فهرست مطالب

نشریه امنیت ملی
پیاپی 22 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر شعبانی، امین پاشایی* صفحات 13-30

    مقاله حاضر باهدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر استحکام ساخت درونی نظام جمهوری اسلامی از طریق تعامل مردم و حکومت به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند عوامل موثر بر تحقق امنیت مردم پایه را از دیدگاه امام علی (علیه السلام) شناسایی و اولویت بندی نماید. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی ازنظر روش توصیفی- تحلیلی، پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، صاحبنظران دانشگاهی و خبرگان آشنا به علوم معارف اسلامی، مدیریت منابع انسانی، مباحث امنیتی و کارشناسان حوزوی و مدیران سطوح میانی و عالی هستند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و تعداد آنان 132 نفر هست. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 35 سوال استفاده شد که برای سنجش روایی از روایی محتوا، روایی سازه، روایی وابسته به معیار و سنجش اعتبار محتوا با استفاده از آزمون لاوشه و برای اندازه گیری پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر 95/0 هست. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنجایی که تمامی متغیرها نرمال بودند از آزمون های اسپیرمن، KMO و بارتلت با استفاده از نرم افزار SPSS و برای اثبات مدل تحقیق از تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار Lisrel بهره گرفته شد. همچنین برای اولویت بندی عوامل از روش شباهت به گزینه ایدیال فازی (FTOPSIS) استفاده گردید. بر اساس یافته های این پژوهش می توان بیان نمود برای اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بتواند ساخت درونی خود را از طریق تعامل مردم و حکومت استحکام بخشد باید حکومت و مردم همواره با همدیگر در تعامل و ارتباط دوطرفه برد- برد باشند که بر اساس یافته های پژوهش از 35 عامل اولویت بندی شده، پنج اولویت نخست عبارت اند از: وفاداری مردم به نظام؛ عمل به کتاب خدا و سیره رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم)؛ اسلامی بودن حکومت؛ حرکت بر محور ولایت و تامین امنیت برای مردم.

    کلیدواژگان: استحکام ساخت درونی، امنیت، امنیت داخلی، تعامل مردم و حکومت، رویکرد فازی
  • امیرهوشنگ خادم دقیق* صفحات 31-68

    یکی از موثرترین عوامل تدوین راهبرد های امنیتی هر کشوری، تحلیل محیط امنیتی و بررسی نحوه نفوذ و دوام در آن است که به خودی خود در مطالعات امنیتی دارای جایگاهی ویژه و اجتناب ناپذیر است. نظر به اهمیت موضوع با کمک و راهنمایی دکتر حسین عصاریان نژاد این مقاله تلاش دارد با رویکردی اقتباسی استنتاجی و ایده پردازانه و با هدف شناخت عوامل و مولفه های موثر در توسعه سطح نفوذ و دوام در یک محیط امنیتی، از طریق روش ترکیبی پاسخ گوی این سوال باشند که مدل مناسب توسعه سطح نفوذ و دوام در محیط امنیتی چگونه باید باشد؟ماحصل تحقیق؛ اکتشاف مولفه ها و شاخص های موثر این مهم، مشتمل بر عدالت و برابری، نظام سیاسی مبتنی بر شریعت و تفکر اسلامی است که در کنار ابعادی همچون امکان سنجی و هدف گذاری متناسب با حوزه هدف؛ بسترسازی متناسب با مرجع امنیت در راستای امنیت سازی؛ تهدیدشناسی با رویکرد شناخت بازیگران موثر و رصد تحولات و تغییرات؛ راهبری و مدیریت و دریافت بازخورد در راستای تحقق اهداف و درنهایت تثبیت و تعمیق موفقیت ها در محیط امنیتی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: نفوذ و دوام سیاسی، امنیت محیطی، محیط امنیتی، توسعه امنیتی، قدرت ملی، مرجع امنیت
  • غلامحسین رضایت، فیض الله مرادیان* صفحات 69-93

    حفاظت اطلاعات در دین مبین اسلام از جایگاه و منزلت بالایی برخوردار بوده و در سیره حکومتی پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و اله و سلم و حضرت علی علیه السلام و دیگر معصومین علیهم السلام وجود حفاظت اطلاعات، جهت مقابله با فعالیت های جاسوسی دشمن وصیانت امنیتی از قلمرو حکومتی شان و برقراری امنیت مطلوب، ضروری دانسته اند و با در دستور کار قرار دادن حفاظت اطلاعات تهاجمی و نفوذ دادن عناصر اطلاعاتی مورد اعتماد خود به محیط امنیتی دشمن، به موقع تهدیدهای دشمن را خنثی وبی خاصیت ساخته اند. این پژوهش باهدف تدوین الگوی راهبردی حفاظت اطلاعات اسلامی برمبنای اندیشه ها، آراء، نظرات، تدابیر و رهنمودهای حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) انجام شد. پژوهش از نوع تحقیق توسعه ای و دارای یک سوال اصلی و چهار سوال فرعی بود و برای تحلیل داده های تحقیق از روش تحقیق «تحلیل محتوای کیفی» استفاده شد. مواد و محتوای مورداستفاده در این پژوهش تعداد 475 فرمان یا تدبیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بوده که در گام نخست با بهره گیری از روش «تکوین استقرایی مقوله ها» و با تحلیل محتوای دقیق فرامین و تدابیر، تعداد 694 مقوله استخراج شد. در گام دوم پس از ویرایش و پالایش مقوله ها، تعداد مقوله ها به 252 مقوله کاهش داده شد. در گام سوم برای احصاء شاخص ها، 140 شاخص استخراج شد. در گام چهارم از طریق خبرگی، تعداد 23 مولفه استخراج شد؛ و درنهایت مولفه هایی که دارای مفاهیم مشترک و مشابه بودند در ذیل یک طبقه سازمان دهی شدند و تعداد 6 بعد شامل ماموریت، ساختاری، مدیریت و رهبری، نظامات، منابع انسانی و فرهنگی استخراج شد.

    کلیدواژگان: الگو، فرماندهی و مدیریت، گفتمان ولایت فقیه، نیروهای مسلح، حفاظت اطلاعات
  • فرهاد رهبر، حسن حسین زاده صفحات 95-117

    هدف گذاری راهبردی چهل - پنجاه ساله به سوی دستیابی جمهوری اسلامی ایران به مرجعیت علمی و فناوری در جهان از جمله تاکیدات مستمر امام خامنه ای (مدظله العالی) به شمار می رود. همچنین فرمایش گهربار امیر مومنان که بابیان محکمی به جایگاه علم و نقش آن در تولید اقتدار اشاره می نماید نیز در این زمینه قابل اشاره می باشد. محقق سعی کرده تا با روش ترکیبی مطالعات کتابخانه ای و میدانی، رابطه بین دستیابی جمهوری اسلامی ایران به مرجعیت علمی و فناوری جهان و امنیت و اقتدار ملی را بررسی نماید. با توجه به آزمون فرض آماری که از داده های پرسشنامه گرفته شد این نتیجه به دست آمد که دستیابی جمهوری اسلامی ایران به مرجعیت علمی و فناوری جهان با شرحی که دراثنای این مقاله آمده است، با نگاهی به اصول و آرمان های انقلاب اسلامی در ایجاد اقتدار و تامین امنیت ملی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، مرجعیت علمی و فناوری، امنیت و اقتدار ملی، اصول انقلاب اسلامی، تولیدات علمی
  • علیرضا پورابراهیمی، داریوش صفر نژاد، حمیدرضا کاشف * صفحات 119-146

    نظام جمهوری اسلامی ایران از بدو تشکیل، با توجه به آرمان های انسانی و الهی خود و اینکه سد راهی در برابر اهداف نظام سلطه و استکبار جهانی می باشد، همواره با سیلی از تهاجم ها و حملات از سوی دشمنان مواجه بوده است. یکی از شگردهای جدید استکبار در ایراد آسیب و تهدید به پیکره نظام مقدس اسلامی و با استفاده از فناوری روز دنیا، وارد صحنه جنگ شدن با جمهوری اسلامی ایران از طریق فضای سایبر است که در محیط یادشده انجام عملیات روانی گسترده یکی از مهم ترین شگردهای دشمن است. با گسترش فضای سایبر و وابستگی روزافزون افکار عمومی مردم به این فضا و آسیب پذیری که آن ها در مقابل حملات سایبری دارند، برخورداری از راهبردهای دفاع سایبری در این حوزه ضرورت می یابد و در چنین طرحی، آشنایی با عملیات روانی دشمنان نظام از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. در این پژوهش صورت پذیرفته، روش تحقیق موردی زمینه ای بوده و نوع تحقیق کاربردی/ توسعه ای می باشد. از روش ترکیبی (سه بعدی) با استفاده از روش های کمی و کیفی و ترکیب آن و روش دلفی جهت جمع آوری اطلاعات از نخبگان عملیات روانی در حوزه سایبری و روش اکتشافی در مراجعه به اسناد و مدارک، بهره برداری شده است. در نتیجه این پژوهش مشخص شده هر چند تهدیدات وارده در عرصه فضای سایبری کشور در حوزه عملیات روانی، در ظاهر اقدامی نه چندان پیچیده به نظر می رسد، اما در صحنه عمل بسیار متفاوت و پیچیده تر از سایر روش ها است که با نظر داشت الزامات لازم، این تحقیق به تدوین و ارایه راهبردهایی پرداخته تا تهدیدات، آسیب پذیری ها و هزینه های نظام در این عرصه کاهش یابد.

    کلیدواژگان: دفاع سایبری، فضای سایبر، راهبرد، عملیات روانی، تهدیدات
  • حسین خالدی *، مراد دلالت، حمید پناهی صفحات 147-167

    شهرهای جنوب خاوری ایران به لحاظ بنیادهای فرهنگی اختلاف های زیادی با مرکز کشور دارند و از جنبه اقتصادی نیز یکی از کم برخوردارترین مناطق کشور را شکل داده اند. در حالی که زاهدان میان 30 مرکز استان، بیشترین فاصله را با مرکز سیاسی (1605 کیلومتر) کشور دارد، چابهار و کنارک نیز دورترین شهرستان های کشور به تهران هستند؛ این در حالی است که متوسط فاصله سکونتگاه ها در استان سیستان و بلوچستان 61 کیلومتر است که بیش از سه برابر متوسط ملی است. موقعیت جغرافیایی و انزوای آن نه تنها ارتباطات شهرهای جنوب خاوری را با دیگر مناطق کشور کاهش داده بلکه باعث تسریع ارتباطات برون مرزی ساکنان آن شده است که این مسئله می تواند مورد سوء استفاده قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای قرار گیرد و زمینه ساز بروز حوادث تروریستی در منطقه باشد. علاوه بر این بروز حوادث تروریستی در شهرهای جنوب خاوری ایران می تواند دارای بسترها و بنیان های فرهنگی؛ اقتصادی و طبیعی نیز باشد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی بر پایه مطالعه منابع کتابخانه ای به منظور بررسی و تبیین بسترهای تروریسم شهری در جنوب خاوری جمهوری اسلامی ایران صورت پذیرفته است. بر اساس یافته های پژوهش؛ دخالت قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای (آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی) و منافع آن ها با دست آویز قرار دادن بنیادهای فرهنگی (مذهب، زبان و بافت اجتماعی)، بنیادهای طبیعی (موقعیت جغرافیایی، توپوگرافی و انزوای جغرافیایی) و بنیادهای اقتصادی (توسعه نامتوازن و ضعف بنیادهای زیستی) منطقه بلوچ نشین عامل اصلی بروز اعمال تروریستی در شهرهای جنوب خاوری ایران است.

    کلیدواژگان: ایران، قوم بلوچ، جنوب خاوری ایران، تروریسم، تروریسم شهری
|
  • Naser Shaabani, Amin Pashaee * Pages 13-30

    The present study aimed to identify and prioritize the factors affecting the strength of the internal structure of the Islamic Republic through the interaction of people and the rule is written And tries factors affecting the realization of basic public security from the perspective of Imam Ali (PBUH) identify and prioritize .The purpose of this research point of view, in terms of applied analytical methods, descriptive and correlational. The population of this research, academic experts and experts in Islamic sciences, human resource management, security issues and regional experts and middle and high level managers who were selected by purposive sampling method and the number is 132 people. Data from the questionnaire composed of 35 questions were used to assess the validity, content validity, construct validity, reliability depends on the criteria and validated content using Lavshh and to measure the reliability of Cronbach's alpha was used against is 95/0. For data analysis, since all tests were normal variables Spearman, KMO and Bartlett using SPSS software and to prove the model of factor analysis was performed using SPSS Lisrel. As well as to prioritize the factors of similarity in fuzzy ideal option (FTOPSIS) was used. 35 of priority, the five priority are: loyalty Bhnzam, practice the book of Allah and prophet Muhammad (PBUH & HP Slyallh); Islamic rule, move around province and security to the people.

  • AmirHooshang Khadem Daghigh * Pages 31-68

    One of the most effective factors in the development of security strategies in each country, analysis of the security environment and how to influence and durability that itself holds a special place in security studies and unavoidable. Considering the importance of this paper is trying to help doctor Hussein Assarian race Adapted deductive approach and the idea of romantic and aims to understand the causes and factors affecting the development level of penetration and durability in a secure environment,   Through the combination of the answer that is right for model development and sustainable level of penetration in the security environment should be?The result of the research, exploration elements and factors influencing this, including justice and equality, the political system is based on Sharia and Islamic thought in the dimensions of feasibility and goal-investment commensurate with the scope of target infrastructure commensurate with the reference security in line with Security building; Thdydshnasy cognitive actors and to monitor developments and changes; leadership and management and receive feedback on goals and ultimately consolidate and deepen the successes in the sphere of effective security.

  • Gholamhossein Rezayat, Feizolah Moradian * Pages 69-93

    Protection in Islam the status of high, and in the conduct of government prophet against the prophet Muhammad and Imam Ali (PBUH) and the Infallible AS of data protection, in order to deal with the spying enemy and protect the security of the realm of government and securing their desired considered essential And put on the agenda of aggressive data protection and data elements to penetrate the enemy of confidence in the security environment, timely neutralize enemy threats made web property. This study aimed to develop a strategic model of data protection based on the ideas, views, opinions, policies and guidelines of Imam Khamenei (Mdzlhalaly) was. Research and development research has a main question and four research questions and methods for data analysis research "qualitative content analysis" was used. Material and content used in this study, 475 or gimmick command of the Supreme Leader (Mdzlhalaly), which is the first step by using the method of "inductive development of categories" and a detailed content analysis of decrees and measures the number of 694 categories were extracted. In the second step after editing and refining categories, the number of categories was reduced to 252 categories. In the third step to recognized criteria, 140 indicators were extracted. In the fourth step, through practice, the number of 23 components were extracted, and ultimately ingredients that have common concepts and were similar in the following classes were organized and 6 after the mission, structure, management, leadership, military, human resources and culture were.

  • Farhad Rahbar, Hasan Hossein Zadeh Pages 95-117

    Strategic targeting forty - fifty years to achieve Islamic Republic of Iran to the authority of science and technology in the world, including ongoing emphasis Imam Khamenei  is considered. The eloquent statement of Imam Bobby tightly to the place of science and its role in power generation refers in this context is notable. The researchers tried to have a combination of library and field studies, the relationship between the Islamic Republic of Iran to the world of science and technology, security and national power authority to investigate. According to hypothesis testing statistics Questionnaire data were concluded was that the Islamic Republic of Iran to the authority of science and technology in the world with an account that during this article, we look at the principles and ideals of the Islamic Revolution in establishing authority and security affect national security.

  • Alireza Poorebrahimi, Daryoosh Safarneghad, Hamidreza Kashef* Pages 119-146

    One of the techniques of new pride in delivering damage and threat to the body of the sacred system of the Islamic and the use of technology in the world into war with Iran through cyberspace that in these operations massive psychological one of the tactics the enemy . With the development of cyberspace and increasing dependence public opinion in this space and vulnerability in the face of cyberattacks are having strategies for cyber defense in this area is necessary and in such a project, familiar with psychological operations enemies of the utmost importance will be  In this regard, the underlying research methodology and applied research / development is. As a result of this study identified though the threat posed in cyberspace in the field of psychological warfare, apparently something not so complicated, it seems, but in practice very different and more complex than other methods that given the requirements, this study develop and deliver strategies to deal with threats, vulnerabilities and reduce military spending in this area.

  • Hossein Khaledi, Morad Delalat, Hamid Panahi Pages 147-167

    While Zahedan 30 provincial capital, maximum distance from the political center (1605 kilometers) country, Chabahar and Kenarak the farthest regions of the republic in Tehran; this is despite the fact that the average distance of settlements in the province, 61 km is more than three times the national average. Geographical location and its isolation not only communication in the southeast with other parts of the country reduced but also promotes communication overseas residents that this issue can be exploited powers of regional and trans-regional, and underlying incidence of terrorist incidents in the region is. In addition to this terrorist incident in southeast Iran can fundamentally bed and cultural, economic and natural well. This study used a descriptive - analytical study based on library resources to investigate and explain the context of urban terrorism in southeast Iran has been done. Based on the findings, the involvement of regional powers and cross-regional (America, Saudi Arabia and Israel) and their interests under the pretext of putting the foundations of culture (religion, language and social context), the foundations of natural (geographical location, topography and geographic isolation) and financial institutions (development unbalanced and weak ecological basis) Baluchi region in southeast Iran is the main cause of terrorist acts..