فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و نهم شماره 9 (پیاپی 276، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-8

    یکی از اوصاف شیعیان از منظر امام محمدباقر علیه السلام، پرهیز از عجب، خودبزرگ‌بینی، تکبر و خودپسندی است که انسان را از درگاه ربوبی دور می‌کند. در مباحث گذشته به مسایلی مانند حرص ‌و ‌طمع اشاره کردیم. این گفتار، مسئله عجب و رابطه آن با خودشناسی را بررسی می‌کند. امام محمدباقر علیه السلام می‌فرمایند: «وسد سبیل العجب بمعرفه النفس»؛ و راه خودبینی و خودپسندی را با خودشناسی ببند. آن حضرت، پس از تشبیه زندگی انسان به میدان کشتی با نفس‌، به بیان مهم‌ترین حیله‌ها و فنون نفس پرداخته‌اند و راه پیشگیری یا معالجه آنها را بیان کرده‌اند. ازاین‌رو، برای اجتناب از عجب و تکبر، و پیروی نکردن از وساوس شیطان، باید به خودشناسی پرداخت و به نعمت‌های بی‌کران الهی توجه نمود و اینکه همه اینها از اوست و باید قدردان آن بود؛ نباید از آنها بر دیگران فخرفروشی کرد. راه درمان عجب، اندیشه در آغاز و فرجام زندگی انسان است: اینکه از کجا آمده‌ام و به کجا می‌روم.

    کلیدواژگان: شیعیان، معرفت نفس، عجب، خودشناسی، خودبرتربینی
  • حسین نقوی، جعفر رضایی مجیدپور* صفحات 9-30

    قرآن کریم ازیک‌سو حواریون را انصارالله و دارای ایمان بالا معرفی کرده و از سوی دیگر، از ظاهر برخی آیات تردید در ایمان حواریون استشمام می‌شود. هدف از این پژوهش تبیین دیدگاه قرآن درباره حواریون است که با روش تحلیلی و با استفاده از تفاسیر معتبر، به‌ویژه تفسیر المیزان به این مهم پرداخته است. قرآن به ایمان بالای حواریون و یاری دین خدا از سوی آنان اشاره کرده است. اما آنچه مفسران را به تفکر واداشته تبیین و تفسیر چهار آیه‌ای است که در سوره «مایده» به درخواست حواریون بر نزول مایده پرداخته که نوع درخواست حواریون باعث ایجاد سوالات مهمی درباره جایگاه حواریون شده است. وجه جمع این آیات با آیات دیگر مربوط به حواریون این است که اصل درخواست مایده مورد سرزنش نبوده، بلکه کیفیت پرسش و خصوصیت الفاظ به‌کاررفته در آن مورد نقد واقع شده که حضرت عیسی‌ علیه السلام نیز با تصحیح الفاظ آنان، همان را از خداوند درخواست کرده و پروردگار متعال نیز درخواست آنان را اجابت کرد.

    کلیدواژگان: حواریون، قرآن، مسیحیت، رسولان، مائده آسمانی
  • مهین کرامتی فرد، *، حامد صنایعی وصال صفحات 21-31

    «وعد» به‌‌طورکلی یعنی وعده دادن برای انجام کاری در زمان یا مکان مشخص در آینده که خیر آن را وعده و شر آن را وعید می‌نامند. طبق مباحث کلامی و آیات مختلف قرآن کریم می‌دانیم که خداوند هرگاه وعده‌ای می‌دهد همیشه طبق آن عمل می‌کند و وعده‌های او تخلف‌ناپذیر است. یکی از روش‌های تشویق مخاطبان برای اطاعت از اوامر و ترک نواهی موضوع وعده الهی است. این پژوهش با رویکرد تطبیقی تحلیلی به بررسی وعده الهی در قرآن و کتب تواریخ ایام پرداخته است؛ وعده‌هایی که خداوند به حضرت داوود علیه السلام و سلیمان علیه السلام می‌دهد و به این نکات دست یافته که آنچه خداوند به حضرت داوود علیه السلام وعده داده بود طبق فرمایش قرآن محقق گشته است؛ اما درباره تحقق یافتن وعده حضرت سلیمان† قرآن آن را اشاره نکرده است؛ ولی طبق گواهی تاریخ به دست می‌آید که آن نیز محقق شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، تورات، داوود، سلیمان، وعده الهی
  • حسین نقوی، ابراهیم بهادیوند چگینی* صفحات 33-43

    نماز یکی از مهم‌ترین عبادات در یهودیت و اسلام به‌شمار می‌رود. سهولت و صعوبت یکی از جنبه‌های نماز است که می‌توان آن را مورد مطالعه تطبیقی قرار داد تا برتری دین اسلام و جامعیت آن روشن شود. در این نوشتار صرفا به سهولت و صعوبت نماز توجه شده است. با مراجعه به متون فقهی هر دو دین و با روش توصیفی تحلیلی و توجه به ملاک و عوامل سهولت و صعوبت، این نتیجه به دست آمده که نماز در یهودیت، عبادتی صعب و مشقت‌بار است؛ برخلاف اسلام که با توجه به شروط مناسب و متناسبی که برای نماز و ارکان آن مقرر گردیده، عبادتی سهل و آسان است. براین‌اساس برتری اسلام در این جنبه یعنی سهولت و صعوبت ثابت شده است. ازآنجاکه دین جامع باید تمام جوانب موردنیاز بشر را در نظر بگیرد، سهولت نماز در اسلام برخلاف یهودیت می‌تواند به نشان دادن یکی از جنبه‌های جامعیت دین اسلام کمک کند.

    کلیدواژگان: سهولت، صعوبت، نماز، اسلام، یهودیت
  • حامد نظرپور*، مرضیه دژفر صفحات 45-54

    یکی از مسایل مهم در الهیات ادیان مختلف، مسئله شر است. ازجمله موضوعات حوزه مسئله شر، شیطان و نقش او در جهان است. در متون مقدس اسلام، مسیحیت و یهودیت، یعنی قرآن و عهدین، موضوع شیطان جایگاه خاصی دارد. هدف این مقاله بررسی نقش شیطان از دیدگاه قرآن کریم و عهدین است. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و با رویکرد مقایسه‌ای انجام می‌شود. در قرآن کریم و عهدین، شیطان در نقش دشمنی با انسان و پیامبران و همچنین آزمایشگر و امتحان‌کننده انسان معرفی می‌شود. در عهد قدیم دو نقش دیگر برای شیطان بیان می‌شود: تهمت‌زننده و کارگزار خداوند بودن. شیطان در عهد قدیم در اغلب موارد، شخصیتی شرورانه ندارد و کارگزار خداست. قرآن کریم نیز نقش‌های کافر، ولی و خدمتکاری را برای شیطان بیان می‌کند که در عهدین دیده نمی‌شود. شباهت‌ها با توجه به منشا وحیانی مشترک این متون مقدس قابل تبیین است. تفاوت‌ها می‌تواند ناشی از تحریف عهد قدیم باشد.

    کلیدواژگان: شیطان، قرآن، عهد قدیم، عهد جدید، دشمن انسان، کارگزار خداوند
  • سید مرتضی هنرمند*، احسان ترکاشوند صفحات 55-65

    نجات به معنای رستگاری اخروی، مورد توجه ادیان الهی بوده است. نجات مسیحی به‌عنوان آموزه‌ای بنیادین، بر آموزه تثلیث؛ یعنی فیض و رحمت الهی، فدا و قربانی شدن و به صلیب کشیده شدن عیسی مسیح به‌عنوان خدای مجسم و منجی و روح‌القدس به‌عنوان تداوم‌بخش نجات و معطی حیات جدید استوار است و انسان با اعمال صالح خویش هیچ نقشی در ایجاد و اعدام آن ندارد. براساس روش توصیفی تحلیلی دریافتیم اعتقاد به توحید در الوهیت خداوند، حد نصاب توحید است که هر موحدی باید بدان معتقد باشد؛ پذیرش این مرتبه از توحید مستلزم پذیرش سایر مراتب اعتقادی توحید نیز می‌باشد. اعتقاد به این مراتب به‌صورت عام مجموعی حد نصاب توحید را تشکیل داده و عدم قبول برخی از مراتب، مستلزم عدم رستگاری و نجات بوده، بلکه اگر اعتقاد به سایر مراتب به توحید در الوهیت منتهی نشود، هیچ ارزشی نخواهد داشت. سایر مراتب توحید جزء کمال توحید و خارج از حد نصاب بوده و مستلزم عمل صالح نیز می‌باشد.

    کلیدواژگان: توحید، ارزش گذاری مراتب توحید، نجات و رستگاری، حد نصاب نجات، ایمان، یقین، عمل صالح
  • سید اکبر حسینی قلعه بهمن، مجتبی نوری کوهبنانی* صفحات 67-87

    یکی از بحث‌های مهم که در پژوهش‌های اخلاقی به آن پرداخته شده، مسئله مسئولیت اخلاقی است که جنبه‌های مختلف آن، اعم از شرایط و گستره، مورد واکاوی و بررسی قرار گرفته است. بین مسئولیت اخلاقی و عامل اخلاقی تفاوت وجود دارد؛ گرچه ممکن است در برخی از شرایط مشترک باشند، لکن دو مسئله متفاوت هستند. ازاین‌رو پرسشی که باید مورد تحقیق قرار گیرد این است که شرایط عامل اخلاقی چیست؟ تعریف مناسب برای آن کدام است؟ تا از خلط بین مسئولیت اخلاقی و عامل اخلاقی جلوگیری شود. در اثر پیش‌رو به شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه‌ای، سعی شده است تا شرایط عامل اخلاقی از منظر امامیه و آیین کاتولیک، مورد بررسی قرار گیرد. در این نوشتار نشان داده می‌شود که شرایط عامل اخلاقی از منظر امامیه و آیین کاتولیک، با اندک تفاوتی، شباهت فراوانی با یکدیگر دارند. با توجه به بررسی‌های صورت‌گرفته، محور بحث در شرایط عامل اخلاقی، از منظر امامیه و آیین کاتولیک بحث تمییز است.

    کلیدواژگان: شرایط عامل اخلاقی، امامیه، آئین کاتولیک، تمییز
  • مسعود حاجی ربیع صفحات 79-87

    مسیله‌ای که در این اثر به آن می‌پردازیم، زبان قرآن از منظر علامه طباطبایی است. این مسئله از مسایل مهمی است که نقش اساسی در فهم قرآن ایفا می‌کند. با توجه به مبانی اندیشه علامه، زبان قرآن به زبان ظاهر است. زبان ظاهر قرآن به این معناست که با توجه به ساختار آیات قرآن که ناظر به یکدیگرند، مجاز عرفی در واژگان مطرح نیست. از مهم‌ترین یافته‌های این پژوهش امکان جمع میان نظریه ظاهر و ورود مجاز در فهم قران است با توجه به این نکته که مجاز در بستر تفسیر قرآن به قرآن معنا دارد. روش مقاله تحلیلی و هدف استنباط اندیشه علامه طباطبایی در خصوص زبان قرآن و توجه به اقوال موجود و نقد آنهاست.

    کلیدواژگان: زبان قرآن، حقیقت، مجاز، علامه طباطبائی
  • سید امیر سیدجعفری صفحات 89-100

    معنویت مدرن، مفهومی است که فهم آن، در گروی بررسی دقیق مصادیق نوپدید آن است. این پژوهش با بررسی یکی از مصادیق مزبور، یعنی شیطان‌گرایی مدرن در پی یافت شاخصه‌های آن برآمده است. ازآنجاکه شیطان‌گرایی مدرن، ناظر به جریان‌ مدرنیسم و لیبرالیسم و اومانیسم مسیحی، تحقق یافته است، با به‌کارگیری روش توصیفی تحلیلی، نخست، به بررسی شاخصه‌های معنویت مدرن در جریان‌های مزبور پرداختیم و سپس آن را با شیطان‌گرایی در دو ساحت روان‌شناختی و جامعه‌شناختی تطبیق کرده‌ایم. در نهایت، جایگزین‌های معنویت در شیطان‌گرایی که همسو با جریان‌های نوسازی مسیحی بود را به‌عنوان نتیجه‌گیری بیان‌کرده‌‌ایم. جایگزین‌های مزبور عبارتند از التفات به لذت و خشنودی فرد انسانی بخصوص در مسایل جنسی، به‌ جای تقوا و پارسایی؛ معرفت به ساحت ناخودآگاه فردی، به جای عرفان به موجود مابعدالطبیعی؛ تبدیل سازوکار معنوی سنتی که بیشتر صبغه درونی داشت، به پویش‌ها و فعالیت‌های اجتماعی با هدف حل مشکلات جامعه شناختی؛ تخلق به اخلاق فردگرایانه، به‌جای اخلاق دینی با رویکردهای جمعی.

    کلیدواژگان: معنویت مدرن، شاخصه های معنویت مدرن، ساحت روان شناختی شیطانی، ساحت جامعه شناختی شیطانی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Mesbah Pages 5-8

    One of the characteristics of Shiites from the point of view of Imam Mohammad Bagher (a.s.) is avoiding pride, grandiosity, arrogance, and selfishness that turn man away from God. We mentioned issues such as greed in the previous discussions. This discussion examines the issue of pride and its relation to self-knowledge. Imam Mohammad Bagher (a.s.) says, "avoid selfishness through self-knowledge." Comparing human life to wrestling with soul, his holiness has expressed the most important tricks and techniques of the soul and the ways to prevent and treat them. Therefore, self-knowledge, attention to the infinite divine blessings and gratitude to Him is the best way to avoid pride, arrogance and temptations of the devil. Thinking about the beginning and the end of human life is the way to cure arrogance, in other words, thinking about where I came from and where I will go?

    Keywords: Shiites, recognition of the soul, pride, self-knowledge, arrogance
  • Husain Naghavi, Jafar Reza'i Majidpour* Pages 9-30

    On the one hand, the Holy Qur'an describes the disciples of Jesus (a.s.) as believers and helpers of God, and on the other hand, the appearance of some other verses shows that they did not have strong faith. Using an analytical and deskresearch method and focusing on valid interpretations, especially al-Mizan exegesis, this study has examined the Qur'an's view on the apostles of Jesus Christ (a.s.). Among the verses of the Qur'an, the four verses of Chapter al-Ma'idah (No. 5) regarding the apostles' request for a heavenly food have raised important questions among the commentators on the status of the apostles. The results show that the request for a heavenly food itself was not blamed, but only the quality of the question and its words were criticized by Jesus (a.s.), who corrected the mentioned words and asked God to send them a heavenly food.

    Keywords: Apostles, Qur'an, Christianity, messengers, heavenly Food
  • Mahin Keramatifard*, Hamed Sanayi'evesal Pages 21-31

    The word promise generally means a promise to do something at a specific time or place in the future that the word "Va'd" is used for good news and the word "Vae'id" is used for bad news. According to theological discussions and verses of the Holy Quran, God fulfills His promises and His promises are never broken. Paying attention to divine promises is a method for encouraging people to obey God's commands and abandon divine prohibitions. Using a comparative-analytical approach, this study has examined the divine promises in the Qur'an and the books of Chronicles, especially the promises that God has made to David and Solomon (a.s.). The findings show that God's promises to David were fulfilled based on the Qur'an; but the Qur'an does say anything about the fulfillment of God's promises to Solomon. Of course, according to the history, they are also realized.

    Keywords: Qur'an, Law, David, Solomon, Divine Promises
  • Husain Naghavi, Ebrahim Bahadivand Chegini * Pages 33-43

    Prayer is one of the most important acts of worship in Judaism and Islam. Ease and difficulty is one of the aspects of prayer that can be studied comparatively to clarify the superiority of Islam and its comprehensiveness. In this study only the ease and difficulty of prayer has been considered. Using a descriptive-analytical method and referring to the jurisprudential texts of both religions and paying attention to the criteria and factors of ease and difficulty, this paper came to the conclusion that unlike Islam, the prayer in Judaism is a difficult and arduous act of worship, since the proper conditions and rules that have been set in Islam for prayer and its pillars, have made it an easy act of worship. Therefore, the superiority of Islam in this aspect, i.e. ease and difficulty, has been proven. Since a comprehensive religion must consider all aspects of human needs.

    Keywords: ease, difficulty, prayer, Islam, Judaism
  • Hamed Nazarpour*, Marzieh Dezhfar Pages 45-54

    One of the most important issues in the theology of religions is the problem of evil. The Satan and its role in the world is one of the topics of the realm of evil. Jewish, Christian, and Islamic scriptures, i.e. the Qur'an and the Testaments, have paid special attention to the issue of Satan. Using a comparative-analytical approach, this study is proposed. The purpose of this article is to examine the role of Satan from the perspective of the Holy Qur'an and the Testaments. Satan is introduced in the Holy Qur'an and the Testaments as the enemy of man and the prophets (a.s.), as well as the tempter of man. In the Old Testament, two other roles are stated for Satan including, a slanderer and an agent of God. In the Old Testament, Satan often has no evil character and is God's agent. The Holy Qur'an also has introduced the roles of the infidel, the guardian and the servant for the devil that cannot be seen in the Bible. The similarities can be explained by the common revelatory origin of these sacred texts. The differences could be caused by distortion in the Old Testament.

    Keywords: Satan, the Qur'an, the Old Testament, the New Testament, the enemy of man, the agent of God
  • Seyed Morteza Honarmand*, Ehsan Torkashvand Pages 55-65

    Salvation, which means salvation in the hereafter, has always been considered by the divine religions. Christian salvation, as a fundamental doctrine, is based on doctrines such as the Trinity, grace, sacrifice, the Cross, holy Spirit, Christ as the incarnate God and savior and giver of new life so that human actions have no role in its creation and destruction. Using a descriptive-analytical method, we found that belief in monotheism is the standard measure of faith that anyone should have faith. Accepting this level of monotheism requires accepting other levels of monotheism as well. Belief in these levels as a whole is a necessary condition for monotheism, and imperfection in some respects hinders ultimate salvation. All levels of monotheism are part of the perfection of monotheism and require righteous deeds.

    Keywords: monotheism, valuing the levels of monotheism, salvation, redemption, the degree of salvation, faith, certainty, righteous deeds
  • Seyed Akbar Husaini Ghale Bahman, Mojtaba Nouri Kouhbanani* Pages 67-87

    One of the important issues in ethical researches is the issue of moral responsibility, which its various aspects, including conditions and scope, have been studied. There is a difference between moral responsibility and the moral factor. Although they may have some similarities in some issues, they are two different notions. So, the question of this research is what are the conditions of the moral factor? What is the appropriate definition for it? To avoid confusion between moral responsibility and moral agent. Using a descriptive-analytical method, this paper studies the conditions of the moral factor from the perspective of Shia Imamiyah and Catholicism. The findings show that, the conditions of the moral factor are very similar to each other in Shia Imamiyah and Catholicism.

    Keywords: moral factor conditions, Imamyeh, Catholicism, distinction
  • Seyed amir Seyedjafari Pages 89-100

    Modern spirituality is a concept that requires careful consideration of emerging examples. Examining one of these examples i.e. modern satanism, this study has sought to find its characteristics. Using a descriptive-analytical method, and considering the effects of modernism, liberalism and Christian humanism on satanism, this study first examines the characteristics of modern spirituality in new movements and then compares it with satanism in both psychological and sociological studies. Finally, we have outlined spiritual alternatives to satanism that are in line with new movements in Christianity. These alternatives are, paying attention to personal pleasure, especially sexual matters instead of piety, paying attention to individual unconscious knowledge, instead of knowing the metaphysical being, transforming the structure of traditional spirituality, which is more internal, into social dynamics and activities aimed at solving sociological problems, paying attention to individual ethics instead of religious ethics with social approaches.

    Keywords: modern spirituality, characteristics of modern spirituality, the realm of satanic psychology, the realm of satanic sociology