فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 103 (پاییز 1402)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 103 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/21
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید مصطفی محقق احمدآبادی(داماد)، سید احمد حسینی*، محمد عیسائی تفرشی صفحات 11-50

    امروزه دراکثر نظام های حقوقی، «حسن نیت» مفهومی شناخته شده و اثرگذار در روابط حقوقی است. یکی از مهم ترین جنبه های این اثرگذاری، تاثیر حسن نیت درانتقال مالکیت است. بدین ترتیب که اگر متصرف؛ با حسن نیت بوده و از تعلق حق دیگران نسبت به مال موضوع انتقال بی اطلاع باشد، با جمع سایرشرایط، حسن نیت وی باعث می شود مالکیت به وی انتقال یافته ومصون ازتعرض مالک واقعی باقی بماند. این رویکرد درحقوق آلمان ضمن تصریح درنصوص قانونی، با وضع اصول و قواعدی توسط حقوق دانان تقویت گردیده است. درحقوق انگلیس نیزهرچند مفهوم حسن نیت به اندازه حقوق آلمان با اقبال حقوق دانان مواجه نبوده، اما اختیارات وسیع دادگاه ها و اتخاذ رویکردهای واقع گرایانه و مبتنی برموازین عدالت ازناحیه آنها سبب شده تا درموارد قابل توجهی از متصرف با حسن نیت حمایت به عمل آید و این رویکرد به برخی از قوانین موضوعه نیزتسری یافته است. درحقوق داخلی نیز مفهوم حسن نیت به رسمیت شناخته شده و دربرخی قوانین موضوعه به آن تصریح گردیده است. به نظرمی رسد باتوجه به پویایی فقه شیعه به عنوان پایه واساس احکام و قواعد درحقوق داخلی ازیک سو و فقدان هرگونه مباینت میان مبانی فقهی وموازین حسن نیت از سوی دیگر، می-توان از رویکردهای حاکم بر نظام حقوقی آلمان وانگلیس برای تقویت آن دسته ازنهادهای حقوقی داخلی که اعمال آنها منجر به حمایت ازمتصرف با حسن نیت مال غیرمی گردد، بهره جست و علاوه برآن اقدام به تغییر برخی رویکردهای سنتی نمودکه اعمال آنها منجربه تضرر متصرف باحسن نیت مال غیر می گردد.

    کلیدواژگان: حسن نیت، تصرف، مال غیر، انتقال مالکیت
  • هادی قنبری بناب*، محمدمهدی حاجیان، عباس کاظمی نجف آبادی، علی امامی میبدی صفحات 51-78

    یکی از مسایل مهم در زمینه صادرات گاز از طریق خط لوله به اتحادیه اروپا شناخت بازار و قوانین و مقررات موجود در این اتحادیه و نیز الزامات کشورها در مواجهه با این مقررات می باشد. درمقاله حاضر قوانین،مقررات و دستورالعمل های حقوقی موجود درخصوص بازار گاز اتحادیه اروپا و سپس قوانینی که در ایران پیرامون موضوع صادرات گاز وجود دارد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد بسته سوم حقوقی گاز اتحادیه اروپا پایه و اساس موضوعات حقوقی و قراردادی بازار گاز این اتحادیه را شکل داده که در جهت تحقق قوانین مندرج در این بسته، دستورالعمل های حقوقی مختلفی از جمله دستورالعمل تفکیک مالکیت، دسترسی طرفهای ثالث به تسهیلات و امکانات ذخیره سازی گاز و دستورالعمل نهادهای نظارتی وجود دارد. قوانین مربوط به حق دسترسی طرف ثالث به شبکه، تنظیم تعرفه، تفکیک مالکیت و شفافیت کاملا در مورد خطوط لوله بین اتحادیه اروپا وکشورهای ثالث از جمله ایران برای خطوط موجود و آینده تا مرزهای اتحادیه اروپا از جمله آبهای سرزمینی و مناطق اقتصادی انحصاری اعمال می شود. پیشنهاد میگردد کشورهای ثالث درصورت مغایرت قوانین و دستورالعملهای حقوقی داخلی خود با سه قانون فوق الذکر نسبت به بازنگری و اصلاح قوانین اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: بازار گاز، قوانین و مقررات، بسته حقوقی، چالشها، کشورهای ثالث
  • ابوالحسن شاکری*، احسان تیربندپی صفحات 79-102
    از زمان های دور، برخی از آثار یا نوشته های دیگران بنام خود بدون رضایت صاحبان آنها استفاده می کردند، اکنون قانون گذار با شرایطی این رفتار را جرم سرقت ادبی و قابل مجازات دانسته است. موضوع این جرم آثار یا نوشته های دیگران است که مفهوم خاصی داشته باشند، اعم از اینکه قبلا به ثبت رسیده یا نرسیده باشند. محتوی نرم افزاری که در فضای مجازی منتشر شده باشد نیز می تواند موضوع جرم سرقت ادبی باشد. از مهم ترین خصوصیات مقوم این جرم، نشر نوشته های دیگران بنام خود یا شخص ثالث در نشریات است؛ اعم از اینکه این نشریه مجوز نشر داشته یا مجوز نشر نداشته باشد و یا اینکه این نشریه داخلی یا خارجی در داخل یا در خارج از کشور منتشر شود. نشر اثر بر مبنای ایده ها یا الهامات گرفته شده از دیگری را نمی توان جرم سرقت ادبی محسوب نمود، مگر اینکه عینا از آنها اقتباس شده باشد. در این مقاله تلاش شده است تا با روش توصیفی_تحلیلی به بیان و رفع ابهامات و چالش هایی بپردازد که مرتبط با موضوع مقاله است.
    کلیدواژگان: سرقت ادبی، نوشته، اثر، نشریه، پدیدآورنده
  • ابراهیم شعاریان ستاری* صفحات 103-134
    داوری، به ویژه در حوزه تجارت بین‏الملل، مرسوم‎ترین و کارآمدترین شیوه حل و فصل اختلافات تلقی می شود. گسترش داوری به طور کلی و نقش کلیدی اصل حاکمیت اراده در فرآیند داوری سبب گردیده است تا ابعاد مختلفی از این شیوه حل اختلاف ابداع شود و انواع مختلف آن، با توجه به نیازهای حوزه‏های مختلف تجارت و یا در پرتو میزان نفوذ و قدرت چانه‎زنی هر یک از طرفین، ظهور یابد. یکی از قابل‎توجه‎ترین انواع داوری که همواره نیز محل مناقشه بوده و موافقان و مخالفان خود را دارد، «داوری تخییری» است. موافقت‎نامه‎های داوری تخییری متضمن حق انتخاب میان داوری و دادرسی برای هر دو طرف و یا تنها یکی از آنان می‏باشد. ماهیت، اعتبار و نفوذ چنین موافقت‎نامه‏هایی و نیز ابعاد مختلف این نوع داوری در هیچ یک از منابع اصلی به تفصیل و به شکل جامع مورد بررسی واقع نشده است. در ادبیات حقوقی ایران نیز این نوع داوری چندان مورد بحث قرار نگرفته و تمایز آن از سایر انواع داوری، به ویژه داوری اختیاری، به دقت تحلیل نشده است. از همین رو، در این مقاله تلاش شده است تا با بررسی ماهیت، اعتبار و انواع مختلف داوری تخییری، ابعاد ناشناخته آن تحلیل و به پرسش‎های بی‎پاسخ این نوع از داوری پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: داوری تخییری متوازن، داوری تخییری نامتوازن، اعتبار، تجزیه دعاوی، تغییر مرجع رسیدگی
  • رضا سیمبر*، تورج نبی دوست دولت آباد صفحات 135-156
    با توجه به خلا قانونی موجود در حقوق داخلی و سکوت قانونگذار در تبیین جنبه های حقوقی شروط غیرمنصفانه و معیار تشخیص آنها، این پژوهش به بررسی معیار تشخیص غیرمنصفانه بودن شروط قرارداد پرداخته است. معیار تشخیص غیرمنصفانه بودن شروط قرارداد ریشه در ویژگی های شروط قراردادی غیرمنصفانه، شامل آثار، ضمانت اجرا، اثرات شروط قراردادی غیرمنصفانه و نیز در مبانی شروط غیرمنصفانه، مانند انصاف و عدالت و حسن نیت و نقش آنها در قرارداد و شروط قراردادی و نیز اصل آزادی قراردادی و تعارض اصل لزوم با نظریه غیرمنصفانه و نظریات شرط ضمنی، خلاف حسن نیت، نقض اساسی ، قاعده لاضرر، غبن فاحش و... دارد. برای ارزیابی غیرمنصفانه بودن یا نبودن شروط، مولفه هایی دیگر مانند مورد مذاکره قرار نگرفتن شروط، قدرت معاملاتی نابرابر، عدم تعادل در حقوق و تعهدات طرفین قرارداد به زیان طرف ضعیف تر، میزان آزادی مشروط علیه در پذیرش و عدم پذیرش شروط و شفاف نبودن شروط از جمله معیارهای شناسایی شروط غیرمنصفانه می باشد. بر اساس قانون داوری تجاری بین المللی، ماده ی 456 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 قانون دریایی ایران (در ماده ی 179)، قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 کلیه ی شروط غیرمنصفانه که به حقوق طرف مقابل ضرر آورد، فاقد اثر حقوقی می باشد. در نهایت علیرغم غنای فقهی در این زمینه، قوانین موجود در زمینه ی «شرط غیرمنصفانه و معیارهای تشخیص آن» ناکارآمد می باشند.
    کلیدواژگان: معیار تشخیص، - غیرمنصفانه بودن - شروط، قرارداد
  • همایون مافی، میثم رامشی* صفحات 157-180
    توسعه فضای مجازی و معاملات شکل گرفته در بستر این فضا طی چند سال گذشته، سبب شکل-گیری مفهوم دارایی مجازی گردیده است. یکی از موضوعات مهمی که در پذیرش دارایی مجازی در نظام های حقوقی می بایست مورد توجه قرار گیرد، مشخص شدن ماهیت این قبیل دارایی هاست. در خصوص ماهیت حقوقی دارایی های مجازی، رویکردهای مختلفی در نظام های حقوقی مطرح شده است؛ لیکن سه رویکرد، مقبولیت بیشتری یافته است؛ برخی از نظام های حقوقی، دارایی مجازی را پول تلقی نموده و به عنوان ابزاری جهت پرداخت در معاملات از آن استفاده می کنند؛ برخی دیگر، آن را به عنوان اوراق بهادار قابل مبادله و قابل سرمایه گذاری پذیرفته اند و برخی دیگر آن را به عنوان کالا پذیرفته اند و مشمول مقررات مربوط به بیع کالا می دانند. حال این سوال مطرح می شود که کدام رویکرد در خصوص ماهیت حقوقی دارایی مجازی در نظام حقوقی ایران قابل پذیرش است؟ در پاسخ باید گفت، اگرچه تاکنون دارایی مجازی در نظام حقوقی ایران مورد توجه جدی قرار نگرفته است، لیکن تحلیل این ماهیت دارایی در زمره اموال مطابقت بیشتری با نظام حقوقی حاکم دارد.
    کلیدواژگان: دارایی مجازی، کالا، پول، اوراق بهادار، مال
  • بیژن عباسی، نوید شیدایی* صفحات 181-206
    یکی از وجوه مهم ایده قانون اساسی گرایی یا مشروطه (constitutionalism) عبارت است از این ایده که اصول و بنیادهایی فراتر از قوانین عادی وجود داشته و بر اساس نظمی سلسه مراتبی، قوانین مغایر با آن اصول، توسط نهادهایی مشخص، شناسایی و قابلیت تصویب نیافته و یا از اعتبار ساقط شوند. در این شرایط، وجود نهادی که قادر باشد بدون داشتن معاذیر قانونی، مصوباتی هم شان یا حتی فراتر از قانون موضوعه، تصویب و به اجرا گذارد، نقض غرض غایی سند بنیادین قانون اساسی به شمار می رود. تاسیس و فعالیت تقنینی چندساله نهاد موسوم به «شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا» در کشور، مصداقی از همین وضعیت به نظر می رسد. شورای مزبور طبعا با استناد به وضعیت استثنایی حاکم بر کشور شکل یافته، لکن از ساز و کار موجود در اصل 79 قانون اساسی که چنین شرایطی را پیش بینی نموده، بهره نجسته و در نتیجه به جهت نظارت ناپذیری این مصوبات، نظام سلسه مراتب قوانین و مقررات را دچار اختلال نموده است.
    کلیدواژگان: شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، نظارت، تفکیک قوا، اصل 79، وضعیت استثنایی
  • محمدحسین زارعی، محمدعلی متانی* صفحات 207-232
    موضوع مقاله حاضر تبیین موجهات مداخله دولت در نظام بانکی با هدف تنظیم بازار بانکی است؛ بانک ها به دلایل مشکلاتی چون وجود عدم تقارن اطلاعات، رقابت های مخرب و افراطی و مخاطرات رفتاری، در معرض شکست بازار قرار دارد و از این رو، مداخله دولت جهت تنظیم نظام بانکی ضروری به نظر می رسد. سوال اصلی این مقاله آن است که در پرتو نظریه های منفعت عمومی و خصوصی، مداخلات تنظیمی دولت در حوزه بانکی چگونه تبیین و توضیح داده می شود و چالش های این مداخله در نظام حقوقی ایران چیست؟ از این منظر پس از بررسی مبانی نظری حاکم بر حقوق تنظیمی بانکی، انواع ابزارهای دولت در تنظیم ساختار بازار و رفتار بازیگران در حوزه بانکی مورد بررسی قرار می گیرد و ذیل هر یک موضع نظام حقوقی ایران نیز به بحث گذاشته می شود. با توجه به اینکه وجود نهاد تنظیم گر مستقل و متخصص در حوزه بانکی یکی از مهم ترین ارکان نظام تنظیمی بانکی کارآمد است، برخی الزامات نهادی و ساختاری آن نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت، به برخی از مهم ترین چالش های نظام تنظیمی بانکی در ایران اشاره می شود.
    کلیدواژگان: حقوق تنظیمی، تنظیم بانکداری، بانک مرکزی، ابزارهای تنظیم، نهاد تنظیم گر
  • علی دارایی*، صدیقه قارلقی، علی مشهدی صفحات 233-264
    تنظیم حقوقی قدرت سیاسی شاخصه شکلی حقوق اساسی قلمداد می شود. اصل تفکیک قوا یکی از اصول بنیادینی است که می-تواند قدرت سیاسی را تنظیم کند. از این منظر، مهم است که خبرگان قانون اساسی در سال 1358 چه نگرش ها و قرایت هایی از مفهوم تقکیک قوا داشته اند. شناخت آراء خبرگان قانون اساسی در مورد اصل تفکیک قوا در مجلس خبرگان قانون اساسی پیوند وثیقی با گنجاندن و وضع این اصل در قانون اساسی دارد. بر این اساس، در نگاشته پیش رو نویسندگان کوشیده اند، در سایه ی بررسی نظری مبانی اصل تفکیک قوا در غرب و نظام های حقوقی اسلامی، دیدگاه ها و برداشت های خبرگان قانون اساسی را در مجلس خبرگان قانون اساسی با آن نسبت سنجی نمایند تا بدین سان، درک وسیع و ژرفی از مفهوم تفکیک قوا در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی و اصول تصویبی مرتبط به دست آورند. این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی نتیجه گرفته است که در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی یازده برداشت گوناگون از مفهوم تفکیک قوا وجود داشته است. بر پایه این یازده برداشت گوناگون، به استثنای دو برداشت، خبرگان قانون اساسی نگرش نوینی به محتوای مفهوم تفکیک قوا نداشتند و از همین رو اصول ساختاری تفکیک قوا به طور نسبی و متفاوت در قانون اساسی جلوه گر شد. به تعبیری، مبانی و فواید تفکیک قوا توسط خبرگان قانون اساسی به طور کلی مردود نشد اما به صورت تمام و کمال نیز در قانون اساسی تجلی نیافت. در فرجام پژوهش، پیشنهادی به نهاد بازنگری قانون اساسی ایران جهت تکمیل و اصلاح اصول مذکور در راستای اهداف غایی مفهوم تفکیک قوا ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مفهوم تفکیک قوا، استقلال قوا، خبرگان قانون اساسی، مشروح مذاکرات قانون اساسی
  • اصغر دوستی*، داریوش بابایی، محمدباقر عامری نیا صفحات 265-286
    بلوغ به عنوان یک موضوع فقهی- حقوقی و با توجه به وجود قوانین متفاوت در مورد آن، ذهن را با این سوال مهم درگیر نموده که آیا سن بلوغ در حقوق قراردادها و عقد نکاح دو مقوله متفاوت بوده یا خیر؟ تعارضات موجود بین مواد قانونی مربوط به سن بلوغ، ضرورت انجام تحقیق مستقل در این خصوص را به منظور یافتن راه حل رفع آن تعارضات ایجاب نموده و بر این اساس در پژوهش پیش رو به این موضوع با رویکرد تفاوت بین اماره و فرض و کاربرد آن دو مفهوم در تعیین سن بلوغ و با ذکر سوابق فقهی و قانونگذاری در حقوق ایران پرداخته شده و در نهایت منجر به اثبات وحدت مفهوم بلوغ در حقوق قراردادها و عقد نکاح با امکان جمع هر دو معیار سن بلوغ به نحو مستقل با رویکرد استحاله مفهوم بلوغ از فرض سابق به اماره و ایجاد فرض جدید با حکومت اهلیت است.
    کلیدواژگان: بلوغ، فرض، اماره، اهلیت
  • میر شهبیز شافع، نیکو فرهی* صفحات 287-312
    پروژه های صنعتی ذاتا پیچیده بوده و در تمامی مراحل، از مرحله امکان سنجی گرفته تا مرحله راه اندازی، همواره با ریسک های متعددی روبه رو هستند و همیشه این نگرانی وجود دارد که پروژه ها نهایتا به اهداف موردنظر خود دست نیابند. از این جهت، مدیریت ریسک به عنوان یکی از مهمترین عوامل موفقیت پروژه ها شناخته می شود که می بایست از ابتدایی ترین مراحل آغاز به کار پروژه مدنظر قرار گرفته و برای آن برنامه ریزی صورت گیرد.این نوشته به بررسی ابزارهای حقوقی مدیریت ریسک های داخلی پروژه با رویکرد ایجاد انگیزه در پیمانکار جهت حداکثرسازی تعاون و همکاری با کارفرما پرداخته و این ابزارها را در قراردادهای پیمانکاری EPC، GC و EPCM در پروژه های صنعتی غیرعمرانی مورد بررسی قرار می دهد و به دنبال پاسخ به این سوال است که کدام یک از این ابزارهای حقوقی با سهولت بیشتری می توانند موجد نوعی تعامل میان طرفین قرارداد و درنهایت برقراری توازن منطقی در تخصیص ریسک های داخلی پروژه گردند. در پاسخ به نظر می رسد که هم راستاسازی منافع پیمانکار با منافع کارفرما، تخصیص بهینه و عادلانه ریسک میان طرفین و ایجاد شرایط برد-برد برای هر دو طرف، از جمله راه کارهای مدیریت ریسک است که با استفاده از ابزارهای حقوقی همچون شیوه انتقال پروژه، شیوه پرداخت به پیمانکار و شروط قراردادی قابل تحقق است. مدل قراردادی EPCM به عنوان یکی از شیوه های نوین انتقال پروژه شناخته می شود که در آن اصل بر همکاری و عدم رقابت پیمانکار با کارفرماست. بررسی جوانب مختلف این نوع قرارداد نشان می دهد که انتخاب شیوه مناسب انتقال پروژه به همراه دیگر ابزارهای حقوقی، چگونه به مدیریت کارآمدتر ریسک ها کمک می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت حقوقی ریسک، تخصیص بهینه ریسک، شروط قراردادی، شیوه پرداخت، شیوه انتقال پروژه
  • امیرمحمود امینی*، رحیم پیلوار صفحات 313-336
    مذاکره یکی از شیوه هایی است که به دنبال حل وفصل مسالمت آمیز اختلاف است و به لحاظ حقوقی دارای ماهیتی مستقل از طرق مشابهی همچون داوری، میانجی گری و سازش است. ضرورت مذاکره این است که چون مفادش قبل از ورود به مراجع قضایی انجام می پذیرد، می تواند در تسریع روند حل وفصل اختلاف و کاهش حجم پرونده ها در دادگاه های ایران و حفظ اطلاعات تجاری-اقتصادی طرفین قرارداد شیوه ای کم هزینه، موثر و کارا باشد. نوآوری این موضوع بدین جهت است که بحث مذاکره تا به حال در رابطه با اثری که نسبت به طرفین و تکلیفی که دادگاه های ایران در برخورد با آن دارند، مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای و آرای دادگاه های داخلی و خارجی انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد اگر شرط مذاکره را نوعی شرط فعل منفی یا شرط نتیجه سلب حق به صورت جزیی در نظر بگیریم؛ در این صورت تا زمانی که مذاکره انجام نپذیرد، هیچ یک از طرفین ابتدایا حق رجوع به دادگستری را ندارد و ضمانت اجرای نقض آن، صدور قرار عدم استماع دعوی از سوی دادگاه خواهد بود. در رابطه با تکلیف طرفین در حین انجام مذاکره هم می توان گفت صرف به رسمیت شناختن چنین شرطی برای اجرای دقیق آن کفایت نمی کند؛ بلکه نیاز به همکاری مداوم و رعایت حسن نیت از سوی طرفین قرارداد در فرایند مذاکره نیز الزامی است.
    کلیدواژگان: مذاکره، حل وفصل مسالمتآمیز اختلافات، تعهد به نتیجه، تعهد به وسیله
  • محمد آرین* صفحات 337-363
    بارفرابری امروزه نقش کلیدی در توسعه و ثبات صنعت حمل و نقل بین المللی کالا ایفاء می کند و بارفرابران دیگر همانند گذشته صرفا نماینده صاحب کالا برای راهبری عملیات حمل نیستند بلکه بیشتر در قامت متصدی حمل ترکیبی طیف گسترده ای از خدمات از جمله حمل کالا را به مشتریان ارایه می دهند. در ایران، شورای عالی هماهنگی ترابری در سال 1377 آیین نامه ای را با عنوان "آیین نامه تاسیس و فعالیت شرکتهای حمل و نقل بین المللی" تصویب نمود که بند 3 ماده 21 آن مرور زمان طرح دعوی علیه بارفرابر را 90 روز تعیین نموده است. وضع چنین بازه کوتاه مدتی برای طرح دعوا نه تنها صاحبان کالا را برای وصول خسارت در فرض تلف کالا یا آسیب بدان با مشقت جدی مواجه خواهد ساخت بلکه این پرسشهای جدی را به ذهن متبادر می نماید که آیا چنین مقرره ای همسو با ضابطه پذیرفته شده در اسناد حقوقی بین المللی از جمله قواعد نمونه فیاتا راجع به خدمات بارفرابری می باشد؟ آیا شورای عالی هماهنگی ترابری قانونا مجاز به وضع چنین مرور زمانی است؟ آیا حکم این مقرره با وجود ماده 393 قانون تجارت اعتبار دارد؟ بررسی اسناد بین المللی مختلف حاکم در زمینه فعالیت بارفرابری حکایت از وجود بازه 9 ماهه برای طرح دعوی علیه بار فرابر دارد. همچنین وضع مرور زمان نیازمند مداخله قانونگذار دارد و شورای عالی هماهنگی ترابری فاقد صلاحیت برای چنین اقدامی باشد. در نهایت حکم بند 3 ماده 21 آیین نامه در تعارض با حکمی است که در ماده 393 قانون تجارت بیان شده است.
    کلیدواژگان: مرور زمان، بارفرابر، حمل و نقل بین المللی، شورای عالی هماهنگی ترابری
  • عاطفه ذبیحی*، بهزاد پورسید صفحات 363-384
    در ضمن اجرای تعهدات قراردادی و امتناع داین از قبض موضوع تعهد، در پی اقدام مدیون به انجام تعهد خود مبنی بر تسلیم موضوع حق (اعم از کالا یا ثمن)، قایل شدن به برایت ذمه وی به مجرد تسلیم یا لزوم قبض حاکم و آثار هر یک با توجه به مواضع قانونگذار در موضوعات مشابه محل تامل است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین وسعت دایره تکالیف قانونی مدیون پس از امتناع داین، مترصد بررسی آثار امتناع متعهدله به روش توصیفی - تحلیلی است که برای حصول بدین مطلوب، تضمین های پیش بینی شده برای مستنکف اعم از انتقال ضمان معاوضی به مجرد امتناع، حق تقاضای ایفاء تعهد و اجبار متعهدله به قبول، حق فسخ و مطالبه خسارت را در فقه امامیه، کنوانسیون بیع بین المللی کالا و حقوق انگلیس مورد بررسی قرار داده است. مبتنی بر قواعد حقوق داخلی و مبانی فقهی، امتناع داین از وظیفه قبض موضوع حق، علاوه بر سقوط خیار تاخیر ثمن بایع، سقوط اعتبار رضای وی برای قبض دیگری (و به تبع آن، سقوط تکلیف تسلیم به داین از عهده مدیون) را در پی دارد؛ اما نظر به اینکه رها کردن مال به منزله اتلاف آن است، صرف امتناع موجب سقوط ضمان نبوده و وی با تصرف دادن آن به حاکم، از ضمان تلف معاف شده و می تواند خسارات ناشی از امتناع (خسارات ناشی از تسلیم به حاکم و...) را نیز از داین مطالبه نماید و در صورت نبود حاکم با اثبات امتناع داین و ایداع، از قید ضمان تلف رها می شود.
    کلیدواژگان: تسلیم کالا، قبض ثمن، ضمانت اجراء، استنکاف متعهدله، حاکم
  • عصمت گلشنی، سید مهدی حسینی مدرس* صفحات 385-412
    با گسترش تحریم های ایالات متحده علیه ایران، بسیاری از ارایه دهندگان خدمات حقوقی حتی در کشورهای اروپایی از ارایه خدمات حقوقی به اتباع ایرانی یا اختلافاتی که به نحوی به ایران مربوط می شده، خودداری نمودند. به طور خاص، این خودداری از سوی سازمان های داوری بیشتر موردتوجه واقع شد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا تحریم های ثانویه آمریکا می تواند به عنوان دلیلی بر عدم ارایه خدمات حقوقی از سوی سازمان های داوری و به تبع آن خدمات مالی موسسات مالی فعال در روندهای داوری قرار گیرد؟بر اساس سه فرمان اجرایی صادره توسط رییس جمهور ایالات متحده آمریکا علیه ایران، از یک سو ارایه خدمات حقوقی و مالی توسط سازمان های داوری و موسسات مالی فعال در روندهای داوری، آن ها را در معرض ریسک تحریم و اعمال ضمانت اجرا نقض تحریم ها قرار می دهد؛ از سوی دیگر مجوز عام مقرر شده در قسمت های a و d ماده 560.525 «مقررات تحریم ها و معاملات ایران» شامل ارایه خدمات حقوقی می شود. اما حتی این امر نیز قطعی نیست به طوری که این استثنا نیز مطابق بند 1 قسمت d ماده 560.525 مقررات فوق الذکر و نیز سایر قوانین و مقررات محدود و مقید شده است.در نتیجه، این سه فرمان اجرایی و استثنای مجوزعام، ارایه خدمات حقوقی و مالی به اتباع ایرانی یا اختلافاتی که به نحوی به ایران مربوط می شده را صراحتا ممنوع نکرده است؛ لیکن عملا آن را بر اساس ارزیابی هزینه فایده ای کرده که توسط سازمان های داوری و موسسات مالی انجام می گیرد حتی اگر این خودداری از ارایه خدمات منجر به امکان طرح دعوای مطالبه خسارت علیه آنها شود.
    کلیدواژگان: تحریم، خدمات حقوقی، سازمان داوری، موسسات مالی، ایالات متحده آمریکا
  • محمدمجد کابری، اعظم انصاری*، عبدالله خدابخشی، رضا معبودی نیشابوری صفحات 413-441
    قرار منع دعوی یک نهاد زاییده سنت نظام کامن لا است که با هدف منع یک طرف اختلاف از اقامه دعوا یا پیگیری آن در یک دادگاه خارجی صادر می شود. اگر چه قرار منع دعوا علیه خواهان دعوای اقامه شده در دادگاه خارجی و نه علیه دادگاه خارجی صادر می شود، نظام های حقوقی رومی ژرمنی دیدگاه بدبینانه ای نسبت به آن دارند زیرا چنین قراری در حاکمیت یک کشور دیگر مداخله نموده و نزاکت بین المللی را نقض می کند. هدف این نوشتار بررسی امکان صدور قرار منع دعوی در حقوق اتحادیه اروپا، حقوق چین و حقوق ایران می باشد. مقاله نشان می دهد که مطابق حقوق اتحادیه اروپا، دادگاه های کشورهای عضو از صدور چنین قراری علیه خواهان دعوا در یک کشور عضو دیگر اتحادیه ممنوع هستند. با این حال دادگاه های کشور عضو در صورتی که مطابق حقوق داخلی خود توانایی صدور چنین قراری داشته باشند می توانند قرار مزبور را علیه خواهان یک دعوا در دادگاه کشور ثالث صادر نمایند. در چین دادگاه ها اجازه صدور چنین قراری را ندارند با این حال اخیرا برخی دادگاه های چین قرار مزبور را علیه خواهان ها در دادگاه های خارجی صادر نموده اند. در حقوق ایران نیز دادگاه های ایرانی می توانند در برخی اوضاع واحوال علیه طرف دعوی در دادگاه خارجی، قرار منع دعوا صادر کنند.
    کلیدواژگان: اعتماد متقابل، دادرسی موازی، دادگاه خارجی، صلاحیت انحصاری، نزاکت بین المللی
  • فرزین افروز، امیررضا محمودی*، وحید زارعی شریف، طیبه قدرتی سیاهمزگی صفحات 441-458
    پیشرفت و توسعه در هر کشوری در بستر برقراری حس امنیت در مردم آن جامعه میسر می شود، میزان و کیفیت وقوع جرایم، یکی از مهمترین عوامل کاهش احساس امنیت و پیامدهای سوء اجتماعی آن محسوب می شود، قتل عمد به ویژه قتل های سریالی، هرچند عمدتا کم به وقوع می پیوندند، اما یکی از موثرترین جرایمی هست که باعث احساس ناامنی در افکار عمومی می شود و تاثیر مخرب بسیار گسترده و طولانی ای در جامعه می گذارد. درطی سالهای اخیر، در کشور ما نیز هر از چندگاهی شاهد قتل های سریالی بوده است که بر آرامش جامعه تاثیر منفی گذاشته و امنیت عمومی را مختل کرده است. باتوجه به آمار وقوع چنین جرایمی و روند روبه رشد این نمونه قتل ها درکشور الزام به ریشه یابی دقیق در خصوص دلایل مختلف ارتکاب چنین جرایمی ضروری می باشد. اما متاسفاته به دلایل مختلفی از جمله جریحه دار شدن احساسات و فشار افکار عمومی در جهت مجازات سریع قاتل، این مهم مغفول واقع شده است، به طوری که همه دستگاه های ذیربط سعی نموده اند تا با مجازات قاتل سریالی، بخشی از آلام و دردهای خانواده های قربانیان و جامعه را تسکین دهند. بر همین اساس ضرورت ایجاب می کند، تلاش های مختلفی برای بررسی این پدیده از سوی دانشمندان علوم مرتبط صورت پذیرد تا جنبه های مجهول علل وقوع چنین جرایمی از ابعاد اجتماعی مورد تحلیل قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: قتل های سریالی، علل وقوع قتل های سریالی، نظریه های اجتماعی، نظریه های اجتماعی موثر بر قتل های سریالی
  • میرمرتضی میرحسین زاده*، محمد عالم زاده صفحات 459-486
    قوانین ایران در موارد بسیاری از جمله دادگاه های خانواده، شوراهای حل اختلاف و دعاوی تصرف، با اشاره مبهم به عدم رعایت تشریفات دادرسی، بدون آنکه محدوده رعایت نکردن آنها را معین نمایند، سبب تشتت رویه دادگاه ها شده اند. در این زمینه تعاریف حقوقدانان از «تشریفات دادرسی» تا حد زیادی متعارض می باشد و در تبیین مصادیق آن، اختلاف نظر قابل توجهی وجود دارد. این اختلاف در مواردی از جمله دادخواست، ابلاغ، هزینه دادرسی و مواعد قانونی تا آنجاست که برخی، آنها را جزو اصول دادرسی دانسته و برخی دیگر در زمره تشریفات دادرسی جای می دهند. بنابراین در تمییز اقسام تشریفات دادرسی، باید آن را به درستی تفکیک نمود؛ نوع اول «تشریفات اساسی» می باشد که خود از دو قسم تشکیل می شود؛ قسم نخست از جمله ابلاغ و جلسه دادرسی «تشریفات مقدمه اجرای اصول» است که امکان عدول از آن حتی با تصریح قانونگذار میسر نمی باشد. قسم دیگر از جمله دادخواست و هزینه دادرسی «تشریفات رکنی دادرسی» می باشند که با تصریح موردی قانونگذار در دادرسی های خاص، قابل عدول می باشند. نوع دوم تشریفات دادرسی با درجه تاثیر ضعیف تر «تشریفات ساده» می باشد که شامل مصادیق بسیاری از جمله نحوه ابلاغ، زمان جلسه دادرسی، مواعد و مهلت ها می شود.
    کلیدواژگان: تشریفات دادرسی، دادرسی غیرتشریفاتی، آیین دادرسی مدنی، اصول دادرسی
|
  • Seyyed Mostafa Mohaghegh Ahmadabadi (Damad), Seyyed Ahmad Hosseini *, Mohammad Isaei Tafreshi Pages 11-50

    In most legal systems today "good faith" is a well-known and effective concept in legal relations. One of the most important aspects of this effect is the effect of good-faith in the transfer of ownership. So if the person in possession; was acted in good-faith and unaware of the other’s rights to the property transferred; subject to some conditions, his good-faith causes the transfer of ownership to him and remains immune from real owner. This approach has been reinforced in German law, meanwhile specifying in legal provisions, by the establishment of principles and rules by jurists. In English law, however, the concept of good-faith has not been as popular as that of German law. However, the vast powers of the courts and the adoption of realistic, justice-based approaches by them, have led to the protection of good-faith possessor and this approach has been extended to some legal provisions. The concept of good-faith is also recognized in domestic law and is specified in some legal provisions. considering the dynamism of “Shi’a jurisprudence” as the basis of rules and legal provisions in domestic law And the lack of any conflict between the essence of good-faith and this basis, It seems that The approaches of the German and English legal systems can be used to strengthen these domestic legal institutions whose actions lead to the protection of the good-faith possessor and change some traditional approaches which the application of them would lead to the detriment of the good-faith possessor.

    Keywords: good faith, possession, other&rsquo, s property, Transfer of Ownership
  • Hadi Ghanbari Bonab *, Mohammad Mehdi Hajian, Abbas Kazemi Najafabadi, Ali Emami Meibodi Pages 51-78

    One of the most important issues in the field of exporting gas to the European Union through pipelines is understanding the market and the laws and regulations in the EU as well as the requirements of other countries in the face of these regulations. In this article first The European Union and then the laws and regulations in Iran regarding the issue of gas export have been analyzed. The results of the research show that the EU Third Gas Directive 2009 forms the basis of the legal and contractual issues of the EU gas market which provide various legal guidelines, including ownership separation, third-party access to the gas storage facilities, and Regulatory Bodies. Laws on the Third Gas Directive regarding Third Party Access to the Network, Tariff Regulation, Ownership, and Transparency completely apply to existing and future gas pipelines to EU Borders including Territorial Waters and Exclusive Economic zone between EU and third Countries including Iran. It is suggested that third countries review and amend their laws in the event of any inconsistencies with the three laws and regulations.

    Keywords: Gas Market, Laws, regulations, gas directive, challenges, the Third Countries
  • Abolhasan Shakeri *, Ehsan Tirbandpey Pages 79-102
    AbstractUsing other's writing as an own writing or as a third party has been used for a long time. Nowadays, conditionally legislators call it a crime that should be punished.  On which has to have a special meaning. It means that if those have been registered and published or not before. Also, the content of software that has been circulated on the internet can be one of the plagiarism crime topics. The most important feature of this crime is the use of publication for the emission of other's writing as own writing or as a third person writing so that whether that publication has had a justification or not. Also if that publication, which is inside or outside, has been published inside of country or outside of country. The emission of a letter that is according to another's idea is not plagiarism. Inspiring others' ideas is not plagiarism if it has not been adapted exactly. This article tried to remove the ambiguity of this crime by descriptive-analytic method.
    Keywords: Plagiarism, Inscription, Letter, Emission, Author
  • Ebrahim Shoarian * Pages 103-134
    Arbitration constitutes the most common and efficient mechanism for the resolution of international commercial disputes. The spread of arbitration in general and the vital role of party autonomy, in particular, have unveiled various aspects of this method of dispute resolution and thus have caused the emergence of different types of arbitration clauses for which the parties' differing negotiating powers and distinct needs of different economic sectors have played a critical role. One of these novel but controversial types of arbitration agreements is concerned with “optional agreements.” Optional arbitration agreements provide an option for one or both parties to adjudicate their disputes either by arbitration or litigation. The nature, validity, and various aspects of such agreements have not been thoroughly examined in the primary and secondary sources. The same is true in Iranian legal literature, especially when it comes to its distinction from other types of arbitration agreements, especially voluntary arbitration. Thus, this Article attempts to discuss the nature, validity, and various types of optional arbitration agreements to unfold their unknown aspects.
    Keywords: Symmetric Optional Arbitration, Asymmetric Optional Arbitration, validity, Separation of Claims, Change of Competent Authority
  • Touraj Nabidoust Dolat Aba *, Touraj Nabidoustdolatabad Pages 135-156
    Given the legal vacuum in domestic law and the legislator's silence in explaining the legal aspects of unfair terms and the criteria for their recognition, this study examines the criteria for determining the unfairness of contract terms. . Criterion for Determining Unfair Contract Conditions Roots in Unfair Contract Conditions Characteristics, including Works, Performance Guarantees, Impact of Unfair Contract Conditions and also on the Basis of Unfair Conditions, such as Fairness and Fairness and Goodwill and Their Role in the Contract Contractual freedom and the conflict of principle have to do with unfair theory and implicit condition theories, contrary to good faith, fundamental breach, harmful rule, gross negligence, and so on. To assess whether or not the terms are unfair, other components such as non-negotiation of terms, unequal bargaining power, imbalance in the rights and obligations of the contracting parties to the detriment of the weaker party, the degree of conditional release in accepting and rejecting the terms and not being transparent. One of the criteria for identifying unfair terms is. According to the International Commercial Arbitration Act, Article 456 of the Code of Civil and Revolutionary Courts of Civil Procedure adopted in 2000, the Iranian Maritime Law (in Article 179), the E-Commerce Act of 2003, all unfair terms which prejudice the rights of the other party. , Has no legal effect. Finally, despite the richness of the jurisprudence in this area, the existing rules on the "unfair condition and criteria for its detection" are ineffective.
    Keywords: Criterion of Determination-, Unfair Conditions, - Contract, Law
  • Homayoun Mafi, Meysam Rameshi * Pages 157-180
    The development of virtual space and the transactions formed in this space over the past few years have led to the formation of the concept of virtual assets. One of the important issues that should be considered in the acceptance of virtual assets in legal systems is the identification of the nature of such assets. Regarding the legal nature of virtual assets, different approaches have been proposed in legal systems; But three approaches have gained more acceptance; Some legal systems consider virtual assets as money and use them as a means of payment in transactions; Some others have accepted it as exchangeable and investable securities, and others have accepted it as a commodity and consider it subject to the regulations related to the sale of goods. Now the question is raised, which approach regarding the legal nature of virtual assets is acceptable in Iran's legal system? In response, it should be said that although the virtual property has not been given serious attention in Iran's legal system, the analysis of the nature of this property is more consistent with the ruling legal system.
    Keywords: virtual Asset, goods, money, Securities, Property
  • Bijan Abbasi, Navid Sheydaei * Pages 181-206
    One of the most important aspects of the idea of constitutionalism is the idea that principles and foundations exist beyond ordinary laws, and that, in a hierarchical order, laws contrary to those principles are identified and functioned by specific institutions, Unapproved or invalidated. In these circumstances, the existence of an institution that is able to approve and implement resolutions without legal excuses, or even beyond the law, is a violation of the Constitution. The establishment and multi-year legislative activity of the so-called "Supreme Economic Coordination Council" in the country seems to be an example of this situation. The council was naturally formed based on the exceptional situation prevailing in the country(Islamic Republic of Iran) , but did not take advantage of the mechanism in Article 79 of the Constitution, which provided for such conditions, and as a result, due to the uncontrollability of these enactments, Has violated the rules and regulations.
    Keywords: Supreme Economic Coordination Council, Control, seperation of powers. exceptional situation. article 79
  • Mohammad Hosein Zarei, Mohammad Ali Matani * Pages 207-232
    The subject of this article is to explain the modalities of the government's intervention in the banking system to regulate the banking market. Banks are subject to market failure due to problems such as information asymmetry, destructive and extreme competition, and behavioral risks. Therefore, government's intervention seems necessary to set up a banking system. The main question of this paper is that, in the light of public and private interest theories, how are the government regulatory interventions in the banking sector explained and explained and what are the challenges of this intervention in the legal system of Iran? From this point of view, after reviewing the theoretical foundations governing banking regulation rights, a variety of government tools for regulating the market structure and behavior of actors in the banking sector will be examined, and each of the positions of the Iranian legal system will be discussed. Given the fact that the existence of an independent and expert regulator in the banking sector is one of the most important components of the banking regulatory system, some of its institutional and structural requirements are also examined. Finally, some of the most important challenges of the banking regulatory system are mentioned in Iran.
    Keywords: Regulatory Rights, Banking Regulation, Central Bank, Settlement Instruments, Regulator
  • Ali Daraee *, Sedigheh Gharloghi, Ali Mashhadi Pages 233-264
    The legal regulation of political power is considered a formal characteristic of fundamental rights. The principle of separation of powers is one of the fundamental principles that can regulate political power. From this point of view, it is important what attitudes and readings the constitutional law experts had in 1358 regarding the concept of separation of powers. Acknowledging the opinions of constitutional experts on the principle of separation of powers in the Assembly of Constitutional Experts has a close connection with the inclusion and implementation of this principle in the Constitution. Based on this, in the following article, the authors have tried, in the shadow of the theoretical examination of the foundations of the principle of separation of powers in the West and Islamic legal systems, the views and perceptions of the experts of the Constitution in the Assembly of Experts of the Constitution with it. to evaluate the ratio to obtain a broad and deep understanding of the concept of the separation of powers in the Parliament of the final review of the Constitution and related approval principles. This research has concluded with a descriptive-analytical method that there were eleven different interpretations of the concept of separation of powers in the Parliament of the final review of the Constitution. Based on these eleven different opinions, except two opinions, constitutional law experts did not have a new attitude to the content of the concept of separation of powers, and therefore the structural principles of separation of powers were relatively and differently manifested in the constitution. In other words, the principles and benefits of the separation of powers were not rejected by constitutional experts in general, but they were not fully reflected in the Constitution. At the end of the research, a proposal has been submitted to the revision body of the Constitution of Iran to complete and amend the aforementioned principles in line with the ultimate goals of the concept of separation of powers.
    Keywords: concept of separation of powers, Constitutional Law Experts, detailed constitutional negotiations, independence of powers
  • Asghar Doosti *, Daryoosh Babaei, Mohammadbagher Amerinia Pages 265-286
    Puberty as a jurisprudential-legal issue and given the existence of different laws on it, the mind is involved with this important question whether the age of puberty in the law of contracts and marriage contract is two different categories or not? The existing conflicts between the legal articles related to the age of puberty necessitate the need to conduct an independent research in this regard in order to find a solution to resolve those conflicts, and based on this, in the present research, we approach this issue with the approach of the difference between presumption and presumption and the application of these two concepts. In the determination of the age of puberty, it has been discussed by mentioning jurisprudential and legislative records and finally led to the proof of the unity of the concept of maturity in the law of contracts and marriage contracts with the possibility of combining both criteria of the age of puberty independently with the approach of transforming the concept of maturity from the former assumption to the decree and creating The new assumption is with the hoocoomat of legal capacity.Keywords: maturity, legal fiction, legal presumption, legal capacity.
    Keywords: maturity, legal fiction, legal presumption, legal capacity
  • Mirshahbiz Shafe, Nikoo Farrahi * Pages 287-312
    Industrial projects are complicated in essence. From the feasibility study phase to the closing stage, projects frequently face various risks, and there is always the concern that they may not achieve their intended goals. Risk management is therefore known as one of the main factors for project success, which should be considered and planned for from the very first stages of the project. This paper studies the legal tools of project risk management in EPC, GC, and EPCM construction contracts in industrial projects by deploying approaches to maximize the contractor’s motivation to cooperate with the employer and seeks to find the most suitable legal tool that is able to create cooperation between parties and a logical balance in risk allocation with a focus on the project's internal risks more conveniently. Studies show that risk Management solutions are possible through aligning the contractor and the employer’s interests, optimal and fair risk allocating between the parties, and developing a win-win situation for both parties. Project delivery methods, payment methods, and contract clauses are the legal tools making risk management achievable. EPCM Contractual Model is a novel project delivery method, insisting on cooperation and non-competition between the contractor and the employer. Studying various aspects of the EPCM Model indicates how choosing the proper delivery method, as long as the other legal tools, help risk management be appropriately done.
    Keywords: contract terms, Legal risk management, optimal risk allocation, Payment Methods, project delivery methods
  • Amirmahmoud Amini *, Rahim Pilvar Pages 313-336
    Negotiation is one of the methods that seek to resolve the dispute peacefully, and legally it has an independent nature from similar methods such as arbitration, mediation and conciliation. The necessity of negotiation is that because its provisions are carried out before entering the judicial authorities, it can be an effective and efficient way to speed up the dispute resolution process and reduce the volume of cases in Iran's courts and preserve the commercial-economic information of the parties to the contract. The novelty of this topic is that the negotiation clause has not been discussed so far in relation to the effect it has on the parties and the duty of Iran’s courts in dealing with it. This research was compiled with descriptive-analytical method and using library sources and verdicts of domestic and foreign courts. The results showed that if we consider the negotiation as a clause of a passive act or a clause of the result of a partial deprivation of rights, then the guarantee of its violation will be the issuance of a non-hearing order by the court. Regarding the duty of the parties during the negotiation, it is concluded that the mere recognition of such a clause is not enough for its precise implementation, but the need for continuous cooperation and good faith on the part of the contract parties in the process of renegotiation is also required.
    Keywords: Negotiation, Peaceful resolution of disputes, the obligation of means, the obligation of result
  • Mohammad Arian * Pages 337-363
    Today, freight forwarding plays a key role in the development and stability of international transport of goods and freight forwarders are no longer just agents of cargo owners to manage transport operations, but rather provide a wide range of services to customers, including transportation of goods, as a combined transport operator. In Iran, the Supreme Council for Transport Coordination approved a bylaw entitled "Establishment and Operation of International Transport Companies" in 2017, in which paragraph 3 of Article 21 sets 90 days as a time bar for filing a lawsuit against a forwarder. Determination of such a short period for filing a lawsuit shall not only encounter cargo owners with serious difficulties in claiming damages in the event of loss of or damage to the goods but also raises serious questions that is such a rule in line with the rules accepted in international legal documents, including FIATA Model Rules for Freight Forwarding Services? is Supreme Council for Transport Coordination legally allowed to impose such a time bar? Is this rule valid despite Article 393 of the Commercial Code? Examination of various international legal documents governing freight forwarding activity indicates the existence of 9 months for filing a lawsuit against the freight forwarder. Also, imposing a time bar requires the involvement of the Parliament, and the Supreme Council for Transport Coordination is not competent to take such an action. Finally, the provision of paragraph 3 of article 21 of the bylaw conflicts with the provision stated in article 393 of the Commercial Code.Today, freight forwarding plays a key role in the development and stability of international transport of goods and freight forwarders are no longer just agents of cargo owners to manage transport operations, but rather provide a wide range of services to customers, including transportation of goods, as a combined transport operator. In Iran, the Supreme Council for Transport Coordination approved a bylaw entitled "Establishment and Operation of International Transport Companies" in 2017, in which paragraph 3 of Article 21 sets 90 days as a time bar for filing a lawsuit against a forwarder. Determination of such a short period for filing a lawsuit shall not only encounter cargo owners with serious difficulties in claiming damages in the event of loss of or damage to the goods but also raises serious questions that is such a rule in line with the rules accepted in international legal documents, including FIATA Model Rules for Freight Forwarding Services? is Supreme Council for Transport Coordination legally allowed to impose such a time bar? Is this rule valid despite Article 393 of the Commercial Code? Examination of various international legal documents governing freight forwarding activity indicates the existence of 9 months for filing a lawsuit against the freight forwarder. Also, imposing a time bar requires the involvement of the Parliament, and the Supreme Council for Transport Coordination is not competent to take such an action. Finally, the provision of paragraph 3 of article 21 of the bylaw conflicts with the provision stated in article 393 of the Commercial Code.
    Keywords: Freight Forwarder, International Transport, Supreme Council for Transport Coordination, Time Bar
  • Atefe Zabihi *, Behzad Pourseyed Pages 363-384
    In the course of fulfilling the contractual obligations and the obligee refusal to accept performance properly offered to him, as the obligee has fulfilled his obligation (to deliver the obligation subject-matter whether goods or money), a few questions arise that each response will have a different effect; Such as: “if the obligor provides the conditions for obligee s acceptance of the goods or money; does the obligee discharge as soon as enabling the other party to make delivery” or “should he deliver subject-matter to the competent court ? Therefore, the present study seeks to investigate the effects of obligee default to determine the scope of legal obligations owed after refusal.Accordingly, this article examines the binding effect of default in “Imamiyah jurisprudence, United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods and England law, including transfer of Risk, binding to performance, and avoid of the contract. In doing all the acts which could reasonably be expected of obligor in order to enable the other party to make delivery the subject of obligation but he refuses to take it, due to losing validation of his consent in making delivery by others, the obligee will be discharge, but since the release of the property is like a “waste”, he can deliver it to the court or sequester it in the custody of a person authorized to hold it. Deposit or sequestration discharges the obligee from that moment and damages must be borne by the obligor.
    Keywords: Delivery Of Goods Or Money, Acceptance Of Performance, Obligee, Binding Effect, Default Of Obliger, ., Sequestration
  • Esmat Golshani, Seyed Mahdi Hosseini Modarres * Pages 385-412
    As the U.S. sanctions against Iran have been expanded, many legal service providers, even in European countries, refused to provide legal services to Iranian nationals or disputes that are somehow related to Iran. In particular, this refusal by arbitration organizations has been more noticed. The main question of this research is whether the U.S. secondary sanctions can be invoked for the refusal to provide legal services by arbitration organizations and, accordingly, the financial services of financial institutions which are active in arbitration processes.According to the three executive orders by the president of the U.S.A. against Iran, On the one hand, the provision of legal and financial services by arbitration organizations and financial institutions active in arbitration processes exposes them to the risk of sanctions and penalties for violations of the sanctions; On the other hand, A general license has been stipulated in § 560.525 (a) and (d) of the “Iranian Transactions And Sanctions Regulations” which includes the provision of legal services. But even this is not certain. This exception is also limited and restricted according to § 560.525 (d)(1) ofIn conclusion, although, these three executive orders and the general license exception have not explicitly prohibited the provision of legal and related financial services to Iranian nationals or disputes that are somehow related to Iran; practically, they turn it into a cost-benefit-based evaluation that is done by arbitration organizations and financial institutions, even if the refusal to provide services leads to the possibility of claiming for damages against them.
    Keywords: sanction, Legal services, Arbitration organization, Financial Institution, the United States of America
  • Mohammed Mjed Kabry, Azam Ansari *, Abdollah Khodabakhshi, Reza Maboudi Neishabouri Pages 413-441
    Anti-suit injunction is a traditional common law instrument that aims to restrain one of the disputing parties from instituting or continuing proceedings in a foreign court. Although an anti‐suit injunction is directed against the plaintiff, not against the foreign court, civil law countries hold a skeptical view towards anti-suit injunctions as such injunctions intervene in another state’s sovereignty and breach the international comity. This study aims to examine the possibility of issuing anti-suit injunction in the EU, Chinese, and Iranian law. The study contends that under the EU law, the courts of EU member states are prohibited from issuing anti-suit injunctions against a plaintiff in the courts of another EU member state. On the other hand, the EU law does not prevent the courts of EU member states from issuing anti-suit injunctions against a plaintiff in the courts of a third country when they have the power to do so under their national laws. In China, the Chinese courts do not have the power to grant anti-suit injunctions. However, recently, some Chinese courts have issued anti-suit injunctions against plaintiffs in foreign fora. In Iran, the Iranian courts can also issue an anti-suit injunction against a plaintiff in a foreign forum under some circumstances.
    Keywords: Mutual Trust, Parallel litigation, Foreign court, Exclusive Jurisdiction, International comity
  • Farzin Afrooz, Amirreza Mahmoudi *, Vahid Zarei Sharif, Tayyebeh Ghodrati Siyahmazgi Pages 441-458
    Progress and development in any country is possible in the context of establishing a sense of security in the people of that society. The extent and quality of crime is one of the most important factors in reducing the sense of security and its adverse social consequences. They are mostly rare, but it is one of the most effective crimes that causes a feeling of insecurity in public opinion and has a very wide and long-lasting destructive effect on society. In recent years, our country has also witnessed serial killings from time to time, which has negatively affected the peace of society and disrupted public security. Given the statistics of the occurrence of such crimes and the growing trend of these homicides in the country, it is necessary to find the exact roots of the various reasons for committing such crimes. Unfortunately, for various reasons, including hurting emotions and public pressure to quickly punish the killer, this important issue has been neglected, so that all relevant agencies have tried to punish the serial killer, part of the pain and suffering of families. Relieve the victims and the community. Accordingly, it is necessary that various efforts be made by scientists in related sciences to investigate this phenomenon in order to analyze the unknown aspects of the causes of such crimes from a social perspective.
    Keywords: Serial Murders, Causes of Serial Murders, Social Theories, Social Theories Affecting Serial Murders
  • Mirmorteza Mirhosseinzade *, Mohammad Alemzade Pages 459-486
    The laws of Iran, in many cases, including the family courts, the dispute resolution council and forcible entry’s quarrel, with unclearly pointing to the non-observance litigation formalities without defining the scopes of their non-observance, have brought about the disparity of judicial proceedings. In this regard, lawyers definition of the "litigation formalities" is also almost and there is considerable controversy in explaining its implications. Discrepancies in cases, such as petition, communication, court costs and due dates were so high, that Some of which have been considered as a principles of the proceedings and some others place it as part of litigation formalities. So in distinguishing between the litigation formalities it must be properly segmented; the first is the "formal ceremony", which consists of two parts; But in separating the formalities of the judiciary, it must be properly segmented; the first is "fundamental formalities" which consist of two parts; The first part, including the communication and the hearing session, is "the formalities of the introduction of the implementation of the principles", which can not be dismissed even with the stipulation of the legislator. The other part, including petitions and court costs, has been "Basic formalities of litigation", which can be leaved out by the legislator's case in certain proceedings. The second type is formalization with a weaker degree of "simple formalities", which includes many examples, including how it is communicated, the time of the hearing, the due dates and the respites.
    Keywords: Litigation formalities, Unformality trial, Civil Procedure, Principles of proceedings