فهرست مطالب

مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی - سال پنجاهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی
سال پنجاهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جلیل امیدی* صفحات 1-24
    تفسیر قانون به معنای فرایند فهم معنای مورد نظر مقنن، مستلزم استمداد از منظومه ای منسجم از هنجارها، پیش انگاره ها و راهنماهاست. در تفسیر قوانین کیفری علاوه بر اعمال عناصر عمومی این منظومه، ملاحظه و مراعات ضوابط و ظرایفی دیگر هم لازم است. قانون اساسی از یک سو صلاحیت تفسیر قوانین عادی را به دیوان عالی کشور اعطا کرده و از سوی دیگر از رهگذر وظیفه نظارت بر حسن اجرای قوانین و ایجاد وحدت رویه قضایی، اعمال چنین صلاحیتی را تبدیل به نوعی مسئولیت کرده است. آیا دیوان در ادای چنین مسئولیتی روشی پایدار و راهبردی روشن دارد؟ آیا دیوان توانسته است نظامی به نام نظام تفسیر قوانین کیفری فراهم آورد؟ فرضیه این تحقیق این است که دیوان کشور با وجود نزدیک به یک سده ممارست و تجربه در تفسیر قوانین و نظارت بر کیفیت فهم آنها در مراجع دیگر، هنوز وفاداری دایمی خود را به هنجارها، پیش انگاره ها و راهنماهای خاص تفسیر قوانین کیفری نشان نداده و رویکردی مشخص و راهبردی روشن و در مجموع نظام یا نظریه ای منسجم در این زمینه پدید نیاورده است. تفسیر دیوان از قوانین کیفری گاهی اصولی و آموزنده است و زمانی از منطق روشن قانون و مقصود مسلم مقنن فاصله می گیرد. این مقاله بعد از ذکر مقدمات لازم، با معرفی و نقد شواهدی از تازه ترین آرای وحدت رویه، ناتوانی دیوان در اعمال نظام مند این صلاحیت/ مسئولیت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون، دیوان عالی کشور، صلاحیت، مسئولیت، آرای وحدت رویه، حسن اجرای قانون
  • محمد مهدی برغی*، مسعود حسن آبادی صفحات 25-40

    سلب آزادی از اشخاص از دیرباز در کلیه ی کشورها و نظام های حقوقی رواج داشته است. با این وجود اسناد بین المللی در عین حال که پیش بینی سلب آزادی را در جهت حمایت از منافع جامعه و شهروندان مطیع قانون در مواردی الزامی می دانند، کوشیده اند که با در نظر گرفتن ضوابط و مقرراتی در جهت اجرای درست و قانونی آن ، مانع از سوءاستفاده از این نهاد و سلب حقوق انسانی مشمولین سلب آزادی شوند. در میان این اسناد بین المللی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر به تعیین یک نظام حقوقی حاکم بر انواع سلب آزادی پرداخته و دادگاه اروپایی حقوق بشر نیز در آرای خود ضوابط و سازوکارهای اجرایی این نهاد را تبیین نموده است. به موجب این نظام حقوقی، حق آزادی جزء حقوق اساسی و اولیه انسان هاست که همه ی اشخاص از آن برخوردارند و هرگونه سلب آزادی از اشخاص چون نقض این حق اولیه محسوب می شود، خلاف اصل بوده و باید به موارد استثنایی و ضروری محدود شود و در این موارد ضروری هم اعمال سلب آزادی از اشخاص بایستی در انطباق با مقررات کنوانسیون و نیز قوانین داخلی کشورهای عضو باشد.

    کلیدواژگان: سلب آزادی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، دادگاه اروپایی حقوق بشر، نظام حقوقی، امنیت
  • علی خالقی، المیرا نوری زینال* صفحات 41-66

    در علوم سیاسی، نظریه انتخاب عمومی، مطالعه ی سیاست بر پایه ی اصول اقتصادی است. این نظریه الگوی رفتارهای بازاری اشخاص (هم چون رفتار عقلانی و حداکثرسازی نفع شخصی) را به رفتار مقامات عمومی از جمله متولیان عدالت کیفری تسری می دهد و با تکیه بر ابزارهای علم اقتصاد در پی تبیین رفتار این افراد در بستری عمومی است. مطابق این رویکرد، از آن جایی که متولیان عدالت کیفری همیشه در راستای منافع جامعه گام برنمی دارند و گاه به دنبال تامین منافع شخصی خود هستند، عملکرد آن ها در فرایند کیفری می تواند موجب نقض حقوق بنیادین متهم شود، شمار محکومیت های نادرست را افزایش دهد و هزینه های جبران ناپذیری را برای نظام عدالت کیفری تولید کند. در این مقاله، در پاسخ به این پرسش که چرا قواعد آیین دادرسی کیفری باید تضمیناتی را برای حفظ حقوق متهم فراهم نماید، نشان داده شده که بر مبنای آموزه های نظریه انتخاب عمومی چگونه می توان در آیین دادرسی کیفری با وضع قواعدی در تضمین حقوق متهم، استفاده ی ابزاری از فرآیند کیفری را برای مقامات مزبور هزینه دار کرده و بدینوسیله از آن جلوگیری نمود و مکانیسمی برای جلوگیری از رانت جویی این افراد فراهم آورد. بدین ترتیب، با جلوگیری از فساد، نظام عدالت کیفری در مسیر ارتقای رفاه اجتماعی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نظریه انتخاب عمومی، رانت جویی، تحلیل اقتصادی، حقوق متهم، آیین دادرسی کیفری
  • محمد مهدی خسروی سلیم* صفحات 67-87

    سببیت در حقوق، رابطه ایست که باید میان رفتار و نتیجه زیان بار احراز گردد. امروزه در بسیاری از نظام های حقوقی، بررسی این رابطه، (بیش از توجه به عناصر مادی) مبتنی بر شاخصه های سنجش سرزنش پذیری رفتار است. از یک سو دیدگاه سبب متعارف با اتکا به مفاهیم عمد و تقصیر به عنوان معیار تشخیص اسباب قانونی با مبانی مشابه در متون فقهی امامیه، اساس بحث سببیت در قانون مجازات اسلامی را تشکیل داده و از سوی دیگر آمیزش ناگسستنی مفهوم سببیت قانونی با ملاک های عرفی در اغلب نظام های حقوقی از جمله نظام حقوقی ایران، انفکاک رابطه سببیت از رکن روانی را بیش از پیش ناممکن می سازد. اجمالا می توان سیمای دستگاه سببیت در قانون مجازات اسلامی را این گونه تصویر کرد: دیدگاه سبب متعارف در فروض اجتماع یگانه سبب انسانی با سایر عوامل طبیعی به کار رود. به کارگیری معیار این نظریه یا هر نظریه دیگری در فروض اجتماع اسباب متعدد انسانی به دلیل پیچیدگی و کثرت مصادیق قابل طرح، ناکارآمد است. از این رو تشخیص سبب موثر قانونی را در این فروض باید به قضاوت های سببی عرف واگذار نمود. هم معیار دیدگاه سبب متعارف و هم قضاوت های عرفی مبتنی بر سرزنش پذیری رفتار به ویژه در نتایج غیر مستقیم، متکی بر عناصر روانی است.

    کلیدواژگان: سببیت، رکن روانی، سبب قانونی، عرف
  • محمدجواد رضاپور، جواد ریاحی*، محمدحسین رجبییه صفحات 89-112

    ماده 4 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 15/9/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام -که نقش مهمی در رسیدگی به پرونده های کیفری مربوط به مفاسد اقتصادی و جرایم علیه رونق تولید دارد- نوعی از مداخله گروهی در ارتکاب جرایم ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری را تحت عنوان «تشکیل یا رهبری شبکه چند نفری» توصیف کرده و مشمول مجازات های شدیدی قرار داده است. با این حال، نواقص و ابهامات موجود در این مقرره، موجب پیدایش دیدگاه های حقوقی مختلف و شکل گیری رویه-های قضایی مغایری درباره اجزاء و شرایط تحقق وصف مجرمانه موضوع آن مقرره شده است. تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی به بررسی این مساله پرداخته و به این نتیجه رسیده است که به دلیل ابهامات مقرره مزبور از یک سو و اشکالات و نواقص دیدگاه های مربوط به آن از سوی دیگر، شکل گیری وحدت رویه قضایی در آینده نزدیک بسیار بعید به نظر می رسد؛ از این رو، پیشگیری از بروز جرایم علیه رونق تولید و مفاسد اقتصادی، مقتضی آن است که اصلاح آن مقرره در اولویت برنامه های قانون گذار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارتشاء، اختلاس، کلاهبرداری، ارتکاب شبکه ای، جرایم اقتصادی
  • ناصر رضوانی جویباری*، مسعود حیدری، علی یوسف زاده صفحات 113-135

    نظم اجتماعی از عناصر مهم در تکامل و تداوم حیات جامعه است که حفظ آن در گرو وحدت، همدلی و همیاری همه اعضای جامعه می باشد. بی تفاوتی نسبت به امور اجتماعی یکی از آسیب های بزرگ جامعه امروزی بوده که از دیدگاه جامعه شناسان، نوعی بیماری اجتماعی است. آثار و تبعات منفی و شیوع روزافزون آن، ضرورت مداخله و توجه ویژه قانون گذار را می طلبد. برای مقابله با بی تفاوتی راه های مختلفی وجود دارد که علاوه بر آموزش و فرهنگ سازی و ایجاد بستر مناسب برای مقابله با بی تفاوتی، یکی از ابزار های مقابله با پدیده ی مذکور، توسل به حقوق کیفری است. به این منظور، قانونگذار کیفری برخی از مصادیق بی تفاوتی از جمله خودداری از کمک به مصدومین، خودداری از گزارش دهی جرایم مهم و خودداری از جلوگیری از وقوع آنها را جرم انگاری و برای آن مجازات تعیین نموده است. با بررسی سیاست کیفری ایران مبرهن گردید اگرچه قانونگذار در زمان تدوین قوانین کیفری در موادی به صورت پراکنده و ناقص به موضوع بی تفاوتی اجتماعی توجه نموده است اما این امر جدای از پراکندگی، با نواقص و کاستی هایی همراه بوده که در جهت مبارزه ی مطلوب با پدیده ی مذکور ضرورت دارد قانونگذار فصلی را در قانون کیفری به این امر اختصاص دهد تا ضمن رفع ایرادات، تمامی موارد مهم بی تفاوتی اجتماعی از جمله خودداری از ادای شهادت برای نجات انسان بی گناه را در آن فصل جرم انگاری نموده و مجازات مناسب آن را به طور دقیق تعیین نماید.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، سیاست کیفری، جرم انگاری، گزارش دهی، نظم اجتماعی
  • باقر شاملو، غلامرضا قلی پور* صفحات 137-162

    بر مبنای آموزه توسعه پایدار، هر نسل بشری مکلف است از منابع زمین به گونه ای بهره برداری نماید که ضمن تامین نیازهای خود (انصاف درون نسلی)، به منابع لازم جهت تامین نیازهای نسل های آینده (انصاف میان نسلی) آسیبی نرساند. در پرتو این آموزه نوپیدا، که به الگوی جهانی و مطلوب توسعه در جامعه بین المللی نیز تبدیل شده است، مفهوم توسعه، معنا و گستره متفاوتی پیدا می کند؛ به این صورت که، افزون بر جنبه اقتصادی، توسعه، دو ساحت اجتماعی و محیط زیستی نیز دارد. در این چهارچوب تحلیلی، اکوساید را باید تهدید جدی علیه توسعه پایدار دانست. زیرا، اکوساید، محیط زیست و منابع طبیعی ملت ها را به شدت تخریب نموده و افزون بر تهدید امنیت محیط-زیستی، پایه های امنیت اقتصادی و اجتماعی را نیز به لرزه درمی آورد. پیامد مستقیم اکوساید، فروپاشی امنیت اقتصادی جوامع است، که این امر به نوبه خود منجر به بروز یا گسترش بحران های اجتماعی شدیدی مانند فقر، بی کاری، بی خانمانی، بزه کاری، آوارگی، پناهندگی، درگیری قومی، مخاصمه مسلحانه و... نیز می گردد. ازاین روی، ضروری است که جرم انگاری آن در کانون توجه نظام های حقوقی داخلی، منطقه ای و بین المللی قرار گرفته و سیاست جنایی مشترکی در برابر آن اتخاذ گردد تا از وقوع اکوساید پیش گیری گردیده و به بی -ترمیم مانی قربانیان و بی کیفرمانی مرتکبین آن پایان داده شود.

    کلیدواژگان: اکوساید، محیط زیست، امنیت محیط زیستی، اقتصاد سبز، جرایم علیه توسعه پایدار
  • آزاده صادقی* صفحات 163-179

    در سال های اخیر ضمانت اجراهای کیفری ناظر بر جرایم اطفال و نوجوانان در بسیاری از کشورها تحت تاثیر رویکردهای بازپرورانه شکل گرفته و تلاش شده است تا از کیفرهای سخت گیرانه اجتناب شود. این رویکرد در نظام عدالت کیفری ایران نیز الهام بخش تحولات جدیدی در حوزه کیفرگذاری بوده است. در چنین شرایطی، مساله با اهمیت این است که سیاستگذاران تا چه اندازه متعهد به سیاست بازپروری اطفال و نوجوانان بزهکار بوده و در راستای تامین آن رفتار کرده اند. برای پاسخ گویی به این پرسش، روش تحلیل محتوای کیفی قوانین کیفری (تحلیل مضمون قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری)به عنوان شیوه جمع آوری داده ها استفاده شده است. همچنین، به مناسبت و در جهت تایید نتایج تحلیل محتوا، به یافته های حاصل از مشاهده غیر مشارکتی دادگاه های اطفال و نوجوانان (20 جلسه) استناد شده است.یافته های حاصل از پژوهش بیانگر نوعی آشفتگی در کیفرگذاری است که بر مبنای آن مدل بازپروری در مرحله قانونگذاری تاکنون نتوانسته است به الگوی اصلی در این حوزه مبدل شود. تعیین کیفر بر اساس شدت جرم، تاکید بر نگهداری در موسسات اطفال و نوجوانان (کانون اصلاح و تربیت) به عنوان ضمانت اجرای غالب، عدم استفاده از کیفرهای تجربه محور، کم اهمیتی ابعاد درمانی اصلاحی ضمانت اجراها و توجه ناکافی به کیفرهای اجتماعی و کاستی های آن، مواردی هستند که شاخص های التزام به بازپروری را کم رنگ جلوه می دهند. بنابراین، ضروری است تا با استفاده از رویه های تجربه محور، غنی بخشیدن به رویکردهای نظری و فراهم آوردن بسترهای اجرایی، ابعاد بازپرورانه کیفرهای جرایم اطفال و نوجوانان را تقویت کرد.

    کلیدواژگان: اطفال و نوجوان بزهکار، کیفرگذاری، نگهداری در کانون اصلاح و تربیت، کیفرهای اجتماعی، بازپروری
  • محمد فرجیها، مهدی غلام پور* صفحات 181-205

    انجام تحقیقات جنایی در پرونده های مرگ در زندان، مستلزم رعایت شرایطی است تا در پرتو آن ها، شاکیان این پرونده ها بتوانند از حق شکایت کیفری خود بهره گیرند. در اسناد حقوق بشری، نظر به اهمیت رعایت حق سلامت جسمانی محکومان و بازداشت شدگان از سوی مقامات زندان، استانداردهایی چون اصل سرعت در انجام تحقیقات، استقلال آن و نیز مشارکت شاکیان در فرایند تحقیقات، پیش-بینی شده است. با این حال برخی نظام های کیفری، در عمل با ایجاد نظام مند برخی موانع، دسترسی بازماندگان و بزه دیدگان مرگ در زندان به عدالت را محدود می سازند. به حاشیه راندن خانواده ها و وکلای بزه دیدگان به بهانه محرمانه بودن تحقیقات، فقدان ساختارهای سازمانی مستقل و غیروابسته برای انجام تحقیقات، و به طور کلی ایجاد موانع و اختلال در مسیر تحقیقات جنایی کارآمد، کشف حقیقت های پرونده های مرگ در زندان را با چالش های اساسی روبرو می سازد. پرسش اصلی این مقاله این است که اصول پذیرفته شده در ارتباط با تحقیقات جنایی این پرونده ها تا چه اندازه مورد پذیرش نظام عدالت کیفری ایران قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد رعایت استانداردهای موردبحث در پرونده هایی که تحقیقات مربوط به آن به طور انحصاری توسط نظام قضایی انجام می پذیرد در مقایسه با پرونده هایی که از دخالت فراقوه ای کمیته های ویژه دولت و مجلس در انجام تحقیقات برخورداند دارای اختلافی معنادار هستند.

    کلیدواژگان: تحقیقات جنایی، مرگ در زندان، فوریت، استقلال، جامعیت، مشارکت بزهدیدگان
  • حسین غلامی دون، حسین جوادی حسین آبادی* صفحات 207-230

    جرم حکومتی به معنای ایراد آسیب و صدمه به حقوق بنیادین بشر از سوی سازمان حکومت در راستای اهداف و منافع خویش، با برپایی نخستین حکومت ها متولد شد. وانگهی علی رغم اهمیت و گستردگی، تاکنون ابعاد مختلف و به ویژه تبیین جرم شناختی این جرایم، چنان که باید، مورد مداقه ی پژوهشگران علوم جنایی قرار نگرفته است. در میان رویکردهای مختلفی که می توان از آن ها برای توضیح جرم حکومتی بهره جست، پژوهش پیش رو با استفاده از راهبرد تلفیق و فایده ستانی از نظریه فنون خنثی سازی و مکانیسم های دفاعی به عنوان دو دیدگاه مکمل به دنبال تبیین تلفیقی جرم حکومتی با استفاده از روش تلفیق مفهومی است. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از آن است که حکومت ها طی یک فرآیند مبتنی بر روش های انکار و توجیه مبادرت به ارتکاب جرایم حکومتی می کنند. بدین ترتیب در قدم نخست اصل وجود جرایم حکومتی انکار می شود، در مرحله ی بعدی ناچیز انگاری زیا های وارده بر بزه دیدگان و سپس مسئولیت گریزی در دستور کار قرار می گیرد. از سوی دیگر در کنار روش های انکار ، ابزارهای های موجه سازی(مکانیسم های دفاعی) نظیر فرافکنی، عقلانی سازی، دلیل تراشی و... نیز می توانند با ایفای نقش توجیه کنندگی زمینه ی ارتکاب و یا استمرار جرایم حکومتی را مهیا سازند.

    کلیدواژگان: جرم حکومتی، جرم شناسی نظری، تلفیق نظری، فنون خنثی سازی، مکانیسم های دفاعی
  • فیروز محمودی جانکی، سمانه طاهری* صفحات 231-256

    کیفردهی یکی از مهم ترین مراحل فرآیند کیفری و تجلی گاه اهداف کیفرگذاری است. تعدد عوامل، افراد، نهادها و گستره آزادی عمل کیفردهندگان سامان بخشی این حوزه را ضروری می نماید. یکی از راهبردهای ساماندهی به این فرآیند در چارچوب الگوی کیفردهی معین، به کارگیری اصول راهنما یا رهنمودهای کیفردهی است. رهنمودهای کیفردهی مجموعه معیارهایی اند که به منظور ایجاد رویه های کیفردهی عقلانی و سازگار و ساختارمند کردن صلاحدید قضایی به کار می روند. این رهنمودها براساس مخاطب، قدرت الزام آوری و گستره آزادی عمل مقام کیفردهنده به رهنمودهای هییت های آزادی مشروط، رهنمودهای اختیاری و رهنمودهای اجباری تفکیک می شوند. همچنین رهنمودهای کیفردهی براساس شیوه اتخاذی در تعیین کیفر به دو گونه رهنمودهای مبتنی بر جدول و رهنمودهای بدون جدول یا روایی تقسیم می شوند. درحال حاضر استفاده از رهنمودهای کیفردهی در نظام های مختلف آن چنان رواج یافته که امروزه با الگوی مستقل رهنمودمحور کیفردهی مواجه هستیم. پژوهش ها حاکی از افزایش یک دستی، انسجام و پیش پینی پذیری در کیفردهی بدین شیوه هستند. نظام کیفردهی در حوزه تعزیرات از الگوی معین تبعیت می کند، با این حال کاربست نهادهای کیفردهی نامعین و اختیارات گسترده قضات در چارچوب کیفردهی معین، کیفردهی را با چالش های گوناگونی روبه رو کرده است که نبود سازوکار و چارچوب قانونی سامان بخش در موارد بسیاری ناهم سانی، عدم پیش بینی پذیری و تشتت آراء را به بار می آورد. نوشتار حاضر با مطالعه انواع رهنمودهای کیفردهی و با به تصویر کشیدن ضرورت ساماندهی به فرآیند کیفردهی در حوزه تعزیرات و خلا قانونی و ساختاری در این حوزه، کاربست و پیاده سازی رهنمودهای کیفردهی با ساختار روایی را پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: الگوی کیفردهی رهنمودمحور، رهنمودهای اختیاری، رهنمودهای اجباری، تعیین کیفر براساس، بدون جدول، کیفردهی در حوزه تعزیرات
  • سپیده میرمجیدی* صفحات 257-277

    به گواهی مطالعات تجربی تلاش گفتمان تقنینی در بستر سازوکارهای رسمی عدالت برای حمایت موثر از بزه دیدگان خشونت های جنسی به تنهایی کافی به مقصود نبوده است. از آن جهت که نظام عدالت کیفری ظرفیت های محدودی برای تامین نیازها و مطالبات این بزه دیدگان دارد که همین امر منجر به دگرگونی قابل فهم و روشنی در پاسخ به جرایم جنسی منطبق با مولفه ها و معیارهای عدالت ترمیمی در بیشتر نظام های حقوقی شده است. نتیجه این مقاله که از نظر نوع کیفی و به لحاظ روش توصیفی تحلیلی است، با بکارگیری یکی از رایج ترین ابزارهای گردآوری اطلاعات یعنی مصاحبه با 20 قاضی دادگاه کیفری یک استان تهران و 15 بزه دیده خشونت جنسی در کنار مطالعه چندین ساله رویه شعب مختلف دادگاه مزبور، نشان می دهد عدالت از منظر این بزه دیدگان متناظر با مولفه های عدالت ترمیمی است و قضات نیز در وضعیت کنونی نظام عدالت کیفری ایران هرچند ناآگاهانه، تصمیماتی به مراتب همسوتر با اقتضایات عدالت ترمیمی در پرونده های خشونت جنسی اتخاذ می کنند.

    کلیدواژگان: بزه دیده، خشونت جنسی، عدالت ترمیمی، مرتکب، مداخله کیفری، نیازها و منافع
|
  • Jalil Omidi * Pages 1-24
    Interpretation of the statute is essential to reason. Therefore the constitution, on the one hand, implicitly grants the Supreme Court the jurisdiction of interpretation of statute and, on the other hand, has transformed the exercise of such jurisdiction into a responsibility through the exercise of the duty to supervise the proper implementation of the statutes and creation the unity of judicial procedure. The interpretation of statute means the process of understanding the intended meaning of the legislature, requiring a coherent system of norms, presumptions, and guides. In interpreting the criminal Acts, in addition to applying the general elements of this system, it is necessary to consider some of the other terms and conditions. The Supreme Court, despite nearly a century of experience in interpreting statutes and control the quality of their understanding in other judicial authorities, has not yet presented a clear and strategic approach to the Interpretation of the statutes and has not adhered to specific norms, presumptions and guides for interpreting criminal Acts. The interpretation of the Supreme Court of Criminal statutes is sometimes principled and instructive and sometimes departs from the rationale of the law and the purpose of the legislature under the influence of practical considerations. This article, by analysing a few examples of the latest procedural unity votes, has shown the Court's unplanned method to exercise this jurisdiction/responsibility.
    Keywords: statute interpretation, supreme court, jurisdiction, responsibility, procedural unity votes, proper enforcement of the statute
  • Mohammadmehdi Barghi *, Masod Hasanabadi Pages 25-40

    Deprivation of liberty has long been prevalent in all countries and in legal systems.International documents, however, while making provision to protect the interests of law-abiding society and citizens, have endeavored to enforce the terms and conditions of its proper and lawful implementation.Among these international documents, the European Convention on Human Rights has set out a legal system governing all forms of deprivation of liberty, and the European Court of Human Rights has specified in its judgments the rules and procedures for its application.According to this legal system, the right to liberty is one of the basic and basic human rights that all individuals enjoy, and any deprivation of liberty by individuals as a violation of this fundamental right is against the principle and must be considered as exceptional and necessary. Restrictions, and in these necessary cases, the deprivation of liberty of persons must be in accordance with the provisions of the Convention as well as the domestic law of the Member States.

    Keywords: deprivation of liberty, the European Convention on Human Rights, the European Court of Human Rights, The legal system, Security
  • Ali Khaleghi, Elmira Nouri Zeinal * Pages 41-66

    Public choice theory could be defined as the study of Politics based on economic principles. This theory generalizes the assumptions of market behavior of individual agents such as rationality and self-interest maximization to the behavior of public enforcement agents like criminal justice officials. According to this theory, these authorities would not always behave in line with the interests of the society and might be tempted to pursue their own self-interest. This could lead to the breach of the defendant's fundamental rights, an increase in the number of false convictions and would impose irreparable costs on the criminal justice system. In this paper, we seek to answer this question of why it might be desirable for the criminal procedure to be strongly biased in favor of the defendant. Based on public choice theory, pro- defendant procedure would make it more costly for the self-interested officials to use the criminal process to obtain their own ends. It would also provide a mechanism for preventing the rent-seeking behavior of such officials. Constraining this sort of behaviors is likely to direct the criminal justice system to promote social welfare.

    Keywords: Public Choice Theory, Rent-Seeking, Economic Analysis, Defendant's Right, Criminal Procedure
  • Mohamad Mahdi Khosravi Salim * Pages 67-87

    Causation in criminal law, is a relationship that provides a means of connection between the conduct and the harmful result. Today, in many legal systems, the study of this relation (more than the attention to material elements) is based on the criteria for assessing the culpability of behavior. On one hand Sufficient cause view tends to rest on legal concepts of intention and fault as a diagnostic criteria to legal cause with similar foundations in Islamic's jurisprudential texts, is the base of disscution about causation in the islamic criminal law, and on other hand the unbreakable amalgamation of the concept of legal causality with customary standards in most legal systems, including the Iranian legal system, makes it increasingly impossible to separate between the mens rea and causation. In summary, the form of the causal relationship in the Islamic Penal Code can be explained as follows: , the criteria of Sufficient cause view tends to be used only in effect of human causes plural with other natural factors. This theory or any other theory of using standard assumptions of multiple human causes, because of the complexity and multiplicity of mentionable instances, is unusable. Accordingly, finding an effective legal cause to in these assumptions must be borne by customary judgments. Both the criterion of the Sufficient cause view and the customary judgments based on the culpability of behavior, in particular on indirect results, rely on mental elements (mens rea).

    Keywords: Causation, means rea, legal cause, custom
  • Mohammad Javad Rezapour, Javad Riahi *, Mohammad Hossein Rajabieh Pages 89-112

    Article 4 of severing punishment of perpetrators of Bribery and Embezzlement and Fraud Act (1367.09.15) –that have had an important role in proceeding of criminal cases related to economic corruption and crimes against prosperity of manufacturing- describes a kind of group intervention in those crimes as “making or leadership of a net” punishable by sever punishments. Defects and ambiguities of that Article, however, have arose deferent legal viewpoints and made various judicial proceedings over elements and conditions of that criminal commitment. The present study with a descriptive-analytical method has examined the matter and concluded that arising a unification in judicial proceeding is impossible in a near future due to ambiguities of the Article and defects of related viewpoints; Prevention of crimes against prosperity of manufacturing and economic corruption, therefor, necessitates that the amendment of that Article set in preference of programs of legislator.

    Keywords: Bribery, Embezzlement, Fraud, Net-Perpetration, Economic crimes
  • Naser Rezvani Joubary *, Masoud Heydari, Ali Yosefzadeh Pages 113-135

    Social order is one of the important elements in the evolution and continuity of society, the maintenance of which depends on the unity, empathy and cooperation of all members of society. . At the same time, criminals and violators of the law easily escape prosecution and punishment due to the Apathy of community members in reporting and reporting crimes to the competent authorities. The negative effects and consequences and its increasing prevalence require the intervention and special attention of the legislator. There are various ways to deal with indifference, which in addition to education and culture and creating a suitable environment for dealing with indifference, one of the tools to deal with this phenomenon is to resort to criminal law. To this end, the criminal legislature has criminalized and punished some indifferent instances, such as refusing to help the injured, refusing to report serious crimes, and refusing to prevent them from occurring. Examining Iran's criminal policy, it became clear that although the legislator has paid attention to the issue of social Apathy in sporadic and incomplete articles when drafting criminal laws, but apart from dispersion, this has been accompanied by shortcomings and deficiencies that are necessary to combat this phenomenon. The legislator is devoting a chapter in the criminal law to this issue in order to eliminate all objections, criminalize all important cases of social indifference, including refusing to testify to save an innocent person in that chapter, and determine the appropriate punishment precisely.

    Keywords: Social apathy, Penal Policy, criminalization, Social Order reporting
  • Bagher Shamloo, Gholamreza Gholipour * Pages 137-162

    According to “the Sustainable Development Doctrine”, it is incumbent on every human generation to use the earth resources in a manner that, while providing its own needs (intragenerational fairness), does not harm the resources needed for future generations (intergenerational fairness). In light of this new doctrine, which has also become a global and favorable model of development in the international community, the concept of development has a different meaning and scope, in that, development in addition to having an economic dimension, also pertains to social and environmental aspects. In this framework, ecocide is considered a serious threat to sustainable development. Ecocide severely degrades the environment and natural resources and shakes the foundations of economic and social security alongside threatening environmental security. The direct consequence of ecocide is the deterioration of economic security of society, which in turn results in or exacerbates severe social crises including poverty, illness, unemployment, homelessness, conflict, illiteracy, delinquency, immigration, displacement, asylum, ethnic clashes, armed conflicts, etc. It is therefore imperative that its criminalization be at the center of the attention of national, regional and international legal systems and that a common criminal policy be adopted to prevent the occurrence of ecocide and end the perpetrators’ wrongdoing.

    Keywords: Ecocide, environment, environmental security, Green economy, Crimes against Sustainable Development
  • Azade Sadeghi * Pages 163-179

    In Recent years, Juveniles Criminal Justice in many countries is under the influence of rehabilitation policies and attempts have been made to avoid harsh punishments. In Iranian criminal justice, this approach has led to new developments. In this regard, the fundamental question is that how much policymakers committed to the policy of rehabilitation children and juvenile offender? Qualitative content analysis of criminal law and nonparticipator observation (20 sessions) are used to answer that question. Results of research represent a confusion in sentencing process based on which rehabilitation model has not yet become the dominant model in this field. Sentencing based on severity of crime, emphasizing the custodial facilities(institutes) as the major sanction, lack of using evidence based sanctions, insignificance of rehabilitative and therapeutic aspects of sanctions and inadequate attention to community sentences and its shortcomings are some issues that shows weakness of rehabilitation idea. so it is necessary to use evidence based sentences, enrich theoretical approach and provide the implementation context for improving rehabilitative nature of juvenile sentencing

    Keywords: Juvenile Offender, Sentencing, Custodial Institute, Community Sentences, rehabilitation
  • Mohammad Farajiha, Mahdi Gholampour * Pages 181-205

    In human rights documentations, due to importance of the convicted and arrested people’s physical health right, standards like as promptness in investigation, its independence as well as participation of complainants in the course of investigation are considered. However, in fact, some criminal systems by creating several systematic challenges limit the access to justice of next of the kin and victims of death in custody. Marginalizing of the families and victims’ lawyers through the secrecy of investigation, lack of independent organizational structures for investing and as a whole creation of obstacles and disruptions in the path of effectiveness investigation, confront the uncovering of the facts in these cases with fundamental challenges. The main question of current article is to what extent the prevalent standards related to criminal investigation are accepted in Iran criminal justice system. The results of this article show us there is a meaningful difference between the cases that the criminal system is the exclusive authority for investigation in compare of the cases there are some additional committees for that.

    Keywords: criminal investigation, death in custody, Promptness, independence, comprehensiveness, victims' participation
  • Hossein Gholami, Hossein Javadi Hosseinabadi * Pages 207-230

    State crimes with the meaning of imposition of damage to the fundamental human rights by the government organization, were appeared with the establishment of the first governments. Moreover, despite precedence, importance and broadness, the various aspects and, especially, the criminological dimensions of them have not been so far scrutinized by the researchers of the criminal sciences. One of the solutions for overcoming this gap is reanalysis of the existing theories with the objective of enhancing their functional levels. Amongst the various approaches that can be utilized for analyzing the state crimes, the present study employs the theories related to the denial and justification of behavior, including neutralization techniques and Defense mechanisms as two supplementary perspectives thereby to elucidate the state crimes based on a descriptive-analytical method. The findings of the present study indicate that the governments avoid accepting their crimes through resorting to a multistage process. It begins with the use of a set of denial methods as outlined in the theory of neutralization techniques (crime, loss, victim and liability), advances towards justification methods (reprimanding of the others and resorting to the superior values) and is completed with the justificatory means stemming from Defense mechanisms. This way, in the first step, the state crime’s perpetration is originally denied by the government. In the second stage, the imposed losses and the victims are overlooked

    Keywords: State Crime, Theoretical Criminology, Theoretical integration, Neutralization Techniques, defense mechanisms
  • Firouz Mahmoudi Janki, Samane Taheri * Pages 231-256

    Judicial sentencing is one of the most important steps in the criminal process.The variety of factors, individuals, institutions and the sentencer’s wide-ranging latitude make it necessary to structure the domain of judicial sentencing. Sentencing guidelines are one of the strategies for structuring this process within the framework of the determinate sentencing model. Sentencing guidelines are the criteria that are applied in order to create rational sentencing procedures, as well as to make the judicial discretion consistent and structured. Depending on the audience, the obligatory force, and the sentencer’s range of latitude, these guidelines are divided into parole, voluntary, and mandatory sentencing guidelines.Furthermore, we can distinguish between grid-based guidelines and non-grid based ones, depending on the adopted sentencing methods. In recent years, as a result of the widespread use of the guidelines in different systems, we are faced with the independent guideline-based sentencing model. Researches point to an increase in consistency, coherence, and predictability in guideline-based sentencing.The sentencing system in the domain of Ta’ziarat conforms with a determinate model.Nevertheless, the sentencing is faced with various challenges due to the application of indeterminate sentencing institutes and the wide-ranging latitude of the judges, and the lack of a legal mechanism and structure-giving framework bring about unpredictability and scattering sentences.This paper will study different sentencing guidelines and, by showing both the necessity of structuring the sentencing process in the domain of Ta’zirat and the legal and structural lacuna in this domain, proposes the application and implementation of some sentencing guidelines with a narrative structure.

    Keywords: guideline based sentencing, Voluntary Sentencing Guidelines, Mandatory Sentencing Guidelines, grid-based, non-grid based sentencing, sentencing in the domain of Ta'zirat
  • Sepideh Mirmajidi * Pages 257-277

    According to empirical studies, legislative discourse efforts in the context of formal mechanisms of justice; have not been sufficient to effectively support victims of sexual violence. As such, transcending the justice needs of sexual violence victims beyond the limited capacities of the criminal justice system will make a clear and comprehensible shift in response to sex crimes in most legal systems. The results of this paper, which is qualitative and descriptive-analytical, Using one of the most common means of data collection, namely interviews with 20 judges (Criminal Court of Tehran province) and 15 sexual crimes victims along with a multi-year study of the different branches of the Criminal Court, indicate that Justice from the perspective of victims of sexual violence corresponding to the components of restorative justice as another mechanism of justice and Judges in the current state of the criminal justice system of Iran, apply existing criminal policies on sex crimes with an attitude and restorative lens.

    Keywords: Criminal Intervention, Needs, interests, Offender, Restorative Justice, Sexual Violence, Victim