فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1399)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محسن میریوسفی، رضا غفارپور* صفحات 1-14

    امروزه زیرساخت های حیاتی در برابر حوادث طبیعی، حملات عمدی فیزیکی یا سایبری و تجاوز کشورهای متخاصم بیش از قبل آسیب پذیر هستند. به علاوه، از آنجایی که بیشتر عملکردهای جامعه وابستگی شدیدی به عاملیت زیرساخت های حیاتی دارد، هر گونه اختلال در کارکرد یکی از زیرساخت ها می تواند منجر به ایجاد پیامدهای مخرب در سایر زیرساخت های وابسته و به تبع آن در کل جامعه گردد. از این رو، بحث حفاظت از زیرساخت های حیاتی به یکی از اولویت های تحقیقاتی قرن بیست و یک تبدیل شده است. در کشور ما، مستحکم سازی زیرساخت های حیاتی و کاهش احتمال حملات عمدی، آسیب پذیری ها و پیامدهای مخرب، تنها با رعایت الزامات پدافند غیرعامل محقق می گردد. حفاظت از زیرساخت های حیاتی در مقابله با انواع مختلف تهدیدات، به عنوان یکی از اهداف پدافند غیرعامل، با ایجاد و توسعه راهبرد های حفاظتی مناسب و کارا امکان پذیر است. در این مقاله، برخی شیوه ها و راهبردهای ملی حفاظت از زیرساخت های حیاتی بیان شده است. با ظهور و توسعه مفاهیم جدیدی همچون تاب آوری در این حوزه، سیاست ها، راهبرد ها و اقدامات مشترک طرح های ملی حفاظت از زیرساخت های حیاتی تحلیل گردیده است. در نهایت، برخی اهداف راهبردی بعلاوه مهمترین الزمات و چالش های پیش روی حوزه حفاظت از زیرساخت های حیاتی به منظور توسعه چارچوب ها و با دیدگاهی آینده پژوهانه مطرح شده است. بدین ترتیب، با استفاده از روش مطالعات تطبیقی، برخی الزامات اولیه در رابطه با راهبرد ملی حفاظت از زیرساخت های حیاتی استخراج و تحلیل شده است که می تواند گامی موثر در پیشبرد اهداف پدافند غیرعامل کشور محسوب گردد.

    کلیدواژگان: حفاظت زیرساخت های حیاتی، زیرساخت های حیاتی، امنیت، تاب آوری، آسیب پذیری، پدافند غیرعامل
  • صفا خزایی*، علی شاهری صفحات 15-25

    با توجه به استقرار نظام های مدیریتی براساس استا نداردهای بین المللی (ISO) در صنایع نظامی واجرای نظام مند فعالیت ها بر اساس الزامات این گونه نظام ها، در حوزه های کیفیت، ایمنی، سلامت، محیط زیست و سایر حوزه ها، به نظر می رسد علی رغم اهمیت بسیار زیاد مباحث پدافند غیر عامل و نیز وجود ابلاغیه های پراکنده در این زمینه، متاسفانه به طور نظام مند با مباحث پدافند غیر عامل رفتار نشده و همیشه جای خالی الزامات این حوزه در نظام های مدیریتی به چشم می خورد  و خلاء ناشی از آن خسارات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. هدف کلی، یکپارچه سازی نظام مدیریت کیفیت و CCD در تمامی مراحل چرخه عمر محصول از طرح ریزی تا امحاء درصنایع نظامی؛ برای کاهش آسیب پذیری محصولات، تجهیزات، تاسیسات، انسان ها، اموال و افزایش توان مواجهه در مقابل تهدیدات دشمن و مخاطرات می باشد. در این تحقیق پس از شناسایی الزامات CCD مرتبط با صنایع نظامی و بهره گیری از خبرگان حوزه های کیفیت، مکانیک، برق، عمران، نظام کیفیت و پدافند غیرعامل، طی نظرسنجی از طریق پرسشنامه و محاسبه میانگین نظرات، سرانجام الزامات منتخب و ضروری استخراج شده و با الزامات نظام مدیریت کیفیت تلفیق نموده و در نهایت به یک سامانه یکپارچه نایل شد. با توجه به این که نظام مدیریت کیفیت شامل تمامی الزامات عمومی و تخصصی در حوزه ها و فرایندهای مرتبط با محصولات و خدمات شامل مدیریتی، منابع، صلاحیت ها، آموزش، زیرساخت، بازرگانی، طراحی و توسعه و... می باشد و از طرفی الزامات پدافند غیرعامل خصوصا CCD از طرف سازمان بالادستی در قالب دستورالعمل و آیین نامه ابلاغ شده است، لذا با قراردادن الزامات مرتبط CCD در بند مربوط به الزامات نظام مدیریت کیفیت، می توان به کمک ساختار نظام مدیریت کیفیت، الزامات CCD را هم زمان اجرا نمود. الگوی پیشنهادی نظام مدیریت یکپارچه CCD، می تواند به عنوان الگویی برای صنایع نظامی و همچنین غیر نظامی مورد بهره برداری قرار گیرد تا با رعایت الزامات پدافند غیرعامل در کنار الزامات نظام های مدیریتی در برابر تهدیدات آمادگی داشته و ضمن اقدام موثر از تلفات و خسارات احتمالی پیشگیری کرده یا به حداقل برسانند و در نهایت رضایت مشتریان را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: نظام مدیریت کیفیت، مدیریت یکپارچه، پدافند غیرعامل، CCD، صنایع نظامی
  • مرتضی محمدی* صفحات 27-37
    فناوری نهان سازی یکی از روش های مهم در محفوظ ماندن جنگنده ها و کشتی های نظامی در سرزمین دشمن به شمار می رود. یکی از روش های  فناوری نهان سازی، کاهش سطح مقطع راداری (RCS) آنتن های مورد استفاده در رادارهای این جنگنده ها و کشتی ها می باشد. در این تحقیق، به روش های کاهش سطح مقطع راداری برای آنتن های ریزنواری و تاثیر این روش ها روی عملکرد آن ها پرداخته شده است. در ابتدا به تعریف و روابط حاکم بر سطح مقطع راداری و اهمیت کاهش آن پرداخته شده است. سپس شش روش اصلی کاهش سطح مقطع راداری برای آنتن های ریزنواری در این گزارش آورده شده است. این شش روش عبارت اند از: شکل دهی آنتن، شکاف باند الکترونیکی (EBG)، تشدیدگرهای حلقوی شکاف دار مکمل (CSRR)، صفحه زمین با سطوح انتخابگر فرکانسی (FSS)، ساختار فراموادی جاذب (MMA)، تشدیدگرهای ریزنواری. در هر بخش به مقایسه نمودار سطح مقطع راداری (RCS) آنتن های مرجع و آنتن های تغییر یافته برای کاهش RCS پرداخته شده است. مزایا و معایب هر یک از این روش ها در بخش های مربوطه بیان شده است.
    کلیدواژگان: سطح مقطع راداری، آنتن ریز نواری، شکاف باند الکترونیکی، سطوح انتخابگر فرکانس، فرامواد
  • نوید هوشنگی*، حسین رستمی صفحات 39-53

    سامانه های چندعاملی (MAS) با شبیه سازی اجزای یک سامانه پیچیده به عنوان عامل های هوشمند و پیاده سازی شاخص های تصمیم گیری آن امکان پیش آگاهی از شرایط بحرانی را فراهم می کنند. هدف اصلی این مقاله شبیه سازی عملیات امداد و نجات در حملات هواپایه و افزایش کارایی گروه های امداد و نجات در شرایط بحرانی می باشد. پیاده سازی سامانه شبیه سازی در منطقه 3 تهران در چهار بخش اصلی انجام شد: 1) اولویت دهی منطقه با روش تاپسیس (TOPSIS) در محیط GIS، 2) شبیه سازی محیط عملیات با لحاظ عامل های دخیل (عامل های جست وجوگر، آزادساز و تیم پزشکی) با نرم افزار AnyLogic، 3) تعریف نحوه همکاری و تخصیص وظایف بین عامل ها، 4) ایجاد سناریوها و تحلیل نتایج مختلف.نقشه ی اولویت زیرساخت ها نشان داد که 21% از بلوک های شهری در اولویت 1 حمله دشمن و به ترتیب 18، 29، 22 و 10 درصد در اولویت های 2 تا 5 قرار دارند. با پیاده سازی شبیه ساز مشاهده شد که با دو برابر کردن تعداد نیروهای امدادی در سناریوهای مختلف زمان عملیات 47% و تعداد نفرات فوت شده 9% کاهش می یابد. نتایج نشان دهنده قابلیت استفاده از سامانه های چندعاملی در طراحی سامانه شبیه ساز و مدل سازی اجزاء تصمیم گیر بود. شبیه ساز ایجاد شده می تواند در مدیریت، تصمیم گیری و پیش بینی میزان آسیب پذیری ناشی از حملات هواپایه استفاده شود.

    کلیدواژگان: حملات هوا پایه، سامانه اطلاعات مکانی، سامانه های شبیه ساز عامل مبنا، همکاری بین عامل ها
  • سید نوید میرهاشمی* صفحات 55-65

    امروزه افزایش انعطاف پذیری و مقاوم سازی سازه ها در برابر انفجار، برخورد و ضربه، یکی از اصلی ترین دغدغه های سازمان های دولتی در سراسر دنیا است. توجه به موضوع خرابی پیش رونده در سال های اخیر، باعث پررنگ شدن اهمیت مقاوم سازی سازه ها در برابر بارهای ناگهانی مانند انفجار شده است. این در حالی است که اکثر سازه های موجود، مقاومت و شکل پذیری کافی در برابر انفجار و برخورد و ضربه را ندارند. در این پژوهش برای به دست آوردن تغییر مکان دال ها، رفتار یک دال بتن مسلح یک طرفه در چهار حالت تقویت نشده و تقویت شده با استفاده از صفحات پلیمری از نوع GFRP در سامانه باربر ثقلی ساختمان از رو و زیر دال تحت بار انفجار تماسی به صورت یک سازه یک طبقه با یک دهانه در برابر فشار مستقیم ماده منفجره مورد بررسی قرار گرفته است. مدل سازی در این پژوهش با خرج انفجاری از جنس TNT و به شکل مکعبی به مقدار 5/0کیلوگرم جهت ارزیابی خیز دال ها با استفاده از نرم افزار اجزاء محدود ANSYS که قابلیت تحلیل سازه تحت بار انفجاری را دارا می باشد، انجام گرفته است. شاخص های بارگذاری به دست آمده با مدل سازی هندسی و دیگر شاخص های مورد نیاز سازه در نرم افزار به صورت ساخت اشیاء سه بعدی کامپیوتری از نرم افزار می باشد. به طور خلاصه نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از ورق های تقویت GFRP و CFRP در کاهش مقدار جابه جایی دال بر اثر نیروی حاصل از انفجار، جلوگیری از قلوه کنی و فروریزش آوار در دال ها موثر بوده و موجب کاهش 62 درصدی تغییر مکان دال خواهد شد. همچنین با افزایش ضخامت دال ها و قطر میلگردهای GFRP و تعداد لایه های CFRP و درصد پوشش آن بر دال ها، خیزی که توسط نمونه ها تجربه شده است، به شدت کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: انفجار، دال بتنی، مقاوم سازی، FRP، نرم افزار Ansys Autodyn
  • سید شهاب امامزاده*، ابوذر ارباب نوش آبادی صفحات 67-87

    یکی از راهکارهای مطرح در پدافند غیرعامل، محافظت ساختمان های مهم در برابر خرابی پیشرونده است.  خرابی پیش رونده پدیده ای است که در شرایط خاص به علت حذف برخی از اعضای سازه ای در یک ساختمان امکان وقوع دارد. در این تحقیق با استفاده روش مسیر بارجایگزین مندرج در ضوابط UFC 4-023-03 به ارزیابی خرابی پیش رونده یک ساختمان 26 طبقه مسکونی ساخته شده در تهران در برابر چندین سناریوی حذف ستون و دیوار برشی واقع در طبقه همکف پرداخته شده است. تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی توسط نرم افزار SAP2000  و بر اساس ضوابط UFC انجام شده است تا توانایی ساختمان برای پل زدن روی اعضای باربر باقی مانده مورد ارزیابی قرار گیرد. مفاصل پلاستیک در تیرها و ستون ها  در قاب خمشی ویژه طبق دستورالعمل ASCE41-17 و FEMA356 تعریف شدند. دیوارهای برشی تیز به دو روش پوسته چند لایه و روش ستون معادل میانی مدل سازی گردید. نتایج به دست آمده، نشان می دهد با آرایش صحیح دیوارهای برشی  سیستم دوگانه در محدوده ضوابط آیین نامه ای توانایی مناسبی جهت مقابله با خرابی پیش رونده به دست خواهد آمد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، دیوار برشی بتنی، خرابی پیش رونده، ساختمان های بلند، سیستم دوگانه
  • الیاس مودت*، مجتبی لرزنگنه صفحات 79-91

    اگر فضا عنصری مهم در ایجاد رویدادهای اجتماعی در بستر شهر قلمداد شود پس نوع کنارهم قرارگیری فضاها با یکدیگر و خوانش آن می تواند درک بهتری از ساختار فضایی یک محدوده اعم از شهر، محله، واحد همسایگی و امثال آن به ما ارایه دهد. الگوهای اتصال فضاها با یکدیگر، انسجام فضایی حاصل از آن ها و میزان عمیق بودنشان همگی در یک کلیت به ما حق انتخاب برای عبور از یک فضا را می دهد و نیز  به ما یادآور می شود که شبکه معابر جزیی از زیرساخت های ماندگار شهر است که به نحوی نوع تعاملات، شکل آن ها و رفتارهای اجتماعی را فرم مند می سازد. بافت های قدیم شهری جزء میراث تاریخی و فرهنگی شهرها بوده و واجد ارزش زیادی هستند که در این میان با دارا بودن شبکه معابری ارگانیک نوعی آشفتگی را به ذهن متبادر می شوند. اگرچه دیروز حامل ارزش های معنایی و هویتی خاص خود بودند اما امروز با دارا بودن ساختمان های نیمه کاره، فضاهای گمشده، کنج های تاریک، عقب رفتگی ها و مانند آن که عمدتا محصول پیکره بندی فضاست هر یک به سهم خود بستر لازم برای وقوع جرم احتمالی و عدم امنیت روانی کافی و در یک کلام ایجاد فضاهای بی دفاع شهری را مهیا ساخته است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. از مطالعات اسنادی در جهت تدوین مبانی نظری و نیز  نرم افزارهای دپس مپ و جی آی اس و مشاهدات میدانی در راستای تحلیل استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که با اصلاح هندسی برخی محورها (از جمله استخوان بندی اصلی بافت) و دیگر معابر ارگانیک، جانمایی کاربری هایی که موجبات سرزندگی هر چه بیشتر محله را فراهم آورد و ایجاد دسترسی های کارآمد که قابلیت حرکتی را نیز افزایش دهد می توان امید داشت محله قطارچیان از ورطه نابودی رهانیده شود.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، ساختار شبکه معابر، فضای قابل دفاع، چیدمان فضا، محله قطارچیان سنندج
  • رضا کلهر*، امید پورعلی صفحات 93-102

    پدیده گرد و غبار یکی از زیان بارترین بلایایی است که مشکلات عدیده ای را در مناطق مختلف جهان به وجود آورده است. وقوع این پدیده در چند سال اخیر، بدون شک یکی از معضلات مهم زیست محیطی کشور را به وجود آورده است. ریزگردها همراه با آلاینده های دیگر بیشترین تبعات خطرناک زیست محیطی را به وجود می آورند که می توان به اثرات مخرب آن بر سلامت انسان ها، اختلال در زندگی روزمره، کاهش تولیدات دامی و کشاورزی، پوشش گیاهی و تخریب خاک اشاره کرد. در ایران منطقه زابل به شدت تحت تاثیر این پدیده قرار دارد؛ بنابراین، لزوم انجام تحقیقی در زمینه بررسی این اثرات و ارایه راه کارهای مناسب جهت کاهش اثرات آن ضروری به نظر می رسد. هدف از این پژوهش ارایه راه کارهایی به منظور کاهش آسیب پذیری های زیست محیطی ناشی از ریزگردها در شهرستان زابل بوده است. بدین منظور بعد از معرفی کامل شهرستان زابل تعداد 30 عدد پرسش نامه تهیه و در بین اساتید، دانشجویان مقطع دکتری و کارشناسی ارشد رشته مهندسی محیط زیست، توزیع و در تحلیل های آماری مورداستفاده قرار گرفت. برای ارزیابی عوامل محیطی داده ها از ماتریس ارزیابی عوامل درونی و بیرونی و برای تعیین راه کار های مناسب جهت کاهش آسیب بادهای 120 روزه از تحلیل SWOT استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که طرح شکایت از کشور افغانستان در مجامع بین المللی به منظور توقف پروژه های سدسازی بر هیرمند در راستای ارتقاء امنیت ملی به عنوان یک مرکز مهم در کشور مهم ترین راهبرد به منظور کاهش آسیب های ریزگردهای شهرستان زابل است و بعدازآن به ترتیب کاهش آسیب پذیری زیستی با استفاده از فناوری های کارآمد آبیاری قطره ای و اعطای تسهیلات ویژه به کشاورزان شهرستان زابل و استان سیستان و بلوچستان به منظور استفاده از زمین های بایر برای کشاورزی، ایجاد مناطق محافظت شده و ممنوعه چرای دام در مناطق مستعد بیابانی شدن در حاشیه غربی شهر و ساخت سکونت گاه ها خارج از مسیر حرکت ماسه ها منطقه، جزء راهبردهای اساسی جهت مقابله با این پدیده می باشند. همچنین در این پژوهش برای وضعیت زیست محیطی شهر زابل و در راستای مقابله با آسیب های زیست محیطی ناشی از ریزگردها مجموعا 20 نقطه قوت، 30 نقطه ضعف، 20 فرصت و 30 تهدید برشماری گردید. بر همین اساس و با بهره گیری از روش SWOT وضعیت زیست محیطی شهر زابل در مواجهه با طوفان های گرد و غبار در ناحیه تدافعی تعیین و مجموعه راهبردهای زیست محیطی مناسب با رویکرد تدافعی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زابل، محیط زیست، گرد و غبار
|
  • S. M. Miryosefi, R. Ghaffarpour * Pages 1-14

    Nowadays, critical infrastructures are more vulnerable to natural events, malicious physical and cyber-based attacks or intrusions. Since most societal functions rely heavily on critical infrastructures’ functionality, disturbances in any of them, can yield fatal consequences for interdependent infrastructures and subsequently, for the depending society. Therefore, critical infrastructure protection (CIP) has become an important research field in this century. In our country, to strengthen critical infrastructures and reduce the likelihood of willful attacks, possible vulnerabilities and negative consequences, it is imperative to consider the requirement of passive defense. Hence, critical infrastructure protection against any types of threats, as one of the goals of passive defense, would be achieved by developing and expanding appropriate strategies and guidelines. In this paper existing methodologies and national strategies for critical infrastructure protection is described. Resilience as a novel concept in common practices and strategies that have been applied in various countries to establish national protection plans, is investigated. In the concluding remarks, a set of strategic goals and also the most important challenges and requirements for developing critical infrastructure protection frameworks with a futuristic outlook are proposed. Thus, comparative research methodology is used to analyze the primary requirements of our national critical infrastructure protection strategy which could be counted as an effective step in achieving passive defense objectives.

    Keywords: Critical Infrastructure Protection, Critical Infrastructure, security, Vulnerability, resilience, Passive Defense
  • S. Khazaei *, A. Shaheri Pages 15-25

    Considering the establishment of management systems based on international standards (ISO) in the military industry and systematic implementation of activities based on the requirements of such systems, and in spite of the high importance of passive defense issues and sporadic official notifications, unfortunately in quality, safety, health, environment and other areas, passive defense issues have not been systematically dealt with, and the related requirements are not evident in the management system which would lead to irreparable damage. The research aim is the integration of the quality management system and the CCD at all stages of the life cycle of products in the military industry from design to decline in order to reduce the vulnerability of products, equipment, installations, personnel and property and also enhancement of the coping ability against enemy threats and dangers. After recognizing the CCD requirements relevant to the military industry and using questionnaires and averages calculations to take into account the expert opinions from the mechanics, electronics, system engineering and quality and passive defense fields and final summarization, crucial requirements were selected and merged with the quality management system requirements to achieve an integrated system.By comply with the requirements of passive defense along with the requirements of management systems, this proposed model of CCD integrate management system, is a model suitable for the military as well as civilian industries, to prepare them against threats and also guide them to take effective action to prevent or minimize possible casualties and losses while ultimately providing customer satisfaction.

    Keywords: Quality management system, Integrated Management, Passive Defense, CCD, Military Industry
  • M. Mohammadi * Pages 27-37
    The stealth technology is one of the most important strategies for protecting fighters and warships in the enemy's territory. Reducing the radar cross-section (RCS) of the antennas used in the radar of these fighters and ships is one of the stealth technology techniques. In this research, the methods of the radar cross section reduction for the microstrip antennas and their effects on performance of the antennas are presented. First, the radar cross section definition and the related governing relationships are presented and the importance of RCS reduction is discussed. Then, six main methods of radar cross-section reduction for microstrip antennas are introduced. These methods are: antenna shaping, electronic band gap (EBG), complementary split ring resonators (CSRRs), ground plane with frequency selective surface (FSS), metamaterial absorbers (MMA), and microstrip resonators. In each section, the radar cross section (RCS) of the reference and modified antennas are compared and the advantages and disadvantages of the relevant method is outlined.
    Keywords: Radar cross section, Microstrip Antenna, electronic band gap, frequency selective surface, Metamaterial
  • N. Hooshangi *, H. Rostami Pages 39-53

    Multi-agent systems (MASs) provide the possibility of prediction in critical situations by simulating the components of a complex system as intelligent agents and implementing its decision-making parameters. The main objective of this paper is to simulate the search and rescue operations for airstrikes (simulation of search, rescue and medical agents) and to increase the effectiveness of rescue teams in critical situations. Implementation of this system was carried out in district 3 of Tehran in three main phases: 1) prioritization of the area with the technique for the order of preference by similarity to the ideal solution (TOPSIS) in the GIS environment, 2) simulating the operating environment and establishing cooperation between the rescue groups by the AnyLogic software, and 3) creating scenarios and analyzing the different results. The infrastructure priorities’ map showed that 21 percent of the city’s blocks in the region were priority number one to enemy air attack and the other 18, 29, 22 and 10 percentages were in the second to fifth priorities, respectively.  Implementation of a simulator system revealed that, by doubling the number of rescue forces in different scenarios, the average time of operation was decreased by 47% and the number of fatalities decreased by 9%. The results indicate the value of using multi-agent systems in designing a search and rescue simulator system and modeling the decision-making components. The output of this article can be used to manage, decide, and predict the extent of the damage caused by air attacks.

    Keywords: Airstrikes, Geospatial Information System, Agent-based Simulation, Cooperation between Agents
  • S. N. Mirhashemi * Pages 55-65

    Today, increasing the flexibility and strength of structures against explosions and impacts is one of the main concerns of governmental organizations across the world. The consideration of progressive destruction has added to the importance of structural strength against explosions and impacts in recent years. In this regard, most of the existing structures do not have adequate resistance and flexibility against explosions and impacts. The present study investigates the behavior of a one-sided concrete slab in four cases, including the reinforced and non-reinforced concrete, using glass-fiber-reinforced plastic (GFRP) plates in a gravity bearing building system on and under the slab explosive-loaded as a one-story structure with a span against direct explosive pressure. A TNT explosion model in the form of a 0.5-kg cube was applied to evaluate the deflection of the slabs in the ANSYS software which is capable of analyzing the explosion-load behavior of the structure. The loading parameters obtained from geometric modeling and other parameters required by the structure were modeled as 3D objects. The results indicated that the use of GFRP and carbon fiber reinforced polymer (CFRP) reinforcement plates were effective in reducing the displacement of the slabs due to the explosion load. They prevented the spalling and collapse of slabs and reduced slab displacement by 62%. In addition, an increase in the thickness of slabs, the diameter of GFRP bars, the number of CFRP layers, and their slab coverage percentage dramatically reduced the deflection of the samples.

    Keywords: Explosion, Concrete Slab, Reinforcement, Ansys Autodyn Software
  • S. S. Emamzadeh *, A. Arbab Noush Abadi Pages 67-87

    One of the approaches to passive defense is to protect important buildings against progressive collapse. Progressive collapse is a phenomenon that happens in a building due to the removal of some structural members. In this research, the progressive collapse of a 26 story residential building in Tehran was studied by the alternative load path (ALP) method according to UFC 4-023-03. Several independent column and shear wall removal scenarios were adopted from the first floor. Nonlinear dynamic analysis was performed with SAP2000 software according to UFC to evaluate the bridging ability of the building on the remained members. Plastic joints in beams and columns were defined in special moment frames according to the instructions ASCE41-17 and FEMA356. Also, the shear walls were modeled by the multi-layer shells method and the mid column equivalent method. The results showed that correct relocation of the shear walls in a dual system within building guidelines leads to appropriate resistance to progressive collapse.

    Keywords: Passive Defense, Concrete shear wall, Progressive Collapse, Tall buildings, Dual system
  • E. Mavedat *, M. Lorzangeneh Pages 79-91

    Space is the main element in creating social events. So, with the configuration of spaces and matching them we can perceive the spatial structure of the city, neighborhood, community, etcetera. The pattern of connection of spaces and associating them gives us different choices of spaces or streets to pass through. It reminds us that the street network is an element of the urban persistent infrastructure and somehow forms the social interaction and behavior. The old urban structures are part of the historical and cultural heritage of the cities and have a great value although with their organic street network they evoke a kind of confusion. Whilst in the past they carried their own semantic and identity values in turn, today they contain decrepit buildings, lost spaces, dark corners, step-backs and so on which is mainly the product of space configuration. This condition has provided the context for the occurrence of possible crimes and insufficient psychological security, or in other words, the creation of defenseless urban spaces. The method of this research is descriptive-analytical. Desk research has been used to organize the theoretical foundations of the paper, and the Depth Map and the GIS software as well as field observations have been used to analyze the data. As a result, it seems that by geometrical correction of the route axes (including the main structure of the neighborhood) and other organic streets and providing efficient access, it is possible to improve the movement of people. Moreover, by producing lively activities the Qatarchian neighborhood can escape desolation and survive.

    Keywords: Urban decay, Streets Network Structure, Defensible Spaces, Space Syntax, Qatarchian neighborhood of Sanandaj
  • R. Kalhor *, O. Porali Pages 93-102

    The purpose of this study is to provide solutions to reduce environmental vulnerability in Zabol. For this purpose, after full introduction of Zabol city geographically, socially, culturally, economically and environmentally, 30 questionnaires were prepared and distributed among professors, PhD students and postgraduate students in environmental engineering and used in statistical analysis. External and internal factors evaluation matrix was used to evaluate environmental factors and SWOT analysis was used to determine appropriate solutions to reduce the 120-day wind damage. Results show that filing a complaint with the international community to halt the dam project on Hirmand in Afghanistan is the most important strategy to reduce vulnerability of Zabul City to the microdust phenomenon in order to promote national security. Subsequently, providing special facilities for farmers in Zabul and Sistan and Baluchestan province to use wasteland for agriculture, creating protected areas, banning cattle herding in the area prone to desertification on the western edge of the city, efficient drip irrigation technology and construction of settlements off the sand displacement path are among the key strategies to counteract this phenomenon and reduce environmental vulnerability. Also, to deal with environmental damage in Zabol city, in this study 20 strengths, 30 weaknesses, 20 opportunities and 30 threats were identified for the environmental situation. Accordingly, the environmental status of Zabul city in the defensive zone whilst facing dust storms was determined using the SWOT method and a set of appropriate environmental strategies with a defensive approach was presented.

    Keywords: Vulnerability, Zabol, environment, Dust