فهرست مطالب

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 91 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • گودرز افتخار جهرمی، محمدرضا صاحبی پسندیده* صفحات 11-35

    اوراق مشتقه یکی از ابزارهای مالی مورد معامله در بازار سرمایه است. بر اساس دارایی پایه، اوراق مشتقه به مشتقات کالا، مشتقات اوراق بهادار و مشتقات ارز تقسیم شده اند. مشتقات ارزی از ابزارهای مالی بازار پول است. مشارکت کنندگان در بازار پول از این مشتقات با اهداف و انگیزه های مختلف استفاده می کنند. مشتقات ارزی به سه قسم عمده تقسیم شده اند که عبارتند از: اختیار معامله ارزی، سواپ و قراردادهای آتی ارزی.یکی از کارکردهای مشتقات ارزی مدیریت ریسک نوسان قیمت ارز توسط مشارکت کنندگان در بازار ارز است. با وجود این که اقتصاد ایران همواره متاثر از خطرات نوسان قیمت ارز است و این متغیر در ادوار مختلف تاثیرات عمده ای بر فعالیت های اقتصادی گذاشته است و علی رغم مفید بودن مشنقات ارزی برای مدیریت این ریسک، از جهت حقوقی ماهیت، شرایط صدور و آثار این مشتقات مورد بررسی قرار نگرفته و به تبع آن سازوکار لازم برای ایجاد و راه اندازی بازاری منسجم برای مشتقات ارزی در کشور شکل نگرفته است، این مقاله با هدف تبیین بخشی از مسایل حقوقی مرتبط با مشتقات ارزی به بررسی ماهیت حقوقی ،مبانی و آثار مشتقات ارزی پرداخته است. 

    کلیدواژگان: ابزارهای مشتقه، مشتقات ارزی، اختیار معامله ارزی، قراردادهای آتی
  • عباس کریمی*، مجید قربانی زلیخائی صفحات 35-60

    سرمایه گذاری اشخاص ثالث در دعاوی در گذشته با محدودیت و یا ممانعت مواجه بود، چنانکه در نظام کامن لا این نهاد را مصداقی از شرخری می دانستند. اما با گذشت زمان و افزایش هزینه های دادرسی، سرمایه گذاری ثالث در سالهای اخیر به یکی از مهمترین مباحث در داوری های بین المللی تبدیل شده است. مهمترین دلیل موافقان این نهاد دسترسی به عدالت برای کسانی است که امکان مالی برای طرح ادعای خویش را ندارند. اما این نهاد با چالشهایی از جمله تعارض منافع مواجه است که قواعد برخی از سازمانهای داوری و قوانین کشورهایی چون سنگاپور و هنک کنگ موثرترین روش برای جلوگیری از ایجاد تعارض منافع را افشای اجباری وجود سرمایه گذاری ثالث می دانند. در حقوق ایران این نهاد مصداقی از قراردادهای نامعین است که با توجه به قوانین و قواعد موجود تا حدودی امکان پیشگیری از تعارض منافع وجود دارد، لکن هیچ الزامی به افشای قرارداد وجود ندارد.

    کلیدواژگان: افشای قرارداد، تامین مالی، تعارض منافع، دسترسی به عدالت، هزینه دادرسی
  • جمال سیفی، وحید رضادوست* صفحات 61-80

    هم واره روایت غالب در حقوق بین الملل این بوده است که محاکم بین المللی با قواعد «عینی» حقوقی روبه رو هستند که باید آن ها را بی کم وکاست بر موارد انضمامی اعمال کنند. مطابق این نظرگاه، اصول و قواعد حقوق بین الملل را نباید «تفسیر به رای» کرد و همیشه باید «بی طرفانه» به قضاوت پرداخت. نوشتار حاضر ضمن تبیین معرفت شناسانه ی اعمال قاعده ی انتزاعی بر مورد انضمامی، به دفاع از این اندیشه می پردازد که «تفسیر بی رای» وجود ندارد و همیشه مفروضاتی فراحقوقی به فهم و تفسیر قاعده جهت می دهند. بر این اساس می توان از مفهوم «سیاست حقوقی» در حقوق بین الملل پرده برداشت؛ مفهومی که تاکنون چندان محل مداقه نبوده است و در بهترین حالت با «سیاست قضایی» یکی انگاشته شده است. سیاست حقوقی در حقوق بین الملل حامل این پیام است که به ازای هر مسئله ی حقوقی، تنها یک «پاسخ درست» وجود ندارد و هیچ محکمه ای نمی تواند با صرف اعمال مکانیکی قواعد حقوقی بریده از واقعیت های جامعه ی بین المللی، تقصیر را بر گردن دیگرانی بیندازد که حقوق را ایجاد کرده اند. باید همیشه در خاطر داشت که خط فارق میان «حقوق موجود» و «حقوق در حال شکل گیری»، نه امری موضوعه بلکه امری نظری و در نتیجه، سیال است.

    کلیدواژگان: رویه ی قضایی، سیاست حقوقی، دیوان بین المللی دادگستری، مفروضات فراحقوقی
  • ناصرعلی منصوریان* صفحات 81-108

    با آنکه براساس دکترین جیمزمونرو، رییس جمهور امریکا در سال 1822، ایالات متحده متعهد شد در هیچ کشوری مداخله نکند، واقعیت اینست که تاریخ دیپلماسی وی مشحون از دخالتهای متعدد، ابتدا در کشورهای همسایه(امریکای لاتین) و سپس در دیگر قاره ها است.با تاسیس سازمان جهانی تجارت و پدیده جهانی سازی، سیاست مداخله گرایانه امریکا در زمینه های اقتصادی جهت پیدا کرد، و روزبروز نیز گسترده تر شد. آنچه این سیاست را در سالهای اخیر در عرصه بین المللی محکومیت پذیر می سازد، رویکرد و عملکرد حقوقی آن، با تقنین اصل فراسرزمینی و تصویب تحریم های یکجانبه اقتصادی علیه چندین کشور بویژه دولت ایران می باشد. در پژوهش حاضر، با مروری در تدابیر یکجانبه ایالات متحده در سازمان جهانی تجارت، آنچه بیشتر مورد تاکید قرار می گیرد، عدم مشروعیت تحریم های یکجانبه در حقوق بین الملل است که ویژگی بارز سیاست ایالات متحده در شرایط حاضر می باشد. در این چهارچوب موضعگیری بین المللی دولت ایران در اعتراض حقوقی علیه تحریم های یک جانبه ایالات متحده مورد بحث واقع میشود. اقدام قضایی دولت ایران، در چهارچوب اقامه دعوی مورخ16 ژوییه 2018 نزد دیوان بین المللی دادگستری منجر به صدور قرار موقت این مرجع بین المللی شد. طی این قرار، قضات دیوان به اتفاق آراء از ایالات متحده خواستند کلیه موانع تجارت اقلام بشردوستانه با ایران را لغو نماید. اکنون باید منتظر صدور حکم نهایی در این زمینه بود.

    کلیدواژگان: ایران، ایالات متحده، یکجانبه گرائی، قانون فراسرزمینی امریکا، تحریم
  • محمدحسین زارعی، فرشید مقیمیان بروجنی* صفحات 109-134

    پژوهش پیرامون استقلال قضایی ناخودآگاه ما را به سمت این سوال سوق خواهد داد که قاضی به عنوان کارگزار نظام سیاسی چگونه می تواند نسبت به این نظام مستقل بماند. علقه ای که بین قاضی و نظام سیاسی وجود دارد تا چه حد قاضی را به تبعیت از تصمیمات نظام سیاسی ملزم می کند. در این نوشتار، ضمن بیان اقتدار قاضی و نیز رابطه استخدامی قاضی با دستگاه قضایی به عنوان یکی از ارکان سه گانه دولت ملی به مثابه علقه های وابستگی قاضی به نظام سیاسی از قانون و قواعد حقوقی به عنوان تیغی دو لبه یاد شده است که هم یادآور وابستگی قاضی است و هم ابزار اعلام استقلال او از نظام سیاسی. با بیان ماهیت خاص عمل قضایی و تمایز آن از سایر اعمال کارگزاران سیستم و نیز تفکیک رفتار کارگزاران نظام سیاسی با تمامیت آن، راه تعادل برای قضات در حفاظت از استقلال خود بیان شده است. نهایتا استفاده از صلاحیت تفسیری و نیز مناسبات حاکمیت قانون، بهترین راه ایجاد تعادل در ارتباط قاضی با نظام سیاسی اعلام شده است.

    کلیدواژگان: قاضی، نظام سیاسی، ایدئولوژی، استقلال قضایی، کارگزار نظام سیاسی
  • سوگل سودبر*، امیرحسین رنجبریان، جاوید رستمی صفحات 135-160

    جرم ناپدیدسازی اجباری از جمله جرایمی است که به صورت گسترده در فضای بین المللی مطرح است. اما به دلیل اینکه پدیداری این واژه به صورت صریح، قدمت چندانی ندارد، همچنان جنبه های پوشیده زیادی به همراه دارد و در نتیجه متون قانونی نیز به صورت روشن به آن نپرداخته اند. با این حال سابقه ارتکاب این قبیل اعمال، سبب شده است تا پرونده های رسیدگی شده در این موضوع نیز حجم قابل توجهی از اسناد حقوق کیفری بین المللی را تشکیل دهد که اصول و قواعد حقوقی را در این زمینه بتوان از آنها استخراج نمود. یکی از مباحث مطروحه در این زمینه، مسئولیت دولتها برای پیشگیری از وقوع جرم ناپدیدسازی اجباری است که در آرای کمیته حقوق بشر میثاق مدنی و سیاسی ظهور یافته است. در مقاله حاضر با رویکردی که رویه قضایی در محوریت آن است، بر آن شدیم تا ابعاد و جزییات این مسئولیت را برای دولتها که بعضا پنهان و زیر هاله رویه های عملی هستند، طبقه بندی کرده و به صورت شفاف ارایه دهیم.

    کلیدواژگان: ناپدیدسازی اجباری، میثاق مدنی-سیاسی، کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد، پیشگیری از جرم
  • باقر انصاری، سیده مهلا امامی الطریقی* صفحات 161-184

    تحریک به تبعیض نژادی محل تلاقی آزادی بیان با اصل منع تبعیض است که هر دو از شان و نقش برجسته ای در نظام بین المللی حقوق بشر برخوردارند. اصل منع تبعیض یکی از اصول مبنایی حقوق بشر است و هرگونه تبعیضی از جمله تبعیض نژادی، همه حقوق افراد را تحت الشعاع قرار می دهد و تجربیات تاریخی نظیر جنگ جهانی دوم، نشان می دهد که تحریک به تبعیض نژادی، فضای مستعد ارتکاب جرم علیه گروه ها را ایجاد می کند. آزادی بیان نیز نقش کلیدی در کشف و فهم حقایق، مشارکت عمومی و ارتقای تحمل مخالفان دارد به نحوی که از آن به عنوان سنگ ستون بسیاری از حقوق و آزادیهای یاد می شود. با این حال این آزادی مطلق نیست و در شرایطی قابل تحدید است. یکی از حدود این آزادی، منع تحریک به تبعیض نژادی است که در کنوانسیون بین المللی منع تبعیض نژادی مصوب 1965پیش بینی شده و از دولت ها خواسته شده تا چنین بیان هایی را در حقوق داخلی خود جرم انگاری کنند. این مقاله به مطالعه شرایط تحقق تحریک به تبعیض نژادی و چگونگی تحدید بیان های حاوی تحریک نژادی می پردازد. پرسش اصلی این است که ممنوعیت تحریک به تبعیض نژادی، آزادی بیان را تا کجا و با چه ضوابطی محدود می کند. باتوجه به اهمیت آزادی بیان و جلوگیری از تحدید نامتناسب آن، این ضوابط می بایست دقیق و منجز باشد. بااینحال بررسی رویه کمیته منع تبعیض نژادی نشان می دهد علارغم تلاش این کمیته به ارایه معیارهایی برای تشخیص بیان های تحریک کننده، این معیارها کلی و فاقد ضابطه ای دقیق است. توسعه مفهوم نژاد نیز تشخیص اینگونه بیان ها را دشوارتر می کند.

    کلیدواژگان: آزادی بیان، تحریک، تبعیض نژادی، حقوق بشر
  • حسن صالح مجد*، سید قاسم زمانی، مسعود علیزاده صفحات 185-212

    دولت ها به عنوان تابع اصلی حقوق بین الملل در حوزه هنجارسازی و تبعیت از قواعد حقوقی بین المللی جایگاه منحصر به فرد دارند؛ تشکیل سازمان های بین المللی و متعاقب آن پیدایش بازیگران غیردولتی موجب تحولات شگرفی گردید. از این میان سازمان های غیر دولتی سهم بیشتری از نقش آفرینی را نصیب خود کرده اند. سازمان ملل متحد با دو رویکرد قاعده مند کردن و بهره برداری تخصصی از این بازیگران، نقش بالایی در رشد و توسعه این بازیگران داشته است. نقش غیررسمی این سازمان ها گسترش یافته است. مجمع عمومی و شورای امنیت فراتر از اسناد ملل متحد، که مشورت با سازمان های غیردولتی را مختص اکوسوک می داند، از مشورت این سازمان ها بهره می برند. برخی از نهادهای بین المللی مانند شورای اروپا و سازمان کشورهای آمریکایی، کارایی این بازیگران را ارتقاء داده و برای آنها حق رای و حق داشتن نماینده همتراز در مجامع خود را پیش بینی نموده اند. سازوکار تعامل اکوسوک با سازمان های غیردولتی منتج به نظام مند شدن همکاری ها و رشد کمی و کیفی سازمان های غیر دولتی شده؛ اما در عین حال بالندگی سازمان های غیر دولتی غیر مستقل و طرفدار دولت را در پی داشته است. تطبیق این سازوکار با اقتضایات کنونی جامعه مدنی جهانی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تجدیدنظر، سازمان ملل متحد، سازمان غیردولتی، وضعیت مشورتی، وضعیت مشارکتی
  • جواد تقی زاده*، مرتضی نجابت خواه، الیاس کلکلی صفحات 213-236

    قانون اساسی آمریکا وظیفه امضای طرح های مصوب کنگره را به رییس جمهور واگذار کرده است. رییس جمهور می تواند ظرف مهلت ده روز طرح مصوب کنگره را امضا نماید که در نتیجه آن، مصوبه به قانون تبدیل می شود. اگر رییس جمهور ظرف این مدت مصوبه را به هر دلیل رد کند و به مجلس منشآ برگرداند به این اقدام رییس جمهوری وتوی عادی می گویند. مجلسین می توانند پس از بررسی مجدد با دو سوم آرای اعضا بر مصوبه قبلی خود اصرار کنند که در این صورت وتوی رییس جمهور بی اثر شده و مصوبه کنگره بدون نیاز به امضای رییس جمهور، قانون می شود. اگر مهلت ده روزه رییس جمهور بگذرد و رییس جمهور امضا یا وتوی خویش را اعلام نکند و حال آنکه کنگره در اجلاسیه است، مصوبه به قانون تبدیل می شود ولی اگر کنگره در اجلاسیه نباشد، مصوبه به قانون تبدیل نمی شود که به آن وتوی جیبی می گویند. لذا وتوی جیبی در زمان تعطیلی های بین اجلاسیه ای و نهایی کنگره امکان پذیر است ولی در زمان تعطیلی های درون اجلاسیه ای کنگره امکان-پذیر نیست و مغایر قانون اساسی است. دیوان عالی به صراحت وتوی جزیی مصوبات کنگره را مغایر قانون اساسی اعلام کرده است.

    کلیدواژگان: وتو، رئیس جمهور، کنگره، قانون اساسی، ایالات متحده آمریکا
  • علی غلامی* صفحات 237-276

    «آمریکایی شدن رویکردهای جنایی» جریانی است بین المللی که همگام با هژمونی مدل های کیفرگذاری کشورهای غربی، بر کشورهای در حال توسعه سایه افکنده و به جنبشی فراگیر تبدیل گشت. قانون گذاران و سیاست گذاران کشورهای در حال توسعه با این تلقی نادرست که سیاست های کیفری در ایالات متحده مبتنی بر مبانی متقن کیفرشناختی بوده و از رهگذر جریانات فکری-فلسفی عبور کرده اند، اقدام به اقتباس حداکثری از این سیاست ها می نمایند. این اشتباه راهبردی در شرایطی صورت می گیرد که بخش قابل توجهی از تبیین های متعارف و البته انتقادی از حقوق کیفری در آمریکا، تحولات سیاست گذاری کیفری معاصر در این کشور را تابعی از فاکتورهای اجتماعی-عوامل غیرمعرفتی- و نه جریانات فلسفی و علمی می دانند. تعمق در سیاست های کیفری نشان می دهد که در بین فاکتورهای اجتماعی مذکور، گستره نفوذ «اقتصاد سیاسی» بیش از هر عامل دیگری بوده است.نوشتار حاضر با بررسی مبانی نظری و نیز ریشه های سیاست های کیفری معاصر در ایالات متحده اثبات می نماید که بخش قابل توجهی از این سیاست ها نه تنها فاقد وجاهت علمی و مبانی متقن کیفرشناختی بوده، بلکه تحت تاثیر جریان اقتصاد سیاسی و با هدف تحصیل منافع سیاسی و اقتصادی صورت پذیرفته است. تصویر ارایه شده در این نوشتار با استفاده از داده های کمی و مطالعات تاریخی، نقش لابی احزاب سیاسی و بنگاه های اقتصادی ای مانند صنایع اسلحه سازی، صنایع نظامی و شرکت های امنیتی-اطلاعاتی در سیاست گذاری کیفری معاصر آمریکا را تبیین نموده و با تحلیل انتقادی سیاست هایی مانند مجموعه سیاست های کنترل جرم، سیاست های مقابله با تروریسم، سیاست های عدم تسامح و مجازات زندان فرایند آمریکایی شدن رویکردهای جنایی را به چالش می کشد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری کیفری، اقتصاد سیاسی، استثمار، زندان، احزاب سیاسی
  • امیر نیک پی، زرین مدنی* صفحات 277-302

    مباحث نظری در خصوص نافرمانی مدنی جدلی و اختلافی است. در مقاله حاضر ضمن مطالعه دیدگاه های جان رالز و هانا آرنت در موضوع نافرمانی مدنی،کارایی هر یک از این نظریه ها در انطباق با شرایط خاص جوامع غیر دموکراتیک مورد بررسی قرار گرفته است.رالز نافرمانی مدنی را نقض آشکار، سیاسی وآگاهانه قانون همراه با پذیرش مجازات،غیر خشن،به منظور قانع کردن اکثریت به تغییر رویه و اصلاح بی عدالتی هایی میداند که به طور استثنایی در جوامعی رخ میدهدکه اصولا عادلانه اداره میشوند.در جوامع غیر دموکراتیک اما، ساختار قدرت اصولا عادلانه نیست و جنبشهای نافرمانی مدنی در عمل در پی تحولات اساسی هستند. حال سوال این است: آیا نظریه یاد شده که اتفاقا الگوی غالب نیز هست و برای جوامع و نظام های دموکراتیک طراحی شده، در جوامع غیر دموکراتیک نیز کارایی دارد؟ اگر پاسخ منفی است،کدام نظریه امکان درک شرایط برای کارایی در جوامع و نظام های غیر دموکراتیک را دارد ؟ از آنجا که نظریه آرنت از مطلق انگاری شروط نظریه رالز در مورد عدم خشونت، پذیرش مجازات،آخرین چاره بودن و...رها است،و نافرمانی را عملی دسته جمعی، بدون نفع شخصی، حول اهداف مشترک و گاه به دنبال تغییرات اساسی میداند؛ با نیاز جوامع غیر دموکراتیک و مطالبات جنبشهای نافرمانی مدنی که به لحاظ تاریخی، حرکتهایی سیاسی، دسته جمعی، و در پی تحولات اساسی بوده اند، تطابق بیشتری دارد.در برآیند کار، مفهومی از نافرمانی مدنی ارایه میگردد که اولا: با تکثر حقوقی سیاسی جوامع همخوانی دارد. ثانیا: تحولات واقعی این مفهوم را در خود جای داده است.

    کلیدواژگان: نافرمانی مدنی، جوامع و نظام های دموکراتیک و غیر دموکراتیک، کنش های فردی و جمعی، خشونت
  • نسرین طباطبائی حصاری*، هاجر آذری، فاطمه زهرا نادری افوشته صفحات 303-330

    در سالهای اخیر و در راستای گسترش دامنه اصل برابری زنان و مردان در تامین اجتماعی در حقوق بین الملل ، برابرسازی سن بازنشستگی زنان و مردان و حذف تفاوتهای جنسیتی (ناظر به فزونی سن مردان)در غالب کشورهای توسعه یافته مد نظر قرار گرفته است. قانونگذار داخلی نیز با پیشنهاد صندوقها و نهادهای ارایه دهنده مستمری جهت تغییر سن بازنشستگی به عنوان مهمترین متغیر در اصلاحات پارامتریک و به منظور برون رفت از بحرانهای مالی موجود مواجه است . این امر لزوم برررسی تاثیر جنسیت فرد در سن بازنشستگی را تبیین می نماید. در این مقاله تلاش شده است تا با رویکردی تحلیلی و تطبیقی و با عنایت به اسناد بین المللی و قوانین سایر کشورها به بیان رویکردهای متعدد در این زمینه پرداخته و جوانب این مسئله در قوانین داخلی مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها حاکی از آنست که به دلیل عدم کفایت مبانی موجود ، هرگونه تغییری در این خصوص می بایست در راستای ایجاد برابری واقعی و با توجه به الگوهای نابرابر اشتغال در زنان و مردان صورت گرفته و قانونگذار می بایست با تحول در اندیشه های مبتنی بر تعریف الگوی کار مردانه و توجه به اصل مسئولیت مشترک زوجین در تعدیل نقشهای سنتی در مورد فرزندان گام بردارد. احراز رضایت زن در بازنشستگی وی و اتخاذ اقدامات تشویقی همچون کاهش سن بازنشستگی به ازای تولد فرزندان و محاسبه مرخصی های دوران کودکی فرزندان در سنوات شاغلین زن می تواند به عنوان راهکارهای عملی مورد نظر مقنن قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سن بازنشستگی، بازنشستگی زنان، برابری جنسیتی، حقوق تامین اجتماعی
  • مریم غنی زاده بافقی* صفحات 331-350
    در هشتم آوریل 2020 کمیته کنوانسیون حقوق کودک طی بیانیه ای در خصوص تاثیر شدید جسمی، روانی و احساسی شیوع کووید19 یا ویروس کرونا بر کودکان سخن گفت. کمیته مزبور با معرفی قلمروهایی مشخص به عنوان هدف اقدامات موثر دولت ها از کشورهای عضو درخواست کرد در راستای حمایت از حقوق کودک تلاش کنند؛ آموزش و یادگیری آنلاین، تفریح و بازی، امنیت و حمایت، دسترسی به اطلاعات مطابق میزان رشد و پختگی کودک و تضمین مداخله کودک در فرآیند تصمیم گیری در شیوع بیماری از جمله قلمروهای مذکور می باشد. مقاله پیش رو با بررسی وضعیت حقوق مختلف کودکان که در قوانین داخلی ایران و همچنین کنوانسیون حقوق کودک 1989 (CRC) شناسایی شده است، سعی در ارایه راهکاریی برای بهبود وضعیت کودک و آسیب کمتر ایشان داشته است. یافته ها حاکی از آن است که شیوع بیماری کرونا بر حقوق کودکان از مناظر گوناگون تاثیر گذاشته و این امر نیازمند مداخله و حمایت همه جانبه ملی و بین المللی می باشد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون حقوق کودک، مصالح عالیه کودک، کووید19، توانمندسازی
  • سودابه رضوانی*، اعظم مهدوی پور، عبدالمتین منیب صفحات 351-376

    خشونت جنسی علیه زنان، یکی از گونه های خشونت است که به رغم داشتن آثار زیان بار جسمی و روانی شدید، بنا به دلایل مختلف همچنان، شایع، دارای رقم سیاه بالا و نیازمند توجه به و حمایت از بزه دیدگان این عرصه است. ایران و افغانستان از جمله کشورهایی هستند که در سال های اخیر در راستای جرم انگاری اقسام خشونت علیه زنان و نیز خشونت جنسی با طرح لوایح مختلف مانند لایحه «صیانت، کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» در ایران یا تصویب و بازبینی قوانین موجود در افغانستان مانند «قانون منع خشونت علیه زنان 1388»، «قانون منع اذیت و آزار زنان و اطفال» و مقررات مرتبط دیگر، گام هایی برداشته اند. ویژگی های مشترک دو کشور از جمله وجود موارد متعدد خشونت علیه زنان، به ویژه در افغانستان، مذهب و برخی چارچوب های فرهنگی مشترک و نیز نوآوری های مقررات قوانین افغانستان در این عرصه که حتی، می تواند برای نظام حقوقی ایران نیز الگوی قانون گذاری باشد، سبب شده است تا نگارندگان نوشتار حاضر، خشونت جنسی، بایسته های مفهوم شناسی، گونه شناسی و سازوکارهای قانونی حمایت از آن را به ویژه با تاکید بر قوانین و مقررات اخیر، به شیوه تحلیلی و تطبیقی و با بیان نقاط قوت و چالش ها مورد بحث قرار دهند.

    کلیدواژگان: خشونت، تجاوز، بزهدیده
  • اکبر زارع، صابر نیاورانی* صفحات 377-400

    حقوق بین الملل برخی قواعد از جمله منع شکنجه و نسل کشی را به عنوان قاعده آمره بین المللی شناسایی کرده و هر توافق معارض با آن را باطل و بی اثر شمرده و هر فعل مغایر با این قواعد را جنایت قلمداد کرده است. با این حال، حقوق بین الملل کماکان مبتنی بر منافع و اراده دولت هاست. از این رو،جامعه بین المللی نه تنها از تعیین مصادیق بلکه که از تعریف بی ابهام و دقیق قواعد آمره نیز باز مانده است. مسلم است که هنوز یک سلسله اوامر و نواهی بین المللی وجود دارند که گرچه به عنوان یک قاعده آمره بین المللی اعلام نشده اند ولی اوصاف و ویژگی های قاعده آمره بین المللی را دارند و با معیارهای آن نیز منطبق هستند که یکی از آن ها ممنوعیت استفاده از سلاح های شیمیایی است. وجه مشترک قاعده منع استفاده از سلاح های شیمیایی با قواعدی از قبیل منع شکنجه در این است که تمامی آن ها اعمال شنیعی را منع کرده اند که وجدان انسانی تحمل رخ دادن آن ها را ندارد. بر این اساس، مقاله حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا می توان مدعی اعتلای قاعده منع استفاده از سلاح های شیمیایی به مرتبه قاعده آمره شد؟در حال حاضر گرچه قاعده منع استفاده از سلاح های شیمیایی به صراحت به عنوان قاعده آمره شناسایی نشده است ولی منطبق بر معیارها و همچنین و ویژگی ها قاعده آمره بین المللی به نحو مندرج در کمسیون حقوق بین الملل درسال 2017 است.

    کلیدواژگان: قاعده آمره، ممنوعیت استفاده از سلاح های شیمیایی، جرائم جنگی، ارزش ها و منافع جامعه بین المللی
  • مسیح بهنیا، امیرحسین صادقی* صفحات 401-428
    نهاد آمبودزمان در نظام های مدرن حقوقی واجد خصلتی غیرقضایی است که به عنوان یکی از ابزارهای نوین نظارتی بر فعالیت حکومت شناخته شده و کارکرد اصلی خویش را معطوف به دفاع از حقوق افراد کرده است. برخی از ویژگی های حاکم بر این نهادها که در اکثر نظام های حقوقی مشترکند، در قیاس با کمیسیون اصل نود و سازمان بازرسی کل کشور قابل تامل به نظر می رسند. مسایلی از قبیل حیطه صلاحیتی گسترده در نظارت بر سازمان ها و مقام های عمومی، گزارش دهی، اطلاع رسانی، فرآیند غیرقضایی و استقلال از حیث کارکردی، شخصی، تشکیلاتی، سازمانی و بودجه ای، بخشی از این ویژگی های حداقلی اند که مقاله حاضر با رویکردی تطبیقی نشان می دهد کمیسیون اصل نود با عنایت به تمام جوانب فوق در قیاس با سازمان بازرسی، وجوه اشتراک بیشتری با نهادهای آمبودزمان مدرن دارد. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند به رفع کاستی ها در سازمان بازرسی، ارتقای ویژگی ها در کمیسیون اصل نود و رفع صلاحیت های موازی کمک کند
    کلیدواژگان: آمبودزمان، کمیسیون اصل نودم (90) قانون اساسی، سازمان بازرسی کل کشور، نظارت
|
  • Goodarz Eftekhar Jahromi, Mohammad Reza Sahebi Pasandideh * Pages 11-35

    Analysis of legal and economical aspects of currency derivatives and theirs effects.Derivatives are one of the financial instruments of capital market. Considering the nature of the basic asset, derivatives are categorized in three different types including :currency derivatives, securities derivatives, and commodity derivatives.Currency derivatives are the financial instruments of the money market. Money market participants are utilizing these derivatives with different purposes.Currency derivatives divided in to three main types as follows: currency options, currency swap and currency futures.One of the functions of the currency derivatives is to manage the risks of the currency price fluctuations.Although Iran economy always affected by the risk of the currency price, fluctuations which have had main effects to the economy activities during different periods and considering that the currency derivatives are useful instruments for risk management , but the legal nature , requirements and effects of this derivatives are not considered in Iranian law and therefor required mechanisms for establishment of integrated market of currency derivatives have not been formed in iran.This article argues about some legal issues related to the currency derivatives including their legal nature , basis and effects. 

    Keywords: derivatives, currency derivatives, currency options, futures
  • Abbas Karimi *, Majid Ghorbani Zoleikhaee Pages 35-60

    Third-Party Funding In International Commercial Arbitration : Third party funding had many limitations in past legal cases. As though in common law it considered as an example of champerty. Over the time by the rising costs associated with submitting a dispute to arbitration, TPF is now one of the hot topics in international commercial arbitration. The most and the first foremost reason for expansion of TPF is that is considered a solution of increasing access to justice for a party with financial difficulties . One of the issues regarding TPF is conflict of interests. Legal principles of some arbitral institutions such as Singapor and Hong Kong considered the disclosure of TPF agreements as a way to prevent conflict of interests. There is no disclosure obligation for TPF agreements in our law system but in other hand there are some provisions that can be used to prevent the conflict of interests.

    Keywords: Disclosure agreement, Financing, Conflict of interests, Access to justice, Court costs
  • Jamal Seifi Pages 61-80

    The prevailing narrative in international legal scholarship has always been that international courts and tribunals have faced objective legal rules to be applied completely to concrete cases. According to this viewpoint, the principles and rules of international law should not be interpreted through presuppositions, and that one should always adjudicate impartially. Presenting the epistemological explanation of applying abstract rules to concrete cases, the present article defends the claim that there is no interpretation without presuppositions, and that some certain extra-legal assumptions always channelize the understanding and interpretation of the norm concerned. Accordingly, the concept of ‘legal policy’ in international law can be unveiled which so far has not been a matter for consideration so much and, at best, it has been considered as an equivalence for the term ‘judicial policy’. Legal policy in international law carries the message that there is no single ‘right answer’ for each legal issue, and that international courts and tribunals cannot lay the blame upon others who create the law by a mere mechanical application of detached rules from realities of international community. One should always bear in mind that the line of demarcation between lex lata and lex ferenda is not a positive rule, but a theoretical construct and therefore, fluid.

    Keywords: Jurisprudence, Legal Policy, International Court of Justice, Extra-Legal Assumptions
  • Pages 81-108

    Although the United States had pledged not to intervene in any country under the doctrine of President James Monroe in 1822, the history of its diplomacy has in fact included numerous interventions, first in neighbouring countries(Latin America) and later in other continents.With the founding of the World Trade Organization and the phenomenon of globalization, interfering policies of America in the economic field took shape and has become more widespread. What has made these policies reprehensible in the international arena in recent years is their legal approach and practice, with the enactment of the extraterritorial measures and the adoption of unilateral economic sanctions against several countries, especially the government of Iran. In the present study, in reviewing the unilateral measures of the United States in the World Trade Organization, what is more emphasized is the illegitimacy of unilateral sanctions in international law which is a clear feature of the United States policies in the current situation. In this context, the international stance of the Iranian government on the legal objections to the unilateral US sanctions is discussed.The judicial action of the Iranian government at 16 July 2018 relying on the 1955 Treaty of Amity, Economic Relations and Consular Rights, which lead to the Order indicating Provisional Measures of Protection. With this Order, the Court’s Judges indicated unanimously that the United States shall remove any impediments to the free exportation of humanitarian items to Iran. Now we have to wait for the Court’s final decision.

    Keywords: Iran, United States, unilateralism, extraterritorial law of U.S, sanctions
  • Mohammad Hosein Zarei, Farshid Moghimian Boroojeni * Pages 109-134

    Research on judicial independence will subconsciously lead us to the question of how a judge, as the agent of the political system, can remain independent of this system. To what extent does the interest between the judge and the political system require the judge to follow the decisions of the political system? In this article, while expressing the authority of the judge and the judge's employment relationship with the judiciary as one of the three pillars of the nation-state as the reasons for the judge's dependence on the political system, the law and legal rules are mentioned as two-edged razor blades. It is reminiscent of the judge's dependence and the means of declaring her independence from the political system. By stating the specific nature of judicial action and distinguishing it from other actions of system agents, as well as distinguishing the behavior of agents of the political system with its whole, the way to balance for judges in protecting their independence is stated. Finally, the use of interpretive jurisdiction as well as the rule of law is the best way to balance the judge's relationship with the political system.

    Keywords: Judge, Political System, Ideology, Judicial Independence, Political System Agent
  • Sogol Soodbar *, Amir Hossein Ranjbariyan, Javid Rostami Pages 135-160

    The crime of Enforced Disappearance is widely spread in the international arena. But because the lack of explicit codification of this crime, it still has a lot of gaps, and as a result, legal texts have not been clearly addressed it. However, the history of committing such acts has constituted a significant amount of international criminal law documents that principles and rules of law can extract from this documents and judiciary concern to this Crime. The main discussed topic is the responsibility of states to prevent the crime of Enforced Disappearance that emerged in the cases cited by United Nations Human Rights Committee under international Civil and Political Covenant. In the present paper, with focus on the judiciary, we have been discuses about this responsibility to States, which are sometimes undercover and not Specified in practical procedures. In the present paper, with focus on the judiciary, we have been discuses about this responsibility to States, which are sometimes undercover and not Specified in practical procedures.

    Keywords: Enforced Disappearance, Civil-political Convenient, United Nations Human Rights Committee, Prevention of Crime
  • Bagher Ansari, Seyede Mahla Emami Altarighi * Pages 161-184

    Incitement to racial discrimination is a conflict point between freedom of expression and principle of non-discrimination which both are the main core of international human rights law. Principle of non-discrimination is fundamental in human rights law and any form of discrimination including racial discrimination effects enjoyment and fulfilment of all human rights. Historical experiences including world war 2 shows that incitement to racial discrimination creates a proper atmosphere to commit crime against racial groups. Freedom of expression is also a fundamental right and plays a key role in finding the truth, public partnership and enhancing tolerance. Although it is not an absolute right and it can be a subject of some limitation in certain circumstances. Incitement to racial discrimination is a legitimate limitation of freedom of expression which is prohibited in International Convention on Elimination of All Form of Racial Discrimination (1965). This convention asks state parties to criminalize incitement to racial discrimination in their domestic law. This article studies conditions of realization of incitement to racial discrimination and the way which these expressions must be limited. The main question is that how and up to what point prohibition of incitement to racial discrimination can limit freedom of expression. Due to importance of freedom of information and preventing unproportioned limitation of freedom of expression, there should be accurate criteria for limiting expressions. Although CRC committee tried to introduce criteria for incitement to racial discrimination, they are not accurate. Expansion of race phenomenon made it difficult to distinguish these expressions.

    Keywords: Freedom of expression, Incitement, Racial discrimination, Human rights
  • Hassan Salehmajd *, Seyed Qasem Zamani, Massoud Alizadeh Pages 185-212

    States still are the major subjects of international law in normalization and adherence to the international law rules.The formation of international organizations and following that the emergence and growth of non-state actors brought about tremendous changes. meanwhile, NGOs have taken a larger share of the role. The United Nations with two approaches, legitimacy and Professional utilization have played a major role in the official development of these actors. The informal role of NGOs also expanded. The General Assembly and the Security Council benefit from the consultation of these organizations beyond the UN documents, which limited the consultation with NGOs for ECOSOC. Some international bodies, such as the Council of Europe and the Organization of American States, have promoted the skill of these actors by providing a participatory status beyond the consultative status, They have the right to vote and equal representation rights in their assemblies. The mechanism of Interaction of ECOSOC with NGOs has led to systematic cooperation and the quantitative and qualitative growth of NGOs, But at the same time it has led to the rise of non-independent and pro-government NGOs. The review and adoption of this mechanism is necessary in the current context of global civil society.

    Keywords: review, United Nations, Ngo, Consultative Status, Participatory Status
  • Javad Taghizadeh *, Morteza Nejabatkhah, Elyas Kalkali Pages 213-236

    The US Constitution mandates the President to sign the bills approved by the Congress. The president can, within a deadline of ten days, sign a bill approved by the Congress, which will result to a law. If the President rejects the bill within that deadline for any reason and returns to the House which it was originated, the President's action shall be considered as a regular veto. After reconsideration, the Houses may, with two-thirds of the votes of their members, insist on its previous resolution, in which case the president's veto will be ineffective and the congressional resolution becomes a law without President's sign. If the ten-day deadline passes and the president does not announce his signature or veto, while the congress is at a session, the bill becomes a law; however, if the congress is not in session, the bill will not become a law. In this case, the pocket veto has been taken. Therefore, a pocket veto is possible at the time of the intersession and final session closurs of congress, but it is not feasible and is contrary to the constitution at the time of intrasession closurs of congress. The Supreme Court has unequivocally proclaimed the partial veto of the approved bills as a constitutional violation.

    Keywords: Veto, President, Congress, Constitution, USA
  • Pages 237-276

    "The Americanization of Criminal Approaches" is an international movement that,in keeping with the hegemony of the Western world's penalization models,shadowed the developing world and turned into a comprehensive and universal movement. Legislators and policy makers in developing countries are adopting the maximum of these policies, with the false perception that criminal policies in the UnitedStates have been based on pseudo-psychological principles and through intellectual-philosophical processes. This strategic mistake occurs in a situation where a significant part of the conventional and critically accountable explanations of criminal law in the UnitedStates consider the development of contemporary criminal policy in the country as a function of social factors, non-lethal factors not philosophical or scientific trends. Meditations on criminal policy show that among the above-mentioned social factors,the extent of the influence of "political economy" has been more than any other factor. This paper, by examining the theoretical foundations and the roots of contemporary criminal policy in the United States, proves that a significant portion of these policies not only lacked the scientific and fundamental principles of cognitive science,but also was influenced by the flow of political economy and the pursuit of political and economic interest. The image presented in this paper, using quantitative data and historical studies,explains the role of the lobbying of political parties and economic enterprises such as the arms industry, military industries,and intelligence companies in contemporary US criminal policy,and analyzes critical policies such as crime control policies, Counter-terrorism policies, non-alignment policies, and prison sentences, the American process challenges the criminal approach.

    Keywords: Criminal policy, Political Economy, Exploitation, Prison, Political Parties
  • Amir Nikpey, ZARRIN MADANI * Pages 277-302

    Civil disobedience in open and closed political-legal systems and societies (review of John Rawls and Hannah Arendt's point of viewsTheoretical discourses on the concept, justifications and functions of civil disobedience are challenging. In this article two point of views by Hannah Arendt and John Rawls have been studies in order to assess their functional consequences in non-democratic countries. Rawls believes that civil disobedience is an apparent, political and intentional violation of law which has taken by predicting its criminal consequences in order to persuade the majority people to make a trend and change the unjust situation to justified one. This model of civil disobedience belongs to democratic countries but in non-democratic countries, these movements follow fundamental changes. The question is whether this theory which is originally belong to democratic countries, can be applied to non-democratic countries or not?Arendt’s point of view doesn’t have those conditions. The act of a group of people has violated law without any personal benefit can be categorized as civil disobedience even if they want to make a fundamental change. This interpretation has mostly evaluated with the situation in non-democratic countries. Finally, the civil disobedience will be indicated as a concept which has two criteria: firstly, it should be coordinated with political and legal diversity within the society and secondly it can consider real developments in its concept.

    Keywords: Civil Disobedience, Democratic, non-democratic countries, individual, group actions, Violence
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Hajar Azari, Fatemezahra Naderi Afvashte Pages 303-330

    In recent years, in order to expand the scope of equality between men and women in social security in international law, equalizing the retirement age for men and women and eliminating gender differences (increasing the age of men) in most developed countries has been considered. The domestic legislature is also proposing pensions and pension institutions to change the retirement age as the most important variable in parametric reform in order to overcome the current financial crisis. This explains the need to examine the impact of one's gender on retirement age. In this article, an attempt has been made to express various approaches in this field with an analytical and comparative approach and with regard to international documents and laws of other countries, and to examine the aspects of this issue in domestic laws. The findings suggest that due to the inadequacy of the existing principles, any changes in this regard should be made in order to create real equality and due to unequal employment patterns in men and women, and the legislature should change the definition-based ideas. The pattern of men's work and attention to the principle of shared responsibility of couples to moderate traditional roles for children. Achieving women's satisfaction in her retirement and taking incentive measures such as reducing the retirement age for the birth of children and calculating the children's childhood leave in the years of female employees can be considered as practical solutions by the legislature.

    Keywords: Retirement age, Women retirement, Gender equality, social security law
  • Maryam Ghanizade Bafghi * Pages 331-350
    Children on the basis of non-perfection in their growth and development are more potent for vulnerability and need protection and attention. Disabled children based on their physical or mental impairments need more and special protections. Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD), Convention on the Rights of the Child (CRC) and Protection of Disabled Act2018 are legal documents which concerns disability in Iran. The first one is a general document which considered children in Article 7. The second one is a specialized child rights documents and its 23 article belongs to disable child. The third one also has a general approach and child-related issues are inferred by the articles’ interpretation. This article aims to analyze three documents and to find how the BIC is considered. The findings show that although the Protection of Disabled Act is ratified recently and after Iran’s accession to the CRPD, it has general and non- expert approach with many gaps in this regard. Besides, the approach of CRC and CRPD are to empower disable child while the Act 2018’s approach is solely to protect disable child.
    Keywords: Convention on the Rights of the Child, best interest of the child, COVID19, empowement
  • Aazam Mahdavipoor, Abdolmatin Monib Pages 351-376

    Violence against women is an ancient and rather widespread phenomenon in all societies. More than the high rate of different sorts of physical, mental, sexual and economic violence against women, the crucial issues which demand women's support are the black figure of violence, the necessity of family member's support and violated women's treatment in order to prevent its repetition. Nowadays, regardless of the need or no need for social-based intervention, various attempts have been made to protect women at the risk of domestic violence or violated ones, by governmental organizations and NGOs. Designing "safe house" is a sample for protection. The fundamental role of safe houses in the protection of these women by presenting long and short- terms supports has not already been under the spotlight of scholars. Hence, the authors in this paper firstly have discussed the background and the features of safe houses in the countries such as Canada, USA, etc. In the second step, different responsible people in the governmental and non-governmental safe houses in the city of Tehran have been interviewed and their safety instructions are analyzed. The third step is to consider the supportive characteristics of these houses and their challenges such as the lack of physical space and the professional staff, low budget, etc. The findings emphasize the importance of safe houses in Iran, enhancing their situation by means of inclusive education, public awareness and all parts of the society's supports to present qualified programs in legal, psychological, medical, etc. aspects.

    Keywords: Violence, rape, victime
  • Akbar Zare Pages 377-400

    Certain norms of international law which are peremptory in nature such as prohibition of torture and genocide has been recognized as jus cognes by international society and any conflicting rule is declared as void. However, international law has its root in State wills as always. Thus, international society has not managed to enumerate examples of its peremptory rules but also to define its concept without any ambiguity. It is evident that there are some rules such as prohibition of use of chemical weapons which are not declared as peremptory rules but their general nature resample to peremptory rules and meet the criterion of peremptory rules of international law. Common feature of rule the rule prohibiting use of chemical weapons with the rules such as prohibition of torture is that all of these kind of rules prohibit heinous acts which cannot be tolerated by Conscience of any human being. This article seeks to answer the question that whether the rule of prohibition of use of chemical weapons is a peremptory rule. Although, the rule has not expressly been declared as a peremptory rule, but it is in conformity with the criterion and elements of general nature of the rule as embodied in the report of international law commission in 2017.

    Keywords: Jus cognes, Prohibition of use of chemical weapons, War crimes, Values, interests of international society
  • Masih Behnia Pages 401-428
    In modern legal systems, Ombudsman institution enjoys a non-judicial characteristic which is recognized as a modern supervision tool of the activities of the government, with its main function being focused on defending the rights of individuals. Some of the characteristics governing these institutions, shared by most legal systems, seem noteworthy compared to Commission of Article 90 and State Inspection Organization. Such issues as extensive range of competence in supervision of organizations, public authorities, reporting, informing, non-judicial procedure and functional, individual, organizational and budget independence are some of these minimal characteristics, and employing a comparative approach, the present study demonstrates that considering all the issues mentioned above, compared to State Inspection Organization, Article 90 Commission has more in common with modern Ombudsman institutions. The results of this study can be used in elimination of the shortcomings in State Inspection Organization, enhancement of the characteristics of Article 90 Commission as well as omission of parallel competences.
    Keywords: Ombudsman, Commission of Article 90 of the Constitution, State Inspection Organization, Supervision