فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و هشتم شماره 9 (پیاپی 237، آذر 1399)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هشتم شماره 9 (پیاپی 237، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یاسر جناب، کاوه حسینی* صفحات 554-561

    بروز مرگ ومیر بالای آمبولی ریه باید همواره مدنظر پزشکان باشد تا بتوانند روش های مناسب پیشگیری و درمان را اتخاذ کنند. ترومبوآمبولی ریه قابل پیشگیری ترین علت مرگ در بیمارستان است، اما به محض بروز، تشخیص آن دشوار، درمان آن پرهزینه و حتی علیرغم درمان، گاهی کشنده است. ترومبوآمبولی ریه اغلب به صورت تنگی نفس و تاکی کاردی ناگهانی بروز می کند ولی ممکن است به شکل درد قفسه سینه، سنکوپ و نارسایی قلب حاد خودش را نشان دهد. نقش اکوکاردیوگرافی در تشخیص اولیه ترومبوآمبولی ریوی چالش برانگیز است ولی کاربرد آن در تعیین پروگنوز و یا انتخاب نحوه درمان بسیار زیاد و پراهمیت است. بیماران براساس شدت نارسایی بطن راست، بالابودن بیومارکرها و وضعیت همودینامیک تقسیم بندی می شوند. اگر فشارخون بیمار پایین باشد و نارسایی بطن راست هم داشته باشد درمان ترومبولیتیک تراپی ممکن است در نظر گرفته شود. ترومبوآمبولی ریه شایعترین بیماری قلبی-عروقی پس از سکته قلبی و سکته مغزی می باشد. اگرچه گایدلاین های زیادی از جهت آموزش نحوه پیشگیری بیماران بستری در بخش جراحی و یا داخلی وجود دارد، ولی همچنان پایبندی به این گایدلاین ها به دلایلی ضعیف است، عدم طبقه بندی بیماران براساس نیاز به پیشگیری، ناکافی بودن میزان دوز پروفیلاکسی داروها و ترس از احتمال خونریزی با آنتی کواگولان هایی که برای پیشگیری استفاده می شوند، از جمله این دلایل هستند. برطبق مطالعات فعلی داروهای ضدانعقاد خوراکی جدید در دوزهای ثابت و بدون نیاز به کنترل آزمایشگاهی برای ترومبوآمبولی ریوی تجویز می شوند و نسبت به وارفارین حداقل اثرات متقابل دارو-دارو یا دارو-مواد غذایی را دارند.

    کلیدواژگان: ترومبوآمبولی ریوی، ترومبوآمبولی وریدی، ترومبوز وریدی
  • بهرام فرهادی مقدم، مسعود فریدونی * صفحات 562-572
    زمینه و هدف

    سیستم اندوکانابینوییدی با سیستم های وانیلوییدی و اپیوییدی برهم کنش دارد. این تحقیق به بررسی اثر عصاره گل های حرارت دیده پایه ماده شاهدانه با کپسایسین در سطح نخاعی و نالوکسان در سطح سیستمیک بر شدت احساس دردهای شیمیایی و حرارتی می پردازد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی در گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، از فروردین تا اسفند سال 1393 بر روی موش های صحرایی نر بالغ ویستار (200 تاg  250) در گروه های هفت تایی انجام گردید. علاوه بر گروه های کنترل و شم، گروه هایی با تجویز صفاقی دوز mg/kg 50 عصاره هیدروالکلی، دوز mg/kg 2 نالوکسان و عصاره به همراه نالوکسان ارزیابی گردیدند. همچنین، گروه های تجویز نخاعی غلظت μl10/mg01/0 عصاره، غلظت μl10/mg002/0 کپسایسین و عصاره به همراه کپسایسین ارزیابی شدند. برای سنجش آستانه درد حرارتی از آزمون پرش دم و برای سنجش شدت درد شیمیایی از آزمون فرمالین استفاده شد و داده ها مورد بررسی آماری قرار گرفت.

    یافته ها:

     تجویز نخاعی عصاره با کپسایسین موجب کاهش حس پردردی حرارتی (001/0P<) و شیمیایی (001/0P<) ناشی از کپسایسین گردید. از طرف دیگر تجویز صفاقی نالوکسان به همراه عصاره تاثیری بر تغییر در آستانه درد حرارتی ناشی از تجویز عصاره نداشت. در حالیکه تجویز نالوکسان شدت درد حاد شیمیایی را نسبت به گروه تیمار شده با عصاره به تنهایی افزایش داد (01/0P<).

    نتیجه گیری:

     احتمالا کانابینوییدهای عصاره با فعال کردن گیرنده های کانابینوییدی و غیرحساس نمودن گیرنده TRPV1 پردردی ناشی از کپسایسین را مهار کرده است. همچنین تجویز نالوکسان اثر ضددردی عصاره را در مرحله حاد درد شیمیایی تضعیف کرده است. گمان می رود عصاره بخشی از تاثیر ضددردی را از طریق گیرنده های اپیوییدی اعمال نموده است.

    کلیدواژگان: آگونیست های گیرنده کانابینوییدی، شاهدانه، گیرنده اپیویید، درد، گیرنده وانبلوییدی نوع 1
  • رامین نیک نام، لاله محمودی * صفحات 573-581
    زمینه و هدف

    بیماری سلیاک یک بیماری شایع ناشی از واکنش اتوایمیون به پروتئین گلوتن است. در برخی مطالعات ارتباط بین سلیاک با ناباروری و سقط خودبه خودی نشان داده شده اما عوامل خطر متعددی بر این رابطه تاثیرگذار است که باید در تحقیقات مورد توجه قرار گیرد.

    روش بررسی

    این مطالعه به منظور بررسی ارتباط ناباروری و سقط خودبه خودی با بیماری سلیاک در زنان مراجعه کننده به کلینیک سلیاک در استان فارس از مهر 1396 تا فروردین 1399 انجام شد. سلیاک براساس افزایش سطح سرمی آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی و تایید بافت شناسی نمونه روده باریک، ناباروری با عدم بارداری پس از 12 ماه رابطه جنسی محافظت نشده و سقط با خاتمه خودبه خودی بارداری پیش از هفته بیستم تعریف شدند.

    یافته ها:

     از 711 بیمار، 98 زن مبتلا به سلیاک، واجد شرایط ورود به مطالعه بودند. میانگین سنی بیماران 52/7±73/31 سال بود و 27 (6/27%) نفر دارای سابقه ناباروری و 39 (8/39%) نفر دارای سابقه سقط بودند. در آنالیز رگرسیون پواسون (Poisson regression models)، کمبود وزن رابطه معناداری با ناباروری (013/0P=، 950/0-640/0=95%CI، 779/0PR=) و سقط (025/0P=، 971/0-649/0=95%CI، 794/0PR=) داشت ولی سایر متغیرها ارتباط معناداری نشان ندادند.

    نتیجه گیری:

     در این مطالعه کاهش وزن به دلیل سوءتغذیه طولانی مدت به عنوان یک عامل خطر مهم در ایجاد مشکلات باروری در سلیاک مطرح شد. ارتباط معناداری بین ناباروری و سقط با متغیرهای دیگر ازجمله سطح آنتی بادی ضدترانس گلوتامینازبافتی و یافته های بافت شناسی وجود نداشت. بنابراین تا انجام تحقیقات بیشتر، استفاده روتین از سطح آنتی بادی ها و بررسی شدت یافته های بافت شناسی به عنوان معیارهایی برای پیش بینی خطرسقط یا ناباروری دراین بیماران توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: سقط جنین، بیماری سلیاک، بافت شناسی، ناباروری
  • آرزو کاظم زاده، ایرج عابدی*، علیرضا عموحیدری، عاطفه شیروانی صفحات 582-588
    زمینه و هدف

    تاکنون روش های درمانی متفاوتی برای پرتودرمانی بیماران مبتلا به سرطان پیشنهاد شده است. انتخاب روش درمانی مناسب بر کیفیت درمان موثر می باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی میزان تاثیر تعداد جلسات پرتو درمانی و میزان دوز دریافتی بیمار در هر جلسه، بر توزیع دوز تومور و دوز دریافتی بافت های در معرض خطر در پرتودرمانی سرطان پستان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی آینده نگر بر روی طرح درمان 35 بیمار کاندیدای پرتودرمانی پستان چپ که بین مرداد 1398 تا فروردین 1399 به بیمارستان میلاد اصفهان مراجعه کرده اند، انجام شد. این بیماران سابقه جراحی و شیمی درمانی نداشته اند و غدد لنفاوی سوپراکلاو و زیربغل آنها نیز درگیر نبوده است. بیماران با جدول درمانی تقطیع دوز معمولی (Conventional fractionation, CF) یا جدول هایپوفرکشن (Hypo fractionation, HF) درمان شدند. پارامترهای دوزیمتری مختلف برای اندام هدف و اندام های در خطر مانند شاخص انطباق، شاخص همگنی و دوز میانگین از نمودار توزیع دوز حجم استنتاج گردید و جهت بررسی دو جدول درمانی مختلف، با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها: 

    داده های به دست آمده از این مطالعه بیانگر کاهش دوز میانگین تمام اندام ها در روش هایپوفرکشن نسبت به روش تقطیع دوز معمولی است که برای تومور، ریه و پوست معنادار بود (0/0P=). همچنین دوز ماکزیمم پوست نیز در روش هایپوفرکشن کاهش پیدا کرد. از طرفی، مقادیر شاخص های همگنی و انطباقی در دو روش تفاوت چشمگیری را نشان ندادند (مقدار P به ترتیب برابر 99/0 و 86/0).

    نتیجه گیری:

     به طورکلی، رژیم درمانی هایپوفرکشن منجر به کاهش فاکتورهای دوزیمتری نسبت به تقطیع دوز معمولی می گردد. و همچنین به دلیل کاهش طول دوره درمانی می تواند به عنوان روش جایگزینی در پرتودرمانی سرطان پستان به کار برود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، اندام های در معرض خطر، تقطیع دوز هایپوفرکشن، پرتودرمانی
  • محمود کیوان آرا، محمد ستاری، مجید جنگی، نسرین شعربافچی زاده، راحله سموعی * صفحات 589-597
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت مصونیت در بیماری های پاندمیک این مطالعه باهدف پیش بینی خود مراقبتی مردم ایران در مواجهه با پاندمی کووید 19 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت پیمایشی بر روی 1056 نفر از بزرگسالان 18 سال و بیشتر، در استان های مختلف ایران از طریق فرم پاسخگویی به سوال های آنلاین (9/0a=، 40(n= و طی چهار روز در شبکه های اجتماعی در فروردین 1399 انجام شد. داده ها با استفاده از Studentchr('39')s t-test، Analysis of variance و تکنیک درخت تصمیم در داده کاوی تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد میانگین نمره خودمراقبتی در زنان، افراد با تحصیلات بیشتر، زنان متاهل، زنان گروه سنی 41 تا 55 سال، افراد خانه دار و برخی مشاغل دیگر در حد خیلی زیاد گزارش شد، درحالی که میانگین نمره خودمراقبتی گزارش شده در مردان مجرد با مدرک دیپلم، در حد متوسط بوده است. در مجموع، میانگین نمره خودمراقبتی گزارش شده در زنان بیشتر از مردان (0001/0<p) و در تحصیل کرده ها بیشتر از کم سوادترها (007/0=P) بوده است. ضمن این که بین نمره خودمراقبتی پاسخگویان بر حسب وضعیت تاهل و وضعیت اشتغال آنها تفاوت معنا دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد برخی گروه ها ازجمله زنان میان سال، به خودمراقبتی در مواجهه با بیماری کووید 19 اهمیت خیلی بیشتری داده اند و این اهمیت برای مردان جوان کمتر بوده است. یافته های این مطالعه به شناسایی گروه های در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری، و همچنین شناسایی گروه هایی که از همکاری آنها برای مدیریت موفق تر بیماری های واگیر در سطح خانواده و به دنبال آن اجتماع می توان بهره گرفت انجامید.

    کلیدواژگان: کووید 19، ویژگی های دموگرافیک، ایران، پاندمی، خودمراقبتی
  • سعید امامدوست، آسیه عباسی دلوئی*، علیرضا براری، ایوب سعیدی صفحات 598-605
    زمینه و هدف

    چاقی با التهاب مزمن در افراد چاق همراه است که منجر به افزایش سایتوکین های التهابی می شود. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی دایره ای با شدت های مختلف بر عوامل التهابی و ضد التهابی در مردان چاق بود.

    روش بررسی

    در یک کارآزمایی نیمه تجربی طی خرداد تا مرداد 1399، 44 مرد چاق از شهر تهران انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه شامل گروه یک: کنترل (11 نفر)، گروه دو: تمرین مقاومتی دایره ای با شدت پایین (11 نفر)، گروه سه: تمرین مقاومتی دایره ای با شدت متوسط (11 نفر) و گروه چهار: تمرین مقاومتی دایره ای با شدت بالا (11 نفر) تقسیم شدند. تمرین مقاومتی سه جلسه در هفته و به مدت 12 هفته انجام شد. سطح اینترلوکین 1 بتا        (IL-1β) و اینترلوکین 10 (IL-10) سرم با استفاده از کیت و به روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها به روشAnalysis of covariance در سطح معناداری (005/0P<) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    12 هفته تمرین مقاومتی دایره ای با شدت پایین، متوسط و بالا موجب کاهش معنادار سطوح IL-1β (001/0P=) و افزایش معنادار سطوح IL-10 در مردان چاق شد (001/0=P). کاهش IL-1β در گروه تمرین شدت بالا نسبت به گروه های تمرین شدت پایین (009/0=P) و شدت متوسط (046/0=P) معنادار بود. همچنین افزایش سطوح IL-10 در گروه تمرین شدت بالا نسبت به گروه تمرین شدت پایین (002/0=P) و گروه تمرین شدت متوسط نسبت به گروه تمرین شدت پایین (004/0=P) معنا دار بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته ها، تمرینات مقاومتی تاثیر مطلوبی بر عوامل التهابی و ضدالتهابی در مردان چاق دارد و تمرین مقاومتی دایره ای با شدت بالا مزایای بیشتری به همراه داشت.

    کلیدواژگان: التهاب، اینترلوکین 1 بتا، اینترلوکین 10، چاقی، تمرین مقاومتی
  • عماد کوهستانی، منصوره یراقی*، میرسعید یکانی نژاد، اشرف آل یاسین صفحات 606-614
    زمینه و هدف

    سلامت مادران باردار، یکی از مهمترین شاخص های بهداشتی هر کشور است. ارایه خدمات بهداشتی در حد مطلوب و ارتقا کیفیت خدمات در درمانگاه مامایی، نیازمند شناخت صحیح وضعیت موجود و بررسی مشکلات آن است. هدف از مطالعه کنونی ارزیابی میزان رضایتمندی مادران باردار از دریافت خدمات درمانگاه مامایی جهت بهبود کیفیت آن می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش کنونی یک مطالعه مقطعی است که بر روی 364 مادر باردار مراجعه کننده به درمانگاه مامایی بیمارستان آموزشی پژوهشی دکتر شریعتی شهر تهران در مرداد و شهریور 1397 انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای است که توسط نویسندگان طراحی شده است. پایایی و روایی سوالات پرسشنامه با شاخص های CVI و CVR مورد ارزیابی قرار گرفت و جهت آنالیز داده ها از Chi-square test و Logistic Regression چند متغیره استفاده گردید.

    یافته ها: 

    در مطالعه کنونی، میانگین± انحراف معیار سنی بیماران مراجعه کننده 96/4±97/30 بود که سن حداقل 19 سال تا حداکثر 47 سال و بیشتر مراجعین سنی بین 20 تا 30 سال داشتند (8/53%). از مادران باردار مراجعه کننده به درمانگاه، 2/70% از دریافت خدمات رضایت داشتند و 8/29% رضایت نداشتند. این میزان رضایتمندی ارتباط معناداری با چندمین بارداری (009/0=P) و سن مادران (001/0<p) داشت که با افزایش نوبت بارداری و سن، میزان رضایتمندی کاهش یافت. همچنین در این پژوهش کمترین رضایتمندی مربوط به شلوغی و اتلاف وقت و عدم دسترسی به جای پارک بود.

    نتیجه گیری:

     میزان رضایتمندی کلی مادران باردار مراجعه کننده به درمانگاه در سطح بسیار خوب قرار دارد.

    کلیدواژگان: زنان باردار، مراقبت های دوران بارداری، رضایتمندی
  • جلال سعیدپور، محمدجواد کبیر، امرالله روزبهی، مهران پوزش، مسلم شریفی * صفحات 615-619
    زمینه و هدف

    سواد بیمه سلامت مفهوم نوپایی است که به طور عمده پس از اجرای قانون موسوم به اوباماکر (Obamacare) در ایالات متحده پا به عرصه وجود نهاده است. این مطالعه به دنبال شناسایی ابعاد سواد بیمه سلامت در جامعه ایرانی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کیفی داده ها با استفاده از 9 مصاحبه نیمه ساختار یافته، 10 نشست گروه کانونی با حضور 86 نفر از کارشناسان یک سازمان بیمه گر و یک نشست تخصصی با حضور 15 نفر از خبرگان دانشگاهی، از شهریور تا آذر 1397 و در محل این سازمان، گرد آوری و به شیوه تحلیل محتوای کیفی جهت دار بر پایه مدل مفهومی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    داده ها در سه محور سازماندهی شدند. در محور دانش، ابعاد شناخت بیمه سلامت و آگاهی از حقوق و تکالیف بیمه شده، در محور مهارت، ابعاد جستجوی اطلاعات و خدمات و بهره برداری از پوشش بیمه ای، و در محور اعتماد به نفس، خودکارآمدی شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری: 

    سواد بیمه سلامت برای جامعه ایرانی به جای توانایی در انتخاب نوع بیمه، بر کاربرد آن در بهبود رفتار تصمیم گیری و جستجوی درمان بیمه شده در بازار سلامت متمرکز است.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، ایران، سواد، مطالعه کیفی
  • صدیقه آیتی*، لیلا پورعلی *، غزل قاسمی، زینب ثابتی بایگی صفحات 620-624
    زمینه و هدف

    سندرم نفروتیک با پروتئینوری، هایپوآلبومینمی و ادم مشخص می شود. علل این بیماری شامل بیماری های اولیه کلیوی و یا بیماری های سیستمیک مثل دیابت، آمیلوییدوز و یا لوپوس اریتماتوز سیستمیک می باشد. هدف از این مطالعه گزارش یک مورد درمان موفقیت آمیز سندرم نفروتیک در بارداری دوقلو می باشد.

    معرفی بیمار:

     بیمار خانم 30 ساله با حاملگی دوقلویی 31 هفته، حاصل باروری آزمایشگاهی بود که با شکایت ادم اندام تحتانی و آزمایش ادرار مبنی بر پروتئین 3+ در مهر 1395 به بیمارستان قایم مشهد مراجعه کرد. با توجه به آزمایشات مختل بیمار با تشخیص احتمالی سندرم نفروتیک تحت درمان با پردنیزولون و هیدروکلروتیازید و فنوفیبرات قرار گرفت. در نهایت در سن بارداری 36 هفته تحت سزارین قرار گرفت و دو نوزاد با آپگار مطلوب متولد شدند.

    نتیجه گیری: 

    تشخیص زودرس سندرم نفروتیک و مراقبت های دقیق بارداری در این بیماران اگر همراه با فشارخون بالا و اختلال عملکرد کلیوی نباشد می تواند با نتایج مطلوب بارداری همراه باشد.

    کلیدواژگان: سندرم نفروتیک، پره اکلامپسی، حاملگی
  • محمدعلی دامغانی*، ماندانا صابری، سهیل معتمد صفحات 625-629
    زمینه و هدف

    سل حنجره از عوارض شایع سل ریوی است که طی دو دهه گذشته افزایش یافته و الگوی بالینی آن در مقایسه با گذشته تغییر کرده است. امروزه شکایت اصلی این بیماران، خشونت صدا و درد هنگام بلع می باشد که هدف از این مطالعه بررسی این علایم می باشد.

    معرفی بیمار:

     در این مطالعه به گزارش بیماری آقای 77 ساله ای می پردازیم که به علت خشونت صدا در اردیبهشت 1398 در بیمارستان شفا کرمان بستری شد و نتایج بررسی ها وجود سل حنجره را در او تایید کرد. وی تحت درمان با داروی ضد سل طبق پروتکل درمانی قرار گرفت و به آن پاسخ مناسبی نشان داد.

    نتیجه گیری:

     اگرچه سل حنجره بیماری نادری است اما هنوز اتفاق می افتد. بنابراین، پزشکان باید همیشه از ویژگی های بالینی غیرمعمول سل حنجره و احتمال ابتلا به آن برای تشخیص و درمان به موقع آگاه باشند و به عنوان تشخیص افتراقی در همه بیماری های حنجره در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: گزارش مورد، خشونت صدا، سل حنجره، سل
  • نسیبه روزبه، اعظم امیریان، فاطمه عبدی * صفحات 630-631

    کروناویروس یک ویروس نوپدید است که به تازگی بر زندگی بسیاری از مردم دنیا تاثیر منفی گذاشته و نگرانی های زیادی به وجود آورده است1. یکی از نگرانی هایی که در خصوص این ویروس وجود دارد تاثیر آن بر باروری است، در این مقاله به بررسی تاثیر این ویروس بر سیستم باروری مردان می پردازیم. در برخی مطالعات گزارش شده است که تب بیشتر/ مساویC 39 برای بیش از سه روز می تواند منجر به اختلال در کیفیت اسپرم و حتی آزواسپرمی شود. در بین سلول های اسپرماتوژنیک، اسپرماتوسیت ها و به ویژه اسپرماتیدها به دما حساس هستند. به دلیل ماهیت چرخه اسپرماتوژنیک، اختلال در کیفیت اسپرم ممکن است بعد از یک دوره نهفته و در عرض چند هفته آشکار شود.2 با توجه به اینکه یکی از علایم اصلی COVID-19 تب بالا است، منطقی است که فرض کنیم مردان آلوده به کرونا ویروس کاهش باروری را تجربه خواهند کرد. در حال حاضر، اعتقاد بر این است که کرونا ویروس جدید مشابه ویروس آنفولانزای فصلی بر باروری مردان تاثیر دارد. در چندین مطالعه موردی مردان باروری که تب شدید را تجربه کردند، به مدت 45 روز اسپرم غیرطبیعی داشتند. در مورد دیگر، تعداد اسپرم، تحرک و سلامت ژنتیکی آن برای بیش از دو ماه پس از رفع تب بیمار کاهش یافت.3 از طرف دیگر ثابت شده است که بسیاری از ویروس ها روی باروری مردان تاثیر می گذارند، مانند مواردی که باعث هپاتیت B و اوریون می شوند. از آنجایی که SARS و کرونا ویروس از نظر ژنتیکی شبیه به هم هستند و SARS این تاثیر را داشته، در خصوص کرونا هم ممکن است نتایج مشابه وجود داشته باشد. در بیانیه اخیر، محققان نگرانی هایی را در مورد پتانسیل کرونا ویروس در ایجاد ارکیت و آسیب به بیضه ها و تاثیر بر باروری مردان بیان کرده ا ند. نظریه سوم مطرح شده این است که کرونا ویروس می تواند از طریق ترکیب پروتئین S و آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین- 2 (ACE2) به سلول ها حمله کند و باعث آسیب بافتی شود. ریه ها و بسیاری از اندام های دیگر بدن انسان مانند بیضه ها، روده کوچک، کلیه ها، قلب و تیرویید تحت تاثیر ACE2 قرار دارند. عملکرد تولید مثل مردان ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد، زیرا مقدار زیاد ACE2 در بیضه ها نشان می دهد که به طور عمده در بیضه متمرکز است. اگرچه هیچ تحقیقی تایید قطعی نکرده است که کرونا ویروس به بیضه ها آسیب می رساند و بر باروری مردان تاثیر می گذارد، اما بسیار شبیه ویروس SARS است و این عفونت ها به گیرنده سلولی مشابه یعنی ACE2 حمله می کنند. عفونت ویروس SARS می تواند باعث آسیب ایمنی شدید به بیضه و ایجاد ارکیت و اختلال در عملکرد برخی سلول های مرتبط با تولید مثل شود.4 عفونت COVID-19 ممکن است باعث آسیب به بیضه شود و بر تولید اسپرم و آندروژن تاثیر بگذارد. مطالعات حاکی از آن است که در مردان سنین تولید مثل آلوده به عفونت SARS-CoV-2، هورمون لوتیینی کننده سرم (LH) به طور قابل توجهی افزایش داشت، اما نسبت تستوسترون (Testosterone) به LH و نسبت هورمون محرک فولیکولی (FSH) به LH کاهش داشت. سطح پروتئین واکنشی C (C-Reactive Protein, CRP) به طور قابل توجهی با نسبت T: LH سرم بیماران مبتلا به COVID-19 مرتبط بود.5 با توجه به همه تاثیرات عفونت COVID-19 بر باروری یا سلامت اسپرم، بهتر است اسپرم و هورمون های مردان آلوده به این ویروس را ارزیابی کرد و نیاز است تحقیقات بزرگی در این خصوص انجام شود. بر اساس نتایج تحقیقات آینده شاید نیاز باشد مردان نابارور از نظر عفونت COVID-19 نیز بررسی شوند تا کیفیت زندگی خود را حفظ کنند.

|
  • Yaser Jenab, Kaveh Hosseini* Pages 554-561

    High incidence and mortality rate of pulmonary thromboembolism urge physicians to be aware of its occurrence and treatment. Pulmonary thromboembolism (PE) typically manifests itself with acute dyspnea and tachycardia and may occur along with deep vein thrombosis. However, syncope, chest pain and heart failure decompensation in previously stable patients might be another presenting signs and symptoms.  Although there are several guidelines about PE prophylaxis both in medical and surgical patients, guideline adherence is not good enough. The most important reasons are; inappropriate PE risk scoring, insufficient prophylaxis dosage and the fear of probable bleeding. Both unfractionated and low-molecular-weight heparin has been suggested as prophylactic agents. The role of echocardiography in the diagnosis of PE has been challenged; however, it is mandatory to do an echocardiogram to define the prognosis and also the proper treatment approach. Based on the severity of right ventricular dysfunction, biomarker levels and hemodynamic status of the patients, they will be categorized as low, moderate and high-risk. Moderate to high risk patients should be planned for more invasive treatments such as thrombolytic therapy. In conclusion, PE is the third common cardio-vascular acute condition after myocardial infarction and cerebrovascular accident. The most important reason for death in PE is right-side heart failure. Besides, PE is the most preventable fatal disease in hospitalized patients. Long hospital stay, inappropriate thromboembolic prophylaxis and baseline comorbidities predispose patients to this fatal event. Sometimes, the fear of probable bleeding precludes guideline-based thromboprophylaxis, especially in post-operative patients. If PE occurs; it will be hard to manage and treat. New oral anticoagulants are advised as fixed-dose which does not need to be closely monitored. Drug and food interaction is significantly lower in New oral anticoagulants (NOACs). Thrombo-prophylaxis is better than mechanical thrombo-prophylaxis. Post-discharge thromboprophylaxis is also advised in orthopedic patients. It is mandatory to advise patients to walk after discharge and avoid long-term bedrest if possible. A too early discharge may also be an important risk factor and prone patients to PE at home.

    Keywords: pulmonary thromboembolism, venous thromboembolism, venous thrombosis
  • Bahram Farhadi Moghadam, Masoud Fereidoni* Pages 562-572
    Background

    The endocannabinoid system interacts with the vanilloid and opioid systems. The current study aims to investigate the effects of the extract obtained from the heated Cannabis Sativa female flower base either with capsaicin at the spinal cord level or naloxone at the systemic level on the intensity of chemical and thermal pain sensation.

    Methods

    This experimental study was performed in the Department of Biology at Ferdowsi University of Mashhad from April 2014 to March 2015 using adult male Wistar rats (200-250 g) categorized into groups of 7 animals. In addition to the control and sham (solvent of chemicals) groups, groups with intraperitoneal administration of 50 mg/kg of the hydroalcoholic extract, 2 mg/kg of naloxone alone and naloxone together with extract were investigated. Moreover, intrathecal administration groups including the concentration of 0.01 mg/ 10 μl of extract, the concentration of  0.002 mg/10 μl of capsaicin alone and the extract together with capsaicin were evaluated. To measure the thermal pain threshold, a tail-flick test was used and to measure the chemical pain intensity, the formalin test was utilized. The obtained data were analyzed statically.

    Results

    Intrathecal administration of the extract together with capsaicin led to a significant reduction of thermal hyperalgesia (P<0.001) and chemical hyperalgesia (P<0.001) induced by intrathecal administration of capsaicin. On the other hand, intraperitoneal administration of naloxone together with the extract did not effect on the thermal pain threshold. While the administration of naloxone increased the severity of chemical pain during the acute phase compared to the group treated with the extract alone (P<0.01).

    Conclusion

    The phytocannabinoids of the flower extract may have inhibited capsaicin-induced hyperalgesia via cannabinoid receptors activation and the TRPV1 receptor desensitization. Naloxone administration has also been able to attenuate the analgesic effect of hydroalcoholic flower extract during the acute phase of chemical pain. Probably the extract is thought to exert part of its effect on pain through opioid receptors.

    Keywords: cannabinoid receptor agonists, cannabis sativa, opioid receptor, pain, transient receptor potential vanilloid 1
  • Ramin Niknam, Laleh Mahmoudi* Pages 573-581
    Background

    Celiac disease (CD) is a common disease caused by autoimmunity to the gluten protein. Although some studies have shown an association between infertility and abortion with CD, there are many risk factors that may influence this relationship that should be addressed in the researches. Therefore, we designed this study to evaluate this association with respect to these confounding factors.

    Methods

    This study was designed to investigate the association between infertility and abortion with CD in women who were referred to the celiac clinic in Fars province, from October 2017 to April 2020. CD was defined as an increase in serum levels of tissue transglutaminase antibodies and histological confirmation of a small bowel specimen, infertility with no pregnancy after 12 months of unprotected sex, and abortion with spontaneous termination of pregnancy before the 20th week.

    Results

    Out of 711 patients, 98 women with CD were eligible for inclusion. The mean age (SD) was 31.73 (7.52) ranging from 19 to 45 years. 27 (27.6%) and 39 (39.8%) patients had a history of infertility and abortion, respectively. According to Robust Poisson regression models, weight loss with a body mass index of less than 18.5 kg/m2 was significantly associated with infertility (PR=0.779, CI95%=0.640-0.950, P=0.013) and abortion (PR=0.794, CI95%=0.649-0.971, P=0.025), but other variables such as age, ethnicity, education level, gastrointestinal manifestations, tissue transglutaminase antibody level, histological severity, family history of CD, and history of cousin marriage were not significantly associated with infertility or abortion.

    Conclusion

    In this study, weight loss due to long-term malnutrition was suggested as an important risk factor for fertility problems in CD. There was no significant association between infertility and abortion with other variables such as the level of anti-transglutaminase antibody and histological findings. Therefore, routine use of antibody levels and evaluation of the severity of histological findings as criteria for predicting the risk of abortion or infertility in these patients is not recommended until further research is performed.

    Keywords: abortion, celiac disease, histology, infertility
  • Arezoo Kazemzadeh, Iraj Abedi*, Alireza Amouheidari, Atefeh Shirvany Pages 582-588
    Background

    To date, different kinds of treatment methods have been proposed for radiotherapy of cancer patients. Choosing the kind of treatment method affects the quality of the patientchr('39')s treatment. This study aims to investigate the effect of the number of radiation treatment sessions on the dose received by the patient and the distribution of tumor dose and dose received by organs at risk in breast cancer radiation therapy. These results help us to select the appropriate treatment schedules for the treatment of left breast patients.

    Methods

    This prospective cross-sectional study was performed on the treatment plans of 35 patients with left breast cancer who referred to Isfahan Milad Hospital between July 2019 and April 2020. They were candidates for left breast radiation therapy. Also, these patients had no history of surgery or chemotherapy, and no supraclavicular or axillary lymph nodes were involved. Patients were treated with a conventional fraction regimen (CF) or hypofractionated (HF) treatment schedule. Different dosimetry parameters for the target and organ at risks such as conformity index, homogeneity index and mean dose were obtained from the dose-volume histogram plot. Finally, the results of both plans were compared with each other.

    Results

    The data obtained from this study indicate a decrease in the average dose of all organs in the hypo fractionated regimens compared to conventional plans. The differences between two plans were statistically significant for tumor, lung, and skin (P=0.0). Moreover, the maximum dose for the skin was also reduced when hypofractionated regimens were used. However, the values of the homogeneity index and conformity index of tumor in the two methods did not show a significant difference (P were 0.99 and 0.86, respectively).

    Conclusion

    In general, the results of the current study indicate that the hypofractionated regimen leads to a reduction in dosimetric factors compared to conventional fraction plans. It seems that this method can be used as an alternative treatment plan for breast cancer radiation therapy due to the reduced duration of the treatment period.

    Keywords: breast cancer, organs at risk, radiation dose hyperfractionation, radiotherapy
  • Mahmoud Keyvanara, Mohammad Satari, Majid Jangi, Nasrin Sharbafchizadeh, Rahele Rahele* Pages 589-597
    Background

    Infectious diseases in the pandemic stage have significant life-threatening, psychological and social effects. Identifying the characteristics associated with peoplechr('39')s cooperation in self-care leads to greater immunity for themselves and others. Therefore, this study was conducted to predict the self-care of the Iranian people according to their individual and social characteristics in face of the Covid-19 pandemic.

    Methods

    A survey study was conducted on 1056 adults aged 18 and over in different provinces of Iran through a form of answering online researcher-made questions (n=40, α=0.9) in social networks in four days. This paper studies the level of self-care of people against Covid 19 pandemic which was conducted with the support of Isfahan University of Medical Sciences in April 2016. Data were analyzed using Student t-test and variance. Moreover, "decision tree technique" was used to identify communication patterns.

    Results

    The findings showed that the average self-care score in women, the most educated, married women, women aged 41 to 55, housewives and some other occupations was very high. However, the average self-care score of single men with a diploma was average. In general, the mean score of womenchr('39')s self-care was higher than men (P<0.0001) and the educated were more than the less educated literate (P=0.007). There was no significant difference between the self-care scores of the respondents in terms of their marital status and employment.

    Conclusion

    The results showed that the average scores of self-care in women, more educated people, married women, women in the age group of 41 to 55 years, housewives and some other occupations were reported to be very high; While the average self-care score reported in single men with a diploma was average. Overall, the mean score of self-care reported in women was higher than men (P<0.0001) and people with doctoral education reported more self-care than illiterate people (P=0.007). Besides, there was no significant difference between the self-care scores of the respondents in terms of their marital status (single and married) and their employment status (employed and non-employed).

    Keywords: COVID-19, demographic characteristics, Iran, pandemic, self-care
  • Saeid Emamdoost, Asieh Abbassi Daloii*, Alireza Barari, Ayoub Saeidi Pages 598-605
    Background

    Obesity is associated with chronic inflammation in obese subjects, which leads to an increase of inflammatory cytokines. This study aimed to evaluate the effect of different intensity circuit resistance training on levels of interleukin 1 beta and interleukin-10 in obese men.

    Methods

    In a semi-experimental trial during May to August 2020, 44 obese men from Tehran city were selected and randomly divided into 4 groups including 1) control (n=11), 2) low-intensity circuit resistance training (n=11), 3) Moderate intensity circuit resistance training (n=11) and 4) High-intensity circuit resistance training (n=11). Resistance training was performed in different intensities including1) High-intensity circuit resistance training: three sets of 10 repetitions with 80% 1RM 2) Moderate intensity circuit resistance: three sets of 13 repetitions with 60% 1RM and 3) low-intensity circuit resistance training: three sets of 20 repetitions with 40% 1RM, three sessions per week for 12 weeks. Also, the control group had their daily life during the 12-week research period and were prohibited from participating in regular exercise. Serum interleukin-1 beta (IL-1β) and interleukin-10 (IL-10) levels were measured using an ELISA kit. Data were analyzed with covariance analysis at P<0.05.

    Results

    Twelve weeks of low, Moderate and high intensity circuit resistance training significantly decreased IL-1β levels (P=0.001) and increased IL-10 levels in obese men (P=0.001). The decrease of IL-1β was significant in the high-intensity training group compared to low intensity (P=0.009) and moderate-intensity training groups (P=0.046). Also, the increase in IL-10 levels was significant in the high-intensity training group compared to the low-intensity (P=0.002) and the moderate intensity training group compared to the low intensity training group (P=0.004).

    Conclusion

    According to our findings, resistance training has a positive effect on inflammatory and anti-inflammatory factors in obese men, and high-intensity circular resistance training had more benefits.

    Keywords: inflammation, interleukin-1 beta, interleukin-10, obesity, resistance training
  • Emad Kouhestani, Mansoureh Yaraghi*, Mirsaeed Yekaninejad, Ashraf Alyasin Pages 606-614
    Background

    The health of pregnant mothers is one of the most important health indicators of each country. The midwifery clinic is one of the first places in which pregnant mothers become familiar with at the time they arrive. Providing health services at a desirable level and improving the quality of services in the midwifery clinic require an accurate understanding of the situation and its complications. This study aimed to assess how well pregnant mothers were satisfied with the midwifery services that they have received at midwifery to improve their quality.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 364 pregnant women who were referred to the midwifery clinic of Shariati Hospital in Tehran in August and September in 2018. Data were collected using a validated, pre-designed questionnaire and were analyzed using chi-square and multivariate logistic regression.

    Results

    Among the pregnant women referred to the clinic, 70.2% were satisfied with the care services received and 29.8% of them were not satisfied. This satisfaction level had a significant relationship with pregnancy (P=0.009) and motherschr('39') age (P<0.001) while decreased by the increment in the number of pregnancies and age. Also, in this study, the least satisfaction was related to the crowds and waste of time and lack of access to the parking spot (P<0.001). In this research, the least satisfaction was due to crowding and waste of time, which can be addressed by improvement in the health services in the residential areas, appropriate referrals, informing about the expected time of arrival, and providing information on the alternative of the new hospitals in areas around the city with less traffic congestion and better parking sites.

    Conclusion

     The results of our study showed the detailed patient satisfaction factors of an educational medical hospital. In overall the satisfaction.

    Keywords: pregnant women, prenatal care, satisfaction
  • Jalal Saeidpour, MohammadJavad Kabir, Amrollah Roozbehi, Mehran Pozesh, Moslem Sharifi* Pages 615-619
    Background

     Health insurance literacy is a nascent concept that has emerged mainly after the implementation of the law known as Obamacare in the United States. This study seeks to identify the themes of health insurance literacy in Iranian society.

    Methods

     The study approach is qualitative. Data were collected using nine semi-structured interviews, ten focal group meetings with the presence of 86 experts of an insurance organization and a specialized meeting with fifteen academic experts, from September to December 2018 at the organizationchr('39')s location. MAX QDA10 software was used to organize the data. Qualitative data analysis was performed using continuous comparison analysis and in the form of directional qualitative content analysis based on the conceptual model (Paez et al 2014). Coding was performed independently by two researchers and then collected. Results were reviewed by an external observer. Finally, in a specialized meeting with the participation of representatives of specialized (groups secretaries) and academic experts(participants in the initial interviews), the findings of the study were re-examined and confirmed

    Results

     By reviewing the collected texts, 264 initial codes, 21 components, 10 sub-themes, and five themes were extracted. Based on the conceptual model of the study, the data were organized in three axes. In the knowledge axis, the themes of health insurance knowledge (including health insurance knowledge and attitude toward health insurance) and awareness of insured rights and assignments (including insured assignments and insured rights), in the axis of skill, themes of information search and services (including information acquisition and service search) and utilization of insurance coverage (including receiving insurance coverage and benefiting from benefits), and in the axis of self-confidence, the theme of self-efficacy (including Timely decision making and environmental awareness) have been identified.

    Conclusion

     Health insurance literacy for Iranian society, instead of being able to choose the type of insurance, focuses on its application in improving decision-making behavior and seeking insured treatment in the health market.

    Keywords: health insurance, Iran, literacy, qualitative research
  • Sedigheh Ayati*, Leila Pourali, Ghazal Ghasemi, Zeinab Sabeti Baygi Pages 620-624
    Background

    Nephrotic syndrome is a kidney disorder that is identified by signs of nephrosis, severe proteinuria, hypoalbuminemia, and edema. It is a component of glomerulonephrosis, in which different degrees of proteinuria may occur. The complications of this syndrome may include blood clots, infections, and high blood pressure. Essentially, decreased protein through the kidneys (proteinuria) leads to low protein levels in the blood (hypoproteinemia including hypoalbuminemia), which causes water to be drawn into soft tissues (edema). Severe hypoalbuminemia may also lead to different secondary problems, including water in the abdominal cavity (ascites), around the heart or lung (pericardial effusion, pleural effusion), high cholesterol (hyperlipidemia) and, loss of molecules regulating coagulation (increased risk of thrombosis). Other symptoms may be weight gain, feeling tiredness, and also foamy urine. This study aimed to introduce a case of successful treatment of nephrotic syndrome in twin pregnancy.

    Case Presentation

    The patient was a 30-years old woman who presented with twin pregnancy in 31 weeks of gestation with a history of IVF (In-Vitro Fertilization) in the current pregnancy. She referred to Ghaem hospital of Mashhad University of Medical Sciences in March 2017 because of severe lower extremities edema and 3+ proteinuria. Considering severe proteinuria (more than 6 gr/24 hr), edema, hypoalbuminemia and hyperlipidemia, the nephrotic syndrome was diagnosed and she was treated with methylprednisolone, Hydrochlorothiazide and Fenofibrate. At last, premature rupture of membrane occurred at 36 weeks of gestation. Cesarean was done because of the breech presentation of both fetuses and two healthy neonates were born with an optimal Apgar score.

    Conclusion

    Early diagnosis of nephrotic syndrome and accurate prenatal care in these patients could have optimal pregnancy outcomes, especially if it was not complicated by hypertension and renal dysfunction.

    Keywords: nephrotic syndrome, pre-eclampsia, pregnancy
  • MohammadAli Damghani *, Mandana Saberi, Soheil Motamed Pages 625-629
    Background

    Laryngeal tuberculosis (TB) is one of the most common complications of pulmonary tuberculosis, which increased for various reasons such as more prevalence of immune system suppression diseases, increasing the survival of the elderly, immigrants from high-risk areas and the appearance of atypical or resistant organisms over the past two decades, and its clinical pattern changed compared to the past. In contrast to the past that patients complained about dyspnea, coughing and other symptoms, today, the main complaints of these patients are hoarseness and Odynophagia. In reality, the prevalence of laryngeal TB without pulmonary manifestation was increased these days. The purpose of this study was to evaluate these symptoms in laryngeal TB.

    Case Presentation

    In this case report study, we examined a 77-year-old man who was admitted to the otorhinolaryngology department of Shafa hospital of Kerman (an academic hospital of Kerman University of Medical Sciences), Iran in April 2019 due to hoarseness since 6 months before admission and the results of evaluation confirmed the presence of laryngeal tuberculosis in this patient. The patient treated with Anti-TB drugs (Isoniazid, Rifampicin, Pyrizinamide, and Ethambutol) according to standard protocol and responded appropriately to this medication regimen.

    Conclusion

    Although laryngeal tuberculosis is a rare disease, it still occurs. Therefore, by increasing the incidence of tuberculosis, changes in the clinical pattern and its spreading mechanism, physicians should always be aware of the unusual clinical features of laryngeal tuberculosis and the possibility of developing it for early diagnosis and treatment. It should be considered as a differential diagnosis in all laryngeal diseases to prevent the complications of the disease and decrease the risk of transferring it to other people.

    Keywords: case reports, hoarseness, laryngeal tuberculosis, tuberculosis
  • Nasibeh Roozbeh, Azam Amirian, Fatemeh Abdi* Pages 630-631