فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید احمدی مشیران، علی کریمی*، فریده گلبابایی، محسن صادقی یارندی، علی اصغر ساجدیان، آیسا قاسمی کوزه کنان صفحات 316-326
    مقدمه

    ازجمله مواد آلی فرار که درصنایع پتروشیمی تولید یا استفاده می شوند استایرن می باشد. که مواجهه تنفسی با آن اختلالات و بیماری هایی به دنبال دارد. لذا هدف این مطالعه ارزیابی میزان مواجهه  شغلی با بخارات استایرن و تعیین سطح ریسک اثرات سلامتی ناشی از آن به روش کمی در کارکنان صنعت پتروشیمی مورد مطالعه است.

    روش کار

    در  این مطالعه  توصیفی- مقطعی، 150 نمونه فردی از 50 نفر از کارکنان صنعت مورد مطالعه به روش 1501NIOSH، انجام گرفت. نمونه ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی مدل Varian-cp3800، آنالیز شد. بعد از تعیین غلظت استایرن مورد مواجهه، با استفاده از روابط ارایه شده از سوی آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا(U.S EPA)، ریسک اثرات سلامتی استایرن بر کارکنان شاغل در این صنعت ارزیابی شد.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج،  بیشترین میزان مواجهه (0.44mg. (kg-day) -1) در واحد پلی بوتادین لاتکس (PBL) بود. بنابراین پیش بینی بالاترین ریسک سرطان و ریسک غیر سرطانی به ترتیب با میانه 44/0 و 71/0 برای واحد PBL بود. با توجه به این که کمترین میزان مواجهه (0.0012mg. (kg-day) -1) در واحد درایر به دست آمد. پیش بینی کمترین ریسک سرطان زایی (000001/0) و ریسک غیر سرطان (002/0) برای کارکنان همین واحد بود.

    نتیجه گیری

    بطور کلی در برخی از بخش های پتروشیمی مورد مطالعه بویژه در بخشPBL، میزان ریسک سلامتی بالاتر از حدود مجاز بود. لذا پیشنهاد می گردد، علاوه بر تهویه های طبیعی، از تهویه های مصنوعی به ویژه تهویه موضعی استفاده بشود.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک بهداشتی، استایرن، مواجهه شغلی، پتروشیمی
  • ویدا زراوشانی* صفحات 327-343
    مقدمه

    در حال حاضر جهان با یک بحران همه گیری در خصوص کرونا ویروس 2019 مواجه شده است . سرعت انتقال و مقیاس جهانی عفونت  این ویروس به قدری وسیع است که نیاز دارد در حوزه های استراتژیک ، مدیریت منابع و کنترل عفونت اقدامات اساسی انجام شود.  در چنین شرایطی استفاده از فناوریهای هوشمند انقلاب صنعتی چهارم می تواند به بهبود عملکرد سیستمهای بهداشت و درمان و نیز ایمنی و سلامت شغلی کارکنان آن کمک شایانی نماید. این مطالعه قصد دارد تا با انجام یک مطالعه مروری سیستماتیک به بررسی کاربرد فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم در شناسایی و کنترل بحران همه گیری Covid-19 در سیستمهای بهداشت و درمان به عنوان یکی از محیطهای کاری پر خطر بپردازد.

    روش کار

    جستجو  بر اساس راهنمای PRISMA در فاصله زمانی ماه های می و جوین میلادی سال 2020 و در پایگاه های Google Scholar، PubMed، Scopus انجام و مقالات انگلیسی که در سال 2020 منتشر شده بودند با استفاده از کلیدواژه هایی که بر اساس اصل Pico و از پایگاهMesh  انتخاب و جمع آوری گردیدند، به صورت تک و یا در ترکیب با یکدیگر استفاده شدند. در این مرحله مقالاتی که در عنوان یا خلاصه آن ها واژه   Covid-19 به همراه هر یک از واژه های  Intelligence Artificial، Smart Hospital ، ,Digital Health Care, Internet Of Things, Big Data,  Industry 4.0, Virtual Reality, Holography, Cloud Computing, Autonomous Robot,3D Printing , 3D Scanning, Biosensors  Assistive Technology,  مشاهده شد انتخاب شدند. سپس عناوین، چکیده ها و کلمات کلیدی این مقالات بررسی شد. برای افزایش حساسیت جستجو، از کلید واژه و رفرنس منابع مقالات منتخب نیز استفاده گردید. سپس با بررسی عنوان و خلاصه تمام مقالات جمع آوری شده، مقالات مرتبط از غیر مرتبط جدا و مقالات تکراری نیز حذف شدند. سرانجام متن کامل مقالاتی که به عنوان مرتبط جمع آوری شده بود مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در اولین گام جستجو، در مجموع 175 مطالعه یافت شد که در سال 2020 در پایگاه های Google Scholar، PubMed، Scopus منتشر شده بودند. سپس با توجه به معیارهای ورود و خروج و انجام غربالگریها و ارزیابی کیفی مقالات تعداد، 30 مقاله وارد مطالعه شد. از این تعداد 22 مقاله مروری ، 6 مقاله اصیل، یک مقاله کوهورت و یک مقاله موردی بود . بیشترین تعداد مقاله متعلق به کشور هند بود که به همراه چین و انگلیس در مجموع 16 مقاله ورودی را به خود اختصاص داده بودند. یافته های این مطالعه نشان داد در انقلاب صنعتی چهارم فناوریهایی مانند فناوریهای هوش مصنوعی ، اینترنت اشیا، داده های بزرگ، واقعیت مجازی، هولوگرافی، پردازش ابری، رباتهای خودکار، اسکن سه بعدی، چاپ سه بعدی و حسگرهای زیستی می تواند در پیش بینی، شناسایی، ردیابی، نظارت، درمان و کنترل اپیدمی کرونا استفاده نمود. فناوری هوش مصنوعی (10 مقاله) و پس از آن فناوری رباتهای خودکار (6 مقاله) بیشترین فناوری مورد توجه در مقالات ورودی بود.

    نتیجه گیری

    فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم می تواند به بهبود عدالت در دسترسی به مراقبت بهداشتی، بهبود مراقبتهای ویژه بیماران مبتلا به COVID-19 ، حفظ ایمنی و سلامت شغلی کارکنان بهداشت و درمان منجر گردد . بکارگیری فناوریهای هوشمند فوق می تواند به دولتها در شناسایی ، ردیابی ، نظارت و درمان بیماران مبتلا به کرونا کمک نماید و با مدیریت منابع انسانی، دارو، تجهیزات ، زمان و غیره تاب آوری جامعه ومحیطهای کاری بویژه بیمارستانها را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب صنعتی چهارم، کووید 19، اپیدمی، فناوریهای کمکی، ایمنی و بهداشت شغلی، تکنولوژیهای هوشمند
  • منوچهر امیدواری*، زهرا رفیقی، ثمره امیدواری صفحات 344-360
    مقدمه

    شهرک های صنعتی به عنوان ابزاری مهم و مفید در توسعه و رشد اقتصادی کشورها مورد توجه بوده اند.  شهرک های صنعتی سهم بسزایی در درآمد ملی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه دارند. اما در عین حال می توانند باعث بروز مشکلات محیط زیستی در سطح جامعه گردند. در کشورهای در حال توسعه مشکلات محیط زیست یکی از مهم ترین چالش های اصلی مدیریت شهرک های صنعتی است. در این مطالعه به شناسایی و ارزیابی مشکلات  محیط زیست و رتبه بندی آن ها در شهرک های صنعتی پرداخته شده است. هدف از این مطالعه تعیین الگوی مفهومی ارزیابی ریسک های محیط زیست درشهرک های صنعتی بود.

    روش کار

    دراین مطالعه؛  با استفاده از نظر خبرگان و منابع در دسترس ریسک های محیط زیست مرتبط با شهرک های صنعتی شناسایی شد. سپس احتمال وقوع، شدت تاثیر و قابلیت شناسایی هر ریسک تعیین گردید. در این پژوهش شاخص های محیط زیستی در پنج بخش اجتماعی، فرهنگی، بیولوژیکی، اقتصادی، فیزیکی - شیمیایی دسته بندی شد.  بر اساس دسته بندی انجام شده پرسشنامه ای برای تعیین مقایسات ذوجی تدوین شد. برای تعیین روابط بین معیارها از تکنیک   DEMATEL و برای تعیین وزن اهمیت آن ها از روش تحلیل شبکه استفاده شد. جهت بکارگیری رویکرد ترکیبی DANP-FMEA در یک مطالعه موردی به ارزیابی ریسک های  محیط زیست در یکی از بزرگترین شهرک های صنعتی پرداخته شده است. شهرک صنعتی هشتگرد از حدود 8 هزار نفر در 100 واحد تولیدی و صنعتی فعال تشکیل شده است. در این مطالعه تمام واحدهای فعال شهرک توسط یک چک لیست مورد بررسی قرار گرفت و خطرات  محیط زیست در انها شناسایی و لیست گردید. سپس بصورت نمونه برداری خوشه ای تصادفی در این بخش تحقیق 82 واحد صنعتی از بین 100 واحد صنعتی فعال آن انتخاب و در مطالعه  شرکت داده شده است.   

    یافته ها

    بررسی روابط درونی میان  متغیرها نشان داده است معیار های فرهنگی و اقتصادی از بیشترین تاثیرگذاری برخوردار هستند. از سوی دیگر معیار بیولوژیکی نیز از میزان تاثیرپذیری بسیار زیادی برخوردار است. نتایج تحلیل شبکه نشان داد که  شاخص «سهم پایین سرمایه گذاری  محیط زیست» از معیار اقتصادی با وزن نرمال 080/0 از بیشترین اهمیت در بین سایر شاخص های تعریف شده برخوردار است.

    نتیجه گیری

    تعیین مدل های مفهومی در فرایندهای ارزیابی ریسک محیط زیست این امکان را ایجاد می کند که معیارها و شاخص های اثر گذار در فرایند ارزیابی به صورت کامل مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. هم چنین در این فرایندها با توجه به تعیین وزن تاثیر و روابط علی و معلولی آن می توان برنامه های موثری رادر کنترل ریسک های محیط زیست داشت.

    کلیدواژگان: محیط زیست، ریسک، شهرک صنعتی، DMATEL، ANP، FMEA
  • غلامعباس شیرالی، آمنه گلباغی*، لیلا نعمت پور صفحات 361-372
    مقدمه

    رشد و توسعه مناطق مسکونی و صنعتی سبب افزایش مصرف گاز و متراکم تر شدن شبکه های گازرسانی می شود، بنابراین خطر و ریسک های ناشی از خطا های انسانی و نقص های فرایندی و مکانیکی در خطوط لوله و نشت گاز رو به افزایش است. لذا روش های مختلفی برای شناخت و کنترل خطاهای انسانی وجود دارد. به همین منظور هدف این مطالعه مقایسه دو تکنیک ارزیابی خطای انسانی شامل الگوی خطای انسانی (HET) و رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی (SHERPA) با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) می باشد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که به منظور شناسایی الگوی خطای انسانی در یکی از پروژه های شرکت گاز استان کردستان انجام گردید. با همکاری واحد HSE، وظایف مختلف در عملیات گاز رسانی شناسایی و آن دسته از وظایفی که مستعد خطای انسانی بودند، انتخاب و با استفاده از روش تجزیه و تحلیل وظایف شغلی آنالیز شدند. در مرحله بعد با استفاده از نرم افزارExpert Choice  نسخه 11 ارزیابی خطای انسانی SHERPA و HET با توجه به معیارهای دقت، حساسیت، تعداد خطا، قابلیت کاربرد، آنالیز زمان و آموزش، وزن دهی و رتبه بندی گردیدند.

    یافته ها

    براساس نتایج این مطالعه معیار وزن های نسبی هریک از معیارهای زوجی به ترتیب صحت (339/0)، حساسیت (322/)0، تعداد خطا (118/0)، قابلیت کاربرد (116/0)، آنالیز زمان (056/0) و آموزش (050/0) رتبه بندی شده اند. همچنین نرخ ناسازگاری ماتریس ها مساوی 1/0 بوده که نشان دهنده سازگاری قابل قبول در قضاوت ها می باشد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج بدست آمده برای آنالیز خطاهای انسانی، استفاده از روش HET به آموزش کمتری جهت اجرا و مدت زمان کمتری نیازمند بوده در حالی که تعداد عوامل خطاهای شناسایی شده و قابلیت کاربرد آن در روش SHERPA بیشتر می باشد. با توجه به اینکه وزن معیارها، اهمیت آنها در تعیین روش برتر و وزن هرکدام از روش ها نسبت به معیارها، سهم آن روش در معیار مربوطه را بیان می کند، محاسبه وزن نهایی روش ها نشان می دهد که SHERPA با وزن 53/0 برتر از HET با وزن 46/0 می باشد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، HET، SHERPA، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • مهران پورحسین، رضا پوربابکی، الهه رودی، وحید احمدی مشیران، هما ملک خانی، سمانه خداوردلو* صفحات 373-384
    مقدمه

    خطاها محصول جانبی پردازش اطلاعات یا عملکرد شناختی انسان هستند. بااینکه همه افراد در انجام فعالیت های مختلف مستعد خطا هستند با این حال تفاوت های فردی در توانایی های شناختی آن ها تعیین کننده نوع و نرخ خطاهایی است که ممکن است افراد در موقعیت های مختلف مرتکب شوند. خطاهای انسانی از مهم ترین چالش های محیط کاری می باشد. یکی از سیستم هایی که خطاهای انسانی به وفور در آن رخ می دهد، سیستم مراقبت های بهداشتی می باشد. خطا در ارایه داروی مناسب به علت شباهت ظاهری و شباهت نام دارو یکی از خطاهای شناختی هست که در مراقبت های بهداشتی رخ می دهد. هدف از مطالعه مروری حاضر، ارزیابی منظم شواهد و رویکردهایی است که اخیرا  برای کاهش خطاهای دارویی ناشی از برچسب های داروهای هم شکل و هم آوا انجام شده است.

    روش کار

    جستجوی مقاله در 30 آگوست 2018 از تمام سال های در دسترس ازPubMed  و EMBASE  با استفاده از دستورالعمل بیانیه پریزما انجام شد. جستجو در بخش عنوان یا چکیده مطالعات با استفاده از اصطلاحات مدنظر و همچنین  با استفاده از شاخص MeSH، در ترکیب با اصطلاحات انجام شد. در این پژوهش از بین 256 مقاله، نهایتا 17 مقاله جهت مطالعه سیستماتیک انتخاب گردید. مطالعات بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب و بر اساس نوع مداخله آزمون شده و نوع خروجی دسته بندی شدند. درنهایت داده ها به صورت توصیفی تجزیه وتحلیل شدند.  

    یافته ها

    طرح کلی مطالعات و روش های پژوهش بین مطالعات به طور گسترده ای متنوع بود. از آن جمله می توان به تعداد شرکت کنندگان، تعداد آزمون ها، نوع داروها و شرایط آزمون ها اشاره کرد. نگارش Tall man، کدگذاری رنگی، تنوع زمینه برچسب ها و استفاده از علایم، رویکردهای مورد آزمون بودند. درمجموع 11 مطالعه از میان مطالعات بررسی شده، از نگارش Tall man استفاده کرده بودند و همچنین مهم ترین متغیر گزارش شده در همه مطالعات « نرخ خطا» و « زمان پاسخ» بود. دامنه وسیعی از اسامی داروها مورد آزمون قرار گرفته بود.

    نتیجه گیری

    خطاهایی دارویی ابعاد مختلفی دارند و در مطالعه حاضر فقط به بررسی خطاهای ناشی از داروهای هم شکل و هم آوا و تاثیر نحوه نگارش نام دارو پرداخته شد. مطالعات آزمایشگاهی نشان داد نگارش Tall Man در کاهش نرخ خطا موثر است که احتمالا به دلیل خوانایی بهتر برچسب های دارویی است، اما ارزیابی در محیط کار واقعی برای تقویت این نتیجه گیری مورد نیاز است. شواهد کافی برای پشتیبانی از کدگذاری رنگی و چند روش دیگر مانند نمادها، وجود ندارد و به دلیل جدید بودن مطالعات در این زمینه هنوز سازوکار یکسانی برای همه مطالعات وجود نداشت.

    کلیدواژگان: خطای شناختی، داروهای هم شکل و هم آوا، نگارش Tall Man، کدگذاری رنگی
  • سیده ریحانه شمس، علی جهانی*، مظاهر معین الدینی، نعمت الله خراسانی، صبا کلانتری صفحات 385-396

    شهر تهران به عنوان یک کلان شهر، به علت دارا بودن جمعیت زیاد و آلودگی شدید ناشی از منابع و آلاینده های گوناگون، در معرض آسیب های ناشی از آلودگی هوا قرار دارد. پژوهش بر روی آسیب های ناشی از آلودگی هوا در شهر تهران با توجه به آلاینده های مهم و شاخص های موثر امری ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف پیش بینی ازن هوای شهر تهران انجام شد. با توجه به مضررات گاز ازن بر سلامت انسان و محیط زیست و افزایش آن در دهه های گذشته، بررسی و پیش بینی میزان آن در هوا از اهمیت بالایی برخوردار است. پیش بینی تراکم گاز ازن در هوا می تواند برای پیشگیری و کنترل  توسط مسولان استفاده شود. این پژوهش از نوع روش تحلیلی-کاربردی بوده و با استفاده از داده های روزانه ازن ایستگاه های سنجش کیفیت هوای شهر تهران، هواشناسی، فضای سبز، ترافیکی و متغیرهای زمانی مثل تاخیر زمانی یک روزه به پیش بینی گاز ازن در کلان شهر تهران پرداخته است. در این راستا از مدل شبکه عصبی مصنوعی جهت پیش بینی غلظت گاز ازن با استفاده از نرم افزار MATLAB و با روش کدنویسی استفاده شد. در پایان نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی با مدل رگرسیون خطی مقایسه گردید. ضریب همبستگی و خطای جذر میانگین مربعات مدل شبکه عصبی 734/0 : R2 و566/0  RMSE: با معادلات رگرسیون 608/0 :R2  و  69/11 RMSE: مقایسه شد. بر اساس نتایج حاصل  می توان عنوان نمود که خطای مدل شبکه عصبی کمتر از روش رگرسیون است. بر اساس نتایج آنالیز حساسیت پارامترهای فصل از سال، طول ساعات آفتابی به ترتیب بیش ترین تاثیر را در میزان تراکم گاز ازن در هوای شهر تهران دارند

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، گاز ازن، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون چند متغیره، آنالیز حساسیت
  • محبوبه کفایتی، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی*، امید صابرفرد صفحات 397-407
    مقدمه

    علیرغم افزایش تعداد و شدت بروز بیماریها، حوادث شغلی و زیست محیطی در سازمانها بسیاری از مدیران پیاده سازی الزامات HSE  را هزینه بر دانسته و بر سودآوری حاصل از اجرای آنها توجه ندارند.

    روش کار

    در این پروژه با هدف بررسی سودآوری اجرای الزامات HSE  با رویکردی متفاوت، به تلفیق هزینه های HSE محاسبه شده با روابط اقتصاد مهندسی پرداخته شد. هزینه های بیماریها، حوادث شغلی و زیست محیطی 2207 مورد محاسبه و عدم هزینه کردشان به عنوان درآمد برای سیستم لحاظ شده است، با تعیین همبستگی و محاسبه P value میان آنها و هزینه های مترتبه مدل رگرسیونی آن برازش گردید. سرمایه گذاری در حوزه HSE طی سالهای 91-95 برآورد و نرخ بازگشت سرمایه (ROI)  و ارزش فعلی خالص (NPV)  محاسبه و ارتباط میان ROI و نرخ تکرار بیماریها، حوادث شغلی و زیست محیطی بررسی شد.   

    یافته ها

    هزینه بهداشت با p-value= 0.03تاثیر معناداری بر نرخ بروز بیماری دارد و با افزایش یک واحد نرخ بروز بیماری e-15 1.432 برابر می شود.هزینه حوادث با p-value= 0.048تاثیر معناداری بر نرخ بروز حوادث شغلی داشت و با افزایش یک واحد، نرخ تکرار e -13  9.183  برابر میشود.ارتباط معناداری میان حوادث زیست محیطی و نرخ بروز یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آنست که صرفا سرمایه گذاری با اولویت اجرای الزامات در حوزه HSE در سودآوری موثر نبوده بلکه بایستی هدفمند و متاثر از نتایج بررسی علل ریشه ای حوادث، بیماریها و ارزیابی ریسک های سازمان باشد.

    کلیدواژگان: آثار اقتصادی، HSE، بیماری شغلی، حوادث شغلی و زیست محیطی، NPV، ROI، سرمایه گذاری
  • لیلا کیکاوسی آرانی*، میرغنی سید صومعه صفحات 408-415
    مقدمه

    امروزه استرس شغلی بزرگترین چالش سیاستگذاران آموزش عالی است. دانشجویانی که سطح بالایی از استرس دارند، خود را فاقد اعتماد به نفس، ضعیف در کنترل فرآیند های تحصیلی و ناتوان در جبران ضعف های بالینی می یابند. دندانپزشکی از جمله پر استرس ترین حرفه ها است. هدف از این پژوهش، ارزیابی سطح استرس شغلی فراگیران دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز بود.   

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی (cross-sectional) بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه فراگیران بالینی دندانپزشکی در حال تحصیل ترم های 7،9و11در سال 1397 بود(84= N). طبق جدول مورگان تعداد حجم نمونه 70 نفر بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس شغلی Osipow جمع آوری شد و توسط نرم افزار SPSS22تحلیل شد. برای بررسی ارتباط متغیرها با میزان تنش از آزمون t-test استفاده شد.  

    یافته ها

    میانگین نمره کلی دانشجویان مورد مطالعه 150.8 بود. میانگین تنش کل در گروه سنی بالای 26 سال برابر 158 و زیر 26 سال برابر 147 بود (0.027= Pvalue). میانگین نمره تنش شغلی کلی در زنان و مردان یکسان بود0 مقایسه نشان داد دانشجویان ترم های 9و 11 (میانگین=161) از تنش بیشتری نسبت به دانشجویان ترم 7 (میانگین =147) برخوردار بودند (0.014= Pvalue)0.

    نتیجه گیری

    فراگیران بالینی دندانپزشکی در این دانشگاه از استرس شغلی متوسط تا شدیدی رنج می بردند. فراگیران مسن تر استرس بیشتری نسبت به فراگیران جوان تر داشتند. استرس فراگیران زن و مرد یکسان بود. حل این مساله نیازمند توجه ویژه سیاستگذاران آموزشی دانشگاه در زمینه حمایت و مشاوره دانشجویی است.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، دندانپزشکی، پرسشنامه Osipow
  • سعید نجفی، شیرازه ارقامی*، مریم خزائی پول صفحات 416-425
    مقدمه

    سازمان جهانی بهداشت پیش‍بینی کرده است تا سال 2020 حوادث رانندگی، سومین عامل مرگ در جهان خواهد بود. با توجه به نقش 70 الی 90 درصدی عامل انسانی در بروز حوادث ترافیکی، تهیه ابزاری برای بررسی رفتارهای رانندگی خطرناک ارزشمند خواهد بود. از آنجایی‍که رفتار رانندگان تاکسی نقش به‍سزایی در بروز تصافات ترافیکی درون شهری دارد، هدف این مطالعه، تهیه نسخه‍ای روا و معتبر از شاخص رانندگی خطرناک دولا در رانندگان سواری ناوگان مسافربری حمل و نقل عمومی شهر زنجان می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، از روش نمونه گیری تصادفی در دسترس برای انتخاب رانندگان سواری ناوگان حمل و نقل عمومی شهر زنجان استفاده شد. 316 راننده (% 7/9 زن،% 3/90 مرد) با حداقل سه سال سابقه کار در این مطالعه مشارکت کردند. نسخه لاتین شاخص دولا (3DI: Dula Dangerous Driving Index) حاوی 28 گویه در 3 عامل (رانندگی تهاجمی، رانندگی با احساسات منفی و رانندگی بی‍پروا) از رفتار رانندگی خطرناک می باشد. در مطالعه حاضر روایی زبانی شاخص دولا، با روش ترجمه-بازترجمه صورت پذیرفت. پس از انجام روایی صوری کیفی و کمی (تعیین نمره تاثیر)، شاخص به دست آمده در پانل خبرگان (که همگی اعضای هییت علمی دانشگاه ها بودند) مطرح شده و سپس شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا محاسبه شد. همچنین پایایی ابزار براساس همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و سنجش ثبات در آزمون با روش آزمون- بازآزمون(همبستگی اسپیرمن) تعیین شد.  

    یافته ها

    در این مطالعه، بیشترین نمره تاثیر(82/3) و کمترین (60/1) حاصل آمد و روایی صوری گویه‍ها پذیرفته شد.کمترین و بیشترین میزان نسبت روایی محتوا به ترتیب 8/0 و 1 و شاخص روایی محتوا 891/0 و 1 به دست آمد و روایی همه گویه ها مورد تایید قرار گرفت. در سنجش اعتبار ابزار، آلفای کرونباخ برای نتایج همسانی درونی کل ابزار 896/0 و برای هر یک از عامل های بالا به ترتیب، 95/0، 89/0و 94/0 به دست آمد. در سنجش ثبات در آزمون نیز با روش آزمون- بازآزمون مقدار ضریب همبستگی اسپیرمن 871/0 بدست آمد و معناداری آزمون کمتر از 001/0 حاصل شد، بدین ترتیب ثبات در آزمون مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    برای بررسی رفتار رانندگی خطرناک در رانندگان تاکسی باید از یک ابزار قابل اعتماد استفاده نمود. با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، نسخه فارسی شاخص رفتار رانندگی خطرناک دولا برای خودگزارشی رفتار رانندگی خطرناک رانندگان خودروهای سواری حمل و نقل عمومی از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است. هرچند که بررسی روایی سازه همچنان مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک، شاخص رانندگی خطرناک دولا، رانندگان تاکسی، اعتبار سنجی، نسخه فارسی
  • عبدالصمد احمدوند، رضا ارجمندی*، علی محمدی، عادل مظلومی، سید علی رضا میرزا حسینی صفحات 426-439
    مقدمه

    ارزیابی عملکرد HSE مبتنی بر مدل های تحلیلی به روز از جمله مهندسی تاب آوری بخصوص در صنایع خودروسازی که از پیامدهای هر سه گروه ایمنی ، بهداشت و محیط زیست متاثر می باشد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف مروری بر عوامل موثر بر ارزیابی عملکرد مدیریت HSE مبتنی بر مهندسی تاب آوری بصورت موردی در صنایع خودروسازی انجام شده است.

    روش کار

    برای جمع آوری و طبقه بندی داده ها، مقالات انتشار یافته مورد جستجو و استناد قرار گرفت. در این مطالعه پایگاه های اینترنتیمعتبرشامل:Google Scholar  ، Web of SciencesScopus ، PubMed مورد جستجو قرار گرفتند. همچنین پایگاه های اینترنتی فارسی شامل magiran ،  civilica، SID مورد بررسی قرار گرفتند . در مجموع تعداد 211 مقاله استخراج شد که پس از غربالگری آنها  توسط یک تیم چهار نفره از کارشناسان ارشد HSE  به لحاظ محتوایی و موضوعی و حذف مقالات غیرمرتبط ، متن کامل مقالات مرتبط دریافت شده و مورد بررسی جزیی تر قرار گرفتند و درنهایت 18 مقاله انتخاب و مورد مطالعه کامل قرارگرفت.   

    یافته ها

    یافته های حاصل از 18 مقاله مورد مطالعه نشان داد که عملکرد HSE در صنایع مختلف می تواند تحت تاثیر عوامل متعدد قرار گیرد که از جمله مهمترین عوامل می توان به فرهنگ سازمانی، یادگیری و آموزش ، عوامل سیاسی/ اقتصادی ، شایستگی و مهارت کارکنان، استراتژی و برنامه های کلان سازمان، دارایی و منابع مالی اشاره نمود. در صنعت خودروسازی نیز با توجه به تهدیدات برون سازمانی و ضعف های درون سازمانی ممکن است شرایطی بوجود بیاید که علاوه بر بروز اشکالاتی در فرآیندهای مختلف، عملکرد مجموعهHSE  را نیز تحت تاثیر قرار دهد. از جمله عوامل برون سازمانی می توان به تحریم ها، مشکلات اقتصادی و اجتماعی در سطح کلان ، نبود قطعات و تجهیزات تولیدی اشاره کرد و در بعد درون سازمانی کاهش تولید ، کاهش بودجه تخصیصی به مدیریت ها و افزایش حوادث و بیماری ها، بالا رفتن هزینه های پزشکی و درمانی، افزایش انتظارات کارکنان و غیره از جمله عواملی هستند که می توانند عملکرد مدیریتهای HSE را تحت تاثیر قرار دهند.

    نتیجه گیری

    براساس مطالعه مدلهای مختلف ارایه شده در زمینه تاب آوری، می توان نتیجه گرفت که عملکرد HSE سازمان ها ، مجزا ازدیگر فاکتورهای مدیریتی و تصمیم گیریهای کلان سازمان نمی باشد، بلکه بسیاری از عوامل برون سازمانی و درون سازمانی شاخص های HSE را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا از این منظر توجه به مقوله تاب آوری در مدیریت HSE ضروری است به دلیل اینکه در مراحل مختلف دوره عمر یک سازمان و شرایط متعدد آن اگر مدیریت HSE همگام و متناسب با فاکتور های تاثیر گذار حرکت نکند، موضوع HSE در سازمان به یک مقوله انفعالی و کم اهمیت جلوه خواهد کرد .

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مهندسی تاب آوری ایمنی، بهداشت، محیط زیست، HSE، خودروسازی، مرورنظام مند
|
  • Vahid Ahmadi Moshiran, Ali Karimi, Farideh Golbabaei, Mohsen Sadeghi Yarandi, AliAsghar Sajediyan, Aysa Ghasemi Koozekonan Pages 316-326
    Introduction

    Styrene (C₆H₅CH=CH₂) is known as one of the volatile organic substances produced or used in petrochemical industries. Exposure to this chemical compound can thus lead to respiratory diseases. Therefore, this study aimed to evaluate occupational exposure to styrene vapor and to determine the risks of its health consequences in petrochemical industry workers through a quantitative method.

    Material and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a total number of 150 samples from 50 employees were studied using the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) 1501 method. The samples were then analyzed by the Varian CP-3800 chromatograph. Upon determining exposure to styrene vapor, the risk assessment of the health consequences of styrene in the workers in the given industry was evaluated via the relationships established by the United States Environmental Protection Agency (US/EPA).

    Results

    According to the results, the polybutadiene latex unit (PBL) was observed with the highest average exposure (0.44 mg.(kg-day)-1). Therefore, the top predictors of carcinogenic and non-carcinogenic risks were valued 0.44 and 0.71, respectively, for the PBL unit. Given the lowest average exposure (0.0012 mg.(kg-day)-1) in the drying unit, the prediction revealed the most moderate carcinogenic (0.1 ×10-5) and non-carcinogenic risks (2×10-3) for the same employees.

    Conclusion

    Overall, the health risk was higher than the permissible limit in the petrochemical industry studied, especially in the PBL unit. Therefore, it is recommended to make use of artificial ventilation, notably the local type, in addition to the natural ones.

    Keywords: Health Risk Assessment, Styrene, Occupational exposure, Petrochemical
  • Vida Zaroushani Pages 327-343
    Introduction

    The world is currently facing an all-out crisis over the coronavirus disease 2019 (COVID-19). This review study aimed to determine the applications of the assistive intelligent technologies of the Fourth Industrial Revolution (Industry 4.0) in occupational safety and health (OSH) and response to COVID-19.

    Material and Methods

    The given review was carried out from May to June 2020 and the search strategy was fulfilled in the databases of Google Scholar, PubMed, and Scopus. The keywords were collected from the Medical Subject Headings (MeSH) database and searched individually or in combination. Accordingly, the articles with the term “COVID-19” in their titles or abstracts and some other keywords such as “smart hospital, Industry 4.0, or intelligent technology” were selected and reviewed. Next, the titles, abstracts, and keywords of these studies were examined. To augment the sensitivity of the search, the keywords and the references of the selected articles were also surveyed. Then, the related studies were separated from the irrelevant ones and the duplicates were removed. Finally, the full texts of the selected articles were reviewed.

    Results

    In this resepct, a total number of 175 studies, published in the databases of Google Scholar, PubMed, and Scopus in 2020 were retrieved. According to the inclusion and exclusion criteria and qualitative screening, 30 articles were included in this review. The assistive intelligent technologies such as artificial intelligence (AI), the internet of things (IoT), big data, virtual reality (VR), holography, cloud computing, autonomous robots (autorobots), three-dimensional (3D) scanning, 3D printing, and biosensors were established as useful ones to respond to COVID-19. In addition, AI and autorobots could be the most significant technologies of Industry 4.0 in the incoming articles.

    Conclusion

    These technologies can thus help governments to identify, track, monitor, and treat patients and increase resilience in society and workplace environments during the COVID-19 pandemic.

    Keywords: Fourth Industrial Revolution, Covid-19, Epidemics, Assistive Technologies, Occupational Safety, Health, Intelligent Technologies
  • Manouchehr Omidvari *, Zahra Rafighi, Samareh Omidvari Pages 344-360
    Introduction

    The main purpose of this study was to identify and evaluate environmental problems and their ranking and to determine the conceptual model of environmental impact assessment (EIA) in industrial parks. Accordingly.

    Material and Methods

    In this study, environmental infrastructure issues were classified into five sections. The decision-making trial and evaluation laboratory (DEMATEL) technique was also employed to establish the relationships between the criteria. Moreover, the analytic network process (ANP) was utilized to determine their weight.

    Results

    Examining the internal relationships between the variables correspondingly revealed that cultural and economic criteria were the most influential. On the other hand, the biological criterion was very effective. The ANP results also showed that the “low share of environmental investment” as an indicator was an economic criterion with a normal weight of 0.80, which was of utmost importance among the other defined cases.

    Conclusion

    It was concluded that the definition of conceptual models in EIA processes can make it possible to examine and analyze the criteria and indicators affecting evaluation processes.

    Keywords: Environmental, Risk, Industrial city, FMEA, DEMATEL, ANP
  • Gholam Abbas Shirali, Ameneh Golbaghi*, Leila Nematpour Pages 361-372
    Introduction

    The development of residential and industrial areas has led to increasing gas consumption and overcrowding in gas supply networks. Accordingly, hazards and risks caused by human errors, processing and mechanical failures in pipelines, and gas leaks are on a rise. Several techniques have been so far proposed for identifying and controlling human errors. The main purpose of this study was to compare two human error evaluation techniques, namely, Human Error Template (HET) and Systematic Human Error Reduction and Prediction Approach (SHERPA) in gas supply operations using the analytic hierarchy process (AHP) to select a suitable method.

    Material and Methods

    This cross-sectional descriptive study was to identify the human error modes in one of the gas supply projects operating by Kurdistan Gas Company, Kurdistan, Iran. Different tasks in gas supply operations were accordingly determined by the health, safety, and environment (HSE) unit, then the ones susceptible to human errors were selected and analyzed through task analysis technique. The next step was to weight and rank the human errors by evaluating indexes based on many variables including accuracy, sensitivity, and quantity of the errors as well as usability, time, and education analysis using the Expert Choice software (ver. 11).

    Results

    According to the findings of this research, the criteria were ranked based on accuracy (0.339), sensitivity (0.322), quantity of errors (0.118), usability (0.116), time (0.056), education (0.050), and analysis. The inconsistency ratio was also equal to 0.1, which meant that the subjective judgments were accepted.

    Conclusion

    The results also showed that the analysis of human errors, using the HET, required less training and time, while the number of the detected errors and applicability in the SHERPA was greater. Considering the weight of the criteria, their importance in determining the superior technique and the weight of each one in relation to the criteria, the contribution of that method in the relevant criterion was expressed. Calculating the final weight of the techniques revealed that SHERPA with a weight of 0.53 was more practical compared with HET with a weight of 0.46.

    Keywords: Human Error, HET, SHERPA, Analytic Hierarchy Process
  • Mehran Pourhossein, Reza Pourbabaki, Elahe Roudi, Vahid Ahmadi Moshiran, Homa Maleck Khani, Samane Khodaverdloo* Pages 373-384
    Introduction

     Errors are a byproduct of human information processing or cognitive functioning. Although everyone is disposed to an error while performing various activities, individual differences in cognitive abilities can lead to various types and rates of errors committed in similar situations. Human errors are one of the most important challenges in work environments, including health care systems, wherein such errors are abundantly occurring. Errors in the delivery of correct medications due to the resemblance in appearance and name are thus one of the cognitive errors that come about in health care systems. The main purpose of this systematic review was to evaluate evidence and approaches recently practiced to reduce medication errors caused by the use of look-alike-sound-alike (LASA) medications.

    Material and Methods

     The study was conducted on August 30, 2018, through searches in the databases of PubMed and Embase, all available years, using the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) instructions. The searches were done in the titles or abstracts of the articles using the intended terms and the Medical Subject Headings (MeSH) index in combination. These studies were selected based on the inclusion and exclusion criteria and then categorized based on the type of interventions and outputs. Finally, the data were analyzed descriptively.

    Results

     The research designs and methods varied widely among the studies. There were also discrepancies in the number of participants, number of tests, type of medications, and test conditions. The approaches examined in these studies were tall-man lettering, color-coding, label background variations, and use of signs and symbols. Accordingly, 11 studies had utilized tall-man lettering and the most important reported in all articles were “error rate” and “response times”. As well, a wide range of medication names had been tested. It should be noted that medication

    Conclusion

     errors have different dimensions, but the errors caused by the look-alike-sound-alike (LASA) medications and the effect of tall-man lettering of medication name were only investigated in the present study. Laboratory studies in this respect have shown that tall-man lettering contributes to mitigating the rate of errors, which might be due to the better legibility of labels, but evaluations in real work environments are needed to reinforce this conclusion. There is also insufficient evidence to support color-coding, as well as several other approaches such as use of signs and symbols. Because of the novelty of the studies in this field, no uniform mechanism has been so far introduced.

    Keywords: Cognitive error, LASA, Tall Man Lettering, Color coding
  • Seyedeh Reyhaneh Shams, Ali Jahani *, Mazaher Moeinaddini, Nematallah Khorasani, Saba Kalantary Pages 385-396
    Introduction

     As a metropolitan area in Iran, Tehran is exposed to damage from air pollution due to its large population and pollutants from various sources. Accordingly, research on damage induced by air pollution in this city seems necessary. The main purpose of this study was to forecast ozone in the city of Tehran. Considering the hazards of ozone (O3) gas on human health and the environment and its ascending trend over the past decades, it is also essential to study and predict its quantities in the air. Forecasting ozone in the air can be further used to prevent and control pollution by authorities.

    Material and Methods

     Using an analytical-applied research method, this study was to predict ozone gas in this metropolitan area via daily ozone data of air quality measurement stations, traffic variables, green space, as well as time factors such as one-day time delay. In this regard, an artificial neural network (ANN) model was employed to forecast ozone concentration using the MATLAB software.

    Results

     The results of the ANN model were compared with a linear regression one. Correlation coefficient and root-mean-square error (RMSE) of the ANN model were subsequently compared with R2=0.734 and RMSE=0.56 as well as R2=0.608 and RMSE=11.69 regression equations.

    Conclusion

     It was concluded that the error in the ANN model was smaller than that in the regression one. According to the results of the sensitivity analysis of the season parameters, the length of sunshine hours had the most significant effect on the amount of ozone gas in Tehran air.

    Keywords: Air pollution, Ozone gas, Artificial neural network, Multivariate regression, Sensitivity analysis
  • Mahboobeh Kefayati, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani *, Omid Saber Fard Pages 397-407
    Introduction

    Even with the rising number of diseases and their severity as well as occupational-environmental accidents occurring within organizations, most managers do not still care about the profitability of implementing the health, safety, and environment (HSE) management system requirements.

    Material and Methods

    Accordingly, the integration of the HSE costs calculated through engineering-economics relations was investigated to evaluate the given profitability using a different approach. For this purpose, costs of diseases and occupational-environmental accidents were computed (n=2207), and then lack of their spending was considered as system income. By determining the correlation and calculating the P-value as well as the associated costs, the regression model was subsequently fitted. Investment in the HSE management system was further examined, and return on investment (ROI) and net present value (NPV) were calculated. Afterwards, the relationship between ROI and disease recurrence rates together with occupational-environmental accidents was explored.

    Results

    health costs with a P-value=0.03 had a significant effect on disease recurrence rates, so that the incidence rate was equal to 1.432 e-15 as it increased by one unit. The costs of accidents with a P-value=0.048 also had a substantial impact on the occurrence of occupational accidents and a growth by one unit, wherein the accident recurrence rates were 9.183 e. However, no significant association was found between environmental accidents and disease incidence rates.

    Conclusion

    The results implied that investment in HSE management systems is not just in accordance with implementing profitability requirements, but it should be targeted and based on priorities, influenced by the results of examining root causes of diseases and accidents as well as assessing risks facing organizations.

    Keywords: Economic effects, HSE, Occupational Diseases, Occupational, Environmental Incidents, NPV, ROI, Investment
  • Leila Keikavoosi Arani *, Mirghani Seyed Someah Pages 408-415
    Introduction

    Occupational stress is known today as one of the biggest challenges to higher education policy-makers. Students with high levels of stress find themselves lacking in self-confidence, vulnerable in controlling academic processes, and unable to compensate for clinical weaknesses. The main purpose of this study was to assess the levels of occupational stress among clinical dental students of Alborz University of Medical Sciences, Alborz, Iran.

    Material and Methods

    This study was a descriptive-analytic research with a cross-sectional design. The statistical population included all dental clinical students enrolled in the 7th, 9th, and 11th semesters in 2018 (n=84). According to the Krejcie and Morgan’s table, the sample size was 70. The data were also collected through the Osipow Occupational Stress Questionnaire, and then analyzed using the SPSS Statistics software (ver. 22). Besides, t-test was employed to investigate the relationship between variables and stress.

    Results

    The results revealed that the mean score of the students was 150.8. The mean total stress in the age group above 26 years was also 158 and that was 147 for those under the age of 26 (P-value=0.027). Besides, the mean score of overall occupational stress was equal in women and men. Comparisons also demonstrated that students in the 9th and 11th semesters (mean=161) were undergoing more stress than the ones enrolled in the 7th semester (mean=147) (P-value=0.014).

    Conclusion

    It was concluded that these clinical dental students were suffering from moderate-to-severe occupational stress. Likewise, older students had more stress than younger counterparts did. As well, male and female students’ levels of occupational stress were the same. Resolving this issue accordingly required special attention by higher education policy-makers to provide support and counseling in this respect.

    Keywords: Occupational Stress, Dental Students, Osipow Questionnaire
  • Saeid Najafi, Shirazeh Arghami *, Maryam Khazaee Pool Pages 416-425
    Introduction

    Road traffic accidents (RTAs) have always a major concern and human factor has been recognized as their leading cause. Since taxi drivers play a significant role in accidents, the main purpose of this study was to provide a valid and reliable version of the Dula Dangerous Driving Index (3DI) for taxi drivers working in the city of Zanjan, Iran.

    Material and Methods

    Based on the convenience sampling method, 316 taxi (including taxi, internet taxi, etc.) drivers were recruited in this descriptive study. The 3DI contained 28 items within three factors related to dangerous driving behavior. After linguistic validation, qualitative and quantitative face validity was determined for the given questionnaire. Consequently, content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) were assessed by a panel of 10 experts. Internal reliability was further calculated based on Cronbach’s alpha coefficient and test-retest method.

    Results

    The results revealed that face validity (1.60-3.82.), CVR (0.8-1), and CVI (0.891-1) were acceptable. Cronbach’s alpha coefficient was also 0.896 for the total reliability of the instrument and 0.95, 0.89, and 0.94 for each factor, respectively. In addition, Spearman’s rank correlation coefficient was 0.871 (P-value<0.001).

    Conclusion

    The results ultimately demonstrated that the Persian version of the 3DI had adequate reliability, as well as, face and content validity. However, construct validity remains.

    Keywords: Dula Dangerous Driving Index, 3DI, Taxi Driver, Traffic Safety, Validity, Persian Version
  • Abdolsamad Ahmadvand, Reza Arjmandi *, Ali Mohammadi, Adel Mazloumi, Seyed Alireza Mirzahosseini Pages 426-439
    Introduction

    Assessing health, safety, and environment (HSE) performance based on up-to-date analytical models like resilience engineering, especially in automobile manufacturing companies, affected by the trilogy of HSE factors and functions, is of crucial importance. Therefore, this study was to review the factors effectively involved in HSE management performance assessment based on resilience engineering in automobile manufacturing industries.

    Material and Methods

    To collect and classify the data, many relevant articles and procedures published in journals or presented at seminars were researched and cited. In this study, reliable online databases, including Google Scholar, Web of Science, Scopus, and PubMed were searched to meet this purpose. Other databases in Farsi such as Magiran, CIVILICA, and Scientific Information Database (SID) were also employed. Accordingly, a total number of 211 articles were extracted and filtered in terms of content and topic by a team of four HSE senior experts, whereby irrelevant studies were deleted, the full text of each relevant article was more closely considered, and finally 18 studies were selected and thoroughly examined.

    Results

    The findings from these 18 articles revealed that the HSE would be influenced in various industries by factors such as organizational culture, learning and training, political-economic variables, workforce qualifications and skills, strategic and large-scale programs of organization plus its assets and financial resources. In automobile manufacturing industries as well, circumstances might emerge because of some extra-organizational threats and intra-organizational weaknesses, whereby the appearance of deficiencies in various processes and even the functions of the HSE as a whole would be impaired. Of the many external factors, one could mention economic sanctions, large-scale socioeconomic problems, and lack of materials and production equipment. The internal problems would also range from production reduction and cuts in budgets earmarked for different management departments to a rise in the number of accidents and diseases, soaring medical treatment costs, as well as growing expectations in employees, which together impact the HSE management performance.

    Conclusion

    Regarding the studies conducted on various models presented so far in the area of resilience, it was concluded that the HSE performance of organizations intended to prevent and control risk factors were by no means distinct from other management factors and strategic decision-making in an organization. Rather, the HSE indicators could be impacted by many extra- and intra-organizational factors. Based on the models surveyed, it would be essential to consider the concept of resilience in HSE management. The reason for this is that the idea of the HSE would appear to be an issue of less virtue and importance in various stages and situations in the lifecycle of an organization, which is not consistent with the HSE management system and does not keep pace with the influencing factors.

    Keywords: Performance Assessment, Resilience Engineering, Health, Safety, Environment, HSE, Automobile Manufacturing, Systematic Review