فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و چهارم شماره 4 (پیاپی 115، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خدیجه ایدال*، حمیدرضا کاظمی، راضیه دشتی پور صفحات 308-316
    مقدمه

    یکی از پارامترهای مهم جهت قراردهی ایمپلنت وجود استخوان کافی از لحاظ ارتفاع و ضخامت عرضی می باشد.  جابجایی عصب آلویولار تحتانی  به روش تغییر موقعیت عصب، جراحان را به دلیل اختلالات عصبی ناشی از این روش با چالش رو به رو ساخته است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اختلالات عصبی جابجایی عصب متعاقب قراردهی ایمپلنت بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی 26 بیمار بالای 18 سال که درناحیه خلفی مندیبل به مدت طولانی بی دندان بودند و فاصله ریج خلفی تا سقف کانال آلویولار تحتانی کمتر از 10 میلی متر بود، انتخاب شدند. بیماران یک هفته، 1، 3، 6 و 12 ماه بعد از جراحی ایمپلنت از نظر شیوع اختلالات عصبی توسط پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    از بین 26 بیمار این تحقیق، 16 نفر (5/61%) از این افراد مذکر و 10 نفر (5/38%) مونث با میانگین سنی 7/6±56 سال بودند. بیشترین عارضه عصب آلویلار تحتانی بی حسی بود که بعد از یک هفته، یکماه، 3 ماه، 6 ماه و 12 ماه بعد به ترتیب  2/96%، 2/96%, 2/96%، 7/57% و 19% بود. حس سوزن سوزن شدن نیز روند کاهشی داشته و از 8/30% در یک هفته بعد از جراحی به 5/11% در سه ماه، 6 ماه و یک سال بعد از جراحی رسید.

    نتیجه گیری

    همه بیماران روز پس از عمل اختلالات عصبی را گزارش کردند، اما پس از  گذشت چند هفته به حالت نرمال اولیه بهبود یافتند.

    کلیدواژگان: ایمپلنت، عصب آلوئولار تحتانی، مندیبل، جراحی
  • حکیمه احدیان، محمدحسن اخوان کرباسی، یاسمن صباغزادگان* صفحات 317-327
    مقدمه

    استوماتیت آفتی راجعه یکی از شایع ترین بیماری های مخاطی دهان با شیوع حدود 25 درصد می باشد. درمان این بیماری غیراختصاصی و به طور عمده براساس استروییدها می باشد. باتوجه به عوارض سیستمیک استروییدها، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر داروی فنی تویین و تریامسینولون بر آفت مینور انجام شد تا شاید بتوان گامی در جهت تجویز دارویی با عوارض کمتر برداشت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی و دوسویه کور که بصورت تصادفی انجام شد، 60 بیمار از مراجعین بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی یزد، مبتلا به آفت مینور دهانی مورد بررسی قرار گرفتند. 30 بیمار از داروی A (تریامسینولون استوناید) و 30 بیمار از داروی B (فنی تویین مخاط چسب) استفاده کردند. میزان درد و سوزش توسط VAS و اندازه ضایعه توسط قرار دادن کاغذ میلیمتری قبل از شروع درمان و روزهای 3، 5 و 7 بعد درمان اندازه گیری شد. داده های بدست آمده پس از جمع آوری در محیط نرم افزار SPSS با ویرایش 22 مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین بیشترین قطر زخم آفتی راجعه قبل از درمان و سه، پنج و هفت روز بعد درمان در دو گروه کاهش یافت ولی این تغییرات در هر دو گروه تقریبا یکسان بود (59/0 =p). همچنین در هر دو گروه میزان درد و سوزش کاهش داشت (0001/0 <p). ولی این کاهش در هردو گروه تفاوت معنی داری نداشت (23/0 =p).

    نتیجه گیری

    هر دو داروی فنی تویین و تریامسینولون استوناید در کاهش درد و سوزش آفت راجعه موثر بودند و این تاثیر بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: استوماتیت آفتی راجعه، تریامسینولون استوناید، فنی توئین
  • ندا اسلامی، پوریا تاتاری* صفحات 328-336
    مقدمه

    GOSLON-Yardstick Index (GYI) یک شاخص رتبه بندی استاندارد است که به منظور سنجش نتایج و پروگنوز درمان در بیماران شکاف کام و لب طراحی شده است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت اکلوژن بیماران شکاف کام و لب بر اساس شاخص GYI و بررسی پیش آگهی درمان در این بیماران در دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 1387 تا 1398 بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی، کست های گچی 104 نفر از بیماران شکاف کام و لب مراجعه کننده به کلینیک شکاف کام و لب مورد بررسی قرار گرفت. بیماران به دو گروه شکاف کام و لب کامل یک طرفه (72 نفر) و دوطرفه (32 نفر) تقسیم شدند. سپس وضعیت اکلوژن بیماران بر طبق شاخصGYI به پنج گروه تقسیم بندی گردید. دسته بندی های GYI بیماران در شکاف کام و لب یک طرفه و دوطرفه با یکدیگر مقایسه شد. آزمون من-ویتنی در تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    در هر دو گروهشکاف یک طرفه و دو طرفه بیماران با دسته های بالاتر شاخص GYI بیشتر از دسته های پایین دیده شدند اما، بین نوع شکاف و دسته بندی معیار GYI تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (002/0 =p).

    نتیجه گیری

    در افراد مورد بررسی در مطالعه ما، هم در شکاف کام و لب یک طرفه و هم در نوع دوطرفه دسته بندی های چهارم و پنجم GYI که نشان دهنده ی وضعیت نامناسب اکلوژن در این بیماران و پروگنوز ضعیف تر درمان است، شایع تر بود.

    کلیدواژگان: گوسلون، شکاف کام و لب، مال اکلوژن
  • زهرا دلاوریان، عباس جوادزاده بلوری، زهره دلیر ثانی*، پیمان هاشمیان، طاهره نصرت زهی صفحات 337-348
    مقدمه

    یکی از مهمترین چالش های تشخیصی و درمانی در دردندانپزشکی، مراجعه بیماران با شکایاتی با منشا ذهنی بدون توجیه بالینی است. در این بیماران ممکن است تشخیص و حتی درمانهای نابجا سبب پیچیده تر شدن شرایط جسمی و روانی آنان گردد. هدف این مطالعه تعیین فراوانی شکایات اصلی و اختلالات روانپزشکی دراین بیماران بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی ، 132 بیمار با شکایات با منشا ذهنی بعنوان گروه مورد و 132 بیماربا شکایات با منشا ارگانیک بعنوان شاهد وارد مطالعه شدند. نوع شکایات ذهنی بیماران تعیین و شدت شکایات با معیار VAS ثبت شد. برای هر دو گروه پرسشنامه Symptom Checklist-90 (Scl-90) برای ارزیابی اختلالات روانپزشکی تکمیل گردید. برای آنالیز آماری از آزمونهای Chi-square و T-test و پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    شایع ترین شکایت ذهنی در گروه مورد ، درد بدون منشا دندانی (%33/33)، سوزش (%66/16)و درد آتیپیک دندانی (%63/13) بودند. بیشترین تعداد بیماران از شدت متوسط شکایت رنج میبردند و شایع ترین تشخیص بالینی اختلال حسی آنان، درد آتیپیک صورتی بود. در گروه مورد، 06/31 درصد مبتلا به اختلالات روانپزشکی و 78/53 درصد دارای گرایش به اختلالات روانپزشکی بودند. در گروه شاهد نیز بترتیب 27/2درصد مبتلا به اختلالات روانپزشکی و03/28 درصد دارای گرایش به اختلالات روانپزشکی بودند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه شایع ترین شکایت با منشا ذهنی، درد بدون منشا دندانی و سوزش بودند، که در صورت عدم توجه به خصوصیات شکایت و زمینه های روانی ایجاد کننده آن می تواند با دردهای با منشا دندانی اشتباه گرفته شده و درمانهای نابجا برای آنان صورت گیرد. این مطالعه همچنین نشان داد که اکثریت بیمارانی که شکایت با منشا ذهنی داشتند، از مشکلات روانپزشکی رنج میبردند بنابراین دقت به این دسته شکایات میتواند به تشخیص احتمالی مشکل روانپزشکی بیمار و درمانهای مناسب کمک کند.

    کلیدواژگان: درد، اختلالات روانپزشکی، سندروم سوزش دهان، درد صورتی
  • شقایق زاهدپاشا، مائده صالحی، رضا علیزاده نوایی، هاله حالی، عباس مسگرانی، محمد فلاح، طاهره ملانیا* صفحات 349-357
    مقدمه

    ضایعات زبانی در دو دسته مادرزادی و اکتسابی طبقه بندی می شوند که ماکروگلوسیا، تیرویید زبانی، میکروگلوسیا و لوزه زبانی جز ضایعات مادرزادی و زبان جغرافیایی، زبان شیاردار، زبان کنگره دار، گلوسیت رومبویید میانی، زبان مودار، توده ها، زخم ها و ضایعات سفید و قرمز جزء ضایعات اکتسابی محسوب می شوند. شناسایی این موارد و تعیین شیوع آنها می تواند در درمان و رفع نگرانی مورد استفاده قرار گیرد. لذا با توجه به تنوع بالای پراکندگی جغرافیایی ضایعات زبان، هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ضایعات زبانی در دانش آموزان شهر ساری در سال 1398 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی، بر روی 540 دانش آموز دبیرستانی در شهر ساری در سال 1398 انجام شد. سطوح زبان توسط متخصص بیماری های دهان بطور دقیقی معاینه شد. ضایعات زبانی همانند ماکروگلوسیا، تیرویید زبانی، میکروگلوسیا، لوزه زبانی، زبان جغرافیایی، زبان شیاردار، زبان کنگره دار، گلوسیت رومبویید میانی، زبان مودار، توده های خوش خیم و بدخیم، زخم ها، ضایعات عروقی و ضایعات سفید و قرمز ثبت شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این مطالعه بیان می دارد که در کل، 540 نفر (270 دختر و 270 پسر) در مطالعه شرکت کردند. زبان باردار در 3/33% موارد و ضایعاتی چون میکروگلوسی، ضایعات اگزوفیتیک و گلوسیت لوزی شکل زبان در 2/0% بیماران مشاهده شد. زخم در هیچ موردی از افراد مورد مطالعه مشاهده نشد. تنها در مورد زبان مودار (004/0 =p) رابطه ی معناداری با جنس مشاهده شد. در مابقی ضایعات تفاوت فراونی ضایعه در بین دو جنس معنادار (05/0 <p) نبوده است.

    نتیجه گیری

    زبان باردار بیشترین فراوانی و ضایعاتی چون میکروگلوسی، ضایعات اگزوفیتیک و گلوسیت لوزی شکل زبان، کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. شیوع بیشتر ضایعات در دو جنس تفاوت معناداری نداشت، به جز زبان مودار که در پسرها بیشتر گزارش شد.

    کلیدواژگان: ضایعات زبانی، شیوع، مازندران
  • فائزه فتوحی اردکانی، مریم دهقانی اشکذری، مطهره امیری، نیلوفر حلوانی، فاطمه مهرآور* صفحات 358-372
    مقدمه

    آموزش بهداشت دهان و دندان بر اساس بوی بد دهان می تواند ازسایر روش های متداول آموزشی موثرتر باشد چرا که بوی بد دهان به عنوان یک ابزار انگیزشی برای بهبود رفتارهای مربوط به سلامتی محسوب می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه آموزش بهداشت با موضوعات مختلف و مقایسه تاثیر آنها بود.

    مواد و روش ها

    136 دانش آموز 10-9 ساله دریزد در سال 1396-1395 به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: آموزش بهداشت دهان و دندان بر اساس بوی بد دهان، آموزش بهداشت سنتی بر اساس پوسیدگی و بیماری های لثه و گروه کنترل (فقط آموزش بهداشت دهان و دندان). شاخص پلاک، شاخص تغییر یافته لثه ای و بوی بد دهان قبل از شروع مطالعه، یک ماه و شش ماه بعد اندازه گیری شد و جهتآنالیز داده ها از آزمون های Paired and independent t-test، McNemar و Wilcoxon استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان از عدم بهبود معنی دار در شاخص پلاک در گروه های کنترل در هر دو فالوآپ داشت. در فالوآپ یک ماهه، شاخص تغییر یافته لثه در گروه اول نسبت به گروه های دیگر تغییر معنادار داشت (029/0 =p). از نظر تغییرات بوی بد دهان تنها در گروه اول در هر دو جنس کاهش شیوع و شدت بوی بد دهان نسبت به شروع مطالعه دیده شد (دختر: 003/0 =p، پسر: 0001/0 <p).

    نتیجه گیری

    آموزش بهداشت دهان و دندان براساس بوی بد دهان نسبت به آموزش سنتی و آموزش به تنهایی بر دانش آموزان شهر یزد موثرتر، ماندگارتر و سریع تر بود.

    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت دهان و دندان، بوی بد دهان، شاخص پلاک
  • فاطمه قربانی، فرید عباسی، روناک بختیاری، مهدی نوروزی، محمدامین بافنده، سید شجاع الدین شایق، سید محمدرضا حکیمانه* صفحات 373-383
    مقدمه

    پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی شایع است و استرپتوکوک موتانس شایعترین باکتری پوسیدگی زا در حفره های دهان است. برای کنترل عفونت های باکتریایی دهان، به ویژه استرپتوکوکوس موتانس، از ترکیبات و محلول های ضد میکروبی مختلف استفاده شده است. با توجه به افزایش عوارض جانبی آنها، علاقه زیادی به استفاده از گیاهان دارویی برای جایگزینی با داروهای شیمیایی وجود دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر ضد میکروبی عصاره آبی گیاه سماق، گلنار وگل سرخ بر روی استرپتوکوکس موتانس بود.

    مواد و روش ها

    به عنوان یک مطالعه آزمایشگاهی، از هشت غلظت مختلف عصاره آبی سماق، گلنار وگل سرخ (10، 5، 5/2، 25/1، 625/0، 312/0، 156/0 و 078/0 میلی گرم بر میلی لیتر(برای تعیین کمترین غلظت بازدارنده (MIC) و کمترین غلظت کشنده (MBC) بر علیه استرپتوکوک موتانس استفاده شد. همچنین از غلظت 10 درصد این عصاره ها، برای تعیین قطر هاله عدم رشد به روش چاهک پلیت استفاده شد.از کلرهگزیدین 2 درصد به عنوان کنترل مثبت در هر دو روش استفاده شد.

    یافته ها

    MIC و MBCعصاره سماق، گلنار و گل سرخ بر علیه استرپتو کوک موتانس به ترتیب 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر و 5 میلی گرم بر میلی لیتر بود. همچنین میانگین قطر هاله عدم رشد به میزان 2/2±21 میلی متردر روش چاهک پلیت نشان داده شد. خاصیت ضد میکروبی بر علیه استرپتوکوکوس موتانس در غلظت 10% عصاره ها دیده شد و میانگین قطرهاله عدم رشد کلرهگزیدین، 8/1±18 میلی متر بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره آبی سماق، گلنار و گلسرخ، اثرات ضد میکروبی علیه استرپتوکوکوس موتانس دارد. همچنین فرمولاسیون عصاره های مورد مطالعه موثرتر از کلرهگزیدین 2 درصد علیه استرپتوکوکوس موتانس می باشد.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس موتانس، عصاره آبی، سماق، گلنار، گل سرخ
  • ساناز کارگزار، علی باقرپور، حمید جعفرزاده* صفحات 384-396
    مقدمه

    رادیوگرافی، یک ابزار ارزشمند در درمان های اندودانتیک می باشد و رادیواپسیته یک خصوصیت مطلوب و مهم در مورد همه مواد به کار رفته در درمان ریشه است. رادیواپسیته مناسب برای تمایز پرکردگی کانال از ساختارهای آناتومیک و بافت های مجاور ضروری است و باید مستقل از ویژگی هایی مانند ضخامت ماده ی مورد استفاده و میزان حلالیت آن در مایعات مختلف مانند بزاق باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی مقایسه ای رادیواپسیته ی (Calcium Enriched Mixture) CEM، سه نوع MTA (Mineral Trioxide Aggregate)، گوتاپرکا و عاج با استفاده از رادیوگرافی دیجیتال انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    از هر یک از مواد مورد استفاده شامل Angelus MTA، MTA+ (MTA لهستانی)، Root MTA، CEM، عاجو گوتاپرکا 5 نمونه به صورت دیسک هایی با قطر 10 میلیمتر و ضخامت 1 میلیمتر آماده شد. پس از ست شدن، با سیستم رادیوگرافی داخل دهانی به همراه وج پلکانی آلومینیومی تصویربرداری انجام شد. رادیواپسیته ی نمونه ها با استفاده از نرم افزار Image J 1.49v ارزیابی شد. برای ارزیابی داده ها، آزمون ANOVA و Tukey با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    حداکثر رادیواپسیته برای Root MTA و گوتاپرکا، به میزان حدود 4 میلیمتر آلومینیوم و حداقل آن برایعاج، به میزان 7/0 میلیمتر آلومینیوم بود.انواع مختلف MTA از لحاظ میانگین رادیواپسیته تفاوت آماری معنی داری با یکدیگر و با گوتاپرکا نداشتند. میانگین رادیواپسیته CEM به طور معنی داری کمتر از انواع MTA و گوتاپرکا بود.

    نتیجه گیری

    Angelus MTA، MTA+ و  Root MTAاز استاندارد لازم برای رادیواپسیته طبق استاندارد های بین المللی برخوردار هستند؛ در حالی که CEM رادیواپسیته ای کمتر از میزان استاندارد سه میلیمتر آلومینیوم از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: CEM، MTA، رادیواپسیته، گوتاپرکا
  • رضا مسائلی، مهدی عبدالهی* صفحات 397-407
    مقدمه

      افزایش چسبندگی و استحکام باند گلاس آینومر ترمیمی به سطح دندان می تواند موجب کاهش پوسیدگی های ثانویه و افزایش دوام ترمیم شود. در پژوهش حاضر سعی داریم تا تاثیر افزودن کیتوسان و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم را بر استحکام باند و ساختار شیمیایی گلاس آینومر بررسی کنیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، بر روی 56 سطح عاجی باکال و لینگوال 28 دندان مولر سوم کشیده شده انسانی، چهار گروه مختلف گلاس آینومر شامل گلاس آینومر اصلاح نشده، گلاس آینومر اصلاح شده با کیتوسان 10 درصد حجمی، گلاس آینومر اصلاح شده با نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 3 درصد وزنی و گلاس آینومر اصلاح شده به طور همزمان با کیتوسان 10 درصد حجمی و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 3 درصد وزنی قرار داده شد. بعد از گذشت 24 ساعت و قرارگیری در شرایط رطوبت 100 درصد در انکوباتور، استحکام باند برشی آن ها اندازه گیری شد. تحلیل نتایج آزمون استحکام باند برشی به وسیله آزمون Tukey و ANOVA صورت پذیرفت. برای بررسی ساختار شیمیایی بر روی نمونه ای از گلاس آینومر مربوط به هر یک از گروه های آزمایش، آزمون FTIR و XRD انجام گرفت.

    یافته ها

    استحکام باند برشی مربوط به گروه اصلاح شده به صورت همزمان با کیتوسان 10 درصد حجمی و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 3 درصد وزنی نسبت به گروه گلاس آینومر اصلاح نشده، تفاوت معناداری را نشان داد. (016/0=p) این آزمون برای سایر گروه ها نسبت به گروه گلاس آینومر اصلاح نشده تفاوت معناداری را نشان نداد. نتایج FTIR و XRD برای تمام گروه های اصلاح شده نشان دهنده قرارگیری غالبا فیزیکی مولوکول های کیتوسان و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم در ترکیب گلاس آینومر بوده و تغییری در ساختار شیمیایی آن ایجاد نشده بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اصلاح گلاس آینومر به صورت همزمان با کیتوسان 10 درصد حجمی و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 3 درصد وزنی موجب افزایش قدرت چسبندگی و مقادیر استحکام باند برشی ترمیم های گلاس آینومر به سطح دندان می شود.

    کلیدواژگان: گلاس آینومر، استحکام باند برشی، کیتوسان، دی اکسید تیتانیوم
  • پرستو نامدار، عباس مسگرانی، آتنا شیوا* صفحات 408-415
    مقدمه

    آژنزی دندانی یکی از شایعترین آنومالی های تکاملی است که بشر را درگیر می کند و به فقدان مادرزادی یک یا تعداد بیشتری دندان، در دوره دندان های شیری یا دایمی اطلاق می گردد. این اختلال بر اساس تعداد دندان درگیر به سه زیرگروه هیپودنشیا، الیگودنشیا و آنودنشیا تقسیم می گردد.

    گزارش مورد

    هدف از این مطالعه، گزارش فقدان مادرزادی دوازده دندان دایمی در یک دختربچه نه ساله با اتیولوژی نامعلوم می باشد. شکایت اصلی بیمار عدم رویش دندان های دایمی و مشکل در جویدن و عقب بودن فک بالا بود. بنا بر اظهارات والدین، کودک به دلیل مشکل با ظاهر دندان های خود دچار کاهش اعتماد به نفس گردیده و از خندیدن و صحبت کردن در مدرسه امتناع می کرد. طی معاینه بالینی، یافته غیرطبیعی در مو، پوست یا ناخن ها دیده نشد تعریق نرمال بود، شکاف مادرزادی لب و کام نیز وجود نداشت؛ از این رو، برای این کیس، تشخیص الیگودنشیای غیر سندرومیک گذاشته شد که یافته نادری است.

    نتیجه گیری

    جهت جلوگیری از اختلال در تکامل کرانیوفاسیال و نیز بهبود کیفیت زندگی کودک، تشخیص و مدیریت درمان الیگودنشیا باید حتی الامکان سریعتر آغاز گردد. در این کیس، ابتدا کودک جهت درمان نقصان رشدی ماگزیلا تحت درمان با فیس ماسک قرار گرفت و سپس به منظور بازسازی دهان و بهبود زیبایی و فانکشن جویدن، برای دو فک پلاک متحرک حاوی دندان ساخته شد. در نتیجه عملکرد جویدن، صحبت کردن و زیبایی کودک تا حد زیادی بهبود یافت.

    کلیدواژگان: آژنزی، الیگودنشیا، کرانیوفاسیال
|
  • Khadijeh Abdal *, Hamidreza Kazemi, Razieh Dashtipor Pages 308-316
    Introduction

    One of the important parameters for implant placement is the presence of sufficient bone in terms of height and transverse thickness. Dental surgeons using the lateralization technique for inferior alveolar nerve transposition face challenges due to the neurological disorders caused by this technique. This study was conducted to evaluate the prevalence of neurological disorders associated with nerve transposition following implant placement.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 26 patients over 18 years of age were selected. These subjects were toothless in the posterior mandibular region for a long time. Moreover, in these patients, the distance between the posterior ridges to the roof of the inferior alveolar canal was less than 10 mm. The prevalence of neural complications were assessed after 1 week 1,3,6 and 12 months following nerve transposition by using a questionnaire. The collected data were analyzed in SPSS software (version 19) using the Chi-square test to measure mean and standard deviation through and a significance level of 0.5.

    Results

    The study sample (n=26) consisted of 16 (61.5%) males and 10 (38.5%) females with the mean age of 56±6.7 years. The most common complication related to the inferior alveolar nerve was experiencing anesthesia which was reported to be 96.2%, 96.2%, 96.2%, 57.7%, and 19% during the 1st week, 1st month, 3rd month, 6th month, and 12th month post-surgery, respectively. Furthermore, it was reported that the tingling sensation decreased from 30.8% in 1 week to 11.5% in 3 months, 6 months, and 1 year after the surgery.

    Conclusions

    Considering the results, all patients reported experiencing neurological disorders the day after the surgery; however, they recovered to normal state after a few weeks.

    Keywords: Implant, Inferior Alveolar Nerve, Mandible, Surgery
  • Hakimeh Ahadian, Mohamadhasan Akhavankarbasi, Yasaman Sabaghzadegan * Pages 317-327
    Introduction

    Recurrent aphthous stomatitis is a painful and common oral ulcer with an incidence rate of 25%. The treatment is non-specific and is mainly based on corticosteroids. Given the systemic side effects of the corticosteroids, this study aimed to compare the efficacy of phenytoin with triamcinolone acetonide on minor aphthous ulcers. It is hoped to take a step to prescribe medications with fewer side effects in this regard.

    Materials and Methods

    This double-blind clinical trial was conducted randomly on 60 patients referred to the Department of Oral Medicine, School of Dentistry, Yazd, Iran, with minor aphthous ulcers. The patients were divided into two groups of triamcinolone acetonide (n=30) and phenytoin (n=30). The pain severity and burning sensation experienced by the patients were measured by visual analogue scale, and the size of the lesion was estimated by transparent calibration grid before treatment and on days 3, 5, and 7 after treatment. The data were analyzed in SPSS software (version 22).

    Results

    According to the results, both groups showed a reduction in the mean of the largest recurrent aphthous stomatitis diameter before treatment and 3, 5, and 7 days after treatment; however, the difference was not significant between the groups in this regard (p < /em>=0.59). Furthermore, both groups reported a decrease in the pain severity and burning sensation (p < /em><0.0001); nevertheless, the difference was not significant between the groups in this regard (p < /em>=0.23).

    Conclusion

    Triamcinolone acetonide and phenytoin are effective in decreasing the recurrent aphthous stomatitis diameter, pain severity, and burning sensation. However, no significant difference was observed between the groups in this regard.

    Keywords: Phenytoin, Recurrent Aphthous Stomatitis, Triamcinolone Acetonide
  • Neda Islami, Purya Tatary * Pages 328-336
    Introduction

    GOSLON-Yardstick index (GYI) is a standard classification system that is used to assess the outcomes of treatment in cleft lip and palate (CLP) patients. This study aimed to evaluate the prognosis and occlusion characteristics of CLP patients in Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran, from 2009 to 2020 using the GYI.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study evaluated 104 gypsum casts of the CLP patients referred to the CLP clinic. Patients were divided into the unilateral CLP (UCLP, n=72) and bilateral CLP (BCLP, n=32). Subsequently, the occlusal characteristics of the patients were classified into five groups using the GYI. The data were analyzed through the Mann-Whitney U test.

    Results

    The number of patients with a higher GYI index score was more in both UCLP and BCLP groups. However, there was a significant difference between the two groups regarding the cleft type and GYI classification (P=0.002).

    Conclusion

    Higher levels of GYI (No.4 and No.5) were more frequent in both BCLP and UCLP patients indicating poor occlusal characteristics and prognosis of the treatment.

    Keywords: Cleft lip, palate, GOSLON-Yardstick, Malocclusion
  • Zahra Delavarian, Abbas Javadzadeh Bolouri, Zohreh Dalirsani *, Peyman Hashemian, Tahereh Nosratzehi Pages 337-348
    Introduction

    One of the most important challenges in diagnosis and treatment of dentistry patients is the management of the patients, who refer to dentists and physicians with various complaints with mental origin, having no convincing clinical finding. Incorrect diagnosis and treatment could cause some complications in patients’ physical and psychological conditions. This study aimed to assess chief complaints and psychiatric disorders among patients with mental origin complaints.

    Methods and materials

    In a cross-sectional study, 132 patients with mental origin complaints were enrolled in our study as the case group, 132 patients with organic origin complaints were selected for the control group. Type of mental complaints was recorded and severity of mental complaints were evaluated by visual analogue scale (VAS). Both groups filled Symptom Checklist-90 (Scl-90) questionnaire for identifying of the psychiatric disorders. T-test, Chi-square and Pearson test were used for statistical analysis.

    Results

    The most prevalent mental complaints in case group were pain without dental origin (33/33%), burning (16/66%) and atypical odontalgia (13/63%). The moderate severity of complaint was reported by the most patients. The most prevalent clinical diagnosis for the patients’ disorders was atypical facial pain. In the case group, 31.06% had psychiatric disorders, 53.78%were predisposed to psychiatric disorders. In the control group, 2.27% had psychiatric disorders and 28.03% were predisposed to psychiatric disorders.

    Conclusion

    The most common complaints with mental origin were pain (except odontalgia) and burning, if their psychiatric background be neglected, they could be misdiagnosed with dental pain and incorrect treatment performed. Most of patients, who suffered such complaints with mental origin, had some psychiatric disorders. Therefore, proper diagnosis of these mental complaints could be beneficial in diagnosis and suitable treatments of psychiatric problems.

    Keywords: Pain, Psychological, Burning mouth syndrome, facial pain
  • Shaghayegh Zahedpasha, Maede Salehi, Reza Alizadeh, Haleh Hali, Abbas Mesgarani, Mohammad Fallah, Tahereh Molania * Pages 349-357
    Introduction

    Tongue lesions are categorized into congenital and acquired classes. Accordingly, macroglossia, lingual thyroid, microglossia, and lingual tonsil are considered congenital lesions, and geographic tongue, fissured tongue, currugated tongue, median rhomboid glossitis, hairy tongue, benign and malignant tumors, ulcers, and white and red lesions are regsraded as acquired lesions. The identification of these cases and determination of their prevalence can be used to treat and relieve anxiety. Therefore, due to the high diversity of geographical distribution of tongue lesions, the aim of this study was to determine the frequency of tongue lesions among students in Sari, Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 540 high school students of Sari in 2019. The tongue surfaces were thoroughly examined by an oral medicine specialist. The tongue lesions, such as macroglossia, lingual thyroid, microglossia, lingual tonsil, geographic tongue, fissured tongue, corrugated tongue, median rhomboid glossitis, hairy tongue, and white and red lesions, were recorded in this study. The data were analyzed using SPSS software (version 16).

    Results

    The obtained findings of the present study indicated that a total of 540 high school students (i.e., 270 females and 270 males) participated in this study. A coated tongue was observed in 33.3% of the study subjects. Moreover, the lesions, such as microglossia, exophytic lesions, and median rhomboid glossitis, were present in 0.2% of the patients. No ulcer was observed in any of the studied subjects. There was a significant relationship only between a hairy tongue (P=0.004) and gender. The frequencies of other lesions were not significant between the two genders (p < /em><0.05).

    Conclusion

    A coated tongue was reported with the highest frequency. In addition, the lesions, such as microglossia, exophytic lesions, and median rhomboid glossitis, were observed with the lowest frequencies. The frequencies of most lesions were not significant between the two genders. A coated tongue, fissured tongue, hairy tongue, and pigmentation lesions were significantly observed in male participants.

    Keywords: Tongue lesions, Prevalence, Mazandaran
  • Faezeh Fotouhi Ardakani, Maryam Dehghani Ashkezari, Motahare Amiri, Niloofar Halvani, Fateme Mehravar * Pages 358-372
    Introduction

    Oral hygiene education based on bad breath (i.e., halitosis) can be more effective than other educational methods because bad breath is considered a motivational tool for the improvement of oral health-associated behaviors. The purpose of this study was to compare hygiene education to different educational topics and effectiveness of these methods.

    Materials and Methods

    A total of 136 school children within the age range of 9-10 years in Yazd, Iran, were randomly divided into three groups, namely 1) education based on bad breath, 2) traditional education based on caries and gum disease, and 3) control group receiving only oral and dental hygiene education. The plaque index, modified gingival index, and bad breath were measured before giving hygiene instruction and 1 and 6 months later. Paired and independent t-tests, McNemar’s test, and Wilcoxon test were used to analyze the data.

    Results

    The findings of the present study showed that there was no significant improvement in the plaque index in the control groups of both genders in both follow-ups. In the 1-month follow-up, the modified gingiva index in group 1 was significantly less than those reported for the other two groups (P=0.029). There was a significant decrease in the prevalence and severity of bad breath in group 1, compared to those reported at the initiation of the study (female participants: P=0.003; male participants: P=0.000).

    Conclusion

    Oral hygiene education based on bad breath was more effective, long-lasting, and faster than the other two educational methods.

    Keywords: Education, Oral hygiene, Halitosis, plaque index
  • Fatemeh Ghorbani, Farid Abbasi, Ronak Bakhtiari, Mehdi Norouzix, Mohammad Amin Bafandeh, Sayed Shojaedin Shayegh, Seyed Mohammad Reza Hakimaneh * Pages 373-383
    Introduction

    Dental caries is a prevalent infectious disease, and Streptococcus mutans (S. mutans) is the most common bacteria associated with dental cavities. To control oral bacterial infections, especially S. mutans, different antimicrobial compounds and solutions have been used. Given the increasing side effects of these compounds, assiduous attention has also been devoted to the use of medicinal plants as an alternative. The present study aimed to evaluate the antimicrobial potential effect of a mixture of the aqueous extract of Rhus coriaria L., Punica granatum, and Rosa × damascena on S. mutans.

    Materials and Methods

    This experimental study assessed the effect of the mixture of the aqueous extract of Rhus coriaria L., Punica granatum, and Rosa × damascena on S. mutans. Eight different concentrations of Rhus coriaria L., Punica granatum, and Rosa × damascena extracts (0.078, 0.156, 0.312, 0.625, 1.25, 2.5, 5, and 10 mg/mL) were used to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). Moreover, %10 solutions of these extracts were used to determine the inhibition zone diameter using the cup-plate method. Chlorhexidine solution 2% was used as a positive control in both methods.

    Results

    MIC and MBC values of Rhus coriaria L., Punica granatum, and Rosa × damascenaextracts against S. mutans were reported as 2.5 and 5 mg/mL, respectively. Furthermore, a mean inhibition zone diameter of 21±2.2 mm in the cup-plate method demonstrated that a 10% concentration of the extracts had an antimicrobial effect on S. mutans. Furthermore, the mean inhibition zone diameter of chlorhexidine solution 2% was obtained at 18±1.8 mm.

    Conclusion

     As evidenced by the obtained results, the mixture of the aqueous extract of Rhus coriaria L., Punica granatum, and Rosa × damascena had an antibacterial activity on S. mutans. In addition, the formulation of the studied extracts was more effective than 2% chlorhexidine against S. mutans.

    Keywords: Streptococcus mutans, Aqueous extract, Rhus coriaria L, Punica granatum, Rosa damascena mill
  • Sanaz Kargozar, Ali Bagherpour, Hamid Jafarzadeh * Pages 384-396
    Introduction

    Radiography is considered a valuable tool in endodontic procedures, and radiopacity is an essential priority in every filling material. Proper radiopacity is essential for the differentiation of filled canal from anatomic structures and surrounding tissues. Moreover, proper radiopacity should be independent from characteristics, such as material thickness and its solubility in variable fluids (e.g., saliva). The purpose of this study was to evaluate the radiopacity of calcium-enriched mixture (CEM), three types of mineral trioxide aggregate (MTA), gutta-percha, and dentin using digital radiography.

    Materials and Methods

    Five disc-shaped specimens (with a diameter and thickness of 10 and 1 mm, respectively) were fabricated from each material, including Angelus MTA, MTA+, Root MTA, CEM, dentin, and gutta-percha. After setting the materials, digital radiographs were taken using graduated aluminum step wedge. The radiopacity was assessed using the software ImageJ (version 1.49). For statistical analysis, analysis of variance and Tukey’s test were used at a significance level of 0.05. 

    Results

    Root MTA and gutta-percha presented the highest radiopacity equal to approximately 4 mm of aluminum; however, dentin showed the lowest MAT reported as 0.7 mm of aluminum. Three types of MTA did not demonstrate a significant difference in radiopacity with each other and gutta-percha. The mean of CEM radiopacity was significantly lower than those reported for MTA types and gutta-percha.

    Conclusion

    Angelus MTA, MTA+, and Root MTA show the optimum radiopacity according to international standards; nevertheless, the radiopacity of CEM is lower than the optimum standard of 3 mm of aluminum.

    Keywords: MTA, CEM, Radiopacity, Gutta-percha
  • Reza Masaeli, Mahdi Abdollahi * Pages 397-407
    Introduction

    Increasing adhesion of restorative glass ionomer cement to the tooth surface leads to reduction of recurrent caries and improvement of restoration durability. In present study, effect of Chitosan and nanoparticles of Titanium dioxide on glass ionomer cement adhesion to the tooth surface was investigated.

    Materials and Methods

    On dentinal surface of 56 buccal and lingual surfaces of 28 extracted human third molar, four different kind of glass ionomer cement were bonded: 1.Non-modified galss ionomer cement 2.Chitosan 10%v/v modified glass ionomer cement 3.NanoTiO2 3%w/w modified glass ionomer cement 4.Dual modified (Chitosan 10%v/v and Nano TiO2 3%w/w) glass inomer cement. samples were kept in humidity of 100% and temperature of 37°C for 24 hours. Shear bond strength of the glass ionomer cements of four groups were measured by Universal Testing Machine and the results were analyzed using Tukey test and ANOVA. FTIR and XRD tests were conducted to evaluate the chemical structure of the glass ionomer cement of each group.

    Results

    Only shear bond strength results of the group which was simultaneously modified with Chitosan 10%v/v and nanoparticles of Titanium dioxide 3%w/w had shown significant different with the control group (P=0.016). XRD and FTIR tests showed no changes in the chemical structure of the glass ionomer of any modified group in comparision to the control group.

    Conclusion

    Modification of the restorative glass ionomer cement by Chitosan 10%v/v and nanoparticles of Titanium dioxide 3%w/w simultaneously, leads to improvement of the shear bond strength of glass ionomer cement to the tooth structure.

    Keywords: Glass ionomer cement, Shear bond strength, Chitosan, Titanium dioxide
  • Parastoo Namdar, Abbas Mesgarani, Atena Shiva * Pages 408-415
    Introduction

    Dental agenesis is one of the most common developmental anomalies in humans and is characterized by congenital lack of one or more teeth, on one or both dentitions. It has been clinically classified into three categories, namely hypodontia, oligodontia, and anodontia.

    Case Repot

    This study presented the clinical case of a nine-year-old female with 12 missing permanent teeth with idiopathic etiology. Chief complaint of the patient was the lack of eruption of the permanent teeth, difficulty in chewing, and maxillary retrusion. According to her parents, she had lost confidence due to the appearance of her teeth and refused to laugh and talk at school. The physical examination revealed no abnormality in her hair or nails. Moreover, her perspiration was normal and there were no congenital clefts of lip or palate; hence, this case was diagnosed with nonsyndromic oligodontia which is a rare disorder.

    Conclusion

    Diagnosis and management of oligodontia should be performed as early as possible to prevent interference with the craniofacial development and improve the quality of the life of the child.In this case, the patient was first treated with a face mask to cure the growth defect of the maxilla.Afterward, oral reconstruction was performed with a removable plate in two jaws which resulted in the significant improvement of her ability to chew and speak as well as her beauty.

    Keywords: Agenesis, Craniofacial, Oligodontia