فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 5 (بهار 1399)

مجله حقوق کودک
پیاپی 5 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی ماندگار*، رضا زارعی، مسعودرضا رنجبر صحرائی، مهرزاد رزمی صفحات 11-42

    پس از ورود فناوری های نوین اطلاعاتی و سایه افکندن بر زندگی مردم، کم کم آثار این ارمغان، بر جنبه های متعدد زندگی فردی و اجتماعی هویدا گردیده و قلمرو آن تا بدانجا گسترش یافت که برخی از ارکان حقوق خصوصی و عمومی افراد و ملل را تحت الشعاع قرار داد. مساله حقوق کودک چنان از اهمیتی برخوردار بوده که در بسیاری از اسناد بین المللی به آن پرداخته شده است و حتی کنوانسیونی تحت عنوان کنوانسیون حقوق کودک بدین منظور تدوین گردیده است که بر اساس آن، کودکان نیازمند به حراست بیشتری خواهند بود. همچنین هر آنچه که بتواند آینده فردی و حیثیتی کودک را با منشا فضای مجازی تهدید نماید، لازم به بازبینی است، زیرا با انتشار مطالب در فضای مجازی، به نوعی سند و دلیلی از یک واقعه در یک فضای لایتناهی تولید می گردد که حذف آن تقریبا غیر ممکن است، لذا حفظ شان و دفاع از حقوق کودک در فضای مجازی، مساله اساسی است که نیازمند بررسی ویژه ای است، لذا در این پژوهش که به شیوه تحلیلی توصیفی به رشته تحریر درآمده، تمرکز بر موضوع حقوق کودک در فضای مجازی با تکیه بر مقررات قانون تجارت الکترونیک ایران، کنوانسیون حقوق کودک و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی با محوریت استنادپذیری داده ها و سوابق الکترونیکی ایجاد شده می باشد.

    کلیدواژگان: استنادپذیری داده ها، ادله الکترونیک، سوابق الکترونیک، فضای مجازی، حقوق کودک
  • مریم شعبان صفحات 43-71

    در پژوهش حاضر، به دنبال «گونه شناسی سیاستگذاری های مرتبط با کودک در ایران» بودیم. در این راستا، بعد از تعریف مفاهیم حساس پژوهش با رویه اکتشافی سیاستگذاری ها شناسایی شدند، سپس با روش تحلیل محتوای کیفی به گونه شناسی آن ها پرداختیم. یافته ها و نتایج نشان می دهند که سیاستگذاری های مرتبط با کودک در ایران را می توان در سه مرحله گونه شناسی تدقیق نمود که به ترتیب، سیاستگذاری های داخلی شامل چهار مورد: 1 سیاستگذاری های حاکمیتی؛ 2 سیاستگذاری های دولتی؛ 3 سیاستگذاری های دیوانسالارانه (نهادهای بوروکراتیک)؛ 4 جامعه مدنی (سمن ها (NGO) و خیریه ها) هستند. سیاستگذاری های خارجی نیز شامل دو مورد: 1 سیاستگذاری های جامعه جهانی؛ 2 سیاستگذاری های جهان اسلام می باشند. در نتیجه باید گفت که سیاستگذاری های مرتبط با کودک در ایران، بسیار وسیع و گسترده هستند که مجموعه وسیعی از ابعاد زندگی کودکان را مورد توجه و حمایت قرار می دهند.

    کلیدواژگان: کودک، سیاستگذاری حکومتی، سیاستگذاری دولتی، جامعه جهانی، جهان اسلام
  • جمال بیگی*، مهرداد تیموری صفحات 73-101
    زمینه و هدف

    هر کودک و نوجوانی در هر مکان و زمان به صورت برابر مستحق بهره مندی از حقوق بشری خود به مثابه حقوق ذاتی و انفکاک ناپذیر هست، خواه آن کودک و نوجوان بزه کار بوده یا غیر بزه کار. کودکان و نوجوانان محروم از آزادی از جمله آسیب پذیرترین گروه در جامعه هستند که حقوق آن ها را نمی توان نادیده گرفت. امروزه آموزش رکن اساسی ترقی و پیشرفت جوامع بشری قلمداد می گردد و حق آموزش کودکان و نوجوانان محروم از آزادی نیز به عنوان یکی از حقوق بشر و شهروندی آنان قلمداد می گردد، هرچند برخورداری از حق آموزش کودکان و نوجوانان محروم از آزادی در راستای باز اجتماعی نمودن و اصلاح و تربیت آن ها نقش اساسی را می تواند داشته باشد، لیکن اجرای این حق در ایران دارای چالش های متعددی هست.

    روش

    مقاله حاضر که با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی و تحلیلی نگارش یافته، به بررسی چالش های فراروی حق آموزش کودکان و نوجوانان محروم از آزادی در ایران و ارایه راه کارها می پردازد.

    یافته ها:

    یافته ها و نتایج پژوهش حاکی از این است که اجرای حق آموزش کودکان و نوجوانان محروم از آزادی در ایران با چالش های متعدد فرهنگی، مالی، قضایی، قانونی، اجرایی و امنیتی مواجه است که باید در راستای رفع چالش های موجود با استفاده از راه کارهای ارایه شده در جهت هرچه بهتر اجراشدن اجرای این حق گام برداشته شود.

    بحث و نتیجه گیری:

    واقعیت ها نشان از نیاز جوامع به مکان هایی دارد که بتوانند برای مدتی افراد ناسازگار و ناهنجار را جدا از جامعه نگاه دارند و تمهیداتی بیندیشند که آنان اصلاح شده و در جهت رفاه اجتماعی به جامعه بازگردند. حق آموزش کودکان و نوجوانان محروم از آزادی جزء حق اساسی آنان است و بر دوش دولت ها است که تدابیری در این خصوص به کار گیرند. همچنین اقدام های بسیاری در کانون های اصلاح و تربیت و زندان های ایران در خصوص رعایت حق آموزش کودکان و نوجوانان محروم از آزادی و رفع چالش های موجود باید انجام گیرد تا آن ها نیز همانند سایر افراد جامعه بتوانند به حق آموزش به مثابه حقوق بشری خود دست یابند.

    کلیدواژگان: کودک، نوجوان، آموزش، مقررات ایران، کانون اصلاح و تربیت
  • منوچهر توسلی نائینی*، غزاله بهزادفر صفحات 103-128

    حق تغذیه یکی از حقوق اساسی و بنیادین هر شخص است. انسان برای این که بتواند از سایر حقوق خود بهره مند شود و آن ها را محقق کند، ابتدا بایستی از لحاظ غذایی تامین شود، زیرا بدون تامین و رسیدگی به این حق و نیاز غریزی انسان زنده نخواهد ماند که بتواند از سایر حقوق بشری خود بهره مند شود. حق تغذیه در میان حقوق بشری عنوان مجزا و جداگانه ای ندارد و یکی از حقوق زیر مجموعه حقوق اقتصادی و اجتماعی است که تحت عنوان حق بر استانداردهای مناسب زندگی از جمله «حق بر غذا» شناخته می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که علاوه بر اهمیت همگانی حق تغدیه، کودکان به دلیل وضعیت سنی و جسمانی که دارند، تغذیه آن ها از اهمیت بیشتر برخوردار است. تغذیه کودک با سایر حقوق او به ویژه حق آموزش ارتباط نزدیکی دارد. این ها از جمله مواردی هستند که حق تغذیه را به یکی از مهم ترین حقوق انسانی تبدیل می کند که بایستی به آن توجه شود و نقض آن مورد پیگیری و رسیدگی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حق تغذیه، کودک، حقوق اقتصادی، حقوق اجتماعی، استاندارد مناسب زندگی
  • شهریار شادی گو، فریبا پروانه، مهری توتونچیان صفحات 129-160

    در شرایط امروز جامعه مساله هویت در دوران کودکی مساله ای اساسی است، زیرا در صورت عدم توجه به آن نسل فعلی و آینده را دچار عدم تعادل و سردرگمی خواهد کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی حق بر هنر و هویت برای کودکان از منظر متون منظوم فارسی (اشعار حافظ، مولانا، سعدی، فردوسی و...) انجام گرفته است. روش پژوهش از نوع تحلیل کیفی به صورت کتابخانه ای و با استفاده از تکنیک فیش برداری و استفاده از منابع نظری و تیوری درباره هویت یابی کودکان می باشد با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت هویت یابی کودکان در بسترهایی چون خانواده، جامعه و نظام تعلیم و تربیت پا به عرصه وجود می گذارد، لذا گسترش آن در گرو توسعه این بسترهاست. بدین جهت هنگامی که پژوهشگران موضوع هویت یابی کودکان را می کاوند، ابتدا زمینه رشد و توسعه افراد و سپس توسعه جامعه را فراهم می آورند. توجه به حقوق کودکان در ابعاد مختلف نیز در کانون توجه جوامع و ادیان متفاوت در دنیا قرار دارد، به طوری که همواره قوانین متعدد در این زمینه از سوی سازمان ها و نهادهای مختلف به تصویب رسیده است. شناخت حق بر هنر، ادبیات و هویت کودک، به عنوان حقوق اساسی او نقش موثری در فرایند شکل گیری هویت کودک دارد. والدین اولین و نزدیک ترین مرجعی هستند که باید حقوق کودکان را در تمامی موارد اعم از آموزش و هویت یابی رعایت نموده و مسلما در این زمینه یک پدر و مادر آگاه بیشترین و مفیدترین کمک را می تواند به فرزندش ارایه دهد. همچنین بررسی هنر در اشعار فارسی بیانگر تاثیر هنر بر پرورش شخصیت و هویت یابی کودکان و تکامل اخلاقی و توجه به بعد جسمانی انسان است.

    کلیدواژگان: هنر، حقوق کودکان، دوران کودکی، هویت یابی، ادبیات فارسی
  • سیدعباس خلیل پور چالکیاسری صفحات 161-187

    پیشرفت خیره کننده فناوری اطلاعات در سال های آغازین سده بیست ویکم، دگرگونی های بیشماری را در زمینه های مختلف بوجود آورده و دروازه دیگری را به جهان نوین گشوده است؛ به گونه ای که تمام فعالیت های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و علمی بشر را به طور بنیادین دستخوش تغییر و تحول قرار داده است. علم حقوق نیز به عنوان شاخه ای از علوم انسانی که تنظیم روابط انسان ها را در چارچوب حیات جمعی به عهده داشته، با امعان نظر به دنیای مجازی و دسترسی آسان و ساده کودکان به اینترنت و وجود خطرات اجتناب ناپذیر در این پهنه گسترده، پرسش هایی را در خصوص اقدامات حقوقی در این عرصه پیش رو نهاده و برای جلوگیری از ورود غیرایمن کودکان در دنیای مجازی و اقدامات قانونی لازم برای حفاظت از آن ها، ابزارهایی را مطرح داشته است. اتخاذ رویکرد متمایز در حقوق کیفری ماهوی جرایم رایانه ای می تواند با اعمال پیشگیری، آسیب ها نسبت به کودکان و نوجوانان را به حداقل ممکن کاهش دهد. در این میان، پرسش ها و تردیدهایی در زمینه حدود آزادی استفاده از اینترنت برای کودکان، حدود گردش آزاد اطلاعات در مقابل کاربران کودک، حفاظت از حریم خصوصی کودک در فضای مجازی و نهایتا نقش مقررات حقوقی برای حفاظت و حمایت از این گروه آسیب پذیر که به سهولت می توانند در این دنیای بی حد و مرز در معرض سوء استفاده قرارگیرند، مطرح می شود. در این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و تحلیل عقلی مطالب، به بررسی سیاست تقنینی نظام حقوق کیفری در حیطه تامین امنیت کودکان در فضای مجازی ضمن مطالعه مقایسه ای نظام حقوقی ایران و اسناد بین المللی، با هدف ارزیابی چگونگی مقابله و پیشگیری نسبت به جرایم ارتکابی در این زمینه و بیان مسایل و مشکلات و نقاط قوت و ضعف قوانین مصوب و همچنین ارایه پیشنهادات و راهکارهایی جهت حل مشکلات کنونی پرداخته شد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، کودکان، امنیت، حقوق کیفری، سیاست تقنینی
|
  • Mostafa Mandegar, Reza Zareie, Masoud Reza Ranjbar Sahraei, Merhzad Razmi Pages 11-42

    After the emergence of innovative information technologies and them casting a shadow upon people’s lives, the effects of this gift on many aspects of individual and social life will become apparent and its domain will expand to an extent that some Pillars of personal and public rights of individuals and nations will be under its sphere of influence. The issue of rights of the child have such great significance that many international documents focus on them and a convention under the name of the Convention on the Rights of the Child has been assembled upon basis of which children in need will receive more protection. Also, anything that would threaten the personal future and reputation of the child needs to be reexamined, because by publishing content in cyber space a proof and document of a an event is created in an endless space in which the deletion of said data is almost impossible; therefore the preservation of dignity and protection of children’s rights in cyber space is a fundamental issue that needs special examination. Thus in this study which is conducted in an analytical-descriptive manner, the focus is on the subject of the right of the children in cyber space by relying on the laws regarding electronic trade in Iran, Convention on the Right of the Child and International Covenant on Civil and Political Rights with focus on credibility of data and electronic records.

    Keywords: Data Credibility, Electronic Records, Electronic Evidence, Cyber Space, Right of the Child
  • Maryam Sha’ban Pages 43-71

    This research was aimed at "the typology of child-related policies in Iran." After defining the sensitive concepts of the research, they were identified by the exploratory methodology of policy making, and then we analyzed the qualitative content analysis method. Findings and results show that child-related policymaking in Iran can be summarized in three phases of typology, respectively, which include domestic policy-making, include: 1. Sovereignty; 2. Government policy making; 3. Bureaucratic policy making (bureaucratic institutions); 4. Civil society (NGOs and charities), as well as policy making Foreigners included two cases: 1. The policies of the international community; 2. The policies of the Islamic world. As a result, child-related policies are widespread and broad in Iran, covering a wide range of aspects of children's lives.

    Keywords: Child, Politics, Typology, Global Society, the Islamic World, Iranian Society
  • Jamal Beigi, Mehrdad Teymoori Pages 73-101
    Background and aim

    Every child & juvenile, in every place & time, is equally entitled to the enjoyment of his or her human rights as an inherent & inalienable right. Whether that child & juvenile is a criminal or a non-criminal, children & juveniles deprived of their liberty are among the most vulnerable groups in society whose rights cannot be ignored. Today education is considered an essential element of the progress & development of human societies & the right to education of children & juveniles deprived of their liberty is also considered as one of their human rights & citizenship. Although, having the right to education of children & juveniles deprived of their liberty can play an essential role in re-socializing & reforming them. However, the implementation of this right in Iran has several challenges.

    Methods

    The present paper, which is written using library documents & resources in a descriptive & analytical manner, examines the challenges facing the right to education of children & juveniles deprived of their liberty in Iran & offers solutions.

    Results

    Findings & results of the study indicate that the implementation of the right to education of children & juveniles deprived of liberty in Iran faces numerous cultural, financial, judicial, legal, administrative & security challenges that must be addressed in order to address the existing challenges using the solutions provided for each What better way to take action than to enforce this right.

    Conclusion

    The facts show the need for societies to have places that can keep inconsistent & abnormal people out of society for a while & to make arrangements so that they can reform & return to society for social welfare. The right to education of children & juveniles deprived of their liberty is one of their fundamental rights & it is the responsibility of governments to take measures in this regard to take. So that they, like other members of society, can achieve the right to education as their human right.

    Keywords: Child, Juvenile, Education, Iran's Rules, Correctional Center
  • Manuchehr Tavassoli Naini, Ghazaleh Behzadfar Pages 103-128

    The right to food is one of the basic and fundamental rights for every person. In order to be able to benefit from other rights, people’s nutritional needs must first be satisfied. Without securing and attending to this right and innate need, a human will not be able to live and benefit from the rest of human rights. The right to food is not a separate and distinct topic, it's one of the subsets rights of economic and social rights that are recognized under the title of right to adequate standards of living including right to food. The result of this research shows that in addition to the universal importance of right to food and nutrition, children’s nutrition is more important because of their age and health status. Child nutrition as well as other rights, particularly right to education is very closely related. These are the things that turn the right to food into one of the most important human rights that requires attention, infringement on which should be followed up and investigated.

    Keywords: Right to Food, Child, Economic Law, Social Law, Hunger, Adequate standard of Living
  • Shahriar Shadigou, Fariba Parvaneh, Mehri Toutounchian Pages 129-160

    In today's society, the issue of identity is a fundamental issue in childhood, because if we do not pay attention to it, the current and future generations will suffer from imbalance and confusion. The present study aims to investigate the right to art and identity for children from the perspective of Persian poetic texts (poems of Hafez, Rumi, Saadi, Ferdowsi, etc.). The research method is qualitative analysis in the form of library and using the technique of taking notes and using theoretical sources and theory about children's identification According to the obtained results, it can be said that the identification of children in contexts such as family, society and education system is emerging, so its development depends on the development of these contexts. Therefore, when researchers address the issue of child identification, they provide the means for the development of individuals first and then for the development of society. Attention to the rights of children in various dimensions is also in the focus of attention of different societies and religions in the world, so that various laws in this field have always been approved by various organizations and institutions.. Recognizing a child's art, literature, and identity as fundamental rights has an important role in the process of forming his or her identity. Parents are the first and closest reference to the rights of children in all aspects of education and identification, and certainly an informed parent can provide the most and most useful help to his or her child. The study of art in Persian poetry also reveals the influence of art on human mental development, moral development and attention to physical dimension.

    Keywords: Art, Children's Rights, Childhood, Identity, Persian Literature
  • Seyed Abbas Khalilpour Chalkiasari Pages 161-187

    The astonishing advancement of information technology in the early years of the twenty-first century has brought about countless changes in the various fields and opened another door to the new world so that all human economic, social, political, cultural and scientific activities are fundamentally changed. Law is also a branch of the humanities that regulates human relations in the context of collective life. It has developed laws to prevent children from unsecured entering the virtual world and legal measures to protect them. Adopting a distinct approach to the substantive criminal law of cybercrime can minimize harm to children and adolescents by prevention. In the meantime, questions and doubts have been raised about the limits of freedom of use of the Internet for children, the limits of free flow of information against child users, protection of child privacy in cyberspace and finally the role of legal regulations to protect this vulnerable group that easily can be exploited in this boundless world. In this research, through data collection tools and using library and internet resources with rational analysis of the content to study the legislative policy of criminal law on criminal security for children in cyberspace, in comparison with the iranian legal system and international documents, in order to better confront and prevent these crimes, the issues and problems and the strengths and weaknesses of the enacted laws are presented and suggestions and solutions for solving these problems are discussed.

    Keywords: Cyberspace, Children, Security, Criminal Law, Legislative Policy