فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 68 (پاییز 1399)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 68 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود مصدق خواه، حسن ترابی* صفحات 4-24
    یکی از فرضیات غیر واقعی مدل مقدار تولید اقتصادی، کیفیت تمام و کمال کالاهای تولید شده است. در این مقاله در تلاش برای فایق آمدن بر این محدودیت‏ و نزدیک ساختن این مدل‏ به شرایط واقعی، حالاتی چون بازبینی‏های مخرب و وجود اقلام غیرکامل و مردود بعد از دوباره‏کاری در نظر گرفته شده است. در سه حالت (1- عدم نگهداری اقلام غیر‏کامل بعد از بازبینی، 2- نگهداری اقلام مذکور تا پایان دوره تولید، 3- نگهداری این اقلام تا پایان کل دوره) مقدار تولید اقتصادی تعیین شده است. نتایج نشان می‏دهد که اگر از مدل سنتی به جای مدل جدید و اصلاح شده استفاده شود؛ با افزایش هزینه مواجه خواهیم شد. علاوه بر این با افزایش مجموع نسبت اقلام غیرکامل و قابل دوباره‏کاری، مقدار تولید اقتصادی و هزینه کل در واحد زمان افزایش می‏یابد. از حل مثال عددی هم برای بررسی نتایج کمک گرفته شده است.
    کلیدواژگان: اقلام غیرکامل، بازبینی، دوباره‏کاری، مقدار تولید اقتصادی و هزینه
  • رامین صادقیان*، معصومه محمدبیگی صفحات 25-39
    این تحقیق، یک مدل برنامه ریزی برای کنترل موجودی چند محصولی چند دوره ای است، با هزینه های مربوط به موجودی (هزینه نگهداری، سفارش دهی، هزینه کمبود، هزینه خرید) که تحت تورم و سیاست تخفیف کلی با تقاضای احتمالی ارایه می شود که دارای کمبودهایی می باشد (فروش ازدست رفته و اعتبار ازدست رفته) که در آن ها دوره های برنامه ریزی محدود و شناخته شده می باشد. در این تحقیق یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط غیرخطی سه هدفه شامل کمینه سازی کل هزینه های موجودی و کل فضای ذخیره سازی و بیشینه سازی سطح اطمینان از موجودی به طور همزمان معرفی می شود. سپس به منظور حل مدل، ابتدا از روش حل دقیق لینگو در ابعاد کوچک استفاده می شود و سپس از یک الگوریتم فرآابتکاری الگوریتم ژنتیک چندهدفه مرتب سازی نامغلوب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کنترل موجودی چند محصولی، چند دوره ای، تورم، تخفیف، کمبود، تقاضای احتمالی
  • احمد ماکوئی*، محمود تاجیک جنگلی، احسان دهقانی صفحات 40-55

    امروزه افزایش تقاضا مشتقات نفتی علاوه بر نیاز به مدیریت زنجیره تامین آن، می بایست به ملاحظات زیست محیطی فرآیندهای مرتبط با تولید، توزیع و بازیافت آن توجه ویژه ای داشت. در این رابطه، این پژوهش به طراحی و برنامه ریزی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته سبز برای محصول روغن موتور در شرایط عدم قطعیت پرداخته است. مدل ارایه شده متشکل از دو هدف می باشد که تابع هدف اول هزینه ها و تابع هدف دوم اثرات نامطلوب زیست محیطی شامل آلاینده های ناشی از بازیافت، حمل ونقل مواد بین مراکز مختلف و آلاینده های ناشی از انهدام مواد غیرقابل بازیافت را کمینه سازی می کند. با توجه به چندهدفه بودن مدل از روش اپسیلون-محدودیت جهت حل مدل استفاده شده است. در مدل موردنظر دو پارامتر میزان تقاضا محصول اصلی و میزان مواد بازگشتی از بازارهای تقاضا به صورت غیر قطعی در نظر گرفته شده است که به منظور مقابله با آن از روش بهینه سازی استوار مولوی استفاده شده است. همچنین، در مدل ارایه شده، روش های نوین در زمینه بازیافت مواد بازگشتی و انهدام مواد غیرقابل بازیافت موردبحث قرارگرفته است. درنهایت، با استفاده از داده های شرکت نفت بهران، اعتبار مدل ارایه شده مورد ارزیابی قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، حلقه بسته، سبز، آلاینده، عدم قطعیت، روش اپسیلون-محدودیت، روش بهینه سازی استوار
  • فاطمه درخشی خواجه*، یونس جبارزاده صفحات 56-73

    عواملی نظیر مسایل سیاسی، نوسانات تقاضا، تغییرات فناوری، ناپایداری های مالی، حوادث طبیعی و مهم‏تر از آن محیط رقابتی کسب وکار، موجب افزایش عدم قطعیت و بروز ریسک هایی در زنجیره تامین می شود. مدیریت این ریسک ها، یعنی تاب آور کردن زنجیره تامین، یکی از چالش های کنونی سازمان ها است. ازاین رو، سازمان ها جهت تدوین استراتژی های تاب آوری نیاز به ترسیم و تفهیم پویایی عوامل تاثیرگذار بر تاب ‏آوری زنجیره تامین دارند. در این پژوهش با بررسی ادبیات پژوهشی مرتبط، مولفه های مرتبط با تاب ‏آوری زنجیره تامین و کارت امتیازی متوازن جهت ترسیم نمودار علت و معلولی تاب‏ آوری زنجیره تامین با رویکرد  فراترکیب شناسایی شده است که این مولفه ها به تایید خبرگان رسیده‏اند. نتایج به دست آمده شامل 83 کد است که در سه مقوله و ده بعد طبقه ‏بندی شده ‏اند. درنهایت به کمک این نتایج و روابط بین آن ها، مدل علی عوامل تاثیرگذار بر تاب‏آوری زنجیره تامین، توسعه داده شده است. نمودار تهیه شده در این پژوهش، دید کلی با در نظر گرفتن پویایی پارامترهای تاثیرگذار بر سیاست‏گذاری در اختیار مدیران زنجیره تامین قرار می‏دهد. مولفه های اصلی موثر جهت کاهش زمان بهبود و افزایش تاب‏آوری بنا به مطالعات میدانی شناسایی شده‏اند که در این میان به اهمیت بخش مدیریت ریسک در تاب‏آوری پی برده شد که توسط چابکی، مهندسی مجدد، یکپارچگی و انعطاف‏ پذیری زنجیره تامین با سرمایه ‏گذاری در توسعه رشد و یادگیری سازمان تقویت می‏شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین تاب‏آور، کارت امتیازی متوازن، مدل علی، روش فراترکیب
  • علی سلطان پور*، شهرام آریافر، سید حامد موسوی راد، حمید عزت آبادی صفحات 74-91

    طبقه بندی اقلام یکی از مباحث مهم و کلیدی در مدیریت موجودی بوده و لازم است در این عصر که تنوع و گستردگی محصولات رخ نشان می دهد، انبارهای متنوعی از اقلام جهت تولید محصولات متنوع، در دسترس باشد. اما این گستردگی و تنوع اقلام، ضرورت استخراج معیارهایی را جهت طبقه بندی دقیق و کارا، بیش از پیش آشکار می نماید. هدف از این پژوهش رتبه بندی معیارهای لازم جهت طبقه بندی اقلام پرمصرف مس سرچشمه می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق خود ساخته استاندارد ، بر اساس طیف پنج درجه لیکرت، اعداد فازی مثلثی، معیارهای استفاده شده در مقالات مختلف در زمینه طبقه بندی چندمعیاره اقلام پرمصرف طی سال های 1986 تا 2016 و همچنین استخراج معیارهایی از محل مس سرچشمه بوده است. پایایی این پرسشنامه مطابق با آلفای کرونباخ برابر 923/0 و روایی این پرسشنامه، براساس روایی صوری کمی و کیفی مشخص گردید. جامعه آماری این پژوهش 52 نفر از خبرگان امورهای مختلف مس سرچشمه بوده است. جهت تجمیع دیدگاه خبرگان از روش میانگین هندسی فازی و جهت فازی زدایی از میانگین اعداد فازی مثلثی استفاده شده است که درنهایت مشخص گردید معیارهای ((صحت اطلاعات))، ((دردسترس بودن مشخصات و خصوصیات فنی))، ((کمیابی)) و ((زمان ازکارافتادگی یا توقف))، به ترتیب مهم ترین معیارهای طبقه بندی اقلام پرمصرف بوده اند.

    کلیدواژگان: رتبه بندی معیارها، طیف لیکرت پنج درجه، پرسشنامه استاندارد، فازی، پرمصرف
  • حسینعلی حسن پور*، حسین غفاری توران، مصطفی زارعی، علی محمدی صفحات 92-108

    مدیریت زنجیره تامین تاب آور یکی از رویکردهای نوین در مدیریت زنجیره تامین و یک مزیت رقابتی برای سازمان ها تلقی می شود. هدف از این تحقیق ارایه یک مدل ترکیبی جهت انتخاب تامین کننده و تخصیص سفارش در شرایط عدم قطعیت می باشد که در آن یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی دو هدفه برای بهینه سازی زنجیره تامین اقلام عمومی ارایه شده است که در آن تمام پارامترهای توابع هدف و محدودیت ها به صورت غیرقطعی در نظر گرفته شده است. روش حل بدین گونه است که ابتدا اوزان مناسب معیارها و زیرمعیارهای مرتبط برای تولیدکنندگان با استفاده از معیارهای سازمان از طریق روش تصمیم گیری چند معیاره بدست می آید. این اوزان داده های ورودی به مدل ریاضی پیشنهادی را ایجاد می کند. مدل ریاضی ارایه شده در قالب یک مطالعه موردی با استفاده از نرم افزار GAMS حل شده است. سپس دو الگوریتم فرا ابتکاری چندهدفه شامل الگوریتم ژنتیک و بهینه سازی ذرات با مرتب سازی نامغلوب ارایه شده است و برای اعتبارسنجی، نتایج آن ها با نرم افزار دقیق مقایسه شده است. جواب های الگوریتم های فرا ابتکاری نسبت به جواب های GAMS برای مسایل مختلف، نشان دهنده اختلاف کم تر از 2.5 درصد است. این نتایج بیانگر آن است که  الگوریتم های پیشنهادی همگرا به جواب بهینه و کارا می باشند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین تاب آور، اختلال، برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی، بهینه سازی چندهدفه، NSGA-II، MOSPO
|
  • Masoud Mosdegh, Hasan Torabi * Pages 4-24
    One of the unrealistic assumptions of the economical production quantity model is the perfect quality the goods produced. To this end, following the previous attempts, in this paper it is assumed to have destructive inspections and existence of imperfect and rejected items after rework. In developed models, the new EPQ model has been calculated under 3 circumstances: 1- Imperfect items are not counted into the inventory after inspection, 2- The mentioned items are kept in the stock up to the end of production period within each cycle in EPQ model, 3- Aforementioned items are kept in stock up to the end of cycle. Moreover, we found out that if we use the traditional amounts instead of new ones, the total cost per unit time will increase with the same order. Finally, as sum of the fractions of imperfect and reworkable items ascend the EPQ and total cost per unit time will increase. A numerical example is applied to address the reliability of the results.
    Keywords: imperfect items, Inspection, rework, EPQ, cost
  • Ramin Sadeghian *, Masoomeh Mohammad Beygi Pages 25-39
    This research is a multi-product multi-period inventory control model, with inventory costs (including holding, ordering, shortage, and purchasing costs) which is provided under inflation and general discount policy with a randomized demand and has shortcomings (lost sales and lost backorder), and there are some limited and well-known programming periods. Also, the demand for different samples varies in different periods, so the ordering of a product in a particular period must reduce the number of deficiencies, and the shortage must also be allowed. This model also has some limitations in which the budget and storage space are limited. And the examinations are instantaneous. In this paper, a three-objective non-linear complex integer programming model including minimizing total inventory costs and total storage space and maximizing the level of assurance of inventory is introduced simultaneously. Then, multi-objective optimization algorithm of non-dominated sorting genetic algorithm and multi-objective is proposed to solve the problem. a numerical example is presented , which are used for small-size issues and obtaining the exact answer from the Lingo benefit program , And then the problem is executed in larger dimensions than the calculations of the meta-heuristic algorithms NSGAII in MATLAB software, and the computational results are obtained after the algorithm is applied to the sample problem.
    Keywords: Multi-product inventory control, Multi-period, inflation, Discount, Stochastic demand
  • Ahmad Makui *, Mahmoud Tajik Jangali, Ehsan Dehghani Pages 40-55

    Recently, an increase in the demand of petroleum derivatives has caused to pay particularattention to environmental issues of processes pertaining to its production, distribution andrecovery in addition to the need to manage its supply chain. In this regard, this study has designedand planned a green closed-loop supply chain network for an engine oil product underuncertainty. The proposed model encompasses two objectives in such a way the first objectivefunction aims at minimizing the costs of supply chain and the second one considersenvironmental effects of the related activities. In accordance with the multi objectives of themodel, the ε-constraint method is deployed to solve the concerned model. Likewise, the demandof the main product and the amount of recyclables from the demand markets are presumed to behemmed in by uncertainty. To cope with the considered uncertainty, the Mulvey optimizationmethod is exploited. Meanwhile, new methods for recycling and disposal of non-recyclablematerials are discussed in the proposed model. Eventually, the validation of the proposed modelis evaluated using data from Behran Oil Company.

    Keywords: Green closed-looped supply chain, Contaminant, Uncertainty, ε-Constraint Method, Robust Optimization
  • Fatemeh Derakhshi Khajeh *, Younis Jabarzadeh Pages 56-73

    Factors such as political issues, demand fluctuations, technological changes, financialinstability, natural disasters, and more importantly the competitive environment of the business,increase the uncertainty and risks in the supply chain. Management of such risks, namely,resilient supply chain, is one of the current challenges of organizations. Therefore, organizationsneed to design and understand the dynamics of factors affecting supply chain resiliency toformulate sustainability strategies. In this research, by investigating related literature, the relatedcomponents of the resilient supply chain and balanced scorecard have been identified to map thecauses and effects of resilient supply chain with the Meta-synthesis approach, which have beenconfirmed by experts. The results were categorized into three categories and ten dimensions with83 codes. Finally, by the help of the results and the relationships between them, the causal modelof the factors influencing resilient supply chain has been developed. The diagram prepared inthis research provides an overview for supply chain managers by considering the dynamics ofparameters affecting policy making. Effective key components to reduce recovery time andincrease resilience have been identified based on field studies, which have highlighted theimportance of risk management in resilience through supply chain agility, reengineering,integration and flexibility which is strengthened by investing in the development oforganization's growth and learning.

    Keywords: balanced scorecard, Causal Model, Meta-synthesis Approach, Resilient Supply Chain
  • Ali Soltanpour *, Shahram Aria, Seyed Hamed Moosavirad, Hamid Ezzatabadi Pages 74-91

    One of the key issues in inventory management is classification of items, it is necessary tohave various depots to produce various products in this age that variety and diversity of productsare the focus. However, this variety of items and diversity show the necessity of extracting somecriteria for precise and efficient classification more than ever. The aim of this study is to rankthe required criteria for classification of Fast-Moving items of Sarcheshmeh Copper. Datacollection tool was a standard self-made questionnaire, based on five-option Lickert scale andtriangular fuzzy numbers, and the criteria used in different articles in the field of multi-criteriaclassification of commonly used items from 1986 to 2016, as well as extraction of some criteriafrom Sarcheshmeh Copper. Cronbach's alpha reliability of this questionnaire was 0.923, and itsvalidity has been determined based on quantitative and qualitative face validity. The targetpopulation included 52 experts of various affairs of Sarcheshmeh Copper. Fuzzy geometric meanwas used for the integration of experts' opinion, and for defuzzification, triangular fuzzy numbersmean was used. Finally, it was determined that criteria ((accuracy of information)), ((availabilityof technical specifications)), ((scarcity)), ((downtime or stop)), respectively, are the mostimportant classification criteria of Fast-Moving items.

    Keywords: Ranking criteria, Five-point Likert scale, Standard Questionnaire, Fuzzy, Fast-Moving
  • HosseinAli Hassan Pour *, Hossein Ghaffari Turan, Mostafa Zaree, Ali Mohammadi Pages 92-108

    Supply Chain Management is one of the new approaches in supply chain management anda competitive advantage for organizations. The purpose of this research is to present a hybridmodel for supplier selection and order allocation under uncertainty in which a two-objectivenonlinear integer programming model is presented to optimize the general supply chain whereall parameters of objective functions and constraints are presented. It is considered uncertain.The method of solving this is that the appropriate weights of the relevant metrics and sub-criteriafor the producers are first obtained by using the organization's criteria through the multi-criteriadecision making method. These weights provide input to the proposed mathematical model. Themathematical model presented is solved as a case study using GAMS software. Then, two multiobjectivemeta-heuristic algorithms, including genetic algorithm and particle optimizationalgorithm with inappropriate sorting, are presented and their results are compared with accuratesoftware for validation. The responses of the meta-algorithms to the GAMS solutions fordifferent problems are less than 2.5%. These results show that the proposed algorithms convergeto the optimal and efficient solution

    Keywords: Emergency Resilient Supply Chain, Nonlinear Integer Programming, Multi-Objective Optimization, NSGA-II, MOSPO