فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1399)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلیل خندقی، محمدرضا افشار مقدم* صفحات 1-13
    اندازه گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت کش ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت های کشاورزی از آن ها استفاده می شوند و به رغم تاثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان ها و محیط زیست مضر می باشند. پایرتروید ها از حشره کش های رایج مورد استفاده در کشاورزی و سموم خانگی هستند و به دلیل توانایی بسیار خوب آن ها در مبارزه با انواع آفات، به وفور مورد استفاده قرار می گیرند. در این کار پژوهشی یک روش کارآمد و قابل اطمینان بر اساس میکرو استخراج مایع-مایع همگن القاشده با دما به منظور استخراج و پیش تغلیظ آفت کش های پایروتروییدی دلتامترین، بی فنترین، پرمترین، سای هالوترین و سایپرمترین از نمونه های سبزیجات کرفس، سیب زمینی، گوجه فرنگی، کاهو و پیاز و اندازه گیری آن ها به کمک کروماتوگرافی گازی مجهز به شناساگر اسپکترومتر جرمی توسعه داده شده است. تحت شرایط بهینه، روش پیشنهادی اعتباربخشی شده و مقادیر بازده استخراج در محدوده 56 الی83 درصد به دست آمد. هم چنین حدود تشخیص در بازه 3/4 تا 4/9 نانوگرم بر میلی لیتر حاصل شد که نشان از قابلیت بالای روش مورد استفاده در استخراج و آنالیز سموم پایرتیرویید دارد. از دیگر مزایای روش پیشنهادی می توان به سادگی و ارزان بودن آن، مصرف کم حلال های آلی و زمان کوتاه آنالیز اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آفت کش های پایرتروئیدی، میکرو استخراج مایع-مایع همگن، کروماتوگرافی گازی کوپل شده به اسپکترومترجرمی، سبزیجات
  • حدیثه ابدالی، مسعود سامی، اکبر حسن زاده، باقر احمدی، زهرا اسفندیاری* صفحات 15-29
    ارایه مواد غذایی ایمن و بهداشتی در مراکز ارایه دهنده خدمات غذایی نقش مهمی در راستای پیشگیری از بروز بیماری های غذازاد دارد. این بررسی با هدف ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد با موضوع شاخص های ایمنی و بهداشتی مواد غذایی در پرسنل شاغل در مراکز خدمات غذایی انجام پذیرفت.این مطالعه توصیفی-مقطعی با استفاده از پرسشنامه ساختار یافته آگاهی، نگرش و عملکرد  توسط 110 نفر از پرسنل شاغل در بخش های مختلف مراکز خدمات غذایی در دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت.میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد پاسخ دهندگان به ترتیب مقادیر 9/19 ± 96/62، 8/9 ± 9/70 و 3/5 ± 6/88 بود. باتوجه به نتایج مشخص گردید پرسنل از آگاهی،  نگرش و عملکرد خوبی برخوردار بودند. هم چنین همبستگی مثبت و معناداری بین آگاهی با نگرش و عملکرد مشاهده گردید. در حالی که همبستگی مثبت بین نگرش و عملکرد یافت نشد. این مطالعه حاکی از آن است که اگرچه سطح آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل مواد غذایی رضایت بخش است، اما در خصوص رعایت برخی از جنبه های بهداشتی مانند کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا و کنترل دماهای بحرانی در فرایند پخت، ضعف داشتند. به منظور پیشگیری از شیوع بیماری های غذازاد، آموزش های موثر عملیاتی با موضوع بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مراکز خدمات غذایی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، پرسنل، مراکز خدمات ارائه دهنده خدمات غذایی، شاخص ایمنی و بهداشتی
  • علی مندالی، سهراب رسولی* صفحات 31-40

    سارکوسیستیس تک یاخته انگلی درون سلولی اجباری است که می تواند موجب اختلالات گوارشی در گوسفندان و خسارات هنگفت مالی در صنعت دامداری گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت سارکوسیستیس در گوسفندان کشتاری در کشتارگاه شهرستان خوی انجام شد. برای این منظور لاشه 204 راس از گوسفندان کشتاری از نظر وجود ماکروکیست با مشاهده چشمی و سپس به روش میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله 12 راس (88/5 درصد) از لاشه ها به ماکروکیست آلوده بود. در بررسی میکروسکوپی 87 راس (65/42 درصد) از گوسفندان آلوده تشخیص داده شدند. تحلیل داده ها بیانگر وجود اختلاف معنی دار آماری بین میزان آلودگی در رده های سنی مختلف بود و میزان آلودگی با افزایش سن بیشتر می شد (05/0 <p)، در حالی که میزان آلودگی مستقل از جنس بود. همچنین اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف وجود داشت (05/0 <p) و بیشترین میکروکیست در عضلات اسکلتی (80/90 درصد) و کمترین میکروسیست در عضلات قلب (88/29 درصد) مشاهده شد. این مطالعه اهمیت و ضرورت ارزیابی میکروسکوپی را در تشخیص آلودگی ساکوسیستیس در لاشه های گوسفندی نشان داد.

    کلیدواژگان: سارکوسیستیس، گوسفند، روش میکروسکوپی، خوی
  • محدثه آصفری، پیمان مهستی*، حسن حامدی صفحات 41-56

    افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای تغذیه‏ای متعددی داشته و بدین منظور تولیدکنندگان باید محتویات و برچسب‎های اقلام غذایی را در کمال صحت و صداقت ارایه نمایند تا علاوه بر آگاهی دادن به مصرف کنندگان منجر به سردرگمی و یا به‎خطر انداختن سلامت آن ها نشود. هدف از این مطالعه بررسی صحت درج این اطلاعات و میزان تطابق آن ها با ضوابط تعیین‎شده و شناسایی اشتباهات و تقلبات می‎باشد. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 272 نمونه از فرآورده های شیری انتخاب و از برچسب آن‎ها عکس‎برداری صورت گرفت، سپس اطلاعات موجود در عکس‎ها با مستندات موجود در سازمان غذا و دارو و ضابطه برچسب‎گذاری فرآورده های غذایی و آشامیدنی انطباق داده شد و صحت آن ها موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد 2/45 درصد نمونه‎ ها حاوی اظهارات توصیفی بودند که 18/50 درصد این اظهارات غیرمجاز است. میزان عدم تطابق برچسب‎گذاری بر اساس ضوابط سازمان غذا و دارو در مورد اظهارات «غنی شده»، «پروبیوتیک»، «ادعاهای سلامتی‎بخش» و «جدول حقایق تغذیه‎ای» به ترتیب 55/50، 6/95، 4/68،5/57 درصد بود. در ضمن 36/0 درصد اظهارات اخطاری ادعاشده ذاتا بی‎اعتبار بودند. 2/3 درصد نمونه  ها دارای ادعای تغذیه‎ای و 14 درصد نمونه‎ها فاقد نشانگرهای رنگی بودند. برچسب های غذایی ابزاری برای سنجش سلامت محصولات است و نقش به سزایی در کاهش بیماری‎های غیر واگیر ازجمله بیماری های متابولیک خواهند داشت. این مطالعه لزوم نظارت بیشتر و سخت‎گیرانه‎تر را در حیطه برچسب های غذایی آشکار می‎کند.

    کلیدواژگان: برچسب‎گذاری موادغذایی، ادعاهای تغذیه‎ای و ادعاهای سلامتی بخش، فرآورده های شیری، جدول حقایق تغذیه‎ای، نشانگرهای رنگی
  • خداویردی عباس زاده معروفان، حمید میرزایی*، امیرعباس متین، افشین جوادی، علیرضا امانی قدیم صفحات 57-66
    حضور مواد شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز در محیط زیست و اثرات نامطلوب آن ها بر سلامت انسان و حیوانات توجه زیادی را در سال های اخیر به خود جلب کرده است. استروژن ها مهم ترین مختل کننده های غدد درون ریز بدن بوده و استرون (E1) و 17بتا- استرادیول (E2) قوی ترین آن ها می باشند. هدف از این تحقیق بهینه سازی شرایط حذف هورمون های E1 و E2 در آب با استفاده از ازون دهی است. برای ارزیابی مقدار E1و E2از روش کرواتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد و برای ارزیابی میزان تاثیر ازون دهی در حذف هورمون های مورد مطالعه، ابتدا شرایط بهینه ازون دهی ازنظر غلظت گاز ازون، مدت زمان ازون دهی، pH و غلظت هورمون های E1و E2محاسبه شد. طبق نتایج به دست آمده غلظت ازون برابر 4 میلی گرم در لیتر، مدت زمان 5 دقیقه، pH برابر 6 و غلظت اولیه محلول هورمون های E1و E2تا 10 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را داشت. درنهایت ازون دهی با شرایط بهینه باعث حذف 90 درصد E1و 95 درصد E2شد. درمجموع نتایج این تحقیق نشان داد که ازون دهی در شرایط بهینه روش مناسبی برای حذف این هورمون ها از آب می باشد.
    کلیدواژگان: استرون، 17بتا- استرادیول، آب، ازون دهی
  • پریسا پورعبدی سرابی، علیرضا تاری نژاد*، محمدامین حجازی، محمد مجیدی صفحات 67-81

    باکتری های اسیدلاکتیک، مولکول های پروتیینی ضد باکتریایی باکتریوسین با منشا ژنتیکی متنوع تولید می کنند. بنابراین، شناسایی رده باکتریوسینی این باکتری ها، می تواند منجر به درک درستی از عملکرد ضد باکتریایی این پپتیدها شود. هدف از این پژوهش غربالگری باکتری های اسیدلاکتیک بومی مولد باکتریوسین های زیرگروه IIa و IIb بود. ابتدا جدایه های با ویژگی ضد باکتریایی علیه دو باکتری شاخص لیستریا اینوکوا (Listeria innocua)و اشریشیا کولای (Escherichia coli) با استفاده از آزمون انتشار از دیسک غربالگری شدند. وزن مولکولی پپتیدهای ترشح شده از باکتری های اسیدلاکتیک در محیط کشت با روش ترسیب سولفات آمونیوم تخمین زده شد. برای شناسایی جدایه های لاکتیکی مولد باکتریوسین از توالی های بالادستی و پایین دستی ژن ساختاری باکتریوسین در واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده گردید. پنج جدایه اسیدلاکتیک با بیشترین قطر هاله عدم رشدی علیه دو باکتری شاخص گزینش و وزن مولکولی پپتیدهای ترشح شده توسط این سویه ها کمتر از 10 کیلودالتون برآورد گردید. توالی یابی محصول واکنش زنجیره ای پلیمراز منجر به شناسایی مناطق ژنی plnN،plnJK  وplnEF در جدایه N و مناطق ژنی plnJK  وplnEF در جدایه M گردید. بنابراین، جدایه M و N دارای باکتریوسین گروه IIb  بوده و از قابلیت خوبی برای استفاده در افزایش سطح کیفی فراورده های لبنی و غذای دام برخوردار می باشند. نتایج زیر هم چینی توالی های به دست آمده نشان داد که سویه های بومی موجود در ایران تشابه بسیار بالایی (99 درصد) با  لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) سویه های FQ و ATCC BAA-793 دارد. در صورت انجام آزمایش های تکمیلی در ارتباط با جداسازی باکتریوسین های موجود در سویه های بومی M و N، می توان از اثر مهاری آن ها علیه باکتری های بیماری زای غذایی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ردیابی، زیرهم چینی، پروبیوتیک، باکتریوسین
  • رضیه قدوسی، عطاالله اژدری* صفحات 83-93

    سبزیجات از گروه های اصلی هرم غذایی محسوب شده و مصرف آن ها نقش اساسی در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه دارد. از طرفی امروزه ابتلا به بیماری های میکروبی ناشی از مصرف انواع سبزی آلوده روند افزایشی پیدا کرده است. این مطالعه باهدف تعیین میزان آلودگی میکروبی سبزی های بسته بندی شده آماده مصرف در شهر مشهد انجام گرفت. در این پژوهش درمجموع تعداد200 نمونه سبزی خوردن از مناطق مختلف شهر مشهد به صورت کاملا تصادفی جمع آوری و هر یک از نمونه ها بر اساس روش های مرجع و استاندارد ازلحاظ شمارش مزوفیل های هوازی، میزان آلودگی به کلی فرم ها، اشریشیاکولای، کپک و همچنین تخم انگل مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد میزان آلودگی به مزوفیل های هوازی، کلی فرم ها، اشریشیاکولای،کپک و تخم انگل به ترتیب در 19، 14، 8، 13 و 5/3 درصد نمونه ها بالاتر از حد مجاز بود. در مجموع 31 درصد نمونه های مورد آزمون به دلیل آلودگی میکروبی بیش ازحد غیرقابل مصرف گزارش شدند. در این زمینه ارایه آموزش های لازم به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سبزیجات جهت رعایت قوانین بهداشتی ضروری است، ضمن آن که اعمال نظارت های پیشگیرانه دقیق تر از جانب سازمان ها و ارگان های ذی ربط نیز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، اشریشیاکولای، تخم انگل، سبزی خوردن، مشهد
  • سارا ناجی طبسی *، اسماء وردیان، حسین زمانی، لعیا اصفری، شفق شیرزای صفحات 95-110

    برنج از مهم‌ترین اقلام غذایی است که نیمی از جمعیت جهان به برنج به‌عنوان یک غذای اصلی وابسته است. در ایران نیز برنج محصولی استراتژیک به شمار می‌رود و پس از نان، قوت اصلی مردم است. ازاین‌رو انتظار می‌رود این محصول باکیفیت مناسب عرضه و در سبد خانوار قرار گیرد. در این پژوهش، ویژگی‌های کیفی، میزان ناخالصی، غلظت فلزات سنگین (کادمیوم، آرسنیک و سرب)، تعداد کپک و مخمر، میزان غلظت آفلاتوکسین و باقیمانده آفت‌کش‌ها در محصول برنج مناطق مختلف مازندران (گونه‌های طارم، شیرودی و ندا)، گیلان (گونه‌های طارم، علی کاظمی و هاشمی)، سه نمونه برنج ارگانیک (کشت اول، کشت دوم و قهوه‌ای) و برنج وارداتی از پاکستان (سه برند تجاری) و هندوستان (دو برند تجاری) قرار گرفت. بر اساس نتایج دامنه افزایش طولی معادل (26/7-68/6)، (62/7-60/7)، (62/7-68/6)، (00/7-50/6) و (20/6-80/5) میلی‌متر برای ارقام پاکستانی، هندی، مازندران، گیلان و ارگانیک مشاهده‌ گردید. ارقام هندیA  و B و گیلان (هاشمی) دارای کمترین و رقم پاکستانی A دارای بیشترین  ناخالصی بودند. بیشترین عطر به نمونه‌های گیلان (تالش)، مازندران (طارم) تعلق ‌داشت. بیشترین میزان ژلاتینه شدن نشاسته و کمترین  میزان فلزات سنگین در نمونه‌های ایرانی مشاهده شد. بیشترین مقدار فلزات سنگین در برنج‌های پاکستانی، پس‌ازآن در برنج‌های هندی و سپس ایرانی به دست آمد. طبق نتایج، غلظت آفلاتوکسین در کلیه نمونه‌ها، به‌جز نمونه‌های پاکستانی، کمتر از حد تشخیص بود. با‌توجه ‌به نتایج، نمونه برنج ارگانیک کشت اول با کمترین مصرف سموم، حداقل میزان آلودگی‌های فلزات سنگین، میکروبی و مایکوتوکسین ها جهت تامین سلامت جامعه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آلودگی، ارگانیک، برنج، سلامتی، آفت کش
|
  • J. Khandaghi, M.R. Afshar Mogaddam * Pages 1-13
    The measurement of harmful substances that may enter the food has particular importance. Pesticides are one of the most important compounds that are wieldy used in agricultural activities. Despite the positive effects of the application of pesticides in agriculture, many pesticides are harmful to the environment and are known or suspected to be toxic to humans. Pyrethroid pesticides are common pesticides used in agricultural and personal care products and due to their high efficiency in controlling different pests they widely used. In the present work, an efficient and reliable microextraction method based on temperature-induced homogeneous liquid-liquid microextraction developed for the extraction of Delthamethrine, Biphenthrine, Permethrin, Cyhalothrin and Cypermethrine pyrethroid pesticides from potato, tomato, lettuce and onion and then its analyses performed using gas chromatography-mass spectrometry method. The optimized method validated with recoveries ranging from 56 to 83%. The limits of detection were in the range of 4.3-9.4 ng mL-1, indicating high repeatability of the proposed method in the extraction and analysis of pyrethroid pesticides. Other advantages of this method include low cost and simplicity, low organic solvents consumption, and short analysis time.
    Keywords: pyrethroid pesticides, Homogeneous liquid-liquid microextraction, gas chromatography coupled to mass spectrometry, Vegetable
  • H. Ebdali, M. Sami, Akbar Hasanzadeh, B. Ahmadi, Z. Esfandiari * Pages 15-29
    Providing hygiene and safe food in catering has a critical role in protecting consumers from foodborne diseases. This survey aimed to evaluate the level of knowledge, attitudes, and practices of staff in food catering towards safety and hygiene indices. This cross-sectional study was performed by a self-administered questionnaire to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of 110 food staff in food catering at the Isfahan University of Medical Science and the University of Isfahan. The average score of knowledge, attitudes, and practices of respondents was 62.96±19.9, 70.8±9.8, and 88.6±5.3, respectively. According to the results, the level of the criteria was desirable. A positive correlation was observed between knowledge, attitudes, and practices, while no correlation was found between attitude and practice. Although the level of knowledge, attitudes, and practices of food staff was desirable, weakness in some hygiene criteria such as controlling foodborne microorganisms and critical temperature, was found. It is recommended to have effective educational intervention in the implementation of safety and hygiene in food catering to prevent the occurring of foodborne diseases.
    Keywords: knowledge, attitudes, practices, Staff, food catering, safety, hygiene indices
  • A. Mandaalee, S. Rasouli * Pages 31-40

    Sarcocystis is an obligatory intracellular protozoan parasite that can cause digestive disorders in infected patients. This study aimed to determine the incidence of Sarcocystis infection in slaughtered sheep of the Khoy abattoir, Iran. For this, 204 sheep carcasses were examined by visual observation and then further analyzed by digestion method. Based on the results, 5.88% of the studied carcasses were diagnosed with macrocytic observation. In the microscopic examination, 42.65% of the cases were found positive. Data analysis showed a statistically significant difference between contamination rate in different age groups. The occurrence rate increased with age (P < 0.05), while the intensity of infection was independent of the gender. There was also a statistically significant difference between the contamination rate among different muscles (p <0.05). In other words, the highest microcyst contamination observed in skeletal muscles (90.80%). Meanwhile, the lowest microcyst contamination was observed in the heart muscle (29.88%). This study showed the necessity of microscopic observation of the Sarcocystis contamination in the sheep carcasses.

    Keywords: sarcocystosis, Sheep, digestive method, khowy
  • M. Asafari, P. Mahasti *, H. Hamedi Pages 41-56

    Food labelling plays a major role in the marketing and identification of products. Given the different physical conditions of each person, the nutritional needs of individuals will also be different. In this context, manufacturers must ensure the integrity of the content and labelling of foodstuffs so that they do not confuse consumers and do not compromise their health. The purpose of this study was to determine the accuracy of the labelling information and its compliance with the criteria established by the FDA. In this descriptive-analytical study, the labelling information of 272 dairy products was recorded. Then the information was investigated with documents in the Food and Drug Administration and the general guidelines of food and beverages. The results showed that 45.2% of the samples contained descriptive statements, of which 50.18% were unauthorized. There was 50.55%, 95.6%, 68.4%, 57.5%, defect with the FDA labelling in enrichment foods, probiotic foods, health claims, and nutrition facts label, and 0.36% of the samples claims were invalid. 3.2% of the samples had nutritional claims, and 14% of the samples hadn’t traffic-light nutrition labelling. Food labels are a tool for measuring the health of products and will have a significant role in reducing NCD. This study reveals the need for more and more rigorous monitoring of food labels.

    Keywords: Food Labeling, Health Claims, Nutrition Claims, dairy products, Nutrition Facts, Traffic-light nutrition labeling
  • Kh. Abbaszadeh Maroufan, H. Mirzaei *, A.A. Matin, A. Javadi, A. Amani-Gadim Pages 57-66
    The presence of endocrine-disrupting chemicals in the environment and their adverse effects on human and animal health have attracted much attention in recent years. Estrogens are the most important endocrine disruptors and estrone (E1) and 17β-estradiol (E2) is the strongest of them. This study aimed to optimize the conditions of the removal of E1 and E2hormones in water using ozonation. To evaluate the amount of E1and E2, high-performance liquid chromatography was used. To evaluate the effect of ozonation on the removal of the studied hormones, first, the optimal ozonation conditions in terms of ozone gas concentration, ozonation time, pH, and E1 and E2hormones were calculated. According to the obtained results, ozone concentration of 4 mg / l, duration of 5 minutes, pH of 6, and initial concentration of the solution of E1 and E2hormones up to 10 mg / l had the greatest effect. Eventually, ozonation under optimal conditions eliminated 90% of E1 and 95% of E2. Overall, the results of this study showed that ozonation under optimal conditions is a good way to remove these hormones from water.
    Keywords: Estrone, 17β-estradiol, Water, ozonation
  • P. Pourabdi Sarabi, A. Tarinejad *, M. A. Hejazi, M. Majidi Pages 67-81

    Lactic acid bacteria produce bacteriocin as antibacterial protein molecules with diverse genetic origins. Therefore, identifying the bacteriocin class of native lactic acid bacteria could lead to an understanding of the antibacterial function of these peptides. In this study, presence of two subgroup of bacteriocins (IIa and IIb) in native strain of Lactic acid bacteria was investigated. After screening of this strains against two Index microorganisms including Listeria innocua (ATCC 33090), and Escherichia coli (ATCC 1399) by disk diffusion assay, the five strains with highest diameter of growth inhibitory against these index pathogens was selected. The molecular weight of peptides secreted by lactic acid bacteria was estimated by ammonium sulfate precipitation. Upstream and downstream sequences of the bacteriocin structural gene were used to identify bacteriocin-producing lactic isolates in the polymerase chain reaction. The results of SDS - PAGE showed bands with a molecular weight of less than 10 kDa for these strains. Sequencing of the polymerase chain reaction product led to the identification of plnN, plnJK and plnEF gene regions in N isolate and plnJK and plnEF gene regions in M isolate. Therefore, isolates M and N have good potential for use in increasing the quality level of dairy products and animal feed. The multalign results of sequences showed showed that the native strains in Iran are very similar (99%) with Lactobacillus plantarum FQ and ATCC BAA-793 strains. Inhibitory effects against foodborne pathogens can be used if additional experiments are performed to isolate present bacteriocins in M and N native strains.

    Keywords: bacteriocin, Multalign, Probiotic, Tracing
  • R. Ghodusi, A. Azhdari * Pages 83-93

    Vegetables are one of the main categories of the food pyramid and their consumption plays a vital role in the health promotion of the community. On the other hand, the incidence of microbial diseases caused by the consumption of contaminated vegetables has been increasing. The aim of this study was to determine the microbial contamination of different kinds of ready for use packaged vegetables in Mashhad, Iran. For this, a total of 200 vegetable samples were randomly collected from different regions of Mashhad. samples were examined with the standard methods in terms of the aerobic mesophilic bacteria, coliforms, Escherichia coli, mold, and parasitic eggs. Results showed that in 19%, 14%, 8%, 13%, and 3.5% of the samples, the contamination rate of aerobic mesophilic bacteria, coliform, Escherichia coli, mold, and the parasitic eggs was higher than Iranian National Standard limits, respectively. In addition, a total of 31% of the samples were unusable due to excessive microbial contamination. Therefore, producers and consumers should be given the necessary training to use hygienic rules and stricter preventive measuring is also recommended.

    Keywords: Vegetable, microbial contamination, Escherichia coli, Parasitic eggs, Mashhad
  • S. Naji-Tabasi *, A. Verdian, H. Zamani, L. Asghari, SH. Shirzaei Pages 95-110

    Rice is one of the major food commodities for half of the world's population. In Iran, rice is a strategic product that is the main strength of the people after bread, and it is expected this product supplies with appropriate quality and placed in the household basket. In this study, qualitative characteristics, amount of impurities, the concentration of heavy metals (cadmium, arsenic, and lead), microbial growth (mold and yeast), aflatoxin concentration, and pesticides in rice crop in different regions of Mazandaran (three species Tarom, Shiroodi, and Neda), Gilan (three species of Tarom, Ali Kazemi and Hashemi), three samples of organic rice (first crop, second crop and brown), and rice imported from Pakistan (three brands) and Indian rice (two brands) Was examined. The longitudinal range of increase was found to be 6.68-7.62, 7.60-7.62, 6.68-7.62, 6.50-7.00 and 5.80-6.20 mm for Pakistan, Indian, Mazandaran, Gilan and organic cultivars. Indian cultivars A, B, and Gilan (Hashemi) had the lowest, and Pakistani cultivar A had the highest impurities. Most of the perfumes belonged to Gilan (Talesh) and Mazandaran (Tarom). The highest starch gelatinisation and lowest amount of heavy metals were observed in Iranian cultivar samples. According to general estimates, the highest amount of heavy metals was measured in Pakistani rice, followed by Indian and then Iranian rice. The concentration of Aflatoxin in all samples, except for Pakistan samples, was lower than the detection limit. According to the results, the sample of organic rice with the least consumption of pesticides, the minimum amount of heavy metal, microbial and mycotoxin contamination is recommended to ensure public health.

    Keywords: pollution, Organic, Rice, Health, Pesticides