine, Villus, Rat