فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 35 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 35 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا کردستانی، مریم محمدی* صفحات 5-16

    توسعه پایدار تقسیم عادلانه فرصت های توسعه با درنظر گرفتن افق زمانی بلندمدت و رعایت عدالت بین نسلی و درون نسلی و جنبه های مختلف اقتصادی،اجتماعی سیاسی و زیست محیطی را در بر می گیرد. با گذشت زمان و مشخص شدن نتایج سیاستهای مهم اجرا شده بخش عمومی از جنبه های مختلف، بر اهمیت توسعه پایدار افزوده شده است. یکی از مهم ترین ابعاد توسعه پایدار رسیدن به پایداری مالی است که به معنای سیاست گذاری مالی دولت با افق زمانی بلند مدت با درنظر گرفتن آثار همه جانبه این سیاست ها است. در این راستا برای ارزیابی پایداری فعالیتهای بخش عمومی تدوین شاخصهای استاندارد ارزیابی ضرورت دارد. هدف این تحقیق بررسی شاخصهای مورد استفاده برای ارزیابی پایداری مالی و معرفی سیر تکاملی آن است. این شاخص ها را می توان دریک تقسیم بندی کلی با دو رویکر سنتی و نوین معرفی کرد. رویکرد سنتی شاخص های تک بعدی مالی از جمله نسبت بدهی، مازاد اولیه، شکاف اولیه و شکاف مالیاتی را در نظر می گیرد و رویکرد نوین به معرفی شاخص های ترکیبی در حوزه های تخصصی مختلف از جمله شاخص مسئولیت مالی، شاخصهای کلیدی ملی شامل شاخصهای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی می پردازد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری مالی، بخش عمومی، شاخص های ارزیابی
  • یونس بادآور نهندی*، بابک امانی دادگر صفحات 17-36

    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور نقش مهمی در پیشرفت و اعتلای فرهنگ و سرنوشت یک کشور به عهده دارند. آن ها از منابع جامعه استفاده می کنند و به جامعه نیز خدمت ارایه می نمایند. تداوم چنین رابطه ای و نیز رضایت هر دو طرف نیازمند آن است که ارتباط و پاسخگویی این موسسات در مقابل جامعه شفاف و به موقع باشد. بدین منظور گزارش دهی کامل، درست و شفاف دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ضروری است. بر این اساس، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای دستیابی به این هدف باید به دنبال معیارهای کامل و استانداردهای جامعی باشند تا بر مبنای آن ها گزارش دهی جامع و شفافی ارایه کنند. با این اوصاف دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای رسیدن به موفقیت بیشتر و پاسخگویی بهتر و شفاف تر ملزم به رعایت استانداردهایی هستند که علاوه بر کامل بودن و جامعیت، از مبانی نظری قوی نیز برخوردار باشند تا در موارد پیش بینی نشده نیز بتوانند جوابگو باشند. در این بررسی سعی شده تا مروری جامع بر تاریخچه، قوانین و آیین نامه های مرتبط، مبانی مورد استفاده در حسابداری و گزارشگری مالی دانشگاه ها، به ویژه دانشگاه های علوم پزشکی موردبحث و بررسی قرار گیرد. این مطالعه نشان می دهد که با مرور زمان نظام گزارشگری مالی دانشگاه ها ارتقا داشته و دانشگاه ها برای بهبود کیفیت گزارشگری مالی در جهت ارایه اطلاعات مربوط در جهت تصمیم گیری بهینه مدیران و ارتقای سطح مسئولیت پاسخگویی ایشان در قبال عموم، همواره به دنبال کاربرد سیستم های نوین حسابداری و گزارشگری مالی بوده و در این زمینه اقدامات و تلاش هایی در جهت تغییر رویکرد گزارشگری به سیستم تعهدی و ارتقای کیفیت گزارشگری مالی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، مسئولیت پاسخگویی، شفافیت مالی، حسابداری بخش عمومی
  • سحر سپاسی*، محمدجواد رمضانی صفحات 37-48

    حسابداری مدیریت زیست محیطی دیدگاهی ترکیبی ارایه می کند که زمینه ای برای استفاده از داده های حسابداری مالی، حسابداری بهای تمام شده و صورت گردش مقداری مواد جهت افزایش کارایی مواد، کاهش اثرات محیطی و ریسک و همچنین کاهش هزینه حفاظت از محیط زیست، فراهم می نماید. حسابداری مدیریت زیست محیطی توسط شرکت های عمومی و خصوصی در حال اجرا می باشد اما تابه حال توسط کشورها و ملت ها اجرا نشده است. حسابداری مدیریت زیست محیطی دارای مولفه های مالی به همراه مولفه های فیزیکی می باشد. تمرکز اصلی حسابداری مدیریت زیست محیطی و روش حسابداری مدیریت زیست محیطی، ارزیابی مخارج زیست محیطی ناشی از تصفیه آلودگی ها، دفع یا انهدام، حفاظت از محیط زیست و مدیریت زیست محیطی می باشد. همچنین، جدیدترین موردی که به این هزینه ها اضافه شده است، ارزش خرید مواد خروجی های غیرتولیدی و هزینه های پردازش آن ها می باشد. جمع این مخارج، تصویری ترسناک از کل هزینه های ناکارایی شرکت را نشان می دهد که شرکت ها را وادار به بهبود سیستم اطلاعاتی شان می نماید. در این مطالعه، ما با تمرکز بر تکنیک های کمی سازی مخارج و یا هزینه های زیست محیطی به عنوان مبنایی برای کنترل بهتر و هدفی برای الگوسازی به تعریف مفاهیم و اصولی برای حسابداری مدیریت زیست محیطی می پردازیم. این روش، هزینه های برون سازمانی را مدنظر قرار نداده، اما تمرکزش بر ارزیابی جامع و کامل مخارج سالانه مستقیم تصفیه آلاینده-ها، حفاظت محیط زیست و مدیریت زیست محیطی به همراه مواد ضایع شده و انرژی ورودی (ناکارایی در تولید) می باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت زیست محیطی، هزینه های زیست محیطی، گردش مقداری مواد
  • محمدرضا شورورزی*، حسین شریفی مندی صفحات 49-58

    ترکیب هییت مدیره موضوعی مهم در مباحث حاکمیت شرکتی است. عملکرد یک بنگاه اقتصادی تابع عوامل متعددی است که یکی از این عوامل، ترکیب هییت مدیره می باشد. این مقاله با ارایه مفاهیم مربوط به اهمیت ترکیب هییت مدیره و جایگاه قانونی آن در خارج و داخل ایران و نقش آن در حاکمیت شرکتی و همچنین چالش های مربوط به آن، به تصمیم گیرندگان و سایر استفاده کنندگان مالی به خوبی نشان می دهد که ترکیب نوین هییت مدیره چه تاثیری می تواند در اثربخشی هییت مدیره داشته باشد. یافته های ما بیانگر آن است که ترکیب نوین هییت مدیره و وجود مدیران غیرموظف با سمت موظف در دیگر شرکت ها در این ترکیب می تواند براثر بخشی هییت مدیره تاثیر بسزایی داشته باشد و اگر این مدیران در شرکت هایی با عملکرد بهتر یا عملکرد بهتر از همان صنعت یا صنعت مشابه مشغول به فعالیت باشند، این اثر قوی تر خواهد بود. به طورکلی یافته های ما با این دیدگاه مطابقت دارد که این مدیران می توانند با ارایه دانش، تجربه و مهارت های مدیریتی خود فعالیت نظارتی و مشورتی هییت مدیره را افزایش دهند و زمینه بهینه شدن ترکیب هییت مدیره را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: ترکیب هیئت مدیره، مدیران غیرموظف، مدیران موظف
  • محمدرضا مهربان پور*، فرزانه سادات میری چیمه صفحات 59-74
    بررسی شکل و محتوای استانداردهای حسابداری آمریکا همواره مورد توجه پژوهشگران و فعالان حوزه حسابداری بوده است. هییت استانداردهای حسابداری مالی در سال 2009 میلادی، استانداردهای حسابداری امریکا را با استفاده از مدلی تحت عنوان نظام کدگذاری استانداردهای حسابداری بر اساس 90 موضوع سازمان دهی کرده است. این نظام جایگزین نظام قبلی شماره گذاری استانداردهای حسابداری آمریکا شده است. هر موضوع حداقل از یک عنوان و هر عنوان از چند بخش، و هر بخش از چند پاراگراف تشکیل شده است. در فرایند کدگذاری استانداردها، بخش ها ازنظر ماهیت و محتوا (به عنوان مثال بر اساس دامنه، شناخت، اندازه گیری و...) تقسیم بندی شده اند. هدف از کدگذاری استانداردهای حسابداری، کاهش پیچیدگی های موجود، نظم بخشیدن به استانداردهای وضع شده و دسترسی آسان به استانداردهای حسابداری از طریق کدهای تعریف شده برای هر استاندارد می باشد. از سال 2009 میلادی به بعد، استاندارد جدیدی در حسابداری امریکا منتشر نمی شود، بلکه درواقع یکی از کدهای نظام کدگذاری استانداردهای حسابداری به روز می شود. این نوشته، شکل و اهداف نظام کدگذاری استانداردهای حسابداری آمریکا و فرایند کدگذاری این استانداردها را برای نخستین بار در ایران معرفی و تشریح می نماید.
    کلیدواژگان: نظام کدگذاری، استانداردهای حسابداری، هیئت استانداردهای حسابداری مالی، ایالات متحده آمریکا
  • کامبیز فرقاندوست حقیقی*، رحیم پناه زاده صفحات 75-88
    خدماتی که توسط شعب بیمه ای سازمان تامین اجتماعی ارایه می شود بسیار متنوع بوده و هرکدام دارای محتوا و پیچیدگی های خاص خود هستند، ارایه الگوی مناسبی جهت محاسبه بهای تمام شده خدمات در سازمان، مدیران را در تصمیم گیری و برنامه ریزی جهت بهبود ارایه خدمات موجود و ارزیابی بهتر عملیات و افزایش بهره وری و کارایی فعالیت های مختلف یاری خواهد رساند. در پژوهش حاضر تلاش می شود تا با شناسایی و دسته بندی انواع خدمات قابل ارایه در واحد مستمری های شعبه 22 سازمان تامین اجتماعی تهران و تعیین و دسته بندی مراکز هزینه در آن، سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت برای تعیین بهای تمام شده خدمات قابل ارایه در این واحد طراحی گردد. به منظور شناخت مراکز فعالیت، تعیین محرک هزینه و تایید الگوی ارایه شده، تکنیک دلفی بکار گرفته و داده های تکنیک دلفی، تجزیه وتحلیل و نتایج حاصل به منظور طراحی الگوی بهایابی مورداستفاده قرارمی گیرد. سیستم پیشنهادی در 8 مرحله طراحی که ابتدا گروه های هزینه شعبه به هزینه های اداری و پرسنلی تقسیم می گردد. سپس فعالیت ها بر اساس خدمات واحد مستمری ها تقسیم بندی می شوند. متعاقبا فعالیت هایی که از این گروه هزینه ها سهم می برند مشخص می گردد. آنگاه با استفاده از رویه های جمع آوری داده ها به روش دلفی، محرک های هزینه مشخص و هزینه ها به فعالیت ها، مرتبط می شوند. درنهایت با تعیین محرک های مناسب نسبت به تخصیص هزینه ها به خدمات (برقراری مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت (بازماندگان)) اقدام می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت، روش دلفی، خدمات واحد مستمری ها (مستمری بازنشستگی، بازماندگان، ازکارافتادگی)
  • مظفر جمالیان پور*، علی علی پور فلاح پسند صفحات 89-102
    از گذشته تاکنون بشر به دنبال استفاده از روش های گوناگونی جهت برقراری ارتباط به منظور دادوستد کالاها و خدمات گوناگون بوده است. این دادوستدها بر بستر ایجاد قرارداد یا پیمانی دو یا چند نفر استوار بوده که بااراده طرفین موجب ایجاد یک اثر حقوقی گردیده است. این گونه مبادلات گستره ای از کالاها، خدمات، تکنولوژی، علم و غیره را در بر گرفته است. نیاز به مبادله بیشتر موجب تلاش جهت برقراری بسترهایی در راستای تسهیل امور مبادلاتی در هر نقطه از جهان در کمترین زمان ممکن و به صرفه ترین بها را پدید آورده است. در همین راستا استفاده از تکنولوژی های جدید همچون بلاک چین، اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی، قراردادهای هوشمند و روند اتوماسیون سازی اتوماتیک موردتوجه استفاده کنندگان قرارگرفته است. تمامی این تکنولوژی با هدف تسهیل امور مبادلاتی فی مابین طرفین مبادله و نظام بخشی هرچه بیشتر داده ها و اطلاعات به وجود آمده اند. در همین راستا بسیاری از شرکت ها و ارگان ها اقدام به بررسی، سرمایه گذاری و استفاده عملیاتی از تکنولوژی های اشاره شده در مراحل موجودیت اولیه خود نموده اند. در این مقاله اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی و روند اتوماسیون اتوماتیک اجمالا معرفی شده و ضمن تشریح بلاک چین به عنوان تکنولوژی پایه پدیدآورنده قراردادهای هوشمند، تاثیر آن بر حرفه حسابداری و حسابرسی از دیدگاه بسیاری از صاحب نظران مطرح می شود. سپس قراردادهای هوشمند موردبررسی قرارگرفته و جایگاه آن در حسابداری و خدمات حسابرسی بحث خواهد شد.
    کلیدواژگان: قراردادهای هوشمند، بلاک چین، روند اتوماسیون اتوماتیک، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء
|
  • GholamReza Kordestani, Maryam Mohamadi * Pages 5-16

    Sustainable development is a fair distribution of development opportunities which considering to longterm vision and compliance the inter generational and inter period equity and indicates various aspects including economic, social, political and environment. The importance of sustainable development has increased by passing the time and the result of the various aspects of the policies of the public sector. One of the most important aspects of sustainable development is to achieve the financial sustainability that is the government‘s fiscal policies with the long period of time and considering the results of these policies with all of its aspects. In this regard, standard indictors are required to assess the sustainability of public sector activities. The purpose of this paper is to examine the indictors used to assess the financial sustainability and its evolution. These indictors are introdused in two categories as traditional and innovative approaches. The traditional approach that include one-dimensional indictors of finance including: the debt ratio, the primary surplus, the primary gap, the tax gap and innovative approach that include the composite indictors in various areas of specialization including: fiscal responsibility indictor, key national indictors including social, environmental, and economic indicators.

    Keywords: sustainable development, Financial Sustainability, Public Sector, Assessment Indictors
  • Younos Badavar Nahandi *, Babak Amani Dadghar Pages 17-36

    Universities and higher education institutions have an important role in the development and promotion of the culture and destiny of a country. They use the resources of the community and serve to it. Continuation of such a relationship and the consent of both parties requires that the communication and accountability of these institutions to society be transparent and timely. For this purpose, complete, accurate and transparent reporting of universities and institutions of higher education is essential. Accordingly, to achieve this goal, universities and higher education institutions must seek comprehensive criteria and standards to provide comprehensive and transparent reporting. However, in order to achieve greater success and better and clearer accountability, universities and higher education institutions are required to observe standards that, in addition to completeness and comprehensiveness, also have strong theoretical foundations so that they can be accountable in unforeseen cases. In this study, a comprehensive review of the history, laws and regulations of related institutions, the principles used in accounting and financial reporting of universities, especially medical universities, is discussed. This study shows that over time, the financial reporting system of universities has improved and universities to improve the quality of financial reporting to provide relevant information for optimal decision making managers and improve their level of accountability to the public, always looking for the use of new accounting systems and financial reporting and in this regard, actions and efforts have been taken to change the reporting approach to the accrual system and improve the quality of financial reporting.

    Keywords: Financial Reporting, Accountability, Financial Transparency, Public Sector Accounting
  • Sahar Sepasi *, MohammadJavad Ramezani Pages 37-48

    EMA, Environmental management accounting represents a combined approach that provides for the transition of data from financial accounting, cost accounting and mass balances to increase material efficiency, reduce environmental impacts and risks and reduce costs of environmental protection. EMA is performed by private or public corporations, but not by nations and has a financial as well as a physical component.The core focus of environmental management accounting is assessment of total annual environmental expenditure on emission treatment, disposal, environmental protection and management. In addition, and that is new and challenging for most companies, the material purchase value of all non-product output and its production costs are added. This total sum often provides a frightening picture of total annual costs of inefficiency and gets companies to improve their information systems and material efficiency options.In this study, we define principles and procedures for EMA, with a focus on techniques for quantifying environmental expenditures or costs, as a basis for better controlling and benchmarking purposes. The methodology excludes costs external to the company (so-called externalities, e.g. environmental and social effects that occur to the general public), but focuses on comprehensive assessment of direct annual expenditure on emission treatment, environmental protection and management as well as wasted material and energy input (efficiency losses in production).

    Keywords: Environmental Management Accounting, environmental costs, Mass Balances
  • MohammadReza Shoorvarzy *, Hussain Sharifi Mendi Pages 49-58

    The composition of board is an important topic on corporate governance. Companies’ performance is effected by different factors, one of them is composition of board. This paper reviews the importance and legal concept of composition of board of directors in different countries and its role in corporate governance. Also by citing the challenges of this composition, it shows that presence of non-executive directors who are executive directors in other companies can improve boards' performance. We found that the new composition of board of directors and the presence of non-executive directors who are also executive directors in other firms can have a significant effect on the board's effectiveness especially when they are at the same industry. Finally, our results support that this kind of directors can enhance board’s supervisory and advisory roles by using their knowledge, experience and managerial skills and also can help to optimize the composition of board of directors.

    Keywords: Composition of Board, Non-Executive Directors, Executive Directors
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Farzanehsadat Miri Chimeh Pages 59-74
    Considering the form and content of American accounting standards, has always been of interest to researchers and activists in the field of accounting. In 2009, American accounting standards was organized in the 90 topics by Financial Accounting Standards Board (FASB), using a model as a coded system of accounting standards. This system replaced the previous system of accounting standards in America. Each subject of the codification has at least one title, each title has several sections, and each section consists of several paragraphs. In the process of coding standards, in terms of the nature and content, sectors (e.g. the scope, recognition, measurement, etc.) are classified. The purpose of Accounting Standards Codification was to reduce the complexity of existing standards, regulating current standards and easier access to accounting standards through codes that defined for each standard. This paper, explains the form and goals of Accounting Standards Codification (ASC) and the process of coding standards for the first time in Iran.
    Keywords: Codification System, Accounting Standards, Financial Accounting Standards Board, United States of America
  • Kambiz Forqandoost Haqiqi *, Rahim Panahzadeh Pages 75-88
    The social security organization provide a wide range of services and each has its own content and complexity. Providing an appropriate model for calculating the cost of services, helps the managers in decision making and planning to improve existing service provision and to make better evaluation of operations to increase efficiency and effectiveness of various activities. In this research, we try to identify and categorize different types of provided services in the long term payments Unit of branch no. 22 in Tehran and to determine and categorize the cost centers in it, and design an activity-based costing system to determine the cost of services providable in this unit. In order to understand the activity centers, determine the cost motivators and confirmation of the proposed model, Delphi technique is used and Delphi technique data, analysis and results are used to design a costing model. The proposed system is designed in eight stages, first the departmental costs are divided into administrative and personnel costs. Then the activities which have a share in these costs are identified. Subsequently, by using Delphi's data collection procedures, specific cost motivators are identified and costs are linked to activities. Finally, by determining the appropriate motivators, allocation of costs to services (retirement pension, disability and death) are done.
    Keywords: Activity-Based Costing System, Delphi method, Long Term Payments Services Unit (Retirement Pension, survivors, Disability)
  • Mozaffar Jamalianpour *, Ali Alipourfallahpasand Pages 89-102
    Since the dawn of time, mankind has been in search of different ways for exchanging goods and services. Such exchanges have been built upon contracts or agreements between two or more parties whose will has given way to the creation of a legal phenomenon. Since the last few decades, man’s ever-growing needs have given rise to a need for different kinds of limitless exchange. Such exchanges encompass a whole range of goods, services, technology, science, etc. The need for more exchange has caused people to look for platforms through which one could partake in such activities all around the World in the most time-efficient and cost-efficient manner. This has caused unprecedented attention being given to state-of-the-art technologies such as the Block Chain, Internet of Things, Artificial Intelligence, Smart Contracts and Automatic Automation. Such technologies are aimed at facilitating different aspects of exchange between the parties and putting data and information in order. Therefore, a large number of companies and organizations have examined, invested in, and made use of said technologies from the early days of their existence. In this study, we go through an overview of such things as the Internet of Things, Artificial Intelligence and Robotic Automation Process, and after defining Block Chain as the foundational technology for Smart Contracts, we examine the opinion of expert on how it could affect the fields of accounting and auditing. Afterwards, we examine Smart Contracts and discuss their significance for accounting and auditing services.
    Keywords: Smart Contracts, Block Chain, Robotic Automation Process, Artificial intelligence, Internet of Things