فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امیرعلی مازندرانی*، ماریا یوجینیا آگیلار وفایی، مریم اسماعیلی نسب صفحات 1-34

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل فرهنگی - اجتماعی موثر در مدیریت بی خوابی و اثربخشی درمان شناختی - رفتاری بی خوابی بر مبنای فرهنگ ایرانی است. این پژوهش در دو بخش کیفی و کمی اجرا شد. در بخش کیفی ابتدا از 19 شرکت کننده بزرگ سال دارای تجربه غیر بالینی بی خوابی مصاحبه کیفی به عمل آمد. سپس با 7 درمان گر دارای تجربه اجرای درمان استاندارد شناختی - رفتاری بی خوابی مصاحبه شد و از 5 مراجع این درمان نیز مصاحبه به عمل آمد. متن تمامی مصاحبه ها را دو نفر به صورت جداگانه کدگذاری کردند و در پنج جلسه بین کدگذاران توافق ایجاد شد. سپس نتایج کدگذاری ها با روش تحلیل مضمون تحلیل شد و در بخش کمی درمان انطباق یافته روی 10 مراجع دارای بی خوابی اجرا شد. به منظور انطباق فرهنگی این درمان با بافتار اجتماعی - فرهنگی ایران، پنج انطباق در درمان انجام شد: مدت درمان کوتاه شد، اعضای خانواده در فرایند درمان مشارکت داده شدند، از اصول مصاحبه انگیزشی استفاده شد، مولفه های آموزشی متناسب با فرهنگ به درمان افزوده شد، و برخی مفهوم سازی های مذهبی در آن گنجانده شد. در بخش کمی، اثربخشی این درمان در 6 شاخص خواب (ارزش پی = کوچک تر از 001/0، مجذور اتا = بین 50/0 تا 80/0) و همچنین در شاخص شدت بی خوابی (ارزش پی = کوچک تر از 001/0، مجذور اتا= 56/0) مورد تایید قرار گرفت. نتایج این مطالعه، عوامل فرهنگی - اجتماعی مرتبط با تجربه بی خوابی (موانع کمک طلبی، راهبردهای رفتاری مورد استفاده، باورهای ناکارآمد رایج درمورد خواب و درمان های ترجیحی بی خوابی) در جامعه ایران را نشان می دهد و از اجرای درمان شناختی رفتاری بی خوابی مطابق با فرهنگ ایران حمایت می کند.

    کلیدواژگان: بی خوابی، انطباق فرهنگی، درمان شناختی - رفتاری، تحلیل مضمون
  • ابراهیم شیرمحمدیان*، ابراهیم نعیمی، سمیه کاظمیان صفحات 35-56
    تحقیق حاضر با هدف بررسی کیفی نقش تجارب خانوادگی در سازگاری سالمندان انجام شد. یکی از عواملی که در عصر کنونی نقش مهمی در کاهش آسیب پذیری سالمندان ایفا می کند، نهاد خانواده است. به همان اندازه که وجود خانواده برای فرد سالمند اهمیت دارد، بودن فرد سالمند نیز برای خانواده ارزشمند و مفید است. این مطالعه کیفی به روش نظریه مبنایی در سال 1396 انجام شد. با مراجعه به مراکز خصوصی سالمندان، جهاد کشاورزی، و پارک های شهر تهران با 18 سالمند در دامنه سنی 65 تا 82 سال مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد تا داده ها به مرحله اشباع برسند. یافته های پژوهش 8 مقوله اصلی را نشان داد که شامل تجارب مثبت و خوشایند، شناخت و رفتار مثبت والدین، تعامل سازنده و عاطفی با همسر، انسجام رضایت بخش عاطفی و درونی خانواده، ازدواج موفق و متعالی، شرایط مطلوب اقتصادی، سلامت جسمی، و رضایت از زندگی است. نتایج این پژوهش نشان داد عواملی نظیر عامل های یادشده از مولفه های اثرگذار تجارب خانوادگی بر سازگاری سالمندان هستند.
    کلیدواژگان: خانواده، سالمند، سازگاری، تجارب، ناسازگاری
  • محمدتقی تبیک* صفحات 57-80

    هدف پژوهش حاضر تبیین مدل تحولی انگیزش بر اساس فرهنگ اسلامی و روش آن، «توصیفی - تحلیل مفهومی» بود. منابع این پژوهش، شامل منابع اصیل دین اسلام (قرآن و منابع معتبر حدیثی) و تفاسیر اندیشمندان مسلمان در باب آیات قرآن و احادیث مربوطه بود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، فرهنگ اسلامی اصل ذومراتب بودن انگیزه های دینی را به رسمیت می شناسد. منابع دینی، شاخص هایی را برای ارتقا از یک مرحله تحولی انگیزشی به مرحله بالاتر بازگو کرده است. این معیارها و شاخص ها را بر پایه عوامل اثرگذار بر انگیزش می توان در سه دسته جای داد: الف) شاخص مراتب روح: از میان پنج روح ذکرشده در احادیث اسلامی، سه روح سطح پایین (روح الحیاه، روح القوه، و روح الشهوه) بیانگر و تولیدگر انگیزه های کمبود، و دو روح والا (روح الایمان، و روح القدس) بیانگر و ایجادگر انگیزه های عالی و رشدی هستند. دو روح والا توانمندی ها و ظرفیت های سه روح پایین را در جهت متعالی و رشدیافته به خدمت می گیرند. ب) شاخص مراتب معرفت: باور و یقین دین داران را می توان در سه سطح درجه بندی کرد: «علم الیقین»، «عین الیقین»، و «حق الیقین». این شاخص بیانگر این نکته است که هرچقدر افراد دین دار در مراتب معرفت رشد داشته باشند، انتظار می رود که مراتب انگیزشی نیز سیر صعودی به خود گیرد، و انگیزه های دینی آن ها ناب تر، خالص تر و بالغانه تر شود. ج) شاخص مراتب طرح واره های هیجانی: طرح واره های هیجانی را که اصلی ترین مبنای انگیزش دینی هستند می توان در سه دسته قرار داد: سطح پایین که شامل خوف و رجاست، سطح متوسط که شامل حیا و شکر است، و سطح بالا که طرح واره هیجانی محبت را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: انگیزش دینی، مراتب روح، مراتب معرفت، مراتب طرح واره های هیجانی، فرهنگ اسلامی
  • احد امیدی*، محمد فرهوش، محمدرضا احمدی، رقیه افتخار صفحات 81-103

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای تصور از خدا در رابطه سبک های دلبستگی و رضایت از زندگی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی - هم بستگی و جامعه آماری، تمام دانش پژوهان مقطع کارشناسی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) بود که بر اساس جدول مورگان از بین آنان 267 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از سه پرسش نامه سبک دلبستگی هازان و شیور (AAI)، تصور از خدا گرینوی (RSI)، و رضایت از زندگی داینر (SWLS)، استفاده شد. اطلاعات به دست آمده از طریق مدل یابی معادلات ساختاری (SEM)، با استفاده از روش تحلیل مسیر با بهره گیری از مراحل پیشنهادی بارون و کنی (1986)، با نرم افزار ایموس نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های به دست آمده در فرضیه اول نشان داد تصور مثبت از خداوند رابطه سبک دلبستگی ایمن و رضایت از زندگی را میانجی گری می کند؛ در فرضیه دوم، تصور منفی از خدا رابطه سبک دلبستگی ناایمن و رضایت از زندگی را میانجی گری می کند؛ و در فرضیه سوم هنگامی که تصور مثبت و منفی از خدا به طور هم زمان در تحلیل مسیر وارد شدند. نتایج حاکی از تحلیل مسیر، بیانگر معناداری نقش واسطه ای تصور از خدا در رابطه با سبک های دلبستگی و رضایت از زندگی بود؛ به این صورت که سبک دلبستگی ایمن از مسیر تصور مثبت از خدا پیش بینی مثبتی برای رضایت از زندگی داشت و سبک دلبستگی ناایمن از مسیر تصور منفی از خدا، پیش بینی منفی برای رضایت از زندگی دارد. در هر سه مرحله، وزن های رگرسیونی معنادار بودند.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، تصور مثبت از خدا، تصور منفی از خدا، رضایت از زندگی
  • تقی پورابراهیم*، سیامک یاری، آزاده عسگری صفحات 104-115
    ابزارهای پیشرفته فناورانه همچون خودرو، در زندگی افراد جامعه به مثابه شمشیر دولبه عمل می کند. هدف این پژوهش تعیین نقش جو عاطفی و عملکرد خانواده در رفتارهای پرخطر رانندگی است. روش پژوهش توصیفی و از نوع هم بستگی بود. از جامعه آماری رانندگان پرخطر شهر تهران 150 راننده به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های مقیاس جو عاطفی خانواده، پرسش نامه عملکرد خانواده، و پرسش نامه رفتار رانندگی منچستر پاسخ دادند. داده ها با روش های آماری هم بستگی و رگرسیون تحلیل شد. بین متغیرهای پیش بین جو عاطفی و عملکرد خانواده با متغیر ملاک رفتار رانندگی، رابطه منفی به دست آمد. با افزایش شاخص جو عاطفی و عملکرد خانواده رفتارهای پرخطر رانندگی کاهش می یابد و با کاهش شاخص جو عاطفی و عملکرد خانواده، رفتارهای پرخطر افزایش می یابد. خانواده با دادن مسئولیت و مشخص کردن نقش ها و انتظارها از اعضای خود، یعنی عملکرد مطلوب و همچنین با ایجاد فضای آرام و صمیمی می تواند افراد را به پختگی لازم برساند و از رفتارهای هیجانی و احساسی در رانندگی یعنی رفتارهای پرخطر پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: رفتار پرخطررانندگی، جو عاطفی خانواده، عملکرد خانواده
  • مریم زندیه*، رضا جعفری هرندی صفحات 116-138
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر اساس پنج عامل بزرگ شخصیت و خودناتوان سازی و مولفه های آن ها بود. روش پژوهش نیز از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دختر دانشگاه قم در همه رشته ها در سال تحصیلی 1397- 1398 بودند که تعداد 351 نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم دانشکده و بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسش نامه های اهمال کاری تحصیلی، ویژگی های شخصیت نیو، و خودناتوان سازی استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. در دو سطح توصیفی (میانگین، انحراف معیار و واریانس) و استنباطی (ضریب هم بستگی و تحلیل رگرسیون) تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد اهمال کاری تحصیلی با خودناتوان سازی و روان رنجورخویی و برون گرایی، رابطه مستقیم و معنادار دارد. همچنین اهمال کاری تحصیلی با وظیفه شناسی رابطه معکوس و معنادار دارد. به علاوه اهمال کاری تحصیلی با توافق پذیری و تجربه پذیری رابطه معکوس و غیر معنادار دارد. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که خلق منفی، تلاش، عذرتراشی، روان رنجورخویی، برون گرایی و وظیفه شناسی می توانند اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کنند. درمجموع، می توان نتیجه گرفت که خودناتوان سازی و ویژگی های شخصیتی می توانند اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، پنج عامل بزرگ شخصیت، خودناتوان سازی، دانشجویان دختر
  • نعیمه یوسفی شهیر، معصومه آزموده*، شهرام واحدی، شعله لیورجانی صفحات 139-156
    هدف پژوهش حاضر اثربخشی بازی درمانی والد - کودک بر پرخاشگری، اضطراب و ترس اجتماعی کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بود. طرح پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمام دانش آموزان دختر با اختلال نافرمانی مقابله ای تشکیل دادند که در سال تحصیلی 1398-1399 در مدارس مقطع ابتدایی شهر تبریز مشغول به تحصیل بودند. تمام دانش آموزان مشغول به تحصیل به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی دومرحله ای انتخاب شده و مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای توسط معلمان این مدارس روی تمامی دانش آموزان اجرا شد. پس از نمره گذاری پرسش نامه ها و غربال گری، تعداد 40 دانش آموز انتخاب شدند و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه 20 نفری قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های پرخاشگری شهیم، اضطراب اسپنس و همکاران و ترس اجتماعی ماسیا و همکاران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بازی درمانی والد - کودک بر پرخاشگری، اضطراب و ترس اجتماعی دانش آموزان تاثیر دارد و باعث کاهش پرخاشگری، اضطراب و ترس اجتماعی در آن ها می شود. بنابراین توجه به بازی درمانی والد - کودک نقش مهمی در بهبود مشکلات روان شناختی کودکان دارد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، اضطراب، ترس اجتماعی، بازی درمانی والد - کودک
  • راضیه امینی، عذرا محمدپناه اردکان*، آزاده چوبفروش زاده صفحات 157-175
    در حالی که استفاده از شبکه های اجتماعی دارای مزایایی است، نگرانی هایی نیز درمورد تاثیر استفاده از آن، به خصوص استفاده مکرر و وابستگی به شبکه های اجتماعی وجود دارد. در پژوهش حاضر به بررسی و تبیین نقش واسطه ای استفاده از شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه در رابطه با عامل های شخصیت و هویت فرهنگی پرداخته شد. روش پژوهش توصیفی از نوع هم بستگی و جامعه آماری شامل تمام کاربران بالای 18 سال شبکه های اجتماعی اصفهان سال 1397 بود که از میان آن ها 250 نفر به عنوان نمونه به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزارها شامل پرسش نامه پنج عاملی شخصیت نیو فرم کوتاه، پرسش نامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل و پرسش نامه هویت فرهنگی بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از هم بستگی پیرسون و روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزاراس.پی.اس.اس. نسخه 23 و نرم افزار لیزرل نسخه 80/8 استفاده شد. یافته ها نشان داد که از بین عامل های شخصیت، دو عامل روان رنجورخویی و برون گرایی قادرند استفاده از شبکه های اجتماعی را به طور معنی دار و در حد مطلوب تبیین کنند و همچنین متغیر استفاده از شبکه های اجتماعی توانست هویت فرهنگی را نیز تبیین کند. به عبارتی، نقش واسطه ای استفاده از شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه در رابطه با برخی از عامل های شخصیت و هویت فرهنگی تایید شد، اما سه عامل شخصیتی وظیفه شناسی، توافق پذیری و تجربه پذیری به دلیل نرسیدن به حد مطلوب از مدل حذف شد. بنابراین، متغیر استفاده از شبکه های اجتماعی می توانست در رابطه میان هویت فرهنگی و برخی از عامل های شخصیت، نقش واسطه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: استفاده از شبکه های اجتماعی، عامل های شخصیت، هویت فرهنگی
  • حمید رفیعی هنر* صفحات 176-205

    در شکل گیری روان شناسی اسلامی ایده های متنوعی دیده می شود که بخشی از آن در گرو شناخت رویکردهای روش شناسانه روابط روان شناسی و اسلام است. هدف پژوهش حاضر شناسایی جریان ها یا رویکردهای کلان حوزه ارتباط شناسی روان شناسی و اسلام در یک روند تاریخی بود. با استفاده از روش فراترکیب، 98 مطالعه کیفی (1900 تا 2019م) از منابع معتبر شناسایی شد و با تجزیه و تحلیل آن ها در یک چارچوب جدید ترکیب شد. یافته ها نشان داد که اولا آغاز بحث از ارتباط روان شناسی و اسلام با درنظر گرفتن یک پیوستار فلسفی - تجربی به دهه 1910 بازمی گردد؛ ثانیا مطالعات حوزه ارتباطی روان شناسی و اسلام به واسطه شاخص «نقطه عزیمت علم/ دین» در رویکرد دوگانه (درون - بومی و برون - بومی)، و با شاخص «مبنا قرار دادن علم» در قالب رویکرد سه گانه پالایش علم، مقایسه علم، و تاسیس علم طبقه بندی می شود؛ ثالثا رویکرد سه گانه اخیر در چهار بازه تاریخی بازشناسی می شود که عبارت اند از: الف) دوره تمهیدی (معرفی اندیشه های اندیشمندان مسلمان) از 1910م، ب) رویکرد پالایش و موج اول رویکرد تاسیس از 1950، ج) رویکرد مقایسه از1980، د) موج دوم تاسیس از 2005. هر یک از رویکردهای سه گانه اخیر، مبتلا به محدودیت های روش شناسانه بوده که یک راه برون رفت آن، پیشنهاد «رویکرد تاسیس اشتراکی» است که با مبنا قرار دادن الگوی میان رشته ای چندسطحی و با بهره گیری از سه مرحله مقایسه، پالایش، و تاسیس، با حفظ ارتباط روان شناسی و اسلام، زمینه تاسیس علم جدید را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: روان شناسی اسلامی، اسلام و روان شناسی، روان شناسی فرهنگی، روان شناسی بومی، تاریخچه روان شناسی
  • سید شهاب کمال الدینی*، فرنگیس دمهری، مهدیه عزیزی صفحات 206-224
    هدف پژوهش حاضر اثربخشی توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه بر مشکلات رفتاری و کارکردهای اجرایی نوجوانان بزهکار بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان بزهکار در کانون های اصلاح و تربیت استان یزد در سال 1399 بودند که از این جامعه تعداد 30 نوجوان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله در معرض توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه آخنباخ فرم کودک/ نوجوان نسخه والدین، آزمون عصب روان شناختی کانرز نسخه کامپیوتری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیره انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که درمان توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه بر مشکلات رفتاری و کارکردهای اجرایی نوجوانان بزهکار تاثیر دارد و سبب کاهش مشکلات رفتاری و بهبود کارکردهای اجرایی در نوجوانان می شود. به کارگیری توان بخشی شناختی رایانه ای بر مشکلات رفتاری و جنبه های عصب شناختی در نوجوانان بزهکار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، کارکرد اجرایی، بازی رایانه ای، بزهکار
  • سمیرا سلیمانی، رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید صفحات 225-246

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودکارآمدی تحصیلی در پیش بینی خودناتوان سازی تحصیلی بر اساس سبک های دلبستگی و هویت تحصیلی انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان بناب در سال تحصیلی 1395-1396 بودند. نمونه پژوهش 301 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، از دبیرستان های دوره متوسطه شهرستان بناب انتخاب و بررسی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سبک های دلبستگی کولینز و رید، هویت تحصیلی واز و ایزاکسون، خودکارآمدی مکیلروی و بانتینگ و خودناتوان سازی تحصیلی شوینگر و استینسمر پلستر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل 8.8 انجام شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی نقش میانجی معناداری در رابطه بین سبک های دلبستگی (ایمن، ناایمن اجتنابی و دوسوگرا) و خودناتوان سازی تحصیلی دارد و مسیرهای مستقیم از سبک دلبستگی ایمن به خودکارآمدی تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی معنادار و از سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا به خودکارآمدی تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی ازنظر آماری معنادار است (05/0 <P). سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا نیز از طریق خودکارآمدی تحصیلی به صورت مثبت خودناتوان سازی تحصیلی را پیش بینی می کند. بنابراین، سبک های دلبستگی و هویت تحصیلی با میانجی گری خودکارآمدی نقش مهمی در خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان دارند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خودناتوان سازی، سبک دلبستگی، هویت تحصیلی
|
  • AmirAli Mazandarani *, Maria E Aguilar Vafaie, Maryam Esmaeilinasab Pages 1-34

    This study aimed to investigate the socio-cultural factors affecting insomnia management and the effectiveness of a cognitive-behavioral therapy for Insomnia  (CBT-I) based on Iranian culture. This research was conducted in two parts: Qualitative and quantitative. The first part examines the socio-cultural factors affecting management and treatment of insomnia. In the qualitative part, qualitative interviews were conducted first with 19 adult participants with non-clinical insomnia experiences. Then, 7 therapists experienced in CBT-I standard treatment were interviewed and 5 clients of this treatment were interviewed as well. The transcripts of all the interviews were coded by two coders, and an agreement was reached between them in five sessions. In order to culturally adapt this treatment to the socio-cultural context of Iran, five adaptations were made in the treatment: The duration of treatment was shortened; family members were involved in the treatment process; the principles of motivational interviewing were used; educational components appropriate to Iranian culture, and religious conceptualizations were included in the  treatment. In the quantitative part, the effectiveness of this treatment was confirmed in 6 sleep indices (p < /em> < .001, η2= .50 to .80) and also in insomnia severity index (p < /em> < .001, η2= 0.56).  The results of this study show socio-cultural factors related to the experience of insomnia in Iran (including barriers to help-seeking, commonly used behavioral strategies, common dysfunctional beliefs about sleep, and insomnia treatments preferences).

    Keywords: insomnia, Cultural Adaptation, cognitive-behavioral therapy, Thematic Analysis
  • Ebrahim Shirmohammadian *, Ebrahim Naeimi, Somayeh Kazemian Pages 35-56
    The aim of this study was to qualitatively investigate the role of family experiences in ‎the adjustment of the elderly. One of the factors that plays an important role in ‎reducing the vulnerability of the elderly in the current era is the institution of ‎family. Just as having a family is important to the elderly, the presence of an elderly person is also ‎valuable and rewarding to the family. This qualitative study was conducted in 2017 using the ‎Basic Theory Method. The researchers conducted semi-structured interviews with 18 ‎elderly people in the age range of 65-82 years; referred to nongovernment funded residential aged care facilities, Organization of Agriculture Jahad, and municipal parks in Tehran, so that the data reached the ‎saturation stage. Findings showed 8 main categories including positive and ‎pleasant experiences; recognizing and positive behaviors of‎ parents; constructive and ‎emotional interaction with spouse; satisfactory emotional and internal cohesion of ‎family; successful and transcendent marriage; favorable economic conditions; physical ‎health; and satisfaction with life. The results of this study showed that such factors are the components of family experiences that affect the adjustment of ‎the elderly.‎
    Keywords: Family, The elderly, Adjustment, Experiences, non-adjustment
  • MohammadTaghi Tabik * Pages 57-80

    This study aimed to explain the developmental model of motivation based on Islamic culture. The research method was “descriptive-conceptual analysis”. The resources of this research included the original Islamic resources (Quran and authentic hadith sources) and the exegeses by Moslem thinkers on Quranic verses and relevant hadithes. Based on the findings of the study, in Islamic culture, religious motives act in two levels‎. Religious resources indicated that there are criteria for the development from an inferior motivational level to a higher one. These criteria can be divided into three categories based on the factors affecting motivation: A) The criterion of ‎ spiritual levels: Among the five spirits mentioned in Islamic hadithes, three spirits are the inferior spirits (the spirit of life (ruh‎-al-‎hayat‎), the spirit of power (ruh‎-al-‎qowat‎), and the spirit of desires (ruh‎-al-‎shahwat‎)) that represent and create ‎motives of deficiency, and the remaining two spirits are the supreme spirits (the spirit of faith (ruh‎-al-‎iman), and the spirit of purity (ruh‎-al-‎qodos)) that represent and create great motives. The two supreme spirits employ the abilities and capacities of the three inferior spirits in a transcendent and developed direction. B) The criterion of knowledge levels: Believers’ ideas can be classified into three levels: ‎“cognitive knowledge” (ilm-al-yaqin), ‎“objective knowledge”‎ (ein‎-al-‎yaqin), ‎“truthful knowledge”‎ (haq‎-al-‎yaqin‎‎). This criterion shows that with the development of knowledge in religious people, it is expected that their motivational levels will also increase, and their religious motivations will become more refined, more mature and purer. C) The criterion of‎ emotional schemas. The emotional schemas that are the main bases of religious motivation can be divided into three levels: the low level which includes fear and hope, the middle level which includes modesty and gratitude, and the high level which includes the emotional schematic of love.

    Keywords: religious motivation, levels of spirit, levels of knowledge, levels of emotional schemas, Islamic Culture
  • Ahad Omidi *, Mohammad Farhoush, Mohamadreza Ahmadi, Roghaye Eftekhar Arbabi Pages 81-103

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of the image of God in the relationship between attachment styles and life satisfaction. The research method was descriptive-correlational, and the statistical population included all the undergraduate students of Imam Khomeini Educational and Research Institute, among whom 267 students were selected through cluster random sampling based on the Morgan table. For data collection, three questionnaires were used: the Hazan and Shaver Attachment Style (AAI) , God Image Inventory (adapted from Greenway's Religious Status Inventory (RSI)), and Diener'sSatisfaction with Life Scale (SWLS). The data obtained were analyzed by Structural Equation Modeling (SEM), using the path analysis method through the proposed steps of Baron and Kenny (1986), using AMOS-24 software. The findings in the first hypothesis showed that positive image of God mediated the relationship between safe attachment style and life satisfaction. In the second hypothesis, the negative images of God mediated relationship between an unsafe attachment style and life satisfaction. In the third hypothesis, when the positive and negative images of God were entered the path analysis simultaneously, the results of path analysis showed the significant mediating role of the image of God in the relationship between attachment styles and satisfaction of life so that the safe attachment style of the path of the positive image of God had a positive prediction of life satisfaction, and an unsafe attachment style of the path of negative image of God had a negative prediction of life satisfaction. Regression weights were significant at all the three stages.

    Keywords: attachment style, positive image of God, negative image of God, life satisfaction
  • Taghi Pourebrahim *, Siyamak Yari, Azade Asgari Pages 104-115
    Technological advances have created tools and technologies for mankind. These advanced tools, such as cars, act as double-edged swords in the lives of people in society. The purpose of this study was to determine the role of emotional climate and family performance in high risk driving behaviors. The research method was descriptive and correlational. From the high-risk driver population of Tehran, 150 drivers were selected by convenience sampling. The measuring instruments were family emotional climate questionnaire, family functioning questionnaire and Manchester driver behavior questionnaire (DBQ). The data were analyzed by correlation and regression statistical methods. A significant negative relationship was found between the predictor variables and the criterion variable. With the increase in emotional climate and family functioning, risky driving behaviors decreased and with decreasing emotional climate and family performance, risky behaviors increased. By giving responsibility and identifying the roles and expectations of its members to perform well and by creating a calm and intimate atmosphere, the family can mature and prevent emotional and sensitive behaviors – such as high risk behaviors – in driving.
    Keywords: Risky driving behavior, Family emotional climate, Family functioning
  • Maryam Zandieh *, Reza Jafariharandi Pages 116-138
    The purpose of this study was to predict academic procrastination based on the five main factors of personality and self-handicapping and their components. The research method was correlational. The statistical population of the study included all the Qom University female students in all the fields within the academic year 2018-2019. The 351 samples were selected by stratified sampling method appropriate to the size of the faculty and based on the  Morgan Table. The relevant questionnaires for academic procrastination, NEO personality traits inventory, and self-handicapping questionnaire were used to collect data. Using SPSS software, the obtained data were analyzed at two levels: descriptive level (mean, standard deviation and variance) and inferential level (correlation coefficient, and regression analysis). Findings showed that academic procrastination has a direct and significant relationship with self-handicapping and neuroticism and extraversion. Also, academic procrastination has an inverse and significant relationship with conscientiousness. In addition, academic procrastination is inversely related to agreement and openness to experience. The findings also suggested that negative mood, effortfulness, apology, neuroticism, extraversion, and conscientiousness can predict academic procrastination. Overall, it can be concluded that self-handicapping and personality traits can predict academic procrastination.
    Keywords: academic procrastination, the big five personality traits, Self-handicapping, Female Students
  • Naimeh Yosefishahir, Masomeh Azmodeh *, Shahram Vahedi, Sholeh Livarjani Pages 139-156
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of parent-child play therapy on aggression, anxiety and social fear of children with oppositional defiant disorder (ODD). The design of the experimental study was pretest-posttest with control group. The statistical population of the study included all the female students with ODD who were studying in Tabriz elementary schools in the academic year of 2009-2010. All the students studying in the schools were selected in a two-stage randomized cluster sampling and the scale of ODD grading was applied by the teachers of these schools on all the students. After scoring the questionnaires and screening, 40 students were selected and randomly assigned to two groups of 20 students. Shahim Aggression Questionnaire, Anxiety Questionnaire (Spence et al.), and Social Fear ‎Questionnaire (Masia et al.)‎were used to collect data. Data analysis was performed by covariance statistical analysis. The results of the study showed that parent-child play therapy has an effect on students’ aggression, anxiety and social fear and reduces their aggression, anxiety and social fear. Therefore, paying attention to parent-child play therapy plays an important role in improving children’s psychological problems.
    Keywords: aggression, anxiety, Social Fear, Parent-Child Therapy
  • Razieh Amini, Azra Mohammadpanah Ardakan *, Azadeh Choobforoushzadeh Pages 157-175
    While using social media has their benefits, there are also concerns about the impact of their application, especially the frequent use and dependence on social networks. In the present study, the mediating role of ‎ smartphone-based social networks in relation to personality traits and cultural identity was investigated. The research method was causal-correlational descriptive and the statistical population included all social network users over 18 years of age in Isfahan in 2018 and of these, 250 were selected with available sampling method. The research instruments were questionnaires such as the shortened version of NEO-Personality Inventory – the Revised (NEO-FFI-R) – the questionnaire about Addiction to smartphone-based social networks, and the cultural identity questionnaire. Pearson correlation and structural equation modeling in SPSS software version 23 and LISREL software version 8.80 were used to analyze the research data. Results showed that among the personality traits, the two factors of Neuroticism and Extroversion are able to explain the use of social networks in a meaningful and desirable way. The variable of using social networks could also explain cultural identity. But the three personality traits of Conscientiousness, Agreement, and Openness to experience were removed from the model because they did not reach the desired level. Thus, the variable of using social networks could play a mediating role in the relationship between cultural identity and some personality traits.
    Keywords: use of social networks, Cultural Identity, personality traits
  • Hamid Rafiei Honar * Pages 176-205

    In the development of Islamic psychology, there are various ideas a part of which depends on understanding the methodological approaches to the relationship between psychology and Islam. The purpose of this study was to identify the mainstreams or macro approaches in the field of communication between psychology and Islam in a historical process. Using the meta-synthesis method, 98 qualitative studies (1900 to 2019) were identified from valid sources and were analyzed and combined in a new framework. The findings showed that, firstly, the beginning of the discussion of the relationship between psychology and Islam, considering a philosophical-empirical continuum, dates back to the 1910s. Secondly, studies in the field of psychological and Islamic relations were classified by the index of “point of departure of science/religion” in the dual approach (intra-indigenous and extra-indigenous), and by the index of “science-basedness” in the triple approach of “refining science”, “comparing science”, and “establishing science”. Thirdly, the recent triple approach is recognized in four historical periods, which are: a) the preparatory period (introduction of the ideas of Muslim thinkers) since 1910; b) the refining approach and the first wave of the establishment approach since 1950; c) the comparative approach since 1980; and d) the second wave of the establishment since 2005. Each of the three recent approaches has had methodological limitations. One way to get rid of these limitations is to propose a “shared establishment approach”. This approach provides the ground for the establishment of new science through: relying on the Multilevel Interdisciplinary Paradigm; using the three stages of comparison, refinement, and establishment; and maintaining the connection between psychology and Islam.

    Keywords: Islamic psychology, Islam, Psychology, Cultural Psychology, Indigenous Psychology, History of Psychology, Integrated Islamic Psychology
  • Seyed Shahab Kamaledini *, Farangis Damhari, Mahdieh Azizi Pages 206-224
    This study aimed to evaluate the effectiveness of Computer-Based Cognitive Rehabilitation (CBCR) on the behavioral problems and performance functions of delinquent adolescents. The semi-experimental research method was pretest-posttest with control group. The statistical population included all the delinquent adolescents of Yazd correctional centers in 2020, from which 30 adolescents were selected by targeted sampling method and were divided into an experimental group (15 adolescents) and a control group (15 adolescents). The intervention group was exposed to CBCR but the educational control group was not exposed to it. The Achenbach’s Questionnaire (child/adolescent form), and the (electronic form) of Connors neuropsychological inventory were used to collect data. The statistical method used for data analysis was multivariate analysis of covariance. The results showed that CBCR therapy affects the behavioral problems and performance functions of delinquent adolescents and reduces behavioral problems and improves performance functions in adolescents. The application of CBCR to solve the behavioral and neurological problems is recommended in delinquent adolescents.
    Keywords: Behavioral problems, performance functions, computer game, Delinquent Adolescents
  • Samira Solymani, Ramin Habibi Kaleybar *, Abolfazleh Farid Pages 225-246

    This study aimed to investigate the mediating role of academic self-efficacy in predicting academic self-handicapping ‎based on attachment styles and academic identity. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study included all the first grade high school students in Bonab city in 2016-2017 academic year. The research sample was 301 students which were selected from a high school in Bonab by multi-stage cluster sampling. Collins and Reed’s Attachment Style Scale, Waz and Isaacson’s Educational Identity Questionnaire, McIlroy and Bunting’s Self-Efficacy Questionnaire, and Schwinger’s Academic Self-Handicapping Scale were used to collect data. Data analysis was performed by statistical method of path analysis using LISREL 8.8 software. The results of path analysis showed that academic self-efficacy has a significant mediating role in the relationship between attachment styles (safe, unsafe, avoidant and ambivalent) and academic self-handicapping. Academic self-efficacy and academic self-handicapping are statistically significant (P <0.05). Ambivalent insecure attachment style also positively predicts academic self-handicapping through academic self-efficacy. Therefore, attachment styles and academic identity mediated by self-efficacy play an important role in students’ academic self-handicapping.

    Keywords: self-efficacy, Self-Disability, attachment style, Academic Identity