فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال یازدهم شماره 40 (تابستان 1399)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال یازدهم شماره 40 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه سلیم حقیقی، محمد خیر*، سیامک سامانی، اذرمیدخت رضایی صفحات 1-25

    پژوهش حاضربه منظور تدوین شاخص های روان سنجی مقیاس راهبردهای خواندن در بین دانش آموزان دوره دوم ابتدایی دبستان های شهر شیراز در سال تحصیلی 97-98 انجام شد. بدین منظور 573 دانش آموز دختر و پسر به روش نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله ایی انتخاب شدند که به پاسخنامه ها پاسخ دادند. پرسشنامه 66 سوالی که شامل راهبرهای شناختی، فرا شناختی و باورهای انگیزشی می باشد. اعتبار مقیاس از سه روش آلفای کرونباخ 88/0، دو نیمه سازی 86/0و باز آزمایی 87/0مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاکی از ثبات اندازه گیری و اعتبار مناسب مقیاس بود. روایی پرسشنامه، از طریق  تحلیل عاملی اکتشافی  توام با چرخش واریماکس استفاده شد. نتایج نشان داد که سه عامل قوی معنی دار با ارزش ویژه بالاتر از یک در این مقیاس وجود داشت. برای روایی همزمان پرسشنامه استفاده از راهبردهای خواندن از محاسبه ضریب همبستگی بین این پرسشنامه با پرسشنامه جویس، رتبه خواندن، ریاضی و دیکته استفاده شد. همچنین بین ابعاد مقیاس راهبردهای خواندن و مقیاس راهبردهای خواندن جویس، رتبه خواندن، رتبه املا و رتبه ریاضی نیز رابطه مثبت و معنی داری مشاهده شد. در مجموع نتایج نشان داد که مقیاس راهبردهای خواندن در بین دانش اموزان دوره دوم ابتدایی شهر شیراز ابزاری مناسب برای اقدام های پژوهشی می باشد.

    کلیدواژگان: استفاده از راهبردهای خواندن، روان سنجی، شناخت، فرا شناخت، باورهای انگیزشی
  • زهرا رضایی، نجمه فتح* صفحات 27-40

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ناگویی خلقی، ادراک درد و حمایت اجتماعی ادراک شده در بیماران مبتلا به درد مزمن صورت گرفت. این پژوهش در زمره طرح های توصیفی- همبستگی قرار داشت. جامعه آماری شامل تمامی زنان 20 تا 60 سال مبتلا به درد مزمن در سطح شهر شیراز بود که در 6 ماهه اول سال 1397 به مراکز درمانی این شهر مراجعه کردند و از بین آن ها 160 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده شامل پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، مقیاس ناگویی خلقی تورنتو، پرسشنامه درد مگ گیل و مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده بود. جهت آزمون برازندگی مدل آماری از روش تحلیل مسیر به وسیله نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان نقش واسطه ای بین ناگویی خلقی و ادراک درد ندارند، اما رابطه بین ناگویی خلقی و حمایت اجتماعی ادراک شده را بصورت معنی داری واسطه گری می کنند. به طور کلی می توان چنین گفت که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می توانند رابطه بین ناگویی خلقی و حمایت اجتماعی ادراک شده را واسطه گری کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، ناگویی خلقی، ادراک درد، حمایت اجتماعی ادراک شده، درد مزمن
  • سید محمدحسن نسابه، حسین بقولی*، اذرمیدخت رضایی، سلطانعلی کاظمی صفحات 41-69

    اختلالات اسکیزوفرنیا و دوقطبی، از مهم ترین اختلالات روانشناختی محسوب می شوند. در این تحقیق باورهای فراشناختی، طرحواره های ناسازگار اولیه، و منبع کنترل، در بیماران مذکور مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. تعداد 30 بیمار دارای اختلال اسکیزوفرنیا و 30 بیمار دارای اختلال دوقطبی، جمعا 60 نفر از بیماران بستری در بیمارستان ابن سینای شیراز، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه های: باورهای فراشناختی ولز 30 سوالی، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ 75 سوالی، و منبع کنترل راتر 29 سوالی؛ مورد آزمون قرار گرفتند، و داده ها با نرم افزار SPSS-25 تجزیه و تحلیل گردید تحلیل واریانس چند متغیریMANOVA و تحلیل واریانس تک متغیری ANOVA، نشان داد: افراد اسکیزوفرن؛ در طرحواره های شکست (P=0/04)، و وابستگی/بی کفایتی (P=0/01)؛ و بیماران دوقطبی، در طرحواره های ایثار (P=0/02) و استحقاق/خودبزرگ بینی (P=0/007) تفاوت آماری معنی داری دارند. در باورهای فراشناختی؛ فقط در بعد خودآگاهی شناختی، بیماران دو قطبی نسبت به بیماران اسکیزوفرن، میانگین بالاتر و معنی داری (P=0/02) کسب نمودند. آزمون آماری t برای گروه های مستقل، نشان داد که؛ هر دو گروه بیماران دارای منبع کنترل درونی هستند، اما بیماران اسکیزوفرنیا نمرات بالاتری داشته و تمایل بیشتری به منبع کنترل بیرونی دارند.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، دوقطبی، باورهای فراشناختی، طرحواره های ناسازگار اولیه، منبع کنترل
  • پریسا خجسته جلال، داود معنوی پور*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 71-84

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه خود-ادراکی کودکان هارتر (1985) انجام گرفت. این پژوهش یک مطالعه از نوع روانسنجی بود. نمونه شامل 400 دانش آموز (200 نفر دختر و 200 نفر پسر) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدندو پرسشنامه خود-ادراکی هارتر (1985)، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (1967) و پرسشنامه روابط میانی دلبستگی کاپنبرگ و هالپرن (2006) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی وجود پنج عامل را نشان داد که در مجموع 962/ 57  درصد از از واریانس کل مقیاس را تبیین کردند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی را تایید کرد.ضریب پایایی کلی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ 87/0  و به روش آزمون-بازآزمون 89/0 به دست آمد. هم چنین ارتباط مثبت معنادار عامل های این مقیاس با عزت نفس و سبک دلبستگی ایمن تکامل انطباقی مثبت روایی همگرای مقیاس و ارتباط منفی عامل های پرسشنامه خود-ادراکی کودکان هارتر با سبک های دلبستگی ناایمن واکنش هیجانی، رفتارهای منفی و دوری گزیدن روایی واگرای مقیاس را تایید کرد. نتایج مطالعه نشان داد که پرسشنامه خود-ادراکی کودکان هارتر ویژگی های روانسنجی مناسبی جهت اندازه گیری خود-پنداره کودکان دارد.

    کلیدواژگان: خود-ادراکی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، روایی همگرا، روایی واگرا، کودک
  • علیرضا پرنیان، محبوبه سادات فدوی*، آذر قلی زاده صفحات 85-114

    هدف این پژوهش، ساخت و اعتبار یابی پرسشنامه نظام ارزشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به روش آمیخته (کیفی- کمی) انجام گردید که به شکل متوالی اکتشافی، به شیوه استقرایی و از نوع ابزار سازی و اعتبار سنجی می باشد. در بخش کیفی، جامعه آماری، اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بودند. روش نمونه گیری هدفمند، از نوع معیار (تخصص و تجربه) و با لحاظ اشباع داده ها، براساس شیوه گلوله برفی، انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه نیمه سازمان یافته استفاده شد. داده های بدست آمده از طریق فن تحلیل مضمون، به روش کینگ و برنارد،[1] مورد تحلیل قرار گرفت. سپس با بهره گیری از تکنیک دلفی و تشکیل گروه تخصصی30 نفره خبرگان، دسته بندی مورد تایید قرار گرفت. در مطالعه مقدماتی که بر روی 50 نفر از اعضاء هیات علمی انجام شد، مولفه هایی که بار عاملی آنها کمتر از50/0 برآورد شدند، حذف گردید. ضریب آلفای کرونباخ بدست آمده 90/0بوده که پایایی پرسشنامه را تایید نمود. پرسشنامه 68 گویه ای بر اساس نتایج حاصله از مدل کیفی، تدوین گردید. در بخش کمی، 300 نفر از اعضاء هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس به روش طبقه ای متناسب با حجم نمونه، مطابق اصول کلاین[2] انتخاب شدند. شاخص های ارزیابی اعتبار همگرا و پایایی ترکیبی ابزار سنجش ابعاد نظام ارزشی به ترتیب، بالای 50/0 و 80/0 گزارش گردید. برآورد مقادیر بار عاملی مقوله ها و معرف های هر بعد، در سطح 001/0 معنی دار بود و ابزار سنجش از اعتبار عاملی لازم برخوردار گردید.


    کلیدواژگان: اعتباریابی، پرسشنامه، نظام ارزشی، اعضای هیات علمی
  • رحیم فرزین، نادره سهرابی*، سیامک سامانی، مریم کوروش نیا صفحات 115-132

    با توجه به حساسیت دوران نوجوانی و امکان بروز رفتارهای پرخطر در این دوران، پژوهش حاضر با هدف تعیین مدل عضویت گروهی با تحلیل تمییز برای دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر بر اساس شاخص های خانوادگی  در دانش آموزان مقطع متوسطه صورت گرفته است. در این پژوهش از طرح همبستگی برای تفکیک گروه ها استفاده شده و رابطه میان متغیرها بر اساس هدف پژوهش تحلیل گردیده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان دوره متوسطه سال تحصیلی 97-98 شهر شیراز می باشد. آزمودنی ها شامل 106 دانش آموز (70 پسر و 36 دختر) بوده و ابزارها شامل مقیاس رفتارهای پرخطر نوجوانان ایرانی، مقیاس شیوه های فرزندپروری بامریند، تاب آوری خانواده سیکسبی و مقیاس سبک زندگی سهرابی بوده است. برای تحلیل آماری از روش تحلیل افتراقی استفاده شد. یافته ها نشان داد که معادله تحلیل افتراقی دارای قدرت تفکیک دانش آموزان عادی از دانش آموزان دارای رفتار پر خطر بر اساس متغیرهای خانوادگی (سبک های فرزندپروری والدین، تاب آوری خانواده و سبک زندگی) بوده است.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، دانش آموزان متوسطه، متغیرهای خانوادگی
  • فاطمه زارع، مسعود محمدی* صفحات 133-150

    هدف از پژوهش حاضر هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس والدگری ذهن آگاهانه در والدین شهر شیراز بود. برای برآورد شاخص های روان سنجی مقیاس، تعداد 300  نفر از والدبن دارای کودک 2 تا 16 سال در شهر شیراز انتخاب شدند و مقیاس فرزندپروری ذهن آگاهانه برای روی آنها اجرا شد. بررسی روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی با روش تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. میزان کفایت نمونه برداری برابر 89/0 و معنادار بودن آزمون کرویت بارتلت نشانگر شرایط مطلوب برای انجام تحلیل عاملی بود. براساس یافته های پژوهش مقیاس فرزندپروری ذهن آگاهانه از دو عامل اشباع شده است که در مجموع 74/53 درصد از واریانس کل را تبیین می کند. همچنین معناداری شاخص های برازندگی در تحلیل عاملی تاییدی، مدل دو عاملی استخراج شده از تحلیل عاملی اکتشافی را مورد تایید قرار داد. همبستگی معنادار بین نمره کل مقیاس و خرده مقیاس های مقیاس فرزندپروری ذهن آگاهانه بیانگر روایی همگرایی مقیاس بود (001/0<p). تحلیل داده ها نشان داد که همسانی درونی کل مقیاس بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 95/0 است و ضریب پایایی آزمون از طریق تنصیف برای کل مقیاس و دو خرده مقیاس آن از نظر آماری معنادار بودند (001/0<p). بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که مقیاس فرزندپروری ذهن آگاهانه دارای اعتبار و روایی مناسب برای سنجش فرزندپروری ذهن آگاهانه در جامعه ایرانی است.

    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، والدگری، ذهن آگاهی
  • فاطمه قنبری، قاسم نظیری*، بنفشه امیدوار صفحات 151-171

    هدف از مطالعه حاضر سنجش اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی برای کودکان (MBT-C) بر کیفیت زندگی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی/ بیش فعالی (ADHD) است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی/ بیش فعالی سنین مدرسه (6 تا 12 سال) شهر شیراز است و نمونه ی مورد پژوهش از بین بیماران مراجعه کننده به کلینیک های سرپایی خدمات روانشناختی شهر شیراز انتخاب شدند و مطالعه بر روی آنها انجام شد. نمونه ی این پژوهش شامل 60 نفر مراجعه کننده کودک مبتلا به ADHD بود. شرکت کنندگان به مدت حداقل 12 هفته تحت درمان قرار گرفتند. این پژوهش به روش آزمایشی با اندازه گیری های مکرر با سه گروه مداخله انجام شد. نتایج نشان داد که این درمان بر کیفیت زندگی کودکان به خصوص در ترکیب با درمان دارویی در تمام ابعاد اثربخش بوده است. بنابراین می توان دریافت که این درمان از طریق ارتقاء ظرفیت ذهنی سازی در کودکان ADHD و والدینشان می تواند کیفیت زندگی این کودکان را به خصوص در کارکرد عاطفی و تنظیم هیجانی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی، بیش فعالی، درمان مبتنی بر ذهنی سازی، کیفیت زندگی
  • سامان کمری*، بابک شمشیری صفحات 173-191

    مثبت نگری مفهومی است که توجه ویژه ای را در روان شناسی و نیز در دین به خود جلب کرده است. روان شناسی در ابتدای ظهور خود بیشتر توجه خود را معطوف به نقاط منفی وجود انسان مانند درمان بیماری ها و آسیب های روانی می کرد اما اخیرا رویکرد روان شناسی مثبت نگر که یکی از رویکردهای نو ظهور در مکتب روان شناسی است، برخلاف روان شناسی قدیمی به جای تاکید بر بیماری ها و آسیب ها تمرکز خود را روی خصایص و توانمندی های مثبت انسان از قبیل شادکامی، امید، خوشبینی، بهزیستی و دیگر ابعاد وجود انسان معطوف داشته است. همچنین در دین اسلام هم همواره بر مثبت اندیشی و تفکر مثبت جهت بهداشت روان و سلامت عقل تاکیدات فراوانی شده است. بنابراین هدف پژوهش حار بررسی تطبیقی نگاه روان شناسی و اسلام در رابطه با ابعاد و مولفه های مثبت نگری در انسان است. روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات تحلیلی- استنتاجی است، به این ترتیب که با جمع آوری اطلاعات از متون اسلامی و روان شناسی، به بررسی مفهوم مثبت نگری و نگرش نسبت به انسان پرداخته شد. به طور کلی می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که بین هسته اصلی معنای روان شناختی مثبت نگری و معنای اسلامی آن نه تنها تفاوت وجود ندارد بلکه در این دو رویکرد نگاه تقریبا مشابهی به مثبت نگری و مثبت اندیشی شده است و از طرفی دیگر، هم در اسلام و هم در روان شناسی اگرچه به جنبه های منفی وجود انسان توجه شده است اما به طور کلی در این دو دیدگاه نگاه تقریبا مثبتی به انسان و ابعاد وجودی آن معطوف است.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، مثبت اندیشی، روان شناسی، اسلام، انسان
  • آزاده عسکری*، ریحانه عزیزی، ریحانه رحمت جو صفحات 193-209

    مدیریت مسیر شغلی فرایندی است که مدیران از طریق آن، برنامه مسیر کاری خود را طراحی کرده و براساس آن ارزیابی می شوند. پژوهش حاضر به منظور بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه لنگرگاه شغلی بر روی مدیران شرکت ملی گاز ایران صورت پذیرفت. برای این منظور تعداد 516 نفر از مدیران مناطق ده گانه شرکت انتقال گاز در سراسر ایران که در سال های 1397 و 1398 مشغول فعالیت بودند به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و این پرسش نامه را پاسخ دادند. پرسش نامه لنگرگاه شغلی توسط ادگار شاین (1985) طراحی شده است و دارای 44 گویه است. نتایج این پرسش نامه در هشت لنگرگاه استقلال و خودمختاری، چالش، خلاقیت و کارآفرینی، مدیریتی، کار و زندگی، امنیت و ثبات، خدمت و فنی- تخصصی قابل بررسی است. پس از گردآوری داده ها، برازش آماری مدل اندازه گیری داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفت که از برازش خوبی برخوردار بود. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 89/0 و ضریب دو نیم کردن گاتمن 85/0 برآورد شده است. بر این اساس می توان گفت نسخه فارسی این پرسش نامه از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و می تواند در نمونه مدیران ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: لنگرگاه شغلی، کارراهه، روان سنجی، تحلیل عاملی
|
  • Fatemeh Salim Haghighi, Mohammad Khayyer *, Siamak Samani, Azarmidokht Rezaei Pages 1-25

    This study aimed to develop psychometric indicators of Reading Strategies Scale among elementary school students in Shiraz in the academic year of 98-97. For this purpose, 573 male and female students were selected by multistage cluster sampling method and answered the questionnaires. Questionnaire of 66 questions including cognitive, metacognitive, and motivational beliefs. Reliability of the scale was assessed by Cronbach's alpha of 0.88, split-half of 0.86 and retest of 0.87, respectively. The results indicated that the scale was reliable and the reliability of the scale was validated. The results showed that there were three strong significant factors with a specific value higher than one on this scale. For concurrent validity of the questionnaire, reading strategies were used to calculate the correlation coefficient between this questionnaire and the Joyce, Reading Rating, Math and Dictation Questionnaire. Also, there was a positive and significant relationship between the dimensions of Reading Strategies Scale and Joyce Reading Strategies Scale, Reading Rating, Spelling and Mathematical Rating Scale. Overall, the results showed that Reading Strategies Scale among elementary school students in Shiraz was a suitable tool for Research measures.

    Keywords: reading strategies use, psychometrics, cognition, metacognition, motivational beliefs
  • Zahra Rezaee, Najmeh Fath * Pages 27-40

    The aim of the present study was to investigate mediating role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between the alexithymia, pain perception and perceived social support in patients with chronic pain. The present study is a descriptive-correlation research. The statistical population included all of the 20 to 60 year-old women with chronic pain in Shiraz who had referred to the treatment centers during the first six months of 2018. Out of the study population, 160 individuals were selected as the study sample based on convenience method. The instruments used in the present study were: 1.cognitive emotion regulation questionnaire, 2.Toronto alexithymia scale, 3.McGill pain questionnaire and 4.perceived social support scale. To perform the goodness of fit test on the proposed model, path analysis method based on AMOS software was utilized. The results indicated that the cognitive emotion regulation strategies do not play a mediating role between alexithymia and pain perception but they significantly mediate the relationship between alexithymia and perceived social support. It can be generally stated that cognitive emotion regulation strategies can play a mediating role between alexithymia and perceived social support.

    Keywords: Cognitive emotion regulation strategies, Alexithymia, Pain perception, &quot, Perceived social support&quot, Chronic pain
  • Seyed Mohammad Hasan Nassabeh, Hossein Baghooli *, Azarmidokht Rezaei, Soltan Ali Kazemi Pages 41-69

    The aim of this study was to compare the initial maladaptive schemas, metacognitive beliefs and source of control in schizophrenic and bipolar patients. The statistical population of patients with schizophrenia and bipolar disorder type 1 admitted to Ibn Sina Hospital in Shiraz between 2017 - 2018 and the statistical sample of two groups of 30 people were a total of 60 men with type 1 bipolar disorder (30 people) and schizophrenia. They were purposefully selected. Instruments used were Young Young Form cognitive maladaptive schemas (75 questions) (2007), Wales Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30) (1997), Rutter Form 29-item Internal-External Control Scale (1996), SPSS-26 software and method Use was also univariate and multivariate analysis of variance. Regarding the initial maladaptive schemas, the results showed that only 4 schemas of failure, dependence / inadequacy, self-sacrifice and entitlement were different in the two groups. The other (self-sacrifice and merit) has been in favor of the group with type 1 bipolar disorder. Regarding metacognitive beliefs, only the metacognitive processes of cognitive self-awareness in the two groups had a significant difference, and this difference was in favor of the group with type 1 bipolar disorder. Regarding the control source variable, the findings showed that the two groups had a significant difference in favor of the group with schizophrenia.

    Keywords: Early maladaptive schemas, metacognitive beliefs, source of control, schizophrenic, bipolar patients
  • Parisa Khojasteh Jalal, Davoud Manavi Pour *, Mojtaba Sedaghati Fard Pages 71-84
    Introduction

    Perception of competence in children is defined as self-worth in important areas of life. The aim of this study was to investigate the psychometric properties (reliability and validity) Harter children's self-perception profile.

    Method

    This research was a descriptive-analytic study of type validation. The sample consisted of 400 students (200 girls and 200 boys) who were selected by accident sampling method and completed the Harter children's self-perception profile, Coopersmith's self-esteem questionnaire, and the kinship center attachment questionnaire.

    Results

    The findings of exploratory factor analysis revealed three factors that in total 73/20% of the total variance of the scale were explained. The results of confirmatory factor analysis, in addition to verifying the results of exploratory factor analysis, showed that these three factors are responsible for the overall factor of competence perception. The reliability of the questionnaire was obtained by Cranach’s alpha (0/89) and by the test-retest method (0/88). Also, there was a significant positive correlation between factors of this scale with self-esteem and secure attachment style of positive adaptive evolution Harter children's self-perception profile factors with insecure attachment styles, emotional response, negative behaviors and avoid verbal divergence of the scale confirmed.

    Conclusion

    The results of the study showed the Harter children's self-perception profile has good psychometric properties for measuring children's self-concept. Keywords: self-concept, competency perception, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent validity, divergent narrative, children

    Keywords: self-concept, competency perception, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis
  • Alireza Parnian, Mahboube Sadat Fadavi *, Azar Gholizadeh Pages 85-114

    The purpose of this study was to construct and validate the value system questionnaire of the faculty members of Azad University. This research was applied in terms of purpose, applied and in a mixed (qualitative-quantitative) way, which is exploratory sequentially, inductive method and instrumentation and validation type. In the qualitative section, the statistical population was the faculty members of the Islamic Azad University. Targeted sampling method was selected by criterion type (expertise and experience) and in terms of data saturation, based on snowball method. A semi-organized interview tool was used to gather information. The data were analyzed by King and Bernard's method of thematic analysis. Then, using Delphi technique and forming a specialized group of 30 experts, the classification was approved. In a preliminary study of 50 faculty members, the components whose operating load was estimated to be less than 0.50 were removed. Cronbach's alpha coefficient was 0.90, which confirmed the reliability of the questionnaire. The 68-item questionnaire was developed based on the results of the qualitative model. In the quantitative section, 300 faculty members of the Azad University of Fars Province were selected in accordance with the principles of Klein in a class-based manner appropriate to the sample size. The convergence validity and combined reliability validation indicators of the value system dimensions measurement tools were reported to be above 0.50 and 0.80, respectively. Estimation of the factor load values of each dimension was significant at the level of 0.001 and the measuring instrument enjoyed the necessary factor validity.

    Keywords: Credit, questionnaire, value system, faculty members
  • Rahim Farzin, Nadereh Sohrabi *, Siamak Samani, Maryam Koroshnia Pages 115-132

    Regarding the sensitivity of adolescence and the possibility of high-risk behaviors during this period, the present study aimed to determine the group membership model with discriminant analysis for students with high risk behaviors based on family indicators in high school students In this research a correlation design is used to separate groups and the relationship between variables is analyzed based on the purpose of the research. The statistical population of the study consisted of all male and female high school students studying in Shiraz schools in the school year of 97-98.The research subjects consisted of 106 students:35 boys and 18 girls with high-risk behaviors and (35 boys and 18 girls) matched with the first group. Research and data gathering tools, Iranian Adolescent Risk Behaviors Scale (IARS), Zuckerman sensation seeking Scale, Garnefsky Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Bumrind Parenting Styles Scale, Sixbey Family Resilience Assessment Scale, Luthans Psychological Capital Questionnaire and Sohrabi Lifestyle Scale. For statistical analysis, pure or discriminant analysis method was used. The results showed that the differential analysis equation has the ability to discriminate ordinary students from high-risk students based on family variables ( parenting styles, Family resilience and lifestyle).

    Keywords: High Risk Behaviors, High School Students, Family Variable
  • FATEMEH ZARE, Masoud Mohammadi * Pages 133-150

    The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties of mindfulness parenting scale about Shiraz parents. In order to estimate the psychometric indices of the questionnaire, 300 parents with children aged 2 to 16 years old were selected in the city of Shiraz, and a mindfulness parenting scale was implemented. In order to investigate the construct validity, exploratory factor analysis method was used by main component analysis and confirmatory factor analysis. The sampling rate was 0.89 and the significance of the Bartlett Curve test indicated favorable conditions for performing factor analysis. According to the findings, the conscious mindfulness parenting scale consisted of two factors: 53.57% of total variance. Also, the significance of fitness indicators in confirmatory factor analysis confirmed the two-factor model extracted from exploratory factor analysis. Also, a significant correlation between the total score of the scale and the subscales of the mindfulness scale (p<0.001) indicated the convergence validity of the scale. Data analysis showed that the internal consistency of the whole scale was 0.95 on the basis of Cronbach's alpha coefficient and the validity coefficient of the test was analyzed by SPSS for the whole scale and its two subscales were statistically significant (p<0.001). Based on the research findings, it can be concluded that the mindfulness parenting scale has an appropriate validity and reliability for measuring the mindfulness parenting in Iranian society.

    Keywords: validity, Reliability, parenting, mindfulness
  • Fatemeh Ghanbari, Ghasem Naziri *, Banafsheh Omidvar Pages 151-171

    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is one of the most prevalent psychiatric diagnosis. These children have many problems in different aspects of their life. The aim of present study was to determine the effectiveness of Mentalization-Based Treatment for children (MBT-C) on improvement of the quality of life among school-aged children 6 to 12 with ADHD. A Sample consisting of 60 children with diagnosis of ADHD was selected and then randomly assigned to experimental and control groups. This experimental study was carried out in mixed method with three groups of interventions including MBT-C, pharmacotherapy with Methylphenidate and combination intervention. Each child participated in 12 to 36 separate sessions of interventions. The results indicated important improvements in all aspects of children's quality of life through MBT-C, especially in combination with methylphenidate. Therefore, this kind of intervention through the capacity of mentalizing in children and their parents can improve the quality of life especially affective functions and emotional regulation.

    Keywords: Mentalization Based Treatment, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Quality of life
  • Babak Shamshiri Pages 173-191

    Positivity and positive thinking is concept that special attention has attracted in psychology and religion. Psychology at the beginning of its emergence more attention to negative points of human existence, such as the treatment of disease and trauma but recently positive psychology prospective which one of the new approaches is in psychology, Unlike traditional psychology, instead of emphasis on diseases and injuries focused on humans positive traits and abilities, such as happiness, hope, optimism, well-being and other aspects of human existence. in the other hand, is seen in Islam is always positivity and positive thinking is the many emphasis has been for mental and mind health. so the purpose of present paper is a comparative study of Islam and psychology view in relate to positivity component and dimensions in human. the method of present study is inductive- analytical research, thus with collecting data from Islamic and psychology texts, to explore the concept of positivity and attitude towards in human. In general, it can be concluded that not only there is no difference between main core of psychological and Islamic meaning of positivity but also in the two approaches there are similar fairly view to positivity and positive thinking and in the other hand In Islam and psychology too, although has been attention to negative aspects of human existence, but in general in two approaches there are positive fairly view to human and its existence dimensions.

    Keywords: positivity, positive thinking, psychology, Islam, human
  • Azadeh Askari *, REYHANEH AZIZI, Reyhane Rahmatjoo Pages 193-209
    Introduction

    Career management is a process by which employees design and evaluate their own career plans. This article examines the Career Anchors Inventory (CSI) psychometric properties among the manager of Iran Transmission Gas Company.

    Method

    The sample includes 505 managers who were conveniently selected from ten districts of the Iran Transmission Gas Company and answered Schein career anchors inventory. The CSI has been designed by Edgar Schein and concludes 48 items. Answers to these items then can lead to determination of the anchors which are originally classified into 8 categories: Autonomy and independence, pure challenge, entrepreneurship and creativity, general managerial competence, lifestyle, security and stability, service and dedication and technical/functional competence.

    Findings

    After collecting data, LISREL was used to statistically fit the measurement model. The model fitted well with the data. Cronbach alpha calculated for the whole scale and Guttmann reliability coefficient for the inventory were 0.89 and 0.85. Testing questionnaire’s reliability using these two coefficients testified stability and reliability. Results (Discussion): The Farsi version of the CSI has sufficient validity and reliability too and can be used to demonstrate a satisfactory image of an individual’s career orientations.

    Keywords: Career Anchor, Career, Psychometric, factor Analysis