فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم علی محمدی، کمال عزیزبیگی*، ظاهر اعتماد صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    چاقی از طریق رهاسازی عوامل التهابی از جمله اینترلوکین-6 (IL-6) باعث ابتلا به آترواسکلروزیس و بیماری های قلبی- عروقی می شود. همچنین مکمل ال-کارنیتین باعث کاهش عوامل التهابی نظیر IL-6 می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر هشت هفته تمرینات استقامتی به همراه مکمل یاری ال-کارنیتین بر IL-6 ، نیتریک اکساید (NO)، فشارخون و ترکیب بدنی زنان جوان چاق انجام شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی، 40 زن داوطلب جوان چاق (با میانگین سنی 2.3±23.3 سال و شاخص توده بدنی 1.4±31.1 کیلوگرم بر مترمربع) به صورت تصادفی در 4 گروه 10 نفری تمرین استقامتی همراه ال-کارنیتین (E+S)، تمرین استقامتی همراه دارونما (E+P)، ال-کارنیتین (S) و کنترل (C) قرار گرفتند. پروتکل تمرینی شامل 8 هفته تمرین استقامتی با شدت و مدت فزاینده (25 دقیقه با شدت 50 درصد از حداکثر ضربان قلب و افزایش تا 45 دقیقه با شدت 70 درصد از حداکثر ضربان قلب) بود که 3 جلسه در هفته اجرا گردید. گروه های مکمل روزانه به میزان 3 گرم مکمل ال-کارنیتین و گروه دارونما به همان میزان مالتودکسترین مصرف نمودند. فشارخون و نمونه های خونی ناشتا قبل و 36 ساعت پس از پروتکل تمرینی گرفته شد و سطح سرمی IL-6 و NO به روش الایزا اندازه گیری گردید.

    یافته ها: 

    شاخص IL-6، وزن، توده چربی و درصد چربی به طور معنی داری در گروه های E+S و E+P در مقایسه با گروه های S و C کاهش آماری معنی داری داشت (P<0.05) و میزان کاهش در گروه E+S نسبت به گروه E+P به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05). همچنین NO نیز تنها در گروه های E+S و E+P در مقایسه با گروه کنترل و گروه ال-کارنتین افزایش آماری معنی داری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    اگرچه اجرای 8 هفته تمرین استقامتی با و بدون مکمل یاری ال-کارنیتین باعث کاهش IL-6، افزایش NO و بهبود ترکیب بدنی گردید؛ اما اثرگذاری تمرین استقامتی به همراه مصرف ال-کارنیتین بر میزان کاهش IL-6، وزن و توده چربی به شکل محسوسی بهتر بود.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، کارنیتین، التهاب، فشارخون، چاقی
  • ملیحه شریفی*، حسن دانشمندی، پریسا صداقتی صفحات 12-18
    زمینه و هدف

    داشتن تعادل در افراد کم توان ذهنی به دلیل ضعف در اجرای وظایف تعادلی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی تمرینات شش هفته ای تحریک وستیبولار بر تعادل کودکان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی 30 دانش آموز پسر کم توان ذهنی آموزش پذیر به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و مداخله قرار گرفتند. دانش آموزان گروه مداخله تمرینات تحریک وستیبولار را به مدت شش هفته انجام دادند. بر روی دانش آموزان گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. از آزمون ایستادن تک پا برای غربالگری دانش آموزان دارای ضعف تعادل و برای ارزیابی تعادل ایستا، پویا و عملکردی به ترتیب از خرده آزمون برونینکس - اوزرتسکی و آزمون زمان برخاستن و رفتن استفاده گردید.

    یافته ها: 

    تعادل ایستا، تعادل پویا و تعادل عملکردی در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     شش هفته تمرینات تحریک وستیبولار می تواند اثر مثبتی بر تعادل ایستا، پویا و عملکردی کودکان کم توان ذهنی داشته باشد.

    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، گوش، سیستم تعادلی
  • آیسان فردمهرگان*، ملیحه حدادنژاد، امیر لطافت کار صفحات 19-27
    زمینه و هدف

    قدرت و انعطاف پذیری از عوامل تاثیر گذار بر عملکرد ورزشی محسوب می شوند. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرینات اکسنتریک بر قدرت و انعطاف پذیری زنان فعال دارای کوتاهی همسترینگ انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 24 زن فعال دارای کوتاهی همسترینگ در دو گروه 12 نفری مداخله و کنترل انجام شد. برای اندازه گیری قدرت شامل گشتاور اکسنتریک، گشتاور کانسنتریک و زمان رسیدن به حداکثر گشتاور در سرعت های 60 و180 درجه بر ثانیه از دستگاه دینامومتر ایزوکینتیک و برای اندازه گیری انعطاف پذیری همسترینگ از آزمون اکستنشن غیرفعال زانو قبل و بعد از 6 هفته تمرینات اکسنتریک استفاده شد.

    یافته ها: 

    پس از شش هفته تمرینات اکسنتریک بهبود معنی داری در امتیازات آزمون های باز کردن غیرفعال زانو و نیز حداکثر گشتاور و زمان رسیدن به حداکثر گشتاور اکسنتریک فلکسورهای زانو در سرعت زاویه ای 60 درجه بر ثانیه در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     تمرینات اکسنتریک سبب افزایش انعطاف پذیری و قدرت اکسنتریک عضله همسترینگ زنان فعال گردید.

    کلیدواژگان: تمرینات اکسنتریک، عضله همسترینگ، آسیب ورزشی
  • معصومه نعمتی، فریده دوکانه ای فرد*، معصومه بهبودی صفحات 28-37
    زمینه و هدف

    عملکرد زوجین نقش تعیین کننده ای در پایداری خانواده ایفا می کند. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر مولفه های عملکرد خانواده زوجین شهر ساری انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل با روش نمونه گیری در دسترس، روی کلیه زوجین دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره انجام شد. تعداد نمونه ها 28 زوج بود که نمره پایین تر از نقطه برش (نمره 120)، از پرسشنامه عملکرد خانواده مک مستر (FAD) دریافت کردند. نمونه ها در دو گروه مداخله و کنترل با گمارش تصادفی همتاسازی شدند. گروه مداخله در ده جلسه یک ساعت و نیمه زوج درمانی هیجان مدار شرکت کردند. از هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری یک ماهه به عمل آمد.

    یافته ها:

     بین عملکرد اعضای گروه های مداخله و کنترل در پس آزمون متغیر عملکرد خانواده تفاوت معنی‏دار وجود داشت و زوج درمانی هیجان مدار موجب بهبود کلیه مولفه های عملکرد خانواده گردید. یعنی بین نمرات اعضای دو گروه در تمامی مولفه های پس آزمون متغیر عملکرد خانواده افزایش آماری معنی‏دار وجود داشت (P<0.05). ماندگاری اثر درمان در گروه مداخله در پیگیری یک ماهه در مقایسه با گروه کنترل مشهود بود (P<0.05). اختلاف نمرات پیش آزمون - پس آزمون عملکرد زوجین در گروه مداخله 4.842±20.563 (P<0.05) و پس آزمون- پیگیری 1.286±4.487 تعیین شد. همچنین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار در مولفه های کارکردعمومی، واکنش عاطفی، کنترل رفتار، ارتباطات، حل مساله، نقش و آمیزش عاطفی به ترتیب بیشترین اثر را داشت.

    نتیجه گیری:

     زوج درمانی هیجان مدار در بهبود مولفه های عملکرد زوجین نقش موثری دارد. میتوان از این رویکرد در مراکز آموزشی و مشاوره برای کمک به زوجهای ناسازگار به منظور بهبود و کاهش مشکلات زناشویی، افزایش رضایتمندی و بهبود عملکرد آنان و کارکرد عمومی زوجین بهره برد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان هیجان مدار، تعارض زناشویی
  • خدیجه باباخانی، شهرام وزیری، بیوک تاجری*، فرح لطفی کاشانی، طاهره رنجبری پور صفحات 38-47
    زمینه و هدف

    چاقی یکی از معضلات بهداشتی و عامل خطر برای بروز بسیاری از بیماری ها نظیر دیابت، بیماری های قلبی - عروقی، پرفشاری خون و انواع سرطان ها به شمار می رود. این مطالعه به منظور مقایسه اثربخشی روان درمانی یکپارچه گروهی و مدیریت استرس مبتنی بر درمان شناختی - رفتاری بر تصویر بدنی و خوردن آگاهانه در زنان مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 45 زن چاق مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر زنجان به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی در گروه های 15 نفری کنترل، روان درمانی یکپارچه گروهی (مداخله اول) و مدیریت استرس مبتنی بر شناختی - رفتاری (مداخله دوم) قرار گرفتند. هر سه گروه پیش آزمون را تکمیل کردند. گروه های مداخله 9 جلسه درمان را دریافت نمودند و برای گروه کنترل هیچگونه مداخله ای انجام نشد. داده ها از طریق پرسشنامه های تصویر بدنی و خوردن آگاهانه جمع آوری شد.

    یافته ها:

     مداخله در هر دو گروه روان درمانی یکپارچه گروهی و مدیریت استرس مبتنی بر شناختی - رفتاری سبب کاهش در نگرانی تصویر بدنی و افزایش خوردن آگاهانه در زنان مبتلا به چاقی گردید (P<0.05). مقایسه میانگین های تعدیل شده نمره تصویر بدنی (میزان 22.93) و خوردن آگاهانه (میزان 0.852) گروه های مداخله از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری: 

    هر دو درمان یکپارچه گروهی و درمان شناختی رفتاری مدیریت استرس بر تصویر بدنی و خوردن آگاهانه در زنان مبتلا به چاقی اثربخش بودند و با یکدیگر تفاوتی نداشتند.

    کلیدواژگان: چاقی، درمان رفتاری شناختی، تصویر بدنی، زنان
  • محمود گنجی فرد، مسعود مدیحی، محمدرضا مفتح، بی بی فاطمه شخص امام پور* صفحات 48-55
    زمینه و هدف

    درد متعاقب جراحی تونسیلکتومی یکی از شایع ترین عوارض این جراحی است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر داروهای گاباپنتین و پرومتازین به عنوان پیش دارو در کاهش درد پس از عمل جراحی تونسیلکتومی انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی سه سویه کور روی 104 بیمار 15-7 ساله کاندیدای عمل تونسیلکتومی در بیمارستان ولی عصر بیرجند انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 52 نفری گاباپنتین و پرومتازین تقسیم شدند. یک ساعت قبل از بیهوشی، به گروه اول گاباپنتین خوراکی 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و به گروه دوم شربت پرومتازین 0.5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن تجویز شد. نمره درد براساس شاخص MOPS طی ساعات 3 ، 6 ، 12 و 24 ساعت بعد از عمل ثبت و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار شدت درد در گروه مورد مداخله با پرومتازین در 3 ، 6 ، 12 و 24 ساعت پس از عمل به ترتیب 0.84±1.35 ، 0.87±0.9 ، 0.52±0.25 و 0.19±0.04 و در گروه گاباپنتین به ترتیب 0.98±1.58 ، 0.91±1.13 ، 2.7±0.69 و 0.24±0.06 به دست آمد. بین میزان درد دو گروه در ساعات 3 ، 6 ، 12 و 24 ساعت بعد از عمل تفاوت آماری معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     داروهای گاباپنتین و پرومتازین به عنوان پیش دارو دارای اثر کاهنده درد مشابهی در بیماران با جراحی تونسیلکتومی بودند.

    کلیدواژگان: تونسیلکتومی، گاباپنتین، پرومتازین، درد
  • شیدا علیخانی، فرین بابایی بالدرلو*، صمد زارع صفحات 56-64
    زمینه و هدف

    محدودیت غذایی می تواند اثرات مفید یا مخرب بر عملکردهای مغز از جمله یادگیری و حافظه داشته باشد. همچنین گیرنده های دوپامینی در فرآیند یادگیری و بازخوانی اطلاعات دخالت دارند. این مطالعه به منظور تعیین اثر همزمان محدودیت غذایی و مهار گیرنده D2 دوپامینی بر حافظه فضایی موش های صحرایی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در 6 گروه 10 تایی شامل کنترل، محدودیت غذایی 25درصد، 50درصد، 75درصد، سولپیراید (آنتاگونیست گیرنده D2، mg/kg/day ip4)، محدودیت غذایی 75 درصد دریافت کننده سولپیراید قرار گرفتند و به مدت 21 روز تیمار شدند. برای سنجش حافظه از ماز شعاعی هشت بازویی استفاده شد. سپس میزان کاتالاز و مالون دی آلدهید هیپوکامپ اندازه گیری گردید.

    یافته ها:

     محدودیت غذایی 25درصدی منجر به کاهش 11.8 درصد زمان سپری شده برای یافتن غذا در مقایسه با گروه کنترل گردید (P<0.05). محدودیت غذایی 75درصدی و یا تزریق سولپیراید این زمان را به ترتیب به میزان 24.4 درصد و 18.3 درصد به طور معنی دار افزایش داد (P<0.05). گروه 75درصد محدودیت غذایی دریافت کننده سولپیراید نسبت به تمامی گروه ها بیشترین افزایش معنی دار زمان یافتن غذا را نشان دادند (P<0.05). فعالیت کاتالاز فقط در گروه های محدودیت غذایی 75درصد به میزان 17.6 درصد و 22.2 درصد کاهش معنی دار نشان داد (P<0.05). میزان تولید مالون دی آلدهید در گروه های محدودیت غذایی 75درصد به میزان 50.2 درصد و 59.3 درصد و دریافت کننده سولپیراید به میزان 31.2 درصد به طور معنی دار در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    همزمانی اعمال محدودیت غذایی و مهار گیرنده های D2 دوپامین، منجر به افزایش سطوح پرواکسیدانی هیپوکامپ و تشدید اختلال حافظه موش های صحرایی می گردد.

    کلیدواژگان: سولپیراید، استرس اکسیداتیو، ماز شعاعی، حافظه، هیپوکامپ، موش صحرایی
  • کیمیا خندستان، بهاره پاکپور*، مریم تاج آبادی ابراهیمی صفحات 65-72
    زمینه و هدف

    بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی است که به علت از بین رفتن نورون های دوپامینرژیک در بخش متراکم جسم سیاه ایجاد می شود. مهم ترین علایم این بیماری شامل کندی حرکت، عدم حرکت، لرزش و عدم تعادل است. این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف خوراکی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پاراکازیی بر موش های صحرایی نر در مدل حیوانی بیماری پارکینسون انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی از 48 راس موش صحرایی نر در 6 گروه استفاده شد. برای ایجاد مدل حیوانی بیماری پارکینسون، بخش متراکم جسم سیاه در حیوانات با تزریق 6هیدروکسی دوپامین (6-OHDA) (0.5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن موش) به طور یک طرفه توسط دستگاه استریوتاکس تخریب شد. پس از 3 هفته ریکاوری موش ها به منظور ارزیابی میزان تخریب، موش های صحرایی به صورت درون صفاقی آپومورفین دریافت کردند. تست چرخشی آپومورفین به منظور سنجش پارکینسون انجام گردید. در آزمایش اول موش های صحرایی به صورت تصادفی به دو گروه Sham و گروه پارکینسونی شده (آسیب دیده) تقسیم شدند. گروه Sham فقط آب و غذا و گروه آسیب دیده 6 هیدروکسی دوپامین دریافت کردند. در آزمایش دوم موش های صحرایی به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند، هر 4 گروه تحت تاثیر 6-هیدروکسی دوپامین قرار گرفتند و 21 روز بعد تحت آزمایش سنجش آپومورفین قرار گرفتند و نتایج ثبت گردید. سپس به مدت 28 روز گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و تحت تیمار قرار نگرفت. گروه دوم سالین، گروه سوم شیر و گروه چهارم شیر به همراه پروبیوتیک به صورت گاواژ دریافت کردند. در انتهای روز 28 دوباره هر گروه تحت آزمون چرخش آپومورفین قرار گرفتند و میزان چرخش ها ثبت شدند.

    یافته ها: 

    آزمون های رفتاری به ترتیب در گروه های سالین، شیر، شیر + پروبیوتیک نشان داد که گروه دریافت کننده شیر همراه پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پاراکایی به صورت معنی داری چرخش آپومورفین کمتری نسبت به گروه دریافت کننده سالین داشتند (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پاراکازیی منجر به بهبود بیماری پارکینسون می شود.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، لاکتوباسیلوس پاراکازیی، پروبیوتیک ها، موش صحرایی
  • مهناز علی نژاد، علیرضا براری*، آسیه عباسی دلویی، پروین فرزانگی صفحات 73-82
    زمینه و هدف

    استیوآرتریت زانو یا آرتروز یکی از شایع ترین دلایل ناتوانی عضلانی اسکلتی محسوب می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرینات استقامتی و مصرف گلوکزآمین بر بیان ژن های IGF-1 و IGFBP-3 بافت زانوی موش های صحرایی مبتلا به استیوآرتریت حاد زانو انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 30 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار انجام شد. القای استیوآرتریت زانو توسط روش جراحی انجام شد. حیوانات به صورت تصادفی در 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل، سالین، گلوکزآمین، تمرین و تمرین - گلوکزآمین بودند. برنامه تمرین به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و شامل 29-25 دقیقه دویدن بر روی تردمیل و با سرعت 15 متر در دقیقه برای هفته اول بود و هر هفته یک متر بر دقیقه اضافه شد تا در هفته هشتم به 22متر بر دقیقه رسید. تمام حیوانات به دنبال 12 ساعت ناشتایی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، با تزریق داخل صفاقی کتامین و زایلوزین بیهوش شدند. بیان ژن های IGF-1 و IGFBP-3 بافت غضروف از طریق روش Real Time PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    سطح بیان ژن های IGF-1 و IGFBP-3 در گروه کنترل نسبت به گروه سالین به ترتیب به مقدار 22درصد و 6 درصد افزایش داشت. همچنین سطح IGF-1 در گروه های تمرین، گلوکزآمین و گروه تمرین - گلوکزآمین افزایش آماری معنی داری در مقایسه با گروه کنترل یافت (P<0.05). بیان ژن IGFBP-3 در گروه تمرین - گلوکزآمین در مقایسه با گروه کنترل افزایش آماری معنی داری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    احتمالا کندروسیت ها در هنگام آسیب بافتی، مقدار بیشتری IGF-1 ترشح می کنند که موجب سنتز ساختاری کلاژن 2 و پروتیوگلیکان ها می گردد و تمرینات استقامتی به همراه مصرف گلوکز آمین سبب افزایش بیان ژن IGFBP-3 می گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات استقامتی، IGF-1، IGFBP-3، استئوآرتریت
  • فاطمه ربیعی، کیانوش زهراکار*، ولی الله فرزاد صفحات 83-90
    زمینه و هدف

    اثرات نامطلوب و مخرب استرس در زندگی بسیاری از زوجین زمینه ساز فرسودگی زناشویی است و به دنبال آن کیفیت رابطه زناشویی زوجین تحت تاثیر قرار می گیرد. این مطالعه به منظور اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر فرسودگی زناشویی زنان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی روی 30 زن متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی با نمرات پرسشنامه تکمیل شده فرسودگی زناشویی بالای 75 امتیاز، طی سال 1395 انجام شد. آزمودنی ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت غیرتصادفی در دو گروه 15 نفری روش پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری (گروه مداخله) و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله در دوره 8 جلسه ای آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی شرکت کردند. برای آزمودنی های گروه کنترل تا پایان مرحله پیگیری مداخله ای ارایه نشد. ابزار گردآوردی داده ها مقیاس فرسودگی زناشویی Pines سال 1996 بود که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه توسط آزمودنی های هر دو گروه تکمیل گردید. در گروه های مورد مطالعه، مولفه های فرسودگی زناشویی شامل خستگی جسمانی، خستگی روانی و خستگی عاطفی مقایسه و ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی سبب کاهش معنی دار فرسودگی زناشویی و مولفه های آن (خستگی جسمانی، خستگی روانی و خستگی عاطفی) در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در پایان مداخله و نیز و بعد از پیگیری یک ماهه گردید (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی روش مداخله ای مناسبی برای کاهش سطح فرسودگی زناشویی زنان است.

    کلیدواژگان: فرسودگی زناشویی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، زنان
  • زهرا اکبریان راد، شهلا یزدانی، مژگان نعیمی راد*، راضیه اکبرزاده، معصومه آقاسیان صفحات 91-98
    زمینه و هدف

    میزان مرگ و میر پری ناتال یکی از شاخص های اساسی در ارزیابی سلامت جامعه و سیستم های مراقبتی و بهداشتی به شمار می رود. این مطالعه به منظور تعیین میزان مرگ پری ناتال در یک مرکز ارجاعی سطح سه مراقبت مادر و نوزاد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی و سرشماری روی 19234 تولد (9751 پسر و 9483 دختر) از هفته 22 بارداری تا 29 روز بعد از تولد در بیمارستان آیت اله روحانی بابل طی سال های 96-1390 انجام شد. اطلاعاتی شامل علت مرگ نوزادی، سن مادر، نوع زایمان، نوع ناهنجاری، بیماری زمینه ای مادر، شرایط مرتبط با بارداری مادر و بیماری های همراه نوزادان فوت شده از فرم وزارت بهداشت مربوط به مرگ پری ناتال جمع آوری شدند. سپس هر یک از شاخص ها در هر 1000 تولد زنده محاسبه گردید.

    یافته ها: 

    شاخص مرگ پری ناتال 29.01  به ازای هزار تولد زنده و در نوزادان پسر و دختر به ترتیب 16.17 و 12.84 در هزار تولد زنده محاسبه شد. سهم زایمان واژینال 9.67 و سزارین 19.34 تعیین شد. از تعداد کل 558 مورد مرگ پری ناتال 59.9 درصد مرگ ها به دلیل مرگ داخل رحمی با شاخص 17.37 ، 40.1 درصد مرگ ها به دلیل مرگ نوزادی با شاخص 11.63 بودند. بیشتر موارد مرگ نوزادی (74درصد) طی 24 ساعت اول تولد رخ داده بود و از لحاظ سن حاملگی 86.02 درصد کمتر از 37 هفته بارداری با شاخص 24.95 و وزن تولد پایین 83.8 درصد با شاخص 24.31 بودند. بیماری زمینه ای در مادران در 25.6 درصد و شرایط مرتبط با بارداری در 74.4 درصد موارد یافت شد. زجر جنینی در 14.4 درصد با شاخص 4.20 بیشترین بیماری همراه نوزاد هنگام مرگ یا مسبب مرگ در نوزادان نارس تعیین شد. اختلالات مشخص با منشا دوران پیرامون تولد، ناهنجاری های بدو تولد و کروموزومی و حوادث و سوانح به ترتیب 10.09 ، 4.06 و 0.58 در هر هزار تولد زنده از سایر علل مرگ پری ناتال بودند.

    نتیجه گیری: 

    تولد نوزادان نارس و کم وزن از مهم ترین و بیشترین عوامل مرگ های پری ناتال تعیین شد که علل عمده آن، شرایط مرتبط با بارداری و سپس بیماری زمینه ای مادر است. لذا تاکید بر مراقبت های کافی دوره پره ناتال، شناسایی و پیگیری مادران با بیماری های زمینه ای می توانند در کاهش مرگ های پری ناتال موثر باشند.

    کلیدواژگان: نوزاد، مرگ پری ناتال، زایمان، مرده زایی
  • زهرا اکبریان راد، زینب کفشگر، ثریا خفری، رقیه خداداد هتکه پشتی، زهره برزگر، محسن حق شناس مجاوری* صفحات 99-105
    زمینه و هدف

    کولیک شیرخوارگی با ایجاد دلپیچه و بیقراری در شیرخوار سبب اضطراب و نگرانی بسیاری از والدین می گردد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی کولیک شیرخوارگی و عوامل مستعد کننده آن در شهر بابل انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی مقطعی روی 591 شیرخوار (321 دختر و 270 پسر) در مرکز آموزشی درمانی آیت الله روحانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بابل طی سال های 97-1395 انجام شد. نوزادان با وزن 2500 تا4000 گرم و سن بیشتر یا مساوی 37 هفته بدون مشکلات زمینه ای وارد مطالعه شدند و در هفته های 2، 4، 8 و 12 توسط یک فوق تخصص نوزادان تحت معاینه قرار گرفتند. شیرخواران بر اساس شکایت والدین و معیار Wessel در سه گروه دلپیچه با گریه (کولیکی) گروه دلپیچه بدون گریه و گروه بدون علامت تفکیک شدند. سپس عوامل خطر کولیک در سه گروه مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    45.5 درصد از نوزادان دلپیچه همراه با گریه (کولیک) داشتند. زمان بیقراری به طور معنی داری در هنگام شب بیشتر از صبح و عصر بود (P<0.05). همچنین در متولد شدگان به روش زایمان سزارین فراوانی کولیک بیشتر بود (P<0.05). از لحاظ پاریتی به طور معنی داری در فرزند اول بیشتر از سایر فرزندان تظاهرات کولیک مشاهده شد (P<0.05). بین متغیرهای جنسیت، سطح تحصیلات مادر، سردرد مادر، سابقه مصرف دخانیات توسط والدین و مصرف لبنیات در مادر با کولیک شیرخوارگی ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    علایم کولیک در نزدیک به نیمی از نوزادان وجود دارد و در فرزندان اول، شیرخواران به دنیا آمده به روش سزارین و هنگام شب بیشتر بروز می نماید.

    کلیدواژگان: نوزاد، کولیک، گریه
  • سمیه لیوانی*، اسماعیل نعیمی طبیعی، نعمت تقوی کوتنایی صفحات 106-112
    زمینه و هدف

    ندول های تیرویید که به صورت شایع یافت می شوند؛ زمینه ساز بروز بدخیمی های تیرویید هستند. این مطالعه به منظور تعیین میزان توافق نتایج اولتراسونوگرافی ندول های تیرویید بر مبنای TIRADS (Thyroid Imaging and Reporting Data System) با نتایج سیتولوژی آسپیراسیون سوزنی ظریف (fine-needle aspiration: FNA) تحت عنوان سیستم Bethesda انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 165 بیمار (152 زن و 13 مرد) مراجعه کننده به بخش سونوگرافی مرکز آموزشی درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان انجام شد. یافته های حاصل از اولتراسونوگرافی ندول های بیماران در چک لیست های از پیش تعیین شده ثبت شد. از این بین تعدادی از بیماران براساس توصیه سیستم TIRADS و نظر متخصص کاندید انجام آسپیراسیون سوزنی ظریف تحت هدایت سونوگرافی شدند. نتایج سیتولوژی بیماران برمبنای طبقه بندی سیستم Bethesda گزارش شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی افراد دارای بدخیمی به طور میانگین یک دهه (35.4 سال) کمتر از گروه دیگر (44.8 سال) بود (P<0.05). دسته TIRADS III و TIRADS IV به ترتیب با 44.4 درصد و 32.3 درصد از مجموعه یافته ها، فراوان ترین گروه ها بودند. دسته Bethesda II و Bethesda IV به ترتیب با داشتن 58.8 درصد و 20.6 درصد از کل موارد شایع ترین نوع سیتولوژی ها را به خود اختصاص دادند. یافته هایی که از نظر سیستم TIRADS خوش خیم ارزیابی شدند؛ بیشترین میزان تطابق را با نتایج سیتولوژی داشتند. ضریب توافق کاپا برای سنجش ارتباط این دو سیستم 0.061 گزارش شد که از لحاظ آماری این رابطه معنی دار ارزیابی شد (P<0.05). تفاوت قابل توجهی در اکوژینسیته، کانون های اکوژن، شکل و حاشیه ندول در میان ندول های خوش خیم و بدخیم مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    دقت سیستم TIRADS در ارزیابی موارد خوش خیم در بالاترین میزان بود. توافق قابل قبولی میان دو سیستم گزارش دهی TIRADS و Bethesda وجود دارد که بیشترین میزان این همبستگی در یافته های خوش خیم بوده است. بر همین اساس با به کارگیری این دو سیستم برای ارزیابی اولیه ندول های تیرویید، به خصوص در رد بدخیمی ها می توان میزان مداخلات تهاجمی تشخیصی را به میزان کمتری رساند.

    کلیدواژگان: ندول تیروئید، بدخیمی تیروئید، اولتراسونوگرافی، آسپیراسیون سوزنی ظریف، TIRADS، سیستم Bethesda
  • فیروزه درخشانپور، محمدرضا محمدی، هادی زرافشان، آمنه احمدی، لیلا کاشانی، نیلوفر بشیری، سیده مریم موسوی، آلیدا کرد، اعظم کابوسی، آرزو رضایی، فاطمه صفری، سیده مریم هاشمی نسب* صفحات 113-120
    زمینه و هدف

    اختلالات رفتاری در کودکان و نوجوانان، اختلالاتی شایع و ناتوان کننده هستند که برای خانواده ها و خود افراد مشکلات بسیاری را ایجاد می کند و با شیوع بالایی از مشکلات و پیامدهای منفی اجتماعی همراه است. این مطالعه به منظور تعیین شیوع اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان شهر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی مقطعی روی 1025 نفر از کودکان و نوجوانان (50 درصد پسر و 50 درصد دختر) در محدوده سنی 18-6 سال در شهر گرگان طی سال 1397 انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای در جمعیت عمومی و مصاحبه با مراجعه به درب منازل توسط روانشناسان دوره دیده به عمل آمد. اختلالات روانپزشکی با استفاده از نسخه دیجیتال آزمان K-SADS مورد بررسی قرار گرفت. اختلالات روانپزشکی شامل اختلال خلق، اختلال رفتاری، اختلال عصبی تکاملی، اختلال سوء مصرف مواد و اختلال دفعی بودند.

    یافته ها: 

    شیوع کلی اختلال روانپزشکی در کودکان و نوجوانان 13.2 درصد (135 نفر) تعیین شد. میزان شیوع در پسران (14.3 درصد) به طور غیرمعنی داری بیشتر از دختران (12.1 درصد) بود. شیوع در مناطق شهری (14.1 درصد) به طور غیرمعنی داری بیشتر از مناطق روستایی (9.4 درصد) بود. بیشترین شیوع در گروه سنی 9-6 سال (17.8 درصد) تعیین شد که در مقایسه با محدوده سنی 14-10 سال (13.1 درصد) و 18-15 سال (8.4 درصد) از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). شیوع اختلال دفعی، اختلال رفتاری، اختلال اضطراب و اختلال عصبی تکاملی به ترتیب به میزان 6.1 درصد، 6 درصد، 4.8 درصد و 3.3 درصد تعیین گردید.

    نتیجه گیری: 

    میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان شهر گرگان در مقایسه با دیگر مطالعات داخل و خارج از کشور در دامنه متوسط قرار دارد.

    کلیدواژگان: شیوع، روانپزشکی، اختلالات روانی، کودک، نوجوان
  • ثابته شیر محمدی فرد، اکرم ثناگو، ناصر بهنام پور، غلامرضا روشندل، لیلا جویباری* صفحات 121-128
    زمینه و هدف

    علت اصلی ابتلا، مرگ و میر و عوارض قابل پیشگیری در سالمندان، داشتن سبک زندگی ناسالم است. انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت موثرترین عامل در جهت حفظ و ارتقاء سلامت است. این مطالعه به منظور تعیین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی در سالمندان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 110 سالمند 60 تا 88 ساله با میانگین سنی 6.50±67.49 سال مراجعه کننده به مراکز آموزشی- درمانی شهر گرگان در سال 1398 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه روا و پایای سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت نسخه 2 (HPLP-II) بود. این پرسشنامه شامل شش بعد رشد معنوی، مسوولیت پذیری در مورد سلامت، روابط بین فردی، مدیریت استرس، فعالیت بدنی و تغذیه برای ارزیابی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت است. در این ابزار محدوده نمره کل بین 52 تا 208 است. نمره 103-52 سطح پایین تبعیت از رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی و نمره 155-104 سطح متوسط و نمرات بالای 156 سطح بالا محسوب می شود.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی 17.36±143.52 و در حد متوسط بود. بین سبک زندگی و مشخصات جمعیت شناختی ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (P<0.05). رشد معنوی و روابط بین فردی بالاترین نمره را از بین شش بعد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری: 

    سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی در سالمندان از نظر فعالیت بدنی و مدیریت استرس در حد پایینی قرار داشت.

    کلیدواژگان: سالمندی، سبک زندگی سالم، فعالیت بدنی
  • سعید قربانی*، رضا رضایی شیرازی، مسعود شکی، سحرناز نوح پیشه، پروین فرزانگی صفحات 129-136
    زمینه و هدف

    برخی از ناهنجاری های ساختار - قامتی مربوط به رشد و نمو انسان هستند؛ در حالی که برخی از ناهنجاری ها به وسیله عوامل محیطی به وجود می آیند. این مطالعه به منظور تعیین نقش نمایه توده بدن، فعالیت بدنی و استفاده از ابزار الکترونیکی در وضعیت ناهنجاری های بالاتنه پسران نوجوان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 480 پسر نوجوان 15-13 ساله در استان گلستان انجام شد. ناهنجاری های بالاتنه با استفاده از دستگاه اسپاینال موس اندازه گیری شد. نمایه توده بدنی آزمودنی ها ثبت شد. میزان انجام فعالیت بدنی با استفاده از پرسشنامه استاندارد فعالیت بدنی و میزان استفاده از ابزار الکترونیکی با استفاده از فرم میزان استفاده از ابزارهای الکترونیکی مورد سنجش قرار گرفت.پ

    یافته ها: 

    ناهنجاری کیفوز در نوجوانان 13 ساله، 14 ساله و 15 ساله به ترتیب به میزان 70 درصد، 65 درصد و 75 درصد تعیین شد. ناهنجاری لودوز در نوجوانان 13 ساله، 14 ساله و 15 ساله به ترتیب به میزان 60 درصد، 40 درصد و 50 درصد تعیین شد. بین ناهنجاری کیفوز با نمایه توده بدن و استفاده از ابزار الکترونیکی ارتباط مستقیم و معنی دار و بین ناهنجاری لوردوز کمری با نمایه توده بدن ارتباط معکوس و معنی داری یافت شد (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     ناهنجاری های بالاتنه شامل کیفوز و لوردوز کمری در نوجوانان پسر استان گلستان نسبتا شایع بوده و نمایه توده بدن و استفاده از ابزار الکترونیکی می توانند در بروز این ناهنجاری ها اثرگذار باشند.

    کلیدواژگان: کیفوز، لوردوز، نمایه توده بدن، فعالیت بدنی، ابزار الکترونیکی، نوجوان
|
  • Maryam Ali Mohammadi, Kamal Azizbeigi*, Zaher Etemad Pages 1-11
    Background and Objective

    Obesity by releasing inflammation factors such as Interleukin-6 (IL-6) cause atherosclerosis and cardiovascular diseases. Also, L-carnitine reduces inflammatory factor such as IL-6. The study was done to determine the effect of eight week endurance training with L-carnitine supplementation on IL-6, nitric oxide (NO), blood pressure, and body composition in young obese women.

    Methods

    In this clinical trial study, 40 volunteer young obese women (age: 23.3±2.3 yrs. and BMI: 31.1±1.4 kg/m2) randomly assigned in the endurance training with L-carnitine (ETL; n=10), endurance training with placebo (ETP; n=10), L-carnitine supplementation (LCS; n=10) and control (Con; n=10). The training protocol consisted of endurance training with gradually increasing of duration and intensity (25-min at 50% HR max and increased to 45-min at 70% HR max), three session a week for 8 weeks. The supplement groups consumed 3gr of L-carnitine daily, while the placebo group ingested the same amount of maltodextrin. Blood pressure and blood samples were obtained before and 36 hours after training protocol, and serum levels of IL-6 and NO were measured by ELISA method.

    Results

    IL-6, weight, fat mass and fatty percent was significantly reduced in ETL and ETP groups compared to control and LCS groups (P<0.05), and this reduction was lower in the ELT than ETP group (P<0.05). Also, NO was significantly increased in the ELT and ETP groups compared to the LCS and controls (P<0.05).

    Conclusion

    Although the implementation of endurance training with and without L-carnitine for 8 weeks caused to decrease of IL-6, increase of NO and improved body composition, but the effect of endurance training with L-carnitine on decreasing of IL-6, weight and fat mass was significantly better.

    Keywords: Exercise Training, Carnitine, Inflammation, Blood Pressure, Obesity
  • Malihe Sharifi*, Hassan Daneshmandi, Parisa Sedaghati Pages 12-18
    Background and Objective

    Balance in intellectual disability individuals is very important due to the weakness in performing balance tasks. This study was performed to determine the effect of six weeks of vestibular stimulation exercises on the balance of children with mild intellectual disability.

    Methods

    In this clinical trial study, 30 intellectual disability boys were randomly divided into control and experimental groups. Subjects in experimental group were receiving vestibular stimulation training for six weeks. No intervention was performed on the subjects in the control group. A single leg test was used to screen the subjects with a balance of weakness. To assessment the static, dynamic and functional Balance, the Bruninks Oseretsky test was used and a Timed Up and Go (TUG) was used, respectively.

    Results

    After the end of the training period, static balance, dynamic balance and functional balance was significantly increased in experimental group compared to controls (P<0.05).

    Conclusion

    Six weeks of vestibular stimulation exercises have a positive effect on static, dynamic and functional balance in intellectual disability boys.

    Keywords: Intellectual Disability, Ear, Equilibrium System
  • Aisan Fard Mehregan*, Malihe Hadadnezhad, Amir Letafatkar Pages 19-27
    Background and Objective

    Strength and flexibility are the factors affecting the athletechr('39')s performance. This study was done to determine the effect of eccentric training on knee strength and hamstring flexibility in active females with hamstring tightness.

    Methods

    In this clinical trial study, 24 active female athletes with hamstring tight were randomly divided into intervention and control groups. For measurement of strength, including the eccentric and concentric peak torque and the time to reach the peak torque in speeds of 60 and 180 degrees per second, isokinetic dynamometer device .For measurement of hamstring flexibility, a passive knee extension test was used six weeks before and after the eccentric training of hamstring.

    Results

    After six weeks of eccentric training, a significant  improvement was observed in test scores of passive knee extension (PKE) test and also in the maximum torque and time to reach the maximum torque eccentric flexor knee in angular velocity of 60 degrees per second in the interventional  group compared to controls (P<0.05).

    Conclusion

    Eccentric training increases flexibility and eccentric strength of hamstring muscles in active females with hamstring tightness.

    Keywords: Eccentric Training, Hamstring Muscles, Athletic Injuries
  • Masoumeh Nemati, Farideh Dokaneheeifard*, Masoumeh Behboodi Pages 28-37
    Background and Objective

    Performance and interactions of the couples having important roles in family sustainability. This study was done to evaluate the effectiveness of emotion-focused therapy on the performance component of couples referring to counseling centers.

    Methods

    In this clinical trial study, 28 couples with marital problems were randomly divided into intervention and control groups. Subjects had score lower than the cut-off point (120 points) using McMaster Family Assessment Device. Subjects in experimental group participated in ten sessions of an hour and a half of the emotion-focused therapy. Pre-test, post-test and one month follow-up were performed for each subject.

    Results

    The therapy had impact on increasing all of the performance components of couples, and the survival of the effect of treatment was evident in one month follow up. There was a significant difference between the scores of the two groups in all of the components of the post-test variable of family functioning (P<0.05). The difference between the pre-test and post-test scores of couples in the test group was 20.536±4.842 (P<0.05) and post-test-follow-up was 1.286±4.487. Also, the effectiveness of emotional therapy in components, general functioning of couples, affective responsiveness, behavior control, communication, problem solving, roles, and affective Involvement, significantly were remarkable.

    Conclusion

    The emotion-focused therapy intervention has a significant role in changing the components of couple’s performance. Therapists can use this approach in educational centers and counseling to help couples seeking divorce and incompatibility to improve the reduction of marital problems and increase their satisfaction and improve the general functioning of couples, affective responsiveness, behavior control, communication, problem solving, roles, and affective Involvement.

    Keywords: Couple Therapy, Emotion- Focused Therapy, Family Conflict
  • Khadijeh Babakhani, Shahram Vaziri, Bouk Tajeri*, Farah Lotfikashani, Tahereh Ranjbarpour Pages 38-47
    Background and Objective

    Obesity considered to be one of the major health problems and risk factors of a wide range of diseases including diabetes, cardiovascular diseases, blood pressure and various types of cancer. This study was performed to compare the effectiveness of integrated group psychotherapy and cognitive-behavioral stress management on body image and mindful eating of obese women.

    Methods

    In this clinical trial study, 45 obese women were randomly divided into three groups including integrated group therapy (first intervention), behavioral-cognitive stress management (second intervention) and control groups. All of the three groups fulfilled a pretest but the control group did not receive any intervention. Intervention groups received nine sessions of therapy. Data were collected through questionnaires of body image and mindful eating.

    Results

    Reduction in worry in body image and mindful eating were observed in integrated group therapy and behavioral-cognitive stress management (P<0.05). However, the difference between mean values of body image and mindful eating scores in behavioral-cognitive stress management and integrated groups were 0.852 and 22.93, respectively which was not significant.

    Conclusion

    Integrated group therapy and cognitive-behavioral stress management was shown to have an effect on the body image and mindful eating in obese women.

    Keywords: Obesity, Cognitive-Behavioral Therapy, Body Image, Woman
  • Mahmoud Ganjifard, Masoud Madihi, Mohammadraza Mofatteh, Bibi Fatemeh Shakhs Emampour* Pages 48-55
    Background and Objective

    Pain after tonsillectomy is one of the most common complications. This study was done to compare the effect of Gabapentin and promethazine as premedication to reduce pain after tonsillectomy.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 104 patients aged 7-15 years who were candidate for tonsillectomy. Patients were randomly divided into gabapentin and promethazine groups. The first group received oral gabapentin 20 mg/kg/bw, and the second group was treated with promethazine syrup 0.5 mg/kg/bw one hour before anesthesia. Pain score was recorded based on the MOPS index and recorded and compared during 3, 6, 12, and 24 hours after surgery.

    Results

    The mean±SD of pain severity in the intervention group with promethazine at 3, 6, 12 and 24 hours after surgery were 1.35±0.84, 0.9±0.87, 0.25±0.52, 0.04±0.19, respectively. Pain severity was 1.58±0.98, 1.13±0.91, 0.69±0.27, and 0.06±0.24 in gabapentin group, respectively. There was no significant difference between pain score of two groups in 3, 6, 12 and 24 hours after surgery.

    Conclusion

    Gabapentin and promethazine as premedication have a similar analgesic effect in patients after tonsillectomy.

    Keywords: Tonsillectomy, Gabapentin, Promethazine, Pain
  • Sheida Alikhani, Farrin Babaei Balderlou*, Samad Zare Pages 56-64
    Background and Objective

    Food restriction may have beneficial or detrimental effects on the brain functions such as learning and memory. Also, dopamine receptors are involved in learning and information retrieval. This study was performed to determine the simultaneous effect of food restriction and dopamine D2 receptor inhibition on spatial memory of rats.

    Methods

    In this experimental study, 60 male Wistar rats were allocated into 6 groups including controls, 25%, 50% and 75%, food restriction, sulpiride (D2 receptor antagonist, 4 mg/kg/day, ip), 75% food restriction and sulpiride and treated for 21 days. To evaluate the memory, an eight-point radial arm maze was used. Then, the catalase and malondialdehyde level of the hippocampus were measured.

    Results

    Twenty-five percent food restriction caused to 11.8 percent decrease in spending time to find the food compared to control group (P<0.05). The 75% food restriction and or sulpiride injection significantly increased that time by 24.4% and 18.3%, respectively (P<0.05). The group with 75% food restriction were received sulpiride showed the most increase in the time of food finding compared to all groups (P<0.05). Catalase activity was only significantly reduced in the 75% restricted groups to 17.6% and 22.2%, respectively (P<0.05). Malondialdehyde production was significantly increased in the 75% food restricted groups to 50.2% and 59.3, respectively and sulpiride-received group to 31.2% compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Simultaneous applying of food restriction and inhibition of dopamine D2 receptors resulted in increased hippocampal prooxidant levels and exacerbated memory impairment.

    Keywords: Sulpiride, Oxidative Stress, Radial Maze, Memory, Hippocampus, Rat
  • Kimia Khandestan, Bahareh Pakpour*, Maryam Tajabadi Ebrahimi Pages 65-72
    Background and Objective

    Parkinsonchr('39')s disease is a neurological disorder caused by the loss of dopaminergic neurons in pars compacta of substantial nigra. The most important symptoms of this disease include slow motion, lack of movement, tremor and imbalance. This study was done to determine the effect of probiotic Lactobacillus paracasei on motor disorders caused by injection of 6-hydroxy dopamine in Parkinsonchr('39')s model in male rats.

    Methods

    In this experimental study, 48 male rats were randomly allocated into six groups. To create an animal model of Parkinsonchr('39')s disease, a black body component in male rats was injected 6-hydroxy dopamine (6-OHDA) (0.5 mg/kg) unilaterally by stereotaxic apparatus. After 3 weeks of recovery, to evaluation of degradation rate, animals were received apomorphine, intraperitoneally. In the first experiment, rats were randomly divided into Sham and Parkinsonchr('39')s (injured) groups, the Sham group were received only water and food, and the injured group received 6-hydroxy-dopamine. In the second experiment, male rats were divided into 4 groups of 8 rats, each of the 4 groups was injected 6-hydroxy-dopamine and 21 days later, they were tested for assay of apomorphine. The results were recorded, then for 28 days, the first group was taken as control. The second group of saline, the third group of milk, the fourth group of milk and probiotic were gavaged. At the end of day 28, once again, each group was subjected to rotation of apomorphine test and the rotations were recorded.

    Results

    The behavioral analysis of saline, milk, milk plus probiotics were indicated that the group receiving probiotic Lactobacillus paracasei plus milk was significantly less apomorphine rotation test than the saline group (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that probiotic Lactobacillus paracasei can reduces Parkinson’s disease symptoms.

    Keywords: Parkinson Disease, Lactobacillus paracasei, Probiotics, Rat
  • Mahnaz Alinejad, Alireza Barari*, Asieh Abbasi Daloii, Parvin Farzanegi Pages 73-82
    Background and Objective

    Knee osteoarthritis is one of the most common causes of musculoskeletal disability. This study was performed to determine the effect of endurance training and glucosamine consumption on Insulin-Like Growth Factor 1 (IGF-1) and Insulin-Like Growth Factor Binding Protein 3 (IGFBP-3) gene expression in knee tissue of mice with osteoarthritis.

    Methods

    This experimental study was performed on 30 adult male Wistar rats. Induction of osteoarthritis of the knee was performed by surgery. The animals were randomly allocated into 5 groups and each group consisted of 6 mice. Groups include: Control, Saline, glucosamine, train and train-glucosamine. The training program for eight weeks, three sessions per week and included 29-25 minutes running on a treadmill at a speed of 15 m/ min for the first week, and each week one meter per minute was added to reach 22 m/min for the eighth week. All animals followed 12-hour fasting and 48 hours after the last session of the session, anesthetized with intraperitoneal injection of Ketamine and Xylosin. The expression of IGF-1 and IGFBP-3 of cartilage was measured by Real Time PCR.

    Results

    Expression of IGF-1 and IGFBP-3 increased to be 22% and 6% in control group compared to Saline group. Also, level of IGF-1 in exercise groups, glucosamine and exercise-glucosamine group was significantly increased compared to control group (P<0.05). The gene expression of IGFBP-3 in the exercise-glucosamine group was significantly increased compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Probably Chondrocytes secrete higher levels of IGF-1 during tissue damage that causes the structural synthesis of collagen 2 and proteoglycans and Finally, endurance training with consumption of glucose amine increases the expression of IGFBP-3 gene.

    Keywords: Endurance training, IGF-1, IGFBP-3, Osteoarthritis
  • Fatemeh Rabiee, Kianoush Zahrakar*, Valiyolah Farzad Pages 83-90
    Background and Objective

    The undesirable and destructive effects of stress on the lives of many couples are grounds for marital burnout and consequently, the quality of the couple’s marital relationship is affected. This study was conducted to evaluate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (MBSR) training on reducing couple burnout among women.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 30 married women referred to the Counseling and Psychological Services Center during 2016 with a score of 75 on their marital burnout questionnaire. Subjects were selected using available sampling method and randomly assigned to intervention and control groups that each included 15 members and the pre-test-post-test-follow-up method was performed. The intervention group participated in an 8-session course of mindfulness-based stress reduction training. No intervention was provided for the subjects in the control group until the end of the follow-up stage. The data were collected using Pines Marital Burnout Scale (1996) which were completed in pre-test, post-test, and one-month follow-up stages by subjects in both groups. In the study groups, the components of marital burnout including physical fatigue, mental fatigue and emotional fatigue were compared and evaluated.

    Results

    Mindfulness-based stress reduction intervention reduced marital burnout and its components (physical fatigue, mental fatigue, and affective fatigue) in the interventional group compared to the control group at the end of the intervention and after one month follow-up (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that mindfulness-based stress reduction training is an effectiveness intervention for reducing the level of marital burnout among women.

    Keywords: Couples, Burnout, Mindfulness-Based Stress Reduction, Woman
  • Zahra Akbarianrad, Shahla Yazdani, Mojgan Naeimi Rad*, Razieh Akbarzadeh, Masoomeh Aghasian Pages 91-98
    Background and Objective

    Perinatal mortality rate (PMR) is one of the main indicators in evaluation of health community and healthcare systems. This study was performed to determine the perinatal mortality rate in the referral third level of maternal and infant care center affiliated to Babol University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on by cross-sectional method and 19234 births (9751 male and 9483 female) from 22 weeks gestation to 29 days after delivery Ayatollah Rouhani Hospital in Babol, northern Iran during 2011-18. Data on the cause of neonatal death, maternal age, type of delivery, malformations, maternal underlying disease, maternal pregnancy-related conditions, and diseases at the time of death in neonate were collected from website of the Ministry of Health. Then each of the indicators was calculated per 1000 live births.

    Results

    In this study, the PMR was calculated per 1000 live births which was 29.01 (boys 16.17 and girls 12.84). The portion of vaginal delivery was 9.67 and cesarean section was 19.34. Out of 558 perinatal deaths, 59.9% died due to intrauterine death with an index of 17.37 and 40.1% of deaths were due to infant death with an index of 11.63. Most neonatal deaths (74%) occurred within the first 24 hours of birth and in terms of gestational age 86.02% were <37 weeks of gestation with an index of 24.95, and low birth weight were 83.8% with an index of 24.31. Underlying disease was found in 25.6% of mothers and pregnancy-related conditions in 74.4% of cases. Fetal distress in 14.4% with an index of 4.20 was the most common disease associated with infant death or cause of death in preterm infants. Other causes of perinatal death were specific disorders of perinatal origin, birth defects, chromosomal abnormalities, and accidents were 10.09, 4.06, and 0.58 per 1000 live births, respectively.

    Conclusion

    The most and important factors of prenatal mortality wrer prematurity and low birth weight that major causes include maternal pregnancy-related conditions and maternal underlying disease, Therefore, emphasis on adequate prenatal care, identification and follow-up of mothers with underlying diseases can be effective in reducing perinatal mortality.

    Keywords: Newborn, Perinatal Death, Delivery, Stillbirth
  • Zahra Akbarian Rad, Zeynab Kafshgar, Soraya Khafri, Roghayeh Khodadad Hatkeposhti, Zohreh Barzegar, Mohsen Haghshenas Mojaveri* Pages 99-105
    Background and Objective

    Infantile colic which can cause nervousness and anxiety in parents by fussing and restlessness in babies. This study was done to determine the prevalence and associated risk factors of infantile colic in Babol, the North of IRAN.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 591 breastfeeding babies (321 females, 270 males) born with birth weight 2500-4000 grams and gestational age ≥37 weeks without any medical problem during 2016-18. They visited in age 2, 4, 8, 12 weeks by neonatologist. On the basis of parents complain and Wesselchr('39')s criteria babies were divided into three groups: Cramp with crying (colicky group), Cramp without crying and normal group. Then possible risk factors of infantile colic have been compared in three groups.

    Results

    45.5% of babies presented cramp with crying as colic group. Time of restlessness was significantly more than morning during night and afternoon (P<0.05). Colic was higher in infants born by cesarean section (P<0.05), and in the first-born child (P<0.05). However, there was not significant relation with gender, mothers’ education, parents smoking and taking dairy product.

    Conclusion

    According to this study’s findings, nearly half of infants had the symptoms of colic, which was higher in first children, infants born by cesarean section and during night.

    Keywords: Infant, Colic, Crying
  • Somayeh Livani*, Esmaeel Naeimi, Nemat Taghavi Pages 106-112
    Background and Objective

    Thyroid nodules are common among the general population and they increase the risk of thyroid malignancies. This study was done to evaluate the correlation of findings of ultrasound based on Thyroid Imaging and Reporting Data System (TIRADS) and cytology of fine needle aspiration (FNA) based on Bethesda system to evaluate of thyroid nodules.

    Methods

    This descriptive-analytical study, was performed on 165 patients (152 females and 13 males) referred to the sonography center of Sayyad Shirazi Educational Hospital, Gorgan, northern Iran during 2018. Ultralosonographic features of nodules were recorded in the pre-filled checklist. According to TIRADS and endocrinologist clinical suspicion, couple of patients was eligible for FNA under the ultrasound guidance. The cytology of FNAs was reported based on the Bethesda system classification.

    Results

    The mean age was significantly lower in patients with malignant nodules (35.4 vs 44.8; P<0.05). Frequency of malignancy was 8 times higher among females than males (16 vs. 2). TIRADS 3 and 4 were the most common categories among the others with the prevalence of 44.4% and 32.3%, respectively. Bethesda 2 and 4 were the most prevalent categories with prevalence of 58.8% and 20.6%, respectively. The strongest agreement was observed between TIRADS 2 and Bethesda 2 that showed benign findings. Kappa index was 0.061 between TIRADS and Bethesda (P<0.05). Echogenicity, echogenic foci, shape, and margin of nodules were seen significantly more in malignancy.

    Conclusion

    The most accurate prediction of TIRADS belongs to benign nodules. The correlation between TIRADS and Bethesda was evaluated to be significant overall and the maximum level of correlation was at benign findings. Therefore, these two systems can efficiently be used in order to rule out malignancies and reduce the rate of invasive interventions.

    Keywords: Thyroid Nodule, Thyroid Neoplasms, Ultrasonography, Fine Needle Aspiration, TIRADS, Bethesda System
  • Firoozeh Derakhshanpour, Mohammadreza Mohammadi, Hadi Zarafshan, Ameneh Ahmadi, Leila Kashani, Nilofar Bashiri, Siedeh Maryam Mosavi, Alia Lord, Azam Kabosi, Arezo Rezai, Fatemeh Safari, Seideh Maryam Hasheminasab* Pages 113-120
    Background and Objective

    Behavioral disorders among children and adolescents are common and incapacitating which cause many problems for the families and the patient themselves and associated with high prevalence of negative social consequences. This study was done to evaluate the prevalence of psychiatric disorders among children and adolescents in Gorgon, north of Iran (2019).

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 1025 children and adolescents aged 6-18 years in Gorgan, north of Iran (2019). Subjects were selected by Multistage Cluster Sampling. Digital version of K-SADS test was studied for 24 types of child and adolescent psychiatric disorders. Sampling was done by trained psychologists, among general population and by referring to the house of people. Psychiatric disorders included mood disorders, behavioral disorders, neurodevelopmental disorders, substance abuse disorders, and elimination disorders.

    Results

    The prevalence of psychiatric disorders among children and adolescents was 13.2%. This prevalence was 14.3 % and 12.1% in males and females, respectively. According to age groups, The prevalence of psychiatric disorders was common in 6 to 9 years olds with 17.8% which in comparison with other age groups was significant (P<0.05). Eliminatory disorder with 6.1% was the most common illness followed by behavior (6%), tension disorders (4.8%) and neurodevelopmental disorders (3.3%).

    Conclusion

    The prevalence of psychiatric disorders among children and adolescents in this area is in a median range compared to other domestic and overseas.

    Keywords: Prevalence, Psychiatry, Mental Disorders, Child, Adolescent
  • Sabeteh Shirmohammadi Fard, Akram Sanagoo, Nasser Behnampour, Gholamreza Roshandel, Leila Jouybari* Pages 121-128
    Background and Objective

    Unhealthy lifestyle is the main cause of morbidity, mortality and preventable complications in the elderly. Performing health promotion behaviors are one of the most effective factors in maintaining and improving health. This study was done to determine the health promotion lifestyles in the elderly people.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 110 elderly people aged 60-88 years referred to teaching and medical centers in Gorgan, north of Iran during 2019. Data was collected using Health Promotion Lifestyle Profile 2 (HPLP-II) questionnaire. This questionnaire includes six dimensions of spiritual growth, responsibility for health, interpersonal relationships, stress management, physical activity and nutrition for evaluation health promotion behaviors status. The total score range of the instrument ranges from 52 to 208. A score of 52-103 was considered low level of compliance with health promotion behaviors and a score of 104-155 and scores above 156 was considered intermediate and high level, respectively.

    Results

    The mean±SD of health promotion lifestyle was 143.52±17.36. There was a significant relationship between lifestyle and demographic characteristics (P<0.05). Spiritual growth and interpersonal relationships had the highest score among the six dimensions of health promotion behaviors.

    Conclusion

    Health promotion lifestyle in the elderly was low in terms of physical activity and stress management.

    Keywords: Aged, Healthy Lifestyle, Exercise
  • Saeed Ghorbani*, Reza Rezaeeshirazi, Masoud Shakki, Saharnaz Noohpisheh, Parvin Farzanegi Pages 129-136
    Background and Objective

    Developmental disorder and environmental factors are considered as the main causes in postural abnormalities in children and adolescents. This study was done to evaluate the role of BMI, physical activity and the use of electronic device in the status of trunk abnormalities in male adolescents.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 480 boys of 13 to 15 years old in Golestan province, northern Iran. Trunk abnormalities were measured using a spinal mouse. Physical activity was assessed using a standard physical activity questionnaire. Use of electronic device was measured using the form of rate of use of electronic device.

    Results

    Kyphosis abnormality in 13, 14 and 15 years-old male adolescents were reported 70%, 65% and 75%, respectively. In addition, 60% of 13 years-old, 40% of 14-years-old, and 50% of 15-years-old adolescents had lordosis abnormality. There was a direct and significant correlation between kyphosis abnormalities with BMI and using electronic device as well as a reverse significant correlation between lordosis abnormality and BMI was demonstrated.

    Conclusion

    This study indicated that trunk abnormalities are relatively common in male adolescents in Golestan province, northern Iran. Also, BMI and the use of electronic device can also affect these abnormalities.

    Keywords: Kyphosis, Lordosis, Physical Activity, Electronic Devices, Adolescent