فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی - پیاپی 13 (بهار 1399)

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 13 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ارسطو توحیدی، سید مهدی میرین بابازادگان صفحات 7-32

    ارکان جهت ساز نظام اداری در هر کشوری تعیین کننده همه امور تلقی گردیده و سنگ بنا و چارچوب کلی ناظر بر مدیریت حوزه نظام اداری را شکل می دهند. در جمهوری اسلامی ایران که بر پایه اصل ولایت فقیه شکل گرفته است، شناخت ارکان مورد بحث درگفتمان ولایت فقیه از اهمیت برخوردار است. پس این مقاله باهدف تبیین ارکان جهت ساز نظام اداری کشور (اهداف راهبردی، دکترین ها و سیاست های راهبردی) در گفتمان ولایت فقیه تحریر شده است. در این تحقیق کاربردی- توسعه ای که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، اطلاعات با روش کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد و مدارک معتبر گردآوری و با روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه وتحلیل شده اند. نتایج این تحقیق نشان دهنده ارکان جهت ساز نظام اداری براساس گفتمان ولایت فقیه است که اهم آنها عبارتند از: اهداف 1) ایجاد نظامی مبتنی بر ظرفیت های داخلی، 2) نهادینه شدن وجدان کاری و انضباط اجتماعی در نظام اداری، 3) ایجاد نظامی پاسخگو و مسئولیت پذیر در مقابل مردم، 4) استقرار عدالت و عدم تبعیض و فساد در نظام اداری، 5) شکل گیری نظام اداری مبتنی بر فضایل اخلاقی و حمایت کننده حقوق اساسی و مشروع مردم، 6) برخوردارشدن از نظام اداری قدرتمند و تقویت کننده اقتدار ملی. دکترین ها:1) تعالی محوری واقع بینانه با رویکرد اسلامی، 2) همسویی با تدابیر ولایت فقیه، 3) مراقبت و پاسخگوبودن در اندیشه و عمل، 4) تاکید بر نظارت درونی، 5) قانون مداری، 6) عدالت محوری، 7) محور قراردادن مبانی اسلام در خدمت به مردم. سیاست ها:1) انعطاف پذیری و کاهش تمرکز سازمانی،2) حداکثر استفاده از ظرفیت های مردمی در اداره امور، 3) نصب العین قراردادن قانون در تصمیم گیری ها، 5) محورقراردادن نیازهای مادی و معنوی مردم، 6) رعایت حق الناس و اجتناب از اقدامات حمایت کننده غیرعادلانه، 7) تکیه بر مشارکت مردمی در نظام اداری.

    کلیدواژگان: گفتمان ولایت فقیه، اهداف، دکترین ها، سیاست ها، نظام اداری
  • قاسم علیپور *، محمدرضا خراشادی زاده، الله مراد سیف، سید سعیدرضا احمدی زاده صفحات 33-70

    این تحقیق با اهداف شناسایی ابعاد و مولفه های اصلی و عمده نقش آفرینی نخبگان در تحقق اقتصاد دانش بنیان ج.ا.ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی و کشف روابط بین آنها و احصاء توانمندسازها، تعریف شد. تحقیق از نوع کاربردی - توسعه ای؛ از نظر روش توصیفی در فضای کیفی-کمی است که به شیوه کتابخانه ای و اسنادی و مصاحبه جامع و عمیق به جمع آوری داده ها پرداخته است. براساس مطالعات اکتشافی عمیق از طریق مراجعه به بانک های اطلاعاتی و دستیابی به پیشینه های تحقیق، منویات و رهنمودهای حضرت امام(ره) و مقام‎معظم رهبری(مدظله العالی)، واکاوی تجربیات ملی و جهانی، طی یک فرایند منظم، با استفاده از نظریه استقرایی و روش نظریه زمینه ای، ابتدا با کدگذاری باز متون مورد نظر و سپس با کدگذاری محوری و انتخابی، سازه های تحقیق استخراج شد. پس از شناسایی ابعاد و مولفه ها و روابط بین آنها، «الگوی راهبردی نقش آفرینی نخبگان و استعدادها در اقتصاد دانش بنیان با رویکرد اقتصاد مقاومتی» طراحی شد. سنجش روایی و پایایی ابزار تحقیق با استفاده از نرم افزارهای Smart PLS و SPSS انجام گرفت و در انتها ابعاد الگو مشتمل بر نخبگان و استعدادها، شبکه بنگاه ها و کسب و کارهای فناورانه، حاکمیت، زیرساخت ها، بازار، منابع مالی و سرمایه و توانمندسازها شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: نخبگان، استعدادها، اقتصاد دانش‎بنیان، اقتصاد مقاومتی
  • محمد مهدی نژاد نوری *، پیام برزگر، مهدی فاتح راد، محمد مهدی زاهدی صفحات 71-110

    دستیابی به مرجعیت علمی به عنوان جلوه و زیرساختی برای تحقق تمدن نوین اسلامی طی 40 تا 50 سال آینده، نیازمند طرحی شفاف، منسجم، همه جانبه و کلان است که در آن عوامل اصلی تحقق مرجعیت، نقش، ویژگی و روابط بین آنها مبتنی بر تصویر مطلوب، ممکن است. تدوین چارچوب معماری علم، فناوری و نوآوری، نخستین و ضروری ترین گام در این مسیر است که سبب ایجاد انسجام در دستیابی به مرجعیت علمی و پرهیز از غفلت های راهبردی می شود. پژوهش حاضر براساس هدف، کاربردی-توسعه ای و به لحاظ روش، توصیفی و پیمایشی است. ابزار و روش گردآوری داده ها شامل دو بخش کتابخانه ای و میدانی براساس مصاحبه با خبرگان امر، جمع بندی مباحث، خرد جمعی و پرسشنامه در قالب روش دلفی است. این تحقیق با هدف تدوین چارچوب معماری علم، فناوری و نوآوری به منظور دستیابی به مرجعیت علمی، ضمن ارایه یک چارچوب معماری مبتنی بر تصویر مطلوب ممکن، مبانی ارزشی و ارکان جهت ساز؛ نقش ها، ویژگی ها، ساختار و روابط میان اجزا و ساختار نفع (نوآوری، فناوری و علم) را به عنوان دیدگاه های چارچوب معماری معرفی نموده؛ به عنوان چارچوبی مرجع برای معماری نفع یا نظام های مشابه و زیر مجموعه های آن قابل استفاده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تصویرپردازی مهم ترین مقوله در چارچوب معماری نفع است. تصویری که در آن تاثیر آرمان های مرجعیت علمی بر جامعه و زیست بوم ایران مشاهده می شود، تحول بنیادین علمی در چارچوب جهان بینی اسلامی به نفع کشور ایجادشده است که اقتدار جهانی، الهام بخشی و امنیت ملی ایران بواسطه قدرت علمی، در بالاترین حد خو،د بوجود خواهد آمد.

    کلیدواژگان: علم، فناوری و نوآوری، چارچوب معماری، مرجعیت علمی، روش دلفی
  • میثم فرزین*، علی محمد احمدوند، سید جواد امینی، محمد تولایی صفحات 111-140

    هدف این مقاله، استنتاج و تدوین الگوی پیاده سازی اسناد سیاستی کشور بر پایه آراء و اندیشه های امام خامنه ای(مدظله العالی) است. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش تحقیق از نوع کیفی به شمار می آید که پس از مرور ادبیات پیاده سازی خط‎مشی و اسناد سیاستی، با استفاده از روش داده بنیاد برای مطالعات اسلامی از سخنرانی های امام خامنه ای از سال 1368 تا 1397، داده ها جمع آوری و با انجام مراحل کدگذاری (باز، محوری و انتخابی)، 200 مفهوم، 50 مولفه و 13 بعد استنتاج شد. در نهایت الگوی مفهومی پیاده سازی اسناد سیاستی کشور با 5 مقوله «عوامل علی و پیش نیازهای تحقق اسناد»؛ «عوامل زمینه ساز تحقق اسناد»؛ «عوامل بازدارنده تحقق اسناد»؛ «عوامل فرآیندی و الزامات تحقق اسناد» و «عوامل بینشی و نگرشی تحقق اسناد» ارایه شده و هریک از مقوله ها با استفاده از بیانات امام خامنه ای تشریح و تبیین شده است.

    کلیدواژگان: الگو، پیاده سازی خط‎مشی، اجرای خط‎مشی، سند سیاستی، خط‎مشی گذاری، امام خامنه ای
  • محمدرضا مرادی *، محمد فرج الله زاده صفحات 141-170

    کارآفرینی فناورانه از جمله عوامل موثر در خلق و کسب ثروت توسط کسب وکارهای مختلف در سطوح فردی و سازمانی به شمار می رود. از این رو دستیابی و توسعه چنین کارآفرینی پیشرفته ای خود مستلزم شناسایی ماهیت فرآیندها و عوامل اثرگذار بر آن است. برهمین اساس هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر کارآفرینی فناورانه پیشرفته در ایران بوده است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و توسعه ای است که در آن با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی، تحلیل کمی و کیفی و همچنین روش های کتابخانه ای و میدانی برای گردآوری اطلاعات، عوامل موثر بر کارآفرینی فناورانه پیشرفته در جمهوری اسلامی ایران را شناسایی و رتبه بندی می کند.نتایج یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهد که ساختار کارآفرینی فناورانه پیشرفته در ایران دارای ابعادی شامل:«دولت»؛ «دانشگاه»؛ «بنگاه»؛ «سرمایه»؛ «بازار/مشتری»؛ «کارآفرین فناور» و «مشاوران» است. در ادامه ی نتایج، مهمترین عوامل موثر بر این کارآفرینی در مجموع60 شاخص شناسایی و احصاء شد که از میان آنها، عوامل«اصلاح قوانین و مقررات»، «اصلاح و بهبود سیاست ها و سازوکارهای حمایتی دولت»، «توسعه صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر» و «گسترش و حفاظت از حقوق مالکیت فکری» از بعد دولت و همچنین عوامل«ارایه مشاوره های تخصصی، علمی و راهبردی» و «مشاوره ها و آموزش ها برای پر کردن شکاف های اطلاعاتی و حل مساله» از بعد مشاوران می توانند به ترتیب بیشترین و کمترین اثرگذاری را بر کارآفرینی فناورانه پیشرفته در ایران داشته باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه پیشرفته، عوامل و مولفه ها، الگوها، ایران
  • محمدرضا حافظ نیا، رضا حسین زاده، عباس اسدروز * صفحات 211-238

    با وجود ظرفیت های ایران در صنعت بانکرینگ و نقش آن در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی، ایران نتوانسته است به جایگاه مطلوب خود در این صنعت دست یابد. بخشی از سهم ناچیز ایران از بازار بانکرینگ خلیج فارس به دلیل فقدان تلاش لازم در سیاستگذاری جامع می باشد. پس هدف این تحقیق تبیین سیاست گذاری توسعه صنعت بانکرینگ ایران و شناسایی عوامل و شرایطی است که در سیاست گذاری باید مورد توجه قرار گیرند. داده های گردآوری شده کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد می باشد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق با 16 نفر از خبرگان فعال در حوزه بانکرینگ بوده و نمونه گیری به روش گلوله برفی انجام شده است. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری انتخابی و کدگذاری محوری، انجام شده است. پس از کدگذاری باز، مفاهیم و مقوله ها استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری سیاستگذاری توسعه صنعت بانکرینگ به عنوان مقوله اصلی در نظر گرفته شده و شرایط علی، سیاست های توانمندساز(8 سیاست)، سیاست های تسهیل کننده (5 سیاست)، سیاست های واسطه ای(5 سیاست) و پیامدهای تحقق توسعه صنعت بانکرینگ ارایه شده است.

    کلیدواژگان: صنعت بانکرینگ، اقتصادمقاومتی، سیاستگذاری، نظریه داده بنیاد
  • فرهاد رهبر، منصور نیک چهره گل افزایی صفحات 239-272

    اقتصاد دانش‎بنیان عاملی حیاتی برای توسعه اقتصادی در هر کشوری است. در واقع این ساختار نوین موتور رشد و توسعه به شمار می رود. جمهوری اسلامی ایران نیز جهت دستیابی به رشد و توسعه پایدار و فراگیر و نیز رقابت در عرصه جهانی، نیازمند تحول و جهشی بزرگ ازسطح اقتصاد منبع محور به اقتصاد دانش‎بنیان است. از طرفی، دستیابی به اهداف سند چشم انداز بیست ساله با رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون زا، پیشرو و برون گرا، اهمیت پژوهش را در تدوین راهبرد های اقتصاد مقاومتی مبتنی بر دانش را هویدا می سازد. براین اساس،  مسئله اصلی تحقیق حاضر عبارت است‎از راهبرد های اقتصاد مقاومتی دانش‎بنیان در نظام جمهوری اسلامی ایران کدامند؟ پژوهش حاضر از نوع کاربردی- توسعه ای بارویکرد آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 35 نفر از خبرگان با حداقل 20سال سابقه مرتبط می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیده اند. ابزارهای اصلی جمع آوری داده در این تحقیق اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه می باشند که با روش های گرد آوری داده ها کتابخانه ای و میدانی داده های لازم جمع آوری، سپس با استفاده از روش های تحلیل راهبردی نظیر ماتریس های ارزیابی محیط داخلی (IFE) و ارزیابی محیط خارجی (EFE) و تدوین راهبردSWOT   تحلیل های مربوط صورت گرفته، بعد از آن با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی نسبت به اولویت بندی راهبردها اقدام شد. نتایج حاصل، پنج راهبرد اولویت دار را مشخص کرد که در این مقاله راهکارهای اجرایی آن نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‎بنیان، راهبرد
  • علی ربیعی، محمدجواد کبیر، مهدی رجبیون، نورالدین رحیمی * صفحات 273-296

    مدیریت اطلاعات، دانش و نوآوری موتور محرکه توسعه اقتصادی کشورها و سازمان هاست، در کشورهای در حال توسعه رویکرد راهبردی جهت مدیریت اطلاعات و دانش در حوزه های مختلف از جمله حوزه خدمات یا وجود ندارد یا ضعیف می باشد، پس در این مطالعه تلاش خواهد شد با مطالعه و  بررسی مدل های مدیریت دانش سازمانی با تاکید بر مدیریت اطلاعات در حوزه سازمان های سلامت مدل یکپارچه ای در این حوزه، برای سازمان های بیمه سلامت در جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد شود. تحقیق حاضربه لحاظ هدفی که دنبال می کند از نوع تحقیقات کاربردی و  زمینه ای است و چون الگو ارایه می دهد توسعه ای است. از طرفی دراین پژوهش ازروش ترکیبی(کمی وکیفی) باهدف دستیابی به ابعاد، مولفه ها وشاخص های الگوی نظام جامع مدیریت دانش سازمان بیمه سلامت با تاکید برنظام جامع  مدیریت اطلاعات استفاده شد و اطلاعات و داده های موردنیاز نیز از اسناد و مدارک علمی، اسناد بالادستی و پرسشنامه گردآوری گردید. حجم جامعه شامل: مدیران، کارشناسان سازمان های بیمه ای در مرحله پرسشنامه 270نفر بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد 159 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. داده های به دست آمده به کمک فنون آمار توصیفی و استنباطی  مانند آزمون کولموگروف  - اسمرینوف ، تحلیل عاملی، آزمونt  تک نمونه ای، آزمون توزیع دوجمله ای مورد تحلیل قرار گرفت؛ همچنین از نرم افزار لیزرل برای برازش مدل تحقیق استفاده شد. نتایج نشان می دهد که الگوی نظام جامع مدیریت دانش سازمان بیمه سلامت با تاکید برنظام جامع مدیریت اطلاعات شامل ابعاد مدیریت دانش، داده ها و نظام جامع مدیریت اطلاعات می باشد. براساس نتایج آزمون رتبه بندی مهم ترین مولفه های مدیریت دانش به ترتیب (ساختار، فرایندومحتوای مدیریت دانش)، بعد مدیریت اطلاعات (زیرساخت، کارکرد، سیتم ، عوامل، کیفیت) می باشد ، همچنین در مورد بعد داده ها (تبادل، محیط و سطوح داده) مهم ترین مولفه ها می باشند. اولویت تمام شاخص های هر مولفه نیز جهت استقرار الگو در سازمان تعیین شد

    کلیدواژگان: الگو، نظام جامع مدیریت دانش، سازمان بیمه سلامت، نظام جامع مدیریت اطلاعات
  • ناصر رحمدل، مهدی کامکار، حمید یزدانیان صفحات 297-330

    هدف این پژوهش، بررسی آراء و اندیشه های مقام‎معظم رهبری در خصوص مدیریت دانش و ارایه ویژگی های  دفاع دانش‎بنیان از منظر معظم له است. در این پژوهش برای پاسخ به سوال «ویژگی های دفاع دانش بنیان از دیدگاه حضرت مقام‎معظم رهبری (مدظله العالی) کدام است؟» از تحلیل محتوای (کمی و کیفی) و  روش داده بنیاد بهره گرفته شده است.برای دستیابی به اندیشه های مقام‎معظم رهبری در این خصوص، ابتدا به مجموعه بیانات و مکتوبات مقام‎معظم رهبری (مدظله العالی) مراجعه و در مرحله بعد با به کارگیری رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد، تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در رویکرد نظریه داده بنیاد، سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی را شامل می شود. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که از منظر مقام‎معظم رهبری (مدظله العالی)، برای مدیریت دانش و دانش بنیان کردن نظام دفاعی لازم است فعالیت هایی از جمله راه اندازی چرخه علم، راه اندازی شرکت های دانش بنیان و به کارگیری اصول مدیریت‏ دانش یعنی کسب دانش و فناوری دفاعی، خلق و جوشش دانش، تبدیل فناوری به تولید انبوه، تبدیل علم به محصول، تشکیل بانک اطلاعاتی در وزارت دفاع، یکپارچه سازی اطلاعات، مقابله با تحریم ها با پیشرفت علم، دانش بنیان کردن نظام اداری و توجه به دانش و شایستگی در نصب مدیران مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دفاع دانش بنیان و فناوری دفاعی
  • سید مهدی فرحی، امیر علاالدین مطلبی*، علی فرهی صفحات 331-362

    همه محصولات از تعریف نیاز آنها تا وارهایی و از رده خارج شدن، فرایندی را طی می کنند که به آن چرخه عمر محصول گفته می شود. محصولات پیچیده به دلیل ویژگی های بخصوصی که دارند، با فرایند متفاوتی رشد و توسعه می یابند. محصولات سیستمی دفاعی به عنوان نمونه کاملی از محصولات پیچیده، نیازمند به فرایند توسعه بسیار جامع تر و منتظم تری می باشند. سازمان های پیشرو به مدیریت فرایند تحقق محصولات خود توجه ویژه ای دارند. هدف این تحقیق این است که با بررسی و شناسایی عوامل موثر بر فرایند تحقق محصولات پیچیده دفاعی، الگویی برای مدیریت این فرایند ارایه کند. روش تحقیق مورد استفاده در فاز نخست این تحقیق، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 14 نفر از مدیران ارشد سازمان های دفاعی و مدیران این پروژه ها بوده است. در فاز دوم تحقیق، از روش  گروه کانونی از خبرگان این حوزه استفاده شده است. یافته های این تحقیق، شامل 29متغیر تاثیرگذار (عوامل ایجاد توافق با ذینفعان، عوامل توانمندساز سازمانی، شایستگی های مدیریت پروژه، مهندسی سیستم و مدیریت کیفیت) می باشد. براین اساس، الگویی فرایندی برای مدیریت نظام تحقق محصولات پیچیده دفاعی کشور ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فرایند توسعه محصول، محصولات پیچیده، چرخه عمر، محصولات پیچیده دفاعی
  • مریم لاریجانی، مصطفی نادری *، سید محمد شبیری، لعبت زبردست صفحات 363-388

    رسانه ملی در کشور ما به عنوان دانشگاهی عمومی وظیفه خطیر اطلاع رسانی، آموزش همگانی و فرهنگ سازی را بر عهده دارد. هدف از پژوهش حاضر، ارایه و اجرای مدلی برای ارزیابی عملکرد شبکه های تلویزیونی و رتبه بندی آنها بر اساس معیارهای استخراج شده از مطالعات مختلف و نظرات خبرگان در حوزه صداوسیما بوده است. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی تحلیلی و نوع آن کاربردی است. در این پژوهش، ابتدا چارچوب نظری تحقیق از طریق جمع آوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای و الکترونیکی و مقالات صورت پذیرفت. در ادامه به منظور انتخاب شبکه های تلویزیون صداوسیما، براساس نظرات کارشناسان و بررسی پژوهش های قبلی، ابعاد و معیارهای پیشنهادی مشخص شد. سپس مقایسات زوجی ابعاد و معیارها به کمک 20 نفر از کارشناسان متخصص رسانه، با استفاده از روش FAHP صورت پذیرفته است. مبنای ارزش گذاری آنها براساس تجربیات و مطالعات آنها می باشد. پس از انجام مقایسات زوجی، وزن هر کدام از ابعاد و معیارها به دست آمد. در ادامه با استفاده از ترکیب روش های FAHP و FTOPSIS  به الویت بندی شبکه ها پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که شبکه های سه، یک و دو سیما با اختصاص ضریب نزدیکی های 8033/0، 6383/0 و 6219/0 به ترتیب بهترین عملکرد را بر اساس مجموع معیارهای ارزیابی داشته اند. از آنجا که به لحاظ عملکرد نیز نقاط قوت و ضعف عملکردی شبکه های سیما در اجرای مدل استخراج می شود، نتایج پژوهش می تواند مبنای برنامه ریزی و اولویت بندی اهداف برای بهبود عملکرد شبکه های تلویزیون قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رسانه ملی، شبکه های تلویزیون، روش های تصمیم گیری چندمعیاره فازی
|
  • Arastoo Tovhidi, Seyed Mahdi Mirin Babazadegan Pages 7-32

    The pillars of the administrative system in any country determine all the affairs and stones of the building and the axis of the administrative system. In the Islamic Republic of Iran, based on the principle of Velayatefaqih, it is important to recognize the pillars of discussion in the Velayat-e faqih discourse. this paper has been written to explain the pillars of the country's administrative system in the discourse of the Velayat-e faqih. In this applied-development research conducted by descriptive-analytic method data were collected by library method and referring to valid documents. The results of this study indicate the pillars of the administrative system in accordance with the Velayat-e faqih discourse that the main ones are: objectives1)Establishment of military-based domestic capacity2) institutionalization of work conscience and social discipline in the system3) establishing a responsive and responsible military in front of people4) establishment of justice and a The tail of discrimination and corruption in the system5)military formation the developer of moral virtues and supporter of fundamental and legitimate rights of people6)Achieving to the powerful administrative system and the strengthening of national authority.Doctrine:1)realistic core excellence with Islamic approach2)in accordance with the measures of Velayat-efaqih3)taking care and responding in thought and practice4)emphasis on internal supervision5)orbital law6)Axial Justice7)The axis of Islamic foundations in serving people. Policies: 1)flexibility and reduction of organizational focus2)maximum use of popular capacities in governance3)installation of Al Ain law in decisions5)axis of the people's material and spiritual needs6)observance of the right of Naas and avoiding unfair protection measures7)relying on popular participation In the administrative system.

    Keywords: Velayat-e Faqih discourse, Goals, Doctrine, Policies, Administrative System
  • Ghasem Alipour*, Mohamad Reza Kharahsdizade, Allahmorad Seif, Seyd Saiderza Ahmadizade Pages 33-70

    This study aims to identify the dimensions and components of the elite major role-playing in the realization of the I.R.IRAN knowledge-based economy with the approach of resistive economy and explore the relationships between them were defined and recognized enablers. Based on in-depth exploratory studies through reference to databases and access to research backgrounds including thesis, books, scientific research articles, lectures, scientific and in- depth interviews with university experts and professors, elites and talents and current and former country's chief executives, the instructions and guidance of Imam and the Supreme Leader, analysis of national and global experiences, in a systematic process, using the inductive method and grounded theory by open coding the desired texts and then axial and selective coding, the research structures were extracted and its conceptual model was identified using structural-interpretive modeling method. After identifying the dimensions and components and their relationships,“strategic Model of elites role-playing in the knowledge-based economy realization by resistive economy approach” was designed and the elements of this model were put into a systematic perspective. The main dimensions of model consisted of elites and talents, network of tech firms and businesses, sovereignty, infrastructures, market, financial and capital resources and enablers. After identifying the research structures and conceptual model, the relevant questionnaire was developed and distributed among the statistical sample. After data collection, the validity and reliability of the test were analyzed using Smart PLS and SPSS software. This is an applied-developmental research in terms of qualitative-quantitative descriptive method that has been used to collect data through library and documentary research and in-depth interviews.

    Keywords: Elites - Talents, Knowledge Based Economy - Resistive Economy
  • Mohammad Mahdinejhad Noori, Payam Barzegar, Mahdi Fateh Rad, Mohammad Mehdi Zahedi Pages 71-110

    Achieving scientific authority as a demonstration and infrastructure for the realization of modern Islamic civilization over the next 40 to 50 years requires a transparent, coherent, comprehensive and macro plan, based on the possible desirable image.Development of architecture framework of STI is the first and most urgent step in this direction, ensures coherence in achieving scientific authority and avoids strategic negligence. The present research is applied-development based on Purpose, and in terms of method is descriptive and survey. The tools and method for collecting data are in two parts of literature review the field by interviewing the experts, collective wisdom and the questionnaire based on Delphi method. The aim of this research is to develop a framework for STI in order to achieve scientific authority, while presenting an architecture in the basis of possible desirable image, foundation of value and directional pillars. It also introduces the roles, atributies, structure and link between the components and structure of the STI system as architecture framework viewpoints. This framework can be used as a reference for the architecture of STI or similar systems and its subsets. The results of this research indicate that imaging is the most important category in the architecture framework of STI, in which the impact of the ideals of scientific authority on the society observed, the fundamental scientific evolution will happen and the universal authority, inspiration and national security of Iran through its scientific power will be at its highest level.

    Keywords: science, Technology, Innovation (STI), Architecture Framework, Scientific Authority, Delphi Method
  • Meysam Farzin, Alimohammad Ahmadvand, Seyedjavad Amini, Mohammad Tavallai Pages 111-140

    The purpose of this article is to deduce and develop a model for the implementation of the country's political documents based on Imam Khamenei's views and thoughts. This research is an applied and qualitative research that after reviewing the literature on policy implementation, using the grounded theory method for Islamic studies from Imam Khamenei's lectures since 1989 By 2018, data were collected and deduced using coding (open, axial, and selective), 200 concepts, 50 components, and 13 dimensions. Finally, the conceptual model of the implementation of the country's policy documents with 5 categories "Causal factors and prerequisites"; "Contextual Factors"; "Inhibiting Factors"; "Process Factors and Requirements" And "insights and attitudes Factors " are presented and each of the categories is explained using Imam Khamenei's statements.

  • M.Reza Moradi*, Mohammad Farajollahzadeh Pages 141-170

    Technological entrepreneurship is one of the factors influencing the creation and acquisition of wealth by different businesses at the individual and organizational levels. Thus, the achievement and development of such advanced entrepreneurship itself requires the identification of the nature of the processes and the factors that influence it. Accordingly, the purpose of this study was to identify the factors affecting the high technology entrepreneurship in Iran. This research is an applied and developmental one in which, using descriptive and inferential statistics, quantitative and qualitative analysis, as well as library and field methods for information gathering, it identifies and rates the factors affecting the advanced technological entrepreneurship in the Islamic Republic of Iran. The results of this research show that the structure of advanced technological entrepreneurship in Iran has the following dimensions: "government"; "university"; "firm"; "capital"; "market / customer"; "technology entrepreneur" and "consultants" . The most important factors affecting entrepreneurship were identified and summarized in 60 indicators. "Reforming Laws", "Modifying and Improving Government Support Policies and Mechanisms", "Development of Risky Investment Industry" and protecting intellectual property rights " from the government dimension can have, respectively, the greatest and " providing expert, scientific and strategic advice "and" counseling and training to fill in information gaps and problem solving "from consultants' dimension can have, respectively, least impact on Advanced technological entrepreneurship in Iran

    Keywords: Advanced Technological Entrepreneurship, Factors, Components, Models, Iran
  • Mohamad Reza Hafeznia, Reza Hossein Zade, Abbas Asadrooz * Pages 211-238

    Despite Iran's capacities in the Bunker industry and its role in resistive economy policies, Iran has not been able to achieve its desirable position in this industry. Part of Iran's insignificant share of the bunkring in the Persian Gulf is due to the lack of comprehensive policy efforts. Therefore, the purpose of this study is to explain the policy making of the development of Iran's Bunkering industry and identify the factors and conditions that should be considered in policy making. Collected data is qualitative and based on the data theory approach. The data gathering method is a deep interview with 16 active experts in the Bunkering area and snowball sampling was done. Data analysis was performed in three stages of open coding, selective coding, and axial coding. After open coding, concepts and categories were extracted. In the central coding step, the Bunkering industry development policy has been considered as the main category and the causal conditions, the empowering policies (8 policies), the facilitating policies (5 policies), intermediary policies(5 Policy) and Consequences of Bunkering Industry Development are presented.

    Keywords: bunkring industry, Resistive Economy, Policy Making, grounded theory
  • Farhad Rahbar, Mansour Nikchehre Pages 239-272

    Knowledge economics is a vital factor for economic development. In fact, it is a modern engine of growth and development. The Islamic Republic of Iran, in order to achieve sustainable development and global competition, requires a major shift from a resource-based economy to a knowledge-based economy. On the other hand, achieving the objectives of the twenty-year vision document with a jihadist, flexible, opportunistic, productive, endogenous, forward-looking and outsourcing approach reveals the importance of research in formulating knowledge-based resilience strategies. Accordingly, the main issue of this research is the strategies of the resistance economy of knowledge base in the Islamic Republic of Iran? The current research is a applied-development-exploratory exploratory (qualitative and quantitative) method. The statistical population of the study consisted of 35 experts with at least 20 years of history and were selected through targeted sampling. The main tools for collecting data in this research are documents, interviews and questionnaires that collect data from library and field data, then using strategic analysis methods such as the Internal Assessment Matrices (IFE) and An external environment assessment (EFE) and SWOT strategy development have been analyzed, followed by a quantitative strategic planning matrix that prioritized the strategies. The results highlighted five priority strategies, which are presented in this paper.

    Keywords: Resistance Economics, Knowledge Based Economy, strategy
  • Ali. Rabiee, Mohamad Javad Kabir, Mahdi Rajabioun, Nooraddin Rahimi Pages 273-296

    Information, knowledge and innovation management is the engine of economic development of countries and organizations. In developing countries, a strategic approach to information and knowledge management in different areas, including the services, either does not exist or is weak.Therefore, in this study we aim to recommend health insurance organizations in the Islamic Republic of Iran models with emphasis on information management in the field of health organizations by studying and evaluating organizational knowledge management. This paper is a type of applied and developmental research in terms of the purpose, and the research method used is a descriptive-survey method which is one of the methods of descriptive research.On the other hand, the combined method (quantitative andqualitative) with the aim of achieving dimensions, components and indicators of the model of comprehensive knowledge management system of health insurance organization with emphasis on the comprehensive information management system was used and the required information and data were collected from Scientific documents, upstream scriptsand questionnaire.The size of the society, including managers, experts of insurance organizations at the stage of the questionnaire, counted 270 people. Using Morgan table, 159 people were selected as sample. The data was analyzed using descriptive and inferential statistical techniques such as Kolmogorov-Smirnov test, factor analysis, one-sample t-test, binomial distribution test, and Liserel software was used for fitting the research model. Results show that the model of comprehensive knowledge management system of a health insurance organization emphasizes comprehensive information management system, including dimensions of knowledge management, data and comprehensive information management system. Based on the results of the ranking test, the most important components of knowledge management (structure, process and content management knowledge),  information management aspect (infrastructure, function, system, quality factors). About data aspect, exchange, environment and data levels are also the most important components. Priority to all indicators of each component was also determined to establish a model in the organization.

    Keywords: pattern, Comprehensive Knowledge Management System, Health Insurance Organization, Comprehensive Information Management System
  • Naser Rahmdel, Mahdi Kamkar, Hamid Yazdanian Pages 297-330

    The purpose of this study is to examine the views and ideas of the Supreme Leader Regarding knowledge management and presentation of Characteristics of the Knowledge base defense. In this research to answer the question of” Which is  Characteristics of the Knowledge base defense from the perspective of the Supreme Leader”? Content analysis (quantitative and qualitative) and foundation data method have been used. To achieve the ideas of the Supreme Leader, First of all, we refer to the collection of statements and writings of the Supreme Leader. In the next step, using the Graded Theory, data analysis was performed. Data analysis in this method consists of three steps (open coding, central coding and selective coding). The findings of this study indicate that from the perspective of the Supreme Leader, To manage knowledge and build a defense system Knowledge base, Activities such as setting up a science cycle and setting up knowledge-based companies are essential And applying the principles of knowledge management, such as: Acquiring knowledge and defense technology, creating knowledge and boiling knowledge, turning technology into mass production, turning science into a product and also Establishment of a database in the Ministry of Defense, Data Integration, Dealing with sanctions, Building an administrative system as Knowledge base and Pay attention to knowledge and competence in Appointment of managers.

    Keywords: Knowledge management, Knowledge base defense, Defense Technology
  • Seyyed Mahdi Farahi, Amiralaeddin Motallebi, Ali Farrahi Pages 331-362

    All products evolve in a process from needs definition to disposal that means product lifecycle. Complex products have particular characteristics and have a particular development process. Defense product systems are good examples of complex products that need to very precise and disciplined product development process. World excellent organizations have a specific attention to their product realization process. Main objective of this research is to evaluate and identify main factors in defense complex product realization process and then Design a procedural model. In the first phase of this research, we use semi-constructed interview by 14 senior defense organization and project managers. In the last phase we use focus group of experts to finalize a procedural model. The main Finding of this research is that 29 variables in 5 groups (Agreement Processes, Project-Enabling Processes, systems engineering, Project management and quality management factors) are effective and in the final we propose a procedural model for Iranian defense complex products realization system management

    Keywords: product development process, complex products, life cycle, defense complex products
  • Maryam Larijani, Mostafa Naderi *, Seyed Mohamad Shobeiri, Lobat Zebardast Pages 363-388

    The purpose of the present study was to present and implement a model to evaluate the performance of television networks and rank them based on criteria extracted from various studies and opinions of audiovisuals.Research Method The research is descriptive-analytical and its nature is applied.In this research, the theoretical framework of research was first collected through gathering information through library and electronic resources and articles.Then, in order to select audiovisual TV networks, based on the expert opinions and review of previous research, the proposed dimensions and criteria were identified.Then, pairwise comparisons of dimensions and criteria were carried out with the help of 20 expert media experts using FAHP method.Their evaluation is based on their experiences and studies.After paired comparisons, weights for each dimension and criterion were obtained.Then, prioritizing the networks using a combination of FAHP and FTOPSIS methods.The results show that three-, one-, and two-dimensional networks had the best performance, respectively, on the basis of the set of evaluation criteria.Since the performance strengths and weaknesses of SIMA networks in the implementation of the model are also extracted in terms of performance, the results of the research can be the basis for planning and prioritizing goals to improve the performance of television networks.

    Keywords: Performance Evaluation, National Media, Television Networks, Fuzzy Multi-criteria Decision Making