فهرست مطالب

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال دهم شماره 12 (پیاپی 77، اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرور میرجلیلی، علیرضا لرک*، بابک امین نژاد صفحات 5-17
    پورتفولیوی پروژه ها جهت انتقال نیازهای راهبردی سازمان به پروژه ها و فعالیت های عملیاتی است. ریسک پورتفولیو در صورت وقوع می تواند بر معیارهای موفقیت پورتفولیو تاثیر گذاشته و دستیابی به اهداف راهبردی سازمان را تحت الشعاع قرار دهد. با وجود نقش مهم مدیریت ریسک پورتفولیو در موفقیت یک سازمان، تاکنون تحلیل های مناسبی از ریسک های پورتفولیو پروژه ها ارائه نشده است. هدف این پژوهش بررسی اهمیت ریسک های پورتفولیو و همچنین انتخاب بهترین استراتژی مدیریت ریسک پورتفولیو با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره خواهد بود. با توجه به ناشناخته بودن ریسک های سطح پورتفولیو، اولین گام در این پژوهش شناسایی و انتخاب ریسک های مهم پورتفولیوی پروژه ها می باشد که بر مبنای مطالعات پیشین در این زمینه صورت گرفته است. پس از آن با استفاده از پرسشنامه از گروهی از نخبگان، اهمیت ریسک ها در استراتژی های رایج مدیریت پورتفولیو ارزیابی شده است. در این تحقیق از روش تصمیم گیری چند معیاره Critic به منظور تشخیص وزن هر ریسک استفاده شده است که طی آن، اهمیت هر ریسک بدون پرسش مستقیم از خبرگان و تنها با استفاده از امتیازهای داده شده به هر ریسک در استراتژی های مختلف محاسبه می گردد. پس از آن، استراتژی های مختلف مدیریت ریسک پورتفولیو شناسایی شده و بهترین پاسخ مدیریتی کنترل ریسک، محاسبه و انتخاب خواهد شد
    کلیدواژگان: اهداف راهبردی، ریسک پورتفولیو، تصمیم گیری چند معیاره، روش کریتیک، استراتژی، کاهش ریسک
  • صادق ناظری، صفا پیمان* صفحات 18-39
    امروزه به دلیل افزایش حملات نظامی به ساختمان ها و با توجه به پیشرفت تکنولوژی جنگ افزارها، اهمیت طراحی سازه ها به ویژه سازه های مهم در مقابل بارهای ناشی از انفجار به شکل روز افزونی مشاهده می شود. بدین منظور همواره پژوهش هایی جهت تحلیل سازه ها در برابر انفجار و دستیابی به روش هایی جهت کاهش خسارت های ناشی از انفجار در سازه ها در حال انجام است. در این پژوهش نیز روشی جدید جهت تسلیح دال های بتنی به منظور بهبود عملکرد دال ها تحت بارگذاری انفجار مطرح شده است. در این روش به جای استفاده از میلگردهای فولادی از ورق های فولادی حفره دار جهت تسلیح دال های بتنی استفاده شده است. به منظور بررسی عملکرد این سیستم تسلیح دال های بتنی تحت بارگذاری انفجار، مدل هایی از دال های بتنی مسلح به ورق های حفره دار و مسلح به میلگردها با درصد حجمی فولاد مساوی تحت دو سناریوی انفجار در نرم افزار آباکوس شبیه سازی و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که دال های بتنی مسلح به ورق های حفره دار سبب کاهش جابجایی مرکز دال در بارگذاری های ناشی از انفجار در هوا می گردد؛ اما آسیب در وجه پشتی این نوع دال ها تحت بارگذاری انفجار به صورت پانچ موضعی در مرکز دال بوده است و نسبت به دال های مسلح به میلگرد بیشتر در معرض پوسته پوسته شدن پوشش پشتی دال قرار دارند. در این راستا، در این پژوهش سعی شده است با بکارگیری ورق های حفره-دار موجدار و یا استفاده از شیار های فولادی حفره دار به عنوان سخت کننده، اندرکنش بیشتری میان بتن و سیستم تسلیح دال ایجاد شود؛ نتایج این موارد نیز نشان داد که استفاده از ورق حفره دار به همراه تعدادی شیار حفره دار سبب کاهش قابل قبول در جابجایی مرکز دال شده و آسیب در دال نیز به میزان قابل توجهی بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: دال های بتنی، انفجار در هوا، بتن مسلح، ورق های فولادی حفره دار، شیارهای فولادی حفره دار
  • عرفان انجم شعاع، علی کاربخش* صفحات 40-68
    همه گیری ویروس کرونا علاوه بر گرفتن جان شمار زیادی از انسان ها و تحمیل هزینه های سنگین در حوزه سلامت، فعالیت طیف گسترده ای از کسب و کارهای مرتبط با صنعت ساختمان را نیز با رکود مواجه نموده و صنعت ساختمان را دچار آسیب ها و چالش های متعددی کرده است که قطعا پیامدهای اقتصادی و اجتماعی گسترده ای را برای کشورهای جهان به دنبال دارد، لذا بررسی این چالش ها و ارائه راهکارهای مناسب در زمان بحران و همه گیری این ویروس، از اهمیت بالایی برخوردار است. دراین تحقیق، ابتدا با انجام مطالعات کتابخانه ای، فهرستی از آسیب ها و چالش های شیوع ویروس کرونا بر پروژه های فعال در صنعت ساختمان تهیه شد و از طریق پرسشنامه مبتنی بر طیف لیکرت، نظر خبرگان حوزه مدیریت پروژه در شهر کرمان جمع آوری و در نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد، سپس ماتریس مقایسات زوجی بر مبنای اعداد فازی مثلثی تکمیل و با استفاده از نرم افزار Super Decision اولویت بندی شاخص ها و زیرشاخص ها صورت گرفت، سپس ماتریس تصمیم به روش چندشاخصه ای تاپسیس فازی، بر مبنای معیارهای "میزان تاثیرگذاری"، "درجه اهمیت" و "امکان جلوگیری از آسیب" تشکیل و با استفاده از پرسشنامه مربوط، آسیب های شناسایی شده رتبه بندی شدند و در نهایت به ارائه راهکارهای مدیریت ریسک از طریق پاسخ مناسب، پرداخته شده است، براساس یافته های تحقیق، آسیب های مربوط به «چالش های مالی»، «چالش های بهداشتی»، «چالش های کاری و سازمانی» و «چالش های زمانی و زمان بندی» به ترتیب بیشترین میزان تاثیر را بر پروژه های فعال در صنعت ساختمان داشته است.
    کلیدواژگان: کرونا، صنعت ساختمان، پروژه های عمرانی، مدیریت ریسک، روش ANP فازی، روش تاپسیس فازی
  • شادی نوروزی، هاشم شریعتمدار* صفحات 69-93
    ساختمان سبز به عنوان یک روش موثر برای تعامل بین توسعه سریع ساخت وساز، حفظ منابع با داشتن کمترین تاثیر بر محیط زیست و توزیع انرژی های تجدیدپذیر و پاک تلقی می شود. در حالی که ساختمان سبز چنین منافع بالقوه ای را دارا می باشد، ریسک-های مرتبط با ساختمان های سبز کمتر مورد ارزیابی قرار گرفته اند. لذا هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی ریسک های پیش رو توسعه و اجرای ساختمان های سبز در کشور ایران است و تعیین میزان اهمیت محدودیت های چهارگانه پروژه در موثرترین ریسک های شناسایی شده و اولویت بندی محدودیت ها در پروژه های ساختمان سازی سبز است. در این تحقیق با بررسی و ارزیابی موضوع ریسک توسعه و اجرای ساختمان های سبز در منابع علمی و پژوهشی، 10 ریسک مشتمل بر: اقتصادی، قراردادی، مدیریتی، آموزشی، قانونی، صنعت، عملکردی، بازار، زیست محیطی و ایمنی شناسایی شد. سپس با طراحی و تدوین ابزار پرسشنامه، اهداف تحقیق طی دو مرحله مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله اول ریسک های شناسایی شده با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی گردید و موثرترین ریسک ها تعیین شد. طی مرحله دوم با هدف تعیین میزان اهمیت محدودیت های چهارگانه مدیریت پروژه (هزینه، زمان، کیفیت و حوزه کاری) و میزان تاثیر موثرترین ریسک ها بر چهار محدودیت، به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) ارزیابی و تعیین گردید. نتایج مرحله اول نشان داد که پنج ریسک اقتصادی، بازار، عملکردی، صنعت و ایمنی، موثرترین ریسک های توسعه و اجرای ساختمان های سبز است. نتایج مرحله دوم نشان داد که اهمیت محدودیت کیفیت در اولویت اول و پس از آن به ترتیب هزینه، زمان و حوزه کاری در اولویت های بعدی قرار گرفت، به طوری که هزینه در ریسک اقتصادی و بازار، حوزه کاری در ریسک عملکردی، زمان در ریسک صنعت، و در نهایت کیفیت در ریسک ایمنی بالاترین اولویت را کسب کردند.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ساختمان سبز، تحلیل سلسله مراتبی، فازی، محدودیت های چهارگانه
  • رضا سجودی زاده*، رضا میلانچیان، هادی عزیزیان، علی بیرامی شهابی صفحات 94-105
    چکیدهدر دهه های اخیر سیستم های سازه ای مختلفی جهت ساخت سازه های بلند با عملکرد لرزه ای مطلوب، پیشنهاد شده است. با توجه به نقش هنر معماری در سازه های بلند و تاثیر آن بر جذب گردشگران و سرمایه گذاران بین المللی، طراحان سازه به سمت سیستم هایی گرایش یافته اند که علاوه بر عملکرد مطلوب سازه ای، چشم نواز و زیبا نیز باشند. یکی از این سیستم ها، سیستم سازه ای شبکه قطری است. در تحقیق حاضر پس از مرور تعدادی از پژوهش های صورت گرفته در این زمینه، ضمن بررسی عملکرد لرزه ای، ضریب رفتار این سازه ها، با روش تحلیل غیرخطی استاتیکی در نرم افزار SAP2000 محاسبه شده است. نتایج تحلیل 9 مدل سازه شبکه قطری با تعداد طبقات 18، 36 و 54 با سه زوایه 2/50، 4/67 و 5/74 درجه، نشان می دهد به صورت میانگین، مقدار ضریب رفتار برای سازه های 18 طبقه 70/2، برای سازه های 36 طبقه 00/3 و برای سازه های 54 طبقه 85/3 می باشد. بررسی مدل ها نشان داد که در زوایای 4/67 و 5/74 درجه، سختی سازه بیشتر بوده ولی مقدار جابجایی طبقه بام و نیز دوره تناوب سازه کمتر شده است. ملاحظه می شود علاوه بر اینکه از دید سازه ای، زاویه مطلوب اعضای قطری در این محدوده قرار دارد، از نظر معماری نیز در این حالت انعطاف پذیری بیشتری در طراحی پلان و نمای سازه وجود خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سازه های بلند، شبکه قطری، ضریب رفتار، عملکرد لرزه ای، شکل پذیری، تحلیل بارافزون
  • مسعود قادری*، امیر ابراهیم اکبری بقال، امیر افکار، سجاد پیربوداقی صفحات 106-127
    در تحقیق حاضر برای اولین بار رفتار مکانیکی میراگر فلزی تسلیم شونده شیاردار از جنس آلیاژهای حافظه دار شکلی بررسی شده است. عملکرد لرزه ای سیستم جدید ارائه شده، با استفاده از روش تحلیل استاتیکی غیرخطی بار افزون در نرم افزار آباکوس مطالعه شده است. رفتار سوپر الاستیک آلیاژهای حافظه دار شکلی، با استفاده از مدل رفتاری برینسون و با لحاظ کردن تبدیلات فازی و همچنین معیار شکست دراکر-پراگر توسط زیربرنامه UMAT به نرم افزار آباکوس اعمال شده است. پس از صحت سنجی مدل المان محدود با نتایج موجود در تحقیقات، تاثیر جنس و پارامترهای هندسی عرض و تعداد شیارهای میراگر بر روی سختی، جابجایی و نیروی تسلیم، جابجایی و نیروی نهایی، شکل پذیری و قابلیت جذب انرژی میراگر مطالعه شده است. همچنین، قابلیت به کارگیری این نوع میراگر در قاب فولادی با استفاده از روش دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی و با در نظر گرفتن هشت شتاب نگاشت مربوط به زلزله های حوزه دور و حوزه نزدیک گسل مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که شکل پذیری میراگر جدید ارائه شده در حدود 56 بوده و از شکل پذیری بسیاری از میراگرهای متداول فلزی بیشتر می باشد. همچنین، میراگر مورد مطالعه از جذب انرژی بالایی برخوردار است و می تواند به راحتی جایگزین سایر میراگرهای فلزی جاری شونده از جمله ADAS و TADAS شود. علاوه بر این، مشاهده می شود که میزان شکل پذیری و جذب انرژی سیستم پیشنهادی نسبت به قاب مهاربندی شده با میراگر متناظر فولادی افزایش قابل ملاحظه ای یافته و می تواند در کاربردهای مهندسی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: میراگر فلزی، آلیاژ حافظه دار شکلی، المان محدود، قابلیت جذب انرژی، قاب فولادی
  • محتشم محبی اسبمرز*، سولماز مرادپور صفحات 128-150
    در این مقاله به ارزیابی قابلیت اعتماد قاب های فلزی مجهز به میراگر ویسکوز مایع با استفاده از توابع حالت حدی چندگانه پرداخته شده است که توابع حالت حدی بر اساس پاسخ دریفت و شتاب سازه تعریف شده است. برای تحلیل قابلیت اعتماد و تعیین احتمال خرابی از روش شبیه سازی مونت-کارلو(MCS) استفاده شده است. برای آنالیز عددی، سه قاب فلزی 4، 8 و12 طبقه مجهز به میراگر ویسکوز خطی و غیرخطی طراحی شده بر اساس روش جابجایی مستقیم با توزیع میراگرها به دو روش توزیع مبتنی بر برش طبقه و توزیع یکنواخت، در نظر گرفته شده است. با اعمال عدم قطعیت در پارامترهای سازه و میراگر، برای هر کدام از قاب ها به تعداد لازم قاب های تصادفی با استفاده از روش نمونه برداری لاتین هایپر کیوب (LHS) تولید شده اند. سازه های تصادقی تولید شده تحت 20 رکورد زلزله قرار گرفته و تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی انجام شده است. با انجام تحلیل قابلیت اعتماد، احتمال خرابی سازه به ازای توابع حالت حدی تک و چندگانه با مقادیر حدی متناظر با سطوح عملکرد مختلف برای حداکثر نسبت دریفت و شتاب تعیین شده است. نتایج ارزیابی ها نشان می دهد که برای مقادیر حدی شتاب متناظر با سطح خرابی ملایم در دستورالعمل های لرزه ای نظیر مقدار حدیg6/0 در دستورالعملHazus-MH، افزایش احتمال خرابی سازه با توابع حدی چندگانه در مقایسه با تابع حدی فقط نسبت دریفت کمتر از %10 بوده است، در حالیکه برای مقدار حدی کمتر شتاب نظیر g3/0، این افزایش تا %87 می باشد. همچنین مشاهده شد علیرغم اینکه میراگرهای خطی و غیرخطی با توزیع های مختلف معیارهای مورد نظر در طراحی را برآورده کرده اند، در تحلیل قابلیت اعتماد عملکرد متفاوتی داشته اند. براساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود تاثیر تابع حدی متناظر با شتاب در ارزیابی قابلیت اعتماد سازه های حساس به شتاب که دارای مقادیر حدی شتاب پایین تری می باشند در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: قابلیت اعتماد سازه، تابع حالت حدی چندگانه، میراگر ویسکوز مایع، لاتین هایپرکیوب، سطح عملکرد
  • مریم جلائیان زعفرانی، هاشم شریعتمدار* صفحات 151-171
    اتصالات تیر به ستون در سازه های بتن آرمه نقشی اساسی در رفتار کلی سازه ایفا می کنند. بنابراین نیاز به مقاوم سازی اتصالاتی که در طول زمان تحت بارگذاری های مختلف دچار آسیب شده اند و یا تنها بر اساس بارهای ثقلی طراحی شده اند، ضروری به نظر می رسد. امروزه تقویت برشی اتصالات با پلیمرهای مسلح شده با الیاف (FRP) مورد توجه محققین قرار گرفته است. از آنجا که نیروی برشی وارد شده به اتصال توسط مکانیزم خرپای تشکیل شده توسط میلگردهای افقی و قائم و همچنین نیروی فشاری بتن منتقل می شود، قبل از تقویت توسط مصالح FRP بتن اتصال نقش اصلی را در ظرفیت برشی ایفا می کند. در این مطالعه 7 نمونه ی اتصال خارجی بتن آرمه در مقیاس 3/2 و در دو گروه مقاومتی بتن 30 و 42 مگاپاسکال طراحی و ساخته شد. در این اتصالات ضوابط لرزه ای در نظر گرفته نشد. دو نمونه تا تغییرمکان نسبی 5/1 و دو نمونه ی دیگر تا تغییرمکان نسبی 3 درصد خسارت و سپس با مصالح FRP به روش نصب در نزدیک سطح (NSM) تقویت شدند. از سه نمونه ی دیگر، یکی با و دو نمونه بدون در نظر گرفتن ضوابط لرزه ای به عنوان نمونه های کنترل در دو سطح مقاومتی بتن، تنها تحت بارگذاری چرخه ای قرار گرفتند. هدف از در نظر گرفتن دو سطح مقاومت بتن متفاوت، بررسی تاثیر افزایش مقاومت بتن در محدوده ی نرمال مهندسی بر عملکرد اتصال مقاوم سازی شده به روش NSM بود. مطابق با یافته های این پژوهش، نمونه های تقویت شده ی خسارت دیده با مقاومت فشاری بتن 42 مگاپاسکال توانستند ظرفیت باربری اتصال را تا 12 درصد نسبت به نمونه ی کنترل لرزه ای با مقاومت فشاری بتن 30 مگاپاسکال افزایش دهند. همچنین افزایش در مقاومت بتن به اندازه ی 12 مگاپاسکال، سبب افزایش 20، 40 و 65 درصدی به ترتیب در ظرفیت باربری، سختی و توانایی اتلاف انرژی نمونه های تقویت شده به روش NSM شد.
    کلیدواژگان: اتصال تیر به ستون بتن آرمه، روش NSM، مقاومت فشاری بتن، بارگذاری چرخه ای، شاخص خسارت
  • گرشاسب خزائنی*، علی خزائنی صفحات 172-188
    سیستم های تدارک پروژه، به عنوان ساختار قرارداد و شکل گیری روابط عوامل پروژه، با تخصیص ریسک در بین عوامل پروژه ‏چهارچوبی برای شکل گیری ‏قراردادهای انواع مختلف پروژه ها را ایجاد می نماید. سیستم های تدارک تا حد زیادی می توانند اهداف ‏زمانی، مالی و یا کیفی پرووه را متاثر نموده و عموما در ‏‏5 دسته امانی، متعارف، طرح و ساخت، عامل چهارم و مشارکت عمومی خصوصی ‏‏(‏PPP‏) دسته بندی می شوند. هر یک از سیستم های تدارک مزیت ها و ‏محدودیت های خاص خود را دارا هستند که انتخاب بین انها را ‏وابسته به شرایط پروژه و انتظارات کارفرمائی می نماید. در این مقاله یک رویکرد جدید مبتنی ‏بر تخصیص ریسک های قراردادی ارائه ‏شده است که به کمک آن کارفرما می تواند سیستم تدارک پروژه را بسته به سطح ریسک قابل پذیرش توسط کارفرما ‏انتخاب نماید. برای ‏این منظور با مطالعه سوابق تخصیص ریسک در 26 پروژه حوزه آب در کشور، 14 عنوان ریسک اصلی که مبنای تصمی گیری برای مدل ‏‏تدارک پروژه است معرفی گردیده است. تصمیم گیرنده بر اساس ظرفیت سازمانی خود در پذیرش سطح مشخصی از ریسک های 14 ‏گانه می تواند اقدام به ‏انتخاب سیستم تدارک متناسب برای پروژه نماید. بر مبنای این رویکرد، یک مدل تصمیم گیری چند هدفه توسعه ‏یافته است که با دریافت مشخصات ریسک ‏پروژه، به صورت کمی ساختار بهینه را پیشنهاد داده و سطح مخاطراتی را که در انتظار او ‏است (به شکل افزایش در قیمت تمام شده پروژه) را مشخص می ‏سازد. ابزار تحلیل حساسیت این مدل همچنین به کارفرما راهنمایی ‏می نماید که در صورت بکارگیری یک مدل قراردادی مشخص، کارفرما می بایست کدام ‏ابزارهای قراردادی یا ظرفیت های مدیریتی را ‏فراهم سازد.‏
    کلیدواژگان: سیستم تدارک پروژه، قرارداد ساخت، مدیریت ریسک، تخصیص ریسک، مدیریت پروژه
  • مسعود محمودآبادی*، بابک تقوی، سیدمحمدرضا حسنی، سیدمحمدجواد حسینی صفحات 189-209
    در این مقاله، طیف های شبه شتاب سه شتابنگاشت السنترو، ناغان و طبس که با روش درونیابی خطی تحریک (روش جنینگز) و نیز با استفاده از تابع اسپلاین مکعبی بدست آمده بودند، با یکدیگر مقایسه شده اند. روش جنینگز مبتنی بر درونیابی خطی تحریک می باشد و برای بازه های زمانی کوتاه قابل قبول است. در این پژوهش، سه شتابنگاشت ال سنترو، ناغان و طبس در نظر گرفته شدند و طیف پاسخ شبه شتاب همپایه شده (ضریب برش پایه) آنها برای مقادیر میرایی های مختلف با استفاده از روش درونیابی خطی و نیز درونیابی با تابع اسپلاین محاسبه گردیدند. میرایی های در نظر گرفته شده برابر با مقادیر صفر، دو، پنج، ده و بیست درصد بود. برای اینکه تفاوت روش درونیابی خطی و روش درونیابی با تابع اسپلاین مشخص شود، فاصله زمانی بین نقاط شتابنگاشت به ترتیب به 100،50،20،10،5،2 و200 قسمت مساوی تقسیم گردید. سپس، یکبار با روش درونیابی خطی و بار دیگر با روش درونیابی اسپلاین نقاط داخلی بین نقاط شتابنگاشتها بدست آورده شد و طیف شبه شتاب آنها با استفاده از روش جنینگز و روش درونیابی با تابع اسپلاین محاسبه گردید. نتایج محاسبات نشان داد که مقادیر طیف شبه شتاب محاسبه شده با روش درونیابی اسپلاین در دوره تناوبهای خیلی کوچک و میرایی های کم، اختلاف قابل ملاحظه ای با مقادیر متناظر طیف شبه شتاب محاسبه شده با روش درونیابی خطی دارد. لازم به ذکر است فاصله زمانی اولیه بین نقاط شتابنگاشتهای السنترو، ناغان و طبس 02/0 ثانیه می باشد.
    کلیدواژگان: روش درونیابی خطی تحریک، تابع اسپلاین مکعبی، سیستم دینامیکی خطی یک درجه آزاد، طیف پاسخ شبه شتاب همپایه شده، ضریب برش پایه
  • علی کاتبی*، فرهاد حسین زاده لطفی، امیرحسین صبور صفحات 210-232
    در هزاره سوم میلادی، شهرها به عنوان موتورهای رشد و توسعه اجتماعی دارای پتانسیلهای بالایی هستند. بنابراین مدیریت شهری به منظور دستیابی به توسعه پایدار شهری بایستی به ساختار و فرایند های درونی خود توجه داشته باشد. رشد سریع جمعیت در کشور ایران، -که بیش از 70% جمعیت آن شهرنشین می باشد- و عدم تخصیص بهینه منابع و امکانات از یک سو، خودکفایی درآمد آن ها از سوی دیگر نیاز شهرداری ها را به ارزیابی عملکرد به منظور بهبود و ارتقا مدیریت، بیش از پیش مطرح کرده است. با توجه به نقش شهرداری ها در ساماندهی مدیریت شهری، بهره گیری از روش های علمی به منظور بهبود و ارتقاء مدیریت شهری در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و محیطی در راستای توسعه پایدار شهری ضروری است. در این تحقیق، هدف، ارزیابی عملکرد، رتبه بندی در منطقه های شهرداری کرج و معاونت های آنها است. به همین خاطر از مدلی از تکنیک تحلیل پوششی داده های شبکه (NDEA) به منظور سنجش کارایی شهرداری ها با توجه به ساختار درونی شان استفاده شده است. نتایج مدل در دوره زمانی1393 -1396، - پس از جمع آوری داده ها، 5 متغیر ورودی و 12 خروجی- نشان داد که در سال 93 تعداد بیشتری از شهرداری ها کارا شدند. همچنین مناطق 6، 7 و 11 بدترین عملکرد را بین مناطق شهرداری داشتند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های شبکه، تحلیل پوششی داده ها، کارایی، شهرداری، ارزیابی عملکرد
  • فرزاد رئیس زاده، محمد رضا منصوری*، عبدالرضا سروقد مقدم، آرمین عظیمی نژاد صفحات 232-252
    سیستم های نوین آسیب گریز جزء سازه های نوین لرزه بر جانبی محسوب می شوند. این سازه ها جابجایی پسماند حداقل دارند و نیز انرژی زلزله را از طریق فیوز های تعویض پذیر جذب می کنند. سیستم های مهاربندی مرکزگرای گهواره ای که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته اند جزء این سیستم های نوین لرزه ای محسوب می شوند. در سازه های گهواره ای مرکزگرا و نیز دیگر سازه های بلند، اثر مودهای بالاتر می تواند خسارات جبران ناپذیری را در سازه ایجاد نماید. در این تحقیق سعی شده است که با استفاده از ستون ها و مهاربند های کمانش تاب به عنوان فیوز جاذب انرژی به جای ستون ها و مهاربند های متداول آیین نامه ای در سازه های گهواره ای مهاربندی مرکزگرا، اثرات مود های بالاتر کاهش یابد. پنج سازه 12 طبقه مورد بررسی قرار گرفت که شامل؛ سیستم مهاربندی پایه-گهواره ای مرکزگرا و 4 نوع با قرار گیری ستون و مهاربند کمانش تاب در پایه، یک سوم، میانه و سه چهارم ارتفاع، هستند. برای بررسی رفتار لرزه ای این سازه ها، مدل سازی‎ها در نرم افزار OpenSees به صورت دوبعدی انجام شده است و سپس تحت 22 رکورد دور از گسل مطابق FEMA P695 مورد بررسی قرار گرفته اند. رفتار غیرخطی هندسی و مصالح در مدل سازی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان دهنده بهبود عملکرد لرزه ای و کاهش اثرات مودهای بالاتر در حالت استفاده از مهاربندها و ستون های کمانش تاب در طبقات، در مقایسه با حالت سیستم مهاربندی گهواره ای مرکزگرای متداول است.
    کلیدواژگان: سیستم مرکزگرا، قاب مهاربندی گهواره ای، تحلیل دینامیکی غیرخطی، جابجایی پسماند، اثر مودهای بالاتر
|
  • Soroor Mirjalili, Alireza Lork *, Babak Aminnejad Pages 5-17
    The project portfolio is to transfer the strategic needs of the organization to projects and operational activities. If portfolio risk occurs, it can affect the portfolio success metrics and overshadow the achievement of the organization's strategic goals. Despite the important role of portfolio risk management in the success of an organization, no proper analysis of project portfolio risks has been provided yet. The purpose of this study is to investigate the importance of portfolio risks and, selection of the best portfolio risk management strategy using multi-criteria decision-making methods. Due to the ignorance of portfolio level risks, the first step of this research is to identify and select important portfolio risks of projects based on previous studies in this field. The importance of risks in different portfolio management strategies was then assessed using a questionnaire from a group of elites. In this study, the CRITIC method, which is a multi-criteria decision-making method has been used to determine the weight of each risk, during which the importance of each risk is calculated without direct questions from experts, and only using the scores given to each risk in different strategies. After that, different portfolio risk management strategies will be identified and, the best risk management response will be calculated and selected.
    Keywords: strategic goals, portfolio risk, Critic method, MCDM, risk reduction, strategy
  • Sadegh Nazeri, Safa Peyman * Pages 18-39
    Nowadays, the significance of structural design is increasingly considered especially in the structure of important buildings against blast loads due to the growing number of military attacks on structures and advancements in armament technologies. In this order, some research has been always conducted to analyze structures confronting blast loads and achieve methods for reducing the related damages. In the present research, a novel method is also presented for the reinforcement of concrete slabs and consequently, the improvement of slabs’ performance under blast loads. Instead of using steel rebars, perforated steel plates are utilized for reinforcing the concrete slabs in this method. In order to investigate this system of reinforcing the concrete slabs under blast loads, models of concrete slabs reinforced by perforated plates and by rebars with an equal volumetric percentage of steel were simulated and evaluated in the ABAQUS software under two blasting scenarios. The findings illustrated that the center of slabs has had less displacement in concrete slabs reinforced with perforated plates under blast loading caused in the air. However, some damages have been seen on the backside of those slabs as local punches in the center of the slab under the blast loading. These slabs are more prone to concrete scaling compared to the slabs reinforced by rebar. In this regard, there was an attempt to use corrugated perforated plates or utilize perforated steel ribs as stiffeners so that the interaction between concrete and the reinforcing system of the slab increases. The results also demonstrated that utilizing perforated plates with some perforated ribs can passably reduce the displacement of the slab’s center and also the damage in the slab tremendously improves.
    Keywords: concrete slabs, Blasting in air, reinforced concrete, Perforated steel plates, Perforated steel ribs
  • Erfan Anjomshoa, Ali Karbakhsh * Pages 40-68
    The COVID-19 pandemic has caused numerous damages and challenges in the construction industry, in addition to taking a significant number of human lives and imposing heavy costs in the healthcare sector. These damages and challenges have undoubtedly resulted in extensive economic and social consequences for countries worldwide. Therefore, examining these challenges and providing appropriate solutions during times of crisis and widespread virus transmission is of utmost importance. In this research, a list of damages and challenges associated with COVID-19's spread on active construction projects was first compiled through library studies. Then, using a Likert-scale questionnaire, the opinions of project management experts in Kerman city were collected and analyzed in the SPSS software. The triangular fuzzy number comparison matrix was completed and the prioritization of indicators and sub-indicators was performed using the Super Decision software. Finally, the decision matrix was formed based on the multi-criteria TOPSIS fuzzy method using the criteria of "impact level," "importance degree," and "preventability of damage." The identified damages were ranked using the relevant questionnaire, and ultimately, risk management solutions were provided through appropriate responses. Based on the research findings, damages related to "financial challenges," "health challenges," "work and organizational challenges," and "time and scheduling challenges" had the most significant impact on active construction projects, respectively.
    Keywords: corona virus, COVID-19, Building Industry, civil projects, Risk Management, Fuzzy ANP Method, fuzzy TOPSIS method
  • Shadi Noruzi, Hashem Shariatmadar * Pages 69-93
    Green building is considered as an effective method for the interaction between the rapid development of construction, conservation of resources with the least impact on the environment, and the distribution of renewable and clean energy. While green building has such potential benefits, the risks associated with green buildings have been less evaluated. Therefore, the purpose of this research is to identify and rank the upcoming risks of the development and construction of green buildings in Iran, and to determine the importance of the four limitations of the project in the most effective identified risks and to prioritize the limitations in green building projects. In this research, 10 risks were identified including: economic, contractual, managerial, educational, legal, industry, functional, market, environmental and safety, by examining and evaluating the issue of the development and construction of green buildings in scientific and research sources. Then, by designing and compiling the questionnaire tool, the research objectives were evaluated in two stages. In the first step, the identified risks were ranked using the Analytical Hierarchy (AHP) method and the most effective risks were determined. During the second stage, with the aim of determining the importance of the four limitations of project management and the impact of the most effective risks on the four limitations, it was evaluated and determined by the Fuzzy Hierarchy Analysis (FAHP) method. The results of the first stage showed that the five economic, market, performance, industry and safety risks are the most effective risks for the development and construction of green buildings. The results of the second phase showed that the importance of quality limitation was the first priority, and after that, cost, time, and work area were placed in the next priorities.
    Keywords: Risk Management, Green building, Analytical Hierarchy Process, Fuzzy, Quadruple constraints
  • Reza Sojoudizadeh *, Reza Milanchian, Hadi Azizian, Ali Beirami Shahabi Pages 94-105
    In recent decades, different structural systems have been proposed to make tall buildings with suitable seismic performance. According to the art of architecture roll, especially in tall structures, and its effect on the taking attention of tourists and international investors, engineers turned towards systems that compose suitable structural performance with beauty. One of these systems is called diagrid structural system. In this paper after reviewing a number of researches conducted in this field, beside the study of seismic performance, coefficient of behavior of these types of structures are calculated by static nonlinear analysis method using SAP2000 structural analysis software. In this research, 9 structure models with the number of floors 18, 36 and 54 were modeled with three angles of 50.2, 67.4 and 74.5. By examining the results, it was observed that the mean coefficient of behavior for 18, 36 and 54 story models is about 2.70, 3.00 and 3.85 respectively. also, the results shows that using the diagrids by angles of 67.4 and 74.5 degrees, the value of stiffness is increases, and the displacement of the roof floor and the it's period decrees, also the structure is more economical in terms of material consumption, so the optimal angles should be this range, which more flexibility is created in the plan and elevation of the structure.
    Keywords: Tall Buildings, Diagrid, Behavior coefficient, Seismic Performance, Ductility, Pushover
  • Masoud Ghaderi *, Amir Ebrahim Akbari Baghal, Amir Afkar, Sajad Pirboudaghi Pages 106-127
    With the development of new engineering materials, such as shape memory alloys, their use in civil engineering applications has increased greatly. Thus, in the present study, the mechanical behavior of yielding metal dampers made from shape memory alloys in steel frames is investigated numerically. For the purposes of evaluating the seismic performance of the proposed new system, a nonlinear static analysis has been conducted using the ABAQUS software. Using Brinson's behavioral model with considering the phase transformations, as well as the Drucker-Prager failure criteria, we were able to simulate the superelastic behavior of shaped memory alloy materials, both of which were implemented in ABAQUS with the UMAT subroutine. We have continued this investigation by studying the effect of geometric variables on the performance of the system as well as the stiffness, ductility, and energy absorption capacity of the different specimens. The damper that we propose is capable of providing high energy absorption and can be easily replaced by other flowing metal dampers such as TADAS and ADAS. The proposed system shows a significant improvement in terms of ductility and energy absorption as compared to the braced frame with a corresponding steel damper, which can be used in various engineering applications.
    Keywords: Metal damper, Shape memory alloy, Finite Element, Energy absorption capability, Steel frame
  • Mohtasham Mohebbi *, Solmaz Moradpour Pages 128-150
    In this paper, the reliability of steel frames equipped with fluid viscous damper (FVD) is discussed using multiple limit state functions defined based on the drift ratio and acceleration of the structure. Monte-Carlo Simulation (MCS) method has been used for reliability analysis and determining the failure probability. For numerical analysis, three steel frames of 4-, 8- and 12 -storey equipped with linear and non-linear FVDs designed based on direct-displacement method have been considered which FVDs distributed using shear-based and uniform distribution methods. By applying uncertainties in the structural and FVD parameters, for each frame the necessary number of random frames have been generated by using the Latin-Hypercube Sampling (LHS) method. The generated random frames subjected to 20 earthquake records and the time history dynamic analysis has been performed. By performing reliability analysis, the structural failure probability for single and multiple limit state functions has been determined with threshold values for maximum drift ratio and acceleration corresponding to different performance levels. The results of evaluations show that for the acceleration limit values almost corresponds to the moderate failure level in seismic codes, such as the limit value of 0.6g in Hazus-MH requirements, the increase in the probability of structure failure with multiple limit state functions compared to the drift ratio limit state function was less than 10%, while for a lower limit value of acceleration such as 0.3g, this increase is up to 87%. It was also observed that despite the fact that linear and non-linear dampers with different distributions have met the design criteria, they performed differently in reliability analysis. According to the results, it is suggested to consider the effect of acceleration-based limit state function in evaluating the reliability of acceleration-sensitive structures that have lower acceleration limit values.
    Keywords: Structural Reliability, Multiple limit state function, Fluid viscous damper, Latin Hypercube, performance level
  • Maryam Jalaeian Zaferani, Hashem Shariatmadar * Pages 151-171
    Beam-to-column joints in reinforced concrete structures play an essential role in the overall behavior of the structure. Therefore, it seems necessary to strengthen joints that have been damaged over time under various loads or designed only based on gravity loads. Nowadays, shear retrofitting of joints with fiber-reinforced-polymers (FRP) has attracted the attention of researchers. Since the shear force applied to the joint is transferred by the truss mechanism formed by horizontal and vertical bars and also the compressive strength of the concrete, so the concrete of the joint plays the main role in the shear capacity before retrofitting by FRP materials. In this study, 7 reinforced concrete external joint specimens were designed and constructed on a scale of 2/3 and in two concrete compressive strength groups of 30 and 42 MPa. Seismic criteria were not considered in these joints. Two specimens were damaged up to 1.5% drift and the other two specimens up to 3% drift, and then retrofitted with FRP materials by Near Surface Mounted (NSM) method. Of the other three specimens, one with and two without considering seismic criteria as control specimens were subjected to cyclic loading at two levels of concrete strength. The purpose of considering two different levels of concrete strength was to investigate the effect of increasing concrete strength within the normal range of engineering on the performance of the NSM-retrofitted joint. As the results show, damaged retrofitted specimens with concrete compressive strength of 42 MPa were able to increase the bearing capacity of the joint by 12% compared to the seismic control specimen with concrete compressive strength of 30 MPa. Also, the increase in concrete strength by 12 MPa caused a 20, 40, and 65 percent increase in the bearing capacity, hardness, and energy dissipation ability of the NSM retrofitted specimens, respectively.
    Keywords: Reinforced concrete beam to column joint, NSM method, concrete compressive strength, cyclic loading, Damage index
  • Garshasb Khazaeni *, Ali Khazaeni Pages 172-188
    Project delivery systems, as the structure of the contract and the formation ‎of relations between the project ‎participants, create a framework for the ‎formation of contracts of different types of projects by allocating risk ‎‎among the project participants. Delivery systems can greatly affect the ‎time, financial, or quality goals of the ‎organization and are generally ‎classified into 5 categories: In house, Traditional, Design Build, Construct ‎‎management, and Public-Private Partnership (PPP). Each delivery system ‎has its own advantages and limitations, ‎which makes the choice between ‎them dependent on the project conditions and client's expectations. In this ‎article, ‎a new approach based on the allocation of contractual risks is ‎presented, with the help of which the employer can ‎choose the project ‎procurement system depending on the level of risk acceptable by the ‎employer. For this purpose, ‎by studying the records of risk allocation in ‎‎26 water projects in Iran, 14 main Contractual Risks have been ‎‎introduced, which are the basis of decision making for the project delivery ‎system. Based on his organizational ‎capacity in accepting a certain level ‎of 14 risks, the decision maker can select the appropriate delivery system ‎for ‎the project. Based on this approach, a multi-objective decision-making ‎model has been developed, which, by ‎receiving the project's risk profile, ‎quantitatively suggests the optimal structure and determines its level of ‎risks ‎exposure (in the form of an increase in the project's cost price). The ‎sensitivity analysis tool of this model also ‎guides the employer which ‎contractual tools or management capacities the employer should provide ‎in case of ‎using a specific contractual model.‎
    Keywords: Project Delivery System, Procurement Method, Risk Management, Construction Contract, &lrm, project management
  • Masooud Mahmoudabadi *, Babak Taqavi, Seyed Mohammad Reza Hasani, Seyed Mohammad Javad Hosseini Pages 189-209
    In this paper, the pseudo-acceleration spectra of the three accelerograms of El Centro, Naghan and Tabas, which were obtained by the linear interpolation method of stimulation (Jennings’s method) and also by using the cubic spline function, are compared with each other. Jennings' method is based on linear interpolation of excitation and is acceptable for short periods of time. In this research, three accelerograms of El Centro, Naghan and Tabas were considered, and their pseudo-acceleration response spectrum (base shear coefficient) was calculated for different damping values using linear interpolation method and interpolation with spline function. The considered damping were zero, two, five, ten and twenty percent. In order to determine the difference between the linear interpolation method and the spline function interpolation method, the time interval between the accelerometer points was divided into 2, 5, 10, 20, 50, 100, and 200 equal parts, respectively. Then, once with the linear interpolation method and again with the spline interpolation method, the internal points between the internal acceleration points were obtained and their pseudo-acceleration spectrum was calculated using the Jennings method and the interpolation method with the spline function. The calculation results showed that the pseudo-acceleration spectrum values calculated by the spline interpolation method in very short periods and low damping have a significant difference with the corresponding values of the pseudo-acceleration spectrum calculated by the linear interpolation method. It should be noted that the initial time interval between the accelerogram points of El Centro, Naghan and Tabas is 0.02 seconds.
    Keywords: Linearly interpolated excitation, Cubic Spline Function, Single-degree-of-freedom system, Normalized pseudo-acceleration, Base shear coefficient
  • Ali Katebi *, Farhad Hosseinzadeh Lotfi, Amirhossein Saboor Pages 210-232
    In the third millennium, cities have of a great potential as the engine of Social growth and development. Urban management, therefore, should pay attention to its internal structures and processes to achieve sustainable development In Iran, rapid population growth -with 70% of urban population- and misallocation of resources and facilities on the one hand, and financial self-sufficiency of the municipalities on the other hand, has broached more than ever a need for assessment of performance in order to improve and promote management. Considering the role of municipalities in organization of urban management, it is necessary to use scientific methods for improvement and promotion of urban management in different economical, social and environmental fields and in line with urban sustainable development. In this research, the goal is assessment of performance in Karaj Municipality and Deputies then rank ranking them. therefore, a model of Network Dara Envelopment Analysis (NDEA) technique has been used to assess the efficiency of municipalities according to internal structures. The results of the model after collecting the data by considering five input and 12 output variables illustrated that in 2014, more municipalities were efficient. furthermore, district 5 in 2014, district 4 in 2015, and districts 1, 4 and 5 in 2016 were efficient. The municipalities of districts 4, 8, 11 and 12 have achieved the best performance in the technical and civil depute during these years
    Keywords: NDEA, DEA, Efficiency, Performance Evaluation, municipality
  • Farzad Raeiszadeh, Mohammad Reza Mansoori *, Abdolreza Sarvghad Moghadam, Armin Aziminejad Pages 232-252
    Modern damage-free systems are part of modern lateral seismic structures. These structures have minimal residual displacement and dissipate earthquake energy through replaceable fuses. self -centering rocking steel braced frame systems that have been investigated in this research are considered among these modern seismic systems. In self-centering rocking structures as well as other tall structures, the effect of higher modes can cause irreparable damages in the structure. In this research, an attempt has been made to reduce the effects of higher modes by using buckling restrained columns and braces (BRCs and BRBs) as energy dissipating fuses instead of standard columns and braces in self -centering rocking structures. Five 12-story structures were investigated, including;self -centering rocking steel braced frame system and four other structure with placement of BRBs and BRCs at the base, one-third, middle and three-quarter of the height. To investigate the seismic behavior of these structures, several analyses has been performed in OpenSees software under 22 far field records according to FEMA P695. Geometric and material nonlinearities is considered in the modeling. The results show the improvement of the seismic performance and the reduction of the effects of higher modes in the case of using BRBs and BRCs in the stories, compared to the case of the common self-centering rocking bracing system.
    Keywords: Self-Centering System, Rocking Bracing Frame, Nonlinear, Dynamic analysis, Residual Displacement, Effect of Higher Modes