فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 103 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید زیباکلام* صفحات 1-15

    در این مقاله سوالات چندی را مطرح کردم: نخست، نیوتن کدام اصول و قواعد روش شناختی را طرح و وضع، و سپس آنها را تعویض و تعدیل کرد؟ دوم، چرا نیوتن علی الدوام به طرح و وضع و تعویض و تعدیل قواعد روش شناسی اش می پرداخت؟ و سوم، آیا پس از گذشت سیصد سال، اکنون روش علمی نیوتن را می شناسیم؟ در بخش اول، کوشیده ام قواعد مستمرا متحول روش علمی نیوتن را در آثارش، اصول ریاضی و نورشناسی، شناسایی کنم. آنچه آشکار می شود این است که در بازه حدودا پنجاه ساله کاوش های طبیعت شناختی نیوتن، آرای طبیعی وی عمدتا دست نخورده می ماند؛ درحالی که در همین مدت، وی پیوسته به وضع و تعویض و تعدیل قواعد روش شناختی −معرفت شناختی می پردازد. سپس کوشیده ام تبیین کنم چرا مواضع روش شناختی وی مدام دچار تحول می شدند. در گام آخر، برای پاسخ به سوال چیستی روش علمی نیوتن، مواضع و تحلیل های روش شناسان نیوتن پژوه و علم شناسان مورخ و فیلسوف را تحلیل و سرانجام نتیجه گرفتم که نمی توان برای نیوتن روش علمی واحد، منسجم، و روشنی قایل شد که هم مستشهد به شواهد تاریخی باشد و هم مورد قبول علم شناسان روش شناس و مورخان علم شناس نیوتن پژوه.

    کلیدواژگان: روش علمی، قواعد روش شناختی، اصول ریاضی فلسفه طبیعی، نورشناسی
  • هانیه احمدی، حسن دانایی فرد*، سید مجتبی امامی، جلیل دلخواه صفحات 17-37

    روش تحلیل تطبیقی کیفی نخستین بار توسط رگین معرفی و در حوزه های مختلف علوم اجتماعی به کار گرفته شده است. روش یادشده از حیث رویکرد از آن جهت اهمیت دارد که از دو رویکرد کمی و کیفی، دو ویژگی متغیرمحوری و افته محوری را به عاریت گرفته است. در این مقاله، ابتدا روش یادشده مرور و گونه های مختلف آن بررسی شده است؛ سپس با بررسی پژوهش های حوزه خط مشی که با روش یادشده اجرا شده اند، پژوهش های حاضر در قالب حوزه های خط مشی گذاری یعنی حوزه های مطالعاتی خط مشی و سیاست، فرایند خط مشی، تحلیل و ارزشیابی خط مشی، نهادهای خط مشی گذاری و اجرای خط مشی تقسیم بندی شدند. درواقع، هدف این مقاله، معرفی روشی در حوزه علت یابی به اندیشمندان خط مشی و خط مشی گذاران است تا بتوانند در کنار روش های مرسوم آماری برای غنی سازی پژوهش خود از آن بهره گیرند. بدین منظور و برای فهم بهتر روش، کاربست های آن در حوزه خط مشی نیز ذکر شده است؛ اما به یقین می توان با تدقیق بیشتر در این روش به موارد کاربرد بیشتری از آن پی برد.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی کیفی، حوزه های خط مشی عمومی، تحلیل خط مشی، ارزشیابی خط مشی، اجرا و پیاده سازی خط مشی
  • رضا شیخه*، مسعود صفایی مقدم، محمدجعفر پاک سرشت، منصور مرعشی صفحات 39-55

    این پژوهش با هدف دستیابی به مبانی رویکرد برساخت‎گرایی اجتماعی صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی−تحلیلی است. برای رسیدن به این هدف، نخست به تعریف برساخت‎گرایی اجتماعی، تفاوت آن با سازنده‎گرایی، انواع برساخت‎گرایی و مشخصه ‎ها و سرچشمه‎ های آن پرداخته شد. سپس تحلیل مبانی این رویکرد مدنظر قرار گرفت. یافته‎ها نشانگر آن است که گرچه برساخت‎گرایی در زمینه هستی‎ شناسی واقع‎گراست، اما باور دارد که به محض سخن گفتن درباره واقعیت، آن به امری برساخته مبدل می‎شود. در نتیجه، موضعی انتقادی و تکثرگرایانه نسبت به واقعیت اتخاذ می‎کند. در این رویکرد، معرفت امری برساخته و محصول تعاملات اجتماعی است. در حوزه اخلاق و ارزش‎ها، به احترام برای ارزش‎های سایر فرهنگ‎ها (نسبیت‎ گروی فرهنگی) و مدارا کردن با آنها باور دارد. ازاین رو، برساخت‎گرایی اجتماعی مبتنی بر یک هستی‎ شناسی، معرفت ‎شناسی و ارزش‎ شناسی نسبی ‎گرا و تکثرگراست. برساخت‎گرایی اجتماعی در زمینه انسان‎شناسی ضد ذات‎باور و ضد فرد باور می باشد. دست آخر اینکه در این رویکرد فرد و جامعه هر دو منشا اثر هستند.

    کلیدواژگان: برساخت‎گرایی اجتماعی، مبانی فلسفی، مبانی جامعه ‎شناختی، روش تحلیلی
  • محمدجواد قاسمی اصل* صفحات 57-71

    شهید صدر در «اقتصادنا»، برای کشف نظریات مکتبی به منابع اولیه (کتاب و سنت) یا منابع ثانویه (فتاوا و مفاهیم) یا ترکیبی از این دو استناد می کند؛ درحالی که در تشریح عملیات کشف تصریح می کند که نظریات اسلامی را براساس احکام شرعی و مفاهیم کشف می کند. در این مقاله، با استشهاد به عملکرد وی و براساس تحلیل های اصول فقه و فلسفه علم، درباره روش صحیح استناددهی در شناخت نظریات مکتبی قضاوت می شود. برای استناد به منابع اولیه یا ثانویه در کشف نظریه های مذهبی، فرضیاتی قابل طرح است: 1. تفکیک بین نظریه مذهبی و منبع آن، در مراجعه به منابع ثانویه و اولیه؛ 2. تفکیک بین انواع نظریه مذهبی در مراجعه به منابع اولیه و ثانویه؛ 3. رجوع به منابع ثانویه در فرض عدم دسترسی به منابع اولیه؛ 4. رجوع به منابع اولیه در فرض نبود منابع ثانویه. فرضیه یک و دو، مردود، فرضیه سه، قابل پذیرش و فرضیه چهار، مقبول است. فرضیه چهار، مبتنی بر رتبه بندی بین علوم، تقدم ثبوتی «فقه نظریه» بر «فقه احکام» و تاخر اثباتی «فقه نظریه» از «فقه احکام» است. دوگانگی بین حکم واقعی و ظاهری، خدشه ای به صحت عملکرد شهید صدر در استناد به منابع ثانویه وارد نمی کند.

    کلیدواژگان: اقتصادنا، نظریه مکتبی، روش شناسی استنادات، انسداد، مفاهیم، انواع نظریه مکتبی، رتبه بندی علوم
  • محمدعلی کاظم بیگی، مسعود صادقی، سعید سالاری* صفحات 73-84

    این پژوهش با هدف بررسی روش مالک بن نبی در حصول معرفت اجتماعی با تاکید بر دو امر شیوه جامعه کاوی مالک و شیوه تحلیل داده او انجام شده است. دو پرسش اصلی که این پژوهش پابست پاسخ بدان ها بوده، از این قرارند: 1. مالک با چه سنخ تقسیم بندی به کاوش معرفتی جامعه می پردازد؟ 2. نحوه ورود مالک در تحلیل پدیده های اجتماعی در کلیت جامعه به چه صورت است؟برای دستیابی به پاسخ این پرسش ها، طی یک فرایند روشمند به خوانش و طبقه بندی انتقادی آثار بن نبی پرداخته شد. بررسی های انجام پذیرفته در روند این پژوهش این یافته را حاصل کرد که مالک وجوه محیطی، تمدنی، انسانی و فرهنگی را در کاوش جامعه مدنظر می گیرد و در تحلیل شناختی جامعه تاکید او بر اولویت یابی، تحلیل طبقات اجتماعی و فاعلیت آنها، تحلیل کیفیت عوالم سه گانه و سنجش ضرایب عوامل داخلی و خارجی است.

    کلیدواژگان: مالک بن نبی، معرفت اجتماعی، تحلیل تمدنی، فاعلیت اجتماعی، تحول فرهنگی
  • سید محمدعلی موسوی*، محمدجواد توکلی صفحات 85-100

    هرچند اقتصاددانان می کوشند تا نظریاتشان فاقد ارزش داوری های اخلاقی باشد، اما نظریاتشان ناگزیر ارزش بار است. در این مقاله به بررسی تاثیرپذیری سیاست های پیشنهادی اقتصاددانان از مکاتب اخلاق هنجاری پرداخته می شود. یافته های مقاله نشان می دهد که رویکردهای غایت گرایی، وظیفه گرایی، فضیلت گرایی و حق محوری اقتضایات خاصی در سیاست گذاری اقتصادی دارند. این رویکردها با اثرگذاری بر تعیین اهداف سیاست های اقتصادی، زمینه ساز تعیین اصولی می شوند که چارچوب سیاست های اقتصادی را برای دستیابی به آن اهداف مشخص می کنند. درنتیجه این روند، اقتصاددانان نیوکلاسیک با تاکید بر نقش ساختار بازار رقابتی برای دستیابی به رفاه، سیاست های قیمتی را به منظور جبران شکست بازار پیشنهاد داده اند؛ اما جهت گیری سیاستی در رویکرد قابلیت محور سن و قراردادگرایی رالز از طریق ایجاد تغییراتی در ساختار بازار و معرفی نهادهای جدید، به ترتیب توسعه انسانی و تامین کالاهای اساسی کم برخوردارترین افراد جامعه است. اقتصاددانان فمینیست نیز ارتقای نقش فعالیت های مراقبتی زنان را در جهت گیری های سیاستی خود ضروری می دانند. مطالعه مجموعه این روندها می تواند برخی دلالت ها را درباره چگونگی اثرگذاری ملاک ارزش داوری اسلامی در طراحی سیاست گذاری اقتصادی داشته باشد که حاصل آن ایجاد یک جهت گیری چندمرحله ای سیاستی در اقتصاد اسلامی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ملاک های ارزش داوری اخلاقی، سیاست گذاری اقتصادی، اقتصاد رفاه، آمارتیا سن، جان رالز، اقتصاد فمینیستی
|
  • Saeid Zibakalam * Pages 1-15

    I have tried to retrieve Newton’s scientific method. To do so, I raise two principal questions: 1. What is Newton’s evolving scientific method that he devised in The Principia and Opticks during a period of fifty years? 2. Can we now, after more than three hundred years, claim with certainty that we know what Newton’s scientific method is? Conclusions reached: In order to make those theories readily believable and simultaneously reject those of rival Cartesians, Newton modifies the rules of ‘the game of science’ making them compatible with his theories. Newton skillfully devises those rules compatible with his ‘physical’ views, in such a way that anyone who accepts those rules would be inclined to infer his theistic belief-system. Newton does not modify any of his ‘physical’ views in the various editions of The Principia. He introduces some new rules for the ‘game of science’ and invalidates current rules. Contrary to Newton’s methodological prohibitions about proposing hypotheses which was propounded for his opponents, in practice he had no reservation to engage in hypothesizing.

    Keywords: Newton, Scientific method, the game of science, The Principia, Opticks
  • Hanieh Ahmadi, Hassan Danaeefard *, Seyed Mojtaba Emami, Jalil Delkhah Pages 17-37

    The method of Qualitative Comparative Analysis (QCA) was first introduced by Ragin and then applied in the various disciplines of social sciences by many scholars to explain their interested outcomes. This methodology is important because it has adopted characteristics from both quantitative and qualitative approaches; in fact, it is simultaneously variable-oriented and case-oriented, so the researcher can do causal research as well as gather some in-depth historical information on each case. In this article, at first, the mentioned method and its different types is reviewed. Then, the public policy researches conducted by Qualitative Comparative Analysis are classified into public policy fields, policy and politics, policy process, policy analysis and evaluation, and policy implementation. In fact, the purpose of this article is to introduce a method for an outcome explanation to policy scholars and policy makers, in order to apply it as well as other common methods. Certainly, scholars could find other applications of Qualitative Comparative Analysis in addition to the reviewed ones.

    Keywords: Qualitative Comparative Analysis, public policy fields, policy analysis, policy evaluation, Policy Implementation
  • Reza Shikheh *, Masoud Safaei Moghaddam, Mohammad Jafar Pakseresht, Mansour Marashi Pages 39-55

    This study is aimed to achieve the foundations of social constructionism by using analytical method. Using analytical method, dissection of the social constructionism’s foundations will be the main aim of this study. To achieve social constructionism’s foundations, after preparing a definition, its differences with constructivism, its types, features, and roots were examined. The results showed that despite being realistic with regards to ontology, as soon as talking about the reality, social constructivism changes to a constructed phenomenon, which adopts a critical and pluralistic stand. Knowledge, in this perspective, is the product of social interactions. Furthermore, constructionism, regarding ethics and values, treats with respect to the values of other cultures and believes in toleration. Thus, social constructionism is based on a relative and pluralistic ontology, epistemology, and axiology. Viewing from an anthropological point of view, social constructionists, are also known as anti-essentialism and anti-individualism and the human is considered as a social animal. Finally, they assign both individual and society as the origin of effect.

    Keywords: social constructionism, analytical method, philosophical foundations, anthological foundations, sociological foundations
  • MohammadJavad QasemiAsl* Pages 57-71

    sources (books and traditions)or secondary sources(fatwas and concepts)or a combination of the two to discover school theories, while explaining the operation of discovery: Islamic theories based on Islamic law and Discover concepts.In the present article,based on his performance and based on the analysis of the principles of jurisprudence and philosophy of science,the correct method of citation in recognizing school theories is judged. To cite primary or secondary sources in the discovery of religious theories, the following assumptions can be made: 1.The distinction between religious theory and its source, in reference to secondary and primary sources.3.Separation between types of religious theory, in reference to primary and secondary sources.3.Refer to secondary sources assuming no access to primary resources.4.Refer to primary sources if there are no secondary sources. Hypotheses one and two are rejected, hypothesis three is acceptable, and hypothesis four is acceptable. Hypothesis four is based on the ranking between sciences, the affirmative precedence of"jurisprudence of theory"over"jurisprudence of rulings" and the positive delay of" jurisprudence of theory" from "jurisprudence of rulings".The dichotomy between real and apparent judgment does not impair the validity of Shahid Sadr's performance in citing secondary sources.

    Keywords: economics, School Theory, Citation Methodology, Obstruction, Concepts, Types of School Theory, Science Ranking
  • Mohammad Ali Kazembeyki, Masoud Sadeghi, Saeed Salari * Pages 73-84

    The purpose of this study is to investigate Malik Bennabi's method in the acquisition of social cognition with emphasis on both his community survey strategy and his way of data analysis. The two main parts in this research are as follows: 1. Malik's social exploration method 2. His data interpretation method. To clear these issues, a systematic process was undertaken to read and critically classify the works of Bennabi. Investigations carried out in the present study yielded the finding that Bennabi considers environmental, civilizational, human and cultural aspects in the study of society. In cognitive analysis of society, his emphasis is on social subject priorities, social classes and their effectiveness, the quality of triple worlds, and the coefficients of internal and external factors. The authors of this study believe that by developing such studies on Muslim thinkers one can gain a clearer understanding of the theoretical structure of Muslim scholars' thought.

    Keywords: Malik bennabi, social cognition, civilizational analysis, social effectiveness, cultural change
  • Seyed Mohammad Ali Mousavi *, Mohammad Javad Tavakoli Pages 85-100

    Although economists typically try to make their theories free from ethical evaluations, their theories are value laden. In this paper, we examine the impact of ethical schools on economic policies. The findings of the paper show that consequential, deontological, virtue-based and rights-based ethics have a particular impact on economic policy making. These approaches, while affecting the definition of the goals of economic policies, provide the basis for establishing the principles that define the framework of economic policies for achieving those goals. The result of this trend is that neoclassical utilitarian economists, with an emphasis on the role of complete competition market for achieving welfare, propose price policies to compensate market failure. The policy orientation in the capability-based approach of Sen and rights-based Contractarianism of Rawls, through the creation of changes in the structure of the market and the introduction of new institutions, is respectively, human development and the provision of basic goods to the poorest of the community. The feminist virtue-based economists also propose the promotion of the role of women's caring activities in their policy orientations.

    Keywords: Islamic Economics, Policy Making, Ethical Schools, welfare economics, Amartya Sen, John Rawls, Feminist Economics