فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مونا مرادی مطلق، محمدرضا نائینیان*، لادن فتی، محمد غلامی فشارکی، غلامحسین قائدی صفحات 199-209
    زمینه و هدف

    در روان شناسی و در حوزه شناخت اجتماعی، رفتارهای اجتنابی افراد تحت تاثیر این باور قرار می گیرد که آنها چقدر خودشان را نسبت به بیماری های مسری آسیب پذیر می دانند. چنین باورهایی می توانند بخشی از مولفه شناختی "سیستم ایمنی رفتاری" باشند. پژوهش حاضر قصد دارد تا با تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری، ابزار مناسبی را برای اندازه گیری تفاوت های فردی موجود در این مفهوم فراهم آورد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر از نوع مقطعی-تحلیلی است. این مطالعه در بین 500 دانشجو که به شیوه در دسترس از 6 دانشکده دانشگاه تهران انتخاب شدند، انجام شد. شرکت کنندگان پرسش نامه های آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری، مقیاس چندش تجدیدنظرشده و پرسش نامه اضطراب سلامت را تکمیل کردند. پرسش نامه آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری ابتدا تحت فرایند ترجمه و ترجمه معکوس قرار گرفت و مقیاس چندش تجدیدنظرشده و پرسش نامه اضطراب سلامت نیز به منظور بررسی اعتبار هم گرا به اجرا درآمدند. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، اعتبار هم گرا، پایایی بازآزمایی و هم سانی درونی به کمک نرم افزارهای SPSS18  و AMOS20 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها:

     تحلیل عاملی اکتشافی نشان دهنده دو عامل "مستعد بودن به بیماری از لحاظ ذهنی" و"بیزاری از میکروب" بود. این ساختار در تحلیل عاملی تاییدی نیز برازش قابل قبول داشت و مقدار دو شاخص مهم خی دوی نسبی و RMSEA به ترتیب برابر 1/68 و 0/05 بود. نتایج اعتبار هم گرا، هم سانی درونی و ضریب بازآزمایی ابزار نیز مناسب بود، برای مثال مقدار آلفای کرونباخ برای مقیاس کل برابر با 0/83 بود.

    نتیجه گیری

    بجز جابه جایی گویه 13 از زیرمقیاس بیزاری از میکروب به زیرمقیاس مستعد بودن به بیماری، نسخه فارسی پرسش نامه آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری، هم سو با نسخه اصلی است و ویژگی های روان سنجی قابل قبولی دارد و پژوهش های نیازمند به ارزیابی خودگزارشی مفهوم آسیب پذیری به بیماری مسری می توانند آن را مورد استفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری ادراک شده به بیماری، چندش، روان سنجی، تحلیل عاملی
  • زهرا آسا کهنه فرودی، نوشین پیمان*، فاطمه قدسی خواه، قدرت الله شاکری نژاد صفحات 210-223
    زمینه و هدف

    فعالیت بدنی منظم یکی از اجزای سبک زندگی سالم است که باعث بهبود سلامت همگانی، کاهش بار بیماری و هزینه های پزشکی در جوامع می شود، لذا پژوهش حاضر  با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 68 دانش آموز دختر دبیرستانی شهر مشهد انجام شد.  بعد از تعیین نیازها مداخله آموزشی در چارچوب نظریه رفتار برنامه ریزی شده در مدارس مربوطه انجام شد.  اطلاعات در سه مرحله قبل و بلافاصله و سه ماه پس از اتمام مداخله آموزشی توسط پرسشنامه مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده و پرسشنامه بین المللی فعالیت جسمانی (IPAQ) توسط نرم افزار SPSS  ویرایش16 گردآوری شد و از آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنوف، T-Test، من ویتنی،  رگرسیون و آنالیز داده های تکراری در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش حاکی از ایجاد تغییرات قابل ملاحظه ای در میانگین نمرات ساختارهای نظریه رفتار برنامه ریزی شده در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل پس از انجام مداخله آموزشی بود.  همچنین میزان فعالیت جسمانی دختران پس از انجام مداخله آموزشی نسبت به قبل از مداخله افزایش داشته است.  هر چند به علت محدودیت   زمانی مداخله این تغییرات از لحاظ آماری معنی دار نشد    (P> 0.05)

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده از طریق افزایش نگرش، هنجار ذهنی و قصد رفتاری  در کنار ایجاد زیر ساختار ها و زمان مورد نیاز جهت بروز رفتار می تواند تاثیر مثبتی در ارتقاء و گرایش دختران نوجوان به فعالیت جسمانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: رفتار، فعالیت جسمانی، آموزش بهداشت، دانش آموز
  • سهراب بابایی، الهام شکیبازاده*، داوود شجاعی زاده، مهدی یاسری، علیرضا محمدزاده صفحات 224-239
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی و عروقی یکی از علل اصلی ناتوانی و مرگ در سراسر جهان محسوب می شوند. شواهد نشان می دهد که بسیاری از عوامل اجتماعی و فردی مرتبط با سلامتی، قابلیت اصلاح و تعدیل دارند. این مطالعه با هدف ارزشیابی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای ارتقادهنده سبک زندگی سالم در افراد مستعد بیماری قلبی-عروقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 180 نفر افرادی که حداقل دو ریسک فاکتور از پنج ریسک فاکتور بیماری قلبی و عروقی (استعمال دخانیات، دیابت، فشار خون، چربی خون بالا و چاقی) را داشتند انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه هایی شامل پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بود که طی سه مرحله (قبل،  بلافاصله و پنج ماه پس از مداخله آموزشی) تکمیل گردید. مداخله آموزشی شامل پنج جلسه آموزش مبتنی بر الگو بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مرتبط در SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله آموزشی بر بهبود برخی از ابعاد سبک زندگی، شامل ابعاد تغذیه، فعالیت جسمانی، روابط بین فردی، مدیریت استرس و مسئولیت پذیری سلامت موثر بود. همچنین، میانگین فشار خون و میانگین مصرف دخانیات افراد پس از مداخله کاهش معنا داری را نشان داد. همچنین مداخله آموزشی منجر به بهبودی در سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی شامل حساسیت درک شده، شدت درک شده و منافع درک شده شد (0/001>p)

    نتیجه گیری

    مداخله مبتنی بر الگوی تغییر رفتار فردی منجر به بهبود برخی از ابعاد سبک زندگی، سازه های الگو، و پیامدهای بالینی شد. به منظور اثرگذاری وسیع تر و ایجاد تغییرات پایدار، استفاده از الگوهای تغییر رفتار که بصورت اکولوژیک عوامل بین فردی و سازمانی و اجتماعی را نیز مدنظر قرار دهند پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی و عروقی، سبک زندگی سالم، الگوی باور بهداشتی
  • نوشین یوشنی، سید سعید مظلومی محموداباد، حمیده میهن پور، سمیه السادات سیدخامشی، سکینه گرایلو*، اصغر نبیل صفحات 240-248
    زمینه و هدف

    دوره سالمندی با تهدیدات بالقوه نظیر تنهایی و انزوا همراه است و افسردگی از شایع ترین اختلالات روانی در سالمندان می باشد. هدف این مطالعه تعیین نقش استفاده از گوشی های هوشمند در میزان افسردگی سالمندان بازنشسته می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در بین 408 نفر از سالمندان تحت پوشش کانون بازنشستگان استان یزد در سال 97 انجام گرفت. نمونه ها از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه ها شامل مشخصات دموگرافیک، استفاده از اینترنت و مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) بود. بعد از جمع آوری داده ها، تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و کای اسکویر انجام گرفت.

    یافته ها

    74/10درصد (74 نفر) از سالمندانی که از اینترنت گوشی هوشمند استفاده می کردند افسردگی نداشتند و 38/40درصد (60 نفر) از سالمندان دلیل استفاده از گوشی همراه را دریافت اطلاعات ذکر کردند و افسردگی شدید در این گروه کمتر از دیگر گروه ها بود (8/3% شامل 5 نفر). میانگین نمره افسردگی برحسب جنسیت (p=0/046)، وضعیت تاهل، تحصیلات، درآمد، نحوه زندگی (p<0/001) و دلیل استفاده از اینترنت (p=0/043) در دو گروه کاربر و غیرکاربر گوشی هوشمند به طور معنی داری متفاوت بود.

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج و نقش مثبت گوشی های هوشمند در کاهش افسردگی سالمندان باید برنامه های مورد نیاز سالمندان از طریق شبکه های مجازی طراحی گردد. استفاده از اینترنت و شبکه های مجازی می تواند به افزایش احترام و تقویت اعتماد به نفس سالمندان در سطح جامعه کمک کند و انزوا و تنهایی ناشی از ازدواج فرزندان، فوت شریک زندگی و اختلالات و ناتوانایی های جسمی و روانی را با استفاده مناسب از گوشی هوشمند کاهش داد و وضعیت روحی و روانی سالمندان را بهبود بخشید، همچنین می توان از طریق سیاست گذاری مناسب و فعال کردن نظام های حمایتی برای بهبود سلامتی آنان تلاش نموده تا دوره ای مطلوب برای آنها رقم بخورد.

    کلیدواژگان: سالمندان، گوشی هوشمند، افسردگی، بازنشستگان
  • عاطفه افشاری*، احمدعلی اسلامی، فیروزه مصطفوی، الهام معظم، مجتبی گلزاری، رضا اطمینانی صفحات 249-260
    زمینه و هدف

    سازمان جهانی بهداشت جهت ارتقای کیفیت خدمات سلامت، بیمارستانها را به اتخاذ رویکرهای ارتقای سلامت تشویق نموده است. این مطالعه با هدف خود ارزیابی ارتقای سلامت در بیمارستانها و شناسایی میزان تناسب با استانداردها، نقاط قوت و شکاف موجود انجام شد .

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی مقطعی در 9 مرکز آموزشی درمانی شهر اصفهان با روش سرشماری انجام شد. ابزار خودارزیابی ارتقای سلامت در بیمارستانها استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در اکثر بیمارستانها وضعیت به لحاظ وجود هدف ارتقای سلامت در رسالت بیمارستان، وجود اطلاعات سایر سازمان های بیماران، ارایه اطلاعات درباره بیماری های پرخطر، ثبت اطلاعات ارایه شده در پرونده بیماران و آموزش های پیگیری بیماران و خانواده در مشاوره سرپایی، ارجاع یا حین ترخیص مناسب ارزیابی شد. اما از لحاظ وجود سیاست شرکت در طرح بیمارستانهای ارتقا دهنده سلامت، اختصاص بودجه مشخص برای این خدمات، تجدید نظر دستورالعمل های ارزیابی نیازهای ارتقای سلامت بیمار، آموزش کارکنان جدید در خصوص سیاست ارتقای سلامت بیمارستان، برنامه های ترک سیگار کارکنان، آگاهی کارکنان از محتوای سیاست ارتقای سلامت سازمان، وجود برنامه ای مکتوب برای همکاری با شرکا و روند مشخص برای تبادل اطلاعات بیماران بین سازمان ها جهت تداوم مراقبت از بیماران وضعیت نا مناسب ارزیابی شد. در سایر استانداردها اکثر بیمارستانها عملکرد متوسط  داشتند.

    نتیجه گیری

    ارزیابی متوسط اکثر عناصر حاکی از اجرای غیرسازمان یافته برخی فعالیتهای ارتقای سلامت در بیمارستانها است. سازماندهی و تقویت فعالیتهای در حال اجرا، خودارزیابی منظم فعالیتهای ارتقای سلامت و طراحی مداخلات مبتنی بر نتایج خودارزیابی ضروری است.

    کلیدواژگان: بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت، ارتقای سلامت، خودارزیابی
  • فاطمه استبصاری*، فریده جلیلی بهابادی، کاملیا روحانی، زهرا رحیمی خلیفه کندی، داود مصطفایی صفحات 261-271
    زمینه و هدف

    سبک زندگی یکی از عوامل تاثیرگذار روی سلامتی می باشد. سبک زندگی زنان باردار در دوران بارداری و زایمان، دستخوش تغییرات زیادی قرار می گیرد. مطالعه حاضر باهدف شناسایی تعیین کننده های اجتماعی- اقتصادی موثر بر سبک زندگی زنان باردار انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی بوده، که بر روی 300 زن باردار شهر یزد که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام پذیرفت. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیکی و نیمرخ سبک زندگی ارتقادهنده سلامت (HPLPII) می باشند. اطلاعات وارد نسخه ی 18 SPSS گردید. جهت تجزیه وتحلیل از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد. سطح معنی داری 05/0< در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     میانگین نمره رفتارهای ارتقادهنده ی زنان باردار (2/2±) 154/90 بود. بالاترین نمره میانگین مربوط به بعد رشد معنوی (3/6±)30 و کمترین میانگین متعلق به بعد فعالیت فیزیکی (10/20±) 17/80بودند. با توجه به نتایج مشخص گردید متغیرهای سن، تحصیلات و شاغل بودن زنان باردار و همچنین تحصیلات همسر با رفتارهای ارتقادهنده ی سلامت رابطه آماری ارتباط معنادار دارند (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر متغیرهای جمعیت شناختی، اجتماعی و اقتصادی بر روی سبک زندگی زنان باردار موثر بوده و توجه به آن باید به عنوان یک اولویت در برنامه ریزی های مربوط به ارایه خدمات سلامتی و سیاست گذاری های کلان کشوری به منظور ارتقای سلامت مادران و کودکان لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، رفتارهای ارتقا دهنده سلامت، متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، زنان باردار
  • آریادخت قیومی بیدهندی، اعلاالدین اعتماد اهری* صفحات 272-282
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت اخلاق در موفقیت و کارایی سازمان های آموزشی، هدف از این تحقیق ارایه مدلی به منظور ارتقای آموزش اخلاق در مدارس بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع ترکیبی اکتشافی متوالی بود. جامعه آماری در بخش نخست پژوهش (کیفی)، 20 نفر از متخصصان آموزش و پرورش شهر تهران بودند که  به روش نمونه گیری هدفمند با توجه به اصل اشباع انتخاب شدند. در بخش کمی،300 نفر ازدانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، شامل مصاحبه نیمه ساختار بود بود. در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری آن از طریق اجرای آزمایشی پرسشنامه، روایی محتوی پرسشنامه از طریق قضاوت خبرگان  و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت؛ همچنین، پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روش بازآزمایی محاسبه  شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی پژوهش از طریق تحلیل محتوا  انجام پذیرفت و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و آزمون t  تک نمونه ای  با استفاده از نرم افزارهای SPSS-V22 و Lisrel-V8/8 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش اخلاق شامل 4 بعد  آموزشی، اجتماعی، محیطی و اعتقادی است که مولفه های مربوط به بعد آموزشی (معلم، برنامه درسی، فضای کلاس درس، مدیریت مدرسه)، مولفه های بعد اجتماعی (ارزشهای گروهی، همدلی، اعتماد اجتماعی، احترام به یکدیگر)، مولفه های بعد محیطی (جو اخلاقی، تشویق و تنبیه، سطح سواد و درآمد والدین، پایگاه اقتصادی- اجتماعی فرد) و  مولفه های بعد اعتقادی(پایبندی به ارزشهای دینی، باورهای مذهبی و عفاف) است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان دادند که مدل ارایه شده در این تحقیق برای ارتقاء آموزش اخلاق در مدارس، از برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، مدل های آموزشی، دانش آموزان
  • نسرین بخشی، سارا پاشنگ*، نعمت الله جعفری، شهره قربان شیرودی صفحات 283-293
    زمینه و هدف

    امید به زندگی مفهومی پراهمیت است که در تمام دوران زندگی و به خصوص دوران سالمندی مطرح است و رسیدن به سال های پایانی زندگی فرد را در معرض ناامیدی قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل بهزیستی روان شناختی سالمندان بر اساس امید به زندگی با میانجیگری اضطراب مرگ است.

     مواد و روش ها:

     روش پژوهش همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان بستری در آسایشگاه و سالمندان در منزل شهر تهران در سال 1398 بود. تعداد افراد نمونه جمعا 400 سالمند  بود که با روش خوشه ای انتخاب شدند. بدین صورت که از بین مراکز نگهداری سالمندان و سرای محلات  ابتدا 5 مرکز نگهداری سالمندان و 5 سرای محله از مناطق 2 و 3 و 5 شهر تهران به تصادف انتخاب شدند و سپس از هر مرکز و سرا 40 سالمند به تصادف انتخاب و پرسشنامه ها توسط خود آنها و در حضور پژوهشگر تکمیل شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989)، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) و مقیاس امیدواری اسنایدر (1991) بودند. داده های پژوهش با روش مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون میانجی سوبل تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد (GFI=0/98) امیدواری اثر مستقیم بر بهزیستی روان شناختی داشتند (p<0/05 β=0/47). همچنین فرضیه مطرح شده در ارتباط با وجود اثر غیرمستقیم امیدواری بر بهزیستی روان شناختی سالمندان با میانجیگری اضطراب مرگ مورد تایید بود (p<0/05 β=0/13).

    نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی پژوهش بود. بر این اساس در مراکز نگهداری سالمندان، برای افزایش سطح بهزیستی روان شناختی و ارتقای سلامت سالمندان توجه به پیشایندهای امیدواری و اضطراب مرگ ضروری است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، امید به زندگی، اضطراب مرگ، سالمندان
|
  • Mona Moradi Motlagh, MohamadReza Nainian*, Ladan Fata, Mohammad Gholami Fesharaki, Gholamhossein Ghaedi Pages 199-209
    Background and Objective

    In psychology and in the field of social cognition, avoidant behaviors can be influenced by the extent to which that people feel vulnerable to infectious diseases. The present study aimed to examine the factor structure and psychometric properties of the Persian version of Perceived Vulnerability to Disease Questionnaire (P-PVDQ).

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional-analytic study. 500 students from Tehran University were recruited through convenience sampling from six different faculties and the participants completed Perceived Vulnerability to Disease Questionnaire, Disgust Scale-Revised and Health Anxiety Questionnaire (the two latter ones used for convergent validity). The process of translation and back translation was conducted for PVDQ. After data collection, exploratory and confirmatory factor analysis, reliability coefficients and convergent validity were conducted by SPSS18 and AMOS20.

    Results

    Exploratory factor analysis showed two factors: “Perceived Infectability” and “Germ Aversion”. Moreover, this two-factor model has good fit indices in Confirmatory factor analysis including 1.68 for CMIN/DF and 0.05 for RMSEA. This questionnaire showed enough convergent validity and had enough cronebach’s alpha (α=0.83) and test-retest reliability coefficients.

    Conclusion

    Except item 13 which has loaded on the different factor in the Persian version, compared to the original questionnaire, the Persian version of Perceived Vulnerability to Disease Questionnaire is consistent with the English version and has enough psychometric properties and can be applied in research which needs to evaluate self-reported perceived vulnerability to disease.

    Keywords: Perceived vulnerability to disease, Disgust, Psychometrics, Factor-analysis
  • Zahra Asa Kohnefroody, Nooshin Peyman*, Fatima Ghodsikhah, Ghoratollah Shakeri Nejad Pages 210-223
    Background and Objective

    Regular physical activity is one of the components of a healthy lifestyle that improves public health, reduces burden of disease and medical costs in societies.  Mashhad high school girl students were recruited

    Materials and Methods

     This quasi-experimental study was performed on 68 high school girl students in Mashhad.  After determining the needs, educational intervention was conducted within the framework of the theory of planned behavior in the respective schools.  Data were collected in three stages before and immediately after three months of educational intervention by Planned Behavioral Questionnaire and International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) by SPSS 16 software.  Mann-Whitney, regression and duplicate data analyzes were used in data analysis.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference in the mean scores of planned behavior theory structures in the experimental group compared to the control group after the educational intervention.  Also, the level of physical activity of the girls increased after the intervention compared to before the intervention.  However, these changes were not significant due to research limitation (p <0. 05)

    Conclusion

     the implementation of educational program based on the theory of planned behavior through increasing attitudes, subjective norms and behavioral intention along with creating the necessary infrastructure to create behavior can have a positive impact on promoting adolescent girlschr('39') tendency.  To have physical activity

    Keywords: Behavior, Physical Activity, Health Education, Student
  • Sohrab Babaei, Elham Shakibazadeh*, Davod Shojaeizadeh, Mehdi Yaseri, Alireza Mohamadzadeh Pages 224-239
    Background and Objective

    Cardiovascular diseases are a main reason of disability and death around the world. Evidence suggests that many social and individual-based health-related factors are changeable and modifiable. The aim of this study was to evaluate the effect of a theory-based intervention based on the health belief model on health-promoting lifestyle behaviors in individuals susceptible to cardiovascular diseases.

    Materials and Methods

    In this quasi-experiment, we recruited 180 individuals having at least two risk factors out of five cardiovascular risk factors, including smoking, diabetes, hypertension, high cholesterol, and obesity. Data were gathered in three phases (before, immediately after, and five months after implementing the intervention) using the health-promoting lifestyle questionnaire (HPLQ), general health questionnaire (GHQ), and a designed questionnaire to measure the health belief model constructs. The intervention included five training sessions based on the health belief model. Data were analyzed using the statistical tests in the SPSS.

    Results

    Findings showed that the theory-based educational intervention was effective in improving some domains of lifestyle, including nutrition, physical activity, interpersonal relationships, stress management and health accountability. Also, the mean blood pressure and the mean tobacco use showed a significant decrease in the intervention group after the intervention. Educational intervention also led to improvements in health belief model constructs including perceived susceptibility, perceived severity and perceived benefits (P<0.001).

    Conclusion

    Intervention based on an individual-based health behavior change model resulted in improving some lifestyle dimensions, model’s constructs and clinical outcomes. In order to provide wider and sustained changes, using ecologic models of behavior change including inter-personal, organizational and community-based models are suggested.

    Keywords: Cardiovascular Disease, Healthy Lifestyle, Health Belief Model
  • Nooshin Yoshany, Seyed Saeed Mazloomy Mahmoodabad, Hamideh Mihanpour, Somayeh Sadat Seyed Khameshi, Sakineh Gerayllo*, Asghar Nabil Pages 240-248
    Background and Objective

    Aging period is associated with potential threats such as loneliness and isolation. One of the most common mental disorders in the elderly is cognitive disorders and depression. Therefore, the purpose of this study was to investigate the role of smartphones use in depression in the retired elderly people of Yazd city.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 408 elderly people who were covered by the retirement center of Yazd province in 2018. The samples were selected through random sampling method. The questionnaires included demographic characteristics, internet usage, and GDS (Depression Scale). After data collection, analysis was performed using SPSS software version 18 and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Chi-square.

    Results

    74.1% (74 people) of the elderly who used the Internet had  no depression and 38.4% (60 people) of the elderly reported the reason for using the mobile phone is obtaining information and severe depression in this group was less than the other group (8.3% including 5 people). Mean depression score by gender (p = 0.046), marital status, education, income, lifestyle (p≤0.001), and reason for internet use (p = 0.043) were significantly different in the two groups of Smartphone and non-Smartphone users.

    Conclusion

    Given the results and the positive role of smart phones in reducing depression in the elderly, programs for the elderly need to be designed through social networks. Using the Internet and social networks can help increase the respect and confidence of older people at community level, and isolate and loneliness caused by child marriage, death of a partner, and physical and mental disabilities can be Reduced by using a Smartphone and improved the mental health of the elderly, also through proper policymaking and activation of support systems to improve their well-being, efforts can be made to achieve a favorable period for them.

    Keywords: Elderly, Smartphone, Depression, Retirees
  • Atefeh Afshari*, AhmadAli Eslami, Firoozeh Mostafavi, Elham Moazam, Mojtaba Golzari, Reza Etminani Pages 249-260
    Background and Objective

    The World Health Organization encourages hospitals to implement the health promoting hospital plan to improve health service quality. The aim of this study was to self-assessment status of health promotion in hospitals and identify existing strengths and gaps.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive cross-sectional survey in which 9 educational hospitals were selected through census sampling. Health promotion self-assessment tools were used for the data collection. Data were analyzed using SPSS software and descriptive statistics.

    Results

    In most hospitals, the status were good regarding the health promoting policy in the hospitalchr('39')s mission, the availability of information to other patient organizations, providing information on high-risk diseases, recording patient information and follow-up training to patients and families in outpatient counseling, referral or during discharge. But the status were poor in terms of policies for participating in Health Promoting Hospitals Network, allocating specific funding for these services, revising guidelines for evaluating health promotion needs of patients, training new staff on hospital health promotion policies, implementing staff smoking cessation programs, Staff awareness on the organizationchr('39')s health promotion policy, a written plan to work with partners, and a specific process for exchanging patient information between organizations to continue patient care. Other standards evaluated average in most hospitals.

    Conclusion

    The average evaluation of most elements of standards indicates the unorganized implementation of some health promotion activities in hospitals. It is essential to organize and reinforce existing on-going activities, regular self-assessment of health promotion activities, and design interventions based on self-assessment results.

    Keywords: Health promoting hospitals, health promotion, self-assessment
  • Fatemeh Estebsari*, Farideh Jalili Bahabadi, Camelia Rohani, Zahra Rahimi Khalifeh Kandi, Davoud Mostafaei Pages 261-271
    Background and Objective

    Lifestyle is one of the factors influencing health. The lifestyle of pregnant women undergoes many changes during pregnancy and childbirth. The aim of this study was to identify socio-economic determinants affecting the lifestyle of pregnant women.

    Materials and Methods

    This was a descriptive-analytic study carried out on 300 pregnant women in Yazd who were selected by random sampling. Data collection tools include demographic information questionnaire and HPLPII profile. Data were entered into SPSS 18. Descriptive and analytical statistics were used for analysis. Significant level was <0.05.

    Results

    The mean score of health promoting behaviors of pregnant women was 154.9 ± 2.2. The highest mean score belonged to the spiritual growth dimension (30 ± 3.6) and the lowest mean belonged to the physical activity dimension (17.8 ± 10.2). According to the results, there was a significant relationship between age, education and employment of pregnant women and education of spouse with health promoting behaviors (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, demographic, social and economic variables have an effect on the lifestyle of pregnant women and attention to it should be considered as a priority in planning related to providing health services and macro-national policies to improve maternal and children health should be considered

    Keywords: Lifestyle, Health Promoting Behaviors, Social Variables, Economic Variables, Pregnant Women
  • Aryadookht Ghayumi Bidhendi, Alaeddin Etemad Ahari* Pages 272-282
    Background and Objective

    Given the importance of ethics in the success and performance of Educational organizations, the purpose of this study was to providing a Model for Promoting Ethics Education in Schools.

    Materials and Methods

    The present study was a combination of exploratory sequencing. The statistical population of the research in the qualitative section was education specialists of Tehran city that among them 20 individuals using purposeful sampling method and Based on saturation principle were selected. In the quantitative section, 300 individuals of second-year high school students in Tehran city were selected as a sample by multi-stage cluster sampling Method using Cochranchr('39')s formula. Data collection tools in the qualitative section were included semi-structured interviews methods, and in the quantitative section, the researcher-made questionnaire was used That formal validity of which was examined through the experimental implementation of the questionnaire, the content validity of that through the judgment of experts and the construct validity of its using factor analysis Examined.  Also, the reliability of the questionnaire was calculated using Cronbachchr('39')s alpha coefficient and retesting method. Data analysis in the qualitative part was done by content analysis and in the quantitative part exploratory and confirmatory factor analysis and single sample t-test, was performed using SPSS-V22 and Lisrel-V8 / 8 software.

    Results

    The results showed that Ethics education includes 4 dimensions of educational, social, environmental and doctrinal that components of the educational dimension are (teacher, curriculum, classroom space, school management), components of the social dimension (group values, empathy, social trust, respect for each other), components of the environmental dimension (ethical atmosphere, encouragement and punishment, parentschr('39') literacy and income levels, individual socio-economic base) and components of the beliefs dimension are (adherence to Religious values, religious beliefs, chastity).

    Conclusion

    The research findings showed that the presented model in this study to promote Ethics education in schools is in a good fit.

    Keywords: Ethics, educational models, students
  • Nasrin Bakhshi, Sarah Pashang*, Nematollah Jafari, Shoreh Ghorban Shiroudi Pages 283-293
    Background and Objective

    The purpose of the present study was to developing the model of psychological well-being in elderly based on life expectancy through mediation of death anxiety

    Materials and Methods

    The research method is correlational and structural modeling equation. The statistical population of this study included all the elderly hospitalized in the sanatorium and the elderly at home in Tehran in 2019. The sample included 400 elderly people selected by cluster sampling. In this way, among the elderly care centers and neighborhood house, 10 centers were selected randomly from districts 2, 3 and 5 in Tehran and then 40 elderly people were randomly selected from each center 400 elderly in total and the questionnaires were completed by them and in the presence of the researcher. Research instruments included Ryff Psychological Well-being Questionnaire (1989), Templer Death Anxiety Scale (1970) and Snyder Hope Scale (1991). The research data were analyzed by structural equation modeling and Sobel intermediate test.

    Results

    The results of the conceptual model test indicated that the fit indices of the research model were in good condition (GFI=0.98). Hope had a direct effect on psychological well-being (p<0.05, β=0.47). The hypothesis regarding the indirect effect of hope on the psychological well-being of the elderly through death anxiety was also confirmed (p<0.05, β=0.13).

    Conclusion

    The findings of the study indicated that the conceptual model of the research was appropriate. Therefore, in elderly care centers, it is necessary to pay attention to the antecedents of hope and death anxiety in order to increase the level of psychological well-being and Improving the health of the elderly.

    Keywords: Psychological Well-being, Life-expectancy, Death Anxiety, Elderly