فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال نوزدهم شماره 8 (پیاپی 139، آبان 1399)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال نوزدهم شماره 8 (پیاپی 139، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان* صفحات 771-772
  • رامین نیرومندی، مریم اکبری*، حمزه احمدیان، عباس بخشی پور رودسری صفحات 773-790
    زمینه و هدف

    سیر صعودی دیابت، مشکلات فراوانی را برای بشر به وجود آورده است. با توجه به نقش ذهن آگاهی در کاهش این مشکلات، مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی تاب آوری در رابطه ذهن آگاهی و بهزیستی ذهنی بیماران دیابتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. از میان جامعه آماری که شامل کلیه اعضای فعال انجمن دیابت شهرستان بناب در سال 1397 بودند، 500 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه پنج عاملی ذهن آگاهی Bauer و همکاران، مقیاس تاب آوری Connor-Davidson و پرسش نامه بهزیستی ذهنی Warwick Edinburgh جمع آوری و با ضریب همبستگی Pearson و مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    ذهن آگاهی همبستگی مثبتی با بهزیستی ذهنی (001/0>p، 662/0=r)،  و تاب آوری (001/0>p، 662/0=r) داشت. تاب آوری نیز با بهزیستی ذهنی همبستگی مثبت (001/0>p، 772/0r=) داشت. تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مسیرهای مستقیم از ذهن آگاهی به بهزیستی ذهنی (001/0>p، 20/0β=) ذهن آگاهی به تاب آوری (001/0>p، 76/0β=) و تاب آوری به بهزیستی ذهنی(001/0>p، 66/0β=)، از نظر آماری معنی دار بود و هم چنین ذهن آگاهی به واسطه تاب آوری به صورت مثبت بهزیستی ذهنی را پیش بینی کرد (001/0>p ، 51/0β=).

    نتیجه گیری

    ذهن آگاهی می تواند هم به طور مستقیم و هم به واسطه تاب آوری، بهزیستی ذهنی را به صورت مثبت و معنی دار پیش بینی کند. به نظر می رسد توجه به مدل ذهن آگاهی، تاب آوری و بهزیستی ذهنی در برنامه درمانی و مشاوره ای بیماران دیابتی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، بهزیستی ذهنی، دیابت، شهرستان بناب
  • سمانه ابراهیم پور، رامین شعبانی*، حمید سعیدی ساعدی، شادی دهقان زاده صفحات 791-806
    زمینه و هدف

    زنان بهبود یافته از سرطان پستان به دلیل عوارض شیمی درمانی و جراحی و کاهش تحرک، در معرض افزایش مقاومت به انسولین و افزایش قند خون هستند. ورزش می تواند تاثیر مثبتی بر هموستاز گلوکز داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثر دوازده هفته تمرینات ترکیبی پیلاتس و یوگا بر هموستاز گلوکز و مقاومت به انسولین در زنان بهبود یافته از سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1398 در شهر رشت بر روی 24 زن بهبود یافته از سرطان پستان انجام شد. داوطلبین به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرین (13 نفر) به مدت 12 هفته، هر هفته 3 جلسه تمرینات ورزشی یوگا و پیلاتس را انجام دادند. گروه کنترل (11 نفر) فقط فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. متغیرهای وزن، شاخص توده بدنی، گلوکز ناشتای خون، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت به انسولین قبل و بعد از 12 هفته تمرین در هر دو گروه اندازه گیری شد. داده ها با آنالیز کواریانس چند متغیره و آزمون ناپارامتری Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دوازده هفته تمرین ترکیبی موجب کاهش معنادار وزن (002/0=p)، شاخص توده بدنی (002/0=p) و هموگلوبین گلیکوزیله (050/0=p) شد، اما تاثیر معنی داری بر متغیرهای قند خون ناشتا و مقاومت به انسولین نداشت (05/0p>).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق که تاثیر مثبت این شیوه تمرینی بر کاهش وزن و هموستاز گلوکز در زنان بهبود یافته از سرطان پستان را نشان داد، تمرینات ترکیبی یوگا و پیلاتس احتمالا شیوه تمرینی مناسبی در این بیماران باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، هموستاز گلوکز خون، مقاومت به انسولین، یوگا، تمرینات پیلاتس
  • مصطفی نصیرزاده، فاطمه گلزاده، محمدعلی گل* صفحات 807-818
    زمینه و هدف

    مصرف دخانیات به عنوان یکی از عوامل اصلی ابتلاء و مرگ و میر در سراسر جهان می باشد. آغاز مصرف دخانیات در دوران نوجوانی خطرات مخصوص به خود را دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مصرف دخانیات و ارتباط آن با دود دست دوم، دسترسی و تبلیغات در نوجوانان شهر قم در سال 1398 اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی حاضر در میان 823 دانش آموز مقطع اول و دوم متوسطه شهر قم انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه پیمایش جهانی دخانیات در نوجوانان (Global youth tobacco survey; GYTS) و به صورت خودگزارش دهی بود. نمونه گیری به روش خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مجذور کای انجام شد.

    یافته ها

    شیوع مصرف دخانیات 1/22 درصد (177 نفر) بود. بالاترین میزان مواجهه با دود دست دوم مربوط به «مواجهه با دود دخانیات در فضای باز عمومی» به میزان 9/52 درصد (430 نفر) بود. از بین کل مصرف کنندگان فعلی دخانیات، 8/64 درصد (35 نفر)، از طریق فروشگاه و مغازه به دخانیات دسترسی داشتند. به طور کلی 3/34 درصد دانش آموزان (278 نفر) در فروشگاه ها و خیابان تبلیغات دخانیات را مشاهده کرده بودند. آزمون مجذور کای، بین پایه تحصیلی، جنسیت، مقدار پول در اختیار در طی هفته، مواجهه با دود دست دوم، و مشاهده تبلیغات با مصرف دخانیات رابطه معنی دار نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، اتخاذ و اجرای سیاست ها و استراتژی های کاهش مواجهه با دود دست دوم، کاهش دسترسی و مواجهه با هدف پیش گیری از مصرف مواد دخانی در نوجوانان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مصرف دخانیات، نوجوانان، دود دست دوم، قم
  • دادالله شاهی مریدی*، مجید ملاحسینی، حسین آذین، حسن احمدی نیا صفحات 819-832
    زمینه و هدف

    عضلات یکی از علل ایجاد کننده درد در بدن انسان می باشند. در بین انواع دردهای عضلانی، نقاط ماشه ای میوفاسیال بسیار شایع هستند. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تاثیر شاک ویو و لیزر کم توان در درمان نقاط ماشه ای میوفاسیال عضلات ذوزنقه ای بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، در کلینیک فیزیوتراپی فاطمیه(س) رفسنجان در سال 98-1397 انجام شد. تعداد 111 بیمار مبتلا به نقاط ماشه ای میوفاسیال عضلات ذوزنقه ای به طور تصادفی به سه گروه 37 نفری تقسیم گردیدند. بیماران، روش های درمانی شامل شاک ویو، لیزر کم توان و درمان رایج فیزیوتراپی را به مدت 10 جلسه دریافت کردند. ارزیابی شدت درد موضعی، باند سفت عضلانی، کاهش درد انتشاری و محدودیت حرکات در جلسه اول، دهم و 10 روز پس از پایان درمان انجام گرفت. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر و تست تعقیبی Tukey و آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد شاک ویو در طی 10 جلسه در کاهش شدت درد موضعی نقاط ماشه ای میوفاسیال موثرتر از روش های لیزر و درمان رایج فیزیوتراپی بوده است (001/0>p). هم چنین، آزمون مجذور کای در جلسه دهم نشان داد که شاک ویو در مقایسه با دو روش فوق، برای برطرف کردن باند سفت عضلانی، بهبود حرکات و کاهش درد انتشاری موثرتر بوده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    از یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که شاک ویو در طی 10 جلسه می تواند در کاهش شدت درد موضعی، درد انتشاری، بهبودی حرکات و برطرف نمودن باند سفت عضلانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: شاک ویو درمانی، لیزر کم توان، نقاط ماشه ای میوفاسیال، عضلات ذوزنقه ای
  • مهدیه نبردی*، رضا وزیری نژاد، حسن احمدی نیا، عبدالله رحمانی، محسن رضائیان صفحات 833-868

    موضوع خودکشی و گزارش های رسانه ای در مورد افرادی که بر اثر خودکشی جان خود را از دست داده اند، در افراد آسیب پذیر اثرگذار است. به تصویر کشیدن احساسات خودکشی در رسانه ها، می تواند به افزایش خودکشی های تقلیدی منجر شود. شواهد حاکی از آن است که نجوه گزارش اخبار مرتبط با خودکشی بر میزان خودکشی نقش دارد. اولین راهنمای انعکاس خبر خودکشی در رسانه ها توسط سازمان بهداشت جهانی در سال 1999 میلادی و در ایران برای اولین بار توسط دفتر اداره سلامت روان در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، در سال 1386 شمسی تدوین و منتشر گردید.  مقاله حاضر در ابتدا با شرح رمان رنج های ورتر جوان (Werther Effect)، تاثیر نحوه گزارش اخبار مرتبط با موارد خودکشی و اقدام به آن در افزایش موارد خودکشی (رفتار خودکشی تقلیدی (Copycat)) بررسی می کند و در ادامه با معرفی "اثر پاپاگنو  effect Papageno " به تاثیر رسانه در پیشگیری و یا کاهش موارد خودکشی پرداخته است. سپس تاریخچه نقش دستورالعمل ها در پیشگیری و کاهش موارد خودکشی را مورد بررسی قرار داده و در همین راستا به توضیحاتی در خصوص تاریخچه رسانه های عمومی، اهمیت رسانه ها، رسانه های اجتماعی و انواع رسانه های اجتماعی پرداخته است. هم چنین، تاریخچه دستورالعمل های تهیه شده برای رسانه ها درخصوص نحوه انتشار مطالب و آخرین دستورالعملی که سازمان بهداشت جهانی در سال 2019 برای سازندگان فیلم و نمایش تیاتر تهیه کرده، مورد بررسی قرار می دهد. در نهایت راهنمای انعکاس اخبار خودکشی در رسانه ها، تهیه شده توسط سید مهدی حسن زاده و همکاران، با هماهنگی دفتر سلامت روانی، اجتماعی، اعتیاد مورد بازبینی قرار گرفته است. مجموع توصیه ها در این زمینه به عنوان راهنمایی برای کلیه ذینفعان مربوطه اعم از روزنامه نگاران، سردبیران، تولیدکنندگان، مربیان روزنامه نگاری، محققان، سیاست گذاران و متخصصان سلامت روان در بسترهای رسانه اجتماعی منظور شده است.

    کلیدواژگان: خودکشی، پیشگیری، دستورالعمل های رسانه
  • سیده زلیخا هاشمی چاشمی*، صدیقه سادات حجتی، ولی الله دبیدی روشن، خسرو جلالی دهکردی صفحات 869-888

    دوکسوروبیسین (Doxorubicin; DOX) یک آنتی بیوتیک آنتراسیکین است که برای درمان طیف وسیعی از سرطان ها مورد استفاده قرار می گیرد. متاسفانه، درمان با DOX به دلیل تجمع آن در بافت های سالم منجر به عوارض جانبی سمیت سلولی می شود. سمیت سلولی ناشی از DOX در نتیجه افزایش آسیب اکسیداتیو رخ می دهد و منجر به آپوپتوز و مرگ سلول می شود. در حال حاضر هیچ روش درمانی مطمینی برای جلوگیری از سمیت ناشی از DOX به اندام های غیر هدف وجود ندارد. از این رو پژوهش گران به دنبال توسعه و بهبود هر چه بیش تر راه های درمانی برای مقابله با این بیماری مهلک می باشند. در این میان ترکیب ورزش و شیمی درمانی روشی نوید بخشی برای کارآیی و تحمل پذیری و کاهش اثرات جانبی و مقاومت دارویی است. فعالیت های بدنی، سازگاری های مفید بیوشیمیایی بی شماری را ایجاد می کنند که باعث ایجاد فنوتیپ سالم در بافت های آسیب پذیر می شوند، بدون اینکه روی خواص درمانی DOX تاثیر بگذارند، بنابراین تعیین برنامه تمرینی مناسب برای بیماران سرطانی که تحت درمان DOX قرار دارند، بسیار مهم است زیرا باید شرایط جسمانی و درمانی بیمار در نظر گرفته شود. مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین اثرات سمیت سلولی DOX بر روی قلب، کبد، کلیه و ریه ها بررسی و فواید نقش فعالیت بدنی منظم و مکانیسم های بالقوه بحث می کند که به اثرات مثبت ورزش بر هر سیستم می پردازد.

    کلیدواژگان: سرطان، دوکسوروبیسین، سمیت سلولی، تمرینات ورزشی
  • مصطفی نصیرزاده، مریم آخوندی*، احمد جمالی زاده نوق، سعید خرم نیا صفحات 889-898
    زمینه و هدف

    تشخیص اختلالات روانی و تاب‎آوری افراد در زمان شیوع بیماری ها با هدف برنامه ریزی، امری لازم است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت استرس، اضطراب، افسردگی و تاب آوری افراد در زمان بیماری کوید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 453 خانوار شهر انار از توابع شهرستان رفسنجان انجام گردید. اطلاعات به صورت پرسشنامه و به روش مبتنی بر وب جمع آوری شد. داده ها با آزمون های آماری t مستقل و آزمون تعقیبی Tukey و ضریب همبستگی Spearman تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    به ترتیب (7/57 درصد) 251، (4/51 درصد) 233 و (3/57 درصد) 260 نفر استرس، اضطراب و افسردگی داشتند. میانگین نمره تاب آوری 18/19±55/37 بود. بین نمره اضطراب با سطح تحصیلات، شغل و سن و بین افسردگی و شغل ارتباط معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه شیوع بالای اختلالات روانی و تاب آوری پایین در هنگام شیوع بیماری و پیامدهای ناشی از آن، مداخلات روان شناختی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، اضطراب، افسردگی، استرس، تاب آوری
  • نجمه پورغلامعلی، سعیده شجاعی پور*، رضیه شجاعی پور، فاطمه جهانی مقدم صفحات 899-906
    زمینه و هدف

    کشیدن دندان یکی از راه های درمانی بیماری های دندان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر الگو های مختلف کشیدن دندان مولر بر روی حافظه کوتاه مدت و میان مدت در موش صحرایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی تعداد 45 سر موش صحرایی به صورت تصادفی به سه گروه شامل کنترل بدون کشیدن، گروه کشیدن مولر های دو طرفه ی ماگزیلا (E1)، گروه کشیدن مولر های چپ ماگزیلا و راست مندیبل (E2) تقسیم شدند. به منظور ارزیابی حافظه فضایی از آزمون موریس استفاده گردید. جهت آنالیز داده ها از آزمون واریانس یک طرفه و تست Tukey استفاده شد.

    یافته ها

    در تست های حافظه ی کوتاه مدت تعداد دفعات ورود به ناحیه هدف به طور معنی داری در گروه E1 کم تر از گروه کنترل به دست آمد (003/0p=). در گروه  E2مدت زمان سپری شده در ناحیه هدف و مسیر طی شده در ناحیه هدف بیش تر از گروه E1 به دست آمد (p<0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی کشیدن دندان ممکن است فاکتور تاثیر گذاری بر روی حافظه باشد.

    کلیدواژگان: کشیدن دندان مولر، حافظه ی کوتاه مدت، حافظه ی میان مدت، موش صحرایی
|
  • M. Rezaeian* Pages 771-772
  • R. Niroomandi, M. Akbari*, H. Ahmadian, A. A. Bakhshipoor Roodsari Pages 773-790
    Background and Objectives

    The ascending course of diabetes has created many problems for human beings. Given the role of mindfulness in reducing these problems, the present study was conducted with the aim of determining the mediating role of resilience in the relationship between mindfulness and subjective well-being of diabetic patients.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive, based on structural equation modeling. From the statistical population, which included all active members of Bonab Diabetes Association in 2018, 500 people were selected as a sample by simple random method. Data was collected using the Bauer et al Five Facet Mindfulness Questionnaire, the Connor-Davidson Resilience Scale, and the Warwick Edinburgh Subjective Well-being Questionnaire and analyzed by Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling.

    Results

    Mindfulness had a positive correlation with the Subjective well-being (r=0.662, p<0.001), and resilience (r=0.662, p<0.001). Resilience had also a positive correlation with Subjective well-being (r=0.772, p<0.001). The structural equation modeling analysis showed that direct paths from mindfulness to subjective well-being (β=0.20, p<0.001), mindfulness to resilience (β=0.76, p<0.001) and resilience to subjective well-being (β= 0.66, p<0.001) were statistically significant. Mindfulness also positively predicted subjective well-being through resilience (β=0.51, p<0.001).

    Conclusion

    Mindfulness can predict subjective well-being positively and meaningfully, both directly and through the medium of resilience. It seems that paying attention to the model of mindfulness, resilience and subjective well-being will be useful in the treatment program and counseling of diabetic patients.

    Keywords: Mindfulness, Resilience, Subjective well-being, Diabetes, Bonab County
  • S. Ebrahimpour, R. Shabani*, H. Saeidi Saedi, Sh. Dehghnzadeh Pages 791-806
    Background and Objectives

    Breast cancer survivors are in danger of elevated insulin resistance and hyperglycemia due to chemotherapy and surgery side effects and inactivity. Exercise can improve glucose homeostasis. This study aimed to assess the effect of twelve weeks concurrent Yoga and Pilates training on glucose homeostasis and insulin resistance in breast cancer survivors.

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was performed on 24 breast cancer survivors in Rasht, Iran, in 2020. The participants were randomly devided into control or case groups. The case group (n=13) underwent 12 weeks of concurrent Yoga and Pilates exercise training, 3 sessions per week.  The control group (n=11) did their routine daily activities. Weight, body mass index (BMI), fasting blood sugar (FBS), glycosylated hemoglobin (HbA1C) and insulin resistance (HOMA-IR) were measured before and after 12 weeks of exercise in either groups. Data was analyzed using multivariate covariance test and non-parametric Mann-Whitney U test.

    Results

    Twelve-week concurrent exercise caused significant decrease in weight (p=0.002), BMI (p=0.002) and HbA1C (p=0.050). However, there was no significant effect on FBS or HOMA-IR (p>0.05).

    Conclusion

    According to the results of the current study which showed the positive effect of this exercise program on weight control and glucose homeostasis in breast cancer survivors, concurrent Yoga and Pilates training can probably be a good exercise program in these patients.

    Keywords: Breast cancer, Blood glucose homeostasis, Insulin resistance, Yoga, Pilates training
  • M. Nasirzadeh, F. Golzadeh, M. Aligol* Pages 807-818
    Background and Objectives

    Globally tobacco use is one of the leading causes of morbidity and mortality. Starting to smoke during adolescence has its own risks.The aim of this study was to determine the status of tobacco use and its relationship with second-hand smoke, access and advertising in adolescents of Qom in 2019.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was performed on 823 students in the first and second grades of secondary school in Qom. The data collection tool was the Global Youth Tobacco Survey (GYTS) questionnaire in the form of self-report. Sampling was performed by multi-stage random clustering. Data were analyzed using chi-square test.

    Results

    The prevalence of tobacco use was 22.1% (177 cases). The highest exposure to second-hand smoke was 52.9% (430 cases) for "exposure to second-hand smoke in public". Of all current tobacco users, 64.8% (35 cases) had access to tobacco through stores and shops. Overall, 34.3% (278 cases) of students were exposed to tobacco advertisements in tobacco shops and streets. The chi-square test showed a significant relationship between educational level, gender, amount of pocket money, exposure to second-hand smoke and advertisements with smoking (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it is recommended to implement policies and strategies to reduce second-hand smoke exposure, access and exposure to advertisements in adolescents.

    Keywords: Tobacco use, Adolescents, Second-hand smoke, Qom
  • D. Shahimoridi*, M. Mollahosseini, H. Azin, H. Ahmadinia Pages 819-832
    Background and Objectives

    Muscles are known as organs which can generate pain in human body. Among different types of muscle pain, myofascial trigger points (MTPs) are very common. The aim of this study was comparing the effect of shockwave therapy (SWT) and low level laser therapy (LLLT) on the treatment of the MTPs of trapezius muscles.

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was performed in Fatemieh physiotherapy clinic of Rafsanjan, Iran, in 2019. One hundred and eleven patients conflicted to MTPs of trapezius muscles were randomly assigned into three equal groups of 37. Treatment methods were included SWT, LLLT and conventional physiotherapy (CP) during 10 sessions. Intensity of local pain, tense band of the muscle, radicular pain and limitation of movements were assessed in 1st, 10th and 10 days after treatment. Data was analyzed using two-way repeated measures ANOVA followed by Tukeychr('39')s post hoc test and chi-square test.

    Results

    The findings of this study showed that SWT during 10 sessions was more effective than LLLT and CT in relief of intensity of local pain of the MTPs (p<0.001). Also, in the 10th  session, chi-square test showed that SWT in comparison with LLLT and CT can be more effective in removing tense band of the muscle, improving movements and reducing radicular pain (p<0.001).

    Conclusion

    According to this study, during 10 sessions, SWT can be effective in the relief of local pain of MTPs, radicular pain, improving movements and removing muscle tense band.

    Keywords: Shockwave therapy, Low level laser, Myofascial trigger points, Trapezius muscles
  • M. Nabardi*, R. Vaziri Nejad, H. Ahmadi Nia, A. Rahmani, M. Rezaian Pages 833-868

    Suicide issue and media reports about people who have died by suicide can affect vulnerable people. Portraying sensationalism of suicide in the media, similar to news stories, can lead to increase of suicide due to imitation. Evidence also suggests that way of reporting suicide related news plays a role in suicide rate. The first reflecting guide of the suicide news in the media was published in 1999 by the World Health Organization and in Iran for the first time by the Office of Mental Health at the Ministry of Health and Medical Education in 2007.The present study begins with two topics: "Young Werther Effect", the effect of suicide-related news on increasing suicide attempts (Copycat Suicide Behavior) and "Papageno effect", the effect of the media on the prevention or reduction of suicide attempts. Then the history of the role of guidelines in preventing and reducing suicide cases is investigated and in the regard to the history of public media, the importance of media, social media and its typesis explained. In the following, the history of the guidelines prepared for the media in regard to publishing contents and the latest guidelines prepared by the World Health Organization in 2019 for filmmakers and theater is reviewed. Finally, The Media Guidelines on the Reporting of Suicide by Seyed Mehdi Hassanzadeh et al, in collaboration with the Office of Mental Health, Social Affairs and Prevention of Addiction was revised. All recommendations in this regard are intended as a guide for all relevant stakeholders, including journalists, editors, producers, journalism coaches, researchers, policymakers, and mental health professionals, on social media platforms.

    Keywords: Suicide, Prevention, Media guidelines
  • S. Z. Hashemi Chashemi*, S. S. Hojati, V. Dabidiroshan, Kh. Jalali Dehkordi Pages 869-888

    Doxorubicin is an anthracycline antibiotic used for the treatment of a wide range of cancers. But unfortunately, due to its accumulation within healthy tissues, DOX treatment results in side effects of cellular toxicity. DOX-induced cellular toxicity occurs as a result of increasing oxidative damage, resulting in apoptosis and cell death. There is currently no standard of care practice to prevent DOX-induced toxicity to off-target organs. Therefore, scientists and researchers are seeking to further development and improvement of the treatment for this deadly disease. Meanwhile, the combination of exercise and chemotherapy is a promising method for efficiency and tolerance and reduction of side effects and drug resistance. Physical activities stimulate numerous beneficial biochemical adaptations resulting in a healthy phenotype in vulnerable tissues, without affecting the antineoplastic properties of DOX. Therefore, determining the appropriate exercise regimen is important to prescribe those cancer patients receiving DOX therapy because the patientchr('39')s physical and medical conditions must be considered. The present review study investigates the cytotoxic effects of DOX on the heart, liver, kidney and lungs, discussing the benefits of the role of regular physical activity and potential mechanisms dealing with the positive effects of exercise on each system.

    Keywords: Cancer, Doxorubicin, Cytotoxicity, Exercise
  • M. Nasirzadeh, M. Akhondi*, A. Jamalizadeh Nooq, S. Khorramnia Pages 889-898
    Background and Objectives

    Diagnosis of mental disorders and resilience of individuals during the epidemic of diseases is necessary for planning. The purpose of this study was to determine the resilience, stress, depression and anxiety of households in Anar city at the time of the outbreak of COVID-19 disease.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was conducted among 453 households in Anar city (from Rafsanjan County). Data were gathered using questionnaires and in a web-based approach. Data were analyzed using independent t-tests, Tukey’s post hoc test and Spearman’s correlation coefficient.

    Results

    The results showed that 251 (57.7%), 233 (51.4%) and 260 (57.3%) participants had levels of stress, anxiety and depression, respectively. The mean and standard deviation of resilience score was 37.55±19.18. There was a significant relationship between anxiety and level of education, job and age and also depression and job levels.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of mental disorders and low resilience during the epidemic of the disease and its consequences, psychological interventions are recommended.

    Keywords: Coronaviruses, Anxiety, Depression, Stress, Resilience
  • N. Pourgholamali, S. Shojaeepour*, R. Shojaeipour, F. Jahanimoghadam Pages 899-906
    Background and Objectives

    Tooth extraction is one of the ways to treat dental diseases. The aim of this study was to determine the effect of different molar tooth extraction patterns on short-term and middle-term memory in rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 45 male Wistar rats were divided into three groups: control group (C) without pulling, pulling group 1 (E1) by pulling bilateral maxillary molars, and pulling group 2 (E2) by pulling the left maxillary and right mandibular molars. The Maurice Watermase test was performed to assess spatial memory. Tukey’s test was used to analyze the data.

    Results

    In short-term memory tests, the number of visits to the target area was significantly lower in group E1 than in group C (p=0.003). In group E2, the time spent in the target area and the distance traveled in the target area was longer than group E1.

    Conclusion

    This study explained that the molar teeth extraction may impair the memory ability.

    Keywords: Molar tooth extraction, Short term memory, Middle-term memory, Rat