فهرست مطالب

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال ششم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1398)

  • شماره ویژه 4
  • تاریخ انتشار: 1398/12/23
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفحات 2-3
  • امیرحسین صحرایی مقدم، فریدون امیدی نسب*، احمد دالوند صفحات 5-26
    بتن های الیافی نوع جدیدی از مواد کامپوزیتی در صنعت ساخت می باشند که به دلیل کمبود اطلاعات، شناسایی مشخصات رفتاری آنها نیازمند مطالعات آزمایشگاهی است. در این تحقیق به بررسی رفتار خمشی دال های یک لایه و چند لایه ساخته شده با بتن توانمند خود تراکم مسلح شده به الیاف های فولادی و پلاستیکی پرداخته شده است. دال های ساخته شده در این تحقیق از 10 مدل متفاوت می باشند، 4 مدل یک لایه و 6 مدل دارای آرایش سه لایه هستند، که نوع و حجم الیاف در لایه ها متغیر است. از هر مدل دو نمونه ساخته شده و در مجموع بر روی 20 نمونه دال با ابعاد 7/5*40*40 سانتی متر آزمایش خمش سه نقطه ای انجام گرفت، تا اثر افزودن الیاف فولادی، پلاستیکی و نحوه چیدمان آنها بر روی رفتار خمشی دال ها مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان داد، الیاف فولادی می تواند رفتار خمشی دال ها را بطور قابل توجهی بهبود بخشد، بطوری که بعد از ایجاد اولین ترک خمشی، با ایجاد دوختگی بر روی ترک ایجاد شده و جلوگیری از گسترش آن، رفتار ترد دال های بتنی غیرمسلح را بهبود بخشیده و مقاومت خمشی و شکل پذیری آنها را بطور قابل توجهی افزایش داد. در صورتی که الیاف های پلاستیکی نسبت به الیاف های فولادی دارای تاثیر بسیار کمتری بودند. رفتار خمشی دال های سه لایه ای که حجم ثابتی از الیاف در آنها به گونه ای توزیع شده که درصد الیاف در لایه های بیرونی بیشتر از لایه میانی می باشد، نسبت به دال های یک لایه بهبود یافت، که علت آن می تواند افزایش درصد الیاف در لایه های بیرونی باشد، زیرا این لایه ها تحت تنش بیشتری نسبت به لایه میانی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: دال های چندلایه، بتن خودتراکم، الیاف فولادی، الیاف پلاستیکی، مقاومت خمشی
  • موسی مظلوم*، مرتضی مهروند، عظیم سواری پور صفحات 27-42
    استفاده از الیاف پلیمری مسلح شده،FRP، یکی از روش های مقاوم سازی و تعمیر سازه های بتنی می باشد. در این تحقیق به بررسی تقویت برشی، پیچشی و خمشی تیرهای بتنی خودمتراکم با ورق تقویتی دارای الیاف پلیمری شیشه ای، GFRP، پرداخته شده است. برای مقاوم سازی تیرهای تحت اثر برش، خمش و پیچش، ورق های GFRP به ترتیب به صورت نوارهای U شکل، مستقیم در سطح زیرین و دور پیچ چسبانده شده اند. در این مطالعه ابتدا نتایج آزمایشگاهی با نتایج بدست آمده از مدل های عددی مقایسه شده اند و صحت مدل سازی مورد تایید قرار گرفته است. سپس ورق های تقویتی در یک و دو لایه بر روی مدل های تیر بتنی چسبانده شده اند. با بررسی نتایج عددی که از نرم افزار آباکوس بدست آمده است، مشاهده می شود که با افزایش ترک ها در تیرهای بتنی، سختی آنها کاهش می یابد و سپس تنش ها توسط لایه چسب و ورق های GFRP تحمل می شوند، که این امر منجربه افزایش ظرفیت باربری تیرهای مورد مطالعه در این تحقیق گردیده است. نتایج حاصل از مدل سازی عددی نشان می دهد که با تقویت تیرهای بتنی با یک لایه ورق GFRP، مقاومت های برشی و پیچشی به ترتیب به میزان 32 و 47 درصد افزایش یافته اند. در صورتی که از دو لایه ورق تقویتی استفاده شود، میزان ظرفیت باربری تیرها در اثر برش و پیچش به ترتیب حدود 45 و 61 درصد افزایش داشته اند. همچنین ظرفیت باربری تیرهای بتنی که تحت اثر خمش قرار گرفته اند، با اضافه کردن یک و دو لایه ورق تقویتی GFRP به ترتیب به میزان 32 درصد و 48 درصد افزایش داشته اند.
    کلیدواژگان: تیر بتنی، الیاف پلیمری شیشه ای، آباکوس، برش، خمش، پیچش
  • ساسان معتقد*، مهدی قبادی، محبوبه میرزایی علی آبادی، یدالله غرایبی صفحات 43-61
    حدود چهار دهه از توسعه بتن خود تراکم می گذرد، اما همچنان استفاده از آن محدود می باشد. بخشی از مشکلات بتن خودتراکم شامل جدا شدگی، عدم قابلیت جاری شدن و پرکنندگی و پتانسیل ترک خوردگی بالا است. در این پژوهش خواص بتن خودتراکم حاوی عامل اصلاح لزجت مورد بررسی قرار گرفته است. در ساخت بتن، الیاف پلیمری با دوز 1/0 ،125/0، 150/0 ، 175/0 و 20/0 و الیاف فولادی قلاب دار با دوز 50/0، 1، 50/1،0/2 و 50/2 درصد وزن سیمان استفاده شده و آزمایش های بتن خودتراکم تازه و سخت شده انجام گرفته است. نتایج آزمایشات بتن تازه نشان می دهد که افزایش هر دو نوع الیاف در بتن باعث کاهش جریان اسلامپ و افزایش مدت زمان T50 می شود. در آزمایش قیف V، کاهش مدت زمان تخلیه بتن خود تراکم مسلح به الیاف پلیمری تا دوز 125/0 درصد وزن سیمان مشاهده می شود. افزودن الیاف فولادی باعث افزایش مدت زمان آزمایش قیف V می شود. افزودن هر دو نوع الیاف قابلیت عبور بتن در آزمایش جعبه L را کاهش می دهد. آزمایشات بتن سخت شده نشان می دهد که با افزایش دوز الیاف فولادی، مقاومت فشاری کاهش می یابد. مقاومت فشاری در بتن مسلح به الیاف پلیمری در سن 7 و 28 روزه تا دوز الیاف 150/0 درصد افزایش یافته است. با افزایش هر دو نوع الیاف، مقاومت کششی افزایش پیدا می کند. نتایج آزمایش ترک خوردگی نشان می دهد که طول و عرض ترک ها با افزایش الیاف کاهش می یابد. افزودن الیاف فولادی تعداد ترک ها را می افزاید.
    کلیدواژگان: عامل اصلاح لزجت VMA، الیاف پلی پروپیلین، الیاف فولادی قلاب دار، ترک خوردگی، دال
  • غلامرضا هوائی* صفحات 62-92
    مطالعه و مشاهدات پیشین در هنگام زلزله نشان داده است که وجود میان قاب ها، ازجمله دیوارهای3d panel بتنی، در سازه های قاب خمشی می توانند تاثیرات نامطلوبی بر رفتار لرزه ای سازه ها داشته باشند. از طرفی میراگرهای جاری شونده که غالبا همراه با مهار بندهای فولادی نصب می شوند، ظرفیت بالایی در جذب و اتلاف انرژی وارده از طرف زلزله دارند. در این تحقیق با هدف کاهش خسارت وارده به میان قاب و اعضای قاب خمشی در طول زلزله، تعدیل نامنظمی پیچشی طبقه و جلوگیری از ایجاد طبقه نرم و ضعیف، 3 مدل آزمایشگاهی با مقیاس 2/1 بر روی میز لرزان تحت 7 شتاب نگاشت مقیاس شده، مورد آزمایش قرار گرفت. به منظور بررسی بیشتر پارامترهای تاثیرگذار بر رفتار لرزه ای سازه ها، با استفاده از نرم افزار Abaqus تحلیل های اجزاء محدودی نیز انجام و به منظور صحت-سنجی، نتایج مدل سازی عددی با نتایج آزمایشگاهی مقایسه گردید. نتایج نشان داد اتصال جاری شونده بین قاب و دیوار سبب کاهش چشمگیر تغییر مکان جانبی و کرنش های پلاستیک در قاب می شود. با اضافه شدن اتصال جاری شونده به قاب و میان قاب تحت اثر زلزله های نسبتا بزرگ، قاب رفتار خطی داشته و هیچ گونه مفصل پلاستیکی در اعضای قاب ایجاد نگردید. همچنین معلوم گردید با توجه به اینکه استهلاک انرژی ورودی تنها در اتصالات جاری شونده انجام می شود تعداد و مشخصات هندسی این اتصالات می تواند تاثیر زیادی بر سختی و مقاومت جانبی مجموعه داشته باشد.
    کلیدواژگان: میانقاب، 3d panel، اتصال جاری شونده، میز لرزان، جذب انرژی
  • امید رضایی فر*، عادل یونسی، مجید قلهکی، اکبر اسفندیاری صفحات 93-106
    ستون های فولادی پر شده با بتن (CFT) بعلت قابلیت بالای باربری بطور چشمگیری در سازه های بسیار بلند مرتبه و پل ها مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به اهمیت و جایگاه این نوع ستون ها در علم مهندسی سازه و بعلت اینکه در سازه های خاص استفاده می شوند ممکن است آسیب های جزیی در آنها قبل از شناسایی تبدیل به آسیب های بزرگتر و غیرقابل جبران شود. برهمین اساس شناسایی آسیب در این المان سازه ای بیشتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. یکی از آسیب های محتمل در این ستون ها جدا شدن جداره فولادی از هسته بتنی می باشد. در این تحقیق آسیب جداشدگی توسط یک لایه پلی استایرن نازک به ابعاد 6*40 سانتیمتر در یکی از وجوه ستون بین هسته بتنی و جداره فولادی شبیه سازی شده است و داده های مودال ستون بطور آزمایشگاهی تعیین شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. مقایسه فرکانس، شکل مود و پارامترهای MAC و COMAC داده های نمونه سالم و آسیب دیده نشان می دهد که در سازه آسیب رخ داده است. علاوه بر این جهت شناسایی محل آسیب از تبدیل موجک استفاده شده است که نتایج تحلیل نشان می دهد در نقاط 2/0 متر(شروع آسیب) و 6/0 متر(انتهای آسیب) در هر مود اصلی سازه پرش ناگهانی رخ داده است که در روش تبدیل موجک بیانگر ناپیوستگی در شکل مود(سیگنال) سازه است، بدین ترتیب محل آسیب با کمترین خطای ممکن شناسایی می-شود.
    کلیدواژگان: ستون CFT، شناسایی آسیب، جداشدگی، تبدیل موجک، داده مودال
  • احمد نظیفی، هاشم شریعتمدار* صفحات 107-124
    در این پژوهش اثر اندرکنش قاب و دیوار برشی فولادی شیاردار بررسی شده است. دیوار برشی فولادی شیاردار دارای شیارهای عمودی است و هنگامی که تحت بارهای جانبی قرار می گیرد، با تغییر شکل و تشکیل مفصل پلاستیک خمشی در انتهای شیارها، انرژی ورودی به سازه را مستهلک می کند. پس از مدل کردن تیر بالا سری و دیوار شیار دار در نرم افزار آباکوس، با آزمایش انجام شده توسط کورتس و لیو راستی آزمایی شده است. سپس اثر اندرکنش بر رفتار چرخه ای دیوار شیاردار بهبود یافته بررسی و با دیوار شیاردار معمولی مقایسه شده است. به علاوه رابطه ای برای به دست آوردن سختی در این حالت ارایه شد. هم چنین رفتار منحنی های چرخه ای، استهلاک انرژی، سختی اولیه و مقاومت مورد بحث و بررسی قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه شده است. مشاهده شد که با افزایش سختی خمشی تیر، سختی اولیه، مقاومت و استهلاک انرژی دیوار شیاردار بیشتر می شود که تاثیر آن در سختی بیشتر است. هم چنین در قاب هایی که تیر پیرامون، سختی خمشی بالایی دارد عملکرد دیوار شیاردار بهبود یافته بهتر از دیوار شیاردار معمولی می باشد و برای تیر های با ممان اینرسی بالا استفاده از دیوار شیاردار با شیار بهبود یافته توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی شیاردار، تحلیل عددی، سختی خمشی، اندرکنش، تیر بالاسری
  • پدرام امیدیان، حمید صفاری* صفحات 125-146
    طراحی و ساخت ساختمانهای نامنظم بدلیل تقاضا جهت داشتن سازه ای زیبا و خاص همواره مد توجه بوده است. از سوی دیگر استفاده از آلیاژهای حافظه دار شکلی(SMA) بدلیل بهبود رفتار ساختمانهای بتن مسلح در دهه اخیر گسترش یافته است. از مزایای اصلی استفاده از این آلیاژ می توان به خاصیت سوپر الاستیک بودن آن و امکان برگشت تغییر مکان های غیر ارتجاعی سازه اشاره نمود. وجود نامنظمی در سازه ها سبب می شود که در اثر بارهای جانبی و بخصوص زلزله پیچش در سازه بوجود آید و نیروها و تغییرمکان ها افزایش یابند. در صورتیکه اثرات مخرب نامنظمی در طراحی اولیه لحاظ نشده باشد خطر فروریزش ساختمان با توجه به درجه نامنظمی وجود دارد. در این مقاله به بررسی رفتار سازه های بتن آرمه با آلیاژ SMA در حالات منظم، نامنظمی زیاد و نامنظمی شدید پیچشی پرداخته شده و اثر استفاده از این آلیاژ نسبت به ساختمانهای بتنی معمولی در درجات مختلف نامنظمی با منحنی های شکنندگی نشان داده شده است. در این راستا به بررسی تاثیرات آلیاژهای حافظه دار شکلی به عنوان میلگرد طولی در سازه های کوتاه مرتبه، میان مرتبه و بلند مرتبه بتن مسلح با سه آرایش مختلف آرماتورهای طولی پرداخته شده است. نوع آرایش متفاوت میلگرد شامل حالت تماما میلگرد فولادی، حالت میلگرد آلیاژ حافظه دار شکلی در محل ناحیه مفصل پلاستیک تیرها و میلگردها فولادی در سایر نواحی و حالت میلگرد آلیاژ حافظه دار شکلی در تمام طول تیرها می باشد. سپس تحلیل های دینامیکی غیرخطی فزاینده(IDA) تحت اثر ده شتابنگاشت منتخب صورت پذیرفت و تغییر مکان نسبی حداکثر هر حالت محاسبه و منحنی های شکنندگی محاسبه گردیدند. نتایج به دست آمده نشان دهنده این حقیقت است که وجود آلیاژ حافظه دار در ساختمان های نامنظم سبب تخفیف اثرات مخرب نامنظمی از جمله تغییر مکان نسبی حداکثر و تغییر مکان نسبی پسماند سازه خواهد شد.
    کلیدواژگان: آلیاژ حافظه دار شکلی، سازه بتنی نامنظم، تحلیل دینامیکی فزاینده، تغییر مکان نسبی حداکثر، تغییر مکان نسبی پسماند، منحنی خرابی، نامنظمی پیچشی زیاد پیچشی، نامنظمی شدید پیچشی
  • رضا جمعه منظری، فرزاد شهابیان مقدم* صفحات 147-164
    FGMها یا مواد هدفمند گونه ای از مواد مرکب هستند که تغییرات تدریجی خواص مواد را از سطحی به سطح دیگر نشان می دهند. با توجه به پیوستگی ترکیب مواد تشکیل دهنده، مواد هدفمند خواص مکانیکی موثر تری نسبت به مواد مرکب چند لایه دارا می باشند که این منجر به از بین رفتن تمرکز تنش بین لایه ای می شود. بیش ترین کاربرد این مواد در سازه های جدار نازک نظیر صفحه ها و پوسته ها می باشد. صفحه ها به دلیل سطح گسترده و ضخامت کم، در برابر بار های انفجاری از یک سو دارای مقاومت کمی هستند و از سوی دیگر، تغییرمکان های زیادی پیدا می کنند. از این رو، بهره گیری از صفحه های هدفمند به دلیل ساختار مواد تشکیل دهنده ی آن ها که از یک توزیع توانی در راستای ضخامت برخوردار است، باعث بهبود مقاومت و کاهش تغییر مکان خواهد شد. در این پژوهش، با استفاده از نرم افزار اجزای محدود Abaqus، به بررسی پاسخ دینامیکی غیر خطی هندسی صفحه های هدفمند استاینلس استیل - سیلیکون نیترید تحت بار های انفجاری پرداخته شده است. برای این کار، اثر شاخص توان حجمی، نسبت ابعاد صفحه، ضخامت صفحه، مقدار ماده ی منفجره و فاصله ی آن و نیز اثر مقیاس رپلیکا همراه با مقیاس هوپکینسون مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داده اند که با افزایش شاخص توان حجمی (از صفر تا بی نهایت)، افزایش فاصله ی مرکز انفجار تا صفحه (از 500 به 900 میلی متر) و افزایش ضخامت صفحه (از 6 به 18 میلی متر)، مقدار بیشینه ی تغییر مکان صفحه به ترتیب 29/1%، 43/64% و 87/74% کاهش پیدا کرده است. از سوی دیگر، با بزرگ تر شدن نسبت ابعاد صفحه (از 1 به 2) و افزایش مقدار ماده ی منفجره (از 5 به 25 گرم)، بیشینه ی تغییر مکان صفحه به ترتیب 1/06 و 3/09 برابر شده است. همچنین، مشاهده شد که تغییر خواص مواد در راستای ضخامت صفحه هیچ تاثیری بر روی مقیاس گذاری ندارد.
    کلیدواژگان: مواد هدفمند، صفحه ی FGM، شاخص توان حجمی، پاسخ غیر خطی هندسی، بارگذاری انفجار
  • سید فتح الله ساجدی*، حسن جلیلی فر صفحات 165-180

    امروزه محدودیت های دسترسی به منابع سنگدانه های طبیعی در تولید بتن در بسیاری از کشورها به یکی از معضلات تبدیل شده است. بتن به عنوان یکی از پرمصرف ترین محصولات بشر، عامل مصرف مقادیر زیادی از سنگدانه ها می باشد. جهت مرتفع نمودن این نیاز، امروزه بسیاری از کشورهای توسعه یافته از انواع مختلف سنگدانه های بازیافتی به عنوان جایگزین مناسبی برای سنگدانه های طبیعی استفاده می کنند. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر جایگزینی کامل درشت دانه های بتنی بازیافت شده به جای درشت دانه های طبیعی در بتن پرداخته است. جهت بهبود کیفیت بتن های بازیافتی، پوزولان های میکروسیلیس، زیولیت طبیعی و خاکستربادی در درصدهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت. جهت تعیین و مقایسه مشخصات مکانیکی بتن ها، 11 طرح اختلاط ساخته شده و آزمایش مقاومت فشاری در سنین 7، 28 و 91 روزه، آزمایش های مقاومت کششی دونیم شدن، ضریب ارتجاعی و سرعت امواج فراصوت در سن 28 روزه انجام شدند. نتایج نشان دادند که در مقایسه با سایر پوزولان ها، میکروسیلیس به ویژه در سطح جایگزینی %10، تاثیر چشم گیری در بهبود مقاومت فشاری بتن تماما بازیافتی از خود نشان می دهد. نتایج کاربرد زیولیت طبیعی در بتن تماما بازیافتی نیز نشان داد که این پوزولان به ویژه در سطح جایگزینی %10، بیشتر در نقش یک ماده کاهنده مصرف مواد سیمانی عمل نموده و نقش کم تری در بهبود خواص مکانیکی بتن بازیافتی در مقایسه با بتن بازیافتی بدون پوزولان از خود نشان می دهد. از سوی دیگر مواد پوزولانی به نسبتی که منجر به بهبود مقاومت فشاری بتن بازیافتی می شوند، قادر نیستند تا باعث بهبود مقاومت کششی دونیم شدن و ضریب ارتجاعی بتن-های بازیافتی در مقایسه با بتن معمولی گردند.

    کلیدواژگان: بتن بازیافتی، میکروسیلیس، خاکستربادی، زئولیت طبیعی، خواص مکانیکی
  • هاشم جهانگیر، محمدرضا معرف زاده* صفحات 181-204

    بارهای انفجاری به علت اعمال انرژی فراوان در زمانی کوتاه می توانند موجب شکست المان های اصلی سازه شوند و خرابی های جبران ناپدیری در پی داشته باشند. مقاوم سازی سازه ها در برابر بارهای انفجاری می تواند راهکاری مناسب برای جلوگیری از چنین خرابی هایی باشد. از بین روش های مختلف مقاوم سازی، پلیمرهای تقویت شده با الیاف (FRP)، به علت دارا بودن ویژگی های مکانیکی مناسب، نصبی آسان و نسبت مقاومت به وزن بالا، معمول ترین گونه از کامپوزیت ها هستند که برای تقویت و بهسازی کاربری های سازه ای استفاده می شوند. در سال های اخیر، به علت برخی از کاستی های کامپوزیت های FRP مانند مقاومت کم در برابر آتش، ناتوانی در اعمال بر روی سطح های مرطوب و در دماهای پایین، کامپوزیت های نوین پایه سیمانی تقویت شده با الیاف (FRCM)، به عنوان جایگزینی مناسب برای آن ها به حساب می آیند. در این مقاله، ستون های بتن آرمه به عنوان یکی از المان های اصلی سازه در برابر بارهای انفجاری، به کمک دو سامانه ی کامپوزیتی سنتی FRP و نوین FRCM مقاوم سازی شده است. رفتار ستون های تقویت شده به کمک این دو سامانه بر اساس منحنی های فشار - ضربه مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. نتیجه ها نشان می دهند که در بیشتر حالت های خسارت، کارایی ستون های تقویت شده با کامپوزیت های FRCM نسبت به ستون های تقویت شده با کامپوزیت های سنتی FRP مناسب تر است و می توان از این سامانه ی نوین تقویتی در برابر بارهای انفجاری بهره جست.

    کلیدواژگان: نمودار فشار - ضربه، برآورد خسارت، بارهای انفجاری، کامپوزیت های نوین الیافی، ستون های تقویت شده ی بتن آرمه
  • مجید قلهکی*، عاطفه خسروی خور، امید رضایی فر صفحات 205-220
    نمونه های دیوار برشی فولادی سه طبقه با ورق نازک با مقیاس یک سوم، دارای درصدهای مختلف از آلیاژ حافظه دار شکلی Ni-Ti، تحت بار دوره ای قرار گرفت و توسط نرم افزار تحلیلی Opensees، مورد تجزیه و تحلیل واقع شد. همچنین یک نمونه دیوار برشی فولادی با ورق نازک بدون آلیاژ (SPSW-Base)، تحت بار دوره ای مشابه قرار گرفت و توسط نرم افزار Opensees، تحلیل شد و نتایج حاصل از بررسی نمونه های دیوار برشی فولادی دارای آلیاژ حافظه دار و نمونه دیوار برشی فولادی بدون آلیاژ ، با یکدیگر مقایسه گردید. کلیه دیوارهای مذکور دارای اتصال تیر به ستون صلب هستند. آلیاژ های حافظه دار شکلی در سه حالت در طبقات دیوار برشی فولادی به ترتیب در همه طبقات، فقط طبقه اول و سوم و فقط در طبقه میانی استفاده شده است. آلیاژهای حافظه دار به صورت ورق هایی در دور تا دور ورق فولادی دیوار برشی فولادی با ضخامتی برابر ضخامت ورق دیوار برشی فولادی و عرض متغیر به صورت درصدی از عرض کل ورق دیوار برشی فولادی استفاده شده است، به طوری که اگر عرض کل ورق دیوار برشی فولادی با B، وعرض آلیاژ به کار رفته باb، نمایش داده شود، هر یک از سه حالت ذکر شده بترتیب نمونه های b/B=18%,27%,36%,45% را شامل می شود.کلیه نمونه ها تحت تحلیل استاتیکی غیر خطی واقع شدند. پس از تحلیل، نمونه های دارای آلیاژ نسبت به نمونه های بدون آلیاژ، شکلپذیری بیشتری را نشان دادند، به طوری که با افزایش درصد آلیاژ مصرفی شکل پذیری نیز افزایش یافت. همچنین از بین نمونه های سه حالت دارای آلیاژ، نمونه های حالت دوم یعنی حالت دیوار برشی فولادی که فقط در طبقه اول و سوم آن از آلیاژ استفاده شده بود، دارای شکل پذیری بیشتری نسبت به سایر نمونه ها بوده، به طوریکه شکل پذیری نمونه SPSW-b/B=45% ، در این حالت، 70/41 درصد بیشتر از نمونه SPSW-Base، می باشد.
    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی با ورق نازک، آلیاژ حافظه دار شکلی، شکل پذیری، Ni-Ti، OpenSees
  • قاسم پاچیده، مجید قلهکی*، امیر ساعدی داریان صفحات 221-244
    شاخص های خسارت مختلفی در سال های اخیر جهت پیش بینی میزان خسارت وارد بر سازه، معرفی شده اند که هر کدام از آنها پارامترهای متفاوتی را برای مدل کردن خسارت ساختمان بکار می گیرند. در این مقاله، تعداد 27 قاب شامل 18 قاب با سیستم باربر جانبی از نوع دیوار برشی فولادی نازک و همچنین نه قاب با سیستم باربر جانبی قاب خمشی فولادی ویژه، در سه حالت ارتفاعی کوتاه (3طبقه) ، متوسط (7 طبقه) و بلند (15 طبقه) تحت تحلیل بارافزون قرار گرفته و شاخص خرابی آن ها در سطوح عملکرد مختلف برای چهار شاخص پارک و انگ، تغییرمکان نسبی حداکثر، شکل پذیری و شکل پذیری پلاستیک محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص خسارت برای قاب با سیستم بابربر جانبی دیوار برشی فولادی در قاب های بلندتر نسبت به دیگر قاب ها نتایج مناسبتری را ارایه نموده است. لذا استفاده از این سیستم توجیه پذیرتر است. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که شاخص خسارت تغییرمکان نسبی حداکثر نسبت به دیگر شاخص ها نتایج متفاوت تری را ارایه نموده است. با توجه به سطوح عملکرد بدست آمده برای ساختمان های کوتاه مرتبه، میان مرتبه و بلندمرتبه می توان به این نتیجه اشاره نمود که وجود دو دهانه دیوار برشی فولادی در ساختمان، تنها در ساختمان های بلندمرتبه توجیه پذیر است. یعنی حداقل تعداد دهانه هایی که دریفت سازه را پاسخگو می باشد برای سیستم دیوار برشی فولادی کفایت می کند و استفاده از دهانه های بیشتر رفتار سازه و عملکرد آن را تحت و شعاع قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، قاب خمشی فولادی ویژه، تحلیل بارافزون، شاخص خرابی، سطح عملکرد
  • محمد مهدی فلاح بافقی، محمدکاظم شربتدار*، علی خیرالدین صفحات 245-262

    سازه های بتن آرمه به دلایل مختلفی از جمله خطاهای حین طراحی و یا ساخت، نیاز به تقویت و بهسازی داشته و تقویت اعضای سازه ای در اغلب موارد بسیار اقتصادی تر از ساخت مجدد سازه می باشد. استفاده از کامپوزیت های سیمانی مسلح شده با الیاف دارای عملکرد بالا(HPFRCC) که دارای رفتار سخت شدگی کششی هستند در مقاو م سازی ساز ه های بتنی طی چند سال اخیر توسعه بسیاری یافته است. در این مقاله امکان استفاده از HPFRCC برای تقویت دال های بتن آرمه دوطرفه بررسی شده است. در مجموع پنج دال دوطرفه ساخته شده و تا رسیدن به مرحله گسیختگی آزمایش شده است که یکی از دال های تقویت نشده به عنوان دال کنترل و بقیه دال ها به شکل های مختلفی تقویت شدند. تقویت ها در دو روش، یکبار نصب روکش در ناحیه کششی و یکبار نصب روکش هم در ناحیه کششی و هم در ناحیه فشاری، هر دفعه هم با درصدهای مختلف الیاف صورت گرفته است. رفتار خمشی و حالات ترک خوردگی، تسلیم و گسیختگی مربوطه نمونه دال های آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نصب روکش های پیش ساخته HPFRCC بطور قابل ملاحظه ای باعث بهبود عملکرد خمشی دال های تقویت شده گردیده است، به طوری-که شکل پذیری، میزان جذب انرژی، مقاومت در برابر ترک خوردگی و سختی اولیه دال ها افزایش و عرض ترک کاهش یافته است. بنابراین از آنها می توان برای تقویت دال های ضعیف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دال دوطرفه، الیاف PPS، تقویت، HPFRCC، عملکرد خمشی
  • مجید پاسبانی خیاوی*، آرش قائد رحمتی صفحات 263-277
    بخش زیادی از نیروی دینامیکی اعمال شده بر سد ناشی از نیروی هیدرودینامیکی به وجود آمده در مخزن در اثر اندرکنش سد و مخزن در زمان زلزله می باشد که سبب افزایش پاسخ لرزه ای سیستم می شود. بنابراین تراز آب مخزن نقش مهمی در مقدار نیروی هیدرودینامیکی تولید شده در مخزن دارد. در این مقاله برای تحلیل حساسیت عملکرد لرزه ای سیستم نسبت به تغییرات سطح آب مخزن، از شبیه سازی مونت کارلو با نمونه برداری مکعبی لاتین استفاده می شود که در آن ارتفاع مخزن به عنوان پارامتر ورودی متغیر و تغییر مکان تاج، فشار هیدرودینامیکی حداکثر و تنش های اصلی در پاشنه و پنجه سد به عنوان پارامترهای خروجی انتخاب شده و حساسیت آنها نسبت به تغییر تراز مخزن تحت تاثیر زلزله مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور سد بتنی وزنی پاین فلت به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده و مدل اجزای محدودی با استفاده از نرم افزار Ansys توسعه داده شده است. بعد از انجام مدل سازی و تحلیل، با توجه به نتایج خروجی می توان روند تاثیر ارتفاع مخزن را بر نمایش لرزه ای سیستم ارزیابی کرد. بررسی پاسخ ها نشان می دهد که افزایش ارتفاع آب در محدوده بیش از 70 درصدی ارتفاع مخزن سد در حالت پر پاسخ های لرزه ای بدنه سد را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: سد بتنی وزنی، ارتفاع مخزن، تحلیل حساسیت، مونت کارلو، اندرکنش
|
  • Amirhosein Sahraei Moghadam, Fereydoon Omidinasab *, Ahmad Dalvand Pages 5-26
    Fiber concretes are a new type of composite material in the manufacturing industry, due to lack of information, identification behavioral characteristics requires laboratory studies. In this research, the bending behavior one layer and multi-layer slabs made with high performance self-compacting concrete reinforced by steel and plastic fibers has been studied. The slabs made in this study differ from 10 models, 4 models one layer and 6 models with three layers make-up, in which the type and volume the fibers vary in layers. Two sample were made from each model and a total 20 slab samples with dimensions 40*40*7.5 cm the three-point bending test slab were performed, in order to evaluate the effect adding steel and plastic fibers and their layout on the bending behavior of the slabs. The results showed that the steel fibers can significantly improve the bending behavior of the slabs, so that, after the first cracking crack, the cracking was done on the cracks and its extension was prevented, the creep behavior the unbleached concrete slabs They have increased their bending strength and ductility considerably. If plastic fibers were much less effective than steel fibers. The flexural behavior three-layer slabs with a fixed volume fibers distributed in such a way that the percentage fibers in the outer layers is more than the middle layer, improved compared to single-layer slabs, which can be due to an increase in the percentage fibers In the outer layers, because these layers are more tense than the middle layer.
    Keywords: Multi-layer Slabs, Self-Compacting Concrete, Steel Fiber, Nylon Fiber, Flexural Strength
  • Moosa Mazloom *, Morteza Mehrvnd, Azim Savari Pour Pages 27-42
    The use of fiber reinforced polymers, FRP, is one of the methods for strengthening and retrofitting concrete structures. In this research, the strengthening of reinforced self-compacting concrete beams against shear, torsion and bending has been investigated using GFRP. For reinforcing the beams against shear, bending and torsion, the strips of GFRP were used in the forms of U-shape, straight on the bottom surface and screwed around the beams respectively. In this study, the experimental results were compared with the results of the numerical models and their accuracies were confirmed. Then reinforcement sheets were applied in one and two layers on concrete beam models. By studying the numerical results obtained from Abaqus software, it was observed that with the increase of cracks in the concrete beams, their stiffness decreased and then the stresses were tolerated by the adhesive layers and the GFRP sheets, which has led to an increase in the bearing capacity of the beams. The results of numerical finite elements modeling show that by reinforcing the concrete beams with one layer of GFRP, the load bearing capacities of the beams improved in shear and torsion about 32% and 47% respectively. Moreover, if two layers of reinforcement sheets were used, the shear and torsion capacities of the beams increased about 45% and 61% respectively. The bending capacities of the concrete beams strengthened with one and two layers of GFRP increased up to 32% and 48% respectively.
    Keywords: concrete beam, GFRP, ABAQUS, Shear, Bending, Torsion
  • Sasan Motaghed *, Mehdi Ghobadi, Mahbobeh Mirzaie Aliabadi, Yadollah Gharayebi Pages 43-61
    Self-compacting concrete (SCC). was developed about four decades before since that time it has been used very scarcely due to a number of problems including : separation, lack of flowability and filling ability, high cracking potential, and thereupon low compressive and tensile strength. In this study, properties of SCC containing viscosity modifying agent, steel and polypropylene fibers were investigated. polypropylene fibers with dosages of 0.1, 0.125, 0.20, 0.150, 0.185, 0.205, and hook end steel fibers with volume fractions of 0.5, 1, 1.5, 0.2 and 2.5 were employed; fresh and hardened SCC were examined. The results of the fresh concrete tests revealed that rise of the both fiber types reduces the slump flow and raises the T50 time. In the V-funnel test, the time shortened with polypropylene fibers up to dosage of 1.25%, and then soars. Growing steel fibers elongate the time of the V-funnel test. Adding both types of the fibers reduces the passing ability of concrete in the L box test. Hardened concrete tests indicated that the compressive strength is falling by rising the dosage of steel fibers. The compressive strength at the age of 7 and 28 days improves up to the polypropylene fiber dosage of 1.50% and then declines. At the age of 90 days, strength trend changes in dosage of 0.1. Tensile strength grows as the both fibers increase. The crack test results show that the length and width of the cracks lower with the growth of the fibers. Adding steel fibers boosts the number of cracks.
    Keywords: VMA, Polypropylene Fibers, Hook end steel fibers, Cracking, slab
  • Gholamreza Havaei * Pages 62-92
    Previous studies and observations of the earthquake have shown that frame filled with concrete 3d panel wall, can have adverse effects on the seismic behavior of structures. On the other hand, yielding dampers that used with steel braces, have a high capacity to absorb and depreciating energy from the earthquake. In this paper, targets are reducing damage to the infills and moment frame in during of the earthquake, reduce the horizontal and vertical irregularities in structure. To rech these targets, Three experimentally models with half scale were constructed and tested on the shaking table under 7 scale accelerated. Also, for investigate the Effective of parameters in the seismic behavior of moment frames, using Abaqus software, finite element analysis was performed after verification of model behavior with experimentally results. Experimentally results showed that use the yielding connection between wall and frame, reduces the lateral displacement and plastic strain in the structure. Numerical analyzes showed that by adding the yielding connection to the frame and infill wall, The frame has linear behavior In high intensity earthquake, and not be created plastic hinges in the members of the frame. The input energy is amortized only in the connections. So the number and geometric specification of these connections can affect the lateral hardness and lateral strength of the structure.
    Keywords: Infilled frame, 3d panel, Yielding connection, shaking table, Irregularities, Lateral strength
  • Omid Rezayfar *, Adel Younesi, Madjid Gholhaki, Akbar Esfandiari Pages 93-106
    CFT column significantly used in tall building and bridges due to high load bearing capacity. Considering the importance and position of these types of columns in structural engineering science and because they are used in specific structures partial damage may result in larger and unrecoverable damage before detection. Accordingly, the basis for the identification of damage in this structural element is more of a researcher's attention. One of the possible damages in these columns is the separation of the steel wall from the concrete core. In this study, the detachment damage was simulated by a thin layer of polystyrene of 6 x 40 cm in one of the columns between the concrete core and the steel wall and modal data of columns have been determined and analyzed. Comparison of frequency, shape of modes, and MAC and COMAC data of healthy and damaged specimen show which occurred in the structure of the damage. In addition, wavelet transform has been used to identify the location of damage. The results of the analysis show that sudden jump occurred in 0.2m and 0.6m in any of the main structures. Which, in the wavelet transform method, indicates discontinuity in the form of the structure's modulus, In this way, the location of the damage is identified with the least possible error.
    Keywords: CFT Column, Damage detection, Debbonding Damage, wavelet transform, Modal data
  • Ahmad Nazifi, Hashem Shariatmadar * Pages 107-124
    All buildings need a system that resists the lateral forces such as wind and earthquake. Such systems are commonly known as Lateral Force Resisting (LFR) Systems. The steel slit shear wall system is a new LFR system intended for zones with high seismicity. One of the essential constituent of the steel slit shear wall system is the slit. The shear wall has columns with slits forming links in between them. In the presence of lateral forces, these links work as a series of small flexural members in parallel and behave in double curvature reaching yield at both ends. The most notable advantages of such a system are ductile behavior and high ability to dissipate energy. In this paper, numerical analysis using Abaqus is performed to evaluate the effect of moment inertia of beam on the behavior of steel slit shear wall. In order to verify the efficiency and accuracy of the employed finite element method, Cortes and Liu tests are conducted. After wall, twelve frame models with different beams are established. The hysteresis curves, energy dissipation capacity, initial stiffness, and ultimate strength of frames are compared and analyzed. It is observed that by increasing the moment of inertia, deformation and dissipated energy of slit steel shear wall with defined slit increase. It should be noted that, initial stiffness of steel slit shear wall with ordinary slit is higher.
    Keywords: STEEL SLIT WALL, FEM ANALYSIS, FLEXURAL STIFFNESS, Interaction, Overhead Beam
  • Pedram Omidian, Hamid Saffari * Pages 125-146
    The design and construction of irregular buildings has always been the focus of attention due to the demand for a beautiful and unique structure. Furthermore, the use of Shape Memory Alloys (SMAs) has expanded due to the improvement of the behavior of RC structures in the last decade. The main advantages of using this alloy are its super-elasticity and the reversibility of inelastic displacements of the structure. In this paper, the behavior of reinforced concrete structures with SMA alloy in regular, torsional irregularity and extreme torsional irregularity are investigated. The effect of using this alloy has been shown using fragility curves in different degrees of irregularities than conventional concrete structures. In this regard, the effects of memory-shaped alloys as longitudinal reinforcement in short-order, intermediate, and high-order structures with three different arrangements of longitudinal reinforcements have been investigated. Different types of reinforcement arrangements are the case of full Steel, the case of SMA at the plastic region of the beams and steel reinforcement in other regions and finally the case of SMA reinforcement over the entire length of the beams.Then, several increasing nonlinear dynamic analysis (IDA) were performed under the influence of the 10 selected accelerometers, and maximum drift of each analysis was obtained and the fragility curves were calculated in accordance with the HAZUS instruction for each structural case. The results indicate that the presence of memory alloy in irregular buildings will reduce the damaging effects of irregularities, including maximum drift and residual drift of the structure. This result suggests that the use of SMA alloy in torsional irregular and extreme torsional irregular buildings can reduce the structural damage caused by a possible severe earthquake.
    Keywords: Shape memory alloy, Irrigular Concrete Structure, Incremental Dynamic Analysis, Maximum Drift, Residual Drift, Fragility curve, Torsional Irregularity
  • Reza Jome Manzari, Farzad Shahabian * Pages 147-164
    Functionally Graded Materials (FGMs) are kinds of composite materials which exhibit continuous variation of material properties from one surface to another. With regard to the continuity of mixture of constituent materials, FGMs have more effective mechanical properties compared to laminated composite materials, which leads to eliminate the interlayer stress concentration. The most common usage of such materials is in thin-wall structures, such as plates and shells. Plates due to their extensive surface and low thickness, not only have low resistance against the blast loads, but also experience large displacements. Hence, utilizing FGM plates because of their constituents materials which have a power distribution in the direction of thickness, will lead to resistance improvement and displacement reduction. In this research, ABAQUS finite element software has been used to study geometric nonlinear dynamic response of Stainless steel-Silicon nitride FGM plates against the blast loads. The effect of volume fraction index, plate aspect ratio, plate thickness, the amount of explosive material and its distance and also the effect of Replica scale with Hopkinson scale are investigated in this study. The results show that with rising in the volume fraction index (from zero to infinity), increasing in the distance of explosion center to the plate (from 500mm to 900mm) and plate thickness (from 6mm to 18mm), the maximum amount of displacement of the plate have decreased by %29/1, %43/64 and %87/74 respectively. On the other hand, by expansion of the plate dimensions ratio (from 1 to 2) and increasement in the amount of explosive material (from 5 to 25gr), the maximum displacement of the plate have increased by 1/06 and 3/09 respectively. Also, it has been observed that changes in materials properties along with plate thickness don’t have any effect on scaling.
    Keywords: functionally graded materials, FGM plate, Volume fraction index, Geometric nonlinear response, Blast loading
  • Seyed Fathollah Sajedi *, Hasan Jalilifar Pages 165-180

    Today, restrictions on access to natural aggregate resources in concrete production have become one of the problems in many countries. Concrete, as one of the most widely used human products, is a factor in consuming a large amount of aggregate. To meet this need, today many developed countries use different types of recycled aggregates as a suitable alternative to natural aggregates. The present study investigates the effect of complete replacement of recycled concrete coils instead of coarse natural aggregates in concrete. In order to improve the quality of recycled concrete, the pozzolans like as micro-silica, natural zeolite and fly ash were used in different percentages. In order to determine and compare the mechanical properties of concrete, 11 mixing designs were made and compressive strength tests at 7, 28 and 91 days, indirect tensile strength (SPT), modulus of elasticity and ultrasound velocity tests at 28 days of age were performed. The results showed that micro-silica, especially at the 10% replacement level, has a dramatic effect on the improvement of the compressive strength of fully recycled concrete compared to other pozzolans. The results of the application of natural zeolite in fully recycled concrete showed that this pozzolan, especially in the 10% substitution, act as a cementitious reducing agent and play a lesser role in improving the mechanical properties of recycled concrete compared to recycled concrete without pozzolan. On the other hand, pozzolanic materials, in a way that improves the compressive strength of recycled concrete, are not able to improve the tensile strength and the modulus of elasticity of the recycled concrete compared to conventional concrete.

    Keywords: Recycle concrete, Micro-silica, Fly ash, Natural zeolite, Mechanical properties
  • Hashem Jahangir, MohammadReza Moarefzadeh * Pages 181-204

    Blast loads may result Irretrievable damages in structures due to their high amount of applied energy to them during a short period of time. Strengthening and rehabilitation of the structures subject to these sort of loads would be a proper approach to mitigate these damages. Among the available approaches, use of composites so-called Fiber Reinforced Polymers (FRPs), because of their desire properties such as ease in installation and high strength to weight ratio, has been considered the most common solution in recent years. These composites, however, possesses some disadvantages such as low resistance against fire, low glass transition temperature, difficulties in application at low temperatures, impossibility of application on wet surfaces and lack of vapor permeability which have led to use innovative composite materials as alternative. These are normally made of cementitious matrix reinforced by continuous fibers (FRCM). These composites with cement based matrices have good mechanical performances, excellent resistance to high temperature and fire, and also good vapor permeability. Moreover, they can be applied on wet surfaces and in cases of low temperature. Therefore, FRCM materials may constitute an alternative to FRP materials for the strengthening of RC structures. In this paper, performance of RC columns which are subject to blast loading and strengthened with FRP and FRCM composites is investigated using Pressure-Impulse (P-I) diagrams. The results obtained in this study demonstrate that strengthening of structures by FRCM is more efficient in comparison to that of FRP in most cases of damages and therefore could be implemented to protect structures better against blast loads.

    Keywords: Pressure – Impulse Diagram, Damage Evaluation, Blast Loads, Novel Fiber Composites, RC Strengthened Columns
  • Madjid Gholhaki *, Atefe Khosravikhor, Omid Rezayfar Pages 205-220
    Five specimens one third scale three-story single bay steel plate shear wall with variant percentage of Ni-Ti shape memory alloys(SMAs) under cycling loading were analyzed by Opensees software. Also one specimen steel plate shear wall without SMA (SPSW-Base) wase analyzed under same cycling loading by the same software. The result of analysis of five specimens steel plate shear walls with shape memory alloy and one specimen of steel plate shear wall without SMA, compared with each other. All specimens had rigid beam-to-column connections. Shape memory alloys used in three different type in SPSW’s stories respectively in first type,in all stories in second type, in just one first and third story and in third type in just middle story. Also these materials used as kind of plates which surrounde all side ofsteel plate ofwalls, with similar thickness to steel plate and variant widthsuch a percent of widths steel plate of SPSWs. If th whole width of steel plate shear wall is showed by ‘B’ and the whole width of used material by ‘b’, each three types respectively consist offive specimens with b/B=9%,18%,27%,36%,45%. All specimens were analyzed under nonlinear static analysis. After analysis, all specimens with shape memory alloy showed more ductility in comparision with the one without shape memory alloy (SPSW-Base). Also by increasing SMA ductility increased in steel plate shear walls. In addition among three different types, second wich, used SMA just in first and third story, showed more and better ductility. As an example the ductility of SPSW-b/B=45% in this type is 70/41% more than SPSW-Base.
    Keywords: steel plate shear wall, Shape memory alloy, Ductility, OpenSees, Ni-Ti
  • Ghasem Pachideh, Madjid Gholhaki *, Amir Saedi Daryan Pages 221-244
    Over the recent years, different damage indices have been to predict the building damage, each of which uses different parameters to model the building damage. In this paper, 27 frames containing 18 frames with lateral load resisting systems of thin-steel shear wall type, as well as 9 frames with lateral load resisting systems of special steel moment frame, on three short (3-story), moderate (7-story) and tall ( 15 floors) height mode have been go under Incremental Load analysis and their failure index has been calculated at different levels of performance for 4 Park and Ang indexes including: maximum relative displacement , framing, and plasticity. The results show that the damage index for the frame with lateral load resisting systems of the steel shear wall in longer frames yields better results than other frames. So the use of this system is more justifiable. In addition, the results show that the maximum relative displacement index has different results than other indexes. Considering the performance levels achieved for short , medium and high-rise buildings, it can be concluded that the existence of two steel shear walls in the building is justified only in high-rise buildings. That is, the minimum number of openings that are responsible for drift of the structure is sufficient for a steel shear wall system, and the use of more openings affects the behavior of the structure and its function
    Keywords: steel plate shear wall, special steel moment frame, pushover analyse, Damage index, performance level
  • M. Mahdi Fallah Bafghi, MohammadKazem Sharbatdar *, Ali Kheyroddin Pages 245-262

    Reinforced concrete structures need to be strengthened and retrofitted for various reasons, including errors during design and/or construction, and in most cases reinforcement of structural elements is much more economical than rebuilding the structure. Using HPFRCC with tensile stiffening behaviour has been developed to reinforce the concrete structures over the recent few years. In this paper, the usage possibility of HPFRCC for reinforcing two-way reinforced concrete slabs has been studied. .A total of five two-way slabs were constructed and tested to reach the rupture stage , that one of not reinforced slabs as control slab, and the rest of the slabs were reinforced in various forms. The reinforcements were carried out in two ways, once by installing veneer in the tensile area and once by installing veneer in both tensile area and compression area each time with different percentages of the fibres. The behaviour of bending and cracking, yielding and rupture of the laboratory samples were evaluated. The results revealed that the installation of pre-fabricated laminates of HPFRCC significantly improved the bending performance of reinforced slabs, so that the deformability, energy absorbance value, resistance to cracking and initial hardness of the slabs was increased and the crack width decreased. Therefore, they can be used to reinforce the weak slabs.

    Keywords: Two-way slab, PPS fibres, Reinforcement, HPFRCC, Bending performance
  • Majid Pasbani Khiavi *, Arash Ghaed Rahmati Pages 263-277
    A large part of the dynamic force acted on the dam is the hydrodynamic force induced by dam and reservoir interaction which increases the seismic response of dam. Also, the water level has essential role in the creation of induced hydrodynamic force in reservoir because of interaction. In this paper, in order to investigation of the sensitivity of the seismic performance of system, Monte Carlo simulation with Latin Hypercube Sampling is used in which the reservoir height was selected as random input and the dam crest displacement, maximum value of hydrodynamic pressure and 1st and 3rd principle stresses in heel and toe of dam were considered as output responses and the sensitivity of responses were reliably examined under seismic loading. Considering of Pine Flat concrete gravity dam as case study, a finite element model is developed and implemented into a computer code using Ansys software for seismic analysis of system. Consider to obtained results, it is revealed that the reservoir height how can effect on seismic behaviour of system due to earthquake. Investigation of the obtained results it is obvious that the increasing of reservoir height around the greater than 70% height of full reservoir, considerable increase the seismic response of concrete dam body.
    Keywords: Concrete gravity dam, Reservoir level, Sensitivity analysis, Monte Carlo simulation, Interaction