فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 28 (پاییز 1393)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 28 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید میرترابی* صفحات 7-34

    نقش شرکت های چندملیتی در سرمایه گذاری و تجارت جهانی، پدیده ای آشنا برای صاحب نظران مسایل توسعه و کارشناسان تجارت بین المللی است . آثار مثبت و منفی فعالیت این شرکت ها بر روند توسعه در جنوب، سالهاست که مورد توجه اندیشمندان مختلف بوده و ادبیات گسترده ای در این زمینه تولید شده است. با این حال جهان، در سال های اخیر شاهد نوع جدید و رو به رشدی از سرمایه گذاری های مستقیم خارجی بوده که خاستگاه آن کشورهای جنوب است و در همین راستا گونه تازه ای از شرکت های چندملیتی سر برآورده اند که از آنها با عنوان شرکت های چندملیتی نوظهور یاد می شود. این مقاله تلاش دارد آثار فعالیت این بازیگران جدید را بر چشم انداز توسعه در جنوب بررسی کند. مقاله نشان می دهد که شرکت های چندملیتی نوظهور تفاوت های درخورتوجهی با شرکت های چندملیتی غربی دارند و ظهور و گسترش دامنه فعالیت این شرکت ها، از جنبه های مختلف،تحولی مثبت در روند توسعه کشورهای کم درآمد جنوب به حساب می آید. ادعای اصلی مقاله که به صورت فرضیه مطرح شده این است که شرکت های چندملیتی نوظهور به سبب بالابردن حجم سرمایه گذاری های خارجی درسطح جهان، تنوع بخشیدن به روش های سرمایه گذاری و تشابهات بیشتر فرهنگی با کشورهای جنوب، در مجموع بر فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی و در نتیجه توسعه درکشورهای جنوب اثری مثبت بر جا می گذارند.

    کلیدواژگان: شرکت های چند ملیتی نوظهور، شرکت های چندملیتی غربی، سرمایه گذاری جنوب- جنوب، توسعه جنوب، شیوه های نوین سرمایه گذاری مستقیم خارجی
  • حسین مفیدی احمدی* صفحات 35-64

    این مقاله در پی بررسی انطباق ترکیه با قواعد و سیاست های انرژی اتحادیه اروپا است . اتحادیه اروپا از طریق ایجاد ساختارهای هنجاری و نظارتی، انطباق کشورهای عضو و همچنین کشورهایکاندیدای عضویت را با قواعد و سیاست های خویش ترغیب و تقویت می کند. در این میان با توجه به موقعیت حساس اتحادیه اروپا در بخش انر‍ژی، انطباق کشورهای کاندیدای عضویت با سیاست های انرژی اتحادیه اروپا از مهم ترین الزامات الحاق این کشورها به اتحادیه اروپا است. به نظر می رسد ترکیه نیز در فرایند الحاق خود به اتحادیه اروپا، در خصوص انطباق با قواعد و سیاست های انرژی این اتحادیه در بخش های امنیت عرضه؛ بازار داخلی؛ بهره وری انرژی؛ شبکه های فراملی و منابع انرژی تجدید پذیر پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته است. برای آزمون این فرضیه، نگارنده با بهره گیری از ادبیات انطباق تلاش می کند انطباق ترکیه را با قواعد و سیاست های انرژی اتحادیه اروپا را از منظر گزارش پیشرفت سالیانه اتحادیه اروپا و تمرکز بر بخشهای مختلف انرژی این کشور مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: اروپایی شدن، انطباق، ترکیه، فرایند الحاق به اتحادیه اروپا، قواعد و سیاست های انرژی اتحادیه اروپا
  • حسن شفیعی، بهرام زاهدی* صفحات 65-96

    امروزه در ادبیات علوم اجتماعی، واژه توسعه دارای بار معنایی ویژه ای است که در تلازم با پاره ای از پیش فرضهای فلسفی و فرهنگی بوده و حاکی از نگاه خاصی به حیات فردی و اجتماعی انسان می باشد.معمار نظام جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ره)  منادی پیمودن مسیر دیگری غیر از نسخه های شناخته شده شرقی و غربی جهان معاصر، در عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است و بنای کار ایشان بر پاسخ گویی همه جانبه دین اسلام به تمام نیاز های فرد و جامعه استوار است و لذا توسعه مطلوب از دیدگاه ایشان دارای ویژگی هایی خواهد بود که با تعریف توسعه در نگرش های دیگر متفاوت است.فرضیه ما این است که با توجه به نقش تعیین کننده مبانی فلسفی بر نظریه پردازی های سیاسی،اقتصادی و اجتماعی، تعریف مفهوم عدالت نزد امام خمینی (ره)، تعیین کننده ویژگی های توسعه مطلوب در اندیشه ایشان می باشد.در واقع درصدد پاسخ گویی به این سوال هستیم که تعریف مفهوم عدالت چه تاثیری بر تعیین ویژگی های توسعه مطلوب در اندیشه امام خمینی (ره) داشته است؟روش این پژوهش مبتنی بر رهیافت تفسیرگرایی و روش تحلیل کیفی است.داده ها به صورت کتابخانه ای گردآوری شده اند و با تکنیک دور هرمنوتیکی (ضمن پیش فرضی متفاوت) مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های این تحقیق که با مراجعه به کلام و نوشته های امام خمینی (ره) گردآوری شده است نشان می دهد که توسعه مطلوب از منظر امام خمینی (ره) دارای ویژگی های خاصی خواهد بود که در ذیل دیدگاه اسلامی ایشان از هستی، انسان و سعادت او شکل گرفته است. پنج ویژگی اصلی: جهت گیری کلی به سمت سعادت نهایی، استقلال و خودکفایی، توانمندی، قانونگرایی و تحقق عدالت اجتماعی در نگاه امام خمینی (ره) لازمه یک توسعه مطلوب می باشد. عنصر کلیدی در تعیین ویژگی های توسعه مطلوب در اندیشه امام (ره) مفهوم عدالت است که هم ناظر به قرار گرفتن انسان در مسیر تعالی روحانی است و هم تضمین کننده عدالت اجتماعی.

    کلیدواژگان: عدالت، توسعه، وحدت وجود، سعادت، فطرت، عدالت اجتماعی
  • جهانگیر کرمی* صفحات 97-140

    مساله توسعه، از سده هیجدهم به یک مساله حیاتی برای دولت روسیه و جامعه فکری این کشور تبدیل شد و اندیشه هایی را پدید آورد که ریشه بسیاری از تحولات از آن زمان تا امروز شده و هنوز هم فضای اجرایی و فکری جامعه را درگیر  ساخته است. اینکه چه مدلی می تواند روسیه را به موقعیت سایر دولت های پیشرفته برساند؟ این مدل چه نسبتی با سنت ها، اصالت ها و موقعیت روسیه پیدا می کند؟ و چه آثار و پیامدهایی را برای جامعه، مردم و حکومت به دنبال دارد؟ این ها از مهم ترین پرسش هایی هستند که از زمان نخستین تلاش های فکری و عملی در روسیه برای اتخاذ الگوی توسعه مطرح بوده اند. ایده  اصلی این مقاله آن است که «الگوهای پیشرفت در روسیه سه سده اخیر، عمدتا غربی بوده ‍ اند، اما معمولا در اجرا رنگ بومی و روسی گرفته‎اند. الگوی پیشرفت بومی مورد ادعای برخی اندیشنمندان روس هیچ گاه آنقدر روشن و قابل اجرا ارایه نشده که مجال در دستور کار قرار گرفتن داشته باشد.» در این مقاله به بررسی سیر تحول مدلهای توسعه در روسیه، اندیشه های فلسفی و سیاسی و اقدامات عملی در راستای تحقق این الگوها و پیامدهای فکری و عملی این مسایل برای شکل گیری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، روسیه، بومی نگری، کلیسای ارتدوکس، غرب گرایی، پتر
  • سید جواد امام جمعه زاده، ساناز رستم جبری، فرزاد محمدزاده ابراهیمی* صفحات 141-162

    تحولات بین المللی در دهه اول قرن بیستم و یکم،جهانی شدن،توسعه ارتباطات و گسترش دامنه تماسهای مردم و ملتها در فضاهای مجازی موجب آگاهی بیشتر مردم خاورمیانه به حقوق شهروندی خود،اشراف به عقب ماندگیهای ساختاری همه جانبه،افزایش دامنه مطالبات و تقاضا برای تغییرات و تحولات بنیادین در عرصه های مختلف شده است. بحران بی سابقه ای که بصورت دومینو برکشورهای عرب سایه انداخته،سراسر خاورمیانه و شمال افریقا را درنوردیده و حتی در برخی کشورهای غیر عرب هم تاثیر گذار بوده است. جهانی شدن ارتباطات و توسعه آن چه نقشی در تحولات بهار عربی داشته است؟ بر اساس اصول لیبرالیسم، شهروندانی که از جهان آگاه باشند معمولا خواستار اصلاحات می شوند. جهانی شدن از طریق خودآگاهی مردم و با در اختیار قرار دادن فن آوری هایی که بتوانند با جهان خارج در ارتباط باشند به مردم خاورمیانه و شمال افریقا این امتیاز را داد که علیه حاکمانشان به پاخیزند و تحولات عظیمی را به وجود آورند. با توجه به اهمیت منطقه حساس خاورمیانه و با نظر گرفتن این نکته که تحولات اخیر بی سابقه و بی شک دارای تاثیرات مهمی خواهد بود این مقاله درصدد است تا سیر تحولات بیداری عربی را با در نظر گرفتن جهانی شدن ارتباطات و فن آوری مورد جستجو و کنکاش قرار دهد.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، بهارعربی، جهانی شدن ارتباطات، توسعه ارتباطات، رسانه های اجتماعی
  • طاهره ابراهیمی فر*، سید امیرسعید هدایتی صفحات 163-191

    حضور هند در منطقه خلیج فارس ورابطه آن با  با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در طول سال ها به یک رابطه پویا توسعه یافته است.  با این که که روابط هند با این منطقه به سده های پیش باز می گردد، اما در سال های اخیر، هند روابط خود را با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به سرعت گسترش داده است. با ظهور هند به عنوان یک قدرت بزرگ اقتصادی در سال های اخیر و همچنین رشد اقتصادی منطقه خلیج فارس به طور همزمان، روند اقتصادی وابستگی متقابل را تقویت می کند. هر چند که حضور اقتصادی هند در منطقه از داد و ستد کالا بین بازرگانان به توسعه صنعت نفت خلیج فارس توسط سرمایه انسانی هند تغییر یافته است، حضور سیاسی هند کم و بیش کم اثر باقی مانده است. با این وجود، در فضای متغیر ژیوپلتیکی بعد از جنگ سرد و در چشم انداز امنیتی گسترده از افغانستان تا خلیج فارس، هند به عنوان ژیوپلتیکی بزرگ برای کشورهای خلیج فارس به صورت راهبردی اهمیت یافته است. در بررسی روابط  کنونی هند و شورای همکاری خلیج فارس، این سوال مطرح می شود که گسترش روابط سیاسی و اقتصادی بین هند و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس چه تآثیری بر توسعه این کشورها دارد؟ در بررسی ها این نتیجه حاصل شد که وابستگی متقابل این کشورها به یکدیگر و نیز مجاورت خلیج فارس و اقیانوس هند سبب تسریع و توسعه روابط بین آنها و در نهایت به توسعه اقتصادی هند و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس منجر شده است. هدف از این مقاله  بررسی حضور اقتصادی و سیاسی هند در منطقه خلیج فارس و بررسی رشد و توسعه سیاسی-اقتصادی آنها می باشد.

    کلیدواژگان: شورای همکاری خلیج فارس، هند، روابط سیاسی و اقتصادی، انرژی، توسعه
|
  • Saeed Mirtorabi * Pages 7-34

    The role of multi-national companies on global capitalization and trade is a familiar phenomenon for developing issues and knowledgeable ones and international trade experts. The positive and negative effects of these companies’ activities on the current of developing in south have been focused by various intellectual ones and an extensive literature in this field has been produced. Nevertheless, has seen a new and growing kind of direct foreign investment that its origin is south countries and along this, a new kind of multi-national companies have been appeared that are named new multi-national companies. This paper is trying to examine the effects of these new players’ activities on the development view in south.  This paper shows that the new multi-national companies have significant differences to western multi-national companies and the rise and developing activity area of these companies, from different aspects, is considered a positive change on the current of developing south low-paid countries. The main claim of this paper that is presented as a hypothesis is the new multinational companies in total have positive impact on the opportunities of attracting foreign investment as a result developing in south countries for increasing the volume of foreign investments in the world, giving variety to the methods of interesting and having more cultural similarities to south countries.

    Keywords: New Multi-National Companies, Western Multi-national Companies, South- South Investment, Developing South, the New Methods of Direct Foreign Investment
  • Hosein Mofidi Ahmadi * Pages 35-64

    This paper aims to investigate Turkey’s compliance with European Union energy rules and policies.  European Union encourages and reinforces member states and candidate countries to compliance with its rules and policies by normative and monitoring structures. Because of European Union’s sensitive situation in energy sector, candidate countries compliance with EU energy policies, is one of the most important requirements for the country’s accession to the Europe Union. It seems that Turkey in its accession process, have been significant advances in compliance with EU rules and policies in the sectors of energy supply security; internal market; energy efficiency; renewable energy sources and transnational networks. To test this hypothesis, the author tries to utilize Compliance literature and investigate the Turkey’s compliance with European Union energy rules and policies from the perspective of annual progress reports of EU and focus on different sectors of the country’s energy.

    Keywords: Compliance, Europeanization, EU Accession Process, European Union Energy Rules, Policies, Turkey
  • Hassan Shafiee, Bahram Zahedi * Pages 65-96

    Nowadays, the word of development has special manning in literary of social science which has along with some of cultural and philosophy theories and also it shows special view to individual and social life. Architecture of Islamic Republic of Iran, Imam Khomeini was speaker of other ways; except of known eastern or western copies of recent world. He was leader in political, social, economic, cultural domains and his base of working was responding to the all side of individual and societies necessities according to Islam religion; so ideal development will have qualification which is completely different of word development definition rather than other views. Our hypothesis is meaning of judgment base on Imam Khomeini opinion identifies qualifications of ideal development with attention of main role of basic philosophy from political, economic and social theories. In fact, we are going to search how impression has been judgment meaning definition on assignment of ideal development qualifications from Imam thinking? This research way is base on interpretation approach and quality analyzing. All data are gathered in library frame and studied according to hermeneutic technique (different pre–hypothesis). All Gathered research outputs which have accorded based on Imam Opinions show that ideal development will have special characteristics which are issues of his Islamic view with regard to existence, humanity and fortune of man. Five main qualifications based on Imam Thinking are as below items which are necessities to goal ideal development; Getting direction toward the ultimate fortune, Independency, Empowering, Obligated to the legal, Reach to the social judgment. The key word according to Imam Opinion is judgment description for determination of ideal development qualifications since it observes man who stays in most high spirit and also guarantee for social judgment.

    Keywords: judgment, development, unity, Fortune, nature, Social Judgment
  • Jahangir Karami * Pages 97-140

    Development complication has been changed to one of vitally problem for Russian intellectual society form 18th century which caused to make some believing that has been roots of lot great changes up to know and have still made to involve the country's political executive climate. That’s in which model can help Russia to goal as one of developed country? Which linage can be finding with traditions, validity and Russia conditions?  And which output has along for government, people and society. Those questions are most important questions be asked from first efforts of believing to achieve developing method in Russia. Main idea of this article says that developing methods has almost been from Europeans country during three decade but they have changed to the Russians method normally in practical attitude. The development method as Local form has not been applicable to do in political level based on the Russian intellectuals. In direction of achieving intellect issue in this article, it have been  strong studies  in great changing of development method  in Russia, political &philosophy thinking and practical operations.

    Keywords: development, Improvement, Russia, Native Opinion, Orthodoxy Church, Occidentalism, Peter
  • Seid Javad Emam Jome Zade, Sanaz Rostam Jabri, Farzad Mohammad Zade Ebrahimi * Pages 141-162

    International developments in the first decade of the twentieth-first century, globalization, development of communications, and expand the scope of contacts between peoples in cyber space have caused more awareness of civil rights in the Middle East, comprehensive structural backwardness, and increasing range of demands for fundamental changes and developments in various fields. Unprecedented crisis in the Arab countries as domino swept across the Middle East and North Africa and even has overshadowed some non Arab countries. What is the role of globalization of communications in the Arab spring developments? Based on liberalism principles, citizens who are aware of the world usually are demanding reform. Globalization through public awareness and providing technologies enable citizens to communicate with the rest of the world, thus led the peoples of the Middle East and North Africa to revolt against their rulers and to create enormous changes. Due to the importance of the Middle East region and also the fact that recent unprecedented developments will have significant impacts, this paper examines the developments with regard to globalization of communications and technologies.

    Keywords: Middle East, Arab Spring, Globalization of Communications, Social Media
  • Tahereh Ebrahimi Far *, Seid Amirsaeed Hedayati Pages 163-191

    Indian presence in the Persian Gulf and its relations with the Arab states of the Persian Gulf has developed into a dynamic relationship over the years. While India's relations with the region dates back to centuries ago, but in recent years, it's relations with the countries of the Persian Gulf Cooperation Council has expanded rapidly. With the emergence of India as a major economic power in the Persian Gulf region in recent years and economic growth of the Persian Gulf simultaneously reinforce the economic interdependence. Although India's economic presence in the region of barter between the merchants to the Persian Gulf oil industry development has been changed by human capital of India, India's political presence, more or less has been remained as ineffective. However, in the changing geopolitical landscape after the Cold War and from the prospect of widespread security from the Persian Gulf to Afghanistan, India as a major geopolitical country has a strategic importance for the countries in the Persian Gulf. In the study of the current relations between India and the Persian Gulf Cooperation Council, this paper tries to answer the question: what is the impact of the increasing political and economic relations of India and the Persian Gulf Cooperation Council on the development of these countries? The findings of the this study indicates that the interdependence of the countries to each other and also the vicinity of the Persian Gulf and the Indian Ocean has accelerated the development of relations between them and eventually led to the economic development of India and Persian Gulf countries.

    Keywords: Persian Gulf Cooperation Council, India, Political, Economic Relations, energy, development