فهرست مطالب

Applied Linguistics and Applied Literature: Dynamics and Advances - Volume:8 Issue: 2, Summer-Autumn 2020

Journal of Applied Linguistics and Applied Literature: Dynamics and Advances
Volume:8 Issue: 2, Summer-Autumn 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/10/21
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بهرام بهین صفحات 1-2
  • جیمز پی لنتالف، سعید کریمی اقدم * صفحات 3-21
  • داود کوهی * صفحات 23-37

    از زمان معرفی مفهوم ژانر به حوزه انگلیسی برای اهداف ویژه در دهه 1980 میلادی، این مفهوم به عنوان یک سازه ی تیوریک منسجم در خدمت درک هرچه بیشتر ماهیت ارتباطات آکادمیک قرار گرفته است. با این حال، پتانسیل ذاتی این مفهوم به عنوان ابزار طبقه بندی متون آکادمیک همواره به نوعی کج فهمی درباره همگن بودن ژانرهای آکادمیک نیز دامن زده است. مقاله حاضر با نقد این کج فهمی و مبنا قرار دادن مفهوم ناهمگنی و پیوندخوردگی ژانرها به برخی از تاثیرات و در برداشتهای این مفهوم در حوزه پژوهش و آموزش انگلیسی برای اهداف آکادمیک پرداخته است. مولف معتقد است که پذیرش مفهوم ناهمگنی و پیوندخوردگی ژانرها می تواند به تعریفی متفاوت در حوزه ی طراحی پیکره ها، تمرکز بر شبکه های ژانری بجای ژانرهای واحد، لحاظ امکان سه سویه سازی، تغییر در معیارهای گزینش ویژگیهای ساختاری و کارکردی و امکان شرحهای چند جانبه بیانجامد. این مقاله همچنین به نحوه ی عملیاتی نمودن مفهوم فوق در قالب آموزش انگلیسی برای اهداف ویژه و به نوعی طراحی اولیه از فعالیتهای آموزشی در این راستا پرداخته است.

    کلیدواژگان: ژانر پیوندخوردگی، گفتمان آکادمیک، پژوهش انگلیسی برای اهداف ویژه، آموزش انگلیسی برای اهداف ویژه
  • حمیدرضا مهبودی *، ساناز حسین نژاد صفحات 39-60

    استفاده نامناسب از تلفن هوشمند معمولا باعث می شود دانشجویان به آن معتاد شوند و وقت کمتری را صرف خواندن یادداشت های کلاسی و کتاب های درسی کنند. هدف از این تحقیق تعیین میزان استفاده دانشجویان از تلفن های هوشمند و پرهیز آنها از مطالعه است. این تحقیق، داده ها را از طریق یک پرسشنامه ساختار یافته 20 سوالی متشکل از خصوصیات عمومی، تعداد و ساعت استفاده دانشجویان از تلفن هوشمند، استفاده روزانه از کتابهای درسی یا جزوه و از طریق نسخه کوتاه آنلاین مقیاس اعتیاد به تلفنهای هوشمند (کوان ، کیم و همکاران ، 2013) جمع آوری کرد. در این تحقیق 200 شرکت کننده از گروه علوم انسانی و علوم زیستی شرکت داشتند. نتایج SAS یا میزان اعتیاد به تلفن همراه آنلاین نشان داد که شرکت کنندگان میانگین نمره ای برابر با 02/47 با ا نحراف معیار4.235 دارند (SD = 4.235).بنا براین آنها به عنوان کاربر بیش از حد (معتاد) تلفن های هوشمند در نظر گرفته شدند. همچنین، نتایج پرسشنامه حاکی از آن است که اکثر شرکت کنندگان تمایل به صرف وقت زیاد بر روی تلفن های هوشمند خود دارند نه به یادداشت های کلاسی و کتاب های درسی. این نویسنده نتیجه می گیرد که دانشجویان این موسسه آموزش عالی به تلفن های هوشمند بسیار معتاد هستند و این رفتار اعتیاد آور باعث می شود که وقت کمتری را برای خواندن مطالب درسی و استفاده از کتابخانه دانشگاه بگذرانند. نتایج این مطالعه پیا مد های مفیدی برای سیاست گذاران، اساتید و ریاست دانشگاه دارد.

    کلیدواژگان: دانشجویان زبان انگلیسی، کارشناسی، کتاب، اعتیاد به گوشی تلفن همراه، یادداشت کلاسی
  • امین کریم نیا *، پردیس رحیمی صفحات 61-74

    در تحقیق پیش رو تلاش کرده ایم تا معادل های فارسی را براساس مدل تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف بررسی نماییم. چون یافتن معادل های مناسب غیرممکن نبود، محققان تلاش کردند تا ویژگی ها و محتوای یک گفتمان را با استفاده از چارچوب فرکلاف تجزیه و تحلیل نماید. براساس گفته فرکلاف، متن باید در دو سطح تجزیه و تحلیل شود، اول در سطح تجزیه و تحلیل زبان شناسی و سپس در سطح تجزیه و تحلیل درون متنی. محققان با توجه به تجزیه و تحلیل درون متنی، تنها با نقش عمده باز تولید در سطح درون متنی سرو کار داشته اند. محققان در این مسیر تلاش کرده اند تا چارچوب نظری تحلیل گفتمان انتقادی را به انجام رسانند تا بتواند این چارچوب را در تجزیه و تحلیل متن منبع به کار گیرند و انتخاب های مترجمان را در متن هدف در سطح زبان شناسی متن، تجزیه و تحلیل نماید. در زمان جمع آوری این تحقیق، بازنگری های اساسی مقاله فرعی موجود درباره تحلیل گفتمان انتقادی در متن هدف و با کاربرد آن مورد بحث بود و آنگاه تحلیل مقایسه ای متن مبدا و متن هدف برای بخش تجربی تحقیق صورت گرفت. متن مبدا در قالب یک تمثیل سیاسی انگلیسی و متن مقصد ها در قالب سه ترجمه فارسی بودند. نتایج تحقیق، دشوارترین نقطه های ترجمه و راه حل این چنین مشکل هایی را ارایه می کند.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل گفتمان انتقادی، مطالعات ترجمه، تمثیل سیاسی، مزرعه حیوانات
  • رضا یل شرزه، رویا منصفی *، علی سلمانپور صفحات 75-100

    هدف از مطالعه‌ی حاضر بررسی تاثیر جایگاه آثار ادبی در نظام چندگانه‌ی ادبی انگلیسی برعملکرد مترجمان ایرانی در سطح متن است. به عبارت دیگر، تحقیق حاضر در صدد است تا دریابد که آیا مترجمانی که آثار برجسته و پرفروش غربی را به فارسی ترجمه می‌کنند، به واسطه جایگاه ممتاز این آثار در نظام ادبی انگلیسی،به متن اصلی وفادارترند؟و آیا مترجمانی که آثار پیرامونی غربی را ترجمه می‌کنند به واسطه جایگاه حاشیه‌ای این متون در ترجمه آزادی عمل بیشتری از خود نشان می‌دهند و بیشتر مخاطب مقصد را در نظر می‌گیرند؟ بدین منظور، در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، نه رمان انگلیسی، شامل سه رمان برجسته، سه رمان پرفروش، و سه رمان پیرامونی، همراه با ترجمه‌ی فارسی آن‌ها بر اساس نظریه‌ی گرایش‌های ریخت‌شکنانه‌ی آنتونی برمن (1985) بررسی شد.نتایج حاصل از مقایسه‌ی متن‌های انگلیسی و ترجمه‌ی فارسی نشان داد که جایگاه متن اصلی تاثیر چشمگیری در عملکرد مترجمان در سطح متن نداشته است و مترجمان بیشتر خواننده‌ی مقصد را در نظر گرفته‌اند تا برحسب نیازهای مخاطب عمل کنند.

    کلیدواژگان: رمان های برجسته، رمان های پرفروش، رمان های پیرامونی، گرایش های ریخت شکنانه، جایگاه آثار ادبی، رمان
  • حسین میهمی، فاطمه حسینی صفحات 101-117

    پژوهش های مختلفی با موضوعات مرتبط با هویت در زمینه های آموزشی انجام شده است. اگرچه پژوهش های زیادی بر رشد هویت معلمان زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی انجام شده است، ولی با کمبود پژوهش های مرتبط با برنامه های تربیت معلم هویت-بنیان روبرو هستیم. از این رو، این پژوهش به دنبال آن بود تا به بررسی دیدگاه مربی-معلمان و معلمان زبان انگلیسی درمورد برنامه های تربیت معلم هویت-بنیان بپردازد تا نقاط مشترک دیدگاه این دو گروه را به دست آورد و به برنامه ای مشترک هویت-بنیان دست پیدا کند. به این منظور، سه مربی-معلم و پنج معلم زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها بر اساس تیوری داده-بنیان مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر دو گروه برنامه ای را هویت-بنیان می دانند که 1- به آموزش فکورانه بپردازد، 2- فاصله بین نظریه و عمل را پرکند، 3-معلمان آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی را به انجام پژوهش درگیر کند، 4- بر آموزش جنبه های فرهنگی-اجتماعی معلمان آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی تاکیید داشته باشد، و 5- موجب رشد آگاهی معلمان آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی در موضوعات مختلف شود. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که با قرار دادن این موارد در برنامه های تربیت معلم زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی می توان به برنامه هویت-بنیان دست یافت.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، مربی-معلمان آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی، تربیت معلم هویت-بنیان، آموزش فکورانه
  • کتایون افضلی *، گلشن کیانی پور صفحات 119-140

    با وجود اینکه استراتژیهای زیادی برای افزایش تعاملات کلاسی در کلاسهای مکالمه وجود دارد، بسیاری از معلمان تازه کار از این استراتژیها آگاهی ندارند. با توجه به این مساله، هدف تحقیق حاضر بررسی استراتژیهایی که معلمان برای افزایش تعاملات بین معلم و دانش آموز و دانش آموز و دانش آموز به کار می برند می باشد. بدین منظور 50 جلسه از کلاسهای مکالمه دانشگاه مشاهده و ضبط گردیدند. سپس این مکالمات ضبط شده از طریق مدل هاچبی و ووفیت به حالت مکتوب در آورده شدند و مطابق مدل والش آنالیز شدند. سپس پر تکرارترین استراتژیها مشخص گردیدند. نتایج این تحقیق می تواند برای تدریس مکالمه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گفتمان کلاس تعاملات کلاس تحلیل مکالمه راهکارهای معلمان
  • هادی فرجامی، منیره مختار زاده* صفحات 141-157

    این مطالعه تلاشی است برای بررسی تاثیر استفاده از نقل قولهای الهامی در تدریس لغت های انتزاعی انگلیسی بر به یادآوردن آن‎ها. در این راستا، یک آزمون زبان تعین سطح با 60 آیتم چهار گزینه ای وبا مضمون لغت و گرامر زبان انگلیسی در بین 63 دانشجوی ترم دوم دختر و پسر در محدوده سنی بین 17 تا 22 سال که در دانشگاه بیرجند در رشته مترجمی زبان انگلیسی مشغول به تحصیل بودند اجرا گردید. در نهایت 40 دانشجویی که سطح بالاتری از زبان انگلیسی را دارا بودند برگزیده شدند و به صورت تصادفی به دو گروه یکسان 20 تایی تحت عنوان گروه آزمایشی و کنترل اختصاص یافتند. گروه آزمایشی 22 لغت انتزاعی مورد نظر را از طریق نقل قولهای الهامی و گروه کنترل همان لغت ها را از طریق جملات ساده فرا گرفتند. در پایان کارآزمایی، برای سنجیدن میزان یادآوری بلافاصله لغت های مورد نطر، آزمون بازخوانی نشانه ای از هردو گروه به عمل آمد. دو هفته بعد از کار آزمایی، همان آزمون برای دو گروه مجددا اجرا گردید تا بدین طریق میزان تاثیر نقل قولهای الهامی بر یادآوری با تاخیرلغت های انتزاعی در شرکت کنندگان گروه آزمایشی با عملکرد گروه کنترل مقایسه شود. نتایج برآمده از این مطالعه بیانگر تاثیررضایت بخش نقل قول های الهامی بر یادآوری بلافاصله و با تاخیر لغت های انتزاعی می باشد. با تحلیل نتایج آزمون های بلافاصله و با تاخیر با استفاده از دو سری آزمون t-test دو فرضیه این مطالعه مبنی بر تاثیر نقل قول های الهامی بر به یادآوری بلافاصله و با تاخیر لغت های انتزاعی تایید شدند. بر اساس این یافته می توان اینگونه نتیجه گرفت که از جملات الهامی می توان به عنوان متون پشتیبان برای آموزش و یادگیری لغات انتزاعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: احساس و هیجان، انگیزه، به یادآورن لغات، نقل قول الهامی، واژگان انتزاعی
  • کازمس ری آمنوروی * صفحات 159-178

    مقاله حاضر به چگونگی انتقال مضمون خیزش در آلبوم موسیقی باب مارلی با عنوان «خیزش» می پردازد. به کمک روش شناسی چند شیوه ای به تحلیل نفشی که طرح جلد، عناصر واژگانی، صنایع ادبی و دیگر عوامل زیباشناختی همچون ده ترانه آلبوم و ترتیب آنها در شکل گیری مضمون کلی خیزش دارند، پرداخته می شود. یافته ها نشان می دهد که طرح جلد آلبوم مملو از بار معنایی مفهوم خیزش است. به علاوه، مارلی به آرایه های بدیعی همچون تلمیح، مقارنه، تکرار، پرسش های بلاغی و ضرباهنگ توسل جسته است تا به کمک آنها درن مایه قیام را طرح ریزی کند. در نهایت عناوین ترانه ها و ترتیب ارایه آنها در آلبوم «خیزش» مارلی داستان واحدی را بیان می کند که دربرگیرنده مضمون خیزش است.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمونی، چند روشی، زبانشناسی، ادبیات، زیباشناسی، باب مارلی، اشعار غنایی
  • نور عزتی آزمان، منصور امینی *، لین سیو انگ، معصومه علوی صفحات 179-196

    انواع مختلف استراتژی های خواندن در زمینه انگلیسی به عنوان زبان خارجی (EFL) مدرسان و فراگیران را با چالش مواجه می کند. این مطالعه با هدف شناسایی و مقایسه استراتژی های خواندن مورد استفاده توسط مربیان و دانشجویان در برخورد با سوالات درک مطلب، سازماندهی مجدد و درک مطلب استنباطی انجام شده است. شرکت کنندگان پنج مربی EFL و 27 دانشجو از برنامه مهارت زبان انگلیسی (ELPP) در دانشگاه مالایا، مالزی بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این مطالعه کیفی شامل مشاهدات در کلاس و مصاحبه با مربیان و پرسشنامه هایی است که برای دانشجویان ارایه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که هر دو مربی و دانشجویان هنگام برخورد با سوالات درک مطلب استراتژی های مختلف خواندن را انجام می دهند و برخی از استراتژی های مربیان به ندرت مورد استفاده دانشجویان قرار می گیرند و یا هرگز استفاده نمی شوند. راهبردهایی مانند "خواندن قبل از خواندن متن" ، "اسکن کردن" و "یافتن سرنخ های زمینه ای" توسط مربیان و دانشجویان مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اجرای انواع راهبردهای خواندن توسط مربیان بر میزان درک دانشجویان از مطالب مطالعه تاثیر می گذارد. بنابراین، این مطالعه می تواند رهنمودهای روشنی برای مربیان EFL ارایه دهد تا به دنبال پیشرفت مهارت خواندن دانشجویان خود باشند. این می تواند در نهایت به پیشرفت تحصیلی و انگیزه یادگیری بهتر دانشجویان منجر شود.

    کلیدواژگان: فراگیری زبان خارجی، استنباطی، مربی، مالزی، خواندن، استراتژی
  • مهرانگیز انورحقیقی*، فرزانه فرحزاد، حسین ملانظر صفحات 197-217

    کاربست رویکرد های جامعه شناختی در مطالعات ترجمه , پژوهشگران این حوزه را قادر به انتخاب روش های تحقیق نوینی نموده است که از طریق اعمال آن بتوانند مفاهیم جدید و نظریه های متفاوت و اختصاصی خود را خلق نمایند. چنین نظریه هایی , از طریق تعامل شخص محقق با افراد و جامعه آماری خود بدست می آید که حاصل تفسیر جهان اجتماعی و معانی تولید شده از طرف جامعه آماری در یک اتفاق اجتماعی از سوی پژوهشگر می باشد. روش داده بنیاد در انجام تحقیق در حوزه هایی که دانشی از فرایند های اجتماعی در آن اندک می باشد بسیار مناسب بوده ولیکن انتخاب روش داده بنیاد در مطالعات ترجمه اندک و در حوزه آموزش و تدریس ترجمه بسیار نادر است .با این حال این بدین معنا نیست که امکان کاربرد و عملیاتی شدن آن در حوزه ترجمه وجود ندارد. مباحث و تردید در کاربست روش داده بنیاد به لحاظ اعمال موشکافانه ودقیق قواعد و انظباط سخت پزوهشی در آن , پیوسته کار پژوهشگران نسبتا تازه کار در عرصه پژوهش های کیفی و استقرایی را دشوار کرده و موجبات سردرگمی آنها را فراهم نموده است.مفاله حاضر در وافع سعی دارد موضوعات اساسی - از قبیل کد گذاری و مفهوم سازی - در کاربست روش داده بنیاد را برای پژوهشگران کیفی در حوزه مطالعات ترجمه تبیین کند. همچنین نویسنده این مقاله سعی دارد با ارایه مواردی از تحقیق رساله دکتری خود در زمینه مفهوم سازی و تبدیل تجارب ترجمه آموزان دانشگاهی و فرایند کسب توانش از سوی آنها , مروری اجمالی بر فرایند انجام روش داده بنیاد داشته باشد. این مقاله حین ارایه تجارب و نظرات شخصی نگارنده , مناسبت, عملیاتی شدن و امکان کاربست آن روش در فرایند آموزش ترجمه را مورد بررسی قرارداده است.این مهم از طریق مطالعه عمیق ادبیات موجود و کلاسیک در عرصه روش داده بنیاد و تجربه عملی کاربست آن روش از سوی نگارنده در انجام پژوهش نظری انجام گرفته و نهایتا به تلفیق مفاهیمی انجامیده که در طول تحقیق ایجادشده و بشکل مدلی برای کسب توانش مترجم ظاهر شده است.

    کلیدواژگان: روش داده بنیاد، نظام کدگذاری، مفهوم سازی نظری، توانش مترجم
  • عباسعلی زارعی، مریم احمدی*، رجب اسفندیاری صفحات 219-239

    یافتن روش های موثر در آموزش اصطلاحات زبان دوم در زمره دغدغه های مستمر بسیاری از محققین و پژوهشگران در این حوزه بوده است. پژوهش حاضر در جهت بررسی تاثیرات سه تکنیکیادیار زبانی (شامل ریشهیابی، روش کلیدواژه و ترجمه) بر بخاطر سپاری و تولید اصطلاحات زبان انگلیسی توسط فراگیران این زبان خارجی بوده است. برای نیل به این هدف، نود فراگیر زبان انگلیسی دختر و پسر که در سطح متوسط زبانی بود ودرحال آمادگی برای آزمون آیلتس بودند، شرکت نمودند.این شرکت کنندگان به سه گروه سی نفره تقسیم بندی شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در هریک از گروه های آموزشی، به فراگیری اصطلاحات زبانی انگلیسی با کمک یکی از روش هاییادیار زبانی خاص از موارد یادشده پرداختند.روش آماری نتایج ANOVA برای تحلیل نتایج مورد استفاده قرار گرفت. این تحلیل حاکی  از برتری روش ریشهیابی بر سایر روش ها در بخاطرسپاری و تولید اصطلاحات بود.نتایج این پژوهش به طور بالقوه  می تواند پیامدهای آموزشی مفیدی برای طراحان کتابهای آموزشی، پدیدآورندگان برنامه های آموزشی، مدرسین و زبان آموزان داشته باشد.

    کلیدواژگان: ریشه یابی، تولید اصطلاحات، بخاطرسپاری اصطلاحات، روش کلیدواژه، روشهای یادیار زبانی، ترجمه
  • احد مهروند *، طیبه رستگار نادری صفحات 241-263

    با استفاده از دو اصطلاح »هوشیاری دوگانه«ویلیام ادوارد برگهارت دوبوآ و» روشنفکر استعمارشده«  فرانتس فانون، در این مقاله نشان میدهیم که مقاله»هیچ چیز از شخصیت«خورخه لوییس بورخس رامی توان پسا استعماری دانست. مطالعه ما به دنیای پس از استعمار آمریکای لاتین، با تمرکز ویژه بر بوینوس آیرس، پرداختن به بیگانگی، ترکیبی، »دوتایی« و وضعیت دیگری بورخس به عنوان مهاجر به آمریکای لاتین پس از جنگ جهانی اول می پردازد.مسلما در تحلیل حس دوگانگی بورخس در یک فرهنگ تازه اتخاذ شده، این بحث محوری مطرح  است که  آیا»هوشیاری دوگانه«بورخس باید مطابق با هویت فرهنگی اتخاذ شدهقبلییا با خود جدید او در یک فرهنگ جدید باشد؟ بسیاری از مطالعات حاکی از تلاش بورخس برای ایجاد پایه و اساس ادبیات واقعی آرژانتین و احیای میراث فرهنگیآن است؛ با این حال، این مطالعات از این بررسی باز ماندند که  بورخس مانند»روشنفکر استعمارشده ای«بود که با استفاده از ایدیولوژی استعمارگر به مرکز آنها وامی نوشت.

    کلیدواژگان: بورخس پسا استعماری، «روشنفکر استعمارشده»، «هوشیاری دوگانه»، ذهنیت خود، مقاله «هیچ چیز از شخصیت»
  • مهدی جاویدشاد *، بهی حدائق صفحات 265-281

    یکی از عناصر جدایی ناپذیر ادبیات پسا استعماری، واسازی تاریخی است که توسط امپریالیسم نوشته شده و ارایه تاریخی است که توسط مستعمره ها تجربه شده است. به عنوان قربانیان استعمار انگلستان، بومیان استرالیایی به دلیل محبوبیت زیاد و تاثیرات اجتماعی ادبیات، همواره در آثار ادبی خود به ویژه در ادبیات نمایشی، سلطه مذهبی و سرزمینی تاریخی در سرزمین خود را انعکاس داده اند. نمایشنامه «مرد کیکی» نوشته رابرت مریت یک متن دراماتیک مهم در ادبیات بومی استرالیایی است که به تغییر اجباری مذهب و مقاومت در برابر آن می پردازد. بازنگری تاریخ در این نمایشنامه، تاریخی که توسط مستعمره ها تجربه شده است، آن را تبدیل به یک هدف مناسب برای مطالعه کاربرد فلسفه آلتوسری در ادبیات پسا استعماری می کند. به دلیل افشاگری مکرر ایدیولوژی استعماری و "ابزار های ایدیولوژیک حکومتی" در نمایشنامه «مرد کیکی»، می توان نتیجه گرفت که نظریه آلتوسری می تواند زمینه ای روشنگرانه برای بررسی دغدغه های تاریخی ادبیات پسا استعماری باشد.

    کلیدواژگان: رابرت مریت، «مردکیکی»، بومیان استرالیایی، آلتوسر، ابزارهای ایدئولوژیک حکومتی
|
  • Bahram Behin Pages 1-2

    JALDA has been officially recognized as a Scientific Grade B Journal by Iranian Ministry of Science, Research and Technology recently. A main interest of the Journal lies in the contextualized sense of science; the studies should take place in real world contexts and they should be intended to help solve everyday problems.The fields of applied linguistics and applied literature create the scope of the Journal for the purpose of coming into close encounter with the problems researchers may experience in their everyday lives both within and without school; they are encouraged to use their expertise, even in an interdisciplinary mode, to tackle issues that hinder their subjects and people on their way to success and improvement. From such a perspective, the decontextuzlized selection and reading of a literary text, for instance, may not be regarded as fruitful. There are stories by both teachers and researchers about how the “literary taste” of students at rural areas of our country differ radically from the taste of those from urbanized areas. Should the students be introduced to the same material in their English language and literature courses? JALDA prefers to consider the diversity in the world and it intends to publish the findings that help show how new ways are sought for improvements in the fields. This results from a sense of protecting the world and its diversity we experience in our everyday lives while, thanks to access to the technology, complicated (conspiracy) theories spread faster than any biological virus could to keep us far from one another and from the real world.

    Keywords: Behin, Covid 19, Editorial, JALDA Sci-fi, Technologization
  • James Lantolf, Saeed Karimi-Aghdam * Pages 3-21

    James P. Lantolf is George and Jane Greer Professor Emeritus of Language Acquisition and Applied Linguistics and former director of the Center for Advanced Language Proficiency Education and Research at the Pennsylvania State University, USA. He is currently Adjunct Professor of Applied Linguistics in the same academic unit at Xi’an Jiaotong University. He is founder of the Sociocultural Theory and Second Language Learning research group,which has been holding an annual meeting to discuss research in progress on second language acquisition from the perspective of sociocultural theory since 1993.He is founding editor of Language and Sociocultural Theory (Equinox Press, 2013 to present) and was co-editor of Applied Linguistics (Oxford University Press,1993–1998).He served as President of the American Association for Applied Linguistics (AAAL) in 2004 and was recipient of the AAAL Distinguished Scholarship and Service Award in 2016. He has co-authored or co-edited nine books and has published more than 140 articles and book chapters. His seminal book entitled Sociocultural Theory and the Genesis of Second Language Development (2006, coauthored with Steven L. Thorne) published by Oxford University Press coupled with a co-edited volume Vygotskian Approaches to Second Language Research (1994, coedited with Gabriela Appel) ushered in a new upswing of research on language development and teaching from the sociocultural theory vantage point. His latest co-edited book The Routledge Handbook of Sociocultural Theory and Second Language Development was published in 2018. The following is a written interview with James P. Lantolf conducted by Saeed Karimi-Aghdam. Dr. Karimi Aghdam is Associate Professor of English Language and Didactics in the Faculty of Education and Arts at Nord University, Norway. He is a member of the editorial board of Language and Sociocultural Theory and serves on the advisory board of the Journal of Applied Linguistics and Applied Literature: Dynamics and Advances.

    Keywords: Dialectical emergence of language, JALDA Interview, James Lantolf, Saeed Karimi-Aghdam, second language acquisition, Sociocultural Theory
  • Davud Kuhi * Pages 23-37

    Since its introduction to EAP theory in the 1980s, the concept of genre has proven to be a rigorous theoretical construct for a deeperunderstanding of the nature of academic discourse. However, the inherent potential of this concept as a means of classifying and categorizing academic texts has also given rise to what we have called “the misconception of homogeneity”. Criticizing this misconception and drawing on the concept of hybridity/heterogeneity of scientific/academic genres, the present paper explores some of the major implications of this view for EAP research and pedagogy. It is argued that the recognition of the concept of hybridity of academic genres would result in redefining the corpus design issues, focusing on genre networks instead of single genres, trying further possibilities of triangulation, redefining the criteria for the selection of formal/functional properties in analytic projects and development of thicker explanatory frameworks. The paper also looks at possibilities of operationalizing this concept within what is called “a hybridity-sensitive EAP pedagogy” and suggests intertextuality/interdiscursivity tracing tasks and discursive conversion tasks as means of raising EAP learners awareness.

    Keywords: Genre, Hybridity, academic discourse, EAP Research, EAP Pedagogy
  • Hamid Reza Mahboudi *, Sanaz Hosseinnejad Pages 39-60

    Immoderate smart phone usage usually makes the students addicted to it and spends less time reading lecture notes and textbooks. This study aims to determine university students' usage of smart phones and perceived rejection of paper books in an EFL context. The study collected data through a 20-item structured questionnaire consisting of the general characteristics, the number and hours of general smart phone usage, the daily usage of textbooks or paper books, and via the online short version of Smart phone Addiction Scale (Kwon, Kim, et al., 2013) administered to200 Iranian EFL participants aged ≥ 18 years and recruited from the Department of Humanities and Biological Sciences in Rabe Rashid Higher Education Institute (RRHEI), Tabriz, Iran. Results of the online SAS showed that the participants had a mean SAS-SV score of 47.02 (SD = 4.235), so theywereregardedasexcessivesmartphoneusers.Also,resultsofquestionnaireindicatedthatthe majority of participants were more inclined to spend an alarming amount of time on their smart phones rather than on their lecture notes and textbooks. The author concludes that students inRRHEIarestronglyaddictedtosmartphonesandthisaddictivebehaviormakesthemspendless time reading textbooks and using university library. The author ultimately gives some useful tips onhowtomitigatethenegativeeffectsofsmartphones.Theresultsofthisstudypromisepractical implications for policy-makers, parents, and academics and their students.

    Keywords: Context, Undergraduate, Paper book, Smartphone addiction, Lecture notes
  • Amin Karimnia *, Pardis Rahimi Pages 61-74

    This study draws on a comparative framework to evaluate the translation of political implications in three Persian translations of the novellaAnimal Farm (by George Orwell), using  Fairclough’scritical discourse analysis (CDA) model. The study regards political implications and ideologies as a mode of background knowledge shared by writers and audiences in the source language. Fairclough’s model involves three qualitative stages (interpretation, explanation, reproduction) and takes into account ideological stances. Political allusions in novels, if not sufficiently translated, could downgrade the implicit purposes and even the meaningfulness of the text. Given this significant function, the study specifically focuses on linguistic items that play an extra-textual role in meaning formation and the way they are translated into Persian. Hidden ideologies may appear in the form of assumptions, presuppositions, interactional history, or cultural references. This study emphasizes that translators must not take at face value what Fairclough calls “members resources” and must examine their choices against other sources.

    Keywords: Critical discourse analysis, Translation Studies, political allegory, Animal Farm, ideology
  • Reza Yalsharzeh, Roya Monsefi *, Ali Salmanpour Pages 75-100

    The present study sets out to investigate whether the position of literary works in the English literary polysystem influences the Iranian translators’ translational behavior at the textual level. Given the prominent position of canon and bestseller novels in English literary polysystem, the study intends to find out whether the translators of canon and bestseller novels are faithful to theirsource texts, and whether the translators of peripheral novels tend to adopt target language norms and translate much more freely than the translators of canon and bestsellers novels. To this end, based on a descriptive-comparative method, nine English novels comprising three canons, three bestsellers, and three peripherals were selected and compared with their Persian translations using Berman’s (1985) deforming tendencies. The comparison showed that the position of literary works in English literary polysystem does not have a considerable role in the Iranian translators’ translational behavior at the textual level, and the translators attempt to produce a target language-oriented translation to suit the needs of target readers.

    Keywords: Canon Novels, Bestseller Novels, Peripheral Novels, Deforming Tendencies, Position of Literary Works, Berman
  • Hussein Meihami *, Fateme Husseini Pages 101-117

    Different aspects of identity have been investigated across various educational fields. Although many studies have been done to investigate different aspects of EFL teachers’ identity development, there is a paucity of research on identity-oriented EFL teacher education programs. Hence, the purpose of the current study was to investigate EFL teacher educators’ and EFL teachers’ perspectives about identity-oriented EFL teacher education programs to probe where the commonality of perspectives lies between the two groups in order to see how to run identity-oriented teacher education programs. To that end, three EFL teacher educators and five EFL teachers who were recruited based on convenience sampling were interviewed. Each participant was interviewed two times. The interviews were analyzed using grounded theory. The findings revealed that both EFL teacher educators and EFL teachers believed that an EFL teacher education program would be an identity-oriented one when 1) addressing reflective pedagogy, 2) bridging the gap between theory and practice, 3) involving EFL teachers in action research, 4) emphasizing sociocultural aspects of EFL teacher education, and 5) developing EFL teacher awareness about the varieties. Thus, it can be concluded that through including the mentioned features in the teacher education program, teacher educators can achieve identity-oriented teacher education programs.

    Keywords: action research, EFL Teacher Educators, Identity-Oriented Teacher Education, reflective pedagogy
  • Katayoon Afzali *, Golshan Kianpoor Pages 119-140

    Despite the fact that there are a wide range of strategies used to foster interactions in EFL conversation classrooms, many novice teachers are not aware of them. In view of this problem, the current study aimed to identify such strategies commonly used by EFL teachers in conversation classrooms. To this end, fifty sessions of college level conversation classrooms were observed andtheir teacher-student interactions were audio recorded. The class recordings were, then, transcribed by means of transcription symbols proposed by Hutchby and Wooffitt (2008), and were analyzed both quantitatively and qualitatively based on the taxonomy of foreign language interaction analysis system proposed by Walsh (2006). The findings revealed that teacher echo and asking questions were among the most frequent strategies teachers use to foster teacher-student interactions; however, asking questions and agreement strategies were used to foster student-student interactions.The findings have implications for teaching conversations in EFL classrooms which were discussed in the article.

    Keywords: classroom discourse, classroom interaction, Conversation Analysis, Teacher Strategies
  • Hadi Farjami, Monireh Mokhtarzadeh * Pages 141-157

    The present study investigates the potential impact of inspirational quotes on improving English abstract vocabulary recall. To achieve this, a multiple-choice Oxford Quick Placement Test (OQPT) of 60 items including vocabulary and grammar component was administered as the proficiency test to a sample of 63 second-semester male and female students aged 18 to 22, studying English Translation in Semnan University, Iran. The 40 upper-level language students were selected and randomly assigned into two groups of 20 as an experimental group and a control group. The experimental group was exposed to inspirational quotes for one month and the control group was instructed abstract vocabularies through plain sentences. At the end of the treatment, a cued recall achievement test was used to measure the participants' immediate recall of the target words. Two weeks after the treatment, the same test was administered to explore the delayed recall of participants and to estimate the effect of inspirational quotes on long term recall of abstract vocabulary by the experimental group compared with that of the control group. Analysis of immediate and delayed cued recall achievement tests confirmed the hypotheses that inspirational quotes had a significant effect on both immediate and delayed recall of abstract vocabulary. Based on these findings it is concluded that inspirational quotes can be utilized not only as a supportive context for teaching and learning of abstract vocabulary but also as motivational, emotional, and meaningful pedagogical sources.

    Keywords: abstract vocabulary, Emotion, inspirational quotes, Motivation, vocabulary recall
  • Cosmas Amenorvi * Pages 159-178

    This paper investigates how the theme of uprising is conveyed in Bob Marley’s final music album by the name “Uprising”. Through the methodological lenses of multimodality, attention is focused on how the album cover design, lexical items, literary devices, and other aesthetic ways such as the titles of the ten songs of the album and their order of arrangement contribute to the overall theme of uprising of the album. Findings reveal that the album cover design is loaded with meaning in support of the theme of uprising. Moreover, Marley relies on content-lexical items, namely, nouns, verb, adjectives, and adverbs to project the uprising theme. Marley also employs figures of speech such as allusion parallelism, repetition, rhetorical questions, and rhythm to project the theme of uprising. Finally, the song titles and their order of arrangement tell a single well-linked story in conveying theme of uprising in Marley’s “Uprising” album.

    Keywords: Thematic Analysis, multimodality, Linguistics, Literature, aesthetics, Bob Marley, lyrics
  • Nur Izzati Azman, Mansour Amini *, Lin Siew Eng, Masoumeh Alavi Pages 179-196

    Different types of reading strategies pose challenges to instructors and learners in the English as a Foreign Language (EFL) context. This study aimed at identifying and comparing reading strategies used by instructors and students in dealing with literal comprehension, reorganization, and inferential comprehension questions. The participants werefive EFL instructors and 27 students from the English Language Proficiency Programme (ELPP) at the University of Malaya, Malaysia selected through purposive sampling. Thisqualitative study involved in-class observations and interviews with instructors, and questionnaires administered to students.The analysis of the data revealed that both instructors and students practice various reading strategies when dealing with comprehension questions, and some strategies used by the instructors are never or seldom used by the students. Strategies such as “reading questions before reading the passage”, “skimming and scanning”, “connecting prior knowledge”, and “finding context clues” were found to be used by both instructors and students. The findings indicated that instructors’ implementation of a variety of reading strategies affects students’ comprehension level over the reading materials. Therefore, the study can provide clear guidelines for the EFL instructors to seek for their students’ advancement of reading proficiency. This could ultimately result in students’ better academic achievement and learning motivation.

    Keywords: EFL, Inferential, Instructor, Malaysia, reading, Strategy
  • Mehrangiz Anvarhaghighi *, Farzaneh Farahzad, Hussein Mollanazar Pages 197-217

    The development of sociological approach to the study of translation makes it possible for the researchers to adopt different methodology to develop new theoretical formulations and concepts. These formulations are arrived at through the interaction with those being studied through the interpretation of real social world and meanings of the participants involved in the translation/social event. Grounded Theory Methodology (GTM) is ideally suited to areas of research where there should be an understanding of the social processes at work. However, the adoption of Grounded Theory (GT) approach in translation studies and translation education is rare if not inapplicable. The debates and suspicions for using GT in terms of its rigor are continuously confusing those who are relatively new to qualitative inductive research. The data collection and sampling anddata analysis in this methodology require high levels of rigor and reflection on the part of the researchers whose previous experience, assumptions, and the manner of transcription and data elicitation are very important, but   are often neglected by some researchers.That is why the present paper tends to discuss some key arguable issues of undertaking and applying GT research for qualitative researchers in the area of translation. The paper provides a comprehensive review of GTM and its feasibility by demonstrating examples from a research project on constructing a model for developing translator competence. The project is part of the author’s doctoral study into conceptualizing the experience of the university students’ learning translation and their developing the translator competence. The present paper, however, intends to focus on the application and documentation of GTM in translation education.  A review of literature on GT and the author’s practical experience of undertaking an empirical study into discipline form the approach to addressing the issue.

    Keywords: : Grounded Theory Method, coding system, theoretical formulation, translator Competence
  • Abbas Zarei, Maryam Ahmadi *, Rajab Esfandiari Pages 219-239

    Finding more effective ways of teaching second language idioms has been a long standing concern of many teaching practitioners and researchers. This study was an endeavorto explore the effects of three linguistic mnemonic devices (etymological elaboration, keyword method, and translation) on EFL learners’ recognition and recall of English idioms. To achieve the purpose of the study, ninety male and female EFL learnersat intermediate level of language proficiency who were preparing themselves for IELTS were selected. They were in three groups of thirty members each. Each groupwas randomly assigned to one of the treatment conditions and was taught idioms using one of the above-mentioned linguistic mnemonic devices. The one-way ANOVA procedurewas used to analyze the data. The results showed statistically significant differences between these techniques, with the etymological elaboration method being the most effective of all, on both recognition and recall of idioms. The findings of the study can have implications for textbook designers, curriculum developers, teachers, and learners.

    Keywords: etymological elaboration, idiom recall, idiom recognition, keyword method, linguistic mnemonics, Translation
  • Ahad Mehrvand *, Tayyebeh Rastegar Naderi Pages 241-263

    Using Du Bois’s “Double Consciousness” and Fanon’s “Colonized Intellectual”, we contend that Borges’s essay “The Nothingness of Personality” can be deemed postcolonial. Our study turns to the postcolonial world of Latin America, with a special focus on Buenos Aires, addressing the alienation, hybridity, “two-ness”, and the othered state of Borges as an immigrant to Latin America after the World War I. “Double Consciousness” is arguably central to the analysis of Borges’s sense of duality in a newly adapted culture with the dilemma whether to behave in accordance with his previously adopted cultural identity, or with a new self in a new culture. Many studies have signified Borges’s attempt to establish the foundation of true Argentinean literature and a revival of cultural heritageک however, there ceases to be a significant study to encompass that Borges is like a “colonized intellectual” who talked back to the center through using the colonizer’s ideology.

    Keywords: Postcolonial Borges, “Colonized Intellectuals”, “Double Consciousness”, Subjectivity of Self, “The Nothingness of Personality”
  • Mahdi Javidshad *, Bahee Hadaegh Pages 265-281

    One of the parts and parcels of postcolonial literature is to deconstruct the history written by imperialism and to present the one as experienced by the colonized. As victims of British colonialism, Australian Aborigines have always mirrored the historical religious and territorial subjugation of their land in their writings, especially in their dramatic literature because of its high popularity and social impact. Robert Merritt’s The Cake Man is an important dramatic text in Aboriginal literature which explores forced conversion and resistance to it. The play’s reexamination of history as experienced by the colonized makes it a suitable target to study the application of Althusserian philosophy to postcolonial literature. Because of the recurrent exposure of colonial ideology and “ideological state apparatuses” in The Cake Man, it can be concluded that Althusserian theory can be an illuminating background to investigate historical concerns of postcolonial literature.

    Keywords: Robert Merritt, The Cake Man, Aborigines, Althusser, Ideological State Apparatuses
  • Saeed Karimi-Aghdam * Pages 283-291

    Language learning strategies, “the techniques or devices which a learner may use to acquire knowledge” (Rubin, 1975, p. 43) or more pertinently “complex, dynamic thoughts and actions, selected and used by learners with some degree of consciousness in specific contexts” (Oxford, 2017, p. 48), have been widely researched and discussed for more than forty years since the mid-1970s. Shifting the focus to language learner from language teacher, from language teaching methodology to language learning styles, and from transfer of information to construction of knowledge as the fulcra of language learning process are qualities which brought language learning strategies into high vogue. The language learner no longer was viewed as an inert and passive meaning-apprehending receptacle devoid of creative agency; rather, language learner was viewed as an active and meaning-giving individual who is endowed with creative agency for envisioning and generating a course of actions to achieve his/her language using and learning objectives. Thus, language learner’s capacity to perform intentional and goal-oriented actions regarding how to initiate, guide, and sustain language learning process and how to attain high language proficiency received considerable attention in the extant research literature. The great swell of academic interest in language learning strategies reached its sharp crescendo in the 1980s and early 1990s (e.g., O’Malley & Chamot, 1990; Cohen, 1998).

    Keywords: second language acquisition, Language, Learning Strategy, Learning Strategy Instruction, Strategy Use