فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا شاه حسینی*، مجید جوانمرد، نوردهر رکنی صفحات 1-12

    پرتودهی یکی از موثرترین فناوری ها برای کاهش بار میکروبی مواد غذایی است. از این روش می توان در بهبود سلامت فراورده های غذایی و افزایش مدت زمان ماندگاری آنها کمک گرفت. هدف از این مطالعه بررسی اثر پرتودهی اشعه گاما و نگهداری در شرایط انجماد به عنوان یک روش ترکیبی برای بهبود مدت زمان ماندگاری گوشت مرغ می باشد. نمونه های مرغ به چهار تیمار شامل پرتو ندیده (شاهد) و پرتو دیده با دوز 75/0، سه و پنج کیلوگری و نگهداری در شرایط انجماد برای صفر، سه، شش و نه ماه بود. نمونه ها در دمای 18- درجه سانتی گراد نگهداری شده و سپس آنالیزهای میکروبی و شیمیایی و کیفیت حسی آنها در هر سه ماه انجام گرفت. آنالیز میکروبی نشان داد پرتودهی و نگهداری در انجماد باعث کاهش باکتری های مزوفیل، کلیفرم، سالمونلا و اشریشیا کولی شد (05/0>P). بر اساس نتایج بدست امده، نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در پارامترهای کیفیت حسی و آنالیز شیمیایی مثل ازت تام فرار  تفاوت معناداری (05/0P>) در گروه های تحت تیمار و کنترل وجود ندارد اما افزایش معناداری (05/0>P) در میزان شاخص پراکسید  مشاهده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که استفاده توام از پرتودهی و انجماد باعث کاهش بار باکتریایی و افزایش زمان ماندگاری گوشت مرغ می شود اگرچه در کیفیت حسی و آنالیز های بیوشیمایی تغییری ایجاد نکرده است.

    کلیدواژگان: پرتو دهی گاما، گوشت مرغ، انجماد، آنالیز میکروبی، پراکسید، ازت تام فرار، کیفیت حسی
  • عطااله اژدری*، نیلوفر هاشم زهی صفحات 13-22

    آلودگی میکروبی فراورده های شیرینی از جمله مواردی است که باعث ابتلاء انسان به انواع بیماری های قابل انتقال از راه دستگاه گوارش می شود. هدف از این تحقیق ارزیابی کیفیت میکروبی شیرینی های خشک عرضه شده در شهر بیرجند بود. بدین منظور در مجموع تعداد 100 نمونه شیرینی خشک در فواصل زمانی متفاوت، برحسب میزان تراکم شیرینی فروشی ها در مناطق مختلف شهر بصورت کاملا تصادفی نمونه گیری و در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند طبق روش های مرجع و استاندارد ملی مورد آزمون قرار گرفتند. آنالیز آماری داده ها نشان داد که میزان آلودگی به باکتری های انتروباکتریاسه و کلی فرم به ترتیب در 13و 8 درصد نمونه ها بیشتر از حد مجاز بوده ضمن آن که هیچ یک از نمونه ها به باکتری اشریشیاکلی آلوده نبودند، علاوه بر آن 35 درصد نمونه های مورد بررسی به کپک و مخمر آلوده بودند که در این بین میزان آلودگی در 15 درصد نمونه ها بیشتر از حد مجاز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که در مجموع 19 درصد شیرینی های خشک عرضه شده در شهر بیرجند به دلیل آلودگی میکروبی غیرقابل مصرف بودند، در نتیجه اعمال نظارت های پیشگیرانه دقیق تر ضروری است.

    کلیدواژگان: شیرینی خشک، آلودگی میکروبی، بیرجند
  • رقیه بخت آور اهری، چنگیز احمدی زاده* صفحات 23-32
    استافیلوکوکوساوریوس یکی از عوامل مهم در ایجاد عفونت های بیمارستانی به شمار می رود. در این میان پرسنل بیمارستانی و مواد غذایی جز عوامل مهمی هستند که میکروب را به سایرین منتقل می نمایند. هدف ما از این تحقیق تعیین فراوانی چند شکلی ژن کواگولاز در استافیلوکوکوس آریوس جدا شده از نمونه های مواد غذایی و انسانی می باشد. این مطالعه مقطعی توصیفی درطول 6 ماه اول سال 1395 بر روی نمونه های مواد غذایی مختلف و انسانی ارسالی مشکوک به استافیلوکوکوس آریوس به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و پس از غنی سازی اولیه، نمونه های رشد کرده در محیط های جامد بلاد آگار و مانیتول سالت آگار کشت داده شدند. برای تایید حضور ژن کواگولاز از پرایمرهای  Coa G2و Coa G3 استفاده شد: ژنوتایپینگ ژن کواگولاز با روش  RFLP انجام شد که برای این منظور محصول PCR در حضور آنزیم  ALUI مورد هضم آنزیمی قرار گرفت. محصول PCR پس از هضم آنزیمی بر روی ژل آگارز الکتروفورز گردید. از مجموع 63 نمونه که شامل 11 نمونه پرسنلی و52 نمونه مواد غذایی 10 نمونه همبرگر و7 نمونه مرغ و 11 نمونه شیر8، نمونه پنیر و 12 نمونه بستنی و 1 نمونه ماهی و 3 نمونه بلدرچین که مورد مطالعه قرار گرفته که از بین آن ها 35 نمونه هیچ گونه ژنوتیپی مشاهده نگردید و 28 نمونه ناقل استافیلوکوکوس آریوس بودند .با توجه به نتایج به دست آمده هیچ گونه ارتباط معنا داری بین نوع نمونه ها و ژنوتیپ سویه های استافیلوکوکوس آریوس جدا سازی شده مشاهده نشدکه نیازمند تحقیقات بیشتر در این مورد است.
    کلیدواژگان: : استافیلوکوکوس آرئوس، کواگولاز، چندشکلی، مواد غذایی
  • فاطمه حکیمی پور، رسول شفیعی*، محمد ربانی صفحات 33-46
    یکی از معیارهای مهم برای تعیین کیفیت محصولات حاوی پروبیوتیک ها، حضور تعداد مشخصی از سلول های زنده در هر گرم از محصول است. برای انتقال تعداد کافی از سلول های زنده به دستگاه گوارش، باید جمعیت میکروارگانیسم های پروبیوتیک طی دوره انبارمانی، حفظ شود. در مطالعه حاضر، در ابتدا جداسازی و شمارش سلول های زنده در چند محصول پروبیوتیک با استفاده از روش های شمارش در پلیت و فلوسیتومتری انجام شد. سپس جدایه ها با روش های بیوشیمیایی و مولکولی شناسایی شدند. همچنین تاثیر دماهای مختلف نگهداری طی 30 روز بر زنده مانی مخمرهای پروبیوتیک با روش های مذکور، ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تعداد و نوع سویه جدا شده از یک نوع پروبیوتیک تجاری، ساشه پروتکسین ریستور، با تعداد و نوع سویه درج شده بر روی محصول مطابقت داشت، اما تعداد سلول های قابل کشت کپسول پروتکسین بالانس و محصول دیلیست با میزان جمعیت ادعا شده بر روی محصول مطابقت نداشت. در زمینه نتایج شمارش مخمرها نکته قابل توجه این بود که تنها 37 درصد سلول ها قابلیت کشت بر روی محیط کشت YPG آگار داشتند، در حالیکه بررسی زنده مانی سلول ها بر اساس انسجام غشای سیتوپلاسمی، حاکی از زنده مانی بیش از 87 درصد سلول ها بود. سلول های مخمری دیلیست، پایداری مطلوبی در محدوده دمایی 35-و 4 درجه سلسیوس نشان دادند. براین اساس می توان نتیجه گرفت که استفاده از روش های مختلف کشت و همچنین استفاده از شرایط فیزیکوشیمیایی متفاوت می تواند بر نتایج جداسازی و شمارش میکروارگانیسم ها تاثیر بسیار زیادی داشته باشد، در نتیجه استفاده از روش های مختلف جهت حصول به نتایج صحیح الزامی است.
    کلیدواژگان: ساکارومایسس بولاردی، زنده مانی، فلوسایتومتری، پروبیوتیک
  • فاطمه شهدادی*، صدیقه کریمی نژاد صفحات 47-56
    در سال های اخیر تولید داروهای ضد قارچی جدید، به دلیل مقاومت سموم قارچی و بیماری زا بودن آنها مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق اثر مهاری اسینتوباکتر جدا شده از غذاهای یخ زده بر علیه قارچ های بیماری زای آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس بررسی شد. تعداد 15 نمونه غذای یخ زده از فروشگاه های شهرستان جیرفت جمع آوری و جهت جداسازی و شناسایی اسینتوباکترهای احتمالی موجود در آنها مورد آزمایش قرار گرفت. درمجموع 28 ایزوله باکتریایی به دست آمد که از این تعداد، دو ایزوله با استفاده از روش های بیوشیمیایی اسینتوباکتر شناسایی شدند. این دو ایزوله از همبرگر گوشت و سبزیجات منجمد جداسازی گردید. قارچ های بیماری زای آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس از مرکز کلکسیون قارچ و باکتری ایران تهیه شدند. سپس اثر آنتاگونیستی دو ایزوله اسینتوباکتر بر روی قارچ ها بررسی شد. نتایج نشان از عدم مهار رشد قارچ آسپرژیلوس نایجر توسط دو ایزوله اسینتوباکتر جدا شده از همبرگر گوشت و سبزی منجمد داشت، اما ایزوله اسینتوباکتر جدا شده از سبزی منجمد بر قارچ آسپرژیلوس فلاووس اثر مهاری نشان داد و قطر هاله عدم رشد آن 11 میلی متر بود. در نهایت باکتری دارای اثر مهاری برای شناسایی مولکولی انتخاب شد. بر اساس نتایج بلاست توالی و رسم درخت فیلوژنی، جدایه مورد مطالعه، اسینتوباکتر بومانی بود.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس، اسینتوباکتر، غذاهای منجمد
  • علی شریف زاده*، هدی معتمدنژاد صفحات 57-67
    نیتریت ها و نیترات ها از جمله موادی اند که بعنوان افزودنی جهت عمل آوری محصولات گوشتی (سوسیس) مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه سرطان زایی این مواد به دلیل ارتباط آن با تشکیل نیتروزآمین ها ثابت شده است. برخی از عصاره ها و اسانس های گیاهی دارای خاصیت ضدمیکروبی می باشند. هدف از این پژوهش مطالعه جایگزینی مقادیر متفاوت نیتریت سدیم با اسانس گیاه گزنه (یورتیکا دیویکا)در فرآورده گوشتی سوسیس و سنجش تاثیر این جایگزینی برخصوصیات میکروبی محصول بود. جهت انجام این تحقیق مقدار نیتریت سدیم مجاز در سوسیس (ppm120) کاهش و با مقادیر (ppm20،40،60،80،100،120) اسانس گزنه جایگزین گردید. اثر ضد میکروبی اسانس در مرحله اول با روش MIC برای اشریشیا کلی و کلستریدیوم پرفرنژانس بررسی و پس ازتهیه سوسیس های با مقادیر متفاوت اسانس، به بررسی میزان اثر مهارکنندگی رشد باکتری های مهم در فساد ماده غذایی، در مقایسه با استاندارد پرداخته شد. بر اساس یافته های این تحقیق مشخص گردید که نمونه های با ppm20نیتریت وppm 100 اسانس گزنه اختلاف آماری معناداری تا انتهای دوره نگهداری با گروه کنترل نداشته و با استاندارد فرآورده های گوشتی هم خوانی دارد. میزان بالای نیتریت و نیترات در فرآورده های گوشتی خطرناک است. در این تحقیق نمونه های سوسیس با مقادیر متفاوت اسانس تا 60 روز نگهداری و پس از انجام آزمونهای میکروبی روی سوسیس های تولیدی، مشاهده گردید که این اسانس می تواند تا83 درصد جایگزین نیتریت در سوسیس گردیده و خصوصیات میکروبی سوسیس را بر اساس استاندارد حفظ نماید.
    کلیدواژگان: نگهدارنده ها، گیاه دارویی، اشریشیاکلی، کلستریدیوم پرفرنژانس، نیتریت
  • عصمت خوری، وحید حکیم زاده*، علی محمدی ثانی، حسن رشیدی صفحات 68-81
    یکی از مهمترین چالش های پیش روی صنایع لبنی کاهش یا حذف آفلاتوکسین ها به خصوص آفلاتوکسین M1 است. از طرفی، تولید محصولات لبنی پروبیوتیک به منظور بهبود سلامت جامعه از اهداف دیگر صنعت لبنیات است. از این رو در این تحقیق سعی شد با استفاده از میدان پالس الکتریکی در دامنه 10 تا 30 میکروثانیه، ازن دهی در دامنه صفر تا 10 میلی گرم بر دقیقه و تابش فرابنفش در بازه صفر تا 5 ژول بر سانتی متر مربع در شیر اسیدوفیلوس تا به محصولی عاری از آفلاتوکسین و در عین حال پروبیوتیک دست یابیم. برای بررسی تاثیر فرآیندهای به کار رفته از طرح آماری سطح پاسخ به روش مرکب مرکزی در قالب مدل درجه دوم کامل استفاده گردید به طوریکه فرآیندهای مذکور به عنوان متغیرهای عملیاتی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار متغیرهای مستقل و همچنین تاثیر سینرژیستی آن ها در سطح 05/0 بر کاهش میزان آفلاتوکسین در شیر اسیدوفیلوس بود. شرایط عملیاتی بهینه بر اساس کمترین مقدار آفلاتوکسین در شیر اسیدوفیلوس شامل 15/13 میکروثانیه پالس در میدان الکتریکی، غلظت 99/9 میلی گرم در دقیقه از ازن و شدت 99/4 ژول بر سانتیمتر مربع از امواج فرابنفش بود. در شرایط بهینه میزان pH برابر با 22/6، اسیدیته 76/19 درجه دورنیک، ماده خشک 69/10 درصد، تغییر رنگ کلی برابر با 13/8 واحد و امتیاز پذیرش کلی نمونه برابر با 77/4 بود. در نهایت با اعمال این شرایط به ترتیب 61/84 و 76/86 درصد از آفلاتوکسینM1 و کل آفلاتوکسین ها کاهش یافت و محصول نهایی حاوی Cfu/g 106×2/5 لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بود.
    کلیدواژگان: ازن، شیر اسیدوفیلوس، فرابنفش، میدان الکتریکی پالسی، هردل
  • راحله نژاد رزمجوی اخگر، شهین زمردی* صفحات 82-94
    شیر بز به دلیل دارا بودن قابلیت هضم بالاتر و خاصیت حساسیت زایی پایین تر نسبت به شیر گاو و همچنین به عنوان یک ماده غذایی عملگرا جایگزین مناسبی برای شیر گاو مطرح می باشد. از طرفی می توان با افزودن پروبیوتیک ها به شیر بز، مزایای سلامت بخشی آن را افزایش داد. هدف از این پژوهش، بررسی زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس به صورت تکی و ترکیبی و خصوصیات فیزیکی شیمیایی و حسی ماست تهیه شده از شیر بز در طول 21 روز نگهداری بود. در این تحقیق چهار تیمار به شرح زیر تهیه شد: تیمار کنترل (شاهد) بدون پروبیوتیک، تیمار La حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، تیمار Bb حاوی بیفیدوباکتربوم لاکتیس و تیمار LaBb حاوی ترکیبی از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتربوم لاکتیس. نتایج نشان داد که تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بیفیدوباکتریوم لاکتیس و ترکیب آنها از حدود 54/8 سیکل لگاریتمی در روز اول، به ترتیب به 43/9، 06/10 و 75/10 سیکل لگاریتمی در پایان دوره نگهداری رسید. در پایان دوره نگهداری نمونه کنترل بطور معنی داری دارای بالاترین مقدار pH و آب اندازی و کمترین مقدار اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته و پذیرش کلی را در بین تیمارها داشت. اما بین نمونه های حاوی پروبیوتیک از نظر اسیدیته، pH، ویسکوزیته، آب اندازی، ظرفیت نگهداری آب و پذیرش کلی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج حاصل از این بررسی، ماست حاصل از شیر بز علاوه بر اینکه حامل خوبی برای پروبیوتیک ها بوده، در ضمن خواص حسی آن نیز تحت تاثیر پروبیوتیک های مزبور بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: بیفیدوباکتربوم لاکتیس، پروبیوتیک ها، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ماست شیر بز
|
  • Shahhosseini G*, Javanmard M, Rokni N Pages 1-12

    Irradiation is one of the most effective technologies for reducing the microbial load of food. This method can help improve the health of food products and increase their shelf life. This study aimed to evaluate the effects of gamma irradiation and freezing storage as a combined method to improve the shelf life of a chicken. Chicken samples were divided into four treatments: untreated (control) and irradiated (0.75, three, and five kg) and stored in freezing conditions for 0, 3, 6, and 9 months. The samples were stored at -18°C, and then microbial and chemical analyzes and their sensory quality were performed every three months. Microbial analysis showed that irradiation and freezing maintenance decreased mesophilic, coliform, Salmonella, and E. coli (P <0.05). Results showed that there was no significant difference in sensory quality and chemical analysis parameters such as volatile total nitrogen (P> 0.05) in treated and control groups but increased significantly (p> 0.05). P) Peroxide index was observed. The results of this study indicate that the combined use of irradiation and freezing reduces the bacterial burden and increases the shelf-life of chicken meat. However, there is no change in sensory quality and biochemical analyzes.

    Keywords: Nuclear technique, irradiation, Chicken Meat, freezing, microbial analyses, Sensory quality, PV, TVN
  • Ataollah Azhdari *, Niloofar Hashemzehi Pages 13-22

    Microbial contamination of confectionery products can cause types of gastrointestinal infections in consumers. The aim of this research was the assessment of microbial quality in dry confectionaries which marketed in Birjand city. For this purpose, at different times, a total of 100 samples of dry confectioneries were collected randomly under sterile conditions, based on the number of confectionery stores in different regions of the city and tested according to the reference and national standard methods. The statistical analysis of the data showed that the rate of contamination with Enterobacteriaceae and coliforms was more significant than standard limits in 8% and 13% of the samples, respectively, and none of them were infected with Escherichia coli. Also, 35% of the samples contained mold& yeast, but in 15% of them, the rate of contamination was higher than the standard limits. The results of this survey showed that a total of 19% of the samples were unusable due to excessive microbial contamination, so more precautionary measures should be taken in the processes of production, storage, and delivery of this product.

    Keywords: Dry confectionery, Microbial quality, Birjand
  • Rogayeh Bakht Avar Ahari, Changiz Ahmadizadeh * Pages 23-32
    Staphylococcus aureus (S. aureus) is one of the significant factors in the development of hospital infections. In the meantime, hospital personnel and foodstuffs are essential factors that can transfer germs to others. Our aim in this study is to determine the frequency of coagulase gene polymorphism in S. aureus isolated from food and human samples. This descriptive cross-sectional study was performed on suspicious samples infected to S. aureus in the microbiology lab of the Faculty of Veterinary Medicine in Islamic Azad University of Tabriz, during the first 6 months of the year 2016. After initial enrichment, the samples were grown in solid media Blood Agar, and Mannitol Salt agar was cultured. To confirm the presence of coagulase gene, Coa G2 and Coa G3 primers were used: Coagulase gene genotyping was performed by the RFLP method. For this purpose, the PCR product was digested in the presence of the enzyme ALUI. The PCR product was digested by agarose gel after digestion. A total of 63 samples, including 11 samples of samples and 52 food samples of 10 hamburgers and 7 samples of chicken and 11 samples of milk 8, cheese samples and 12 samples of ice cream and 1 sample of fish and 3 specimens of the quail were studied. Among them, 35 No genotypes were detected, and 28 samples of S. aureus were found. The results showed that no significant relation was observed between sample types and genotyping of isolated S. aureus strain. that needs further investigation.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Coagulase, polymorphism, Foodstuffs
  • Fatemeh Hakimipour, Rasoul Shafiei *, Mohammad Rabbani Khorasgani Pages 33-46
    One of the essential criteria for determining the quality of products containing probiotics is the presence of a certain number of viable cells per gram of product. To transmit enough viable cells to the gastrointestinal tract, the population of probiotic microorganisms should be preserved during storage. In the present study, culturable cells of some commercial products were isolated and enumerated by the plate count and flow cytometric methods. The isolates were then identified by biochemical and molecular methods. The viability of yeast cells was then assessed at different temperatures during 30 days by the methods above. The results showed that Protexin restore® contained the same types and number of bacteria that were claimed by the manufacturer. In contrast, protexin balance® and Dailyeast® contained a lower number of bacterial cells and yeast cells, respectively. It is noteworthy that only 33% of yeast cells were culturable on YPG agar, while flow cytometric analysis showed that 87% of cells were viable and exhibited cell membrane integrity. Also, yeast cells in Dailyeast® product were stable at 4-35°C. In conclusion, using different culture media and physicochemical conditions for the enumeration of viable and culturable cells may lead to different results. Thus, a combination of different methods should be used to get good results.
    Keywords: Saccharomyces boulardii, viability, Flow Cytometry, probiotics
  • Fatemeh Shahdadi *, Sedigheh Kariminejad Pages 47-56
    In recent years, producing new antifungal drugs has been considered due to the resistance of fungal toxins and their pathogenicity. In this research, the effect of inhibitory growth of Acinetobacter isolated from frozen foods against pathogenic fungi of Aspergillus niger (A.niger) and A. flavus has been investigated. A total of 15 frozen food samples were collected from Jiroft city stores and tested for isolation and identification of potential Acinetobacter. A total of 28 bacterial isolates were obtained from frozen food that, from these, two isolates were identified Acinetobacter by biochemical methods. These bacteria were isolated from frozen hamburger and vegetables. The pathogenic fungi of Aspergillus niger and A. flavus were prepared from the center of the Iranian fungus and bacterial collection center. Then, the antagonistic effects of two isolates of Acinetobacter on these fungi were investigated. The results showed no inhibition of A. niger growth by two isolates of Acinetobacter isolated from frozen hamburger and vegetables, but isolates of frozen vegetables showed an inhibitory effect on A. flavus, and its inhibition zone was 11 mm. Finally, the inhibitory bacteria were selected for molecular identification. Based on the results of sequencing blast and phylogenetic tree drawing, the isolate studied was Acinetobacter baumannii.
    Keywords: Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Acinetobacter, frozen foods
  • Ali Sharifzadeh *, Hoda Mootamednejad Pages 57-67
    Nitrite and nitrate are preservatives that have been used in meat products (sausages) and include carcinogenic effects. Natural antimicrobials with plant origin are incorporated into foods in the forms of essential oils or extracts. They can control spoilage bacteria in foodstuffs (e.g., meat products). This work was aimed to evaluate the effect of partial nitrite replacement with Urticadioicaessential oil (UDE) on microbial properties of cooked sausage. Nitrite content (120 ppm) was reduced and replaced with 20, 40, and 60, 80, 100, and 120 ppm of UDE. The effect of UDE on antimicrobial properties of the essential oil was evaluated by MICs determination against Escherichia coli and Clostridium perfringens by the microdilution method. Results indicated that samples with 20 ppm of nitrite and 100 ppm UDEwerenot significantly samples with control at the end of storage period. The high level of nitrite and nitrate in meat products is worrying. Consequently, Reduction and Replacement of these food additives is essential.in this study, all samples with different essential oil levels were acceptable after 60 days of storage. Replacement of 83 % of nitrite with UDE is a reasonable approach in order to put down the harmful effects of nitrite in sausage and to enhance the functionality of the product.
    Keywords: Preservative, Herbal plant E.coli, Clostridium Perfringenes, Nitrite
  • Esmat Khoori, Vahid Hakimzadeh *, Ali Mohamadi Sani, Hasan Rashidi Pages 68-81
    One of the most critical challenges facing dairy products is decreasing or eliminating of Aflatoxins, especially Aflatoxin M1. On the other hand, the production of probiotic dairy products is another aim of the dairy industry. Therefore, in this study, using pulse electric field technology in the range of 10 to 30 microseconds, ozonation in the range of 0 to 10 mg/min and ultraviolet radiation in the range of 0 to 5 J/cm2 in acidophilus milk attempted to obtain a probiotic-free aflatoxin product. To investigate the impact of the applied the mentioned processes, a central response method (RSM) was used in the full quadratic model so that these processes were considered as operational variables. For this purpose, the central composite design with three independent variables, including pulsed electric field, ozonation and UV irradiation to complete quadratic form has been used. The results showed a significant effect of independent variables and their synergistic effect at 0.05 levels on the reduction of aflatoxin in acidophilus milk. The best-operating conditions based on the lowest amount of aflatoxin in acidophilus milk consisted of 13.15-microsecond pulses in the electric field, 9.99 mg/min of ozone, and 4.99 J/cm2 of UV waves. In optimum conditions, pH 6.22, Acidity 19.76 (Dornic), dry matter 10.69%, total color change 8.13, and overall acceptance score 4.77 were obtained. Finally, in optimum condition, 84.61% and 86.76% of aflatoxin M1 and total aflatoxins were reduced, and the final product contained 5.2×106 cfu/g Lactobacillus acidophilus, respectively.
    Keywords: Acidophilus milk, Aflatoxin, Ozone, Pulsed electric field, UV
  • Rahele Nezhad Razmjoui Akhgar, Shahin Zomorodi * Pages 82-94
    Goat's milk is a proper alternative to cow's milk because of its higher digestibility and lower allergic characteristics, as well as its higher functional nutrient. On the other hand, its health benefits can be increased by the incorporation of probiotics into goat's milk. This research aimed to investigate the survivability of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis (B. lactis) individually and in combination on the physicochemical and sensory properties of yogurt made of goat's milk during 21days storage. In this research, 4 treatments were prepared, including control (with no probiotic bacteria), La treatment containing Lactobacillus acidophilus, Bb treatment containing B. lactis, and LaBb treatment containing a combination of Lactobacillus acidophilus and B. lactis. The results showed that the count of Lactobacillus acidophilus, B. lactis, and their combination reached from 8.54 log cfu/g on the first day to 9.43, 10.06 and 10.75 log cfu/g at the end of the storage period, respectively. At the end of the storage period, the control sample had significantly the highest pH and syneresis and the lowest acidity, water holding capacity, viscosity, and overall acceptability among treatments. However, no significant difference between samples containing probiotic in acidity, pH, viscosity, syneresis, water holding capacity, and overall acceptability was observed. According to the results obtained of this study, yogurt made of goat's milk, in addition to being a suitable carrier for probiotics, its sensory properties improve as a result of the incorporation of these probiotics.
    Keywords: Bifidobacterium lactis, probiotics, Lactobacillus acidophilus, Goat milk yogurt