فهرست مطالب

خانواده درمانی کاربردی - پیاپی 1 (بهار 1399)

نشریه خانواده درمانی کاربردی
پیاپی 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی قزلسفلو* صفحات 1-16
    هدف

    پژوهش حاضر بررسی نقش راهبردهای حفظ رابطه و سبک های دلبستگی در پیش بینی تعهد زناشوییبود.

    روش

    جامعه این پژوهش شامل کلیه افراد متاهل شهر تهران بود که از میان آن ها 372 فرد متاهل (233 زن و 139 مرد) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه راهبردهای حفظ رابطه (استفورد، داینتون و هاس، 2000)، پرسشنامه سبک دلبستگی (هازن و شیور، 1987) و خرده مقیاس تعهد شخصی پرسشنامه مدل سرمایه گذاری (رازبلت، مارتز و آگنیو، 1998) جمع آوری شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین خرده مقیاس اطمینان بخشی، باز بودن، مدیریت تعارض، تقسیم وظایف، مثبت نگری، نصیحت و سبک دلبستگی ایمن با تعهد زناشویی رابطه مثبت معنی دار و بین سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با تعهد زناشویی رابطه منفی معنی داری به دست آمد (0/05=P.). همچنین تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که چهار خرده مقیاس راهبردهای حفظ رابطه (اطمینان بخشی، باز بودن، تقسیم وظایف و مثبت نگری) و سبک های دلبستگی (ایمن، اجتنابی و اضطرابی) می توانند تعهد زناشویی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس این یافته ها، می توان نتیجه گرفت که راهبردهای حفظ رابطه و سبک دلبستگی در تعهد زناشویی تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: راهبردهای حفظ رابطه، سبک دلبستگی، تعهد زناشویی
  • فریدون اسلامی*، کیومرث فرحبخش، حسین سلیمی بجستانی صفحات 17-34
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه پیشگیری و بهبود رابطه بر باورهای روابط زناشویی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه آزمایش، گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری این پژوهش زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره مهرآور شهر تهران بودند که در بازه زمانی آبان و آذر 97 به مرکز مشاوره مراجعه کرده بودند که 20 زوج به روش هدفمند انتخاب و به دو گروه آزمایش (10 زوج) و گروه گواه (10 زوج) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله هفتگی را به شکل گروهی در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به وسیله مقیاس باورهای ارتباطی زناشویی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد تاثیر مداخله برنامه پیشگیری و بهبود رابطه بر باورهای ارتباطی (2/23=F P=0/001)، مولفه تخریب کنندگی مخالفت (18/20=P=0/001,F)، مولفه تغییرناپذیری همسر (23/73=P=0/001,F)، مولفه توقع و انتظار ذهن خوانی (28/94=P=0/001,F)، مولفه کمال گرایی جنسی (25/01=P=0/001,F) و مولفه ناهمسانی جنسیتی (17/03=F P=0/001) موثرند.

    نتیجه گیری:

     بر پایه یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که غنی سازی ازدواج بر مبنای برنامه پیشگیری و بهبود رابطه روشی فراخور برای کاهش باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین ازدواج است. ازاین رو، پیشنهاد می شود در راستای تحکیم و تقویت بنیاد خانواده به برنامه های غنی سازی ازدواج در جهت پیشگیری و بهبود رابطه در زوج ها اهمیت داده شود.

    کلیدواژگان: ازدواج، برنامه پیشگیری و بهبود رابطه، باورهای ارتباطی زناشویی
  • مهدی رستمی*، شکوه نوابی نژاد، ولی الله فرزاد صفحات 35-53
    هدف

    هدف پژوهش تعیین اثر بخشی آموزش مهارت های پیش از ازدواج مدل تحکیم ازدواج پیش از شروع (SYMBIS) بر الگوها و آسیب های زوج های نامزد بود.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گروه گواه، طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه و جامعه آماری 44 زوج نامزد مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه شهید بهشتی در سال 1397 بود. از این جامعه 20 زوج نامزد به شیوه هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی 10 زوج در هر یک از دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سنجش و ارزیابی الگوها و آسیب های پیش از ازدواج رستمی، نوابی نژاد و فرزاد (1398) و نیز برنامه آموزش مهارت های پیش از ازدواج مبتنی بر مدل تحکیم ازدواج پیش از شروع پاروت و پاروت (2016) بود که در 8 جلسه 90 دقیقه ای گروهی به گروه آزمایش ارایه و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر آموزش مهارت های پیش از ازدواج بر الگوهای ناکارامد ارتباطی (7/71=P=0/009,F)، الگوهای ناکارامد مدیریت رابطه (6/91=P=0/013,F)، نظام ارزشی زوج ها (4/54=P=0/04,F)، ذهنیت طرحواره ای (4/94=P=0/04,F) و اثرات مخرب خانواده اصلی (10/62=P=0/003,F) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که آموزش مدل تحکیم ازدواج پس از شروع منجر به شناسایی الگوهای ارتباطی ناکارامد و اصلاح این الگوها و افزایش مهارت های مدیریت رابطه می شود؛ بنابراین می توان از آن در جهت بهبود الگوها و کاهش آسیب های ازدواج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوها، آسیب ها، پیش از ازدواج، زوج ها، نامزد
  • سید علی دربانی*، پگاه فرخ زاد، فرح لطفی کاشانی صفحات 54-68
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی خانواده درمانی راهبردی کوتاه مدت بر تعارض های زناشویی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه های آزمایش، گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره شرکت مهندسی و توسعه نفت است که از میان آن ها تعداد 45 نفر که به دلیل داشتن مشکلات زناشویی و خانوادگی به این مرکز مراجعه کردند به صورت در دسترس انتخاب شدند. پس از همتاسازی آزمودنی ها، ملاک های ورود و خروج پژوهش به شیوه هدفمند 20 زوج انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه گمارش شدند. در این پژوهش 10 زوج (20 نفر) در گروه آزمایش و 10 زوج (20 نفر) در گروه گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش پس از اجرای پیش آزمون به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان دریافت کردند؛ اما گروه گواه پس از انجام پیش آزمون، هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. هر دو گروه در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه به وسیله ی پرسشنامه های مذکور مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد. 

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که خانواده درمانی راهبردی کوتاه مدت بر بهبود تعارضات زوجین شرکت کننده در پس آزمون و پیگیری (5/92=P=0/005,F) اثر داشته است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که خانواده درمانی راهبردی کوتاه مدت علاوه بر ارتقا سطح سازگاری زوجین منجر به کاهش تعارضات نیز شده است.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، خانواده درمانی، راهبردی
  • نادره سعادتی*، زهرا یوسفی، محسن گل پرور صفحات 69-99
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل تربیتی از تجربه زیسته مردان موفق بود.

    روش

    این پژوهش با شیوه کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند شرکت کنندگان انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع نظری در نهایت 15 مرد موفق مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفت و با استفاده از روش چارمز (2014) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    در گام اول مولفه های تربیتی مردان موفق در شش طبقه نظام ارزشی خانواده، انعطاف پذیری شناختی، کارکرد مطلوب، سبک فرزندپروری مقتدرانه، والدگری توانمند و مدیریت مثبت روابط والد-فرزندی به عنوان محور اصلی استخراج شدند و در گام دوم چهار مولفه عوامل خانوادگی، فردی، اجتماعی و آموزشی به عنوان محورهای اصلی ریشه تربیت مردان موفق شناسایی شدند. در گام سوم دو منبع مهم سابقه رشدی و سبک زندگی سازنده به عنوان سازوکارهای زیربنایی رسیدن به موفقیت شناسایی شدند.

    نتیجه گیری:

     والدین برای فراهم کردن زمینه های تربیت موفق در فرزندان، لازم است به اصول و روش های مورد نظر در تربیت و مقتضیات آن توجه کرده و بر طبق آن ها به امر مهم تربیت فرزندان بپردازند.

    کلیدواژگان: مدل تربیتی، مردان موفق، تجربه زیسته
  • زینب فریدون پور*، صفورا کلهری، فاطمه محسنی، فرهاد نامجو صفحات 100-124
    هدف

    هدف پژوهش تعیین اثربخشی طرحواره درمانی و مقایسه آن با ایماگوتراپی بر نگرش به انتخاب همسر و ترس از ازدواج در دختران بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 2 ماهه بود؛ انتخاب نمونه به صورت هدفمند از بین دانشجویان دختر مجرد دانشگاه های تهران بود که با فراخوان عمومی جهت شرکت در پژوهش، 44 دختر مجرد دانشجو به پرسشنامه نگرش به انتخاب همسر کوب، لارسون و واتسون (2003) و ترس از ازدواج سمیعی، یوسفی و نشاط دوست (1392) پاسخ دادند که از بین آن ها 36 دختر انتخاب و در دو گروه آزمایش طرحواره درمانی (12 دختر)، گروه آزمایش ایماگوتراپی (12 دختر) و گروه گواه (12 دختر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. هر دو گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله طرحواره درمانی یانگ، کلوسکو و ویشار (2003) و ایماگوتراپی هندریکس (2008) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج حاکی از تاثیر مداخله طرحواره درمانی بر نگرش به انتخاب همسر (29/75=P=0/001,F) و ترس از ازدواج (12/14=P=0/004,F) و مداخله ایماگوتراپی بر نگرش به انتخاب همسر (28/51=P=0/002,F) و بر ترس از ازدواج (14/48=P=0/003,F) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که آموزش طرحواره درمانی و ایماگوتراپی برای کاهش ترس از ازدواج و نگرش به انتخاب همسر روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: انتخاب همسر، ایماگوتراپی، ترس از ازدواج، طرحواره درمانی
  • سمیرا شریعتی*، بهروز کریمی صفحات 125-146
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تکنیک های ذهن آگاهی بر شادکامی، بهزیستی ذهنی و نشخوار فکری دختران مجرد 20 تا 30 سال شهر سنندج بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش را 30 نفر از دختران مجرد 20 تا 30 سال مراجعه کننده به مرکز مشاوره مهرسا و ژیران شهر سنندج در بازه زمانی مهر تا آبان 1397 تشکیل دادند که در نمرات پرسشنامه نشخوار فکری نمرات بالا و در پرسشنامه بهزیستی روانی و شادکامی نمرات پایینی کسب کرده بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 دختر) و گروه گواه (15 دختر) جایگزین شدند. برای گروه آزمایش روش مداخله ای تکنیک های ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد و نتایج با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تکنیکهای ذهن آگاهی باعث کاهش نشخوار فکری (F=17/77,P=0/001) و افزایش بهزیستی روانی (F=16/12,P=0/001)  و شادکامی (F=16/89,P=0/001) در گروه آزمایش شد و این نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری:

     می توان رویکرد درمان ذهن آگاهی را به عنوان یک مداخله مناسب به منظور ارتقای شادکامی دختران جوان در سازگاری با شرایط زندگی و کاهش عوارض روان شناختی ناشی از تجرد به کار برد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نشخوار فکری، بهزیستی روانی، شادکامی
|
  • Mehdi Ghezelseflo * Pages 1-16
    Aims

    The aim of the present study was to examine the role of relational maintenance behavior and attachment style in predicting marital commitment.

    Method

    The statistical population was all people married in Tehran city that 372 married people (233 women and 139 men) were selected by multiple cluster sampling. The data collection instrument was Relational maintenance behavior measure (Stafford, Dainton, & Haas, 2000), Adult attachment questionnaire (Hazan, & Shaver, 1987), and personal commitment subscale from The Investment Model Scale (Rusbult, Martz & Agnew, 1998).

    Result

    The results showed that there is a significant positive relationship between subscale assurance, openness, conflict management, share task, positivity, advice, and secure attachment with marital commitment and there is a significant negative correlative between avoidance and anxiety attachment style with marital commitment. Also, multiple regression analyses showed that four subscales relational maintenance behavior (assurance, openness, conflict management, and positivity) and attachment style (secure, avoidance and anxiety) can predict marital commitment (P=0.05).

    Conclusion

    According to these findings, can conclude that relational maintenance behavior and attachment style impact marital commitment.

    Keywords: Relational maintenance behavior, attachment style, Marital Commitment
  • Fereydon Eslami *, Kiumars Farahbakhsh, Hosein Salimi Pages 17-34
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Prevention and Relationship Education Program (PREP) on Communication Beliefs.

    Method

    The research method was quasi-experimental with experimental group and control group, pre-test, post-test and two-month follow-up and The statistical population of this study was couples who referred to Mehravar counseling center in Tehran during the period of November and December 97 who referred to counseling center. 20 couples were selected by purposeful method and were divided into experimental (10 couples) and control (10 couples) groups. Replaced at random. The experimental group received weekly intervention in 8 sessions of 90 minutes. Both groups were evaluated in three stages of pre-test, post-test and follow-up by the marital communication beliefs scale. Data were analyzed using repeated measures ANOVA.

    Results

    The results showed that the effect of intervention prevention and relationship improvement program on communication beliefs (F = 27.23, P = 0.001), dissociative component of dissent (F = 18.20, P = 0.001), spouse invariance (F = 23.73, P = 0.001), Expectation and expectation component of mind reading (F = 28.94, P = 0.001), component of sexual perfectionism (F = 25.63, P = 0.001), and gender inequality component (F =17.03, P = 0.001) are effective and this effect 01 stable at follow-up.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that enrichment of marriage based on PREP is a prerequisite for reducing marital couples' ineffective communication beliefs. Therefore, it is recommended to emphasize the importance of family enrichment programs

    Keywords: Marriage, PREP, Communication beliefs
  • Mehdi ROSTAMI *, Shokoh Navabinejad, Vali Farzad Pages 35-53
    Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of pre-marital skills training model on saving your marriage before It Starts (SYMBIS) on patterns and damages of engagement couples.

    Method

    The research method was quasi-experimental with experimental group and control group, pre-test, post-test and three-month follow-up and the statistical population was 44 couples referring to Shahid Beheshti University Counseling Center in 1977. From this community, 20 couples were selected by purposeful sampling and randomly assigned 10 couples in each of the two experimental and control groups. The research instrument was a Questionnaire Evaluation and Measurement Patterns and premarital damages Rostami, Navabi Nejad and Farzad's (2019) as well as a premarital skills training program based-model on Symbis Parrott and Parrott (2016). Was. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    Results show the effect of pre-marriage skills training based-model on Symbis on dysfunctional communication patterns (F = 7.7, P = 0.009), ineffective relationship management patterns (F = 6.91, P = 0.013), improving couples' value system (F = 4.54, P = 0.040), Schema mentality (F = 4.49, P = 0.040), and damaging effects of the core family (F = 10.62, P = 0.003) and This effect was sustained at the follow-up stage.

    Conclusion

    Since teaching marriage consolidation model on saving your marriage before It Starts to identifying dysfunctional communication patterns and modifying these patterns and increasing relationship management skills, it can be used to improve patterns and reduce marital harm.

    Keywords: Couples, damages, Engagement, Patterns, Premarital
  • Seyed Ali Darbani *, Peghah Farokhzad, Farah Lotfi Kashani Pages 54-68
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of short-term strategic family therapy on marital conflicts.

    Method

    The present study was a semi-experimental one with experimental, control and pre- Test and follow up were two months. The statistical population of this research includes couples who come to the consulting center of oil and gas engineering company, 45 of whom were referred to this center due to marital and familial problems. After matching the subjects, the inclusion and exit criteria of the study were purposefully selected by 20 couples and randomly assigned to experimental and control groups. In this study, 10 couples (20 people) were in the experimental group and 10 couples (20 people) were in the control group. The experimental group received 90 minutes of treatment after 8 pre-tests; But the control group did not receive any treatment after the pre-test. Both groups were evaluated in three stages of pre-test, post-test and 2-month follow-up by the mentioned questionnaires. Repeated measurement analysis of variance test was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that short-term strategic family therapy had an effect on improving the conflicts of couples participating in post-test and follow-up (F = 5.92, p = 0.005).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that short-term strategic family therapy, in addition to improving the level of couple adjustment, has also led to a reduction in conflict.

    Keywords: Marital conflict, Family Therapy, Strategic
  • Nadereh Saadati *, Zahra Yousefi, Mohsen Gholparvar Pages 69-99
    Aim

    The purpose of the present study was to provide a model of the lived experience of successful men. 

    Metod:

     This research was conducted in a qualitative manner using the data theory method. Participants were selected using a purposive sampling method and until reaching theoretical saturation, finally, 15 successful men were interviewed semi-structured and analyzed using Charms (2014) method.

    Results

    In the first step, the educational components of successful men in six categories of family value system, cognitive flexibility, optimal functioning, authoritative parenting style, powerful parenting, and positive management of parent-child relationships were extracted as the main axis and in the second step, four components of family and individual factors, Social and educational were identified as the main axes of the root of training successful men. In the third step, two important sources of growth history and constructive lifestyle were identified as the underlying mechanisms for success.

    Conclusion

    In order to provide the grounds for successful upbringing in children, parents need to pay attention to the principles and methods in upbringing and its requirements, and according to them, to address the important issue of raising children.

    Keywords: Educational Model, successful men, lived experience
  • Zeynab Fereydonpour *, Safora Kalhouri, Fatemeh Mohseni, Farhad Namjoo Pages 100-124
    Aim

    the purpose of the present study was to determine the effectiveness of schema therapy and imago relation therapy on fear of marriage and attitudes about romance and mate selection in girls.

    Method

    The sample was purposefully selected from single female students of Tehran universities. With a public call to participate in the study, 44 single female students were asked about the attitude-choosing questionnaire of Cobb, Larson, & Watson (2003) and fear of marriage Samiei, Yousefi and Neshat Doost (2013) answered that 36 girls were selected from among them and randomly replaced in two experimental groups: schema therapy (12 girls), experimental group, immagotherapy (12 girls) and control group (12 girls). Both experimental groups underwent the intervention of Young, Klosko & Weishaar (2003) Schema Therapy for 8 90-minute sessions, and Hendrix Imagotherapy (2008), and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    Results showed that the effect of schema therapy intervention on spouse choice (F = 29.75, P = 0.001) and fear of marriage (F = 12.14, P = 0.004) and imagotherapy intervention on spouse choice (F = 28.51, P = 0.002) and on fear of marriage (F = 14.48, P = 0.003) and this effect was sustained at follow-up.

    Conclusion

    The results of the present study provide evidence that schema therapy and imagotherapy are appropriate methods for reducing the fear of marriage and attitude toward spouse selection.

    Keywords: Fear of Marriage, Imagotherapy, Schema therapy, spouse selection
  • Samira Shariyati *, Behroz Karimi Pages 125-146
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of teaching mindfulness techniques on happiness, mental well-being and rumination of single girls aged 20 to 30 years in Sanandaj.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group and two-month follow-up test. The statistical population of this study consisted of 30 single girls aged 20 to 30 years who referred to Mehrsa and Jiran counseling centers in Sanandaj in the period of October to November 2016, with high scores in the rumination questionnaire and low scores in the psychological well-being and happiness questionnaire. They were selected and randomly assigned to the experimental group (15 girls) and the control group (15 girls). For the experimental group, the intervention method of mindfulness techniques was performed for 8 sessions of 90 minutes and the results were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that training in mindfulness techniques reduces rumination (F = 17.77, P = 0.001) and increases mental well-being (F = 16.12, P = 0.001) and happiness (F=16.89, P = 0.001) was in the experimental group and these results were stable at the follow-up stage.

    Conclusion

    The mindfulness treatment approach can be used as an appropriate intervention to promote the happiness of young girls in adapting to living conditions and reducing the psychological effects of celibacy.

    Keywords: Mindfulness, Rumination, mental well-being, Happiness