فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال یازدهم شماره 41 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فیروز بختیاری نژاد*، ناهید شیخان صفحات 1-18

    رشته های حوزه فنی و مهندسی بهدلیل رابطه متقابلی که با فناوری و توسعه علمی دارند از اهمیت بسزایی در اقتصاد دانش بنیان برخوردارند. ،. در طول چند دهه اخیر روند اصلی آموزش مهندسی در کشورهای صنعتی مرتبا تغییر کرده است و به دو گرایش علوم مهندسی و فناوری مهندسی متمایل شده است. گرایش فناوری مهندسی برای نیازهای فوری و مستقیم صنعتی است و گرایش علوم مهندسی برای تدوین روش ها و استانداردها در طراحی از طریق مدلسازی و تجزیه تحلیل و کسب تواناییهای پایه برای ورود به تحصیالت تکمیلی برای تولید علم و نوآوری میباشد. با توجه به اینکه توسعه علمی عمدتا توسط دانشجویان دکتری با انجام تحقیقات توسعهای در حوزه فنی و مهندسی انجام میشود و توسعه فناوری توسط دانشجویان ارشد و مراکز تحقیقاتی در تحقیقات کاربردی محقق میگردد، لذا در این مقاله نتیجه مطالعات در باب آموزش علوم و فناوری مهندسی با نگاهی بر تجربیات کشورهای صنعتی ارایه میشود و پیشنهاداتی جهت بهبود روش های آموزش مهندسی در یک رشته مهندسی ارایه میگردد.

    کلیدواژگان: مهندسی، آموزش مهندسی، توسعه علمی، توسعه فناوری
  • سید عطالله سینائی* صفحات 19-36

    امروزه تاثیر ایران در دو قرن گذشته، در مصاف صنعتی با غرب و شرق، نه تنها بازار خود را توسعه نداده است، بلکه نتوانسته است بازار خود را حفظ نماید. غرب و شرق در دوره های متفاوتی یورش های مهیبی را با ارسال کالاهای ارزان و متنوع به بازارها ایران آغاز کردند. نظام اقتصادی و سیاسی ایرانی قادر به سازماندهی نهادی، تامین و تجهیز منابع، استقرار سیاست-های بازرگانی و صنعتی کارآمد و بالاخص طراحی ساختارهای نهادی کارآمد و متناسب، برای بسترسازی و پشتیبانی از نوآوری برای تولید ظرفیت های رقابت پذیر در اقتصاد صنعتی نبود. بنابر این نتوانست خطوط دفاعی مناسبی را سازمان دهد و بصورت نسبتا پیوسته ای در حال عقب نشینی و تبدیل شدن به زایده اقتصادهای صنعتی و تامین کننده مواد خام نفتی ارزان برای اقتصادهای روبه رشد بوده است. این روند تاریخی که همزمان با گسترش انقلاب صنعتی و پدیدار شدن اقتصاد جهانی آغاز شد موجب گردید اقتصاد صنعتی دستی ایران، که قادر به تولید رقابتی و ماشینی نبود، در وضعیت فروپاشی قرار گیرد. میزان عملکرد نظام مند و کارآمد نهادهای دولت، حقوق مالکیت، نظام آموزشی و بنگاه های اقتصادی به عنوان عوامل عمده درگیر در بسترسازی توسعه، بخش هایی مهمی در این خصوص به شمار می آیند. هدف این پژوهش که به روش کتابخانه ای و با اتکا بر منابع تحلیلی و اسناد تاریخی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده آن است که عملکرد عناصر نهادی در صنعت چرم، کیف، کفش و صنایع وابسته به آن را در قرن نوزدهم میلادی، در ایران، مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. بنابر این نتوانست خطوط دفاعی مناسبی را سازمان دهد و بصورت نسبتا پیوسته ای در حال عقب نشینی و تبدیل شدن به زایده اقتصادهای صنعتی و تامین کننده مواد خام نفتی ارزان برای اقتصادهای روبه رشد بوده است. این روند تاریخی که همزمان با گسترش انقلاب صنعتی و پدیدار شدن اقتصاد جهانی آغاز شد موجب گردید اقتصاد صنعتی دستی ایران، که قادر به تولید رقابتی و ماشینی نبود، در وضعیت فروپاشی قرار گیرد. میزان عملکرد نظام مند و کارآمد نهادهای دولت، حقوق مالکیت، نظام آموزشی و بنگاه های اقتصادی به عنوان عوامل عمده درگیر در بسترسازی توسعه، بخش هایی مهمی در این خصوص به شمار می آیند. هدف این پژوهش که به روش کتابخانه ای و با اتکا بر منابع تحلیلی و اسناد تاریخی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده آن است که عملکرد عناصر نهادی در صنعت چرم، کیف، کفش و صنایع وابسته به آن را در قرن نوزدهم میلادی، در ایران، مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. 

    کلیدواژگان: نهاد، فناوری، صنعت کیف، کفش و چرم، ایران
  • یوسف حجت* صفحات 37-52

    در این مقاله تجربیات بیش از دو سال مسئولیت رایزنی علمی در چین با تکیه بر دانشگاه ها و ارتباط آن ها با صنعت ارایه شده است. در ابتدا تاریخچه و روند توسعه آموزش عالی و نیز دستاوردهای علمی دانشگاه ها ارایه وبر دستاوردهای دانشگاه ها، توانمندی ها و انتشارات علمی چین و تا حدودی مقایسه با دنیا بحث شده است. درمورد برخی از مراکز علمی که در ساخت امروز و فردای چین نقش موثری دارند، از جمله آکادمی علوم چین نیز توضیحات مختصری داده شده و در نهایت به فعالیت-های علمی مشترک بین صنعت و دانشگاه یعنی ثبت اختراع و مقالات مشترک پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ثبت اختراع، جهانی، تحقیق و توسعه، مدل، موسسات آکادمی
  • سولماز دری سده، امیرمظفر امینی سدهی، ودابه سرایی صفحات 53-62

    هدف این پژوهش که یک تحقیق توصیفی با رویکرد کیفی است، شناسایی موانع کارآفرینی رشته های کشاورزی در آموزش دانشگاهی استان اصفهان میباشد. جامعه آماری کارآفرینان دانشآموخته از رشته های مختلف کشاورزی میباشند که برابر با 40 نفر برآورد گردید و کل اعضا، مورد بررسی قرار گرفتند. داده های الزم از طریق مصاحبهی نیمهساختاریافته اکتشافی محقق ساخته گردآوری شد. با استفاده از راهبرد تحلیل محتوا 26 مقوله استخراج گردید. مقوله ها در قالب پرسشنامه در اختیار جامعه آماری قرار گرفتند و درجه اهمیت آنها بر اساس طیف لیکرت پرسیده شد. بهمنظور تلخیص متغیرها از تکنیک تحلیلعاملی اکتشافی با نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. مقدار KMO ،829/0 و مقدار آزمون بارتلت 763/3328 بهدست آمد که در سطح 99 درصد معنیدار بود. نتایج تحلیلعاملی نشان داد، تبیین کل واریانس توسط 5 عامل استخراج شده از گویه های مورد بررسی، 221/69 درصد است. در این پژوهش، موانع انگیزشی و نگرشی، موانع ساختاری، موانع آموزشی، موانع اقتصادی و محیطی و موانع شخصیتی به ترتیب با تبیین 110/17 درصد، 066/17 درصد، 362/14 درصد، 465/11 درصد و 218/9 درصد از واریانس کل، بهعنوان مهمترین موانع کارآفرینی کشاورزی در آموزش دانشگاهی شناسایی شدند

    کلیدواژگان: آموزش دانشگاهی، موانع کارآفرینی، آموزش عالی، کشاورزی
  • رضا عباسی، حسین سرمه * صفحات 65-74

    تعهد صاحبان کسب و کار به طراحی مدل کسب و کار به گونه ای که علاوه بر تامین منافع خود، موجبات بهبود رفاه جامعه و پایداری محیط زیست گردد، در کانون توجه مشتریان می باشد.هدف پژوهش حاضر باز طراحی مدل کسب و کار با تاکید بر ملاحظات اجتماعی و زیست محیطی در سازمان های علمی- آموزشی بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و سازمان مورد مطالعه این تحقیق، بنیاد علمی قلم چی بزرگترین موسسه آموزشی غیردولتی در ایران است که در زمینه آموزش و نشر کتاب کمک درسی و برگزاری آزمون های برنامه ای و برنامه ریزی تحصیلی فعالیت می کند. در پژوهش حاضر از دو روش کتابخانه ای و میدانی برای گردآوری اطلاعات شده. به همبن منظور و به عنوان نمونه تحقیق، 1300 نفر از بین گروه های مشتریان شامل دانش آموزان عادی، دانش آموزان و دانشجویان بورسیه شده بنیاد، دانش آموزان نابینا و معلول و همچنین گروه های سازندگان مدرسه، خوابگاه دانشگاه و کتابخانه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به ارزش های پیشنهادی، مدل کسب و کار در لایه های مسئولیت اتماعیو زیست محیطی ارایه شد به گونه ای که در مدل جدید کسب و کار سه ارزش پیشنهادی در حوزه مسئولیت اجتماعی شامل عدالت اجتماعی (آموزشی)، خدمات ویژه به اقشار خاص و ترویج ارزش های مور قبول جامعه و دو ارزش پیشنهادی در حوزه زیست محیطی شامل کمک به حفاظت از محیط زیست و استفاده از فناوری های سبز شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، ملاحظات اجتماعی و زیست محیطی
  • یاسین سعیدی*، رسول رجایی صفحات 75-92

    پارک‌های علم و فناوری، به عنوان یک سازمان و با هدف افزایش ثروت در جامعه از طرف متخصصان حرفه‌ای مدیریت می‌شوند تا جریان دانش و فناوری را میان دانشگاه‌ها، موسسه‌های تحقیق و توسعه، شرکت‌های خصوصی و بازار به حرکت درآورند. این پارک‌ها از طریق مراکز رشد، سازمان‌های نوآور را تقویت و فرایندهای زایشی را تسهیل می‌کنند و به عنوان محیطی عمل می‌کنند که در آن واحدهای تحقیقاتی مستقل یا وابسته به سازمان‌ها و صنایع، مجتمع شده و زیر پوشش و حمایت قرار ‌گیرند تا به خلاقیت و نوآوری بپردازند. ماموریت نهایی این پارک‌ها هماهنگ کردن نتایج به دست آمده از پژوهش‌های دانشگاهی با نیاز‌های صنعت در جهت پر کردن خلا رابطه صنعت و دانشگاه می‌باشد و این امر درنهایت به تجاری‌سازی دانش منجر خواهد شد. بنابراین با توجه به این کارکردها، شکل‌گیری و توسعه بسیاری از پدیده‌های نوظهور فناوری از درون این پارک‌ها به وقوع می‌پیوندند و دولت‌ها می‌کوشند با ایجاد محیطی مناسب، شرایط کار و فعالیت را برای شرکت‌های کوچک و متوسط و جذب شرکت‌های بین‌المللی مبتنی بر فناوری فراهم کنند. در ایران نیز در سال‌های گذشته این پارک‌ها گسترش چشمگیری یافته و در شرایطی که کشور با تحریم‌های یک جانبه مواجه بوده، توانسته‌اند نقش تاثیرگذاری در استفاده از دانش و فناوری بومی ایفا نمایند. در این راستا هدف از مقاله حاضر پرداختن به اهمیت و کارکردهای اصلی پارک‌های علم و فناوری در دنیا و همچنین ایران می‌باشد. در ادامه با توجه به نقش پارک فناوری پردیس به‌عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین پارک فناوری کشور در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و همچنین جایگاه راهبردی آن در زیست‌بوم نوآوری، مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، پارک علم و فناوری، زیستبوم نوآوری
|
  • firooz bakhtiarinezhad*, nahid sheikhan _ Pages 1-18

    The fields of engineering and technical possess the great importance in the knowledge-based economy due to the interaction they have with technology and scientific development. Over the last few decades, the main trend of engineering education in industrialized countries have been constantly changing, and they tend to be biased toward engineering science and engineering technology. The engineering technology is for immediate and direct industrial needs, and the engineering sciences is to formulate methods and standards in design through modeling and analysis, and the acquisition of basic abilities for entry into graduate education for the production of science and innovation. Considering that scientific development is mainly carried out by PhD students by carrying out developmental research in the field of engineering and technical, and the development of technology is realized by senior students and research centers in applied research; therefore, in this paper, the results of studies on the teaching of science and engineering are presented with a look at the experiences of the industrialized countries and the suggestions for improving the methods of engineering education especially mechanical engineering are presented too .

    Keywords: Engineering, engineering education, scientific development, technology development
  • Attaullah Sinaei* Pages 19-36

    In the past two centuries, Iran has not only expanded its market in industrial confrontations with the West and the East, but has failed to maintain its market. The West and the East, at different times, began the offensive by sending cheap and varied goods to Iranian markets. The Iranian economic and political system was not able to institutionalize, fund and equip resources, establish efficient commercial and industrial policies, and in particular design efficient and appropriate institutional structures, to support and support innovation to generate competitive capacity in the industrial economy. It has therefore failed to organize adequate defenses and has been steadily retreating and becoming the surplus of industrial economies and supplying cheap petroleum raw materials to emerging economies. This historic trend, which began as the industrial revolution unfolded and the emergence of the global economy, led to a collapse in Iran's hand-made industrial economy, which was unable to produce competitively and machine-made. The level of systematic and efficient functioning of government institutions, property rights, the education system, and businesses are major contributors to development development. The purpose of this research, which is based on a library method based on analytical sources and historical documents and with a descriptive-analytical approach, is to investigate the performance of institutional elements in the leather, handbags, footwear and related industries in the 19th century. Iran to analyze. It has therefore failed to organize adequate defenses and has been relatively steadily retreating, becoming a surplus of industrial economies and a supplier of cheap petroleum raw materials to emerging economies. This historical trend, which began at the same time as the Industrial Revolution and the emergence of the world economy, caused Iran's hand-made industrial economy, which was unable to produce competitively and mechanically, to collapse. The systematic and efficient performance of government institutions, property rights, the education system and enterprises as major factors involved in the development context are important parts in this regard. The purpose of this research, which has been done by library method and relying on analytical sources and historical documents and with a descriptive-analytical approach, is that the performance of institutional elements in the leather, bag, shoe and related industries in the nineteenth century, In Iran, to analyze and study.

    Keywords: Institution, Technology, Bag Industry, Shoes, Leather, Iran
  • yousef hojjat* Pages 37-52

    This article presents the experiences of more than two years of scientific advisory responsibility in China, relying on universities and their relationship with industry. First, the history and development process of higher education as well as the scientific achievements of universities are presented on the achievements of universities. China's scientific capabilities and publications, and to some extent comparisons with the world, are discussed. Some of the scientific centers that play an important role in building China today and tomorrow, including the Chinese Academy of Sciences, are briefly described, and finally, the joint scientific activities between industry and academia, namely patents and joint papers.

    Keywords: Higher education, patent, global, research, development, model, academy institutions
  • soulmaz dorri*, AmirMozafar Amini Sedehi, Soodabeh Saraei Pages 53-62

    The purpose of this research, which is a descriptive research with qualitative approach. Identification of agricultural entrepreneurship barriers in university education in Isfahan province. The statistical population consists of knowledgeable entrepreneurs from different fields of agriculture, which is estimated at 40. And all members were examined. Required data were collected through a semi-structured exploratory interview. Using content analysis strategy, 26 items were extracted. The categories were presented to the statistical population in a questionnaire and their degree of importance was asked based on the Likert spectrum. Then, using exploratory factor analysis, SPSS software was used to identify the variables. The KMO value was 0,829 and the value of the Bartlett test was 3328.763 which was significant at 99%. The results of factor analysis showed that the total variance explained by the five factors extracted from the studied items was 69.221%. In this research, motivational and attitudinal barriers, structural barriers, educational barriers, economic and environmental obstacles and personality barriers were explained by 17.11%, 17.066%, 14.336%, 11.465% and 9.218% respectively Total variance was identified as the most important obstacles to agricultural entrepreneurship in university education. 

    Keywords: university education, entrepreneurship barriers, higher education, agriculture
  • reza abbasi, hosein sormeh* Pages 65-74

    The commitment of business owners to the design of the business model in away that ,in addition to providing its own benefits, improves the commuintys well- being and environmental sustainability, is at the forefront of customers attentino. The purpose of this study was to redesign the business model with an emphasis an social and environmental considerations at scientific and educational organizations. The present research is a practical purpose and the research organization of this research is the largest educational nongovernmental educational institution in Iran, which is active in the field of teaching and publishing study books and conucting program tests and academic planning. For this purpose and as a research sample, 1300 of the customer groups including students, students and funded scholars, blind and disabled students as well as groups of school builders, university dormitories and libraries were Selected and reviewed. Given the proposed values, the business model was presented in the social and environmental responsibility layers, so that in the new business model, the three proposed values in the field of social responsibility include social justice (educational), special services for particular classes and promotion Commonly accepted values of the community and two proposed environmental values, including the promotion of environmental protection and the use of green technologies.

    Keywords: Business model, social, environmental considerations
  • Yasin Saeidi*, Rasoul Rajaei Pages 75-92

    Science and technology parks, as an organization with the aim of increasing wealth in society, are managed by professionals to move the flow of knowledge and technology between universities, research and development institutes, private companies and the market. Through growth centers, these parks strengthen innovative organizations and facilitate reproductive processes, and act as an environment in which independent research units, affiliated with organizations and industries, are integrated and covered to support creativity and innovation. To pay. The ultimate mission of these parks is to reconcile the results of academic research with the needs of industry in order to fill the gap between industry and academia, and this will ultimately lead to the commercialization of knowledge. Therefore, due to these functions, the formation and development of many emerging technological phenomena occur from within these parks, and governments try to provide working conditions for small and medium-sized companies and attract international technology-based companies by creating a suitable environment. In Iran, in recent years, these parks have expanded significantly and in a situation where the country is facing unilateral sanctions, they have been able to play an effective role in the use of indigenous knowledge and technology. In this regard, the purpose of this article is to address the importance and main functions of science and technology parks in the world as well as in Iran. In the following, considering the role of Pardis Technology Park as the largest and most important technology park in the country in the development of knowledge-based economy and also its strategic position in the innovation ecosystem, has been studied. 

    Keywords: Knowledge-Based Economics, Science, Technology Park, Innovation Ecosystem