فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال دهم شماره 37 (پاییز 1399)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال دهم شماره 37 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا قادری، حسین کوهستانی*، فرخنده توفیقی صفحات 294-313
    رخداد معدنی آهن کوسج در پهنه فلززایی تکاب- تخت سلیمان- انگوران واقع شده است. کانه زایی آهن در کوسج به صورت عدسی شکل و لایه ای درون واحدهای مسکوویت شیستی و اکتینولیت هورنبلند شیستی (معادل سازند کهر) رخ داده است. کانی های معدنی شامل مگنتیت همراه با میزان اندکی پیریت بوده و کوارتز و اکتینولیت کانی های باطله هستند. بافت کانسنگ شامل دانه پراکنده، نواری و لامینه ای، توده ای، عدسی شکل، رگه- رگچه ای و جانشینی است. سه مرحله کانه زایی در رخداد معدنی کوسج قابل تفکیک است. مرحله اول کانه زایی به صورت مگنتیت های دانه پراکنده، لایه ای- لامینه ای و عدسی های چینه سان و چینه کران متشکل از تناوب نوارهای مگنتیت- کوارتز و مگنتیت- اکتینولیت هم روند با برگوارگی واحدهای میزبان مشاهده می شود. مرحله دوم کانه زایی با چین خوردگی نوارهای کانه دار، تشکیل ریزساختارهای سیگما، بودین شدگی و کشیدگی در بلورهای مگنتیت، رشد سایه فشاری کوارتز و دور زدن برگ وارگی در اطراف بلورهای مگنتیت و تبلور مجدد بلورهای کوارتز و مگنتیت مشخص می شود. کانه زایی مرحله سوم با رگه و رگچه های مگنتیتی- کوارتزی برشی مشخص می شود. دگرسانی ها شامل سیلیسی، اکتینولیتی و هماتیتی است. بررسی الگوی تغییرات عناصر کمیاب خاکی بهنجارشده به کندریت در سنگ های میزبان فاقد کانه زایی و بخش های کانه دار بیانگر تهی شدگی این عناصر در بخش های کانه دار است. ویژگی های رخداد معدنی کوسج با کانسارهای آهن نوع آتشفشانی-رسوبی دگرگون و دگرشکل شده قابل مقایسه است.
    کلیدواژگان: کانه زایی آهن، آتشفشانی- رسوبی، کوسج، زنجان، تکاب- تخت سلیمان- انگوران
  • محمدامین جعفری، احد نظرپور*، علی کنعانیان صفحات 314-327
    کمربند فلززایی ملایر-الیگودرز-اصفهان با قرار گرفتن در زون سنندج-سیرجان میزبان تعداد زیادی از ذخایر فلزی می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش های منطق فازی (Fuzzy-GAMMA)، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و بر اساس وزن دهی به لایه های اکتشافی، مدل سازی فلز مس در منطقه مورد مطالعه صورت گرفت. ابتدا تمام لایه ها و زیرلایه های اکتشافی شامل لیتولوژی، زمین شیمی و چگالی گسل ها با استفاده از روش منطق فازی (Fuzzy-GAMMA) وزن دهی و در دامنه 0 تا 1 قرار گرفتند. سپس لایه های فازی سازی شده طبق وزن های اختصاص یافته با مقدار گامای (γ) 9/0 با یکدیگر تلفیق و نقشه های پتانسیل یابی فلز مس در منطقه مورد مطالعه بر اساس روش منطق فازی (Fuzzy-GAMMA) حاصل شد. پس از آن با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با تشکیل دادن ماتریس مناسب برای لایه های اکتشافی، لایه ها وزن دهی شدند و نقشه پتانسیل یابی فلز مس بدست آمد. نتایج حاصل نشان داد روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در مقایسه با روش منطق فازی (Fuzzy-GAMMA) آنومالی های بیشتری را مشخص کرده و آنومالی های بدست آمده از این روش انطباق بیشتری با معادن مس موجود در منطقه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پتانسیل یابی مس، سینگولاریتی، منطق فازی (Fuzzy-GAMMA)، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، ملایر-الیگودرز-اصفهان
  • سینا شیرانی، علی نجاتی کلاته*، محمد محمدزاده مقدم صفحات 328-353
    وجود چشمه های آبگرم، محدوده های دگرسان شده ی گرمابی در منطقه محلات حاکی از وجود یک سامانه ی زمین گرمایی مهم می باشد. به منظور شناسایی مخزن سامانه زمین گرمایی، عملیات مغناطیس سنجی زمینی در طول 10 نیم رخ، جمعا به طول 160 کیلومتر با فاصله ایستگاهی 40 متر در محلات صورت گرفته است. در این مطالعه به منظور تخمین پارامترهای زمین گرمایی از قبیل عمق نقطه ی کوری، عمق بالای لایه ی مغناطیسی، میزان شار و گرادیان حرارتی از آنالیز طیفی و روش مرکزیابی استفاده گردید. همچنین با هدف تعیین هندسه بی هنجاری های مغناطیسی مدلسازی معکوس سه بعدی داده ها به وسیله الگوریتم لی- اولدنبرگ انجام شد. نتایج حاصل شده حاکی از آن است که محدوده تغییرات عمق کف منابع مغناطیسی و عمق بالای لایه ی مغناطیسی در نواحی مختلف منطقه مورد مطالعه به ترتیب بین 1350 تا3400 متر و 1230 تا 2390 متر بوده که نتایج حاصل شده مطابقت قابل قبولی با نتایج عمقی حاصل از مدلسازی معکوس داده ها، مکان چشمه های آبگرم، موقعیت و روند گسل های منطقه دارد.
    کلیدواژگان: سامانه ی زمین گرمایی، تحلیل طیفی، عمق نقطه ی کوری، مرکزیابی، محلات
  • تینا ورمحمودی، بهمن سلیمانی*، زهرا ملکی، سید محسن آل علی صفحات 354-369
    بررسی ناهمگنی و شناسایی واحدهای جریان هیدرولیکی (HFU) در مخازن نفتی عامل مهمی در شناسایی رفتار مخزن خواهد بود. در این مطالعه با استفاده از نمودار اصلاح شده چینه نگاری لورنز، داده های مغزه، لاگ و معادلات مربوطه، واحدهای جریان هیدرولیکی سازندهای دالان و کنگان در دو چاهA و B در یکی از میادین نفتی خلیج فارس تعیین شدند. درجه ناهمگنی مخزن کنگان-دالان با توجه به ثابت لورنز در چاه های مطالعاتی برابر 84/0 و 86/0 بوده، نشاندهنده ناهمگنی بالا است. نتایج مطالعه، سه واحد جریانی را نشان داد. واحدهای جریان هیدرولیکی در ستون چینه ای سازندهای کنگان-دالان در چاه های A و B مورد مطالعه و در محیط نرم افزار ژیولاگ شناسایی گردید. در این میان واحدهای جریان 1 و 3 دارای کیفیت بالاتر و واحد جریانی 2 دارای کیفیت پایین تر است. بر اساس مطالعه پتروگرافی 1600 مقطع نازک از سازندهای کنگان و دالان بالایی، 12 رخساره رسوبی تعیین و کیفیت مخزنی در این رخساره ها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی توزیع واحدهای جریان در 5 زون مخزنی در چاه های مورد مطالعه، نشان داد که زون 4 بهترین کیفیت مخزنی را بدلیل غالب بودن HFU1 دارا است. براساس نتایج مطالعه، پیش بینی رفتار مخزن در مکانهای مختلف بسیار مشکل باشد.
    کلیدواژگان: واحدهای جریان هیدرولیکی، سازند دالان و کنگان، حوضه خلیج فارس، ناهمگنی مخزن، ثابت لورنز
  • نادر جلالی*، رحیم کاظمی صفحات 370-381
    فرو افتادگی ها، از نگرانی های مهندسین در جانمایی سازه ها میباشد. بدیهی است که ژیوفیزیک و حفاری ها می توانند در این راستا کمک نمایند، لیکن گاهی گستردگی مناطق و هزینه های زیاد مانع از بررسی ها می شود. سعی شده تا قابلیت های سنجش از دور گرمایی در شناسایی فضاهای زیرسطحی در منطقه ی شیرامین که وجود آن ها در این منطقه به اثبات رسیده است، محک زده شود. برای دستیابی به این هدف، از تصاویر فروسرخ گرمایی سنجنده های ETM+ و ASTER، مدل ارتفاع رقومی و مشتقات آن و همچنین سایر داده های محیطی موثر در کاهش دمای سطح زمین استفاده شده است. نرم افزار پردازش تصاویر ماهواره ای، مدیریت داده ها، تلفیق اطلاعات مکانی و مدل سازی، ILWIS محصول موسسه ITC هلند بوده است. مدل سازی رابطه ای بر اساس تلفیق لایه های اطلاعاتی مرتبط با موضوع، بر مبنای به کارگیری معیارهای تصمیم گیری، به شناسایی آنومالی های گرمایی مرتبط با شرایط ذاتی سنگهای کربناته و در نتیجه تهیه نقشه پراکنش مکانی مناطق دارای فضاهای زیرسطحی در منطقه شیرامین آذرشهر، انجامیده است. صحت نتایج را مشاهدات میدانی، لاگ چاه های اکتشافی و تاریخ زمین شناسی منطقه، تایید می کنند. nv نتیجه به کارگیری توام تصاویر فروسرخ گرمایی و داده های محیطی و تلفیق منطقی آن ها می تواند در شناسایی مناطقی که در آنها فضاهای زیرسطحی وجود دارند، موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: فضاهای زیرسطحی، شیرامین، تصاویر فروسرخ گرمایی، مدل سازی، ایران
  • سهیلا اسماعیلی*، مجید هاشمی تنگستانی، طوبی صالحی صفحات 382-390

    ناحیه توتک بخشی از زون دگرگونی سنندج- سیرجان، شمال شرق شیراز، از لحاظ ذخایر آهن و مس با اهمیت است. در این ناحیه، دو کمپلکس مهم دگرگونی سوریان و توتک میزبان این ذخایر هستند. برای شناسایی و نمایان سازی واحدهای سنگی و کانی های نشانگر از آلگوریتم های واگرایی اطلاعات طیفی و تخمینگر انسجام توافقی استفاده شد. روش الگوریتم واگرایی اطلاعات طیفی به دلیل تفاوت طیف های بازتابی شیست سبز و ماربل در محدوده مریی-فروسرخ نزدیک، توانست این دو واحد سنگ شناختی را با استفاده از طیف های صحرایی به خوبی بارز نماید. میزان دقت کلی و ضریب کاپا این الگوریتم برای واحدهای سنگی 83% و 72% درصد می باشد. نتایج خروجی آلگوریتم زیر پیکسلی تخمینگر انسجام توافقی پیکسل های با کسر فراوانی بالا از کانی های کلریت و آنکریت را با استفاده طیف های این کانی ها از کتابخانه USGS بارز کرد. فراوانی های بالاتر از50 درصد کلریت منطبق با واحد شیست سبز و فراوانی های بالاتر از 75 درصد با موقعیت جغرافیایی آثار معدنی مزایجان انطباق قابل قبولی را نشان می دهد. آنکریت با فراوانی های بالاتر از50 درصد منطبق با واحد ماربل و فراوانی های بالاتر از 75 درصد نشانگر افزایش فراوانی این کانی نسبت به کانی های کلسیت و دولومیت در این واحد سنگی با نزدیک شدن به کانه زایی آهن است.

    کلیدواژگان: استر، روش تخمینگر انسجام توافقی، واگرایی اطلاعات طیفی، سنگهای دگرگونی، کانی های نشانگر
  • عباس چرچی*، نصرالله کلانتری، حمیدرضا محمدی بهزاد، یاسر عقدکی صفحات 391-406

    پهنه آهکی سازند ایلام-سروک در تاقدیس های لیلی و کی نو در شمال شرق استان خوزستان، تحت تاثیر ساختارهای زمین شناسی، آبخوان کارستی بسیار غنی را تشکیل داده است. دولین های متعدد در ارتفاعات این تاقدیس ها و چشمه های کارستی مانند چشمه سوسن با آبدهی فوق العاده بالا، تنگ سرد و دره کول با آبدهی نسبتابالا نشان از توسعه کارست منطقه می باشد. مطالعات ساختارهای زمین شناسی نشان می دهد منطقه موردمطالعه تحت تاثیر گسل های پی سنگی زون های برشی ایذه و بالارود قرار داشته که درپی آن علاوه بر توسعه شکستگی ها، تاقدیس های منطقه براثر تداخل ساختاری با یکدیگر ادغام شده اند. آبخوان (تاقدیس) کارستی لیلی-کینو حاصل همین توسعه ساختاری می-باشد که بر اساس بررسی بیلان آب زیرزمینی این ارتباط با آبخوان ها (یا تاقدیس های) مجاور نیز می تواند برقرار باشد. ساختار گسله مهم دیگر منطقه، راندگی مفارون می باشد که با قراردادن سازند ایلام-سروک در مقابل سازند نفوذناپذیر پابده-گورپی و همچنین ایجادخردشدگی های فراوان، نقش مهمی را در ظهور چشمه های منطقه داشته است. بررسی های میدانی نیز نشان می دهد که گسل ها و شکستگی های عرضی در محدوده مورد مطالعه از فراوانی بیشتری برخوردار می باشند. این نوع از شکستگی ها و گسل ها نقش کلیدی را در کنترل جهت الگوی کلی جریان و انتقال آب ایفا می نمایند. در مجموع، نتایج نشان می دهند که آبخوان کارستی منطقه را می توان تحت کنترل یک رژیم هیدروتکتونیکی خاص معرفی و تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: آبخوان کارستی لیلی- کی نو، رژیم هیدروتکتونیک، زون های گسله برشی، ساختارهای چین خورده تداخلی، گسل راندگی مفارون
  • سحر طربی*، سروش مدبری صفحات 407-420

    منطقه معدنی مومن آباد بخشی از زون بنتونیتی خاور ایران است. نتایج کانی شناسی نشان می دهد کریستوبالیت و اسمکتیت به عنوان کانی اصلی و پلاژیوکلاز، فلدسپار، کانی های شکل دار مانند سیلیس و... به عنوان فاز فرعی می تواند زمینه را برای کاربرد بهتر در صنعت گندله آهن ایجاد کند. تصاویر SEM بیان می کند که رس های اسمکتیتی، مرفولوژی ورقه ای موجدار با رورشدی کریستوبالیت نشان می دهد و ذره های صفحه ای بنتونیت، انبوهه هایی را با ظاهری لخته شده و به صورت کروی و زاویه دار با بافت دانه ذرتی نشان می دهند. براساس میزان Na و Ca بنتونیت ها، سدیمی هستند. آزمون جذب آب بر روی 104 نمونه نشان می دهد که معدن مومن آباد برخلاف ویژگی های کانی شناسی قابل قبول، در عمق کمتر از 15 متر میزان جذب آب غیر قابل قبولی دارند، اما در نمونه های با عمق بیشتر از 15 متر با توجه به ماهیت زمین شناسی و ارتباط مستقیم جذب آب با عمق، مناسب کاربرد در گندله سازی هستند. مقایسه هشت معدن از زون بنتونیتی خاور ایران نشان می هد که معدن دهشک و مومن آباد نسبت به معادن سناجان، تیغاب، قله گل کن، خوشحال، ابراهیمی، مرتضی نژاد و شیرازی جذب آب بالای 600 را نشان می دهند و ویژگی مناسب تری برای گندله سازی آهن دارند.

    کلیدواژگان: جذب آب، گندله سازی، بنتونیت، مومن آباد، خاور ایران
  • حجت الله صفری*، مریم رضادوست، مصطفی رقیمی صفحات 421-435

    بررسی گلفشانها نشان می دهد که از نظر زمین ساختی عمدتا در حاشیه های فعال همگرا با نرخ بالای لرزه خیزی توزیع شده که اغلب در طول گسل ها، چین های مرتبط با گسلش و محورهای تاقدیس قرار گرفته اند. به همین دلیل در پژوهش حاضر به مطالعه و تفسیر زمین-ساختی گل فشان های غرب استان گلستان پرداخته شد تا اولا ارتباط آنها با پدیده هایی نظیر ساختارهای زمین شناسی (نظیر گسل ها و چین ها) و لرزه خیزی منطقه مشخص گردد و ثانیا محیط زمین ساختی آنها شناسایی شود. نتایج این پژوهش نشان داد که حدود 45 گل-فشان در منطقه مورد مطالعه وجود دارند که از بین آنها 5 گلفشان قارنیارق، نفتلیجه، صوفیکم، اینچه و گمیشان فعال می باشند. این گلفشان ها دارای شاخصه های گلفشان های با منشاء زمین ساختی نظیر به خط شدگی در طول زون های اصلی گسلش و قرارگیری بر روی روندهای لرزه خیز منطبق بر این گسل ها و همچنین واقع شدن در بالای ساختارهای تاقدیسی (دارای مخازن هیدروکربوری) می باشند. با توجه به این شواهد، این گلفشان ها باید در رده گلفشان های با منشاء زمین ساختی قرار گیرند که بر یک مرز زمین ساختی تراگذر در حدفاصل بخش غربی زون ساختاری کپه داغ غربی (با پوسته قاره ای) و خزر جنوبی (با پوسته اقیانوسی) در پهنه ای شمالی- جنوبی به عرض 30 کیلومتر واقع شده اند.

    کلیدواژگان: گلفشان، محیط زمین ساختی، کپه داغ، حوضه خزر جنوبی، استان گلستان
  • آراد کیانی، محمدحسین صابری*، بهمن زارع نژاد، الهام اسدی مهماندوستی، نسیم رحمانی صفحات 436-451

    سازند کژدمی به سن کرتاسه میانی می باشد که قاعده آن در ناحیه دشت آبادان دارای ترکیب سنگ شناسی ماسه سنگ، شیل و سنگ آهک و معادل سازند بورگان در کشورهای عربی است. با توجه به مطالعات پتروگرافی 4 ریزرخساره رسوبی و 5 رخساره سنگی در سازند بورگان شناسایی شد که در محیط رمپ کربناتی به سمت دلتا نهشته شده است. از جمله فرآیندهای دیاژنزی می توان به انحلال، شکستگی، سیمانی شدن، دولومیتی شدن، تراکم، گلاکونیتی شدن، هماتیتی شدن و پیریتی شدن اشاره کرد که در سه محیط دریایی، متیوریک و تدفینی به وقوع پیوسته اند. از میان فرآیندهای دیاژنزی انحلال و شکستگی نقش ویژه ای در افزایش کیفیت مخزنی داشته اند و سیمانی شدن، دولومیتی شدن و تراکم مهمترین عوامل کاهش کیفیت مخزنی سازند مورد مطالعه بوده اند. مطالعات مغزه و نمودارهای چاه پیمایی نشان می دهند که رخساره ماسه سنگی و کربناتی به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار تخلخل، تراوایی و آغشتگی به هیدروکربور را داشته اند و رخساره شیلی از لحاظ کیفیت مخزنی در میان این دو رخساره قرار گرفته است. رخساره سنگی کوارتز آرنایت به عنوان زون اصلی مخزنی در میدان نفتی مورد مطالعه شناسایی شد.

    کلیدواژگان: سازند کژدمی، کمربندهای رخساره ای، فرآیندهای دیاژنزی، پتروگرافی، زاگرس
  • محمدجعفر کوپائی، ابراهیم راستاد*، سعید معدنی پور، سجاد مغفوری صفحات 452-467

    منطقه معدنی روی-سرب گردنه شیر در جنوب باختری اردستان در کربنات های سازند شتری به سن تریاس میانی که بر روی سازند نایبند به سن تریاس بالایی رانده شده است تشکیل گردیده. کانه زایی در این کانسارها به صورت رگه-رگچه ای، برشی و پرکننده حفرات کارستی بوده که با دگرسانی های دولومیتی و سیلیسی همراهی می-گردد. کنترل کننده کانه زایی این منطقه معدنی گسل های نرمال با مولفه امتداد لغز و گسل های امتداد لغز با مولفه نرمال قطع کننده گسل های راندگی می باشد. نتایج مطالعات میان بارهای سیال کانی های کوارتز و دولومیت مرتبط با کانه زایی در منطقه معدنی گردنه شیر نشان از سیال کانه ساز با شوری معادل 6/18-2/23 درصد وزنی نمک طعام، دامنه دمایی همگن شدن بین C° 91-162 و چگالی g/cm³ 056/1-09/1 دارد. نتایج آنالیز دستگاهی EPMA و مقایسه نسبت های عنصری Zn/Cd (879 درصد) در کانی اسفالریت نیز تاییدی بر پایین بوده دمای تشکیل این کانی ها در محدوده دمای کانسارهای نوع MVT می باشد. با توجه به نتایج مطالعات صورت گرفته و بر اساس نوع سنگ میزبان، کانی شناسی، ساختارهای کنترل کننده کانه زایی، شوری و دمای میان بارهای سیال و مقایسه آنها با ویژگی های تیپ های کانساری سرب و روی با میزبان رسوبی می توان کانه زایی روی و سرب در منطقه معدنی گردنه شیر را در رده کانسارهای تیپ MVT در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: کانه زائی سرب-روی، ساختارهای راندگی و نرمال، تیپ MVT، گردنه شیر، ایران مرکزی
  • سید ساجدین موسوی*، مهران رحیمی صفحات 468-487

    زمین لغزش مخاطره زمین شناسی مخرب در مناطق مرتفع است که خسارات جبران ناپذیری را به بار می آورد. شهرستان مسجدسلیمان به دلیل شرایط زمین شناسی، ژیومورفولوژی و کاربری اراضی خود مستعد وقوع زمین لغزش است بطوریکه 70 زمین لغزش در آن شناسایی شده است. به همین جهت مطالعه عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش ها و تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش به منظور کاهش آسیب ها در این منطقه اجتناب ناپذیر است. بدین منظور 9 عامل موثر شامل ارتفاع، شیب، جهت شیب، چینه شناسی، گسل ها و خطواره ها، کاربری اراضی، بارندگی، فاصله از جاده ها و آبراهه ها شناسایی و در نظر گرفته شد. نقشه های پهنه بندی با استفاده از روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نسبت فراوانی (FR) در محیط GIS تهیه و به 5 کلاس با خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد طبقه بندی شدند. بر این اساس، %45/69 (AHP) و %94/56 (FR) از منطقه مطالعاتی در محدوده با خطر زیاد و خیلی زیاد قرار می گیرد. هم چنین، برای صحت سنجی این نقشه ها از %21 از زمین لغزش رخ داده در این منطقه استفاده شد و دقت این نقشه-ها برای محدوده های با خطر زیاد و خیلی زیاد محاسبه گردید (%67/66=AHP و % 33/73=FR). اگر چه دقت هر دو نقشه مناسب بود، اما نقشه پهنه-بندی تهیه شده به روش FR دقیق تر است. بنابراین، استفاده از نقشه FR به منظور توسعه عمرانی آتی و حفاظت از منابع طبیعی در این منطقه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پهنه بندی زمین لغزش، مسجدسلیمان، تحلیل سلسله مراتبی، نسبت فراوانی، GIS
|
  • Zahra Ghaderi, Hossein Kouhestani *, Farkhondeh Tofighi Pages 294-313
    Kosaj Fe ore occurrence is located in the Takab‒Takht-e-Soleyman‒Angouran metallogenic zone. At Kosaj, iron mineralization occurs as lens-shaped bodies and layers parallel to the foliation of muscovite schist and actinolite-hornblende schist units (equal to Kahar Formation). Ore minerals are magnetite along with minor pyrite, and quartz and actinolite present as gangue mineral. The ore minerals show disseminated, laminated, banded, massive, lenticular, vein-veinlet and replacement textures. Three stages of mineralization can be distinguished at Kosaj. The first stage is recognized as stratiform and stratabound lenses, laminated and disseminated crystals of magnetite-quartz and magnetite-actinolite bands parallet to the foliation of host rocks. Stage-2 mineralization is recognized by folding of ore bands, σ microfabric, boudinage and elongation of magnetite crystals, quartz pressure shadows and surrounding of foliation around magnetite crystals, and recrystallization of quartz and magnetite crystals. Stage-3 is recognized by brecciated magnetite-quartz vein-veinlets. Actinolitization, silicification and hematitization are main hydrothermal alteration types at Kosaj. Chondrite-nonmineralized REE pattern of host rocks and the mineralized samples indicate that mineralized samples are depleted in REE. Characteristics of Kosaj occurrence are comparable with metamorphosed and deformed volcano-sedimentary type of iron deposits.
    Keywords: Iron mineralization, Volcano-sedimentary, Kosaj, Zanjan, Takab‒Takht-e-Soleyman‒Angouran
  • Mohamad Amin Jafari, Ahad Nzarpour *, Ali Kananian Pages 314-327
    Malayer-Aligoudarz-Isfahan metallogenic belt is located in the Sanandaj-Sirjan Zone, which hosts a large number of metal deposits. In this study, using Fuzzy-GAMMA method and analytic hierarchy process (AHP) based on weighting to exploratory layers were used Cu metal modeling in the studied area. First, all exploration layers and substrates, including lithology, geochemistry and fault density, they were weighted by Fuzzy-GAMMA method and were in the range of 0 to 1. Then fuzzy layers are then integration according to the weights assigned with 0.9 gamma (γ) value and Potential maps of Cu metal in the study area were obtained by Fuzzy-GAMMA method. Subsequently, using analytic hierarchical process Method (AHP), and forming appropriate matrix for the exploration layers, the layers were weighted and the potential map of Cu metal was obtained. Finally, the location of the Cu deposits and indices in the region was used to compare the accuracy of the applied methods. The results showed that (AHP) method compared with Fuzzy-GAMMA method determine more anomaly and the obtained anomalies by this method more consistent with existing Cu deposits in the region.
    Keywords: Cu potential, Singularity, Fuzzy Logic (Fuzzy-GAMMA), Analytical Hierarchy Process (AHP), Malayer-Aligoudarz-Esfahan
  • Sina Shirani, Ali Nejati Kalateh *, Mohammad Mohammadzadeh- Moghaddam Pages 328-353
    The existence of hot springs, extensive travertine deposits, hydrothermal alteration ranges, and the presence of faults in the Mahallat indicate an important geothermal system. In order to recognize the reservoir of the geothermal system as well as areas with magnetic anomalies, in the study area were conducate the magnetometry measurements In the length of 10 profiles,with total length 160 km and with an station spacing of 40 meters. The main purpose of this study is to estimate the bottom (Curie point depth) and top depth of magnetic sources also thermal gradient and heat flow using spectral analysis (centroid method). As well as conducted 3D inverse modeling of the magnetic data by Li-Oldenberg algorithm, in order to determine of geometries of the heat source. Conformity between of the obtained results by inverse modelling and centroid method indicate the existence of geothermal reservoir in the north part of study area. The results indicated that the range of variations in the bottom- depth, top depth of magnetic sources, varies from 1350 to 3400 meter,1230 to 2390meter, respectively.
    Keywords: Geothermal System, Spectral Analysis, Curie Point Depth, Centroid Method, Mahallat
  • Tina Varmahmoodi, Bahman Soleimani *, Zahra Malaki, Seiyed Mohsen Al Ali Pages 354-369
    Heterogeneity analysis and hydraulic flow unit (HFU) determination of the hydrocarbon reservoirs play an important role in the reservoir behavior. In the present research work hydraulic flow units of the Dalan and Kangan formations in selected two drilled wells (Well# B and Well# A) of one of oil fields in the Persian Gulf basin were determined. Heterogeneity value of the Kangan-Dalan reservoir is 0.84-0.86 in wells under study based on Lorenz coefficient calculation which is indicated high heterogeneity. The results revealed 3 flow units using improved stratigraphic Lorenz plot, core data, well logs and related equations. The method was used to divide formation in view of flow units in the environment of Geolog software. The results revealed that HFU1 - HFU3 and HFU2 are indicating higher and lower reservoir quality, respectively. Based on petrographic analysis of 1600 thin sections of Kangan and Dalan formations twelve sedimentary lithofacies were determined. These facies were also discussed in view of reservoir quality and diagenetic processes effects. Hydraulic flow unit distributions in 5 reservoir zones were exhibited that zone -4 is in the best quality state due to predominance of HFU1. Therefore, according to the present results the reservoir behavior is too much difficult to predict in other locations.
    Keywords: Hydraulic flow unit, Dalan, Kangan Formations, Persian Gulf Basin, Reservoir heterogeneity, Lorenz constant
  • Nader Jalali *, Rahim Kazemi Pages 370-381
    Subsurface spaces make restrictions for site selection and construction of structures. Although geophysics and drilling help engineers in this issue, but these are cost effective and time consuming. Therefore economic and fast methods should be considered for explorations. In this article an attempt was made to introduce a method for detecting and mapping subsurface spaces using thermal infrared images and other environmental effective factors. Assumption is land surface temperature somehow is being influenced by subsurface temperature. By the time the general conditions of land surface in carbonate rocks to be the same in terms of vegetation cover, antecedent soil moisture, illumination and altitude, any variations and anomalies of temperature on land surface may be attributed to inherent physical and hydrogeological conditions of carbonate rocks. Investigations showed that some parts of carbonate rocks in Shiramin region that are hosting subsurface spaces are relatively appeared cooler than the others on thermal images. Data integration based on applying base rules was taken place by means of ILWIS GIS and data analysis tools. As a result of such data integration, thermal anomalies related to inherent condition of carbonate rocks were identified and consequently spatial distribution map of areas hosting unseen subsurface spaces were prepared.
    Keywords: subsurface spaces, Thermal Infrared Image, modeling, Shiramin, Iran
  • Soheyla Esmaeili *, Majid Hashemi Tangestani, Touba Salehi Pages 382-390

    The Tutak area (northeastern part of Shiraz city) located in Sanandaj-Sirjan metamorphic Zone (SSZ) was chosen as study area because of having two important resources of iron and copper. Two metamorphic complexes of SSZ namely Surian and Tutak are the main host of these resources. The algorithms of Spectral Information Divergence and Adaptive Coherence Estimator were used to detect and distinguish rock units and indicator minerals. Using spectra of field samples, the pixel-based algorithm of Spectral Information Divergence enhanced greenschist and marble lithological units because of their significant spectral differences in VNIR region. Overall accuracy and kappa coefficients resulted by using this algorithm for detection of rock units were 0.83 and 0.72, respectively. Using data of USGS spectral library, the outputs of the sub-pixel algorithm of Adaptive Coherence Estimator successfully identified pixels with high abundances of chlorite and ankerite. Results showed that chlorite areas with its abundances more than 50% overlapped greenschist units, and the areas with chlorite abundances above 75% had acceptable conformity with the copper deposits, most prominent of which is Mazaijan copper deposit. The areas with more than 50% ankerite overlapped the marble units, and its abundances above 75% indicated an increase of the abundances of this mineral compared to the minerals of calcite and dolomite in this rock unit with approaching iron mineralization. So, based on study results, the Adaptive Coherence Estimator technique can be suggested to accurately detect and distinguish the minerals of the mineralogical reservoirs in study area.

    Keywords: ASTER, adaptive coherence estimator, spectral information divergence, metamorphic rocks, indicator mineral
  • Abbas Charchi *, Nasrollah Kalantari, Hamidreza Mohammadibehzad, Yaser Aghdaki Pages 391-406

    The calcareous terrain of Ilam-Sarvak Formation at Leylia-Keynow Anticlines in the northeast of Khuzestan province has formed a very rich karst aquifer under the influence of geological structures. Many dolines at the heights of these anticlines, and also karstic springs such as Sousan spring with super-high discharge, springs of Tange-Sard and Dare-kool with a relatively high discharge indicate that the regional karst is well developed. Studies of geological structures show that the study area is affected by the basement faults of the Izeh and Balaroud shear zones. As a result, in addition to the development of fractures, the anticlines of the area have been merged with each other through structural interferences. The aquifer (anticline) of the Leylia-Keynow is the result of the same structural development, which, based on water budget estimation, can also be linked to the adjacent aquifers (or anticlines). The fault structure of another important in the study area is Mafaroun thrust fault which has played a substantial role on occurrence of above springs by placing the Ilam-Sarvak Formation in front of the Pabdeh-Gurpi impenetrable Formation, as well as creating high fracturing. Field surveys also show that faults and fractures are more frequent in the study area. These types of fractures and faults play a key role in controlling the pattern of general flow and water transfer. In sum, these results indicate that the karstic aquifer in the study area is controlled by a specific hydrotectonic regime.

    Keywords: Leylia-Keynow karstic aquifer, Hydrotectonic regime, Shear fault zones, structures of folded interference, Mafaroun thrust fault
  • Sahar Tarabi *, Soroush Modabberi Pages 407-420

    Momen Abad Mining area is a part of the Eastern Iranian Bentonite Zone. Mineralogical studies revealed the presence of cristobalite and smectite as the main phases and plagioclase, feldspar and amorphous silica occur as the minor phases and this mineralogy favors the application of this mineral assemblage in pelletizing industry of iron concentrate. Scanning Electron Microscopy of bentonite clumps indicates that smectite clays show wavy sheet like morphology with overgrowth of cristobalite and bentonite sheet grains occur as aggregates with flocculated appearance and spherical and angular grains with popcorn texture. Based on the Na and Ca contents it was found out that the bentonites are compositionally Na members. Water absorption tests on 104 samples indicate that the Momen Abad samples from trenches shallower than 15m are not favorable for pelletizing however deeper samples show acceptable parameters for this purpose. In addition, the results obtained from comparison of eight mines indicate that Momen Abad and Deheshk mines with absorption of higher than 600 are more convenient than samples from Sanajan, Tighab, Khosh’hal, Ebrahimi, Mortezanejad, and Shirazi mines.

    Keywords: water absorption, pelletizing, Bentonite, Momen Abad, Eastern Iran
  • Hojjat Ollah Safari *, Maryam Rezadoust, Mostafa Raghimi Pages 421-435

    Investigations on Tectonic setting of Mud Volcanoes show that these located mainly in active convergent margins with high rate of seismicity along fault zones, fault related folds and anticlinal axes. In this research, firstly, investigated on their relationship with geological structures (such a faults and folds) and regional seismicity and then, focused on determination of tectonic setting of mud volcanoes in Western part of Golestan province. This research shown that approximately 45 mud volcanoes spread in study area that five mud volcanoes: Gharnyaregh, Naftalijah, Suficam, Incheh and Gomishan are active. These mud volcanoes have tectonic related indicators such as: alignment along the main faults and seismic trends and also, located on anticlinal axes with hydrocarbour reservoir. In regard to these facts, we can deduced that these mud volcanoes are related to tectonic in a Transcurrent plate boundary which located in western Kopet dagh (with Continental crust) and south Caspian Basin (with oceanic crust) boundaries in a zone with North-South trend and 30 Km width.

    Keywords: Mud Volcano, Tectonic Setting, Kopet Dagh, South Caspian Basin, Golestan province
  • Arad Kiani, Mohammad Hossein Saberi *, Bahman Zarenezhad, Elham Asadi Mehmandosti, Nasim Rahmani Pages 436-451

    The Kazhdumi Formation is a Middle Cretaceous whose base in the Abadan plain is composed of sandstone, shale and limestone, and is equivalent to the Burgan Formation in Arab countries. In this study, we investigated the reservoir quality of one of the major oilfields of the Abadan plain using thin sections, core data such as hydrocarbon impregnation, porosity, permeability, and well logs. According to petrographic studies, 4 sedimentary microfacies and 5 lithofacies have been identified in the Burgan Formation deposited in the carbonate ramp to the Delta. Diagenesis processes include dissolution, fracture, cementation, dolomitization, condensation, glaconite, hematite and pyrite occurring in three marine, meteoric and burial environments. Among the diagenesis processes, dissolution and fracture have had a special role in enhancing reservoir quality, and cementation, dolomitization and compaction have been the most important determinants of reservoir quality studied. Core studies and wellbore diagrams show that the sandstone and carbonate facies have the highest and the lowest amount of porosity, permeability and hydrocarbon impregnation, respectively, and the Chilean facies is in terms of reservoir quality between these two facies. Quartz Arenite rock facies was identified as the main reservoir zone in the studied oil field.

    Keywords: Kazhdumi Formation, facies, diagenesis processes, petrography, Zagros
  • Mohammad Jafar Kupayi, Ebrahim Rastad *, Madanipour Saeed, Sajad Maghfouri Pages 452-467

    Gardeneh-Shir zinc and lead deposit is located at 38 km southwest of Ardestan in Central Iran. The host rocks of this deposit includes carbonates of Middle Triassic Shotory Formation juxtaposed over Upper Triassic Naiband Formation by thrust faulting. The mineralization in these deposits is in the form of vein-veinlet, breccia and filling of karstic cavities with dolomitization and silicification and mainly controlled by Strike-slip faults with the normal component and normal faults with strike slip component those are cross cutting older generation of thrust faults. The results of fluid inclusion studies of on quartz and dolomite in Gardeneh-Shir deposits Area show a fluid with a salinity of 23.2-18.6% by weight of salt, temperature range of homogeneity between 91 -162 ° C and a density of 1.09-1.056 g/cm3. The combination of fluid inclusion and EPMA analysis of Zn / Cd (879%) elemental ratios in sphalerite mineral has confirmed low temperature generation of Gardeneh Shir deposit. According to the results of our studies including host rock type, mineralogy, mineralization control structures, salinity and temperature it can be considered that the mineralization of zinc and lead are the mining region of Gardeneh-Shir deposits in the category of MVT type deposits

    Keywords: lead, zinc mineralization, Thrust, Strike slip normal fault, MVT-type, Gardenehshir, Central Iran
  • Seyyed Sajedin Mousavi *, Mehran Rahimi Pages 468-487

    Landslide is a destructively geohazard in hilly regions that is responsible for remarkable devastations. Due to geological and geomorphological features as well as land-uses, Masjed Soleyman area is prone to landslide disaster so that 70 landslides record in the region. For this reason, producing the landslide susceptibility map and studying landslides triggering factors are essential for mitigating damages. For this purpose, nine landslide causal factors were considered, including altitude, slope, aspect, stratigraphy, faults and lineaments, rain, land use, proximity to roads and drainages. Then, landslide susceptibility maps were developed by coupling the analytic hierarchy process (AHP) and the frequency ratio (FR) methods in a GIS environment. The resulting maps were categorized into five classes, namely, very high, high, moderate, low, and very low. Results demonstrate that about 69.45% (AHP) and 56.94% (FR) of the study area belongs to the very high and high classes, respectively. Furthermore, prepared maps were validated using 21% of all mapped landslides considered for testing the model. The percentage of validating landslides locations in moderate, high and very high classes in each map was computed (AHP=66.67% and FR=73.33%). Although both models produced reasonable accuracy, the FR model is more accurate than the ones. Therefore, the FR map is trustworthy for planning future developmental activities and environmental protection throughout the study area.

    Keywords: Landslide susceptibility, Masjed Soleyman, Analytic Hierarchy Process, Frequency ratio, GIS