فهرست مطالب

طب جنوب - سال بیست و سوم شماره 6 (بهمن و اسفند 1399)

مجله طب جنوب
سال بیست و سوم شماره 6 (بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم سیدی، رضا شاپوری*، حبیب ضیغمی، لیلی شکوهی زاده صفحات 515-527
    زمینه

    اسینتوباکتر بومانی با قابلیت کسب مقاومت با مکانیسم های جدید تبدیل به مشکل جهانی در عفونت های بیمارستانی شده است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی سویه های مقاوم و ژن های مقاومتی و نیز تیپ بندی مولکولی سویه های بیمارستانی در زنجان بود.

    مواد و روش ها

    250 نمونه کلینیکی جدا شده از بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های زنجان، کشت داده شده و ایزوله ها به روش بیوشیمیایی و ردیابی ژن blaOXA-51، تعیین هویت شدند. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها تعیین شد. حضور اینتگرون های 1، 2، 3 و همچنین ژن های اگزاسیلینازی با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) بررسی گردید. تیپ بندی به روش پالس فیلد ژل الکتروفورز (PFGE) انجام شد. ارتباط بین ژن های مقاومتی و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی و کلاسترها تعیین گردید.

    یافته ها

    از مجموع 250 نمونه، 68 ایزوله به عنوان اسینتوباکتر تشخیص داده شده که از این میان 48 ایزوله به عنوان اسینتوباکتر بومانی شناسایی شدند. 94 درصد نمونه ها به عنوان سویه های MDR و 46 درصد به عنوان سویه های XDR و 12 درصد آن ها PDR تشخیص داده شدند. بیشترین میزان مقاومت 48 ایزوله اسینتوباکتر بومانی به سفتازیدیم، سفوتاکسیم و کوتریموکسازول و بیشترین میزان حساسیت به کلسیتین (60 درصد) اختصاص داشت. فراوانی ژن های مقاومتی اینتگرون 1، 2، 3 به ترتیب 60، 28 و 0 درصد بودند. فراوانی ژن های مقاومت به کارباپنم ها برای ژن های blaOXA-23، blaOXA-24، blaOXA-51 و blaOXA-58 به ترتیب: 74، 24، 100 و 4 درصد بود. نمونه های فوق به 26 پالسوتایپ گروه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    در منطقه مورد مطالعه مقاومت به کلسیتین سیر صعودی داشته و وجود تنوع ژنتیکی بالا بیانگر تنوع در سویه های اسینتوباکتر بومانی است.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، اینتگرون، اگزاسیلیناز، PFGE، تیپ بندی ملکولی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • پریسا اسکندری، شهناز پولادی، عبدالرسول انوری پور* صفحات 528-540
    زمینه

    عمل بای پس عروق کرونر (CABG) با پمپ قلبی ریوی ممکن است باعث واکنش های التهابی سیستمیک با آزاد کردن سایتوکاین شود؛ که منجر به نارسایی ارگان های بدن می شود. ویتامینC  دارای خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ویتامین C بر نشانگرهای التهابی و فیبریلاسیون دهلیزی در بیماران تحت CABG است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی شاهددار تصادفی شده یک سو کور، 80 بیمار به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص داده شدند. به بیماران در گروه آزمون 2 گرم ویتامین C به صورت داخل وریدی10 دقیقه بعد از القای بیهوشی و به بیماران در گروه کنترل به همان مقدار نرمال سالین معادل 4 آمپول 5 سی سی در زمان مشابه از طریق داخل وریدی تزریق شد. نمونه خون شریانی در فواصل زمانی معین از طریق آرتریال لاین برای تعیین تعیین سطح IL6 و hsCRP گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم‎ افزارSPSS  ویرایش 24 استفاده شد.

    یافته ها

    تغییر ایجاد شده در مقادیر آزمایشگاهی اینترلوکین 6 در زمان های مشخص تفاوت معناداری از نظر آماری نداشتند (05/0<p). تغییر ایجاد شده در مقادیر آزمایشگاهی hsCRP تنها در 24 ساعت بعد از عمل CABG تفاوت معناداری از نظر آماری مشاهده گردید. بروز فیبریلاسیون دهلیزی بعد از مداخله تفاوت معناداری از نظر آماری نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که اسید اسکوربیک تاثیری در کاهش IL6 و hsCRP در بیماران تحت جراحی CABG ندارد و همچنین باعث کاهش فیبریلاسیون دهلیزی پس از CABG نمی شود.

    کلیدواژگان: ویتامین C، نشانگرهای التهابی، فیبریلاسیون دهلیزی، جراحی بای پس عروق کرونر
  • مریم فیروزآبادی، حسین جلالی جهرمی*، حسین انارکی اردکانی صفحات 541-553
    زمینه

    صنعت هسته ای با داشتن اثرات مفید در زندگی انسان دارای خطراتی نیز می باشد. استرانسیوم 90 یکی از خطرناک ترین رادیونوکلییدهایی است که در نتیجه شکافت هسته ای اورانیوم 235 تولید می شود و در بدن انسان جایگزین کلسیم استخوان شده و سرطان ایجاد می کند. حصول اطمینان از ایمن بودن تاسیسات هسته ای به منظور حفاظت کارکنان، مردم و محیط زیست از اهداف اصلی ایمنی هسته ای می باشد. با توجه به قرار گرفتن نیروگاه اتمی بوشهر در نزدیکی خلیج فارس و احتمال ریزش استرانسیوم 90 به اکوسیستم دریا، اندازه گیری این رادیونوکلیید در نمونه ماهی زمین کن دم نواری Platycephalus indicus سواحل خلیج فارس به عنوان غذای غالب مردم منطقه مورد هدف بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 10 نقطه از سواحل خلیج فارس مورد نمونه برداری قرار گرفت. نمونه ها با استفاده از روش کروماتوگرافی استخراج توسط Sr-resin و شمارش با دستگاه شمارشگر سنتیلاسیون مایع، آنالیز گردیدند.

    یافته ها

    میزان غلظت استرانسیوم 90 اندازه گیری شده در نمونه های ماهی، 955/252-0/0 بکرل بر کیلوگرم بود. میانگین بازده شیمیایی روش انجام شده جهت آنالیز، 97/0± 34/97 درصد محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که مقادیر اندازه گیری شده استرانسیوم 90 در ماهی های مناطق نمونه برداری شده بسیار ناچیز و در محدوده کمترین مقدار قابل آشکارسازی می باشد. با وجود فعالیت نیروگاه اتمی بوشهر در حدود 10 سال، شواهد آلودگی با استرانسیوم 90 یافت نشد. نتایج حاصله این مطالعه در بررسی آلودگی زمینه در برنامه های پایش محیطی بسیار مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: استرانسیوم 90، سرطان، ماهی، شمارشگر سنتیلاسیون مایع، پایش محیطی
  • عارف زارعی، راضیه باقرزاده، طیبه غریبی، مریم روانی پور* صفحات 554-568
    زمینه

    رفتارهای پرخطر و گرایش به آن در نوجوانان از عوامل اصلی و مهم به خطر افتادن سلامت جامعه می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان شهر بوشهر و عوامل مرتبط با آن صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی، 716 دانش آموز مقطع متوسطه دوم شهر بوشهر در سال 1398 به روش نمونه گیری خوشه ای وارد مطالعه گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک و سه زیرمقیاس (شامل گرایش به سیگار، خشونت و رانندگی پرخطر از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس و رگرسیون خطی تحلیل گردیدند. سطح معنی داری در تمام موارد کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش 83/0±03/17 بود. بیشترین میانگین نمره مربوط به گرایش به رانندگی پرخطر (67/5±88/14) بود. هر سه رفتار پرخطر با هم ارتباط مستقیم و معنی دار داشتند (سطح معنی داری در تمام موارد کمتر از 05/0). وجود دوستان مصرف کننده دخانیات با هر سه رفتار پرخطر (سطح معنی داری در تمام موارد کمتر از 05/0) و میزان پول توجیبی با گرایش به رانندگی پرخطر (016/0p=) ارتباط مستقیم و معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ارتباط رفتارهای پرخطر با هم بود؛ بنابراین نوجوانانی که یک رفتار پرخطر در آنان مشاهده می شود باید از لحاظ دیگر رفتارهای پرخطر نیز کنترل شوند. با توجه به گرایش قابل توجه نوجوانان به رانندگی پرخطر و ارتباط مثبت آن با میزان پول توجیبی، ضرورت نظارت بیشتر والدین بر وضعیت پول توجیبی نوجوانان مطرح می‎ باشد.

    کلیدواژگان: خشونت، رفتارهای پرخطر، رانندگی پرخطر، سیگار، نوجوانان
  • الهام امیربندی، ایرج نبی پور* صفحات 569-582
    زمینه

    دانش اتنوفارماکولوژی یک فرصت بی همتا را برای همکاران میان رشته ای در بین پژوهشگران گیاه شناسی، فارماکولوژی، سم شناسی، شیمی، آنتروپولوژی و جامعه شناسی فراهم می آورد. هدف این پژوهش، شناخت گیاهان دارویی است که به صورت سنتی در منطقه جنوب دشتستان از شهرستان بوشهر کاربرد دارویی دارند.

    مواد و روش ها

    داده های اتنوفارماکولوژیک گیاهان دارویی از 20 نفر آگاه بومی منطقه جنوب دشتستان در استان بوشهر به صورت مصاحبه حضوری، گردآوری شده و شاخص های فراوانی نسبی ثبت (Relative frequency of citation) و شاخص اهمیت فرهنگی (Cultural important index) برای هر گیاه دارویی محاسبه شد.

    یافته ها

    به طور کلی، 97 گونه گیاه دارویی در منطقه جنوب دشتستان استان بوشهر مربوط به 51 خانواده شناسایی گردید. گیاهان آویشن شیرازی (Zataria multifora)، سربرنجاسف (Achillea eriophora DC)، بابونه (Matricario chamomilla)، سیاهدانه (Nigella sativa)، رازیانه (Foeniculum vulgare)، گل گاوزبان (Echium amoenum)، کندر (Boswellia sp.)، زنیان (Trachyspermum copticum)، انزروت یا کنجیده سرخ و سفید (Astragulus fasciculifolius)، زنجبیل (Zingiber officinale) دارای بالاترین شاخص فرهنگی بودند. شایع ترین کاربرد دارویی گیاهان به ترتیب برای بیماری های گوارشی، متابولیک، زنان و زایمان و بیماری های تنفسی بود.

    نتیجه گیری

    تنوع گسترده ای از گیاهان دارویی در منطقه جنوب دشتستان وجود دارد که هر چند همان کاربردهای درمانی که در طب سنتی ایران رایج است از آن ها انجام می شود ولی مردم این منطقه شماری از گیاهان را برای درمان بیماری هایی به کار می برند که ویژه این منطقه می باشد. پژوهش پیرامون این گیاهان دارویی می تواند آغازگر راهی برای کشف داروهای جدید در عرصه درمان باشد.

    کلیدواژگان: اتنوفارماکولوژی، طب سنتی، گیاهان دارویی، استان بوشهر، دشتستان
  • راضیه رستگار*، فرهاد عباسی صفحات 583-587

    بیماری کزاز یک بیماری سیستم عصبی است که توسط عامل عفونی کلستریدیوم تتانی ایجاد می شود و از جمله بیماری های عفونی است که باواکسیناسیون کاملا قابل پیشگیری می باشد. مشخصه این بیماری افزایش تون عضلات و اسپاسم های دردناک است که ناشی ازآزاد شدن توکسین کلستریدیوم تتانی، تانواسپاسمین، است. امروزه با اجرای برنامه واکسیناسیون منظم در همه کشورها این بیماری به ندرت دیده می شود. در اینجا یک مورد بیمار مبتلا به کزاز ژنرالیزه شدید بستری در بیمارستان شهدای خلیج فارس معرفی می شود که به دلیل عدم واکسیناسیون کامل علیه این عامل عفونی رخ داده است.

    کلیدواژگان: کزاز، کلستریدیوم تتانی، واکسیناسیون، اسپاسم عضلانی
|
  • Maryam Seyyedi, Reza Shapouri*, Habib Zeighami, Laili Shokoohizadeh Pages 515-527
    Background

    By acquiring resistance and through new mechanisms, Acinetobacter baumannii has turned into a global problem in nosocomial infections. The present study was conducted to determine the frequency of resistant strains and resistance genes and also molecular typing of hospital strains in the city of Zanjan. 

    Materials and Methods

    A total of 250 clinical samples isolated from hospitalized patients in ICUs of Zanjan hospitals were cultured, and identified by the biochemical and blaOXA-51 gene tracking methods. The antibiotic susceptibility test was also run. The presence of integrons 1, 2 and 3, as well as oxacillinase genes was verified by PCR technique, and typing was carried out by the PFGE. The relationship of resistance genes with the antibiotic susceptibility pattern and clusters was determined.

    Results

    Of the 250 samples, 68 isolates were identified as Acinetobacter, of which, 48 were Acinetobacter baumannii. 94% of the samples were identified as MDR strains, 46% as XDR strains, and 12% as PDR. The highest resistance of the 48 isolates of A. baumannii was attributed to ceftazidime, cefotaxime, and cotrimoxazole, and the highest susceptibility to Colistin (60%). The frequencies of resistance genes of integrons 1, 2, and 3 were 60%, 28%, and 0% respectively. The frequencies of carbapenem resistance genes for blaOXA-23, blaOXA-24, blaOXA-51, and blaOXA-58 were 74%, 24%, 100%, and 4%, respectively. The above samples were grouped into 26 palsutypes.

    Conclusion

    In the study setting, resistance to Colistin showed an ascending trend, and high genetic diversity suggested diversity of A. baumannii strains.

    Keywords: Acinetobacter Baumannii, Integron, Oxacillinase, PFGE, Molecular typing, Antibiotic resistance
  • Parisa Eskandari, Shahnaz Pouladi, Abdol Rasol Anvaripour* Pages 528-540
    Background

    Coronary artery bypass graft surgery (CABG) with cardiopulmonary bypass pump may cause systemic inflammatory reactions by releasing cytokines which leads to multiple organ failure. Vitamin C has anti-inflammatory and antioxidant properties. The study aimed to determine the effect of vitamin C on inflammatory markers and atrial fibrillation in patients undergoing CABG.

    Materials and Methods

    In the present single-blind randomized controlled clinical trial, 80 patients were divided to experimental and control groups. The experimental group received vitamin C 2 g IV, and the control group received the same amount (equivalent to 4×5 cc shots) of normal saline IV 10 minutes after induction of anesthesia. Arterial blood samples were taken at specified intervals to assess IL-6 and hsCRP levels. The data were analyzed in SPSS-24.

    Results

    The changes in IL-6 values at the specific intervals were not statistically significant (P> 0.05). Significant differences were observed in hsCRP levels only 24 hours after CABG. The incidence of atrial fibrillation was not significantly different between the two groups after the intervention.

    Conclusion

    This study showed that ascorbic acid has no effect on reducing IL6 and hsCRP levels in patients undergoing CABG, and similarly, does not cause a reduction in post-CABG atrial fibrillation.

    Keywords: Vitamin C, Inflammatory markers, Atrial fibrillation, Coronary artery bypass surgery
  • Maryam Firouzabadi, Hossein Jalali Jahromi*, Hossein Anaraki Ardakani Pages 541-553
    Background

    Despite its beneficial effects on human life, the nuclear industry has its own risks. Strontium 90 (90Sr) is one of the most dangerous radionuclides produced by the uranium 235 fission, and replaces the bone calcium in the human body, which causes cancer. Ensuring the safety of nuclear facilities to protect employees, people and the environment is among the main goals of nuclear safety. Given close proximity of the Bushehr nuclear power plant to the Persian Gulf and the likelihood of 90Sr leaking into the marine ecosystem, this study aimed to measure this radionuclide in a sample of the bar-tail flathead fish (Platycephalus indicus) found in the Persian Gulf coastline, as people’s main source of food in the region.

    Materials and Methods

    Samples were taken from 10 points around the Persian Gulf coastline. The samples were analyzed using chromatographic extraction by Sr-resin and counted by the Liquid Scintillation Counter. 

    Results

    The concentration of strontium 90 measured in the fish samples was 0.252- 0.955 Bq.kg-1. The mean chemical efficiency in this method was 97.34 ± 0.97 percent.

    Conclusion

    The amount of strontium 90 found in these samples was negligible and within the least detectable range. Despite the 10-year activity of Bushehr nuclear power plant, no evidence of contamination with strontium 90 was found. These results will be very useful in assessing the underlying contamination in environmental monitoring programs.

    Keywords: Strontium 90, Cancer, Fish, Liquid Scintillation Counter, Environmental monitoring
  • Aref Zarei, Razeah Bagherzadeh, Tayyabe Gharibi, Maryam Ravanipour* Pages 554-568
    Background

    High risk behaviors and adolescents’ tendency toward them are one of the main factors that jeopardize community health. The present study was conducted to determine the status of adolescents’ tendency to high-risk behaviors and related factors in the city of Bushehr, Iran.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 716 secondary school students in Bushehr city were selected by cluster sampling method in 2019. The data collection tools included a demographic data form and Iranian adolescent risk-taking scale comprising smoking, violence, and high-risk driving subscales. Data were analyzed using descriptive statistics and Pearson’s and Spearman’s correlation tests, independent t-test, one-way ANOVA, Kruskal-Wallis and linear regression analysis. Significance level was considered P<0.05 for all tests.

    Results

    The participants’ mean age was 17.03±0.83 years. High risk driving had the highest mean score (14.5±88.67). There was a direct and significant relationship among all three high-risk behaviors. The presence of smoker friends had direct and significant relationships with all three high-risk behaviors, and the amount of pocket money had a direct and significant relationship with the tendency to high-risk driving (P=0.016).

    Conclusion

    The results showed that high-risk behaviors were correlated with one another, therefore, adolescents with one high-risk behavior should also be controlled for other high-risk behaviors. Given the significant tendency of adolescents to high-risk driving and its positive relationship with pocket money, it is necessary for parents to have greater control over adolescents’ pocket money.

    Keywords: violence, high risk behaviors, high-risk driving, cigarette, adolescents
  • Elham Amirbandi, Iraj Nabipour* Pages 569-582
    Background

    Ethnopharmacology, as a multidisciplinary approach for novel drug discovery, provides valuable data about medicinal plants in different cultures. The aim of this ethnopharmacological study was to identify medicinal plants in the south of Dashtestan area in the north of the Persian Gulf.

    Materials and Methods

    The medical uses of medicinal plants were gathered from 20 local nformants by face-to-face interviews. The relative frequency of citation (FRC) and cultural importance (CI) indices were calculated.

    Results

    A total of 97 medicinal plants belonging to 51 families were identified. Zataria multiflora, Achillea eriophora DC, Matricario chamomilla, Nigella sativa, Foeniculum vulgare, Echium amoenum, Boswellia sp., Trachyspermum copticum, Astragulus fasciculifolius, and Zingiber officinale had the highest CI and FRC indices. The highest medical uses were for gastrointestinal discomforts, metabolic disorders, obstetrics and gynecology, and respiratory diseases.

    Conclusion

    There is a vast variety of medicinal plants in the south of Dashtestan area. Although most of the therapeutic applications of these plants in this area are the same as Iran’s traditional medicine, the people in the south of Dashtestan area use some of these plants for some diseases which are unique for this region. Thus, investigation about these plants should be initiated to discover novel drugs for clinical applications.

    Keywords: Ethnopharmacology, traditional medicine, medicinal plants, Bushehr Province, Dashtestan
  • Razeah Rastegar*, Farhad Abbasi Pages 583-587

    Tetanus is a life-threatening neurologic disease caused by an infectious agent, Clostridium Tetani, and is one of the infectious diseases that is preventable by vaccination. Tetanus is characterized by painful muscle spasm and increased muscle tone, that is caused by tetanospasmin, a powerful toxin elaborated by Clostridium tetani. Due to worldwide regular vaccination, this disease rarely seen recently. The case we present here is a patient admitted in Shohadaye khalije Fars hospital with severe generalized tetanus due to incomplete vaccination.

    Keywords: tetanus, Clostridium tetani, vaccination, muscle spasm