فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 76 (بهار 1399)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 76 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس شاکری، جاوید بهرامی، حمیدرضا درخشان* صفحات 1-54
    این تحقیق به دنبال معرفی رویکرد مبتنی بر ریزساختار بازار ارز به عنوان نسل چهارم نظریات تبیین رفتار نرخ ارز و کاربرد آن در قالب یک شبیه سازی برای به دست آوردن تاثیر شفافیت انتشار اطلاعات اقتصاد کلان بر نوسانات نرخ ارز است. رویکرد مبتنی بر ریزساختار ارز به منظور در نظر گفتن ساختار غیرمتمرکز و چندلایه بازار ارز، پیچیدگی های اطلاعاتی در این بازار و نقش مکانیسم های معاملاتی در تعیین نرخ ارز مطرح شده است. پس از معرفی این رویکرد، مدل سازی پایه برای شبیه سازی انجام شده و در قالب این شبیه سازی، تاثیر شفافیت انتشار اطلاعات اقتصاد کلان بر نوسان نرخ ارز مورد ارزیابی قرار گرفته است که برای این منظور از دو متغیر «تاخیر در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان« و «خطا در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان» بهره گرفته شده است. نتایج شبیه سازی در این تحقیق نشان می دهد افزایش تاخیر در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان به دلیل تشدید نااطمینانی برای فعالان اقتصادی باعث افزایش نوسان متغیر نرخ ارز می شود. علاوه بر این، افزایش تاخیر در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان باعث به تاخیر افتادن عکس العمل بازار ارز به تغییر متغیرهای بنیادین ارز می شود. با وجود آنکه در این تحقیق، افزایش خطا در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان به شکل غیرخطی باعث تغییر نوسان نرخ ارز  می شود، اما میزان تاثیرگذاری این متغیر در تحقیق حاضر کمتر از متغیر تاخیر در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان بوده است. با توجه به نتایج این تحقیق، توصیه می شود به منظور کاهش در نوسان متغیر نرخ ارز بر شفافیت انتشار اطلاعات اقتصاد کلان در کشور افزوده و به ویژه از دوره تاخیر در انتشار اطلاعات اقتصاد کلان کاسته شود.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، ریزساختار بازار، اطلاعات عمومی، اطلاعات خصوصی، شبیه سازی
  • فاطمه بزازان*، مهناز اسماعیلی، فرشته فارسی صفحات 55-80
    امروزه گردشگری یکی از پررونق ترین فعالیت های اقتصادی جهان است و به قدری در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را صادرات نامریی نام نهاده اند. با توجه به نقش گسترده گردشگری در رونق اقتصادی و وجود مکان های تاریخی و زیارتی به خصوص حرم امام رضا (ع) در این مطالعه به بررسی اثر گسترش صنعت گردشگری بر اقتصاد استان خراسان رضوی در قالب داده- ستانده دو منطقه ای پرداخته ایم. بدین منظور، ضرایب داده- ستانده استان خراسان رضوی و سایر مناطق اقتصاد ملی با استفاده از روش غیرآماری  از جدول داده- ستانده ملی سال 1390 مرکز آمار ایران محاسبه و به کمک ضرایب مستقیم و فزاینده تولید و اشتغال استان خراسان رضوی و سایر اقتصاد ملی، مدل داده- ستانده دو منطقه ای تهیه شده است. همچنین هزینه گردشگران داخلی که به تازگی توسط مرکز آمار ایران تهیه شده زمینه را برای چنین مطالعات منطقه ای فراهم کرده است. با در نظر گرفتن هزینه گردشگران داخلی در استان به عنوان صادرات استان به مدل اضافه شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که به ازای ورود گردشگران داخلی در سال 1390، تولید استان خراسان رضوی 11/12 درصد و اشتغال استان 47/11درصد افزایش یافته است. علاوه بر این، بخش صنعت استان خراسان رضوی بیشترین تاثیرپذیری از ورود گردشگران داخلی را داشته است. بخش های مرتبط با گردشگری مانند حمل ونقل و انبارداری از یک طرف و عمده فروشی و خرده فروشی از طرف دیگر رتبه دوم و سوم را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اشتغال، تولید، داده- ستانده دو منطقه ای، خراسان رضوی
  • رقیه نظری، قدرت الله امام وردی* صفحات 81-127
    نوآوران و سرمایه گذاران معمولا ادعا می کنند «شکاف تامین مالی» یا «دره مرگ» در مرحله میانی فرآیند بین تحقیق پایه و تجاری سازی محصول جدید وجود دارد که تاثیر معناداری بر بهره وری محرک های مالی در زمینه حمایت مالی از فعالیت های R&D به منظور حرکت فناورانه به سمت تجاری سازی دارد. محرک های مالی شامل مشوق های مالیاتی، یارانه ها، گرنت ها و سایر انگیزه ها است. هر شرکت برای سرمایه گذاری با نرخ بازگشت نهایی و هزینه نهایی سرمایه برای مخارج R&D روبه رو است که توسط سیاست های عمومی تحقیق و توسعه نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. این مطالعه درصدد است پیچیدگی چارچوب مفهومی اقتصاد خرد را با استفاده از توابع CES به حالت منطقه ای تبدیل کند؛ بنابراین، سه منطقه اروپا (OECD)، جنوب شرق آسیا و آسیای مرکزی برای مقایسه اثرات محرک های مالی انتخاب شده است. برای این منظور از مدل های پانل پویای فضایی برای دوره 2016-2005 استفاده شده است. با تایید مدل (SDM) محرک های مالی دولت به عنوان سیاست های حمایتی که می توانند موجب تحریک فعالیت های تحقیق و توسعه و تامین مالی شکاف بودجه شوند، دارای اثرات داخلی، خارجی و اثرکل هستند. اثرکل مثبت و معنی دار محرک های مالیاتی بر R&D در کشورهای OECD و اثر خارجی مثبت در جنوب شرق آسیا تایید شد، اما برای کشورهای آسیای مرکزی، اثر محرک های مالیاتی تایید نشد. همچنین رابطه تعاملی (جانشینی) بین حمایت های مستقیم و محرک های مالیاتی در کشورهای OECD وجود دارد، اما برای کشورهای جنوب شرق آسیا و آسیای مرکزی این رابطه به صورت مکملی است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه (R&D)، تامین مالی شکاف بودجه، حمایت های مستقیم و محرک های مالیاتی، مدل های پانل پویای فضایی
  • فخرالدین زاوه صفحات 129-151

    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط میان ارزش افزوده بخش ساختمان و اقتصاد ایران با استفاده از داده های سالانه حساب های ملی برای سال های 1338 تا 1393 می ‎پردازد. تولید ناخالص داخلی  ایران در این پژوهش به سه بخش ساختمان، نفت و سایر تفکیک و سپس جزء نوسان هر یک از سه متغیر استخراج می شود. با به کارگیری روش های مختلف آماری (تحلیل هم بستگی، رگرسیون کمترین مربعات و مدل خود رگرسیون برداری) و همچنین تعریف و استخراج دوره های کاهش مستمر فعالیت نسبی (شامل حداقل دو دوره پیاپی رشد منفی جزء نوسان)،این نتایج به دست می آید: 1- نوسانات بخش نفت بر نوسانات بخش ساختمان و سایر بخش های اقتصادی (غیر از نفت و ساختمان) تقدم دارد. 2- دوره های کاهش مستمر فعالیت نسبی در بخش ساختمان عموما هم زمان با یا پس از کاهش فعالیت در کل اقتصاد آغاز می شود و غالبا یک سال بیشتر تداوم می یابد. 3- بخش ساختمان به طور معناداری از تکانه های سایر بخش های اقتصادی (غیر از نفت و ساختمان) تاثیر می پذیرد. 4- تاثیر نوسانات بخش ساختمان بر سایر بخش های اقتصادی معنادار نیست. در مجموع، شواهدی مبنی بر پیش رو یا محرک بودن بخش ساختمان در اقتصاد ایران مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بخش ساختمان، بخش نفت، اقتصاد ایران، نوسانات، تعامل
  • محسن محمدی خیاره*، نسرین رستمی صفحات 153-185

    محققان زیادی بر اهمیت رقابت پذیری یک اقتصاد در بهبود روند رشد اقتصادی تاکید کرده اند؛ با این وجود، مطالعاتی که به صورت کمی به تحلیل ارکان مختلف رقابتپذیری در یک اقتصاد و تاثیر آن بر افزایش رشد اقتصادی پرداخته باشند، بسیار محدود است. بنابراین،، هدف مطالعه حاضر، پر کردن شکاف موجود در ادبیات رشد اقتصادی و نیز بررسی تاثیر متغیر رقابت پذیری بر رشد اقتصادی در مراحل مختلف توسعه یافتگی کشورها است. در این راستا با استفاده از داده های 81 کشور عضو مجمع جهانی اقتصاد در سه گروه کشورهای منبع محور، کارایی محور و نوآوری محور برای سال های 2017- 2008 و از طریق روش اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، تاثیر ارکان رقابتپذیری ملی بر رشد اقتصادی بررسی شده است. نتایج بیانگر این است که تاثیر نهادها، زیرساخت ها، آموزش عالی، پیچیدگی کسب و کار و نوآوری در هر سه گروه کشورها بر روند رشد اقتصادی مثبت و معنا دار است. همچنین تاثیر ارکان کارایی بازار کار، توسعه بازار مالی و محیط اقتصاد کلان تنها در کشورهای کارایی محور و نوآوری محور معنادار شده است و رکن آموزش ابتدایی و بهداشت فقط در کشورهای منبع محور معنادار بوده است. همچنین تاثیر ارکان کارایی بازار کالا و اندازه بازار فقط در کشورهای نوآوری محور بر روند رشد اقتصادی معنا دار بوده است و در رکن آمادگی در فناوری تنها برای کشورهای نوآوری محور معنا دار نبوده است. به طور خلاصه نتایج ناشی از تخمین مدل بیانگر این است که تاثیر عوامل رقابت پذیری بر سطح رشد اقتصادی در کشورهای مختلف با توجه به میزان شاخص های توسعه یافتگی کشورها متفاوت است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، رشد اقتصادی، کشورهای منبع محور، کشورهای کارایی محور، کشورهای نوآوری محور
  • حجت الله برامکی یزدی*، داود منظور، محمدسعید شادکار صفحات 187-222

    تاریخچه قراردادهای نفتی در قرن اخیر حکایت از آن دارد که قراردادهای نفتی در واقع چهره ای از معارضه منافع شرکت های نفتی خارجی با منافع ملی دولت های صاحب مخزن است. در تعارض مطرح شده، این سوال مهم در برابر دولت های میزبان وجود داشته و دارد که کدام یک از قراردادهای بالادستی متعارف و موجود را باید انتخاب کنند تا منافع بیشتری کسب شود. برای پاسخ به این سوال تحقیق از نظریه نمایندگی استفاده شده است. در مدل طراحی شده تابع منفعت هرکدام از طرفین در هرکدام از قراردادهای بالادستی بیان شده، شناسایی و مدلسازی شده اند. همچین شروط عقلانیت و انگیزه نیز در این مدل به عنوان قید مشارکت مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از مدل پیشنهادی با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک حاکی از آن است که قرارداد مشارکت در تولید در مقایسه با دو قرارداد امتیازی و خرید خدمت در مختصات میدان مفروض کمترین هزینه نمایندگی را داشته و می تواند به عنوان الگوی منتخب، بیشترین منفعت را برای دولت صاحب مخزن در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد امتیاز، قرارداد مشارکت در تولید، قرارداد خرید خدمت، الگوی کارگزار-کارفرما، الگوریتم ژنتیک
  • زینب آیینی*، محمود متوسلی، کمال سخدری، علی مبینی دهکردی صفحات 223-251
    تبیین تغییر، همواره یکی از بزرگ ترین چالش های علوم اجتماعی بوده است. شومپیتر با تمرکز خاص بر تغییر اقتصادی، ناولتی را عامل کلیدی تغییرات بنیادین و به تبع آن توسعه اقتصادی می دانست. اما نقطه آغازین برای درک پدیده ناول و به تبع آن فرآیند، شرایط و مقدمات آن، شناخت بنیان معرفت شناسی متناسب با این پدیده است. بر همین اساس در این مقاله ابتدا مفروضات حاکم بر پدیده ناول و ناولتی تصریح خواهد شد. سپس ضمن مقایسه سه رویکرد تبیین پدیده های کارآفرینانه در ادبیات نیوکلاسیک، نیواتریش و ذهنیت گرایی رادیکال، بنیان معرفت شناختی متناسب کارآفرینی مبتنی بر ناولتی تبیین خواهد شد. برای درک بهتر از ذهنیت گرایی رادیکال به مثابه بنیان معرفت شناسی ناولتی، 5 فرض بنیادین آن «انتخاب مبتنی بر تخیل»، «برنامه های مبتنی بر تجربیات گذشته و انتظارات آینده»، «ناهمگونی و عدم تعادل»، «استعاره جهان به مثابه کالیدوسکوپ» و «خلق نظم» به بحث گذارده می شوند. در پایان دلالت های این مفروضات برای پژوهش های آتی قلمرو اقتصاد وکارآفرینی تصریح می شوند.
    کلیدواژگان: توسعه، کارآفرینی، ناولتی، ذهنیت گرایی رادیکال، کنش
|
  • Abbas Shakeri, Javid Bahrami, Hamidreza Derakhshan * Pages 1-54
    This study aims to introduce the microstructure approach to the exchange rate as the 4th generation of exchange rate models and to apply it in a simulation model to study the effects of transparency of macroeconomic data on exchange rate fluctuations. The microstructure approach to the exchange rate is developed to include decentralized and multi-layer structure of currency markets along with information complexities in this market and the role of trading mechanisms in exchange rate determination. After introducing this approach, we have developed our theoretical model to use it for simulation. In this simulation, we have studied the effects of transparency of macro data release on exchange rate fluctuation. To achieve this goal, we have used two variables of “delay in macro data release” and “error in macro data release”. Our simulation results show that an increase in macro data release delay leads to higher volatility of The exchange rate. This is because of increasing uncertainty for economic agents. In addition, an increase in macro data release delay leads to a farther delay in responsiveness of the exchange rate to movements in its macro fundamental variables. Although we have found a non-linear relationship between  the “error in macro data release” variable and exchange rate volatility, the magnitude of this effect is less than the effect of the “delay in macro data release” variable on exchange rate volatility. Based on our results, we recommend that to have lower exchange rate volatility, authorities should increase the transparency of macroeconomic data releases and especially they should lower the delay in macro data releases.
    Keywords: Exchange Rate, Market microstructure, Public information, Private information, Simulation
  • Fatemeh Bazzazan *, Mahnaz Smaeili, Fereshteh Farsi Pages 55-80
    Today, tourism is one of the world's highest booming economic sectors and it is such important in socio-economic development that economists have called it “invisible export”. Given the expanding role of tourism in economic prosperity and the existence of religious and historic sites in Khorasan Razavi province, especially the Imam Reza holy shrine, the impact of tourism on the economy of Khorasan Razavi province is studied in form of a two-region input-output model. For this purpose, input-output coefficients of Khorasan Razavi province and other areas of Iran have been calculated with the use of FLQ non-statistical method from the national input-output table of the year 2011. By calculating direct and increasing coefficients of production and employment in Khorasan Razavi province and the rest of the national economy, a two-region input-output model is presented here. The expenditures paid by domestic tourists staying in the province have been added to our model as export of this province. Our findings show that because of domestic tourists in year 2011, production and employment in this province have been increased 12/11 and 11/47 percent respectively. Moreover, The manufacturing sector in Khorasan Razavi did have the highest level of output impact from the arrival of domestic tourists. The tourism-related sectors, such as transportation and warehousing on the one hand, and wholesale and retail on the other hand were placed in the second and third rank respectively.
    Keywords: Tourism, Employment, Two-Region Input-Output Model, Khorasan Razavi
  • Rogayeh Nazari, Godratoallah Emamverdi * Pages 81-127
    Innovators and investors often claim that there is a “funding gap” or “valley of death” in the middle phase of the process between basic research and commercialization of a new product. This gap or valley has a significant impact on the productivity of financial incentives to support R&D activities to move the technology toward commercialization. Financial incentives include tax incentives, subsidies, grants, and other incentives. Each company faces the marginal rate of return and the marginal cost of capital for R&D expenditures, which are influenced by public R&D policies. This research aims to apply the complexity of the microeconomic conceptual framework into a regional form using CES functions. Therefore, three regions of Europe (OECD), South East Asia and Central Asia are selected to compare the effects of financial incentives. For this purpose, spatial dynamic panel models for the period 2005–2016 is used. By confirming the SDM model, government fiscal incentives have internal, external and total impacts as supportive policies that can stimulate R&D activities and their funding. The positive and significant total effect of tax incentives on R&D was confirmed in OECD countries and positive external influence was affirmed in South East Asia, but for Central Asian countries, the effect of tax incentives was not confirmed. There is also an interactive (substitution) relationship between direct support and tax incentives in OECD countries. This relationship is complementary to South East Asia and Central Asia countries.
    Keywords: Research, Development (R&D), Budget Gap Financing, Direct Support, Tax Incentives, Dynamic Space Panel Models
  • Fakhraldin Zaveh Pages 129-151

    This research aims to study the relationship between value-added of the construction sector and the Iranian economy using Iranian National Accounts data for period 1959-2014. The gross domestic product of Iran is broken down into three segments: construction, oil, and the rest, and the cyclical components of each of these variables are extracted. Applying different statistical techniques (correlation, least square regression, and vector autoregressive analysis) along with defining and extracting prolonged relative low-activity periods –times consistent of at least two consecutive periods of negative growth rates of the cyclical component– we have found that: 1) fluctuations of oil sector leads those of the construction and the rest (oil and construction excluded) sectors. 2) prolonged relative low-activity periods in the construction sector often begin concurrent or after the whole economy, and often ends one year later than the whole economy. 3) a shock to the rest sector has a significant impact on the construction sector. 4) the fluctuations in the construction sector do not have a significant effect on the rest sector. All in all, the results provide no evidence that the construction sector leads or drives the Iranian economy.

    Keywords: Construction Sector, Oil Sector, Iranian Economy, Fluctuations, Interrelation
  • Mohsen Mohammadi Khyareh *, Nasrin Rostami Pages 153-185

    Many scholars emphasize the importance of economic competitiveness in the improvement of economic growth. However, studies that quantitatively analyze the interconnection between different components of competitiveness in one economy and their impact on economic growth are very limited. Therefore, the purpose of this study is to fill the gap in the literature on economic growth and study the effect of competitiveness in different stages of economic development. In this regard, using the data of 81 countries of the World Economic Forum (WEF) in three groups of resource-, efficiency- and innovation-driven countries for years 2008-2017, the relationship between national competitiveness and economic growth is examined through the econometric model of generalized method of Moments (GMM). Our results indicate that the impact of institutions, infrastructure, higher education, business complexity and innovation on economic growth is positive and significant in all three groups of countries. In addition, the impact of labor market efficiency, financial market development and macroeconomic stability has been significant only in inefficiency - and innovation-driven, and the impact of primary education and health had been meaningful only in resource-driven countries. In addition, the effect of the goods market efficiency and market size on economic growth has been significant only in innovation-driven countries and technology-readiness was significant in all but innovation-driven countries. In summary, our estimation results indicate that the impact of competitiveness components on economic growth in different countries varies according to their stage of development.

    Keywords: competitiveness, Economic Growth, Resource-Driven Countries, Efficiency-Driven Countries, Innovation-Driven Countries
  • Hojjatollah Baramaki Yazdi *, Davood Manzoor, MohamadSaeed Shadkar Pages 187-222

    The history of oil contracts in the last century indicates that oil contracts are a form of conflict between the interests of foreign oil companies and national interests of reservoir-owning governments. In this context, an important question arises for reservoir-owning governments as to which existing conventional upstream contracts should be chosen to maximize benefits. Representation theory has been used to answer this research question. In the designed model, each party's interest function in each of the upstream contracts is identified and modeled. Also, the rationality and motivation conditions in this model have been analyzed as participation constraints. The results of the proposed model using the genetic algorithm method show that, given field coordinates, the production-sharing contract has the lowest representation cost compared to the other two contracts of concession and service purchase. And as the selected model, production-sharing contracts can make the most profit for reservoir-owning governments.

    Keywords: Concession Contract. Production-Sharing Contract, Service Contract, Principal-Agent Model, Genetic Algorithm
  • Zeynab Aeeni *, Mahmoud Motevaseli, Kamal Sakhdari, Ali Mobini Dehkordi Pages 223-251
    Explaining change has always been one of the greatest challenges in social sciences. With a particular focus on economic change, Schumpeter introduced novelty as the key to fundamental changes and subsequent economic development. Recognizing the corresponding epistemological foundations of a novel phenomenon is the starting point for understanding itself, its process, conditions, and prerequisites. Hence, in this paper, first we discuss the assumptions governing novelty and novel phenomena. Then, we compare the three major approaches used to explain entrepreneurial phenomena in the literature, namely neoclassic, neo-Austrian, and radical subjectivism, and we explain the appropriate novelty-based epistemological foundation of entrepreneurship. To better understand radical subjectivism, we discuss its five fundamental assumptions, namely “imaginative choice,” “plans based on past experiences and future expectations”, “heterogeneity and in equilibrium”, “the metaphor of the world as a kaleidoscope” and “the creation of order”. finally, the implications of these assumptions are set forth for future research on economics and entrepreneurship.
    Keywords: Development, Entrepreneurship, Novelty, Radical Subjectivism, action