فهرست مطالب

نشریه حقوق اساسی
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد امامی*، سید مجتبی واعظی، مریم رستمی صفحه 1

    قانون اساسی، به عنوان ضابطه حکم رانی دارای دو چهره رسمی و غیررسمی است. وجه غیررسمی و عرفی این قانون، موازی با دگرگونی های زمانه ظاهر می گردد؛ از همین رو، در مسیر حکومت داری، تغییر و تحول در ساختار و هم چنین کارکرد حکومت، امری محتمل است. فرمان های حکومتی ولی فقیه نیز در بستر زمان و تجربه حکومت داری تشخص عرفی یافته است. اگرچه صراحتا در قانون اساسی اصلی به تعریف و شرایط صدور آن اختصاص داده نشده است، اما این احکام حکومتی از جمله ابزارهای فصل اختلاف و حراست از منافع عموم جامعه و خروج از بن بست های امر اداره کشور تلقی می شوند. به همین منظور، این جستار پژوهشی درصدد مطالعه و شناخت جزییات این نهاد حقوقی فقهی است که حضوری غیرمستقیم و نامریی در قانون اساسی دارد و هم چنین ضرورت به رسمیت شناختن آثار آن را برای رهنمونی ما جهت دست یابی به الگویی مطلوب تر در حکم رانی را بررسی می نماید. به نظر می رسد سازوکار اجرای احکام حکومتی، در شرایط فعلی تنها از طریق اختیارات و تکالیف شخص ولی فقیه اعتبار یافته است و مستقلا چارچوبی برای اجرای آن موجود نیست. هم چنین گستره شمول این فرمان ها و مدت اعتبار آن ها نیز مستلزم دقت نظر بیش تر است.

    کلیدواژگان: فرمان های حکومتی، قانون اساسی، عرف اساسی، حکم رانی خوب
  • امیرنظام براتی* صفحه 2

    در کشور کره جنوبی جامعه مدنی و مردم از دهه 1990 نقش اساسی در مبارزه با فساد بر عهده داشته اند.از آنجایی که دانشجویان به صورت گسترده ای جنبش های دموکراسی خواهی را در دهه های 1970 و 1980 رهبری می نمودند،  جوامع مدنی و شهروندان کره ای عمدتا جنبشهای ضد فساد را در دهه 1990 هدایت می نمودند. تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نقش جامعه مدنی در مبارز با مفاسد در کشور کره جنوبی می پردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که مردم کره جنوبی و جوامع مدنی این کشور نقشی اساسی در نظارت بر مبارزات انتخابات ملی،نظارت بر بودجه ملی و نظارت بر امورات بازرگانی و کسب وکار از سال 1989 دارند  به طوری که در ارایه پیشنهاد برای سیاست گذاری و اصلاحات حقوقی در توقف فساد و همچنین فشار بر دولت و پارلمان برای تصویب و اجرای اصلاحاتی از قبیل، "قانون سامانه مبادلات  مالی با اسم واقعی"، قانون آزادی اطلاعات، "قانون آیین دادرسی اداری"، "قانون جلوگیری از پولشویی" و قانون جامع  ضد فساد" برعهده داشته اند. جامعه مدنی و شهروندان این کشور همچنین برای اصلاح "امور مالی سیاسیون" از قبیل "افشای هزینه های سیاسی" و محدویدت هزینه های مبارزات انتخاباتی تلاش و مبارزه نمودند. در نهایت این مقاله به دنبال توضیح نقش اساسی جامعه مدنی مانند "ایتلاف عدالت اقتصادی" (CCEJ) "همبستگی مردم برای دمکراسی مشارکتی (PSPD)" و دیگر جوامع غیر دولتی ضد فساد در اصلاحات ضد فساد می باشد. انتظار می رود در آینده در کره، و اینکه آیا و چگونه جامعه مدنی می تواند نقش مشابه در دیگر کشورهای در حال توسعه بازی کند.

    کلیدواژگان: جامعه مدنی، کره جنوبی، مبارزه با فساد، کنوانسیون سازمان ملل در مبارزه با فساد
  • نادر پورارشد* صفحه 3

    در برخی از قوانین  اصطلاح موسسات وابسته به دولت در کنار وزارت خانه ها ، شرکت های دولتی و موسسات دولتی به کار رفته است. با این وصف آیا مقنن با آوردن اصطلاح موسسات وابسته به دولت در کنار سایر اشکال سازمانی قصد داشته تا شکل دیگری از دستگاه های عمومی دولتی را معرفی کرده باشد ؟ اگر چنین است نظام حقوقی حاکم بر این قسم اشخاص چه بوده و مصادیق آن ها کدامند و با چه معیارهایی می توان آن ها را شناخت؟ و مهمتر اینکه بر این تشخیص ها کدام آثار مترتب است؟ در این زمینه قانون ، دکترین و رویه اداری تقریبا ساکت و مبهم می باشند .مقاله حاضر با کشف شواهد و قراین وتحلیل آنها ، چند فرض را  مطرح و در معرض نقد قرار داده تا فرضیه موجه تر را معرفی و از ابهام موجود در مورد اصطلاح موسسات وابسته به دولت بکاهد.

    کلیدواژگان: موسسه دولتی، موسسه عمومی، وزارتخانه، شرکت دولتی، موسسه وابسته به دولت
  • سعید خانی والی زاده*، امیرعلی لطفی صفحه 4

    اساسا همه موجودات نیازهایی دارند و به تبع اولی انسان نیز به عنوان اشرف مخلوقات دارای نیازهای گوناگونی است که به واسطه پیچیدگی ناشی از تزین به عقل و اختیار، نیازهایش نیز پیچیده تر از سایر آفریدگان می باشد. در چارچوب این نیازها، مجموعه ای از حقوق و تکالیف بر انسان مترتب می گردد و در این میان، وضعیت زندگی بشر هویدا خواهد شد. اولین و بدیهی ترین حقی که انسان از آن بهره می برد، حق زندگی است که زمینه ساز سایر حقوق او به حساب می آید، به همان میزانی که اصالت حق زندگی و لزوم عدم سلب آن مهم است، سلامت کیفیت آن نیز دارای اهمیت می باشد، چرا که اگر کیفیت این حق دچار اخلال شود، نتیجه ی آن با نتیجه سلب یکباره این حق یکسان خواهد بود با این تفاوت که سلب در این نوع تدریجی است.در این نوشتار سعی شده است که ضمن تاکید بر اهمیت کیفیت حق زندگی و بیان چند نمونه از معضلات شهری که کیفیت حق زندگی شهروندان را به مخاطره می کشند، به این نکته نیز توجه شود که باید در مسیر حفاظت از حق زندگی انسان ها، تمامی عوامل لطمه زننده به آن مورد شناسایی قرار گرفته و با آنها مقابله صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حق زندگی، معضلات شهری
  • حسن خسروی*، سید حسین رضوانی صفحه 5

    یکی از چالش های اساسی حقوق بشر پس از گذشت چند دهه از شروع به کار کمیسیون حقوق بشر، غالب شدن وجه سیاسی موضوع حقوق بشر در بستر دیپلماسی چندجانبه از یک طرف و فراهم بودن امکان بهره برداری سوء از سازوکارها، و رویه های ویژه نهادهای حقوق بشری سازمان ملل، متحد از طرف دیگر بوده است. استمرار و تشدید چالش های مذکور همراه با کمرنگ شدن رعایت اصول بی طرفی، عدم تبعیض، شفافیت و واقع گرایی کنشگران عرصه حقوق بشر در دهه های اخیر موجب شد تا اعضای  سازمان ملل، به ویژه کشورهای در حال توسعه که غالبا هدف سوءاستفاده های یادشده قرار می گرفتند بر مساعی خود جهت انجام اصلاحات ساختاری بیفزایند. مساعی مذکور نهایتا با انحلال کمیسیون حقوق بشر و جایگزین شدن شورای حقوق بشر با رویه نوین بررسی دوره ای جهانی (UPR) در سال 2006 به ثمر نشست و توانست بخشی از نگرانی های مورد اشاره را برطرف نماید.مقاله با رویکردی «توصیفی تحلیلی» به بررسی سازوکارهای نظارتی شامل گزارشگران ویژه کشوری شورای حقوق بشر و تشریح نحوه انتصاب و عملکرد آنها و به طور خاص گزارشگران ویژه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد، برغم لحاظ شدن برخی اصلاحات و رویه های مترقی، این رکن تخصصی سازمان ملل هنوز با کاستی های اساسی مواجه است که آنرا غالبا از انجام مطلوب وظایفی که بر عهده دارد بازمی دارد.

    کلیدواژگان: شورای حقوق بشر، رویه های ویژه، گزارشگر ویژه، قطعنامه وضعیت حقوق بشردر جمهوری اسلامی ایران
  • داود محبی، سحر براتی* صفحه 6

    بر مبنای اصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مشارکت مردم در امر تصمیم گیری و قانون گذاری از طریق نمایندگان آنان در مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا انجام می گیرد. مشارکت دادن مردم در عرصه های مختلف سیاسی- اجتماعی، به عنوان نمادی از حق حاکمیت آنان به شمار می آید که این مشارکت می تواند در عرصه قانون گذاری، هم در وضع قانون و هم در اصلاح و نظارت بر آن صورت بگیرد. حق تعیین سرنوشت در نیم قرن اخیر یکی از اصول پایه شناخته شده و بسیاری آن را عنصر اساسی مشروعیت تلقی می کنند. در این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی و در چهارچوب دانش حقوق و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به بررسی جایگاه و نقش مردم در فرایند قانون گذاری در نظام جمهوری اسلامی ایران و نیز تاثیر آن بر حاکمیت موثر مردم می پردازیم.

    کلیدواژگان: قانون گذاری، حق تعیین سرنوشت، قدرت موسس، مشارکت، حاکمیت قانون
|
  • Mohammad EMAMI *, Mojtaba VAEZI, Maryam ROSTAMI Page 1

    The Constitution as criteria for governance has two modes: formal mode and informal one. The latter appears subordinately in era s evolutions. Therefore, in governance course, alteration in form and function of government is probable. Leader Governmental Orders is a consequence of governance experiment. Although they have not introduced in the Constitution definitely, these orders take into account as means of problems resolve and protection of public interest. Therefore, this research seeks to study about entity of this legal subject which has an implied existence in the Constitution. In addition, probes into find a better pattern for the governance by envisaging its impacts. It seems that there is no formal independent framework for enforcing governmental orders in present circumstances; however they have been existed on the strength of leader’s personal authority. Besides, the expanse s of these orders and their validity duration must have regarded.

    Keywords: Governmental orders, the constitution, Good Governance
  • Amirnezam BARATI * Page 2

    When students mainly conducted democratization movement in the 1970’s and 1980’s, special civil society's or citizen groups mainly led anti-corruption motions from 1989.  This study using analytical – descriptive, analyses " The Role of Civil Society in Combating Corruption in South Korea with consideration UN Convention against Corruption.  The result of this research shows that Citizen Groups, civil society and NGOs  played crucial role as a supervisor for national election campaign monitoring, national budget monitoring, and business monitoring. Citizen groups also cooperated in a close manner with the government when the latter showed their sincere will and invited them to operate together. Although many reform proposals of civil society have been accepted and executed by the government and partnership between the civil society and the government has developed, Korea still has a long way to go against corruption. This article seeks to explain why and how civil society such as "Coalition for Economic Justice (CCEJ)"People’s Solidarity for Participatory Democracy (PSPD)" and others came to play an important role in anti-corruption reforms. in addition it considered expected role of civil society in the future in Korea, and whether and how civil society can play a similar role in other developing counties.

    Keywords: Civil Society, South Korea, Combating Corruption, UN Convention against Corruption
  • Nader POURARSHAD * Page 3

    The government agencies listed and defined but no definition of the institutions dependent on state in act is not. the government only to the extent that the laws and effects of the law have been defined or legislator with the so-called institutions of government, along with other forms of organization units intended to form the device public administration has introduced if such the legal system governing the types and instances of individuals, whether it What are and what criteria can we recognize them? And more importantly, the recognition of which is derived works? In the legal field, the doctrine of administrative jurisprudence is almost silent and ambiguous.Paper to explore, explain and analyze evidence several hypothesis in this regard and subjected criticized the hypothesis more justified as call specific issues in the introduction and in the light of the ambiguity of the term reduce government institutions.

    Keywords: Government institution, Public institution, Ministry, State-owned companies, Dependent institution on state
  • Saeed KHANI VALIZADEH *, AmirAli LOTFI Page 4

    All living creatures have naturally their own needs. Subsequently, human beings, as the most privileged creatures, have a variety of needs which become more complicated than those of other creatures due to their endowment with reason and decision-making. These needs impose a group of rights and obligations on human beings, and in this way the status of human life will be revealed.The primary and most evident right which every human being enjoys is the right to life, which gives rise to other rights. As much as the very essence of right to life and the necessity of respecting such right is important the quality of such right is of significance. This is explained by the fact that if such right is harmed, the outcome will be the same as the abrupt denial of this right with the only difference that denial will be gradual.This article seeks to underline the significance of the quality of right to life in addition to providing several examples of urban challenges threatening the quality of citizens’ right to life with a view to drawing attention to the fact that in protecting the humans’ right to life, all harmful factors need to be identified and countered.

    Keywords: Citizen Rights, Right to Life, urban challenges
  • Hassan Khosravi *, Hossein REZVANI Page 5

    The United Nations commission on human rights (UNCHR) was established as functional commission within the overall framework of the United Nations in 1946. During the second phase of its function when it decided to adopt interventionism as its policy in 1967, the commission was faced with major challenge of politicization of human rights consideration and exploitation of its mechanism and procedures by certain countries manifesting itself in non-compliance or violation of the UN human rights guiding criteria such as impartiality, independence, transparency and objectivity. This was met by the growing concern and discontent of international community.The continuity and exacerbation of the said concerns and emergence of their diverse manifestations in recent decades led the United Nations members, particularly the developing countries who were often the target of said exploitation to intensify their endeavours to bring about structural reforms and appropriate substantive changes. This ultimately led to dismantling of the Human Rights Commission and its replacement by the UN Human Rights Council and its progressive procedure of Universal Periodic review (UPR) in 2006. The main objective of the article is the assessment of the scale of compliance or infringement of the Council Special Procedures’ mandate-holders of the aforementioned principles and standards. With descriptive-analytical approach, the article examines the Human Rights Council’s monitoring mechanisms including country situation rapporteurs, and in particular the conduct of the Special Rapporteurs on human rights situation in the Islamic Republic of Iran. The findings of the present research, indicates that, despite certain reforms and improvements this specialized organ of the United Nations continues to be faced with the chronic challenges of the past preventing it from implementing the crucial task it shoulders.

    Keywords: Human Rights Council, Special procedures, Special Rapporteur, Human Rights resolution
  • Davood MOHEBI, Sahar BARATI * Page 6

    Based on the seventh principle of the constitution of the Islamic Republic of Iran, people's participation in decision-making and legislation through their representatives in the Islamic Consultative Assembly and Islamic councils of the city and village is carried out. Participation of people in various political-social spheres is seen as a symbol of their sovereignty, which can take place in the field of legislation, both in law and in reforming and supervising it. The right to self-determination in the last half century is one of the recognized principles and many consider it the essential element of legitimacy. In this research, with a descriptive-analytical approach and within the framework of law knowledge and relying on library resources, we examine the status and role of the people in the legislative process in the Islamic Republic of Iran and its impact on the effective governance of the people.

    Keywords: legislation, Right to self determination, Founder power, Participation, Rule of law