فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 61 (تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 61 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمیده افشارمنش، زهرا حجازی زاده*، بهلول علیجانی صفحات 1-16

    پیش بینی های اقلیمی در قالب شبیه سازی در سطح جهانی ،منطقه ای و محلی بهمراه مشخص کردن تغییرات پارامترهای اقلیمی در قالب روندها و مدل ها در علم اقلیم شناسی از دیرباز مطرح بوده است اما آینده پژوهی و آینده سازی وچشم اندازسازی در ادبیات و متون  اقلیم شناسی کمتر به چشم می خورد این درحالیست که برنامه ریزی محیطی و تحلیل های آینده پژوهی، تلاشی نظام مند برای نگاه به آینده بلندمدت در حوزه علم اقلیم شناسی است؛ امروزه یکی ازمهم ترین چالش های حال و آینده ، مسئله افزایش دما و در مواردی بحران فقدان آسایش اقلیمی است. باید پذیرفت که با رشد جمعیت کلانشهر تهران، ارتقای سطح زندگی و بهداشت،گسترش شهرنشینی و صنایع ، آسایش اقلیمی و بحران کمبود انرژی دارای اهمیت است. تحلیل های این پژوهش از نظرات نخبگان  اقلیم شناسی و مدیران و مسیولین شهر تهران درقالب فرمهای نظرسنجی، تهیه،و برای تجزیه تحلیل داده ها از تکنیکهای آینده پژوهی ازجمله سناریونویسی استفاده شده است. ابزار تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش نرم افزار MICMAC بوده است. در فرآیند تحقیق مهم ترین عوامل کلیدی و پیشران در رابطه با آینده پژوهی بحران افزایش دمای سطح شهر تهران شناسایی گردید و سپس با توجه به عوامل کلیدی شناخته شده مینی سناریوها و سناریو جامع در سه حالت، (بهبود وضعیت میکرواقلیمی شهر تهران+ آسایش اقلیمی شهروندان)، (عدم بهبود وضعیت میکرو اقلیمی شهر تهران+ آسایش اقلیمی نسبی شهروندان)،(عدم بهبود وضعیت میکرو اقلیمی شهر تهران+فقدان آسایش اقلیمی  شهروندان و افزایش مصرف انرژی)در سطح کلانشهر تهران  داستان سرایی شد.با توجه به نتایج تحقیق به عنوان مهم ترین عوامل ایجاد بحران دمای سطح  فقدان نگرش به مفهوم بهبود میکرو اقلیم و مدیریت شهری هستند. و اینکه چالش های فقدان آسایش اقلیمی در رابطه با بحران افزایش دمای سطح،در سه بعد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی طبقه بندی می شوند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بحران افزایش دمای سطح، فقدان آسایش اقلیمی، بهبود میکرو اقلیم شهری، کلانشهر تهران
  • محمدرضا پودینه*، مرتضی اسمعیل نژاد، سهراب قائدی، محمدعلی شیرازی خرازی صفحات 17-36

    سواحل با دارا بودن تنوع جغرافیایی از نواحی مهم در جذب جمعیت و فعالیت های اقتصادی به ویژه نظامی می باشند. شناخت رفتارهای محیط طبیعی در سواحل می تواند به برنامه ریزی ها و استقرار فعالیت های نظامی کمک شایانی کند. بنابراین این پژوهش به ارزیابی نقش عوامل طبیعی (آب و هوا و ژیومورفولوژی) در مکان گزینی فعالیت های نظامی  می پردازد. برای این منظور مهمترین متغیرهای تاثیر گذار در مکانیابی فعالیت های نظامی انتخاب و سپس داده های ماهانه 4 ایستگاه های هواشناسی منطقه برای دوره 30 ساله(1395-1365) جهت ایجاد پایگاه داده های اقلیمی و لایه های ویژگی های سطح زمین از جمله شیب، جهت شیب، توپوگرافی، برای شکل گیری پایگاه داده های طبیعی انتخاب و در محیط GIS ساماندهی شدند. سپس با استفاده از روش های تصمیم گیری(AHP,ANP) به ارزش گذاری معیارهای تاثیرگذر در فرایند مکانیابی پرداخته شد. در نهایت با استفاده از مدل روی هم گذاری فازی نقشه نهایی بهترین مکان های استقرار تاسیسات و تجهیزات نظامی در سواحل دریای عمان مهیا گردید. نتایج نشان داد که مکان های مناسب استقرار بیشتر در نوار ساحلی شرقی و برخی از نقاط غربی قرار دارد. هرچند می توان مکان های پراکنده ای که حداقل آسیب پذیری را داشته و در جهت اصول پدافند غیر عامل باشند،در سرار مناطق ساحلی در نقشه نهایی مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، سواحل عمان، فعالیت های نظامی، عوامل طبیعی
  • الیاس مودت* صفحات 37-56

    تاب آوری در شرایط بحرانی ناشی از زلزله اهمیت دوچندانی دارد؛ به عبارتی تاب آوری شهری یکی از مهم ترین موضوعات برای رسیدن به پایداری است. به منزله راهی برای تقویت جوامع با استفاده از ظرفیت های آن ها مطرح می شود. بر اساس ضرورت موضوع در شهر زلزله خیر ایلام تحقیق حاضر از نظر ماهیت دارای رویکرد توصیفی - تحلیلی  و از نظر روش نیز توسعه ای - کاربردی می باشد. و هدف کلی تحقیق برنامه ریزی فضایی مدیریت بحران شهری از منظر تاب آوری شهری ایلام می باشد. از نظر آماره فضایی VIKOR و شبیه سازی بوت استرپ استفاده گردیده و جهت تکمیل تحقیق از نرم افزارهای Visio، Grafer، SPSS، MINITAB و GIS استفاده شده است. نتایج یافته ها براساس شبیه سازی بوت استرپ و براساس 196 سلول مورد مطالعه که بین 14 ناحیه شهری توزیع گردیده است؛ حداقل سلول تاب آوری در شهر ایلام حدود 07/0 درصد را نشان داده است. لذا پراکندگی و وضعیت موجود متغیرهای شهر ایلام نمی تواند در سطح اطمینان 95 درصد به تاب آوری شهری تایید نمایند. بر اساس مدل VIKOR ناحیه چهار-2 کمترین تاب آوری و ناحیه دو-1 بیشترین تاب آوری شهر ایلام را دارا می باشد. همچنین محاسبات مدل رگرسیون نشان داده است مدل به کار رفته، پیش بینی کننده خوبی برای متغیر تاب آوری شهری می باشد. چراکه میزان معناداری در تحقیق حاضر کمتر از میزان 0.05 را نشان داده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مدلسازی، زلزله، ایلام
  • عبدالعلی پورکیخایی، محمودرضا انوری*، غلامرضا میری صفحات 57-77

    تقویت و توسعه کالبدی شهری موجب رشد و شکوفایی در سایر زمینه ها می شود. بدون شک توسعه کالبدی یک کشور عامل مهمی در ایجاد پویایی نظام اقتصادی و حتی رفاه افراد آن جامعه دارد. در این راستا دولت های محلی برای ایفای نقش خود در این حوزه نیازمند منابع مالی متنوع، با ثبات و پایدار است. یکی از این منابع مالیات است. تاثیر مالیات در توسعه کالبدی شهری نقش تاثیرگذاری در رشد اقتصادی و اجتماعی آن دارد. در این میان مالیات، بخصوص (مالیات املاک و مستغلات) یکی از مطمین ترین شیوه های تامین منابع مورد نیاز توسعه کالبدی است. لذا هدف پژوهش حاضر؛ بررسی فرآیند توسعه کالبدی شهری با تاکید بر مالیات املاک و مستغلات در مناطق شهر زاهدان می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق کاربردی است. در این مورد مطالعات جامعی در خصوص شاخص های تحقیق در محدوده مورد مطالعه انجام و سپس برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از مدل (Fuzzy Mamdani) استفاده شده است. نتایج تابع مدل از رتبه بندی شاخص ها نشان می دهد که شاخص های بهداشت عمومی و محیط در وضعیت مطلوب و شاخص های آموزش، تجاری و سرگرمی و تفریح در سطح نامطلوب می باشند. همچنین نتایج وضعیت شاخص های مورد مطالعه در تعیین توسعه کالبدی هر یک از 5 منطقه ی مورد مطالعه در شهر زاهدان در خروجی سیستم استنتاج فازی در نرم افزار متلب نشان می دهد که منطقه 5 با امتیاز معیار (0.82) و منطقه 1 با امتیاز (0.79) از سطح مطلوب و منطقه ی 4 با امتیاز (0.70) سطح متوسط توسعه کالبدی و همچنین منطقه 2 با امتیاز (0.61) و برای منطقه 3 با امتیاز (0.50) از سطح توسعه کالبدی نامطلوب برخوردار می باشند. پس از تعیین تابع عضویت و نرمال سازی داده ها طیف اهمیت بر اساس ترتیب شاخص های مورد بررسی و وضعیت آنها، بیشترین توسعه کالبدی را در منطقه 5 و کمترین را در منطقه 3 نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مالیات املاک و مستغلات، توسعه شهری، شهرداری، درآمد، زاهدان
  • علی اکبر شایان یگانه*، مینا فیروز یزدی، جواد جمال آبادی صفحات 79-94

    یکی از حیاتی ترین نیازهای بشر آب است. عنصر کروم یکی از فلزات سنگین است که موجب آلودگی آب در مناطق مختلف می شود. منطقه مورد مطالعه ارتفاعات جغتای و دشت های داورزن، خوشاب، جغتای، جوین و سبزوار در استان خراسان رضوی می باشد. در این پژوهش آلودگی آب به عنصر کروم و  نیز تاثیر سنگ شناسی ارتفاعات جغتای برکیفیت آب منطقه از حیث کرومیت، بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. در این تحقیق تعداد 13 نمونه، جمع آوری و با روش طیف سنج اتمی آزمایش گردیده و با مقایسه آنالیز داده های ژیوشیمی و حدود استاندارد، میزان کروم موجود در آنها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که مقدار کروم در منابع آبی انتخاب شده بین 3/0-1/2  میلی گرم در لیتر متغیر است. نمونه های ژیوشیمی از ppm210 تا ppm 4700  متغیر است. سنگ شناسی منطقه بالاخص معادن کرومیت بر کیفیت آب تاثیر گذاشته است. اما تراکم گسلها و مخروط افکنه ها بر مقدار کروم حل شده تاثیری نداشته است. تاثیر شیب لایه های زمین شناسی مثبت است و نقش میزان اسیدیته در آلودگی آب به کروم ضعیف می باشد. در نهایت مقدار کروم در برخی نمونه ها بیش از حد استاندارد است و باید از سوی متولیان امر مد نظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: کرومیت، کیفیت آب، ارتفاعات جغتای، عناصر سنگین
  • آرش قربانی سپهر*، افشین متقی، زهرا انصاری، مراد دلالت صفحات 95-117

    شهر تهران بر اساس سند چشم انداز 1404 و نیز طرح جامع مصوب 1386، شهری جهانی، پایدار و منسجم با ساختاری مناسب برای فعالیت و فراغت و نیز شهری روان با رفاه عمومی و زیرساخت های متناسب معرفی شده است. در جهت تحقق چنین تعریفی، در اسناد مذکور راهبردهایی چون ارتقاء نقش و جایگاه شهر تهران در سطوح فراملی، ملی و منطقه ای، توسعه اقتصادی و رونق فعالیت شهر تهران، بهبود وضعیت شبکه های ارتباطی، حفاظت از محیط زیست، احیاء و حفاظت فعال از میراث طبیعی، تاریخی و فرهنگی شهر تهران، و توسعه فضاهای سبز، عمومی، تفرجگاهی و گردشگری پیش بینی شده است. یکی از مهم ترین عرصه هایی که می توان در جهت عملیاتی کردن راهبردهای فوق بر آن تکیه نمود، عرصه گردشگری شهری در کلانشهر تهران است. از این رو مسئله رقابت در گردشگری شهری عامل مهمی در پیشرفت همه ی شهرهای کشور در رقابت با یکدیگر و در نتیجه رفاه و اعتلای کشور در سطح ملی و سپس در رقابت با کشورهای همسایه و در سطح جهانی باعث پیشرفت سریع و جذب سرمایه بسیار به کشور خواهد شد. هدف اصلی پژوهش؛ بررسی ژیوپلیتیک رقابت در گردشگری شهری است. به دنبال رسیدن به هدف این مقاله، جامعه آماری تحقیق استان های کشور ایران می باشد، که استان تهران به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. در راستای هدف پژوهش، داده های مرتبط با جاذبه های گردشگری با استفاده از سالنامه ی آماری استان ها (سازمان گردشگری، میراث فرهنگی، استانداری در سال 1395 جمع آوری و سپس به منظور رتبه بندی استان ها از روش TOPSIS و همچنین نرم افزار ARC map  برای تهیه نقشه استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، رقابت، گردشگری شهری، تهران
  • فریبا اسفندیاری درآباد*، رئوف مصطفی زاده، احمد عبیات، احمد ناصری صفحات 119-131

    مطالعه رفتار و الگوی پیچان رودی رودخانه ها به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی از جمله سیلاب، ناپایداری بستر و حرکات پیچان رودی امری ضروری است. در این پژوهش رودخانه قره سو واقع در استان اردبیل، بازه مکانی روستای انزاب تا پل سامیان، به طول 70/16 کیلومتر، مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور تعیین الگوی این رودخانه از ضریب خمیدگی (به روش لیوپولد) و نیز زاویه مرکزی (به روش کورنایس)، استفاده شد. باید اشاره شود که تحقیق در این خصوص در منطقه مورد مطالعه انجام نشده است. علاوه بر این رودخانه قره سو، در استان اردبیل به شدت تحت تاثیر فعالیت های انسانی است، لذا مطالعه تغییرات این شاخص ها در بازه های مختلف مکانی می تواند مفید باشد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین ضریب خمیدگی در محدوده مورد مطالعه برابر 47/1 می باشد، که بیانگر بالا بودن نسبت پیچ وخم رودخانه است. اما با توجه به ضرایب به دست آمده با روش های مورد استفاده نشان می دهد که 11/71 درصد میاندرها با ضریب خمیدگی 5/1-1، به طبقه میاندری کم تعلق دارند. در حالی که 78/17 درصد از میاندرها، ضریب خمیدگی 2-5/1 و 11/11 درصد از میاندرها ضریب خمیدگی بزرگ تر از 2 را نشان می دهد. این بدین معناست که در منطقه مورد مطالعه حداقل 5 میاندر از 24 میاندر وجود دارد که مستعد تبدیل شدن به دریاچه نعل اسبی را دارند. لذا ضرورت تثبیت کناره ها و بستر رودخانه مذکور از طریق روش های مدیریتی و مهندسی سازه ایجاب می نماید.

    کلیدواژگان: الگوی پیچان رود، ضریب خمیدگی، رودخانه قره سو، زاویه مرکزی
  • آئیژ عزمی*، اکرم رزلانسری، لیلا مطاعی صفحات 133-152

    در سال های اخیر، طرح بهسازی مسکن روستایی با هدف بهبود وضعیت زندگی روستاییان تدوین و اجرا شده است. با این همه این طرح با مشکلات و چالش هایی روبرو بوده است که هدف از این مقاله بررسی مسایل و مشکلات پیش روی آن است. روش تحقیق کاربردی، غیر آزمایشی از نوع پیمایشی است که از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات بهره برده شده است. جامعه آماری شامل 50 نفر از ناظران فنی شهرستان کرمانشاه است که به روش سرشماری تعیین شده اند. پایایی تحقیق از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است که برابر با 82/0 بوده است. روایی تحقیق با کمک نظر متخصصان تحقیق و همچنین ضریبK.M.O(برابر با 74/0) و آزمون بارتلت(معنی داری برابر با 0/0) بررسی و تایید شد. یافته های تحقیق نشان می دهند که ناظران فنی معتقد بودند، آگاهی روستاییان نسبت به طرح کم است، اما انگیزه روستاییان درباره بهسازی مساکن روستایی بالا است، با این همه مشکلات فرهنگی متعددی بر سر راه پروژه بهسازی وجود دارند که بایستی حل شوند. یافته ها نشان می دهند که با افزایش فاصله روستا از شهر کیفیت مصالح ساختمانی خانه ها کاهش یافته است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهند که 5 مولفه جنبه های فردی مردم و ناظران، تمایل و انگیزه مردم به بهسازی، میزان  تاثیر بهسازی بر بهبود وضعیت مردم، چالش های قانونی و نظارتی پیش روی اجرای بهسازی و زمان اجرای پروژه بهسازی توسط مردم روستایی بر دیدگاه آن ها نسبت به بهسازی مسکن روستایی در شهرستان کرمانشاه تاثیرگذار بوده است. همچنین یافته ها نشان می دهند که با گذشت زمان آگاهی مردم به طرح بهسازی افزایش یافته و مخالفت ها نسبت به آن کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: بهسازی مسکن روستایی، ناظران فنی، شهرستان کرمانشاه، آگاهی مردم، کیفیت مصالح ساختمانی
  • صادق بشارتی فر*، خداداد ممبینی زاده صفحات 153-176

    پژوهش حاضر کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی و همبستگی می باشد که جهت گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی و میدانی و  با بکارگیری شاخص های خدماتی و اجتماعی- اقتصادی و همچنین بهره گیری از مدل های کمی و مدل های آمار فضایی در سال 1397 انجام شده است.  هدف پژوهش تحلیل و ارزیابی نابرابری های فضایی در برخورداری از کاربری های خدمات شهری در نفت شهر آبادان می باشد. نتایج نشان داده که نواحی توسعه یافته به لحاظ اقتصادی- اجتماعی و توزیع خدمات شهری عمدتا نواحی مرکزی اطراف پالایشگاه وابسته به صنعت نفت می باشند که صرفا بخاطر وابسته بودن به کارمندان شرکت نفت و حمایت های شرکت نفت و بهرمندی از استانداردها و امتیازات لازم در آن از بیشتر شاخص های لازم بهره مند هستند و در طرف مقابل دیگر نواحی شهر که به تبع فعالیت های صنعت نفت در کنار آنها به صورت ارگانیک بوجود آمده اند، فاقد و یا محروم از امکانات و خدمات شهری لازم هستند. از دیگر نتایج پژوهش وجود رابطه مثبت، قوی و معنی دار بین توسعه اقتصادی و اجتماعی با توسعه خدمات شهری در شهر آبادان است، به طوریکه وجود نواحی برنامه ریزی شده وابسته صنعت نفت که هم به لحاظ اقتصادی و اجتماعی مترقی تر هستند و هم به لحاظ کالبدی و خدماتی برنامه ریزی شده تر هستند و نیز وجود نواحی حاشیه ای به ویژه در نواحی شرقی شهر آبادان که هم به لحاظ اجتماعی و اقتصادی ضعیف و آسیب پذیر اند و هم به لحاظ توسعه کالبدی کمتر مورد توجه مدیریت شهری بوده اند، تاثیر اینگونه شکل از توسعه و توزیع نامطلوب و ناعادلانه شاخص های خدمات شهری منجر به نوعی  جدایی گزینی و نابرابری های فضایی در شهر آبادان گردیده است.

    کلیدواژگان: تحلیل، نابرابری های فضایی، برخورداری، کاربری های خدمات شهری، نفت شهر آبادان
  • محمدحسین سرایی*، محمدرضا رضایی، محسن عادلی صفحات 177-200

    فرایند بهینه سازی مسیر، یکی از تحلیل هایی است که می تواند در مواقعی که محدودیت منابع و زمان وجود دارد، از جمله شرایط پسازلزله مورد استفاده قرار گیرد. در این تحقیق، از تحلیل مذکور جهت حل مساله فروشنده دوره گرد و به منظور بهینه سازی مسیر حرکت آزمایشگاه های سیار پزشکی استفاده شده است. در این مساله، هدف پیدا کردن کوتاه ترین مسیر حرکت بین یکسری از نقاط بوده و الگوریتم های مورد استفاده سعی در کمینه سازی هزینه های انتقال و تابع هدف را خواهند داشت. جهت اجرای این مساله با در نظر گرفتن سناریوی سخت گیرانه در دسترسی به منابع، از دو الگوریتم کلونی مورچگان و رقابت استعماری در کنار الگوریتم دایجسترا در محیط GIS استفاده شده است. نقاط بازدید مدل، مناطق مستعد جهت اسکان موقت پسا زلزله در شهر گرگان بوده و از فواصل عملکردی و زمان واقعی در بستر شبکه شهری، به جای فواصل زمانی و مکانی اقلیدوسی استفاده شده است. نتایج اجرای مدل نشان می دهند که الگوریتم کلونی مورچگان در دو ضابطه زمان و فاصله نسبت به دو الگوریتم دایجسترا و رقابت استعماری، بهینه سازی مسیر را به نحو مطلوب تری انجام داده است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، الگوریتم TSP، الگوریتم ACO، الگوریتم ICA، زلزله
  • مصطفی امیرفخریان*، حسین مبینی صفحات 201-219

    هویت به عنوان وجه تمایز پدیده ها، یک امر متغیر و متحول است که از شاخص های هویت ساز تاثیر می پذیرد. جایگاه این شاخص ها متاثر از محیط زندگی، فرهنگ و جهانبینی است که متناسب با مکان و زمان تغییر می کنند. در این میان مشهد به عنوان شهری با ویژگی های خاص جغرافیایی و فرهنگی، دارای هویت ویژه ای است. با این حال انتظار می رود جایگاه شاخص های هویت مندی فضا، در مناطق مختلف آن، به دلایل ویژگی های متنوع کالبدی، اقتصادی و فرهنگی، متفاوت باشد. در این پژوهش برای نمایش جایگاه متفاوت شاخص های اثرگذار بر هویت‏مندی فضای شهر از نظر ساکنان، ضمن انتخاب دو محدوده متفاوت از شهر(مناطق شرقی و غربی)، اقدام به تکمیل 800. پرسشنامه در بین ساکنین این دو منطقه گردید و از پرسش شوندگان خواسته شد تا شاخص‏های هویت‏مندی فضا را اولویت بندی نمایند. نتایج این پژوهش با استفاده از روش های لجستیک و تمایزی نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین مناطق غرب و شرق مشهد در انتخاب شاخص های هویتمندی فضا وجود دارد. به عبارتی تفاوتهای مکانی بین مناطق مختلف شهرها، می تواند سبب رویکردها و ادراکات متفاوتی از شهر توسط شهروندان گردد و انتظار درک یکپارچه از شهر معقول نیست. توجه به این تفاوتها می‏تواند مدیران و برنامه ریزان شهر را در جهت درک صحیح از شهر ومحیط آن به منظور ارتقای کیفی محیط یاری کند.

    کلیدواژگان: هویت، تحلیل تمایزی، تحلیل لجستیک، مناطق شهر مشهد
  • علی اصغرزاده*، سید غلامرضا اسلامی، ایرج اعتصام صفحات 221-239

    زلزله و پدیده های ناشی از آن، اغلب به عنوان عامل ناپایداری و بی نظمی در علوم مهندسی و معماری مطرح بوده که سبب تخریب زیرساخت شهری می گردند؛ این در حالی است که با تغییر نگاه به زلزله یعنی از ضایعه به ظرفیت و از آشوب به سازماندهی، لایه ای دیگر از این پدیده آشکار می شود. زلزله و شبکه گسل را می توان به عنوان یکی از عوامل سازماندهنده سکونت بررسی کرد که در کل جغرافیای سکونت یعنی مکان گزینی شهر و آبادی، شبکه فضایی شهر، توسعه شهر و شبکه فضایی-سازه ای خانه به صورت یک لایه پنهان اما تاثیرگذار نقش مهم داشته باشد؛ در این مقاله سعی شده است با اتکا به رهیافتی کل نگر و بینش سیستمی و با روش توصیفی تحلیلی به نقش خودآگاهی و تصویر ذهنی از زلزله و ارتباط و درهمتنیدگی آن با تکنولوژی  قنات پرداخته شود. در انتها مدل زلزله- قنات- شهر معرفی و تاثیر آن در سازماندهی معماری و شهرسازی در مقیاسهای مختلف نشان داده می شود. پدیده زلزله در بستر اجتماعی و کالبدی شهر، پدیده ای است پیچیده که مطالعات چند وجهی و به رهیافت بین رشته ای، مابین حوزه علوم جغرافیایی، نظریه های اطلاعات و معماری وشهرسازی نیاز دارد. اهمیت این پژوهش،  نگرش نو به پدیده زلزله و چگونگی تحلیل آن از حالت صرفا کمی به کمی-کیفی و گذر از مباحث مورفولوژیک محض به مباحث سمیو تپولوژیک است. این رهیافت می تواند پارادایم جدیدی را در حوزه معماری همساز با زلزله در مطالعات معاصر بوجود آورد.

    کلیدواژگان: زلزله، ناپایداری، جغرافیای سکونت، پیچیدگی، معماری همساز با زلزله
  • محسن کاملی، حمیدرضا عظمتی* صفحات 241-258

    رفتارهای انسانی و فعالیت های افراد در فضاهای شهری ایجاد شده و روابط فرهنگی و اجتماعی نیز در این فضاها شکل می گیرد. با توجه به اینکه منشا اصلی ناامنی شهروندان ریشه در درون شهرها داشته و عوامل مهمی هم چون فرم کالبدی شهر، بناهای شهری و شکل ساختمان ها در این امر دخیل هستند هدف از تحقیق، سنجش میزان تاثیر حس تعلق به مکان در افزایش سطح امنیت اجتماعی شهروندان شهر قم می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی کمی می باشد. جامعه آماری تحقیق شهر قم بوده و به جهت جمع آوری حاصل از مطالعات میدانی از فن پرسشنامه به تعداد 384 عدد استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که روابط و چیدمان های فضایی در فضای محله با نظارت و نابهنجاری های اجتماعی به همراه محیط فیزیکی و کالبدی دارای همبستگی  مستقیم و معنادار می باشد. هم چنین نوع فرم و اندازه فضا که دیگر مولفه حس تعلق به مکان محسوب می گردد با نابهنجاری اجتماعی و آزادی حرکت نیز دارای همبستگی مستقیم و معنادار است. بافت و تزیینات فضای محله ها نیز با محیط فیزیکی و کالبدی دارای همبستگی بوده و در میان آنان بیشترین همبستگی در بین ابعاد حس تعلق به مکان و امنیت اجتماعی مربوط به مولفه آزادی حرکت با نوع فرم و اندازه فضا به مقدار 0.980 می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، جامعه، حس تعلق، اجتماع
  • سید محمد حسینی*، فخری سادات فاطمی نیا صفحات 259-277

    در این پژوهش به منظور بررسی و پایش وضعیت شاخص سطح برگ در استان همدان از داده های ماهواره ی مودیس در یک بازه ی زمانی 15 ساله بهره گرفته شد. داده های شاخص سطح برگ پس از استخراج از تارنمای مودیس، با کدنویسی در نرم افزار مت لب مورد واکاوی قرار گرفتند و سپس نقشه های آن استخراج شدند. در نهایت، سری زمانی سالانه ی شاخص سطح برگ به دست آمد و ارتباط آن با میزان بارش ها و میانگین دما در طی این سال ها بررسی گردید. به منظور بررسی بهتر نقشه ها، یاخته های بالاتر از یک که نشان دهنده ی وضعیت بهتر و تراکم بیشتر سطح برگ هستند، مورد بررسی قرار گرفتند. در این میان، سال های 1381، 1387، 1390 به ترتیب با(01/0 ، 03/0 و 03/0 درصد) پایین ترین یاخته های بالاتر از 1 و سال 1395 با 24/0 و سال های 1393، 1388 و 1389 با  07/0 یاخته ی بالاتر از 1، بالاترین تعداد یاخته را به خود اختصاص داده اند. وجه مشترک تمامی سال ها از نظر یاخته های بالاتر از یک نشان می دهد که باغات جنوب همدان در جنوب دره مرادبیک، کشتزارهای غرب نهاوند، باغات جنوب شرق ملایر، منطقه حفاظت شده لشگردر در جنوب شرق ملایر در تمام سال ها مشترک بوده اند. تنها تفاوتی که در سال های مختلف مشاهده می شود تعداد یاخته هاست. در نهایت سری زمانی داده ها نشان داد که سال 1389 دارای بالاترین و سال 1381 و 1387 دارای پایین ترین میزان سری زمانی سطح برگ هستند.

    کلیدواژگان: استان همدان، پایش اقلیمی- ماهواره ای، سنجش از دور، شاخص سطح برگ
  • الهه کاوسی، جمال محمدی* صفحات 279-294

    کشور ما ایران با تغییرات جهانی شهرها فاصله زیادی ندارد. یکی از این تغییرات ، تحرک هوشمند است که امروزه در مدیریت شهری غیرقابل انکار و اجتناب ناپذیر است. به ویژه در کلانشهرها که با افزایش جمعیت و مشکلات اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی مختلف روبرو هستند. در حقیقت کلانشهرها همیشه مشکلات زیادی دارند ، از همه مهمتر حمل و نقل. شیراز به عنوان یکی از شهرهای بزرگ و یکی از شهرهای مهم کشور از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این موقعیت از جنبه های مختلف فرهنگی ، تاریخی ، سیاسی و جنبه های مختلفی برخوردار است. نرخ رشد جمعیت آن نیز به دلیل موقعیت مکانی آن به طور پیوسته در حال افزایش است. این روند رشد جمعیت طی چند دهه گذشته ، مشکلات و موانعی را برای مدیریت پایدار و مطلوب ایجاد کرده است که مهمترین آنها مشکلاتی در بخش حمل و نقل است. همین روند نیاز به تاکید بر سیستم های هوشمند در این شهر را نشان می دهد. بنابراین ، در این مطالعه سعی شده است تحرک و جابجایی هوشمند و پایداری اجتماعی برای شیراز مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و اصالت است. نتایج نشان می دهد متغیرهای تحرک و جابجایی بر اساس ابعاد مختلف دسترسی ، حمل و نقل پایدار و همچنین فناوری اطلاعات و ارتباطات در شرایط نامساعدی قرار دارند. شاخص های مختلف هر یک از این ابعاد به همین موضوع اشاره دارند ، زیرا سطح ارزیابی آن (سطح معنی داری کمتر از 0.05 و میانگین پایین تر از معیار) به عدم تمایل آنها از دیدگاه شهروندان اشاره دارد. 

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، جابجایی و تحرک هوشمند، توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، شهرشیراز
  • نسا سپندار، کمال امیدوار* صفحات 295-314

    در این پژوهش سعی بر آن است تا منابع رطوبت و مسیر حرکت آن برای بارش های سنگین جنوب و جنوب غرب ایران با استفاده از الگوریتم جدیدی مبتنی بر رودخانه ی جوی شناسایی شود. به همین منظور از بارندگی روزانه ی 17 ایستگاه سینوپتیک در بازه ی زمانی  1986 تا 2015 در جنوب و جنوب غرب ایران که بازه ی زمانی مشترک دارند و منطقه ی مورد مطالعه را به طور کامل پوشش می دهند استفاده شده است. همچنین از مجموعه داده های مراکز ملی پیش بینی محیطی/ مرکز ملی تحقیقات جوی (NCEP/NCAR) مرکز پیش بینی های میان مدت اروپا ​​(ECMWF) و داده های تحلیل مجدد (ERA-interim) با قدرت تفکیک مکانی 75/0 در75/0 طول و عرض جغرافیایی با تفکیک زمانی 6 ساعته استفاده شده است.  متغیرهای استفاده شده شامل بخار آب یکپارچه (IWV)، رطوبت ویژه (q) و مولفه های مداری و نصف النهاری باد (u,v) می باشند. در این پژوهش برای شناسایی و مسیریابی رودخانه های جوی از الگوریتمی مبتنی بر محاسبه ی انتگرال قایم انتقال افقی بخار آب (IVT) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که منبع اصلی رطوبت بارندگی در جنوب و جنوب غربی ایران، جنوب دریای سرخ و خلیج عدن می باشد. البته خروجی نقشه ها نشان می دهد که دریای عرب نیز در تامین رطوبت این بارش ها بی تاثیر نبوده است. شبه جزیره عربستان نیز با توجه به میزان بالای انتقال رطوبت، به عنوان مسیر انتقالی، حجم بسیار زیادی از رطوبت را به سمت منطقه ی مورد مطالعه گسیل می کند. در انتها، مسیر رطوبت به منطقه ی مورد مطالعه ترسیم و شناسایی شد و نتیجتا با در نظر گرفتن 3 شرط اصلی برای رودخانه ی جوی، میتوان گفت مسیر به دست آمده، همان مسیر رودخانه ی جوی می باشد.

    کلیدواژگان: رودخانه های جوی(ARs)، بارش های سنگین، انتگرال شار قائم بخار آب، جنوب و جنوب غرب ایران
  • جمال الدین هنرور* صفحات 315-335

    امروزه فرآیند توسعه و ساخت فضاهای آموزشی بیش ازپیش به ابعاد کالبدی تمایل یافته و در مقابل انسان و ویژگی های او رنگ باخته اند.نتیجه این امر گسستگی رابطه دانش آموزان با مدارس به صورت خاص و محیط آموزشی به صورت عام است.بدین ترتیب محصلین خود را هرچه کمتر جزیی از دبیرستان برشمرده و تعلقی به آن احساس نمی کنند،هدف این پژوهش تبیین عوامل موثر برسطوح معنایی حاکم بر فضای محیط آموزشی است که می تواند بر ایجاد حس تعلق به مکان دانش آموزان موثر باشد.روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی و پیمایشی با استفاده از نرم افزار spss و Lisrel8.80 انجام شده و حجم نمونه آن دانش آموزان دبیرستان های منطقه1تهران 384 نمونه میباشد.این پژوهش با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی درصدد تعیین این مسئله است که آیا تعداد عامل ها و بارهای متغیرها که روی این عامل ها اندازه گیری شده است،با آنچه در تیوری مشخص شده هماهنگ است یا خیر.با توجه به نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی،ضرایب استانداردشده درسطح قابل قبول و نسبتا بزرگی هستند.از طریق مدل ساختاری sem نیز این نتیجه برآورد شد که بیشترین ارتباط و پیوستگی بین مولفه ذهنی با میزان بار عاملی 0.76 و در رتبه دوم مولفه فیزیکی با میزان بار عاملی 0.63 و درآخر مولفه آموزشی با ضریب استاندارد 0.58 با ایجاد و ارتقا حس تعلق به مکان در دبیرستانها، برقرار است.در پایان مدل مفهومی تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری ترسیم شد واز طریق رگرسیون این نتیجه حاصل شد که مولفه های ذهنی، فیزیکی و آموزشی؛ 43 درصد از واریانس ایجاد حس تعلق به مکان در دبیرستانهای منطقه1تهران را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: حس تعلق مکان، سطوح معنایی مکان، کاربری آموزشی، دبیرستان، منطقه 1 شهرداری تهران
  • حبیب الله فصیحی*، محمد سلیمانی مهرنجانی، سمیرا احمدنیا کوهستانی صفحات 337-350

    در برنامه ریزی شهری و منطقه ای، ارزیابی پیامدهای محیطی برای رویارویی با آلودگی و تخریب محیط زیست و شناسایی اثرات طرح های توسعه بر رفاه انسان و سلامت محیط زیست از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. این مقاله به بررسی تاثیرات احداث و فعالیت شهرک صنعتی تالش بر محیط کالبدی، زیستی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی پیرامون پرداخته است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های پیمایشی گردآوری شده از 270 نفر نمونه آماری است. در این مطالعه، 29 تاثیر منتج از شهرک صنعتی در چهار بعد، با استفاده از مدل ارزیابی پاستاکیا مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان دادند که در مجموع، احداث شهرک صنعتی و فعالیت آن واجد جهات مثبت بوده و پیامدهای مثبت حاصل از آن بر اثرات منفی غالب هستند. پیامدهای مثیت در بعد اقتصادی برتری داشته و پیامدهای منفی در بعد محیط زیستی غلبه بیشتری نشان می دهند. در میان تاثیرات 29 گانه مورد ارزیابی، شهرک صنعتی در 16 مورد تاثیر مثبت و در  13مورد تاثیرات منفی برجا گذاشته است.

    کلیدواژگان: پیامد محیطی، مدل پاستاکیا، شهرک صنعتی، زیست بوم، تالش
  • حمید صالحی، محمد معتمدی*، عزت الله مافی صفحات 351-369

    اساس داده های اقلیمی اندازه گیری هایی است که با نظم زمانی از پیش تعیین شده در ایستگاه های دیده بانی هوا انجام می پذیرد، بنابراین تمامی مقادیر اندازه گیری شده عناصر اقلیمی تنها به نقطه محل اندازه گیری قابل انتساب است. از این رو روش های مختلف درون یابی میتواند به تخمین داده های اقلیمی در نقاط مختلف کمک زیادی بنماید. منطقه مورد مطالعه در این پژوهش، شمال شرق ایران شامل استان های خراسان رضوی و شمالی می باشد و از داده های دمای ماهانه فصل تابستان برای 21 ایستگاه همدید و تبخیر سنجی شمال شرق متعلق به سازمان هواشناسی و وزارت نیرو با پراکنش مناسب استفاده شد. دوره آماری 21 سال  (2017-1997) به عنوان دوره آماری مشترک برای تمامی ایستگاه ها در نظرگرفته شد. سپس به منظور مقایسه روش های درونیابی، چندین روش مختلف، شامل کریجینگ معمولی، اسپیلاین، مجذور معکوس فاصله و تیسن توسط نرم افزار ARCGIS استفاده شد مقایسه کردن انحراف تخمین ها از داده های اندازه گیری شده به روش اعتبار سنجی متقاطع ارزیابی گردید. سپس به منظور بررسی فرض نرمال بودن خطاهای محاسبه شده در هر روش درونیابی، از آزمون ران تست استفاده و در نهایت برای ارزش یابی بهترین روش درون یابی از روش AHP  و نرم افزارExpert Choice  بهره گرفته شد. نتایج نشان داد بر اساس معیار ریشه میانگین مربعات خطا(RMSE) به ترتیب روش تیسن، کریجینگ، معکوس فاصله و اسپلاین قرار گرفته اند. بر اساس معیار بیشینه مطلق خطا(MAE)، روش کریجینگ بهتر از سایر روش ها دمای تابستان را برآورد کرده است. بر اساس معیار(MBE) نیز روش کریجینگ بهتر از سایر روش ها می باشد و می توان از آن برای درون یابی دما استفاده نمود. با توجه به ضرایب تعیین شده، نرخ سازگاری محاسبه شده03/0 می باشد که از دقت بالای انتخاب وزن ها حکایت دارد.

    کلیدواژگان: درون یابی، اعتبارسنجی، ران تست، کریجینگ، AHP
  • حسین طلا، امیر محمودزاده*، کرامت الله زیاری صفحات 371-393

    متولیان کلانشهر تهران همواره کوشیده اند تا کارآترین الگو را برای اداره امور کلانشهر تهران تدوین نمایند. در حال حاضر مدل مدیریت شهری تهران مدل شورا- مدیر شهر می باشد که طبق آن، مردم با رای مستقیم اعضای شورای شهر را انتخاب می نمایند و شورای شهر تهران شهردار را انتخاب می نماید. در طول سالیان گذشته و با توجه به آنکه نهادها و سازمانهای متولی اداره و ارایه خدمات شهری در مواردی دچار موازی کاری و یا حتی تناقض در وظایف شده اند، نیاز به تدوین مدلی در راستای مدیریت یکپارچه شهری دیده شده است. در این مقاله از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. این مقاله از نظر هدف مطالعه، کاربردی می باشد. هدف مقاله حاضر رسیدن به مدلی برای مدیریت یکپارچه کلانشهر تهران است. جامعه آماری این تحقیق خبرگان مدیریت شهری تهران است که بدین منظور 34 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات این تحقیق، مصاحبه و پرسشنامه است و داده ها با استفاده از روش مقایسات زوجی و تاپسیس تجزیه تحلیل شده اند. در نتیجه این تحقیق، با توجه به چالش های شناسایی شده و با استفاده از روش تاپسیس کارآیی مدل تدوین شده تحقیق (با نام پیشنهادی میز خدمت) نسبت به مدل جاری مدیریت شهری تهران مورد تایید قرار گرفته است. همچنین مهمترین نتیجه ای که از مطالعات تطبیقی حاصل شد آن است که در کلانشهرهای مورد مطالعه همواره کلیه امور حکمروایی و مدیریتی شهری تحت فرمان یک نهاد می باشد و از موازی کاری پرهیز شده است که این موضوع باید در تهران نیز مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کلانشهر تهران، حکمروایی خوب شهری، مدیریت شهری، نگرش سیستمی، میز خدمت
|
  • Hamideh Afsharmanesh, Zahra Hejazizadeh*, Bohloul Alijani Pages 1-16

    Climate predictions have been made in global, regional and local simulation, and climatic parameters have changed in terms of trends and models in climatology, futures studies are less visible in literature and climatology literature therefore environmental planning and futures analysis are an attempt to look at the long-term future in the field of climatology. Today, one of the most important challenges of the present and future is the increase in temperature and   is the lack of climatic comfort. The growth of Tehranchr('39')s metropolitan area, improving living standards, expanding urbanization and industry, climate change, and the energy shortage crisis are important. The survey forms were prepared by the climatologists and managers of Tehran and data analysis, futuristic techniques such as scenario for data analysis tool in this study was MICMAC software. have been used. In the research process, the most important key factors and drivers in relation to futures studies were identified in relation to the increase of temperature in the city of Tehran.Mini scenarios and a comprehensive scenario were defined in three cases: Improvement of the Micro-Climatic Conditions of Tehran City + Climatic Comfort of Citizens Lack of  good micro-climate in Tehran + low climatic comfort of citizens The lack of improvement in the micro-climatic situation in Tehran + the lack of climate comfort for citizens and increased energy consumptionAccording to the results of the study, the most important factors in creating a crisis of rising surface temperature can be the lack of attitude to the concept of micro-climate improvement and urban management.

    Keywords: Future studies, crisis of rising surface temperature, lack of climatic comfort, microcosmic improvement, Tehran metropolis
  • Mohamda Poodineh*, Morteza Esmailnejad, Sohrab Qaedi, Mohammad Ali Shirazi Kharazi Pages 17-36

    The coastal are geographically diverse from important areas for attracting populations and economic activities, especially military ones. Understanding the natural environmentchr('39')s behavior on the coast can help plan and deploy military activities. Therefore, this study evaluates the role of natural factors (climate and geomorphology). For this purpose, the most important variables affecting the location of military activities are selected, and then the data of the weather stations of the region for a period of 30 years to create climate databases and layers of features of the earthchr('39')s surface including slope, tilt, topography, etc., for The formation of natural databases was selected and organized in the GIS environment. Then, using decision-making methods (AHP, ANP), we evaluated the impact criteria in the locational process. Ultimately, using the Fuzzy Collaborative Model, the final map provided the best places to deploy military equipment and equipment on the coast of the Oman Sea. The results showed that more suitable locations are located in the eastern coastal strip and some western locations. However, scattered locations with the least vulnerability and non-operational basics can be found in the coastal areas in the final map.

    Keywords: passive defense, Oman beaches, military activities, GIS, natural factors
  • Elias Mavedat* Pages 37-56

    An earthquake, though a natural phenomenon that can be very destructive, But urban planning and management can play an important role in the damage it poses. Today, risk analysis is one of the basic needs for planning in general and urban planning in particular. From the perspective of many researchers, urban regeneration is one of the most important issues for sustainability. It serves as a way to strengthen communities by using their capacities. From the issue of choice in the city of Ilam, Ilam is located in the Zagros zone. So that the Zagros area has the highest earthquake with magnitude 4 to 4/5 richter has. According to the necessity of this research, a combination of methods (descriptive, exploratory, surveying, and analytical). In terms of the nature of research, it has a developmental-applied approach in line with the overall objective of urban spatial management planning research from the perspective of resilience is a city of Ilam. Based on the VIKOR statistical statistic, Bootstrap and Bootstrap simulation have been used. Visio, Grafer, SPSS, MINITAB and GIS software have been used to complete the research. Results of the findings were based on Bootstrap simulation and based on the 196 cells studied, distributed among 14 urban districts; The minimum residual cell in the city of Ilam has been around 0.07 percent. Therefore, the dispersion and status of the Ilam city variables can not be confirmed at urban confidence level of 95%. Based on the VIKOR model of the 4th region, the least resiliency and the region of 2 is the highest Ilam city resilience. Also, the regression model calculations have shown that the applied model is a good predictor of the urban regression variable. Because the significance of the present study is less than 0.05.

    Keywords: Resiliency, Modeling, Earthquake, Ilam
  • Abdolali Puor Keikhaei, Mahmoud Reza Anvari*, Gholam Reza Miri Pages 57-77

    The physical development of a city will cause growth in other areas. Undoubtedly, the physical development of a country is an important factor in creating the dynamism of the economic system and even the well-being of its people. In this regard, Local governments need the variable, stable and sustainable financial resources for their role in this area. One of these sources is "taxes". The impact of tax on urban physical development plays an important role in its economic and social growth. In the meantime, taxes, especially the tax of estates and tenements, are one of the most reliable ways to provide resources for physical development. Therefore, the purpose of this study is to Investigating the Process of Urban Physical Development with Emphasis on Real Estate Taxes (Case Study: Five regions of Zahedan).The current approach to the present research is qualitative and quantitative and the type of research is applied. In this regard, comprehensive studies were conducted on the research indicators in the study area. The Fuzzy Mamdani model is then used to analyze the information. The results of the model function of the ranking of indicators indicate that public health and environment indices are in a desirable condition, Housing indices and quality of access are at a moderate level and educational, commercial, entertainment and recreational indicators are at an unfavorable level. The results of the status of the studied indices in determining the physical development of each of the 5 study areas in Zahedan in the output of the fuzzy inference system in the MATLAB software show that the 5th region with a score of 0.82 and first area with a score of 0.79 have a desirable level. The 4th area with a score of 0.70 has an average level of physical development. As well as the 2nd area with a score of 0.61 and third area with a score of 0.50 have an undesirable physical development.#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

    Keywords: Real estate tax, Urban development, Municipality, Income, Zahedan
  • Ali Akbar Shayan Yeganeh*, Mina Firoz Yazdi, Javad Jamalabadi Pages 79-94

    Water is one of the most vital human needs. Chromium is one of the heavy metals that causes water pollution in different regions. The studied area is Joghatai Mountains and Davarzan, Khoshab, Joghatai, Joveyn and Sabzevar plains of Razavi Khorasan Province. This research has studied, analyzed water pollution with the element of chromium as well as the impact of lithology mountains Joghatai, on the quality of water in the region from the point of view of chromit. In this research, 13 samples were collected and tested by atomic spectrometer method.To check the amount of chromium present in them by comparing the findings with standard limits. The results of this study show that the amount of chromium in the selected water sources varies from 1.2 to 1.3 mg / L. Geochemical samples vary from 210 ppm to 4700 ppm. The lithology of the region especially the chromium mines has affected the quality of water but the density of faults and fans did not affect the amount of dissolved chromite. The effect of the slope of the geological layers is positive and the role of acidity in the pollution is poor. Finally, the amount of chromium in some samples is higher than the standard limit and should be considered by the custodians.

    Keywords: Chromite, Water quality, Joghatai mountains, Heavy elements
  • Arash Ghorbani Sepehr*, Afshin Mottaghi, Zahra Ansari, Morad Delalat Pages 95-117

    The city of Tehran, based on the 1404 document and the comprehensive plan approved in 2007, is a global, sustainable and coherent city with a structure suitable for leisure and leisure as well as a well-informed urban community with appropriate infrastructure. In order to achieve such a definition, the mentioned documents include promotion of the role and position of Tehran in transnational, national and regional levels, economic development and prosperity of the city of Tehran, improvement of communication networks, environmental protection, active restitution and conservation of natural heritage , Historical and cultural city of Tehran, and the development of green spaces, public spaces, recreation and tourism are predicted. One of the most important areas that can be used to operate the above strategies is the urban tourism area in the Tehran metropolis. Therefore, the issue of competition in urban tourism is an important factor in the progress of all cities of the country in competing with each other and, as a result of the prosperity and prosperity of the country at the national level, and then in competition with neighboring countries and globally, will make rapid progress and attract much capital to the country. The main objective of the research is to study the political geography of competition in urban tourism. Seeking to reach the goal of this article, the statistical population of the study is the provinces of Iran, which Tehran province has selected as a case study. In line with the aim of the study, data related to tourist attractions were collected using the Statistical Yearbook of the provinces (Tourism Organization, Cultural Heritage, Governorchr('39')s Office in 1395) and then TOPSIS and ARC map software were used to map the provinces.

    Keywords: Geopolitics, Competition, Urban Tourism, Tehran
  • Fariba Esfandyari-Darabad*, Raoof Mostafazadeh, Ahmad Abyat, Ahmad Naseri Pages 119-131

    Most of residential areas, population centers, and agricultural lands are located along the rivers and especially on the river terrace, which are affected by river dynamics, discharge changes, and flood hazards, bed fluctuations and meander variations. Therefore, it is necessary to study the behavior and pattern of meander movements of rivers in order to avoid potential hazards. The current research conducted in a reach of Gharehsou River in Ardebil province and the field measurements were done at adjacent to Anzab village to the Samian Bridge. In order to determine the pattern of this river, the Leopold Sinuosity Factor and the central angle calculated using Cornice method were used in this study. The results showed that the average of the Sinuosity Factor in the study area was 1.47, Which indicates the high ratio of river sinuosity. It also indicates the spatial variation of meanders evolution is not the same over the studied reach. The values of obtained Sinuosity factor using the employed methods showed that the %71.11 of meanders (32 meanders) with sinuosity factor of 1-1.5 belong to the category of low meander degree. While, the %17.78 of meanders (8 Meanders) had the sinuosity factor of 1.5-2. The remained 5 meanders (%11.11 of the identified meanders) had the sinuosity values greater than 2. This means that there are at least 5 meanders in the study area that are susceptible to becoming an oxbow-lake. Therefore, it is necessary to stabilize the stream banks and river bed of the study reach through structural management and engineering methods.

    Keywords: Meander pattern, Sinuosity factor, Gharehsou river, Central angle
  • Aeizh Azmi*, Akram Razlansari, Leila Mataei Pages 133-152

    In this project government endow loam to villagers for improving their houses. This project help to villagers for improvement their life and it help to villagers for preparation for sudden hazards. Improvement rural houses project improve quality of life villagers. Therefore, this project presents for resolving problems and challenges that improvement rural houses project confront with them. Investigative method was descriptive-survey and we used from questionnaire for collecting data. Statistical society includes 50 people that we used from census method for sampling method. Statistical method was technical supervisors in Kermanshah County.  Reliability calculated by alpha Cronbach method that equal 0.72 and validity calculated by K.M.O and Bartlet method that equal (K.M. O=74/0) and Bartlet significant equal (0.0).  But technical supervisors have positive attitude about housing foundation of Islamic revolution performance. They were satisfaction from workshops and upstream supervisors in housing foundation of Islamic revolution of province of Kermanshah. Results shows that there is relationship between distance village from city and quality of building materials quality. Also, there is relationship between knowledge of people about project and time periods. It shows that knowledge people increase. Finally, by factor analysis we understand that there are 5 components that effect on improvement rural houses projects that include: dimension of individual people and technical supervisors, attitude of people to improvement rural houses projects, life quality and improvement in life style, challenge in law and discipline and time of project. They explain 65.85% of total of variance. Also, the findings show that there is a meaningful and reverse relationship between the beginning of the technical observerchr('39')s period and the amount of his attention to the consciousness of the people at the level of 0/05. Meanwhile, peoplechr('39')s awareness has increased over time.

    Keywords: rural housing improvement, technical supervisors, Kermanshah city, public awareness, quality of building materials
  • Sadegh Besharatifar*, Kohdadd Mobinizadeh Pages 153-176

    The present research is applied and its method is descriptive-analytical and correlational. For data collection using documentary and field methods, using service and socio-economic indicators as well as using quantitative models and statistics models Space is in the year 1397. The purpose of the research is to analyze and evaluate the spatial inequalities in utilization of urban services in Abadan oil. The results show that the economically-socially developed districts and the distribution of urban services are mainly central areas around the refinery dependent on the oil industry, which are merely due to the dependence on the oil company employees and the support of the oil company and the standards and privileges required therein Most of the indicators are necessary and, in the opposite direction, the other parts of the city, which have been created organically as a result of the activities of the oil industry, lack or are deprived of the necessary facilities and services. From other research results, there is a positive, strong and significant relationship between economic and social development with the development of urban services in Abadan city, so that the existence of planned oil industry sectors that are both economically and socially progressive, both in terms of physical and service Planned areas and the existence of marginal areas, especially in eastern areas of Abadan, which are both socially and economically weak and vulnerable, and in terms of physical development, have been less concerned with urban management, the effect of this form of unfavorable and unfair distribution of indicators Urban services lead to some sort of separation And spatial inequalities been in Abadan.

    Keywords: : Analysis, Spatial Inequalities, Utilization, Utilization of Urban Services, Abadan Oil
  • Mohammad Hosein Saraei*, Mohammad Reza Rezaei, Mohsen Adeli Pages 177-200

    The route optimization process is one of the analyzes that can be used when there is a constraint on resources and time, including post-earthquake conditions. In this research, this analysis has been used to solve the Travelling Salesman Problem. In this case, the goal is finding the shortest path between a set of points and the algorithm will try to minimize the transmission costs and target function. This paper due to target, is practical and developmental, due to doing method is descriptive and analytical and due to information gathering method is documental and surveying. In order to implement this problem, by considering to the strict scenario of accessing resources, two algorithms including the Ant Colony Optimization and Imperialist Competition Algorithm in the MATLAB environment with the Dijkstra algorithm in the GIS environment have been used. The view points of the model are areas that prepared to temporary post-earthquake settlement in Gorgan city and the spatial and temporal real-time distances in the urban network are used instead of Euclidian distances. The results of the implementation of the model have shown that the Ant Colony Optimization has performed the route optimization in two parameters of time and distance more effectively than the two dijkstra and Imperialist Competition Algorithm.

    Keywords: Optimization, TSP Algorithm, ACO Algorithm, ICA Algorithm, Earthquake
  • Mostafa Amirfakhriyan* Pages 201-219

    Identity, as a complex concept, influenced by a variety of factors, makes one thing distinct and unique. Meanwhile, the characteristics of the environment, habits, worldview, cultural characteristics, etc., have a growing influence on the formation of these indices of identity. In other words, this study seeks to investigate the hypothesis of the difference in attitudes of inhabitants of the eastern and western parts of Mashhad towards urban identity indices and, finally, whether the distinction is observable or not? The basis of this study is based on quantitative methods that have been used for research purposes, along with qualitative methods. The output of this discussion is to achieve the identity of the city and its classification according to the purpose of the study. But in the small part, the study method is based on the use of differentiation and logistic models to show the type and level of differences between the eastern and western parts of Mashhad. Based on this, the rank of indicators of urban identity components was obtained in the form of a questionnaire in two categories of eastern regions (regions 4, 5 and 6) and western regions (including 1, 9 and 11) from the residentschr('39') perspective. The completed questionnaires were entered into the statistical database and analyzed using statistical software such as Excel and Spas. Study shoes that: 1- Regarding the formic index, studies show that variables such as high buildings, traditional architecture and natural form of place are variables that cause segregation of residents of eastern and western parts of Mashhad. 2- The results in Function indices also indicate that variables of vibrant places, places with activities, boarding times, places with different uses, and safe places are meaningful. 3- Finally, regarding the semantic indices, the effective and differentiating variables in the eastern and western regions of Mashhad, including two variables of understanding the sense of pilgrimage and understanding the characteristics of Islamic culture. Accordingly, it can be said that the attitudes of residents of the studied areas are different from those related to the sense of pilgrimage and the characteristics of Islamic culture in their. the end

    Keywords: Identity, analysis of differentiation, logistic analysis, areas of Mashhad
  • Ali Asgharzadeh*, Seyed Gholamreza Islami, Iraj Etessam Pages 221-239

    Earthquake and its related phenomenon are often considered as the causes of instability and disorder in engineering and architecture, and have resulted in the destruction of many buildings and urban fabric. Despite this, by changing our attitude to earthquake: by redefining it from problem to potential and from chaos to complex organization, a different layer of this phenomenon can become evident. Earthquake and fault lines can be considered as an organizing factor, which play an important but hidden role in the geography of habitation, e.g. settlement location, urban spatial network, urban development and spatial-structural network of buildings. This article adopts a holistic approach and quantitative-qualitative methodology to identify the role of self-awareness and mental imaging in the complex system of earthquake-qanat-city and its effects on urbanism and architecture in different scales, which has resulted in an earthquake compatible architecture in different periods in the history of Iran and in some contemporary examples too.

    Keywords: Earthquake, Unsustainability, Dwelling Geography, Complexity
  • Mohsen Kameli, Hamidreza Azemati* Pages 241-258

    Human behaviors and activities of individuals are created in urban spaces, and cultural and social relationships are formed in these spaces. Considering the main source of insecurity among citizens in the cities and the important factors such as the physical form of the city, urban structures and the shape of buildings in this case, the purpose of the study is to measure the effect of the sense of belonging to the place in increasing the level of social security of citizens City of Qom. The research method is descriptive-analytic, and the questionnaire has been used to collect the field studies. The results of the research indicate that spatial relationships and spatial arrangements in the neighborhood environment with the control and social abnormalities along with the physical and physical environment have a significant correlation. Similarly, the type of form and the size of space, which is another component of the sense of belonging to the place, has a solidarity with social abnormalities and freedom of movement. The texture and decorations of the neighborhood space have a correlation with physical and physical environment. Among them, the most correlation between dimensions of sense of belonging to place and social security is related to the freedom of movement component with the form type and space size of 0.980.

    Keywords: Security, society, sense of belonging, community
  • Sayyed Mohammad Hosseini*, Fakhry Sadat Fateminiya Pages 259-277

    In this study, used the data of the Modis satellite. Satellite in the province of Hamadan for a period of 15 years to study and monitor the status of the leaf area index. The leaf area index data were analyzed. After extraction from the Modus website, coding was done in software and then extracted from the maps. Finally, the annual time series of leaf area index was obtained and its relation with rainfall and average temperature during these years. In order to investigate better, the cells above the one representing a better condition and higher leaf area density. In this regard, the years 2002, 2008 and 2011 were (0.01, 0.03, and 0.03%) of the lowest pixels higher than 1 and 2016 with 0.24 and 2014, 2009 and 2010 with 0.07 pixels higher than 1, the highest number of pixels. The common aspect of all years shows that in terms of pixels above the common places, all the years: the southern Hamadan gardens in the south of the Moradbeyk Valley, the Nahavand West fields, the south-east Malayer Gardens, the protected area Lashgar in the south-east of Malayer. The only difference seen in different years is the number of pixels. Finally, the time series of the data were the highest in 1389 and the lowest level of leaf area in the years 1381 and 2008.

    Keywords: Hamedan Province, Climatic - Satellite Analysis, Remote Sensing, Leaf Area Index
  • Elahe Kavoosi, Jamal Mohammadi* Pages 279-294

    Our country Iran is not far from the global changes of cities. One of these changes is the smart mobility that is Undeniable and inevitablein urban management today. Especially in metropolises, which are facing increasing population and various economic, social and environmental problems. In fact, metropolises always have many problems, most importantly transportation. Shiraz, as one of the major cities and one of the major cities of the country, has a special place. This position is of different cultural, historical, political and other aspects. Its population growth rate has also been steadily increasing due to its location. This trend of population growth over the past few decades has created problems and obstacles for sustainable and desirable management, most notably problems in the transportation sector. The same trend illustrates the need to emphasize smart systems in this city. Therefore, in this study, it is attempted to investigate and analyze Smart Urban Mobility and Social Sustainability for Shiraz. The research method is descriptive-analytical and based on documentary and origin studies. The results show that the mobility and displacement variables are in poor condition based on different dimensions of access, sustainable transport as well as ICT. Different indices of each of these dimensions point to the same issue, as its level of evaluation (significance level less than 0.05 and average lower than the criterion) points to their undesirability from the point of view  citizens. The study of the impact of smart mobility indicators on Social Sustainability also shows that smart mobility indicators account for 23% of the total variance of Social Sustainability. On this basis, it should be noted that the mobility variable does not have an appropriate position in Shiraz, and this has not only affected its development process in recent decades, but also poses many challenges for its future development. The growing trend of the population and on the other hand the various social and cultural features as well as tourism are evolving in such a way that it requires a major focus on a systematic transportation based on smart city approach.

    Keywords: Smart City, Smart Urban Mobility, Social Sustainability, Sustainable Development, Shiraz City
  • Nesa Sepandar, Kamal Omidvar* Pages 295-314

    In this study, we tried to identify the sources of moisture and its direction of heavy rainfall in south and southwest of Iran by using a new algorithm based on atmospheric rivers. For this purpose, daily rainfall of 17 synoptic stations in the period 1986 to 2015 in south and southwestern Iran that have a common time span and fully cover the study area is used.Also from the data set of the National Center for Environmental Prediction / National Center for Atmospheric Research (NCEP / NCAR) European Mid-Term Forecast Center (ECMWF) and ERA-interim data with spatial resolution of 0.75 It was used at 0.75 latitude and longitude with 6 hour resolution. The variables used are integrated water vapor (IWV), specific humidity (q), and orbital and meridional components (u, v). In this research, an algorithm based on the calculation of Vertical Horizontal Vapor Transfer Integral (IVT) is used to identify and navigate atmospheric rivers. The results show that the main source of rainfall moisture is in south and southwestern Iran, south of Red Sea and Gulf of Aden. Of course, the maps show that the Arabian Sea was not affected by the humidity.The Arabian Peninsula also, due to the high moisture transfer rate, as a transitional route, transmits a large amount of moisture to the study area.Finally, the path of moisture to the study area was mapped and identified, and thus considering the three main conditions for the atmospheric river, it can be said that the path obtained is the same as the atmospheric river.

    Keywords: Atmospheric rivers(ARs), Heavy rainfall, Integrategral water vapor tranport (IVT), South, Southwest of Iran
  • Jamaleddin Honarvar* Pages 315-335

    Today, the process of developing and constructing educational spaces tends to be more inclined to physical dimensions and is painted against human beings and their characteristics. The result is a disconnect between the studentschr('39') relationship with the schools in particular and the educational environment in general. As such, they consider their students to be less part of the high school and feel less attached to it. The purpose of this study is to focus on designers chr('39')view of the semantic levels of the school environment that can influence studentschr('39') sense of place. The research method was descriptive, analytical and survey using spss software and Lisrel 8.8. This study uses the confirmatory factor analysis technique to determine whether the number of factors and loads of variables measured on these factors are consistent with what is specified in the theory. According to the results of confirmatory factor analysis, the standardized coefficients are acceptable and relatively large. Through the SEM structural model, it was estimated that the highest correlation and consistency between subjective factor with factor loadings of 0.76 and physical component rank second. With a factor load of 0.63 and finally the educational component with a standard coefficient of 0.58 establishes and promotes a sense of  belonging in high schools. At the end of the conceptual model the research was mapped using structural equation modeling and by regression it was concluded that subjective, physical and educational components predict 43% of the variance in sense of belonging in Tehran high schools.

    Keywords: sense of place, semantic levels of place, educational Landuse, high school, district 1 of Tehran municipality
  • Habibollah Fasihi*, Mohammah Soleimani Mehrenjani, Samira Ahmadnia Koohestani Pages 337-350

    Evaluating environmental impact can help urban and regional planner and manager to understand the impacts of development plans on human well-being and environmental health. Therefore, it can enable them to prevent environmental pollution and degradation. This descriptive- analytical research aimed to assess environmental, physical, economic and socio-cultural impacts of Talesh Industrial Estate on Kashli village as the nearest settlement to the estate. Data were collected using a questionnaire. The variables are set in 29 items and were evaluated in 11 ranges by 270 sample people on the basis of a model adopted from Pastakia method. Findings showed that the industrial estate had more positive consequences than negative ones. Positive and negative consequences are more prominent in economic dimension and in environmental dimension respectively. Of the 29 impacts evaluated, the estate has had 16 positive and 13 negative impacts.

    Keywords: Environmental impacts, Pastakia model, Industrial estate, Talesh
  • Hamid Salehi, Muhammad Motamedi*, Ezatollah Mafi Pages 351-369

    The basis of climatic data is measurements taken at a predetermined chronological order at air monitoring stations, so all measured values ​​of climatic elements can only be attributed to the point of measurement. Therefore, different interpolation methods can help a lot in estimating climate data in different places. The study area in this study is northeastern Iran, including the provinces of Khorasan Razavi and North Khorasan, and monthly summer temperature data were used for 21 synoptic and evaporative stations in the northeast belonging to the Meteorological Organization and the Ministry of Energy with appropriate distribution. The statistical period of 21 years (1997-1997) was considered as a common statistical period for all stations. Then, in order to compare the interpolation methods, several different methods, including ordinary kriging, spline, inverse squares and Thyssen were used by ARCGIS software. Comparing the deviations of the estimates from the measured data was evaluated by cross-validation. Then, in order to check the hypothesis of normality of the calculated errors in each interpolation method, the test thigh test was used and finally, to evaluate the best interpolation method, AHP method and Expert Choice software were used. The results showed that based on the root mean square error (RMSE) criterion, Thyssen, Kriging, inverse distance and spline methods were located, respectively. Based on the absolute maximum error criterion (MAE), the kriging method estimates the summer temperature better than other methods. According to the MBE standard, the kriging method is better than other methods and can be used for temperature interpolation. According to the set coefficients, the calculated compatibility rate is 0.03, which indicates the high accuracy of the selection of weights.

    Keywords: Interpolation, Validation, Run Test, Kriging, AHP
  • Tala Hussein, Amir Mahmoudzadeh*, Keramatollah Ziyari Pages 371-393

    Tehran metropolitan authorities have always tried to develop the most efficient model for managing Tehran metropolitan affairs. Currently, the Tehran city management model is the council-city model, according to which people elect the members of the city council by direct vote, and the Tehran City Council elects the mayor. Over the past years, and considering that the institutions and organizations in charge of managing and providing urban services have in some cases suffered from parallel work or even inconsistencies in tasks, there is a need to develop a model for integrated urban management. In this article, descriptive-analytical method has been used. This article is practical in terms of the purpose of the study. The purpose of this article is to achieve a model for integrated management of Tehran metropolis. The statistical population of this study is Tehran urban management experts for which 34 people were selected as a sample. The data collection tools of this research are interviews and questionnaires and the data have been analyzed using paired comparison and TOPSIS methods. As a result of this research, according to the identified challenges and using TOPSIS method, the efficiency of the developed research model (with the proposed name of service desk) compared to the current model of Tehran urban management has been confirmed. Also, the most important result obtained from comparative studies is that in the studied metropolises, all matters of governance and urban management are always under the command of one institution and parallel work has been avoided, which should also be considered in Tehran.

    Keywords: Tehran Metropolitan, Urban Good Governance, Urban Management, Systemic Point of View, Service Table