فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 149 (مهر و آبان 1399)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 149 (مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم امین، مسعود سلیمانی*، مژگان رضایی کنویی، ریحانه قاسمی طرئی صفحات 1-9
    مقدمه و هدف

    تخریب اپیتلیوم رنگ دانه دار شبکیه انسان (hRPE) در خلال برخی اختلالات از جمله افزایش سن با تضعیف شدید در عملکرد گیرنده های نوری چشم همراه است. پیوند سلولی و بافتی لایه RPE از گزینه های درمانی است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از ژل پلاکتی تاثیرات مفیدی بر رشد سلول های مختلف کشت داده شده نشان داده است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سه غلظت مختلف ژل پلاکتی بر زنده ماندن و بیان ژن های PAX6 و RPE65  سلول های اپیتلیال رنگی شبکیه انسانی کشت شده (hRPE) انجام شد.

    مواد و روش ها

    سلول های hRPE استخراج شده از چشم انسان در صفحات حاوی ژل پلاکت (PL) با غلظت های مختلف (10٪،20٪ و30٪) کشت داده شدند. زنده ماندن سلول ها با آزمون MTT مورد آزمایش قرار گرفت و بیان ژن های RPE65 و PAX6 با استفاده از روش Real-PCR انجام شد. نتایج با نمونه کنترل کشت داده شده در FBS مقایسه گردید. میزان تغییرات بیان هر ژن در تیمارهای مختلف نسبت به کنترل و با توجه به ژن داخلی GAPDH بر طبق روش2-∆∆Ct مقایسه شد و نتایج به دست آمده در قالب نمودار ستونی با یکدیگر مقایسه شدند.

    نتایج

    هفت روز پس از شروع کشت عملکرد و رشد سلول های RPE بصورت معنی داری (05/0>P) در ژل30%  پلاکتی بالاتر از ژل پلاکتی10% بود. بیان ژن RPE65 نیز در کشت های تیمار شده با ژل 20 و 30% بصورت معنی داری (05/0>P) بیشتر از کشت های حاوی ژل سرم گاوی بود، اما تفاوت آماری از نظر بیان ژن PAX6 بین نمونه های کشت داده شده در درصد های مختلف از ژل مشاهده نشد. نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از ژل پلاکتی سبب بهبود ماندگاری و حفظ ماهیت سلول های RPE کشت داده شده می شود. نتایج این مطالعه برای بهینه سازی برنامه ریزی سلول درمانی در آینده امیدوارکننده است.

    کلیدواژگان: PAX6، RPE65، ژل پلاکتی، اپیتلیوم رنگدانه دار شبکیه، PCR
  • حبیب برادران، فرهاد رحمانی نیا*، علیرضا علمیه صفحات 10-22
    مقدمه و هدف

    آیریزین تحت تاثیر فعالیت بدنی از پروتئین Fndc5 در سلول های عضلانی آزاد و با تبدیل چربی سفید به قهوه ای بر متابولیسم اثر می گذارد، مطالعه با هدف بررسی آثار 8 هفته تمرینات ترکیبی بر سطح آیریزین و لپتین در مردان دارای اضافه وزن انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش و پس آزمون انجام شد. 22 مرد دارای اضافه وزن انتخاب و بصورت تصادفی ساده در دو گروه تمرین (11 نفر: 04/1±33/28 = BMI و 62/2±54/31= Age) و کنترل (11 نفر: 05/1±76/28 = BMI و 63/1±54/30 = Age) قرار گرفتند. برنامه تمرین ترکیبی (هوازی با شدت 85 - 65% حداکثر ضربان قلب و مقاومتی با 50% 1RM) به مدت 8 هفته و هر هفته 4 جلسه شرکت کردند. نمونه خونی آزمودنی ها 24 ساعت قبل و 48 ساعت پس از اتمام طرح تحقیق جهت اندازه گیری مقادیر آیریزین و لپتین سرم اخذ شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، مقادیر آیریزین به دنبال 8 هفته تمرین کاهش معنی داری نداشت (14/0P =). همچنین لپتین به دنبال 8 هفته تمرین کاهش معنی داری نیافت (05/0P>). ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنی داری بین آیریزین و لپتین نشان نداد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش و عدم افزایش معنی دار آیریزین و کاهش لپیتن، تمرین ترکیبی روشی تمرینی برای کاهش وزن و دستیابی به تناسب اندام در افراد دارای اضافه وزن مفید می باشد، تبدیل چربی سفید به چربی قهوه ای به افزایش متابولیسم افراد دارای اضافه وزن کمک می کند.

    کلیدواژگان: آیریزین، لپتین، تمرین ترکیبی، مردان دارای اضافه وزن
  • شادی فیاضی*، محمدرضا اسد، سعید نقیبی، محمد شریعت زاده صفحات 23-34
    مقدمه و هدف

    PGC-1α و ERRα با همکاری هم برای رونویسی ژن های درگیر در متابولیسم انرژی عمل می کنند و در بیان و کنترل ژن های متابولیک نقش مهمی دارند. نقش تمرینات ورزشی بر بیان این دو ژن در بافت چربی کمتر شناخته شده است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی آثار تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر بیان ژن های PGC-1α و ERRα در بافت چربی زیرجلدی رت های نر ویستار بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر، تعداد 16 سر رت نر به دو گروه مساوی HIIT و کنترل تقسیم شدند. گروه HIIT به مدت 8 هفته در برنامه های تمرینی شرکت کردند. گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نکردند. پروتکل HIIT شامل 4 مرحله دویدن در 4 دقیقه با شدت 90 تا 100 درصد VO2max و 4 مرحله دویدن در 3 دقیقه در 50 تا 60 درصد VO2max بود. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بافت چربی زیر جلدی برداشته شد. روش RT-PCR برای اندازه گیری بیان ژن ها استفاده گردید. تحلیل داده ها با آزمون t مستقل و u مان ویتنی در سطح معنا داری 05/0≥P انجام شد.

    نتایج

    در پروتکل HIIT در مقایسه با گروه کنترل، در بیان هردو ژن PGC-1α و ERRαافزایش معنی دار مشاهده شد (001/0≤ P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تمرینات HIIT اثربخشی زیادی در بیان ژن های درگیر در متابولیسم انرژی دارد و لذا پیشنهاد می شود این شیوه تمرینی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بافت چربی زیر جلدی، تمرین تناوبی با شدت بالا، PGC-1α، ERRα
  • حمیده محمدطاهری، ستاره حقیقت، مهدی مهدوی* صفحات 35-45
    مقدمه و هدف

    پیری، یا سالخوردگی بیولوژیکی، فرآیند زوال و کاهش نیروی موجود زنده درگذر زمان است. ژن های مختلفی در شروع و ادامه فرآیند پیری نقش دارند که از مهم ترین آن ها ژن های مربوط به فعالیت تلومراز است. در این مطالعه برای اولین بار اثر دی آلفاتوکوفرول و PPD بر فعالیت تلومراز و القای پاسخ های تکثیری لنفوسیت های افرادی که دچار پیری شده اند در مقایسه با افراد جوان بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    از ده فرد مسن در رنج سنی 80 تا 100 سال و ده فرد جوان در رنج سنی 20 تا 40 سال، ده سی سی خون گرفته شد و به کمک فایکول PBMC ها جدا و کشت داده شدند. بررسی تکثیر لنفوسیتی با استفاده از تست BRDU صورت گرفت. بیان ژن های مربوط به تلومراز اکتیویتی به کمک Real-time PCR سنجش شد. نتایج با استفاده از آزمون one-way ANOVA آنالیز شدند.

    نتایج

    نتایج پاسخ های تکثیری در لنفوسیت های افراد پیر نسبت به افراد جوان افزایش معناداری را نشان داد. نتایج بررسی بیان ژن TERT نشان داد که تیمار با دی آلفاتوکوفرول منجر به افزایش بیان فعالیت تلومراز شده که نسبت به ژن β-actin اختلاف معناداری را نشان می دهد. همچنین در سلول های افراد جوان نسبت به سلول های افراد پیر فعالیت تلومراز افزایش بیشتری داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که دی آلفاتوکوفرول با افزایش عملکرد تلومراز منجر به جوان شدن سلول های لنفوسیت های افراد پیر می شود اما به نظر می رسد اثر دی آلفاتوکوفرول در سلول های جوان بیشتر از سلول های پیر می باشد به عبارتی استفاده از دی آلفاتوکوفرول در جوانی اثر بیولوژیکی بیشتری بر روی لنفوسیت ها دارد.

    کلیدواژگان: آلفاتوکوفرول، PPD، پیری، تلومراز، لنفوسیت
  • سعیده طبیبی راد، حسین عابدنطنزی*، حجت الله نیک بخت، فرشاد غزالیان، ماندانا غلامی صفحات 46-56
    هدف

    هدف از انجام تحقیق حاضر مقایسه اثر تمرین هوازی و مقاومتی بر GLP-1 و مقاومت به انسولین در زنان چاق مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    30 زن دیابتی 35-50 ساله عضو انجمن دیابتی شهرستان ساوه به شرط رعایت شرایط ورود و خروج به تحقیق بطور داوطلب به عنوان نمونه در تحقیق حاضر شرکت کرده و بطور تصادفی به سه گروه کنترل (10 نفر) و تمرین هوازی (10 نفر) و تمرین مقاومتی (10) تقسیم شدند. 24 ساعت قبل از شروع پروتکل تمرین، ویژگی های فردی و نمونه گیری خونی در پیش آزمون اندازه گیری شد. سپس گروه های تمرین هوازی و تمرین مقاومتی به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 تا 60 دقیقه برنامه تمرینی مربوط به خود را انجام دادند. پس از گذشت 8 هفته و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین مجددا ویژگی های فردی و نمونه گیری خونی اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح p<0.05 تعطیل شد.

    نتایج

    تحقیق حاضر نشان داد بین تاثیر دو روش تمرین بر مقاومت به انسولین تفاوت معنی داری وجود ندارد (P=0.922) اما بین تاثیر دو روش تمرین بر مقادیر GLP-1 تفاوت معنی داری وجود دارد (P=0.001).

    نتیجه گیری

    تمرینات هوازی و مقاومتی بتوانند با افزایش GLP-1 باعث کاهش اشتها و کنترل وزن در زنان چاق مبتلا به دیابت نوع دو شود. همچنین به نظر می رسد تمرین هوازی نسبت به تمرین مقاومتی تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، زنان چاق، دیابت نوع دو، GLP-1
  • الهام علی قارداش، سمیرا ساعتی*، عباس شکری، پیام امینی، حامد سالک عبدی، وحید پورامین، رضا یزدی صفحات 57-68
    مقدمه و هدف

    با توجه به مشکلات مربوط به تشخیص پوسیدگی مینایی و ارزیابی عمق پوسیدگی های بین دندانی، تشخیص این قبیل پوسیدگی ها با دشواری های زیادی همراه است. در این پژوهش روشی برای حل این مشکل با استفاده از تصاویر رادیوگرافی و راهکارهای پردازش تصویر ارایه شده است. هدف از این روش، شناسایی و قطعه بندی نواحی پوسیده دندان ها به شکل خودکار است.

    مواد و روش ها

    به این منظور از تعدادی تصویر دندان خلفی انسانی مربوط به استان همدان در ایران با 158 سطح بین دندانی استفاده شده است. در این بخش ها 60 پوسیدگی محدود به عاج، 31 پوسیدگی محدود به مینا، 11 پوسیدگی محدود به ناحیه اتصال مینا به عاج و 56 سطح بدون پوسیدگی، مشاهده شدند. دندان ها درون بلوک های آکریلی آماده سازی شده قرار گرفته و تماس های بین دندانی و اکلوزالی دندان ها بازسازی شد. سپس تصویربرداری دیجیتال انجام شده و نتایج به عنوان ورودی روش پردازش تصویر پیشنهادی در نظر گرفته شده است. در این روش پس از پیش پردازش تصاویر، با اعمال عملگرهای ریخت شناسی و به کمک روش خوشه بندی میانگین K، پوسیدگی ها به شکل خودکار تشخیص داده شده اند. نتایج و اطلاعات نهایی توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میزان حساسیت روش پیشنهادی برای پوسیدگی های عاجی7/86%، پوسیدگی های مینایی7/67% و پوسیدگی های محدود بهDEJ  6/63%  اندازه گیری شد. در این مطالعه اختصاصیت روش پیشنهادی100%، حساسیت کلی 4/78% ،مثبت کاذب 0% ، منفی کاذب 6/21% و دقت روش 86% محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که نرم افزار طراحی شده برای تشخیص پوسیدگی پروگزیمال از دقت تشخیصی قابل قبولی برخوردار است. در روش پیشنهادی، بر اساس مشاهدات با افزایش عمق پوسیدگی، حساسیت تشخیص افزایش می یابد؛ بنابراین، تشخیص پوسیدگی عاجی بهتر از پوسیدگی مینا و DEJ است.

    کلیدواژگان: تصاویر رادیوگرافی، پردازش تصاویر دیجیتال، تشخیص پوسیدگی، روش میانگین K
|
  • Maryam Amin, Masoud Soleimani *, Mozhgan Rezaie Kanavi, Reihane Ghasemi Tarei Pages 1-9
    Background and Objective

    Degradation of human retinal pigment epithelium (hRPE) during some disorders such as aging is associated with severe impairment of ocular optical receptor function. Cellular and tissue transplantation of RPE layer is one of the treatment options that has been considered in recent years. The use of platelet gel has shown beneficial effects on the growth of various cultured cells.This study was conducted to investigate the effects of three different concentrations of platelet gel on the viability and the expression of PAX6 and RPE65 genes of cultivated RPE cells.

    Materials and Methods

    hRPE cells extracted from the human eye were cultured in plates containing platelet gel (PL) of different concentrations (10%, 20%, and 30%). Cells viability was tested by MTT test and the expression RPE65 and PAX6 genes were analyzed by using real time PCR. The number of expression changes of each gene in different treatments compared to the control and according to the internal GAPDH gene was calculated according to the 2-∆∆Ct method and the results were compared with each other in a bar chart.

    Results

    After 7 days, cultivated hRPE cells in culture media containing 30% PL showed a high rate of viability in comparison with those cultured in 10% PL (p < 0.05). RPE65 gene expressions in cell cultures treated with 20% and 30% PL were higher than controls (p < 0.05). However, there was no significant difference in the expression of PAX6 gene between the cell cultures treated with 20% and 30% platelet gels.

    Conclusion

    our results showed that using platelet gels in hRPE cell cultures can improve cell viability and identity, which can be promising for optimizing future clinical cell therapy strategies.

    Keywords: PAX6, PRE65, platelet gel, retinal pigmented epithelium (RPE), PCR
  • Habib Baradaran, Farhad Rahmaninia *, Alireza Elmieh Pages 10-22
    Background and Objective

    Irisin is released from the Fndc5 membrane protein through physical activity and affects on thermogenics metabolism through browning of white fat. The purpose of this study was to investigate the effects of eight weeks of combination aerobic and resistance training on irisin and leptin levels in overweight men.

    Materials and Methods

    The present quasi-experimental study was performed with pre- and post-test design. 22 overweight men were selected and randomly divided into training groups (11 people: Age = 31.54 ± 2.62, BMI = 28.33 ± 1.04) and control groups control (11 people: Age = 30.54 ± 1.63, BMI = 28.76 ± 1.05) They participated in a combined training program (Aerobic with an intensity of 65-85% maximum heart rate and resistance with 50% 1RM) for 8 weeks and 4 sessions per week. Blood samples were taken 24 hours before and 48 hours after the end of the research project to measure serum iris and leptin levels. Data were analyzed using the t-test and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results of the present study showed that the levels of irisin did not decrease significantly after 8 weeks of training (P=0.14). Leptin also did not decrease significantly after 8 weeks of training (P>0.05). Pearson correlation coefficient did not show a significant relationship between irisin and leptin (P>0،05).

    Conclusion

    Based on research results, irisin levels did not decrease significantly after 8 weeks of training (P=0.14). The lack of a significant increase in irisin and a decrease in leptin showed that combined exercise can be useful for weight loss and fitness in overweight people.

    Keywords: Irisin, Leptin, Combined exercise, Overweight men
  • Shadi Fayyazi *, Mohammadreza Asad, Saeed Naghibi, Mohammad Shariatzade Pages 23-34
    Background and Objective

    PGC-1α and ERRα work together to transcribe genes involved in energy metabolism and play an important role in the expression and control of metabolic genes. The role of exercise in the expression of these two genes in adipose tissue is less known. Therefore, this study aimed to investigate the effects of high intensity interval training (HIIT) on the expression of PGC-1α and ERRα genes in the subcutaneous adipose tissue of male Wistar rats.

    Materials and Methods

    In the experimental study, 16 male rats were divided into two equal groups of HIIT and control. HIIT group participated in training programs for 8 weeks. The control group did not participate in the training program. The HIIT protocol consisted of 4 stages of running in 4 minutes with intensity of 90 to 100% VO2max and 4 stages of running in 3 minutes in 50 to 60% of VO2max. 24 hours after the last training session, the subcutaneous adipose tissue was removed. The RT-PCR method was used to measure gene expression. Data analysis was performed with independent t-test and Mann-Whitney U at the significance level of P < 0.05.

    Results

    In the HIIT protocol, a significant increase was observed in the expression of both PGC-1α and ERRα genes in comparison with the control group (P < 0.001).

    Conclusion

    The results showed that HIIT training is very effective in expressing the genes involved in energy metabolism. Therefore, it is recommended that this training method be given more attention.

    Keywords: Subcutaneous adipose tissue, HIIT, PGC-1α, ERRα
  • Hamideh Mohammad Taheri, Setareh Haghighat, Mehdi Mahdavi * Pages 35-45
    Background and Objective

    Aging or biological senescence is the process of deterioration and loss of living potent over time. Different genes are involved in initiating and continuing the aging process, the most important of which are telomerase activity genes. The present study was aimed to evaluate the effects of α-tocopherol and PPD on telomerase activity and the induction of proliferative lymphocyte responses in people with aging for the first time.

    Materials and Methods

    10 cc heparinized blood was drawn from ten elderly individuals aged 80-100 years and ten young 20-40. Then, PBMCs were separated by using a ficoll solution and it was cultured. Lymphocyte proliferation was evaluated by BRDU assay. Gene expression of telomerase activity in treated cells with α-tocopherol and PPD were performed by Real-time PCR method. Data were analyzed by one-way ANOVA method.

    Results

    The results of proliferative lymphocyte responses of the elderly showed a significant increase compared to the young. The results of TERT gene expression showed that treatment with dialphatocopherol increased the expression of telomerase activity which showed a significant difference compared to β-actin gene. Also, BrdU assay indicated a relative increase in lymphocyte proliferation of the elderly compared with young people.

    Conclusion

    α-tocopherol showed an anti-aging effect by which lymphocyte activity increased in the elderly compared to the young.

    Keywords: α-tocopherol, PPD, Aging, Telomerase, Lymphocyte
  • Saeideh Tabibirad, Hosein Aabednatanzi *, Hojatallah Nik Bakht, Farshad Ghazalian, Mandana Gholami Pages 46-56
    Objective

    The purpose of this study was to compare the effects of aerobic and endurance training on GLP-1 and insulin resistance in obese women with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    Thirty diabetic women aged 35-50 years, members of Saveh Diabetes Association, voluntarily participated in the present study and randomly divided into three groups of control (n=10), aerobic exercise (n=10) and resistance training (n=10). 24 hours before the start of the exercise protocol, individual characteristics and blood sampling were measured in the pre-test. Then the aerobic and resistance training groups performed their own training program for eight weeks (3 sessions per week and each session lasted 45-60 minutes). After eight weeks and 24 hours after the last training session individual data and blood samples were measured and analyzed using one-way ANOVA at p < 0.05.

    Results

    The present study showed no significant difference between the effects of the two training methods on insulin resistance (P=0.922), but there was a significant difference between the effects of the two training methods on GLP-1 values (P=0.001).

    Conclusion

    Aerobic and resistance training can decrease appetite and weight control in obese women with type 2 diabetes by increasing     GLP-1. Aerobic training also seems to be more effective than resistance training.

    Keywords: Aerobic training, Resistance training, Obese women, Type 2 Diabetes, GLP-1
  • Elham Alighardash, Samira Saati *, Abbas Shokri, Payam Amini, Hamed Salek Abdi, Vahid Pouramin, Reza Yazdi Pages 57-68
    Background and Objective

    Diagnosis of enamel caries and evaluation of proximal caries depth are some of the main problems in caries detection. In this study, a new method based on image processing techniques proposed that applied to radiographic images. The purpose of this method was to automatically identify and segment decayed areas of the teeth.

    Materials and Methods

    For this study which was done in Hamedan province of Iran, several molar and pre-molar teeth images with 158 inter-proximal surfaces were selected. Sixty teeth with dentinal caries, 31 enamel restricted caries, 11 DEJ limited caries, and finally 56 surfaces without any caries were detected. The teeth were placed inside the prepared acrylic blocks, and the intra-proximal and occlusal contacts of the teeth were reconstructed. Then digital imaging was performed, and the results considered as the input of the proposed image processing method. In the proposed method, after preprocessing of images, by applying morphological operators, and with the help of the K-means clustering, caries were automatically detected. The final results and information were analyzed by SPSS software.

    Results

    The sensitivity of the proposed method was 86.7% for dentinal caries, 67.7% for enamel caries, and 63.6% of caries that limited to DEJ. The specificity was 100%, and the overall sensitivity reported as 78.4%. There was no false positive, the false negative and the accuracy of the method were 21.6% and 86% respectively.

    Conclusions

    The findings of the present study show that the software designed to detect proximal caries has acceptable diagnostic accuracy. In the proposed method, based on observations, the sensitivity of caries detection improves with an increase in depth of decay. Therefore, it qualifies better in detecting dentinal caries than enamel and DEJ caries.

    Keywords: X-ray imaging, digital image processing, caries detection, k-means clustering