فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 35 (تابستان 1395)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 35 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم ترابی*، راضیه صانعی صفحات 7-26

    ابرپروژه راه ابریشم جدید برای اولین بار در سال 2013 توسط شی جنیگ پین رهبر جمهوری چین طی سخنرانی در دانشگاه نظربایف قزاقستان مطرح شد. کمربند اقتصادی جاده ابریشم جدید صرفا یک جاده نیست، طرحی اقتصادی، سیاسی، امنیتی و ژیوپولیتیکی با فرآیندی باز و چندقطبی است که تقریبا تمامی کشورهای موجود در مسیر را در بر می‏گیرد. قرار است تحقق این طرح عاملی برای رشد و شکوفایی کشورهای فعال در پروژه شود. با این حال تحقق جاده ابریشم جدید با موانع جدی روبه روست که مهم ترین آنها نبود زمینه ‏های لازم برای همگرایی و همکاری‏های جدی اقتصادی در میان کشورهای مسیر مطابق با نظریه همگرایی است، امری که تاکنون کمتر مورد توجه بوده است. در این راستا پرسش اصلی مقاله این است که چه موانعی بر سر تحقق خط ابریشم جدید وجود دارد؟ در پاسخ به سوال فوق فرضیه این گونه مطرح می‏شود که مطابق نظریه همگرایی، عدم وجود اقتصادهای مکمل، وجود ارزش های فرهنگی، قومی و سیاسی متضاد، شکاف ‏های مذهبی و رقابت و اختلافات در میان کشورهای عضو، تسلط گفتمان امنیتی و رقابت های قدرت‏های فرامنطقه ‏ای، مهم ترین موانع تحقق این پروژه اقتصادی می ‏باشند. روش پژوهش حاضر نظری و تحلیل ‏محور است.

    کلیدواژگان: جاده ابریشم جدید، نظریه همگرایی، نبود اقتصاد مکمل، رقابت های قدرت های فرامنطقه ای
  • محمد شفیعی فر، نوذر خلیل طهماسبی* صفحات 27-52

    شکل گیری گفتمان جدید بعد از انقلاب مشروطه، نتیجه شرایط عینی و ذهنی بود که در ایران رخ داد. از یک جهت هرج و مرج داخلی و ملوک الطوایفی شدن کشور، سبب به هم ریختن اوضاع داخلی ایران گردید و از سوی دیگر ارتباط روشنفکران با خارج و درک مستقیم شرایط و اوضاع غرب، سبب تحولی اساسی در ذهنیت ایرانیان مقیم خارج شد. آنان به سبب احساس دینی که به ایران داشتند، سعی در یافتن و ارایه راه حل هایی داشتند که به تولید گفتمان جدید در عرصه ی روشنفکری منجر شد؛ گفتمانی که از دل آن رضاشاه بیرون آمد. در این میان، حسن تقی زاده با سرخوردگی از انقلاب مشروطه، ضمن اینکه به تمدن غرب پناه برد، چاره درد جامعه در حال فروپاشی ایران را سرکار آمدن یک دیکتاتور مصلح دانست؛ یک استبداد منور که عظمت ایران باستان را برگرداند و در کنار آن دستاوردهای تمدن غرب را در ایران عملی کند.

    کلیدواژگان: حسن تقی زاده، مجله کاوه، هویت ملی، تجدد، استبداد منور
  • مسعود مطلبی*، مجید غلامی صفحات 53-77

    سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، بعنوان همسایه مجازی جمهوری اسلامی ایران در جدیدترین مفهوم نوین استراتژیک خود با تفسیر سیاسی و جهانی تر از ماموریت هایش، تلاش نموده است مشروعیت حضور فراجغرافیایی خود در اقسا نقاط جهان را تامین نماید. از سویی دیگر، جمهوری اسلامی و اسلام سیاسی رشد یافته از درون آن توانسته است پس از طی دوران استقرار و ثبات به حضور فعال تر منطقه ای و بین المللی بپردازد و لذا به دلیل تفاوت های ماهوی در معیارهای روشی و اندیشه ای، به عنوان رقیب ایدیولوژیک، توسط ناتو شناسایی گردیده است. بر این اساس، نویسندگان تلاش دارند به این پرسش پاسخ دهند که راهبرد ناتوی سیاسی و جهانی تر شده، در برابر جمهوری اسلامی چیست؟ فرضیه اصلی مقاله عبارت است از این که «به نظر می رسد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی تلاش دارد با استفاده از راهبرد «امنیتی سازی»، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان بحران منطقه ای و جهانی معرفی و در نتیجه در انزوای ژیوپلیتیکی قرار دهد». یافته های مقاله حاضر نشان داد، بررسی روند فعالیت ها و حرکت های ناتو در سال های اخیر و گسترش همکاری های نظامی و تسهیم اطلاعاتی و امنیتی با همسایگان جمهوری اسلامی ایران در این راستا قابل تحلیل است.

    کلیدواژگان: ناتو، جمهوری اسلامی ایران، رهیافت امنیتی سازی، انقلاب اسلامی، اسلام سیاسی
  • محمدعلی بصیری، فهیمه خوانساری فرد* صفحات 79-104

    جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگری منطقه ای از ظرفیت های تاریخی- فرهنگی بسیاری برای اعمال نفوذ فرهنگی در منطقه قفقاز جنوبی برخوردار است و این مساله می تواند بستری برای بهره مندی ایران از ابزار نوین دیپلماسی فرهنگی در منطقه در راستای تحقق اهداف سیاست خارجی اش باشد؛اما وجود موانع داخلی و خارجی در این راستا وقفه ایجاد نموده و باعث شده تا ایران بر اساس آراء والرشتاین از جایگاهی شبه پیرامونی در منطقه پیرامونی قفقاز جنوبی در زمینه فرهنگی برخوردار گردد.سوال پژوهش چنین است که دلایل ضعف در عملکرد دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قفقاز جنوبی چه می باشد؟ فرضیه پژوهش نیز بدین صورت است که جمهوری اسلامی ایران در عین مواجه بودن با چالش های داخلی، به دلیل عملکرد موثر سایر بازیگران (چالش خارجی)، در عرصه فرهنگی منطقه به حاشیه رانده شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش توصیفی- تحلیلی و تحلیل محتوا با استفاده از ابزار کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، قفقاز جنوبی، نظام جهانی، مرکز، پیرامون
  • نورعلی غلامحسین نیا سماکوش*، علی اکبر امینی صفحات 105-126

    توسعه فرآیند و ملزوماتی دارد که همواره مبانی تیوریک در آن از جایگاه پراهمیت و قابل توجهی برخوردار است. اما خود این نکته نیز به آسانی و روشنی پیش روی ما قرار ندارد. علم نیز خود نیازمند توسعه است. لذا کشورهای در حال توسعه با چرخه ای توسعه و علم روبه رو می باشند؛ و توسعه علوم از راه های گشایش وضعیت فوق الذکر است. اما این مهم نیز با رویکردهای معرفتی متعددی درگیر است. در مباحث مربوط به توسعه علوم انسانی دو جریان مهم معرفتی «بومی گرایی کارکردی» و «بومی گرایی معرفت شناسانه» قرار دارند و همواره تقابل های رویکردی را با یکدیگر داشته اند که موجب کندی تحول در توسعه علوم انسانی گشته است. در این پژوهش قصد آن داریم که با یک روش کیفی و بهره گیری از ابزارگردآوری داده ها کیفی به این سوال پاسخ دهیم (سوال اصلی) که «تقابل رویکرد بوم گرایی کارکردی و رویکرد بوم گرایی معرفت شناسانه در بومی سازی و توسعه علوم انسانی چگونه سبب کارآمدی و یا ناکارآمدی این حوزه می گردد؟». فرضیه اصلی ما در این پژوهش بیان می دارد که «تقابل رویکرد بومی گرایی کارکردی و رویکرد بومی گرایی معرفت شناسانه سبب کندشدن فرآیند توسعه علوم انسانی و عدم تحقق بومی سازی در ایران شده و حرکت به سمت رویکرد تلفیقی- ترکیبی در این حوزه، راهگشای وضعیت فوق می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه علوم انسانی، بومی سازی، رویکرد کارکردی، رویکرد معرفت شناسانه، رویکرد دگرواره
  • بهنام سرخیل* صفحات 127-156

    همگام با تحولات و جریان های نوپدید، وجوه نوینی از تعاملات در جهت فرصت سازی ها و تبدیل آن ها به موقعیت ها به کار می رود. ازاین منظر به هر میزان که برداشت جامع تری از دیپلماسی و زیرسیستم های مرتبط با آن حاصل شود، به همان نسبت امکان اثربخشی بیشتری برای سیاست خارجی دولت ها فراهم می آید. لذا بررسی و شناخت راهبردها و تحرکات دیپلماتیک بازیگران فعال همچون دولت قطر (که با وجود عدم برخورداری نسبی از برخی مولفه های قدرت نظیر جمعیت یا وسعت سرزمینی، اما موفق به اخذ حدنصاب های قابل قبولی شده)، یکی از ضرورت های مهم تعاملات بین المللی محسوب می شود. پرسش اصلی مقاله حاضر به بررسی الزامات رفتاری، راهکارها و بایسته های دیپلماسی نوین دولت قطر معطوف گردیده است و اینکه دوحه برای تبدیل شدن به کنش گری اثرگذار چه رویکردهایی را در حوزه دیپلماسی اتخاذ نموده است؟ فرضیه پژوهش این است که قطر حوزه های جدید دیپلماسی مانند دیپلماسی اقتصادی، رسانه ای، آموزشی و یا میانجی گری را فعالانه در پیش گرفته و برنامه هایی چون جذب سرمایه گذاری خارجی، تسهیل فضای کسب و کار، رونق گردشگری، دستیابی به علم و تکنولوژی روزآمد و تصویرسازی بین المللی را در دستور قرار داده است. شیوه تحقیق پژوهش توصیفی- تحلیلی و برمبنای روش کیفی است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی قطر، دیپلماسی رسانه ای، دیپلماسی ورزشی، سرمایه گذاری خارجی، منابع انرژی
  • محمد مهدی باباپور گل افشانی، محمد مهدی سلطانی* صفحات 157-176
    اصل هفتاد و سوم پیش نویس قانون اساسی به امر تجدیدنظر در قانون اساسی اختصاص داشت، لکن در جلسه بررسی و تصویب نهایی در سال 58 به دلیل شرایط زمانی این اصل به تصویب نمی رسد؛ با بروز مشکلاتی جدی در چهارچوب نظام (قوای مقننه، مجریه، قضاییه) که ناشی از تعدد مراکز تصمیم گیری و وجود تشکیلات موازی در کشور بود، لزوم طرح اصلاحات در قانون اساسی مورد تایید قرار گرفت، اما به علت جنگ و مسایل دیگر این امر به تاخیر افتاد؛ در نهایت در سال 68 با پایان یافتن جنگ، بستر مناسب و مساعدی برای تغییر در قانون اساسی فراهم شد که امام خمینی (ره) با صدور فرمان بازنگری، تغییرات و اصلاحات در قانون اساسی را خواستار شدند که به دنبال آن تمرکز در ساختار مدیریتی کشور ایجاد شد و آخرین فصل قانون اساسی به بازنگری اختصاص یافت و اصل یکصد و هفتاد و هفتم به عنوان «اصل بازنگری» در قانون اساسی جای گرفت.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، بازنگری، ولایت مطلقه فقیه، پیشنهاد بازنگری، پیشرفت، تزلزل
|
  • Ghasem Torabi *, Raziye Saneie Pages 7-26

    China’s one belt one road (OBOR) initiative unveiled by President Xi Jinping in 2013, aims to restore the country’s old land and sea trade routes and to boost economic connectivity between Asia, Europe and Africa. It covers 65 countries and six economic corridors accounting for two thirds of the world’s population and one third of the world’s GDP. In this paper the authors look at the opportunities it offers and some of the challenges for investors China’s one belt one road.  In this sense, we focused on domestic constraints, tensions in China's neighbourhood, and great power rivalries. Finally, we tried to offer several suggestions regarding the improvement of China’s initiative. The suggestions concern the initiative’s planning and implementation, the means to improve its bilateral relations with neighbours and great powers, in order to be perceived as a responsible power on the international arena.

    Keywords: One Belt One Road, Tensions, Convergence Theory, Competition Trans-Regional Powers, Economic Complementary, Obstacles
  • Mohammad Shafeefar, Nozar Khalil Tahmasebi * Pages 27-52

    The formation of the new discourse that followed the Constitutional Revolution was the product of abstract and concrete situations that took place in Iran. On the one hand, anarchy and feudality caused internal chaos and on the other, foreign visits by the enlighten-minded people, who touched the condition in the West directly, left deep changes in the minds of Iranian expatriates. Due to their feeling of indebtedness to Iran, they began to explore and present solutions that finally resulted in the creation of a new discourse of enlightenment. From the very discourse emerged Reza Shah. Hassan Taghizade, one of these enlighten-minded thinkers who was disillusioned by the Constitutional Revolution and had resorted to the West, suggested that the final solution for the ruining society of Iran is the rise of a reformist dictator to power; an enlightened dictatorship that returns Iran to its ancient glory and besides, pursues the accomplishments of western civilization in the country.

    Keywords: Hassan Taghizade, Kave Magazine, National Identity, modernism, Enlightened Despotism
  • Masoud Motallebi *, Majid Gholami Pages 53-77

    The North Atlantic Treaty Organization (NATO), the virtual neighbor of Islamic Republic of Iran, is cooperating with all our land and water borders. This organization, in its newest strategic notion, made efforts through a more political and global interpretation of its missions to provide the ultra-geographical legitimacy throughout the world. On the other hand, Islamic Republic of Iran and its resultant political Islam achieved more dynamic regional and international attendance following stability periods; thus, due to substantial differences of standards and thought criteria, it is identified as NATO’s ideological rival. In this regard, this paper studies the relationship of the third generation of the North Atlantic Treaty Organization with Islamic Republic of Iran and raises the main question of what is the strategy of more political and global NATO versus Iran. Research main hypothesis, regarding content analysis and library method, is “the North Atlantic Treaty Organization tries to introduce Iran as a regional and global crisis by “securitization” strategy and geopolitically isolates Islamic Republic of Iran”. The findings demonstrate that NATO’s activities in recent years and developed military cooperation, information and security sharing with Iran’s neighbors can be analyzed; therefore, it is necessary that the authorities, mainly considering NATO’s activities across borders, identify and operationalize the strategy versus the North Atlantic Treaty Organization.

    Keywords: NATO, Islamic Republic of Iran, Secularization, Political Islam, Islamic Revolution
  • Mohammad Al Basiri, Fahimeh Khansarifard * Pages 79-104

    I.R. of Iran as a regional actor has many historic-cultural capacities for cultural influence in the  South Caucasus region; so that this can be admission to benefit from the new tools of cultural diplomacy by I.R. of Iran in the region in order to achieving  its foreign policy goals. But The Existence of internal and external obstacles has been interrupted in this context and Caused that iran has to the Semi-periphery position in the cultural field in the Periphery region of South Caucasus on base Wallerstein Thoughts. The research question is: What are the reasons for weakness in I.R. of Iran's Cultural Diplomacy performance in the South Caucasus? The research hypothesis also is that Iran at the same faced with internal challenges, marginalized in the field of culture of region due to effective performance by other actors (external obstacle). The research method in this article is descriptive-analytical and content analysis with using library tools.

    Keywords: Center, Cultural diplomacy, Periphery, South Caucasus, World System
  • Nurali Gholamhoseinnia Samakosh *, Ali Akbar Amini Pages 105-126

    Development process has some prerequisites in which the theoretical bases constantly play a significant and considerable role. However, this point is not clearly before us. The science itself needs to be developed. Therefore, the developing countries are confronted with a cycle of development and science; and science development is one the solutions for the above-mentioned problem. Nevertheless, this involves numerous epistemological approaches. There are two main epistemological streams “functional indigenism” and “epistemological indigenism” in the discussions related to Humanities development. These two streams have always had approach opposition which has led to development reduction in Humanities. In this paper, it is aimed to address this question using a qualitative method and applying qualitative data collection tools. The main research question is how the opposition of functional indigenism approach and epistemological indigenism approach in domestication and development of Humanities can make this area efficient or inefficient. The main hypothesis in this paper articulates that the opposition of functional indigenism approach and epistemological indigenism approach slows the development process of Humanities and impedes operationalizing domestication in Iran and the solution is moving toward taking the integrative-synthetic approach in this area.

    Keywords: Epistemological Opposition, Domestication Approaches in Humanities, Functional Indigenous Approach, Epistemological Indigenous Approach
  • Behnam Sarkheyil * Pages 127-156

    In coordination with new phenomena and changes, dipiomaey also has involved changes and the international actors, in regard to adopting themselves with future conditions, use the novel perspectives of diplomacy to creat opportunities and change them to useful situations. From this view, as much as the concept of diplomacy and its related subsystems are to be more comprehensive, the foreign policy of governments will be more effective. Thus, studying, recognizing and explaining diplomatic movements of other active actors such as Qatar governemet (which inspite of having no some relative components of power such as population and land extent) is one of the important methods to realize the international interactions. The main question of present article is studying the behavioristic obligations, novel diplomatic ways and necessaties of Qatare government and which diplomatic approach has been considered by Duha to act as effectively as possible. The hypothesis of this research is the effective use of new diplomatic domains such as economic, educational, mass media and mediative diplomacy, additionally, programs like importing external capital, facilitating business, developing tourism, getting access to modern science and technology, international imagery by Qatar govenement. The research method is of a descriptive- analytic and qualitative type.

    Keywords: Qatar's Foreign Policy, media diplomacy, Sports Diplomacy, Foreign Investment, energy sources
  • Mohammad Mahdi Babapour Golafshani, Mohammad Mahdi Soltani * Pages 157-176
    Article Seventy-three of the draft constitution was dedicated to the revision of the constitution, but in the Review Meeting and final ratification in year 1358 because of the Conditions of time this principle can not be adopted. The need to reform the constitution was approved, when happened serious problems within the system (legislative, executive, judicial) that arising from the multiplicity of decision-making and existence of parallel organization in the country, But it was delayed due to war and other issues; Finally, in year 1368 with the end of the war, provided the enabling and conducive environment to a change in the constitution that Imam Khomeini by issuing the command review, demanded changes and amendments to the constitution that  followed by Created a focus on the management structure of the country and last season of constitution was devoted to reload and the article one hundred and seventy-seven as "the Reload" took place in the constitution.
    Keywords: Constitution, Reload, Absolute Supreme Leadership, Reload's Offer, development, Insecurity