فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 108، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین تاری*، میر قاسم جعفر زاده، سام محمدی صفحات 1-25

    به موجب مواد 37 و 48 کنوانسیون بیع بین المللی کالا، فروشنده با رعایت شرایطی مستحق رفع عدم مطابقت کالای تحویلی با قرارداد شناخته شده است. همین تاسیس حقوقی در ماده 4-1-7 اصول قراردادهای تجاری بین المللی یونیدرویت نیز مورد قبول واقع شده است.با پیش بینی حق رفع عدم مطابقت مبیع با قرارداد برای فروشنده، یکی از مباحثی که مطرح می شود وضعیت حق فسخ خریدار است. در این وضعیت سوالی که مطرح می شود این است که آیا حق فروشنده در رفع عدم مطابقت مقدم است یا حق خریدار در فسخ. درحالیکه در اصول یونیدرویت به موجب صراحت ماده 4-1-7 در صورت رفع عدم مطابقت توسط فروشنده، خریدار حق فسخ ندارد، در کنوانسیون به سبب تفسیرهای مختلف از ماده 48 در این باره اختلاف نظر وجود دارد. در نظام حقوقی ایران با توجه به ملاک برخی قواعد حقوقی و مواد قانونی از جمله ماده 478 قانون مدنی می توان قایل بدین شد که در صورت آمادگی فروشنده برای رفع عدم مطابقت، خریدار حق فسخ ندارد. با بررسی موضوع حق رفع فروشنده از منظر دکترین، رویه قضایی، تحلیل حقوقی و اقتصادی باید گفت تقدم این حق بر حق فسخ خریدار دارای منطق حقوقی و کارآمدی اقتصادی است.

    کلیدواژگان: بیع بین المللی کالا، عدم مطابقت مبیع، حق رفع عدم مطابقت، حق فسخ، تحلیل اقتصادی حقوق
  • محمد عیسائی تفرشی، خدیجه شیروانی* صفحات 27-57

    در بیش تر نظام های حقوقی دنیا سعی شده است با توجه به نقش بانک ها در اقتصاد کشور و تفاوت هایی که با سایر شرکت های تجاری دارند، مقررات خاصی برای ورشکستگی آن ها در نظر بگیرند. در ایالات متحده آمریکا، نظام حقوقی حاکم بر ورشکستگی بانک ها به «Resolution Regime» معروف است که در ایران «حل و فصل یا گزیر» ترجمه شده است. مهم ترین اهداف این نظام عبارتند از پیشگیری از اختلال های زنجیره ای در نظام مالی کشور، ادامه یافتن خدمات کلیدی بانک ها و عدم تحمیل عواقب ورشکستگی این بنگاه ها بر دولت و مودیان مالیاتی.در حقوق ایران نظام ورشکستگی بانک ها به طور کامل از نظام ورشکستگی شرکت ها جدا نیست و در صورتی که بانکی ورشکست شود، مقررات پولی و بانکی خاص محسوب می شوند و مقررات قانون تجارت در زمینه ورشکستگی مقررات عام محسوب می شوند. مسلم است که با توجه به اهمیت بانک ها در کشور، این مقررات برای ورشکستگی بانک ها به هیچ عنوان کافی نیست و باید همسو با سایر کشورهای پیشرفته، نظامی خاص برای حل و فصل ورشکستگی بانک ها ارایه شود؛ نظامی که ضمن هماهنگی با موازین فقه امامیه، در آن تصفیه تنها راه حل رویارویی با بانک های ورشکسته نباشد که امری بسیار پر هزینه و زمان بر است و تهدیدی برای ثبات نظام مالی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: نظام حل و فصل (گزیر)، مقام حل و فصل، بانک، ورشکستگی
  • محمد قدسی*، فیروز اصلانی صفحات 59-85

    سوء استفاده از قدرت سیاسی و به کارگیری آن در جهت منافع شخصی، آفت ویرانگر نظام های سیاسی است؛ از این رو، در گذر زمان  با شیوه های مختلفی به مقابله با آنها پرداخته شده است. یکی از موثرترین این راهکارها، شیوه های حقوقی مقابله با فساد است. در این مقاله، تفاوت ها واشتراک های این راهکارها در نظام حقوقی وسیاسی ایران و کانادا بررسی می شود تا با مقایسه این راهکارها، نقاط قوت و ضعف آنها شناخته شود. دراین مقایسه، راهکارهای موثری همچون شفافیت منابع مالی مبارزات انتخاباتی و مشارکت سیاسی و قاعده منع تعارض منفعت کارگزاران سیاسی که باعنوان مشخص در کانادا به کارگرفته شده است، می تواند در ایران مورد توجه قانون گذار قرار گیرد. ازسوی دیگر، نقاط قوت این راهکارها در ایران، به ویژه راهکارهای مطرح شده در قانون اساسی باید به شکلی اثرگذار به کارگرفته شود.

    کلیدواژگان: قدرت سیاسی، فساد، ثروت، سوء استفاده
  • حمید کبیری شاه آباد* صفحات 87-112

    گاه در اثر فعل یا افعال زیانباری افراد متعددی دچار زیان می شوند، مانند اینکه عده ای کثیر در معرض ماده ای سمی قرار گیرند و یا تولیدکننده ای در محصولات تولیدی خود از مواد آسیب زا استفاده کند. اگر زیاندیدگان بخواهند برای مطالبه خسارت خود طرح دعوا کنند و به صورت انفرادی مورد رسیدگی قرار گیرد، نتیجه دادرسی انفرادی آن است که همه زیاندیدگان باید فعل زیانبار، ورود ضرر و رابطه سببیت بین این دو را اثبات کنند و این امر بعضا منجر به عدم رغبت به طرح دعوا می شود. همچنین سرعت رسیدگی نیز کاهش یافته و به مرجع قضایی نیز هزینه تحمیل می شود. در کشور ایالات متحده آمریکا در مواجهه با چنین مواردی دعوای مسوولیت ناشی از خطای موجد خسارات انبوه «Mass Tort» تعریف شده است. مصادیق این دعوا زمانی است که دادگاه ها نیاز به مدیریت قضایی ویژه در مورد آن را احراز و با انتخاب رویکردی مناسب به حل و فصل آن  بپردازند. این مقاله به بررسی دعوای مذکور وتبیین ابعاد آن در حقوق ایالات متحده آمریکا پرداخته و سپس وضعیت مواجهه با آن را در نظام حقوقی کشور ایران مورد بررسی قرار داده است. نتیجه اینکه در نظام قضایی آمریکا دادگاه ها برای حل وفصل و مدیریت این دعاوی از بین رویکردهای مختلف، انتخاب می کنند و در نظام حقوقی ایران راهکاری برای مواجهه با این دعاوی اعم از دعاوی گروهی یا ادغام دعاوی وجود ندارد و ایجاد راهکار مناسب باید مورد توجه قانونگذار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دعوا، مسوولیت، خسارات انبوه، فعل زیان بار، زیاندیده
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضایی صفحات 113-138

    سازش به عنوان یکی از روش های حل و فصل اختلافات در عرصه دعاوی داخلی و بین المللی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مهم ترین علت عدم استقبال از سازش، فقدان وصف لازم الاجرا در اکثر سازش نامه ها است. سازمان ملل متحد با تصویب کنوانسیون سنگاپور 2019 در مورد سازش نامه های حاصل از میانجی گری، این نقیصه را در مورد سازش نامه های مزبور برطرف کرده است. الحاق ایران به کنوانسیون یادشده، گامی مثبت جهت ارتقای جایگاه سازش نامه ها در حقوق ایران قلمداد می شود. در مقاله پیش رو، چالش ها و مسایل اصلی مطروح در تنظیم کنوانسیون مورد مداقه قرار گرفته است. در مجموع پژوهش حاضر، به این نتیجه نایل آمده که برخی رویکردهای کنوانسیون مذکور از جمله عدم وضع مقرراتی در خصوص حمایت از توافق نامه طرفین مبنی بر حل و فصل اختلافات از طریق سازش و عدم ارایه قواعدی صریح در خصوص لزوم حفظ محرمانگی در فرایند میانجی گری قابل نقد می باشند. همچنین به نظر می رسد با توجه به تاکیداتی که نظام فقهی و حقوقی ایران نسبت به برتری روش سازش بر روش های ترافعی حل اختلاف دارد، شایسته است نظام حقوقی ایران از سازش نامه های داخلی نیز حمایتی مشابه یا حتی بیشتر از سازش نامه های بین المللی به عمل آورد.

    کلیدواژگان: لازم الاجرا بودن سازش نامه، شناسایی سازش نامه، توافق نامه حل و فصل اختلافات از طریق سازش، میانجی گری، محرمانگی
  • فاطمه میثمی*، آیدا آقاجانی رونقی، آرامش شهبازی صفحات 139-162

    کنوانسیون حقوق کودک به  عنوان اصلی ترین سند حمایت از کودکان، به موضوع منفعت کودک توجه خاصی داشته و کمیته حقوق کودکان نیز در تفاسیر عمومی خود ابعاد مختلف آن را مورد توجه قرار داده است. اصل «بهترین منفعت کودک» [1]موضوعی است که در تمامی امور حمایتی و توسعه ای درخصوص حقوق کودکان اعمال می شود. لفظ «منفعت» در کنوانسیون به نحو کلی و همراه با ابهام بیان شده است تا در سیستم های مختلف قضایی با توجه به شرایط موجود به نحو مقتضی قابل تفسیر باشد. آنچه مسلم است و کمیته حقوق کودک نیز به آن اشاره کرده، این است که باید در تمام برنامه ها و اقدامات از جمله تنظیم بودجه، مبارزه با آلودگی هوا، تنظیم برنامه ها و استراتژیهای توسعه و نظایر آن به کودکان و نظرات آنان اهمیت مطلوب داده شود  .حفظ کرامت کودکان در راستای اصول حقوق بشر و پرهیز از اقدامات قهری در مورد کودکان از جمله توصیه های مهم کمیته می باشد. این پژوهش در صدد است تا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که طبق رویه بین المللی و حقوق بین الملل موضوعه بشر، بهترین منفعت کودک کدام است؟ تامل در رویه قضایی مبین آن است که هرچند کشف بهترین تفسیر از منفعت کودک، امری دشوار است و به ویژه در رویه قضایی متشتت و با لحاظ تنوع فرهنگی، تابعی از اوضاع و احوال خاص هر قضیه است، تفسیر موسع مراجع قضایی، می تواند به توسعه مفهومی حقوق کودک و برداشتهای حداقلی از جهانشمولی تعهدات ناشی از آن در رویه و نظریه بیانجامد. 

    کلیدواژگان: بهترین منفعت کودک، حقوق بین الملل بشر، رویه قضایی. کنوانسیون حقوق کودک، کودک
  • فرزانه نجفیان، محمد فرجیها*، محمود صابر، سید درید موسوی مجاب صفحات 163-187

    توسعه حضور شرکت ها در زندگی اجتماعی بشر از قرن بیستم منجر به گسترش جنبه های مجرمانه این حضور نیز شده است. جرایم و تخلفات شرکتی مولود نیازهایی برای بزه دیدگان، بزهکاران و جامعه هستند که به نحو موثری از طریق پاسخ ها و مداخله های سنتی نظام های عدالت کیفری برطرف نمی شوند. یکی از مهمترین نیازهای مرتبط با جرایم شرکتی، جبران خسارت از آسیب های بعضا گسترده ناشی از رفتارهای مجرمانه شرکت هاست. مشکلاتی از قبیل تعدد بزه دیدگان، وجود خسارت های نامعین، وجود بزه دیدگان ناآگاه از بزه دیدگی، بزه دیدگی دولت، درصد بالای بزه دیدگی ثانوی به دلیل قدرت و تمکن بالای شرکت ها از فرار از پذیرش مسوولیت باعث شده تا فرایندهای سنتی عدالت کیفری چندان در جبران خسارت از اعمال مجرمانه شرکت ها موفق نباشد. این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی چالش های رویکردهای سنتی و عموما سزاگرا در پاسخ به نیازهای بزه دیدگان پرداخته و با استفاده از تجربه کشورهایی چون استرالیا و کانادا در اقتباس از رویکردهای ترمیمی در این حوزه، قابلیت های پارادایم عدالت ترمیمی را در پاسخ به خسارت های ناشی از جرایم شرکتی می کاود. براساس یافته های مقاله حاضر پاسخ های ترمیمی می توانند دغدغه های مختلف نظام عدالت کیفری در پاسخ به نیازهای بزه دیدگان و جبران خسارت از آن ها را برطرف کند. همچنین نظام عدات کیفری ایران با پذیرش مسوولیت کیفری شرکت ها و نهاد میانجی گری گام های اولیه - و البته ناکافی - در جهت استفاده از پاسخ های ترمیمی در جبران خسارت از بزه دیدگان جرایم شرکتی را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: جرایم شرکتی، جبران خسارت، عدالت ترمیمی، مطالعه تطبیقی، اصلاح قانون
|
  • Hossein Tari*, Mirghasem Jafarzadeh, Sam Mohammadi Pages 1-25

    Under articles 37 and 48 of the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG), the seller is entitled to cure the lack of conformity of the goods due to specific circumstances. The same legal establishment has been accepted in the Article 7-1-4 0f the Unidroit Principles of International Commercial Contracts (UPICC).Anticipating the seller’s right to cure, one controversial issue raised is the status of the buyerchr('39')s right to avoidance. Subsequently, the question arisen is whether the sellerchr('39')s right to cure is prior or the buyerchr('39')s right to avoidance. While there are various interpretations of Article 48 leading to disagreements, in UPICC, the buyer has no right to avoidance in case of seller’s cure under Article 7-1-4. Similarly, according to general principals including Article 478 of the Civil Code in Iranian legal system, the buyer has no right to terminate if the seller is ready to cure.To conclude, we can say the seller’s right to cure from the perspective of the doctrine, judicial precedent, legal and economic analysis has priority over buyer’s right to avoidance.

    Keywords: International Sale of Goods, Lack of Conformity, Right to cure, Avoidance, Economic analysis of law
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Khadije Shirvani* Pages 27-57

    In most of the legal systems of the world, it has been tried to impose special rules on bankruptcy, given the role of banks in the countrychr('39')s economy and the differences they have with other commercial companies.In the United States, the legal system governing the bankruptcy of banks is known as "Resolution Regime", which has been translated into "Hall va Fasl or Gozir" in Iran. The most important goals of this system are to prevent the disruptions of the financial system in the country, to continue to provide key services to banks and not to impose bankruptcy consequences on the government and taxpayers.In Iran law, the bankruptcy system of banks is not completely separate from the corporate bankruptcy system, and in the event that a bank becomes bankrupt, the provisions of the Commercial Bankruptcy Law are general rules and other specific monetary and banking regulations.Of course, given the importance of banks in the country, these rules are not enough for the bankruptcy of banks and, along with other advanced countries, must provide a specific system for resolving bankruptcy of banks, which coordinates According to the Imamiyyah rules, it is not the only solution to dealing with bankruptcies, which is very costly and time consuming and poses a threat to the stability of the financial system.

    Keywords: Resolution regime, Resolution authority, Bank, Insolvency
  • Mohammad Ghodsi*, Firooz Aslani Pages 59-85

    Corruption arising from abuse of power and its use in the direction of personal interests is a destructive pest of political systems; hence, they have been dealt with in various ways over time. One of the most effective of these is legal solutions to combat the corruption. In this article, the differences and the resemblances of these solutions in the legal systems of Iran and Canada are examined to identify their strengths and weaknesses by comparing them. On the one hand, effective solutions, such as transparency of campaign finance and political participation, and a conflict of interest principle for political agents, specifically applied in Canada, to combat corruption stemming from the power and power relationship in Iran. To be considered by legislators. On the other hand, the strengths of these solutions in Iran, especially in the constitutional law, that proposed legal solutions in this direction, are to be applied effectively.

    Keywords: corruption, political power, wealth, abuse
  • Hamid Kabiri Shahabad* Pages 87-112

    Sometimes numerous persons are harmed by harmful act or acts, such as exposure to toxic substances or by a manufacturer using harmful substances in his products. If the harmed persons want to file a claim for damages and be investigated individually, the result of the Individual litigation is that they must prove harmful act, loss-making and causality between the two, and this sometimes leads to a reluctance to file a claim. Also The speed of investigate has slowed and burden costs to the judiciary. A lawsuit has been filed against such cases as "Mass Tort" in the United States. This lawsuit where judicial authorities acknowledge the need for special judicial management and resolve it by choosing the appropriate approach. This article examines this lawsuit and explains its dimensions in the United States of American’s law and then, has been examined the status of dealing with these lawsuits in the Iranian legal system. As a result, in the US judicial system, judicial authorities choose from a variety of approaches and resolve these lawsuits, and there is no solution in the Iranian legal system to deal with these lawsuits, whether class actions or consolidation, and development of appropriate solutions must be considered by the legislator.

    Keywords: Lawsuit, Liability, Mass Damages, Harmful Act, Harmed Person
  • Reza Maboudi Neishabouri*, Seyed Alireza Rezaee Pages 113-138

    Mediation as one of the ways of resolving domestic and international disputes, has not been exploited as often as other dispute resolution methods. The most important cause for non-admission of mediation is the lack of enforceability of Settlement Agreements. The United Nations has resolved the deficiencie by ratifying the Singapore Convention 2019 on Settlement Agreements Resulting from Mediation. Iranchr('39')s adhesion to the Convention is a positive step towards enhancing the status of mediation in Iranian law. In this article, the main challenges and issues addressed in the Singapore Convention are discussed. This article concludes that some of the decisions of the Convention can be criticized, including the lack of rules on the recognition of the partieschr('39') agreement to mediate and confidentiality in the process of mediation. Due to supremacy of the mediation to other dispute resolution methods according to religious jurisprudence and Iranian legal doctrine, it is also appropriate that Iranian legal system would provide similar or even greater support for domestic Settlement Agreements than international ones.

    Keywords: Enforceability of Settlement Agreement – Recognition of Settlement Agreement - Parties' Agreement to Mediate – Mediaition - Confidentiality
  • Fateme Meysami*, Aida Aghajani Ronaghi, Aramesh Shahbazi Pages 139-162

    The convention of childchr('39')s right as the principal instrument in protecting children has paid a momentous attention to the "Best Interest of Child" and the Committee on the Rights of the Child has introduced different dimensions of this matter in its general interpretations. The principle of "Best Interest of Child" is a matter implemented in all protective and development issues in regards to Childrenchr('39')s Rights. The term of "Interest" in the convention has been used in a vague and general way thus can be interpreted in the appropriate way in diverse legal systems. the Committee on the Rights of the Child also certainly called attention to, is that children and their views should be taken into consideration in all programs and actions, including budgeting, developing programs and strategies and so on. The Committeechr('39')s important recommendations are to safeguard the dignity of children in line with the principles of human rights and to refrain from coercive action against children. This research seeks to answer the fundamental question of what is the best interest of the child in accordance with international practice and international human rights law? Contemplation in the case law suggests that although it is difficult to discover the best interpretation of the childchr('39')s interests, and especially in the jurisdictional and culturally diverse context, it is a function of the particular circumstances of each case; It will lead to a conceptual development of child rights and a minimalist understanding of the universality of its obligations in practice and theory.

    Keywords: Best interests of the child, Child, Convention on the Rights of the Child, International Human Rights, Judicial procedure
  • Farzane Najafian, Mohammad Farajiha*, Mahmoud Saber, Seyed Doraid Mousavi Mojab Pages 163-187

    The development of the corporates presence in the human social life of the twenticth century has led to the expansion of the criminal aspects of this presence. Corporate criminal and offenses are emerging from the needs of the victims, offenders and community, which are not effectively resolved through traditional criminal justice systems responses and interventions.One of the most important needs associated with corporate crimes is the compensation of somewhat widespread harm caused by corporate criminal behaviors. Problems such as the multiplicity of the victims, the existence of indeterminate losses, the existence of unknowing victims of victimization,the victimization of the state, the high percentage of secondary victimization, because of the power and ability of corporates to escape accountability has led traditional criminal justice processes to compensate for the corporate crimes No be successful. In this descriptive-analytic method, this paper exmine the challenges of traditional and generally retributive approach in response to the needs of the victims and using the experience of countries such as Australia and Canada in adapting to the restorative approaches in this area, the capabilities of the paradigm of restorative justice are responding ,to the damage caused by corporate crimes.Based on the finding of the present paper,restorative responses can resolve the various concerns of the criminal justice system in responding to the needs of the victim and compensate for them.

    Keywords: Corporate Crime, Compensation, Restorative Justice, Mediation, Legal Entities