فهرست مطالب

مطالعات علوم محیط زیست - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات علوم محیط زیست
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/13
  • تعداد عناوین: 30
|
  • اکبر گندمکار، حمیدرضا رحمانی*، بهمن زمانی کبرابادی صفحات 2990-3001
    درخت زیتون بواسطه همیشه سبز بودن در مناطق صنعتی و شهری بعنوان فضای سبز کشت گردیده است. از این رو احتمال آلودگی میوه زیتون به عناصر سنگین وجود دارد. جهت بررسی وضعیت آلودگی درختان زیتون، مناطق معدن سرب و روی باما، معدن آهک، حاشیه فولادشهر، پالایشگاه اصفهان، و حاشیه بزرگراه های پرتردد اصفهان انتخاب و از خاک، آب آبیاری، برگ و میوه درختان زیتون نمونه برداری صورت گرفت. نمونه های برگ و میوه از درختان سالم با سن و واریته یکسان انتخاب و برداشت شد و میزان سرب، کادمیم و آرسنیک برگ و میوه زیتون در حد تشخیص دستگاه اتمیک اندازه گیری گردید. مابین عناصر سنگین تنها کادمیم در گوشت میوه ردیابی گردید، که می تواند بدلیل پویایی این عنصر و پتانسیل بالای آن جهت آلوده سازی محصولات غذایی باشد، در تمامی مطالعات توجه به عنصر کادمیم بایستی بصورت ویژه باشد، مطلب اخیر می تواند حاکی از آلودگی کمتر منابع آب، خاک و گیاه در مناطق با تردد وسایل نقلیه، صنایع و جمعیت بسیار کمتر باشد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت جهت ایجاد فضای سبز در مناطق صنعتی، حاشیه راه ها و معابر شهری از کاشت درختان زیتون و دیگر درختان مثمر که مصرف خوراکی دارند، خودداری شود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، میوه، زیتون، آرسنیک، کادمیم
  • حمیدرضا رنجبر*، سعید قره حسنلو صفحات 3002-3011

    در این مطالعه، الگوریتم پیشنهادی محاسبه پتانسیل سیلاب، با تلفیق اطلاعات مرتبط با گروه هیدرولوژیکی خاک و نوع کاربری اراضی منطقه، شماره منحنی (CN) که یکی از موثر ترین پارامترها در رویکرد ارایه شده توسط سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS) می باشد، را محاسبه می نماید. پتانسیل وقوع رواناب در محدوده سپس با در نظر گرفتن پارامتر CN، حداکثر مقدار نگاهداشت سطحی خاک و میزان بیشینه محتمل بارش در بازه زمانی 24 ساعته، تخمین می گردد. نقشه CN از شماره منحنی 67 تا 87 (میانگین 77.67) در شش کلاس و ارتفاع رواناب نیز از 55.47 تا 103.44 (میانگین 80.36 برای کل محدوده) در 6 کلاس آماده سازی گردید. نتایج گویای پتانسیل بالای وقوع سیلاب در منطقه مورد مطالعه می باشد، به گونه ای که محدوده بالا دست نسبت به محدوده پایین دست حوضه پتانسیل وقوع رواناب بالاتری دارد. لذا به منظور کاهش ریسک وقوع سیلاب و به حداقل رساندن خسارات ناشی از آن، ارایه تمهیدات کنترلی و مدیریت سیلاب در این منطقه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پتانسیل سیل خیزی، ارتفاع رواناب، روش سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS)، شماره منحنی (CN)، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • محمدعلی جعفری*، بتول غفاری خواه، امیر احمدی صفحات 3012-3021

    پایداری هر سیستمی به بقاء و پایداری اجزاء تشکیل دهنده آن بستگی دارد. حفاظت از محیط زیست به عنوان بستر توسعه، پایداری آن را تضمین می کند. ارزیابی توان بوم شناختی یکی از ضرورت های اساسی در برنامه ریزی و مدیریت سرزمین و پیش نیاز اصلی نیل به توسعه پایدار به شمار می آید که طی آن قابلیت های محیطی برای توسعه بر پایه نوع کاربری و فعالیت های مختلف مشخص می شود. هدف از این مطالعه سنجش پایداری اکولوژیکی زیستگاه های جانوری در حوضه ی آبخیز بابل رود با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و ارزیابی توان اکولوژیک مخدوم در محیط GIS و بهره گیری از نرم افزار Expert Choice است. یافته های پژوهش نشان می دهد از مجموع سطوح واجد توان برای کاربری زیستگاه جانوری درروش مخدوم، در پنج طبقه (کلاس)، رده بندی شده است. درحالی که درروش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) محدوده موردمطالعه در چهار طبقه (کلاس)، رده بندی شده اند. در این بخش مشخص گردید که طبقه خیلی ضعیف برای زیستگاه جانوری این حوضه وجود ندارد. در کل نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدل توان اکولوژیک مخدوم به عنوان پشتیبان تصمیم گیری بوده و روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، با توجه به شرایط محیطی، مدل مناسبی برای ارزیابی توان اکولوژیکی زیستگاه های جانوری در حوضه ی آبخیز بابل رود است.

    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، حوضه ی آبخیز بابل رود، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بابل
  • زانیار عبدی*، سلام ادهمی صفحات 3022-3030

    امروزه محل دفع مناسب پسماندهای جامد به یکی ازچالش های اساسی زیست محیطی درروند پرشتاب شهرنشینی ایران محسوب می گردد. رهاسازی پسماند درحریم جاده ها، کاربریهای کشاورزی موجب تخریب منظر، آلودگی زمینهای کشاورزی، آبهای سطحی وزیرزمینی می گردد. این تحقیق باهدف سنجش پتانسیل محل دفن زباله های عادی، معیارهای زیست محیطی رادر یافتن مکان مناسب محل دفن بکار میگیرد. محدوده مطالعاتی شهرستان شاهیندژ بوده که میزان تولیدپسماند فسادپذیر آن بالغ بر 35 تن درروز است و در سال نیازمند 5/1 هکتار فضا بوده که درطی یک دوره 15 ساله محدوده ای معادل 25 هکتار اشغال می کند. برای یافتن مناطق مستعد دفن پسمانداز تلفیقFuzzy-ANP در محیط‍های نرم افزاری ArcGIS وSupperDecision بهره گرفته، با لحاظ استانداردهایی نظیر شرایط زیست محیطی، زمین شناسی اعمال محدودیتهایی نظیر مناطق حفاظت شده طبیعی، منابع آبی، کشاورزی در جهت جستجو برای دستیابی به بهترین محل انجام گرفت. نتایج تحقیق دو اولویت بدست داد: اولویت اول فقط یک محل با مساحت بالای 25 هکتار و اولویت دوم چهار محدوده مختلف رادربرگرفت. با اعتبارسنجی محلها با معیارهای انتخابی، سه محل شاخصهای لازم رااخذ نمودند. در نهایت با طبقه بندی مجدد محل واقع شده درشرق شهرمحمودآباد از دومورد دیگربهتر تشخیص داده شد. تلفیقFuzzy-ANP از نوآوری تحقیق بوده که نتایج منعطفی بدست داد.

    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، محل دفن پسماند، ANP Fuzzy، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان شاهیندژ
  • میلاد رحیمی*، کبری مل حسینی دارانی، مریم کیانی صدر صفحات 3031-3039
    دغدغه ها و نگرانی های امروز جوامع بشری سبب آسیب های جدی به روحیه انسان گردیده است لذا انسان برای فرار از این فضا به محیط طبیعی بازمی گردد. از همین رو بوم گردی یکی از صنعت های روبه رشد دنیا می باشد. برای شناسایی پتانسیل های محیط معیارها و تعاریف زیادی وجود دارد. که گاهی سبب غیرقابل سنجش شدن بوده است. از آن جاکه زیبایی منظر عنصری اصلی است که در محیط طبیعی در رابطه با توریسم و تفرج با آن روبرو بوده و نه تنها به فرد بیننده سود می رساند بلکه سهم مهمی در مطلوبیت کلی یک منطقه دارد. بنابراین برای درک ارزش های زیبایی شناختی سیمای سرزمین، باید فراتر از فرآیند شناسایی علایم فیزیکی و زیستی موجود در منظر پیش رفت بنابراین در این مطالعه با استفاده از 37 نقطه شاخص گردشگری درحوضه هراز به ارزیابی 19 معیار با موضوعات مختلف پرداخته شد. در این مطالعه با روش خوشه بندی محیط ها ابتدا طبقه بندی گردید. سپس با روش مولفه های اصلی معیارهای موثر استخراج شد. درنهایت با مدل سازی رگرسیون خطی معیارها به روش گام به گام با چهار معیار (پوشش گیاهی، بافت، جلوه های منحصربه فرد و کیفیت جلوه) تصویر گذاری شد و ارزش سیمای بصری با دقت 80% برآورد گردید.
    کلیدواژگان: سیمای سرزمین، بومگردی، ارزش بصری، مدل کمی سیمای سرزمین، حوضه هراز
  • نسیم منجزی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 3040-3051
    کیفیت زندگی، مفهومی برای نشان دادن میزان رضایت فرد از زندگی و به عبارتی معیاری برای تعیین رضایت و نارضایتی افراد و گروه ها از ابعاد مختلف زندگی است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و سنجش شاخص های اقتصادی، اجتماعی و محیطی کیفیت زندگی در نواحی روستایی شهرستان مسجدسلیمان انجام شده است. این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است، از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه جمع آوری داده ها، میدانی می باشد. جامعه آماری تحقیق، خانوارهای روستاهای شهرستان مسجدسلیمان است و به کمک فرمول کوکران، 400 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری (توصیفی و استنباطی) و نرم افزارهای IBM SPSS Statistics v 22 و EXCEL 2013 استفاده شد. نتایج استنباطی پژوهش نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری میان همه ابعاد کیفیت زندگی خانوارهای روستایی وجود دارد. بالاترین همبستگی میان ابعاد اقتصادی و اجتماعی و پایین ترین همبستگی میان ابعاد اقتصادی و محیطی کیفیت زندگی بود.
    کلیدواژگان: بعد اقتصادی، بعد اجتماعی، بعد محیطی، کیفیت زندگی، مسجدسلیمان
  • شهرزاد خرم نژادیان*، اصغر آزاده رنجبر، سعیدرضا عاصمی زواره، علیرضا پنداشته صفحات 3052-3058

    معادن و بهره برداری از آنها اثرات متعددی بر محیط زیست دارد. عناصر سنگین از طریق معدنکاوی، فرآوری کانسنگها و سدهای باطله وارد محیط میشوند. فلزات سنگین از طریق خاک جذب گیاهان شده و وارد زنجیره غذایی میگردند.معدن سرب نخلک با قدمت 2000 ساله درشرق نایین واقع شده است. در این پژوهش میزان عناصر سنگین در خاک اطراف معدن سرب نخلک بررسی شده است. تجمع فلزات سنگین در گیاهان بومی منطقه و همچنین زیست دسترس پذیری آنها مشخص شده است.بدین منظور 10 ایستگاه برای نمونه برداری خاک ناحیه معدنی و 10 ایستگاه جهت خاک سد باطله تعیین شد و با استفاده از جذب اتمی میزان فلزات سنگین در آنها بررسی گردید. از آلوده ترین مناطق نمونه برداری گیاهان صورت پذیرفت. زیست دسترس پذیری با استفاده از محلول EDTA شبیه سازی گشت. از میان گیاهان کلیر، خرزهره و خارشتر بیشترین تجمع در کلیر دیده شد. زیست دسترس پذیری کادمیم از تمامی فلزات سنگین بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: معدن، سرب، گیاهان، تجمع زیستی، فلزات سنگین
  • مهشید ردایی* صفحات 3059-3067

    معماری سبز فرآیندی است، در جهت افزایش کیفیت ساختمان که تاثیرات منفی بنا بر سلامت انسان و محیط و مصرف منابع انرژی را کاهش داده و یکی از مهمترین راه های رسیدن به پایداری در معماری است. هدف مطالعه بازخوانی اصول و معیارهای معماری سبز در بناهای کهن کویری است. روش تحقیق بر مبنای تحلیل محتوای ادبیات موضوع، به تبیین مفهوم بنای سبز و اصول و معیارهای معماری سبز می پردازد و سپس با تحلیل اکتشافی، مصادیق اصول و معیارهای معماری سبز در سه بعد عملکردی، اکولوژیک و پایداری در خانه رسولیان یزد به عنوان مورد مطالعاتی، بازشناسی می شود. ابزار جمع‎آوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای، منابع مکتوب، اسناد، نقشه ها و در بخش مطالعات میدانی از روش پیمایشی، مشاهده تحلیلی و ثبت اطلاعات استفاده می شود. روش تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل محتوا می باشد. نتایج مطالعه نشان می دهد که خانه رسولیان یزد به عنوان یکی از بناهای شاخص کهن کویری در ابعاد عملکردی ، اکولوژیکی و پایداری کاملا با اصول و معیارهای معماری سبز هماهنگ است.

    کلیدواژگان: معماری سبز، اصول معماری سبز، بناهای کهن، شهر کویری یزد
  • علی سعیدیان راد، محمد سعیدیان راد، مریم پازوکی*، حسن هویدی صفحات 3068-3076
    جهان امروز، با گسترش جمعیت، رشد جوامع شهری، افزایش مصرف و متعاقبا با آنها شاهد افزایش پسماند و به تبع آن شاهد مشکلات محیط زیستی بی شماری است. زیرا بی توجهی به مدیریت صحیح پسماند، احتمال بروز و شیوع بیمار ی های مختلف را افزایش می دهد. بر همین اساس، مطالعه حاضر در پی شناسایی نقش پسماندها در شیوع بیماری های واگیردار با استفاده از تکنیک دلفی فازی بوده است. نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن بوده است که براساس نظرات کارشناسان و خبرگان در این مطالعه حاکی از آن بوده که در بین شاخص های در نظر گرفته پس از تایید خبرگان، براساس میانگین قطعی بدست آمده، بیشترین میزان موافقت خبرگان با مولفه های انتقال بیماری از طریق سوزاندن پسماند، انتقال بیماری در مراحل جمع آوری، جابجایی، حمل و نقل و بی خطر سازی پسماند و انتقال بیماری ها از طریق زباله گردی بوده و کمترین میزان موافقت با مولفه ی انتقال بیماری از طریق تخلیه پساب های تصفیه نشده در رودخانه ها می باشد. از این رو، به منظور به حداقل رساندن تاثیرات منفی پسماند بر محیط زیست و سلامت انسان ها، بایستی بر مبنای اصول بهداشتی و بهسازی زیست محیطی پسماندهایی که منشاء انواع آلودگی هستند، در اسرع وقت مدیریت گردند.
    کلیدواژگان: پسماند، بیماری، سلامت
  • پشمینه محمدنژاد*، پرویز کرمی، حامد جنیدی جعفری صفحات 3077-3085

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر تغییر کاربری بر ترکیب و پوشش سطحی مراتع و دیمزارهایی که به مدت سی سال رها شده اند، در سه منطقه کیلک، صلوات آباد و سراب قامیش، در شهرستان سنندج، صورت گرفت. در هر کدام از کاربری های مرتع و دیمزار 3 ترانسکت 100 متری مستقر و بر روی هر ترانسکت 10 پلات یک متر مربعی انتخاب شد که در مجموع 90 پلات در مرتع و 90 پلات در دیمزار برداشت گردید. آنالیز آماری و مقایسات توسط آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که پوشش تاجی و خاک لخت در کاربری مرتع به ترتیب 8 و 9 درصد نسبت به کاربری دیمزار افزایش داشته است. نتایج تولید گیاهی بین دو کاربری دارای اختلاف معنی داری نبود. مقایسه ترکیب گونه ای نشان داد که در دیمزار رهاشده یکساله ها و گیاهان کلاس III به ترتیب 20 و 13 درصد افزایش،در مرتع گیاهان کلاس I و II به ترتیب 15 و 4 درصد افزایش و در دیمزار بوته ای هاو چندساله ها به ترتیب 7و 26 درصد به طور معنی داری کاهش داشته اند. بنابراین می توان نتیجه گرفت توالی ثانویه در اراضی رها شده با سی سال قدمت،اگر چه تغییراتی در ویژگی های پوشش گیاهی بوجود آورده اما همچنان با پوشش مراتع همجوار فاصله دارد.

    کلیدواژگان: اشکال زیستی، اراضی زراعی رهاشده، گیاهان مهاجم، مراتع تخریب شده، مرتع
  • کمال الدین کر*، امیر قاضی لو، حمید ارشادی فر، عماد کوچک نژاد صفحات 3086-3095
    در طی سال های اخیر، موارد زیادی از وقوع شکوفایی جلبکی در سواحل جنوب شرقی ایران گزارش شده است که منجر به تلفات تعداد زیادی از آبزیان دریایی در این منطقه شده است. هدف از مطالعه حاضر، استفاده از رگرسیون درختی برای بررسی پارامترهای فیزیکوشیمیایی و مواد مغذی لازم جهت شکوفایی جنس های مختلف فیتوپلانکتونی می باشد. بدین منظور، طی یک سال از 6 ایستگاه در 2 ترانسکت واقع در سواحل پسابندر و بریس نمونه برداری انجام شد. روند تغییرات pH، شوری، دما، اکسیژن محلول، غلظت نیترات، نیتریت، فسفات و سیلیکات با تراکم فیتوپلانکتون های غالب موردبررسی قرار گرفت. در طول مدت مطالعه 40 جنس از فیتوپلانکتون ها در منطقه موردمطالعه شناسایی شد که بیش از 95 درصد از تعداد کل سلول های مشاهده شده متعلق به 14 جنس فیتوپلانکتونی بود. نتایج نشان داد که افزایش pH احتمال کشند Gonyaulax و Rhizosolenia، افزایش دما احتمال کشند Leptocylindrus و افزایش شوری شرایط لازم برای کشند Mesodinium و Ceratium را فراهم می آورد. افزایش غلظت فسفات می تواند شرایط شکوفایی Chaetocerus را فراهم آورد. شرایط نیترات بیشینه نیز می تواند منجر به شکوفایی Prorocentrum شده و افزایش نیتریت نیز می تواند منجر به شکوفایی Rhizosolenia شود. افزایش غلظت سیلیکات شرایط مناسب را برای شکوفایی Nitzschia فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: رگرسیون درختی، شکوفایی جلبکی، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، مواد مغذی
  • سید منصور نجفی شوشتری*، مجید تزم صفحات 3096-3103
    هدف از این تحقیق، تطبیق شرایط بندر چابهار و اولویت بندی عوامل مهمی است که در 4 سال اخیر توسط سایت اکو-پورت برای بنادر اروپا در جهت سبز شدن بندر مطرح گردیده است. این تحقیق حرکت به سمت توسعه پایدار بنادر را به عنوان یکی از مهم ترین مناطق آلاینده ساز کشور انجام داده است. در این مطالعه، ابتدا با استفاده از تکنیک نخبگان دلفی به صورت فازی، عوامل را با نظرات شش کارشناس محیط زیست بندر چابهار به تایید رسانده و سپس با توضیع پرسشنامه تنظیم شده با روشAHP، عوامل مربوطه رتبه بندی گردیده است. اولویت بندی عوامل مشخص شده نشان دهنده ارجحیت مشکلات زیست محیطی برجسته در بندر مورد تحقیق است. مطالعه در دو فاز، در حین عملیات و در حین توسعه صورت گرفته که علاوه بر برجسته سازی مشکلات زیست محیطی حال حاظر، برنامه ایی برای سبز شدن فاز های جدید در دست احداث این بندر ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: بندر سبز، توسعه پایدار، اکو-پورت، بندر شهید بهشتی چابهار
  • الهام قهساره اردستانی*، مژده نافیان، محسن بهمنی صفحات 3104-3114
    درختان می توانند یک طیف وسیعی از منافع زیست محیطی، ارزش های زیباشناختی، تاریخی و گردشگری و مزایای اجتماعی، فیزیولوژیکی و اقتصادی را در بر گیرند و از طرفی دیگر این درختان باعث مخاطرات محیطی می شوند. هدف از این پژوهش کاهش متغیرهای کم اهمیت با روش های معیارهای تشخیصی خطرآفرینی درختان و تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی در فرآیند مدل سازی ریسک سقوط درختان خطرآفرین نارون مورد مطالعه با روش شبکه عصبی است. بدین منظور به جمع آوری متغیرهای کمی و کیفی درختان نارون در خیابان سیدعلیخان اصفهان با روش آماربرداری صد در صد این درختان در سال 1397 پرداخته شد. نتایج حاصل از عدم حذف و حذف متغیرهای قطر درخت و تماس با خطوط انتقال برق در مدل های پیش بینی سقوط درختان خطرآفرین نشان دهنده این مطلب است که متغیرهایی که طی فرآیند مطالعه حذف شده اند، تاثیر قابل توجهی در پیش بینی سقوط درختان خطرآفرین نداشته ولی حذف متغیرهای یاد شده، باعث افزایش دقت و کاهش تعداد تکرارهای آموزش شبکه برای رسیدن به شبکه بهینه می شود و زمان رسیدن به شبکه عصبی بهینه، را کاهش می دهد. بنابراین می توان استفاده از مدل سازی سقوط درختان به منظور مدیریت فضاهای سبز شهری را پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: درخت نارون، درختان خطرآفرین، معیار تشخیصی خطرآفرینی، آنالیز مولفه های اصلی، شبکه عصبی
  • سمیه اراضی*، جلیل سرهنگ زاده صفحات 3115-3123
    امروزه شناخت زیستگاه های مطلوب گونه های حیات وحش، به خصوص گونه های در معرض خطر انقراض و آسیب پذیر یکی از رویکردهای مهم در مدیریت و حفاظت حیات وحش محسوب می گردد. دراج سیاه یکی از کم جمعیت ترین زیرگونه های دراج، در سیستان در معرض خطر انقراض قرار گرفته است و به منظور حفظ ذخایر ژنتیکی آن، در این پژوهش به بررسی مطلوبیت زیستگاه دراج با استفاده از مدل تحلیل آنتروپی بیشینه (MaxEnt) پرداخته شد. بدین صورت که در بهار سال 1397 تعداد 65 نقطه حضور گونه در مناطق مختلف دشت سیستان از طریق پایش میدانی و روش ترانسکت خطی تصادفی شناسایی و توسط دستگاه موقعیت یاب جهانی ثبت گردید. برای اعتبارسنجی مدل از سطح زیر منحنی عامل ویژه دریافت کننده (Receiver operating characteristic) ROC و آزمون تحلیل جک نایف استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که در دشت سیستان، زیستگاه مطلوب دراج، مناطق با توپوگرافی شیب کمتر از 5 درصد و ارتفاع کمتر از 500 متر از سطح دریا و اقلیم فراخشک سرد می باشند. مطابق پیش بینی مکسنت، در دشت سیستان، پوشش های ترات-اشورک (Hammada-Rhazya)، نی (Phragmites australis)، گز (Tamarix sp) و زراعت آبی و باغ مورد علاقه دراج هستند. مساحت مناطق مطلوب دراج مقدار 31188 هکتار (85/1 درصد) محاسبه شد.
    کلیدواژگان: زادآوری، ترانسکت خطی تصادفی، تحلیل جک نایف، تحلیل بیشینه آنتروپی
  • آتیلا فاضلی*، علیرضا پرداختی، محمدعلی زاهد صفحات 3124-3135

    امروزه با توجه به زیرساخت های فرسوده موجود در سیستم های گرمایشی مورد استفاده در ساختمان های مسکونی، تغییر و جایگزینی آن ها با سیستم های نوین با مشکلات عدیده ای در کشور مواجه است.. در این مطالعه برای اولین بار هوشمند سازی موتورخانه یک ساختمان مسکونی با متراژ 2250 متر واقع در شهر تهران با توجه به چگونگی مصرف انرژی در حوزه مورد مطالعه بر اساس دو شاخص عادات مصرفی ساکنین و دمای هوای محیط صورت گرفته است. بر طبق نتایج بدست آمده، در صورت اجرای این طرح سالیانه 34972.8 متر مکعب در مصرف گاز طبیعی موتورخانه صرفه جویی گردیده و متعاقبا از انتشار 93.96 کیلوگرم منواکسید کربن و 9/670 کیلوگرم دی اکسید کربن به هوا جلوگیری به عمل آمده است. همچنین صرفه جویی های اقتصادی طرح از مجموع هزینه های کاهش یافته در مصرف گاز طبیعی با در نظر گیری 22 سنت به ازای هر متر مکعب گاز طبیعی صادراتی کشور و هزینه ناشی از جلوگیری از انتشار گاز دی اکسید کربن که میزان 6/3 سنت به ازای هر کیلوگرم می باشد. با توجه به محاسبات در صورت اجرای طرح سالیانه میزان 868.95 دلار در هزینه های در نظر گرفته شده صرفه جویی می گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، سیستم گرمایش هوشمند، بهینه سازی موتورخانه، مشعل
  • سید باهر شفایی*، غلامرضا نبی بید هندی، عبدالرضا کرباسی، محمدجواد امیری صفحات 3136-3141

    واحد تولیدی فرآورده های HVO از جمله واحد های پالایشگاهی آلاینده می باشد که غالبا میزان انتشار آلاینده های SOx|، NOx، THC، CO2 و CO بالاتر از استاندارد را داشته است، با بررسی پارامترهای عملیاتی و تعیین میزان اثرگذاری آنها بر آلاینده ها، ویسکوزیته خوراک بعنوان یکی از پارامترهای مهم شناسایی و بعنوان معیار ارزیابی تعیین شد. با استفاده از چند خوراک با مشخصه ویسکوزیته متفاوت، کاهش دمای آلاینده ، تغییر دمای محفظه احتراق (بعنوان بخش مصرف کننده انرژی) و تنظیم سایر شرایط فرآیندی و تولید محصول در دو طبقه بندیLHVO و HHVO میزان آلاینده CO اندازه گیری شد. میزان آلاینده CO خروجی از فرآیند تولید LHVO به مراتب کمتر از تولید HHVO می باشد و با افزایش ویسکوزیته خوراک و کاهش دمای آلاینده خروجی از راکتور، این میزان کاهش می یابد که بعنوان مثال مقدار آلاینده CO خروجی در شرایط یکسان فرآیندی، با میزان mg/nm3 1280 در فرآیند تولید LHVO به میزان mg/nm31740 در فرآیند HHVO افزایش یافته و همچنین مقدار این آلاینده خروجی در فرآیند تولیدHHVO از mg/nm31619 در وضعیت خروج عادی به mg/nm3690 در وضعیت کاهش دمای آلاینده ، کاهش یافته است. نهایتا نتایج بدست آمده مطابق با پارامتر های تعیین شده مقایسه، تحلیل و گزارش شد.

    کلیدواژگان: انتشار آلاینده CO، فرآورده سنگین نفتی HVO، ویسکوزیته خوراک، دمای آلاینده، کاهش مصرف انرژی
  • هاشم آرام*، سید رضا میرعلیزاده فرد صفحات 3142-3149
    به منظور بررسی اثرات کادمیوم خاک بر غلظت عناصر غذایی در گیاه دارویی مرزه در حضور قارچ-ریشه آربوسکولار (Funneliformis mosseae) پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در 3 تکرار در گلخانه مرکز آموزش کشاورزی فارس- علی آباد کمین اجرا شد. فاکتور اول، فلز سنگین شامل شش سطح کادمیوم (شاهد، 5، 20، 40، 80 و 160 میلی گرم کادمیوم بر کیلوگرم خاک) و فاکتور دوم شامل قارچ-ریشه آربوسکولار در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) بود. نتایج نشان داد که تاثیر کادمیوم بر غلظت عناصر غذایی در سطح آماری یک درصد معنی دار بود. با افزایش سطوح کادمیوم در خاک، درصد کلنیزاسیون ریشه، وزن تر، وزن خشک، غلظت عناصر غذایی آهن و روی در ریشه و اندام هوایی گیاه مرزه کاهش یافت. تیمارهای تلقیح شده با قارچ - ریشه آربوسکولار درصد کلینیزاسیون ریشه، وزن تر، وزن خشک، غلظت عناصر غذایی آهن و روی در ریشه و اندام هوایی گیاه مرزه نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. همچنین قارچ-ریشه آربوسکولار غلظت کادمیوم را در ریشه نسبت به تیمار شاهد افزایش داد اما تاثیری بر غلظت کادمیوم اندام هوایی نداشت. در واقع این قارچ سبب تجمع غلظت کادمیوم در ریشه گردید و از انتقال آن به اندام هوایی ممانعت نمود.
    کلیدواژگان: کادمیوم، قارچ میکوریز، خاک، آلودگی، کلونیزاسیون ریشه
  • وحیده حسین پور کوهشاهی*، مهرناز فرزین گهر، کیوان کبیری صفحات 3150-3154
    به منظور مسیر یابی لکه نفتی از مدل GNOMEکه می تواند با آنالیز داده های تاثیر گذار بر این پدیده از جمله داده های باد و جریان،نوع نفت و میزان نفت نشت یافته، طی 72 ساعت مسیر حرکت لکه نفتی پخش شده در موقعیت جغرافیایی منطقه را پیش بینی کند،استفاده می شود.برای این منظور شبیه سازی سه روزه انتشار و پخش لکه نفتی در حجم های مختلف برای پنج منطقه عملیاتی نفتی موجود در منطقه نفتی سیری در چهار فصل سال به شکل مجزا مورد بررسی قرار گرفت که پس از فرایند مدل سازی، آرایش متفاوت پخش و گسترش لکه نفتی در موقعیت های مورد نظر و تاثیر آن بر ساحل منطقه مشخص گردید. براساس نتایج حاصل شده، درسه فصل تابستان،پاییز و زمستان ،باد عامل اصلی تعیین سرنوشت لکه ی نفتی است. همچنین نتایج بیان داشت که در دو فصل بهار و پاییز چرخه های جریان منطقه قوی هستند و لکه ی نفتی را تحت تاثیر قرار می دهند، مخصوصا فصل بهار که عامل باد در این زمان ضعیف تر است. همچنین می توان گفت میدان های نفتی اسفند، نصرت و سیوند و دنا، می توانند به شکل جدی بر روی سواحل جزایر سیری، فارور بزرگ و فارور کوچک تاثیرگذار باشند و این سواحل را با آلودگی نفتی مواجه سازند.
    کلیدواژگان: لکه نفتی، مدل GNOME، جزیره سیری
  • حدیث زارعی*، رضا میرزایی، میترا طلایی صفحات 3155-3159
    با تسریع روند صنعتی شدن، انرژی ضروری ترین عامل توسعه در جوامع شده است . نیروگاه های تولید کننده برق در این توسعه نقش کلیدی داشته اند. درنیروگاه ها نخستین مرحله را می توان دریافت و آماده سازی سوخت محسوب نمود .آلودگی هوای ناشی از نیروگاه ها عمدتا شامل انتشار اکسیدکربن، اکسیدگوگرد، اکسیدهای نیتروژن است. در این مقاله میزان انتشار گازهای مذکور در مقاطع زمانی استفاده از سوخت مازوت و گاز طی ده سال بررسی ومقایسه شده است. غلظت گاز CO هر دو حالت پایین تر از حد استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران بود و غلظت NOx در هر دو مقطع بالاتر از حد استاندارد و غلظت SOx در مقطع استفاده از سوخت مازوت تفاوت چشم-گیری نسبت به استفاده از سوخت گاز داشت، در زمان استفاده ازسوخت مازوت 5/57% بیشتر از استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران است. حجم بالای مصرف سوخت های فسیلی جهت تامین انرژی برق سبب آلودگی هوا، آب، خاک،گرمایش جهانی، بارش بارانهای اسیدی و ایجاد مواد سرطانزا شده است. گرچه استفاده از گاز برای تولید برق مشکلات مربوطه به زایدات در صنعت برق و نیروگاه ها به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به عنوان انرژی های جایگزین سوخت های فسیلی می تواند آینده روشنی را در راستای محیط زیست پاک به ارمغان داشته باشد.
    کلیدواژگان: نیروگاه تولید برق، آلودگی هوا، سوخت فسیلی و انرژی تجدیدپذیر
  • الهام شاهی*، حانیه عباسلو صفحات 3160-3165

    آلودگی های ناشی از افزایش پسماند در شهرها و دفع آن به روش های سنتی، خطر بزرگی برای سلامت و بهداشت انسان و محیط زیست به شمار می رود. میانگین تولید پسماند سالیانه شهر سیرجان بالغ بر 150 تن می باشد که تا به امروز از روش های سنتی رهاسازی و دفن پسماند در بیابان برای دفع استفاده شده است. از این رو در تحقیق حاضر، با توجه به نتایج بدست آمده از تفکیک پسماند و حجم بالای پسماند آلی، مدیریت پسماند به روش کمپوست هوازی مورد ارزیابی قرار گرفت. پنج تیمار با ترکیبات مختلف برای تولید کمپوست در نظر گرفته شد، مشخصات فیزیکی و شیمیایی کمپوست های تولیدی مورد آزمون قرار گرفت و با استانداردهای مختلف بررسی شدند. با توجه به نتایج بدست آمده از کمپوست شدگی پسماند، مدیریت پسماند جامد شهری به روش کمپوست هم حجم قابل توجهی از نیاز به دفن پسماند را کم می کند و هم صرفه اقتصادی و سود دهی مالی را به دنبال دارد. بنابراین جهت افزایش بازده اقتصادی، کاهش حجم لندفیل و مدیریت صحیح پسماند، روش کمپوست به عنوان یکی از روش های پیش رو در مدیریت پسماند شهری سیرجان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پسماند جامد شهری، مدیریت پسماند، کمپوست، سیرجان
  • فرناز قبادی، شهرزاد خرم نژادیان*، صدرالدین علیپور صفحات 3166-3172

    حمل و نقل در مناطق شهری موجب آلودگی محیط میگردد.منطقه 6 یکی از مناطق پرتردد تهران میباشد. در این پژوهش میزان آلودگی خاک در این منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. از 18 نقطه که به کانونهای تولید آلودگی نزدیک بوده اند نمونه برداری خاک صورت گرفته است. غلظت فلزات سنگین با دستگاه ICP سنجیده شد. چهار عنصر کروم، سرب، کادمیم و آرسنیک بررسی شدند. در میان چهار عنصر مورد بررسی کروم و سرب بیشترین تجمع را در خاک دارند. کمترین میزان تجمع مربوط به کادمیم است.Cr>Pb>As>Cd میباشد.رزماری گیاهی است که در بسیاری از معابر منطقه وجود دارد. فلزات سنگین از طریق خاک وارد زنجیره غذایی میشوند. به منظور بررسی انتقال عناصر سنگین به گیاهان از گیاه رزماری استفاده شده است. انتقال عناصر سنگین از خاک به اندامهای هوایی اندازه گیری شده است. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که میزان تجمع فلزات سنگین در برگ رز ماری کمتر از ساقه رزماری میباشد و جذب عناصر از طریق خاک صورت پذیرفته است. برای حذف آلاینده های خاک میتوان از گیاه پالایی استفاده نمود. گیاه رزماری برای جذب آلاینده ها مناسب میباشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی خاک، شهر تهران، تجمع زیستی
  • شهریار غمامی*، متین حجی زاده، حسین گنجی دوست، فروغ فرساد صفحات 3173-3182

    تکنیک های مختلفی جهت حذف آلاینده ها از آب و پساب وجود دارد. در این بین جذب سطحی یکی از ساده ترین، موثرترین و اقتصادی ترین روش ها جهت تصفیه فاضلاب می باشد. این مقاله مروری به تحقیقات اخیر در خصوص حذف آلاینده های مختلف با انواع جاذب ها از آب و پساب اشاره می کند. در این مطالعه تعداد زیادی از جاذب ها نظیر جاذب های طبیعی، ضایعات کشاورزی، محصولات جانبی صنایع، بیومس، انواع مختلف نانوجاذب ها شامل نانو مواد با پایه کربن، نانو مواد جدید با پایه فلزی، نانو جاذب های با پایه اکسیدهای فلزی، نانو مواد با پایه فریت اسپینل، نانو کامپوزیت ها، سیمان ژیوپلیمر و پلیمرهای شاخه ای جهت حذف آلاینده های مختلف از آب و پساب مورد بحث قرار گرفته است. همچنین در این مقاله تلاش شده است به مزایا و معایب هر یک از جاذب ها و نیازهای پژوهشی آتی در زمینه تصفیه آب و فاضلاب توسط جاذب ها اشاره شود.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، جاذب، تصفیه پساب
  • عطا عارفیان، مریم کیانی صدر*، سعید اسلامیان، علی خوش فطرت صفحات 3183-3189

    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی اثرات خشکسالی بر روی پوشش گیاهی است. برای شناسایی سال های خشک و مرطوب توسط SPI از داده های اقلیم 9 ایستگاه سینوپتیک استفاده شد. همچنین یک سری داده از همچنین از تصاویر ماهواره MODIS در بازه زمانی طولانی مدت استفاده شد و نقشه های NDVI تولید شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین SPI و NDVI همبستگی مستقیم و معناداری (R2 = 0.364) وجود دارد. در طول دوره مورد بررسی، بر اساس داده های SPI، سال های 2008 و 2016 به عنوان سال های خشک و مرطوب مشخص شدند. مقادیر SPI در سال مرطوب (2016) در سطح اطمینان 99% به طور قابل توجهی بالاتر از مقادیر سال خشک (2008) بود. نتایج نشان می دهد که طبقات ارتفاعی در سال های خشک نقش مهمی در مقادیر NDVI ندارد ولیکن در سال های مرطوب، با افزایش طبقات ارتفاعی مقدار NDVI نیز افزایش می یابد. نتایج نشان داد که تصاویر ماهواره MODIS می تواند برای پایش خشکسالی در مناطق کوهستانی مورد استفاده قرار گیرد و یافته های حاصل از آن برای اقدامات مدیریتی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: NDVI، SPI، سنجش از دور، مرتع، استان لرستان
  • هادی جوکار، فاضل امیری*، طیبه طباطبایی صفحات 3190-3197
    هدف از این مطالعه ارزیابی پتانسیل استفاده از پساب تصفیه خانه فاضلاب بوشهر در آبیاری گونه درختی کنوکارپوس است. برای بررسی وضعیت میکروبی بافت گیاه و شاخص های رشد آن، 2 تیمار شامل آبیاری با پساب شهری و آبیاری با آب شهر استفاده شد. 120 بوته کنوکارپوس، 90 نمونه با پساب و 30 نمونه با آب شهری، به مدت 6 ماه به روش آبیاری بارانی، آبیاری گردید. شاخص های رشد (طول و قطر ساقه) و کیفیت میکروبی برگ در انتهای هر ماه آبیاری اندازه گیری شد. پارامترهای pH با استفاده از pH meter ، هدایت الکتریکی با استفاده از EC meter، کلسیم و منیزیم با استفاده از آزمایشهای تیتریمتری تعیین گردید. غلظت آهن و منگنز با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله ای و غلظت فسفر فسفاتی و نیتروژن نیتریتی و نیتروژن نیتراتی با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر ماورای بنفش، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نیز با استفاده از روش استاندارد MPN تعیین گردید. نتایج نشان داد که در اثر آبیاری با پساب شهری شاخص های رشد بوته های کنوکارپوس به طور معنی داری بیش تر از آبیاری با آب شهر می باشد (0.05 >P). میزان آلودگی میکروبی پساب مورد استفاده کمتر از استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت استفاده مجدد در آبیاری فضاهای سبز شهری بود.
    کلیدواژگان: آبیاری، پساب فاضلاب، بهره وری مصرف آب، کنوکارپوس
  • محمد مهدی جلیلیان، کامران خیرعلی پور*، اسماعیل میرزایی قلعه صفحات 3198-3203

    شاخص های زیست محیطی به عنوان یکی از معیارهای پایداری در فعالیت های مختلف تولیدی و خدماتی مورد توجه محققین می باشد. نان سنگک و لواش دارای میزان تولید و مصرف بالایی در ایران می باشند. هدف از تحقیق حاضر بررسی شاخص های زیست محیطی تولید یک تن نان سنگک و لواش در شهرستان اسلام آباد غرب، کرمانشاه، می باشد. با بهره گیری از روش پرسشنامه ای، داده های مربوط به ورودی ها و خروجی های تولید نان سنگک و لواش جمع آوری و ثبت شد. یازده اثر زیست محیطی با استفاده از نرم افزار سیماپرو تعین گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که به دلیل مصرف بیشتر نهاده ها در نان سنگک نسبت به نان لواش، مقادیر شاخص های زیست محیطی نان سنگک بیشتر بود. بیشترین بارهای محیطی از جانب آرد گندم به عنوان ورودی اصلی می باشد. همچنین تحلیل نتایج مشخص نمود که در تولید یک تن نان، گروه های اثر سمیت آب های آزاد، تقلیل منابع غیرآلی (سوخت های فسیلی)، گرمایش جهانی، سمیت آب های سطحی و پتانسیل اسیدی شدن نسبت به سایر گروه های اثر دارای اثرات زیست محیطی قابل توجهی می باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی زیست محیطی، چرخه حیات، نان، سنگک، لواش
  • زهرا مختاری*، محمدرضا اکرمی صفحات 3204-3217

    ایمنی و بهداشت حرفه ای در معادن وابسته به استفاده از روش های مناسبی است که ارتباط نیروی انسانی با کانون های خطر را به حداقل می رساند. برای کنترل و کاهش مخاطرات در معادن بایستی نسبت به حذف و کنترل خطر در مبدا ،کاهش و به حداقل رساندن آنها و نهایتا تجهیز معدنکاران به وسایل حفاظت فردی مناسب اقدام نمود. در این نوشتار، کاربردهای مدیریت دیداری و به تبع آن ایمنی دیداری در معادن زیرزمینی با نگرش ویژه بر معدن فیروزه نیشابور و توصیه هایی برای اجرایی کردن آن بررسی شده است. هدف از این نوشتار، الزام و امکان پیاده‎سازی یک سبک مدیریت جدید در محیط کار در صنایع استخراج مواد معدنی است. الزامی شدن رعایت مقررات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در معادن و بالاخص معادن زیرزمینی رابطه ای مستقیم در کاهش آسیب های فردی، اجتماعی و زیست محیطی و در نتیجه افزایش تولید بهینه دارد. با توجه به مطالب مطرح شده در این مقاله می توان به این جمع بندی رسید که محیط کار و ایمنی دیداری در معادن بایستی به گونه ای باشدکه جستجو برای پیدا کردن اطلاعات، عدم انطباق ها، جلوگیری ازخطاها و غیره را بتواند خیلی سریع و مفید به دیگران انتقال دهد و با این کار، خطرات محیط کار را تا حد زیادی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بهداشت، ایمنی و محیط زیست، مدیریت دیداری، معدن فیروزه، نیشابور
  • مهرداد کیانی*، داریوش ابوالفتحی صفحات 3218-3228

    روابط بین بارش و ارتفاع می تواند پیامدهای معنی داری برای مطالعات بارش، هیدرولوژی و مدیریت محیطی داشته باشد. طراحی یک مدل بارشی برای نواحی فاقد ایستگاه های کافی بویژه کوهستان ها می تواند یک نقش معنی دار در برنامه ریزی محیطی ایفاء نماید. هدف از این مقاله بررسی تغییرات مکانی بارش سامانه مدیترانه ای بر اساس متغیر ارتفاع در غرب ایران با استفاده از روش های (GWR) و (OLS) می باشد.در این مطالعه ابتدا مناسب ترین الگوی بارشی دو روزه مدیترانه ای برای مطالعه انتخاب گردید. در ادامه روابط فضایی بین بارش و ارتفاع با تکنیک های (GWR) و (OLS) مدلسازی شد. مقایسه این دو روش نشان داد که مقدار ضریب اعتبار سنجی آکاییک (AIC) مدل GWR کمتر از مدل OLS می باشد که نشانه خطای کمتر و برازش بهتر مدل GWR می باشد. نتایج حاصل از مدلسازی فضایی به شکل نمودار پراکنش نگار و نقشه های پهنه بندی نشان داد که روش GWR با یک برازش مناسب روابط فضایی بارش با ارتفاع را بخوبی مدلسازی نموده است. در مجموع مدل GWRافزایش مقادیر بارش با ارتفاع به سمت نواحی داخلی و شرقی منطقه یعنی در امتداد رشته کوه های مرتفع زاگرس و دامنه های داخلی آن را برآورد نمود.

    کلیدواژگان: بارش، مدیترانه ای، رگرسیون، جغرافیایی
|
  • Reza Khalili *, Mohammad Parvinnia, Hamed Motaghi Pages 2982-2989
    This study aims to calculate the probable maximum precipitation (PMP) and probable maximum flood (PMF)parameters. For this purpose, data length adequacy of historical precipitation data and data forecasted were analysed using the Long Ashton Research Station Weather Generator under Representative concentration pathway 8.5 and 4.5 scenarios in 2021-2040. Modified method and the method provided by soil conservation service-curve number were used to estimate (PMP) and (PMF)parameters, respectively. To investigate data adequacy, the Hurst coefficient was examined for Shiraz, Abadeh and Lar according to the length of statistical periods. Shiraz, Abadeh and Lar have the desired data with the coefficients of Hurst 0.61, 0.57 and 0.52, respectively. The results indicate increased precipitation under both Representative concentration pathway 4.5 and 8.5 scenarios in 2021-2040 for all three climate zones compared to historical data. (PMP) parameter has experienced an increasing trend in Abadeh and Lar and a decreasing trend in Shiraz due to a decrease in the value of 24hour (PMP) parameter under both scenarios compared to historical data. Given the (PMP) parameters for Shiraz region, the (PMF)parameter has experienced a downward trend under both scenarios and an upward trend for Lar and Abadeh compared to historical data.
    Keywords: Hershfield Model, Long Ashton Research Station Weather Generator (LARS-WG), Precipitation Forecast, Probable maximum flood (PMF), Probable maximum precipitation (PMP)
  • Akbar Gandomkar, Hamidreza Rahmani *, BAHMAN ZAMANI KEBRABADI Pages 2990-3001
    Olive tree were planted in Esfahan some industrial zones and highways as green space. Therefore fruit pollution by heavy metals will be accured. Soil, water, leaves and fruit were sampled. Sites were study located in Bama Pb and Zn mine, CaCO3 mine, Fuladshahr city, Esfahan petroleum refinery, and some of Esfahan highway green space. Arsenic content of fruit and leaves did'nt measured by ATM (not in detect limitation). Only Cd abserved in some fruit samples. In Kashan fruit samples did'nt measured any heavy metals.). In all studies, attention to cadmium should be given special attention. The latter can indicate less pollution of water, soil and plant resources in areas with much less traffic, industry and population. In general, it can be concluded that in order to create green space in industrial areas, roadsides and urban thoroughfares, the planting of olive trees and other fruit trees that are edible should be avoided.
    Keywords: Heavy metals, Fruit, Olive tree, cadmium, arsenic
  • Hamidreza Ranjbar *, Saeid Gharehhassanloo Pages 3002-3011

    In this study, the proposed algorithm for calculating the flood potential computes the curve number (CN) which is one of the most effective parameters in the proposed approach by the US Soil Conservation Service (SCS) by combining the information related to the hydrological groups of the soil and the type of land use. The potential for runoff in the study area is then estimated by considering the CN parameter, the maximum soil surface retention value and the maximum probable amount of precipitation over a 24-hour period. CN map were prepared with curve numbers from 67 to 87 (mean 77.67) in six classes and runoff height from 55.47 to 103.44 (mean 80.36 for whole range) in six classes. The results show the high potential of flooding in the study area, so that the upstream has higher runoff potential than the downstream of the region. So to reduce the risk of floods and minimize the damages caused by them, flood management solutions are recommended in this area.

    Keywords: “Flooding Potential”, “Runoff Height”, “US Soil Conservation Service Method (SCS)”, “Curve Number (CN)”, “Geographic Information System (GIS)”
  • Mohammadali Jafari *, Batoul Ghafarikhah, Amir Ahmadi Pages 3012-3021

    The stability of any system depends on the survival and stability of its constituents. Environmental protection as a development platform, which guarantee the stability. Evaluation of ecological capability is one of the essential requirements in planning and management of land and the main prerequisite for achieving sustainable development is the environmental capability for development based on different types of land uses and activities. The aim of this study was to assess the ecological sustainability of animal habitats in the catchment area of Babylon is using Analytical Hierarchy Process (AHP) and evaluation of ecological served in GIS environment and utilizing the NrmAfzar Expert Choice. Whereas, in the AHP process, the study area is classified into four classes (classes). In this section we found that the floor of this basin is too weak for animal habitat. In this section it was found that there is no very poor floor for the habitat of the basin. Overall, the results of the present study showed that the Makhdoom Ecological Power Model is the decision support and the Hierarchical Analysis Process (AHP) method, considering the environmental conditions, is a suitable model for assessing the ecological potential of animal habitats in Babol Rood Watershed.

    Keywords: 'ecological potential, Babol Rood Watershed, Geographic Information System (GIS), Hierarchical Analysis Process (AHP), Babol
  • Zanyar Abdi *, Salam Adhami Pages 3022-3030

    Nowadays,proper disposal of solid municipal waste is considered as one of the major environmental challenges inIran.Throw garbage near roads, agricultural land; it causes aesthetic degradation, agricultural pollution, surface and underground waters. This research uses the environmental, criteria to measure the potential of landfill sites in finding the location of disposal. The study area is Shahindej with adecomposable waste production of35tons per day.that peyear requires1.5hectares and occupies an area of25 hectares over a15year period. To find susceptible areasto landfill, recent research has combined the Fuzzy-ANP method byusing ArcGIS and SupperDecision software. In terms of standards such as environmental, geological conditions, and apply the limitations ofthe region suchas natural protected areas, water resources and agriculture to search for the best area. From the research results, two priorities were obtained: The first priority was only onesite with over25hectares square and a second priority was infour different ranges.By validating locations located with selected criteria, three locations were compatible with those criteria. Finally, with the reclassification and, the location on the eastern side of Mahmoudabad was better than the other two. The combination of fuzzylogic andANPmodel was the main innovation in this research, which resulted in a model with high flexibility and a near-realistic approach.

    Keywords: Potentiometric, Landfill site, ANP Fuzzy, Geographical Information System, Shahindej County
  • Milad Rahimi *, Kobra Melhosseini Darani, Maryam Kiani Sadr Pages 3031-3039
    The worries and concerns of today's human societies have caused serious damage to the human spirit, so man returns to the natural environment to escape from this space. Therefore, ecotourism is one of the growing industries in the world. There are many criteria and definitions for identifying the potential of the environment Which has sometimes caused it to be unmeasured. Since the beauty of the landscape is the main element that is faced in the natural environment in relation to tourism and recreation and not only benefits the viewer but also has an important contribution to the overall desirability of an area. Therefore, in order to understand the aesthetic values of the landscape, one must go beyond the process of identifying the physical and biological signs in the landscape.Therefore, in this study, using 19 tourism index points in Haraz basin, 19 criteria with different topics were evaluated. In this study, environments were first classified by clustering method. Then, effective criteria were extracted by principal components method. Finally, by modeling the linear regression, the criteria were imaged in a step-by-step manner with four criteria (vegetation, texture, unique effects and effect quality) and the visual image value was estimated with 80% accuracy.
    Keywords: “landscape ecology”, “ecotourism”, “visual value”, “quantitative model of landscape ecology”, ” Haraz basin
  • Nasim Monjezi *, Abdolreza Roknedineftekhari Pages 3040-3051
    Quality of life is a concept used to indicate one's satisfaction with life and, in other words, a criterion for determining the satisfaction and dissatisfaction of individuals and groups with different dimensions of life. The purpose of this study was to evaluate and measure the economic, social and environmental indicators of quality of life in rural areas of Masjed Soleiman. This is a descriptive-analytical study, In terms of purpose, it is practical and in terms of data collection, field. The statistical population of the study is Masjed Soleiman villages and 400 people were selected as statistical sample using Cochran formula. Statistical methods (descriptive and inferential) and IBM SPSS Statistics v22 and EXCEL 2013 softwares were used for data analysis. The inferential results of the research showed that there is a positive and significant correlation between all dimensions of quality of life of rural households. The highest correlation was between economic and social dimensions and the lowest correlation between economic and environmental dimensions of quality of life.
    Keywords: “Economic dimension”, “social dimension”, “environmental dimension”, “quality of life”, “Masjed Soleiman”
  • Shahrzad Khoramnejadian *, Asghar Azadeh Ranjbar, Saeidreza Asemi Zavareh, Alireza Pendashteh Pages 3052-3058

    Mining and related activities has a several impact on the environment. Heavy elements enter the environment through mining, ore processing and tailings dams.plants adsorb heavy metals through the soil, and heavy metals entered the foodchain. Nakhlak lead mine is 2000 years old and is located in the east of Nain city. In this study, the amount of heavy metals in the soil around Nakhlak lead mine has been investigated. Accumulation of heavy metals in native plants of the region as well as their bioavailability has been determined. For this purpose, 10 stations were selected for sampling the soil of the mineral zone and 10 stations for the soil of the tailings dam and by using atomic absorption, the amount of heavy metals in them was investigated. Plants were sampled from the most polluted areas. Bioavailability was simulated using EDTA solution. Among the plants of Claire, oleander and sagebrush, the highest accumulation was seen in Claire. Cadmium was more bioavailable than all heavy metals.

    Keywords: “mine”, “lead”, “plants”, “bioaccumulation”, “Heavy Metals”
  • Mahshid Radaei * Pages 3059-3067

    Green architecture is a process to increase the building quality, which reduces the negative effects on human health, the environment, and energy resources consumption. So, it is one of the most important ways to achieve sustainability in architecture. The purpose of this study is re-reading green architecture principles and criteria in ancient desert buildings. The research method, based on the analysis of the content of the subject literature, explains the concept of green building and the principles and criteria of green architecture, and then with exploratory analysis, examples of principles and criteria of green architecture are recognized in three dimensions of function, ecology, and sustainability in Rasolian house of Yazd, as a case study. The data collection tool is library studies, written sources, documents, maps, and the field studies section uses the survey method, analytical observation, and information recording. The method of data analysis is content analysis. The results of the study show that the Rasolian house of Yazd, as one of the ancient desert buildings in terms of functional, ecological and sustainability dimensions, is completely in line with the green architecture principles and criteria.

    Keywords: Green Architecture, Green Architecture Principles, Ancient Buildings, Desert City of Yazd
  • Ali Saeidian Rad, Mohammad Saeidian Rad, Maryam Pazoki *, Hassan Hoveidi Pages 3068-3076
    Today's world, with the expansion of population, the growth of urban communities, the increase in consumption and subsequently with them, witnesses an increase in waste and, consequently, many environmental problems. this is considered a serious threat to public health and the environment. Accordingly, the present study sought to identify the role of waste in the spread of infectious diseases using fuzzy Delphi technique. The results of the present study indicate that according to the opinions of experts and experts in this study, among the indicators considered after the approval of experts, based on the definite average, the highest level of expertise and the components of disease transmission through incineration Waste, disease transmission during the collection, transportation, transportation and non-hazardous stages of waste and disease transmission through waste disposal and the lowest level of agreement with the component of disease transmission through discharge of untreated wastewater in rivers. Therefore, in order to minimize the negative effects of waste on the environment and human health, waste that is the source of all kinds of pollution should be managed as soon as possible based on the principles of health and environmental improvement.
    Keywords: Waste, disease, health
  • Pashmineh Mohammd Nejad *, Parviz Karami, Hamed Joneidi Jafari Pages 3077-3085

    The present study was conducted to investigate the effect of land use change on the composition and surface cover of rangelands and drylands that have been abandoned for thirty years in three areas of Kilk, Salavatabad, Saraboqamish, Sanandaj. In each of the uses of rangeland and dryland, 3 transects 100-meter were established and 10 plots of one square meter were selected on each transect, which a total of 90 plots in rangeland and 90 plots in dryland were harvested. Statistical analysis and comparisons were performed by one-way analysis of variance. The results showed that the canopy cover and bare soil in the rangeland increased by 8% and 9%, respectively, compared to the dryland. There was no significant difference between the results of plant production between the two uses. Comparison of species composition showed that in abandoned dryland, annuals and class III plants increased by 20 and 13%, respectively, in rangeland of class I and II plants increased by 15 and 4%, respectively, and in dryland shrubs and perennials decreased by 7% and 26%, respectively. The result is that the secondary sequence in the 30-year-old abandoned lands, although it has changed the characteristics of vegetation, is still far from rangeland cover

    Keywords: “Abandoned farmland”, “Biological forms”, “Degraded rangelands”, “Invasive plants”, “Rangeland”
  • Kamalodin Kor *, Amir Ghazilou, Hamid Ershadifar, Emad Koochaknejad Pages 3086-3095
    In recent years, the incidence of many cases of algal blooms have been reported in the southeastern coasts of Iran, which led to the loss of mass mortality of marine fish in this area. The aim of this study was to use regression trees to investigate the effects of physicochemical parameters and nutrient concentration on algal blooms. During the one-year study period, sampling was done in 6 stations along 2 transects in the coastal waters of Pasabandar and Beris. The trend of changes in pH, salinity, temperature, dissolved oxygen, nitrate concentration, nitrite, phosphate, and silicate with the community of dominant phytoplankton genera was recorded. Overall, 40 phytoplankton genera were identified and more than 95% of the total number of observed cells belonged to 14 genera of phytoplankton. Results showed that increase in the pH, temperature, salinity, phosphate, nitrate and silicate were the effective parameters to bloom of Gonyaulax, Leptocylindrus, Mesodinium, Chaetocerus, Prorocentrum, Rhizosolenia and Nitzschia, respectively.
    Keywords: “Regression tree”, “Algal bloom”, “Physicochemical parameters”, “Nutrient”
  • Seyed Mansour Najafi Shoushtari *, Majid Tazam Pages 3096-3103
    The purpose of this study is to adapt the conditions of Chabahar port and prioritize the important factors that have been proposed by the Eco-Port site for European ports in the last 4 years in order to bring the port toward a green port. This research has moved towards the sustainable development of ports as one of the most important polluting areas in the country. In this study, first, the factors were confirmed with the comments of six environmental experts from the Chabahar port by using the Delphi elite technique in the form of phasing and then ranked the factors by explaining the AHP-adjusted questionnaire. Prioritization of identified factors indicates the predominance of prominent environmental problems in the port under investigation. The study was conducted in two phases, during operation and during development, which in addition to highlighting the current environmental problems, has created plans for the emergence of new phases under construction at the port.
    Keywords: “Green Port”, “sustainable development”, “ECO-port”, “Chabahar Port”
  • Elham Ghehsareh Ardestani *, Mozde Nafian, Mohsen Bahmani Pages 3104-3114
    Trees can cover a wide range of environmental, aesthetic, historical, tourism benefits and social, physiological, as well as economic benefits, however, the trees can cause environmental risks. The aim of current study was to reduce the insignificant variables by methods of index criteria of tree and analysis of the main components and then using the remaining variables in the process of modeling the risk possibility falling of elm tree by Neural Network Method. For this purpose, the quantitative and qualitative variables of elm trees were collected in Seyed Alikhan Street of Isfahan by counting 100% of these trees in 2018. The results of elimination of tree diameter and contact with power transmission lines in predictive models of risk of falling dangerous trees indicated that the variables that were eliminated during the study process did not have a significant effect on predicting the risk of falling dangerous trees. This creates a significant change in the accuracy of the model training data and decrease the number of repetitions of network training to reach the optimal network and reduces the time to reach the optimal neural network. Therefore, we recommended the use of tree fall modeling for management of urban green spaces.
    Keywords: “Elm tree”, “Hazardous Trees”, “Index Criteria of Hazardous Trees”, “Principal Components Analysis”, “Neural Network”
  • Somayeh Arazi *, Jalil Sarhangzadeh Pages 3115-3123
    Nowadays, recognizing the desirable habitats of wildlife species, especially endangered and vulnerable species, is one of the important approaches in wildlife management and protection. Black Francolin is one of the least populated subspecies of Francolinus francolinus is endangered in Sistan and in order to preserve its genetic resources, in this study, the desirability of Black Francolin habitat was investigated using the Maximum Entropy Analysis (MaxEnt) model. Thus, in the spring of 2018, 65 species presence points in different areas of Sistan plain were identified through field monitoring and random linear transect method and recorded by the Global Positioning System. To validate the model, the area below the ROC receiver operating characteristic curve and the Jacknife analysis test were used. The results of this study showed that in Sistan plain, the optimal habitat of Black Francolin, areas with a topography of slope less than 5% and altitude less than 500 meters above sea level and dry arid climate are cold. According to Maxent, in the Sistan plain, the coverings of Hamada-Rhazya, Phragmites australis, Tamarix sp, and aquaculture and garden are the favorite. The area of desirable areas in the amount of 31188 hectares (1.85%) was calculated.
    Keywords: Reproduction, Random linear transects, Jack Knife analysis, Maximum entropy analysis
  • Attila Fazeli *, Alireza Pardakhti, MohammadAli Zahed Pages 3124-3135

    One of the practical methods with the aim of sustainable development is to make boiler rooms smarter. In this study, for the first time, the boiler room of a residential building with an area of 2250 meters located in Tehran was smartened according to the predicted priorities in how to consume energy in the study area based on two indicators of residents' consumption habits and ambient temperature. According to the obtained results, if this plan is implemented, 34972.8 cubic meters of natural gas consumption of the boiler room will be saved annually, and subsequently 93.96 kg of carbon monoxide and 670.9 kg of carbon dioxide will be prevented from being released into the air. Also, the economic savings of the project from the total reduced costs in natural gas consumption, taking into account 22 cents per cubic meter of the country's natural gas export and the cost of preventing the emission of carbon dioxide, which according to the Kyoto agreement is 6 / 3 cents per kilogram is considered. According to the calculations, if the annual plan is implemented, $ 868.95 will be saved in the considered costs.

    Keywords: Air pollution, Smart Heating System, Optimization of Boiler room
  • Seyed Baher Shafaee *, Gholamreza Nabi Bidhendi, Abdolreza Karbassi, Mohammadjavad Amiri Pages 3136-3141

    The HVO production unit is one of the refineries' pollutant units, which often has a CO, THC, NOx, SOx and CO emissions higher than the standard limits. By investigating the operational parameters and determining their effect on pollutants, the viscosity of the feed was determined as one of the important parameters and evaluation measure. The emitted amount of CO pollutant was measured in several feeds with different viscosity characteristics, by decreasing the pollutants temperature, changing combustion chamber temperature(energy consumption)and adjusting other process and production conditions in two product categories: HHVO, LHVO. The amount of CO pollutant emission from LHVO production process is far less than the HHVO production and this amount is reduced by increasing the viscosity of the feed and reducing the outlet pollutant temperature of the reactor. For example the amount of CO emission in same operational condition is 1280 mg/nm3 for LHVO process but for HHVO process is 1740 mg/nm3 and the amount of this pollutant is 1619 mg/nm3 for HHVO process in normal emission process but decrees of pollutants temperature has resulted in decrease of emission to 690 mg/nm3. Finally, the results was analyzed and reported in accordance with the specified parameters.

    Keywords: CO pollutant emission, HVO heavy oil product, pollutant temperature, reducing energy consumption
  • Hashem Aram *, Seyed Reza Miralizade Fard Pages 3142-3149
    To study effect of soil cadmium on nutrient concentrations of medicinal plants Effect of soil cadmium on nutrient concentrations of medicinal plant Savory (Satureja hortensis L.) in the presence of arbuscular mycorrhiza fungi (Funneliformis mosseae), greenhouse experiment was conducted in factorial design with three replications(CRD). Treatments included Arbuscular Mycorrhiza levels (Inoculated and non-inoculated) and cadmium with six levels (0, 10, 20, 40, 80 and 160 mg.kg-1).The measured data showed that the effects of treatments were significant on nutrient concentration. With increasing levels of cadmium in soil, decreased, percentage of root colonization, wet weight, dry weight, iron and zinc nutrient concentrations in the root and shoot of the plant. But in the presence of arbuscular mycorrhiza fungi increased, percentage of root colonization, wet weight, dry weight, iron and zinc nutrient concentrations in the root and shoot of the plant. Also mycorrhizal fungi increased cadmium concentration in root than control treatment. In fact, mycorrhizal fungus increased the concentration of cadmium in the root and prevented the transfer of cadmium to the shoot.
    Keywords: Cadmium, Mycorrhizal fungi, Soil contamination, nutrient, Root colonization
  • Vahideh Hosseinpour *, Mehrnaz Farzingohar, Keivan Kabiri Pages 3150-3154
    In order to track oil spill, GNOME model is used which can analyze wind and current data affecting this phenomenon as well as oil type and amount of leaked oil within 72 hours. For this purpose, a three-day simulation of oil leakage and its distribution was carried out in different volumes for five oil operating areas in Siri oil region. Simulation was executed separately in four different seasons. After the modeling process, different makeup distribution and spread of oil spils in the desired situations and its effect on the coast of the region were examined. Based on the results, in the three seasons of summer, autumn and winter, wind is the main factor in determining the fate of oil spill. The results also show that in spring and autumn, the cycles are strong and affect the oil spill, especially in the spring, when the wind is weaker. It can also be said that the oil fields of Esfand, Nusrat, Sivand and Dena can seriously affect the coasts of the Siri island, Greater Faror and Little Faror, and these coasts are exposed to oil pollution.
    Keywords: Oil spill, GNOME Model, Siri Island
  • Hadis Zareie *, Reza Mirzaei, Mitra Talaie Pages 3155-3159
    Accelerating the process of industrialization has increased energy consumption as the most essential factor of development in societies. Powerplants have a main role in this development. In powerplants, the first step can be prepare fuel.Air pollution from powerplants mainly includes the release of carbon monoxide, sulfur oxides, nitrogen oxides. In this paper, the amount of emissions mentioned in the periods of using gas and mazut fuel during ten years has been studied.CO concentration in both cases was lower than the standard of the Environmental Protection Agency of Iran, NOx concentration in both sections is higher than standard level The concentration of SOx during the use of mazut fuel was significantly different from the use of gas fuel and at the time of use of mazut fuel is 65% higher than the standard of the Environmental Protection Organization of Iran. The high consumption of fossil fuels to supply electricity has caused air water and soil pollution, global warming, acid rain and carcinogens. Although the use of gas to generate electricity significantly reduces waste-related problems in the electricity industry and power plants, the use of renewable energy as an alternative to fossil fuels could bring a brighter future to a cleaner environment.
    Keywords: “Power plant”, “Air Pollution”, “Fossil Fuels”& “renewable energy”
  • Elham Shahi *, Hanie Abbaslou Pages 3160-3165

    Waste pollution and contamination from municipal waste disposal in traditional ways is a great danger to human health and the environment. The average waste production in the Sirjan city is over 150 tons per year, which to date has used the traditional methods of dumping and burying waste in the desert for disposal. Thus, in this study, according to the results obtained from waste separation and high volume of organic waste, waste management was evaluated by aerobic compost method. Five treatments with different compositions were considered for compost production and the physical and chemical properties of the produced composts were tested and evaluated according to different standards. According to the results of research on waste composting, municipal solid waste management using the compost method significantly reduces the need for landfilling and also leads to economic savings and financial profitability. Therefore, in order to increase economic efficiency, reduce landfill volume and proper waste management, and compost method is recommended as the leading methods in urban waste management of Sirjan city.

    Keywords: “MSW”, “Waste Management”, “Compost”, “Sirjan”
  • Farnaz Ghobadi, Shahrzad Khoramnejadian *, Sadraldin Alipour Pages 3166-3172

    Urban transport cause environmental pollution.6th region is one of the busiest area in Tehran.in these research, soil contamination of these region were investigated. Soil sampling was performed of 18 points, which located near pollution sources. Heavy metal measured by ICP instrument. Arsenic, lead, chromium and cadmium were investigated, among them lead and chromium have the highest accumulation in the soil. Cadmium has a lowest concentration in 6th region soils. In this area heavy metal concentration is Cr>Pb>As>Cd. Rosemary is a plant that is found in many passages in the area. Heavy metals enter the food chain through the soil. Heavy metal transfer from soil to upper parts of rosemary has been studied. Rosemary has been used to study the transfer of heavy elements from soil to plants. Studies shown that heavy metals accumulate in rosemary leaves less than rosemary stem and the elements are absorbed through the soil.for removal soil contaminant Phytoremediation is a good choice. Rosmary plant is suitable for asorb soil pollutant.

    Keywords: heavy metals”, “soil contamination”, “Tehran metropolitan”, “bioaccumulation”
  • Matin Hajjizadeh, Hossein Ganjidoust, Forough Farsad Pages 3173-3182

    There are several techniques for removing contaminants from water and wastewater. Meanwhile, surface adsorption is one of the simplest, most effective and most economical methods for water and wastewater treatment. This article reviews recent research on the removal of various contaminants with a variety of adsorbents from water and wastewater. In this study, a large number of adsorbents such as natural adsorbents, agricultural waste, industrial by-products, biomass, various types of nanosorbents including carbon-based nanomaterials, new metal-based nanomaterials, metal oxide-based nanosorbents, nanomaterials With spinel ferrite base, nanocomposites, geopolymer cement and dendritic polymers to remove various contaminants from water and wastewater have been discussed. This article also tries to point out the advantages and disadvantages of each adsorbent and the future research needs in the field of water and wastewater treatment by adsorbents.this research showed that there are various aspects related to adsorbents which require detailed investigation.attempts are needed to optimize the process parameters.

    Keywords: “Adsorption”, “adsorbent”, “wastewater treatment”
  • Atta Areffian, Maryam Kiani Sadr *, Saeid Eslamian, Ali Khoshfetrat Pages 3183-3189

    The main aim of the present study was to investigate the effects of drought on vegetation cover. An available climatic data series (2001-2017) was analyzed to detect wet and dry years by SPI. Also, a long data series of MODIS data was analyzed by remote sensing data, and the NDVI maps have been produced. Results of the present study show that there is a direct, significant correlation (R2 = 0.364) between SPI and the NDVI. In addition, during the study period, the years 2008 and 2016 were selected as dry and wet years, respectively, based on SPI values. The values of the NDVI in the wet year (2016) were significantly higher than the values in the dry year (2008) at a 99% confidence level. The results further show that elevation classes in dry conditions do not play an important role on the value of the NDVI; however, in wet years the results were different, and by increasing the range of elevation, the value of the NDVI is also increased. Generally, the results of the present study show that MODIS data in a mountainous area can be a key tool for detecting the effects of intensive droughts on natural vegetation cover.

    Keywords: “NDVI”, “SPI”, “remote sensing”, “Rangeland”, ” Lorestan Province”
  • Hadi Jokar, Fazel Amiri *, Tayebeh Tabatabaie Pages 3190-3197
    The aim of this research was to the feasibility of reuse of Bushehr wastewater treatment plant sewage in Conocarpus lancifolius irrigation. To evaluate the microbial and plant growth characteristics, two treatments including irrigation with wastewater and irrigation with drinking water were used. 120 C. lancifolius samples, 90 samples with wastewater and 30 samples with drinking water, were irrigated for 6 months by sprinkler irrigation. Growth indices (stem length and diameter) and leaf microbial quality were measured at the end of each irrigation month. pH was measured using pH meter, electrical conductivity was measured using EC meter. Calcium and magnesium were determined using titrimetric tests. The concentrations of iron and manganese were determined using flame atomic absorption spectrometer and the concentrations of phosphorus phosphate, nitrogen nitrite and nitrogen nitrate were determined using ultraviolet spectrophotometer, total coliform and fecal coliform using MPN standard method. The results showed that due to irrigation with urban wastewater, growth indices of C. lancifolius are significantly higher than irrigation with drinking water (P <0.05). The microbial contamination of the wastewater used was less than the standard of the Environmental Protection Agency of Iran for reuse in irrigation of urban green spaces.
    Keywords: “Irrigation”, “Wastewater”, “Water use efficiency”, “Conocarpus lancifolius”
  • MohammadMehdi Jalilian, Kamran Kheiralipour *, Esmaeil Mirzaee Ghaleh Pages 3198-3203

    Environmental indicators are considered by researchers as one of the sustainability criteria in various production and service activities. Sangak and Lavash bread have a high production and consumption rate in Iran. The purpose of the present study is to investigate the environmental indicators of producing one ton of Sangak and Lavash breads in Eslamabad-e-Gharb, Kermanshah. Using questionnaire method, the data related to inputs and outputs of Sangak and Lavash bread production were collected and recorded. Eleven environmental indicators were determined using SimaPro Software. The results showed that due to the higher consumption of inputs in Sangak bread than those of Lavash bread, the values of environmental indicators in Sangak bread were higher. Most environmental loads were from wheat flour as main input. The analysis of the results also showed that in the production of one ton of bread, the effects of marine water ecotoxicity, depletion of inorganic sources (fossil fuels), global warming, fresh water ecotoxicity and acidification potential compared to other indicators had more environmental effects.

    Keywords: environmental assessment, Life cycle, Bread, Sangak, Lavash
  • Zahra Mokhtari *, MohammadReza Akrami Pages 3204-3217

    Safety and health in mines is the use of appropriate methods that minimize the link between human resources and risk centers. In order to control the hazards and reduce the incidents in the mines, it is necessary to eliminate and control the risk at the origin, reduce and minimize them and finally equip the miners with appropriate personal protective equipment. In this study, the applications of visual management and, visual safety in mines with a special focus on turquoise mine of Neyshabur have been describe, and implementing these principles recommended. The aim of this paper is to indicate the necessity and possibility of implementing a new management style in the mining industry. The obligation to comply with health, safety and environmental regulations (HSE) in mines, especially in underground mines, has a direct relationship with the reducing of individual, social and environmental damages and, consequently, optimum production. According to the contents of this study, it can be concluded that the work environment and visual safety in mines should be in a way that searching for information, mismatches, prevention of errors and etc should be transmitted very quickly to the others, thereby reducing the work environment risk considerably.

    Keywords: “Health”, “Safety, environment”, “Visual Management”, “Turquoise mine”, “Neyshabur”
  • Mehrdad Kiani *, Daryoush Abolfathei Pages 3218-3228

    Relationships between rainfall and altitude can have significant consequences for rainfall, hydrology and environmental management studies. Designing a rainfall model for areas lacking sufficient stations, especially mountains, can play a significant role in environmental planning. The objective of this paper is to investigate the spatial variations of the Mediterranean rainfall system based on the altitude variable in western Iran using GWR and OLS. In this study, at first, the most suitable two-day Mediterranean rainfall pattern were selected for study. The spatial relationships between rainfall and altitude variables were modeled using Geographical Weighed regression techniques and classical regression. Comparison of these two methods showed that the AIC values of the GWR model is less than the OLS model, which indicates a lower error and better fit of the GWR model than the OLS model. The results of spatial modeling in the form of scatter plot and interpolation maps showed that the WGR method is well modeled with a suitable fit of spatial relationships of rainfall with altitude. In general, the GWR model estimates precipitation increases with altitude toward the central and eastern parts of the regions, along the Zagros high mountain range and its internal slopes

    Keywords: “Rainfall”, “Mediterranean”, “regression”, “geographicall”
  • Roya Abedi * Pages 3229-3235
    Satellite images classification techniques obtain large information in forest areas. Among various techniques, k Nearest Neighbors (kNN) as a non-parametric and MLC (Maximum Likelihood Classification) as a parametric technique have popularity in predict forest attributes by integrating the inventory field data and satellite images. In this study, comparisons between k Nearest Neighbor (kNN) non-parametric method and Maximum Likelihood Classification (MLC) parametric method was performed in forest attributes consists of volume, basal area, density, and tree cover type estimation in the north forest of Iran. Results showed that kNN non-parametric method produces an accurate classification map in comparison to the MLC parametric method and the accuracy of kNN has the most amount in all attributes. Kappa coefficient estimation showed that the kNN method had the most amount of this coefficient in all attributes. Accordingly, the kNN non-parametric technique was identified as a feasible classification technique to produce forest attributes thematic maps.
    Keywords: K nearest neighbor, Maximum Likelihood, Non-Parametric method, Parametric method
  • Amir Ghazilou, Moslem Sharifinia * Pages 3236-3247
    Motivated by its 10th anniversary in 2019, this study aimed to provides a bibliometric analysis of RAQ, focusing on (1) the publication trends of the journal articles during 2009-2019; (2) the dynamics and trends of the research literature production, and (3) the more prolific authors, institutions and countries. The number of published papers, country and institute productivity, Lotka equation, and the Bradford model were used to assess the productivity status of the journal/contributors. According to the results, authors from 44 countries and 197 institutes contributed to papers published in the journal. Australia-, Mexico-, and USA-based authors had highest rates of contribution and the Wageningen University & Research, Auckland University of Technology, and Ghent University ranked the first three most productive universities. The average number of citations received by papers published in RAQ was 34.88± 62.94. The papers published during 2009-2019 covered studies on 15 aquatic animal groups but no papers have been published on cods, eels, haddock, hake, halibut, and sea bass. The papers were mostly devoted to shrimps followed by salmon.
    Keywords: aquaculture, bibliometric, Shrimp, fish, Bradford model