فهرست مطالب

پژوهش های تربیتی - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش های تربیتی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم غلام پور*، هادی پورشافعی صفحات 1-21

    آموزش کودکان پیش دبستانی با توجه به تاثیرات تربیتی و روان شناختی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مهم برای نوآموزان مناطق روستایی به دلیل فقر فرهنگی محیط و در برخی موارد دوزبانگی نوآموزان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراک مربیان پیش دبستانی ضمیمه مدارس ابتدایی روستا در مورد چالش های این مراکز به روش پدیدارشناسی انجام شد. جامعه آماری، کلیه مربیان این مراکز در شهرستان قاینات در استان خراسان جنوبی، در سال تحصیلی 98-1397 بودند. براساس نمونه گیری هدفمند، 17 نفر از این مربیان در این پژوهش شرکت کردند. داده ها ، از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شدند. تحلیل داده ها از طریق کدگذاری موضوعی انجام شد. جهت بررسی پایایی نتایج نیز از روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان و ممیزان بیرونی استفاده شد. براساس یافته ها؛ نتایج در 4 مقوله اصلی و 11 محور؛ ادراک مربیان از ماهیت (غیر ضروری و اجباری و مفید اما مزاحم)، چالش های سطح خرد (چالش های مرتبط با مربی، محتوا و چالش های تربیتی)، چالش‏های سطح کلان (چالش های محیطی، مدیریتی، همکاران و والدین) و سطح فراسوی کلان (نبود پشتیبانی و عدم برنامه ریزی مدون)، دسته بندی شد. در نهایت با توجه به نتایج بهتر است آموزش و پرورش با توجه به اهمیت این دوره نسبت به تربیت مربیان تخصصی در زمینه آموزش کودکان پیش دبستانی و فراهم آوردن ساختار سازمانی مدون برای این دوره نسبت به رفع چالش های این مراکز به خصوص در مناطق روستایی و مراکز ضمیمه مدارس ابتدایی اقدام کند.

    کلیدواژگان: پیش دبستانی، ضمیمه مدارس ابتدایی، چندپایه، مربی
  • مریم بناهان*، افسانه نیرویی صفحات 22-46

    با توجه به اقبال روزافزون دانش آموزان به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، بیش از پیش نقش خطیر توانمندسازی معلمان در بهره گیری صحیح از امکانات فضای مجازی آشکار می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین توانمندی معلمان با میزان استفاده دانش آموزان از شبکه های اجتماعی انجام شده است. روش مطالعه توصیفی- همبستگی و جامعه پژوهش شامل تمامی معلمان و دانش آموزان پایه ششم ابتدایی مدارس دولتی دخترانه منطقه پنج شهر تهران بود که از میان آن ها 100 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و پرسشنامه محقق ساخته میزان استفاده از شبکه های اجتماعی بودند. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و به کمک نرم افزار SPSS تحلیل شد. یافته ها نشان داد: بین شاخص های توانمندی معلمان شامل معنی داربودن (404/0=r)، شایستگی (352/0=r) و خودمختاری (364/0=r) با استفاده دانش آموزان از شبکه های اجتماعی رابطه منفی و معنادار (01/0<p) و بین ویژگی موثر بودن معلمان با استفاده دانش آموزان از شبکه های اجتماعی رابطه مثبت و معنادار (05/0<p) وجود دارد.  همچنین متغیر شایستگی به میزان 4/20 درصد و متغیر موثر بودن به میزان 7/23 درصد، از واریانس استفاده از شبکه های اجتماعی را تبیین کردند. لذا نتایج پژوهش بیانگر آن است که: توانمندی معلمان با تاکید بر راهبردهای خودتنظیمی و خودکنترلی و به واسطه نقش مربیگری بر میزان استفاده دانش آموزان از شبکه های اجتماعی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: توانمندی روانشناختی، شایستگی، موثر بودن، شبکه های اجتماعی
  • شیما عابدی*، تکتم حنایی صفحات 47-73

    این پژوهش باهدف تحلیل میزان تاثیرگذاری بازی در مشارکت پذیری کودکان تدوین گردیده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر کاربردی و پیمایشی است. در این راستا به منظور گردآوری داده ها از مشاهدات میدانی، پرسشنامه، بازدید از سایت استفاده می شود. روش نمونه گیری به صورت تصادفی با استفاده از فرمول کوکران و تکمیل پرسشنامه توسط 92 نفر از کودکانی که در بازه ی سنی 12-7 سال می باشند تکمیل گردیده است. تحلیل داده ها برای ارزیابی تاثیر بازی های نمادی،آموزشی و جمعی و مشارکت کودکان در ادراک کودکان در محله سجاد مشهد، استان خراسان رضوی  با استفاده از روش ترکیبی با استفاده از دو نوع داده های کمی و کیفی با رویکرد متوالی  صورت گرفته است. در تحلیل داده ها برای ارزیابی تاثیر نقش بازی در مشارکت پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات حاصل با روش های آماری تحلیل واریانس یک سویه (آنوا) ، آزمون فرضیات کلموگروف-اسمیرنف و سطح معناداری شاخص ها با استفاده از همبستگی اسپیرمن تحلیل گردیده است. به منظور بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است که ضریب 0.924 نشان دهنده پایایی است. در تحلیل داده های کیفی به بررسی نقاشی های کودکان پرداخته شده است. نتایج حاصل از پژوهش حکایت از آن دارد که استفاده از بسترهای مناسب برای بازی کودکان  تاثیر به سزایی در مشارکت کودکان دارد. تفاوت در گروه های سنی کودکان باعث تفاوت در میزان اهمیت آن ها به کیفیت های محیطی می شود. گروه سنی 9-7 سال به بازی های نقاشی و تاب بازی علاقه مند هستند و به تسهیلات و تجهیزات، حس مکان و مشارکت اهمیت می دهند، این در حالی است که گروه سنی 12-10 سال نقاشی، آواز خواندن و توپ بازی برای آن ها بیشتر موردتوجه است و آن ها به هویت و تنوع در فضاهای شهری توجه دارند

    کلیدواژگان: ادراک، بازی، کودک، مشارکت، محله سجاد
  • واکاوی تجارب والدین دانش آموزان دوره اول ابتدایی از چالش های آموزش مجازی با شبکه های اجتماعی در زمان شیوع ویروس کرونا
    مهدی محمدی، فهیمه کشاورزی، رضا ناصری جهرمی*، راحیل ناصری جهرمی، زهرا حسامپور، فاطمه میرغفاری، شیما ابراهیمی صفحات 74-101

    به دنبال شیوع ویروس کرونا، تعطیلی مدارس و لزوم تداوم آموزش در سال تحصیلی، معلمان ناگزیر از ارایه آموزش در شبکه های اجتماعی گردیدند. هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، فهم تجربه زیسته والدین دانش آموزان دوره اول ابتدایی از چالش های آموزش مجازی در شبکه های اجتماعی به دلیل شیوع ویروس کرونا بود که با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. روش گردآوری اطلاعات استفاده از پرسشنامه مصاحبه نیمه ساختمند بود. بر این اساس، با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش معیار، والدینی که فرزندان آنان حداقل یک ماه از آموزش مجازی در شبکه های اجتماعی استفاده نمودند، انتخاب شدند و بر اساس اشباع نظری نهایتا 16 نفر مصاحبه شدند. تحلیل مصاحبه ها، با استفاده از الگوی کلایزی و روش تحلیل مضمون انجام شد. پس از استخراج و دسته بندی موضوعی، محاسن و معایب آموزش مجازی در شبکه های اجتماعی در پنج مقوله آموزشی (محاسن: جلوگیری از عقب ماندگی تحصیلی و ایجاد فرصت خلاقیت؛ معایب: عدم تمایل به انجام تکالیف کلاسی و کاهش پایبندی به مقررات نظم و انضباط کلاسی)، اجتماعی (محاسن: آزادی عمل دانش آموزان و نظارت بیشتر والدین؛ معایب: حذف فعالیت گروهی و تنبلی و حواس پرتی دانش آموزان)، فرهنگی (محاسن ورود آموزش مجازی به عرصه نظام تعلیم و تربیت و ایجاد تجربه جدید؛ معایب: حذف کاریزمای حضور معلم و خستگی و بی حوصلگی برخی از والدین)، اقتصادی (محاسن کاهش هزینه ایاب و ذهاب و صرفه جویی در زمان ایاب و ذهاب؛ معایب: وقت گذاری جهت آموزش‏های تکمیلی و هزینه تهیه سخت‏افزار لازم) و فنی (ارتقاء سواد رسانه ای والدین به عنوان حسن؛ معایب: عدم جذابیت بصری ویدیوها و عدم تسلط به فن آوری اطلاعات) طبقه بندی شدند با توجه  به مشکلات و معایبی که توسط والدین عنوان گردید، طراحی زیرساخت های منسجم و اثربخش جهت ارایه آموزش مجازی ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، والدین، دوره اول ابتدایی، آموزش مجازی، شبکه های اجتماعی مجازی، ویروس کرونا
  • سیروس محمودی*، حمیدرضا ایمانی فر، سعید طالبی صفحات 102-117

    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مداخله های آموزشی بر تفکر انتقادی دانش آموزان و مقایسه این تاثیر در دانش آموزان دوره های ابتدایی و متوسطه اول و دوم بود. بدین منظور از روش فراتحلیل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه مقاله هایی بود که اثر بخشی مداخلات آموزشی بر تفکر انتقادی را مورد بررسی قرار داده بودند و 15 مورد پژوهش که از لحاظ روش شناسی مورد قبول بود، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام شد. ابزار پژوهش، چک لیست فراتحلیل بود که 1222 شرکت کننده را در خود جای داده بود. پس از خلاصه کردن نتایج پژوهش ها، اندازه اثر محاسبه و بر اساس رویکرد فراتحلیل هانتر و اشمیت ترکیب شده و طبق جدول کوهن تفسیر شدند. یافته های پژوهش نشان داد که میزان اثر مداخلات آموزشی بر تفکر انتقادی دانش آموزان،43/0 بوده است (001/0<p). این میزان اثر در دوره ابتدایی32/0 (01/0 <p، در دوره متوسطه اول45/0 (01/0<p) و در دوره متوسطه دوم 61/0 (001/0 <p) به دست آمد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل تعدیلی، بیانگر اثرگذاری متغیرهای تعدیل کننده در این مداخلات بود. بر اساس نتایج فراتحلیل حاضر، میزان اثر مداخلات آموزشی بر تفکر انتقادی دانش آموزان مطابق جدول کوهن، بالاتر از متوسط می باشد. این میزان اثر در دانش آموزان دوره ابتدایی در سطح متوسط، در دانش آموزان دوره متوسطه اول، بالاتر از متوسط و در دانش آموزان دوره متوسطه دوم در سطح بالا ارزیابی شد. اثر متغیرهای تعدیل کننده در دوره ابتدایی بالاتر از دوره های متوسطه اول و دوم بوده است.

    کلیدواژگان: تفکرانتقادی، فراتحلیل، رویکرد هانتر و اشمیت
  • امیر مرادی*، سوسن کشاورز، محسن کردلو صفحات 118-136

    امروزه با توجه به گسترش اینترنت و رسانه های اجتماعی، محیط های تربیتی جدیدی به نام شبکه های اجتماعی ظهور و گسترش یافته اند که به دلیل امکانات و قابلیت های منحصربفردشان، کودکان و نوجوانان را مجذوب خود کرده اند. به دلیل خنثی نبودن فناوری، کودکان و نوجوانان با فرصت ها و تنگناهای تربیتی متعددی از طریق شبکه های اجتماعی مواجهه هستند. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی تنگناهای تربیتی شبکه های اجتماعی بر کودکان و نوجوانان و ارایه راه کارهای پیشگیرانه با تاکید تاکید بر آموزه های تربیتی قرآن و احادیث. روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع توصیفی- تحلیلی (تحلیل محتوای کیفی) و استنباط قیاس عملی است. یافته های پژوهش نشان داد؛ مهمترین تنگناهای تربیتی شبکه های اجتماعی بر تربیت کودکان و نوجوانان شامل هنجارشکنی (نظیر قانون شکنی، خشونت و پرخاشگری، آزادی جنسی و ترویج محتوای مبتذل، ترویج و عادی سازی روابط نامشروع دختران و پسران، ترویج تجمل گرایی و مصرف گرایی افراطی، نقض برخی از فضیلت های اخلاقی و دینی، روزمرگی و کلیشه گرایی)، اعتیاد به شبکه های اجتماعی و دوری از خداوند و تجاوز به حریم خصوصی است. همچنین فرهنگ سازی، ارتقای نظارت آگاهانه والدین، صیانت از حریم خصوصی، پر کردن اوقات فراغت و تاکید بر اهمیت عزت نفس و پرورش مهارت های آن از جمله راه کارهای پیشنهادی است که بررسی قرآن و احادیث جهت کاهش تاثیرات منفی تربیتی شبکه های اجتماعی ما را بدان رهنمون می کند.

    کلیدواژگان: تنگناهای تربیتی، شبکه های اجتماعی مجازی، تربیت، کودکان، نوجوانان، قرآن، احادیث
  • فلسفه رسانه و نقش آن در تربیت اجتماعی با تاکید بر نظریه دریافت
    حامد پورمراد*، علیرضا محمود نیا صفحات 137-152

    تربیت اجتماعی یکی از ارکان و ابعاد اساسی تربیت را تشکیل می دهد. این بعد از تربیت به لحاظ گستردگی ، پیچیدگی و جامعیت پوشش دهنده تمام نهادهای اجتماعی و تربیتی مشرف بر امر تعلیم و تربیت افراد است که از سویی رشد شخصیت فردی را به همراه دارد و از سویی میراث فرهنگی را به نسل آینده منتقل می کند. در حوزه رسانه نیز ،یکی از پرسش های بنیادین در علم ارتباطات، که ذهن پژوهشگران و کارشناسان این حوزه را همواره به خود مشغول داشته است، این است که حدود تاثیرگذاری رسانه ها و قدرتمندی آنها در شکل دهی به باورها و توانمندی مخاطبان در گزینش و مفهوم سازی متفاوت از پیام چگونه است؟ حال باید دید اولا ماهیت رسانه و مسایل و دیدگاه های مربوط به آن  چیست ؟ و ثانیا حدود و ثغور  نقش رسانه در تربیت اجتماعی با عنایت به نظریه دریافت که فرد را به لحاظ ذهنی و دریافت پیام  فعال می پندارد  چگونه است؟ دراین راستا محقق با استفاده از روش های پژوهشی  تحلیل محتوای کیفی و قیاس عملی  به موضوعاتی چون  :  تعریف رسانه ، انواع رسانه ، چیستی و ماهیت رسانه ، مسایل و موضوعات مربوط به رسانه ،  نظریه دریافت ، تربیت اجتماعی ،اهداف و روش های آن و نهایتا بحث و نتیجه گیری که شامل ترسیم  چهار رابطه ی رسانه و تربیت اجتماعی  و تبیین  نقش رسانه در تربیت اجتماعی با تاکید بر نظریه دریافت پرداخته است.

    کلیدواژگان: فلسفه رسانه، تربیت اجتماعی، نظریه دریافت
|
  • Meysam Gholampour*, Hadi Pourshafei Pages 1-21

    The Aim of this study is to investigate the perception of preschool teachers attached to rural primary schools about the challenges of these centers by phenomenological method. The statistical population of the study was all the instructors of these centers in Ghaenat city in South Khorasan province, in the academic year 2018-19. Based on purposive sampling, 17 of these trainers participated in this study. Data were collected through semi-structured interview tools. Data analysis was performed through thematic coding. To evaluate the reliability of the results, the review method was used by the participants and external auditors. Based on the findings; Results in 4 main categories and 11 axes; Coacheschr('39') perceptions of nature (unnecessary, compulsory, useful but annoying), micro-level challenges (coach-related challenges, content and training challenges), macro-level challenges (environmental, managerial, peer-to-peer challenges, and Parents) and the macro level (lack of support and lack of codified planning) were categorized. Finally, according to the results, education is better considering the importance of this course than training specialized instructors in the field of preschool children education and providing a well-organized organizational structure for this course to meet the challenges of these centers, especially in the regions. Rural and primary school annex centers.

    Keywords: Pre-school, supplemented by elementary schools, multi-stage, coach
  • Maryam Banahan*, Afsaneh Nirooie Pages 22-46

    The aim of the research was the study of the relationship between empowerment of teachers and student’s use of networks. The research community was every teachers and student of sixth grade of girls public schools which by using multistage cluster sampling method have been chosen from 100 persons of teachers and students from seven areas of Tehran fifth district. Data tool collection was psychological empowerment questionnaire and the amount of using from social networks questionnaire. Reliability of the tool was calculated and validated by using Cronbachchr('39')s alpha. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis) and was analyzed by SPSS software. The results showed there is a negative and meaningful relationship between the components of teachers empowerment consist of meaningfulness, competency, autonomy, with the amount of student’s use of social networks and there is a positive and meaningful relationship between the effectiveness of teachers with student’s use of social networks. Competency as a variable explains 20/4 and effectiveness explains 23/7 Percent of the variance of social networking.

    Keywords: psychological empowerment, competency, effectiveness, social networks
  • Shima Abedi*, Toktam Hanaee Pages 47-73

    This study was developed to analyze the effectiveness of play in childrenchr('39')s participation. The research method in the present study is applied and survey. In this regard, in order to collect data, field observations, questionnaires, and site visits are used. The sampling method was randomly completed using Cochranchr('39')s formula and a questionnaire was completed by 92 children aged 7-12 years. Data analysis was performed to evaluate the effect of symbolic, educational and collective games and childrenchr('39')s participation in childrenchr('39')s perception in Sajjad neighborhood of Mashhad, Khorasan Razavi province using a combined method using two types of quantitative and qualitative data with a sequential approach. In data analysis to evaluate the effect of role play in participation after data collection, the data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA), Kolmogorov-Smirnov hypothesis test and the significance level of the indicators using Spearman correlation. Cronbachchr('39')s alpha was used to evaluate the reliability, which indicates a reliability coefficient of 0.924. In the analysis of qualitative data, childrenchr('39')s drawings have been examined. The results of the study indicate that the use of appropriate contexts for childrenchr('39')s play has a significant impact on childrenchr('39')s participation. Differences in childrenchr('39')s age groups make a difference in how important they are to environmental qualities. The age group of 7-9 years old is interested in painting and playing games and pays attention to facilities and equipment, sense of place and participation, while the age group of 10-12 years old is more interested in painting, singing and playing ball, and they They pay attention to identity and diversity in urban spaces

    Keywords: : Perception, Play, Child, Participation, Sajjad Neighborhood
  • Analyzing the Parents' Experiences of First course Elementary School Students from the Challenges of Virtual Education with Social Networks in the Time of Coronavirus Outbreak
    Mehdi Mohammadi, Fahimeh Keshavarzi, Reza Naseri Jahromi*, Rahil Naseri Jahromi, Zahra Hesampoor, Fatemeh Mirghafari, Shima Ebrahimi Pages 74-101

    Following the outbreak of the coronavirus, the closure of schools and the need to continued education in the school coerces, teachers were forced to provide training on social networks. The main purpose of the present study was to understand the lived experience of parents of first course of elementary school students in the challenges of virtual education in social networks due to the Outbreak of coronavirus, which was implemented using phenomenological methods. The data collection method was to use a semi-structured interview questionnaire. Accordingly, with a targeted sampling approach and standard method, parents whose children have used virtual education on social media for at least a month were selected, and 16 people were finally interviewed based on theoretical saturation.Interview analysis was performed using a cleavage model and thematic analysis method. After extracting and categorizing the topic, the advantages and disadvantages of virtual education in social networks in five educational categories (advantages: preventing academic backwardness and creating opportunities for creativity; Disadvantages: unwillingness to complete class assignments and reduction of adherence to class discipline regulations), Social (advantages: student freedom of action and greater parental supervision; Disadvantages: Elimination of group activity and laziness and distraction of students), cultural (advantages: entering virtual education into the education system and creating new experiences; Disadvantages: eliminating the charisma of teacher presence and fatigue and boredom of some parents), Economic (advantages : reducing travel costs and saving travel time; disadvantages: time for additional training and the cost of providing the necessary hardware) and technical (improving media literacy of parents as good; disadvantages: lack of visual appeal of videos and Lack of mastery of information technology ) were classified. In addition to the disadvantages mentioned by parents, it is necessary to design a coherent and effective infrastructure for providing virtual education

    Keywords: Lived Experiences, Parents, First course, Online Education, Virtual Social Networks, Coronavir
  • Sirous Mahmoudi*, HamidReza Imanifar, Saied Talebi Pages 102-117

    The aim of this study was to investigate the efficacy of educational interventions on studentschr('39') critical thinking and Comparison of this effect in elementary, junior and high school students by using meta-analysis method based on the Hunter and Schmidt approach. Fifteen studies which were accepted methodologically and conducted within the last 10 years in Iran were included in the meta-analysis. The checklist of meta-analysis with 1222 participants were used. The results indicated that the effect size of educational interventions on studentschr('39') critical thinking was 0/43. The effect size in elementary, junior and high school students was 0/32, 0/45 and 0/61. Also, the results of modulatory analysis showed the efficacy of moderating variables in these interventions. Based on the results of the present meta-analysis, the effect of educational interventions on studentschr('39') critical thinking according to Cohenchr('39')s table was above average. This effect rate was evaluated moderate in elementary students, above average in junior high school students and high in secondary school students. The effect of moderating variables in elementary school was higher than the first and second secondary school.

    Keywords: critical thinking, Meta-analysis, Hunter, Schmidt approach
  • Amir Moradi*, Susan Keshavarz, Mohsen Kordlo Pages 118-136

    Today, with the expansion of the Internet and social media, new educational environments have emerged and expanded the names of social networks which has attracted children and adolescents due to their unique features and capabilities. Because technology is not neutral, children and adolescents with numerous educational opportunities and dilemmas by social networks are faced. Therefore, the purpose of this study is to study the educational bottlenecks of social networks on children and adolescents and providing preventive strategies with emphasizing the educational teachings of the Qurchr('39')an and hadiths. The method of this study is qualitative and descriptive-analytic (qualitative content analysis) and inference of practical analogy. Findings of the research showed; educational bottlenecks of social networks on the education of children and adolescents, including breaking the norm (such as breaking the law, violence and aggression, sexual freedom and the promotion of abusive content, the promotion and normalization of the illegitimate relations of girls and boys, promotion of luxury and extreme consumerism, violating some ethical and religious virtues, routine and stereotypes), addiction to social networks and away from god and violation of privacy. Also, culturalize, Promoting Conscious parental supervision, protect privacy, fill leisure time and emphasize the importance of self-esteem and breeding its skills is a suggested solutions which leads to the study of the Qurchr('39')an and traditions to reduce the negative effects of our social networks.

    Keywords: educational bottlenecks, virtual Social networks, Education, Children, Adolescents, Quran, hadith
  • The philosophy of media and its role on the social education with emphasis on the “ reception” theory
    hamed pormorad* Pages 137-152

    One of the fundamental aspects of education is social education. This  term of the education in consider to magnitude, complexity and comprehensiveness covering  all educational institutions and overlooks the education of individuals, in one hand, develop individual character and  the other hand, transmits  heritage to the next generation. In the media field, one of the most fundamental question in communication science which  engaged researchers’ and experts’ mind is  the  extent of Influence of  media and their powerful in shaping the beliefs and the audiences’ ability to select and different conceptualizations of the message. Firstly , we will see what is the nature of media-related issues and perspectives? And Secondly, what is  the role of media  in social  education with regard to reception theory that suppose   a person mentally and active in receiving a message ? In this regard, the researcher used qualitative research methods such as  content analysis and Practical syllogism to define :  media, media types, nature of the media, issues related to media.  reception theory, social education, its objectives  and methods, and finally Conclusions drawn four types of  relationships involving media and social education and understanding of the role of media in the social education  with  emphasizing on  “reception theory”.

    Keywords: phylosophy of media, social education, reception theory