فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 55 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 55 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/09
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مهشید کریمی*، ابوذر صالحی صفحات 9-35

    در میان بناهای مختلف، خانه مکانی است که بیش از همه در ارتباط تنگاتنگ با زندگی در حال تحول انسان قرار دارد. این در حالی است که این تعامل پویا بین ساکن و مسکن در عصر امروز تحت تاثیر رویکردهای علمی و اثباتی به رابطه سوژه- ابژه تقلیل یافته است. این رابطه، ساکن را چون سوژه ای صرف در مقابل مسکن خویش(نه در کنار آن و با آن) قرار می دهد و مسکن چون محصولی تمام شده پذیرای زندگی در حال تحول انسان نیست. این پژوهش ریشه حل این مشکل را در شکل گیری مسکنی خوانش پذیر می داند که پذیرای خوانش های مختلف ساکنین است. ایده این خانه از دیوان حافظ گرفته شده که با هر دلی همنواست و تازه ترشدن دانایی آدمی در طول دوران و نیز ظهور دریافت کنندگان جدید موجبات خوانش های نوینی از آن را فراهم می کند. در این راستا، ابتدا سعی شده عوامل موثر بر خوانش پذیری شعر حافظ تبیین شود و سپس نمود این عوامل در حوزه معماری و به خصوص، سکونت کشف گردد و سپس به روش تطبیقی- تحلیلی عوامل موثر بر خوانش پذیری مسکن تبیین شود. توضیح آنکه این عوامل در سه دسته کلی «معانی چندگانه»، «معانی ازلی» و «پیوندهای ساختاری و محتوایی» تبیین شده است.

    کلیدواژگان: دیوان حافظ، تفسیرپذیری، پیوندهای ساختاری و محتوایی، معانی ازلی
  • بهمن گرجیان*، فرنگیس عباس زاده صفحات 37-53

    زبان یک واقعیت فرهنگی و محصول اندیشه انسانی است که با خلاقیت و نوع آوری همراه است. خلاقیت و آفرینندگی زبان انسان باعث ترکیب اصوات و ترکیب معانی در قالب ساخت های زبانی پیچیده در آفرینش های ادبی می شود و بالفعل شدن آن در فرایند اجتماعی شدن و فرهنگ سازی، خلاقیت ادبی را به همراه خواهد داشت. شاعر با استفاده از ساخت های زبانی، گذشته، حال، آینده را تصور کند و در هر زمان و مکان از واقعیت به سوی خیال حرکت نماید. در پژوهش حاضر به بررسی هنجارگریزی نحوی، واژگانی و زمانی در قطعات، مثنویات و منظومات پروین اعتصامی می پردازیم که شعرش نمادی از سبک عراقی و خراسانی می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که وی از هنجارهای نحوی زبان متعارف و معیار بسیار دور شده است. ترتیب کلمات، تغییرات گرامری، باهم آیی با توجه به اصول و ساختار و سبک زبانی می باشد.

    کلیدواژگان: انحراف دستوری، سبک ادبی- تعلیمی، کهن گرایی، انعطاف پذیری زبانی
  • نهله داود سلمان * صفحات 55-69

    دوگانه ها عموما در پدیده های طبیعی و فکر انسانی وجود دارد و زندگی انسان نمی توان در کناره از اندیشه ضدها و دوگانه ها دریافت و توضیح داد. بی شک در زتدگانی در بسیاری جانب هایش، قایم بر ضدها و دوگانه هایی است و هر دوگانه ای از آن هاست، دو طرف متضاد باشد بدون آنکه با هم اختلاف داشتند و در هر دوگانه ای نشاط زندگی واصل و همیشگی و برابر آن را اثبات می کند. پس دوگانه اساس محور مطالعات ساختمانی معنی است که دوگانه ظواهر را برای خود به عنوان آغازی ها گرفت، به گونه ای که ویژگی ای از ویژگی های فکر بشری شده است.

    کلیدواژگان: دوگانه و تقابل، زبان شناسی، ادبیات معاصر
  • ناهید عزیزی * صفحات 71-93

    حقوق در ادبیات آینه ای است از میزان تاثیرپذیری ادبیات از حقوق جامعه؛ مانند قدرت حاکم بر جامعه یا روابط حقوقی بین مردم و نحوه ای که ادبیات از قانون، عدالت و مسایل گوناگون حقوقی صحبت می کند. پژوهش حاظر فرآیند بازتاب مفاهیم حقوقی در متون «کلیله و دمنه» و «گلستان» را با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای مورد بررسی قرار داده است. مفاهیم استخراج شده در آثار مورد تحقیق، بیش تر در قالب تمثیل نمود پیدا کرده اند مانند اصل شخصی بودن جرم، تناسب جرم و قصاص، قتل، دزدی، رشوه، شهادت، عفو، سوگند، قصاص، مجازات و انواع آن. قاضی نیز به عنوان اصلی ترین رکن نظام قضایی باید دیندار، عادل، اعلم، عاقبت اندیش و مخالف رشوه خواری باشد. از نتایج تطبیقی بدست آمده اینکه اکثر مفاهیم استخراج شده علاوه بر مطابقت با مواد نظام حقوقی معاصر، امروزه هم کاربرد خاص خود را دارند.

    کلیدواژگان: تطبیق، مفاهیم حقوقی، کلیله و دمنه، گلستان، جمهوری اسلامی
  • صابره سیاوشی *، حمیده روزبهانی صفحات 95-129

    پیشرفت های نقد ادبی معاصر منجر به ایجاد مکتب ساختارگرایی با الهام از نظریات فردینان دو سوسور گردید. در عصر حاضر تحلیل ساختاری یکی از مهم ترین روش های تحلیل داستان کوتاه به شمار می آید. ویژگی این روش در آن است که محقق پدیده های گوناگون علم خود را به طور جداگانه و مستقل از یکدیگر مورد مطالعه قرار نمی دهد بلکه همواره می کوشد تا هر پدیده را در ارتباط با سایر پدیده هایی که جزیی از آن هاست مورد مطالعه قرار بدهد. ساختارگرایی نظریه ای است که به شناخت، مطالعه و بررسی پدیده ها بر اساس قواعد و الگوهایی که ساختار بنیادی آن ها را به وجود آورده می پردازد. نهضت ساختارگرایی با دستاوردهایی که از فرمالیست ها کسب کرد، به روایت  شناسی اصالت عمیقی بخشید. اصطلاح روایت شناسی نخستین بار توسط تزوتان تودوروف به کار برده شده است. در این مقاله دو داستان کوتاه «زن زیادی» نوشته جلال آل احمد و«الزوار» از یوسف ادریس انتخاب شده و هر یک بر اساس نظریات ساختارگرایانه تودوروف و برمون مورد تحلیل قرار گرفته است و نشان می دهد که ساختار روایی این دو حکایت با نظریات این دو ناقد ادبی منطبق است.

    کلیدواژگان: جلال آل احمد، یوسف ادریس، تحلیل ساختاری، تودوروف، برمون
  • حسن اسدزاده خانقاه، محمد ابراهیم پور نمین*، خسرو جلیلی کهنه شهری صفحات 131-155

    متون تاریخی فارسی در دوره کلاسیک ضمن اینکه به لحاظ محتوا مربوط به تاریخ اند، بخشی از میراث نثر فارسی به شمار می آیند. نویسندگان آثار تاریخی هم توجه خاصی به ادبی کردن نثر دارند و می کوشند تاریخ را در قالب نثر زیبایی ارایه دهند و بخشی از میراث ادبی نظیر کاربرد شعر فارسی و شعر عربی، امثال و حکم، آیات قرآنی و احادیث را در آثار خودشان بازتاب دهند. در این مقاله، میراث ادبی در دو متن تاریخی برجسته مربوط به دوره سلجوقی، «راحه الصدور» راوندی و «عقد العلی» افضل الدین کرمانی، و همچنین شیوه های کاربرد هر یک از آن ها بررسی شده و نتیجه گرفته شده است که هر دو نویسنده، میراث ادبی را با مهارت خاصی در آثار خود به کار برده اند که تاثیر بسزایی بر ادبیات فارسی آن دوران داشته است. میزان بازتاب آیات و احادیث در هر دو کتاب تقریبا نزدیک به هم است اما شیوه های کاربرد آن ها متفاوت می باشد. همچنین اشعار و امثال و حکم بکار رفته در «راحه الصدور» به مراتب بیش تر از کتاب «عقد العلی» است. شیوه های کارکرد اشعار در هر دو اثر شبیه هم است و در حالی که به نظر می رسد کارکرد روایی- تاریخی ارجح باشد، ولی هر دو نویسنده از این کارکرد کم ترین بهره را برده اند.

    کلیدواژگان: آیات و احادیث، اشعار، امثال و حکم، راحه الصدور، عقد العلی
  • فاطمه خدارحمی، مریم جلالی*، نرگس جابری نسب صفحات 157-175

    این پژوهش با هدف بررسی آموزه های تعلیمی در متون کهن با تکیه بر «مرزبان نامه» انجام شده است. بسیاری از آثار فاخر ادب فارسی آثاری هستند که در قالب آموزه های تعلیمی نگاشته شده اند. کتاب «مرزبان نامه» نیز از جزو آثار ارزشمند در حوزه ادبیات تعلیمی است که سرشار از مفاهیم مختلف دینی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و غیره است که با گذشت قرن ها از تالیف آن همچنان می تواند برای نسل امروز و نسل های بعد مفید واقع شود. بخش عظیمی از موضوعات این کتاب موضوعات اخلاقی و اجتماعی است که موضوعات مهمی در هر دوره ای از زندگی انسان ها هستند و نویسنده در تمامی داستان ها با تاکید بر این آموزه ها مخاطبان را با خود همراه می کند. یافته های پژوهشی نشان می دهد در آموزه های تعلیمی این کتاب نویسنده بیش ترین تاکید را بر اندیشیدن و تدبیر به موقع در امور، مشورت کردن پیوسته و در هر کاری و همنشینی با صالحان دارد به گونه ای که می توان گفت نگاه ویژه وی به تفکر و اندیشه ورای هر موضوع دیگری است.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، مرزبان نامه، مشورت، همنشینی
  • محمد اعتمادی * صفحات 177-194

    شکی نیست که کشور عراق در دوران معاصر تاریخی بر فراز و نشیب داشته است، از سال 2003م که از سوی آمریکا و هم پیمانانش مورد حمله و اشغال قرار گرفت، حکومت ظالمانه صدام به پایان رسید، و مردم عراق بعد از سال ها تحریم، ستم، و بیچارگی وارو دورانی جدید گشتند که مظاهرش اشغال استعمارگری جدید آمریکا بود. شعرای عراقی به صدای فریاد و ستمدیدگان گوش فرادادند، و واکنش های مختلفی جهت مقاومت و پایداری ابراز کردند. یحیی سماوی یکی از شعرای عراقی که توانسته است، و در اشعارش نقش مثبتی در راستای بیداری مردم و رجال سیاست عراق از غفلت و سستی در قبال اشغالگر و چپاول های آن بازی کند. یحیی سماوی در قصاید مختلف سجال ها و چالش های شعری به وجود آورد، که طرف این سجا ل ها هم آمریکایی ها بودند و هم بعضی از سیاستمداران خاین و منفعت طلب، شاعر با سبک خاصی توانسته است مصایب و بدبختی های کشورش را به عنوان تراژدی دردناک ارایه نماید. اما سجال های شعری جواهری که تقریبا نصف قرنی از نظر زمانی با سماوی سابق تر بوده است، کاملا از لحاظ سبک و شیوه طرح مختلف بوده است، اگرچه در هدف مشترک بوده اند. جواهری سجال هایش قرن بیستمی است، اما سماوی شعرش منحصر به زمان خویش است.

    کلیدواژگان: یحیی سماوی، سجال شعری، تراژدی، مقاومت
  • صدیقه افکوسی پاقلعه، سید هاشم گلستانی*، سید حسین واعظی صفحات 195-222

    معرفت شناسی عرفانی، معرفتی ذوقی و شهودی است که با قلب سر و کار دارد و حس و عقل را در آن راهی نیست. از دیدگاه عرفا این شناخت از طریق حواس ظاهری و یا فرایندهای استدلالی حاصل نمی شود بلکه معرفتی حاصل از کشف و شهود است که در اثر آن می توان به باطن جهان هستی پی برد. هدف پژوهش حاضر بررسی معرفت شناسی عرفانی از منظر شیخ شهاب الدین عمر سهروردی، از عرفای بنام قرن هفتم هجری، است که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. از منظر سهروردی از اقسام معرفت که شامل معرفت حسی، عقلی، فطری و قلبی است، محل معرفت، قلب است و با معرفت قلبی می توان به شناخت حقیقی دست یافت. وی نیز مانند سایر عرفا، ضمن تایید حس و عقل در کسب معرفت، این دو را برای دستیابی به معرفت حضرت حق، کافی نمی داند و اصالت را به معرفت قلبی می دهد. در سیر طریق معرفت که به صورت تدریجی طی می شود، انسان از مراحل مختلفی می گذرد و تا مرحله ای را پشت سر نگذارد به مرحله بعد وارد نمی شود.

    کلیدواژگان: سهروردی، شهود، عرفان، معرفت شناسی
  • فاطمه دلیری، هوشنگ زندی*، محمود شکیب صفحات 223-246

    از آنجا که اسطوره های باستانی با ظهورشان در شعر معاصر، جنبه ای جامعه شناختی به ادبیات داده اند؛ لذا خفقان سیاسی حاکم بر عراق، موجب شد تا اسطوره در شعر سیاب و بیاتی، از بسامد بالایی برخوردار باشد، چراکه آنان در سروده هایشان با زدن نقاب اسطوره های مختلف و دادن مضمون های جدید به آن ها، در پی آن بودند تا به صورت رمزی و سمبلیک، ایده ها و آرمان های خویش را ابراز نمایند و با آشنایی زدایی از چهره آنان، تجربه های معاصر خود را بر آنان حمل نمایند. در واقع این اسطوره ها به شکل های گوناگون، آرزوها و انگیزه های آنان را نمودار می سازند. از آنجا که این دو شاعر وطن خواه، همواره از وضعیت نابسامان سیاسی و ظلم و جوری که بر مردمشان روا می شد، می نالیدند لذا شخصیت های اسطوره ای آنان، همگی دردی مشترک داشته و خواهان آزادی سیاسی و برقراری عدالت اجتماعی هستند. این پژوهش، تلاش نموده تا با مقایسه کارکرد استبداد ستیزی اسطوره ای در شعر سیاب و بیاتی، میزان موفقیت آنان را در بوته نقد و داوری عقل، قرار دهد.

    کلیدواژگان: بدر شاکر السیاب، عبدالوهاب بیاتی، اسطوره، استکبارستیزی
  • سعید رحیمی پور * صفحات 247-267

    در هر برهه از زمان و در هر نقطه ای از جهان، روشنفکران به دنبال کشف ابدیت و آرمان های خود، جامعه و جهان آرمانی بوده اند. از این رو آن ها توجه خود را معطوف به آثار هنری و ادبیات نموده اند که کانون اصلی دغدغه های فکری و الهامات آن ها بوده است. یکی ار توجهات قبلی و فعلی انسان و اشتیاق دیرینه او دستیابی به مدینه فاضله و آرمانی بوده که تمام خصلت های خلقت او را در برگیرد. با توجه به مولفه های داستان مثل موضوع پردازی، صحنه پردازی و شخصیت پردازی، هدف از این مقاله نگرش تحلیلی به اثر برگزیده هوکسلی «دنیای شگفت انگیز نو» و اثر هارپر لی «کشتن مرغ مینا» است تا به این پرسش که آیا تشابهی یا وجه مشترکی بین این دو اثر با توجه به موضوع تحقیق وجود دارد یا خیر، پاسخ داده شود. همچنین، در این مقاله این حقیقت به وضوح نشان داده می شود که ادبیات و تکنیک های برجسته آن، حوزه وسیعی از هنر و علوم را در انعکاس و پیش بینی آینده بشر در جهان را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: روشنفکران، تم، جامعه، شخصیت پردازی، اگزیستانس
  • محمد عباسی زاده *، سید محمود سیدصادقی صفحات 269-288

    اژدها موجودی افسانه ای و عجیب که تقریبا به شکل سوسمار و یا مار غول پیکر تصویر شده و در تمامی اساطیر جهان نقش پررنگی دارد. این موجود اساطیری در فرهنگ تمام ملل به جز چین، نماد پلیدی و ناپاکی است که از دهانش آتش بیرون می جهد و دشمن انسان و موجودات دیگر است، و قصد دارد که انسان را از بین ببرد و جهان را نابود کند و در این نقش جنبه اهریمنی و دیوخویی آن بیش تر نمایان می شود. بر همین اساس، در افسانه ها و اساطیر جهان، قهرمانان و پهلوانان پیوسته با این حیوان بدسرشت، در نبرد هستند تا جهان را از وجود آن پاک کنند. حاصل پژوهش نشان می دهد که این حیوان بدسرشت و اهریمنی، نه تنها با قهرمانان نبرد می کند، بلکه با موجودات و جانوران دیگر هم رابطه خوبی ندارد و شواهد و تصاویر به جا مانده از گذشته حکایت از آن دارد که با حیوانات افسانه ای دیگر نظیر سیمرغ و شیر هم در حال نبرد بوده است. در تصاویر به جا مانده، حتی نبرد دو اژدها نیز دیده شده است.

    کلیدواژگان: نبرد اژدها، اساطیر، جانوران، سیمرغ، نماد
  • صفر عبدالوند، قاسم صحرایی*، علی حیدری صفحات 289-315

    ادبیات تطبیقی، دانشی است که برخی آثار را با برخی آثار ادبی دیگر تطبیق می دهد یا ادبیات دو کشور یا چند کشور و معمولا یک نوع ادبی را که در دو زبان مختلف پدید آمده است را با هم مقایسه می کند تا نقاط اشتراک و وجوه اختلاف فرهنگی آن ها را آشکار نماید. بنابراین ادبیات تطبیقی، چشم اندازی از افق های رنگارنگ هنر و ادبیات است که می تواند زمینه های فرهنگی ملت های گوناگون جهان را کشف کند و ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم آن ها را با یکدیگر نشان دهد. از آنجا که همه ملت ها خواسته یا ناخواسته از ادبیات یکدیگر الهام می گیرند، این ادبیات همواره همگانی تر و جهانی تر می شود. ادبیات شرق و ادبیات غرب مدام در حال تاثیر و تاثرند. این پژوهش به روش تحلیل کیفی، نگاهی تازه به متون کهن حماسی ایران و یونان دارد که برخی انگیزه های جنگ، در متن «شاهنامه» فردوسی و «ایلیاد و ادیسه « هومر را نشان داده. کارکردهای اساطیر مشترک را در دو منظومه برجسته کرده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، اسطوره، حماسه، شاهنامه، ایلیاد و ادیسه
  • روح الله تقی زاده، سید اکبر غضنفری*، محمد جنتی فر صفحات 317-341

    ادبیات مقاومت، شاخه ای از ادبیات متعهد و التزام است که تحت تاثیر شرایطی چون اختناق، استبداد داخلی، نبود آزادی های فردی و اجتماعی و... شکل می گیرد. در دو کشور ایران و عراق با توجه به اوضاع سیاسی و اجتماعی آن ها، این نوع ادبیات جایگاه ویژه ای یافته است. مقاومت و پایداری مردم عراق نیز قابل توجه است و به خوبی در آثار شاعران و نویسندگان عراقی نمود دارد. جابر محمد جابری مشهور به مدین الموسوی از جمله شاعران معاصر عراقی است که شاهد ظلم، استبداد و استعمار بوده است. فرخی یزدی شاعر مشروطه از جمله شاعران ایرانی است که با شعر خود به دفاع از ملت خود در برابر بیگانگان و ظلم و ستم داخلی پرداخته است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که مضامین وطن دوستی و غیرت ملی، دعوت به مبارزه طلبی و جانفشانی، اعتراض به مسایل داخلی، امید به رهایی و تلاش برای آزادی و دعوت به وحدت از مضامین مشترک در شعر دو شاعر است. این پژوهش، ضمن بیان مضامین ادبیات مقاومت در شعر هر دو شاعر، به مقایسه این مضامین در شعر آن ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، جابر محمد جابری، فرخی یزدی
  • پیمان آقابیگی پور، داریوش کاظمی * صفحات 343-366

    آتش یکی از عناصر اربعه است که نقش آن در ساخت کیهان و پیدایش گیتی نزد قدما، بسیار مهم است. به همین دلیل فردوسی از این عنصر مقدس و باستانی، در «شاهنامه» بسیار مدد جسته است. هنگامی که سخن از آتش به میان می آید، باید به باورها و ایدیولوژی های باستانی و اساطیری نیز، حتما توجه داشته باشیم. اگرچه آتش برای ساکنین جنوبی زمین و سرزمین های گرم و داغ مانند عربستان خیلی پدیده زیبا و ارزشمندی نمی باشد و شاید برای برخی از این اقوام به عنوان عذاب و ترسانیدن استفاده شده است اما برای قبایل و مردمان شمالی که روزگاری در یخبندان های طولانی زندگی می کرده اند، نعمتی ارزشمند محسوب می شود. تمامی این موارد باعث می شود که آتش رفته رفته در اندیشه اقوامی که در نیمکره شمالی زندگی می کردند، تقدس و ارزش قدسی پیدا کند. پس از آن نیز در دوران تاریخی و حتی پس از اسلام نیز، در آثار شاعرانی همچون فردوسی، به عنوان عنصری مقدس و مورد استفاده در جشن ها و شادی ها، انعکاس پیدا کند.

    کلیدواژگان: آتش، آریایی ها، شاهنامه، فردوسی
  • سمیه قربانی، زکریا بزدوده* صفحات 367-388
    در این مقاله با استناد به آرای سوزان باسنت در باب پژوهش های تطبیقی در حوزه ادبیات، به بررسی مقایسه ای اشعار توماس ترهرن، شاعر متافیزیک سده هفدهم، و ویلیام وردزورث، شاعر رمانتیک سده نوزدهم، پرداخته ایم. همانطور که باسنت معتقد است، امروزه مطالعات تطبیقی در حوزه ادبیات پژوهش هایی را نیز در بر می گیرد که بر روی آثار نویسندگان هم زبان و حتی هم وطن انجام شده اند. علاوه بر این، به زعم وی و برخی دیگر از منتقدان متاخر در این حوزه ، الزامی وجود ندارد که مطالعات تطبیقی به بررسی عناصر نامشابه یا نامتجانس در آثار نویسندگان مورد مقایسه متمرکز باشند. بر این اساس، نگارش پیش رو، به بررسی مقایسه ای اشعار دو شاعر هم زبان و هم وطن پرداخته است. نگارش حاضر از طریق مطالعه تعدادی از اشعار این دو شاعر و با در نظر گرفتن بافتارهای فرهنگی، تاریخی، و ادبی آن ها شباهت های ویژه ای را میان این اشعار یافته است؛ از جمله گرایش آنان به تجربه امر متعالی و بازنمایی و تجلی این تعالی در اشعار آن ها، تجلیل از معصومیت کودکانه و بینشی که این معصومیت به همراه دارد، شکوهمندی طبیعت و زیبایی های طبیعی، گرایش به فلسفه وحدت وجود، عرفان، و مفهوم فلسفی و روحی شادکامی یا لذت.
    کلیدواژگان: تعالی، وحدت وجود، شعر متافیزیک، معصومیت کودکانه
  • سهیلا لویمی * صفحات 389-408

    ادبیات مقایسه ای، یکی از شاخه های جدید تحقیقات و پژوهش های ادبی است. در حوزه زبان و ادب فارسی شاعران و نویسندگان، میراث شکوهمندی بر جای گذاشته اند که آیندگان همواره از آن بهره برده اند. یکی از برجسته ترین شاعران زبان و ادبیات فارسی، حافظ شیرازی است. او انقلابی در شعر و غزل به وجود آورد و همواره بر شاعران پس از خود تاثیرگذار بود. پس از سبک عراقی که حافظ در آن طبع آزمایی و زیست کرده است، سبک هندی در ادبیات پای گذاشت. یکی از شاعران برجسته این سبک صایب تبریزی است. صایب تحت تاثیر غزلیات خواجه، غزلیاتی سروده است. اشتراکات وزنی، مضمونی و محتوایی از مشابهات این غزلیات است. نگارنده در این پژوهش بر آن است تا به بررسی تاثیر سبک حافظ بر اشعار صایب تبریزی بپردازد. به این منظور اشعار در دو حوزه نقد مضمونی و نقد ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: حافظ، صائب، سبک، مضمون پردازی، ساختار
  • محمدعلی سلمانی مروست، مجتبی قنبری مزیدی، کریم کشاورزی * صفحات 409-434

    عصر نهضت یا عصر معاصر عربی هم زمان با عصر مشروطه در ایران، روزگار تجدد در زندگی اجتماعی مردم مصر و فارس بود. تحول و دگردیسی در زندگی اجتماعی این دو ملت در عصر معاصر، دگرگونی در عرصه ادبیات را نیز در پی داشت. با دگرگونی ادبی، موضوعات اجتماعی جدید نیز وارد ادبیات گردید. محمود سامی بارودی شاعر برجسته مصر و فرخی یزدی شاعر پارسی گوی از مشهورترین نمایندگان تجدد در این عصر هستند که القای مفاهیم حساس اجتماعی را بر عهده می گیرند تا فضا را برای داشتن اجتماعی مطلوب فراهم نمایند. بارودی با بهره گیری از ذوق سلیم و استوار و همچنین پیروی از منتقدان غرب به امور مردم و اصلاح عیوب موجود در جامعه می پردازد. او به مانند فرخی یزدی مسایلی چون عدالت محوری، وطن، ترک ذلت و خواری، توجه به فقر، مخالفت با ظلم و ستم و دعوت به علم آموزی را محوری ترین موضوعات اشعار خود قرار می دهد. این پژوهش در صدد آن است که با روش توصیفی- تحلیلی، دیدگاه اجتماعی و نشانه های نوآوری را با ذکر نمونه مورد تحلیل و بررسی قرار داده و در پایان وجوه تشابه و اختلاف هر کدام را در این خصوص بیان می کند.

    کلیدواژگان: نهضت عربی، عصر مشروطه، تجدد، عدالت اجتماعی، شعر فارسی
  • علی شهسواری، امیربانو کریمی*، ابوالفضل مرادی صفحات 435-453

    خواجه زین العابدین علی بن عبد المومن شیرازی، از شاعران مورخ و مستوفیان سده دهم هجری است او از دو تخلص نویدی و عبدی در شعرش استفاده کرده و در نظیره پردازی تواناست، سه خمسه به تبع نظامی و «بوستان خیال» را به پیروی از «بوستان» سعدی و هفت مثنوی «خزاین الملکوت» را به تقلید از «هفت اورنگ» جامی سروده است و دارای آثار فراوانی به نظم و نثر است که هنوز تعدادی از آن ها ناشناخته مانده و یا تصحیح نشده اند، و چون 40 سال در دربار شاه تهماسب، مستوفی بوده است شعرش حاوی مطالب مهمی از این برهه از تاریخ کشورمان است، شعر او را در این مثنوی ها باید نوع جدیدی از انواع شعر تلقی کرد و با احتیاط واجب علمی می توان گفت که عنوان شعر تعلیمی- تبلیغی برای آن مناسب باشد. «خزاین الملکوت» او دارای هفت بخش یا خزانه است و تا کنون دو نسخه از آن شناسایی شده ولی هیچ کدام از منظومه های آن تصحیح نشده اند و چون بیم از آن است که هر لحظه یک نسخه خطی در اثر حادثه ای و یا سهل انگاری از بین برود، تعجیل در تصحیح این نسخ، موجه و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: عبدی بیگ شیرازی، خزائن الملکوت، کلیات نویدی، بحر مسجور
  • مژگان نیکویی، علیرضا قوجه زاده*، معصومه خدادادی مهابادی صفحات 455-471

    در ادبیات هر قومی شگردهای مختلفی برای جلب توجه خواننده و تاثیرگذاری بجا به کار گرفته می شود. یکی از این شیوه های ادبی کاربرد نماد و سمبل در متون نظم است تا نویسنده با زبانی نمادین و غیر مستقیم هدف مورد نظر خود را به خواننده انتقال دهد. استفاده از نماد حیوانات یکی از این موارد است که به شکل گسترده برای بیان مطلبی و توجیه هدفی و یا القای باوری خاص به کار برده می شود. در این مقاله به بررسی نماد حیوانی شیر می پردازیم. تا کنون نماد شیر در تاریخ و هنر و ادبیات مورد پژوهش واقع شده است؛ اما وجوه عرفانی و دینی این نماد کم تر مورد توجه واقع شده است. هدف مقاله حاضر بررسی این نماد از وجوه دینی و عرفانی و ادبی می باشد، تا با تکیه بر یافته های علمی بتوان خواننده را به درک درستی از نمادهای حیوانی شیر رهنمون شد.

    کلیدواژگان: نماد، قرآن، ادبیات منظوم، شیر
  • معصومه جوادیان، علی حسین احتشامی * صفحات 473-490

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تطبیقی چیستی، علل و درمان اضطراب از دیدگاه قرآن و عهدین و با رهیافت تاریخی و روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و به نتایج زیر دست یافته است: قرآن و عهدین در بیان چیستی و راهکار درمانی اضطراب با یکدیگر مشابه بوده اند اما در مورد علل، اندکی با هم تفاوت دارند. هر دو، دو نوع اضطراب را در زندگی انسان شناسایی کرده اند: اضطراب ممدوح و مذموم. قرآن و عهد جدید در زمینه علل اضطراب در مورد قیامت، طوفان و بلایای طبیعی، شرک و گناه، گرفتاری و مشکلات امور روزمره توافق دارند و قرآن و عهد عتیق در مورد جنگ، قیامت، شرک و گناه و عهد عتیق و عهد جدید نیز در زمینه علل اضطراب در مورد قیامت، شرک و گناه، مرگ، بلایای طبیعی، از دست دادن پست و مقام و منزلت با یکدیگر توافق دارند.

    کلیدواژگان: قرآن، عهدین، اضطراب، قیامت، بلایای طبیعی
  • آسیه ذبیح نیا عمران* صفحات 491-510

    امیرخسرو دهلوی(651- 725ش) از عارفان نامدار پارسی گوی هندوستان، در نیمه دوم قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری است. او در مثنوی سرایی تابع نظامی گنجوی است. یکی از مثنوی های امیرخسرو که به تقلید از «هفت پیکر» نظامی سروده منظومه «هشت بهشت» است. او در تدوین حکایات «هشت بهشت» به کتاب «جواهر الاسمار» عماد بن محمد الثغری نظر داشته است. امیرخسرو چند حکایت «هشت بهشت» را از کتاب «جواهر الاسمار» عینا نقل کرده و حتی در بخش های زیادی از متن «هشت بهشت»، عبارات و جملات این اثر را وام گرفته و اقتباس کرده است. کتاب «جواهر الاسمار» مشتمل بر یکصد حکایت است که طی پنجاه و دو شب از زبان طوطی بازگو می شود تا زن جوان بازرگانی را از خیانت به شوهر باز دارد. اکثر حکایات و افسانه های «جواهر الاسمار» و «هشت بهشت» بر مکر زنان استوار است. بخشی از درونمایه حکایات هر دو اثر پیمان شکنی زنان و تظاهر آنان به ستر و صلاح است. با توجه به اینکه کتاب «جواهر الاسمار» یکی از مهم ترین الگوهای کار امیرخسرو در «هشت بهشت» بوده و اینکه هر دو اثر در هند تدوین شده اند وجوه مشترک بسیاری با هم دارند. مقاله حاضر می کوشد به بررسی مضامین مشترک هر دو اثر غنایی بپردازد.

    کلیدواژگان: جواهر الاسمار، الثغری، امیرخسرو دهلوی، هشت بهشت
|
  • Mahshid Karimi, Abuzar Salehi Pages 9-35

    Among the various buildings, house is a place that is most closely associated with human evolving life. However, this dynamic interaction between the resident and the housing has been reduced to the subject-object relationship in the present age under the influence of scientific and positive approaches. This relationship places the resident as a mere subject in front of his house (not next to it and with it), and the house as a finished product does not accept the human evolving life.This study considers the root of the solution to this problem in the formation of readable housing that accepts different readings of residents. The idea of ​​this house is taken from Hafez's divan, which is concordant with every heart, and the renewal of human knowledge during the period, as well as the emergence of new recipients, causes new readings of it. In this regard, first, it is tried to be explained the effective factors on the readability of Hafez's poetry and then the manifestation of these factors in the field of architecture and especially housing to be discovered and then the effective factors on the readability of housing to be explained by comparative-analytical method. Explaining that, these factors are explained in three general categories of "multiple meanings", "eternal meanings" and "structural and content links".

    Keywords: Hafez Divan, Interpretability, Structural, Content Links, Eternal Meanings
  • Bahman Gorgian, Farangis Abbaszadeh Pages 37-53

    Language is a cultural reality and the product of human thought, which is associated with creativity and innovation. The creativity and creation of human language causes the combination of sounds and meanings in the form of complex linguistic constructions in literary creations, and its actualization in the process of socialization and culture-building will bring literary creativity. Using linguistic constructions, the poet imagines the past, present, future and moves from reality to fantasy at any time and place. In the present study, we examine the syntactic, lexical and temporal deviation in Parvin Etesami's pieces, Masnavi and poems, whose poetry is a symbol of the Iraqi and Khorasani style. The results of the research indicate that he has been gotten away from the syntactic norms of conventional and standard language. The order of the words, the grammatical changes are in harmony according to the principles, structure and style of the language.

    Keywords: grammatical deviation, literary-educational style, archaism, linguistic flexibility
  • Nahla Davud Salman Pages 55-69

    Dualities exist generally in natural phenomena and human thought, and human life cannot be understood and explained in terms of thought of contrasts and dualities. Undoubtedly, in life in many respects, there are contrasts and dualities, and each duality is one of them. The two sides are opposite without disagreeing with each other, and in each duality, it proves the vitality of life, which is eternal and equal. Then, duality is the basis of construction studies of meaning that duality took appearances as its beginnings, so that it has become a feature of human thought.

    Keywords: Duality, contrast, Linguistics, Contemporary literature
  • Nahid Azizi Pages 71-93

    Law in literature is a mirror of the extent to which literature is influenced by the rights of society; Such as the ruling power of society or legal relations between people and the way in which literature talks about law, justice and various legal issues. The present study has examined the process of reflecting legal concepts in the texts of "Kelileh va Demneh" and "Golestan" by descriptive-analytical method and relying on library sources. The concepts extracted in the researched works are mostly expressed in the form of allegories such as the principle of personality of the crime, proportionality of the crime and retribution, murder, theft, bribery, testimony, amnesty, oath, retribution, punishment and its types. The judge, as the main pillar of the judicial system, must be religious, just, knowledgeable, provident and anti-bribery. Comparative results show that most of the extracted concepts, in addition to conforming to the materials of the contemporary legal system, still have their own application today.

    Keywords: Adaptation, Legal Concepts, Kelileh va Demneh, Golestan, Islamic Republic
  • Sabereh Siavashi, Hamideh Roozbahani Pages 95-129

    Advances in contemporary literary criticism led to the creation of the school of structuralism inspired by the theories of Ferdinand de Saussure. Nowadays, structural analysis is one of the most important methods of short story analysis. The feature of this method is that the researcher does not study the various phenomena of his science separately and independently of each other, but he always tries to study each phenomenon in relation to the other phenomena which it is a part of it. Structuralism is a theory that recognizes, studies phenomena based on the rules and patterns that underlie their basic structure. The structuralism movement, with its achievements from the formalists, gave a deep originality to the narratology. The term narratology was first used by Tzutan Todorov. In this article, two short stories "Zan-e-Ziyadi" written by Jalal Al-Ahmad and "Al-Zawar" by Yusef Idris have been selected and each of them has been analyzed based on the structuralism theories of Todorov and Bermon and shows that the narrative structure of these two anecdotes are consistent with theories of these two literary critics.

    Keywords: Jalal Al-Ahmad, Yusef Idris, Structural Analysis, Todorov, Bermon
  • Hassan Asadzadeh Khaneghah, Mohammad Ebrahimpour Namin, Khosrow Jalili Kohnehshahri Pages 131-155

    Persian historical texts in the classical period, while are related to history in terms of content, are considered part of the heritage of Persian prose. Authors of historical works also pay special attention to the literary of prose and try to present history in the form of beautiful prose and reflect a part of literary heritage such as the use of Persian and Arabic poetry, proverbs and rulings, Quranic verses and hadiths in their works. In this article, literary heritage has been studied and concluded in two prominent historical texts related to the Seljuk period, "Rahat al-Sodur" by Ravandi and "Aghd al-Ala" by Afzal al-Din Kermani, as well as the methods of using each of them. It has been concluded that both authors have used literary heritage with special skill in their works, which has had a great impact on Persian literature of that time. The reflection of verses and hadiths in both books is almost similar, but their methods of application are different. Also, the poems, proverbs and rulings used in "Rahat Al-Sodur" are far more than the book "Aghd Al-Ala". The ways of poems' function are similar in both works, and while the narrative-historical function seems to be preferable, both authors have benefited the least use of this function.

    Keywords: verses, hadiths, poems, proverbs, rulings, Rahat al-Sodur, Aghd al-Ala
  • Fatemeh Khodarahmi, Maryam Jalali, Narges Jaberi Nasab Pages 157-175

    This research has been conducted with the aim of examining the educational teachings in ancient texts based on "Marzbannameh". Many of the great works of Persian literature are works written in the form of educational teachings. The book "Marzbannameh" is also one of the valuable works in the field of educational literature, which is full of various religious, cultural, social, moral, political, economic, etc. concepts that can still be useful for today's generation by passing centuries from its writing. And be useful to future generations. A large part of the topics in this book are moral and social issues that are important topics in every period of human life, and the author accompanies the audience in all the stories by emphasizing these teachings. Research findings show that in the educational teachings of this book, the author has the greatest emphasis on timely thinking in affairs, constantly consulting and accompanying the righteous in any work so that it can be said that his specific view to thought is beyond any other subject.

    Keywords: Educational literature, Marzbannameh, consultation, companionship
  • Mohammad Etemadi Pages 177-194

    There is no doubt that Iraq has experienced ups and downs in contemporary times, since 2003, when it was invaded and occupied by the United States and its allies, Saddam's tyrannical regime ended, and the Iraqi people, after years of sanctions, oppression, and misery entered a new era which manifested in the occupation of new American colonialism. Iraqi poets listened to the voices of the oppressed people and expressed different reactions to resistance and stability. Yahya Samawi is one of the Iraqi poets who have been able to play a positive role in the awakening of the Iraqi people and politicians from neglect and laziness towards the occupier and its plunder. In various poems, Yahya Samawi created poetic challenges and interests, which were supported by both Americans and some traitorous and utilitarian politicians. The poet has been able to present the sufferings and misfortunes of his country as a painful tragedy in a certain style. But the poetic interest of Jawaheri, which is almost half a century older than Samavi, was quite different in style and design, although they shared a common purpose. Interests of Jawaheri's interests are the twentieth century, but Samavi's poetry is unique to his time.

    Keywords: Yahya Samavi, Poetic interest, Tragedy, Resistance
  • Sedigheh Afkusi Paqaleh, Seyed Hashem Golestani, Seyed Hasan Vaezi Pages 195-222

    Mystical epistemology is in intuitive knowledge that deals with the heart and there is no sense and intellect in it. From the point of view of mystics, this cognition is not obtained through the external senses or argumentative processes, but it is a knowledge resulting from discovery and intuition, as a result of which the inner universe can be understood. The aim of the present study is to examine mystical epistemology from the perspective of Sheikh Shahabuddin Omar Sahrurdi, a mystic of the seventh century AH, which has been conducted by descriptive-analytical method. According to Sahrurdi, one of the types of knowledge, which includes sensory, intellectual, innate and heart knowledge, the place of knowledge is the heart, and with the heart knowledge, true cognition can be achieved. Like other mystics, while confirming the sense and intellect in acquiring knowledge, he does not consider these two to be sufficient to achieve the knowledge of God and gives originality to the knowledge of heart. In the path of knowledge, which is gradual, man goes through different stages and does not enter the next stage until he passes a stage.

    Keywords: Sahrurdi, Intuition, Mysticism, Epistemology
  • Fatemeh Daliri, Houshang Zandi, Mahmoud Shakib Pages 223-246

    Since ancient myths, with their emergence in contemporary poetry, have given a sociological aspect to literature; Therefore, the political repression governing Iraq caused the myth to have a high frequency in the poetry of Sayab and Bayati, because in their poems, by masking different myths and giving them new themes, they sought to express their ideas in a symbolic way and to carry their contemporary experiences on them by de-familiarizing from their faces. In fact, these myths show their desires and motivations in various ways. Since these two patriotic poets always complained about the unorganized political situation and the oppression of their people, their mythical characters all shared a common pain and called for political freedom and social justice. This study has tried to measure their success in the field of critique and judgment of reason by comparing the function of mythical anti-authoritarianism in the poetry of Sayab and Bayati.

    Keywords: Badr Shaker Al-Sayab, Abdul Wahab Bayati, Myth, Anti-authoritarianism
  • Saeed Rahimipour Pages 247-267

    At anytime and anywhere in the world, intellectuals have sought to discover their eternity and their ideals, society and the ideal world. Hence, they have paid their attention to works of art and literature, which have been the main focus of their intellectual concerns and inspirations. One of the previous and current attention of man and his long-standing desire was to achieve utopia and ideal that encompasses all the characters of his creation.Given the components of the story, such as thematic, staging, and characterization, the purpose of this article is to provide an analytical approach to Huxley's selected work "Donyaye Shegeft Angiz" and Harper Lee's work "Koshtane Morghe Mina", to answer the question of whether whether there is a commonality between these two works according to the research topic or not. Also, this article clearly demonstrates the fact that literature and its outstanding techniques cover a wide range of arts and sciences in reflecting and predicting the future of human beings in the world.

    Keywords: Intellectuals, Theme, Society, Characterization, Existence
  • Mohammad Abbaszadeh, Seyed Mahmoud Seyed Sadeghi Pages 269-288

    Dragon is a mythical and strange creature that is depicted almost in the form of a lizard or a giant snake and has a prominent role in all the myths of the world. This mythical creature in the culture of all nations except China, is a symbol of filth and impurity that spews fire out of its mouth and it is the enemy of man and other creatures, and intends to destroy man and the world and in this role, Its demonic aspect becomes more apparent. Accordingly, in the myths and legends of the world, heroes are constantly in battle with this ugly animal to rid the world of its existence.Research shows that this ugly and demonic animal not only fights with heroes, but also does not have a good relationship with other creatures and animals, and evidence and images remained from the past indicate that it has also been fighting with other mythical animals such as Simorgh and Loin. In the remained images, even the battle of the two dragons has been seen.

    Keywords: Dragon Battle, Mythology, Animals, Simorgh, Symbol
  • Safar Abdolvand, Qasem Sahraei, Ali Heydari Pages 289-315

    Comparative literature is a knowledge that adapts some works with some other literary works or compares the literature of two or more countries and usually a type of literature that has emerged in two different languages ​​to reveal their commonalities and cultural differences. Comparative literature is a vision of the colorful horizons of art and literature that can explore the cultural contexts of the various nations of the world and show their direct or indirect relationship to each other. As all nations are willingly or unwillingly inspired by each other's literature, this literature is becoming more universal. Eastern literature and Western literature are constantly being influenced. This qualitative analysis method has a new view at the ancient epic texts of Iran and Greece, which showed some of the motives of war in the text of Ferdowsi's "Shahnameh" and Homer's "Iliad and Odyssey". It has highlighted the functions of common mythology in two systems.

    Keywords: Comparative Literature, Myth, Epic, Shahnameh, Iliad, Odyssey
  • Ruhollah Taghizadeh, Mohammad Janatifar Pages 317-341

    Resistance literature is a branch of obliged and committed literature that is formed under the influence of conditions such as oppression, internal tyranny, lack of individual and social freedoms, and so on. In both Iran and Iraq, according to their political and social situation, this type of literature has found a special position. The resistance and stability of the Iraqi people is also significant and is well reflected in the works of Iraqi poets and writers. Jaber Muhammad Jaberi, known as Madin al-Musawi, is one of the Iraqi contemporary poets who witnessed oppression, tyranny and colonialism. Farrokhi Yazdi, a constitutional poet, is one of the Iranian poets who have defended his nation against foreigners and domestic oppression with his poetry. The results of the research indicate that the themes of patriotism and national zeal, invitation to struggle and self-sacrifice, protest against internal issues, hope for liberation and struggle for freedom and invitation to unity are common themes in the poetry of the two poets. This study, while expressing the themes of resistance literature in the poetry of both poets, has compared these themes in their poetry.

    Keywords: Resistance literature, Jaber Mohammad Jaberi, Farrokhi Yazdi, Resistance
  • Peyman Aghabeigipour, Dariush Kazemi Pages 343-366

    Fire is one of the four elements whose role in the construction of universe and the emergence of universe is very important to the ancients. For this reason, Ferdowsi has used this holy and ancient element in "Shahnameh" very much. When it is speaking about fire, we must also pay attention to ancient and mythological beliefs and ideologies. Although fire is not a very beautiful and valuable phenomenon for the inhabitants of the southern lands and hot lands like Saudi Arabia, and it may have been used as a torment and fear of some of these tribes, but for the northern tribes and peoples who lived once in the glaciers for a long time, it is a valuable blessing.All of this makes the fire sacred in the minds of the peoples living in the Northern Hemisphere. After that, it should be reflected in the historical period and even after Islam, in the works of poets such as Ferdowsi, as a sacred element and used in celebrations and joys.

    Keywords: Fire, Aryans, Shahnameh, Ferdowsi
  • Soheila Loveimi Pages 389-408

    Comparative literature is one of the new branches of literary research. In the field of Persian language and literature, poets and writers have left a glorious legacy that future generations have always benefited from it. One of the most prominent poets of Persian language and literature is Hafez Shirazi. He created a revolution in poetry and lyricism and always influenced the poets after him. After the Iraqi style in which Hafez experimented and lived, the Indian style entered in literature. One of the prominent poets of this style is Saeb Tabrizi. Saeb has composed lyric poems under the influence of Khajeh's lyric poems. The similarities in weight, theme and content are the similarities of these lyrics. In this research, the author intends to study the effect of Hafez style on Saeb Tabrizi's poems. For this purpose, poems in two areas of thematic criticism and structural criticism were examined.

    Keywords: Hafez, Saeb, Style, Thematic, Structure
  • Mohammad Ali Salmani Marvast, Mojtaba Ghanbari Mazidi, Karim Keshavarzi Pages 409-434

    The era of the movement or the Arabic contemporary era coincided with the constitutional era in Iran was the era of modernity in the social life of the Egyptian and Persian peoples. The transformation in the social life of these two nations in the contemporary era followed a change in the field of literature. With the literary transformation, new social issues also entered the literature. Mahmoud Sami Baroudi, an Egyptian prominent poet, and Farrokhi Yazdi, a Persian poet, are among the most famous representatives of modernity in this era who undertakes the induction of sensitive social concepts to provide the space for a desirable society. Baroudi by taking advantage of the common and consistent taste and following the critics of the West deals with the affairs of the people and corrects the shortcomings of the society. Like Farrokhi Yazdi, he focuses on issues such as justice, homeland, abandonment of humiliation, attention to poverty, opposition to oppression, and invitation to learning science as the central themes of his poems. This research seeks to analyze the social perspective and signs of innovation by descriptive-analytical method by mentioning the sample and at the end expresse the similarities and differences of each in this regard.

    Keywords: Arabic movement, Constitutional era, Modernity, Social justice, Persian poetry
  • Ali Shahsavari, Amirbanoo Karimi, Abolfazl Moradi Pages 435-453

    Khawajeh Zayn al-Abedin Ali ibn Abd al-Mu'men Shirazi is one of the historians and poets of the tenth century AH. He has used the two pseudonyms of Navidi and Abdi in his poetry and he is able to imitate them. He has composed three Khamsehs following Nezami and "Bustan Khayal" following Saadi's "Bustan" and Haft Masnavi of "Khazaen al-Malakut" imitating "Haft Orang" of Jami and has many works on poetry and prose, some of which are still unknown or have not been corrected, and because 40 years in the court of ShahTahmaseb has been Mostofi, his poetry contains important contents from this period of our country's history. His poetry in these Masnavi should be considered as a new type of poetry and with the necessary scientific caution, it can be said that the title of the educational-propaganda poem is suitable for it. His "Khazaen Al-Malakut" has seven sections or treasuries, and two copies of it have been identified so far, but none of its systems have been corrected, and it is feared that at any moment, a manuscript will be removed by accidental or negligence; haste in correcting this version is justified and necessary.

    Keywords: Abdi Beig Shirazi, Khazaen Al-Malakut, Generalities of Navidi, Bahr Masjur
  • Mojgan Nikuiy, Alireza Nikuiy, Masoumeh Khodadadi Mahabadi Pages 455-471

    In the literature of each ethnic group, different techniques are used to attract the reader's attention and influence. One of these literary methods is the use of symbol in symbolic texts so that the author conveys his intended purpose to the reader in symbolic and indirect language. The use of animal symbols is one of the cases that is most widely used for expressing and justifying a goal or instilling a particular belief. In this article, we examine the animal symbol of the lion. So far, the symbol of the lion has been studied in history, art and literature; But the mystical and religious aspects of this symbol have received less attention. The purpose of this article is to study this symbol from religious, mystical and literary aspects, so that the reader can be guided to understand the animal symbols of the lion based on scientific findings.

    Keywords: Symbol, Quran, Poetic literature, Lion
  • Masoumeh Javadian, Ali Hossein Ehteshami Pages 473-490

    This study was conducted to comparatively study what, causes and treatment of anxiety from the perspective of the Qur'an and Testament and with a historical approach and descriptive-analytical method and achieved the following results.

    The Qur'an and Testament were similar in expressing what and the treatment of anxiety but in terms of causes, they are slightly different. Both have identified two types of anxiety in human life: praised and condemned anxiety. The Qur'an and the New Testament agree on the causes of anxiety about resurrection, storms and natural disasters, polytheism and sin, troubles and problems of daily life, and the Qur'an and the Old Testament agree on war, resurrection, polytheism and sin, and the Old and New Testaments agree on background of causes of anxiety about resurrection, polytheism and sin, death, natural disasters, loss of position and status.

    Keywords: Quran, Testament, Anxiety, Resurrection, Natural Disasters
  • Asieh Zabih Nia Emran Pages 491-510

    Amir Khosrow Dehlavi (651-725 AD) is one of the famous Persian mystics of India in the second half of the seventh century and the early eighth century. In Masnavi, he is a subordinate of Nezami Ganjavi. One of Amir Khosrow's Masnavi which imitating "Haft Peykar" of Nezami has written the poem "Hasht Behesht". In compiling the anecdotes of "Hasht Behesht", he referred to the book "Jawaher Al-Asmar" by Emad Ibn Muhammad Al-Saghari. Amir Khosrow has quoted several anecdotes of "Hasht Behesht" from the book "Jawahar Al-Asmar" and even in many parts of the text of "Hasht Behesht", he has borrowed and adapted the phrases and sentences of this work. The book "Jawaher al-Asmar" contains a hundred stories that are told in the language of parrots for fifty-two nights to prevent a young business woman from betraying her husband. Most of the anecdotes and legends of "Jawaher al-Asmar" and "Hasht Behesht" are based on women's ruse. Part of the theme of the anecdotes is the effect of women's breaking the treaty and pretending to veil. Considering that the book "Jawaher al-Asmar" is one of the most important models of Amir Khosrow's work in "Hasht Behesht" and that both works have been compiled in India, they have many things in common. The present article tries to examine the common themes of both lyrical works.

    Keywords: Jawaher al-Asmar, Al-Saghari, Amir Khosrow Dehlavi, Hasht Behesht